Det Norske Magasinet April 2022

Page 1

APRIL 2022

«Vi har en merkevare som er kjempesterk, spesielt i Norden, fordi det er mange som rett og slett har blitt glad i Norwegian opp gjennom årene.»

Møt Norwegians konsernsjef,

GEIR KARLSEN Intervjuer • Nyheter • Utflukter • Sport • Fakta • Kultur • Profiler • Politikk • Design • Helse


Forsidefoto © Norwegian/NTB Kommunikasjon APRIL 2022

Velkommen til Det Norske Magasinets april-utgave 2022!

«Vi har en merkevare som er kjempesterk, spesielt i Norden, fordi det er mange som rett og slett har blitt glad i Norwegian opp gjennom årene.»

Møt Norwegians konsernsjef,

En hjelpende hånd

GEIR KARLSEN Intervjuer • Nyheter • Utflukter • Sport • Fakta • Kultur • Profiler • Politikk • Design • Helse Portada-v2.indd 1

8/4/22 10:28

NORSKE Det norske månedsmagasinet på Costa del Sol

Det

MAGASINET

CENTRO IDEA Ctra. de Mijas Km. 3,6 29650 Mijas • Málaga Tlf. 952 581 553 E-mail: norrbom@norrbom.com Kontortid: Man - fre kl. 10-17

ANSVARLIG UTGIVER

Norrbom Marketing (norrbom@norrbom.com)

LAYOUT / ARTE FINAL Norrbom Marketing (norrbom@norrbom.com

BIDRAG

Karethe Linaae Henrik Andersen Sara Laine Mugge Fischer Else Byskov Rikke Iuell Printz Beate Winther Henrik Andersen (henrik@norrbom.com) Sara Laine (sara@norrbom.com) Mugge Fischer (mugge@norrbom.com) Tlf.: 952 581 553

TIPS TIL REDAKSJONEN info@norskemagasinet.com

www.norskemagasinet.com Det Norske Magasinet blir lagt ut gratis hos annonsører og på sentrale steder langs hele Costa del Sol.

Ettertrykk tillatt mot kildehenvisning.

ANNONSER

Når jeg tenker på de menneskene jeg har møtt gjennom livet som har imponert med mest, er det nesten alltid snakk om noen som gir ubegrenset av seg selv i en frivillig kapasitet. Det å velge å dele ens tid, kunnskaper, energi, ressurser, overbevisning eller omsorg, er for meg en av de største gavene vi kan gi andre. Samtidig får vi en helt ubeskrivelig glede igjen, som veldig få andre ting kan måle seg med.

ner artikkelen ‘Frivillige Gjerninger’ på side 28. Jeg hadde også gleden av å ha en samtale med Geir Karlsen, som er konsernleder for Norwegian (side 18). Flyselskapet har heldigvis greid å komme seg tilbake tross motgang, og fortsetter å tilby flyreiser til priser folk flest har råd til. Vi gleder oss til å følge Norwegian fremover, og ser frem til å kunne lette med fly som heter Roald Amundsen og Amalie Skram igjen!

Før vi flyttet til Spania, jobbet jeg for en internasjonal organisasjon som lœrte bort enkle, livreddende kirurgiske inngrep til helsearbeidere i Afrika. Jeg hadde gleden av å møte noen utrolige mennesker som inspirerte alle rundt seg. Ta Paul, en pediatrisk ryggkirurg som tilbragte alle sine ferier med gratisundervisning i Afrika og å operere barn med ryggskader i Butan – alt frivillig og ut av egen lomme. Det er utrolig hvordan noen mennesker bare kan gi og gi, uten noensinne å virke som de går tomme for nestekjærlighet!

De to siste årene har vœrt en enorm prøvelse for mange, og utfordringene er ikke over. Det er stadig vanskeligere å tviholde på troen på at det finnes flere gode mennesker enn onde. Men selv om avgrunnen føles truende nœr, fortsetter i hvert fall jeg å gi min halvliter med blod et par ganger i året, sloss for miljøet og bœre handleveskene for våre gamle naboer.

Det er lett å føle seg maktesløs ovenfor alle de grusomhetene som menneskene påfører hverandre, men uansett hva som skjer kan vi alltid hjelpe på vårt eget, kanskje beskjedne vis. For noen mennesker er det å gi en del av deres daglige tilværelse, om de skrubber kjeler på et suppekjøkken, rydder opp i naturen, passer på dyr, tilbyr en hånd over veien til en eldre person, signerer en underskriftkampanje eller grunnlegger en organisasjon. Hva vi enn gjør for å skape et bedre liv for andre, eller et bedre samfunn generelt, er et steg i riktig retning. Som Moder Teresa sa, så kan ikke alle gjøre store ting, men vi kan alle gjøre små ting med stor kjærlighet.

En frivillig gjerning gjør godt for sjelen, beriker livet, får oss ut av solstolen og kanskje til og med ut av komfortsonen, bringer oss i møte med nye mennesker, utvider vår sosiale omgang, øker våre kommunikasjons- og språkkunnskaper, gir oss nye ferdigheter og gleder giver og mottager – om det er snakk om et menneske, et dyr eller et tre. Det viktigste er kanskje ikke hva man gjør, men at man gjør noe for å hjelpe andre.

I denne utgaven av magasinet vil du møte noen nordmenn som bidrar med frivillige gjerninger på Solkysten, som Ann Ravn Jarlsdatter, som gir etterlatte og uønskede dyr et verdig liv. Du fin-

D.L. MA-126-2001 Utgis av

w w w. n o r s ke m a g a s i n e t . c o m34

18

28

innhold

22

GOD FORNØYELSE

A P R I L

2 0 2 2

2

Velkommen

36

Nytt fra Sjømannskirken

6

Nyheter

37

Flyplassen uten passasjerer

9

Shoptalk

38

Norsk Forening

12

Er Pellegrini den beste?

39

Nytt fra Den Norske Skolen

14

Hvorfor får jeg ikke lån?

40

Peña Oso Polar

16

Transcom

41

Arilds Corner

18

Profil: Geir Karlsen

42

Golfsiden

22

Utflukt: La Sendra Litoral

44

Helse & Velvære

26

¿Qué Pasa?

48

Veras Veranda

28

Frivillige gjerninger

49

Rubrikkannonser / Annonsørregister

34

Utflukt til Cehegin - Conquistadorenes rike

Gjør din tilværelse i Spania enklere! Få ditt personlige visittkort Hos Norrbom Marketing kan du få laget ditt personlige visittkort. Vi har tusenvis av ulike design tilgjengelig, slik at du kan få det slik du vil. Kom innom oss i Centro Idea og hør nærmere om alle mulighetene. 4 | Det Norske Magasinet - NOVEMBER 2016

Bente ns & Ha e h t ir B ssen Rasmu Hanne & J ørgen Ols en ña Espa 5 Viva Urb. paña 10 Costa s s C./ E 48 Mija 6 E-29 a 99 ñ Espa 52 99 99 9 Tlf.:

&

sen n Je risn tina Bergm TorbeCh ann sta Mijas Co

648 5 • E-29 to.com paña 10 en • C./ Es bento@b • mail: a España Urb. Viv .: 952 99 99 99 Tlf om ns.c Viva haUrb. España • C./ Espa irthe ña 105 s@b E-29648 Mijas Cost ehan a birth Tlf.: 952 99 99 99 benttove@benttove. com

Urb. Vi va E-2964 España • C. / Espa 8 ña 105 Tlf.: 95 Mijas Costa 2 birtheh 99 99 99 ans@bi rthehan s.com

• Grafisk design • Trykking - offset og digitalt • Trykking i store formater

PRISEKSEMPEL:

100 STK. i farge - EURO 30 + IVA CENTRO IDEA · Ctra. de Mijas Km. 3,6 · 29650 Mijas Tlf. (+34) 952 581 553 · norrbom@norrbom.comNYHETER

Nye jobber i Málaga Til tross for usikkerhet, krig i Ukraina og rekordhøy inflasjon, skapes det fortsatt nye stillinger i Spania – spesielt i Málaga. Etter to kjempetøffe år for næringslivet, har ledigheten i mars blitt redusert så mye at det i dag er færre ledige enn før pandemien. Det er spesielt innen byggesektoren og servicenæringene at man har skapt nye arbeidsplasser. Málaga-provinsen har likevel fortsatt 152 000 ledige, hvilket betyr en arbeidsløshet på over 20 %. Saken er at de yngre generasjonene, som i disse årene kommer ut i arbeidslivet, er veldig store. Tendensen er den samme i hele landet. I mars 2022 ble det skapt nesten 140 000 nye stillinger i Spania. Det er et imponerende tall, men samtidig falt den samlede ledigheten bare en aning. Nesten 20 millioner spanjoler er i dag på arbeidsmarkedet, som er flere enn noen gang, men Spania kjemper stadig med en av EUs høyeste ledigheter på 12–13 prosent.

Solkystens turister – hvem er storsløsere og hvem er gjerrigknarker? Det spanske statistiske sentralbyrået (INE) har nettopp kommet ut med en «eksperimentell statistikk» over fordelingen av pengeforbruk som utenlandske turister har under sine besøk i Spania. Med andre ord, hvem bruker mest og hvem bruker minst? Undersøkelsen er spesielt basert på turistenes kredittkortbetalinger samt når de tar ut penger fra minibanker. Tallene fra undersøkelsen refererer til hva turistene bruker på stedet, uten å inkludere reisekostnader og hotellutgifter. Ifølge undersøkelsene bruker turister fra Emiratene, Filippinene og Kina mest på Costa del Sol. Deres gjennomsnittsforbruk, både generelt og daglig, er opptil tre ganger så stort som turister fra andre land. Mens en turist fra Emiratene bruker 904 euro for en gjennomsnittsvisitt (tall fra 2021), benytter en italiensk turist 269 euro. Andre storforbrukere er turister fra Filippinene (779€), Kina (706€), Sveits (675€) og Saudi-Arabia (625€).

Når det gjelder daglig forbruk, vil en turist fra Emiratene bruke gjennomsnittlig 143€, utenom hotell og transport. De tradisjonelle europeiske turistene som kommer fast til Costa del Sol, bruker betydelig mindre. Britiske turister for eksempel bruker knapt 70 euro om dagen når de er på ferie i Spania, og denne gruppen representerer 20,7 % av alle turistene, mens turister fra Emiratene representerer knappe 0,7 %. De som bruker minst på Solkysten, er italienere og polakker, som begge bruker 43 euro om dagen. Andre som bruker under 50 euro, er argentinere og koreanere. Deretter kommer finner, franskmenn, indere og japanere, som bruker mellom 50-60 euro om dagen. Ifølge INE brukte utenlandske turister 2,9 milliarder euro på direkte utgifter (utenom hotell/ transport) i Andalucía i 2021, hvorav rundt 1 milliard euro ble brukt på Costa del Sol.

Grønt lys for nye byggeprosjekter i Marbella Etter flere års drakamp og diskusjoner, kan Marbella kommune gå i gang med en rekke nye byggeprosjekter. Det dreier seg om ti millioner kvadratmeter i områdene Nagueles, Bello Horizonte og den sørlige delen av San Pedro. Disse store tomtearealene har vært byggeklare lenge, men prosjektene har ikke har vœrt i overenstemmelse med den gamle byplanleggingsloven fra 1986.

planlegging (LISTA-loven), har kommunen nå den juridiske støtten til å utstede byggetillatelser i nettopp disse områdene. Marbellas ordfører, Ángeles Muñoz, garanterer at det er tidligere prosjekter som nå reaktiveres. Det samme gjelder andre prosjekter på samlet tolv millioner kvadratmeter på andre steder i kommunen. Ordføreren understreker at de bare vil konstruere på byggeklare tomter, og at byens grøntarealer skal bevares.

Med Junta de Andalucías nye lov for by-

Vi tilbyr en jobb for en av verdens mest anerkjente aktører i bransjen. Nå så høyt du ønsker. Gå så langt du vil. En strålende fremtid venter på deg. Skan QR koden for å sjekke ut karrieremulighetene vi tilbyr, eller send oss en CV på malaga.recruitment@transcom.com

6 | Det Norske Magasinet - APRIL 2022


S SL B BR BRÅ BRÅT BRÅTE BRÅTEN BRÅTENG & BRÅTENG, S SE SEG SEGA SEGAR SEGARR SEGARRA ESTAT E ES EST ESTA RE ESTATE REA REAL B BR BRÅ BRÅT BRÅTE BRÅTEN C BRÅTENG CH CH. HEIDI H HE HEI HEID

Hacienda Elviria Local 1, Avda. de España, Elviria, 29604 MARBELLA Tel (0034) 952 77 04 33 • Móvil (0034) 666 44 22 22 brateng@segarrabrateng.com

www.eiendom-marbella.net

S

T G OL

S

GT L O

S

T G OL

S

GT L O

SELG DIN EIENDOM HOS OSS

Her er noen av eiendommene som vi har solgt i 2022!

S

T G OL

S

GT L O

S

T G OL

S

GT L O


NYHETER

Norsk selskap søker 60 frisører fra Málaga til Oslo

Málaga-provinsen får en ny 144 km lang tursti Turgåing er en verdsatt fritidsaktivitet som stadig blir mer populær. Dette er noe som provinsstyret i Málaga har innsett for lenge siden, hvilket blant annet har resultert i de populære turstiene Senda Litoral (GR92 E12), Gran Senda de Málaga (GR-249), Gran Senda de la Serranía de Ronda (GR-141), Sendero Sierra de Tejeda-Almijara (GR-242) og Sendero Sierra de las Nieves (GR-243). Og nå kommer det neste turinitiativet i provinsen. Den nye ruten heter Camino Geológico Malacitano (GR-340), og som navnet antyder, handler dette om en tursti som har som formål å fremheve steder av geologisk interesse. Den 144 km lange rundturen på ni etapper begynner og ender i Pizarra og leder vandrerne gjennom kommunene Álora, Antequera, Ardales, Campillos, Cártama, Carratraca, Casarabonela, Pizarra, Teba og Valle de Abdalajís. Turstien Geológico Malacitanos ulike etapper blir: Pizarra–Álora (15,2 km), Álora–Valle de Abdalajís (14,3 km), Valle de Abdalajís–Caminito del Rey (19,1 km), Caminito de Rey–Campillos (25,5 km), Campillos–Teba (10,3 km), Teba–Ardales (18,3 km), Ardales–Carratraca (8,1 km), Carratraca–Casarabonela (12,6 km) og Casarabonela–Pizarra (21,3 km).

Frisørsalongkjeden Cutters, som startet i 2015, har blitt Nordens mest besøkte frisørkjede. Med en fast pris på 359 NOK, har kjeden utvidet seg til å ha nesten 30 salonger bare i Oslo. Nå trenger de flere frisører i hovedstaden og søker fagfolk via personalselskapet El Grupo Crit. De har valgt å begynne ansettelsene i Málaga fordi tre av landets beste frisørskoler ligger i provinsen. Ifølge dagsavisen Málaga Hoy søker kjeden

frisører med minimum ett års arbeidserfaring/utdanning, som snakker engelsk og kan klippe både menn og kvinner. Søkere bør vœre villige til å tilbringe en lengre periode i Norge. De utplukkede 60 får en ni måneders arbeidskontrakt og 2500 euro i månedslønn for en 32 timers arbeidsuke. Selskapet betaler også fly til Norge og den første månedens husleie. Cutters er en konsesjonskjede med 120 frisørsalonger i Norge, Sverige og Finland.

Fuengirolas tyrefektningsarena til salgs Tyrefektningsarenaene i Spania er ikke hva de var, og noen som har forstått dette, er Fuengirola. Eierne av byens tyrefektningsarena, Taurina Victoria, har satt arenaen ut til salgs for 4,5 millioner euro. Prisen inkluderer også parkeringsplasser for 50 biler og forretningslokalene som er tilknyttet stedet, som ifølge eiendomsplattformen Idealista muliggjør ytterligere 2500 m2 til kommersielt bruk.

Provinsregjeringen vil investere 90 000 euro i prosjektet, som de beregner å åpne i sommer.

Plazaen har i dag plass til 4029 tilskuere og har vœrt benyttet som en flerbruksscene for blant annet konserter, hesteshow, motorsykkelshow og til og med bryllup. Komplekset, som åpnet i 1962 og ble delvis renovert i 2012, har et totalareal på 5234 m2 over to etasjer. Selv om mulige kjøpere kan ønske å endre bruken av arenaen, er det presisert at den bare kan benyttes til kulturelt bruk, slik at den ikke kan omgjøres til hotell eller utelukkende til butikklokaler.

• GARDINER • PERSIENNER • MATTER ÅPNINGSTIDER: MANDAG TIL FREDAG:

MARBELLA: URB. MARBELLA REAL LOCAL 3 BULEVAR PRÍNCIPE ALFONSO DE HOHENLOHE

TLF. +34 951 48 77 35

10.00 - 16.00 8 | Det Norske Magasinet - APRIL 2022

• MØBELTREKK • SOLAVSKJERMING • MARKISER M.M. MIJAS: CTRA. DE MIJAS EDIF. CORTIJO DEL AGUA

TLF. +34 952 46 12 21

CORTIDEA@GMAIL.COM • WWW.CORTIDEA.COM


SHOPTALK

Suksess og fremgang hos White Design Company i La Cala de Mijas De siste to årene har vært de mest travle i de 14 årene Dilys White har hatt sitt lekre interiørdesignstudio/showroom i La Cala. Å besøke butikken er alltid inspirerende. Her kan man se de nye trendene med farger og stiler, kombinert med det alltid klassiske designet i tre og lyse og grå farger, kombinert med sort og hvit aluminium. Og når det gjelder utemøbler, er de naturlige materialene tilbake i søkelyset, slik at det nå er stor etterspørsel etter klassiske kurvmøbler (naturlig rotting). Samtidig som det har blitt bygget flere boliger i området rundt La Cala de Mijas, har det ført til at Dilys og hennes team av dyktige og kreative medarbeidere har hatt masse å gjøre i området og vært med på å innrede utallige boliger – alle med sin egen spesielle touch og stil. White Design Company har spesialisert seg på komplette møbelløsninger, og alle møbler kan leveres, selv om kunden for øyeblikket ikke oppholder seg i Spania. Det ser kundene som en stor fordel fordi de da ikke trenger å bekymre seg mens boligen er under innredning. White Design Company gjør det enkelt å gi boligen et friskt pust, med et stort utvalg av sofaer, hyller, skap, tepper, malerier, pynteputer og senger, for ikke å forglemme spesialtilpassede gardiner og sengetøy. De jobber på dine betingelser – skreddersydd trenger ikke alltid å bety kostbart. Det tidløse tilbehøret vil bidra til å holde de totale kostnadene så lave som mulig. De setter gjerne inn noen dekorative detaljer sammen med hovedmøblene, slik at du kan se dem på stedet før du tar kjøpsavgjørelsen. Når du som kunde samarbeider med White Design, vil du oppleve hvordan alt fungerer, alt er organisert og tilrettelagt, og når de er ferdige, får du nøklene til din nye bolig, som er klar for deg når du ankommer ditt spanske ferieparadis. Selv om White Design Company er engelskeid,

Teamet hos White Design. Jade, Dilys, Amy og Sally.

er flesteparten av kundene skandinaver, og nettopp derfor legger firmaet stor vekt på å tilby kvalitetsmøbler, som tiltaler det skandinaviske publikummet. God service er også en selvfølge for firmaet. ”Skandinaver er gode kunder”, forteller Dilys, innehaveren av White Design Company. ”De vet hva de vil ha, og de er ikke redde for å la oss levere og montere møblene, selv om de ikke oppholder seg i Spania. Forholdet til våre kunder er derfor alltid svært personlig, og vi føler at de stoler på vår kvalitet og service”. Besøk White Design Company ved Butibamba i La Cala de Mijas, mellom BP-stasjonen og apoteket ut mot N340. White Design Companys team ser frem til å ønske deg velkommen i butikken, som holder åpent mandag til fredag fra kl. 10–18 og lørdag fra 10–14. Se også www.whitedesignco.com for inspirasjon og ideer, eller ring tlf.: 952 494 155. APRIL 2022 - Det Norske Magasinet | 9


NORSKEPLUSS+ www.norskemagasinet.com

- litt å se frem til hver dag! NORSKEPLUSS+ er det ideelle medlemskapet for nordmenn som har en tilknytning til Spania, og ønsker å holde seg 100% oppdatert.

