Det Norske Magasinet Februar 2022

Page 1

FEBRUAR 2022

«Det er som et œventyr»

Fra Trondheim til Torreblanca

Møt

FAMILIEN AAR

Intervjuer • Nyheter • Utflukter • Sport • Fakta • Kultur • Profiler • Politikk • Design • Helse


Forsidefoto © Mugge Fischer FEBRUAR 2022

Velkommen til Det Norske Magasinets

«Det er som et œventyr»

februar-utgave 2022!

Fra Trondheim til Torreblanca

Møt

FAMILIEN AAR

Er vi fremdeles eventyrere i Googles tidsalder?

Intervjuer • Nyheter • Utflukter • Sport • Fakta • Kultur • Profiler • Politikk • Design • Helse Portada_ideas.indd 1

8/2/22 10:18

Å emigrere betyr å utvandre eller å flytte til et annet land. Når jeg hører dette ordet, tenker jeg umiddelbart på boken Utvandrerne skrevet rett etter andre verdenskrig av den svenske forfatteren Vilhelm Moberg. Jeg ser også for meg filmatiseringen av boken fra 1970-tallet, da vi som barn snek oss ned til kjellerstuen for å se bruddstykker av den brutale TV-serien gjennom trapperekkverket.

NORSKE Det norske månedsmagasinet på Costa del Sol

Det

MAGASINET

CENTRO IDEA Ctra. de Mijas Km. 3,6 29650 Mijas • Málaga Tlf. 952 581 553 E-mail: norrbom@norrbom.com Kontortid: Man - fre kl. 10-17

Historien handler om en svensk familie som emigrerer fra Småland til Minnesota på midten av 1800-tallet. På den tiden emigrerte etter sigende nesten én million svensker og mer enn 800 000 nordmenn til USA. Felles for de aller fleste var at de ikke visste hva de ville komme til. Den eneste sikkerheten var at de sannsynligvis aldri ville komme tilbake til sitt hjemland. Utvandrerne reiste i sine eneste finklær og hadde bare med seg en enkel kiste for familiens samlede jordiske eiendeler, i tillegg til alt de måtte trenge for den stormfylte overfarten. Turen over Atlanterhavet, lastet inn på bunnen av en seilskute som sang på siste vers, var helvete på jord. Passasjerene var syke og utsultede, og de som ikke strøk med under overfarten, kom til et sted hvor prøvelsene var enda verre enn i den fattige hjembygden de hadde forlatt.

ANSVARLIG UTGIVER

Norrbom Marketing (norrbom@norrbom.com)

LAYOUT / ARTE FINAL Norrbom Marketing (norrbom@norrbom.com

BIDRAG

Karethe Linaae Henrik Andersen Sara Laine Mugge Fischer Else Byskov Rikke Iuell Printz Beate Winther Henrik Andersen (henrik@norrbom.com) Sara Laine (sara@norrbom.com) Mugge Fischer (mugge@norrbom.com) Tlf.: 952 581 553

TIPS TIL REDAKSJONEN info@norskemagasinet.com

www.norskemagasinet.com Det Norske Magasinet blir lagt ut gratis hos annonsører og på sentrale steder langs hele Costa del Sol.

Ettertrykk tillatt mot kildehenvisning.

ANNONSER

Allikevel kan det å flytte til et annet land fremdeles ha sine utfordringer (spesielt under en global pandemi) og by på et spennende eventyr. Det var det iallfall for familien Aar, som solgte hus og innbo og flyttet til Costa del Sol uten å ha satt sine ben her før. Min samtale med Christine, Stian, Adrian og Pia i Torreblanca kan du lese på side 18. Våren har begynt så smått noen steder og fullt ut på andre. Men det er dessverre ikke alle som ser like lyst på tilværelsen. Angst har blitt et økende problem både i nord og i sør, spesielt under pandemien. Helsepsykologen Kari Laliberte hjelper oss å forstå problemet og kommer med noen gode råd på side 28. For de som liker utflukter, bringer vi som vanlig en reiseberetning fra Elsa, som denne gangen bringer oss til Porto i Portugal. Kos deg med lesingen, og bli med oss på eventyr!

Man kan spørre seg selv hva utfordringene og risikoen er ved å flytte til et annet land i det 21. århundre? I hvert fall for oss som bor i den vestlige verden i relativ fred og fordragelighet? Hva er vågalt og tappert ved å emigrere i dag når vi kan Google enhver tvil og ethvert spørsmål vi har og bestille transport og losji over nettet før avgang? Det er vanskelig å vœre en sann eventyrer lenger, i hvert fall i forhold til de lange og farlige reisene til fortidens emigranter.

D.L. MA-126-2001 Utgis av

w w w. n o r s ke m a g a s i n e t . c o m


- Norges mest aktive meglere på Costa del Sol! Autoriserte meglere fra Norge. Vi har inngående kunnskap om hele Costa del Sol, med kontorer spredt utover kysten.

"Meglerens rolle både før, under og etter boligkjøpet, er av stor betydning for feriebolig-kjøpere. Vi legger derfor stor vekt på å alltid være til stede for kunden og gjøre kjøpet av bolig på Costa del Sol til en utelukkende positiv opplevelse."

Egen samarbeidspartner for utleie av din feriebolig. Markedets beste ettersalg-service med teknisk inspektør som kvalitetssikrer ditt boligkjøp. Dag Erik, Yelitza, Felipe, Fleur og Tom.

Kostnadsfri hjelp til belysning og møblering fra vår interiørdesigner Marija.

Hovedkontor i Benalmàdena: Costa del Sol Property AS•Avenida Antonio Machado 96, Office 3 29630 Benalmádena Costa • Málaga Tel. Thomas: +47 911 79 576 • www.cdsproperty.no


18

32

16

innhold

35

GOD FORNØYELSE

F E B R U A R

2 0 2 2

2

Velkommen

32

Utflukt: Porto - En lystig by

6

Nyheter

35

Mandeltrær

10

Shoptalk

36

Nytt fra Sjømannskirken

12

Blir de sosiale skillene nå enda større?

38

Norsk Forening

16

Severo Ochoa

39

Nytt fra Den Norske Skolen

18

Møt Familien Aar

40

Peña Oso Polar: Málagas fremtid

22

Skatteplikt ved utflytning fra Norge

42

Golfsiden

24

¿Qué Pasa?

44

Helse & Velvære

26

Boligkjøp i utlandet?

48

Veras Veranda: Brownie Ostekake

28

Angst og post pandemi

49

Rubrikkannonser / Annonsørregister

31

Gravtale til angsten

Gjør din tilværelse i Spania enklere!

Få ditt personlige visittkort Hos Norrbom Marketing kan du få laget ditt personlige visittkort. Vi har tusenvis av ulike design tilgjengelig, slik at du kan få det slik du vil. Kom innom oss i Centro Idea og hør nærmere om alle mulighetene. 4 | Det Norske Magasinet - NOVEMBER 2016

Bente ns & Ha e h t ir B ssen Rasmu Hanne & J ørgen Ols en ña Espa 5 Viva Urb. paña 10 Costa s s C./ E 48 Mija 6 E-29 a 99 ñ Espa 52 99 99 9 Tlf.:

&

sen n Je risn tina Bergm TorbeCh ann sta Mijas Co

648 5 • E-29 to.com paña 10 en • C./ Es bento@b • mail: a España Urb. Viv .: 952 99 99 99 Tlf om ns.c Viva haUrb. España • C./ Espa irthe ña 105 s@b E-29648 Mijas Cost ehan a birth Tlf.: 952 99 99 99 benttove@benttove. com

Urb. Vi va E-2964 España • C. / Espa 8 ña 105 Tlf.: 95 Mijas Costa 2 birtheh 99 99 99 ans@bi rthehan s.com

• Grafisk design • Trykking - offset og digitalt • Trykking i store formater

PRISEKSEMPEL:

100 STK. i farge - EURO 30 + IVA CENTRO IDEA · Ctra. de Mijas Km. 3,6 · 29650 Mijas Tlf. (+34) 952 581 553 · norrbom@norrbom.com


BATHTUB

SAUNA

HOT TUB

SHOWER

SPA & WELLNESS IN YOUR GARDEN SPA & WELLNESS

INAND YOUR GARDEN EVERYTHING

BATHTUB

BUBBLE BATH

SAUNA

HOT TUB

SHOWER

FOR BATHROOM SPATHE & WELLNESS IN YOUR GARDEN AND EVERYTHING S CA N D I N AVI A N D E S I G N S I N C E 20 01

FORAND THE BATHROOM EVERYTHING FOR THE BATHROOM S CA N D I N AVI A N D E S I G N S I N C E 20 01

N

N

BUBBLE BATH

Ca

Ca

Ca

Ca

Nordkap Living Spa y Baño · Calle Verónica 13, 29651 Mijas · + 34 683 427 904 · info@nordkapliving.es


NYHETER

Solkystens hemmelige og eksklusive klubber En hemmelig klubb for de ultra rike og en privat klubb for bytte av luksuseiendommer er noen av de nye eksklusive ‘members only’ klubbene for Solkystens jetsettere. Gjemte barer og hemmelige lokaler bak umerkede dører som bare gir inngang for de som kjenner koden høres ut som noe fra forbudstiden i New York på 1920-tallet. Men dette er det siste prosjektet til Grupo Mosh. Motel Particulier, det nye hippe utestedet i Marbella, er en franskinspirert restaurant som forvandles til byens mest ettertraktede nattklubb etter midnatt. Inngang krever en spesialinvitasjon og ingen kan dokumentere hva som foregår her, for mobiltelefoner og kameraer er forbudt. Ifølge de som har vœrt der, ser man landets mest kjente og beryktede personligheter, til tross for at Motel Particulier ligger i den industrielle delen av byen. Solkysten har også fått sin første privatklubb for bytte av luksuseiendommer. I september 2021 åpnet Thirdhome Spanias første kontor for den eksklusive reiseklubben for eiere med sekundærboliger i luksusklassen. Eierne av eksklusive sekundærboliger får mer utbytte av sine feriehjem som medlem av den private reiseklubben, hvor eierne kan vœre gjest i andres luksusboliger uten å betale leie. Medlemmene får kreditt ut ifra tilgjengeligheten av deres egne sekundærboliger, og oppnår flere ‘nøkler’ til andres ferieboliger dess mer tid deres egne sekundærboliger er tilgjengelige for andre medlemmer. Medlemmer må ha en sekundærbolig på minst 450 000 euro, men gjennomsnittseiendommene ligger på rundt 1 million euro. Medlemmene av Thirdhome har tilgang til rundt 1700 luksusboliger i 98 land.

Flyselskapene tror at maskepåbud på fly kan vare en lang tid fremover Mens de fleste europeiske landene letter Covid-restriksjonene ettersom den sjette bølgen begynner å avta, har Spania hatt noen av de tøffeste munnbindreglene i hele Europa - og nå ser det ut til at bruken av munnbind på fly kan forbli i en lengre tid fremover.

Ryan Airs økonomiansvarlig, Neil Sorohan uttalte at: «Munnbind er noe som kommer til å bli med oss en stund lenger. Hvis det et prisen vi må betale for å forsikre at internasjonal reising forblir mulig i de neste månedene, så er det en liten pris å måtte betale.»

«Inntil det er samlet avgjørelse om løfting av maskepåbudet, er det lettere å beholde reglen», var uttalelsen fra et flyselskap.

En kilde fra et tredje flyselskap uttalte at selv om det er «håp om at vi en dag kan leve uten munnbindene, kommer de til å være med oss i en lang tid fremover».

Benalmádena øker microchip og DNA-kontroll for hunder Bare en av fire hunder i kystbyen Benalmádena er innskrevet i DNA-registeret for hunder. Innskrivingen har vært obligatorisk i Spania i de siste 5 årene, blant annet for å bekjempe hundeekskrementer i gatene og forhindre mishandling og forlating av kjæledyr. Loven ble vedtatt i 2017, men allikevel er bare 25% av de anslåtte 10 000 hundene i byen innskrevet i DNA-registeret. Politiet i Benalmádena vil derfor forsterke kontrollen av både DNA og microchip-registrering. Noen eiere har hundene sine registrert i Andalucías dyreidentifikasjonsregister (RAIA), men har ikke en genetisk (DNA) registrering (iGecan), som krever en

blodprøver fra en veterinær. I visse nabolag er hundeekskrementer et stort problem, ikke bare estetisk, men også på grunn av sameksistensen i nabolaget og ikke minst hygienen. «Det handler om å gjøre folk oppmerksomme på viktigheten om at vi alle samarbeider for å holde byen ren», uttalte Benalmádenas ordfører, Víctor Navas. Lokalmyndighetene minner også om loven som forplikter hundeeiere å ta med en flaske med såpevann for å skylle og utvanne hundeurin på offentlige plasser.

• GARDINER • PERSIENNER • MATTER ÅPNINGSTIDER: MANDAG TIL FREDAG:

MARBELLA: URB. MARBELLA REAL LOCAL 3 BULEVAR PRÍNCIPE ALFONSO DE HOHENLOHE

TLF. +34 951 48 77 35

10.00 - 16.00 6 | Det Norske Magasinet - FEBRUAR 2022

• MØBELTREKK • SOLAVSKJERMING • MARKISER M.M. MIJAS: CTRA. DE MIJAS EDIF. CORTIJO DEL AGUA

TLF. +34 952 46 12 21

CORTIDEA@GMAIL.COM • WWW.CORTIDEA.COM


S SL B BR BRÅ BRÅT BRÅTE BRÅTEN BRÅTENG & BRÅTENG, S SE SEG SEGA SEGAR SEGARR SEGARRA ESTAT E ES EST ESTA RE ESTATE REA REAL B BR BRÅ BRÅT BRÅTE BRÅTEN C BRÅTENG CH CH. HEIDI H HE HEI HEID

Hacienda Elviria Local 1, Avda. de España, Elviria, 29604 MARBELLA Tel (0034) 952 77 04 33 • Móvil (0034) 666 44 22 22 brateng@segarrabrateng.com

www.eiendom-marbella.net

Pris 615 000 €

HACIENDA ELVIRIA SUPER LEILIGHET 3 soverom / 3 bad

Pris 339 000 €

MODERNE NY LEILIGHET ESTEPONA Ved la Resina Golf - 2 soverom / 2 bad

Pris 800 000 €

ELVIRIA HILLS TOPPLEILIGHET MED FLOTT UTSIKT 3 soverom / 3 bad

Pris 303 000 €

SIERRA BLANCA TOPPLEILIGHET 2 soverom / 2 bad


NYHETER Gigantiske hotellinvesteringer på vei Investorene tror på Costa del Sol. Det gjelder spesielt de store kapitalfondene, som uten å nøle nå investerer enorme summer i renovering og konstruksjon av nye hoteller i hele Málagaprovinsen. Ifølge det verdensomspennende eiendomsmeglerbyrået og investeringsrådgiverne Colliers, vil det i løpet av året bli investert samlet 355 millioner euro i hotellbransjen. Det er ny rekord. Aldri før har det blitt investert på langt nær så store summer i provinsen. Det investeres både i renovering av eksisterende hoteller som f.eks. det kjente Hotel Byblos i Mijas og Hotel Los Monteros i Marbella, samtidig som det også investeres stort i nye hoteller – både på kyststrekningen ved Torre del Mar samt i utkanten av Estepona. Investeringslysten er enorm i hele provinsen. Colliers forventer at 29 nye hoteller med samlet 3300 værelser vil stå klar i løpet av 2022.

Kommer America’s Cup 2024 til Málaga? Flere byer er med i bildet, men Málaga står med bedre kort på hånden enn noensinne i konkurransen om å få tildelt vertskapet for verdens største begivenhet innen seilsporten – America’s Cup for 2024. Det er aktiveringen av havneprosjektet San Andrés, som bygges veldig nær bysentrums populære lystbåthavn Muelle Uno, som nå gjør Málaga til en av cupens favorittbyer. Havneprosjektet forventes å kunne stå klart om halvannet år, og kan dermed bli en attraktiv og moderne base for den store seilsportbegivenheten. Av denne grunn er arrangørene og ledende medlemmer av byrådet og distriktsrådet samlet i Málaga i disse dager for å drøfte mulighetene. En annen veldig viktig del av det innledende arbeidet er rettet mot å finne investorer og sponsorer. Hvis Málaga blir tildelt vertskapet for America’s Cup 2024, vil det - uten sidestykke - bli den hittil største sportsbegivenheten som har blitt avviklet i byen. Málaga er i dag berømt for sine store messer og verdenskjente museer – men hittil ikke for sine sportsarrangementer.

Formannen for Málagas handelsstand:

”10-12 000 selvstendige næringsdrivende vil stenge i de kommende årene” Til tross for lysere tider, står det lokale næringslivet foran en vanskelig tid. ”Det vil ta en stund å komme seg ovenpå igjen etter to vanvittig vanskelige år,” uttaler Sergio Cuberos. I et større intervju med dagsavisen MálagaHoy analyserer han situasjonen for de lokale næringsdrivende i Málaga-provinsen. ”Det er viktig at alle virksomheter, store som små, får mulighet til å forlenge de statlige ICO-lånene, som ble tilbudt under pandemien. Her og nå vil det være umulig for de fleste å tilbakebetale lånene,” sier formannen for handelsstanden. Cuberos er

også bekymret for den stigende inflasjonen, den nye arbeidsmarkedsreformen og – ikke minst – sentralregjeringens plan om omlegging av de nåværende Seguridad Social kvotene for selvstendige næringsdrivende. ”Jeg frykter at 10-12 000 skatteregistrerte vil stenge over de kommende årene. Det gir ingen mening at den nåværende kvoten på litt under 300 euro skal tre- og firedobles. Det vil enten kvele eller ta motet fra de selvstendige næringsdrivende. Og i nettopp Málaga-provinsen er det de mange små som skaper den store mengden,” avslutter han.

EU har avgjort at spansk påbud om erklæring av formue i utlandet er ulovlig Opptil nå har utenlandske beboere i Spania blitt pålagt å opplyse om alle deres utenlandske eiendeler og formuer på mer enn 50 000 euro (skjema 720). I 2015 startet Europakommisjonen en sak mot Spania, da de mente at å be utenlandske residenter om å opplyse skattevesenet om eiendommer og bankkonti i andre land truet den frie bevegelsen av kapital innen EU. Europakommisjonens argument var at det var urettferdig å pålegge slik kontroll over folk, når det spanske skattevesenet lett kan få tilgang til all informasjonen de trenger takket vœre gjennomsiktigheten innen EU. Da Spania ikke avklarte situasjo-

nen, ble saken bragt til EUs domstol i 2019. På den 27 januar, 2022 deklarerte EUdomstolen at sanksjonssystemet som den spanske staten påfører skattebetalere som ikke opplyser om sin utenlandske formue, er ulovlig. Den spanske finansministeren beregner at de rundt 60 000 skattebetalerne som har fylt ut 720-skjemaet hvert år må nå bli tilbakebetalt eventuelle bøter de har blitt pålagt. Det dreier seg om et ganske ubetydelig beløp for statskassen, rundt 2 millioner euro, men vil redusere papirarbeidet for utlendinger som bor i Spania og som har formue og eiendom i utlandet.

Brækhus er et forretningsadvokatfirma med 55 spesialiserte advokater. Vi er glade for å kunne presentere advokat Line Juuhl, som en del av vår spanish desk. Line er spansktalende, har spansk advokatbevilling og spisskompetanse innen:

ANTONIO HOLSTAD

LINE JUUHL

holstad@braekhus.no +47 982 06 169

juuhl@braekhus.no +47 948 666 25

Advokat og partner

Advokat / abogada

8 | Det Norske Magasinet - FEBRUAR 2022

Arv- og skifteoppgjør Testamenter Fremtidsfullmakter Skatt


DADDY´S GASTRO PUB & RESTAURANT har nå åpnet på Paseo Marítimo i Fuengirola med det beste fra det danske kjøkken. Stort utvalg av danske og skandinaviske retter, inklusivt et bredt utvalg smørbrød og tapas fra kun 3,50 EUR. Prøv også våre møre biffer, burgere eller ribbe. Og hvis du liker skalldyr, så finner du også det på DADDY´S GASTRO PUB. Feire festen din, fødselsdagen eller bryllupet på Daddy´s Gastro Pub.

