Det Norske Magasinet April 2021

Page 1

APRIL 2021

MØT

REBECCA OG RAYMOND

SPANIAS ENESTE,

VASKEEKTE

NORSKE ØKOLOGISKE Intervjuer • Nyheter • Utflukter • Sport • Fakta • Kultur • Profiler • Politikk • Design • Helse


Forsidefoto av Andre Folkedal.

Velkommen til Det Norske Magasinets

APRIL 2021

april-utgave 2021!

MØT

REBECCA OG RAYMOND

«Jeg velger meg april», pleide min gamle far å deklarere høyt og brusende på denne tiden av året. Hans utsagt kom fra et dikt av Bjørnstjerne Bjørnson fra 1870-tallet, men jeg har faktisk ikke lest hele diktet før i dag. Utrolig nok så klinger det velkjent selv nå 150 år senere:

SPANIAS ENESTE,

VASKEEKTE

NORSKE ØKOLOGISKE

Jeg velger meg april

Intervjuer • Nyheter • Utflukter • Sport • Fakta • Kultur • Profiler • Politikk • Design • Helse Pertada - 01.indd 1

7/4/21 18:48

I den det gamle faller, i den det ny får feste; det volder litt rabalder,dog fred er ei det beste, men at man noe vil.

NORSKE Det norske månedsmagasinet på Costa del Sol

Det

MAGASINET

Jeg velger meg april, fordi den stormer, feier, fordi den smiler, smelter, fordi den evner eier, fordi den krefter velter,i den blir somren til!

CENTRO IDEA Ctra. de Mijas Km. 3,6 29650 Mijas • Málaga Tlf. 952 581 553 E-mail: norrbom@norrbom.com Kontortid: Man - fre kl. 10-17

ANSVARLIG UTGIVER

For 26 år siden var jeg stormgravid og drøyt en uke over tiden, men vesenet inni magen min ville ikke komme ut uansett hvor mange ganger jeg løp i trappen og løftet vannbøtter og alle andre ting de advarte mot fordi det kunne sette i gang fødselen. Jeg antok at den ukjente ville vente til den 23. april, som var min fars fødselsdag, men så sprengte nyskapningen seg ut på den 18. april. Jeg visste ikke hva datoen betydde den gangen, men da jeg annonserte fødselen på telefonen fra Canada til mine foreldre i Norge, fortalte far at det også hadde vœrt bursdagen til min sønns oldefar. Ikke nok med det, men han hadde fylt 100 år akkurat den dagen.

Norrbom Marketing (norrbom@norrbom.com)

LAYOUT / ARTE FINAL Norrbom Marketing (norrbom@norrbom.com

BIDRAG

Karethe Linaae Henrik Andersen Sara Laine Mugge Fischer Jette Christiansen Else Byskov Rikke Iuell Printz Beate Winther Henrik Andersen (henrik@norrbom.com) Sara Laine (sara@norrbom.com) Mugge Fischer (mugge@norrbom.com) Tlf.: 952 581 553

TIPS TIL REDAKSJONEN info@norskemagasinet.com

www.norskemagasinet.com Det Norske Magasinet blir lagt ut gratis hos annonsører og på sentrale steder langs hele Costa del Sol.

Sånt kan da ikke vœre en tilfeldighet? Ettertrykk tillatt mot kildehenvisning.

ANNONSER

D.L. MA-126-2001 Utgis av

Og hvorfor ikke? April er en fantastisk frisk og levende måned. Nettopp denne tiden og dette spesifikke året er utrolig vanskelig for mange mennesker som bekymrer seg for helse, økonomi, familie, jobb og alt mulig annet. Vi er fremdeles midt i stormen, men vi nå kan vi iallfall skimte at det ‘smiler’ litt på horisonten.

Jeg trodde den gang, og tror fremdeles, at min lenge avdøde bestefar og min hittil ufødte sønn plottet dette sammen fra stedet hvor før- og etterliv møtes, og bestemte seg for at min pode skulle komme til verden som familiens forener ved å bli født samme dag som sin oldefar, med akkurat ett århundre mellom dem. De kunne ha valgt en annen dag og en annen årstid, men de valgte seg april.

Her om dagen på tur passerte vi en varde. Den må ha vœrt laget av en av disse balansekunstnerne som setter steiner på toppen av hverandre på helt umulige og ulogiske vis. Figuren hadde et stort steinhode og en hanglete foroverbøyd kropp. Allikevel sto den der i vinden og lo tyngdekraften rett i ansiktet. Det var som om denne steinskapningen (som kanskje også hadde kommet fra stedet der før- og etterliv møtes?) ville si: «Husk å trosse tyngdekraften! Alder er bare et nummer. Volum er relativt.» Så om vi er trette i løypa og føler oss litt gamle og knirkete i leddene, eller hvis dagens situasjon føles tung å bære, kan også vi velge å trosse tyngdekraften. Vi kan også velge oss april.


VI GJØR KLAR TIL Å PRESENTERE

EN STOR NYHET FRA

DET NORSKE MAGASINET

Hos Det Norske Magasinet har vi den siste tiden jobbet hardt på å skape en helt ny opplevelse for våre trofaste lesere, uansett deres tilknytning til Spania. Vi gleder oss veldig til å dele det med dere! Hold øye på Facebook.

– Det varer ikke lenge!

FØLG OSS PÅ FACEBOOK! /DETNORSKEMAGASINET


16

12

24

innhold

34

GOD FORNØYELSE

A P R I L

2 0 2 1

6

Nyheter

35

Torremolinos gylne epoke på 60- og 70-tallet

10

Shoptalk

36

Spanias 15 al fresco skatter

12

Møt Rebecca og Raymond

38

Nytt fra Sjømannskirken

16

Store smaksopplevelser fra Asturias

40

Norsk Forening

18

5 på gaten

41

Nytt fra Den Norske Skolen

20

Til Baskernes hjerteland Guernica

43

Peña Oso Polar: Alltid sterk, alltid Málaga

24

En voksende glede: 10 grunner til å plante et tre

44

Helse & Velvære

28

Gidder vi i det hele tatt å jobbe?

48

Veras Veranda: Sjokolademuffins

30

Utflukt: Granada - uten Alhambra

49

Rubrikkannonser / Annonsørregister

34

Hvem tror du at jeg er?

NO NYHEDSMAILS ANN copy.qxp_Maquetación 1 08/02/2021 09:49 Page 1

Få spanske nyheter på norsk direkte på mail hver onsdag og fredag

Skandinavisktalende Spansk Advokat Vi snakker: skandinavisk, engelsk, Spesialister på skandinavisk og spansk, tysk, nederlandsk, spansk juridisk bistand fransk og italiensk Eiendom, planlegging og eiendomshandler Engelske og Spanske advokater

Testamente, arv og skifte Familie- og skilsmissesaker Personskade

952 527 014 info@decottalaw.net

www.decottalaw .com

Selskapsrett og timeshare Sivil- og kriminalrettssaker

Etablert av John De Cotta og Jaime Santafé Est. 1983

4 | Det Norske Magasinet - APRIL 2021

W W W. N O R S K E M A G A S I N E T. C O M / N Y H E T S B R E V

17.000

Fler enn


Danish quality - Spanish prices ALEX HAGESETT SOFA 112X77X74 CM LENESTOL 59X77X74 CM SOFABORD 50X85 CM

NÅ BARE 198 € SETE SPISEBORD KIVIK KURVSTOL NÅ 148 €

I TEAK MED SORTE METALLBEN 100X210 CM

NÅ 598 €

MARIA SPISESTOL

NÅ 85 €

SIESTA SOFAGRUPPE

I HVIT ELLER SORT ALUMINIUM SOFA 198X76X63 CM LENESTOL 72X76X63 CM SOFABORD 62X129 CM

NÅ BARE 895 €

AINETO HENGESTOL PARASOLL

Ø 300 CM 68 €

INKL. PUTER 118X106X184 CM

NÅ 298 €

VI LEVERER OG MONTERER GRATIS LANGS KYSTEN Finn oss på Facebook

Avda. de Andalucía, 187 · 29751 Caleta de Vélez · (Inngangen til Caleta Port) Tlf.: 952 55 06 69 · piramides@mueblespiramides.com · www.mueblespiramides.com Åpningstider: Mandag til Fredag: kl. 10 - 20 Lørdager: kl. 10 - 14 DANSK KVALITET TIL SPANSKE PRISER


NYHETER

Sysselsettingen på rett kurs For første gang på ett år er arbeidsledigheten i Spania kommet under den magiske grensen på fire millioner personer. I mars har 59 000 innbyggere kommet i jobb, og det får arbeidsløsheten ned på 3 949 000. I statistikken er det allikevel ikke medregnet de 743 000 lønnsmottagerne som fortsatt er på ERTE (midlertidige arbeidsløse pga pandemien). Antall ERTEpåmeldte er også sterkt fallende. Bare i mars kom 156 000 midlertidige arbeidsledige tilbake i sin vanlige jobb. I dagens Spania er i alt 18,9 millioner innbyggere i arbeid.

Skyskraperne skyter opp i Málaga by Byggingen av byens fem første skyskrapere er i full gang. Men det er bare de første av i alt 27 skyskrapere som skal oppføres i byen i de kommende årene. De to første prosjektene bygges nær fotballstadion, La Rosaleda, og nær sjøen i byens vestligste del, Litoral Oeste. Prosjektet går også under navnet Málaga Towers. Førstnevnte prosjekt består av to 30-etasjers skyskrapere med til sammen 450 boliger. Málaga Towers blir tre tårn, hver på 21 etasjer. Begge prosjektene har solgt over 50 prosent av de tilbudte leilighetene, og flere utlendinger er blant kjøperne til sistnevnte prosjekt, som Antonio Banderas låner sitt ansikt til. Begge prosjektene forventes ferdigbygget i 2023.

• GARDINER • PERSIENNER • TEPPER • MØBELPOLSTRING • SOLSKJERMING • MARKISER MM.

Få virksomheter mottar støtte Bare 1 av 12 virksomheter i Spania kan dra fordel av de tilskuddene som er godkjent av den spanske regjeringen som kompensasjon til bedriftene for virkningene av Coronapandemien. Dette fremgår etter at myndighetene har presisert kriteriene for mottagelse av direkte støtte. I alt 7 milliarder euro er satt av i budsjettet. Hjelpen til bedriftene, som ikke skal tilbakebetales, er veldig etterspurt, spesielt blant små og mellomstore virksomheter innen turisme og detaljhandel, som er hardt rammet av krisen. Via data fra de spanske

Den spanske utenriksministeren, Arancha González Laya, sier at Europa-Parlamentet har blitt enige om å fremskynde arbeidet med vaksinepasset, noe som EU-lederne jobber hardt med for å få turismen i gang igjen. ”Hvis alt går bra, vil vi ha et vaksinepass senest i juni. Blir vi klar i midten av mai, er det enda bedre, men det vil ikke bli senere enn juni,” sier González Laya. Vaksinepasset forhindrer ikke de som ikke har mottatt vaksinen fra å reise, men vaksinerte personer krysser EU-grensene raskere. De som ikke er vaksinert, må vise en negativ PCR-test. Passet vil være tilgjengelig både i en fysisk versjon og digitalt, og vil inneholde en QR-kode med personens navn, fødselsdato og passnummer samt informasjon om vaksinasjonstidspunkt og hvilken vaksine man har mottatt. Den franske EU-kommissæren Thierry Breton, som har ansvaret for det indre markedet, sier at dokumentet ikke er obligatorisk, men det kan være nødvendig for flyreiser, deltagelse i arrangementer eller ved opphold på offentlige steder.

skattemyndighetene, arbeidsgiverforeningen CEOE og kredittrisikostyringsselskapet Axesor, har nyhetsmagasinet El País laget et overslag som viser at bare rundt 180 000 av de vel 2,2 millioner bedrifter som i øyeblikket opererer i Spania, er berettiget til støtten. Pengene har som formål å hjelpe med å dekke faste kostnader. Et annet spørsmål er når tilskuddene kan realiseres, da søknadene først skal behandles av de regionale regjeringene, hvilket kan bety at søkere ikke mottar tilskudd før til sommeren.

Digitalt vaksinepass i juni

ÅPNINGSTIDER: MANDAG - FREDAG: 10 - 18 LØRDAG: 10 - 14 (kun ved avtale)

MARBELLA: URB. MARBELLA REAL LOCAL 3 BULEVAR PRÍNCIPE ALFONSO DE HOHENLOHE

TLF. +34 951 48 77 35

MIJAS: CTRA. DE MIJAS EDIF. CORTIJO DEL AGUA

TLF. +34 952 46 12 21 CORTIDEA@GMAIL.COM • WWW.CORTIDEA.COM 6 | Det Norske Magasinet - APRIL 2021


S SL B BR BRÅ BRÅT BRÅTE BRÅTEN BRÅTENG & BRÅTENG, S SE SEG SEGA SEGAR SEGARR SEGARRA ESTAT E ES EST ESTA RE ESTATE REA REAL B BR BRÅ BRÅT BRÅTE BRÅTEN C BRÅTENG CH CH. HEIDI H HE HEI HEID

Hacienda Elviria Local 1, Avda. de España, Elviria, 29604 MARBELLA Tel (0034) 952 77 04 33 • Móvil (0034) 666 44 22 22 brateng@segarrabrateng.com

www.eiendom-marbella.net

Moderne nybygd villa

nær Sjømannskirken i Calahonda, Mijas Costa 950.000 €

gangavstand til alt • varmekabler • Høy kvalitet materialvalg designbolig med privat svømmebasseng • Mange detaljer, må oppleves! Selges dekorert om ønskelig • velkommen til visning personlig eller video-visning!


