Det Norske Magasinet Februar 2024

Page 1

FEBRUAR 2024

SLIK VELGER DU

DEN BESTE VINEN TIL MATEN

Intervjuer • Nyheter • Utflukter • Sport • Fakta • Kultur • Profiler • Politikk • Design • Helse


FEBRUAR 2024

Velkommen til Det Norske Magasinets

SLIK VELGER DU

DEN BESTE VINEN TIL MATEN

Februar-utgave 2024!

Det sies at allting er relativt, og det er i hvert fall sant når det kommer til utfordringer. Hver fase i livet har sine egne prøvelser. Når vi er barn og får høre at vi er for små til alt, i ungdommen med kjærlighetssorger, venneallianser, rusmidler, foreldreproblemer og studie- og yrkesvalg, som voksne med partnerkonflikter, foreldreansvar, arbeid-, familie- og fritidsbalanse, karriereendringer og økonomiske utfordringer og når man er eldre og opplever tap av ens livspartner, sykdom eller ensomhet.

Intervjuer • Nyheter • Utflukter • Sport • Fakta • Kultur • Profiler • Politikk • Design • Helse Portada.indd 1

8/2/24 09:36

Forsidefoto © Cortigo Los Aguilares, Ronda

NORSKE Det norske månedsmagasinet på Costa del Sol

Det

MAGASINET

Også vi som har valgt å bo i sør har våre utfordringer. Selv om vi ikke har problemer med snømåking i Andalucía, kan livet som utlending i et fremmed land bringe sine prøvelser. Mange opplever kommunikasjonsproblemer, lovmessige utfordringer, redsel for å bli lurt i eiendomsforhandlinger eller kanskje til og med en følelse av isolasjon. I tillegg har de siste årene bragt nye bekymringer med rekordtemperaturer og vannmangel. I våre første år her var mine utfordringer å lære meg språket, ta spansk førerkort, kjøpe bolig og kjøretøy og kanskje mest av alt forsøke å integrere meg i lokalsamfunnet og få noen ekte spanske venner. Det var ikke alltid lett, men igjen, allting er relativt.

CENTRO IDEA Ctra. de Mijas Km. 3,6 29650 Mijas • Málaga Tlf. 952 581 553 E-mail: norrbom@norrbom.com Kontortid: Man - fre kl. 10-17

ANSVARLIG UTGIVER

Norrbom Marketing (norrbom@norrbom.com)

LAYOUT / ARTE FINAL Norrbom Marketing (norrbom@norrbom.com

BIDRAG

Karethe Linaae Henrik Andersen Sara Laine Mugge Fischer Else Byskov Louise Mercedes Frank Heidi Haaland Henrik Andersen (henrik@norrbom.com) Sara Laine (sara@norrbom.com) Mugge Fischer (mugge@norrbom.com) Tlf.: 952 581 553

TIPS TIL REDAKSJONEN info@norskemagasinet.com

www.norskemagasinet.com Det Norske Magasinet blir lagt ut gratis hos annonsører og på sentrale steder langs hele Costa del Sol.

Ettertrykk tillatt mot kildehenvisning.

ANNONSER

igjen munnen og det ene neseboret, og så tar det tynneste sugerøret man kan finne og taper det til det andre neseboret, da er man mer eller mindre der han er. Det slår i hvert fall alle mine såkalte utfordringer i bakken og får meg til å tenke meg om før jeg neste gang surmuler om noen offentlige veiarbeider som aldri blir ferdige eller en nabo som er litt for glad i å synge på sene nattetimer. Det var ikke bare veldig hyggelig, men også inspirerende og ydmykende å tilbringe en dag med Anne-Grete og Geir og observere dem i deres hverdag på Solkysten. De har funnet seg et perfekt ‘rede’ med rulleavstand til alt de trenger i en spansk blokk og et nabolag som knapt har utlendinger. Akkurat i dag ble Geir lagt inn på sykehus, men vi håper at han snart kan frese rundt i Torre del Mar igjen. I mellomtiden har den tidligere forbundssekretæren sagt at han vil gjøre en nøye utredning om sykehuset i byen. Vi kan ikke annet enn å beundre hans innstilling og ser frem til hans humoristiske innslag på Facebook. Vi ønsker våre lesere en god og trygg februar måned og minner om at selv om utfordringene i Spania kan strømme på, så varer de ikke evig.

Denne måneden tok jeg turen til Torre del Mar på østre Costa del Sol for å møte det ganske nyinnflyttede norske paret Anne-Grete Bjørli og Geir Kvam. Som mange utlendinger på kysten, er de pensjonerte, men for dem har flyttingen til Spania innebåret helt andre og mye større utfordringer enn hva de fleste opplever. Geir sitter nemlig i rullestol og er avhengig av jevnlig oksygentilførsel, mens Anne-Grete er hans hjelper og høyre hånd i alt. Mange byer og landsbyer i Málaga-provinsen hadde derfor vært utelukket for paret. Pittoreske smug, vakre brosteinsbelagte gater, bebyggelse i bratte hellinger, kronglete fortau langs blomsterpyntede vegger som plutselig ender i en høy kant eller trappetrinn og fotgjengerfelt uten hverken lys eller ramper er kanskje ikke et problem for de fleste som flytter ned hit, men hva med når man ikke kan gå på egne ben og har bare 20 % lungekapasitet? Jeg spurte Geir hva pustebesværet innebærer og han forklarte at hvis man teiper fullstendig

D.L. MA-126-2001 Utgis av

w w w. n o r s ke m a g a s i n e t . c o m


DIN DRØMMEVILLA FRA 449 000€ + tomt + MVA

m2Casas ER ET UTVIKLINGS- OG BYGGEFIRMA SOM SKREDDERSYR OG BYGGER DIN DRØMMEVILLA.  Dansk konsept  Dansk design  Tidløs arkitektur  Våre agenter hjelper deg med å finne den beste beliggenheten og den beste tomten for å bygge din drømmevilla på Costa del Sol.

Forhandles av:

Vårt kontor: Santa Clara Golf Marbella info@marbellaco.com https://www.marbellaco.com/no/ +34 952 865 525


28

32

innhold

20

18

GOD FORNØYELSE

F E B R U A R

2 0 2 4

2

Velkommen

34

Utflukt: El nacimiento del Rio Mundo

6

Nyheter

36

La Urracas kjøkken: Hvilken vin til hvilken mat?

10

Shoptalk

38

Nytt fra Sjømannskirken

12

Historien om Tapas

40

Nytt fra Den Norske Skolen

16

Er Solkysten verdens beste sted å bo?

41

Norsk Forening

18

Besøk Europas største orchidarium i Estepona

42

Golfsiden

20

Profil: Anne-Grete Bjørlo og Geir Kvam

43

Arilds Corner

24

¿Qué Pasa?

44

Helse & Velvære

28

Den storsvindlende mureren fra Baskerlandet

48

Rubrikkannonser

32

Bli med til hulemuseet i Sacromonte

48

Annonsørregister

Norske varer og spesialiteter til hverdag, grill og fest! Marbella

Avda. Ricardo Soriano, 59 +34 951 51 92 20

BESTILL ET MØTE

Fuengirola / Mijas Ctra. de Mijas, 22 +34 951 96 67 99 www.kvik.es

Kjøkken Bad & Garderobe

32 butikker i Norge - Nå på Costa del Sol 4 | Det Norske Magasinet - FEBRUAR 2024

Supper, sauser, mm. fra Toro, Glutenfri norske produkter, brun lapskaus, kalvekjøtt, lam fra New Zealand, Linjeakevitt, produkter fra King Oscar og mye mer. BESTILL KJØTT TIL GRILLEN - DAGEN FØR!

• VI LEVERER OGSÅ HJEM TIL DEG • er atess Delik aliteter esi og sp ndinavia a fra Sk esten g o r rden av ve

Centro Idea, Ctra. de Mijas km. 3,6 29651 Mijas. - Tlf: 952 58 12 36

Åpen: Man-fre: 10-18.00 • Lørd: 10-14.00


BLUESEA

B L U E S E A E S T A T E S . C O M

Sjarmerende villa i en av kystens mest populære områder Pris: 1 295 000 euro

SE FLERE BILDER PÅ WWW.BLUESEAESTATES.COM

Leter du etter en villa av høy kvalitet med den beste beliggenheten, så se her! Sjarmerende to-etasjers villa til salg i Capellania, Benalmádena. Denne luksuriøse villaen byr på 5 romslige soverom, 3 bad og gjestetoalett og et boligareal på 275m2. Boligen er velutstyrt med kjøkken av høy dansk kvalitet, stor stue med peis og direkte tilgang til terrasse. I tillegg er det gulvvarme på begge husets etasjer, fullt utstyrt vaskerom og aircondition i alle rom. Villaen selges fullt møblert. Den 911 m2 store tomten tilbyr fantastiske utendørsomgivelser med oppvarmet basseng og en overdekket terrasse med vakker kystutsikt. Tomten er omgitt av høye murer, en innbydende innkjørsel og flotte frukttrær som gir et behagelig privat miljø. En enestående villa av høy kvalitet som må oppleves!

+ 34 610 716 048 / +45 93 83 33 16 info@blueseaestates.com blueseaestates.com Centro Idea • Ctra. de Mijas, Km. 3,6 • 29650 Mijas • Málaga

Kontakt Nana for en uforpliktende boligsnakk! Tlf: +34 610 716 048

BLUESEA

B L U E S E A E S T A T E S . C O M


NYHETER

Ny parkeringsplass og nytt håp for Tivoli Rekordfortjeneste for spanske storbanker Fem av Spanias største banker slo fortjenesterekorden i fjor. Bankene Santander, BBVA, Caixabank, Bankinter og Sabadell presenterte i tidlig februar årsresultatene for 2023 med en samlet fortjeneste på 26 milliarder euro, noe som representerer en økning på 25,96% i forhold til året før. Økningen i overskuddet skyldes i stor grad den økte renten fra Den europeiske sentralbanken (ECB) som utvider bankenes rentemarginer for nye utlån og bringer økte inntekter på lån som allerede har blitt utstedt med variabel rente, som tidligere boliglån. Når det gjelder profittnivået økte Banco Sabadell mest med 55,10% til 1,33 milliarder euro. Deretter følger Caixabank (53,9% og 4,82 milliarder euro) og Bankinter (50,89% og 845 millioner euro). Den spanske banken med størst total fortjeneste var Banco Santander med over 11 milliarder euro og en økning på 15,31%, fulgt av BBVA med en fortjeneste på 8 milliarder euro og en økning på 26,10%. Økningene i fortjenesten skjedde til tross for den ekstraordinære skatten som regjeringen har pålagt finanssektoren. De øverste ansvarlige i de spanske storbankene er overbeviste om at resultatet ikke er eksepsjonelt for i fjor, men kan bli enda bedre i 2024, både når det gjelder resultater og lønnsomhet.

6 | Det Norske Magasinet - FEBRUAR 2024

Før sommeren innvies en ny stor parkeringsplass i det sentrale Arroyo de la Miel, hvor Pueblosol parkeringsplass skal gjenåpnes. Byrådet har inngått en avtale med eieren av parkeringsplassen – selskapet Tremón. Dette er det samme selskapet som eier det stengte Tivoli World. Den nye avtalen går ut på at kommunen betaler selskapet en årlig leie på 204 000 euro samt investerer 180 000 euro i å få parkeringsplassen gjort driftsklar. Deretter vil kommunen fra sommeren av tilby dagsparkering for kun én euro.

Fuengirola-graffiti på verdensplan Fuengirola gikk nye veier da de i fjor lot 18 spanske kunstnere utføre 18 enorme veggmalerier på 18 leilighetsbygg i bydelen El Boquetillo. Det er hverken Fuengirolas mest spennende bydel eller vakreste bygninger som ble stilt til rådighet. Men de gigantiske veggmaleriene har absolutt satt farge på bydelen, hvor mangfoldige nysgjerrige og kunstinteresserede nå daglig stikker forbi. Spesielt ett bilde har fått stor oppmerksomhet. Verket viser en pike som sitter på huk ved havet med middelalderborgen Castillo Sohail i bakgrunnen. Den verdensomfattende plattformen for kunst og graffiti Street Art Cities har nettopp gitt maleriet en enestående plassering som én av verdens Topp-5 vakreste veggmalerier. Bak verket står Fabián Bravo fra Sevilla. Han har malt i 20 år, men aldri mottatt en så prestisjefylt pris.

”Vi sikrer oss 800 nye parkeringsplasser som vil være med på å aktivisere næringslivet i sentrum,” uttaler Benalmádenas ordfører, Juan Antonio Lara. Han forsikrer at han gjør alt for at Tivoli World skal gjenåpne før neste kommunalvalg. ”Forhandlingene er i full gang og Tremón er veldig åpne for våre løsningsforslag. Vi er bare avhengige av utfallet av en rettsak mellom Tremón og den forhenværende eieren som vil ha annullert en år-gammel handel. Vi håper på store fremskritt i løpet av året.”


S SL B BR BRÅ BRÅT BRÅTE BRÅTEN BRÅTENG & BRÅTENG, S SE SEG SEGA SEGAR SEGARR SEGARRA ESTAT E ES EST ESTA RE ESTATE REA REAL B BR BRÅ BRÅT BRÅTE BRÅTEN C BRÅTENG CH CH. HEIDI H HE HEI HEID

Hacienda Elviria Local 1, Avda. de España, Elviria, 29604 MARBELLA Tel (0034) 952 77 04 33 • Móvil (0034) 666 44 22 22 brateng@segarrabrateng.com

www.eiendom-marbella.com

Pris 995 000 €

Pris 1 050 000 €

MARBELLA - LEILIGHET MED EGEN HAGE

CALAHONDA - NYDELIG ENEBOLIG

Strandkompleks i Elviria. Soverom: 3, Bad: 2 Areal: 130 m², Terrasse: 30 m², Hage: 80 m², Totalareal: 160 m²

Villa med flott utsikt. Soverom: 3, Bad: 4.5, Areal: 167 m², Terrasse: 53 m², Totalt: 220 m²

Pris 275 000 €

Pris 1 325 000 €

SKAL DU SELGE? KONTAKT OSS! MARBELLA - PENTHOUSE

Toppleilighet i Hacienda Elviria. Soverom: 4, Bad: 4,5, Areal: 225 m², Terrasse: 240 m², Totalareal: 465 m²

CALAHONDA - LEILIGHET MED STOR TERRASSE

Fantastisk utsikt over Middelhavet. Soverom: 3, Bad: 2,5, Areal: 109 m², Terrasse: 41m²


NYHETER

Ny TV-serie om mafiaen i Marbella Historiene om kriminaliteten i Marbella selger bra. Filmen El Correo om korrupsjonssaken Malaya er fortsatt en av de mest sette filmene på kystens kinoer. Og nå er en ny film på vei, eller rettere sagt en TV-serie.

Junta-vedtak begrenser Málagas turistboligutvikling

Denne gangen er det betalingskanalen Movistar Plus som har investert stort i å få TV-serien Marbella realisert. Serien har søkelys på den organiserte kriminaliteten som inter-

nasjonale mafiaer utefra står bak. Det siste året har kjente skuespillere som Hugo Silva og Ana Isabelle vært i Marbella mange ganger for opptak i Puerto Banús, Cabopino, San Pedro de Alcántara og i Marbellas gamleby. Det har også blitt filmet flittig i fengslet i Archidona, nord for Málaga. Serien får premiere i april for alle abonnenter på Movistar Plus.

Denne måneden har regionalrådet godkjent et vedtak som tillater å sette en grense for antall turistboliger i Málaga by. Málagas ordfører, Francisco de la Torre, har utrykt sin tillit til at det nye vedtaket fra Juntaen vil bremse byggingen av turistboliger i områder som er overbelastede, og han forsikrer at lokalmyndighetene fortsetter å jobbe hardt med å forbedre kvaliteten på denne type boliger i byen. «Det er godt å ha en juridisk ramme for å ta beslutninger», uttalte ordføreren og la til at det er logisk at det er overbelastning i nabolag hvor allerede halvparten av boligene er turistboliger. Ordføreren ser det som nødvendig at turistboliger ikke skal skape forstyrrelser for naboer, selv om obligatorisk installasjon av støymålere i turistboliger fremdeles ikke er påbudt. Antall turistboliger har bare øket i Málaga by som nå har 6550 registrerte turistboliger. Málagaprovinsen har 39 041 turistboliger som er nesten er halvparten av Andalucía-regionens 80 000 turistboliger. Andalucía er ellers regionen i Europa med flest lisenser for turistboliger.

Nye tider for restaurantbransjen Det er et av de store hjulene i lokaløkonomien. Og alt tyder nå på at hjulet kan rulle hele året rundt. 62 prosent av dagens arbeidskontrakter i restaurantbransjen er langvarige kontrakter. Tallet står i sterk kontrast til for bare to år siden, da maks ti prosent av ansettelsene av langvarig karakter. ”Vi strekker oss for å holde på våre medarbeidere. Det gjøres bl.a. ved å tilby jobb

året rundt,” opplyser Javier Frutos fra restauranteierforeningen på Costa del Sol (Mahos). Den lokale restauranteieren forklarer at det fortsatt er mangel på arbeidskraft i bransjen – spesielt av kelnere og kjøkkenassistenter. ”Turistsesongen har endret seg veldig på bare et par år. Vi ser nå masse folk på hele Costa del Sol året rundt. Det er helt nytt for oss og endrer selvsagt våre behov for medarbeidere.”

• GARDINER • PERSIENNER • MATTER

ÅPNINGSTIDER: MANDAG TIL FREDAG:

10.00 - 16.00

MARBELLA: URB. MARBELLA REAL LOCAL 3 BULEVAR PRÍNCIPE ALFONSO DE HOHENLOHE

TLF. +34 951 48 77 35

8 | Det Norske Magasinet - FEBRUAR 2024

• MØBELTREKK • SOLAVSKJERMING • MARKISER M.M. MIJAS: CTRA. DE MIJAS EDIF. CORTIJO DEL AGUA

TLF. +34 952 46 12 21

CORTIDEA@GMAIL.COM • WWW.CORTIDEA.COMSHOPTALK

EUROTALLER klargjør bilen din til ITV-kontroll Når det er tid for at bilen din skal til EU-kontroll (ITV-kontroll i Spania), er det alltid best å få den sjekket på et verksted, og Eurotaller er spesialister i å gjøre bilen din klar til kontrollen. Det er viktig at sikkerheten er i orden og at bilen din er i tipp topp stand før inspeksjonen.

av eksos og bremser).