HVER G A D N Ø S 3 1 0 1 Kl • • • • • • • • • • • • • • • • BRUNCH S TO R T E f f U B

* € 9 9 , 1 1 PERSON *P E R

Nyt en av våre profesjonelt blandede cocktailer og den flotte havutsikten. Paseo Marítimo Rey de España 119 • Fuengirola • Tel. 623 23 59 51 Åpningstider: Hver dag kl. 10.00 - 24.00


SHOPTALK

Nordkap Living forener helse og vann med skandinavisk design Spa er en sammentrekning av det latinske uttrykket Salus Per Aquam, som betyr ’helse gjennom vann’. Det er flere tusen år siden menneskene oppdaget at vann, damp og varme har en rensende, beroligende og mulig rent helbredende effekt på både kropp og sjel. Mange av de gamle romerske og tyrkiske offentlige badene finnes fremdeles, men i dag er det store muligheter for å kunne skape sin egen oase hjemme med spa, bad og sauna – både innendørs og utendørs. Nordkap Living i Málaga og danske SPA

Kompaniet har designet og utviklet spa-, saunaog badeinteriører siden 2001. Skandinavisk design og høy kvalitet går hånd i hånd med selve essensen av Salus Per Aquam - helse gjennom vann - hos Nordkap Living. ”Vår lidenskap er å forene Nordens lys og vann med velbefinnende, avslapning og trening, for å oppnå bedre fysisk og mental helse. Våre spa-anlegg og saunaer er nydelige å bruke alene hvis man har behov for å virkelig slappe av og ha tid til fordypelse – eller sammen med ektefelle, barn eller venner. Det er ikke noe deiligere enn

å sitte under åpen himmel og nyte sol eller stjerner, mens det varme vannet masserer rygg og skuldre. En tur under den iskalde dusjen og så inn i saunaens varme, for å virkelig få blodomløpet i gang i kroppen,” sier Benjamin Mors Topp fra Nordkap Living. Nordkap Living har 800 kvm. utstillingslokale i Mijas ved Málaga, hvor mange modeller innen spa, bad og sauna stilles ut. Besøk Nordkap Living’s utstillingslokale eller www.nordkapliving.es

HVILKEN RISIKO HAR DU SOM BILEIER, NÅR BILEN DIN KJØRES AV ANDRE? Ansvaret for en bil i Spania følger bilens eier. Låner du bort bilen til andre, og bilen blir skadet, er det derfor din bilforsikring som må dekke skaden. Det blir deg som mister bonus på din bilforsikring, og du vil merke en stigning i premien neste gang forsikringen skal fornyes. Er føreren av bilen din beruset under kjøringen, vil du ikke kunne få erstatning for bilens materielle skader. Personskader vil i første omgang bli dekket av forsikringsselskapet, og erstatning vil bli utbetalt til skadelidte. Deretter vil forsikringsselskapet forlange tilbakebetaling av deg for det utbetalte erstatningsbeløpet, for det står i forsikringsbetingelsene at hvis føreren er beruset på skadetidspunktet, er det ikke forsikringsdekning. Vær også oppmerksom på at det ofte er en aldersbegrensning i forsikringsbetingelsene. Blir bilen kjørt av en person som enten er yngre enn tillatt i forsikringsbetingelsene, eller akkurat har fått førerkortet, kan forsikringsselskapene også gå tilbake til bilens eier i tilfelle skade. 10 | Det Norske Magasinet - FEBRUAR 2022

Har føreren ikke tenkt å levere bilen din tilbake, er det ikke mulig å anmelde tapet under tyveridekningen på bilforsikringen. Låner du ut bilen frivillig, og har selv utlevert bilnøklene, er det ikke snakk om innbrudd eller tyveri i henhold til forsikringsbetingelsene. Et godt råd er at du

bare låner bilen til personer som du kjenner godt og stoler på. Trenger du mer informasjon om bilforsikringer og andre forsikringer, så finner du Kaas og Kirkemann på Centro Idea. + 34 952 47 83 83, www.kaaskirkemann.com


SHOPTALK

Profesjonelle bassengtjenester Splash Pools opererer fra butikken og kontoret deres som ligger på Mijasveien mellom Mijas og Fuengirola. Her har de et fullutdannet vedlikeholdelsesteam, som også er i stand til å betjene og overvåke saltvannsklorinatorer. Disse har blitt veldig populære, siden det er en meget skånsom måte å klorere bassenget ditt på. Man slipper lukten av klor, og vannet føles bløtere på huden. Lider du av eksem og andre hudproblemer, er et saltvannsbassenger den helt riktige løsningen for deg. Splash Pools tilbyr en vedlikeholdstjeneste som omfatter ukentlig tilsyn av bassenget ditt som sikrer at bassenget alltid er i balanse og i beste stand. Du er velkommen til å stikke innom eller ringe til oss i butikken for rådgivning, og tar du med en liten prøve av bassengvannet ditt,

så tester vi det gratis for deg. Du vil deretter bli informert om hva du bør gjøre for å holde bassenget i balanse. Splash Pools tilbyr også bassengrenoveringer og nybygg med kvalitetsprodukter for å gi det beste resultatet. De utfører også generelle reparasjoner, lekkasjesøking og utskifting av alt utstyr. Butikken har alle kjemikaliene og tilbehøret som er nødvendige for å holde et basseng i balanse. Hvis du trenger å skifte ut bassengdeler, så ta med den delen du har bruk for, så du får helt riktig match. For mer informasjon, ring til kontoret på 952 591 053 Åpningstider: Kl. 8.00 til 15.30 mandag til fredag. Ring til oss for veibeskrivelse.

FLYTTING Torvald Fors • Agustín Vázquez Hernández • Alberto Vázquez Hernández Anette Langfeldt • Maria Adelsgård • Vibeke Tyskerud • Merethe Hagentun

• Kjøp / salg av fast eiendom • Stiftelse av selskap • Testamenter • Skifteoppgjør, arv og skilsmisse

• Selvangivelse • Skattespørsmål • Rettssaker

Kontor i Fuengirola:

Kontor i Alicante:

Kontor i Norge:

Avda. Ramon y Cajal No. 5 Edf. Beroe, 1º, Oficinas 13 & 14 E-29640 Fuengirola Tel: +34 952 199 446 Fax: +34 952 580 688 Email: info@cramerlaw.no www.cramerlaw.no

Calle Orense, 7, entresuelo, dcha. 03003 Alicante Tel: +34 620 967 282 Fax: +34 952 580 688 Email: torvald@cramerlaw.no www.cramerlaw.no

ADVOKATENE CRAMER & CO MNA Storgaten 41 • 3126 Tønsberg Tel: +47 33 30 76 90 Fax: +47 33 30 76 85 Email: bohne@cramerco.no / cramer@cramerco.no www.cramerco.no

Norge Sverige Frankrike Spania

Tlf: +47 918 30 918 www.t-linenorge.no

FRA NORGE: 13 mars 10 april 8 mai FRA SPANIA: 27 februar 27 mars 24 april 22 mai

FEBRUAR 2022 - Det Norske Magasinet | 11


På den andre siden Av Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

BLIR DE SOSIALE SKILLENE NÅ

ENDA STØRRE? Beskjeden fra den europeiske sentralbanken er mer enn klar: ”Inflasjonen er nå den største utfordringen for å skape ny vekst og nye arbeidsplasser”. Akkurat i det vi trodde at vi har vært igjennom det verste av Covid-19 pandemien, så står vi overfor en ny utfordring – selv om de naturligvis ikke kan sammenlignes. Men ... sentralbankens uttalelse er ikke tatt rett ut av luften. Vi står, litt for brått, overfor en ny type utfordring, som ellers hørte fortiden til.

Det gjelder både for næringslivet og menigmann. Det er ingen hemmelighet at store deler av det spanske næringslivet henger etter og har ikke kommet skikkelig i gang igjen grunnet pandemien. Og astronomiske energipriser, kombinert med en rekordhøy inflasjon på syv prosent som leder til dyrere råvarer og tjenester, er noe av det siste et Corona-trett næringsliv trenger. Det samme gjelder for husholdningene, som langt i fra har fått mer å rutte med under pandemien. Og det er – veldig urettferdig – husholdningene som nå rammes hardest. Problemet er ikke at tobakken stiger og at kaffen på lokalbaren går fra 1,20 til 1,30 euro. Har man ikke råd til det, får man bare røyke litt mindre

12 | Det Norske Magasinet - FEBRUAR 2022

eller nyte kaffen hjemme. Problemet er derimot at de allerede stramme husholdningsbudsjettene sprekker når strømregningen stiger med 40-50 prosent og grunnleggende dagligvarer som kjøtt, kylling, fisk, melk, poteter, frukt, grønnsaker, tannpasta og rengjøringsartikler stiger med mellom 10 og 15 prosent på ett enkelt år. Dette har skjedd, vel å merke, uten at lønninger og trygdeytelser på noen måte har fulgt det samme tempoet. De spanske pensjonene har riktignok steget med to prosent fra årsskiftet, men utover dette hører lønnstigninger til en sjeldenhet på et hardt trengende arbeidsmarked.

Som besøkende eller fast gjest på Costa del Sol hverken merker eller ser man mye til dette. Men går man litt utenfor komfortsonen og inn i de tettbefolkede bydelene, kan man ikke unngå å merke vanskelighetene. Køene ved matbankens leveringssteder for gratis matvarer blir lengre og lengre. Kommunens sosialrådgivere advarer om det stigende antall innbyggere som har vanskeligere å vanskeligere for å skrape sammen til husleien og betale for sine grunnleggende behov. Det er, like plutselig, den nedre delen av den store spanske middelklassen, som har fått problemer. Coronakrisen har herjet i snart to

år og nå legger energikrisen og inflasjonen mer salt i såret.

Både staten, regionene og kommunene gjør alt for å få oss ut av Covid-19 krisen – og de gjør det bra. I motsetning til andre EU-land innfører de f.eks. ikke unødige restriksjoner og massestengninger av bedrifter. Man har forstått at politiske beslutninger ikke er nok til å få oss ut av pandemien. Til gjengjeld står man nå, uforskyldt, med noen enorme sosiale problemer. Og hvis ikke energiprisene og inflasjonen blir bragt under kontroll i det første halvåret, blir problemene bare enda verre. Sosiale problemer er nesten alltid relatert til økonomi og den mest effektive løsningen er å tilby folk en skikkelig betalt jobb. Derfor må det skapes vekst og nye arbeidsplasser. Og akkurat det er vanskelig med den usikkerheten og forhindringene som de galopperende energiprisene og inflasjonen skaper. Derfor sier den europeiske sentralbanken som den gjør. De fleste er klar over det – men er ikke like villige til å snakke om det. 2022 blir et år med masse utfordringer. Vi kan bare krysse fingrene for at Covid-19 pandemien er på retur – og at energiprisene og inflasjonen raskt kommer under kontroll.


Danish quality - Spanish prices

NYHETER 2022

NADJA SPISESTOL grå, burgunderrød, mørkeblå eller lyseblå fløyel

198€ ARCHER LAMPE 5 FORSKJELLIGE STØRRELSER HENGELAMPE FRA 98€ GULVLAMPE FRA 118€

HAPPY PLUS KONTINENTALSENG 160X200 CM – 999€ 180X200 CM – 1.099€ HODEGAVL 160 CM 348€ – 180 CM 398€

GALA HAGEMØBLER

HJØRNESOFA MED SALONGBORD 1.395€

WALES AVSLAPNINGSSTOL I SORT LŒR MED FOTSKAMMEL

SOFA RIA - GRØNN ELLER GRÅ FLØYEL 3-SETER – 895€, 2-SETER – 795€ STOL – 548€

NORMALPRIS 1.095€

NÅ 895€

VI LEVERER OG MONTERER GRATIS LANGS KYSTEN Finn oss på Facebook

Avda. de Andalucía, 187 · 29751 Caleta de Vélez · (Inngangen til Caleta Port) Tlf.: 952 55 06 69 · piramides@mueblespiramides.com · www.mueblespiramides.com Åpningstider: Mandag til Fredag: kl. 10 - 20 Lørdager: kl. 10 - 14 DANSK KVALITET TIL SPANSKE PRISER


– din nye online adgang til Spania! Få den fulle opplevelsen med NORSKEPLUSS+ www.norskemagasinet.com Vi gleder oss til å ønske deg velkommen!

Meld deg på www.norskemagasinet.com


Et lite PLUSS i hverdagen NORSKEPLUSS+ er det ideelle medlemskapet for nordmenn som har en tilknytning til Spania, og ønsker å holde seg 100% oppdatert. Det koster en liten smule, men du får masse igjen. Med sitt nyeste produkt ønsker Det Norske Magasinet å tilfredsstille selv de mest kresne lesere med daglig nyhetsformidling samt artikler med praktisk og nyttig inspirasjon til hverdagen på Costa del Sol.

ALT DETTE FÅR DU FOR BARE 5 EURO I MÅNEDEN: • DAGLIGE NYHETER

Hver dag (mandag-fredag) mottar du vår nyhets e-post med en oppdatering av dagens aktuelle nyheter.

• EKSKLUSIVE ARTIKLER Et bredt utvalg av spennende artikler om livet i Spania, profiler, reiser, kultur, tema & debatt, gastronomi, livsstil samt løpende oppdatering om eiendomsmarkedet og juridiske forhold.

• ABONNEMENTSFORDELER Rabatter og andre gode tilbud fra våre utvalgte samarbeidspartnere. Slik blir du abonnent:

Øverst på norskemagasinet.com finner du en lenke til NorskePLUSS+ (www.norskemagasinet.com/pluss). Når man trykker på lenken, kommer det frem et påmeldingsskjema som er enkelt og lett å fylle ut.

Du velger her om du ønsker å bli abonnent for 6 måneder (36 euro) eller for 12 måneder (60 euro). Deretter velger du betalingsmetode.

Abonnementet ditt tilknyttes den e-posten du oppgir ved påmelding. Med ditt passord får du heretter daglig lett adgang til NorskePLUSS+

NORSKEPLUSS+


Historie Tekst av Jette Christiansen

Severo Ochoa de Albornoz ble født i 1905 i Luarca i Asturia og vant Nobelprisen i fysiologi og medisin i 1959.

Málaga har én gate. Marbella, Torre del Mar og Fuengirola har også én, og Madrid har dessuten et sykehus, en togstasjon og et forskningssenter, Centro de Biologia Molecular. Enhver by med respekt for seg selv har et eller annet oppkalt etter den spanske Nobelprisvinneren Severo Ochoa. Severo Ochoa var sønn av advokaten og forretningsmannen Severo Manuel Ochoa og Carmen de Albornoz. Faren døde da han bare var sju år gammel, og mor og sønn flyttet til Málaga, hvor Severo vokste opp og gikk på skole til og med hva som tilsvarte artium. Han ble interessert i medisin og biologi etter å ha lest utgivelser av neurologen Santiago Ramón y Cajal, som også i dag har utallige kilometer med spanske veier oppkalt etter seg. I 1923 dro den unge Ochoa derfor til Madrid for å studere medisin, i håp om å få jobbe med Ramón y Cajal, som i mellomtiden hadde gått av med pensjon. Samtidig med legestudiene, arbeidet Ochoa med biologiske undersøkelser sammen med sin fysiologilærer. Han fullførte legestudiet i 1929, for deretter å reise til Tyskland, hvor han først jobbet på Kaiser-Wilhelm instituttet i Berlin og senere forsket i biokjemi og muskelens fysiologi sammen med den høyt respekterte Otto Meyerhof på Institut für Medizinische Forschung i Heidelberg. To år senere dro han tilbake til universitetet i Madrid, til en stilling som professor i 16 | Det Norske Magasinet - FEBRUAR 2022

fysiologi. Samme år giftet han seg med Carmen García Cobian. Paret fikk ingen barn.

Landflukt og Nobelpris Ochoa valgte å forlate Spania på grunn av den spanske borgerkrigen. Han underviste og forsket enda en periode i Heidelberg og en tid på Oxford i England, hvor han for første gang forsket på enzymologi, for i 1941 å emigrere til Amerika.

Den tapte sønn vender hjem

Me he dedicado a investigar la vida y no sé por qué ni para qué

i 1954 professor i biokjemi. To år senere tok han amerikansk statsborgerskap. I 1959 fikk Ochoa Nobelprisen i fysiologi og medisin for sitt arbeid på syntesen om RNA (Ribo Nucleic Acid), som likesom DNA består av kjeder av nukleinsyrer, og som har flere funksjoner i cellene. Han delte æren med Arthur Kornberg, en av disiplene hans som hadde brukt Ochoas teknikker til arbeidet på syntesen om DNA-molekyler.

Jeg har viet meg til å studere livet, og jeg vet ikke hvorfor eller for hva …

Også her arbeidet han på flere forskjellige universiteter. I 1942 fikk han en stilling som medisinsk forsker på New York University School of Medicine, hvor han senere ble assisterende professor i biokjemi, så professor i farmakologi, og

Spania ville gjerne at den verdenskjente vitenskapsmannen skulle returnere til sitt fedreland, og man prosjekterte derfor forskningssenteret Centro de Biología Molecular i Madrid. I 1985 kom Ochoa tilbake til Spania, hvor han holdt flere stillinger innen forskning og medisin. Konen hans døde i 1986, noe som gikk veldig inn på ham. Allikevel fortsatte han forskningen på RNA inntil sin død, 1. november 1993 i Madrid. Forskningssenteret, som var planlagt på 70-tallet ble endelig ferdigbygd og er oppkalt etter Ochoa. Hans forskning har bidratt betydelig til vår kunnskap om blant annet de grunnleggende mekanismene i metabolismen, karbohydrater, fettsyrer, B-vitaminets betydning, RNA og den genetiske koden.


- Vi er her for å lære, for å hjelpe andre å lære, og for å bidra til at alle har det bra.

Den Norske Skolen Málaga følger den norske lærerplanen, praktiserer leksebevissthet og bruker læringsstøttende teknologi. Via rike oppgaver og tverrfaglig fokus i et varmt og inkluderende læringsmiljø, ser vi elevene vokse og trives, både faglig og sosialt. SØK NÅ: Skolen har fullt belegg 2022/2023, men fyller eventuelle restplasser etter ventelisteprinsippet.

Læs mer om skolen vår på www.dnsmalaga.com

Spesialist på innglassing, egen produksjon og installasjon Specialist manufacturers and installers of glass curtains

Glass Curtains

952 830 503 | 692 975 477

| Frameless glazing system BESKYTT DEG MOT OG MINSK EFFEKTEN AV STØV, STØY, REGN OG VIND INNGLASSING UTEN RAMMER |BRUK TERRASSEN DIN ÅRET RUNDT VINDUER AV ALUMINIUM OG PVC|ALLE TYPER TAK |REKKVERK I RUSTFRITT STÅL

Create an all year round usable terrace | Undisturbed views |

P o l í g o n o E l v i r i a n a v e 3 2 M a r b e l l a • i n f o @ e l i t e g l a s s c u r t a i n s . c o m • w w w. e l i t e g l a s s c u r t a i n s . c o m FEBRUAR 2022 - Det Norske Magasinet | 17


Profil Tekst av Karethe Linaae · Bilder av Mugge Fischer

Fra Trondheim til Torreblanca Møt

Familien Aar

«Det er som et œventyr» 18 | Det Norske Magasinet - FEBRUAR 2022


På sommeren 2020 solgte familien Aar huset og flyttet fra hjembyen Trondheim til Costa del Sol – et sted de aldri hadde vœrt før. Det Norske Magasinet besøkte tobarnsfamilien hjemme i Torreblanca i Fuengirola for å høre mer om hvorfor en ung norsk familie velger å sette ut på en slik reise under en global pandemi, og hvordan det har gått. Heldigvis møter vi bare smil hos familien, som består av mor Christine (39), far Stian (43), Adrian (13), Pia Christine (8) samt deres lille spanske hund Leo.

Litt smågale … Nordmenn på Solkysten er gjerne eldre ‘trekkfugler’ og feriegjester med et bosted i begge land, men med muligheten for avstandsjobbing, ser man stadig flere skandinaviske digitale nomader – unge par og småbarnsfamilier som velger å flytte til Spania for et par år, eller på ubestemt tid. En av disse er familien Aar, som solgte rubbel og bitt (bortsett fra campingvognen og bryllupsgavene) og fløy ned med seks kofferter med klœr og favorittleker, til et leiehus de bare hadde sett på videoomvisning. Nå har de flyttet til et større hus med eget basseng og Middelhavsutsikt, og Solkysten har blitt deres hjem, selv om de fremdeles snakker om Norge som «hjemme».

Hvor lang tid tok det fra dere fikk tanken til dere flyttet? Stian: «Vi begynte å snakke om det i november 2019, og da pandemien starta hadde vi allerede

blitt seriøse, så det gikk ganske fort fra jeg foreslo det, til vi faktisk tok avgjørelsen. En dag kom jeg tilfeldig over en jobb her nede på Finn. «Hva sier du til at jeg søker på den?» spurte jeg Christine, og så svarte hu «Ja, hvorfor ikke?». Jeg fikk jobbtilbudet 12. mars – rett før lockdown startet.

Alicante-provinsen, hvor vi ofte har vœrt på ferie, så vi hadde jo leika litt med tanken bare sånn oss imellom at det hadde vœrt deilig å prøve å bo her en periode. Men så går jo åran og man får hus og unger. Man blir redd for konsekvensene og tør liksom ikke å leve ut drømmen man har inni seg.»

Spansk byråkrati

« Nå skal vi på œventyr »,

som jeg sa til Pia, som så på meg med store auga. Og vi er jo det – på œventyr! » - Christine Aar (39)

Christine: «Det var ganske strengt da vi kom, med portforbud på kveldene og stengt fellesbasseng. Vi kjente jo litt på det og hadde lyst til å få oss større uteplass, og etter noen måneder fant vi dette huset i Torreblanca.»

Hvordan var deres første møte med spansk byråkrati?

Derfor ble stillingen utsatt til juni, men så fikk vi selvfølgelig ikke solgt huset. På sommeren begynte ting å åpne seg litt igjen. Huset ble solgt, reisedatoen ble satt til september og deretter falt liksom brikkan på plass.»