Det koster en liten smule, men du får masse igjen. Med sitt nyeste produkt ønsker Det Norske Magasinet å tilfredsstille selv de mest kresne lesere med daglig nyhetsformidling samt artikler med praktisk og nyttig inspirasjon til hverdagen på Costa del Sol.

DAGLIGE NYHETER Hver dag (mandag-fredag) mottar du vår nyhets e-post med en oppdatering av dagens aktuelle nyheter.

Meld deg på www.norskemagasinet.com

EKSKLUSIVE ARTIKLER Et bredt utvalg av spennende artikler om livet i Spania, profiler, reiser, kultur, tema & debatt, gastronomi, livsstil samt løpende oppdatering om eiendomsmarkedet og juridiske forhold.

ABONNEMENTSFORDELER Rabatter og andre gode tilbud fra våre utvalgte samarbeidspartnere.

ALT DETTE FÅR DU

FOR BARE...

5€ i MÅNEDEN


www.norskemagasinet.com Et lite PLUSS i hverdagen Hvis du trenger hjelp med å registrere deg, er du alltid velkommen til å kontakte NORRBOM MARKETING på telefon 952 58 15 53 eller besøke oss på vårt kontor på Centro Idea.

NORRBOM MARKETING

CENTRO IDEA Ctra. de Mijas Km. 3,6 29650 Mijas • Málaga Tlf. 95 258 15 53 norrbom@norrbom.com

w w w. n o r s k e m a g a s i n e t . c o m


På den andre siden Av Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

ER PELLEGRINI DEN BESTE?

Det er alltid José Mourinho, Pep Guardiola og Carlo Ancelotti som stikker av med overskriftene. Ingen av de tre trenger knapt å åpne munnen eller røre en finger, og den internasjonale pressen står klar. De er de tre store trenerne i dagens fotballverden, og det er disse som de kjente klubbene gjerne vil ha fatt i. Selvsagt kan de sakene sine. Det gjelder også ovenfor pressen! Skulle de tre i en periode ikke gjøre så mye vesen av seg, gis spalteplassen i stedet til Jurgen Klopp, Rafa Benítez, Antonio Conte, Allegri og Mauricio Pochettino. Sammen med Mourinho, Guardiola og Ancelotti er det alltid dem – og bare dem – som er med i spillet når de store klubbene i europeisk fotball ønsker nye krefter på trenerbenken. Det er det absolutt ikke noe galt med, for de er alle store trenere. I tillegg er de trenere som på hver sin måte har en stor tiltrekningskraft, og som ofte kommer klubbene til gode i PR- og sponsorsammenheng. Jeg lurer bare på hvorfor de største europeiske klubbene på sin ønskeliste glemmer én trener: Manuel Pellegrini. Han er ikke den største – men kanskje den beste av dem alle. I motsetning til de andre, er Pellegrini fotballtrener – og bare fotballtrener. Han er hverken showman eller dramaqueen. Han er heller ikke en omvandrende reklamesøyle. Og han er absolutt ikke typen som gjør det store ut av seg selv når han snakker med pressen. Han kommer som han er: som fotballtrener – i treningsdrakt og med et hår som ser ut som det gjør. Samtidig snakker han bare fotball på pressemøtene. Han kommenterer ikke rykter, teorier, andres kommentarer og sier aldri noe som kan skape splid – hverken internt eller eksternt. Kanskje er det derfor mange kaller ham kjedelig. Men egentlig er han jo bare klok. I dagens verden er altfor mange lag preget av splid, og spillerne fokusert på mye annet enn fotballen. Men det skjer aldri på Pellegrinis lag – aldri. Her har man gitt ham kallenavnet ”ingeniøren”. Det var det fremragende ingeniørarbeidet som midt på 2000-tallet fikk det ubetydelige Villarreal i semifinalen i Champions League. Naturligvis 12 | Det Norske Magasinet - APRIL 2022

hadde Villarreal et sterkt lag den gangen, men bare det å kvalifisere seg til den turneringen var en triumf i seg selv. Det sikret Pellegrini flere ganger i årene han jobbet i den lille øst-spanske byen med knapt 52 000 innbyggere.

De gode taktene fortsatte i Málaga. Selv om klubben den gang hadde en sjeik og en sportslig ledelse som kunne få noen gode spillere til klubben, var det – objektivt sett – på papiret ikke et lag med Champions League-potensiale. Laget var samtidig preget av uro grunnet manglende lønnsbetalinger og en utilregnelig president. Men det stoppet ikke Pellegrini, som rolig førte Málaga C.F. frem til kvartfinalene. Utrolig, men sant. Alle lokale tilhengere savner i dag disse tidene. Neste stopp på CV-en heter Manchester City. Ny by, nytt land og nye triumfer. På tre sesonger sikret Pellegrini seg et mesterskap, en pokalseier og en semifinaleplass i Champions League. Den gang hadde City ikke for vane å vinne noe av betydning. Laget hadde forsterket seg, men det var slett ikke som i dag, hvor kjøpesterke eiere sikrer treneren de spillerne han peker på. Hva som deretter trakk Pellegrini til Kina er uvisst. Resultatene står derimot helt klare. Hebei China Fortune var et opprykkslag i den beste kinesiske rekken. Allikevel sikret Pellegrini klubben en syvende- og en fjerdeplass i de to sesongene han var i klubben. Det hører man ikke noe om i Europa. Generelt hører man ikke så mye om chileneren, som uten den store tumulten sist sesong skrev kontrakt med Betis fra Sevilla. Betis er best kjent for sin fantastiske tilhengerskare. Rent sportslig sett er klubben den myke mellomtingen i spansk fotball. Laget har en veldig smal tropp

med bare 15–16 spillere som kan gjøre noe. Men med Pellegrini i trenersetet flytter grensene seg. Etter bare en enkelt sesong har Betis skiftet spillestil, innstilling og status. Laget er i dag helt fremme i Europe League og tilsvarende fint med i kampen om neste års Champions Leagueplasser. Manuel Pellegrini må tildeles en veldig stor del av æren. Han har nå vært trener i fire forskjellige land – med kjempesuksess. Det er derfor en gåte for meg at ingen av de helt store klubbene i europeisk fotball kjøper ham. Kanskje han ikke tiltrekker den store oppmerksomheten, men han skaper resultater. Og det skjer uten å skape splid og uten å tømme klubbkassen på spillerkjøp som mange av de andre store trenere ellers har for vane. Den dyreste løsningen trenger absolutt ikke være den beste. Det er Manuel Pellegrini et ypperlig eksempel på.


- Vi er her for å lære, for å hjelpe andre å lære, og for å bidra til at alle har det bra.

Den Norske Skolen Málaga følger den norske lærerplanen, praktiserer leksebevissthet og bruker læringsstøttende teknologi. Via rike oppgaver og tverrfaglig fokus i et varmt og inkluderende læringsmiljø, ser vi elevene vokse og trives, både faglig og sosialt. SØK NÅ: Skolen har fullt belegg 2022/2023, men fyller eventuelle restplasser etter ventelisteprinsippet.

Læs mer om skolen vår på www.dnsmalaga.com

APRIL 2022 - Det Norske Magasinet | 13


DNB

HVORFOR FÅR JEG IKKE LÅN? Tekst av Tom Erik Rokling/Mona Eriksen

Endelig ser det ut til at pandemien slipper, folk blir mindre syke av den virusvarianten som fortsatt pågår, og vaksinen gir oss god beskyttelse. Nå fjerner flere og flere land reiserestriksjonene, og «alle» brenner etter å reise igjen. I forrige artikkel (Boligkjøp i Utlandet Det Norske Magasinet februar 2022 / https://issuu.com/norrbom/docs/det_norske_magasinet_februar_2022/26) kom vi med et forslag til hvordan du bør gå frem for å få en trygg og god prosess når du skal kjøpe en bolig i Spania. I denne artikkelen kan du lese om hvordan banken vurderer din økonomi i forbindelse med behandling av din lånesøknad.

VURDERING AV EGEN ØKONOMI Når himmelen er blå og solen skinner er det som regel få som klager. Som bank må vi også ta høyde for at det kommer «gråværsdager». I denne sammenheng betyr det uforutsette utgifter eller hendelser i livet. De siste årene har vist oss dette: pandemi, permitteringer, rekordhøye strømpriser, tilnærmet reisestopp osv. Nå er det den spente situasjonen i forbindelse med invasjonen i Ukraina som sprer usikkerhet. DNB Luxembourg vil forsøke å hjelpe deg med å realisere et boligkjøp i utlandet. Du som kunde må føle deg trygg på at vi som bank opptrer profesjonelt. I noen tilfeller betyr det faktisk at du 14 | Det Norske Magasinet - APRIL 2022

kan få avslag på din lånesøknad, eller at banken anbefaler at du betaler ned på dagens gjeld og kanskje må utsette kjøpet av feriebolig i utlandet.

jobber med kredittvurderingen blir det positivt vektlagt at søkerne kan vise til at de har en buffer også etter at kjøpet er foretatt.

Det er derfor viktig å tenke igjennom: • Har jeg en tilstrekkelig buffer for uforutsette utgifter? • Er jeg avhengig av leieinntekter på boligen for å få det til å «gå rundt»? • Vil jeg «måtte ha» avdragsfrihet i kortere eller lengre perioder? • Hvor lenge vil jeg opprettholde dagens inntekt? Husk at at lån ofte strekker seg over 20–30 år. • Er jeg villig til å gå ned på standard og kjøpesum, størrelse på bolig, beliggenhet osv.?

Pandemien, som heldigvis ser ut til å være på hell, viste oss at alt ikke alltid går som planlagt. Mange av våre kunder fikk vanskeligheter med å leie ut ferieboligen sin når reiserestriksjonene ble innført. Derfor legger ikke vi i DNB Luxembourg leieinntekter av ferieboligen som inntekt, da denne kan være noe uforutsigbar. Leieinntekt fra langtidsutleie i Norge eller Sverige kan imidlertid telle som inntekt.

DOBLE KOSTNADER Når du eier en feriebolig i utlandet, vil denne også ha løpende kostnader forbundet med eierforholdet. Du vil måtte betale skatt på utleie, du vil ha sameiekostnader (som skal betales hver måned) og vedlikeholdskostnader som vil variere. Du må også beregne at når du skal bruke ferieboligen, vil reisekostnader også måtte regnes inn. Og mange ønsker å oppgradere boligen og bytte ut inventar. Det er mange lånesøkere som undervurderer kostnadene ved nettopp dette. For oss som


LANGSIKTIG FINANSIERING Du kan få et langsiktig lån hos oss med inntil 30 års nedbetalingstid. Vi har ingen øvre aldersgrense for kundene våre når lånet bør være nedbetalt, men vurderer søknadene individuelt. Typiske spørsmål vi stiller oss når vi vurderer løpetid på lånet er: • Hvor lenge vil du som kunde beholde dagens inntekt? • Er det sannsynlig at din inntekt vil øke? • Hva vil skje med inntekten og evnen til å kunne tilbakebetale lånet når du går over i pensjonistenes rekker?

årene når du ikke har full oversikt over kostnadsbildet ved å eie en feriebolig i utlandet.

kefølgen på disse. Boligen vil sannsynligvis ikke «ticke» alle boksene.

Vi har også sett at mange låntagere setter pris på denne fleksibiliteten, men at de ofte «glemmer» at den er midlertidig. Vi anbefaler våre kunder å bruke tiden med avdragsfrihet til å bygge opp en buffer fremfor å øke personlig forbruk.

Du må også være klar over at det tilkommer kjøpskostnader på 10–15 % av kjøpesummen. Dette er skatter og avgifter til den spanske staten, og kostnader som banken ikke finansierer. Dette betyr at du må ha en større egenkapital for å gjennomføre kjøpet. Ofte kan megler glemme å opplyse om dette.

Merk at ikke alle som søker finansiering får innvilget ønsket avdragsfrihet. Dersom du MÅ ha avdragsfrihet for å få saken til å gå rundt, bør du sannsynligvis utsette kjøpet.

ER DRØMMEN «FOR STOR»?

Dessverre ser vi at en del av våre søkere har «glemt» at de vil ha et betydelig fall i inntekten når de går av med pensjon. Og det vil være en avgjørende faktor til at vi ikke vil kunne gi deg det lånet som du aller helst vil ha. En særlig grunn er en samtidig høy belåning på primærbolig i Norge.

De aller fleste kjøper bolig i utlandet som en feriebolig, altså en bolig nr. 2. Det som typisk kan skje er at du har funnet din drømmebolig mens du var på visning med megler, men at den var en del dyrere enn det du tenkte i utgangspunktet.

AVDRAGSFRIHET

Vi anbefaler deg å bruke god tid på å se etter bolig, gjerne i ulike prisklasser.

Vi i DNB Luxembourg er opptatt av å gi den beste finansieringsløsningen til deg som kunde. Du kan bl.a. søke på avdragsfrihet i inntil 10 år. Dette er et virkemiddel som banken kan vurdere for å gi din økonomi større fleksibilitet, spesielt de første

FØR du kaster deg over annonser over boliger som er til salgs, anbefaler vi deg å sette opp en liste over dine ønsker samt at du prioriterer rek-

Vi kan ikke stresse det nok at første trinn på «boligreisen» bør være å søke om et finansieringbevis fra DNB. Da slipper du å angre på at du har signert en reservasjonskontrakt på en bolig som du kanskje IKKE har råd til å kjøpe. Våre rådgivere snakker både norsk og svensk. Siden ikke alle er like stødige på engelsk eller spansk, håper vi du vil oppleve dette som en merverdi når du benytter DNB Luxembourg som din finansieringspartner. Dette forenkler kommunikasjonen og bedrer totalopplevelsen.

Kontakt oss på www.dnb.no/lu eller per e-post boliglan@dnbgroup.lu. Velkommen til DNB Luxembourg

INTERNATIONAL NURSING HOME / CENTRE Tel. 679 167 168 • www.casaklein.com APRIL 2022 - Det Norske Magasinet | 15


Transcom Transcoms personalsjef, Johanna Dagsdotter Fossell, reflekterer over hvordan det skandinaviske arbeidsmarkedet på Costa del Sol har forandret seg i de siste 30 årene.

Jeg ville ikke ringe mamma eller pappa for å be om penger Det er nok med et kjapt søk på nettet for å se at det er mange jobbmuligheter for skandinaver i Costa del Sol-området. Hvis du kan to eller tre språk, eller bare norsk, men har god salgsteft, finnes det mangfoldige muligheter og jobbtilbud overalt på Costa del Sol, fra Marbella til Nerja. Dette var likevel ikke tilfellet når Johanna først flyttet til Spania for over tretti år siden. “Mine muligheter var veldig begrensede. Jeg snakket kun svensk og engelsk, og de eneste jobbene jeg fant var innen reiselivsbransjen og hotellnæringen. Det ble fort klart for meg at jeg måtte lære meg spansk for å få flere muligheter. Jeg var også veldig sta, jeg visste at

jeg aldri kom til å ringe mamma og pappa for å be om penger. Jeg ville heller overleve på ett eple om dagen. I dag jobber Johanna som HR-leder for de to kontorene som Transcom har i Arroyo de la Miel og Torremolinos. Flere enn 350 ansatte fra Norge, Sverige, Danmark, Finland og Nederland har funnet sin arbeidsplass i “et lite stykke av sine egne hjemland” i Spania. Dette er opplevelsen Peder Løkken har av sin arbeidsplass som kundeservicerepresentant i Transcom. “Jeg hadde en helt annen opplevelse enn Johanna. Jeg kom hit for bare fire måneder siden, til et jobbtilbud som allerede var bekreftet, og det

16 | Det Norske Magasinet - APRIL 2022

var veldig naturlig for meg å jobbe og bo i Spania, til tross for at jeg ikke kan spansk. Jeg kommer fra Trondheim, en by i Midt-Norge, og det eneste jeg var redd for, var å bli lurt. Heldigvis har alt gått bra”, sier han med et lettet smil. «Når du ikke kan språket i det landet du reiser til og bor i, kan det fort hende at du utsetter deg for situasjoner hvor lokale selskap utnytter deg, for eksempel ved å sette opp en arbeidskontrakt som ikke er i samsvar med den spanske lovgivningen», sier Johanna. «Som HR-leder prøver jeg alltid å huske på de negative erfaringene jeg hadde da jeg var i tjueårene. Jeg føler at

det er mitt ansvar å forsvare våre ansattes rettigheter og plikter og sørge for at de har all informasjon de trenger for å beskytte sine karrierer så lenge de selv ønsker det. Jeg har nå jobbet i Transcom i over ett år, og jeg har sett hvordan mennesker har kommet inn i en rolle, for så å bytte lag og bli forfremmet. Dette er en fantastisk opplevelse.» Transcom er en global kundeservice-spesialist med over 30 000 ansatte i 26 land over 69 steder. Selskapet tilbyr kundeservice på 33 forskjellige språk og har vært i Spania siden 2001, med kontorer i Madrid, León, Sevilla og Málaga.


FLYTTING Torvald Fors • Agustín Vázquez Hernández • Alberto Vázquez Hernández Anette Langfeldt • Maria Adelsgård • Vibeke Tyskerud • Merethe Hagentun

• Kjøp / salg av fast eiendom • Stiftelse av selskap • Testamenter • Skifteoppgjør, arv og skilsmisse

• Selvangivelse • Skattespørsmål • Rettssaker

Kontor i Fuengirola:

Kontor i Alicante:

Kontor i Norge:

Avda. Ramon y Cajal No. 5 Edf. Beroe, 1º, Oficinas 13 & 14 E-29640 Fuengirola Tel: +34 952 199 446 Fax: +34 952 580 688 Email: info@cramerlaw.no www.cramerlaw.no

Calle Orense, 7, entresuelo, dcha. 03003 Alicante Tel: +34 620 967 282 Fax: +34 952 580 688 Email: torvald@cramerlaw.no www.cramerlaw.no

ADVOKATENE CRAMER & CO MNA Storgaten 41 • 3126 Tønsberg Tel: +47 33 30 76 90 Fax: +47 33 30 76 85 Email: bohne@cramerco.no / cramer@cramerco.no www.cramerco.no

Norge Sverige Frankrike Spania

FRA NORGE: 8 mai

Tlf: +47 918 30 918 www.t-linenorge.no

FRA SPANIA: 24 april 22 mai

NÅ UT TIL TUSENVIS AV LESERE. ANNONSER VIRKSOMHETEN DIN HER.

www.norskemagasinet.com

Spesialist på innglassing, egen produksjon og installasjon Specialist manufacturers and installers of glass curtains

Glass Curtains

952 830 503 | 692 975 477

| Frameless glazing system BESKYTT DEG MOT OG MINSK EFFEKTEN AV STØV, STØY, REGN OG VIND INNGLASSING UTEN RAMMER |BRUK TERRASSEN DIN ÅRET RUNDT VINDUER AV ALUMINIUM OG PVC|ALLE TYPER TAK |REKKVERK I RUSTFRITT STÅL

Create an all year round usable terrace | Undisturbed views |

P o l í g o n o E l v i r i a n a v e 3 2 M a r b e l l a • i n f o @ e l i t e g l a s s c u r t a i n s . c o m • w w w. e l i t e g l a s s c u r t a i n s . c o m APRIL 2022 - Det Norske Magasinet | 17


Profil © Norwegian / NTB kommunikasjon

Tekst: Karethe Linaae. Bilder: Norwegian/NTB kommunikasjon

MØT NORWEGIANS KONSERNSJEF,

Geir Karlsen «Vi har en merkevare som er kjempesterk, spesielt i Norden, fordi det er mange som rett og slett har blitt glad i Norwegian opp gjennom årene.»