Eurotallers profesjonelle mekanikere foretar en grundig gjennomgang og inspiserer alle elementer av kjøretøyet, med fokus på det mekaniske, sikkerheten og driften og sikrer at bilen oppfyller ITV-standardene (med unntak

”Vi er mer enn bare et verksted - vi har en lidenskap for å utføre et godt arbeid.”

originale reservedeler fra bilprodusentene som sikrer den høyeste kvaliteten ved reparasjoner.

Eurotaller kan også hjelpe med å bestille tid for ITV-kontroll etter avtale med deg, og hvis du ikke ønsker å ta bilen din til visningen selv, så ordner Eurotaller det også.

Du finner Eurotaller i Las Postas de Calahonda S.A. (EUROTALLER), C/ Los Adarves, Centro Comercial Los Olivos, local 11, 29649 Mijas Costa. Rett under Carrefour. Tel: 952 933 907 Mobil 660 264 181

Verkstedet i Calahonda er utstyrt med den mest avanserte teknologien og bruker bare

Taggaard Movers – internasjonale flyttinger med vekt på kvalitet og trygghet!

Profesjonelle medarbeidere med Torben Taggaard bak rattet.

Det finnes mange transportfirmaer, men kun et fåtall kan med rette kalle seg flyttefirmaer. Et av disse er Taggaard Movers, en tradisjonell flyttebedrift med 30 års erfaring i flyttinger til og fra Spania og det øvrige Europa. Når du skal flytte til utlandet, er det mange ting som må være på plass. Med deres 30 års erfaring vet Taggaard Movers hva som må ordnes både i forhold til logistikk, men også med de diverse reglene som eksisterer i forskjellige land. Taggaard Movers legger vekt på høy kvalitet og et bra servicenivå. De vet at tilfredse kunder er 10 | Det Norske Magasinet - FEBRUAR 2024

Firmaet råder over egne topp moderne flyttebiler med luftfjæring.

nøkkelen til en suksessfull virksomhet. Derfor jobber de konstant med å opprettholde deres høye faglige nivå og alltid sikre en trygg og god transport av kundenes gods og innbo. Taggaard Movers har egne pakkemestre, sjåfører og flyttefolk som er spesialutdannet i å ta hånd om dine eiendeler og sørge for at de kommer sikkert frem. De er spesialister i nedpakking i kasser og emballering av innbo og har respekt for tingene som betyr noe for deg. Firmaet råder over egne topp moderne flyttebiler med luftfjæring som sikrer en stabil og dempet transport. Dessuten har de lager i både Spania og i Danmark.

Kvalitet og trygghet er viktige nøkkelord for Taggaard Movers. For å sikre en god og problemfri flytting, besøker Taggaard Movers boligen din for å vurdere omfanget av flyttingen. Deretter sender de deg et tilbud – som selvfølgelig er fullstendig uforpliktende – hvor de sørger for å inkludere alt rundt flyttingen, så kunden får en trygg flytting uten ubehagelige overraskelser. Kontakt Taggaard Movers på tel. +45 39 200 200 Info@taggaardmovers.com www.taggaardmovers.com


Vet vennene dine hvor du bor? Gjør hverdagen din enklere

PERSONLIG

VISITTKORT Hos Norrbom Marketing kan du få laget ditt eget personlige visittkort. Vi har tusenvis av ulike design, slik at du kan få det akkurat slik du vil. Kom innom og få vite mer om alle mulighetene.

1-sidig trykk, 100 stk.

30€

Profesjonelle grafiske løsninger i 30 år NORRBOM MARKETING har eksistert i mer enn 30 år. Vi utgir 3 månedsmagasiner i Spania: LA DANESA, DET NORSKE MAGASINET og EN SUECO. I tillegg leverer vi grafiske løsninger til våre kunder i både Spania, Norge, Danmark og Sverige.

CENTRO IDEA • Ctra. de Mijas @km.3,6 29650 Mijas Tlf. (+34) 95 258 15 53 norrbom@norrbom.com


Historien om

TAPAS

Spanjoler og andre folk i sør har alltid benyttet gaten som noe mer enn en vanlig trafikkåre. Her stopper man opp og setter seg ned for å snakke om politikk, kultur og dagligdagse problemer. Filosofen Aristoteles og hans likesinnede har i Spania blitt kalt los peripatéticos (de som går i gaten), fordi de diskuterte sine problemer nettopp der. Fremdeles foregår mye av det sosiale livet her ute - på gaten og på barer.

Når og hvor dukket ordet tapas opp?

Tapas som samværsform

Det sies at man begynte å snakke om tapas en gang rundt århundreskiftet, og at det skjedde i Andalucía. Der finner vi den verdenskjente aperitiffen Fino som er en lett og tørr sherry. I Andalucía finner vi også en av de mest anerkjente spanske delikatessene, Jamón Ibérico. I dag er denne spekeskinken veldig dyr, men for ikke så mange årene siden var den det mest utbredte proteintilskuddet i de laveste lag av befolkningen. Man serverte et glass Fino sammen med en tynn skive skinke. En dag plasserte visstnok en eller annen den lille skinkeskiven oppå det typiske finoglasset fordi han ikke hadde en asjett tilgjengelig eller kanskje fordi bardisken var for våt. Da var det gjort! Neste gang vedkommende fikk servert vin, krevde han at den skulle være «con tapa» (med lokk). Og så skjedde det som så ofte skjer. Navnet smittet over på andre matbiter som ble servert som tilbehør til et glass, og alt ble kalt for tapas.

Tapaskulturen kan knyttes til en egen samværsform - måten man spiser på er kanskje like viktig som det man spiser. Mennesker møtes i en avslappet og uformell atmosfære. Man står og spiser og går fra den ene enden av bardisken til den andre på jakt etter en ny matbit eller for å hilse på en bekjent. Størrelsen på porsjonene er mellom en femtedel og en tiendedel av en vanlig ración (restaurantporsjon). Vamos a tapear, sier spanjolene, og det betyr noe sånt som «la oss gå og ta noen tapas». Man finner naturligvis eksempler på småretter til drikke også i andre kulturer, hors d’oeuvres i Frankrike, mezei Tyrkia og antipasti i Italia. Disse har alltid blitt servert ved bordet som en innledning til selve måltidet. Tidligere ble tapas alltid servert ved bardisken i Spania, men i dag har dette forandret seg. Men hvis man spiser de samme rettene sittende ved bordet, bør man heller snakke om entremés eller det som er blitt så populært i Spania i det siste, picoteo. Da plasserer man en rekke forskjellige retter som alle forsyner seg av på bordet. Ordet kommer fra pico (nebb). Picotear blir å spise med nebbet slik fugler gjør.

Den herlige tapasskikken spredde seg fra Andalucía til andre deler av Spania. Etter hvert begynte det å dukke opp mange nye retter i tapasformat på de tusenvis av små og store bardiskene i hele landet, og tapasmenyen ble i tillegg mer og mer beriket av hvert enkelt regionale kjøkken. Det startet med den lille skinkeskiven, og nå kan man få nesten hele det spanske kjøkkenet servert i tapasformat. På samme måte som andalusierne spredte tapaskulturen i Spania, har de over 80 millioner turistene som besøker landet hvert år, tatt med de gode minnene fra sine barbesøk til sine respektive hjemland, hvor de prøver å gjenskape noe av stemningen. Det er klart at også dette beriker tapaskulturen, selv om noe naturligvis går tapt på veien.

Råvarene Det finnes kanskje et par dusin tapas som er faste travere i alle spanske regioner - oliven, skinke, kjøttboller, omelett osv. I tillegg finner vi representanter for det regionale kjøkkenet: spekemat i Extremadura, saltet fisk og ris i Levante, sopp i Catalonia, grønnsaker i Navarra, gryteretter i Baskerlandet, skalldyr i Galicia, massevis av fersk fisk i alle kystdistriktene og de fantastiske og

12 | Det Norske Magasinet - FEBRUAR 2024

unike bacalaorettene i samtlige områder. Spania har tradisjonelt hatt tilgang på svært gode råvarer. Dette, i tillegg til at de ‘lærde’ i de siste årene har fremhevet det sunne middelhavskjøkkenet med olivenolje, grønnsaker, fisk og rødvin, har gjort det spanske kjøkken mer aktuelt enn noensinne.

Hva drikker man til tapas? I Sør-Spania er det naturlig å drikke en tørr sherry. Når el calor blir la calor som spanjolene sier det når det blir uutholdelig varmt - begynner man med una Cerveza muy fria, chiquillo (en veldig kald øl, gutten min). Denne innledende runden kalles regar la plaza - å vanne arenaen som man gjør før tyrefekterne begynner sin forestilling. Deretter fortsetter man med Fino eller Manzanilla. I Catalonia går det mest på Cava - spansk musserende hvitvin fremstilt ved champagnemetoden, og i den ‘kalde’ delen av Spania nyter man tapas sammen med små glass rødvin. Et spansk ordtak heter - el centro asa, el norte guisa y el sur improvisa - hvilket betyr at man steker maten i sentralSpania, koker den i nord og improviserer i sør!


AHN Fuengi AH AHN F Fu Fue Fuen Fueng Fuengirola/Mij Fuengir Fuengiro Fuengirol Fuengirola Fuengirola/ Fuengirola/M Fuengirola/Mi Fuengirola/Mija Fuengirola/Mijas Asociaci�n Hispano-N�rdica/Spansk-Nordiska Föreningen

En ideell förening p� Costa del Sol

AHN Klubblokal med Recep�on och Café: Las Rampas (lokal 13:D3), Fuengirola; 952 474 750

www.ahn-fuengirola.net; info@ahn-fuengirola.net; www.facebook.com/spansknordiska/

Välkomna till vår föreningsverksamhet. Beställ medlemskortet, €40, här: www.ahn-fuengirola.net/medlem Öppettider: AHN Klubblokalen, Reception och AHN Café: tis- och fredag kl 12-15.

Spara pengar Höga rabatter på Sjukvård - Försäkringar - Alarm - Livsmedel Restauranger - Tandläkare - Audiolog Optiker - Bilhyra - Frisör/Skönhetsvård Hantverk - El-cyklar/-sparkcyklar - Träning/ Friskvård - Physioterapi - Låsservice - m fl

Sport för dig

Träffa likasinnade

Medlemskort

En Värdehandling i Mobilen. Lös årsavgiften på hemsidan! €40

Res o Upplev AHN Resor

i samarbete med Ruta Solar (aukt svensk guide) 15 feb Archidona (5 % medlemsrabatt) 20 feb Estepona + Orchidarium (Jubileumsresa) 21-22 feb Guadix + Tropiska frukter 18-19 mar Sevilla, Flamenco o Gastronomi

Temaresor

Golf - Padel - Bridge - Schack - Fotboll Boule - Friskis & Svettis Träning - Kurser - Tävling

19-21 feb Nerja: Bridge och turistaktiviteter

Spela GOLF med lägre GF

Ät gott o prisvärt, JAN-MAR

Medlemsavgiften intjänad första rundan? - Mijas Golf: GF € 63 (jfr € 95 Los Olivos) - Alhaurin Golf: GF € 45 ink buggy (jfr € 85) Erbjudande för AHN-medlemmar GF+Buggy+Mat+Dryck €57

- Rio Real Golf: Inväntar avtal

(Se www.ahn-fuengirola.net/golfvouchers)

Kostnadsfritt

Aktivera dig o kom med på AHNs - Klubbaftnar - Konst- o målargrupp - Utflykter på MC (Hjärngänget) - Diskussionsgrupp - Vandringar - Boule - Informationskvällar

Månadens 3 restauranger

AHN medlem har 15 % rabatt på notan

En genuin spansk restaurang med Flamenco-show! Tis + tor-lör 19:30 Simply Scandinavia Fuengirola Av. de los Boliches 4

Vi har rabatttavtal med ett 20-tal av de mest populära klubbarna på Costa del Sol.

Bridge & kulturresa

Prata Spanska - Språklektioner

- Konversationskurser

I samarbete med Sofiainstitutet . Målet: att klara vardagliga situationer.

Lär dig mer om AHN: h�ps://www.ahn-fuengirola.net


Få ferske nyheter og spennende artikler fra Solkysten hver dag! Bli abonnent på NorskePluss+ – da går du ikke glipp av noe! Meld deg på www.norskemagasinet.com

Som abonnent på NORSKEPluss+ mottar du vårt daglige nyhetsbrev med nyheter og spennende artikler fra hele Costa del Sol.


Husk å laste ned DET NORSKE MAGASINETs app!

Som abonnent får du et bredt utvalg av spennende artikler om livet i Spania, profiler, reiser, kultur, tema & debatt, gastronomi, livsstil samt løpende oppdatering om eiendomsmarkedet og juridiske forhold.

DAGLIGE NYHETER Hver dag (mandag-fredag) mottar du vår nyhets e-post med en oppdatering av dagens aktuelle nyheter.

EKSKLUSIVE ARTIKLER Et bredt utvalg av spennende artikler om livet i Spania, profiler, reiser, kultur, tema & debatt, gastronomi, livsstil samt løpende oppdatering om eiendomsmarkedet og juridiske forhold.

Meld deg på www.norskemagasinet.com

NORSKEPLUSS+

5€ BARE

I MÅNEDEN

CENTRO IDEA Ctra. de Mijas Km. 3,6 29650 Mijas • Málaga Tlf. 95 258 15 53 norrbom@norrbom.com

NORRBOM MARKETING


På den andre siden

D EN

A N D R E

SI D EN

. . .

Av Henrik Andersen

Er Solkysten verdens beste sted å bo?

Buketten er stor og flott, men rosene er ikke bare til Málaga by. De er også til Solkysten. Det verdenskjente magasinet Forbes har utnevnt Málaga som det beste stedet å bo i verden, spesielt for sitt vennlige folkeferd, sin livskvalitet, kulturliv og prisnivå. Det er uten sidestykke den vakreste rosebuketten man kan få.

ses tydeligst på byggestilen. Andalusisk stil er helt ut. Boligene skal være moderne og minimalistiske. Samtidig spiller det ingen rolle at det koster litt ekstra. Man kan mene hva man vil om det, men både fremtidens stil- og prisnivå vil befinne seg på øverste hylle hele veien.

Men vær forsiktig! Roser har det med å stikke. Har man ikke en god jobb og en god lønn, kommer man raskt til å blø. Selvsagt er det deilig, og vi har det generelt bra, men livet på Solkysten har også blitt dyrt i motsetning til tidligere. Ser vi bort fra ubetalelige København, Stockholm og Oslo og i steden retter blikket mot resten av Europa, har dagens Málaga-priser blitt lik EU-priser. Og gratis gleder blir færre og færre.

Hvis Málaga og Solkysten i dag er verdens beste sted å bo, blir det fremover også et av de mest innovative. Det er imponerende å se hva som er på vei av nye prosjekter. Skyskraperne har begynt å skyte opp. Gigantiske kontorlandskap er på vei. Universitetet skal utvides og første spadestikk har blitt tatt for provinsens kommende største sykehus. Det nye planetariet mellom Málaga og Torremolinos blir landets største. Det samme gjør kulturhuset CaixaForum og det nye auditoriet ved Málagas lystbåthavn.

Det er nye priser, nye tider og en ny Solkyst som folk i dag reiser til. De små chiringuitoene på strendene hvor man tidligere fikk frisk fisk til spottpris, er forvandlet til fine og halvdyre restauranter. Mange av byenes gamle kaffebarer hvor man tidligere fikk den beste kaffen for én euro, har blitt til en Starbuck Coffee eller et annet fasjonabelt konsept som tar 2,75 euro for en kopp middelmådig kaffe. Det samme skjer med tapasbarene. Nesten alle har blitt til nye, smarte restauranter. Hvorfor? - Fordi ingen kan leve av å selge tapas til halvannen euro med tidens tårnhøye husleiepriser.

I Marbella har Starlite Festivalen allerede fått sin stjerne på verdenskartet, men fremover skal den skinne enda klarere fra Estepona, hvor de vil bygge et eksklusivt utendørs spillested med plass til 15 000 tilskuere. Sammen med konsertene på Marenostrum Fuengirola, Sabatic Fest i Málaga og de to gigantiske festivalene i La Cala de Mijas og Weekend Beach Festival i Torre del Mar som hver huser 100 000 besøkende, blir Solkysten et av Europas absolutt største monopoler for musikk, underholdning, messer og konferanser. og en utvidelse av Málagas gigantiske kongressenter er allerede på tale.

Den gamle, sjarmerende Solkysten finnes ikke mer. I dag skal alt være nytt og moteriktig. Det

Det bygges, skapes, utvides, danses og festes. Men det koster å bli med på festen. Det er ikke

16 | Det Norske Magasinet - FEBRUAR 2024

som for et par tiår siden, da byfesten og en gratis flamenco-konsert på torget var årets høydepunkt. Den gang kostet ikke det gode livet all verden. Det gjør det i dag. Solkysten er et deilig sted å bo – kanskje også verdens beste, men bare hvis man har mynt i lommen. Ikke tro noe annet.


Lamenza

Nielsen

ADVOKATERISPANIA .com

· Selvangivelse i Spania · Kjøp og Salg av Eiendom · Testament og Arv • Garanti • Service • Pris

Medlem av: Spansk-Norsk Handelskammer Norge Spansk-Norsk Handelskammer Spania Camara Oficial de Comercio Málaga

Ditt lokale verksted Klargjøring for ITV Diagnostisering Dekkskifte C.C. Los Olivos Oljeskifte Kobling Lykter Bremser Batterier Vindusviskere C.C. El Zoco Støtdempere

C.C. Los Olivos - Calahonda 952 933 907 Tel. +34 683 409 666 og • +34 600 502 733 lill@advokaterispania.com • www.advokaterispania.com

660 264 181

Medlem av

FLER ENN 6000 VERKSTEDER VERDEN OVER

We give you peace of mind!