Hva sa familie og venner om planene deres? Christine: «Vi følte at vi var litt smågale da vi tok et sånt valg. Familien var overraska, men egentlig fikk vi ganske mye støtte. De så jo at det var en unik mulighet og ville vœre en fantastisk opplevelse for ungan. Foreldrene mine har hus i Torrevieja i

GRATIS

I september 2020 ankom familien Benalmádena, hvor de hadde de leid et sted nær Den norske skolen, der barna begynte i 2. og 6. klasse.

Stian: «Grunnet Covid tok det sju måneder på å få oss inn i alle systemene. Bare det å kunne komme seg på et kontor for å levere eller hente papirer var et styr. Vi gjorde det meste selv, men den spanske huseieren hjalp oss for eksempel med å få NIE-nummer.»

Føler dere dere hjemme her nå? Stian: «Ja, vi gjør jo det. Da foreldra mine var på besøk, var faren min var så imponert over at jeg hadde lœrt alle veiene på så kort tid. Han lurte på hvordan i all verden jeg kunne finne fram, for alt var jo så likt her? Vår generasjon er nok litt kjappere med sånne ting.»

Vi snakker engelsk

Analyse av bassengvannet ditt.

Pools Mijas S.L.

Ta med et lite beger med vann fra bassenget ditt til oss og vi vil fortelle deg hvordan du best holder den riktige kjemiske balansen i vannet.

Åpent 08.00 – 16.00

Den Største bassengforretningen på Costa del Sol

La Cala de Mijas • Mijas Costa

Møbler & dekorasjon

PROFESJONELT BASSENGVEDLIKEHOLD • TILPASSET DITT BEHOV.

Varmepumper • Automatiske bassengdekker Spabad • Saltvanns-/klor tilsetting • PH-dosimetre

Nye svømmebasseng med 10 års garanti • lekkasjeundersøkelser og reparasjoner

Vi har alltid et godt tilbud! Vi har alt til bassenget ditt!

Bassengutstyr, kjemikalier, leker, spill og mye mer! Renovering, reparasjoner, vannvarmere, lekkasjeundersøkelser, ukentlig profesjonelt vedlikehold av bassenger. Urb. Doña Pilar • Ctra. De Mijas, Mijas • Mob. 667 78 82 91 splashpools@electronbox.net • www.splashpoolsmijas.com

952 591 053

Innendørs & utendørs Info@whitedesignco.com • Tlf. 952 494 155 Dilys 600 583 673 · www.whitedesignco.com

FEBRUAR 2022 - Det Norske Magasinet | 19


Christine: «Dette er hjemme nå, men tida har gått altfor fort. Jeg kan ikke tro at ungan snart er ferdig med sitt andre skoleår. Det er ellers veldig greit med Den norske skolen. Folk er rause med råd og hjelp, for alle har vœrt nye her selv. Merka det første gang skolen arrangerte skidag til Sierra Nevada. Vi hadde jo ikke med skitøy og boblegreier, men da hagla det inn med meldinger fra andre foreldre som sa «Vi har masse tøy her som dere kan arve», eller «Dette kan dere låne». Det var helt topp.

Et dagligliv med Middelhavsutsikt Til daglig jobber Stian som teknisk konsulent i et finsk firma som har kontor i Torremolinos, selv om han mest har hjemmekontor. «Firmaet vårt besvarer spørsmål fra alle ladestasjoner for el-biler i hele Europa, men hovedsakelig fra Norge, Sverige og Danmark.» Christine er ufør og snakker åpent om sine problemer, som har blitt mye bedre etter at de flyttet til Spania. «Det er som natt og dag for meg med hensyn til helsa å kunne bo her nede. Jeg har en kronisk tarmsykdom og merker stor forskjell fra Norge, for det er mindre stress her. Jeg har fremdeles en del helseplager, så jeg går fast hos en svensk osteopat i Elviria. Jeg kan med hånda på hjertet si at Clinica Normed har forandret livet mitt!»

Barna, som begge gjør det klart at de «kjœm frå Trondhjœm», trives på Den norske skolen, som de begge umiddelbart gir toppkarakteren 10 av 10. Det tar et kvarter å kjøre dit, og de syntes det er mer kjøring enn hjemme. Storebror Adrian har fått nye bestekompiser gjennom skolen, gjennom fotballklubben Polideportivo Benalmádena hvor han spiller, og via en dansk ungdomsklubb.

« … Vi var i en alder da vi

kunne dra. Det var litt now or never – eller så måtte vi ha ventet til vi ble pensjonister. » - Stian Aar (43)

Da jeg spør om han liker Spania hittil, svarer han: «So far so good», selv om han innrømmer at han ikke er den beste på engelsk. Lillesøster Pia har mange norske, én engelsk og til og med en spansk venninne. I disse dager er det ‘bok-kamp’ på skolen, så hun prøver å lese mest i klassen. «Jeg har lest 331 sider denne uka. Vi får bokpremie hvis vi vinner, mens hele klassen vinner noe annet. Kanskje pizza?» Skolen serverer gjerne spansk mat, så barna synes det er godt med norsk mat hjemme. Ellers elsker hele familien tapas. Christine liker bacalao, papas bravas, tortilla española og croquetas, Stian liker Manchego-ost og spansk spekemat, mens barnas spanske favorittiskrem er Coco Helado, spansk kokos-is.

20 | Det Norske Magasinet - FEBRUAR 2022

Savner dere noe fra Norge? Adrian: «Norsk godteri. Her er det svinedyrt! Og så savner jeg snøen litt, for jeg pleide å gå mye på ski.» Pia: «Jeg savner familien og venner og sånn. Også Krœsj iskrem.»

Trenger man spansk til daglig for å leve her i Torreblanca? Stian: «Det er en fordel å kunne spansk, i hvert fall når det kommer til offentlige kontorer og innregistreringen og slikt. I dag har man oversetter på telefonen, så man gjør seg jo forstått, men det er ikke tvil om at det er lettere å kunne språket. Jeg kan i hvert fall ikke skryte av spansken min, men engelsken min har blitt bedre, får en jo si.» Christine: «Jeg har gått kurs med noen andre norske mødre fra skolen. Skulle egentlig starte med nivå 2, men det er så mange som er syke akkurat nå, så vi venter. Jeg kjenner på det at man bør lœre seg språket. Vi har valgt å flytte hit og bosette oss her, så da bør vi også prøve å lœre spansk.» Barna har spansk på skolen og kan mer enn foreldrene. Adrian syntes språket er vanskelig på grunn av forskjellen mellom han- og hunkjønn. Pia derimot forteller at hun lœrte spansk veldig raskt, og kunne si «Hola, me llamo Pia. Tengo 8 años» (Hei. Jeg heter Pia og er 8 år) etter bare en kort stund.

Nye venner og hobbyer Det er ikke bare-bare å flytte til et nytt land hvor man ikke kjenner noen.


NO Stress - Hva er det beste ved å bo i Sør-Spania?

Christine: «For min del er lys og klima avgjørende. Det er deilig å kunne ha på seg joggesko hele året. Stian går i shorts hele tiden, men man blir veldig akklimatisert og det er kalde hus her, så ullsokkene og gassovnen er gode å ha.» Stian: «Det er ikke noe stress! Prestasjonene i et firma er like tøffe som i Norge, men det er mindre stress over det hele, så man har mer ro i kroppen.» Christine: «I Norge skal alt ordnes og fikses perfekt. Vi har fremdeles jobb, skole, trening og middager hver dag her også, men det er på en helt annen måte. Du trenger jo ikke vaske golvet i dag, og hvis du heller tar en tur på strandpromenaden, så går det helt bra.»

Hva er det vanskeligste ved å bo i Spania? Christine meldte seg inn på Den norske skolens foreldregruppe på Facebook så snart de fikk bekreftet skoleplasser der. Hun skrev i gruppen at de skulle flytte ned og når de ville ankomme og fikk mange svar, som gjorde det lettere da de kom.

Er det vanskelig å møte andre unge skandinaviske familier på Solkysten? Christine: «Vi ankom jo rett etter lockdown, så alt var veldig spesielt. Før vi flytta snakka vi om hvor greit det skulle gå – vi kunne dra på besøk til Norge og få masse besøk, men så kom vi og ble veldig aleine. Det var litt småtøft både for store og små. Siden har vi vœrt en god del i Sjømannskirka, spesielt fordi en familie som jobber der har barn i samme skoleklasser. Ellers ble vi mest kjent med folk takket vœre skolen. Nå møter vi venner og liker å dra på natur- og landsbyturer med og uten barn.»

Har dere fått noen nye hobbyer eller fritidssysler her nede? Begge barna fikk en introduksjon til flamenco-dans på skolen, som Adrian syntes var «pyton» og Pia syntes var «vœldig gøy». Adrian: «Jeg har blitt mer glad i fotball. Det er litt hardere enn hjemme. Trenerne er strengere, og det er mer seriøst og konkurranse enn bare lek og moro.» Stian har begynt med surfing sammen med en annen norsk far på skolen. Han har også tatt opp hobbyen som DJ igjen, og har spilt på et par private arrangementer og en uteplass i Fuengirola. Christine har gått på spanskkurs, gjort yoga på stranden og liker å ta kaféturer med venninner og nye bekjente. Hun syntes livet på Solkysten er drømmen. «Vi har gåavstand til stranden og strandpromenaden i Fuengirola med alt du kan tenke deg av restauranter og butikker. Samtidig har vi skog, fjell i umiddelbar nærhet med løyper og vakker natur. Så vi har det som plommen i egget!»

Christine: «Det er litt som å skru tilbake tida 50 år. I Norge foregår alle søknadsprosesser på nettet, mens her må du ta med deg papirer på kontorene eller politistasjonen. Det er ganske tungrodd. Jeg kunne ønske at vi hadde funnet litt flere svar før vi kom ned, for vi fløy mye fram og tilbake, men vi bestemte at hvis vi først gjør det, så gjør vi det ordentlig.» Stian: «Bare ta en ting som å bestille internett til huset … Du får ikke internett før du har en spansk bankkonto, og for å få en spansk konto må du ha spansk telefonnummer. Det føltes umulig, men han vi leide hus av hjalp oss å åpne en konto, og så begynte hjulene å gå.»

skal bli lenger enn en viss tid, men jeg tror ikke så mange gjør det.» Christine: «Det er lurt å vœre organisert og undersøke så mye som mulig på forhånd. Vi hadde mye å sjekke i forhold til at jeg er ufør, siden jeg har min trygdeinntekt fra Norge. Hva skjer med den? Hva har man rett på og hva mister man rettigheter til ved å flytte? Og kan man bare flytte? Gjør man ting den rette veien, blir det mindre stress.»

Så dere vil anbefale andre familier å flytte hit hvis de har en sjanse? Christine: «Jeg sier: Bare gjør det! Det er mye lettere å bo her enn i Norge. Spesielt med unger. Det er deilig og befriende, man møter nye mennesker og barna får så mye godt å ha med seg i ryggsekken videre i livet.» Stian: «Det var jo litt av baktanken på å flytte ned hit også, å bli kjent med en annen kultur, og kanskje forstå hvor godt man har det i Norge. Og så var vi i en alder da vi kunne dra. Det var litt now or never – eller så måtte vi ha ventet til vi ble pensjonister.» Christine: «Jeg ønsker alle en slik opplevelse. Vi lever jo bare en gang, og det vi har hjemme er bare ting. Jeg husker hvordan jeg kjempa for å kjøpe den spisestua vi hadde i Norge. Jeg var så glad i den, men når vi hadde vridd om den bryteren og bestemt at «dette gjør vi», så betydde ikke den så mye lenger. ‘Nå skal vi på œventyr’, som jeg sa til Pia, som så på meg med store auga. Og vi er jo det – på œventyr!»

Hvor lenge blir dere i Spania? Stian: «Vi har et familieråd en gang i året hvor vi tar avgjørelsen. Ungan skal også få lov til å si sitt, og så tar vi en beslutning ut ifra det. Hvor lenge vi blir, avhenger mest på dem, men det blir nok mer utfordrende når de begynner på videregående.»

Har dere noen spesielle råd til folk som vurderer å flytte til Sør-Spania? Stian: «Det er absolutt en fordel å undersøke ting før man setter seg på flyet. Jeg er også veldig glad for at jeg hadde jobb og at vi fant oss en leilighet før vi kom, spesielt siden vi aldri hadde vœrt her før. Det gir mer sikkerhet. Et firma kan legge ting litt til rette, hvis man for eksempel ikke har bolig. Man kan heller ikke bare å flytte ned hit. Man må melde utflytting fra Norge hvis man FEBRUAR 2022 - Det Norske Magasinet | 21


Skatteplikt Skrevet av Hjørdis Larsen og Line Juuhl fra Brækhus advokatfirma DA.

Når opphører skatteplikten ved utflytting fra Norge? 1. Opphør av skatteplikt til Norge etter norske interne skatteregler Skatteloven skiller mellom opphør av skattemessig bosted for fysiske og juridiske personer. I denne artikkelen vil vi se på opphør av skatteplikten for fysiske personer. Skatteloven § 2-1, første ledd fastslår hovedregelen om at enhver person som er bosatt i Norge, er pliktig til å svare skatt til Norge. Skatteplikten gjelder uavhengig av hvor inntekten er opptjent, eller hvor i verden formuen befinner seg, altså et såkalt globalskatteprinsipp. For at en (fysisk) persons skattemessige bosted i Norge skal opphøre ved utflytting må følgende tre vilkår være oppfylt: 1. du må ha tatt fast opphold i utlandet, og 2. du må ikke ha oppholdt deg i Norge i en eller flere perioder som til sammen overstiger 61 dager i inntektsåret, og 3. du eller dine nærstående (ektefelle, samboer eller mindreårige barn) kan ikke disponere bolig i Norge.

Man anses for å disponere bolig når man direkte eller indirekte eier, leier eller på annen måte har rett til å bruke bolig. Fritidsbolig faller normalt utenfor begrepet, men det må vurderes konkret. Personer som har vært bosatt i Norge mer enn 10 år, må oppfylle vilkårene i de tre påfølgende inntektsår etter flytting til utlandet, og kan tidligst anses som bli skattemessig utflyttet fra år 4. Eksempel: Hvis du flytter fast til Spania i løpet av 2022, er du skattepliktig som bosatt til Norge i hele 2022, 2023, 2024 og 2025. Skatteplikten opphører tidligst fra 2026 under forutsetning at vilkårene er oppfylt.

2. Opphør av skatteplikt til Norge etter skatteavtalen mellom Norge og Spania Selv om du anses som skattemessig bosatt i Norge etter norsk internrett, kan norsk beskatningsrett likevel være begrenset av bestemmelser i skatteavtalen Norge har inngått med Spania. Hvis du anses som skattemessig bosatt i Norge etter norsk intern

22 | Det Norske Magasinet - FEBRUAR 2022

rett, men også i Spania etter spansk intern rett, skal skattemessig bosted avgjøres etter bestemmelsene i skatteavtalen. Hvor er du bosatt etter skatteavtalen mellom Norge- og Spania, og hvilken betydning har det? Artikkel 4 i skatteavtalen fastslår hvor du skal anses som skatteavtalemessig bosatt dersom du anses som skattemessig bosatt etter begge lands interne skattelover. I utgangspunktet skal du anses som bosatt i det landet der du disponerer fast bolig. Disponerer du fast bolig i begge land, er det avgjørende i hvilket av landene du har dine sterkeste personlige og økonomiske forbindelser («sentrum for livsinteresser»). Hvor du har ditt sentrum for livsinteresser er alltid basert på en konkret helhetsvurdering, men det legges normalt noe mer vekt på hvor du har dine sterkeste personlige forbindelser, for eksempel hvor ektefelle og barn oppholder seg. Om det ikke er mulig å fastslå i hvilket av de to land du har sentrum for livsinteresser, eller du ikke disponerer fast bolig i noen av landene, skal du anses

skatteavtalemessig bosatt i det landet der du har vanlig opphold. Har du vanlig opphold i begge land skal du anses bosatt i det landet hvor du er statsborger. Skatteavtalen avgjør videre hvilket land – Norge eller Spania – du skal betale skatt til, avhengig av hvilket av de to land du anses som skatteavtalemessig bosatt i, hvor inntekten har kilde eller formuen befinner seg. Beskatningsretten varierer mellom bostedslandet, kildelandet og noen ganger til begge land. For sistnevnte tilfelle, hvor begge land kan skattlegge en inntekt eller formue, har man rett til fradrag i skatt (kreditfradrag) for skatt betalt i det andre landet, og unngår dobbeltbeskatning. For eksempel skal pensjon og uføreytelser bare skattlegges i bostedslandet. Lønnsinntekt opptjent ved arbeid i Norge kan derimot skattlegges både i Norge (kildelandet) og i Spania (bostedslandet).

3. Dokumentasjon av skattemessig bosted i Spania Du har selv ansvaret for å fastsette grunnlag for norsk beskatning.


Dersom du mener at norsk beskatning av inntekt og formue skal begrenses, eller at skatteplikten er opphørt, må du fremlegge nødvendig dokumentasjon for norske skattemyndigheter.

også opsjoner i arbeidsforhold. Begrunnelsen for at beskatningen er knyttet til utflyttingen, er at fortjeneste som er opptjent mens man er bosatt i Norge, skal være gjenstand for skatteplikt hit.

Skatteetaten krever vanligvis at det fremlegges en bekreftelse fra spanske skattemyndigheter på at de anser deg for å være skattemessig bosatt der etter både spansk internrett og etter skatteavtalen, (Certificate of Fiscal Residence). Bekreftelsen må vise til skatteavtalen mellom Norge og Spania, og angi hvilket tidsrom den gjelder for. Skatteetaten kan kreve at du fremlegger en ny bekreftelse for hvert inntektsår.

Ved utflytning til Spania kan man få utsettelse med betaling av skatten, og plikten til å betale exit skatt bortfaller hvis man ikke har solgt verdipapirene innen fem år etter at skatteplikten opphørte.

4. Særlig om utflytningsskatt («exit skatt») på verdipapirer med latent urealisert gevinst Latent gevinst er den skattepliktige gevinsten som ville blitt utløst dersom du hadde solgt verdipapirene dine på det tidspunktet skatteplikten til Norge opphører. Når den samlede latente gevinsten på urealiserte verdipapir overstiger kr 500 000, anses gevinsten som skattepliktig til Norge på det tidspunktet skatteplikten til Norge som bosatt opphører etter enten internretten eller etter skatteavtalen. Hvis samlet latent gevinst ikke overstiger kr 500 000, er det ingen utflytningsskatt, mens urealiserte gevinster over kr 500 000 medfører skatteplikt for hele gevinsten. Utflytningsskatten omfatter blant annet urealiserte gevinster av aksjer, andeler og aksjefond, men

5. Avsluttende kommentarer Det er viktig å være oppmerksom på at utvandring i folkeregisteret ikke medfører opphør av skatteplikten. Reglene for når du skal anses som utflyttet iht. folkeregistreringsloven og skatteloven er to ulike regelsett, og dermed to ulike vurderinger. Ved flytting til Spania for mer enn 6 måneder, må det sendes flyttemelding til norske skattemyndigheter. Vi vil også presisere at så lenge du er internrettslig bosatt i Norge (jfr. punkt 1 over), har du plikt til å levere skattemelding til Norge, og du vil fortsatt være globalskattepliktig hit. Dette betyr at den inntekt du opptjener i Spania ikke kan holdes utenfor den norske skattemeldingen. Unngåelse av dobbeltbeskatning må skje iht. reglene som er beskrevet over ved å vise til skatteavtalen, og ved eventuelt å kreve kreditfradrag. Unngåelse av dobbeltbeskatning skal ikke håndteres ved å unnlate å oppgi inntekt eller formue til norske skattemyndigheter. En slik tilnærming kan medføre fastsettelse av tilleggsskatt, eller i grove saker bøter og fengselsstraff.

SUPERMERCADO Her ligger vi

Din nordiske dagligvarebutikk i Fuengirola. Varer fra Danmark, Sverige, Norge og Finland VED FERIA-PLASSEN I FUENGIROLA C/ Feria San Isidro Labrador 10 Casa Nordica • ( 952 19 91 48

NÅ UT TIL TUSENVIS AV LESERE. ANNONSER VIRKSOMHETEN DIN HER.

www.norskemagasinet.com Norske varer og spesialiteter til hverdag, grill og fest! Supper, sauser, mm. fra Toro, Glutenfri norske produkter, brun lapskaus, kalvekjøtt, lam fra New Zealand, Linjeakevitt, produkter fra King Oscar og mye mer. BESTILL KJØTT TIL GRILLEN - DAGEN FØR!

• VI LEVERER OGSÅ HJEM TIL DEG • er atess Delik aliteter esi og sp ndinavia a fra Sk esten og r rden av ve

Centro Idea, Ctra. de Mijas km. 3,6 29651 Mijas. - Tlf: 952 58 12 36

Åpen: Man-fre: 10-18.00 • Lørd: 10-14.00 FEBRUAR 2022 - Det Norske Magasinet | 23


¿Qué Pasa?