NYHETER

Nytt gourmetmarked på vei i Torremolinos Her kommer en god nyhet for de matglade i Torremolinos og omegn. Byen er nemlig i full gang med å utvikle et nytt, stort gourmetmarked i sentrum. I samarbeid med fylkesrådets varemerke ‘Sabor a Málaga’, vil kommunen åpne det første gourmetmarkedet med denne tittelen utenfor Málaga by. Torremolinos ønsker for fremtiden også å fremstå som en by som verdsetter områdets gastronomi, til glede for både fastboende og turister. Det nye gourmetmarkedet åpner dørene på hovedgaten Bulevar Costa del Sol innen sommeren.

‘Digitale nomader’ strømmer til kysten Covid-19-pandemien har snudd opp ned på markedet for utleieboliger. Langs hele Costa del Sol ser man hvordan yngre folk søker boliger for å kunne jobbe online hjemmefra. Tendensen merkes spesielt i Málaga by, hvor utallige boliger nå leies ut til ‘digitale nomader’ fremfor turister, som grunnet pandemien har vært et sjeldent syn i gatebildet det siste året. Det er typisk folk i alderen 25 til 35 år fra England, Tyskland og de tre skandinaviske landene som kommer til Málaga. De søker etter livskvalitet og gode leiepriser – i tillegg til en kjempegod internettforbindelse, naturligvis. Flere av de store agentene på utleiemarkedet i Málaga ser et nytt og holdbart marked i en ellers hardt rammet sektor. Også i kommunen er man klar over dette, så de i full gang med å legge siste hånd på prosjektet ‘Málaga WorkBay’, som nettopp er skapt for å få flere ‘online folk’ til byen. Prosjektet skal bl.a. hjelpe nye innbyggere med å finne bolig, komme inn i Seguridad Socialsystemet og andre praktiske gjøremål.

Spania - mest motorveier i Europa I gamle dager sa et ordtak at man kan krysse Spania fra tre til tre uten å måtte tråkke på bakken. Nå sies det i stedet at man kan krysse landet fra motorvei til motorvei uten å måtte kjøre på mindre fylkesveier. På slutten av 1900-tallet hadde Spania et utdatert jernbane- og veinett, men siden da har veinettet blitt forbedret radikalt. Spania har blitt et ekte paradis for motorveier, som ikke bare sprer seg ut fra Madrid, men også krysser landet vertikalt, horisontalt og diagonalt. Spania har faktisk flest kilometer med motorveier per 100

000 innbyggere, med 34 km i forhold til for eksempel Tysklands 15 km og Frankrikes 17 km. Spania har også flest kilometer motorveier med høy hastighet i Europa. I prosjektet PAMap har den unge spanjolen Pablo Marinas (Twitter: @PabloMarinas_) skapt et nytt kart over Spanias eksisterende og planlagte motorveier. Selv om kartet ikke er en offisiell versjon, viser det klart hvilke motorveier som eksisterer og hvilke som man venter seg i fremtiden.

Boligmarkedet: Utlendinger kjøper stort, til tross krisen Ikke uventet falt boligmarkedet i 2020, men interessen er intakt – spesielt blant utlendinger. I fjor sto utlendinger bak 28 prosent av alle bolighandler på Costa del Sol. Tross Brexit er det fortsatt britene som viser størst kjøpelyst, etterfulgt av svensker og belgiere. Nesten alle bransjefolk forventer

fornyet vekst i det inneværende året, og flere peker på 2022 som nytt rekordår. Selv om det er sterk etterspørsel blant utlendinger i Málaga-provinsen, er den faktisk enda større i Alicante og på De Baleariske Øyer, hvor utlendinger i det siste året sto bak henholdsvis 37 og 29 % av alle bolighandler.

Brækhus er et forretningsadvokatfirma med 55 spesialiserte advokater. Vi er glade for å kunne presentere advokat Line Juuhl, som en del av vår spanish desk. Line er spansktalende, har spansk advokatbevilling og spisskompetanse innen:

ANTONIO HOLSTAD

LINE JUUHL

holstad@braekhus.no +47 982 06 169

juuhl@braekhus.no +47 948 666 25

Advokat og partner

Advokat / abogada

8 | Det Norske Magasinet - APRIL 2021

Arv- og skifteoppgjør Testamenter Fremtidsfullmakter Skatt


Få spanske nyheter på norsk direkte på mail hver onsdag og fredag

17 000

Fler enn

personer

mottar våre nyhetsbrev hver onsdag og fredag. Få ukens viktigste spanske nyheter på norsk. Meld deg på www.norskemagasinet.com/nyhetsbrev

Meld deg på

NORRBOM

www.norskemagasinet.com/nyhetsbrev M A R K E T I N G

CENTRO IDEA Ctra. de Mijas Km. 3,6 29650 Mijas • Málaga Tlf. 95 258 15 53 norrbom@norrbom.com


SHOPTALK

Real Estate Segarra & Bråteng har flyttet kontoret utendørs Heidi Bråteng på kontoret sitt.

Så hyggelig kan det gjøres når kontoret hos Real Estate Segarra & Bråteng flyttes ut i hagen.

Heidi Bråteng har hatt det travelt det siste året, og har med nye ansatte kunnet betjene alle sine kunder på beste vis. Segarra & Bråteng har alltid hjulpet deres mange kunder med vedlikehold og oppsyn, men da verden stengte ned i fjor, opprettet Heidi Bråteng et selvstendig vedlikeholdsteam, som siden da har tatt seg av å holde øye med og vedlikeholde kunders boliger. Spesielt da det ble klart at boligeierne ikke kunne komme ned hit, trengte noen å tømme kjøleskap og ta inn hagemøbler m.m. Nå besøkes boligene periodisk, og det sjekkes for alt det viktige som strøm, vann, alarmer, m.m., så boligene ikke blir forfalne nå som norske og internasjonale eiere ikke kan komme forbi. I denne perioden har Segarra & Bråtengs kontor

vært åpent nesten hele tiden. De var bare stengt i 3 uker. Deretter foregikk all kontakt med kundene per telefon og via videokonferanse. Og dette har faktisk vært en suksess. De har hatt riktig mange salg, og Segarra & Bråteng har vært der hele tiden for å hjelpe med fullmakter, banker, NIE numre, advokater, flytting m.m. Nøkler og papirer har blitt sendt fra land til land med kurertjeneste, og alt har fungert perfekt. Mange av de norske og internasjonale kundene som har kjøpt i det siste året uten fysisk å ha vært til stede, hadde på forhånd kjennskap til området eller urbanisasjonen, gjennom besøk hos familie eller venner. Det er allikevel enkelte som har tatt sjansen og kjøpt steder de ikke kjenner, med kyndig veiledning fra det pro-

fesjonelle teamet hos Segarra & Bråteng. Heidi Bråteng gleder seg til at kundene kommer ned igjen så hun kan overrekke eiendommene til dem på ordentlig vis. Og så tilbake til det utendørskontoret. Segarra & Bråteng ligger sentralt i Elviria med en liten hage foran kontoret, og nå som været helt sikkert gir anledning til det, kan kundene møte med Heidi eller en fra hennes team i friluft. Kontoret inne er stadig i full sving, men uteplassen er også perfekt for kundemøter. Real Estate Segarra & Bråteng har kontor i Elviria. Tel: 952 77 04 33 – 666 44 22 22. www.eiendom-marbella.net

DETTE ER EN BESKED TIL DIG, MÁLAGA Jeg beder om din hjælp, ved at opfordre dig til at blive medlem og støtte op om fonden Cudeca, der tager sig af kræftsyge og deres pårørende. De berørte skal have mulighed for at leve på en værdig måde og få den bedste behandling af personer med den rette ekspertise. For dem, der har mest brug for os. Bliv medlem

10 | Det Norske Magasinet - APRIL 2021


Spesialist på innglassing, egen produksjon og installasjon Specialist manufacturers and installers of glass curtains

Glass Curtains

952 830 503 | 692 975 477

| Frameless glazing system BESKYTT DEG MOT OG MINSK EFFEKTEN AV STØV, STØY, REGN OG VIND Create an all year round usable terrace | Undisturbed views | INNGLASSING UTEN RAMMER |BRUK TERRASSEN DIN ÅRET RUNDT VINDUER AV ALUMINIUM OG PVC|ALLE TYPER TAK |REKKVERK I RUSTFRITT STÅL

P o l í g o n o E l v i r i a n a v e 3 2 M a r b e l l a • i n f o @ e l i t e g l a s s c u r t a i n s . c o m • w w w. e l i t e g l a s s c u r t a i n s . c o m

APRIL 2021 - Det Norske Magasinet | 11


Profil Via gjestehuset møter vi fantastiske folk fra hele verden. Noen av gjestene kommer tilbake, selv et par fra Canada. De ville ha mer av olivenoljen vår, men det var så dyrt å sende oljen til dem, at de heller bestemte seg for å ta en ferie til her hos oss.» - Rebecca Hermansen

© Aksel Jermstad.

Tekst av Karethe Linaae

Møt Rebecca Spanias eneste, vaskeekte

norske økologiske

olivendyrkere «Den viktigste feedbacken får vi fra de som kjøper oljen. De har gitt oss utelukkende positive tilbakemeldinger, så da betyr det jo at vi gjør noe riktig!» - Raymond Bakken 12 | Det Norske Magasinet - APRIL 2021


© Andre Folkedal

Finca La Colinas olje selges på fincalacolina.no og kan sendes hvor som helst i verden. Du kan også kontakt Rebecca og Raymond på post@fincalacolina.no. Oljen kan kjøpes hos noen landhandlere rundt om i Norge, bla. Søndre Grevle gård i Stavern, og Rebecca og Raymond ønsker seg gjerne flere. Gjestehusene finnes på airbnb og du finner lenke til dem på fincalacolina.no

© Aksel Jermstad

og Raymond Det er ingen hemmelighet at de fleste nordmenn i Spania er godt voksne og bor på kysten. Derfor er det alltid morsomt å møte yngre norske som gjør noe litt annerledes og har slått seg ned litt utenfor allfarvei. Et slikt par er Rebecca Hermansen og Raymond Bakken – ikke bare er de superkule, gjestfrie og enda på den ‘rette’ siden av 50, men de driver også, etter hva vi har funnet ut, Spanias eneste norskdrevne økologiske olivengård!

Velkommen til Finca La Colina Takk og pris for Google Earth, tenker jeg da vi passerer Álora og fortsetter opp og ned på stadig smalere landeveier. For sikkerhets skyld stopper vi på en gård hvor en skare av spissnutede kjøtere tyter ut av sprekker i hus og låve. Bonden nikker og sier «Por sí!» Absolutt! Finca La Colina er bare rett over på den andre siden av dalen. Og riktig nok, etter enda en kneik og kryssing av en liten bekk, kommer vi frem til destinasjonen halvveis opp neste bakke – eller colina, som det heter på spansk. Hvis det skulle vœre noen tvil om at vi har

kommet på rett sted, kommer det smilende vertskapet ut kledd i strikkegensere. Hun, lys og fager som en ekte Norgesreklame, og han, med skjegg som hadde gitt han en rolle i TV-serien The Vikings uten å måtte prøvespille. Vi kjenner igjen både dem og den logrende hunden Gimli fra Oda Valles morsomme, håndtegnede etiketter til Raymond og Rebeccas Ekstra Jomfru Olivenolje, som er laget med kjærlighet i Spania. Leser man etiketten, forstår man at vertskapet ikke tar seg selv for høytidelig: Denne oljen er laget i baris med capsen bak frem og en pils i hånda. Oljen passer utmerket til salater, steking og baking, men kan også benyttes for å tiltrekke seg gamle casanovaer og eldre damer i trange leopardskinnbukser.

Et annerledes par «Det tok oss over et år å finne stedet,» smiler Raymond og forteller at de leide bil i Italia som de måtte levere tilbake i Spania. De søkte etter drømmestedet i Italia, Frankrike og Portugal, før de endelig kom til Sør-Spania for over 8 år siden. «Dette er stedet vi begge har bodd lengst tid siden vi forlot barndomshjemmet,» fortsetter

Raymond, som sammen med kona holder styr på en 85 000 kvadratmeter stor tomt med 1200 oliventrær og to gjestehus. Etter en omvisning i de vakre omgivelsene, setter vi oss ned på deres åpne terrasse for å bli litt bedre kjent, mens en ørn flyr i sirkler over oss. Ja, her er det fred og ro.