18 | Det Norske Magasinet - APRIL 2022


Siden Norwegian ble grunnlagt i 2002, har flyselskapet vœrt en slags stolthet for oss nordmenn. Det er ikke bare de norske fargene på flyene, men også nasjonalheltene på halepartiet som har gjort at vi føler at Norwegian representerer oss. Flyselskapet har blitt kåret til Europas beste lavprisselskap mangfoldige ganger og har mottatt mer enn 55 priser for sine produkter, tjenester og nyskaping innen luftfarten. Derfor ble bekymringen for selskapet da det nesten gikk nedenunder også noe vi nesten tok personlig. Nå, etter noen stormfulle år, er selskapet på vei opp igjen med det samme mottoet som før – å tilby smarte og hyggelige reiseopplevelser til lave priser. Norwegians konsernsjef Geir Karlsen (57) var i Alicante i slutten av mars, og Det Norske Magasinet fikk en rask samtale med den opptatte lederen.

Shipping, offshore og luftfart Geir Karlsen har bred erfaring fra børsnoterte selskaper innen rederi- og offshorebransjen, og tok over konsernledelsen for Norwegian sommeren 2021. Før dette jobbet han blant annet som Group CFO for verdens største uavhengige skipspool-operatør i det London-baserte shippingselskapet Navig8 Group.

Hvordan ble du involvert i Norwegian? Jeg var i London da jeg fikk en telefon fra Norwegian med et jobbtilbud. Jeg har alltid ledet selskaper som har eid mye håndfaste verdier, og hatt en del gjeld, om det er skip eller bygg, så det er jo ikke helt ulikt, selv om det nå er fly.

Hva består din jobb av som konsernsjef? Jobben er først og fremst å styre selskapet fra dag til dag sammen med flinke folk og sette retningen for månedene og årene som kommer. De årene har vœrt brutale for Norwegian - fra vi var

© Norwegian

truet med å opphøre, til nå å prøve å ta tilbake markedsandelene. Og det er vi i ferd med! Vi vil drive selskapet så effektivt som mulig, noe vi bruker mye tid på. I tillegg vurderer vi hvilke markeder vi skal satse på og hvor vi må vœre for å ta markedsandelene – det er vel det viktigste.

Hva er unikt med Norwegian i dine øyne? Norwegian feirer 20 år 1. september, og som grunnleggeren Bjørn Kjos presiserte, så er vi et flyselskap som skal tilby billetter som folk flest har råd til. Hvis vi ser hvordan billettprisene har utviklet seg etter at Norwegian kom på markedet og begynte å konkurrere med SAS i Skandinavia, har det generelt blitt veldig mye billigere å fly. Vi er et såkalt lavprisselskap, men ikke et ultra-lavprisselskap, som Ryanair. Normalt ligger prisene våre lavere enn SAS, BA og de andre Legacy-flyselskap. Vi er i en midtposisjon og mener selv at vi er et smart selskap å fly med. Kundene våre anerkjenner det og er villige til å betale litt mer for å få litt

mer. Og så har vi jo en merkevare som er kjempesterk, spesielt i Norden, for mange har rett og slett blitt glad i Norwegian opp gjennom årene.

Hvor mange ruter har dere? For sommersesongen 2022 har vi 270 ruter, så det er etter hvert ganske betydelig. Det er ikke like mange som i 2019, siden vi ikke flyr langdistanse lenger. Vi startet igjen i 2021 med 50 fly, og øker det nå til 70 innen sommeren, med planer om å komme opp i 80–90 fly innen neste sommer. Det er en småheftig vekst, sånn sett.

Hva er målsettingen for Norwegian i dag? Målsettingen i tiden fremover er å øke lønnsomheten, skape sikre arbeidsplasser, og å tiltrekke oss nye og beholde våre eksisterende kunder. Norwegian hadde dessverre problemer med langdistanseflyene og Boeing 737 Max, som ble satt på bakken over hele verden, så vi har måttet ta noen veldig store tap. Derfor er det kortsiktige målet å

Foto © Jørgen Syversen - Norwegian

APRIL 2022 - Det Norske Magasinet | 19


som er helt logisk. Men trafikken til andre land, som Frankrike, Italia, Hellas, Spania, går bra.

Norwegian var det første flyselskapet som signerte FNs program for klimatiltak og forpliktet seg til å bli klimanøytralt innen 2050. Hvordan er selskapet involvert i grønn utvikling og samfunnsansvar?

Foto © Jørgen Syversen - Norwegian

komme tilbake, vœre bærekraftige og øke flåten. Hvis vi skal opp i 100 fly, må vi begynne å fly til og fra destinasjoner utenfor Norden, slik som vi gjorde før. For eksempel fra Gatwick i London til Spania, eller innenriks i Spania. Vi er godt posisjonert i markedet etter den finansielle rekonstruksjonen av selskapet, og har populære produkter og tjenester – og ikke minst et lag av erfarne ansatte, klare for å kjempe om hver eneste kunde.

Hvordan påvirket Covid flytrafikken og hva med krigen i Ukraina? Covid påvirket flytrafikken noe vanvittig. Når det var på det verste, tror jeg vi fløy fem fly - alt annet © Norwegian / NTB kommunikasjon

20 | Det Norske Magasinet - APRIL 2022

sto på bakken. Da reiserestriksjonene lettet, fikk det en temmelig direkte konsekvens, mens med flere restriksjoner, sluttet folk umiddelbart å fly igjen. Det har vœrt en voldsom yo-yo-tilværelse, der vi har måttet ta veldig raske beslutninger om vi skal fly mer eller sette flere fly på bakken. Med Omicron måtte vi redusere antall flyvninger igjen over natten. Det var ganske dramatisk, for vi har jo mange ansatte, men vi unngikk heldigvis å permittere folk. På begynnelsen av året fikk vi en kraftig økning i billettsalget, og så kom den tragiske krigen i Ukraina, og da så vi en ganske umiddelbar effekt. Vi ser selvsagt at det påvirker trafikken til de landene som ligger nœr Ukraina,

Miljøansvar står veldig høyt på vår agenda, og vi har egne folk som jobber kun med dette. Alt er selvsagt relativt, men vi har som regel flere passasjerer om bord enn mange av våre konkurrenter, så vi kan si at vi er et flyselskap som slipper ut relativt lite per passasjer. Vi har bare én klasse, så vi har generelt flere seter om bord enn selskaper som har businessklasse om bord. Ellers ser vi veldig mye på hva som brukes om bord av plast og hvordan vi håndterer søppel. Men hvis vi virkelig skal bidra til å redusere utslipp, kreves det først og fremst at vi endrer drivstofftypen. Sustainable Aviation Fuel (SAF) kan redusere flyutslippene vesentlig, men i dag brukes det i veldig liten grad, for det finnes lite av det ennå. Derfor er vårt fokus nå å intensivere og vœre med på å investere slik at andre kan begynne å produsere bærekraftig drivstoff . Så lenge folk har lyst til å reise, og det tror vi bestemt at de har, er vel det den beste måten vi kan bidra på.

Støtter Norwegian ellers en spesiell veldedighet? Vi har nettopp fornyet vårt mangeårige samarbeid med UNICEF, der vi både gir støtte selv og gir passasjerene en mulighet til å støtte


Foto © Norwegian

samarbeidet. Vi påvirker ikke hva UNICEF bruker midlene til, men det går til prosjekter for vanskeligstilte barn rundt omkring i verden. Vi har også transportert mat og artikler til Afrika, Midtøsten eller andre steder for UNICEF. Og nå i det siste med krigen i Ukraina gir vi passasjerene muligheter til å støtte Ukraina via penger som er øremerket til ukrainske flyktninger.

Mange nordmenn på Solkysten har savnet Torp-ruten. Kommer den tilbake i år? Torp-ruten startet igjen søndag 27. mars. Det føles litt fint å si det nå – den kommer på søndag!

Kan vi ellers vente oss noen nye destinasjoner i sommer? Vi ser på dette hele tiden. Planene våre er lagt for både denne og delvis neste sommersesong, men

vi kommer til å teste noen andre destinasjoner, så det kommer nok noe nytt, men det er litt tidlig å gå ut med per i dag.

Hva kan du fortelle oss om Norwegians mer langsiktige planer? Vi er fremdeles i startgropen, men vi har nettopp ansatt 800 personer som skal hjelpe oss å fly gjennom den kommende sesongen, og midt på sommeren vil vi vœre oppunder 4000 ansatte. Jeg tror vi kanskje vil se at Norwegian begynner å samarbeide litt med andre flyselskaper. Først og fremt de som flyr langdistanse, hvor begge sider kan tjene på at passasjerene flyr hva man kaller en interlining med f.eks. med Norwegian fra Oslo til London, og så med et annet selskap fra London til USA. Det er nok en type samarbeid som vi kan forvente fremover.

Natasja Hjørnesofa

Har du en beskjed til våre lesere i Spania og i Skandinavia? Beskjeden fra oss er at vi er tilbake! Vi er et selskap som er mer konkurransedyktig enn noen gang. Vi har ryddet opp i alle skap og skuffer og er megaklar for en mer normal sommer enn hva vi har hatt i de siste par årene. Så vi håper at nordmenn i både Norge og Spania vil benytte seg av våre flymuligheter som nå kommer tilbake igjen.

1299€ MED KUPONG SPAR 50€

Kom ned till din lokale DFS-butikk i dag, eller skann QR-koden og besøk oss på nettet. DFS San Javier

ved siden av SEAT N332 San Javier Tel: 968-334-194 | sanjavier@dfs.co.uk

Åpningstider

Manday til fredag 9.30 - 17.00 Lørdag 10.30 - 14.00 & 16.30 - 19.30 Søndagstengt

DFS Mijas Costa Parque Comercial Miramar

ved siden av Decathlon midt imot Iceland Tel: 951-314-506 | mijascosta@dfs.co.uk

Åpningstider

Mandag - lørdag 09.00 - 21.00 Søndag stengt

Tilbudet berettiger innehaveren opptil 10 x 50 € kuponger med en totalverdi på 500 € hos DFS Spain. Hver kupong på 50 € kan benyttes ved kjøp av en valgfri vare som kjøpes separat for minst 199 €. Kupongene gjelder fra 23-03-22 til midnatt 25-04-22. Kupongene kan bare brukes ved nye bestillinger og kan ikke kombineres med andre tilbud. Kupongene kan ikke byttes mot kontanter. Tilbudet gjelder ikke på salgsvarer. Tilbudet er bare gyldig for nye bestillinger som gjøres i Spania. DFS er en del av DFS Trading Ltd. Registrert i England og Wales No 01735950. Redhouse Interchange, Doncaster, DN6 7NA.

APRIL 2022 - Det Norske Magasinet | 21


Utflukt Tekst og bilder av Else Byskov

La Senda Litoral 3 dager med vandring på Málaga-provinsens kyststi

22 | Det Norske Magasinet - APRIL 2022


La Senda Litoral er et omfangsrikt vandreprosjekt fra La Diputación de Malaga. Tanken er at man skal kunne gå langs hele Malaga-provinsens Middelhavskyst fra Maro øst for Nerja til sørvest for havnen La Duquesa (Manilva), hvor Cádiz-provinsen begynner. Det er snakk om i alt 170 km med gangsti som er helt flat og topp for vandreglade. Stien har sin egen nettside: sendalitoral.es på fire språk, hvor man kan lese om prosjektet og også se hvor langt de har kommet med sluttføringen (se ‘Estado Actual’). Det er nyttig for å se hvilke strekninger som er ferdige og hvilke som fremdeles er på tegnebrettet. Siden hele kyststien går gjennom 14 ulike kommuner, er det tilsynelatende vanskelig å få det hele koordinert, for mange byråd skal inkluderes, og det er strekninger hvor det ikke er lett å anlegge en sti – for ikke å si nærmest umulig. Vi prøvegikk et stykke på 45 km over tre dager fra La Cala de Mijas til Estepona for å sjekke prosjektets fremgang, og fikk en herlig tur.

Denne strekningen var også sperret, men det er lett nok å gå på de store klippene

Vi kjørte til La Cala de Mijas og parkerte på den store parkeringsplassen til høyre når man kommer av motorvei A7. Det er masse plass, og parkeringen er gratis. Vi (Elisabeth og jeg) tok så våre ryggsekker, hvor vi hadde pakket det vi ville trenge for en tredagers vandring – det er ikke så mye, og det bør helst ikke veie over 6 kg. Man sier at for langturer bør man ikke bære mer enn 10 % av sin kroppsvekt, og hvis man holder seg til dette, er ikke ryggsekken det minste sjenerende. Fra parkeringen går vi under motorveien og ned mot vannet. Vi passerer El Torreón de La Cala de Mijas, et mektig tårn fra 1760 som var en viktig del av Middelhavskystens varslingssystem mot sjørøvere. Når det var pirater i farvannet, tente de bål på toppen av tårnet, og da bålet ble sett av besetningen på det nærmeste tårnet, tente også de bål, og på den måten kunne man advare mot faren langs hele kysten. De fleste av disse tårnene står fremdeles og er naturligvis fredet. I tårnet i La Cala de Mijas er

det innredet et besøkssentrum med informasjon om tårnene. Det koster 1 € å komme inn. Rett bak tårnet ser vi et skilt som forteller om La Senda Litoral på denne kyststrekningen, en herlig gangvei hvor fotgjengere har fortrinnsrett, men sykler er også tillatt. Den første 7 kilometerne går fra La Cala til Cabopino, hvor det ligger en liten lystbåthavn. Denne vakre strekningen er til dels anlagt på trebroer som ´svever´ over vannet. Det var nødvendig å anlegge trebroer fordi landskapet er ujevnt, og uten broene ville stien hele tiden bli oversvømt. Trebroene er behagelige å gå på, men visse steder er stien sperret med stolper, uvisst av hvilken grunn. Vi spør andre turgåere, men ingen vet helt hva de er for, så vi krysser ufortrødent hindrene ved å klatre over dem, og fortsetter på vår ferd. Dette skjer på 3–4 steder. Disse sperringene var litt irriterende, men vi ble snart vant til dem.

Trebroen er et vakkert syn

APRIL 2022 - Det Norske Magasinet | 23


Rett før Puerto Banus får vi et blikk opp på fjellet La Concha

Rett bak El Torrejon de la Cala de Mijas kan man komme på kyststien.

Litt før Cabopino går vi 20 meter opp til en vei som løper parallelt med kysten inntil vi kommer til havnen. Her spiser vi matpakkene våre og følger så gangstien videre på trebroene over sanddynene Las Dunas de Artola, som ble fredet i 2001. Det er en flott strekning på et par kilometer. Men plutselig er det slutt, og vi ledes ned til stranden Playa de Artola. Her informerer et stort skilt at man ikke kan gå videre, og nå er gode råd dyre, for vi skal jo fremover. Ved nærmere ettersyn ser vi at sperringen kan forseres, og deretter kan man gå på en smal sementkant (ca. 60 cm bred) langs vannet de korte 100 meterne som leder til det neste strandpartiet. En kjempebølge slo inn over kanten mens vi gikk der så alt nedenfor knærne ble vått. Men pytt, det er ikke første gang vi har fått våte føtter. Deretter går turen greit langs stranden i 1 km før vi møter nok en sperring. Disse sperringene er der fordi det er bygget hus helt ned til vannkanten, og det er ikke plass til en sti. Så her er det opp til oss freidige å blåse i sperringene og komme oss frem på beste vis. Ved neste sperring er det akkurat plass til at vi kan gå over noen store steinblokker i ca. 50 m til vi kommer til enda et strandparti. Strekningen fra La Playa de Artola til White Pearl Beach er også tegnet rødt på kartet over ‘estado actual’, men man kan altså gå her, om enn med passering av sperringer. Når vi støter på

Her ser man hvordan havet har brutt ned kystvernet.

Chiringuito Los Tony´s, har vi gått 14 km. Nå er vi nedenfor Urb. Elviria, hvor vi skal overnatte. Vi tar veien Avenida José Ribera opp til Hotel Vincci Estrella del Mar. Det er et stort, 5-stjerners hotell, og hvis noen undrer seg over kombinasjonen av kystvandring og luksushotell, så er det vårt valg, for når man har gått en hel dag, er det deilig med litt luksus og pleie. Og i vår fremskredne alder (litt over og litt under 70) må man unne seg ´a treat´. På hotellet fikk vi en herlig tarta de queso – den beste jeg har smakt, så den må ikke gå i glemmeboken. Vi bestiller bord til kveldsmat og nyter stedet i fulle drag. Rommet har balkong og havsutsikt (170 € med frokost) og kan anbefales.

Fra Marbella til et godt stykke forbi Puerto Banus går det en herlig sti rett nedenfor The Golden Mile – det dyreste landområdet i Spania, hvor jetsettere og kjendiser har sine boliger. Stien her er veldig trafikkert av mosjonister og blir brukt av både lokale og turister til løping og gåturer.

Neste dagstur er på 23 km og går til Guadalmina og vårt neste hotell. Det er litt i overkant av hva beina kan klare, så vi tar en taxi (det står alltid taxier foran hotellet) inn til Marbella. Det meste av strandlinjen mellom Elviria og Marbella er markert rød, så her er stien ikke ferdig. Det er 7 km inn til Marbella, og den snille taxisjåføren setter oss av rett etter fiskehavnen (puerto pesquero), hvor el Paseo Marítimo de Marbella starter. Turen koster 20 €, og det er den verdt. La meg si at hvis man ikke vil bo på Estella del Mar, kan man gå opp til hotellet og ta en taxi derfra (de hyggelige folkene i resepsjonen ringer etter en, hvis det ikke allerede står en der) inn til Marbella, hvor det er ingen mangel på hoteller å velge mellom.

Ytterst i havnen ser jeg til min glede at det ligger en kopi av karavellen Victoria. Det var det seilskipet som Magellan gjennomførte den første jordomseilingen i 1519–1522. Nå har man laget en kopi (ferdiggjort i 1991 til Expo i Sevilla), og man kan gå om bord og melde seg som Victorias Venner og bli med på seilas. Victoria fungerer i dag som skoleskip. https://www.fundacionnaovictoria.org/nao-victoria/

Det er 8 km mellom Marbella og Puerto Banus, og plutselig står vi omgitt av Ferrarier og Porscher, som av en eller annen grunn har lov til a kjøre rundt her. Det er liv i havnen og vi er sultne og finner en italiensk restaurant, hvor vi må betale et (g)astronomisk beløp for to porsjoner pasta, men slik er det bare …

Men vi skal videre på den fine stien forbi San Pedro de Alcántara, hvor den ender brått. Så må vi ut på stranden og gå de siste 2–3 km til vårt hotell. Guadalmina har 4 stjerner og ligger rett ved stranden og inntil den kjente golfbanen ved samme

DETTE ER EN BESKED TIL DIG, MÁLAGA Jeg beder om din hjælp, ved at opfordre dig til at blive medlem og støtte op om fonden Cudeca, der tager sig af kræftsyge og deres pårørende. De berørte skal have mulighed for at leve på en værdig måde og få den bedste behandling af personer med den rette ekspertise. For dem, der har mest brug for os. Bliv medlem

24 | Det Norske Magasinet - APRIL 2022


På vei mot Estepona med utsikt mot Gibraltar .

navn. Her koster et rom med frokost 125 €, og det er rimelig nok, for det er et flott hotell, og rommet vårt har utsikt til både golfbanen og havet. Dagens tur var 17 km, som var akkurat passe. Vi spiser kveldsmat på hotellet, og neste morgen nyter vi frokosten på den vakre panoramarestauranten med utsikt på tre sider – til La Conchafjellet til venstre, havet rett frem og Sierra Bermeja (den røde fjellkjeden) til høyre. Både La Concha og Sierra Bermeja ser fabelaktige ut i solen og er en fryd for øyet. Som kuriositet kan nevnes at under frokosten flyr en masse gråspurver rundt i den høyloftede restauranten til glede og/eller bry for gjestene. De går til angrep på brødfatene, som er dekket av stoffservietter, hopper opp på bord og stoler, og når de blir jaget vekk av kelnerne, flyr de opp i to store lysekroner, før de igjen kaster seg over bordene. Man kan ikke unngå dem, så det må man bare ta med seg. Vi har 14 km til Estepona, og selv om den første strekningen er rød, begir vi oss ut på dagens vandring. Det er ingen sti på begynnelsen, men vi går langs stranden, som er fylt med stein og ikke så innbydende. Til tider går vi inn i de nærliggende urbanisasjonene og går parallelt med kysten, med praktfulle, utvilsomt dyre hus, som i de fleste står tilfeller tomme og ubebodde. Interessant, synes vi.