¿Qué ? a s a P FITIFEST - CUDECAS ROCKEFESTIVAL

Den 19. februar avholder Cudeca for den tredje gangen rockefestivalen Fitifest. Denne gangen er Black Sugar, Los Peritas, Stone Nipples og Furcias Doradas på plakaten. Arrangementet skjer på Sala Trinchera i Málaga, og konsertene starter kl. 21.00. Se mer på www.cudeca.org, billetter kan kjøpes på entradium.com.

MEGA GÅTUR I EL TORCAL Den spektakulære gåturen El Desafío Sur del Torcal avholdes den 12. mars. Startskuddet skjer i Antequera og turens 38 km går gjennom områdene Cortijo de Cobos, la Sierra de las Cabras og Cerro del Águila samt store deler av El Torcal, som med sine skulpturelle fjellformasjoner er på Unescos Verdensarvliste. Se mer om gåturen på senderosuraventura.com.

• I Santa Cruz tas de første dansetrinnet allerede med innvielsen den 25. februar, og deretter avholdes karnevalet til den 6. mars. • I Las Palmas på Gran Canaria varer karnevalet fra den 11. februar til den 6. mars. I Andalucía er det største karnevalet i Cádiz, som også er det nest viktigste i landet og har en helt egen kultur og et eget særpreg, men flere andre byer forsøker også å tiltrekke folk med sine fargerike opptog. • I Cádiz avholdes karnevalet fra den 24. februar til den 6. mars. • I Málaga står karnevalet på kalenderen fra den 26. februar til den 6. mars.

På disse sidene kan du se hva som skjer på Solkysten denne måneden. Vi mottar gjerne opplysninger til ¿Qué pasa? om arrangementer på Costa del Sol slik at listen blir så fullstendig som mulig.

Helligdager

28. februar: Andalucías dag - Día e Andalucía. 1. mars: Lokal helligdag i Cádiz og Tolox 18. mars: Lokal helligdag i Almuñécar

Tradisjonen stammer fra svunne tider, hvor blomsterselgere kastet blomster etter forbipasserende adelsmenn. Det kan derved ses på som et symbol på klassekamp, men nå for tiden er det nok alle mot alle. På slutten av ettermiddagen/ begynnelsen på kvelden deles det ut poser med kronblader og blomster rundt Calle Larios, og så starter fornøyelsene. La Batalla de Flores holdes den 5. mars, hvilket er karnevalets nest siste dag. På den siste dagen avholdes La Gran Boquerona, som er ensbetydende med utdeling smaksprøver på frityrstekte boquerones, mens karnevalet avsluttes med Entierro del Boquerón, hvor den store ansjosen begraves. Den er en gigantisk oppblåsbar sak som bæres av karnevalkledde mennesker fra Plaza de la Constitución til stranden La Malagueta, hvor den kremeres ved vannkanten. En verdig ende for ansjosen og for dette årets karneval.

STØVKASTEDAG I TOLOX

FALLAS, JOSEF OG BRENNING AV DUKKER CIRQUE DU SOLEI KOMMER TIL MÁLAGA Billettene til Cirque du Soleils forestilling i Málaga i desember 2022 er allerede til salgs. Den internasjonale troppen gjester byen med forestillingen Crystal, som oppføres den 11. til 18. desember 2022 i sportssentret José María Martín Carpena. Tidspunkter varierer. Mer info og entreer på bl.a. www.livenation.es og www.elcorteingles.es/entradas.

NOEN AV VERDENS FLOTTESTE KARNEVAL De fleste større spanske byer feirer karnevalet med fargerike opptog, musikk, fest og moro på gatene. Det flotteste er karnevalet i Santa Cruz på Tenerife, som er det nest største i verden etter gigantsuksessen i Rio de Janeiro. Deretter følger flere steder i den sørlige delen av Andalucía, spesielt Cádiz. Datoene varierer en del fra by til by, og her kommer noen av dem: 24 | Det Norske Magasinet - FEBRUAR 2022

Valencia-regionen avholder den magiske festivalen Fallas den 1. til 19. mars. På de kanter kaller man også den tradisjonelle festligheten for Festes de Sant Josep, hvor man altså feirer Josef, som er tømmerhuggernes skytshelgen. Man har avholdt fallas siden middelalderen. Navnet stammer fra de faklene som var plassert på toppen av vakttårnene, hvorfra man holdt utkikk etter pirater og andre fiender som nærmet seg Valencia. Sentralt i festivalen er de store dukkene, de såkalte ninots, som er laget av pappmasje. Mange av dem er flere etasjer høye, og de forestiller typisk kjente personer, politikere eller legender i satiriske utforminger. Festlighetene ender med brenningen av dukkene. Fallas avholdes også i flere andre byer, bl.a. i Alicante, Alzira og Dénia.

BLOMSTERKAMP OG ANSJOSENS BEGRAVELSE I MÁLAGA Under karnevalet i Málaga er en av de mest bemerkelsesverdige tradisjonene en blomsterkamp. La Batalla de Flores kalles den, og det hele går ut på at alle kaster blomster på hverandre.

Día de los Polvos er en festdag hvor innbyggerne i Tolox kaster kalk eller mel på hverandre inntil alle er kriddhvite. Som så mange andre tradisjoner på disse kanter, menes også denne å stamme fra konflikten med maurerne. På kvelden børstes krittet og støvet av, og så blir det fest. Ellers er Tolox en fin by og en av de mange hvite byene i det andalusiske innlandet. Ikke mindre hvit denne dagen. I år avholdes støvdagen den 1. mars.

SUPPE MED SYV INGREDIENSERS DAG Den mest tradisjonelle suppen i byen El Burgo, som ligger i fjellområdet Sierra de las Nieves ved Ronda, er Sopa de los Siete Ramales. Navnet kommer av de syv hovedingrediensene, som er tomat, paprika, løk, hvitløk, brød, poteter og grønne asparges. For å feire denne suppen deler byens innbyggere ut suppe til alle suppe-elskere og suppe-interesserte midt på dagen og søtsaker på ettermiddagen på den 28. februar.


BENALMÁDENA Til og med 27. februar Fotoutstilling til ære for de mange spanjoler, som under den andre verdenskrig ble sendt til konsentrasjonsleiren Mauthausen. Utstillingen heter Imágenes y Memoría de Mauthausen og kan ses på Casa de la Cultura i Arroyo de la Miel. Til og med 22. mai I februar 1937 flyktet mer enn 100 000 mennesker fra Málaga i frykt for Francos tropper, som hadde hjelp fra Hitler og Mussolini. Begivenheten er kjent som La Desbandá, og en utstilling omkring dette, Retorna de la Desbandá, kan ses på Centro de Expocisiones i Benalmádena Costa.

CÁRTAMA Til og med 18. mars European Cricket Championship avholdes på Cártama Cricket Oval over fem uker med deltagelse fra 15 forskjellige land.

FUENGIROLA Til og med 23. april Monologueando por Fuengirola er en serie med komedier/stand-up opptredener som kan ses på Palacio de la Paz. Se mer på peritacool.com. 18. februar kl. 19.30 Buddy Holly hylles i en konsert på Salon Varietes. Info om entreer m.m. på tel. 952 474 542, www.salonvarietestheatre.com. 25. og 26. februar kl. 19.30 Gemma Lloyd’s Vintage Jukebox spiller på Salon Varietes. 4. og 5. mars kl. 19.30 Fleetwood Macs musikk kan oppleves på Salon Varietes. 25. mars - 3. april Musikalen The Sound of Music spiller på Salon Varietes kl. 19.30, søndag kl. 19.00.

Mandager Mandager: Marbella: Recinto Ferial (feriaplassen) Málaga: Barriada de La Luz og Barriada de las Campanillas Torrox: Costa og Pueblo Tirsdager: Nerja: Mellom Urbanizacion Flamingo og Almijara II Málaga: Puerto de la Torre Fuengirola: Recinto Ferial (feriaplassen) Onsdager: Estepona: Avenida Juan Carlos I Málaga: Huelin og De la Paz Benalmádena Costa: Parque de La

Hver lørdag og søndag kl. 10.30–12.30 Besøk Villa Romana de Río Verde i San Pedro. Ytterligere informasjon på tel. 952 768 767.

MÁLAGA

MIJAS

Til og med 3. april Picasso-museet har fotoutstillingen Paris de Bressaï, byen Picasso elsket. Se mer på www.museopicassomalaga.org. Til og med 17. april Den franske fotografen og multikunstneren Sophie Calle er en av kunstnerne man akkurat nå kan finne utstilt på Centre Pompidou. Se mer på centrepompidou-malaga.eu. 16. og 17. februar Kongressentret huser messen Foro Transfiere, som handler om vitenskap, teknologi og innovasjon. Se mer på fycma.com. 17. og 18. februar kl. 20.00 Málagas Filharmoniske Orkester spiller J. Turina, M. de Fallas og P.I. Tchaikovsky på Teatro Cervantes. Entré på www.unientradas.es. 5. og 6. mars Messen Freakcon, som handler om tegneserier, dataspill m.m. avholdes på kongressentret. Mer info på www.freakcon.es. 18. – 27. mars Filmfestivalen Festival de Málaga de Cine Español avholdes med søkelys på spanske filmer. Programmet offentliggjøres på festivaldemalaga.com 31. mars og 1. april kl. 20.00 Málagas Filharmoniske Orkester spiller verker av G. Bussi, R. Schumann, og N. Rimski-Kórsakov på Teatro Cervantes. Entré på www.unientradas.es. 1. - 3. april Helse og bærekraft er temaet på messen Natura Málaga som avholdes på kongressentret. Mer info på www.fycma.com.

Permanent En stor samling av Picassos keramiske verker kan ses på CAC Mijas. Se mer på www.cacmijas.info. Hver onsdag kl. 12.00 Flamencoshow på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo. Gratis adgang. 28. februar Rural Race avvikles med halvmaraton og terrengsykkelløp. Se mer på www.dorsalchip.es.

MARBE LLA Permanent utstilling Museo Ralli huser en utstilling om de surrealistiske kunstnerne, med tittelen Surealismos, de Chirico a Francis Bacon. Gratis adgang kl. 10.00–15.00 tirsdag–lørdag. Hver lørdag og søndag kl. 10.00–12.00 Besøk de romerske badene fra 200-tallet, Termas Romanas de la Bóvedas i San Pedro. Man må bestille besøk på tel. 952 768 767.

Paloma Mijas: La Cala de Mijas Torsdager: Torremolinos: Recinto Ferial (feriaplassen) San Pedro de la Alcántara: Recinto Ferial (feriaplassen) Málaga: Parque Juan Jurado Mijas: Riviera del Sol Torre del Mar: Plaza de la Paz Fredager: Arroyo de la Miel: ved Tivoli World Benalmádena Pueblo: Plaza del Alguail San Luis de Sabinillas: Marked ved Paseo Marítimo

NERJA 15. februar kl. 18.00 The Arts Society Nerja byr på et foredrag om filminstruktøren David Lean på Centro Cultural i Nerja eller via zoom. Gjester velkomne: 10 euro. 22. februar kl. 18.00 Vises David Leans film fra 1965, Dr. Zhivago. Mer info på www.theartssocietynerja.com. 24. - 27. februar Nerja avholder sitt karneval.

TORREMOLINOS 19. februar kl. 16.30 Disneys kjempesuksess Frozen er inspirasjonen til en forestilling kalt El Origen del Hielo som avholdes på kongressentret. Entré m.m. på www.elcorteingles.es/entradas.

VILLANUEVA DEL ROSARIO 21. mars Byen, som ligger få km øst for Antequera, feirer den årlige Día de la Tagarnina, den gule tistlen (scolymus hispanicus) som tilberedes som gryterett, og som man kan smake på. Det bys også på prøver på andre lokale retter. Se mer på www.villanuevadelrosario.es.

YUNQUERA 3. april Pinsapo Trail Yunquera heter en vandretur, hvor man går en strekning på 24 km eller 41 km mellom bl.a. de fredede pinsapos (spanske edelgraner) i Sierra de las Nieves. Se mer på pinsapotrail.yunquera.es.

Lørdager: Caleta de Vélez ved N-340 Marbella: Puerto Banús, Nueva Andalucia Málaga: Huelin og El Palo Fuengirola: Loppemarked på Recinto Ferial (feriaplassen) Mijas Costa: Las Lagunas (Antonio García Bueno, Benajarafe og Alfarnate) La Cala de Mijas: Feriaplassen Viñuela: Økologisk marked ved hagesentret Eco Market Søndager: Torremolinos: Recinto Ferial (feriaplassen) Estepona: Havnen og ved

¿Qué Pasa? AKTIVITETSKALENDER

ÁLORA 6. mars Halvmaraton løpes i og rundt byen. Se mer på www.atletismoalora.es.

LA HERRADURA 18. – 20. mars Byens årlige byfest avholdes.

tyrefektingsarenaen. Nerja: Mellom Urbanizacion Flamingo og Almijara II Málaga: Kunstmarked Galería de Arte de Muelle Uno (kl. 11.00 - 16.00) Fuengirola: Ved Miramar, Calle Méndez Núñez Mijas: Calypso, Calahonda Coín: Økologisk marked

NB De fleste markedene åpner kl. 10.00 og stenger kl. 14.00. (Med forbehold om endringer i forbindelse med helligdager m.m.)

FEBRUAR 2022 - Det Norske Magasinet | 25

MARKEDSDAGER

*

NB: Ettersom vœr, restriksjoner og lignende kan resultere i at arrangementer blir avlyst i siste øyeblikk, anbefaler vi å dobbeltsjekke at det gjennomføres før man eventuelt drar dit.


DNB Tekst av Mona Eriksen

BOLIGKJØP I UTLANDET? Gode forberedelser gir best kundeopplevelse! Er du en av de som går rundt med planer om å kjøpe bolig i Spania? Har du kommet til veikrysset mellom «Your Dream Street og Reality Avenue»? Da kan vi i DNB Luxembourg hjelpe deg videre i planleggingen for å realisere drømmen din! Året har så vidt kommet i gang, og det blir spennede å se hva det vil bringe! Gjennom hele 2021 hatt vi hatt stor pågang av kunder som søker om finansieringsbevis i forbindelse med kjøp av bolig i utlandet. De starter der for å få noen tall på hvordan de kan komme videre i prosessen. Vi ser ofte at flere starter prosessen i feil ende, og istedenfor en spennende og interessant boligreise, ender det med frustrasjon og stress. Siden 2008 har jeg jobbet med rådgivning av personer som skal kjøpe og finansierie et boligkjøp i Spania via oss. Med bakgrunn i dette har jeg satt opp en liste over «best practises» - den fremgangsmåten vi anbefaler deg å følge for best helhetsopplevelse og resultat.

1 Start med gjennomgang av din finansielle situasjon Det vil selvsagt være avgjørende for prosjektet ditt at du enten har spart opp midler som kan dekke egenkapitalen, eller at du har mulighet til å låne opp med sikkerhet i egen primær/sekundær bolig i hjemlandet. Ifølge våre beregninger bør din totale belåning ligge innenfor maksimum fem ganger bruttoinntekt for låntaker(e), og i tillegg må din finansielle status tåle en renteøkning på 5 prosent. Det er også viktig å ta høyde for at du har «litt å gå på». Finn ut hvor mye du ønsker å kjøpe for, og hold deg til denne planen.

2 Søk om et finansieringsbevis Dersom du ønsker å finansiere kjøpet med et lån i EURO, vil DNB Luxembourg kunne hjelpe deg å finne ut hvor mye du kan kjøpe for med

26 | Det Norske Magasinet - FEBRUAR 2022

utgangspunkt i den egenkapitalen du har til rådighet, samt din totale finansielle situasjon. Det er flere fordeler med finansieringsbevis. Et finansieringsbevis er et dokument som bekrefter bankens vilje til å låne deg en viss sum penger basert på opplysninger gitt av deg. For det første vil et finansieringsbevis gjøre deg i stand til å handle raskt når din drømmebolig dukker opp. En annen fordel er at et finansieringsbevis gjør at potensielle selgere/meglere er trygge på din evne til å gjennomføre kjøpet.

3 Det er dyrt å kjøpe feil! Høye kjøpskostnader gjør det ekstra viktig å være 100 % sikker på hvor du ønsker å kjøpe. Før du går i gang med å søke etter DIN eiendom, vil det være klokt å sondere ut hvor eiendommen skal ligge - finn ditt favorittområde. Har du liten kunnskap eller preferanser, vil det være klokt å leie litt først, gjerne på den tiden av året som du har planer om å være der. Det kan være store sesongsvingninger.

4 Lag en kravspesifikasjon på din feriebolig Det finnes et hav av ferieboliger å velge mellom. Det viktigste er at du skriver ned dine ønsker/ behov og at du lager en prioritering mellom disse. Sannsynligvis vil du ikke få alle ønskene oppfylt, derfor er det så viktig å være klar over hva som er viktigst for deg. Du må også planlegge hvordan du skal eie eiendommen (særeie, felleseie, privat, eie den i et selskap).

5 Finn en profesjonell megler som du kan stole på! Meglersystemet i Sør-Europa er annerledes enn i Skandinavia. Det er få eller ingen eksklusive salgsavtaler. Isteden deler meglerne alle boligene mellom seg via en boligportal, slik at alle meglerne kan selge alle boligene. Det er derfor ikke nødvendig å kontakte flere meglere.

Meglerprovisjon deles og betales av selger. Når du finner DIN feriebolig, vil du måtte betale et reservasjonsbeløp slik at boligen ikke kan selges av en annen megler.

6 Du trenger en advokat som kan hjelpe deg i kjøpsprosessen Jeg anbefaler sterkt at du engasjerer en advokat til å bistå deg i kjøpsprosessen. Det gjøres enkelt via en fullmakt. I Spania er ikke megleryrket lovregulert, og det er heller ikke kjøpsprosessen. Du trenger hjelp til å kvalitetssikre kontraktene som skal signeres (de er kanskje bare på spansk), hjelp til å sjekke boligens juridiske status, skattemessigeog kostnadsmessige spørsmål ved transaksjonen, hjelp til å finne hensiktsmessig eierstruktur etc. I tillegg vil advokaten sikre de økonomiske transaksjonene for kjøpet da midlene går via klientkonto. Tatt i betraktning at du kanskje gjør din viktigste økonomiske investering underlagt utenlandsk lovgivning, så er det ikke her du skal spare penger. Våre rådgivere snakker både norsk og svensk. Siden ikke alle er like stødig på engelsk, fransk eller spansk, så håper vi du vil oppleve dette som en merverdi når du benytter DNB Luxembourg som din finansieringspartner. Dette forenkler kommunikasjonen og bedrer totalopplevelsen.

Kontakte oss på www.dnb.no/lu eller per e-post boliglan@dnbgroup.lu Velkommen til DNB Luxembourg


Lamenza

Nielsen

ADVOKATERISPANIA .com

· Selvangivelse i Spania · Kjøp og Salg av eiendom · Testament og Arv Garanti • Service • Pris Medlem av: Spansk-Norsk Handelskammer Norge Spansk-Norsk Handelskammer Spania Camara Oficial de Comercio Málaga

Tel. +34 683 409 666 og • +34 600 502 733 lill@advokaterispania.com • www.advokaterispania.com

DETTE ER EN BESKED TIL DIG, MÁLAGA Jeg beder om din hjælp, ved at opfordre dig til at blive medlem og støtte op om fonden Cudeca, der tager sig af kræftsyge og deres pårørende. De berørte skal have mulighed for at leve på en værdig måde og få den bedste behandling af personer med den rette ekspertise. For dem, der har mest brug for os. Bliv medlem

Ikke gå glipp av dette!

Hackney

3-seter sofa

Nå 2339.00€

Etter salget 2469.00€

Spar 130.00€.

*

Kom ned till din lokale DFS-butikk i dag, eller skann QR-koden og besøk oss på nettet. DFS San Javier Ved siden av SEAT N332 San Javier Tel: 968-334-194

DFS Mijas Costa Parque Comercial Miramar Ved siden av SEAT N332 San Javier

| sanjavier@dfs.co.uk

Tel: 951-314-506 | mijascosta@dfs.co.uk

Åpningstider Mandag til fredag 9.30 – 17.00 Lørdag 10.30 - 14.00 & 16.30 - 19. 30

Åpningstider Søndag stengt

Mandag til lørdag 09.00 - 21.00

Søndag stengt

*Hackney 3-seter sofa. Salgspris gjeldende inntil 23/02/2022. Dette tilbudet kan bare benyttes for nye bestillinger, og kan ikke kombineres med andre tilbud. Bestillingen må foretas per telefon eller i butikken. DFS er en divisjon av DFS Trading Ltd. Registrert i England og Wales No 01735950. Redhouse Interchange, Doncaster, DN6 7NA.

dfsspain.com

FEBRUAR 2022 - Det Norske Magasinet | 27


Angst Tekst og bilder av helsepsykolog Kari Laliberte

Angst og

post pandemi Ifølge OECD har forekomsten av angst- og depresjonslidelser fordoblet seg i flere land siden starten av pandemien. Dette fremgår av den siste rapporten om helsesituasjonen i Europa, publisert i november 2021 av Europakommisjonen og OECD. Dokumentet er en komparativ analyse av helsetilstanden og helsesystemene til medlemslandene i EU, for å identifisere deres styrker og muligheter for forbedring.