Boris Nedell

• Nøkkeltjeneste • Eiendomsadministrasjon • Vedlikehold • Profesjonell rengjøring

• Velkomstpakke • Ferieboligutleie • Mottagelse & Nøkkelutlevering

Telefon: +34 699 25 85 63 info@prop-eye.com • www.prop-eye.com FEBRUAR 2024 - Det Norske Magasinet | 17


Orchidarium Av Louise Mercedes Frank

Besøk Europas største orchidarium i Estepona ”Hvordan skal jeg kunne velge min yndlingsorkidé?!” utbryter Manuel Lucas, direktøren for Orchidariet i Estepona. ”Det er som å skulle velge mellom tusenvis av vakre skapninger. Orkidéer er, akkurat som kvinner, en vidunderlig kombinasjon av intelligens, skjønnhet, sensualitet, harmoni og finesse. De krever din oppmerksomhet, og til gjengjeld gir de deg de vakreste blomster.” Orchidariet i Estepona med sine

tre glasskupler tilbyr det perfekte tropiske klimaet for den allsidige blomsten og fungerer som et levende museum med hele 1400 forskjellige arter. Det vokser godt og vel 3600 orkidéer i det 1000 m2 Orchidariet som ligger midt i Estepona. Jeg ler litt av Manuels sammenligning, hvorpå han utbryter: ”Jeg kan også gjerne bli sur på dem! Hvis jeg har passet på og pleiet en orkidé i et helt

år og den ikke har gitt meg en eneste blomst, så får den en kald skulder. Ikke mer spesialpleie og vann. Og hva skjer så? Det går opp for orkidéen at den faktisk må gjøre seg fortjent pleien, og så går den i full blomst. De er jo litt bortskjemte disse orkidéene,” sier Manuel med et skjevt smil. Da jeg spør Manuel om han har orkidéer hjemme, rister han på hodet. ”Hjemme hengir jeg meg studier om orkidéene, og der trenger

jeg ikke å ta meg av flere planter etter å ha gjort det hele dagen.”

En populær plante Orkidéen har de siste årene blitt en stadig mer populær blomst, og den selges da også i all verdens supermarkeder. Ofte er det likevel bare den mest vanlige arten, Phalaenopsis, som er tilgjengelig. ”Orkidéer fra supermarkedene er akkurat som hurtigmat. Det finnes mange av dem, men de er nesten

Det finnes mellom 25 – 30 000 forskjellige arter av orkidéer. Til sammenligning er det ca. 10 000 forskjellige fuglearter.

Orkidéer vokser vilt i hele verden I Norge finnes det 40 forskjellige arter, og i Spania finnes det mer enn 100 viltvoksende orkidéer.

Direktøren, Manuel Lucas, forteller om noen av de 1400 forskjellige artene av orkidéer som Orchidariet huser.

BILREGISTRERING • SPANSKE SKILTER PÅ 2 DAGER • IMPORT- & EKSPORTPAPIRER • EU-KONTROLL (ITV) & HOMOLOGERING • EIERSKIFTESERTIFIKAT • ALT PAPIRARBEID VED REGISTRERING

HOLM

BILREGISTRERINGSSERVICE Tel. 671 20 48 24

www.spanskbil.com • E-mail: carsreg.holmes@gmail.com • www.spanishcarreg.com 18 | Det Norske Magasinet - FEBRUAR 2024


like. Til sammenligning er Orchidariet her mer som et gourmetmarked, hvor du finner alle mulige spesialiteter,” forteller Manuel. Vi går ned langs Orchidariets småstier, hvor alle orkidéene er utrolig vakre og veldig forskjellige. Jo lengere man kikker, jo flere får man øye på. Noen vokser på mose, noen på bark. Noen vokser oppover og andre vokser på en måte som gjør at du kun kan se deres skjønnhet hvis du står direkte under dem. Derfor er Orchidariet også fylt med greiner som snor seg innimellom de besøkende.

Orchidariet er også hjem for mange andre planter. Her ses den kjøttetende kannebæreren (lat. Nepenthes) som kan bli kjempestore og inneholde opp til to liter av den sure væsken som drukner og løser opp insekter. Orkidéer har veldig forskjellige dufter avhengig av hvilke insekt de tiltrekker. Denne vakre orkidéen ønsker å tiltrekke seg fluer, og har derfor en karakteristisk duft av ... nå ja, det som fluer nå engang tiltrekkes aller mest av.

”Den der er meget vakker å se på,” sier Manuel og peker på en ganske yndig orkidé. ”Men akkurat den typen orkidé tiltrekker seg fluer.” Da Det Norske Magasinets utsendte stikker nesen tett innpå blomsten, minner duften da også umiskjennelig om det som fluer tiltrekkes aller mest av. Jeg trekker

hurtig nesen til meg igjen, og Manuel ler godt. ”Å drepe en orkidé er vanskelig, å holde den grønn er enkelt, men å få den til å blomstre er vanskelig,” slutter Manuel, og jeg forlater Orchidariet med enda større beundring for den utrolig varierte blomsterarten.

Adgang Ingen sesong er bedre enn andre, når man skal besøke Orchidariet. Med 3600 planter er det alltid mange som står i blomst. Inngang koster €3 for voksne og €1 for barn, og man betaler ved inngangen. Åpningstider: Mandag lukket. Tirsdag til lørdag 10:00-13.30 og 15-18. Søndag 10-14. Calle Terraza, 86, 29680 Estepona - 951 51 70 74 www.orchidariumestepona.com

FEBRUAR 2024 - Det Norske Magasinet | 19


Profil Tekst og bilder av Karethe Linaae

De aller fleste som flytter til Spania, har sine betingelser. Ifølge Solkystens eiendomsmeglere vil de fleste ha sørvendt terrasse, fjell og havutsikt, være nær sentrumsbutikker og restauranter og gjerne også ha gåavstand til stranden. Men når man sitter i rullestol og er avhengig av jevnlig oksygentilførsel, blir betingelsene noen helt andre. Da er det flat mark, brede fortau og nærhet til helsefasiliteter som teller. Det norske Magasinet møtte det ganske nyinnflyttede paret Anne-Grete Bjørlo (68) og Geir Kvam (67) som forteller hvordan de fant det mobilitetsvennlige drømmestedet i Torre del Mar i Vélez-Málaga kommune på østre Costa del Sol.

MED RULLESTOL PÅ FLYTTELASSEt

Anne-Grete Bjørlo og Geir Kvam

“Vi konsentrer oss om det vi kan gjøre, istedenfor det vi ikke kan”

20 | Det Norske Magasinet - FEBRUAR 2024


Geir: «Det beste ved Torre del Mar er at den er en veldig inkluderende by» Møte på Riksvei 3 Hun var en bereist biblioteksjef fra Sauda på Vestlandet og han var forbundssekretær i Transportarbeiderforbundet med trønderdialekt. Begge hadde vært gift før og hadde barn og barnebarn, men livets tilfeldigheter og landets tredje lydbibliotek for yrkessjåfører på Riksvei 3 brakte Anne-Grete og Geir sammen i 2008. Etter hvert ble det mer enn snakk om lydbøker. Geir fridde i Italia i 2010, og før de hadde tid til å gifte seg, fikk de tredjemann med ‘på lasset’, Geirs sykdom, alvorlig genetisk betinget emfysem. Ekteparet ferierte ofte i Spania, og selv om begge var i full jobb, begynte de å leke med tanken om å flytte dit. Planene måtte settes på vent under Pandemien, men tanken lå fremdeles i bakhodet. Og for rundt et år siden da de begge ble pensjonister, gjorde de alvor av drømmen og flyttet til Spania.

Hvordan fant dere Torre del Mar? G: Det var en ren tilfeldighet. Jeg gikk på tredemølle hjemme på stua på Vinderen og så en dokumentarfilm om Nerja. Det er en fin by hvor vi hadde vært flere ganger, men den er dårlig tilrettelagt for rullestoler. Det neste kapittelet i serien var om Torre del Mar og jeg tenkte «Jammen denne byen er jo paddeflat. Der kan jeg bo!» Hovedgrunnen til at vi flyttet akkurat hit er at byen har stort sett brede gater og en gågate som går helt ned til strandpromenaden. Hele bykjernen er veldig godt tilrettelagt, og det betyr at jeg kan komme meg ut hver dag. Hadde vi fortsatt bodd i Oslo, hadde jeg kanskje kommet ut et par ganger i vinter.

AG: Min første reaksjon var at det bare var kjedelige høyblokker der, men så ‘kjørte’ vi rundt via Google map, og da forsto jeg hva han snakket om. Vi begynte å sirkle inn områder som hadde hva vi trengte, slik at Geir ikke må trille land og strand rundt for å ordne ting.

Hvordan fant dere leiligheten? AG: Vi søkte etter leieboliger på nettet og plutselig dukket denne leiligheten opp. Den var stor, og beliggenheten var perfekt med alt vi trengte i nærheten. Ved hjelp av google translate og WhatsApp fikk vi kontakt med megler, som reserverte leiligheten slik at jeg rakk ned for å se på den. WhatsApp er en nødvendighet som brukes til det meste fordi den er kryptert, så det er trygt å sende dokumenter. Jeg fløy ned samme uke og hadde Geir med på video, og han sa «Klin til!» Neste dag signerte jeg kontrakt for langtidsleie, og nå leier vi av verdens flotteste spanske familie. G: Alt vi trengte var innen rekkevidde. Nærmeste sykehus ligger rett oppi bakken, jeg freser til legesenteret på to minutter, og er det noe vi trenger, kan jeg handle det på veien hjem.

Har dere noen kommentarer om spanske hjem? AG: Veldig mange av ferieleilighetene her nede ligger på energiskala E og F og er bare beregnet for sommerbruk. Her er vi nivå B som er brukbart for helårsbolig. Det er lytt inn til naboen, men det er del av livet her. Strøm er en utfordring for meg som er glad i å lage mat, for hvis jeg bruker steikeovnen, kan jeg ikke bruke kokeplatene samtidig. Så jeg flyttet den

gamle gasskomfyren ut på verandaen og ordnet utekjøkken der. Det er også vår koseplass og utestue på sommeren.

Immigrasjon og nye systemer Anne-Grete og Geir er enige om at en internasjonal flytting er en stor jobb. Det er nødvendig å forholde seg til både NAV, Helfo og skatteetaten i Norge, og så venter en tilsvarende prosess i Spania.

Hvilke offisielle prosesser måtte dere igjennom for å flytte hit? AG: Jeg prøvde å ordne mye før Geir kom ned, men det tok sin tid å få NIE, spansk bankkonto og telefon som er helt nødvendig. Residencia og Seguridad Social kom også på plass, og vi har nå en revisor for å få hjelp med den spanske selvangivelsen, selv om vi betaler skatt til Norge de tre første årene. G: Vi valgte å melde permanent utflytting fra Norge, siden vi ikke eier bolig i Norge. Så vi har virkelig blitt ‘spanjoler’. Alternativet ville vært seks måneder hvert sted, men jeg kan ikke garantere at helsa er bra nok til å følge den regelen. Vi tok med vår gamle Renault, og Holmes Car Registration, et dansk firma som har holdt på i mange år, ordet alt. Og et spansk vennepar hjalp oss å leie handicapparkering i nærheten til halve prisen av hva man betaler i Norge.

Hvordan har deres opplevelser med det spanske helsevesenet vært? G: Systemet fungerer utmerket, men er noe mer tungrodd enn hva vi er vant til. Legekontoret FEBRUAR 2024 - Det Norske Magasinet | 21


Geir: «Vær forberedt på at spansk byråkrati er stort og omfattende»

på Vinderen hadde eget laboratorium og jeg fikk svaret på blodprøver på noen minutter, mens det her tok et par uker for å få resultatene første gangen. Men man kan ikke kjempe mot systemet, så man må bare finne ut hvordan man best kan jobbe med det. Takket være vår spanske tolk klarte vi å få endret noe på blodprøverutinene, så nå får jeg raskere svar. Vi er utmeldt av den norske folketrygden, men betaler fortsatt trygdeavgift til Norge (som går til Spania, slik at vi er registrert i det spanske trygdesystemet, Seguridad Social). Dette betyr gratis fastlegeordning og spesialisttjeneste (lungelege for min del) og tilgang til medisiner. AG: Det er viktig å ha med seg en tolk som kjenner helsevesenet hvis du har utfordringer, ikke bare en tilfeldig person som kan litt spansk.

En vanlig by for vanlige folk De kaller Torre del Mar «en helt vanlig by for vanlige folk». Nabolaget består mest av fastboende spanjoler, både pensjonister og vanlige arbeidsfolk, og det er få ferieleiligheter.

Hvordan har naboene tatt imot dere? AG: Naboene er veldig greie. De åpner for Geir og hilser og prater med oss. Da Geir var i Norge, spurt naboen «Dónde está tu marido?» På julaften gikk strømmen. Vanligvis skyver man

Anne-Grete: «På vinterstid får du mest liv for pengene her nede» 22 | Det Norske Magasinet - FEBRUAR 2024

bare en automatisk sikring opp, men denne gangen var det noe annet. Det var rett før Geirs datter med familie skulle komme, så jeg ringte fortvilet på hos naboen. En fremmed dame som heldigvis snakket engelsk, åpnet. Hun ropte på svogeren sin som ble med bort og fikset problemet. Bare denne hjerteligheten! Hvis det er noe, så hjelper de til. G: Et praktisk og banalt eksempel: I Oslo må du nesten kjøre rullestolen inn i folk før de flytter på seg, men her er det en selvfølge. Folk skyver andre til side og flytter på stoler slik at jeg kan komme fram. Det skjer også når vi er på restauranter. Det er mye mer varme i måten de gjør ting på. Og de gjør det ikke fordi de må, men bare fordi de er sånn.

Hvordan er det med venner og sosialliv?

Hvordan er dagliglivet deres i Torre del Mar?

Hvordan går det med spansken?

AG: Vi har blitt enige om at vi ikke skal sitte oppå hverandre, så om formiddagen gjør vi ting hver for oss. Jeg går til parsellen jeg leier som ligger 20 minutter unna. Hageflekken tar mye tid, i hvert fall på våren og høsten. Geir har aldri likt matlaging, så den jobben tar jeg. For meg er det å lage mat og handle ingredienser halve sjarmen ved å bo i Spania. G: Jeg har en periode hvor jeg har under 20 % av normal lungekapasitet. Det er ikke mye, så for meg tar det et par-tre timer å få kroppen i gang. Jeg prøver å komme meg ut hver dag, selv om det må planlegges. Nå bruker jeg rullestol, men jeg har intensjon om å komme ut med gåstol igjen. Ellers skriver jeg litt og driver med musikk på si, og én kveld i uka tar jeg med meg Fenderen på en jamsession på en café nedi gata.

AG: Jeg tar spanskkurs et par formiddager i uken. Det er også en Intercambio (språkutveksling) her på onsdager og fredager. Der jeg har parsell er det mange spanjoler så jeg er nødt til å snakke spansk. Jeg skjønner ikke bæret når de snakker andaluz seg imellom, men de hjelper alltid til og sakker tempoet litt når jeg er i nærheten. Målet er å greie å beherske spansk dagligtale og kunne lese bøker på spansk. Jeg har brukt mye tid på å lese bøker om Spania. Jeg har også kjøpt spanske kokebøker og lærer på den måten. Grammatikken er den store bøygen, og nå skjønner jeg hvorfor mange utlendinger i Norge snakker så grammatisk dårlig. Det er ikke enkelt! G: Jeg har ikke hatt tid til å komme i gang med spanskkurs, men Google har fungert bra. Jeg merker at når vi prøver på vårt stotrende

AG: Vi har fått en god sosial omgangskrets på kort tid. Den danske klubben var startpunktet for tips og råd, men det var viktig for oss å finne andre steder. På stambaren vår er det spanjoler og utlendinger om hverandre. Vi har både spanske og utenlandske venner, og samtalen går på en blanding av spansk og engelsk og litt hjelp av Google. Ellers er det ikke så mange nordmenn her. Vi vet at de finnes, men leter ikke akkurat etter dem. Vi ønsket å bo i Spania, ikke i en norsk koloni i Spania. G: Jeg hører fra tid til annen utlendinger som oier seg fælt over «de derre spanjolene». Dette kommer jo fra personer som frivillig har valgt å flytte hit, så da er løsningen enkel. Flytt tilbake!


Mange klager på spansk byråkrati. Hva synes dere om dette?

spansk, blir spanjolene veldig glade for at vi prøver. Det er egentlig det beste med Torre del Mar, at det er en veldig inkluderende og fortsatt hovedsakelig spansk ferieby.

Angrer ikke Hverken Anne-Grete eller Geir angrer et sekund på beslutningen de har tatt. Når jeg spør dem om råd til andre som ønsker å flytte hit, er de mer enn villige til å dele. AG: Kjenn etter slags liv vil du ha fremover. Det er aldri for sent å gjøre nye valg. Hvis mulig, vurder å begynne med et halvt år. Spesielt på vinterstid, for det er da du får mest liv for pengene her nede. Tenk igjennom hva du trenger i forhold til hvor lenge du skal være her. Bruk en megler og kontrakt dem i forkant. De har oversikten og kontakter og kan hjelpe deg å finne den rette boligen.

G: Når utlendinger kommer til Norge, krever vi at de setter seg inn i det norske systemet. Og skal vi bo i Spania, er det vår plikt å lære hvordan ting gjøres her. Hva vi mener om systemet, er egentlig likegyldig. Vi må innordne oss og kan ikke forvente at det spanske helsevesenet eller veivesenet gjør tingene slik vi er vant til. Vær forberedt på at ting tar lenger tid her. Her har byråkrater en statusjobb, med hvis du møter dem med en viss ydmykhet og litt humor, begynner ting å gå framover. Vi har jo byråkrati i Norge også. Ringer du til NAV, får du 32 tastevalg og treffer aldri den samme personen. Mens her var vi på ‘hei’ allerede tredje gangen vi dro på rådhuset.