Kyststien på vei mot Estepona er den vakreste strekningen

Igjen må vi gå et stykke på stranden, men her er sanden hardpakket og lett å gå på. Her kan man se hvilken enorm kraft havet har, for kjempemessige klipper har spredt seg på stranden som legoklosser, og grunnen ned til havet har mistet sin beskyttelsesmur. Jo, havet er ikke en nabo man skal spøke med.

Broene er behagelige å gå på.

Efter 6 km krysser vi en bro over elven Guadalmansa, som danner grensen mellom Marbella og Estepona kommune. Estepona er den kommunen som har kommet lengst med gangveiprosjektet, og nå går vi på den mest praktfulle strekningen mellom sjøen og den ene attraktive urbanisasjonen etter den andre. Ute på havet ser vi Herkules´ søyler: Gibraltar på Europasiden og Jebel Musa på Marokko-siden. Det er et fascinerende syn, og vi kan til og med se RIF fjellene i Marokko dukke opp i disen. Når vi når La Playa del Angel i utkanten av Estepona, går vi opp Calle Siroco til en BP-stasjon ved hovedveien, for her har vi besluttet at turen vår skal ende, så vi ringer etter en taxi. Det står allerede en og venter som tar oss tilbake til La Cala de Mijas (50 km og 65 €), hvor vi forenes med vår bil og kjører hjem etter 45 flotte kilometer på en vakker, flat gangvei. Hurra for et godt prosjekt, og nå har vi fått blod på tann og vil gå resten av stien i passende porsjoner.

Brækhus er et forretningsadvokatfirma med 55 spesialiserte advokater. Vi er glade for å kunne presentere advokat Line Juuhl, som en del av vår spanish desk. Line er spansktalende, har spansk advokatbevilling og spisskompetanse innen:

ANTONIO HOLSTAD

LINE JUUHL

holstad@braekhus.no +47 982 06 169

juuhl@braekhus.no +47 948 666 25

Advokat og partner

Advokat / abogada

Arv- og skifteoppgjør Testamenter Fremtidsfullmakter Skatt

APRIL 2022 - Det Norske Magasinet | 25


¿Qué Pasa?

é u Q ¿ ? a s a P BYFEST I SEVILLA Årets byfest i Sevilla, kalt Feria de Abril, feires på tross av navnet i år fra 1. til 7. mai. Det er en av de første byfestene på den andalusiske kalenderen og en av de største. Det er også en av de vakreste, spesielt pga. årstiden, da appelsintrærne blomstrer. Vær ellers forberedt på en hel uke med store mengder musikk og dans med mat og drikke, både i sentrum og på feriaplassen.

Rocío. Det er et flott syn, hvor mange deltagere begir seg av sted i hestevogn ikledd tradisjonelle drakter. Den het Romería fordi pilegrimsferdene tradisjonelt førte til Roma. Romería de El Rocío avholdes i år 5. og 6. juni.

På disse sidene kan du se hva som skjer på Solkysten denne måneden. Vi mottar gjerne opplysninger til ¿Qué pasa? om arrangementer på Costa del Sol slik at listen blir så fullstendig som mulig.

avholdes med jordbruksmarked, musikk, dans og gastronomi. Ronda by fikk rettigheten til denne feriaen i 1501 av selveste Johanna den Vanvittige. • 27.–29. mai: «Romantiske Ronda» er tittelen på en rekke aktiviteter som feirer Rondas gullalder i første halvdel av 1800-tallet, hvor bl.a. smuglere satte sitt preg på byen. Mer informasjon på www.rondaromantica.es. • 24. mai: Religiøst opptog med María Auxiliadora de Ronda. Prosesjonen avsluttes med fyrverkeri på klippekanten. Se mer på www.turismoderonda.es.

JEREZ’ HESTE-FERIA

CÓRDOBA BYR PÅ MAIKORS OG PATIOFESTIVAL To faste årlige begivenheter gjør seg spesielt bemerket i Córdoba – Cruces de Mayo (de blomsterdekorerte maikorsene) og patio-festivalen. Cruces de mayo er en tradisjon som holdes i hevd i mange spanske byer, men den i Córdoba overgår alle. Kjempestore, blomsterpyntede kors bœres gjennom byen for å vise respekt for korset Jesus ble korsfestet på. Korsene kan også beundres på lokale plasser og andre åpne steder. Det er altså en religiøs fest, men det forhindrer naturligvis ikke at det serveres diverse forfriskninger i barene langs ruten og ved korsene, samtidig som det spilles flamenco-musikk og danses. Til tross for at det er mai i navnet, feires Cruces de Mayo i år fra 28. april til 2. mai. Patio-festivalen avholdes fra den 3. til den 15. mai, hvor man kan gå gjennom Córdobas gamlebys sjarmerende labyrint av gater og beundre de mange vakkert utsmykkede patioene som er åpne for besøkende.

PILEGRIMSFERD I HUELVA Romería de El Rocío er en pilegrimsferd hvor over en million mennesker årlig valfarter til byen Rocío i Huelva for å se jomfruen, Virgen de El 26 | Det Norske Magasinet - APRIL 2022

Feria del Caballo i Jerez de la Frontera begynte som et hestemarked i 1284. I dag er det konvertert til en ukelang, vakker forestilling av Andalucías, og dermed også Spanias, fineste hester. Ingen feria uten flamenco, noe for magen samt sherry – spesielt ikke i sherrybyen Jerez. I år avholdes feriaen fra 7.–14. mai.

CIRQUE DU SOLEIL KOMMER TIL MÁLAGA Billettene til Cirque du Soleils forestilling i desember i Málaga er allerede til salgs. Den internasjonale truppen gjester byen med forestillingen Crystal, som oppføres fra 11. til 18. desember i sportssentret José María Martín Carpena. Tidspunktene varierer. Mer informasjon og billetter på bl.a. www. livenation.es og www.elcorteingles.es/entradas

FESTLIGHETER I RONDA Ronda har flere høydepunkter på kalenderen i den kommende måneden. • 1. mai: Pilegrimsferd med La Virgen de la Cabeza fra kirken Santa María la Mayor i gamlebyen til kapellet, som er oppkalt etter jomfruen. • 8. mai: Denne dagen er det byens skytshelgen, La Virgen de la Paz, som bæres i prosesjon gjennom byens gater fra og til helgenens kirke. • 20.–22. mai: Byfesten La Real Feria de Mayo

Helligdager

1. mai: Første mai er nasjonal helligdag. I år faller den på en søndag, som er årsaken til at flere regioner tar fri 2. mai. 3. mai: Lokal helligdag i Alhaurín el Grande og Coín. 4. mai: Lokal helligdag i Sevilla. 9. mai: Lokal helligdag i Jerez de la Frontera. 16. mai: Lokal helligdag i Estepona. 27. mai: Lokal helligdag i Alhaurín el Grande.


ALMOGÍA

FUENGIROLA

1. mai Folkedans og fest i form av Verdiales ved Ermita de las Tres Cruces de Mayo, med sang og dans, akkurat som det har vœrt siden 1722.

Til og med 23. april Monologueando por Fuengirola er en serie av komedie-/standup-opptredener som kan ses i Palacio de la Paz. Se mer på peritacool.com. Til og med 24. april Arte en el Vinillo, Vinylkunst, i form av en fin utstilling med omslag fra LP-er av kunstnere som Miró, Dalí og Picasso, kan ses på Museo de la Ciudad. 24. april kl. 10.00 Gateløpet VI Circuito Carreras Urbanas de Fuengirola byr på kappløp fra 200 meter til 3 km. Deltagelse 4 euro for voksne. Pengene går til gode formål. Se mer på www.fuengirola.es. 27. april–1. mai Salon Varietes byr på teaterstykket Beyond Reasonable Doubt. Kl. 19.30 (søndag kl. 19.00). Se mer på www.salonvarietestheatre.com. 27. april–2. mai De årlige internasjonale dagene avholdes igjen – nå under navnet Feria de los Países. I alt er 33 nasjoner representert på Feriaplassen med musikk, underholdning og nasjonale retter.

ARCHIDONA 29. april–1. mai Landets største hundearrangement avholdes i Archidona. Her kan man se utstillinger, konkurranser m.m. med spesielt fokus på spanske hunderaser. Se mer på feriadelperro.es

ÁLORA 1. mai Festival de Verdiales avholdes ved Ermita de las Tres

BENALMÁDENA Til og med 22. mai I februar 1937 flyktet mer enn 100 000 mennesker fra området i frykt for Francos tropper, som hadde hjelp fra Hitler og Mussolini. Begivenheten er kjent som La Desbandá, og en utstilling om dette, Retorna de la Desbandá, kan ses på Centro de Expocisiones, Benalmádena Costa.

COÍN 6.–8. mai I Ciloturista er navnet på en sykkelutflukt som går fra Coín til Caminito del Rey og tilbake til Coín – en tur på 120 km. Se mer på cicloturistacoin.com. 15. mai Appelsinfesten, Festival de la Naranja, feirer avslutningen på høstingen med smaksprøver på appelsiner og lokalretter tilberedt med appelsin.

ESTEPONA 1. mai Pilegrimsferd til ære for San Isidrio Labrador med prosesjon ut på landet. Starter tidlig om morgen fra kirken San José. Se mer på www.estepona.es.

MARKEDSDAGER Finn alle markedene på Costa del Sol norskemagasinet.com/markedsdager

MÁLAGA

MIJAS

Til og med 26. juni Cara a cara er tittelen på en utstilling hvor Picassos verker settes opp mot de klassiske verkene som han gjenskapte. Se mer på www.museopicassomalaga.org. Til og med 17. april Den franske fotografen og multikunstneren Sophie Calle er en av kunstnerne som akkurat nå er utstilt på Centre Pompidou. Se mer på centrepompidou-malaga.eu. 18. april kl. 20.00 Flamencodanseren Rafael Ramírez opptrer på Teatro Cervantes. 19. april kl. 20.00 Konsert med flamencotruppen Tomatito Sexteto på Teatro Cervantes. 20. april kl. 20.00 Konsert med flamenco for alle penga med Jesús Carmona, Juan Requena og José Valencia. 21. og 22. april kl. 20.00 Málagas Filharmoniske Orkester spiller verker av R. Strauss og L. Liebermann på Teatro Cervantes. Entré på www.unientradas.es. 5. og 6. mai kl. 20.00 Verker af A. Dvorak og A. Bruckner spilles av Málagas Filharmoniske Orkester på Teatro Cervantes. Entré på www.unientradas.es. 13.–15. mai Messen VI Salón de la Moto, om biler og andre kjøretøy, avholdes i kongressentret Palacio de Ferias y Congresos. Se mer på www.fycma.com. 12. og 13. mai kl. 20.00 Málagas Filharmoniske Orkester spiller P. Miralles og G. Mahler på Teatro Cervantes. Billetter på www.unientradas.es.

Permanent En stor samling av Picassos keramiske verker kan ses på CAC Mijas. Se mer på www.cacmijas.info. Hver onsdag kl. 12.00 Flamencoshow på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo. Gratis adgang. Til og med 18. april Utstilling over påskeukens prosesjoner kan ses på Casa Museo.

MARBELLA NB De fleste markedene åpner kl. 10.00 og stenger kl. 14.00. (Med forbehold om endringer i forbindelse med helligdager m.m.)

Hver lørdag og søndag kl. 10.00–12.00 Besøk de romerske badene, Termas Romanas de la Bóvedas, i San Pedro fra 200-tallet. Man må avtale besøk på tel. 952 768 767. Hver lørdag og søndag kl. 10.30–12.30 Besøk Villa Romana de Río Verde i San Pedro. Ytterligere informasjon på tel. 952 768 767. Til og med 30. april Den britiske skulptøren Henry Moores utstilling kaldt Stonehenge kan ses i Museo del Grabado. Se mer på mgec.es. 23. april kl. 10.00–13.00 Workshop for voksne i serigrafi, også kalt silketrykk, avholdes på Museo Rallí. Se mer på www.museoralli.es. 3. mai Om morgenen begir mange av byens innbyggere seg på en pilegrimsferd til Cruz de Juanar, hvor det avholdes en messe. 4. juni kl. 21.00 Hyllestkonserten Brothers in Band for Dire Straits spiller i kongressenteret. Mer informasjon og billetter på www.elcorteingles.es/entradas.

Permanent utstilling Museo Ralli huser en utstilling om de surrealistiske kunstnere, med tittelen Surealismos, de Chirico a Francis Bacon. Gratis adgang kl. 10.00–15.00 tirsdag–lørdag.

NERJA 15. mai kl. 11.00 Pilegrimsferd til ære for San Isidro. Dagen starter med messe i kirken El Salvador. Deretter pilegrimsvandring til grotten i Nerja.

SAYALONGA 1. mai Mispelen har fått sin egen dag, Día del Níspero, hvor det utdeles smaksprøver på de små, oransje fruktene, samt syltetøy og likør tilberedt av mispel, i tillegg til musikkunderholdning m.m.

TORREMOLINOS Til og med 18. april En utstilling over påsken og dens flotte opptog kan ses på rådhuset. Åpent på hverdager kl. 09.00-13.30.

VÉLEZ-MÁLAGA 24. april kl. 09.30 Halvmaraton avvikles i by og omegn. Samtidig er det løp på hhv. 10 km og 4 km. Alle starter og ender på Polideportivo Fernando Ruiz Hierro.

¿Qué Pasa? APRIL 2022 - Det Norske Magasinet | 27

¿Qué Pasa? AKTIVITETSKALENDER

*

NB: Ettersom vœr, restriksjoner og lignende kan resultere i at arrangementer blir avlyst i siste øyeblikk, anbefaler vi å dobbeltsjekke at det gjennomføres før man eventuelt drar dit.


Frivillighet

FRIVILLIGE GJERNINGER

Omfavnelse. Foto © Beate Winther.

Tekst av Karethe Linaae

For de fleste nordmenn er frivillighet noe som sitter i blodet. Vi er en nasjon av Operasjon-Dagsverkere som så å si får dugnadsånden inn med morsmelken. Men når vi kommer ned til våre hjem i Sør-Spania, går vi ofte inn i en langvarig feriemodus. Vi koser oss i solen, spiller golf, spiser tapas og drikker rimelig vin, mens givergleden kanskje blir satt litt på sparebluss.

Behovet for å hjelpe andre har økt både under pandemien og spesielt i forbindelse med krigen i Ukraina. Vi ser en utfoldelse av sjenerøsitet fra de mest uventede hold og vet at mange har åpnet sine lommebøker for saken. Så hva hvis vi ønsker å gjøre noe mer for å bidra til det spanske samfunnet, selv om vi bare bor her i noen måneder av året?

Det Norske Magasinet har møtt et knippe nordmenn som gir av sin tid, energi, midler, kunnskap og omsorg som frivillige på Solkysten. Vi håper at disse samtalene vil kanskje inspirere deg til å ta på deg et frivillig verv. 28 | Det Norske Magasinet - APRIL 2022


Ann Ravn Jarlsdatter - Princess Alba Foundation «Alt jeg har går hit, men likskjorta har som kjent ingen lommer …»

organisasjoner, men da Hector kom, nektet de å ta imot han fordi han var syk, så det ville bli dyrt. Men akkurat da tenkte jeg at «denne hesten slipper jeg ikke». Så jeg snakka med eierne her og fikk leia baksida av Mijas Buggy, og slik starta vi. Jeg har et par faste frivillige og noen som kommer og går, og som hjelper noen måneder eller bare på sommeren, men de må vœre voksne. Tenåringer og barn som kommer hit får jo ikke noe ansvar som sådan.

Hvordan finansieres organisasjonen, og har du nok hjelp? Ann me

o © Karethe Linaae d grisen Piggy Sue. Fot

.

Første stopp er hos Ann Ravn Jarlsdatter i et overraskende grisgrendt område dedikert til campingvogner og dyrepass rett utenfor Fuengirola. Jeg ber henne på en kaffe i lokalbaren, men hun har et par veldig sultne griser som venter, så vi møtes i stedet i stallen som også er hovedsetet for hennes veldedige dyreorganisasjon, Princess Alba Foundation. Her tar Ann seg av forlatte og mishandlede dyr som hun gir et verdig liv, og hvis mulig, et nytt hjem. Akkurat nå har hun fem hester, to griser, kaniner, fugler og hunden Kaos, som blir ellevill hver gang en katt dukker opp. «Jeg vil gjerne ha frittgående høner også, men det er begrenset hva jeg kan gjøre», sier den nordnorske ildsjelen.

Alltid tatt vare på de svake i samfunnet Ann er fra Rognan nord for Polarsirkelen og vokste opp med besteforeldre i nabohuset. «Vi fikk frivillig arbeid inn med morsmelka. Bestefar inspirerte oss til å ta vare på de svake i samfunnet, uansett hvilken bakgrunn de har.» I 2015 solgte Ann alt hun hadde i Norge og ble fastboende i Fuengirola. Her dedikerer hun hver ledig time, pluss alle helger til dyrestell og fôring. Kun lørdag ettermiddag tar Ann og forloveden seg ‘fri’ for å gå og handle dyrefôr, men så er hun tilbake med dyrene sine. «Vi har barn på besøk hver søndag så lenge det ikke pøsregner. De kan vaske grisene og ri litt hvis de vil. Det er jo mange som ikke har tatt i et dyr før!»

Har du alltid vœrt interessert i dyrevern? Ja. I Norge var jeg leder for Dyrebeskyttelsen og engasjert i IFAW en tysk organisasjon med fokus på marinemiljø og anti hvalfangst, men det var mye maktkamp i ledelsen, så jeg trakk meg ut. Nå er jeg tilbake på grasrota, og det eneste politiske jeg driver med er anti-tyrefektning. Hvis man tar med seg barn på boksekamp i Norge, er barnevernet der med en gang, men her tar folk med seg barn for å se at dyr blir torturert og drept. Det er helt forferdelig.

Hvorfor startet du din egen organisasjon? Jeg hjalp til med å redde hester via andre

Jeg er registrert i Norge, men prøver å registrere organisasjonen i Spania, men ting tar tid. Jeg skulle ønske at jeg var flinkere med innsamlinger på nettet, men jeg er helt aleine om dette. Hver gang jeg prøver, ser jeg alle som trenger hjelp, som barn med kreft, så blir det bare til at jeg betaler for behovene i stedet. Alt jeg har går hit, men det er jo en prioriteringssak, for jeg går ikke ut og sånt. Det gir meg den livskvaliteten jeg ønsker, og likskjorta har som kjent ingen lommer … Jeg prøver å holde av en buffer, for det skjer alltid noe uforutsett – oversvømmelse, syke dyr osv. Heldigvis har vi noen som donerer penger, men etter pandemien har behovene har bare økt.

Ja, hva har skjedd med dyrevernet under og etter pandemien? Under pandemien følte mange seg ensomme og fikk seg en hund eller katt. Nå skal de tilbake på jobb eller forlate landet, og så slipper de bare dyra ut. Derfor oppfordrer vi alle som ønsker kjæledyr til å gå til redningssentrene først. Dessverre reiser også skandinaver fra dyra sine, som vi oppdager fordi de har skandinavisk chip. Folk kunne aldri tenke seg å gjøre noe sånt i Norge, men det er akkurat som om når vi er i Spania så gjør vi ting som vi ikke gjør hjemme.

Hesten Rubia og Ann med organisasjonens T-skjorte. Foto © Karethe Linaae.

nok vœre hardest å si farvel til Alba. Hun ble tatt ifra mora si, som ble sendt på slakteri. Hun var baby da hun kom hit – livredd, tynn og mishandla, så hun er veldig spesiell. Hver søndag kan familier få besøke stedet. Det er gratis, men man kan gjerne hjelpe til med en donasjon. Mange barn fra Fuengirola vil møte ‘kjempekjendisen’ Piggy Sue. Hun kom fra en minigris-industri hvor hun ble fôret med tre salatblader om dagen for å holde seg liten, mens den halte grisen Ivar the Boneless ble reddet da han kom flytende nedover Fuengirola-elven. Hunden Kaos ble kastet i søppelbeholderen sammen med søsknene sine og var den eneste som overlevde. Men hos Ann får alle dyr et verdig liv.