Hva er angst? Angst er en følelse preget av uro, bekymrede tanker og fysiske endringer som økt blodtrykk, svetting, skjelving, svimmelhet eller rask hjerterytme. Noen kjenner muskelspenninger, skjelvinger, nummenhet eller prikking i armer og bein, en ubehagelig følelse i magen, kvalme, diaré, hodepine, ryggsmerter, arytmi og hjertebank. Symptomene på angst kan noen ganger ligne på hjerteinfarkt og forsterke angsten ytterligere på grunn av bekymring, og derved utløse panikkanfall.

28 | Det Norske Magasinet - FEBRUAR 2022

Hva skjer i hjernen når vi har angst? Studier viser at det skjer endringer i hjernefunksjonen når vi opplever angst. Amygdala er senteret i hjernen som har som funksjon å mobilisere og styre emosjonell respons. Hvis vi føler oss truet, kan denne responsen beskytte oss. For eksempel hvis en stor hund kommer bjeffende mot deg hver gang du passerer et hus, vil hjernen raskt mobilisere en respons for å beskytte deg mot trusselen, ofte ubevisst. Angst kan også gjøre hjernen din hyperaktiv overfor trusler. Amygdala er en liten, mandelformet struktur i det limbiske systemet, den delen av hjernen som håndterer følelser og stemninger. Den fungerer som hjernens ‘vakthold’ og holder utkikk etter farer eller trusler. Når amygdala merker potensiell fare, sender den signaler til hypothalamus, som utløser en kamp- eller flukt-respons. Neste gang du går forbi huset og kanskje bare hører bjeffinga, vil hjernen være i full beredskap, slik

at du kommer deg vekk fra den skumle hunden. I dette tilfellet er angsten nyttig, fordi den hjelper deg å unnslippe en truende situasjon. Angstsymptomene, følelsene som utløses i kropp og hjerne, er en respons på en reell og/eller tenkt trussel. Kort sagt, angst beskytter deg mot farer. Hvis man ofte har angst, kan amygdala ses som et alarmsystem som ringer ofte. Vaktholdet sjekker, men finner ingen inntrengere. En overaktiv amygdala sender falsk alarm så ofte at hjernen din registrerer trusler, selv i ikke-truende situasjoner. Angsten oversvømmer hjernen med stresshormoner – adrenalin og kortisol – for å skjerpe sansene og refleksene dine. Men når stresshormonene stadig aktiveres, kan grunnnivået øke og personen kjenner en kronisk følelse av uro og angst. Hvis hjernen fortsetter å være overfølsom for stress, kan angstnivået bli så alvorlig at du ikke klarer å fortsette å tenke rasjonelt og kan få panikk. Angsten gjør det vanskelig for hjernen


å resonnere rasjonelt. Dette fordi forbindelsen mellom amygdala og den høyre, prefrontale pannelappen er svekket. Når beredskapsmoduset blir aktivert, øker faren for irrasjonelle tanker og uberegnelig oppførsel. Når du er engstelig, er kroppen under mye stress. Stress krymper hippocampus, den delen av hjernen som behandler langtids og kontekstuelt minne. Når dette skjer, kan det bli vanskeligere for hjernen å holde på gode minner. Og her kommer den kompliserte delen: angsten lurer hippocampus til å tro at minner relatert til angst er trygge å lagre og huske, så angsten får hjernen din til å huske trusler og farer. Gladere minner, om suksess, prestasjon og sikkerhet, er begravd dypt i hjernens ‘kjeller’.

Er man født med angst? Ingen har noen gang identifisert et angst-gen, og det er usannsynlig at det vil dukke opp. Angst er en kompleks tilstand som oppstår via mange hjernebaner. Noen studier anslår at arvelighet av generalisert angst ikke er mer enn 30 prosent. Som overføring av depresjonsutsatte tankestiler, ‘kopierer’ barna noen ganger foreldres reaksjoner på livshendelser. Voksne kan ved gjentatte eksempler vise hvordan man takler emosjonelt forstyrrende opplevelser som kan utløse angst. Likevel indikerer noen studier at gener legger grunnlaget for angst, først og fremst ved å bidra til personlighetstrekket nevrotisisme. Personer med høy nevrotisisme bekymrer seg lett og opplever oftere negative

følelser, frykt, sinne, frustrasjon, sjalusi, skyld og ensomhet. De har større tendens til å tolke vanlige situasjoner som truende, eller å føle at små utfordringer er håpløst vanskelige.

Hvilke biologiske faktorer bidrar til angst? Folk med kroniske lidelser som diabetes eller hjertesykdom, står i fare for konstant bekymring for sykdom eller plutselig død. Faktisk øker et hjerteinfarkt risikoen for helseangst med 20–30 prosent. Personer med pusteproblemer som astma eller alvorlig allergi, kan leve med kronisk bekymring for eksponering for utløsende stoffer. Noen mennesker er svært følsomme for kroppslige symptomer og bruker så mye mental energi på å overvåke for eksempel hjerteslagene at hver variasjon blir kilde til tvil og bekymring. Mange mennesker – rundt 20 prosent av befolkningen – sies å ha en lav terskel for aktivering av nervesystemet, overreagerer på både indre og ytre stimuli og kan lett bli overveldet følelsesmessig. Det er flere faktorer som skaper sårbarhet for angst under stressende omstendigheter, først og fremst evnen til å håndtere negative følelser. Personer som mangler følelsesregulering, har økt risiko for angst og depresjon. Å ha vonde livserfaringer fra barndommen, som omsorgssvikt eller alvorlig sykdom, disponerer også for angst. Det endrer ikke sammensettingen av gener, men det kan permanent endre aktivitetsnivået deres, slik at hjernen konstant er på utkikk etter

FEBRUAR 2022 - Det Norske Magasinet | 29


og oppfatter potensielle trusler. Mennesker med høy nevrotisisme har en sterk tilbøyelighet til å finne opplevelser plagsomme og til å bekymre seg.

inkludert agorafobi, reagerer på en type atferdsbehandling kjent som eksponeringsterapi. Psykoterapi tar ikke sikte på å utrydde angst, men å gi verktøy for å roe den fysiske opphisselsen, korrigere de kognitive forvrengningene og redusere unngåelsen av det man frykter. Terapi tar tid, og angsten kan være så akutt at mange pasienter søker umiddelbar lindring.

Hvorfor oppstår angst så ofte sammen med depresjon? Depresjon og angst har mye til felles. Begge stammer fra det negative affektsystemets overfølsomhet. Mange av de samme hjerneområdene fungerer dårlig under begge tilstander, spesielt amygdala (overaktivert) og prefrontal cortex (underaktivert). Men det er viktige forskjeller. Angst er alarmsystemet for å unngå mulig fremtidig fare; depresjon stenger folk når de føler seg overveldet, avviser pågående aktivitet og fokuserer oppmerksomheten rundt tap og negative opplevelser i fortiden eller nuet. Stress kan utløse begge reaksjonene. Og angst i seg selv kan føre til depresjon. Faktisk har nesten 70 prosent av personer som lider av depresjon også angst, og 50 prosent av de med angst har klinisk depresjon.

Hvordan kan psykoterapi hjelpe meg? Den mest utprøvde terapien for angst er kognitiv atferdsterapi, en kortsiktig, evidensbasert tilnærming som fokuserer på flere aspekter av angst samtidig – prosessene som fører til bekymring; de ubehagelige, fysiske symptomene som anspenthet, hjertebank og generell uro, samt den atferdsmessige konsekvensen av angst, som å unngå det man frykter og derved redusere livskvaliteten.

Medisiner er vanligvis foreskrevet alene eller i kombinasjon med psykoterapi, selv om ikke alle medisiner som brukes til å behandle angst gir umiddelbar lindring. De vanligste legemidlene, SSRI, kan ta flere uker før de har en merkbar effekt. Benzodiazepiner er også mye foreskrevet, virker raskt og er beroligende, men har risikoen for avhengighet. Med kognitiv adferdsterapi (KBT) lærer man ferdigheter for å redusere fysisk aktivering, som pusteøvelser og progressiv muskelavslapping. KBT tar tak i et uhensiktsmessig tankesett og frykten for katastrofale hendelser for å roe ned følelser og skape en sunnere adferd. Pasienten læres for eksempel å undersøke sine automatiske tanker, i stedet for å akseptere dem som sanne. De lærer å identifisere svart/hvitt-tenkning (som ”Hvis jeg ikke får jobben, vil livet mitt bli ødelagt”), se sammenhenger og å se objektivt på tankene.

Kan angst gå over av seg selv? Angst er en dypt forankret, beskyttende mentaltilstand som er avgjørende for overlevelse av individer og arter. Litt angst er altså nødvendig.

Pusteøvelser Disse pusteøvelsene kan gjøres tre ganger daglig – hvor som helst. Å ta dype åndedrag og deretter puste sakte ut gjennom munnen, stimulerer den parasympatiske nerven, som gjør at hjertefrekvensen avtar, muskelspenning reduseres og motvirker stressresponsen jeg nevnte tidligere. Daglig spaserturer, yoga eller andre treningsøkter gir ro og avslapning. Men i noen tilfeller trenger man hjelp fra en lege eller psykolog til å mestre angsten.

30 | Det Norske Magasinet - FEBRUAR 2022

Angst øker og avtar naturlig av seg selv, men i mangel på ferdigheter i å håndtere bekymringer – og spesielt de fysiske utslagene av angst – kan den få overtaket. Grunnet det naturlige varierende angstforløpet, kan det være perioder hvor symptomene ikke lenger oppfyller de diagnostiske kriteriene for lidelse, men gjenværende symptomer og mulighet for tilbakefall er fortsatt sannsynlig. Det er da mange ting man kan gjøre for å holde angsten i sjakk.

Hva er behandlingsalternativene for angst? Det finnes tre evidensbaserte tilnærminger til angstlidelser. Den første er psykoterapi, oftest kognitiv atferdsterapi, som har vist seg nyttig for generalisert angst, sosial angst og panikk. Fobier,

Pusteøvelser mens du sitter/ligger: 1. Finn en behagelig stilling og lukk gjerne øynene. 2. Pust sakte og jevnt inn gjennom nesen. Tell til 4 og forestill deg at du puster inn positive følelser eller tanker. 3. Hold pusten, tell til 2. 4. Pust ut sakte og jevnt og tell til 5. Forestill deg at du puster ut negative følelser og/eller tanker. 5. Gjenta i noen minutter. 6. Hvis negative følelser og tanker oppstår, og du prøver å fokusere på den sakte, dype pusten, sender du melding til hjernen din: det er på tide å roe seg ned.

Såkalte livsstilstilnærminger, som treningsregimer, pusteteknikker, muskelavslappingsmetoder og mindfulness-trening er også viktige tilnærminger til angst, anbefalt alene eller som i tillegg til annen terapi. Fysisk aktivitet er en annen effektiv hjelp mot angst og har en rekke direkte og indirekte virkninger, som å redusere muskelspenninger og fjerne plagsomme stressymptomer. Bare 30 minutters gange tre ganger i uken gjenoppretter den utøvende kontrollen over amygdala og demper overfølsomhet for reelle eller innbilte trusler. Og mens trening er avkobling, kan den viktigste psykologiske fordelen være å få gjenopprettet følelsen av kontroll.

Pusteøvelser mens du går: 1. Pust jevnt inn gjennom nesen. Tell til 4. Tenk deg at du puster inn positive følelser. 2. Hold pusten mens du teller til 2. 3. Pust ut sakte og jevnt mens du teller til 4. Tenk deg at du puster ut negative følelser og/eller tanker. 4. Gjenta mens du går, i noen minutter. 5. Hvis negative følelser eller tanker oppstår, legg merke til dem. Prøv å fokusere på noe du ser eller hører.


Galgenhumor Kjære Angst –

Når jeg står her ved din båre, er det bare rett og rimelig å si noen avskjedsord. Du har vært en trofast følgesvenn gjennom et langt liv, men nå skal vi endelig skille lag. Du skal snart i graven, og jeg skal leve Herrens glade dager – uten deg. På Modum Angstakademi har jeg lært at angst er en varsellampe som forteller oss engstelige at noe er galt i måten vi lever livet vårt på. Min varsellampe har blinket ildrødt i flere titalls år. Det har lenge vært på tide å lokalisere avknappen, og jeg har prøvd alle tenkelige og utenkelige metoder for å navigere meg fram til et fredeligere liv: Jeg har samsnakket med varsellampeeksperter i timer og uker og måneder og år, såkalt snakkebortterapi … Jeg har spandert atskillige helger på psykodramatiske happeninger – såkalte tåkeheimseanser…

Jeg har overgitt meg til hender – legende hender, masserende hender, seende hender – såkalt håndspåleggelsesterapi … Jeg har prøvd å skrive av meg angsten – såkalt angstskribleri …

øksehugget er forhåpentligvis foretatt. Du, forhatte angst, ligger giljotinert under kistelokket her og kan bare ha det så godt! Forresten – på en skala fra 0 til 100 – hvordan føles det nå? Hehe. Vel, du har bare deg selv å takke, og får stå i det!

Og jeg har prøvd å gå angsttrollene av meg – såkalt gatelangstterapi … Men mitt angsttroll har hatt så mange hoder at så snart jeg kappet av ett hode, dukket det opp to nye. Til slutt satt jeg igjen med en sløv og ubrukelig øks mens angsttrollene poppet opp rundt meg. Nå var gode råd dyre! Om få dager blir jeg uteksaminert fra Angstakademiet. Jeg har fått slipt opp øksa mi på verdens beste trolløkssliperi, og det siste

Da står det bare igjen for forsamlingen å komme fram og kaste pilleglassene på kistelokket, for det er på høy tid å få kisten i jorda, i tilfelle angsten bare er skinndød og banker i kistelokket før vi vet ordet av det. Av gamle tanker er du kommet. Til nye tanker skal du bli. Hvil i fred – og kom aldri mer tilbake.

FEBRUAR 2022 - Det Norske Magasinet | 31

Tekst og fotografier av Beate Winther

Gravtale til angsten


Udflukt Tekst og bilder av Else Byskov

Porto - En lystig by

De festlige husene i La Ribeira .

Porto, Portugals nest største by, ligger der elven Dueros munner ut i Atlanterhavet. Byen, som oppstod allerede i romertiden på elvens nordside, har vœrt omringet av murer på alle sider fra 1300-tallet. Man kan fremdeles finne rester av murene, som i dag er bygget inn i flere hus. Porto er en fargerik og sjarmerende by, og en fornøyelse å besøke fordi det råder en spesielt glad stemning overalt. Dueroelven dominerer byen og deler den i to: Porto med bydelen La Ribeira mot nord er den eldste delen, mens Gaia på sørsiden er hvor de mange bodegaene ligger. Portvins-bodegaer, selvfølgelig. Vi hadde valgt å bo på hotell Vincci Porto ved den nordre elvebredden nœr sentrum. Hotellet ligger i det gamle fiskemarkedet, som har blitt ombygd med en hotellromfløy. Det var kostbart - 200 € pr. 32 | Det Norske Magasinet - FEBRUAR 2022

natt for et dobbeltrom med frokost, og ikke lett å finne på tross av GPS-en, så det er nok ikke et sted jeg ville ha valgt igjen. Men på den andre siden hadde hotellet en garasje, som er gull verdt, for byen er et trafikalt- og parkeringshelvete. Så snart vi ble kvitt bilen, bega vi oss til fots inn mot sentrum, 1 km. østover. I oktober var det liv og røre her, kanskje på grunn av den kraftige tilstrømningen av turister etter Corona (dette var før Omicron) Husene i byen er fargeglade og opprinnelige, og stemningen er på topp. Langs kaien kan man hoppe på noen meget populære båtturer på elven. Det finnes også tallrike restauranter her, så man trenger ikke å gå rundt hverken sulten eller tørst. Vi hadde hørt om en kjempegod vegetarrestaurant, som vi oppsøkte. DaTerra (R. de Mouzinho da Silveira 249) ligger i et av hovedstrøkene, heller ikke langt fra elven. Det fine med stedet, i tillegg til masse fantastiske grønne retter, er at man får maten med en


Gamle trikkevogner kjører rundt i byen.

Et av de gamle forsvarstårnene.

gang. Alt er laget på forhånd, så man kan bare gå og forsyne seg fra buffeten.

Puente Don Luis 1.

men vi tar turen til fots ned noen bratte gater. Så snart vi har kommet ned, ser vi den første bodegaen: Calem. Denne besøkte vi første gang vi var i Porto for 25 år siden, og det var spennende å se de gamle kjellerne hvor portvinen ble oppbevart. Men i disse dager kan man ikke bare gå og besøke kjellerne. Nei, man må kjøpe en billett, som innebærer en videofilm, et interaktivt museum, guidet tur gjennom kjellerne, et opplevelsesrom, et 5D filmrom, portvinsmaking samt vinutsalg. Kall oss gammeldagse, men vi orket ikke en slik tur på en time selv om den bare kostet 14 € pr. person. Kanskje gikk vi glipp av en opplevelse, men et interaktivt museum gadd vi bare ikke. I stedet satte vi oss foran Sandemans kjeller og bestilte portvin i 10 og 20 år gamle årganger. Den eldste var klart

Vi forsetter opp mot katedralen og får øye på Portos landemerke: det spektakulære Torre de los Clérigos, som også er byens høyeste tårn. Veien fortsetter over elven på den imponerende broen Puente Don Luis 1, som ble bygget i 1866. Det sies at den er inspirert av Gustave Eiffel (fra Eiffel-tårnet) og det ser slik ut med metallarbeidet og veibaner på to nivåer. Vi krysset broen på den øverste etasjen, og det bør man absolutt gjøre, for derfra har man en fabelaktig utsikt over byen og elven. På den andre siden (i Villanueva de Gaia) går det en taubane ned til kaien med bodegaene,

den beste, og det var kjempehyggelig å bare sitte der i solen med taubanen susende over hodene våre og elven med gamle portvinsskip og muntre folk overalt. Vi gikk ut på enden av den søndre kaien i håp om å finne en vanntaxi som kunne bringe oss tilbake over elven, men noe slik fantes ikke. Vi praiet i stedet en vanlig drosje for å besøke kunstmuseet Fundación Serralves i den nordlige enden av byen.

Fundación Serralves Dette museet for moderne kunst er et av Europas fremste og absolutt besøket verd. Serralves er navnet på sommerresidensen som klesfabrikanten og senere greven av Vizela,

PROBLEMER MED HØRSELEN? – prøv vårt MICRO-høreapparat gratis

Skandinavisktalende Spansk Advokat Vi snakker: skandinavisk, engelsk, spansk, tysk, nederlandsk, fransk og italiensk Eiendom, planlegging og eiendomshandler Engelske og Spanske advokater

Spesialister på skandinavisk og spansk juridisk bistand

Testamente, arv og skifte Familie- og skilsmissesaker

Conny Hundtofte Strauch Uavhengig rådgivingskonsulent

952 527 014 info@decottalaw.net

www.decottalaw .com

Personskade Selskapsrett og timeshare Sivil- og kriminalrettssaker

Etablert av John De Cotta og Jaime Santafé

Gratis hørselstest

Est. 1983

BILREGISTRERING • OMREGISTRERING TIL SPANSKE SKILTER

PÅ 2 DAGER

• IMPORT- & EKSPORTPAPIRER • EU-KONTROLL (ITV) & HOMOLOGERING • EIERSKIFTESERTIFIKAT

Tidligere skjulte jeg at jeg hadde høreapparat, nå viser jeg alle hvor smart det er

Ring og bestill tid på +34 951 239 004

• ALT PAPIRARBEID VED REGISTRERING

HOLM

BILREGISTRERINGSSERVICE Tel: 671 20 48 24• Faks: 952 82 13 02

www.spanskbil.com • E-mail: carsreg.holmes@gmail.com

www.dkhc.dk

Åpningstider: Tirsdag og fredag kl. 9.00 – 13.00 eller etter avtale

Paseo Maritimo 5, Blokk 2 Parque Doña Sofia · 29640 Fuengirola

HOS OSS FÅR DU 4 ÅRS GARANTI OG FRI SERVICE I SPANIA OG VED 29 AVDELINGER I DANMARK FEBRUAR 2022 - Det Norske Magasinet | 33


Foran Sandemans kjellere kan man kjøpe smaksprøver på portvin i alle årganger og prisklasser.