REBECCA – Gjestehusvertinne med grønne fingre Rebecca er fra Holmestrand, men flyttet til hovedstaden for å gå på skole. «Jeg har alltid flyttet mye, men Oslo var liksom stort nok for meg, som kom fra lille Holmestrand.» Etter flere år og diverse arbeidsgivere møtte hun Raymond på en fest. («Han hadde litt kortere skjegg da, men jeg elsker skjegg. Det er så mannete»). Hun sluttet i jobben og ble med han til Brazil, og nå driver de altså olivengård og gjestgiveri i grisgrendte Andalucía. Rebecca: «Da vi kom hit, måtte vi jo finne på et eller annet som jeg kunne gjøre, for Raymond APRIL 2021 - Det Norske Magasinet | 13


syntes det var for gœli å ha en ‘trophy wife’ da han var 35 år. Derfor ble det utleievirksomhet for meg. Vi har to gjestehus, Casa Tranquila og Casita Iberica. Sesongen er fra mars til oktober, men vi kan varme opp bassenget hele året. Vi fokuserer på fred og ro, så vi tar ikke barn under 12, med mindre én familie booker begge husene. Via gjestehuset møter vi fantastiske folk fra hele verden. Vi har hatt gjester fra utrolig mange steder, blant annet New Zealand, Korea og Saudi Arabia. De siste var bare kjempehyggelige og laget til og med mat til oss! Noen av gjestene kommer tilbake, selv et par fra Canada. De ville ha mer av olivenoljen vår, men det var så dyrt å sende oljen til dem, at de heller bestemte seg for å ta en ferie til her hos oss.»

RAYMOND – Olivendyrkende IT-mann Raymond, som er oppvokst på Årvoll, ville satse på langrenn. Han gjorde det bra, men ikke helt bra nok til landslaget, så han tok IT-utdanning i stedet. Mellom datajobber og som deleier i IT-firmaer reiste han verden rundt. Eventyreren er der fremdeles, og skiene står i boden, slik at han kan dra til Sierra Nevada å stå Telemark en gang iblant. Raymond: «Jeg har alltid vœrt slik at jeg må gjøre noe. Jeg solgte et IT-firma som jeg og en kamerat drev rett før vi kjøpte her og ble med å starte MAKE, som driver med legitim e-post-markedsføring. Vi er fem norske eiere, og 90 % av våre klienter er fra Norge. Å jobbe herifra er ikke noe problem. Jeg drar vanligvis hjem en 4–5 ganger i året, men nå under koronaen har jeg ikke vœrt hjemme på over ett år, og det har gått helt greit.»

© Andre Folkedal

Hvorfor og hvordan startet dere med å dyrke oliven? Rebecca: «Olivenene valgte egentlig seg selv, for trærne sto jo der. Det er en matvare som vi ikke ville kaste bort, så vi måtte lage noe ut av det. Gården var ikke forvaltet slik vi ønsket før vi overtok. De hadde sprøytet masse, og jorda var steinhard. I år er faktisk første året siden vi kom at vi ser meitemark. Da jeg fant den første, ropte jeg: «Raymond, vi har meitemark! Det er liv i jorda!» Nå finner jeg dem selv når jeg luker gårdsplassen, så vi er kjempefornøyde.» Raymond: «Første året høsta vi rundt 1200 kilo, som er ingenting for alle de trærne vi har. Det var bare akkurat nok til eget forbruk og til og gi til venner, og de ga oss gode tilbakemeldinger. Naboene, som kunne mer om dette, hjalp oss, selv om vi snakket veldig lite spansk. I starten fulgte vi deres anbefalinger, men så begynte vi å lese mer om olivendyrking. Vi fant fort ut at de beste oljene lages uten sprøytemidler og harving av jorda. Gården vår hadde ikke matjord i det hele tatt, for terrenget hadde bare blitt pløyd og regna bort. Så vi tok landet helt tilbake og startet økologisk, selv om det tar lang tid å få det i gang igjen. De fleste rundt her har mindre gårder og annen jobb ved siden av. Jeg skjønner jo at det er veldig enkelt å bare sprøyte, for da trenger man ikke å tenke på den biten mer. Lokalbøndene holder ofte på som de har gjort 14 | Det Norske Magasinet - APRIL 2021

siden de fikk traktoren og begynte å effektivisere. De ligger ganske langt bak i forhold til ny teknologi og jordbruksmåter, som er synd, men det er heldigvis flere gårder som nå går over til økologisk bruk.»

Hvordan driver dere gården nå? Raymond: «Vi har gått fra å produsere 120 liter til nå 2500 liter. Under høstingen plukker vi 800–1500 kilo om dagen med 5–6 plukkere. Det er Juan, som jobber 60 % her på gården, meg selv, og tre til. Vi bruker nett under trærne, en shaker og stenger. Fra i år av skal vi bruke en ny type skånsom shaker, i stedet for å slå trærne. Det første året besøkte vi alle møllene rundt her. Den nærmeste er bare 20 minutter unna, men vi drar heller en drøy time til en økologisk mølle. Vi benytter den lille, familiedrevne Molino del Hortelanos i Casabermeja, og er av de få som kommer hver dag under plukkinga og har fast tid hver ettermiddag for mølling. Vi plukker fra 8–15 og spiser før vi kjører til mølla, så det går ikke mange timene fra vi plukker til vi presser. Slik får vi best kvalitet. Det er ingen tilleggsstoffer i oljen vår, men vi filtrerer den så den holder lenger og ser bedre ut. Vi lager kaldpresset ekstra jomfru olivenolje av enten Manzanilla, som er mildere i smaken, eller Hojiblanca-oliven, som har en sterkere smak.»

Ingen tidligere jordbruksfaring Verken Rebecca eller Raymond har noen jordbrukerfaring. Men selv om de var helt grønne da de kom, må de ha grønne fingre, for Rebeccas hage er absolutt nydelig, med store lavendelbusker, urter, kaktuser og sørlige blomster og plantearter. Ellers har de sitrustrœr og en romslig grønnsakhage. De har også prøvd seg på både avokado- og mangotrær, men disse likte ikke noe sœrlig nordavinden som kommer inn i dalføret.

Hvordan er hverdagen deres? Rebecca: «Raymond står opp først, og så lager jeg frokost og kaffe til han på ‘jobben’, tre meter unna kjøkkenet. Jeg sjekker mail og tar meg av gjestehusene og sånt. I tillegg gjør jeg ærend, shoppingen og all vask av hus, klær osv. Vanligvis drar jeg bare til Álora når jeg skal handle og sjekke posten. Ellers er nærmeste landsby Valle de Abdalajís (tre daler unna), som har et lite supermarked og slakter og fiskeutsalg på morgenen. Det blir mer og mer turisme rundt her. Caminito del Rey har vœrt en kjempehjelp for hele området, også for gjestehusene våre.» Raymond: «Jeg jobber norsk fulltid fra 8–17, og har gårdsdriften på toppen av det. Bortsett fra under innhøstningen, er Juan den eneste hjelpen


«Det tøffeste ved jobben er å plukke og dra nettene fulle av oliven opp i hengeren for å kjøre til mølla. Og den største gleden er å kunne produsere mat. Jeg har aldri jobbet med mat, så det er det fineste, for alle må jo spise!» - Raymond Bakken

© Aksel Jermstad

vi har. Det blir fort 3–4 timer om dagen med gårdsarbeid før middag. Noen venner av oss flytter tilbake til UK, så nå tar vi også over forpaktingen av deres økologiske gård og får 450 trær til.»

Fortell litt mer om olivendyrkingen gjennom året. Hva er tøffest, og hva er mest berikende ved jobben? Raymond: «Innhøstning skjer for oss rundt september–oktober. Det er veldig tidlig. Vi får mye mindre olje, men kvaliteten på oljen er høyere og har flere antioksidanter og polyfenoler fordi vi plukker når frukten er grønn. I tillegg kommer beskjæring av trærne, gjødsling to ganger i året og økologisk sprøyting av de små trærne annen hver måned. Vi har aldri vannet de ve trærne, men vi gir de små vann et par ganger i året når det er på det varmeste. Nå har vi bygd et vannreservoar, så vi kommer nok til å vanne litt under blomstringen. Man må ikke gi for mye vann, for vi har veldig begrenset av det, og hvis man vanner for mye, vil ikke trærne vokse uten. Det tyngste er å plukke og dra nettene fulle av oliven opp i hengeren for å kjøre til mølla. Og den største gleden er å kunne produsere mat. Jeg har aldri jobbet med mat, så det er det fineste, for alle må jo spise!»

Godkjent økologisk gårdsbruk Finca La Colina er et økologisk landbruk. For å bli godkjent som økologisk må man ikke ha brukt giftmidler på minst fire år. Deretter tas det prøver av jord og trær. Alt som gjøres på gården må rapporteres og logges med datoer, for eksempel når og hva man gjødsler med. Gjødselen de bruker kommer fra geitene på gården der vi stoppet for å sjekke om vi var på rett vei. «De gir gjødselen bort gratis (free shit …), men så blir de da også kvitt skitten,» smiler Raymond. Økologisk produksjon tar lengre tid. I motsetning til masseproduksjon, hvor trærne plantes en knapp meter fra hverandre og skjæres ned etter ti år, plantes Finca La Colinas trær med syv meters avstand og blir ikke brukt til oljeproduksjon før de er nesten 10 år gamle.

Hva er deres og gårdens fremtidsplaner? Rebecca: «Vi har lyst til å eksperimentere mer med vin. Vi har plantet 400 planter og håper å få de første vindruene i høst. De første årene skar vi vekk druene før de fikk utviklet seg, slik at plantene kunne bruke all energien på å utvikle røtter. Vi har lov til å plante 1000 kvadratmeter med vindruer til eget forbruk. Hver husstand her kan ha en flaske på bordet hver dag, altså 365 flasker i året. Å produsere vin for salg er mye mer komplisert. Noen venner ventet 8 år på lisensen sin.»

Raymond: «Planen er å bygge opp olivengården slik at vi har en ekstra inntekt når pensjonstiden kommer. Kanskje det også vil være mulig å pensjonere seg litt tidligere? I fjor var vårt beste produksjonsår, men 2500 liter er jo ingenting for en spansk olivengård. Vår produksjon er liten og eksklusiv, så det må bli litt mer hvis det faktisk skal vœre noe å leve av. Vi ligger på samme prisnivå som mer eksklusive spanske oljer. Når folk rundt her hører at vi selger olje i Norge for 289 NOK for en halv liter, får spanjolene helt sjokk, men i år er vel det første året som vi faktisk ikke går i minus. På sikt vil vi gjerne delta i konkurranser og kanskje ha noen smaksarrangementer på gården. Vi har tatt noen kurs i smaking, men er absolutt ikke eksperter ennå. Oljen vår blir sendt til analyse for å sjekke at vi følger alle regler. Testresultatene beskriver også smaken og karakteristikken på oljen, men den viktigste feedbacken får vi fra de som kjøper oljen. De har gitt oss utelukkende positive tilbakemeldinger, så da betyr det jo at vi gjør noe riktig!» Så hvem sier at nordmenn ikke kan dyrke oliven! Neste gang du leter etter en vertinne- bursdag eller firmagave i stedet for blomster eller vin, hvorfor ikke gi en olivenolje, hvor gleden varer mye lenger!

APRIL 2021 - Det Norske Magasinet | 15


Store smaksopplevelser Av Jette Christiansen

Asturias

Store smaksopplevelser fra

«Her vil enhver gane også bli tilfredsstilt,» sier lokalbefolkningen. Dette vil de fleste kunne bekrefte etter å ha prøvd noen av spesialitetene, for i Asturias er blant annet kjøtt, fisk, skalldyr og grønnsaker av ypperste kvalitet. De mest typiske rettene suppleres av det mest kjente produktet i området: eplesider. Langs veiene står epletrærne som oliventrærne står i Andalucía. De trives nemlig godt i områdets milde og fuktige klima. Eplesideren drikkes på utallige måter, men anvendes også i spennende matretter, som for eksempel Merluza a la Sidra (Lysing i sidersaus).

Forretter Havet var en viktig matkilde for asturierne, som bosatte seg her for titusener av år siden. Helt fra den gang stammer kanskje skikken å spise kråkeboller med den raffinerte havsmaken, enten de nytes rå eller kokt, i posteier eller paier. Det sies at den hjelper mot influensa pga. det høye jodinnholdet. Albuskjell tilberedt på mange forskjellige vis, er også helt normalt å ha på menyen. Av grønnsaksretter bør man unne seg å smake fylte løk med enten kalvekjøtt eller tunfisk. I tillegg gir det store skogarealet et bredt utvalg av sopp, med rundt tyve lokale sorter. Noen av de mest populære forrettene i Asturias er supper og stuinger, og noen av oppskriftene er kjent over hele Spania. Retten Fabada Asturiana kan man kjøpe ferdiglaget, men smaken er milevis fra den nydelige smaken retten har på lokale familierestauranter ute på landsbygda. Fabes, eller bønner, vokser ekstra godt her, og velsmakende tilbehør til Fabada Asturiana er tørket og saltet kjøtt. Perfekt for en kald vinterdag! På grunn av det fuktige klimaet i området, kokes og krydres kjøttspesialitetene før de henges til tørk. Chorizo-pølsen lages med oksekjøtt og oregano, i tillegg til de vanlige ingrediensene. Det er også spesialiteter som bare finnes her, som for eksempel ‘chosco’, en slags lettrøkt pølse fylt med svinemørbrad og -tunge krydret med paprika, salt og hvitløk. Det mangler heller ikke på gode spekeskinker.

16 | Det Norske Magasinet - APRIL 2021

Fisk og skalldyr

Havets frukter kan brukes som forretter, som f.eks. førnevnte kråkeboller, eller percebes (rankeføttinger), som i Nord-Spania kalles kongen av fisk og skalldyr. Men her finner man også krabber, hummer, reker og muslinger av alle slag osv. Det er bare å dra til nærmeste kystlandsby.