Hva får du personlig tilbake ved å hjelpe dyrene? Dårlig råd, og ingen fritid … Neida. Jeg får kvalitetstid. Når du ser dyr som Hector, som var halvdød da han kom, og så glad han er nå – det er belønninga. Det er så mange dyr som trenger hjelp. Jeg får meldinger hver uke om forlatte hunder. Jakt hunder som ikke lenger kan ‘brukes’, henges ofte med streng rundt nakken fra et tre. Bakbeina treffer bakken og holder de levende til de ikke klarer mer. De kaller det pianostreng. Jeg tok inn en slik mastiff som het Baby Blues, og pleia han i to år inntil han ble omplassert til en svenske og bodde der til han døde. Den hadde 17 brudd i bakkroppen etter spark og slag. Jeg kan ikke ta alt innover meg for da blir jeg helt sprø.

Har du en favoritt her på stallen?

Piggy Sue er barnas favoritt. Foto © Ann Ravn Jarlsda

tter.

Kontakt Ann og Princess Alba Foundation her: https://www.facebook.com/annravn.jarlsdatter

Vel, man skal jo ikke ha favoritter, men hvis jeg greide å omplassere alle dyra i dag, så ville det APRIL 2022 - Det Norske Magasinet | 29


sen Frivillige mødre Cecilie Karlsen, Eirin Fidje, Lise Steffen . og Marianne Grønneflåta. Foto © Karethe Linaae

Den Norske Skolen i Benamádena «Vi anerkjenner at det bare er en dråpe i havet, men det er alltid en mulighet til å gjøre litt.» På Den Norske Skolen i Benalmádena venter fire aktive mødre fra Foreldrenes Arbeidsutvalg (FAU). Lise Steffensen, Marianne Grønneflåta, Eirin Fidje og Cecilie Karlsen er frivillige representanter for hver sin skoleklasse, og sammen med andre foreldre har de innsamlinger for skoleprosjekter, med salg av vafler og pølser. «Alt vi gjør er jo basert på frivillighet. Denne gangen gikk innsamlingen til Ukraina og det ble en kjemperespons! En pappa kom med innspillet, som vi tok på strak arm. Vi snakket med den ukrainske organisasjonen Maydan, som sa

Venner. Foto © Beate Winther

30 | Det Norske Magasinet - APRIL 2022

Skolens donasjoner som skal bringes til grensen med Ukraina. Foto © Den Norske Skolen.

Cecilie Karlsen og Milian Andre Myklebust hjelper til på innsamlingsaksjon til Ukraina. Foto © Nina Cicilie Kaasin Simarud.

at det er NÅ de trenger hjelp, så planlegging og utførelse skjedde i løpet av bare et par dager. Foreldrene stekte vafler og stilte opp med premier. Elever solgte lodd og mange ga kosedyrene sine til ukrainske barn. Inntjeningen fra innsamlingen ble brukt til medisiner, soveposer, hodelykter, lommelykter og batterier, pluss babymat, bleier, melk og hygieniske produkter. Vi samlet inn over 1100 euro i tillegg til andre donasjoner, som ellers er hva vi tjener på et halvt år!»

Hvilke andre frivillige oppgaver gjør elevene? Elevrådet er et frivillig verv med én elev fra hver klasse. Skolen har ellers utført opprydningsaksjoner. 10. klasse var i Almeria og ryddet plast, og elevene tilbragte en dag på stranden for å rydde søppel. I fjor hadde vi også innsamling til Røde kors for trengende under pandemien, spesielt til to familier som vi fikk tildelt som hadde det veldig vanskelig.

Hva lœrte elevene av innsamlingen og hvorfor er det viktig å lœre barn å gi tilbake? Barna lœrte hvor heldige de er som bor i et land som ikke er i krig, og at det er viktig å hjelpe til. De var veldig bevisst på at dette var til Ukraina. En gutt ga alle bamsene sine utenom de han hadde fått av besteforeldrene. Det var veldig emosjonelt. Det som skjer er så uforståelig og vanskelig å snakke om, men barna lœrte at noe godt kan komme ut av noe så forferdelig, og at små ting man gjør har verdi. Et slikt hjelpeprosjekt gir dem større innsikt, og de er mer involvert enn hvis mamma og pappa bare Vippser noen penger til Ukraina, som man selvsagt også kan gjøre. Vi voksne kan vœre et forbilde for barna på den måten. Vi kan vise dem at man også bør strekke ut en hånd til mennesker som man ikke kjenner, ikke kan se, og ikke har noe forhold til. Kriser som denne gir oss foreldre en mulighet til å engasjere oss og lœre barna å vise omsorg og empati for andre.


ster til påsk Astrid med gevin

ebasaren. Foto

© Karethe Linaa

Sjømannskirken på Costa Del Sol Astrid Frida Zehetner - Frivillig hjelper «Man er jo så velkommen når man kommer hit at man får lyst til å gi tilbake.» Nesten alle på Den Norske Sjømannskirken i Calahonda kjenner Astrid Frida Zehetner, som har vœrt frivillig der i mange år. «Da jeg pensjonerte meg og flytta til Spania, fikk jeg plutselig så mye tid. Jeg tenkte at jeg må jo bruke tida på noe fornuftig, så jeg meldte med som frivillig på kirka. Først ble jeg med i basargruppa og lagde ting til vår- og julebasaren. Senere ble jeg blant annet med på å organisere et årlig moteshow med bruktklœr, med de ansatte som modeller. Hvis det er noe, så stiller jeg opp.

Du er også kunstner? Ja. Som pensjonist fikk jeg endelig tid til å male. Jeg har hatt mange utstillinger og har en fast årlig utstilling her på kirka. Jeg holdt også malerkurs for barn i tre år. Jeg har strikka, hekla og mala masse gevinster og sånt og har overrakt kunst til dagsenteret for Alzheimer-pasienter i Mijas kommune.

Hva betyr sjømannskirken for nordmenn? De eldre som bor her føler en veldig trygghet ved å komme hit. Kirka er som en norsk ambassade, bare annerledes. Det er veldig trivelig, og personalet er jo helt fantastisk. Man er så velkommen når man kommer hit at man får jo lyst til å gjøre enda mer og gi tilbake.

e. Torgeir og Alice på kjøkkenet. Foto © El Campanario.

Sjømannskirken på Costa Del Sol Torgeir og Alice Ropstad – vinterassistenter på kirken «Vi er pensjonister og frivillige i alt vi gjør, og det er givende!» To frivillige man møter på kirken for tiden er paret Torgeir og Alice Ropstad. De er vinterassistenter på El Campanario, og dette er faktisk det åttende året de har kommet for å hjelpe. Alice hjelper med kjøkkentjeneste, som kafevert, prater med gjester og hjelper der hun kan, mens Torgeir jobber i resepsjonen med booking og telefoner, og er ellers en altmuligmann. «Vi er som poteten – vi passer til alt», smiler Torgeir. Når ekteparet er hjemme i Kristiansand, jobber Alice som frivillig butikkansvarlig for gjenbruksbutikken til Norsk Misjonsselskap, mens Torgeir er med i lokalkirkens dugnadsgjeng. «Baktanken er å kunne gi litt tilbake, og det gir oss mye glede», forteller de.

Hva er en vinterassistent, og hvorfor har dere valgt akkurat dette frivillige vervet? Det hele begynte med at vi gjerne ville gjøre noe da vi skulle pensjoneres, og en venn som er sjømannsprest snakket varmt om kirken. Vinterassistent er en frivillig jobb som man søker på via hovedkontoret.

Vi blir forespurt fra Bergen hvert år, samtidig som det er et ønske fra stedet her at vi kommer tilbake grunnet kontinuiteten. Jobben er frivillig idet det er ulønnet, men vi får reise og et sted å bo. Det er selvsagt en bonus å vœre på et fint sted, men det er ikke noen ferie – vi jobber fem dager i uken, pluss noen kvelder.

Hva får man igjen ved å gjøre en frivillig innsats her på kirken? Stedet her appellerer til både en menneskelig og en åndelig faktor, som betyr mye for oss. Vi får en veldig god følelse av å vœre her og mange koselige tilbakemeldinger fra takknemlige folk som kommer hit. Mange kommer fordi sjømannskirken er sjømannskirken, selv om de ikke lenger har noen tilknytning til sjøen (nå Norsk Kirke i Utlandet. red. anm.). Andre føler behov for å snakke med og treffe nordmenn. Det er et fint miljø her, og noen går igjen i mange, mange år. Noen av vennene våre er litt misunnelige fordi vi har tatt steget og gjort dette, for mange kanskje ønsker det, men å gjøre det er noe helt annet …

Forblir man ung ved å gi tilbake? Ja, det tror jeg. Vi merker for eksempel at de frivillige i hagegruppa synes det er godt å gjøre noe fysisk, samtidig som de hjelper til. Vi tenker ikke på at vi er så gamle, men dette er den siste perioden vår her, for sjømannskirka sender ikke ut folk etter 75. Så vi må finne på noe annet, men vi blir ikke av de pensjonistene som sitter så veldig stille.

Hva får man får igjen ved å gjøre en frivillig gjerning? For min del ble jeg veldig rastløs da jeg ble pensjonist, etter en veldig tøff jobb. Nå føler jeg at jeg har funnet roen og at jeg samtidig gjør noe godt for samfunnet, og det er kjempeviktig. Det er alltid noen som trenger hjelp. Kirka har god stemning, godt miljø og gir gode opplevelser, som er medisin for oss mennesker, mener jeg.

APRIL 2022 - Det Norske Magasinet | 31


Frivillig kjøkkenhjelp Helen-Mari Gusjås og Marit Braute. Foto © Norsk Forening.

Norsk Forening, Fuengirola Helen-Mari Gusjås - President «Takket være de utrolige frivillige som stiller opp å gjør en fantastisk jobb, klarer vi å holde foreninga i gang.» De aller fleste nordmenn på Costa del Sol kjenner til Norsk Forening. Her er det alltid liv og aktiviteter, mye takket vœre foreningens frivillige hjelpere. Helen-Mari Gusjås ble president for foreningen i februar. «Jeg har vœrt kjøkkenhjelp og kokkeassistent, stått i baren og kassa og tatt det som kommer. Så ble jeg varamedlem i styret og senere visepresident, så jeg har gått gradene, kan du si.»

Hvorfor Norsk Forening? De som bor har nede har behov for en norsk forening, for å få norsk mat av og til og å komme sammen sosialt. Det er et veldig fint miljø med alle slags mennesker. Vi har medlemmer fra 50 til over 90, så det er god spredning. Alle er hjertelig velkomne til Norsk Forening. Vi er her for nordmenn.

Hvordan kan folk hjelpe til i foreningen? Man må først og fremst vœre medlem, for det

Hjerte med himmel. Foto © Beate Winther.

32 | Det Norske Magasinet - APRIL 2022

Jarle Gusjås spyler stolene på foreningen. Foto © Norsk Forening.

er medlemskap og matsalg vi lever av. Man kan stille i oppvasken, tappe øl eller smøre smørbrød. Det er alltid noe å gjøre, og det er jo koselig. De som leder aktivitetene våre, som quizen og tombolaen, er også frivillige. Nå som vi begynner å komme tilbake til normalt, planlegger vi en pubkveld, påskefeiring og 17. mai-middag. Vi som hjelper til her kan bli slitne innimellom, men vi får igjen via all hygga og omsorgen fra medlemmene. Takket være de utrolige frivillige som stiller opp å gjør en fantastisk jobb, klarer vi å holde foreninga i gang.

Hjelper dere også utenfor foreningens dører? Sist helg hadde vi en innsamling til Ukraina. Vi bidrar også til Fuensocial hver jul for fastboende på institusjoner og inviterer psykisk utviklingshemmede her til pizza og brus og pakker. Det er to år siden sist, så vi håper vi får gjort det igjen i år. Under koronaen dro mannen min og jeg med mat til medlemmer som var syke. De ringte meg og vi ordna med mat hjemme som vi satt utenfor døra deres. Det er det samme hvis noen blir syke nå. Vi merker jo når de faste ikke møter opp, og da prøver vi å ta kontakt. Vi ønsker å vœre en forening som har omsorg for alle våre medlemmer.

Foreningens glade frivillige, foran fra venstre Regina, Jarle og Anne Mari, og bak, Helen-Mari og Randi. Foto © Norsk Forening.

Ideer over ting man kan gjøre som en frivillig hjelper i Andalucía ✓ Støtte de krigsrammede i Ukraina og ukrainske flyktninger i Spania med pengedonasjoner og/eller ting de trenger (de har en lang liste) via organisasjonene Maydan, Prosvita, Asociación Niños de Ukrainia y Andalucía, Croz Roja m.m. ✓ Bli frivillig i Sjømannskirken, Norsk Forening eller Den Norske Skolen ✓ Hjelpe en nabo eller noen som er svakere stilt enn deg ✓ Hjelpe de spanske nabobarna med engelskleksene ✓ Lœre noen norsk, slik at de kan finne jobb i Norge ✓ Hjelpe kriserammede folk gjennom lokale og internasjonale organisasjoner ✓ Bidra til lokale veldedighetsorganisasjoner ✓ Støtte sentre for familievold med tid eller ressurser ✓ Gi blod til Røde Kors (Cruz Roja) ✓ Bidra til støtteorganisasjonene for Kreft, Alzheimer, Fibrosis, etc ✓ Ta del i solidariske løp, maraton eller andre aktiviteter til inntekt for veldedighet ✓ Adoptere et dyr fra Princess Alba Foundation, Paws, Aristocats, Mijas Felinos etc. ✓ Bli fadder til et esel fra Donkey Dreamland ✓ Bli medlem og hjelpe lokale, regionale eller internasjonale miljøorganisasjoner ✓ Plante trœr eller rydde etter skogbrann/flod ✓ Starte en strand- eller parkopprydning ✓ Bli fadder for en benk ✓ Ta deg tid til å stoppe og snakke med eldre og ensomme mennesker


Norske varer og spesialiteter til påskebordet Supper, sauser, mm. fra Toro, glutenfrie norske produkter, brun lapskaus, kalvekjøtt, lam fra New Zealand, Linjeakevitt, produkter fra King Oscar og mye mer.

SUPERMERCADO Din nordiske dagligvarebutikk i Fuengirola. Varer fra Danmark, Sverige, Norge og Finland

Her ligger vi

CATERING!

Snakk med kokken vår! BESTILL DINE PÅSKEVARER I GOD TID r tesse Delika aliteter esi og sp ndinavia a fra Sk esten og r rden av ve

VED FERIA-PLASSEN I FUENGIROLA C/ Feria San Isidro Labrador 10 Casa Nordica • ( 952 19 91 48

Centro Idea, Ctra. de Mijas km. 3,6 29651 Mijas. - Tlf: 952 58 12 36

Åpen: Man-fre: 10-18.00 • Lørd: 10-14.30

Skandinavisktalende Spansk Advokat Vi snakker: skandinavisk, engelsk, spansk, tysk, nederlandsk, fransk og italiensk Eiendom, planlegging og eiendomshandler Engelske og Spanske advokater

Spesialister på skandinavisk og spansk juridisk bistand

NÅ UT TIL TUSENVIS AV LESERE. ANNONSER VIRKSOMHETEN DIN HER.

www.norskemagasinet.com

Testamente, arv og skifte Familie- og skilsmissesaker Personskade

952 527 014 info@decottalaw.net

www.decottalaw .com

Selskapsrett og timeshare Sivil- og kriminalrettssaker

Etablert av John De Cotta og Jaime Santafé Est. 1983

SIDEN 2002… NUMMER 1 FOR SERVICE PÅ PERSON- OG VAREBILER

KOLOS

PROBLEMER MED HØRSELEN? – prøv vårt MICRO-høreapparat gratis

VI SØRGER FOR AT DIN BIL HAR DET GODT

• Store og små reparasjoner • Vedlikehold, skadereparasjoner og lakkering • Datadiagnostikk • Elektrisitet og A/C • ITV-forberedelse • Eierbytte – vi ordner papirarbeidet • Vi selger bruktbiler og tar biler i kommisjon…og samarbeider med alle forsikringsselskaper

Conny Hundtofte Strauch Uavhengig rådgivingskonsulent

Porsche Cayenne S 4.5 V8, automatic.

Gratis hørselstest Mercedes Benz E350 CDI V6 CDI

TALLERKOLOS@GMAIL.COM 635 198 998 Marbella

Costa Muebles

oban

B Tania &

Centro Idea Autopista

Tidligere skjulte jeg at jeg hadde høreapparat, nå viser jeg alle hvor smart det er

Ring og bestill tid på +34 951 239 004

Åpningstider: Tirsdag og fredag kl. 9.00 – 13.00 eller etter avtale

< Fuengirola Ctra. de Mijas

> Mijas

Málaga

Ctra. de Mijas km 4.6 - 29651 Mijas

Tlf.: 952 460 229 - www.kolos.es

www.dkhc.dk

Paseo Maritimo 5, Blokk 2 Parque Doña Sofia · 29640 Fuengirola

HOS OSS FÅR DU 4 ÅRS GARANTI OG FRI SERVICE I SPANIA OG VED 29 AVDELINGER I DANMARK APRIL 2022 - Det Norske Magasinet | 33


Cehegin Av Rikke Iuell Printz

Utflukt til

CEHEGIN Cehegin ligger nord-vest i Murcia-regionen, bare noen mil fra grensen mot Andalucía. Byen har drøyt 16 000 innbyggere og er vakker og velstelt. Cehegin har en mangfoldig historie og er et eldorado for arkeologer. Her finnes lag på lag med spor etter ulike folkeslag. Tidligere sivilisasjoner bodde i Begastri, som ligger et par kilometer utenfor Cehegin, og det er her de største arkeologiske funnene er gjort. Videre finnes det gamle hulemalerier ved Peña Rubica Caves. Ellers var det araberne som flyttet byen dit den ligger i dag, og som bygget forsvarsmurene som det fremdeles finnes rester av rundt den eldste bebyggelsen.

34 | Det Norske Magasinet - APRIL 2022

Conquistadorenes rike

Mange conquistadorer som vendte hjem fra Sør-Amerika, slo seg ned i Cehegin. De brakte med seg store rikdommer til byen og bygget praktfulle herskapsboliger. I nyere tid har mange av disse blitt renovert, og byen fremstår i dag som pen og velstående. Cehegin har også nytt godt av å ha kort avstand til Caravaca de la Cruz, nabobyen som av mange blir regnet som verdens femte mest hellige by. Mange pilegrimsfarere på vei til Caravaca de La Cruz la veien om nabobyen Cehegín, som i dag har drøye 16 000 innbyggere.

For byens beste Et bra sted å begynne sightseeingen er Plaza del Castillo, som har fantastisk utsikt over byen med smale gater, bratte trapper, trange passasjer og mange historiske bygninger. Den mest særegne bygningen, arkaden Los Soportales, ligger nettopp her. Den ble bygget i 1725 for byens mest velstående borgere, slik at de kunne sitte høyt hevet over den gemene hop for å få med seg begivenhetene som foregikk på plazaen.


Los Soportales ble bygget i 1725. Det var her de velstående satt når det var forestillinger på plazaen

Rett utenfor arkaden ligger Iglesia Mayor de Santa Maria Magdalena, med sitt vakre interiør. Den eldste delen ble bygget på 1400-tallet, dåpskapellet ble bygget så sent som på 1900-tallet. På plazaen ligger også det arkeologiske museet med utgravninger fra forhistorisk- og frem til nyere tid. Her finnes fossiler og mineraler i ymse farger, fasonger og størrelser. Museet inkluderer nabohuset Palacio de Los Fajardo, et vakkert herskapshus som ble bygget i det på 1700-tallet. Midt på Plaza del Castillo står en skulptur av en representant fra et av de mange spanske broderskapene slik vi kjenner dem fra påskeprosesjonene. På samme måte som Caravaca, har Cehegin også sitt særegne kors som de forsøker å markedsføre. Originalen ble funnet i 1932 i de romerske

Lamenza

Statue som representerer et av de mange broderskapene som vi kjenner fra påskeprosesjonene

eller 7. århundre. En gigantisk kopi står i en av rundkjøringene like utenfor byen.