Har flyttingen svart til forventningene? G: Definitivt JA. Vi har fått et sosialt nettverk av spanjoler og folk fra England, Belgia, Norge og Danmark. AG: Det var aldri vårt mål å klatre Mount Everest, så vi foretrakk å dra til Spania. Vi fokuserer på hva vi kan gjøre istedenfor hva vi ikke kan. Og dette har gitt oss mange gode opplevelser til tross for Geirs sykdom.

FEBRUAR 2024 - Det Norske Magasinet | 23


På disse sidene kan du se hva som skjer på Solkysten denne måneden. Vi mottar gjerne opplysninger til ¿Qué pasa? om arrangementer på Costa del Sol slik at listen blir så fullstendig som mulig.

¿Qué Pasa?

é u Q ¿ ? a s a P KVELDSTUR I DEN BOTANISKE HAGEN LA CONCEPCIÓN Den flotte botaniske hagen La Concepción som ligger i utkanten av Málaga, byr på kveldsturer i området. Man guides rundt i hagene som ble anlagt på 1800-tallet og som er spesielt vakre i kveldsbelysningen. Lørdager og søndager frem til slutten av august. laconcepcion.malaga.eu.

CIRQUE DU SOLEIL MED FORESTILLINGEN ALEGRIA Den store, internasjonale troppen Cirque du Soleil gjester Spania igjen. Denne gangen heter forestillingen Alegria og spilles på flere datorer og tidspunkter i tidsrommet 31. mai - 23. juni. Sted: Recinto Ferial, Cortijo de Torres i Málaga. Mer info og billetter på www.elcorteingles.es/entrada.

RAPHAEL PÅ TURNÉ Raphael er en av de mest populære spanske sangere noensinne og har solgt 70 millioner album innspilt på syv forskjellige språk. I år turnerer han sitt hjemland med forestillingen Victoria i de følgende byene: • Salamanca, 25. mai. • Málaga, 2. november. • Murcia, 7. juni. • Bilbao, 16. november. • Granada, 22. juni. • Madrid, 20. desember. • Alicante, 21. september. www.elcorteingles.es/entradas.

PÅSKE: SEMANA SANTAS STORSLÅTTE PROSESJONER Semana Santa er spanjolenes viktigste høytid, og i hele påskeuken som i år faller på den 24. til den 31. mars, er det religiøse prosesjoner i stort sett hver eneste by i landet. Helt spesielle er opptogene i Málaga og Sevilla hvor det er flere prosesjoner daglig hvor store troner med Kristusfigurer o.a. bæres gjennom gatene, fulgt av dyster bombastisk musikk og kappekledde folk. Noen opptog starter midt på dagen, mens andre setter i gang sent på kvelden, men uansett tidspunktet er man garantert at gater og plasser er tettpakket av andektige katolikker og andre tilskuere. De mest spektakulære prosesjonene kan ses Palmesøndag 2. april samt Skjærtorsdag og Langfredag, hhv. den 6. og 7. april.

FITIFEST - CUDECAS ROCKEFESTIVAL Den 17. februar holder veldedighetsorganisasjonen Cudeca for fjerde gang rockefestivalen Fitifest. Denne gangen spiller hard rock-bandet Shalom fra Algeciras. Sted: Sala Trinchera i Málaga. Konsertene starter kl. 21.00. Se mer på www.cudeca.org. Billetter kan kjøpes på entradium.com. 24 | Det Norske Magasinet - FEBRUAR 2024

PASJONSSPILL I BENALMÁDENA, ISTÁN OG CAJIZ Flere byer har deres helt egne tradisjoner i forbindelse med påskedagene. Et eksempel er El Paso, pasjonsspillet som nærmest er et skuespill som


omhandler tidene fra Det Gamle Testamentet og frem til Jesu liv og død. El Paso oppføres de fleste steder på skjærtorsdag og langfredag, bl.a. i Benalmádena Pueblo, hvor spillet som deles opp i 35 akter, har vært en tradisjon siden begynnelsen av 1900-tallet. I Istán har man oppført stykket siden 1600-tallet. Det ble avbrutt under borgerkrigen, for så igjen å bli gjenopptatt og oppført hvert år fra 1980. I Cajiz ved Vélez-Málaga medvirker ca. 250 skuespillere og statister i oppførelsen av scener fra Det Nye Testamentet.

Tipi Tapa RESTAURANTE

MARKEDSDAGER

Mandager: Marbella: Recinto Ferial (feriaplassen) Málaga: Barriada de La Luz og Barriada de las Campanillas Torrox: Costa og Pueblo Tirsdager: Nerja: Mellom Urbanizacion Flamingo og Almijara II Málaga: Puerto de la Torre Fuengirola: Recinto Ferial (feriaplassen)

FALLAS, JOSEF OG DUKKEBRENNING Valencia-regionen holder den magiske festivalen Fallas den 1. til 19. mars. Den tradisjonelle festen som kalles Festes de Sant Josep, feirer Josef, tømrernes skytshelgen. De har holdt fallas siden engang i middelalderen i Valencia, og navnet stammer fra faklene som var plassert på toppen av vakttårnene hvor de holdt øye med pirater og andre fiender nærmet seg. I sentrum av festivalen er de store dukkene, ninots, som er laget av pappmaché. Mange av dem er flere etasjer høye, og de forestiller gjerne kjente personer, politikere eller legender i satiriske utforminger. Festen ender med brenningen av dukkene. Fallas holdes også i flere andre byer i regionen, bl.a. i Alicante, Alzira og Dénia.

SUPPE-MED-SYV-INGREDIENSERS DAG Den mest tradisjonelle suppen i landsbyen El Burgo, som ligger i Sierra de las Nieves fjellene ved Ronda, er Sopa de los Siete Ramales. Navnet kommer fra de syv hovedingrediensene som er tomat, paprika, løk, hvitløk, brød, poteter og grønne asparges. Den 28. februar feires suppen med at byens innbyggere deler ut suppe til alle suppeinteresserte på dagen og søtsaker om kvelden.

Helligdager 28. februar: Andalucías dag, Día de Andalucía, helligdag i hele regionen. 18. mars: Lokal helligdag i Villanueva de la Concepción. 19. mars: Lokal helligdag i Almuñécar. 29. mars Langfredag.

Onsdager: Estepona: Avenida Juan Carlos I Málaga: Huelin og De la Paz Benalmádena Costa: Parque de La Paloma Mijas: La Cala de Mijas

SMAKSSENSASJONER FOR DEG SOM LIKER KJØTT!

Torsdager: Torremolinos: Recinto Ferial (feriaplassen) San Pedro de la Alcántara: Recinto Ferial (feriaplassen) Málaga: Parque Juan Jurado Mijas: Riviera del Sol Torre del Mar: Plaza de la Paz Fredager: Arroyo de la Miel: ved Tivoli World Benalmádena Pueblo: Plaza del Alguail San Luis de Sabinillas: Marked ved Paseo Marítimo Lørdager: Caleta de Vélez ved N-340 Marbella: Puerto Banús, Nueva Andalucia Málaga: Huelin og El Palo Fuengirola: Loppemarked på Recinto Ferial (feriaplassen) Mijas Costa: Las Lagunas (Antonio García Bueno, Benajarafe og Alfarnate) La Cala de Mijas: Feriaplassen. Viñuela: Økologisk marked ved hagesentret Eco Market. Søndager: Torremolinos: Recinto Ferrial (feriaplassen) Estepona: Havnen og ved tyrefektningsarenaen. Nerja: Mellom Urbanizacion Flamingo og Almijara II Málaga: Kunstmarked Galería de Arte de Muelle Uno (kl. 11.00 - 16.00.) Fuengirola: Ved Miramar, Calle Méndez Núñez Mijas: Calypso, Calahonda Coín: Økologisk marked. Marbella: Brukte designerklær, lekkert håndverk og kunst. Kl. 10.00-17.00 på ved Marbella Arena ovenfor Puerto Banús. NB De fleste markedene åpner kl. 10.00 og stenger kl. 14.00. (Med forbehold om endringer i forbindelse med helligdager m.m.)

FLAMENCOFORESTILLINGER MED 5 ARTISTER FIRE GANGER I UKEN! Tirsdag, torsdag, fredag og lørdag

kl 19.30

10€

ÅPENT ALLE DAGER 13.00-24.00 Bordbestilling 627 635 890 eller 951 311 630

Calle Málaga 4, Fuengirola www.restaurantetipitapa.com FØLG OSS PÅ FACEBOOK

Søk på Tipi Tapa! FEBRUAR 2024 - Det Norske Magasinet | 25


¿Qué Pasa? AKTIVITETSKALENDER

NB: ETTERSOM VÆRFORHOLD OG LIGNENDE KAN RESULTERE I AT ARRANGEMENTER BLIR AVLYST I SISTE ØYEBLIKK, ANBEFALER VI Å DOBBELTSJEKKE AT DET GJENNOMFØRES FØR MAN EVENTUELT DRAR DIT. ALGATOCÍN 2. og 3. mars Den lille byen som ligger i fjellene mellom kysten og Ronda, feirer fennikelen. Det skulle bare mangle at denne vidunderlige grønnsaken ikke skulle ha sin egen fest, og det har den i form av La Hinojá, med smaksprøver på forskjellige retter, matlagingskurs og fest.

ALMUÑÉCAR 18. februar kl. 19.00 Wienermusikk spilles av Orchestra de Cámera Mediterránea på Casa de la Cultura. bravoentradas.es. 15. mars kl. 19.00 Flamenco, dans og musikk av Jaime Fresnada på Casa de la Cultura.

ÁLORA 3. mars Halvmaraton løpes i og rundt byen. Se mer på www.atletismoalora.es.

BENALMÁDENA Til og med 31. mars Ocean Collection er tittelen på en utstilling med kunst, mote m.m. utført av 25 forskjellige spanske og internasjonale kunstnere på Centro de Exposiciones i Benalmádena Costa. Til og med 31. mars Det historiske museet Centro de la Historía gjenåpner dørene med utstillingene La villa de Benalroma og Benalmádena, un recorrido por su historia. www.benalmadena.es/agenda.

ESTEPONA Til og med 10. mars En utstilling med tegninger av Francisco de Goya med tittelen Desastres de la Guerra (krigens gru) kan ses i kunstmuseet Mirador del Carmen på Paseo Marítimo. 25. februar kl. 12.00 Barneteater. Stykket Alicia - En el país de las Maravillas oppføres på Teatro Auditorio Felipe VI. www.tafestepona.entradas. 9. mars kl. 21.00 Michael Jackson hylles i konserten Michael’s Legacy på Teatro Auditorio Felipe VI. www.tafestepona.entradas.

FUENGIROLA Til og med 18. februar Old Time Music Hall spiller på Salon Varietes. Kl. 19.30, søndag kl. 19.00. Info på tel. 952 474 542, www.salonvarietestheatre.com. 24. februar kl. 19.30 Hyllestkonsert til Pink Floyd på Salon Varietes. 2. og 3. mars hhv. kl. 19.30 og 19.00 The Welsh Nights med Ricky Lavazza på Salon Varietes.

9. og 10. mars hhv. kl. 19.30 og 19.00 Abba, hyllestkonsert på Salon Varietes. www.salonvarietestheatre.com.

LA HERRADURA 16. – 19. mars Byens årlige byfest avholdes.

MÁLAGA Til og med 3. mars Museo Casa Natal Picasso på Plaza de la Merced viser utstillingen La Imagen de Picasso med glimt av Picassos liv fra hans fødsel i byen. Utstillingen markerer 50 år siden hans død. museocasanatalpicasso.malaga.eu. Til og med 28. mars Kunstmuseet Centre Pompidou har utstilling om bolig og rom i kunsten, Habitar un Lugar. centrepompidou-malaga.eu. Til og med 31. mars Museo Picasso på Calle San Agustin holder spesialutstillingen El Eco de Picasso med verker av kunstnere som ble inspirert av Picasso. www.museopicassomalaga.org. Permanent Museo Picasso har nå åpnet for besøk i de arkeologiske utgravningene under museet hvor man kan se bl.a. fønikernes bymurer og romernes fiskekar. www.museopicassomalaga.org. Til og med 21. april Museo Carmen Thyssen har en utstilling av fotografier av multikunstneren Man Ray. carmenthyssenmalaga.org. 21. februar kl. 20.00 Jethro Tull holder konsert på Teatro Cervantes. Se mer på unientradas.es. 22. og 23. februar kl. 20.00 Málagas Filharmoniske Orkester spiller verker av Mozart, Beethoven og Mendelsohn på Teatro Cervantes. unientradas.es. 14. og 15. mars kl. 20.00 Verker av A. Bruckner spilles av Málagas Filharmoniske Orkester på Teatro Cervantes. unientradas.es. 20. - 22. mars Kongressentret huser messen Foro Transfiere om vitenskap, teknologi og innovasjon. fycma.com. 21. og 22. mars kl. 20.00 Påskekonsert med musikk av Beethoven spilles av Málagas Filharmoniske Orkester på Teatro Cervantes. unientradas.es.

MARBELLA Til og med 26. oktober Abstracción Americana er tittelen på en utstilling med verker av den søramerikanske kunstneren Carlos Mérida på Mueso Ralli. Gratis adgang kl. 10.00-15.00 tirsdag-lørdag.

Følg med på alt det siste som skjer i Spania på www.norskemagasinet.com 26 | Det Norske Magasinet - FEBRUAR 2024

Til og med 8. mars Gravørmuseet, Museo del Grabado Español, har en utstilling med fotografier av Mónica Vázquez Ayala. Museet er åpent mandaglørdag kl. 10.00-19.00 og søndag kl. 10.00-14.00. www.marbella.es/agenda. Permanent utstilling Museo Ralli huser en utstilling om de surrealistiske kunstnere med tittelen Surealismos, de Chirico a Francis Bacon. Hver lørdag og søndag kl. 10.00 – 12.00 Besøk de romerske badene Termas Romanas de la Bóvedas i San Pedro fra 200-tallet. Man må avtale besøk på tel. 952 768 767. Hver lørdag og søndag kl. 10.30 – 12.30 Besøk i Villa Romana de Río Verde i San Pedro. Mer info på tel. 952 768 767. 2. og 3. mars Motorsykkelutstilling og MC-treff, V Concentración Motera Los Mentirosas ved kongressentret. www.marbellacongresos.com. 9. mars kl. 18.00 Klassisk konsert med duoen Britannia som spiller på cello og piano, arrangeres av Música con Encanto i Villa Las Mariposas. Reservasjon tlf. 654 013 232 eller reservas@musicaconencanto.org.

MIJAS Permanent En stor samling av Picassos keramiske verker kan ses på CAC Mijas. www.cacmijas.info. Hver onsdag kl. 12.00 Flamencoshow på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo. Gratis adgang.

NERJA Lørdager og søndager i februar kl. 19.00 Teaterstykket Canaán av Paco Pozo oppføres på Centro Cultural Villa de Nerja. Info og billetter på mientrada.net.

VILLANUEVA DEL ROSARIO 6. april Byen som ligger få km øst for Antequera, feirer den årlige Día de la Tagarnina, gulltistelen (scolymus hispanicus) med tilberedelsen av en gryterett som man kan smake på. Det bys også på prøver på andre lokale retter. www.villanuevadelrosario.es.

YUNQUERA 14. april Pinsapo Trail Yunquera heter en fjelltur hvor man går en strekning på 24 km eller 41 km mellom bl.a. de fredede pinsapos (spansk edelgran) i Sierra de las Nieves. pinsapotrail.yunquera.es.

¿Qué Pasa?


- Vi er her for å lære, for å hjelpe andre å lære, og for å bidra til at alle har det bra.

Den Norske Skolen Málaga følger den norske læreplanen, praktiserer leksebevissthet og bruker læringsstøttende teknologi. - For oss er alle våre elevers utvikling og læringsutbytte like viktig, uansett hvor lenge de skal være elev hos oss!

Les mer om skolen vår på www.dnsmalaga.com

INTERNATIONAL NURSING HOME / CENTRE Tel. 679 167 168 • www.casaklein.com

Flytting til og fra utlandet! Vi har erfaringen! • Ukentlige turer mellom Spania og Skandinavia • Vi tilbyr oppbevaring i Norge og Spania

KONTOR & LAGER I DANMARK Hvidsværmervej 160 • 2610 Rødovre ••••• KONTOR & LAGER I SPANIA C/ Maria Malibrán, 10 • 29590 Málaga

KONTAKT OSS PÅ: +45 39 200 200 Info@taggaardmovers.com • www.taggaardmovers.com FEBRUAR 2024 - Det Norske Magasinet | 27


Mureren fra Baskerlandet

Den storsvindlende mureren fra Baskerlandet

Lucios’ plan om å ødelegge amerikansk økonomi med falske dollar ble avvist av den revolusjonære cubanske lederen Che Guevara. I stedet sendte Lucio Urtubia verdens største bank på randen av konkurs. Tross hans bedragerier og CIAs jakt på ham, unngikk anarkisten en lang fengselsstraff. Kanskje fordi han alltid var svært forsiktig og aldri var borte fra jobben som murer en eneste dag.

Ville smadre USAs økonomi

Lucio var 19 år da han hørte faren uttale ordene som skulle bli ledesnoren for han eget liv. ”Hvis jeg kunne starte på nytt, ville jeg ha vært anarkist.” Da Lucio ble innkalt til militærtjeneste, brukte han tiden på smugling over den fransk-spanske grensen. Da han ble oppdaget, deserterte han og flyktet til Frankrike fordi han risikerte dødsstraff i Spania. I Paris fikk han jobb som murer, et yrke som han beholdt hele livet. Her møtte han også de franske forfatterne André Breton og Albert Camus. Han fikk i oppgave å innkvartere Francomotstanderen Quico Sabaté som overbeviste Lucio om hvor viktig anarkismen var. Lucio deltok i plyndringer og overfall for å skaffe

Da den kalde krigen var på sitt verste, spilte Lucio en viktig rolle for kommunistene. Mens amerikanerne invaderte Grisebukta på Cuba i 1961, foreslo han for Cubas ambassadør i Paris å sprenge amerikanske interesser i Frankrike i luften. Ambassadøren avslo, men ble straks mer lydhør da Lucio viste frem sine falske pengesedler. Sedler som ifølge Lucio kunne slå bunnen ut av amerikansk økonomi. Ambassadøren arrangerte et møte med Ernesto Che Guevara, hvor Lucio presenterte sine planer om å velte USAs økonomi. Cubas revolusjonære leder avslo med begrunnelsen at amerikanerne fortsatt ville være rike. Desillusjonert forlot Lucio møtet.

penger til den franske motstandsbevegelsen, men han fant snart ut at han hadde større verdi som falskmyntner. Snart forsynte han også nesten alle eksil-politikere med falske papirer og dokumenter. Han hjalp Eldridge Cleaver, lederen av det politiske partiet Svarte Pantere, og han var aktiv i den planlagte bortføringen av nazisten Klaus Barbie som gjemte seg i Bolivia etter andre verdenskrig.