Hovedretter Kjøttproduksjonen i Asturias er i stor grad basert på små familiebedrifter. Det er forholdsvis lett å finne frittgående kyllinger, hvis smak har veldig lite å gjøre med oppdrettskyllinger som kjøpes på supermarkedene. Oksekjøttet er nok det beste, men det er også mange tradisjonsrike retter med svine- og lammekjøtt. Og for ikke å forglemme vilt, som kommer fra store jaktreservater – Muniellos-reservatet er et av de største i Europa – med både rype, hare, rådyr, villsvin m.m. Det kalde Atlanterhavet gir en rekke lokale spesialiteter, som ‘pixín’ – breiflabb, lysing og bonito (små tunfisk) samt en lang rekke andre fiskesorter, heriblant ørret og villaks, som kommer fra seks større og flere mindre elver.

Ost og dessert Søtsakene i regionen bærer preg av lokalprodukter som melk, smør, egg, epler, kastanjer og hassel- og valnøtter. Disse blandes i alle tenkelige kombinasjoner – til småkaker, butterdeig, ovnsbakte epler, og regionens egen risgrøt, arroz con leche. Asturias er også den regionen i Europa som har flest ostesorter per kvadratmeter, og de lages av ku-, sau- eller geitemelk, med enten bare én type melk eller diverse blandinger av to og tre slag. Resultatene er imponerende, og for mange er Cabrales-osten bedre enn den beste Roquefort. En annen kuriositet er ‘Queso casino’, som kommer fra landsbyen Caso, hvor den i fjerne tider var betalingsmiddel fra nonneklosteret i kommunen. Melken kommer fra en spesiell okserase, og osten har 50 prosent fett. Gir dette mersmak? Hvis du vil prøve å gjenskape de lekre rettene fra det nordlige Spania i ditt eget kjøkken, kan du prøve noen av oppskriftene nedenfor.


Merluza a la sidra Lysing i sider Ingredienser til 4 personer 4 store skiver lysing 2 fedd hvitløk ½ dl olivenolje 1 glass eplesider 1 glass fiskekraft 1 grønt eple (gjerne syrlig) 50 g reker 100 g sandmuslinger (almejas) 4 asparges (ferske eller hermetiske) 2 ss fløte 1 hardkokt egg salt Stek hvitløken i litt olje på svak varme. Vend fisken i mel og legg den i en ovnsfast form sammen med muslinger, reker og epler skåret i store biter. Hell sideren over, sett formen i en middels varm ovn (170 grader) og la fisken koke sammen med fløte og asparges (hvis de er hermetiske, kan du vente til rett før servering). Serveres med en skive eple, asparges og hakket egg blandet med hakket persille.

Pixín alangostado Hummerlignende breiflabb Ingredienser til 4 personer 1 breiflabbhale (cirka 1 kilo) 1 løk 1 dl hvitvin 2 ts paprika olivenolje salt

Pixín, det asturiske navnet for breiflabb, er enkel å tilberede slik: Be fiskehandleren om å rense fisken, for det kan være ganske krevende. Kjøper du hele fisken, så ta hode og bein med hjem for å lage fiskekraft – den blir fantastisk. Bind fisken sammen med hyssing som om det var en stek, salt den lett og gni den først med olivenolje og deretter med paprika til overflaten får en lys rødfarge. Den ligner litt på en hummer – derav rettens navn. Finn en passende gryte (ikke for stor) og legg i løken skåret i ringer, ryggbeinet fra fisken og selve fisken og hell hvitvinen over. Ha på lokk og la retten koke på svak varme i 30–40 minutter. Snu fisken av og til for å få den jevnt kokt. Klipp av hyssingen, skjær fisken i fileter og server den kald eller varm. Forslag til tilbehør: salat, stekte grønnsaker og hollandaisesaus eller hjemmelaget majones.

¡Buen provecho!

Solomillo al Cabrales Indrefilet med Cabralessaus Ingredienser til 4 personer 4 indrefileter av okse på rundt 200 gram stykket 100 g Cabrales-ost 1 ss smør 1 dl fløte 1 dl sherry eller litt brandy

Der er mange som velger entrecôte til denne retten, det viktigste er å velge oksekjøtt av beste kvalitet. Man kan finne Queso de Cabrales i osteforretninger og store supermarkeder, ellers kan man bruke en god, kraftig blåskimmelost. Legg biffene på et fat, dryss på salt og pepper og hell på litt olivenolje. La det stå i en time. Stek kjøttet i litt olje/smør etter smak. Til oppskriften pleier man å servere kjøttet medium stekt eller rødt. Hell av stekesjyen. Varm smøret i en liten gryte, tilsett ost, sherry/brandy, fløte, sky, litt salt og pepper og la det koke på svak varme til sausen har tyknet. Hell sausen over kjøttet og server med ovnsstekte poteter.

Og så litt dessert:

Arroz con leche Asturisk riskrem 100 g ris 12 dl melk 1 glass vann 2 kanelstenger sitronskall en klype salt 50 g smør 180 g sukker Ha vann, kanel, sitronskall, salt og risen i en gryte og la det koke på lav varme til vannet har kokt inn. Tilsett halvparten av melken under omrøring mens det småkoker. Etter som grøten tykner, rører du gradvis inn resten av melken. Når grøten er tykk nok, tilsettes smør og sukker. Pass på, for dette er når grøten lett kan stivne eller svi seg. Skru av varmen og fjern sitronskall og kanelstenger. Rør en gang iblant mens grøten avkjøles. Serverer med sukker og kanel på toppen.

APRIL 2021 - Det Norske Magasinet | 17


5 på gaten

Hurra, det er vår! Tross alle dunkle fremtidsutsikter som mediene og våre nattlige bekymringer bringer, så har våren unektelig kommet. Selv i Norge titter de første snøklokkene frem inntil solvarme vegger. Her i Andalucía har våren gått helt amok og maler landskapet sjokkgult og sprutrosa. Så la oss for en stund legge alle bekymringer til side og fryde oss over la primavera.

5 Spørsmål:

Hva er den største gleden ved våren for deg? Tekst av Karethe Linaae

Selene Medlen 42 år Advokat Jeg elsker å kjenne solskinnet på huden (dog med SPF 50!) og kunne tine opp etter noen kalde måneder, hvor jeg har vœrt svøpt i pledd og gensere og tykke jakker. Å se de elektrisk-grønne, fuktige markene rundt her i sollyset, spredt med villblomster, er også en fryd.

18 | Det Norske Magasinet - APRIL 2021

José Manuel Dorado Rueda

43 år Forlagseier og pistasj-bonde Den største vårgleden er å se at mine kjære pistasjtrær blomstrer og kler seg i en ny blad-drakt, samtidig som mitt forlag Editorial de Serranía bidrar til Andalucías største bokmesser. Så for meg er våren at kulturen og agrikulturen blomster!

Rafael Flores 55 år Fjellguide og forfatter RF Natura I et område som her, hvor fargene definerer hver årstid, er våren når livet, mangfold, lyder og bevegelser kommer tilbake. Våren for meg er sinnsstemninger, uhemmede følelser, og mer enn noe annet, lys. Det er en tid som bringer oss lysegrønt håp og ustoppelig trang til å sette nye mål i livet.


Cathrine Rimdahl Persson 63 år Airbnb-vertinne på Norröra og i Cádiz Hvor enn jeg befinner meg er våren den beste tiden av året, spesielt på landstedet mitt i Stockholmsskjærgården. Det er noe spesielt når naturen våkner etter en lang vinterdvale. Det bleke sollyset, de lysegrønne knoppene, hestehoven som kikker opp fra mørk jord. Lydene er også spesielle: ærfuglene som hoer over bukta, vingeslag fra svanene som flyr rett over vannoverflaten, og en snekke som putrer av sted.

I Spania er kontrastene mellom vinter og vår ikke så merkbare, men det er en nydelig tid her i Cádiz, hvor blomstertorgene bugner. Våren merkes spesielt på trœrne langs alléene, som får lilla blomster. Der jeg bor, ved Plaza de Candelaria, som er en av de vakreste plassene i byen, er det et fantastisk fugleliv. Det er spesielt morsomt å se de grønne papegøyene som henter grener for å bygge seg reder høyt oppe i palmetrærne. På torget sprer det seg en nydelig duft av appelsinblomster, som jeg nyter når jeg tar meg en kaffe på iskrembaren, nå som den har åpnet igjen etter vinterstengingen.

63 år

Stein Winther 77 år Matglad pensjonist og krimforfatter Sist jeg skrev om våren, var nok i en skolestil for 65 år siden. Da handlet teksten om bråtebrann og lukten av tjære og lakk i båthavna. Siden har det gått lang tid, og underveis har luktesansen forsvunnet etter en neseoperasjon som skulle rette ut nesa og gi mindre snorking. Så hva gleder meg nå? Når vi vanligvis kommer fra Spania i slutten av april, ligger naturen i Drammen, der jeg bor, tilsynelatende i PTSD etter vinteren. Men akkurat

her ligger gleden ved våren for meg. Jeg elsker å følge med på utviklingen. Se bristeferdige knopper og den første, svake endringen i naturens fargepalett. Snart vifter bjerka med små, lysegrønne museører. Så legger naturen på seg lag på lag med farger. På bakkeplan er hestehov og hvitveis tidlig ute med sine bidrag. Og når jeg løfter blikket, ser jeg de hvite blomsterskyene til kirsebær-, epletrær og hegg. Det tar ikke lang tid før løvetannen er på plass. Klart bildet er mer nyansert enn hvitt og gult. Det må jeg si, ellers blir blåveisen snurt. Krokusene i solveggen nyter tilværelsen og fryder seg over å komme før tulipanene i år også. Det er bare å glede seg!

FLYTTING Norge Sverige Frankrike Spania

Tlf: +47 918 30 918 www.t-linenorge.no

Fra Norge: 9. mai 6. juni Fra Spania: 25. april 23. mai 20. juni

Torvald Fors • Agustín Vázquez Hernández • Alberto Vázquez Hernández Anette Langfeldt • Maria Adelsgård • Vibeke Tyskerud • Merethe Hagentun

• Kjøp / salg av fast eiendom • Stiftelse av selskap • Testamenter • Skifteoppgjør, arv og skilsmisse

• Selvangivelse • Skattespørsmål • Rettssaker

Kontor i Fuengirola:

Kontor i Alicante:

Kontor i Norge:

Avda. Ramon y Cajal No. 5 Edf. Beroe, 1º, Oficinas 13 & 14 E-29640 Fuengirola Tel: +34 952 199 446 Fax: +34 952 580 688 Email: info@cramerlaw.no www.cramerlaw.no

Calle Orense, 7, entresuelo, dcha. 03003 Alicante Tel: +34 620 967 282 Fax: +34 952 580 688 Email: torvald@cramerlaw.no www.cramerlaw.no

ADVOKATENE CRAMER & CO MNA Storgaten 41 • 3126 Tønsberg Tel: +47 33 30 76 90 Fax: +47 33 30 76 85 Email: bohne@cramerco.no / cramer@cramerco.no www.cramerco.no

APRIL 2021 - Det Norske Magasinet | 19


Guernica Av Jette Christiansen

Guernica

Til baskernes hjerteland

Den baskiske sjel bor i Guernica ved eiketrærne som siden 1300-tallet har markert baskernes tingsted. I dag symboliserer trærne de grusomme begivenhetene som utspilte seg her i 1937, samt baskernes ønske om selvstendighet.

En tidlig morgen tok vi turen med toget fra Bilbao inn mellom fjellene til baskernes hjerteland. I Guernica (Gernika på baskisk) forlot vi den stille, 130 år gamle stasjonen og trådte litt forsiktig ut i historien. Den lar ikke vente på seg. Midt på den første plassen, Pasealeku, står en 1,2 tonn tung bronsestatue av to soldater, den ene med våpen i hendene, den anden med det baskiske flagget. Tøff kost for en morgenstund. Den er oppsatt i 2018 til minne om byens soldater som kjempet i Den spanske Borgerkrigen (1936-39. I all dens tyngde forteller den om de grusomheter som har funnet sted her. Påminnelsen om krigen og bombardementet er allestedsnærværende.

Bomberegn og underkuelse av baskerne Krigen hadde herjet ett års tid da bombingen av Guernica fant sted. Den demokratisk valgte republikanske regjeringen kjempet mot Francisco Francos styrker i denne delen av Baskerlandet. Baskerne er ikke lette å kue, det var de heller ikke for Franco. Han ville gi dem en lærepenge og inngikk derfor en avtale med Hitler og Mussolini, som kunne prøve hhv. Luftwaffes Condor Legion og Aviazione Legionaria ved å bombardere baskernes viktigste by. Operation Rügen, som den ble kalt, ble et eksperiment i terror og verdens første teppebombing. Helvete brøt løs den 26. april 1937. Kl. 16.30 lød kirkeklokkene fordi man da hadde sett bombeflyene. Folk søkte til tilfluktsrommene, men ikke alle kom frem og ikke alle rom kunne motstå bomberegnet, som fortsatte til kl. 19.45. Befolkningen var forsvarsløse bortsett fra pistoler og gevær. Det største tilfluktsrommet hvor byens turistinformasjon er i dag, skulle ha vært forsterket med stålplater, men de nådde ikke frem i tide. På den motsatte siden ble det gravd tunneler inn i fjellsiden, hvorav den ene er restaurert og innrettet som museum.