Fakta:

Områdene rundt Cehegín er grønne og fruktbare, og byen lever godt av fruktdyrking, spesielt aprikoser og fersken. En stor del blir hermetisert og går til eksport. I 1982 fikk Cehegin status som en by av kulturell interesse, og det har i de siste årene blitt satset stort på turisme. Byen har et flott turistkontor med serviceinnstilte, engelsktalende ansatte som sørger for at dagen i Cehegin blir en uforglemmelig opplevelse.

Cehegin ligger nord-vest i Murciaregionen, cirka halvannen times kjøring fra Granada. Byen har drøyt 25 000 innbyggere og er verdens femte mest hellige by, sett med katolske øyne.

www.turismocehegin.es www.ladistancia.es climbingaway.fr/fr/voyager/topos-guides-escalade/1

ruinene i Begastri og er nå utstilt på byens arkeologiske museum. Tilsvarende kors er blant annet funnet i Andalucia og er trolig fra det 6.

Nielsen

ADVOKATERISPANIA .com

· Selvangivelse i Spania · Kjøp og Salg av Eiendom · Testament og Arv • Garanti • Service • Pris

Medlem av: Spansk-Norsk Handelskammer Norge Spansk-Norsk Handelskammer Spania Camara Oficial de Comercio Málaga

Ermita de la Purísima Concepcion

La Cala de Mijas • Mijas Costa

Møbler & dekorasjon Innendørs & utendørs Info@whitedesignco.com • Tlf. 952 494 155 Dilys 600 583 673 · www.whitedesignco.com

GRATIS

Vi snakker engelsk

Analyse av bassengvannet ditt.

Pools Mijas S.L.

Ta med et lite beger med vann fra bassenget ditt til oss og vi vil fortelle deg hvordan du best holder den riktige kjemiske balansen i vannet.

Åpent 08.00 – 16.00

Den Største bassengforretningen på Costa del Sol PROFESJONELT BASSENGVEDLIKEHOLD • TILPASSET DITT BEHOV.

Varmepumper • Automatiske bassengdekker Spabad • Saltvanns-/klor tilsetting • PH-dosimetre

Nye svømmebasseng med 10 års garanti • lekkasjeundersøkelser og reparasjoner

Tel. +34 683 409 666 og • +34 600 502 733 lill@advokaterispania.com • www.advokaterispania.com

Vi har alltid et godt tilbud! Vi har alt til bassenget ditt!

Bassengutstyr, kjemikalier, leker, spill og mye mer! Renovering, reparasjoner, vannvarmere, lekkasjeundersøkelser, ukentlig profesjonelt vedlikehold av bassenger. Urb. Doña Pilar • Ctra. De Mijas, Mijas • Mob. 667 78 82 91 splashpools@electronbox.net • www.splashpoolsmijas.com

952 591 053

APRIL 2022 - Det Norske Magasinet | 35


TO MINUTTER MED SJØMANNSPRESTEN

El Campanario Sjømannskirken Costa del Sol

Besøksadresse Avenida del Cortijo 3, Sitio de Calahonda, Mijas Costa. Postadresse Iglesia Noruega, Apt 3025 Calahonda, 29649 Mijas Costa Telefoner: +34 952 939 800 · +34 650 446 348 * (*beredskapstelefon ved akutte behov) elcampanario@sjomannskirken.no Bankkonto Norge: 3000 15 28609 Spania: 3058 0883 50 2720001638 Vipps ID: ”Costa del Sol Sjømannskirken” / #64835

Våre åpningstider er nå: Onsdag 11.00–16.00 Torsdag 11.00 -16.00 Fredag 11.00–16.00 Lørdag 11.00–16.00 Søndag 12.00 Gudstjeneste med kirkekaffe

Gudstjenester Hver søndag kl. 12.00 på El Campanario Strikkekafé Hver tirsdag kl. 18–20 Selofhads døtre (basargruppe) Hver torsdag kl. 11-13 Hagegruppe Hver tirsdag og torsdag fra kl. 10 Turgruppe (slutten av september – tidlig i april) Hver fredag kl. 10:00 Internett Hjemmeside: www.sjomannskirken.no/costa-del-sol Facebook: Sjømannskirken på Costa del Sol, Ung på Solkysten

Påskemorgen slukker sorgen, synger vi i kirka hver påske. Det er en av påskens mest kjente salmer. Slukker sorgen til evig tid. Men er det sant? Hva er det i så fall med påskemorgen som kan gi trøst? Vi opplever kriser i verden: klima, pandemi og krig. Vi ser ødeleggelser, død og elendighet på dørterskelen vår. Barn i bomberom, sykehus rammes, flyktninger blir utnyttet og overgrep skjer. Midt i elendigheten kan Gud oppleves som fraværende. Det får oss til å kjenne på det som filosofer kaller det ondes problem. Det ondes problem kan oppsummeres slik: Enten så vil ikke Gud hjelpe, eller så kan ikke Gud hjelpe. Hvis Gud ikke vil, så er han ond. Hvis Gud ikke kan, så er han ikke allmektig. Så grusomt og mørkt kan det sies. Og allikevel synger vi om påskemorgen som slukker sorgen. Er kirka helt naiv? Jeg tror ikke det ondes problem lett kan besvares. Allikevel er jeg altså en av dem som synger påskesalmene av full hals og mener hvert ord fra dypet av hjertet. Det er nemlig i tillit til at Gud er større. Større enn vår evne til å tolke og forstå verden. Jeg tror ikke Gud er ond og lar være å handle, men jeg tror Gud har gjort seg avmektig. For i Kirken tror vi på kjærlighetens Gud.

Påsken på El Campanario Palmesøndag 10. april: Konfirmasjonsgudstjeneste kl. 12.00 Skjærtorsdag 14. april: Vandregudstjeneste kl. 12.00 Langfredag 15. april: Pasjonsgudstjeneste kl. 12.00 Påskeaften 16. april: Påskevigilje kl. 21.00 Påskedag 17. april: Høytidsgudstjeneste kl. 12.00 Myldrefredag 22. april og 6. mai Annen hver fredag ønsker vi barn og barnefamilier velkommen til Myldrefredag! Det blir tacoservering fra kl. 16 og aldersinndelte aktiviteter til følgende tidspunkter: • • • •

Småbarnssang for de minste kl. 17 Liv og Røre for 1.–4. trinn kl. 17.30 Spillklubb for 5.–7. trinn kl. 18.30 Kveldsavslutning for alle i kirkerommet kl. 19.30

Velkommen til alle, store og små!

Hvordan finne oss Det er ikke alltid så lett å finne fram i Spania, selv om en har GPS kan en komme på villspor. Sjømannskirken ligger mellom Fuengirola og Marbella , og om du kommer med bil på Kystveien (A-7 /N-340) skal du ta av ved avkjørsel til Calahonda / AP-7 (Det er flere avkjørsler til Calahonda, men denne har et blått skilt). Kjører du betalmotorveien (AP-7) er det bare en avkjørsel til Calahonda og da er det lurt å kjøre ned til den store rundkjøringen nede ved kystveien. 36 36 | Det | Det Norske Norske Magasinet Magasinet - APRIL - APRIL 20222022

Fredag 22. april: Ungdomskafé kl. 20.00 Velkommen til ungdomskafé for 7. trinn og oppover! Det blir spill, snacks, prat og kakao etter Myldrefredag og fram til klokken 22. ◄ Torsdag 28. april: Salmekveld kl. 18.00 Denne kvelden skal kirkerommet fylles med vakre toner fra salmeboken. Det blir mye allsang, enkelte soloinnslag, og kirkemusiker Magnus Køhn har med seg gjestemusikere til å akkompagnere det hele. Etter sangstunden dekkes det til kveldsmat. Arrangementet har fri entré, kveldsmaten koster €5,-

Gud både vil og kan gripe inn, men kjærlighetens makt er ikke en kontrollerende allmakt som tvinger gjennom det gode – for da er det ikke lenger godt. Guds allmakt er kjærlig. Det ondes finnes, men vi har evne til å reagere på det. Slik vi ser i Bibelen når Gud blir menneske i Jesus, lar seg bevege av andres smerte, gråter i sorg og svetter blod i frykt. Når Jesus dør på korset, identifiserer Gud seg med alle lidende og lider med oss. Men det stopper ikke der. Det kommer nemlig en påskemorgen. Jesus dør, men han står også opp. Som vi sier i kirken hver søndag: kjærligheten er sterkere enn døden. Det onde har ikke siste ordet i fortellingen om Jesus. Og det skal ikke ha siste ordet i verden i dag. For nå er det vi som er Guds kropp på jorda, og vi som skal stå opp. I oppstandelsen er det oppreisning for alle krenkede og lidende. Påskemorgen viser oss håpet. Viser oss at det gode skal vinne. Derfor skal jeg synge det i år også: påskemorgen slukker sorgen, slukker sorgen til evig tid!

Caroline Lygre Sjømannsprest Costa del Sol.

I kafeen I påskeuken blir det servering av varmlunsj, onsdag og lørdag. På skjærtorsdag og langfredag serveres kun vafler og kaffe. 1. påskedag blir det kirkekaffe etter høytidsgudstjenesten.

Tårnagenter for 1.–4. trinn Søndag 8. mai blir det samling på kirka med spennende oppgaver og mysterier som skal løses. Følg med i nyhetsbrev og på Facebook for påmelding og mer informasjon.

Kunstutstilling i Sjømannskirkens kafé Fredag 13. mai kl. 12.00 blir det åpning av ny kunstutstilling ved Birgitte Mellentin. Denne utstillingen varer frem til 7. juli.


Tekst av Jette Christiansen

Flyplassen uten passasjerer Mange av verdens største flyselskaper er representert her, og selskapene har sendt noen av sine mest særpregede fly hit, som Airbus A380, A340 og Boeing 747. Flere fly lander stadig vekk, men bare de færreste forventes å lette igjen. Her er hverken innsjekkingsskranker eller tollfrie butikker, og absolutt ingen passasjerer. Det er derimot den største parkeringsplassen for ubrukte fly i Europa.

himmelen over Europa tømtes for fly, ble det trengsel på landingsbanen i Teruel. Pandemien har resultert i et langt større behov for oppbevaring i Teruel, fordi mange av de konvensjonelle flyplassene snart går tom for plass. Krisen har selvfølgelig spesielt rammet oversjøiske flyvninger, hvor de helt store flyene blir brukt, og hvis flyvninger ennå er langt fra nivået fra før koronapandemien. Og det ser man også i Teruel.

Ideell plass i ødemarken Aeropuerto de Teruel ligger mellom Valencia og Zaragoza i Teruel-provinsen. Området er øde og tyntbefolket, med et veldig tørt klima. Det er derfor godt egnet til formålet, da flyene kan stå her i lang tid med bare minimalt behov for vedlikehold. Flyplassen ble innviet i 2013 nettopp med det formål å tilby flyselskapene fasiliteter for oppbevaring, vedlikehold og opphugging av ubenyttede fly. Det er selskapet Tarmac Aerosave, en del av et fransk konsortium, som spesialiserer seg på denne usedvanlige bransjen, og som driver to lignende virksomheter på flyplasser i Sør-Frankrike. Flyene som først kom til Teruel var utrangerte eller kom fra konkursrammede selskaper. Ingen passasjerer fløy til flyplassen i Teruel, og bare de færreste hadde engang hørt om den, men det var før koronakrisen startet i 2020. Og da

Da himmelen over Europa tømtes for fly, ble det trengsel på landingsbanen i Teruel.

oppbevart noen maskiner på operative flyplasser i Spania. For SAS’ vedkommende har det vært i Castellón og Madrids Barajas, som også huser noen av British Airways’ og Iberias fly.

Større behov forventes På områdets 350 hektar er det plass til 350 fly, men nå utvides det med 195 hektar så det blir plass til 490 fly. En del av det større området ble tatt i bruk fra begynnelsen av 2022. Samtidig har flyplassen nettopp innviet en ny hangar, hvor flyene blant annet kan males, og hvor man kan utdanne nye folk.

Med enveisbillett

Tarmac Aerosaves arbeid går ikke lenger bare ut på å hugge opp fly og sende enkeltdeler til gjenbruk. Det er ikke en kirkegård for fly. I stedet får de fleste maskinene den nødvendige pleien, til de igjen kan komme i bruk – håper man. Det håpet har allerede blitt oppfylt hos British Airways, som i starten av 2022 hentet sine A380 hjem for å gjeninnsette dem i drift.

Blant flyselskapene som har sendt noen av sine maskiner med enveisbillett til Teruel, er Lufthansa, British Airways, Tap Portugal og Iberia, samt en rekke selskaper fra andre verdensdeler. De skandinaviske flyselskapene har ikke tydd til denne løsningen. Både SAS og Norwegian forteller at de fortrinnsvis har hatt inaktive fly stående på de skandinaviske flyplassene. Men begge flyselskaper har allikevel

Hvor mange flere som kommer, kan man ikke vite, og hvor lenge de øvrige må bli stående her, er også usikkert. Lufthansa overveier for eksempel å aldri gjeninnføre sine 17 eksemplarer av A380, samtidig som de planlegger å ha sine 340-maskiner inaktive enda en tid. I stedet lar de dem stå på denne flymaskinenes langtidsparkering. Også de venter på bedre tider …

Teruel flyplass med langtidsparkering for fly.

APRIL 2022 - Det Norske Magasinet | 37


Foto © Beate Winther

Norsk Forening C O S T A

D E L

S O L

Edif. Vega Sol 1. C/ Feria de Jerez 4, 29640 Fuengirola, Tlf. 952 58 09 50 / Fax 952 470 523.

President: Helen-Mari Gusjås Telefon: 0047 91318406

Hjemmeside: www.norsk-forening-costa-del-sol.net · Epost: nf.fuengirola@gmail.com

Hei igjen, alle sammen,

Visste du at …

Det har vært en ganske underlig vinter og «vår» her på Solkysten. Fra brukbar varme, mye sol og ganske så tørt – til masse overskyet vær, regn og langt kjøligere enn normalt. I tillegg har vi opplevd den verste «sandregnvinden» fra Sahara i manns minne. Calima – eller blodregn – kalles dette. Skal man finne noe positivt i det som har skjedd, er det jo bra for avlingene og vannmagasinene at nedbøren kom, men det får jo være måte på! Nå vil vi så gjerne ha litt sol og varme igjen. Dessverre fortsetter Putin å kjøre på i en meningsløs angrepskrig som til de grader går ut over sivile. Håpet må være at de tallrike forsøkene på forhandlinger til slutt fører fram. Det går mot slutten på vårsesongen i Norsk Forening. Vi har arrangert tre dagsturer, tre medlemskvelder med foredrag og musikk-quiz, pubkveld og tombola. Lørdag 9. april avholdt vi den tradisjonelle påskelam-middagen som ble kjempekoselig. Den populære onsdagsquizen fortsetter så lenge lokalene har åpent.

Marco-gjengen har vunnet quizen de tre siste gangene, så nå gjelder det å gi vinnerlaget utfordringer!

Månedens gode nyhet … Vi får bare være glade for at litt nedbør har gjort livet litt lettere for andalusiere!

Månedens dårlige nyhet … ... denne pandemien er jammen seiglivet! Og … Putin er ikke vel bevart! Calle Juan Breva. © Javi Masa Flickr.

Boule-gruppen har fremdeles mye moro hver mandag, onsdag og fredag kl. 13. Alpingruppen hadde en strålende vårfest på Seawiew, og siste offisielle tur gikk søndag 3. april. Vi oppfordrer dog alle som ønsker det til å fortsette å gå turer. Siste åpningsdag i foreningens lokaler er lørdag 30. april, men det vil bli arrangert 17. mai-middag på nasjonaldagen vår. Påmelding på liste i Foreningen. Vi starter opp høstsemesteret mandag 12. september. I mellomtiden ønsker vi alle en flott vår og sommer. Slik så det ut da Calimaen traff oss:

Norsk Forening C O S T A

D E L

S O L

38 | Det Norske Magasinet - APRIL 2022

?

Calle Juan Breva er en av de eldste gatene i Los Boliches – og kanskje den vakreste, med mye av de opprinnelige lave og sjarmerende bygningene – rikelig pyntet med blomster.


Nytt fra Den Norske Skolen

Tekst og bilder: Nina Cicilie Kaasin Simarud

Rike oppgaver, kulinariske opplevelser og nytt interiør; Et lite utvalg glade og stolte kokker fra 6. trinn. De har laget kulinariske retter fra Italia, Frankrike og England i skolens nye utekjøkken, som sto ferdig første semester.

De siste ukene har vært produktive på alle trinn, og jammen har det skjedd masse. Det har, blant mye annet, vært kokkekamp, søppelprosjekt, Europaprosjekt og portrettegning på Den Norske Skolen, Málaga. Ja, og så har skolen fått splitter nye møbler! Europaprosjekt

Nye møbler

Søppelprosjekt

Elevene på 6. trinn har vært på en “fiktiv reise” med eget reisebudsjett, der de måtte finne hotell, transport, flybilletter, severdigheter osv. I norsk jobbet vi med fortelling som sjanger, og elevene skrev fortelling om en reise i Europa, sier den engasjerte kontaktlæreren, Monica Mørkve Wesøe, som også underviser klassen i mat og helse. – Der hadde vi mat fra ulike kulturer som tema og lagde typiske matretter, først fra Europa, deretter fra andre deler av verden, forteller hun.

Nå har alle på barne- og mellomtrinnet fått nye bord, og alle på hele skolen har fått nye stoler. Alle rom har også fått nye gardiner. Det var 10. trinn som brukte en lørdag til å skru bord og stoler sammen, bære ut gamle møbler og sette nye møbler på plass. Jobben, som klassen tok til inntekt for avslutningstur, tok ca. 5 timer, med 17 arbeidende elever og foreldre.

Med fokus på gjenbruk har 3. og 4. trinn laget sin egen drømmeskole i miniatyr – av søppel de har funnet på skolen og hjemme. I Uruguay finnes det nemlig en ekte skole som er bygget av søppel. På Skolen Min, digitale læringsressurser utgitt av Cappelen Damm, ligger det en film om hvordan skolen ble bygget, med bildekk, flasker og annet søppel.

3. og 4. trinn jubler over nye pulter og lover å holde dem ryddige og pene.

Tor har laget modell av gymsalen han drømmer om, med basketkurver, treningsapparater, basseng og stupebrett.

Porttrettegning med blyant En blyant ført av en dedikert elev kan skape stor kunst. Det fikk skolen erfare da niendetrinnselevene i februar jobbet med å gjengi et valgfritt fotoportrett i blyant og kull.

Kokkekamp

Skal vi dømme etter resultatene, var det mange kunstnerspirer som opplevde mestring gjennom portrettoppgaven.

Hvis man arbeider på et kjøkken, vet man at der må man prestere under tidspress. Planlegging og oppgavefordeling er viktig, om man skal tilfredsstille kundene. Menyen på kokkekampen denne gangen hadde en tydelig asiatisk touch, og elevene leverte veldig gode resultater.

APRIL 2022 - Det Norske Magasinet | 39


Peña Oso Polar Av: Fredrik Alnæs, Málaga de Noruega. Bilder © Málaga CF

Málaga CF

Femenino – Campeones! Málaga CFs Femenina. Foto © Málaga CF.

Málaga CF Femenino har vunnet 21 kamper, kun spilt uavgjort i to og ikke tapt en eneste ligakamp i siste sesong. Málagas kvinnelag, Málaga CF Femenino, er nykronede mestere i sin avdeling i Primera Nacional, noe som ble klart allerede fem runder før slutt. Det sikrer en plass i neste sesongs 2. RFEF i den nye ligastrukturen for kvinnelagene. 2. RFEF består av to grupper på 18 lag og tilsvarer Tercera División. Det betyr at klubben på papiret ikke rykker opp, men vil spille på tilsvarende nivå som denne sesongen i den nye ligastrukturen. Liga Iberdrola forblir landets øverste divisjon med 18 lag, med nyetablerte 1. RFEF med 18 lag og to grupper av 18 lag i 2. RFEF på nivåene under. Tidligere har det vært seks grupper på 2 RFEF-nivået. Málaga CF Femeninos forløper, Club Atlético Málaga, var den første kvinneklubben som ble dannet i Andalucia. Det skjedde 30. juni 1991, og siden spilte klubben 15 sesonger på øverste nivå, leverte landslagsspillere til det spanske landslaget og hadde sin storhetstid mot slutten av 90-tallet.