28 | Det Norske Magasinet - FEBRUAR 2024


Svindlet verdens største bank Lucios karriere som svindler og falskmyntner nådde sitt høydepunkt da han på slutten av 1970tallet svindlet verdens største bank, First National Bank (i dag Citibank) for 25 millioner dollar i falske reisesjekker. Senere investerte han alle pengene i formål han trodde på. Da svindelen ble offentlig kjent, stupte bankens aksjer, og det var like før banken gikk konkurs. Banken krevde 25 års fengsel, men Lucio slapp unna med et halvt år i kasjotten fordi han ga banken trykkplatene han hadde benyttet under falskneriene.

Jaktet på av CIA Mureren fra Baskerland har blitt kalt den spanske Zorro, en Robin Hood og en Don Quijote. Den

spanske teaterdirektøren Albert Boadella beskrev ham slik: ”Lucio er en Don Quijote som ikke kjempet mot vindmøller, men mot virkelige giganter”. På et tidspunkt var den baskiske svindleren jaktet på av fem internasjonale etterretningstjenester, bl.a. CIA. Lucios utgangspunkt har likevel alltid vært at sanne revolusjonæres viktigste oppgave er å bygge opp, ikke ødelegge. Derfor passet han alltid på sitt daglige arbeid som murer.

Lucio Urtubia 18. februar 1931 – 18. juli 2020 Fra Cascante i Navarra Murer, svindler og falskmyntner Kjelenavn: Den snille banditten, Den baskiske Zorro, Den anarkistiske Don Quijote

FLYTTING Norge (Fredrikstad) Sverige Frankrike Spania

Tlf: +47 918 30 918

FRA NORGE: 4. mars 7. april 5. mai 9. juni

www.t-linenorge.no firmapost@t-linenorge.no

FRA SPANIA: 14. mars 18. april 16. mai 19 juni

Torvald Fors • Agustín Vázquez Hernández • Alberto Vázquez Hernández Laila Mitrevski • Anette Langfeldt • Vibeke Tyskerud • Maria Guillén

• Kjøp / salg av fast eiendom • Stiftelse av selskap • Testamenter • Skifteoppgjør, arv og skilsmisse

• Selvangivelse • Skattespørsmål • Rettssaker

Kontor i Fuengirola:

Kontor i Alicante:

Kontor i Norge:

Avda. Ramon y Cajal No. 5 Edf. Beroe, 1º, Oficinas 13 & 14 E-29640 Fuengirola Tel: +34 952 199 446 Fax: +34 952 580 688 Email: info@cramerlaw.no www.cramerlaw.no

Avda. de La Libertad 24, 2º, izq. 03690 San Vicente del Raspeig (Alicante) Tel: +34 620 967 282 Fax: +34 952 580 688 Email: torvald@cramerlaw.no www.cramerlaw.no

ADVOKATENE CRAMER & CO MNA Storgaten 41 • 3126 Tønsberg Tel: +47 33 30 76 90 Fax: +47 33 30 76 85 Email: bohne@cramerco.no / cramer@cramerco.no www.cramerco.no

FEBRUAR 2024 - Det Norske Magasinet | 29


BLUESEA

B L U E S E A E S T A T E S . C O M

Nydelig villa i det populære Calahonda

Villa med egen hage og basseng nær strand, golf, restauranter og gode handlemuligheter. Boligen er på 160m2 og består av 3 store soverom, 4 bad, vakker stue og fint nyere og romslig kjøkken. Innkjørselen er stengt med port og det er mulighet for parkering. En bolig som må oppleves.

Pris: 650 000 euro


Nydelig duplex i Colinas de Calahonda med fantastisk utsikt til Middelhavet og fjellene

Pris: 369 000 euro

Toppleilighet på to plan i det populære Calahonda med lett tilgang til kyst- og motorvei, strand, restauranter og gode handlemuligheter. Leiligheten er på to plan og består av stue, kjøkken, 3 store soverom, 2 bad og fine terrasser. Stueplan: Fin lys stue med åpent hvitt kjøkken og direkte utgang til terrasse. Romslig lyst soverom med en-suite bad. Soverommet har egen terrasse. Stor bod og spiskammer. Andre etasje: To fine sovesom, det ene med utgang til stor terrasse hvor det er god plass til utendørsliv og soling. Selger har dessuten lagt tregulv i leiligheten. Bygningen er omgitt av vakre, velholdte hager med både stor utendørs- og innendørsbassenger. Fellesparkering foran bygningen. I nærområdet finnes sportsklubber med tennis og paddel.

Skjønn toppleilighet i det ettertraktede Mediterra Pris: 475 000 euro

Skjønn toppleilighet med fabelaktig utsikt både til havet og fjellene. Ligger i det ettertraktede Mediterra, et av de mest velbygde og sjarmerende områdene på kysten, med stort bassengområde inkl. barnebasseng og treningsrom. Gåavstand til Torrequebrada Golf som er nabo. Rett ovenfor Mediterra ligger et stort paddelsenter hvor det også er restaurant. Leiligheten er meget velholdt og selges med danske kvalitetsmøbler. Hovedsoverom med eget bad og utgang til terrassen. Til leiligheten hører garasjeplass og lagerrom i parkeringskjeller. Leiligheten må oppleves!

Kontakt BlueSea Estates for visninger eller besøk vår hjemmeside for mer informasjon og bilder.

BLUESEA

B L U E S E A E S T A T E S . C O M

Centro Idea • Ctra. de Mijas, Km. 3,6 • 29650 Mijas

Kontakt Nana for en uforpliktende boligsnakk! Tlf: +34 610 716 048

+ 34 610 716 048 / +45 93 83 33 16 info@blueseaestates.com blueseaestates.com


BLI MED TIL

HULEMUSEET I SACROMONTE en perle i sagnomsuste Granada Tekst og foto: Heidi Haaland

Med spektakulær utsikt mot Alhambra ligger hjemmene til det myteomspunne folket, Los Gitanos, sigøynerne. I dette karrige landskapet formet de sine liv og skapte sin kunst. Når man går gjennom de trange smugene i Albaycin, er det lett å forestille seg tiden da byer ikke ble laget for biler og turistbusser. Det er et yrende folkeliv i gatene som er tettpakket med butikker med fargerike tepper, klær og smykker, innimellom små barer og steder der man kan nyte en vannpipe. Arkitekturen er et vitnemål om hvordan tidene har forandret seg. Vakre arabiske fasader er blandet med lavere, hvite steinhus med ujevne vegger og høyere murhus. Vi følger bakkene oppover, forbi restauranter med utsikt mot Generalife, sommerpalasset til sultanen i Alhambra, og elven Darro, til vi kommer til en klynge hvite og blåmalte hus som dannet små hjem for familier og dyr. Noen er bygget på tradisjonelt vis, mens andre er gravd ut i fjellsiden. Opp enda en bratt bakke kommer vi til hulemuseet i Sacromonte.

Granadas hulehjem Dette har vært et sigøynerdistrikt helt siden maurerne og jødene ble fordrevet etter Alhambras fall. De var ikke alltid alene, da de til tider bodde side om side med blant annet afrikanske slaver som ble igjen da araberne forlot landet.

32 | Det Norske Magasinet - FEBRUAR 2024

Sigøynerne kom hit med de katolske monarkenes hærstyrker og slo seg ned på utsiden av bymurene hvor de jobbet som stallarbeidere og smeder. De var ikke underlagt det katolske styret, men ved innføring av en ny lov i 1499 ble de tvunget til å oppgi sin nomadiske tilværelse og skaffe seg et yrke. De slo seg ned på Sacromonte med dyra sine, dyrket den skrinne jorda og levde av kurvfletting og veving, keramikk og smedkunst. Husene var hugget ut med relativt lav takhøyde, og forheng skilte soverommet fra resten av boligen. Ofte ble de hvitkalket innvendig som utvendig, så de ble lysere og lettere å holde rene. Kalkmetoden som kom til Spania med araberne, virker desinfiserende, dreper sopp og holder utøy borte, samtidig som det absorberer fukt. Inne ble det murt ildsteder med pipe, og veden ble fraktet fra åssidene rundt Granada. Gulvene kunne være alt fra hardtrampet jord, til stein, murstein eller sement. Veggene var dekorert med familiebilder, religiøse motiver, kjøkkenredskaper eller dekorative tepper. Runde bord med et kullbekken nær gulvet ble etter hvert vanlig. Her satt familien rundt med et teppe som dekket bordet og gikk nesten ned til gulvet, for å varme beina på kalde kvelder. Uansett utetemperatur holder hulehusene 18-23 grader. For å utnytte varmen fra hester og esler,

hugget de en passasje fra stallen opp til hovedhuset, slik at varmen fra dyra steg opp dit. Griser, geiter eller høner hadde separate huler, grunnet hygienen. Ofte var stallen delt i flere smårom med dyrene i en del og utstyr, redskap og tørket korn, nøtter og krydder i den andre.


Vitne fra fortiden

sluknet i Sacromonte-smia. Her lagde mennene redskap, våpen, hestesko og dekorative gjenstander. Når vintervinden kom feiende fra Sierra Nevada, var det sikkert ikke et ille yrke å ha, men verre var det nok når sommertemperaturene steg over 30 grader.

Å rusle rundt i dag og titte på bilder av de som bodde der, og sette seg ned i sola og trekke inn duftene av rosmarin og timian, er som en tidsreise tilbake til noe magisk og svunnet. På den åpne plassen utenfor husene er det en hyggelig kafe hvor man kan ta seg en pause med noe godt i glasset mens man lar inntrykkene synke inn.

I det tørre jordsmonnet rundt Sacromonte vokste det spiselige vekster som ble dyrket eller vokste vilt. Blant annet vill asparges, oliven, mandler, granatepler og kaktusfiken. Beboerne brukte urter i medisin og som smakstilsetning på mat og brennevin. Planter ble tørket eller laget til eteriske oljer, og noen ble kokt til sirup for medisinsk bruk til mennesker og dyr. Rosmarin ble blandet med alkohol og smurt på såre ledd og blåmerker, og ringblomster ble tørket, blandet med svinefett og smurt på brannsår.

Det sies at dette var flamencoens fødested. Musikken som oppsto på 1700-tallet, var influert av både maurisk og afrikansk kultur, men først og fremst av sigøynernes egen kultur. Bildene i museet viser at flamencoen involverte alle i deres samfunn, fra småbarn som klappet til de voksenes lidenskapelige dans. Det er nesten som om rytmene og sangen fremdeles sitter i veggene. Det er lett å romantisere sigøynernes tilværelse, men sannheten er at det var et hardt liv. De var utstøtt fra resten av samfunnet og ble ofte sett ned på av andre folkegrupper. Derfor oppsto det også et sterkt samhold dem imellom og en solid følelse av identitet.

Siste kapittel

Tidløst håndverk Fra tidenes morgen har mennesker laget leirkrukker for oppbevaring av mat, oljer, vann og vin. Araberne tok kunnskapen om glasur med seg til Spania i det 8. århundre, og her ble denne kunsten videreført. De laget fat, boller, mugger og små amforaer i blått, grønt og brunt på hvit bakgrunn. Kurver som var flettet av forskjellige typer gress, grener og agavefiber, ble brukt for å frakte varer og oppbevare ting de sanket. Kvinnene satt ofte ute med dette arbeidet for å utnytte lyset mens de skravlet om plikter, barneoppdragelse, hvor håpløs gubben var eller at sønnen burde ha funnet seg en bedre kone.

Visste du at? • • • •

Sacromonte betyr hellig fjell grunnet funn av relikvier. På 1950-tallet var det 3682 bebodde huler i området. Det finnes en legende om en nedgravd arabisk skatt. Flamenco står på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Sacromonte nådde sin befolkningstopp på 40-50-tallet, da bønder fra Granadas utkantstrøk ble tvunget til å gi opp gårdene sine og søkte hit som følge av den spanske borgerkrigen. Det ble også et sted for flyktninger fra Francos regime, og man kan fremdeles finne bortgjemte grotter som flyktningene brukte. I 1963 tok alt slutt. Etter måneder med regnvær og som følge av at noen av hulene sto i fare for å kollapse, beordret de spanske myndighetene at sigøynerne måtte forlate sine boliger og aldri å flytte tilbake. Hulemuseet er derfor et testament over en svunnen tid, hvor man kan se for seg de livlige barna som danser og ler, muldyrene og mennene som sliter i de solsvidde åsene og konene som fletter kurver og koker i de store grytene.

Vevteknikken ble brakt til Spania med maurerne og senere lært av andre i området. Ull, bomull, hamp, silke og lin ble til vakre tepper, stoffer, sengetøy og tapet. Både vertikale og horisontale vevteknikker ble brukt, og de utviklet egne teknikker og teppeknuter som identifiserte hvor de kom fra. Verdien ble avgjort av antall knuter, materiale og hvor vakkert teppene var dekorert. Smedyrket har vært uvurderlig i menneskenes framgang, selv om det er lenge siden siste glo

Gjør drømmehuset ditt til virkelighet!

Din kjøpmann i Fuengirola

Vi har alle varene du trenger!

Skann og finn veien til oss!

Norske og nordiske produkter

Man-fre 10–19, lør 10–15 C/ Feria San Isidro Labrador 10, Fuengirola Casa Nordica • ( 952 19 91 48

• Møbelpakker • Belysning, • Dekorasjon • Hagemøbler.

Dilys White

La Cala de Mijas (ved siden av BP service) 29649 Mijas Costa info@whitedesignco.com • T. 952 494 155 • Dilys: 600 583 673 FEBRUAR 2024 - Det Norske Magasinet | 33


Utflukt

El nacimiento del Rio Mundo

Av Else Byskov

MUNDO-ELVENS

UTSPRING Rio Mundos utspring er et av de mest spektakulære i hele Spania, og hundrevis av mennesker flokker dit hver dag. Om sommeren er det vanskelig å finne parkeringsplass, og selv i lavsesongen er det mange besøkende. Utspringet ligger rett nord for naturparken Cazorla, og det er et godt stykke opp dit. Vi tok turen fra Murcia og kjørte dermed gjennom en del av hva som kalles La España vacía (det tomme Spania). 34 | Det Norske Magasinet - FEBRUAR 2024


Her starter ruten opp mot Rio Mundos utspring

Fra Murcia går det første stykket på den fine store motorveien A-30, men allerede etter byen Cieza begynner befolkningen å tynnes ut. I byen Hellin forlater vi motorveien og kjører ca. 80 km. på CM-412, og her blir det for alvor tomt: veldig få hus, bare litt spredt jordbruk og ellers natur. Vi befinner oss i Albacete-provinsen som er en av provinsene som beregnes som ‘det tomme Spania’. Folk begynte å bruke dette uttrykket allerede fra midten av 1950-tallet, da store deler av Spania ble utsatt for massemigrasjon under den såkalte landsbyutvandringen. I stedet for å skrape seg en fattig tilværelse på de magre jordene som ligger på La Meseta Central (høysletten som dekker 80 % av Spania), dro unge til storbyer, hvor det var arbeidsplasser og mer liv. Men problemet er at befolkningen aldri kom tilbake. I provinsene som er berørt, har jordene ikke blitt dyrket og det produseres derfor ikke matvarer. ‘Det tomme Spania’ omfatter provinser med under 700 000 innbyggere som inkluderer 28 av landets 50 provinser. De hardest rammede er Soria og Teruel, hvor innbyggertallet ligger på under 10 innbyggere pr. km2. Dermed tilhører de faktisk de tynnest befolkede områdene i hele EU, noe som overraket meg.