20 | Det Norske Magasinet - APRIL 2021


Helvete brøt løs den 26. april 1937. Kl. 16.30 lød kirkeklokkene siden man da hadde sett bombeflyene. Bombardementet kort fortalt • • •

Fant sted den 26. april 1937, uavbrutt fra kl. 16.60 til 19.45. Antall omkomne menes fra offisiell side å være 1 645. Flytypene var tyske Heinkel He 111. Dornier Do 17 og Ju Behelfsbomber samt italienske Savoia-Marchetti SM 79 og Regia Aeronatica Fiat CR 32. Flyene medbragte minimum 250 kg og 50 kg bomber og 1 kg brannbomber. Omkring 3 000 av de sistnevnte ble spredd over byen. I tillegg kom maskingeværilden. Strategien var å kaste små bomber over byen og skyte på folk for å få dem til å gjemme seg i tilfluktsrom og kjellere, og deretter treffe dem med store bomber.

”Kl. 02.00 i dag besøkte jeg byen. Det var et forferdelig syn, flammer fra ende til annen. Flammene kunne ses i røkskyene over fjellene 10 mil unna.” – George Steer, The Times 1937

SIDEN 2002… NUMMER 1 FOR SERVICE PÅ PERSON- OG VAREBILER

KOLOS VI SØRGER FOR AT DIN BIL HAR DET GODT

Ledige skoleplasser

• Reparasjoner og vedlikehold • Skadereparasjon og lakkering • ITV - forberedelse • Eierskifte - vi sørger for alt • Vi selger brukte biler • Vi tar biler i kommisjon

-Velkommen til et velkomponert og inkluderende læringsmiljø i et varmere klima!

Mini Cooper S John Cooper Works original

På Den Norske Skolen, Málaga har vi høy voksentetthet og små elevgrupper. Vårt undervisningspersonale er en allsidig og engasjert bukett pedagoger, som anretter en spennende skolehverdag med rike oppgaver, tverrfaglige temaer og varierte innlærings-metoder. Hos oss blir alle elever sett og opplever god vekst både faglig og sosialt.

Tania & Boban

WWW.KOLOS.ES Marbella

Costa Muebles

Centro Idea

Vi følger den norske læreplanen. Nivåtilpasset undervisning i kjernefagene, spansk språkopplæring, utvidet bruk av læringsstøttende teknologi gir elevene våre det lille ekstra.

Autopista

< Fuengirola Ctra. de Mijas Málaga

Ctra. de Mijas km 4.6 - 29651 Mijas

Tlf.: 952 460 229

> Mijas

SØK NÅ! Les mer om skolen vår på: www.dnsmalaga.com

APRIL 2021 - Det Norske Magasinet | 21


Vi går litt lutende inn, overværer en audiovisuell fremstilling av hvordan det var å sitte her, da himmelen i over tre timer regnet med bomber. Luften må have vært stinn av frykt. Støyen må ha vært infernalsk. Man blir stum ved tanken.

Øyenvitneberetning, tre timers massakre Allerede dagen efter bombardementet kunne omverdenen lese om det i avisen The Times. Den britiske journalist George Steer som var i Baskerlandet, dro til Guernica og skrev blant annet: ”Kl. 02.00 i dag besøkte jeg byen, det var et forferdelig syn, flammer fra ende til annen. Flammene kunne ses i røkskyene over fjellene 10 mil unna.” Han gjorde også leserne oppmerksomme på byens viktighet: ”Guernica, baskernes antikke by og sentrum for deres kulturelle tradisjoner, ble i går ettermiddag fullstendig ødelagt av luftangrep. Bombardementet av denne åpne byen, langt bak frontlinjen, varte nøyaktig tre timer og et kvarter, da en mektig flåte av tyske og italienske fly ikke stoppet med å slippe bomber på opp til 1 000 pund over byen. Kampflyene fløy lavt og skjøt med maskingevær etter de av sivilbefolkningen som hadde søkt tilflukt på åkrene.” Han fortsetter med å fortelle om hvordan han så hus styrte sammen inntil gatene ble store hauger med murblokker. De innbyggerne som slapp unna bomber og kuler, flyktet over fjellene mot Bilbao. Andre ble i byen for å lete efter pårørende, lik som politi og brannvesenet søkte etter folk. George Steer har vært den eneste som har 22 | Det Norske Magasinet - APRIL 2021

kunnet beskrive hendelsen i detaljer. Naturligvis har overlevende også kunnet bidra, men ikke i et skrivende fugleperspektiv som han. Francos folk forsøkte å legge skylden på den republikanske venstrefløy, men takket være George Steer er den sanne historien kommet frem.

Målet var baskernes ånd Guernica var egentlig ikke et militært mål. Utenfor byen fantes det en våpenfabrikk, men den ble ikke rammet, selv om omkringliggende gårder og saueflokker på fjellsidene også ble bombardert. Målet var i stedet å demoralisere baskerne og å ødelegge deres sivilisasjons vugge. Den 26. april 1937 var en mandag. Det var den ukentlige torgdagen i Guernica, så folk fra nœrliggende området var i byen for å kjøpe og selge frukt og grønnsaker m.m. Det er forskjellige formeninger om hvor mange mennesker som omkom. Noen mener at det var 7 000 innbyggere pluss 3 000 flyktninger og handlende i byen. George Steer noterer at Bilbaos dagblad den 27. april skriver, at ’det er heldigvis få ofre’, men selv så han den samme natten alt annet enn få. Noen historikere har fått det til ’bare’ 153 omkomne, mens det offisielle tallet i dag lyder på 1 654 sivile ofre. Alle kirkene, bortsett fra Santa María, ble lagt i grus. Prestene bad med alle, også med republikanernes sosialister, anarkister og kommunister. Franco valgte utvilsomt nettopp Guernica som

bombemål på grunn av dens store betydning for baskernes identitet, men allikevel fikk de ikke ødelagt hverken parlamentsbygningen, Casa de Juntas eller eiketrærne. Betydningen er håndgripelig.

Råd og ed under eiketrærne Både bygningen og trærne står på en bakke litt fra sentrum. Parlamentsbygningen er fra 1800-tallet, da man flyttet parlamentet innendørs. I dag huser den Vizcaya-provinsens råd og fungerer samtidig som et vitne om Baskernes kultur og deres historie. Man kan gå fritt omkring, og det gjør vi. Historien har utspilt seg her i uendelige tider. I hvert fall siden året 1366, da byen ifølge annalene skulle være grunnlagt, men baskerne er en urbefolkning, hvis historie går ennå lengre tilbake. Det er trolig at eiketreet, omkring hvilket lokale herskere holdt deres råd og konger ble tatt i ed, ble anvendt lang tid før. Det eldste kjente treet sies å være fra 1334. Under dette avla Spanias monarker løfte om å respektere de lokale, demokratiske rettighetene (fueros). Det ga innbyggerne en viss grad av autonomi, som omfattet hele Baskerlandet. Området kom med tiden til å tilhøre Castilla, og derfor har også De katolske Monarker svoret ved eiketreet (Ferdinand i 1476, Isabella i 1483). Det er stadig her at nye ledere av den baskiske lokalregjeringen, den såkalte lehendakaria, tas i ed. Det eldste treet sto her til 1742, da det ble erstattet av en etterkommer. Dette treet holdt til 1892,


Eiketær siden 1334 • • • • • • •

• •

Det eldste kjente treet menes å være fra 1334. Her svor monarker å respektere de lokale, demokratiske rettighetene (fueros). Også De katolske Monarker har svoret ved eiketreet (Ferdinand i 1476, Isabella i 1483). Den nåværende lehendakaria, Iñigo Urkullu, ble også tatt i ed her. Det eldste treet, kalt Árbol Padre, sto her til 1742. Dets etterkommer, kalt Árbol Viejo, holdt til 1892. Det er dette som nå står i et mausoleum. Det neste, Árbol Hijo, stod her i 1937, men ble ’pensjonert’ i 2004 på grunn av soppvekst og døde kort tid etter. Ytterligere to fulgte, men de var ikke levedyktige. Det som står der nå er ’født’ i 2000 og plantet her i 2015.

George Steers beretning •

• •

og det er det som nå står i et åpent mausoleum. Treets etterkommer stod her i 1937, og ble ’pensjonert’ i 2004 på grunn av soppvekst, og døde kort tid etter. Det som står her nå, er ’født’ i 2000 og plantet i 2015. Trær kommer og går, det gjorde vi også, nemlig til Picassos fortolkning av bombardementet, som ses bare fem minutters gange fra Parlamentsbygningen og eiketrærne.

Picassos Guernica To dager etter bombardementet brakte den franske avisen l’Humanité en oversettelse av George Steers beretning. Den leste Pablo Picasso som befant seg i Paris, og det inspirerte ham til å male nettopp Guernica som en manifestasjon av hans landsmenns redsel. Før bombingen hadde regjeringen bestilt et stort veggmaleri hos ham til den spanske paviljongen ved verdensutstillingen i Paris som han allerede hadde ferdiggjort. Det var et maleri av en tyrefektning, som Pablo var veldig begeistret for. Det var dette maleriet på gigantiske 3,5 x 7,8 meter, som han nå malte om. Maleriet er ekspresjonisme, kubisme og

surrealisme. Det er et uttrykk for hans raseri over de redsler som hans landsmenn ble utsatt for, og et manifest mot Franco og nazismen. Som sådan var det egentlig modig av han. Det var han også, da han i sitt studio i Paris fikk besøk av Tysklands ambassadør til Vichy-Frankrike, Otto Abetz. Denne så et postkort av Guernica, lagd av et fotografi, som Picassos daværende kjæreste, Dora Maar, hadde tatt av maleriet. Abetz spurte, sikkert forarget: ”Er det Dem som har laget dette?” Til dette svarte Picasso: ”Nei, det har jeg ikke! Det har De!”

I FN bygningen i New York minner en kopi daglig Sikkerhetsrådets medlemmer om krigens grusomheter. Sorte og grå farger, som et avisutklipp, fult av tause skrik fra forvridde mennesker og dyr. Maleriet ble sendt på turné, en tid deponert på Museum of Modern Art i New York for så å komme til Spania etter Francos død og demokratiets gjeninnførelse. Maleriet henger nå på Reina

Oversettelsene i denne artikkelen er forkortet. Den fulle beretningen er fritt tilgjengelig på nettet. Filmen Guernica fra 2014 er basert på hans historie. Om begivenhetene skrev han dessuten boken The Tree of Guernica.

Sofía-muséet i Madrid. I FN bygningen i New York minner en kopi daglig Sikkerhetsrådets medlemmer om krigens grusomheter. I Guernica er maleriet gjengitt i form av en mosaikk av fliser i sorte og grå farger, som et avisutklipp, fult av tause skrik fra forvridde mennesker og dyr. Det virker enda sterkere her, hvor det hele skjedde.

Seier over fortiden Begivenhetene i 1937 blir ikke glemt. Det forsikres også en utenforstående om bare ved et besøk i Guernica. Franco ville kue baskerne, hvilket han vel lyktes med for en tid; men det kapitel opphørte helt ved hans død i 1975. Det er ellers en typisk nordspansk by, hvor også rosado serveres kjølig. Innbyggerne lever et normalt liv, dog med konstante påminnelser om krig, ødeleggelse og ønske om en annen fremtid. Den er ikke stor - hele kommunen teller 17 000 innbyggere, så man kan greit gå fra sted til sted. Togstasjonen, som parlamentsbygningen og eiketrærne, unnslapp også mirakuløst bombene. Den går vi nå tilbake til, uten å helt kunne trå ut av historien.

APRIL 2021 - Det Norske Magasinet | 23


Natur Tekst og bilder © Karethe Linaae

En voksende glede

10

grunner til å plante et tre

Ektepar i ny bolig.

En av vårens største gleder er å se bladene på trœrne sprette. Hvis du alltid har ønsket deg et tre i hagen, er våren også den beste årstiden for planting. Å plante et tre er enkelt. Bare finn den riktige plassen i hagen og begynn å grav. Det eneste du ikke må glemme, er at trœr vokser og trenger godt med ‘armslag’ for å kunne spre både grener og røtter.

Så, hvorfor bør vi plante trœr? De fleste vet at trœr gir oss oksygen, men er du klar over at det er vitenskapelig bevist at trœr øker eiendomspriser, og gjør oss gladere og sunnere? Her er 10 gode grunner til å plante et tre:

1. Tre = liv Trær er en essensiell del av planeten og avgjørende for vår overlevelse som art. De gir oss oksygen via fotosyntesen, som er livsviktig fordi alt levende trenger oksygen. Ettersom det urbane landskapet har stadig flere varmeabsorberende veier og bygninger, så trenger vi flere trœr simpelthen for å kunne puste. Trœr hjelper med å bryte opp urbane varmeøyer og kan senke temperaturen med 5–10 grader ved å slippe ut vanndamp gjennom bladene. Det høres kanskje ikke så mye ut, men når gradestokken står på 42, vil du sette pris på det! Det må jo vœre en grunn til at man kaller det livets tre - hvis du planter et tre, planter du liv.

Nytt liv sprenger seg frem i form av et fikentre.