Sesongen 1997/98 ble kronet med «el triplete»: mestere i serien og vinnere av både Copa de la Reina (Dronningcupen, der herrene har Copa del Rey, Kongecupen) og den spanske supercupen. 8. juni 2016 ble klubben innlemmet i Málaga CF under navnet Málaga CF Femenino, i tillegg til en struktur med reservelag, juniorlag og barneog ungdomslag. Det har foreløpig ikke gitt den aller største sportslige suksessen siden 2016, med spill i Primera Nacional denne sesongen. Men, denne sesongen har vært en stor sportslig opptur. Etter 23 runder står klubben med 65 poeng som nykronede mestere i sin gruppe (gruppe 4). Málaga CF Femenino har vunnet 21 kamper, kun spilt uavgjort i to og ikke tapt en eneste ligakamp. I tillegg har laget scoret 65 mål og kun sluppet inn 15, som gir fantastiske 50 plussmål i «regnskapet». Nærmeste rival, Badajoz, har 48 poeng og 33 plussmål til sammenligning. Det er derfor det er klart flere runder før

40 | Det Norske Magasinet - APRIL 2022

slutt at Málaga er mestere/skjønner ikke helt denne setningen. Det spilles 26 runder i Primera Nacional (14 lag i gruppa). I de andre gruppene kommer Fundación Tenerife nærmest, med 62 poeng på 23 kamper i gruppe 6 og Europa med 62 poeng på 23 kamper i gruppa 3. Sånn sett kan man si at Málaga CF Femenino har gjort det best av totalt 98 lag i sin divisjon. Det er ikke verst! Det er lite som tyder på at Málaga CF Femenino vil ta det rolig i de gjenværende kampene. De er nok veldig gira på å vinne resten av

kampene og banke inn noen mål til innen dommeren blåser av siste seriekamp mot Cacereño 2 24. april. Kanskje dette kan være starten på en ny storhetsperiode for Málagas kvinnelag, som kan ende opp i Liga Iberdrola om noen få sesonger. Det hadde vært veldig gøy, og en får håpe at grunnlaget, både økonomisk, mtp. publisitet og supporter-interesse og den generelle statusen til spansk fotball for kvinner fortsetter en positiv utvikling. Fotball er fotball, samme om det er snakk om herre- eller kvinnefotball, men det er ingen tvil om at en av de to har en tøffere kamp om langt mer begrensede midler. Heldigvis ser det ut til at interessen kan være på en oppadgående kurve, og med interessen vil trolig midlene følge. Den nye ligastrukturen vil også kunne spille en stor rolle, med færre lag i de øvre divisjonene, men forhåpentligvis med økt kvalitet og enda større konkurranseevne. Málaga CF Femenino har tatt fatt på jobben med å komme seg tilbake til landets øverste divisjon. Vi ønsker dem alt vel og er stolte av prestasjonene deres denne sesongen!

Kontakt med La Peña Oso Polar Vi i Peña Oso Polar – den eneste offisielle norsk/svenske supporterklubben til Málaga CF – arbeider hele tiden for å gjøre tilbudet til medlemmer og følgere bedre. Vi benytter Facebook og e-post.

Vil du bli med supportergruppa i supportergruppa Peña Oso Polar dradra på på fotballPolareog eller kamp med Málaga CF? CF når fotballkamp med Málaga det omsider kommer i gang, ta Ta kontakt kontakt på:på: www.facebook.com/pena-oso-polar E-post: penaosopolar@gmail.com


BILREGISTRERING • OMREGISTRERING TIL SPANSKE SKILTER

PÅ 2 DAGER

• IMPORT- & EKSPORTPAPIRER

ARILDS CORNER

• EU-KONTROLL (ITV) & HOMOLOGERING

Spillerne må ta ansvaret

• EIERSKIFTESERTIFIKAT

Av Arild Kristiansen

Málaga CF står foran en krevende sesongavslutning. Vil de holde seg i Segunda Division eller rykke ned? I dagens situasjon må noen ta ansvar og gjøre noe! Skal klubben holde seg i divisjonen, må spillerne ta ansvar og kjempe med nebb og klør og ikke skjule seg bak trener og team. Unnskyldninger holder ikke lenger. Den ledende spillergruppa må gå i spissen og få de andre med seg. De må ta ansvaret for at innstilling og samholdet gjør at matcher vinnes. Hvis ikke …

• ALT PAPIRARBEID VED REGISTRERING

HOLM

BILREGISTRERINGSSERVICE Tel: 671 20 48 24• Faks: 952 82 13 02

www.spanskbil.com • E-mail: carsreg.holmes@gmail.com

Alle mener sitt om hvorfor det har gått galt Trenerne har kommet og gått. Det enkleste er jo å bytte trener. Da blir alt så mye bedre, ikke sant? Spillerne har gått ut og inn fra akademiet og div. klubber. Har de blitt kjent og hatt tid til å samspille? Savnet av en goalgetter er merkbart. Administrasjonen har hatt full jobb med å få skuta på rett kjøl. Fokuset har nok ikke vært mål og poeng, men de har gjort en formidabel jobb. Med en solid plattform ser fremtiden lysere ut, men de trenger nye investorer, og et lag i dypet er av liten interesse. Málaga CFs sportslig ansvarlige har ikke lykkes med trenervalg, spillerkjøp og salg, og alt må ivaretas i en profesjonell klubb. Det spanske fotballforbundet setter strenge rammer for hvordan en profesjonell klubb skal drives, og FIFA har sine lover og regler osv. som klubben må forhold seg til, samt å ta konsekvenser av beslutninger som ble tatt før sesongen. Etter den søte kløe kommer den sure svien …

Hva med andre ytre faktorer?

&

VILLA

Den digitale verdenen er kjempeviktig, siden man har søkelys på seg 24 timer i døgnet. Aviser, internett, og nettsider med betalingsmurer, muligheter og tilbud. I tillegg kommer lokal-TV, presse, radio osv.

AL ON TI

Stor prosjekttomt på 23 159 m2 med kystens beste utsikt. Tomten er vurdert til 101,79 euro pr. m2 med en tilbudspris på 2 000 000 euro. Det kan bygges 28 boliger i to kategorier: -21 rekkehus som dekker et areal på 5028 m2 -7 villaer med et areal på 3500 m2 Ifølge arkitekten er prosjektet budsjett med en fortjeneste på 7 000 000 euro! Din eiendomsformidler EKT INTER NA OJ R Kontakt: 617 700 424 P

Økonomien fra de landsdekkende tv-overføringene spiller en vital rolle. TV-dekningen skaper grunnlaget for en rekke aktiviteter - sponsorer, salg av drakter og supporterutstyr, arenareklame og eksponering, samarbeidsprosjekter osv. Faller TV-eksponering og TV-inntekter bort, får det uante konsekvenser. I den profesjonelle fotballverdenen dreier det seg om store penger, og sponsorer og samarbeidspartnere skaper midler som strekker seg mye lenger enn eksponering av en logo.

PROFITT: 7 000 000 EUR

SUNSHINE ESTATES 2000 S.L.

La Rosaleda er en gammel, ærverdig og hyggelig arena, men den bør nok fornyes. Málaga CF har divisjonens nest høyeste gjennomsnittlige tilskuerantall, med de trofaste Málaguistas i spissen. Supporterklubber som oss kommer også inn her. Det er en god inntektskilde, men ikke nok. Nå må alle krefter dra lasset i samme retning slik at Málaga CFs videre liv sikres!

Lena Grøn & Heidi Andersen

• Juridisk- og skatte assistanse • Til- og fraflytting Spania

SPANSK EKSPERTISE PÅ DITT EGET SPRÅK Advokater • Ingeniører & Arkitekter

Tlf: (+34) 951 910 649 Mobil: (+34) 647 911 302 Avda. Ramón y Cajal 2, 3º E y F, 29640 Fuengirola www.gron-andersen.es info@gron-andersen.es APRIL 2022 - Det Norske Magasinet | 41


GOLFSIDEN KJENNER DU EL HIGUERAL GOLF CLUB?

El Higural sett fra terrassen. Foto © Los Vikingos.

El Higural proshop. Foto © Los Vikingos.

El Higueral Golf Club ligger vakkert til på høyre side i dalen opp mot Benahavís. Dette er en 9-hullsbane med en rekke morsomme hull, og flere ganske krevende, bl.a. hull 2, 4 og 5. For å spille 18 hull, må derfor samme sløyfe spilles to ganger. Banen oppleves av de fleste som forholdsvis lett å gå til fots. Verdt å merke seg er at man har påbegynt en utvidelse av banen til en 18-hullsbane som skal stå ferdig i 2024/25, inkludert et nytt klubbhus.

Det blir en betydelig oppgradering i forhold til dagens situasjon, da det i dag er et lite klubbhus med terrasse for rundt 30 personer. De selger drikke og snacks fra en bod ved terrassen. Inne i resepsjonen selger de det mest nødvendige av golfutstyr, som golfballer og golfhansker, men også noen køller og golftraller.

Klasse 2

omed handicap over 24,8

Klasse 1

opp til 24,7 i handicap

GOLFTURNERING FOR LOS VIKINGOS 17. MARS PÅ EL HIGUERAL Nr.

Fornavn

Etternavn

Poeng

1.

Odd

Evensen

39

2.

Jan

Teksum

36

3.

Reidar

Olsen

35

Nr.

Fornavn

Etternavn

1.

Jan

Nybø

2.

Willy

Hoff

33

3.

Ruth

Rist

28

Poeng 35

Været har vært en faktor for golfspilling på Solkysten i mars dette året, men vi var heldige og hadde fine spilleforhold da 24 påmeldte skulle spille en Stableford-turnering. Banen hadde tørket godt opp, og greenene var tørre og raske. På grunn av litt lavere antall deltagere delte vi spillerne inn i kun to klasser denne gangen. Som vanlig i Los Vikingos ble de tre beste spillerne i hver klasse premiert, i tillegg til de som kom nærmest flagget på par 3-hullene. Premiene var som vanlig i Los Vikingos vin levert fra Golf Y Vinos. Agnar Johansen President

www.norskemagasinet.com

42 | Det Norske Magasinet - APRIL 2022

Nærmest flagget på par 3-hull

Vinnere El Higural. Foto © Los Vikingos

Nr.

Navn

Hull 1

Ruth Rist og Per G. Jacobsen

Hull 3

Sølvi Lauritzen og Odd Evensen

Hull 10

Mia Fossbakk og Oddvar Stranden

Hull 12

Kirsten Gundersen og Gulbrand Gagnum

For mer informasjon om Los Vikingos’ aktiviteter samt flere detaljer om påmeldinger til våre turneringer og resultater, besøk oss gjerne på www.losvikingos.net og Golfinfo.com

Følg golfnyhetene online!


AH Fuengi AHN F Fu Fue Fuen Fueng Fuengir Fuengiro Fuengirol Fuengirola Fuengirola/ Fuengirola/M Fuengirola/Mi Fuengirola/Mij Fuengirola/Mija Fuengirola/Mijas Asociaci�n Hispano-N�rdica/Spansk-Nordiska Föreningen

En ideell förening p� Costa del Sol

E�pedi�on & klubblokal har öppet �s– och fredag kl 12-15; Las Rampas, Fuengirola; 952 474 750

www.ahn-fuegirola.net; info@ahn-fuengirola.net; www.facebook.com/spansknordiska/

Välkomna till vårens föreningsverksamhet. Beställ medlemskortet, 40 €, här: www.ahn-fuengirola.net/medlem 1) Månadens restaurang: Mars-Maj

Medlemsförmåner

El Pa�to Gastro Steakhouse .

Sjukhusvård, Vårdcentral, Provtagning, Försäkringar Tandvård, Massage, Fysioterapi + Mäklare, Bostadsservice, Hemhjälp + Matvaruaffärer, Vinbodegor + Hemlarm + Glasögon, Inträden, Bilhyra + Hantverkare, Förrådslagring m.m.

Rabatt avtal med företag inom:

15 % på notan vid uppvisande av medlemskort.

En riktig gourmé restaurang med danska och argentinska mästerkockar.(högsta betyg av Tripadvisor).

Hälsa & Sjukvård

AHN har avtal med det toppmoderna sjukhuset Vihtas Xanit International i Benalmádena plus Vihtas Sjukvårdscentral i Fuengirola. AHN medlemmar får mellan 30 och 70 % rabatt vid vård. Sjukhuset har en svensktalande tolk samt tidsbokning på svenska. .

Restaurangen bjuder på en tapastallrik vid beställning. Boka bord: 623 191 529

2) Månadens restaurang: Mars-Maj

Vänringen - Trygghetsservice

15 % på notan vid uppvisande av medlemskort.. staurang med dagens rätt till bra pris. Boka bord: 652 159 659 Lördagar special: Smörgåsbord med Danska Smörrebröd

AHN startar VÄNRINGEN som är en gratistjänst för medlemmar som är ensamboende, och som vill ha kontakt genom ett telefonsamtal eller ett meddelande. Kontakta: Rolf rolfgronberg@hotmail.com ; 646 60 12 92

Konstgruppen - mån kl 11

Klubbkvällar - ons kl 18 (i Las Rampas)

Havne Kroen i Fuengirola hamn. Utmärkt frukost– o lunchre-

Se www.ahn-fuengirola.net/klubbkvallar

Kontakta: Ruth Södergren, +46 707 31 70 19

AHN Café - tis och fre kl 12-15

Diskussionsgrupp - tors kl 10-12

Pajer, smörgåsar, varmkorv mm, samt drycker från baren.

Kontakta: Lars Björck, +46 705 39 12 18

Promenader - mån kl 11-14

Bridge - Tis o fre kl 15:30

Kontakta: Håkan Ahl +46 76112108, hakanahl55@gmail.com

Kontakta: Rolf Grönberg, 646 60 12 92

AHN Golf AH AHN Go Gol G Sommargolf i Sverige, 20-årsjubileum - Omberg Golf Resort: Juni 28-30 h! Välkommen till AHN - Spela med reducerad GF

Vi har avtal om mycket förmånlig greenfee (GF) med ett 20-tal av de mest populära klubbarna på Costa del Sol. Tex: Alhaurin: GF+Buggy € 35j(jfr € 79), GF+Buggy+Middag € 45 Rio Real: GF € 69 (jfr € 111) Mijas: GF € 50 (jfr € 88).

Golfkalender, banor och bokningrutiner m.m. se AHNs hemsida: h��s://www.ahn-fuengirola.net/golf

AHN AH AHN

sponsras av

Estate Marbella

Vouchers

till Alhaurin, Rio Real och Mijas köps i AHNs Reception.

Golfhäftet Trophy - Alhaurin: 7 april


Helse & Velvære

B-vitaminer ”Problemet er ikke at man skal dø – men at man skal leve til man dør.” Dette sitatet fant jeg i en av Lars Okholms gamle bøker. Et annet sitat som jeg liker er: ”Vitaminer er stoffer som er skadelige for en hvis de ikke er der.” Et av vitaminene som kan hjelpe oss til å ha det bra, er B-vitamin. Disse deles opp i flere B-vitaminer, som samlet kalles B-vitaminkompleks.

I 1915 kaltes B-vitaminer for ”B-stoff” Ølgjær startet det hele, fordi man fant at et ekstrakt av ølgjær fremmet veksten av rotter når det ble gjort forsøk med dem hvor de ble gitt en spesiell diett. I 1926 isolerte man det første B-vitaminet – B1. Deretter begynte man å dele B-vitaminer opp i B1, B2 osv. og fant samtidig ut av hva det enkelte B-vitaminet var godt for.

Av Anni Dahms, Syke- & Helsepleier, Biopat og Kostholdsveileder. Innehaver av butikkjeden Annis Vitalshop.

I naturen finnes ikke B-vitaminer isolert,

jorden ofte blitt altfor intenst dyrket. I tillegg kommer vårt økende forbruk av sukker, alkohol, medisiner, som antibiotika, kaffe m.m., i tillegg til en tarmflora som ofte er svekket pga. dårlig matkvalitet og et usunt levesett.

men hele komplekset er samlet, for å sikre en normal cellefunksjon. Derfor anbefaler jeg alltid at du tar hele B-komplekset, for så evt. å øke med terapeutiske doser av enkelte B-vitaminer etter behov i en tid.

Ifølge Eva Lydekings bok Ny Næring bør antibiotika og B-vitaminer ikke tas samtidig. Så går du på antibiotika, bør du vente med B-vitaminene til du er ferdig med kuren.

Vi er avhengige av daglige tilførsler av B-vitaminer, idet de blir raskt tatt opp og raskt utskilt igjen. Unntaket er B12, som lagres i leveren.

Som en samlet gruppe har B-vitamin en rekke funksjoner, både med sukkerstoffskiftet, men også med omsettingen av fettstoffer og proteiner. B-vitaminer er dessuten Co-enzymer, og mange har antioksidant-effekter.

I dag ses en stor mangel på B-vitaminer Årsakene er mange, men en stor del skyldes at maten vår i dag er kraftig bearbeidet. Dessuten har

Alltid åpent for akutt hjelp. Ring 622 884 098 • (24t) Tannleger med over 20 års erfaring med norsk og spansk tannlegelisens.

SPESIALTILBUD Gratis undersøkelse Tannrens 30€ Helporselens krone før 550€ NÅ 450€ Sveitsisk implantat inkludert krone 1200€ Tlf: 952 665 499 / 622 884 098 • dentalcostadelsol@hotmail.com Plaza de la Hispanidad • Edif. Sol y Sol 1, Local bajo • 29640 Fuengirola www.clinicadentalcostadelsol.com • Nær Den Norske Forening 44 | Det Norske Magasinet - APRIL 2022

Mange mennesker strever, etter min mening, med unødvendige plager fordi de ikke vet nok om B-vitaminenes viktige oppgaver og evne til å forebygge og forbedre mange helseproblemer. Ofte anbefaler jeg B-vitaminer til folk som kommer med mange ulike plager, fra bekymringer og depresjon, sløvhet og tretthet, stress og nervøsitet, alkoholproblemer, kolesterolproblemer, dårlig hukommelse, hjerteplager,

DentaDanés clínica dental

Nete G. Larsen Martin Lazenby Vi snakker skandinavisk, engelsk, tysk og spansk. Vennligst ring mellom kl. 10.00 – 17.00 (mandag – fredag) for timebestilling.

Tlf./fax: 952 52 9666 www.dentadanes.com Calle San Miguel s/n “Maro Club 12,s 29787 Maro, Nerja

blodmangel, sprø negler, prikking og stikkende følelser i hender og føtter m.m. – selvfølgelig etter å ha forsikret meg om at legen har vært rådført om tilstanden.

Kosten Hvis du tidligere spiste en variert kost, var maten rik på alle nødvendige næringsstoffer, men det er den dessverre ikke i dag. Alminnelig kost er nå preget av overforbruk av dårlig salt, fett og et stadig økende forbruk av sukker. Det regnes med at vi spiser 50–60 ganger så mye sukker som våre tippoldeforeldre. Renset, høykonsentrert sukker, som absolutt ikke kan kalles naturlig mat, brukes i stor stil. Det er billig, men prisen for helsen vår kan bli høy. Unngå hurtigmat, sukkerholdige matvarer og tomme kalorier. Etter min mening må vi både sørge for å spise en sunn kost med alle B-vitaminene og samtidig supplere

NÅ UT TIL TUSENVIS AV LESERE.

NORSKE Det

MAGASINET

ANNONSER KLINIKKEN DIN HER.

www.norskemagasinet.com


Skjønnhet kommer innenfra

KOMPROMISSLØS K VA L I T E T

Kjøp nå og

Sunt og sterkt hår krever riktig pleie. Men pleien er ikke bare forbundet med sjampo, balsam osv. Den indre pleien er minst like viktig. Omni-B Active inneholder alle B-vitaminer og Biotin som bidrar til å vedlikeholde et normalt hår.

spar 15%

Bjørn Abraham-Nilsen Norsk tannlege Sacha Miller-Wojtan Dansk tannlege Helene Alseth-Alvarado Norsk tannlege Ottilia Ericson Svensk tannlege

- Tilbudet gjelder 1.4 - 30.4.2022

så lenge vi har lager!