På den øverste miradoren er det alltid trengsel

Idet vi nærmer oss landsbyen Riopar, forandrer landskapet karakter. Plutselig er vi blant skog og ville fjell. Vi befinner oss rett nord for Cazorla, Spanias største naturpark på 2099 km2 (nesten dobbelt så stor som Jotunheimen). Mundos utspring ligger i naturparken Parque Natural de los Calares del Mundo y La Sima. I Riopar tar vi til venstre mot Siles, og etter ca. 6 km. tar vi av mot parkeringsplassen for Mundos utspring. Her MÅ man parkere med nesen ut (altså rygge inn). En vakt går rundt og håndhever regelen som er innført i tilfelle elven oversvømmer og parkeringsplassen må evakueres i all hast. Vi får sjokk da vi trår ut av bilen, for det er syv grader og bikkjekaldt for oss som kommer fra kystens 22 grader. Heldigvis har vi ‘polarutstyret’ med, som vi ifører oss før vi griper stavene. Men hansker har vi glemt, så vi fryser på fingrene. Vi følger ruten innover langs elven og snart kommer vi til trapper som leder opp mot utspringet. Flere steder er det bygget gangbroer så man kan gå ut og beundre elvens ville løp. Utspringet er spesielt, fordi elven strømmer over kanten på en kjempestor, sirkelformet og mangefarget fjellformasjon. Bergtatt er vist ordet som bør brukes her, men også spektakulært,

En gangbro fører over elven, så man kan se den fra alle vinkler

utrolig, makeløst og vakkert. På et tidspunkt kommer vi opp til et par miradorer på vei opp til der stien ender på en liten plattform. Denne ligger rett ved siden av den øverste delen av fossefallet, hvor vannet kommer ned i tre kraftige strømmer. Utrolig flott, så bildene vi tok kan ikke yte stedet rettferdighet. Dette må bare oppleves. Jeg hadde lest at ruten til fossens start var rundt syv km. så jeg var litt skuffet da vi kom tilbake til bilen og hadde bare gått snaue tre. Vi spurte parkeringsvakten som fortalte at den lengre ruten vanligvis brukes om sommeren når det ikke er nok parkering her. Da parkerer man ved El Puerto del Arenal (1150 moh.) litt høyere opp og lengre bort på veien mot Siles. Herfra går en sti ned til parkeringsplassen hvor vi står, mens den siste delen av ruten er den samme. Det mest spesielle ved Rio Mundo er imidlertid ikke delen som kan besøkes av allmenheten. Elven springer nemlig ut av en hule et sted høyere oppe, og etter mye regn spruter vannet ut av hulen i en tykk strøm, som om en kjempe står der inne og kaster opp vannet. Det hadde vært veldig spesielt å se, men kanskje det er mest for huleforskere. Her kan man se inngangen til Cueva de los Chorros

hvor elven ‘spyttes’ ut: mundoaventurariopar.com/ Servicios/espeleologia-en-albacete/ rykk på pilene til høyre for overskriften for å se bildene av huleåpningen. På lenken: mundoaventurariopar.com/Servicios/ cueva-de-los-chorros-rio-mundo/ vises en kort video om en guidet tur på tre timer opp til hulen. Jeg fikk nervøse trekninger bare av å se den. Den er vist ikke for pensjonister ... På veien tilbake til kysten kan man kjøre innom Cazorla via den flotte kløften som Guadalquivir har gravd. Guadalquivir er Andalucías lengste elv på 700 km. og dens utspring ligger inne i Cazorla naturpark. For å kjøre gjennom kløften, tar man av fra N-322 rett utenfor byen Villanueva del Obispo og følger A-6202 mot Tranco. Veien går gjennom en ufattelig flott og dramatisk kløft. Ved Tranco som bare har et par hus, ligger en demning fra 1944 som danner innsjøen Tranco i hjertet av naturparken. Oppmuntret av elver, huler, fossefall, kløfter og naturfryd, snur vi nesen hjem mot kysten. Etter å ha frosset ved Mundo elven, innser vi at Spania har sitt eget innlandsklima. Jo, man blir glad for kystklimaet etter et slik kuldesjokk.

Siste kikk inn i dalen

FEBRUAR 2024 - Det Norske Magasinet | 35


Urracas Kjøkken

URRACAS KJØKKEN HVILKEN VIN TIL HVILKEN MAT?

Bilder © Cortigo Los Aguilares, Rond

Det er mye snakk om januar som den hvite måneden - en måned uten å drikke alkohol. Det er jo beviselig sunt og klokt å begrense inntaket, men vi er glade for at det har blitt februar og vinen er tilbake på bordet – dog i kontrollerte mengder. Denne gangen er tema å sette den riktige vinen til matrettene dine. Personlig synes vi det er noe av det mest spennende og ikke minst krevende. Det handler om å kjenne vinen du planlegger å bruke og smaksbildet på matretten din. Hvilke smaker er det som dominerer retten - salt, søt, sur eller bitter? Noen fremtredende krydder? Er det en lett eller en kraftig rett? Mat påvirker smaksopplevelsen av vinen vesentlig mer enn motsatt. Det vi (nesten) alltid er ute etter, er en god balanse mellom mat og vin. Unntakene er når vi bruker mat og vin for å skape kontraster, med f.eks. blåmuggost og søt vin. Har du en litt søtlig rett, vil det ofte føre til at vinen føles tørrere, bitrere og mindre søt og fruktig. På den andre siden er retten din salt eller syrlig, vil vinen virke søtere, mer fruktig og mindre syrlig og bitter.

Kjenn vinens egenskaper Skal dette gi mening, må vi kjenne litt til egenskapene til vinen vi planlegger å bruke til maten. Du får mye informasjon fra hvordan produsenten beskriver vinen, syreinnhold, sødme, alkoholprosent og valg av druer og lagringsmetode. Er vinen lagret på eik, stål, betong eller keramikk? Dette gir vinen en form for objektiv karakteristikk. Men, mye viktigere er din subjektive opplevelse av vinen. Ta deg litt tid til å smake på vinen. Hva dominerer smaken? Er den syrlig og frisk eller rund og bløt? Og hva med bitterheten? Tørker du litt ut i munnen? Hva slags smak av frukt, bær eller krydder smaker du? Denne artikkelen har ikke plass til en lengre beskrivelse av hvordan man kan smake vin, men husk, den beste vinen til maten du skal servere, er den vinen du selv liker. Smak er en subjektiv opplevelse, punktum. Lokal vin til lokal mat er alltid et godt råd. Hvorfor ikke bruke andalusisk vin til andalusisk mat? Vi har noen fantastisk gode produsenter i Ronda, f.eks Cortijo Los Aguilares. Og prøv vinene til Victoria Ordoñez fra fjellene utenfor Málaga.

Hvordan finne en god vin til maten Vi vi gjerne dele noen konkrete råd med dere om hvordan finne en god vin til maten du planlegger å servere (god betyr ikke dyr):

36 | Det Norske Magasinet - FEBRUAR 2024

Vin og mat må ha samme rundhet og sødme. Har retten et litt søtlig preg, så pass på at vinen har et tilsvarende nivå på sukkerinnhold. Dette er ikke matematikk og et spørsmål om like mye sukker i antall gram, men hva du selv føler når du smaker det til. Vin med varm kryddersmak/ chili vil også kreve vin med litt restsødme. Har du en litt fet matrett, velger du en frisk vin med nok syre til å håndtere fettet i retten. På den andre siden, vil vi ikke anbefale for syrlige viner til en syrlig rett. Syre på syre forsterker hverandre. Du trenger tanniner (bitterstoffer) til kraftige kjøttretter, velg da gjerne en litt moden kraftig vin, gjerne eiket. En spansk Reserva eller Grand Reserva vil garantert bli bra. Skal du invitere gode venner på middag, så styr unna reserva-viner til fire EUR, men du kommer langt med 10-12 EUR. Vil du har rødvin til fisken, velg en tanninsvak vin. Fettet i fisken og tanniner gir sammen en ubehagelig metallsmak. Har du en rett med mye bitterstoffer, fra f.eks. brokkoli, spinat, asparges og ulike typer kål, skal du være forsiktig med tanninnivået igjen. Bitterstoffer i mat og vin forsterker hverandre gjensidig, så det kan fort bli veldig bittert. En saltholdig rett er takknemlig å sette vin til. Salt er vin-vennlig, den gjør at vinen


oppleves fruktigere og mykner snerpetheten og følelsen av å tørke ut i munnen. Det gir oss mye større frihetsgrader når vi skal velge vin

Høyrisikovin og lavrisiko vin Det er noen viner som er mer krevende å få til å fungere til mat, andre er enklere. Vi kan kalle de høyrisikovin og lavrisiko vin. Høyrisikoviner: Høyt nivå av bitterhet og snerp fra eik og druetanniner, kombinert med høy syre og alkohol og komplekse smaker. Likevel er dette det perfekte vin til en medium/rare stekt biff med kremet soppsaus. Viner med lav risiko: Enkle ueikede fruktige viner med litt restsukker vil neppe gjøre noen retter ubehagelige. Disse vinene endrer seg relativt lite sammen med mat. Disse vinene kalles ofte Joven her i Spania og er en type vin du ville tatt med deg ut på terrassen en ettermiddag. Tilbake til utgangspunktet: Søk etter en god balanse mellom mat og vin. Vinen skal komplettere maten på tallerkenen - skape harmoni. Maten må ikke overdøve vinen, eller omvendt. Vi vet det høres litt luftig ut, men prøv deg fram. Smaker mat og vin godt sammen, kjennes det riktig ut, så blir det garantert bra. Husk til slutt: Den beste vinen er den du selv liker å drikke og som du synes passer fint til maten. Kilder. Kulinarisk akademi, Mat og Drikke, Tom Victor Gausdal og Ole Martin Alfsen, Wine and Spirit Education Trust, Level 2 & 3

LA URRACA Vi er to matnerder på La Urraca som elsker klassisk spansk mat og vin. Vi deler i denne spalten våre mat- og vinfavoritter. www.laurraca.es

FEBRUAR 2024 - Det Norske Magasinet | 37


TO MINUTTER MED SJØMANNSPRESTEN

Ord i en urolig tid

El Campanario Sjømannskirken Costa del Sol 2004 - 2024 Besøksadresse Avenida del Cortijo 3, Sitio de Calahonda, Mijas Costa. Postadresse Iglesia Noruega, Apt 3025 Calahonda, 29649 Mijas Costa Telefoner +34 952 939 800 · +34 650 446 348 * (*beredskapstelefon ved akutte behov) elcampanario@sjomannskirken.no Bankkonto Norge: 3000 15 28609 Spania: 3058 0883 50 2720001638 Vipps ID: ”Costa del Sol Sjømannskirken” / #64835

En av søndagene i fastetiden har på fint navnet «laetare» som betyr «Gled dere!» Med utropstegn. Mens temaene i fastetidens søndager er litt innadvendt, farges denne søndagen mer av glede, trøst og håp. Midt i det dramatiske og dystre, trer det fram ord med et oppløftende budskap. Vi blir minnet om å løfte blikket for å se at med Gud er det trygt. Det er for tiden mange ting å ta innover seg. Utsiktene fremover synes heller ikke lyse. Bakteppet for vår hverdag er dystert og dramatisk, og det er en urolig tid. Selv om vi selvfølgelig har mange små og store gleder i hverdagen, er verdensbildet bekymringsfullt. Vi unngår det ikke. Vi har ulik ballast og tolker ting med de tolkningsnøklene vi har med oss fra våre livser-

faringer. Det kan være krevende i tider hvor vi kan føle tap av oversikt og kontroll. Å være en troende gjør det ikke nødvendigvis lettere. Men vi har fått noe vi kan løfte blikket for å se. Det kan være en trygg forankring i livet, selv om en troendes liv heller ikke er fri for alt det livet innebærer. Men det finnes trøst og håp. Vi kan komme til Gud med alt. Det som er krevende i hverdagen, det som tynger og slik vi har det i livet vi lever. «Kom til meg, alle dere som strever og bærer tunge byrder, og jeg vil gi dere hvile.» Matt. 11.28

Kunstutstilling i Sjømannskirkens kafé

Konserter på Sjømannskirken

Fredag 8. mars åpner kunstutstillingen med gruppen Artic Circle. De har atelier i Fuengirola og er tilknyttet Norsk Forening. Utstillingen varer frem til 18. april.

0 Torsdag 29. februar Konsertkafé fra kl. 18.0 Monica Groop Den anerkjente finsk-svenske operasangerinnen og mezzosopranen Monica Groop har opptrådt på mange av de aller beste opera- og konserthusene verden over. Nå kommer hun til Sjømannskirken og holder konsert sammen med pianist Kirill Kozlovski. Billetter €21,-

Våre åpningstider er: Onsdag 11.00–15.30 Torsdag 11.00 -15.30 Fredag 11.00–15.30 Lørdag 11.00–15.30 Søndag 11.00–15.00 12.00 Gudstjeneste med kirkekaffe

Gudstjenester Hver søndag kl. 12.00 Hagegruppe Hver tirsdag og torsdag fra kl. 10 Internett Hjemmeside: www.sjomannskirken.no/costa-del-sol Facebook: Sjømannskirken på Costa del Sol

stens Du kan lese mer om hø letter konserter og kjøpe bil : ide es mm på vår hje el-sol a-d ost sjomannskirken.no/c

Scan QR-koden for mer informasjon og for å kjøpe billetter til konsertene:

38 | Det Norske Magasinet - FEBRUAR 2024

Salmekveld med kveldsmat Torsdag 22. februar kl. 18.00 ønsker vi velkommen til salmekveld med temaet Salmer i en urolig tid. Det blir mye allsang, noen solistinnsalg, og etter sangstunden serveres det kveldsmat. Arrangementet er gratis. Kollekt til Sjømannskirken på El Campanario.

Fotokonkurranse! I anledning kirkens 20-årsjubileum arrangerer vi Sjømannskirkens fotokonkurranse, med temaet Blinkskudd fra El Campanario! Konkurransen er åpen for alle, og bildene skal være tatt på Sjømannskirken Costa del Sol en gang i løpet av disse 20 årene som kirken har eksistert på El Campanario. Frist for innlevering er 15. september, og vinnerbildene vil bli utstilt i en egen fotoutstilling på Sjømannskirken i oktober i år. Se mer informasjon

Svein Inge Thorstvedt Sesongprest

Konsertstar t kl. 19.00

Torsdag 7. mars Hans Nielsen Hauge – han forandret Norge Prest og visesanger Ivar Skippervold har laget et sang- og musikkkåseri der han tar for seg Hauge som leder, liberalist, økolog, entreprenør, kapitalist, demokrat og feminist. Ivar vil fortelle om hvordan Hauge har fulgt ham hele livet, og tilhørerne inviteres også med i sanger som for mange er kjente. Billetter €21,Torsdag 14. mars Torolf Nordbø/Han Innante Det er duket for humorshow og visekonsert med folkelig, verbal humor, parodier og sanger som passer folk i alle aldre og fra hele landet. Mannen bak figuren Han Innante, Torolf Nordbø, gir oss to show for prisen på ett - både humorshow og konsert! Billetter €21,-


Lekker leilighet på BLUESEA strandpromenaden B L U E S E A E S T A T E S . C O M

Lekker romslig leilighet på 90m2 i høy kvalitet som ligger på strandpromenaden i Carvajal i Fuengirola. Leiligheten har 2 soverom, 2 bad, stor stue med åpent kjøkken og 15 m2 stor terrasse med enestående utsikt. Leiligheten er totalrenovert i 2022 med nytt åpent kjøkken i moderne stil, to nye bad med gulvvarme m.m. Leiligheten ligger på 10. etasje med heis og direkte adgang til strandpromenaden og stranden. Leiligheten ligger ved Carvajalstranden i Fuengirola. Carvajal er et livlig område med mange gode restauranter, barer og handlemuligheter. Gode utleiemuligheter.

Pris: 649 000 euro Kontakt Nana for en uforpliktende boligsnakk! Tlf: +34 610 716 048

+ 34 610 716 048 / +45 93 83 33 16 info@blueseaestates.com blueseaestates.com Centro Idea • Ctra. de Mijas, Km. 3,6 • 29650 Mijas • Málaga

BLUESEA

B L U E S E A E S T A T E S . C O M


Nytt fra Den Norske Skolen

Tekst og bilder av Nina Cicilie Kaasin Simarud

Leseglede Leserkonkurranse for økt leseglede: Her holder elevrådet holder engasjerende kickoff i kultursalen.

Lesekonkurransen 2024 er i full gang. Fram til vinterferien konkurrerer alle klasser i å lese mest mulig. Elevrådet holder denne konkurransen hvert år, for at alle skal få god tid til å forstå og lære seg hvor utrolig mye interessant og fint man får oppleve gjennom bøkene. -Bøker inneholder alt du ønsker deg! Alle temaer, mye fantasi og virkelighet, noe å kjenne seg igjen i, noe spennende – og noe gøy, sa Alfred, Iben og Daniel fra Elevrådet, under årets lese-kickoff.

Skolens mandat, oppdrag og ansvar er stort og viktig. Alle foreldre vil på ulike måter ha forventninger til skolen og til det samarbeidet de skal ha med lærerne. Forventningene er etablert både gjennom foreldrenes egen skolegang og gjennom de erfaringene de har som foreldre i skolen. Ikke alle disse forventningene er nødvendigvis hensiktsmessige, og det er ikke sikkert de er i samsvar med skolens forventninger til foreldrene.

Elevene valgte problemstillingen «Er det greit å bruke forsøksdyr til testing av medisiner og kosmetikk?» Som debattema, og fikk en time til å forberede seg sammen i gruppe. Etterpå jobbet de med å finne flere argumenter hjemme. Etter debatten så elevene en debattsending på NRK, og dommen var klar: - Vi er like gode som dem!

Innledningsvis forteller Trude om erfaringer hun har gjort seg gjennom livet, gjennom sin profesjon og igjennom sine egne erfaringer som ung mor i perioder da ting ikke var så greie. -Vi er alle på elevenes parti, og ønsker alle barn det aller beste, forsikrer hun. Les mer om foreldremøtene på dnsmalaga.com. Debatt, med dress og presse. Argumentene haglet og temperaturen var høy.

Rent og velorganisert i kantina

Fire ivrige syvendeklassinger går inn for å vinne lesekonkurransen i år, slik de gjorde i fjor. Da leste de seg til en dag i klatreparken sammen med klassen sin. Bak står Eirik og leser. Foran fra venstre sitter Alexander, Vittorio og Daniel. Hvis de vinner i år, er det mange som stemmer for å bruke pengene til å dra på badeland.

Alle sammen, sammen Skolen gjennomførte nylig foreldremøter om det viktige skole-hjem samarbeidet -Vi velger ikke ut noen som skal ivaretas bedre enn andre, eller forskjellsbehandler etter ønske fra foreldrene. Elevene våre har ulike strategier for hvordan de takler det å være her, og kan være veldig ulike i sine uttrykk. Alle er like viktige å ivareta for oss, forsikrer Trude. 40 | Det Norske Magasinet - FEBRUAR 2024

Skolen fikk uanmeldt inspeksjon av helsemyndighetene siste tirsdag i januar. Etter endt inspeksjon uttrykte de at «De hadde aldri sett et renere og bedre organisert kjøkken og kantine». De flinke kantinejentene ble feiret med kake.

Foreldremøte med fortrolig setting og berikende samtaler. Vi vil alle sammen det beste for alle elevene på Den Norske Skolen, Málaga.

Debatten Da syvendetrinn gikk inn i temaet debatt og argumenterende tekster, bestemte de seg tidlig for å forberede en litt større, godt forberedt debatt. Klasserommet ble omgjort til et egnet debattlokale, og elevene kledde seg profesjonelt, og inviterte media (les: Skolens markedsansvarlig med kamera) til å dokumentere debatten.