2. Trær hjelper miljøet Trær er fornybare, nedbrytbare og resirkulerbare. De renser luften vi puster inn ved å filtrere luftpartiklene som blir sittende fast på bark og blader. I tillegg til karbondioksid, absorberer trær gifter som nitrogenoksider, ammoniakk, svoveldioksid og ozon. Et utvokst tre kan absorbere over 20 kg forurenset luft i året, samtidig som det slipper ut det nesten tidobbelte i oksygen. Før det fyller 40 år, har ett enkelt tre spart atmosfæren for ett tonn med karbondioksid. Hvis du ønsker å lette ditt karbonavtrykk og bekjempe klimaendringer, så plant et tre og gjør en tjeneste for det globale miljøet og for ditt nærmiljø.

24 | Det Norske Magasinet - APRIL 2021

Silhuett.


Rotsystem.

3. Trær forebygger erosjon og styrtflommer Vann vil alltid finne veien til bekker og innsjøer. Trær kan forebygge styrtflommer som kommer som følge at ekstrem nedbør. Treets krone demper regneffekten og leder regnvann ned i jorden, i stedet for at det renner vekk. Et voksent grantre kan drenere mer enn 4000 liter regnvann i året, mens røttene fanger opp kjemikalier og giftstoffer som ellers ender opp i grunnvannet eller i havet. Samtidig holder treets rotsystem jorden på plass og forebygger erosjon.

4. Trœr øker eiendomsverdien Ifølge undersøkelser som sammenligner eiendommer med og uten trœr, kan planting av trœr og busker øke eiendomsverdien med 15–20 %. Slett ikke verst investeringsavkastning i forhold til hvor lite vedlikehold trœr egentlig krever. En mindre kjent fordel ved å ha en velstelt, trebeplantet hage, er at nabolag og boliger som ligger golde og treløse, har høyere forekomster av innbrudd. Hageanlegg med trœr gjør eiendommer mer bebodd og mindre fristende for tyver. Når det er snakk om kommersielle distrikter, viser undersøkelser at trœr bringer mer omsetning til området. En aveny med trœr vil også slakke ned på trafikken, noe som er bra både for business og miljøet. Palmekunst.

PROBLEMER MED HØRSELEN? – prøv vårt MICRO-høreapparat gratis

Conny Hundtofte Strauch Uavhengig rådgivingskonsulent

Lamenza

Nielsen

ADVOKATERISPANIA .com

· Selvangivelse i Spania · Kjøp og Salg av eiendom · Testament og Arv Garanti • Service • Pris Medlem av: Spansk-Norsk Handelskammer Norge • Spansk-Norsk Handelskammer Spania • Camara Oficial de Comercio Málaga

Gratis hørselstest Tidligere skjulte jeg at jeg hadde høreapparat, nå viser jeg alle hvor smart det er

Ring og bestill tid på +34 951 239 004

www.dkhc.dk

Åpningstider: Tirsdag og fredag kl. 9.00 – 13.00 eller etter avtale

Paseo Maritimo 5, Blokk 2 Parque Doña Sofia · 29640 Fuengirola

HOS OSS FÅR DU 4 ÅRS GARANTI OG FRI SERVICE I SPANIA OG VED 29 AVDELINGER I DANMARK

Tel. +34 683 409 666 og • +34 600 502 733 lill@advokaterispania.com • www.advokaterispania.com

BILREGISTRERING • OMREGISTRERING TIL SPANSKE SKILTER

PÅ 2 DAGER

• IMPORT- & EKSPORTPAPIRER • EU-KONTROLL (ITV) & HOMOLOGERING • EIERSKIFTESERTIFIKAT • ALT PAPIRARBEID VED REGISTRERING

HOLM

BILREGISTRERINGSSERVICE Tel: 671 20 48 24• Faks: 952 82 13 02

www.spanskbil.com • E-mail: carsreg.holmes@gmail.com APRIL 2021 - Det Norske Magasinet | 25


5. Trœr gjør boligene mer behagelige, energibesparende og vakre Når vi planter et tre, gir vi skygge til mennesker og dyr, samtidig som trœr kan fungere som beskyttelse mot vind. Noen velplasserte trœr (spesielt eviggrønne) kan også spare huseiere for opptil 25 % i energikostnader årlig ved å redusere behovet for avkjøling om sommeren og oppvarming om vinteren. Trœr kan vœre en buffer mot lydforurensning, spesielt hvis man bor nœr en flyplass eller en støyende motorvei. De kan også hjelpe oss å spare vann. Skyggen fra et tre kan bremse vannfordampning i gressplener. De kan også beskytte oss fra solen. Trœr reduserer UV-B bestråling med 50 %, noe som er lurt å huske på ved planlegging av skolegårder og steder hvor barn leker utendørs.

Glade vandrere under et tre. Foto © Rafa Flores, RF Natura

Og la oss ikke glemme trærnes estetiske verdi. Trœr markerer tidens gang, og løvtrær gir oss et kontinuerlig skiftende bilde, fra vårens løvsprett til høstens fargesterke bladdrakt.

6. Trœr gir oss mat, medisiner, beskyttelse og sysselsetting Alle vet at trœr produserer mat og energi. Et enkelt epletre på en liten hageplett kan gi 3–400 kilo epler i året. Spania har et uendelig utvalg av fruktproduserende trœr: oliven, sitrusfrukter, pœrer, plommer, aprikoser, kvede, granatepler, avocado, nøtter og tropiske frukter. I tillegg gir trœr mat til dyr, fugler, bier og insekter. Mange smådyr finner også ly og bolig i trœr, akkurat som de har beskyttet menneskeheten gjennom tidene. I tillegg kan trœr gi oss medisiner. Det medisinske virkestoffet i aspirin kom opprinnelig fra barken på vier-treet, mens den første malariamedisinen, kinin, kommer fra kornell-treet i Stillehavet. Mange tradisjonelle medisiner har blitt erstattet av syntetiske varianter, men trœr er fremdeles en uerstattelig kilde for forskningen og utviklingen av hva vi kaller moderne medisin.

Fikenhøsting med Juncal og Antonio.

Og til slutt må jo noen plukke frukten eller kork-barken, beskjære trœrne og passe på dem, så trœr gir betydelig sysselsetting. Mange tenker på treindustrien som avleggs, men trœr kan representere nye økonomiske og profesjonelle muligheter for unge som er interessert i ‘grønne’ yrker.

7. Trœr gjør oss sunnere Trœr er bra for vår fysiske og mentale helse. Synet av trœr forbedrer beviselig humøret og redusere angst og depresjon. Landskap med trœr senker pulsen vår, demper stress og får oss til å slappe av. Trœr plantet ved sykehus og helseinstitusjoner er bevist å hjelpe pasienter med tilfriskningsprosessen. Ikke bare blir de raskere bedre, men de har også færre komplikasjoner. Barn som er diagnostisert med ADHD, har færre symptomer hvis de har tilgang til trœr og natur. Andre studier viser at elever ved skoler som er omgitt av trœr og grøntarealer, konsentrerer seg bedre i klassen. Så plant et tre og bli sunnere! 26 | Det Norske Magasinet - APRIL 2021

Granateple


Vakkert tre i Cádiz.

8. Trœr gjør oss gladere Hvem trenger TV? Heng et fuglebrett eller en fuglemater opp i et tre utenfor boligen din, så har du gratis fuglesangkonsert hele året. Eller sett deg i hagehusken og la deg underholde av all verdens smågnagere og insekter som iler til og fra og kryper opp og ned ad trærne.

Trœr gjør oss alle som barn igjen.

Å se trœr gjør oss gladere – bare tenk på hvor godt det føles å gå en tur i skogen! Folk er mer produktive hvis de ser trœr på vei til jobb eller fra kontorvinduet. Trœr skaper en visuelt-beroligende grønn lunge. De kan dekke for stygge husvegger, gjemme parkeringsplasser og skjule industriområder og motorveier. Lukk øynene og kjenn duften av en blomstrende syrin eller et appelsintre. Snakk om duftterapi! Så, plant et tre, det gir deg varig glede.

9. Trœr er historie

Hva vil fremtiden vœre uten trœr?

Fra vikingenes Yggdrasil til galliske og greske treguder – trœr har representert gudommelige makter gjennom historien, og mange trodde at deres forfedres sjeler også levde i trœrne. De fleste sivilisasjoner anså trœr som magiske, og noen har fremdeles en spesiell mening, som det symbolske treet i Guernica i Nord-Spania. Trœr er ofte landemerker med spesiell historisk, religiøs eller mytisk betydning. De er viktige i alle kulturer. Libanon har et tre i flagget sitt, mens universiteter, fotballag eller nasjonalparker over hele verden ofte velger å benytte et tre som sitt symbol. Trœr kan også vœre en del av våre egne barndomsminner. Vi husker første gangen vi klatret til toppen av et tre, fant et fuglerede, falt ned, eller skar initialene til kjæresten inn i barken. Trœr kan huse minnene våre.

10. Trœr er fremtiden! Trœr kan leve i hundrevis av år, så et tre er en investering i fremtiden. Et tre kan vœre en tidsmåler, ikke bare fordi det har årringer, men fordi vi vokser med de trœrne vi planter. Hvis vi planter et tre for noen, så vil vi alltid ha et visuelt minne av dem. Det kan vœre et bitte lite, pistrete tre i dag, men den dagen vi ikke er her lenger, vil treet fremdeles stå der og glede fremtidige generasjoner. Kilder: Science Mag National Geographic treepeople.org ecologistasenaccion.org thespruce.com

Det er en utrolig opplevelse å sitte ved den 800-år-gamle El Castaño Santo.

APRIL 2021 - Det Norske Magasinet | 27


På den andre siden

GIDDER VI I DET HELE TATT Å JOBBE? Av Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

”Våre besteforeldre fikk landet tilbake på fote etter borgerkrigen. Våre foreldre gjenoppreiste landet etter Franco-regimet. Nå blir det vår oppgave å få Spania i gang igjen etter Covid-19 pandemien.” Sjelden har noe blitt sagt så klart og tydelig fra en spansk statsminister. Og sjelden har jeg vært så enig med Pedro Sánchez. Landets aktuelle situasjon tåler absolutt en sammenligning med fortidens dramatiske milepæler. En rask, objektiv kalkyle forteller oss nemlig at vi i sommer med største sannsynlighet vil passere fire og et halvt millioner arbeidsløse. Innen den tid utløper de nåværende midlertidige såkalte ERTE oppsigelsene, som mange virksomheter har anvendt, definitivt. Med andre ord får vi en hittil usett høy arbeidsløshet på mellom 25 og 28 prosent. Tilsvarende setter den offentlige gjelden nye rekorder. Spania skylder i dag 1,3 billioner euro, hvilket tilsvarer 120 prosent av landets BNP. Alt over 100 prosent betegnes som en håpløst høy gjeld. Fordeler vi statens gjeld på innbyggerne, betyr det at hver enkelt spanjol, på statens vegne, skylder litt over 30.000 euro. Beløpet står i sterk kontrast til 2008, hvor hver innbygger bare ‘skyldte’ 8.000 euro. Dette fører med seg noen sosiale problemer som vi ikke har sett på en halv menneskealder. I altfor mange byer og områder må nesten ti prosent av befolkningen i dag gå til den lokale matbanken og offentlige suppekjøkkener for å få stilt sulten. Det er de triste realitetene som bare unngår å påvirke de hardeste hjerter. Det øvrige Europa stiller seg veldig solidarisk med Spania. Enorme hjelpepakker er på vei, men direktøren for den spanske nasjonalbanken har nok dessverre rett: ”Hjelpen utgjør bare ti prosent av de midlene landet reelt trenger for å komme på fote igjen. Det blir med andre ord bare et plaster på såret. Vi må selv trekke i trådene.” Flott at regjeringen og Banco de España snakker samme språk: ”Det skal jobbes for å få vårt 28 | Det Norske Magasinet - APRIL 2021

elskede land på fote igjen.” Den er jeg helt med på, naturligvis. Hva de derimot forstår med jobb, er jeg ikke med på. I min verden betyr arbeid å brette opp ermene, ta fatt fra bunnen av, være flittig, bygge opp, tenke fremover og ikke bruke for mye tid på overflødig prat. Her tenker jeg tilsynelatende helt motsatt av landets ledende politikere, som i stedet har fremlagt en plan som går på en redusering av arbeidsuken fra 40 til 32 timer fordelt over fire arbeidsdager. Tanken er blitt testet i en rekke virksomheter og har tilsynelatende medført ”økt effektivitet og velferd for de ansatte”. Prosjektet får også støtte fra en rekke nye IT-firmaer som har suksess med reduserte arbeidsuker, og mener at i dag gjelder mottoet ‘Work smarter – not harder’. Innen jeg ser helt sort, så la oss se litt nærmere på det. Hvis vi nå skal holde oss til de fancy formuleringene, så hvorfor ikke Work smart – and also hard? Hvis vi både er smarte (eller raske) og jobber hardt, kan vi kanskje for alvor avansere. Og det er jo nettopp det vi trenger i dagens Spania – og Europa. Og tilsvarende: hvis en ansatt plutselig kan yte det samme på 32 timer som han/hun for bare et halvt år siden brukte 40 timer på, har vel vedkommende neppe overanstrengt seg. Den sparte tiden bør nå brukes til å yte og skape noe ekstra – både til gavn for arbeidsplassen og for samfunnets gjenoppbygning. Regjeringens utspill og nåtidens ‘Work smarter – not harder’-innstilling får meg til å tvile på om vi forstår situasjonens alvor, og om vi overhodet gidder å jobbe. Innen Covid-19 viruset bredde seg over vårt univers, hadde Spania og det øvrige Europa en økonomisk og personlig frihet som man andre steder bare kan drømme om. Skal vi få den tilbake, må vi brette opp ermene. Veldig mange virksomheter og arbeidsplasser henger i dag i en tynn tråd. Hvordan kan så Spania i sin villeste

fantasi forestille seg at disse i fremtiden skal kunne greie å utbetale en fulltidslønn for bare 32 timer eller 4 dagers arbeid? Det skader aldri å se seg litt omkring. Kikker vi over skuldren, ser vi hvordan asiatene på en hel rekke fronter har tatt igjen oss europeere. Jeg tviler på at de er mye smartere enn oss. De er derimot flittigere – og derfor løper de fra oss. Kikker vi litt tilbake i tiden, ser vi hvordan våre egne besteforeldre og foreldre fikk bygget opp en fantastisk velstand i Europa. Våre bestefedre forsto at hverdagene gikk fra mandag til lørdag, hvor man jobbet i hvert fall åtte timer – seks dager i uken. Foreldregenerasjonen var laget av samme ulla, og det var ikke før i slutten av 1960årene at de gikk ned til 45 times arbeidsuke. Akkurat som her i Spania. I dag ligger arbeidsuken på 37 timer, i flere bransjer på 35, og i Spania går det seneste utspillet på ynkelige 32 timer under slagmottoet ‘Work smarter – not harder’. Jeg håper til det siste at hverken arbeidsmarkedets partnere eller flertallet i parlamentet blir med på den galeien. For saken er klokkeklar: Tiden er inne til å jobbe – ikke til å være smarte.