Marbella - Elviria

Centro Comercial Pino Golf, Local 16 Ctra. de Cadiz Km192, E-29604 Marbella(Elviria) Daglig åpent 10-20 Lørdag 10-14 Tel: +34 952 850 094

Los Boliches

Avda. Los Boliches Bajo, Edif. Don Luis 2 B E-29640 Fuengirola Daglig åpent 10-20 Lørdag 10-14 Tel: +34 952 667 087

Bestill online på www.annisvitalshop.com

• Allmenn tannbehandling • Estetisk tannbehandling • Implantologi

Elviria

• Usynlig tannregulering • Blekning i stolen/hjemme • Helfo refusjon

Fuengirola

Alhaurín el Grande

952 58 35 95

952 83 42 63 Centro Comercial Elviria

C/Lope de Vega 2 Los Boliches

952 49 93 66 Avenida. Gerald Brenan 37-2D

www.clinicanordental.com • info@clinicanordental.com Man - Fre. 9.30 - 17.30 • www.legekontor.com

MEDIC

BEATE ABRAHAM-NILSEN • NORSK LEGESPESIALIST •

Dr. Jens Naesgaard norsk Dr. Akbar Nafarieh svensk - spes. allmen medicin

• Helst timebestilling • Også hjemmebesøk •

Tlf: 952 46 00 40 • Fax: 952 46 19 49 • Mob: 608 651 252 Edif. Vinuesa, 1A-1B · Esq. Avda. de Los Boliches 93 · Fuengirola

Øre-, nese- og halssykdommer Allmenn medisin Hud kirurgi Estetisk behandlinger (Botox, fillers & laser)

ID COVST TE € 0 ra 5

F

Massasje Siden

Tel. 952 83 63 77 www.clinicanormed.com

Klinikken ligger i Centro Comercial Elviria, rett ved A7, i samme senter som SuperSol.

24 timers tilbud om lege og ambulanse Hjemmebesøk av våre leger når du trenger det Trygt, enkelt og bekvemt døgnet rundt Rask og effektiv hjelp ved akutte og milde sykdommer Fra Torremolinos til Sotogrande / Alcaidesa

Bli medlem nå!  (+34) 952 81 67 67

Les mer om helsen på www.norskemagasinet.com

 info@helicopterossanitarios.com  www.helicopterossanitarios.com APRIL 2022 - Det Norske Magasinet | 45


Helse & Velvære daglig med et B-vitamintilskudd. For å sikre deg en B-vitaminrik kost, kan du bl.a. spise rikelig med fullkornsprodukter, brun ris, bokhvete, egg, mandler, nøtter, oksekjøtt og fjærkre, fisk, tang, samt de fleste frukt og grønnsaker. Ølgjær er også en god kilde til B-vitaminer, så det kan være lurt å tilsette litt ølgjœr i smoothien. Bare animalske matvarer som kjøtt, fisk, kylling og melkeprodukter anses å inneholde tilstrekkelig med B12. Hvis du er vegetar, kan det være fornuftig å supplere kosten med B12. Symptomene på B12mangel kan i begynnelsen være svake, så det kan være en god idé å få målt B12-nivået en gang imellom. Behovet for de ulike B-vitaminene varierer i forhold til din livsstil. Spiser du generelt mye kjøtt, økes behovet for B3 og B6. Da kan du supplere kosten din med søtpoteter, bananer og plommer. Eldre som spiser mye kjøtt, og som mangler B6, blir raskere forkalket enn andre. Er du røyker eller spiser mye søtt eller drikker mye kaffe og/eller alkohol, bør du spesielt ta B1, som du får gjennom havregryn, poteter samt ovenfor generelle nevnte matvarer. Hvis du er alkoholiker, mangler du sannsynligvis alle B-vitaminene. Sørg for å ta dem i store doser.

De enkelte B-vitaminene

Det er skrevet lange avhandlinger om de enkelte B-vitaminene. Her kommer bare noen få ord om hvert enkelt B-vitamin. • B1 (tiamin) er det første oppdagede B-vitaminet, som er vannløselig. Det er en antioksidant og lett vanndrivende. Vitaminet er viktig for hjerte og pulsårer. Ved mangel kan det oppstå hjerterytmeforstyrrelser. Tilførsel av B1 kan være gunstig ved nervebe-

tennelse og isjias samt nervøsitet. Tiltrekker du mygg, eller skal du reise til et sted der det er mye mygg, kan det være en stor hjelp å ta 300 mg B1 x 3 daglig. B2 (riboflavin) gir livskraft og energi, samt er bra for fordøyelsen. Hvis du er i voksealderen, er det økt behov for B2. Mangel på B2 viser seg ofte som revner, tørrhet og sprukne lepper. Ofte føles også en brennende fornemmelse i munn, lepper og tunge. De samme symptomene ses også ved B6-mangel. B3 (niacin): Er du litt nervøs, kan B3 hjelpe til en bedre nattesøvn samt større psykisk stabilitet. Det finnes to typer niacin: nikotinsyre og nikotinamid. Nikotinsyre gir varme og kløe i huden. Det er ikke farlig, men kan føles ubehagelig. Derfor brukes som regel nikotinamid. B5 (pantotensyre) beskytter vårt nervesystem og produserer nervenes signalstoffer. Den stabiliserer immunsystemet via antistoffproduksjon. I tillegg er den bra for å reparere skader på hud og slimhinner. Et av mangelsymptomene kan være søvnløshet. Folk som våkner ved 2–3-tiden om natten kan ofte få stor hjelp ved ekstra pantotensyre. B6 (pyridoksin). Er du over 40 år, begynner du å ta opp mindre B6 fra tarmsystemet. Det regnes med at eldre mennesker bør ha ca. 20 % mer B6 enn yngre. Dosering er som regel mellom 50–200 mg daglig. Ved 600 mg kan det oppstå bivirkninger av forskjellig art. B6 brukes spesielt ved allergi, astma, blodmangel, for lavt blodsukker m.m. B8 (biotin). Det regnes med at en dårlig tarmflora er en vesentlig årsak til biotinmangel. Biotin kalles også for skjønnhetsvitaminet,

idet det er med på å gi fyldig hår samt hjelper til en mer glatt hud og sterkere negler. • B9 (folsyre). Som B12, kan folsyre hindre redusert hjernefunksjon, og det kan også gi humøret et løft. Folsyre er den største, etterfulgt av B6 og B12, for beskyttelse av forhøyet homocystein, som ødelegger arteriene og kan utløse hjerteanfall og hjerneblødning. Det har vist seg at B-vitaminer tatt i tilstrekkelig store doser kan fjerne et overskudd av homocystein fra kroppen. Undersøkelser har vist at mangel på folsyre skaper større risiko for kreft i spiserør, bryst og lunger. Gravide må sikre seg å ta tilskudd av folsyre. Folsyremangel gir økt risiko for at barnet fødes med ryggmargsbrokk. • B10 (paba) er nødvendig for vekst, hud og hår og stimulerer stoffskiftet. Paba er mest kjent for bruk i kremer som blir brukt til beskyttelse mot solbrenthet. Dannes normalt av en sunn tarmflora. • B12 (kobalamin). Ved Alzheimer regnes det med at det er B12mangel. Noen forskere uttrykker at B12-mangel er en langvarig, konstant forløper for Alzheimer. Det er beskrevet at hos mange forvirrede og deprimerte eldre ses en markant forbedring ved tilskudd av B12. B12 skiller seg fra de andre B-vitaminene fordi de produseres av tarmenes mikroorganismer og lagres i leveren.

D E S K A N D I N AV I S K E TA N N L E G E N E PÅ C O S TA D E L S O L

Dr. Keld Overgaard

KLINIKK I FUENGIROLA: Paseo Marítimo Rey de España 95 Edif. Palm Beach 1-1 • Los Boliches Tlf. 952 66 01 67 & +45 89 88 77 43

Derfor er vi ikke avhengige av et daglig tilskudd. Et enzym i magesekkens slimhinne produserer et stoff som kalles intrinsic faktor, som er nødvendig for å ta opp B12 i tarmen. Man kan lette opptaket ved å la B12 smelte under tungen og derved tas opp av slimhinnene. • Kolin er egentlig ikke et Bvitamin, men regnes for mange å tilhøre B-vitamingruppen. Det er et stoff som er nødvendig for både mennesker og dyr. Det er nødvendig for nedbryting av kolesterol og er også nødvendig for nervesystemet, hukommelsen og øyehelsen. Det forbedrer lever/galleblære-funksjonene. • Inositol regnes av mange, som kolin, til å tilhøre vitamingruppen. Sammen med kolin har inositol betydning for fettstoffskiftet. Det senker blodets kolesterolinnhold og holder blodet flytende. Det virker beroligende og har stor betydning for hjernen samt for nervesystem og øyne. Hjelper også mot forhøyet blodtrykk, hjerteplager samt angst og søvnvansker. Jeg håper at denne artikkelen forklarer hvorfor jeg så ofte nevner hvor viktig det er å huske B-vitaminene. La meg avslutte med enda en setning fra Lars Okholm: ”Man kan gjøre rotter til alkoholikere ved å gi dem for få B-vitaminer.»

GRUNNLAGT 1986

KLINIKK I CALAHONDA: Centro Comercial Los Cipreses 4, 1-3B Sitio Calahonda Tlf. 952 933 934

Dansk · Svensk · Norsk · Finsk

www.clinicadentalescandinava.com Konsultasjon: Alle hverdager fra kl. 9.00 Anestesilege tilknyttet- 3D digital røntgen - HVITE TENNER med laserbleking

Spesialtjenester: Implantat, Krone- og Brobehandlinger, Rotbehandling, Kosmetisk Tannpleie med Smilers og Fasader. 46 | Det Norske Magasinet - APRIL 2022


Gå sommeren i møte med en flott, enkel og holdbar sminke Permanent sminke er en fordel hele året, fordi man slipper å tegne streker rundt øyne og lepper hver dag. Men spesielt i sommervarmen er det en kjempehjelp, siden fargen sitter perfekt på huden uansett temperatur og badning. Bestill tid til en gratiskonsultasjon og hør om dine muligheter. NANA NORRBOM

Tlf. 610 716 048 UNIOPTICA • Avda. Jesús Santos Reín 29640 Fuengirola


Av Natalina Atlanta Bramsted

3X S JOKOL ADE /K AR AMELL-

SMÅK AKER

Seige og fylt med sjokolade! Disse 3x sjokolade og karamell-småkakene smaker himmelsk. De har en veldig intens sjokoladesmak og er fantastiske servert med iskrem. De kan eventuelt lages som en is-sandwich. Holder seg godt i en lufttett beholder eller boks.

Finn denne oppskriften og mange flere på Veras Verandas matblogg: www.verasveranda.com

48 | Det Norske Magasinet - APRIL 2022

DETTE TRENGER DU:

SLIK GJØR DU:

240 g smeltet smør

60 g kakao

Rør inn begge typer sukker.

100 g sukker

Tilsett egg, ett av gangen; bland godt etter hvert egg.

210 g brunt sukker

Tilsett vaniljesukker.

2 egg

Tilsett salt, natron og mel.

1 ts vaniljesukker

Rør inn ¾ av sjokoladebitene og alle karamellterningene.

½ ts salt

Dekk til deigen og sett den til avkjøling i 30 minutter.

1 ts natron

Dekk to stekeplater med bakepapir.

240 g mel

Scoop deigen ved hjelp av en middels stor iskrem scoop.

340 g blandede sjokoladebiter (hvit, melk og mørk sjokolade)

Trykk et par sjokoladebiter oppå hver kake før steking.

Stekes ved 175 grader i 10-12 minutter.

100 g karamell i små terninger

Avkjøles på bordet eller stekeplaten i 5 minutter.

Legg kakene på en rist og avkjøl helt.

Bland smeltet smør og kakaopulver.


GR ATIS

Rubrikkannonser er gratis for privatpersoner som ønsker å selge f.eks. en sykkel, finne en reisekamerat eller selge en sofa. Bestill annonsen ved å sende en e-post til info@norskemagasinet. com. Vi setter annonsen i magasinet og på www.norskemagasinet. com den 15. i måneden - samme dag som magasinet kommer ut.

Rubrikkannonser

GRATIS ANNONSER MOTTAS BARE PER E-POST OG MÅ MAKS VÆRE 50 ORD.

MAX. 50 ORD - MOTTAS BARE PÅ EPOST

BOLIGANNONSER ER IKKE GRATIS, MEN MÅ BESTILLES OG BETALES PÅ WWW.NORSKEMAGASINET.COM

Fuengirola–Mijas

Profesjonell gartner

Kjøp og salg av biler

Fantastisk penthouse med utsikt til hage og fjell. 3 soverom. Felles basseng. 225 000€. www.boligspania.es

Tilbyr hage- og bassengarbeid samt rengjøring og vedlikehold av eiendommer. Kontakt: Alexander Falck. Tel: 635 434 572. Mail: Alexfalck83@yahoo.es

Profesjonell hjelp ytes i forbindelse med kjøp og salg av bil. Henv. Bjarne Damgaard tlf.: 605 352 700 bjarnedlarsen@gmail.com

Vi henter gratis: brukte møbler, klœr, sko og kjøkkenutstyr i god stand. Ring: 632 16 94 22

Pusse opp? Trenger boligen en liten oppgradering? Norsk mann med 20 års erfaring på Solkysten tar på seg malejobber. Ta kontakt med Erik på +34 664877633.

Strømarbeid utføres Mijas Golf Leilighet i første etasje. 2 soverom, 2 bad, privat garasje og bod (Trastero). Felles basseng. 175 000€. www.boligspania.es

v/ Jesper Hansen. Strøminstallatør og ingeniør. Tlf. +34 600 409 484. E-post: jespex@gmail.com

Aircon, varmepumper og bassengoppvarming Selges og installeres v/Jesper Hansen. El-installatør og ingeniør. Tlf. +34 600 409 484 E-post: jespex@gmail.com

Støttegruppe for kreftpasienter Vi møtes kl. 17 hver siste fredag i måneden bakerst i kafeteriaen på Costa del Sol-sykehuset i Marbella. Vi snakker engelsk, og alle er velkomne.

TP-Multiservice El-sykkel Riese & Müller Model Nevo Vario 2020. Sykkelen har beltedrift med et trinnløst girsystem som er nærmest vedlikeholdsfritt. Kjøpt ny i mars 2020 og har aldri vært i bruk pga. pandemien. Ny pris 4100€ . Sykkelen står i Fuengirola. Selges for bud over 3000€. Tel +34 626 54 2206 eller +47 934 54 085.

Hjelp til basseng, SPA, hage, ombygging. Jeg løser alle oppgaver. Ring Thomas på 654 901 486 (dansk, spansk, engelsk) for uforpliktende tilbud.

Fagutdannet dansk maler Per Leonhard Hansen – 30 år på kysten! Godt og realt malearbeid utføres. Ring for tilbud! Tlf.: 607 52 02 57

G R ATonIseS r Rubrikkann

MA X. 50 OR D - MO

TTA S BA RE PÅ E-P

OS T

Annonsørregister Her finner du de telefonnumrene du har bruk for:

Advokat og konsultasjon Brækhus Advokatfirma +47 948 666 25 Cramer Advokater +34 952 199 446 Grøn & Andersen +34 951 910 649 Lamenza Nielsen +34 683 409 666 / 600 502 733 Vogt Abogados +34 952 77 67 07 Air condition, oppvarming & vann Dancon +34 952 465 455 Bank og investering DNB Group Luxembourg +352 4549451 Biltjenester, bilutleie og verksted Holm Bilreg. Service +34 671 204 824 Kolos +34 952 46 02 29 Bygg, håndverk og installasjon Elite Glass Curtains +34 952 830 503 FM Invest +34 637 392 930 Dagligvarer & Delikatesser Casa Nórdica +34 952 19 91 48 Delikatessen +34 952 58 12 36 Dekorasjon, innredning, malerier og møbler Cort Idea +34 952 461 221 DFS Spain www.dfs.co.uk Muebles Pirámides Puerto + 34 952 550 669

White Design, La Cala +34 952 494 155 / 600 583 673 Eiendommer, Utleie & Service Jardinana +34 674 30 46 34 Segarra og Bråteng +34 952 770 433 Sunshine Estate +34 617 700 424 Forsikringer Kaas & Kirkemann +34 952 478 383 Flyttebyrå T-Line Norge AS +47 918 30 918 Golf AHN www.ahn-fuengirola.net Grafiske tjenester & nettsidedesign Norrbom Marketing +34 952 581 553 Helse og skjønnhet Anni’s Vital Shop +34 952 850 094 Nana Norrbom +34 610 716 048 Hørsel Dansk Hørecenter +34 951 239 004 Kjøkken Harder Johansen +34 686 740 262 / 952 466 600

+34 952 836 377 Helicópteros Sanitarios +34 952 816 767 Dr. Jens Naesgaard +34 952 46 00 40 Bassengservice & -oppvarming Splash +34 952 591 053 Seniorhotell/ pleie Casa Klein +34 679 167 168 Stillingsannonser TRANSCOM WorldWide AB malaga.recruitment@ transcom.com Tannleger Clínica Dental Escandinava, Fuengirola +34 952 66 01 67 Clínica Dental Escandinava, Calahonda +34 952 933 934 Clínica Dental Noruega +34 952 47 68 80 Clínica Dental Costa del Sol +34 952 665 499 Clínica NorDental +34 952 834 263 www.clinicanordental.com Dentadanés +34 952 529 666 Undervisning Den Norske Skolen +34 952 577 380 Veldedighetsorganisasjoner, foreninger m.m. Cudeca +34 952 564 910 Unicef www.testamentounicef.es

Legetjenester og terapi Clinica NorMed Dr. Beate A.-Nilsen APRIL 2022 - Det Norske Magasinet | 49


FM CONSTRUCT Vi tar hånd om ditt byggeprosjekt

Profesjonelt Totalentreprenørfirma - Siden 1997

Ønsker du et tilbud på totalrenovering, nybygg, renovering, tilbygg eller noe helt annet, så kontakt oss for en uforpliktende samtale om et potensielt samarbeid.

FMCONSTRUCT.com

Samtalen med André kan skje på dansk, norsk, svensk, engelsk eller spansk. Kontakt André på +34 637 39 29 30 / andremeh@gmail.com

ERFARING OG TILLIT

PROFESJONELL TOTALENTREPRENØR FM CONSTRUCT er et anerkjent entreprenør- og byggefirma med hovedsete i Benalmádena. Vi jobber med alt fra nybygg til mindre renoveringer. Vi har med våre arkitekter, rådgivere og håndverkere og har kapasitet til å gjøre prosjekter på hele Costa del Sol.

fm.construct.1997

Hos FM CONSTRUCT mener vi at et godt samarbeid er basert på tillit og god kommunikasjon. Vi garanterer at kvaliteten er på topp og forsikrer om at prosjektet ditt håndteres profesjonelt. Våre mange tilfredse kunder er derfor også alltid klar til å gi en anbefaling.

FM Construct

+34 637 39 29 30


Azalea og Lotus er nå UTSOLGT! Allerede 200 fullførte boliger

INNFLYTNING SKJER

KOMMER SNART

KOMMER SNART

Besøk vår nettside for mer informasjon eller for å melde interesse for nye Jardinana Homes: www.jardinana.com t: +34 674 30 46 34 e: info@jardinana.com

@cth_capital

Utviklet av CTH Capital

@JardinanaLaCalaMijas


Lån med sikkerhet i din utenlandske feriebolig

Drømmer du om din egen feriebolig i Frankrike, Spania eller Portugal?

→ dnb.no/lu

Som eneste norske bank gir vi deg lån med pant i den aktuelle eiendommen. Hos oss møter du norske, erfarne rådgivere. Sammen med oss får du tilgang til lokale eksperter som kjenner markedet, lovene og reglene. Vi ser frem til å vise hvordan vi kan hjelpe deg med å realisere din boligdrøm. For mer informasjon ring +352 454 945 219, eller send e-post til boliglan@dnbgroup.lu. Du kan også besøke oss på vårt kontor i Marbella.

Priseksempel: Nom.rente 2,40 %, eff.rente 2,53 %, lån EUR 210 000 0/30, Tot: EUR 289 905. * Margin, DNB totalkunde, kjøp i Spania.