Dori og Maria er stolte over kantina, og ble gjort stas på for arbeidet de legger ned.


Foreningen Foto © Beate Winther

Norsk Forening C O S T A

D E L

S O L

Mandel blomstring ... Våren setter sine livgivende spor overalt i Andalucía, også for oss nordmenn som nyter tilværelsen her nede. Vi har det jammen som plommen i egget! Men det er et ris bak speilet. Selv om vi aller helst vil ha fint, solvarmt vær, er det ikke til å unngå at hvis det ikke blir skikkelig med regn som fyller opp vannmagasinene og får avlingene til å kvikne til, ja, så vil ikke tilværelsen her bli som vi er vant til. Restriksjoner og dyre tider truer i det ikke altfor fjerne! Men det er jo lite vi kan gjøre med dette, annet enn å spare så godt vi kan på bruken av vann og fortsette å håpe at «alt ordner seg»!

President: Helen-Mari Gusjås Telefon: 0047 91318406

Hjemmeside: www.norsk-forening-costa-del-sol.net · Epost: nf.fuengirola@gmail.com

Åpningstiden er 11-16.00, lørdager til 15.30. Boule-gjengen har sine sosiale og morsomme turneringer mandag, onsdag og fredag på banen bak foreningen fra kl. 13.00. Alpingruppen legger opp turer og orienterer om dem på Facebook-siden. Oppmøte hver søndag kl.11.00 på feriaplassen. Neste medlemsmøte torsdag 22. februar kl.19.00. Program kunngjøres på oppslag i foreningen og på Facebook. Vi minner også om generalforsamlingen torsdag 29. februar!

Norsk forening fortsetter uansett som før, med aktiviteter, turer, medlemsmøter og matservering.

Inger Jakhelln har gått bort Det gjorde vondt å få beskjed om at vi har mistet Inger. Hun døde den 12. desember på sykehus i Málaga etter et kort sykeleie. Inger var en god venn med så mange. Hun var glad i og interessert i alle hun kom i kontakt med, og det finnes derfor så mange gode minner fra samværet med henne i Spania. Inger og hennes kjære mann Olaf var godt kjent med livet i Andalucía da de i 2004 kjøpte leilighet i Fuengirola. Hun fortalte ofte at Norsk Forening og alt den sto for var det beste som kunne skje dem. Begge var med i styret fra 2010 til 2019, og Inger gikk aldri glipp av foreningens møter og hyggestunder. I disse årene hadde hun ansvaret for foreningens side i Det Norske Magasinet og skrev flere artikler som kom på trykk. Inger var svært aktiv i Norsk Forenings Boulegruppe og var med og startet Malegruppen og Skrivegruppen. Sammen med Olaf var hun en av de fire som hadde

Edif. Vega Sol 1. C/ Feria de Jerez 4, 29640 Fuengirola, Tlf. 952 58 09 50 / Fax 952 470 523.

Tre fantastiske damer - 90 år pluss og solstråler. Medlemmer av Norsk Forening

Ansvarlig for siden: Hans Petter Lindøe (hanspl@broadpark.no)

Norsk Forening C O S T A

D E L

S O L

ansvaret for Alpingruppens mange vandringer med uforglemmelige naturopplevelser, og før foreningen fikk den nå meget populære Quizegruppen, arrangerte Inger en liten Quiz på mange møter. Inger var i mange år også kontaktleddet mellom foreningen og Ruta Solar som tok oss fra nord på bussturer i Andalucía og andre spanske regioner. Det var alltid hyggelig og lærerikt å reise sammen med henne. Inger var spesielt opptatt av Spanias historie, kunst og kultur. Jeg glemmer aldri hennes optimisme og glede over at det alltid fantes nye severdigheter å oppleve. Selv den minste lille avkrok hadde noe verdifullt. Alle vi som gjennom årene har kjent Inger og det hun sto for, både i foreningen, på turer og andre aktiviteter og på de utallige spisestedene i og rundt Fuengirola, vil savne henne dypt. Jeg lyser fred over hennes minne. Solveig Tandberg

FEBRUAR 2024 - Det Norske Magasinet | 41


LOS VIKING S Los Vikingos er en golfklubb for nordmenn på Solkysten som spiller turneringer hver 14. dag på forskjellige baner på Costa del Sol.

For mer informasjon besøk vår hjemmeside www.losvikingos.net eller send oss en epost på info@losvikingos.net.

INFORMASJON OM SPILL I JANUAR OG FORHOLDENE PÅ BANENE PÅ COSTA DEL SOL Santana Golfklubb

Anoreta Golf Resort

I Los Vikingos forsøker vi å spille litt forskjellige turneringsformer, siden det sosiale er like viktig for oss som selve golfspillet. Etter en julepause på to måneder, startet vi derfor opp med lagspill på Santana Golfklubb den 21. januar 2024. Her spilte vi to beste av fire Stableford poeng per hull. Dette er en form for spill som passer for en såpass lang bane som Santana, hvor alle uansett golfferdigheter har en god mulighet til å yte noe for laget.

Vi i Los Vikingos er opptatt av å finne baner vi kan spille på til en fornuftig pris. Det er ikke å legge skjul på at noen baner på kysten er ganske dyre. Blant annet skal vi før påsken i mars måned ha en overnattings tur til Anoreta Golf Resort i Rincon de la Victoria. Vi har spilt banen før, men ikke siden 2015. Derfor var det en positiv overraskelse da vi besøkte banen og så alt arbeidet som har blitt gjort i de seneste årene. Dette er en bane med hyggelige priser, og etter at greenene ble fornyet i 2019 og at klubbhuset er blitt oppgradert blant annet med en flott restaurant, er dette en bane en godt kan besøke. Fairway og bunkere er også godt vedlikeholdt. Banen er en par 72 bane og passer alle handicapkategorier. Banen tilbyr også overnatting i klubbhuset. I tillegg er også klubben eier av et hotell i sentrum og ved stranden i Rincon de la Victoria som bare er fem minutter fra banen.

Vinnerlaget fikk hele 86 poeng og bestod av Kari S. Ebbesvik, Thor Rolfsen, Thor Haugen og Helge Kristoffersen. De tre beste lagene ble premiert i tillegg til de som kom nærmest hullet på de fire par 3 hullene.

Golf og tørken I begynnelsen av januar hadde jeg en runde rundt på forskjellige baner på Costa del Sol, og jeg ble litt betenkt over tilstanden på noen baner på grunn av tørken og delvis vanningsforbud. Etter at vi utover januar har fått litt regn, er det gledelig å se hvor fort banene ble grønne og gressveksten tok seg opp. I skrivende stund er de fleste baner i god stand og en hyggelig opplevelse for golfspillere som kommer fra Norge nå i vintermånedene.

Hvis du som leser av Det Norske Magasinet er golfspiller og har lyst å spille med andre nordmenn her på kysten, kan du finne mer informasjon på vår hjemme side. Vi er i utgangspunktet medlemsbasert, men har også plass til gjestespillere. Agnar Johansen President i Los Vikingos

Vet vennene dine hvor du bor?

Lena Grøn & Heidi Andersen

• Juridisk- og skatte assistanse • Til- og fraflytting Spania

SPANSK EKSPERTISE PÅ DITT EGET SPRÅK Advokater • Ingeniører & Arkitekter

Tlf: (+34) 951 910 649 Mobil: (+34) 647 911 302 Avda. Ramón y Cajal 2, 3º E y F, 29640 Fuengirola www.gron-andersen.es info@gron-andersen.es 42 | Det Norske Magasinet - FEBRUAR 2024

Gjør hverdagen din enklere

PERSONLIG

VISITTKORT Hos Norrbom Marketing kan du få laget ditt eget personlige visittkort. Vi har tusenvis av ulike design, slik at du kan få det akkurat slik du vil. Kom innom

30€ 30€

Profesjonel grafiske løs i 30 år

NORRBOM MARK eksistert i mer enn Vi utgir 3 månedsm Spania: LA DANESA, DET MAGASINET og E I tillegg leverer vi g løsninger til våre k Spania, Norge, Da og Sverige.

1-sidig trykk, 100 stk. og få vite mer om alle mulighetene.

1-sidig trykk, 100 stk.

CENTRO IDEA · Ctra. de Mijas Km. 3,6 29650 Mijas • Málaga Tel. 952 581 553 E-mail: norrbom@norrbom.com

CENTRO Ctra. de Mijas 29650 M Tlf. (34) 95 25 norrbom@norr


PROBLEMER MED HØRSELEN? – prøv vårt MICRO-høreapparat gratis

Conny Hundtofte Strauch Uavhengig rådgivingskonsulent

ARILDS CORNER Av Arild Kristiansen

DET GÅR OPP OG NED HER I VERDEN Málaga CF begynner å sakke akterut i kampen om direkte opprykk. I januar har poenghøsten vært mager. Flere tap, én uavgjort og fattige tre poeng fra bunnlaget, mens konkurrentene i toppen har høstet poeng jevnt og trutt. Men våre helter er fremdeles med i toppskiktet. Nå må det full innsats til fremover for at dette skal gå. Málaga CFs spillerstall begynner å slites. En litt tynt besatt tropp, mange uerfarne spillere med varierende kvalitet, og sist, men ikke minst: de mangler en goalgetter. Det jobbes hardt i kulissene og sesongen er lang. For å sitere Nils Arne Eggen: Det er alltid «hope in a hanging snore».

MEN TILHENGERNE GIR ALDRI OPP Publikum og den fantastiske harde kjernen – Los Málaguistas – svikter ikke. På kamp etter kamp er La Rosaleda fullsatt, og stemningen er fantastisk. Tilhengerne følger også opp på bortebane. Flere tusen fulgte laget over ‘sundet’ til Afrika for å se kampen mot FC Ceuta, og på bortekampen oppe i Granada-fjellene var det 6000 Málaguistas til stede - langt fler enn det hjemmelaget greide å stille.

Gratis hørselstest Tidligere skjulte jeg at jeg hadde høreapparat, nå viser jeg alle hvor smart det er

Ring og bestill tid på +34 951 239 004

Åpningstider: Tirsdag og fredag kl. 9.00 – 13.00 eller etter avtale

Paseo Maritimo 5, Blokk 2 Parque Doña Sofia · 29640 Fuengirola

www.dkhc.dk

HOS OSS FÅR DU 4 ÅRS GARANTI OG FRI SERVICE I SPANIA OG VED 29 AVDELINGER I DANMARK

SIDEN 2002… NUMMER 1 FOR SERVICE PÅ PERSON- OG VAREBILER

KOLOS VI SØRGER FOR AT DIN BIL HAR DET GODT

Foto © Malaaga CF.

LØSNER DET FOR MÁLAGA CF PÅ EIERFRONTEN?

• Store og små reparasjoner • Vedlikehold, skadereparasjoner og lakkering • Datadiagnostikk • Elektrisitet og A/C • ITV-forberedelse• Eierbytte – vi ordner papirarbeidet • Vi selger bruktbiler og tar biler i kommisjon… og samarbeider med alle forsikringsselskaper

Foreløpig informasjon og mange rykter siver ut, og det kan se ut som om sjeikens klamme hånd er i ferd med å løsnes litt etter litt. Dette er advokatmat og må gå sin gang. Nå er det fullt fokus på en løsning hvor klubben, myndigheter, Det spanske fotballforbundet, sponsorer og potensielle investorer følger nøye med.

OG HVA MED PEÑA OSO POLAR? Vi biter tenna sammen og følger opp i hver kamp på La Rosaleda. Vi samles trofast på vår faste ‘pit-stop’ før kampene, finner våre faste plasser og heier og jubler sammen med alle andre. Vi er jo nordboere som tåler vær og vind, sene kampstarter og varierende resultater.

VAMOS MÁLAGA!

Vi er offisielle partnere med Westfalia

TALLERKOLOS@GMAIL.COM 635 198 998 Marbella

Costa Muebles

Tania

Centro Idea Autopista

< Fuengirola Ctra. de Mijas

> Mijas

Málaga

Ctra. de Mijas km 4.6 - 29651 Mijas

Tlf.: 952 460 229 - www.kolos.es FEBRUAR 2024 - Det Norske Magasinet | 43


Helse & Velvære

ANTIOKSIDANTER Av Anni Dahms, Syke- & Helsepleier, Biopat og Kostholdsveileder. Innehaver av butikkjeden Annis Vitalshop. (Artikkelen er et utdrag fra Anni Dahms’ danske bok Vitalitet og livsglæde) Det er vanskelig å forholde oss til alle de forskjellige helsetipsene som dukker opp hver dag. Jeg anbefalte et kosttilskudd til en kunde og sa at produktet er en viktig antioksidant. Kunden kikket litt på meg og sa: ”Vi hører om antioksidanter hele tiden. Det er etter hvert vanskelig å vite hva man skal tro på. Gjør antioksidantene noe for oss? Og hva gjør de?”

Antioksidanter Antioksidanter er stoffer som motvirker oksidering og derved beskytter oss fra de frie oksygenradikalers skadelige virkning ved å nøytralisere dem.

får i oss antioksidanter, mest fra grønnsaker og frukt, grønn te, hvitløk, gurkemeie m.m., men også gjennom kosttilskudd. Antioksidantene bør tilføres flere ganger i løpet av dagen, fordi de fleste antioksidanter forsvinner raskt ut av kroppen. Antioksidanter kan beskytte mot tungmetaller og andre giftstoffer og sykdommer og kan f.eks. gi beskyttelse mot utviklingen av leddgikt.

foregå noen kjemiske reaksjoner i kroppen uten dem. De hjelper bl.a. mot virus og bakterieangrep. Når de frie radikalene hoper seg opp, kan de bli skadelige. Da begynner de å bryte ned hver eneste celle: blodceller, hjernen, selv vår DNA. Etter hvert som vi blir eldre, øker ødeleggelsene fra de frie radikalene, og eksperter mener at 99% av vår aldringsprosess skyldes frie radikaler.

Frie radikaler

Noe som fremmer de frie radikalers påvirkning er bl.a. røyking, også passiv. Sigarettrøyk er full av frie radikaler som medvirker til en altfor tidlig aldring av huden. Som røyker er du også mer utsatt for øyelidelser f.eks. både grønn og grå stær, fordi frie radikaler bryter ned vevet i øynene.

Frie radikaler er kjemiske stoffer som skaper den nedbrytende oksideringen som finner sted overalt i kroppen vår og i naturen. Frie radikaler bryter langsomt ned våre celler. Selv om deres levetid er kort, kan de rekke å gjøre mye skade - det antas at de angriper cellene 100 000 ganger per sekund. Frie radikaler er også viktige for oss i et visst omfang, da det ikke kan

Noen forskere mener at mengden av antioksidanter vi har i kroppen spiller en avgjørende rolle for vår levealder. Etter hvert som vi eldes, svekkes vårt immunsystem som gjør oss sårbare overfor sykdommer, men forskerne har funnet ut at antioksidanter kan forynge et aldrende immunsystem. Antioksidanter bør tilføres kroppen enten gjennom kosten eller en blanding av kost og kosttilskudd. Det er viktig at vi 44 | Det Norske Magasinet - FEBRUAR 2024

Andre påvirkninger fra frie radikaler er luftforurensning, stress, hurtigmat, legemidler, kjemikalier m.m.

Kosthold Antioksidanter bør i første rekke komme fra maten, supplert med gode kosttilskudd. Sørg for å spise så ren mat som mulig. Økologisk mat inneholder færre giftstoffer og flere næringsstoffer. Spis rikelig med frisk frukt og grønt. Paprika er rik på antioksidanter som styrker kroppen. Gulrøtter har et høyt innhold av betakaroten og er en god antioksidant. Du finner mange andre karotenoider i grønnsaker som brokkoli, grønnkål og spinat. I tillegg har løk og hvitløk en masse fytokjemikalier som fungerer som antioksidanter. Appelsiner og andre sitrusfrukter er fylt med både C-vitaminer og kalium. Røde grapefrukter inneholder mye lycopen. Rosiner, bær, spesielt blåbær og aronia (svartsurbær) er fylt med C- og E-vitaminer og visse fytokjemikalier som er med på å redusere de frie radikalene. Med sine næringsrike sorte bær regnes aronia som en av de sterkeste antioksidantene i verden. Sørg for å få gode umettede fettstoffer, men vær oppmerksom på at disse absorberes best med antioksidanter og trenger antioksidanter for ikke å harskne og bli skadelige. Bruk også sunne krydderurter som oregano, dill, rosmarin og peppermynter som rangerer høyt


Man - Fre. 9.30 - 17.30 • www.legekontor.com

MEDIC

OmniMINI-serien fra Biosym er en samling produkter som er utviklet spesielt for barn fra 3-10 år. I tillegg finner du også Minusun-serien som er vitaminer og Omega-3 for barn fra 3 år.

Dr. Jens Naesgaard norsk Dr. Akbar Nafarieh svensk - spes. allmen medicin

• Helst timebestilling • Også hjemmebesøk •

Tlf: 952 46 00 40 • Fax: 952 46 19 49 • Mob: 608 651 252 Edif. Vinuesa, 1A-1B · Esq. Avda. de Los Boliches 93 · Fuengirola

Profesjonelle grafiske løsninger i 30 år

DentaDanés

Vet vennene dine hvor du bor?

NORRBOM MARKETING har

Gjør hverdagen din enklere

eksistert i mer enn 30 år. clínica dental Vi utgir 3 månedsmagasiner i

PERSONLIG

SPAR

15% Tilbudet gjelder 1.2 - 29.2.2024 så lenge vi har lager!

Spania: LA DANESA, DET NORSKE MAGASINET og EN SUECO. I tillegg leverer vi grafiske løsninger til våre kunder i både Spania, Norge, Danmark og Sverige.

Nete G. Larsen Martin Lazenby

VISITTKORT

Marbella - Elviria

Centro Comercial Pino Golf, Ctra. de Cadiz Km192, Local 16 E-29604 Marbella(Elviria) Daglig åpent 10-18 Lørdag 10-14 Tel: +34 952 850 094

Los Boliches

Avda. Los Boliches Bajo, Edif. Don Luis 2 B E-29640 Fuengirola Daglig åpent 10-20 Lørdag 10-14 Tel: +34 952 667 087

Bestill online på www.annisvitalshop.com

Les mer om helsen på www.norskemagasinet.com

Vi snakker skandinavisk, engelsk, tysk og spansk. Vennligst ring mellom kl. 10.00 – 17.00 (mandag – fredag) for timebestilling.