Carlos Alberto Cabral, fikk bygd mellom 1925 og 1944. Bygningen er et av de beste eksemplene på Art-Deco design og en fryd for øyet, inkludert den praktfulle hagen. Det var altså her Cabral-familien flyttet til om sommeren, selv om de bodde i Porto og derfor bare måtte dra ca. 5 km for å komme til deres `sommerhus´. Etter nellikrevolusjonen i 1974, som avsatte den daværende diktatoren Salazar, innså man at landet trengte kulturinstitusjoner som kunne fremme nåtidskunst. Den portugisiske staten anskaffet seg Serralves eiendom for å innrette et gedigent kultursenter. I 1987 åpnet stiftelsen Fundación Serralves for offentligheten. Senteret rommer nå en ny bygning

Art-Deco huset ligger midt i en praktfull park.

for moderne kunst, den store praktfulle parken, Casa Serralves (Cabral-familiens bolig), en Treetop Walk samt et filmsenter. Da vi kom ved 16-tiden var det lang kø for å komme inn. En Joan Miró-utstilling hadde nettopp åpnet, så vi måtte vente 20 minutters tid for å kjøpe billetter, som kostet 10 € p.p. for pensjonister. Vi startet i det moderne kunstmuseet som rommer mange interessant kunstverker, inkludert arbeider av den kinesiske kunstneren, aktivisten og regimemotstanderen Ai Weiwei. Kunstneren bor i dag i Lisboa og er storleverandør til Serralves. Man kan blant annet se en film hvor kunstneren ligger naken og blir innsmurt i en lyserød klissete masse av to damer. Ganske ualminnelig … Det beste ved besøket er Cabralfamilien hus i all sin Art-Deco stilrenhet. Her pågikk

Treetop Walkway.

Miró-utstillingen som var svært omfattende og morsom å se. Huset ligger midt i den velstelte hagen hvor det er spredd skulpturer av berømte kunstnere, bl.a. danske Olufur Eliasson. I enden av parken er det bygget en tretopp-gangsti eller Treetop Walk, hvor man kan gå på trebroer på toppen av noen av parkens høyeste trær. Vi var kjempefornøyde med Serralves-besøket som ga et sus av modernitet, inspirasjon og nytenkning, og vi forlot stedet i godt humør etter en uforglemmelig opplevelse. Vi hadde bare avsatt en dag til besøket i Porto og det var alt for lite til å yte denne fantastiske byen rettferdighet. Bl.a. fikk vi ikke sett det gamle livlige markedet - Mercado do Bolhao, Europas mest berømte og kanskje vakreste bibliotek – Librería Lello e Irmao, Portos gamle togstasjon - Estación de Porto San Bento med enorme flisemalte veggmalerier, Katedralinteriøret, den flisemalte fasaden på Capilla de las Almas og den neoklassiske børsbygningen Palacio la Bolsa. Tja, hva kan jeg si annet enn at vi må tilbake, og at man ALLTID bør avsette 2-3 dager til et besøk i denne perlen av en by.

Denne mektige edderkoppen av Louise Bourgeois passer på art-deco huset.

Der er nesten 900 km. fra Porto til La Herradura, så i morgen starter hjemturen med et besøk i de flotte grensebyene Castelo de Vide og Marvao med overnatting i den sistnevnte. Les videre i neste nummer av Det Norske Magasinet.

Huset var privatbolig for klesfabrikanten Carlos Alberto Cabral.

34 | Det Norske Magasinet - FEBRUAR 2022


Mandeltrær

Tekst av Rikke Lauridsen

- fylt med næring og historie

Spania er verdens nest største leverandør av mandler. Nettopp nå blomstrer disse ellers så beskjedne trærne og skaper en fest for øyet i de andalusiske fjellskråningene.

De søreuropeiske fjellbøndene har i generasjoner nytt godt av mandler, som med sitt høye innhold av jern, kalsium, fett, fosfor og B-vitaminer har gitt næring til befolkningen i de sørligste distriktene av Hellas, Italia, Frankrike og Spania, i tillegg til Nord-Afrika og Midtøsten. På den Iberiske halvøya vokser tusenvis av almendro-trœr fra Tarragona i nordøst, gjennom Valencia og til Andalucía i sør samt på Balearene. I årets første måneder står trærne i full blomst og kaster en glans over det ellers tørre landskapet med deres hvite og lyserøde honning-duftende blomster.

Mandeltrærne stammer fra Kina, og kom gjennom tidene til Europa via Hellas og Tyrkia, men det var de kaliforniske bøndene som begynte å storprodusere de søte nøttene på midten av 1700-tallet. I dag er USA - som forsyner verdensmarkedet med hele 80 prosent av forbruket - ubestridelig verdens største leverandør av mandler. Spania leverer 6 prosent og er dermed Europas største, og verdens nest største leverandør.

Nyttige trær Et godt mandeltre gir mellom 10 og 15 kilo almendras i innhøstingstiden som i Spania gjerne skjer mellom august og september. De mange fjellgeitene og sauene som trasker rundt i fjellskråningene har også glede av trærne. Året rundt spiser dyrene nemlig av barken som i likhet med mandlene inneholder gode næringsstoffer. I tillegg er det brensel å hente i de beskjedne trærne som nøyer seg med sol, tørr jord og veldig lite vann for å gro. Det ytterste av de to skallene på mandelen, som faller av når den er moden, kan nemlig brennes, så mange rurale familier samler ennå inn skallene og bruker dem i peisen når vinteren kommer. Selv om mandeltrærne er utholdende, kommer det en dag da de ikke lenger makter å blomstre og bære frukt, men det betyr ikke nødvendigvis treets ende. En snekker står som regel klar til å overta stammen som er glimrende til å lage møbler av.

En tidløs delikatesse De søte mandlene har spilt en rolle i europeisk historie i over 3000 år. I Det Gamle

Testamente kan man lese om sukkersøte mandler som ble gitt som gaver. Og senere i historien ble det vanlig i Europa å gi nygifte karamelliserte mandler i bryllupsgave. Nøttene var et symbol på ønsket om barn, lykke og romanse for paret.

Hvis symbolikken ikke virket, kunne man allikevel ha nytte av å spise mandlene. Det er allment kjent at nøttenes innhold av flerumettede fettsyrer er godt for både hjerte og kretsløp. Derfor er det også naturlig at man allerede med de første kinesiske mandeltrærne begynte å bruke mandlene som en del av den daglige kosten. Også i dag er mandler en viktig ingrediens i det asiatiske kjøkken. I Japan, for eksempel, spiser spesielt unge sardiner med hakkede mandler på, og ellers i Asia, flere europeiske kjøkkener, og spesielt i Marokko, drysser man hakkede mandler over retter med kylling, oksekjøtt og fisk. I Spania brukes ofte mandler som snacks, men de er også velkjent i matlaging, spesielt til fisk, i supper, sauser og til likører. Karamelliserte mandler selges på gaten og spises som godteri og dessuten blir tonnevis med mandler brukt ved juletider som en av hovedingrediensene i spansk turron. I tillegg til å vœre en god ernæringskilde, blir mandler også brukt i produksjonen av såper og parfymer, mens de bitre mandeltypene som ikke er spiselige, blir utnyttet av kosmetikkbransjen og av legemiddelindustrien til blant annet kremer og oljer til huden.

FEBRUAR 2022 - Det Norske Magasinet | 35


TO MINUTTER MED SJØMANNSPRESTEN

El Campanario Sjømannskirken Costa del Sol

Besøksadresse Avenida del Cortijo 3, Sitio de Calahonda, Mijas Costa. Postadresse Iglesia Noruega, Apt 3025 Calahonda, 29649 Mijas Costa Telefoner: +34 952 939 800 · +34 650 446 348 * (*beredskapstelefon ved akutte behov) elcampanario@sjomannskirken.no Bankkonto Norge: 3000 15 28609 Spania: 3058 0883 50 2720001638 Vipps ID: ”Costa del Sol Sjømannskirken” / #64835

Jeg tilhører den gruppen mennesker som går med sminke. Hver morgen står jeg opp og maler et ansikt utenpå mitt egentlige ansikt. Nesten som en maske, selv om det ikke er det – jeg prøver jo å ligne meg selv, bare freshere! I februar feirer vi karneval. En dag mange forbinder med utkledning og fest. Barna svirrer mellom føttene våre og er blitt katter, prinsesser og pirater. På lek, og for en liten stund, feirer vi med masken på. Vi er lengslene og drømmene våre i fulle farger og glød til dans og spill. Vi har på det ansiktet vi vil, ikke det ansiktet vi har. På Sjømannskirken feirer vi karnevalsgudstjeneste og slår godteri ut av en piñata på kirkekaffen. Dette er en festdag hvor vi spiser kjøtt (karneval) og søtsaker. Vi spiser oss ut av alt det gode vi har i huset, for snart kommer fasten. 40 dager før påske. En tid uten masker. En tid der all vår sårbarhet og dødelighet får plass. Vi legger maskene bort. Ja, for mange av oss bærer masker på de resterende dagene av året også. Sminken er kanskje et uskyldig uttrykk for andre typer masker vi kan finne på å bære. Masker som

Vår nye daglige leder, Kristin Leite, har endelig landet her på Solkysten og er både glad for og spent på å ta fatt på de oppgavene som ligger foran henne denne våren. «Jeg ser frem til å bli en del av fellesskapet på El Campanario og til å bli kjent med både ansatte, frivillige og gjester» sier Kristin Leite. Vi i staben på Sjømannskirken Costa del Sol er glade for at Kristin endelig er på plass og ønsker henne varmt og hjertelig velkommen!

Gudstjenester Hver søndag kl. 12.00 på El Campanario Strikkekafé Hver tirsdag kl. 18–20

Hagegruppe Hver tirsdag og torsdag fra kl. 10 Turgruppe (slutten av september – tidlig i april) Hver fredag kl. 10:00 Internett Hjemmeside: www.sjomannskirken.no/costa-del-sol Facebook: Sjømannskirken på Costa del Sol, Ung på Solkysten

Hvordan finne oss Det er ikke alltid så lett å finne fram i Spania, selv om en har GPS kan en komme på villspor. Sjømannskirken ligger mellom Fuengirola og Marbella , og om du kommer med bil på Kystveien (A-7 /N-340) skal du ta av ved avkjørsel til Calahonda / AP-7 (Det er flere avkjørsler til Calahonda, men denne har et blått skilt). Kjører du betalmotorveien (AP-7) er det bare en avkjørsel til Calahonda og da er det lurt å kjøre ned til den store rundkjøringen nede ved kystveien. 36 36 | Det | Det Norske Norske Magasinet Magasinet - FEBRUAR - NOVEMBER 2022 2018

God faste, alle sammen! Caroline Lygre Sjømannsprest på El Campanario

Ny daglig leder endelig på plass!

Våre åpningstider er nå: Onsdag 11.00–16.00 Torsdag 11.00 -16.00 Fredag 11.00–16.00 Lørdag 11.00–16.00 Søndag 12.00 Gudstjeneste med kirkekaffe

Selofhads døtre (basargruppe) Hver torsdag kl. 11-13

maler ansikter fulle av suksess, fremgang, lykke. Vi ønsker jo å fremstå som vellykket. Hvem finner vi bak masken? Når vi legger til side alt det vi skulle ønske vi var og ser på oss selv slik vi er, hva skjer da? Nå skal jeg røpe en hemmelighet som du sikkert allerede vet: Gud ser oss uten maske hele tiden. Gud kjenner vårt egentlige ansikt. Alle våre forsøk på å imponere venner og naboer er egentlig gjennomskuet av en som elsker oss slik vi er, som skapte oss slik vi er og ville oss slik vi er. Så hvorfor prøver vi å gjemme det bort? La oss heller ønske fastetiden velkommen og dermed ønske vårt sanne selv velkommen. Det maskeløse ansiktet. Hver gudstjeneste på Sjømannskirken avsluttes med velsignelsen som har ordene: Herren la sitt ansikt lyse over deg og være deg nådig, Herren løfte sitt åsyn på deg og gi deg fred.

◄ Kristin Leite.

Gratis lunsjforedrag Onsdag 2. mars kl. 12.00 Solkysten ble krydderet i tilværelsen Lunsjforedrag med Lone Elisabeth Hansen. Hør Lone Elisabeth Hansen fortelle, både om gleder og dramatiske dager, og om hvordan erfaringene ble til bok. Forfatteren av ”Spansk pepper” er tidligere journalist i aviser og NRK, og høgskolelektor. Hun har tidligere gitt ut to bøker.

Myldrefredag

– Annenhver fredag fra 11. februar Myldrefredag er Sjømannskirkens tilbud rettet mot barn og unge og deres foreldre. Det foregår på Sjømannskirken annenhver fredag mellom kl. 16.00 og 20.00. Kl. 16.00 Kl. 17.00 Kl. 17.30 Kl. 18.30 Kl. 19.30

Salg av taco til hele familien Småbarnssang for 0-6 år Liv og Røre-samling for 1.-4. trinn Spillklubb for 5.-7. trinn Avslutning i kirkerommet for alle

En fredag i måneden har vi ungdomskafé for 7. trinn og oppover, etter Myldrefredag. Info om oppstart kommer!


KONSERT PÅ SJØMANNSKIRKEN Torsdag 17. februar kl 19.00

Torsdag 10. mars kl. 19.00

Torsdag 17. mars kl. 19.00

Ytre Suløens Jass-ensemble med Tricia Boutée

Solveig Skogdal (fagott) og Siegmund Watty (piano)

«Edith Piaf på norsk – jeg angrer ingenting»

Med sin tradisjonelle New Orleans-jazz har Ytre Suløen hatt både nasjonal og internasjonal suksess. Orkesteret ble stiftet i Langevåg i 1973 og er nå inne i sin tredje generasjon med musikere. Dagens medlemmer er Einar Aarø - banjo, Morten Gunnar Larsen - piano, David Gald - tuba, Lars Frank - klarinett/saksofon, Sturla Hauge Nilsen - trompet, Andreas Rotevatn - trombone og Kristoffer Tokle – trommer, Tricia Boutée – vokal. Billettpris €25,- Konsertkafé fra kl. 18.00.

Pianist Siegmund Watty er en av grunnleggerne av festivalen Spansk-Norske Dager på Costa Blanca. Gjennom tjue år har festivalen vært en viktig bidragsyter for å fremme forståelse imellom forskjellige kulturelle tradisjoner. I de senere årene har Spansk-Norske Dager hatt et fast samarbeid med Ungdommens Musikkmesterskap i Norge, som hvert år sender noen av de fremste prisvinnerne til den spanske festivalen. En av dem er Solveig Skogdal på fagott. Billettpris €15,- Konsertkafé fra kl. 18.00.

Edith Piaf på norsk er en rørende og sterk forestilling om Edith Piafs liv. Pernille Heckmann tar publikum med på en reise gjennom hennes liv ved å fortelle om henne, være henne og synge Piafs flotte sanger på norsk. Opplev den lille spurven med den store stemmen i Pernille Heckmanns sterke tolkninger. Billettpris €25,- Konsertkafé fra kl. 18.00.

◄ Solveig Skogdal.

Siegmund Watty.

Pernille Heckmann – sang, Bjørn Halstensen – piano.

Vet vennene dine hvor du bor? Gjør hverdagen din enklere

PERSONLIG

VISITTKORT Hos Norrbom Marketing kan du få laget ditt eget personlige visittkort. Vi har tusenvis av ulike design, slik at du kan få det akkurat slik du vil. Kom innom og få vite mer om alle mulighetene.

Profesjonelle grafiske løsninger i 30 år NORRBOM MARKETING har eksistert i mer enn 30 år. Vi utgir 3 månedsmagasiner i Spania: LA DANESA, DET NORSKE MAGASINET og EN SUECO. I tillegg leverer vi grafiske løsninger til våre kunder i både Spania, Norge, Danmark og Sverige.

1-sidig trykk, 100 stk.

30€

CENTRO IDEA Ctra. de Mijas @km.3,6 29650 Mijas Tlf. (34) 95 258 15 53 norrbom@norrbom.com

FEBRUAR 2022 - Det Norske Magasinet | 37


Foto © Beate Winther

Norsk Forening C O S T A

D E L

S O L

Hei- og på gjensyn alle foreningsvenner!

Edif. Vega Sol 1. C/ Feria de Jerez 4, 29640 Fuengirola, Tlf. 952 58 09 50 / Fax 952 470 523.

Hjemmeside: www.norsk-forening-costa-del-sol.net · Epost: nf.fuengirola@gmail.com

Minneord

Når dere leser dette, er vi allerede langt ut i februar og alle aktiviteter i og rundt foreningen er i full gang. Vi åpnet 10. januar og siden da serverer vi lunsj hver dag (unntatt søndag) og ellers småretter og drikke.

Mandag, onsdag og fredag fra kl. 11.00: Boule. Søndag kan vi spasere sammen med Alpingruppen. Oppmøte kl. 11.00 på Feriaplassen. Møt nye og gamle venner mens vi trimmer! Husk også generalforsamlingen torsdag 24. februar fra 18.00. Årsrapport og valg av styre.

?

El Boquetillo, bestående av 264 leiligheter, ble anlagt i 1960-årene for å gi ‘vanlige folk’ et rimelig boalternativ. Dessverre har manglende vedlikehold gitt forfall og skader. Utseendet var mildest talt deprimerende. Å rette på dette krevde mye penger, som var vanskelig å få skaffet. Man nøyde seg med å la kunstneren J. F. Rio pynte sørgavlene. Greit og storslagent, men som man kan se av bildet, ikke akkurat noe som har løst problemene!

J. F. Rios Mural Mar de regatas.

Norsk Forening C O S T A

D E L

S O L

38 | Det Norske Magasinet - FEBRUAR 2022

når de var hjemme. Hver fredag under vår faste fiskesuppemiddag var Gunnar på plass i oppvasken, mens kona Laila sto i kassa og tok hånd om bestillingene. Alt i alt har Gunnar vært en viktig ressursperson i Norsk forening. Jeg som har jobbet nært Gunnar, så hvor omtenksom og snill han var. Han var en person jeg kunne ha fortrolige samtaler med, og han kunne trøste når han så at noen var lei seg.

Hver onsdag har vi den populære quizen i foreningens lokaler. Koselig, sosialt og også fint for de små grå! Start kl. 19.00

Visste du at …

President: Helen-Mari Gusjås Telefon: 0047 91318406

Gunnar etterlater seg et stort savn, og Norsk forening takker for hans solide innsats gjennom mange år. 15. januar ble det holdt minnestund i foreningens lokaler der flere enn 50 venner og medlemmer av foreningen var møtt opp for å ta et siste farvel med ham. Det ble en verdig markering, og mange minner ble delt under kaffeserveringen etterpå.

Det var med stor sorg Norsk forening mottok meldingen om at vår president Gunnar Finholth (77) var gått bort.

Våre tanker går i dag til Gunnars nærmeste familie, Laila, sønnen Jørgen og hans kone Rigmor. Vi i Norsk forening lyser fred over Gunnars minne.

Gunnar og kona Laila var nettopp blitt pensjonister da de i 2011 feiret julaften i Norsk Forening. De ble lagt merke til - dette glade, fornøyde og optimistiske paret. Og de lovet å komme tilbake. De kjøpte seg en flott leilighet rett ved havet. Her satt de på terrassen og så utover Middelhavet, fulgte soloppgangen og hørte på bølgene som slo mot land. Gjennom årene trivdes de så godt at de snakket om at de ville bo i Spania året rundt. De fant seg godt til rette i Norsk forening og deltok i det foreningen kunne tilby. Gunnar hadde hatt sin arbeidsplass i Telenor, og med sine kunnskaper ble han raskt kapret som kasserer. I 2013 ble han valgt inn i foreningens styre, og fra 2015 som president. Etter et par friår, kom han på nytt inn i styret og fra 2020 nok en gang som president.

– Helen-Mari Gusjås (visepresident i Norsk forening)

Laila og Gunnar hadde mange interesser: Turer i Andalucía, cruise på Middelhavet, fjellturer, Boule, kunst, Odd Fellow, Quiz og fotball i Málaga. Også hjemme i Norge deltok paret i mange kulturarrangementer. De framhevet Groruddalen som et flott sted å bo. De deltok alltid i byvandringen som arrangeres i Oslo hver sommer. Og alle kunstutstillinger ble besøkt

Månedens gode nyhet … Mens dette blir skrevet, gir spanske myndigheter signaler om å åpne mer opp, siden Omicron beviselig ikke gir så alvorlig sykdom.

Månedens dårlige nyhet … Vi blir neppe helt kvitt alle koronavariantene i nærmeste framtid …


Tekst og bilder: Nina Cicilie Kaasin Simarud

Nytt fra Den Norske Skolen

Den Norske Skolen

Loke har juleferie, men viser frem tabellen sin til pappa. Her fører han inn noen tall i tabellen på iPaden og får resultatene opp i søylediagrammet.

Februar er i gang med masse spennende på programmet her i «treningsleiren». Vi på Den norske Skolen, Málaga ser på oss selv som nettopp dette; et sted der vi gjennom læring, trening, utfordring og lek skal hjelpe elevene våre til å utvikle evnene sine, modnes og oppleve trivsel, trygghet og vekst. Denne vinteren jobber lærerne med modulen «et godt og trygt skolemiljø, en kompetansepakke fra Udir, for å skjerpe fokuset vårt og vokse. Det er den norske skolemodellen, forsterket med leksebevissthet, tverrfaglige og rike oppgaver, og med bruk av læringsstøttende teknologi som er styrken hos oss, sammenlignet med det internasjonale og spanske skoletilbudet på Costa del Sol.

Ella står klar til å filme når Marcus, Lina og Serina skal kaste eggene sine utfor kanten. Lina har valgt fallskjerm i tillegg til polstring, og håper egget er trygt.