Norske varer og spesialiteter til hverdag, grill og fest! Supper, sauser, mm. fra Toro, Glutenfri norske produkter, brun lapskaus, kalvekjøtt, lam fra New Zealand, Linjeakevitt, produkter fra King Oscar og mye mer. BESTILL KJØTT TIL GRILLEN - DAGEN FØR!

• VI LEVERER OGSÅ HJEM TIL DEG • er atess Delik aliteter esi og sp ndinavia a S fra k esten og r rden av ve

Centro Idea, Ctra. de Mijas km. 3,6 29651 Mijas. - Tlf: 952 58 12 36

SUPERMERCADO Her ligger vi

Din nordiske dagligvarebutikk i Fuengirola. Varer fra Danmark, Sverige, Norge og Finland VED FERIAPLASSEN I FUENGIROLA C/ Feria San Isidro Labrador 10 Casa Nordica • ( 952 19 91 48

Asiatisk mat uten snarveier! ALL MAT ER LAGET FRA BUNNEN AV.

Åpen: Man-fre: 10-18.00 • Lørd: 10-14.00 NÅ UT TIL TUSENVIS AV LESERE. ANNONSER BEDRIFTEN DIN HER.

NORSKE Det

MAGASINET

www.norskemagasinet.com

DAGENS MENY, FORRETT, HOVEDRETT OG EN DRIKKE (BRUS, HUSETS VIN ELLER FATØL) Hjemmelevering i Fuengirola og nærliggende steder til 20.30 STENGT PÅ ONSDAGER

bare 9.50€

500€

asianfusionbingrestaurant.com Paseo Marítimo Rey de España 40 Fuengirola (nær hotel pyr)

Tel 952 470 218

EXTRA SAVINGS

Opp til

Exclusivo para dfs

Save 50€ on Sofas, bedroom, dining and garden furniture.

500€ i ekstra besparelser Spar 50€ på sofaer, soverom, spisestue og hagemøbler

CINCUENTA

Euros descuento Chief Executive O cer DFS Furniture Company

This voucher offer entitles the bearer to up to 10 x €50 discounts to a total of €500 at DFS. Each €50 discount can be used on any item sold individually valid for a limited period only, ask in store for over €199. Vouchers are details. Vouchers can be used against new orders only and cannot be combined with any other extra cash alternative to this voucher. Offer excludes discount voucher. There is no clearance items. Only new orders placed in Spain are eligible for this offer. 687128_80x173_SPANISH_VOUCHER_50EUR.indd

1 09/10/2017 14:25

San Javier Between Decathlon and Iceland on N332, Ctra de San Pedro, Pinatar 81, 30730 SAN JAVIER, MURCIA Tel: +34 968-334-194

This voucher offer entitles the bearer to up to 10 x €50 discounts to a total of €500 at DFS. Each €50 discount can be used on any item sold individually over €199. Vouchers are valid from Tuesday 26th March 2019 to midnight on Monday 22nd April 2019. Vouchers can be used against new orders only and cannot be combined with any other extra discount voucher. There is no cash alternative to this voucher. Offer excludes clearance items. Only new orders placed in Spain are eligible for this offer.

Krow_Production:KROW_PRODUCTION:PRODUCTION:2019:DFS:DFS_SPAIN:SXXXX_DFSBR00XXX_SPAIN_PRESS:DOCUMENT:SXXXX_DFSBR00XXX_SPAIN_PRESS_EURO_WEEKLY_SAN_JAVIER_156x255

SPAR 50€

på Natasja todelt hjørnesofa

949€ Uten kupong 999€

Mijas Costa San Javier Parque Comercial MIRAMAR, Avenida Carmen Sáenz de Tejada, Ctra de San Pedro Pinatar 81, 29650 MIJAS COSTA, MALAGA 30730 SAN JAVIER, MURCIA, Ved siden av Decathlon | sanjavier@dfs.co.uk | dfsspain.com Mellom Decathlon og Iceland Tel: 968-334-194 Tel: +34 951 314 506 Tel: +34 951 314 506

making everyday more comfortable

Natasja todelt hjørnesofa. Kupongtilbudet gir innehaveren rett til opp til 10 x 50 € rabatt, totalt 500 € hos DFS Spain. Hver 50 € rabatt kan anvendes på valgfrie individuelle salg med en verdi på mer enn 199 €. Kupongtilbudet gjelder fra 24/03 2021 til midnatt 19/04 2021. Kupongtilbudet gjelder bare ved nye bestillinger og kan ikke kombineres med andre kupongtilbud. Det finnes ingen kontantalternativ til denne rabattkupongen. Tilbudet gjelder ikke utsalgsvarer. Tilbudet gjelder bare nye bestillinger som blir gjort i Spania. DFS er en del av DFS Trading Ltd. Registrert i England og Wales No 01735950. Redhouse Interchange, Doncaster, DN6 7NA.

APRIL 2021 - Det Norske Magasinet | 29


Utflukt

Fontene ved inngangen til El Cuarto Real

Av Else Byskov. Bilder Erik Gadegaard og Else Byskov

Granada bugner av nye, fancy hoteller, og i disse Coronatider er prisene lave og konkurransen om gjestene høy. Siden vi foretrekker å bo sentralt, valgte vi Eurostar Catedral – et nytt hotell ved siden av katedralen med en super parkeringskjeller. Granada er et trafikalt mareritt, men det er lett å finne

fram til hotellet hvis man sender GPSen til Calle San Jerónimo 1. Det er ikke hotellets adresse, men man kommer rett dit og må bare svinge til venstre for enden av gaten og kjøre ned i parkeringen. Hotellet har 4 stjerner, og et flott dobbeltrom kostet 57 €. I tillegg koster parkeringen 22 €, men det var vel

verd prisen. Ved hotellet ligger et turistkontor hvor vi fikk bykart, en oversikt over åpningstider og et vell av gode ideer. Med to dager til disposisjon startet vi i Albayzin, som er byens eldste og mest opprinnelige kvarter, hvor vi skulle vi besøke et bad, to hus, et palass og den kjente

utsiktsterrassen San Nicolas. Fra hotellet går man bare noen meter opp til Gran Via de Colón og krysser gaten, så er man i Albayzin. Vi startet med å se det gamle arabiske badet: El Bañuelo, som ligger på Carrera del Darro – rett ved Darro-elven. Under arabernes glanstid var det 21 bad i byen, men

Granada

– uten Alhambra

For de fleste er en tur til Granada ensbetydende med et besøk på Alhambra og dens tilhørende hager: Generalife. Jeg var selv innstilt på det inntil det gikk opp for meg at byen har mange andre fantastiske severdigheter både i sentrum og oppe i Albayzin. Så snart Granada var ute av lockdown i slutten av februar, reiste vi av gårde til byen for å oppleve alle disse perlene, og måtte innrømme at det rett og slett var flaut at vi ikke hadde besøkt dem før. Så bli med til Granada og la deg overraske.

30 | Det Norske Magasinet - APRIL 2021


Tak og vegg fra El Cuarto Real (de Aixa)

el Bañuelo er det best bevarte. For 5€ per person kan man kjøpe billett til de tre største severdighetene i Albayzin, så det gjør vi. I tillegg til badet inkluderer det El Horno de Oro og palasset Dar al-Horro. Badet har separate rom for kaldt, lunkent og varmt vann, og fine, buede tak med stjerneluker. Neste stopp er El Horno de Oro – eller gullovnen. Det vakre arabiske huset ligger bare et par hundre meter fra badet, og vi lurer på hvor det underlige navnet kommer fra. Jo, Darro, en av Granadas elver, kommer direkte fra Sierra Nevada, og i tidligere tider fant man ganske enkelt gull i den. Det sies at det fremdeles finnes gull i Darro, men hvem vet om det er sant. Uansett hadde huset en gang en ovn hvor man smeltet gull. Det er veldig vakkert restaurert, med den tradisjonelle patioen i midten, omkranset av værelser i to etasjer. Neste stopp like i nærheten er Casa de Zafra, et fint, gammelt arabisk hus. Her har man satt opp plansjer som forteller om Granadas historie, så man bør besøke dette huset for å

Fra patioen på det arkeologiske museet

føle historiens vingesus over byen. For neste stopp klatrer vi opp til den kjente Mirador de San Nicolás, som ligger midt i Albayzin. Herifra har man en fantastisk utsikt mot Alhambra på den andre siden av Darro og med den mektige, snødekte fjellkjeden Sierra Nevada bak. Det finnes et ordtak om Granada som lyder slik: “Dale limosna, mujer, que no hay en la vida nada, como la pena de ser, ciego en Granada”. Lettere fritt oversatt betyr det: ”Kvinne, gi den tiggeren en almisse, for det finnes ingen større sorg i livet enn å være blind i Granada.” Og det må man nok si seg enig i når man står på San Nicolás og beundrer Alhambra, den glitrende Sierra Nevada, byen nede til høyre og all skjønnheten. Noen henger rundt her bare for å nyte livet og ta inn synet (Redaksjonens tillegg: mens andre er her som lommetyver). Vi fortsetter å gå oppover, og etter en del roting, lykkes det oss å finne frem til Dar al-Horro. Dette palasset var boligen til Boabdils mor, Aixa. Hun var gift med Abu’lHasan Ali ibn Sa’d, bedre kjent

som Muley Hacén, den nest siste sultanen av Granada. Det er han som det iberiske halvøyas høyeste fjell Mulhacén (3479 moh.) er oppkalt etter at han ble begravet der. I tillegg til Aixa hadde han nok en kone, Soraya, en kristen kvinne som konverterte til islam. Hun var med i begravelsesfølget da Muley Hacen ble sendt til sitt siste hvile på fjellet, men sammen med hele følget ble hun halshugget da de kom ned igjen, slik at ingen kunne avsløre hvor sultanen lå. Den skjebnen slapp Aixa, kanskje fordi hun hadde tre barn med den avdøde, men det var alltid konflikter mellom de fyrstelige gemakker. Derfor bodde Aixa her i dette palasset, og ikke på Alhambra. Aixa skulle vœre nedstammet i direkte linje fra profeten Muhammed, så hun hadde en veldig høy status. Sønnen hennes, Boabdil, ble den siste sultanen i Granada, og det var hun som sa de berømte ordene om sønnen: ”Lloró como mujer lo que no supo defender como hombre” - ”Han gråt som en kvinne for det han ikke greide å forsvare som en mann”. Saken var at Boabdil overga seg

og byen uten kamp til det katolske kongeparet Fernando II fra Aragon og Isabel I fra Castilla på den 2. januar 1492. På det tidspunktet hadde La Reconquista (de kristnes gjenerobring av Spania) pågått i flere hundre år, og Boabdil kunne se skriften på veggen. Hans dynasti var det siste islamske kalifatet på den iberiske halvøya, og det var ingen hjelp å hente. Han overga nøklene til Granada til det katolske kongeparet og dro i eksil med sitt følge, blant dem Aixa. Passet ‘El suspiro del moro’ (maurerens sukk) var det siste stedet hvorfra han kunne se sitt elskede Granada, og han sukket og gråt bittert. Det kan man egentlig godt forstå. Deretter gikk han og følget ombord på et skip i Almuñecar og seilte til Marokko, hvor de slo seg ned i Fez. Og nå skal vi inn og se Aixas palass høyt oppe i Albayzin. Palasset er bygget etter tradisjonell plan, med en vakker patio i midten omkranset av værelser. Det er også en hage og noen vakre avlukker, hvor man kan sitte og nyte utsikten over byen. Palasset er imponerende, men kan selvsagt ikke