Hos Norrbom Marketing kan du få laget ditt eget personlige visittkort. Vi har tusenvis av ulike design, slik at du kan få det akkurat slik du vil. Kom innom 1-sidig trykk, 100 stk. og få vite mer om alle mulighetene.

30€ 30€

1-sidig trykk, 100 stk.

Tlf./fax: 952 52 9666 CENTRO IDEA Ctra. de Mijas @km.3,6 www.dentadanes.com 29650 Mijas

CENTRO IDEA · Ctra. de Mijas Km. 3,6 29650 Mijas • Málaga Tel. 952 581 553 E-mail: norrbom@norrbom.com

Calle San Miguel “Maro Club 12,s Tlf. (34) 95 258s/n 15 53 norrbom@norrbom.com 29787 Maro, Nerja

BEATE ABRAHAM-NILSEN

Bjørn Abraham-Nilsen Norsk tannlege Sacha Miller-Wojtan Dansk tannlege Helene Alseth-Alvarado Norsk tannlege Ottilia Ericson Svensk tannlege

• NORSK LEGESPESIALIST • Øre-, nese- og halssykdommer Allmenn medisin Hud kirurgi Estetisk behandlinger

lokk n e y Ø rasjo ope

1500

(Botox, fillers & laser)

• Allmenn tannbehandling • Estetisk tannbehandling • Implantologi

Massasje

Tel. 952 83 63 77 www.clinicanormed.com

Klinikken ligger i Centro Comercial Elviria, rett ved A7, i samme senter som Carrefour.

Elviria 952 83 42 63 Centro Comercial Elviria

• Usynlig tannregulering • Blekning i stolen/hjemme • Helfo refusjon

Fuengirola 952 58 35 95 C/Lope de Vega 2 Los Boliches

Alhaurín el Grande 952 49 93 66

Avenida. Gerald Brenan 37-2D

www.clinicanordental.com • info@clinicanordental.com

D E S K A N D I N AV I S K E TA N N L E G E N E PÅ C O S TA D E L S O L KLINIKK I FUENGIROLA: Paseo Marítimo Rey de España 95 Edif. Palm Beach 1-1 • Los Boliches Tlf. 952 66 01 67 & +45 89 88 77 43

GRUNNLAGT 1986

KLINIKK I CALAHONDA: Centro Comercial Los Cipreses 4, 1-3B Sitio Calahonda Tlf. 952 933 934

Dansk · Svensk · Norsk · Finsk

www.clinicadentalescandinava.com Konsultasjon: Alle hverdager fra kl. 9.00 Anestesilege tilknyttet- 3D digital røntgen - HVITE TENNER med laserbleking

Spesialtjenester: Implantat, Krone- og Brobehandlinger, Rotbehandling, Kosmetisk Tannpleie med Smilers og Fasader. FEBRUAR 2024 - Det Norske Magasinet | 45


Helse & Velvære SMÅ TIPS på antioksidantlisten. Av kjøtt kan det være godt med innmat fra dyr og fisk som laks, makrell og sardiner. Drikk en høy kvalitet grønn te som inneholder gode antioksidanter.

Kosttilskudd Jeg gjør alt jeg kan for å spise så rent som mulig og supplere med viktige antioksidanter. Som base bruker jeg et bredt utvalg av antioksidanter. Jeg fordeler kosttilskuddene over tre ganger daglig. For å gjøre det lettere, har jeg en medisindosett som jeg fyller opp én gang i uken så det blir mer oversiktlig. Ta kosttilskudd sammen med måltidene for å få den best mulige virkningen - alltid med et glass vann. Jeg sørger for at basen er en god og lett absorberbar multivitamin/ mineral uten jern, siden jeg har passert alderen hvor et jerntilskudd er nødvendig. Til menn anbefales også et multivitaminprodukt uten jern. De viktigste vitaminene som fungerer som antioksidanter er A-, C-, E-, og noen B-vitaminer. Andre B-vitaminer har betydning for antioksidantenes funksjon. Jeg skifter ofte mellom forskjellige antioksidanter. I tillegg til den daglige multivitaminen, er den daglige dosen vanligvis et naturlig E-vitamin. Sørg for at E-vitaminet er naturlig, da de etter min mening virker best. Det er beskrevet som d-alpha-tokoferol, mens et syntetisk E-vitamin er beskrevet som dl-alpha-tokoferol. Q10 er en viktig antioksidant. Jeg tar Q 10 som uniquinol (som er

Q10 i redusert form) to ganger daglig. Om du velger Q10 i oksidert form eller som ubiquinol, er det viktig for best mulige absorbering at det går fire timer mellom hver gang du tar kapslene. Vi danner selv Q10 i kroppen, men kroppens egenproduksjon minskes med alderen. Med årene og i krisesituasjoner produseres det ikke nok av den nødvendige Q10. Derfor det er godt med et ekstra tilskudd. Q10 er spesielt kjent for å støtte hjertet og beskytte kolesterol og karveggene mot åreforkalkning.

Sol er viktig for dannelsen av D-vitamin i huden. Unngå likevel for mye sol, da det øker de frie radikalene og kan bidra til flere rynker. Sørg for mosjon, men unngå ekstrem trening, da det kan øke virkningen av de frie radikalene.

Unngå mest mulig stressfylte situasjoner. Lever du et liv i konstant stress, er det viktig at du lærer å håndtere stresset på en bedre måte. Meditasjon, hvile og avslappende aktiviteter begrenser de skadelige virkningene av stress.

Alfa Liponsyre (ALA) er også en av mine favoritter. ALA er en cellebeskyttende antioksidant som hjelper på alle kroppens celler. Den er spesielt kjent for sin gode virkning for diabetes pasienter, hvor den kan hjelpe å forebygge senkomplikasjoner som nevropati som gir følelsesløshet i armer og bein. Det er en antioksidant som lett kommer gjennom blodhjerne barrieren. Den hjelper også med å fjerne tungmetaller som aluminium, kvikksølv og bly fra hjernen. Slik regenerer den andre antioksidanter som C- og E-vitaminer. Mye tyder på at den også er bra for andre ting bl.a. hukommelse og grå stær. E-vitamin virker best sammen med C-vitamin, med også selen har stor betydning. Så gi kroppen din et bredspektret kosttilskudd. Det er en god investering i helsen din. Selen, Ginkgo biloba, Astaxanthin og Pycnogenol er alle tilskudd som ofte er en del av mitt antioksidantprogram.

DETTE ER EN BESKED TIL DIG, MÁLAGA Jeg beder om din hjælp, ved at opfordre dig til at blive medlem og støtte op om fonden Cudeca, der tager sig af kræftsyge og deres pårørende. De berørte skal have mulighed for at leve på en værdig måde og få den bedste behandling af personer med den rette ekspertise. For dem, der har mest brug for os. Bliv medlem

46 | Det Norske Magasinet - FEBRUAR 2024


Alltid åpent for akutt hjelp. Ring 622 884 098 • (24t) Tannleger med over 20 års erfaring med norsk og spansk tannlegelisens

GRATIS KONSULTASJON • Allmenn tannbehandling • Implantologi • Estetisk tannbehandling • Tannbleking • Usynlig tannregulering Tlf: 952 665 499 / 622 884 098 • dentalcostadelsol@hotmail.com Plaza de la Hispanidad • Edif. Sol y Sol 1, Local bajo • 29640 Fuengirola www.clinicadentalcostadelsol.com • Nær Den Norske Forening

24 timers tilbud om lege og ambulanse Hjemmebesøk av våre leger når du trenger det Trygt, enkelt og bekvemt døgnet rundt Rask og effektiv hjelp ved akutte og milde sykdommer Fra Torremolinos til Sotogrande / Alcaidesa

Siden

1988

Bli medlem nå! www.helicopterossanitarios.com info@helicopterossanitarios.com (+34) 952 81 67 67

NANA NY ANN DNM FEB24.qxp_Layout 1 8/2/24 08:22 Page 1

MARBELLA - FUENGIROLA - MANILVA

HELICOPTEROS S A N I TA R I O S

Permanent makeup Mer enn 20 års erfaring!

Spar tid foran speilet - og få de bryn eller den vippekant du altid har drømt om.

En permanent makeup kan skape symmetri i ansiktet ditt. Få mer definerte øyenbryn eller oppnå ny tetthed mellom hårene. Marker øynene dine med en flott "eyeliner".

NANA NORRBOM Gratis konsultasjon.

CENTRO IDEA Ctra de Mijas, Km. 3,6, 29651 Mijas

Tlf. 610 716 048

FEBRUAR 2024 - Det Norske Magasinet | 47


GR ATIS Rubrikkannonser

MAX. 50 ORD - MOTTAS BARE PÅ EPOST

Bil till salgs:

Aircon, varmepumper og bassengoppvarming

Selger MB180. CDI Elegance. Kjørt rundt 99 000 km. Årsmodell 2008. Farge: Grå. Manual / Diesel. Spanskregistrert. I god stand. Selges for: 6500 €. Kontakt ove@studio-ove.com

Selges og installeres v/Jesper Hansen. El-installatør og ingeniør. Tlf. +34 600 409 484. E-post: jespex@gmail.com

Støttegruppe for kreftpasienter

Assistanse i hjemmet Norsk kvinne på 48 år med erfaring fra arbeid på eldresenter og som personlig assistent tilbyr: Matlaging, handling, personlig pleie, Maling, lett vedlikehold, hagearbeid, kjøre på turer m.m. Jeg er tilgjengelig for oppdrag fra februar til mai. Plettfri vandel og gode attester. Nerja/Almuñecar/Salobreña/Motril. Epost: hhaal@live.com / WhatsApp: 47135422

Vi møtes kl. 17.00 hver siste fredag i måneden bakerst i kafeteriaen på Costa del Sol-sykehuset i Marbella. Vi snakker engelsk, og alle er velkomne.

Vi hjelper deg gjerne å bli kvitt det som skal vekk

Fagutdannet dansk maler

Vi henter møbler av alle størrelser, tepper, hvitevarer og annet du gjerne vil bli kvitt. Også gjerne bilder og andre ting du gjerne vil selge. Ring til oss på +45 2519 3000 (dansk) eller +34 626 828 901 (spansk)

Pusse opp? Trenger boligen en liten oppgradering? Norsk mann med 20 års erfaring på Solkysten tar på seg malejobber. Ta kontakt med Erik på +34 664877633.

TP-Multiservice Hjelp til basseng, SPA, hage, ombygging. Jeg løser alle oppgaver. Ring Thomas på 654 901 486 (dansk, spansk, engelsk) for uforpliktende tilbud.

Per Leonhard Hansen – 30 år på kysten! Godt og realt malearbeid utføres. Ring for tilbud! Tlf.: 607 52 02 57

Kjøp og salg av biler Profesjonell hjelp ytes i forbindelse med kjøp og salg av bil. Henv. Bjarne Damgaard tlf.: 605 352 700 – bjarnedlarsen@gmail.com

Vi henter gratis Brukte møbler, klœr, sko og kjøkkenutstyr i god stand. Ring: 632 16 94 22

FÅ DEN FULLE OPLEVELSEN MED

4 Ukens viktigste spanske nyheter på norsk hver dag - direkte i din innboks. 4 Ubegrenset adgang til alle artikler på nettsiden. 4 Medlemsfordeler og rabatter hos utvalgte annonsører.

www.norskemagasinet.com/pluss 48 | Det Norske Magasinet - FEBRUAR 2024

Rubrikkannonser er gratis for privatpersoner som ønsker å selge f.eks. en sykkel, finne en reisekamerat eller selge en sofa. Bestill annonsen ved å sende en e-post til info@ norskemagasinet.com. Vi setter annonsen i magasinet og på www.norskemagasinet. com den 15. i måneden - samme dag som magasinet kommer ut. GRATIS ANNONSER MOTTAS BARE PER E-POST OG MÅ MAKS VÆRE 50 ORD. BOLIGANNONSER ER IKKE GRATIS, MEN MÅ BESTILLES OG BETALES PÅ WWW.NORSKEMAGASINET.COM

ANNONSØRREGISTER

Her finner du de telefonnumrene du trenger: Advokat og konsultasjon Brækhus Advokatfirma +47 948 666 25 Cramer Advokater +34 952 199 446 Grøn & Andersen +34 951 910 649 Lamenza Nielsen +34 683 409 666 / 600 502 733 Vogt Abogados +34 952 77 67 07 Air condition, oppvarming & vann Dancon +34 952 465 455 Bank og investering DNB Group Luxembourg +352 4549451 Biltjenester, bilutleie og verksted Eurotaller Calahonda + 34 952 933 907 Holm Bilreg. Service +34 671 204 824 Kolos +34 952 46 02 29 Bygg, håndverk og installasjon FM Invest +34 637 392 930 Dagligvarer & Delikatesser Casa Nórdica +34 952 19 91 48 Delikatessen +34 952 58 12 36 Dekorasjon, innredning, malerier og møbler Cort Idea +34 952 461 221 Muebles Pirámides Puerto + 34 952 550 669 White Design, La Cala +34 952 494 155 / 600 583 673 Eiendommer, Utleie & Service Blue Sea Estates +34 610 716 048 Jardinana +34 674 30 46 34 Marbella & Co +34 952 865 525 PropEye +34 699 25 85 63 Segarra og Bråteng +34 952 770 433 Forsikringer Kaas & Kirkemann +34 952 478 383 Flyttebyrå Taggaard Movers +45 39 200 200 T-Line Norge AS +47 918 30 918

Golf AHN Golf +34 952 474 750 Grafiske tjenester & nettsidedesign Norrbom Marketing +34 952 581 553 Helse og skjønnhet Anni’s Vital Shop +34 952 850 094 Nana Norrbom +34 610 716 048 Hørsel Dansk Hørecenter +34 951 239 004 Kjøkken KVIK +34 951 51 92 20 / 951 96 67 99 Legetjenester og terapi Clinica NorMed Dr. Beate A. Nilsen +34 952 836 377 Helicópteros Sanitarios +34 952 816 767 Jens Næsgaard +34 952 46 00 40 Restauranter Tipi Tapa +34 627 635 890 / 951 311 630 Tannleger Clínica Dental Escandinava, Fuengirola +34 952 66 01 67 Clínica Dental Escandinava, Calahonda +34 952 933 934 Clínica Dental Noruega +34 952 47 68 80 Clínica Dental Costa del Sol +34 952 665 499 Clínica NorDental +34 952 834 263 www.clinicanordental.com Dentadanés +34 952 529 666 Undervisning Den Norske Skolen +34 952 577 380 Veldedighetsorganisasjoner, foreninger m.m. Cudeca +34 952 564 910 Unicef www.testamentounicef.es


Følg daglig med på hva som skjer på Solkysten!

BLI OPPDATERT DAGLIG MED: • • •

Siste nyheter fra Solkysten/Spania Spennende artikler om livet på Costa del Sol Profiler, utflukter, kultur, gastronomi og livsstil samt løpende oppdateringer om eiendomsmarkedet og juridiske forhold

FOR BARE... 5€ ALT DETTE FÅR DU

I MÅNEDEN

NORSKEPLUSS+ Meld deg på www.norskemagasinet.com


FM CONSTRUCT Vi tar hånd om ditt byggeprosjekt

Profesjonelt Totalentreprenørfirma - Siden 1997

Ønsker du et tilbud på totalrenovering, nybygg, renovering, tilbygg eller noe helt annet, så kontakt oss for en uforpliktende samtale om et potensielt samarbeid.

FMCONSTRUCT.com

Samtalen med André kan skje på dansk, norsk, svensk, engelsk eller spansk. Kontakt André på +34 637 39 29 30 / andremeh@gmail.com

ERFARING OG TILLIT

PROFESJONELL TOTALENTREPRENØR FM CONSTRUCT er et anerkjent entreprenør- og byggefirma med hovedsete i Benalmádena. Vi jobber med alt fra nybygg til mindre renoveringer. Vi har med våre arkitekter, rådgivere og håndverkere og har kapasitet til å gjøre prosjekter på hele Costa del Sol.

fm.construct.1997

Hos FM CONSTRUCT mener vi at et godt samarbeid er basert på tillit og god kommunikasjon. Vi garanterer at kvaliteten er på topp og forsikrer om at prosjektet ditt håndteres profesjonelt. Våre mange tilfredse kunder er derfor også alltid klar til å gi en anbefaling.

FM Construct

+34 637 39 29 30


Azalea og Lotus er nå UTSOLGT! Allerede 200 fullførte boliger

INNFLYTNING SKJER

KOMMER SNART

KOMMER SNART

Besøk vår nettside for mer informasjon eller for å melde interesse for nye Jardinana Homes: www.jardinana.com t: +34 674 30 46 34 e: info@jardinana.com

@cth_capital

Utviklet av CTH Capital

@JardinanaLaCalaMijas


Lån med sikkerhet i din utenlandske feriebolig

Drømmer du om din egen feriebolig i Spania, Frankrike eller Portugal?

→ dnb.no/lu

DNB Luxembourg tilbyr som eneste norske bank, finansiering med pant i din feriebolig i utlandet. d møter du erfarne norske rådgivere, og sammen med oss får du tilgang til lokale eksperter Hos oss som kjenner markedet, lovene og reglene. d Vi ser frem til å vise hvordan vi kan hjelpe deg med å realisere din boligdrøm. For mer informasjon send en e-post til LuxembourgBoliglan@dnb.no eller ring +352 454 945 219 DNB Luxembourg har representasjonskontor i Marbella, og du er hjertelig velkommen inn for en prat!

Priseksempel pr. 20. oktober 2023: Lånebeløp EUR 300,000. Løpetid 30 år – ingen avdragsfrihet. Etableringskostnad , BEUR t t 5,250. Nom.rentei 6.44%. Eff.rente 6.77%. Totalt innbetalt: EUR 597,462.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.