Leseferdigheter er viktig for å lykkes i de fleste fag, og det gleder oss at elevene har stupt inn i leseuniverset med stor iver. Den 1. februar, altså knappe to uker inn i konkurransen har skolens elever (rundt regnet) lest 25000 sider, altså nær 250 sider hver i gjennomsnitt.

Rover på Mars vs egg i fallskjerm

Keanu, Nassim og Ida ser igjennom de nye bøkene skolen kar kjøpt inn, og synes det er vanskelig å bare velge én bok av gangen.

Lesekonkurranse Frem til vinterferien avholder skolen lesekonkurranse for å skjerpe leseferdighetene til elevene. Vinnerne er blitt lovet flotte, individuelle og klassevise premier, og innsatsen er upåklagelig.

I naturfag er det rom for forsøk og forskning. Lærer Susanne Sjåvik Iversen forankret opptakten og teorien før eksperimentet til utfordringen som NASA-forskere har hatt med å planlegge, designe og bygge landingen til «Mars Exploration Rover». Fysisk måtte Roveren tåle både varmen fra inntredenen i Mars-atmosfæren, og selve støtet med landingen. Elevenes fikk forsøke seg med egg, som måtte tåle et dropp på flere meters høyde og lande uten å knuses. Med polstringer og fallskjermer

skulle elevene sørge for en trygg landing. Susanne bekrefter at eggene landet trygt. Kun ett enkelt egg fikk en liten sprekk. Oppdrag utført! Som en viktig del av læringsprosessen, filmet elevene underveis og laget sin egen rapport med video som viste hele prosessen.

Søknadsfristen for skoleåret 22/23 gikk ut den 1. februar, og skolen er så godt som fullbooket. Men, siden det alltid er noen som trekker seg, råder vi alle interesserte til å legge inn sin søknad så snart som mulig. Skolen tar inn elever fortløpende etter ventelisteprinsippet der ledig kapasitet oppstår. Les mer om søknadsprosessen på skolens hjemmeside: www.dnsmalaga.com

FEBRUAR 2022 - Det Norske Magasinet | 39


Peña Oso Polar

José Alberto López sparket fra Málag CF. Foto © Málaga CF.

Bilder © Málaga CF

Málaga C.F. sier opp hovedtreneren – 24. januar 2022 Et smertefullt 0-5 nederlag på La Rosaleda hjemmebane mot Ibiza i slutten av januar var den berømte dråpen som fikk begeret til å renne over for ledelsen i Málaga C.F. Etter bare åtte måneder i klubben ble José Alberto López sakt opp som hovedtrener for klubbens førstelag, som spiller i den spanske 2. divisjon. Han tiltrådte i fjor sommer med den klare ambisjonen å skape et slagkraftig lag i divisjonens beste halvdel. Med ni seire, syv uavgjort og ti nederlag etter 26 kamper, hører Málaga C.F. nå til i divisjonens nederste halvdel, og både spillet og resultatene har i hele sesongen vært ytterst ustabile. Man har, med andre ord, hverken fått oppbygd det laget eller skapt de resultatene man hadde ønsket. Klubben måtte derfor i all hast ut å finne en ny trener. Samtidig hadde de få dager til å forsterke troppen, da vinterens transfermarked - som alltid - stengte den 31. januar.

Natxo González første trening på La Rosaleda. Foto © Málaga CF.

der de trange finansielle forholdene som klubben nå opererer under.

Ny trener for Málaga CF: Natxo Gonzalez – 27. januar 2022

Gonzalez har vœrt trener for blant annet topp lag i Bolivia og Portugal, og har vœrt ansvarlig for mangfoldige spanske 2. divisjonslag som Deportivo Alaves, Reus, Zaragoza og Deportivo de Coruña.

På torsdag 27. januar, annonserte Málaga CF at de hadde ansatt en ny hovedtrener. Den 55-årige Natxo Gonzalez, som kom fra Victoria-Gasteiz i Baskerlandet, erstattet José Alberto López som ble sparket bare noen dager før, på mandag 24. januar. Etter flere møter og diskusjoner ble det besluttet at Gonzalez var den mest passende kandidaten, samtidig som har var forberedt på å jobbe un-

Málaga CF er hverken på et sportslig eller økonomisk nivå til å kunne tiltrekke høyprofilerte trenere som Diego Martinez eller Pablo Machin. Pep Marti hadde vœrt et godt valg, men dennes finansielle forventinger var for høye for klubben. De samme økonomiske begrensningene gjelder også for signering av nye spillere, som er nødvendig for at klubben kommer opp igjen i LaLiga.

40 | Det Norske Magasinet - FEBRUAR 2022

Kontakt med La Peña Oso Polar Vi i Peña Oso Polar – den eneste offisielle norsk/svenske supporterklubben til Málaga CF – arbeider hele tiden for å gjøre tilbudet til medlemmer og følgere bedre. Vi benytter Facebook og e-post.

Vil du bli med i supportergruppa Peña Oso Polare eller dra på fotballkamp med Málaga CF når det omsider kommer i gang, ta kontakt på: www.facebook.com/pena-oso-polar E-post: penaosopolar@gmail.com


Lena Grøn & Heidi Andersen

• Juridisk- og skatte assistanse • Til- og fraflytting Spania

ARILDS CORNER

SPANSK EKSPERTISE PÅ DITT EGET SPRÅK Advokater • Ingeniører & Arkitekter

Trekkfuglene har kommet tilbake

Tlf: (+34) 951 910 649 Mobil: (+34) 647 911 302 Avda. Ramón y Cajal 2, 3º E y F, 29640 Fuengirola www.gron-andersen.es info@gron-andersen.es

Av Arild Kristiansen

Vi som kan rømme fra mørketid, snø, is, vinterstormer, kuldegrader og såpeglatte veier; vi er tilbake. Vi er lykkeligere her på Costa del Sol i vinterhalvåret i kortere eller lengre perioder. Her har vi lys, sol og varme (som regel), og alt det som samlet blir det gode liv. Noen sprekinger i det kalde nord sverger selvfølgelig til snø og vidder, mil med skigåing, iskalde hytter og sledeføre. Men dem om det …

Fotball - Live - Utendørs

Ukens viktigste spanske nyheter på norsk hver dag - direkte i din innboks.

Vi som er hekta på den runde kula må selvfølgelig ha vår favoritt – fotballen – når vi er i sør. Vi følger alltid vårt favorittlag, Málaga CF og stiller alltid opp på La Rosaleda og heier våre helter frem. Det er det vi drømmer om å oppleve – live.

Ubegrenset adgang til alle artikler på nettsiden.

Suget er der, akkurat som røyksuget. Og vi lever godt med det. Vi kan selvfølgelig få ubegrenset fotball på TV, betalingskanaler, internett etc. Og vi følger med på Cup-serier, landskamper, mesterskap, treningskamper osv. Vi følger våre favorittlag og spillere, minutt for minutt. Dag etter dag. Men, ingenting er som fotball ‘live’ utendørs. Og når vi i tillegg har vårt favorittlag, Málaga CF, bare et ‘steinkast’ unna, er lykken total.

I gode og onde dager Som supporter av Málaga CF må man være forberedt på å etterleve det gode, gamle løftet: Alltid! Våre helter er en ustabil flokk med høye fjell og dype daler. Opp og nedturer kommer i rask rekkefølge og blodtrykket må helst være under kontroll. Men dette er noe av sjarmen med fotball. Mange føler det slik, for det er jevnt 15 – 20 000 på matchene på La Rosaleda.

Og vi gir oss aldri! Vårt store forbilde er Malaguistas, Málaga CFs superfans. De stiller opp på match etter match og heier spillerne frem i med- og motgang. Fullt trøkk. Vi i Oso Polar lager ikke så mye lyd, men våre hjerter banker like hardt. Vi prøver å bære spillerne frem på vår måte. Vi er like engasjert. Diskusjoner og vurderinger om laget, spillere, trenere, motstandere, poeng, tabeller etc. etc. skaper stort engasjement, og kanskje det viktigste, det sosiale miljøet Peña Oso Polar representerer. Ikke bare før, under og etter matchene, men også med faste møteplasser, nye medlemmer, besøkende på matchene, fester og arrangementer. Her møtes nordmenn og svensker og alle andre som vil være med. Og fotballen og Málaga CF lever videre. Vi har håp og tro på mange flotte opplevelser i opp- og nedturer fremover. Og en ting er sikkert: Vi gir oss aldri!

Medlemsfordeler og rabatter hos utvalgte annonsører. www.norskemagasinet.com/pluss

SIDEN 2002… NUMMER 1 FOR SERVICE PÅ PERSON- OG VAREBILER

KOLOS VI SØRGER FOR AT DIN BIL HAR DET GODT

• • • • • •

Store og små reparasjoner Vedlikehold, skadereparasjoner og lakkering Datadiagnostikk • Elektrisitet og A/C ITV-forberedelse Eierbytte – vi ordner papirarbeidet Vi selger bruktbiler og tar biler i kommisjon…og samarbeider med alle forsikringsselskaper

Mini Cooper S John Cooper Works original

Porsche Cayenne S 4.5 V8, automatic.

TALLERKOLOS@GMAIL.COM 635 198 998 Marbella

Costa Muebles

oban

B Tania &

Centro Idea Autopista

< Fuengirola Ctra. de Mijas

> Mijas

Málaga

Ctra. de Mijas km 4.6 - 29651 Mijas

Tlf.: 952 460 229 - www.kolos.es FEBRUAR 2022 - Det Norske Magasinet | 41


GOLFSIDEN LOS VIKINGOS STARTET 2022 MED SPILL PÅ MIRAFLORES GOLFKLUBB

ÅRETS ANDRE GOLFTURNERING I LOS VIKINGOS BLE SPILT 26. JANUAR PÅ CABOPINO GOLFKLUBB

Vinnere Miraflores 2022

Vinner lag Cabopino.

Onsdag 12. januar 2022 var 24 spillere i Los Vikingos klar for et nytt år med spill på Miraflores Golfklubb. En time før start åpnet himmelens sluser seg, og det regnet kraftig frem til starttiden. Da de første spillerne begynte å spille, sluttet regnet, og resten av dagen var det sol og skyet vær. Til tross for regnværet var banen forbausende tør, og alle spillerne koste seg på golfbanen denne dagen.

Cabopino Golfklubb som ligger i bakkene opp fra Cabopino kan være utsatt for vind, og dessverre så blåste det godt onsdag 26. januar 2022 da Los Vikingos skulle spille en lagturnering. Til tross for vinden var det 27 damer og herrer som stilte til start for å spille lag konkurranse hvor de to beste stableford poengene per hull var tellende for laget. Vinden var merkbar på noen hull, og dette påvirket nok resultatene noe. Likevel ble det gode resultater hvor de tre beste lagene ble premiert i tillegg til de som kom nærmest flagget på par 3 hullene.

Nærmest flagget

Etter runden samlet alle seg i klubbhuset for sosial omgang og premiering. Premiene var som vanlig Los Vikingos vin levert fra Golf Y Vinos.

Fornavn

Etternavn

Poeng

Nr.

Navne

Poeng

1.

Odd

Evensen

40 poeng

1.

Tor Trøan, Reidar Halvorsen,

69 poeng

2.

Jan

Teksum

35 poeng

3.

Knutt

Ellevold

34 poeng

Nr.

Fornavn

Etternavn

Poeng

1.

Sigrun

Øvergaard

38 poeng

2.

Willy

Hoff

35 poeng

3.

Anne

Throndsen

33 poeng

Nr.

Navn

Hull 4

Lukas Dahl Haugen

Hull 7

Bjørn Bjarstad

Hull 11

Sigrun Øvergaard og Jan Teksum

Hull 13

Bjørn Bjarstad

Hull 15

Sølvi Lauritzen og Knut Ellevold

Hvis det er nordmenn på solkysten som har lyst å spille golf med andre nordmenn så er en hjertelig velkommen som gjestespillere. Besøk vår hjemme side losvikingos.net for nærmere informasjon. Agnar Johansen President 42 | Det Norske Magasinet - FEBRUAR 2022

Resultater:

Nr.

Odd Evensen og Agnar Johansen 2.

Vidar Throndsen, Per G. Jacobsen,

67 poeng

Sigrun Øvergaard og Jørgen Larsen 3.

Jan Teksum, Irene Larsen,

58 poeng

Tor Haugen og Vigdis Øymoen

Nærmest flagget

Klasse 2

Klasse 1

Det ble spilt stableford i to klasser med premier til de 3 beste i hver klasse. Videre var det premier til de damer og herrer som kom nærmest flagget på par 3 hullene. Etter runden samlet alle seg i klubbhuset for premie utdeling og sosial omgang.

Nr.

Navn

Hull 7

Agnar Johansen

Hull 13

Torbjørn Strand

Hull 15

Torbjørn Strand

Agnar Johansen President

Følg golfnyhetene online! www.norskemagasinet.com


AHN Fuengirola/Mijas Asociaci�n Hispano-N�rdica/Spansk-Nordiska Föreningen

En ideell förening p� Costa del Sol

E�pedi�on & klubblokal har öppet �s– och fredag kl 12-15; Las Rampas, Fuengirola; 952 474 750

www.ahn-fuegirola.net; info@ahn-fuengirola.net; www.facebook.com/spansknordiska/

Välkomna till vårens föreningsverksamhet. Beställ medlemskortet, 40 €, här: www.ahn-fuengirola.net/medlem Svensk Hemservice

Vårdraba� 30-70 %

Medlemmar får 20% rabatt på alla vardagliga tjänster, såsom - hushållsnära tjänster - hantverkshjälp - städning - Keyholder - hemsjukvård - transporter - även till golfbanor www.svenskhemservice.com/ Tel. +34 623 245 056

Medlemsförmåner

Rabatt avtal med företag inom:

Sjukhusvård, Vårdcentral, Provtagning, Försäkringar Tandvård, Massage, Fysioterapi + Mäklare, Bostadsservice, Hemhjälp + Matvaruaffärer, Vinbodegor + Hemlarm + Glasögon, Inträden, Bilhyra + Hantverkare, Förrådslagring m.m.

Månadens restaurang: Jan-Feb La Chispa. Restaurangen ligger vid Feriaplatsen o serverar Skandinavisk mat till bra priser.

ANMÄLAN!

Hummersoppa m fl godsaker Pris € 30 (35) inkl vin/öl/vatten

Diskussionsgrupp - Tors kl 10-12

Promenader - Mån kl 11-14

Kontakta: Lars Björck, +46 705 39 12 18

Kontakta: Håkan Ahl +46 76112108, hakanahl55@gmail.com

Bridge - Tis o fre kl 15:30

Konstgruppen - mån kl 11

Kontakta: Rolf Grönberg, 646 60 12 92

Kontakta: Ruth Södergren, +46 707 31 70 19

Häng med på 3 dagars bridgeresa till Nerja 8-10 feb 2 nätter med helpension på Hotel Toboso Chaparil

AHN Café - tis och fre kl 12-15

Spanska med fika - Tis kl 11-12

Medlemspriser på smörgåsar, varmkorv mm, samt drycker från baren.

Lärare: Merika från Sofia Institutet

AHN Golf Golfhäftet Trophy i Spanien

Giftbägaren/Lösa förbindelser

AHN arrangerar tävlingar på - El Chaparral: Feb 19 - Alhaurin: Mar 16å hemsidan!

El Paraiso: Feb 26 AHN Veckogolf Måndagar på Mijas.

Välkommen till AHN - Spela med reducerad GF

Golfkalendern

Spelprogrammet för våren finns på hemsidan: www.ahn-fuengirola.net/golfkalender

Vouchers

till Alhaurin och Mijas köps i AHNs Reception

Parador: Jan 26 Los Lagos: Mar 07 Los Olivos: Mar 28

Se h�ps://www.ahn-fuengirola.net/klubbkvallar

Karlafest - lördag 12 febr kl 19

15 % på notan vid uppvisande av medlemskort.

AHN CUP

Klubbkvällar - Ons kl 18 (i Las Rampas)

Vi har avtal om mycket förmånlig greenfee (GF) med ett 20-tal av de mest populära klubbarna på Costa del Sol. Tex: Alhaurin: GF+Buggy € 35j(jfr € 79), GF+Buggy+Middag € 45 Rio Real: GF € 69 (jfr € 111). (Boka tid och betala online) Mijas: GF € 50 (jfr € 88).

AHN sponsras av

Estate Marbella

Golf kalender, banor och bokningrutiner m.m. finner du på AHNs hemsida:

www.ahn-fuengirola.net


Helse & Velvære

Ønsker du å slanke deg? Av Anni Dahms, Syke- & Helsepleier, Biopat og Kostholdsveileder. Innehaver av butikkjeden Annis Vitalshop.

I skrivende stund er det fremdeles januar. Selv om vi har begynt et nytt år, virker det som om alle tidligere Corona-restriksjoner, trusler, pass, tester, vaksinasjoner for både barn og voksne og lignende fortsetter med uforminsket kraft og med nye mutasjoner - sist Omikron - som øker frykten hos mange mennesker. Heldigvis ser det ut til at den har et mildere forløp. Andre generelle bekymringer er den stigende inflasjonen, og krigstrommene som har begynt å høres i det fjerne. Derfor har også dette nye året begynt som litt av en utfordring. Allikevel føler mange av oss at lysere tider er på vei, både i overført og alminnelig betydning, hvilket bekreftes av både topp astrologer og spirituelle medier, som forutsier at 2022 på mange måter blir bedre enn de siste par årene. For mange av oss har stress, angst og frykt fra de siste 2 års utfordringer sammen med jule- og nyttårsfeiring forårsaket en større vektøkning enn hva som er bra for oss. Det er viktig for meg å påpeke her at vi alle er forskjellige, og er forskjellige typer, og derfor bør ikke standardvekten være ledende. Denne artikkelen handler om hvordan du med en alminnelig kost kan hjelpe å slanke deg uten å følge en spesiell kur. Vil du gjerne følge en spesialdiett, finnes det mange bøker og emner på nettet. Slanking handler ikke bare om kaloritelling. Selvfølgelig bør du bruke kaloritelling på en fornuftig måte, men du bør starte å tenke på

tarmsystemet og på hvordan dine tarmer har det. Det er viktig at du har et velfungerende tarmsystem med masse gode tarmbakterier for å slanke deg. I alt jobber ca. 2 kg gode bakterier og mikrober for deg på døgnets 24 timer. Derfor må du tenke på hvordan du behandler den delen av kroppen. 80% av vårt immunsystem sitter også i tarmene. Er tarmsystemet i uorden, er det vanskelig å slanke seg. Tarmfloraen er individuell, men som hovedregel gjelder det at den må være sunn og variert. Jo bedre tarmene og tarmfloraen fungerer, jo lettere er det å slanke seg. Som bonus får man også bedre helse og større velbefinnende.

Kosten Å endre spisevanene krever vilje og innsats. Du må prioritere kosten din og fore deg selv og tarmene med gode, helst økologiske matvarer. Kvaliteten på maten du spiser er viktig både for tarmfloraen og vekten din. Generelt syntes jeg at matkvaliteten på hva vi kjøper er elendig. TV-reklamene forteller om hvor billig du kan kjøpe mat. Ingen, så vidt jeg har sett, annonserer med å ha den beste kvaliteten. Uten å være fanatisk, er jeg nærmest lettere hysterisk med å finne gode matvarer. Det gjelder både kjøtt, brød, grønnsaker og frukt m.m. Hold blodsukkeret ditt stabilt. De fleste liker bananer, som er rike på vitaminer og mineraler. Neste gang du kjøper dem, bør du kanskje velge grønne i stedet for gule bananer. De grønne er litt hardere, bitrere og ikke så søte i smaken.

44 | Det Norske Magasinet - FEBRUAR 2022

De inneholder resistent stivelse som gjør bananen blodsukkerstabiliserende. Jeg elsker grønne bananer og synes det er mye mer smak i dem enn i modne bananer. Også kalde poteter og søtpoteter er blodsukkerstabiliserende. Til blodsukkeret hjelper det å spise mange grønnsaker, gjerne kål, broccoli, samt fermenterte grønnsaker. Spis dessuten litt kjøtt, gjerne fjærkre eller vilt, fisk, egg, bønner og linser og god hjemmelaget dressing til maten din. Hold deg til to stykker frukt om dagen og helst de som ikke er altfor søte. Husk også å inkludere belgfrukter, mandler og alle typer frø. Hold deg vekk fra sukkerholdig mat, hvitt brød og pasta. Mange blir trette og sløve av å spise glutenholdig mat. Unngå også all prefabrikkert mat, raffinerte matvarer, hurtigmat og ferdigmat. Det beste er å lage maten mest mulig fra bunnen av. Velg de beste fettstoffene. Her i Spania har vi utmerket olivenolje, så bruk den til maten, i råkostsalaten og på ditt glutenfrie brød. Blir du sulten ved 3-4 tiden på ettermiddagen, så spis noen mandler eller 20 gram mørk sjokolade - helst 92%.

Jeg syntes det er best generelt å planlegge måltidene rundt en uke fremover. Det er mye mer overskuelig og ikke så stressende. Mange ganger lager jeg større porsjoner, så det er litt igjen til frokost dagen etter. Ha gode spisevaner. Det er dessverre noe som jeg syntes blir neglisjert i de fleste kost- og slankeveiledninger. Spis frokost hver morgen. Vil du slanke deg, så ikke spis for mye. Ta en ikke-for-stor porsjon, smak på den og tygg den langsomt. Legg så kniv og gaffel fra deg. Ikke småspis mens du tilbereder maten, og heller ikke etter å ha avsluttet måltidet. Før du starter å spise, så sitt et øyeblikk og nyt hvordan maten ser ut. På den måten starter enzymene allerede jobben i munnhulen før de når ned til bukspyttkjertelen din, som ofte er både overarbeidet og stresset. Spis langsomt og i ro, uten TV og lignende eller for mye bråk. Det bør være en god atmosfære rundt måltidet. Alt for ofte tilbringer man måltidene med familien, mens man diskuterer og kanskje krangler. Avtal på forhånd at det skal gjøres på andre tider. Kan hoved-


Bjørn Abraham-Nilsen Norsk tannlege Sacha Miller-Wojtan Dansk tannlege Helene Alseth-Alvarado Norsk tannlege Ottilia Ericson Svensk tannlege • Allmenn tannbehandling • Estetisk tannbehandling • Implantologi

Elviria

• Usynlig tannregulering • Blekning i stolen/hjemme • Helfo refusjon

Alhaurín el Grande

Fuengirola

952 83 42 63 Centro Comercial Elviria

Siden

952 58 35 95 C/Lope de Vega 2 Los Boliches

952 49 93 66 Avenida. Gerald Brenan 37-2D

www.clinicanordental.com • info@clinicanordental.com Man - Fre. 9.30 - 17.30 • www.legekontor.com

MEDIC

Dr. Jens Naesgaard norsk Dr. Akbar Nafarieh svensk - spes. allmen medicin

• Helst timebestilling • Også hjemmebesøk •

Tlf: 952 46 00 40 • Fax: 952 46 19 49 • Mob: 608 651 252 Edif. Vinuesa, 1A-1B · Esq. Avda. de Los Boliches 93 · Fuengirola

24 timers tilbud om lege og ambulanse Hjemmebesøk av våre leger når du trenger det Trygt, enkelt og bekvemt døgnet rundt Rask og effektiv hjelp ved akutte og milde sykdommer Fra Torremolinos til Sotogrande / Alcaidesa

Bli medlem nå!  (+34) 952 81 67 67

 info@helicopterossanitarios.com  www.helicopterossanitarios.com

Alltid åpent for akutt hjelp. Ring 622 884 098 • (24t) Tannleger med over 20 års erfaring med norsk og spansk tannlegelisens.

SPESIALTILBUD Gratis undersøkelse Tannrens 30€ Helporselens krone før 550€ NÅ 450€ Sveitsisk implantat inkludert krone 1200€ Tlf: 952 665 499 / 622 884 098 • dentalcostadelsol@hotmail.com Plaza de la Hispanidad • Edif. Sol y Sol 1, Local bajo • 29640 Fuengirola www.clinicadentalcostadelsol.com • Nær Den Norske Forening

D E S K A N D I N AV I S K E TA N N L E G E N E PÅ C O S TA D E L S O L

Dr. Keld Overgaard

KLINIKK I FUENGIROLA: Paseo Marítimo Rey de España 95 Edif. Palm Beach 1-1 • Los Boliches Tlf. 952 66 01 67 & +45 89 88 77 43

GRUNNLAGT 1986

KLINIKK I CALAHONDA: Centro Comercial Los Cipreses 4, 1-3B Sitio Calahonda Tlf. 952 933 934

Dansk · Svensk · Norsk · Finsk

www.clinicadentalescandinava.com Konsultasjon: Alle hverdager fra kl. 9.00 Anestesilege tilknyttet- 3D digital røntgen - HVITE TENNER med laserbleking

Spesialtjenester: Implantat, Krone- og Brobehandlinger, Rotbehandling, Kosmetisk Tannpleie med Smilers og Fasader. FEBRUAR 2022 - Det Norske Magasinet | 45


Helse & Velvære

BEATE ABRAHAM-NILSEN • NORSK LEGESPESIALIST • Øre-, nese- og halssykdommer Allmenn medisin Hud kirurgi Estetisk behandlinger (Botox, fillers & laser)

ID COVST TE € Fra

50

Massasje

Tel. 952 83 63 77 www.clinicanormed.com

Klinikken ligger i Centro Comercial Elviria, rett ved A7, i samme senter som SuperSol.

Lecithin Granulat

Utvunnet av solsikkeolje. Naturlig kilde til fosfolipider og cholin. For normalt kolesterolnivå og leverfunksjon. Produktet er smaks- og luktnøytralt. Kan drysses på müsli, yoghurt eller blandes i en smoothie.

SPAR

15% Tilbudet gjelder 1.2 - 28.2.2022 så lenge det er lager.

KOMPR OMISSLØS K VA L I T E T

Marbella - Elviria

Centro Comercial Pino Golf, Ctra. de Cadiz Km192, Local 16 E-29604 Marbella(Elviria) Daglig åpent 10-20 Lørdag 10-14 Tel: +34 952 850 094

Los Boliches

Avda. Los Boliches Bajo, Edif. Don Luis 2 B E-29640 Fuengirola Daglig åpent 10-20 Lørdag 10-14 Tel: +34 952 667 087

Bestill online på www.annisvitalshop.com

DentaDanés clínica dental

Nete G. Larsen Martin Lazenby Vi snakker skandinavisk, engelsk, tysk og spansk. Vennligst ring mellom kl. 10.00 – 17.00 (mandag – fredag) for timebestilling.

Tlf./fax: 952 52 9666 www.dentadanes.com Calle San Miguel s/n “Maro Club 12,s 29787 Maro, Nerja

NÅ UT TIL TUSENVIS AV LESERE.

NORSKE Det

MAGASINET

ANNONSER KLINIKKEN DIN HER.

www.norskemagasinet.com

46 | Det Norske Magasinet - FEBRUAR 2022

måltidet være ved middagstid, er det best for slankekuren. Så kan kveldsmaten bare være et eple, litt råkost eller salat.

Kosttilskudd • Det er viktig å sikre at du har det bra når du er på slankekur. Det er grunnleggende å ta et tilskudd av vitaminer og mineraler av god kvalitet, som hjelper til en velfungerende forbrenning. • Husk de sunne fettstoffene. De jobber sammen med ovenstående som et symfoniorkester. • Det kan være godt med et ekstra tilskudd B-vitaminer som er nødvendige for kroppens omløp og funksjonene av våre enzymer. • Ta gjerne et ekstra tilskudd av Q10. De øker energiproduksjonen i mitokondriene. • De fleste mangler D-vitaminer. Ta et tilskudd av 100 mcg daglig. • Magnesium er et mineral som også mange mennesker mangler. Det har vist seg at magnesium og D-vitaminer hjelper hverandre, så du kan evt. ta D-vitaminer om morgenen og magnesium på kvelden, siden magnesium hjelper for en god nattesøvn. • Tilføy en god kvalitet melkesyrebakterier (probiotika). • For at hjelpe stoffskiftet kan du evt. supplere med selen som forbedrer omsetningen av et stoffskiftehormon. • Zink er bl.a. også godt for

stoffskiftet. • Sørg for et tilskudd av C-vitamin. Det er en av våre viktigste antioksidanter. • Mange mennesker mangler jod. Du kan ta det som jod- eller kelptabletter. Også tang er jodholdig. • Krom hemmer godtelysten. Undersøkelser har vist at krom kan hjelpe med å regulere både sukkerbehovet og blodsukkeret. Derfor kan et kromtilskudd på 200 mcg daglig hjelpe deg å bryte en ond sirkel, så du lettere gjennomfører slankekuren. Liker du søtsaker, bør du vite at sukker stjeler krombeholdningen som man har i kroppen. • Vil du gjerne bruke hjelpemidler til å slanke deg, kan Nupo slankepulver være en idé. • Det er et populært proteinrikt slankepulver som finnes i mange smaksvarianter. Det kan evt. være en god måte å sparke i gang en slankekur. • Hvis du velger et slankemiddel, bør du vite at det ikke er en mirakelkur. Etter min mening må det suppleres med en endring av kost- og livsvaner, men det kan være et godt supplement. • Der finnes også forskjellige slankepiller. Keto slankepillen er av de mer kjente. Det krever allikevel at du også følger en Keto slankekur, som er utenfor denne artikkelens emne.

TIPS Sørg for en eller annen form for mosjon hver eneste dag. Jeg liker en god daglig gåtur - mer blir det ikke til akkurat nå. Velger du gåturen, må den minst være på 30 minutter og gjerne i et raskt tempo. Det er viktig at du finner en mosjonsform som passer din personlighet og som gjør deg glad. Tilstrekkelig med god søvn kan gjøre underverker. Utelukk så mye som mulig alle former for stress. Er du stresset, er der ikke langt til kjøleskapet for å finne

en kortvarig trøst som stresser deg mer senere. Se på situasjonen som stresser deg. Mange ganger kan stressen viftes vekk med et «PYTT» - Jeg syntes at det lille ordet PYTT er et gunstig avstressingsmiddel. Ta gjerne en liten hvil midt på dagen, hvor ingen forstyrrer deg. Lytt evt. til din yndlingsmusikk. Noen ganger elsker jeg å høre på litt vill musikk og danse fridans for full utblåsning. God mosjon og glede kobles derved sammen.

Nyt livet og dets små gleder. Tell de lyse timene og husk takknemmeligheten for de små seire.


Din kosmetolog p å

S o l k y S t e n

• PERMANENT MAKE-UP • ANSIKTSBEHANDLINGER • MICRONEEDLING • PLASTMAPEN • DYPTVIRKENDE PEELING • FARGING AV VIPPER OG BRYN M.M.

Phi-ion Plasmapen Behandling En Phi-ion plasmapen behandling fjerner brune flekker og solskader på ansiktet som oppstår etter mange års soleksponering. I tillegg til denne effektive behandlingen, brukes Phi-ion plasmapennen også til å glatte ut dype rynker og arrvev, og for å fjerne hudtagger. Kontakt meg for en gratis konsultasjon og for å høre mer om behandlinger og muligheter.

Permanent makeup Spar tid foran speilet - og få de bryn, den vippekant eller de lepper du alltid har drømt om.

En permanent makeup kan skape symmetri i ansiktet ditt. Uansett om du ønsker å få markert leppelinjen eller fremheve fargen på leppene, få form på øyenbrynene eller markere vippelinjen med eyeliner.

Gratis konsultasjon.

NANA NORRBOM

Tlf. 610 716 048

UNIOPTICA • Avda. Jesús Santos Reín 29640 Fuengirola


Av Natalina Atlanta Bramsted

BROWNIE OSTEK AKE Liker du også amerikansk cheesecake og brownies? Hvorfor ikke slå dem sammen? Det er hermed gjort! Vi bruker bakt ostekake her, for ellers blir brownien for bløt. Du kan godt pynte kaken med litt karamellsaus før servering, men jeg synes personlig at det blir for søtt – men server gjerne noen friske jordbær til

DETTE TRENGER DU:

SLIK GJØR DU:

Brownie:

Brownie-bunnlag: Smelt sjokolade, smør og sukker og hell det i en skål.

1 ts bakepulver

Tilsett eggene og pisk det grundig sammen.

½ ts salt

Tilsett så alle de tørre ingredienser til brownie-deigen og hell den ferdige jevne deigen i en smurt springform med bakepapir i bunnen.

120 g hvetemel

1 ts vaniljesukker 170 g god mørk sjokolade helst 70%

Bak brownien ved 175˚C i 15 minutter.

Pisk imellomtiden kremost, sukker og vaniljesukker sammen.

2 egg

Bland inn eggene, et av gangen, sammen med sitronsaften.

Ostekake:

Hell den ferdige ostemassen over brownie-bunnen og bak kaken i ytterligere 40 minutter, nå ved 150˚C. Du kan forebygge sprekker i ostekakelaget ved hjelp av damp, ved å helle kokende vann i en langpanne i ovnen under bakingen.

Still kaken til avkjøling i minst 3 timer før du tar den ut av springformen. Kaken kan lett lages dagen i forveien.

80 g smør 150 g sukker

450 g kremost 125 g sukker 2 egg 1 ss presset sitronsaft 1 ts vaniljesukker Evt. friske bær til pynt og/eller tilbehør

Finn denne oppskriften og mange flere på Veras Verandas matblogg: www.verasveranda.com

48 | Det Norske Magasinet - FEBRUAR 2022


GR ATIS

Rubrikkannonser er gratis for privatpersoner som ønsker å selge f.eks. en sykkel, finne en reisekamerat eller selge en sofa. Bestill annonsen ved å sende en e-post til info@norskemagasinet. com. Vi setter annonsen i magasinet og på www.norskemagasinet. com den 15. i måneden - samme dag som magasinet kommer ut.

Rubrikkannonser

GRATIS ANNONSER MOTTAS BARE PER E-POST OG MÅ MAKS VÆRE 50 ORD. BOLIGANNONSER ER IKKE GRATIS, MEN MÅ BESTILLES OG BETALES PÅ WWW.NORSKEMAGASINET.COM

MAX. 50 ORD - MOTTAS BARE PÅ EPOST

Annonsørregister Her finner du de telefonnumrene du har bruk for: Advokat og konsultasjon Brækhus Advokatfirma +47 948 666 25 Cramer Advokater +34 952 199 446 Grøn & Andersen +34 951 910 649 Lamenza Nielsen +34 952 638 556 Vogt Abogados +34 952 77 67 07

Eiendommer, Utleie & Service Jardinana +34 674 30 46 34 Property Costa del Sol +47 911 79 576 Segarra og Bråteng +34 952 770 433

Bassengservice & -oppvarming Splash +34 952 591 053

Forsikringer Kaas & Kirkemann +34 952 478 383

Spa, Bad & Wellness NordKap Living +34 683 437 904

Air condition, oppvarming & vann Dancon +34 952 465 455

Flyttebyrå T-Line Norge AS +47 918 30 918

Bank og investering DNB Group Luxembourg +352 4549451

Golf AHN www.ahn-fuengirola.net

Tannleger Clínica Dental Escandinava, Fuengirola +34 952 66 01 67 Clínica Dental Escandinava, Calahonda +34 952 933 934 Clínica Dental Noruega +34 952 47 68 80 Clínica Dental Costa del Sol +34 952 665 499 Clínica NorDental +34 952 834 263 www.clinicanordental.com Dentadanés +34 952 529 666

Biltjenester, bilutleie og verksted Holm Bilreg. Service 34 671 204 824 Kolos +34 952 46 02 29 Bygg, håndverk og installasjon Elite Glass Curtains +34 952 830 503 FM Invest +34 637 392 930 Dagligvarer & Delikatesser Casa Nórdica +34 952 19 91 48 Copenhagen Chocolate +34 622 302 852 Delikatessen +34 952 58 12 36 Dekorasjon, innredning, malerier og møbler Cort Idea +34 952 461 221 DFS Spain www.dfs.co.uk Muebles Pirámides Puerto + 34 952 550 669 White Design, La Cala +34 952 494 155 / 600 583 673

Grafiske tjenester & nettsidedesign Norrbom Marketing +34 952 581 553 Helse og skjønnhet Anni’s Vital Shop +34 952 850 094 Nana Norrbom +34 610 716 048 Hørsel Dansk Hørecenter +34 951 239 004 Kjøkken Harder Johansen +34 686 740 262 / 952 466 600 Legetjenester og terapi Clinica NorMed Dr. Beate A.-Nilsen +34 952 836 377 Helicópteros Sanitarios +34 952 816 767 Dr. Jens Naesgaard +34 952 46 00 40

Restauranter Daddys Gastro Pub +34 623 23 59 51

Undervisning Den Norske Skolen +34 952 577 380 Veldedighetsorganisasjoner, foreninger m.m. Cudeca +34 952 564 910 Unicef www.testamentounicef.es

Umøblert leilighet i el Coto,

Strømarbeid utføres

Mijas Costa, langtidsleie. 2 soverom, stue med aircondition, vestvendt terrasse. 650€ pr. md. Tel. 608050502.

V/ Jesper Hansen. Strøminstallatør og ingeniør. Tlf. +34 600 409 484. E-post: jespex@gmail.com

EL-Sykkel

Aircon, varmepumper og bassengoppvarming

Riese &Müller Model Nevo Vario 2020. Sykkelen har beltedrift med et trinnløst girsystem som er nærmest vedlikeholdsfritt. Kjøpt ny i mars 2020 og har aldri vært i bruk p.g.a. pandemien. Ny pris €4100. Sykkelen står i Fuengirola. Selges for bud over €3000. Tel +34 626 54 2206 eller +47 934 54 085

Pusse opp? Trenger boligen en liten oppgradering? Norsk mann med 20 års erfaring på Solkysten tar på seg malejobber. Ta kontakt med Erik på +34 664877633.

TP-Multiservice

Selges og installeres. V/Jesper Hansen. El-installatør og ingeniør. Tlf. +34 600 409 484 E-post: jespex@gmail.com

Engelsktalende spansk mann utfører ombygginger og reformer i hjemmet. Spesialist i fuktighetsproblemer og enhver utendørs- og innendørsjobb. 24 års erfaring og med veldig fornøyde skandinaviske kunder som kan gi referanser om arbeid og profesjonell oppmerksomhet. Marcos Garcia. Epost: id.con@hotmail.com. Mobil: 0034630196618

Støttegruppe for kreftpasienter

Hjelp til basseng, SPA, hage, ombygning. Jeg løser alle oppgaver. Ring Thomas på 654 901 486 (dansk, spansk, engelsk) for uforpliktende tilbud.

Vi møtes kl. 17 hver siste fredag i måneden bakerst i kafeteriaen på Costa del Sol-sykehuset i Marbella. Vi snakker engelsk og alle er velkomne.

Fagutdannet dansk maler

Kjøp og salg av biler

Per Leonhard Hansen – 30 år på kysten! Godt og realt malearbeid utføres. Ring for tilbud! Tlf.: 607 52 02 57

Profesjonell hjelp ytes i forbindelse med kjøp og salg av bil. Henv. Bjarne Damgaard tlf.: 605 352 700 bjarnedlarsen@gmail.com

Vi henter gratis brukte møbler, klœr, sko og kjøkkenutstyr i god stand. Ring: 632 16 94 22

G R ATonIseS r Rubrikkann

MA X. 50 ORD - MO

TTA S BAR E PÅ E-P

OST

NÅ UT TIL TUSENVIS AV LESERE. ANNONSER VIRKSOMHETEN DIN HER.

www.norskemagasinet.com FEBRUAR 2022 - Det Norske Magasinet | 49


FM CONSTRUCT Vi tar hånd om ditt byggeprosjekt

Profesjonelt Totalentreprenørfirma - Siden 1997

Ønsker du et tilbud på totalrenovering, nybygg, renovering, tilbygg eller noe helt annet, så kontakt oss for en uforpliktende samtale om et potensielt samarbeid.

FMCONSTRUCT.com

Samtalen med André kan skje på dansk, norsk, svensk, engelsk eller spansk. Kontakt André på +34 637 39 29 30 / andremeh@gmail.com

ERFARING OG TILLIT

PROFESJONELL TOTALENTREPRENØR FM CONSTRUCT er et anerkjent entreprenør- og byggefirma med hovedsete i Benalmádena. Vi jobber med alt fra nybygg til mindre renoveringer. Vi har med våre arkitekter, rådgivere og håndverkere og har kapasitet til å gjøre prosjekter på hele Costa del Sol.

fm.construct.1997

Hos FM CONSTRUCT mener vi at et godt samarbeid er basert på tillit og god kommunikasjon. Vi garanterer at kvaliteten er på topp og forsikrer om at prosjektet ditt håndteres profesjonelt. Våre mange tilfredse kunder er derfor også alltid klar til å gi en anbefaling.

FM Construct

+34 637 39 29 30


Azalea og Lotus er nå UTSOLGT! Allerede 200 fullførte boliger

INNFLYTNING SKJER

KOMMER SNART

KOMMER SNART

Besøk vår nettside for mer informasjon eller for å melde interesse for nye Jardinana Homes: www.jardinana.com t: +34 674 30 46 34 e: info@jardinana.com

@cth_capital

Utviklet av CTH Capital

@JardinanaLaCalaMijas


Lån med sikkerhet i din utenlandske feriebolig

Drømmer du om din egen feriebolig i Frankrike, Spania eller Portugal?

→ dnb.no/lu

Som eneste norske bank gir vi deg lån med pant i den aktuelle eiendommen. Hos oss møter du norske, erfarne rådgivere. Sammen med oss får du tilgang til lokale eksperter som kjenner markedet, lovene og reglene. Vi ser frem til å vise hvordan vi kan hjelpe deg med å realisere din boligdrøm. For mer informasjon ring +352 454 945 219, eller send e-post til boliglan@dnbgroup.lu. Du kan også besøke oss på vårt kontor i Marbella.

Priseksempel: Nom.rente 2,40 %, eff.rente 2,53 %, lån EUR 210 000 0/30, Tot: EUR 289 905. * Margin, DNB totalkunde, kjøp i Spania.