APRIL 2021 - Det Norske Magasinet | 31


Utsikt mot toppen av Albayzin fra Aixas palass Dar al- Horro

sammenlignes med Alhambra. Vi haster videre for å finne noe å spise og nyter en deilig salat med falaffeler og den spennende, kryddersterke suppen harira i en liten kneipe Elvira-gaten. Etter den kulturelle fordypelsen i arabisk kultur, måtte vi bare ha mat med tilsvarende kvalitet. Under Corona stenger alle barer, restauranter og butikker kl. 18, men vi kan ferdes ute til kl. 22, så vi

slentrer ned mot byens andre elv, Genil, hvor det er et livlig gateliv. Deretter tar vi en bedagelig tur ned Gran via de Colón og beundrer først statuen av Columbus og dronning Isabel i sentrum, der hvor gaten begynner. En kjempestatue av de to er reist her, og man ser Columbus knele for dronningens føtter. Det var rett etter Granadas fall at Isabel endelig innvilget Columbus å finansiere ferden over Atlanterhavet. Kontrakten ble underskrevet den

32 | Det Norske Magasinet - APRIL 2021

11. januar 1492, og 10 måneder senere, den 12.10., satte Columbus sine føtter på en liten øy utenfor det amerikanske kontinent. Men det er en annen historie. Hotellet vårt samarbeider med en restaurant som leverer mat, og vi kan bestille alt fra menyen deres innen kl. 22. De kommer med maten, og vi slipper å spise på rommet og behøver ikke å gå sultne til sengs. Neste morgen finner vi frem til en

En romersk bronsefigur fra det arkeologiske museet.

liten bar på Gran Via nr. 9 for å spise frokost. Vår favorittfrokost består av pan con tomate og café con leche, og dette serveres på beste vis i denne lille lokalbaren. Deretter går vi enda en gang langs El Darro til nok et palass, hvor byens arkeologiske museum nå holder hus. Museet har gratis adgang, og er oversiktlig og fint. Her støter man på ‘the usual suspects’ i historisk forstand: ibererne, romerne, vestgoterne, maurerne og til sist de


BYGGETOMTER MED FANTASTISK UTSIKT

T SOLG

Beliggenhet: Mellom Benalmádena Pueblo og Torremuelle.

Pris: 290.000 euro for 500 - 700 m2 belegningsgrad 25%.

Flotte lysluker i el Bañuelo.

P

PS. Det er en fordel å besøke Granada en lørdag, for da har museene lengst åpningstid, nemlig fra 10.30 til 17.00. De andre dagene stenger de fleste museer 13.30.

Flere attraktive byggeprosjekter i Mijas kommune

&

Men nå er det akkurat som om vi ikke greier flere palasser og museer. Heldigvis ligger det den veganske restauranten Hicuri i nærheten, på Plaza de los Girones 7, hvor de serverer fantastisk mat. På velsmakende vis avslutter vi vårt første besøk i Granada. Men vi har skjønt at det er mye mer å se, så vi planlegger å dra tilbake etter 14 dager. Vi har jo ikke vœrt på Sacromonte, hvor sigøynerne holdt til, med dets hulehus og hulemuseum. Granada har enda flere museer, og vi vil se mer av Albayzin og vandre opp til Generalife. Endelig vil vi se vitenskapsmuseet med parken El Parque de las Ciencias, så følg med i neste nummer av Det Norske Magasinet!

Tillatelser fra kommunen - byggearbeidet kan starte nå!

EKT INTER NA OJ R AL ON TI

Vi er ikke ferdige med Aixa helt ennå, for nå skal vi bort og se det flotte rommet der hun mottok sine offisielle gjester. Siden hun hadde stor makt, måtte hun ha et velegnet sted til å utøve sine offisielle plikter. I en hage midt i byen bygde maurerne derfor El Cuarto Real de Aixa – eller som det helt misvisende heter i dag, El Cuarto Real de Santo Domingo. Man vandrer langs et fornemt fonteneanlegg mot en firkantet bygning som huser et flott dekorert rom i arabisk stil. Etter gjenerobringen fikk noen dominikanske munker lov til å benytte rommet, som da ble omdøpt til

Vesentlig rabatt ved kjøp av to byggetomter.

Santo Domingo. Det kunne de godt ha latt være. men el Cuarto Real er allikevel absolutt besøket verd. Så haster vi videre til Museo Casa de los Tiros like i nærheten. I enda et imponerende 1500-tallspalass kan se man ulike historiske parafernalier samt portretter av diverse spanske konger.

VILLA

kristne, som alle har satt sine kulturelle spor i Granada og hvis historie man kan lœre mer om på museet. Men det er ikke alt: Nede i gaten Los Reyes Católicos finner vi El Corral del Carbón, som også ble bygget under maurerne. Kullgården var varelager og gjestehus for de mange handlende som kom til byen. Disse trengte både et sted å oppbevare varene sine og et sted hvor de kunne overnatte, så den store bygningen ble etablert til begge formål. Den står ennå helt intakt og har en flott inngangsportal. Senere ble den brukt som kullager – derfor navnet.

Din eiendomsformidler Kontakt: 617 700 424 SUNSHINE ESTATES 2000 S.L.

APRIL 2021 - Det Norske Magasinet | 33


Kommentar Tekst og bilder av Beate Winther

Hvem tror du at jeg er? Den eldre herren sitter til stadighet på en svart smijernsbenk på Fuengirolas langstrakte strandpromenade, localizacion Los Boliches. Han har gjennom årene blitt observert jevnlig av oss forbipasserende, der han sitter, alene, i sin kamelhårsfrakk, helt ytterst på sin utvalgte benk. Hvem er han? Hva slags liv lever han? Hva tenker han på der han sitter med hodet støttet i sin solbrune hånd? Folkesnakket har gått, det har vært spekulert og diskutert, og forslagene har vært like forskjellige som menneskene som har undret seg: Er han … En velstående cordobeser som venter på sin hestekar? En tøysekopp av en vitsemaker som venter på sitt neste offer? En dyptloddende, lettere nedtrykt forfatterspire? Et angrende, konevraket fyllesvin? En sorgtynget mann som nettopp har mistet sin kone til koronaen? En fraløpt, kjærlighetssørgende brudgom? En barnløs mann som nettopp har fått vite at han er far likevel? En mann hvis barnebarn har fått ham til å se verdens nød? Ingen av disse spekulantene har til nå fått ham i tale, han er et enigma, et mysterium. Jeg setter meg på en smijernsbenk litt lenger unna for å vurdere menneskene som glir forbi meg på fortauet:

34 | Det Norske Magasinet - APRIL 2021

Den ungen damen med ildrød genser, moteriktig hullete bukseknær og gullsandaler, er hun forlovet, gift eller singel? Intelligent, snill, egoistisk, ensom? Er hun en bankansatt, barnehageassistent, jurist, trapeskunstner, korrekturleser? Den middelaldrende damen med viltre grå krøller, klassiskbeige drakt, brune snøresko og sølvskimrende gåstol: Er hun tysk eller dansk? Tyrkisk, engelsk eller islandsk? Ser hun på reality-TV hele dagen, eller leser hun tung skjønnlitteratur? Kanskje gjør hun begge deler? Er hun en perfekt husmor og en varm elskerinne? Hvor i kroppen sitter smertene hennes?

Unggutten som farer forbi på skateboard, svinger så lett og ubesværet at en kan bli misunnelig av mindre, har han det godt hjemme? Liker han skolen? Liker skolen ham? Hva med jentene, har han draget? Skjuler han kanskje en sykdom under den tilsynelatende friske fremtoningen? En bokstavdiagnose eller en diabetes er en tanke. En blodsykdom, eller kanskje bare noe så enkelt som en glutenallergi? Hva drømmer han om? Har han vært i Norge? Vet han forresten hvor Norge er? Nå kommer det fem personer inn i mitt synsfelt, de spaserer rolig og bedagelig, side om side, bruker hele fortauet, har all verdens tid, virker det som, og vet å ta plass. Pent kledd, alle fem, det oser av godt snitt og kostbar kvalitet. Mine

fordommer får fart på seg her, dette må være nordmenn. Eller svensker. Av herrefolk er de i hvert fall. Eller kan jeg ta feil? Er de heller en delegasjon velgjørere på luftetur etter en enkel lunsj før de skal tilbake til et arbeidsmøte om miljøvern eller flyktninghjelp? Eller er de deltakere på en medisinsk konferanse om virusbekjempelse? Vet man hvem et menneske er kun ved å bruke synet? Jeg snur blikket mot meg selv, forbi den mystiske mannen på benken og ser meg med de forbipasserendes øyne. Hvem ser de? Jeg rekker ikke å tenke mulighetene til ende før det jubler i meg: Don’t worry, be happy! Andre mennesker har ikke peiling! Det er bare jeg som vet hvem jeg. Og knapt nok det.


Costa del Sol har vært en populær destinasjon for ferierende skandinaver i mange tiår. I disse tider hvor mangelen på turister er stor, kan vi ikke gjøre annet enn å se tilbake på den gang da kysten hadde sin aller første turistboom for 60 år siden. Det hele startet i slutten på 50-tallet, da nye charterflyvninger bragte store antall turister til Málaga, og da Torremolinos som opprinnelig var en liten fiskerby, ble ett av Spanias mest populære turistområde. Folk kom fra hele Europa for å besøke byen, nyte solen og ligge på stranden. Stedet som tidligere hadde vœrt fargeløst på grunn av diktaturet, ble et fristed hvor toleransen hadde brede marginer. Alt var tillatt, så lenge det ikke var en stor skandale. I forbindelse med vedtagelsen av pressefrihetsloven, bedre kjent i Spania som La Ley Fraga, ble sensuren mer og mer avslappet, og landet begynte å bli stadig friere. Avskaffelsen av sensuren i 1966, ble den perfekte muligheten for den lille byen til å tiltrekke seg turister ved å markedsføre et løssluppent og liberalt image av Torremolinos. Byen ble det perfekte feriemål for kunstnere, artister, aristokrater,

hippier og kjendiser på grunn av den frie og kosmopolitiske atmosfære som avskilte området fra andre byer på Costa del Sol.

Torremolinos plasseres på kartet I takt med den stigende masseturismen, begynte man å bygge fler og fler hoteller for å kunne huse de mange besøkende. I 1959 ble en historisk milepæl feiret med åpningen av Torremolinos første luksushotell, Hotel Pez Espada. Kjendiser som Kirk Douglas, Sofia Loren, Brigitte Bardot, Orson Welles, Ava Gardner, Anthony Quinn og Frank Sinatra var noen av de mange som besøkte hotellet. Tropicana Hotel var også en stor suksess, og deres Tropicana Beach Club ble den første store ‘chiringuito-en’ på Costa del Sol og den første stranden hvor bikinier var tillatt. Strendenes skiftet utseende fra sin naturlige tilstand til å gi plass til de første solsenger, og solsengutleie på stranden ble introdusert. Torremolinos ble symbolet på hele Costa del Sol og en viktig start for turistutviklingen i Spania. I alt 300 000 internasjonale turister ankom Málaga flyplass i 1961, og i slutten av 1970-årene hadde hotellene i Torremolinos 19 000 hotellsenger til rådighet for besøkende.

Natteliv i Torremolinos For å utnytte potensielle turistinntekter etter solnedgang, ble det åpnet byen fler restauranter, diskoteker og spillesteder. Med sitt brede klubbutvalg og den avslappede atmosfæren, ble byen attraktiv for tusenvis av unge. Men Torremolinos tolerante holdning og livsstil begynte også å tiltrekke seg store overskrifter. Byen ble øremerket som et skandaløst sted, hvor narkotikabruk var vanlig, og hvor utlendinger fra hele verden kom i søken etter en fri livsstil.

Minnene forteller historien Det er dessverre få steder bevart fra den beskrevne epoken, og gjennom årene har turistenes og beboeres interesser forandret seg. I dag besøker ikke lenger store stjerner og aristokrater Torremolinos for å oppleve det glade livet. Og kanskje Torremolinos aldri vil oppleve en tid med Europas største natteliv igjen, men det vil alltid være et uutslettelig minne fra bilder, anekdoter og legender fortalt av de som levede gjennom byens glanstid. Torremolinos vil alltid bli husket som et sted som satte farge på Spanias mørke tider. Kilder: hoy.es rtve.es diariovasco.com andaluciainformacion.es torremolinoschic.com

APRIL 2021 - Det Norske Magasinet | 35

Av Gabriella Elkhouri

GYLNE EPOKE PÅ 60- OG 70-TALLET

Torremolinos

TORREMOLINOS


Eskapader - Nasjonalparker

Aigüestortes y Estany de Sant Maurici.

Av Jette Christiansen

14

Spanias

al fresco skatter

De spanske nasjonalparkene er attraktive og rimelige turmål. De 14 områdene hvor naturen er beskyttet som er kvalifisert som nasjonalparker, tilbyr en stor variasjon av ’al fresco’ opplevelser. Man kan utforske majestetiske geologiske formasjoner, unike økosystemer, snedekkede fjelltopper, gjemte urskoger, sjeldne planter og utryddelsestruede dyrearter, som den iberiske gaupe, bjørn og ulv. Man kan også vandre gjennom vulkanområder, bade på paradisiske strender og dykke i et utrolig undersjøisk mangfold. De er Spanias uvurderlige skatter som er tilgjengelige og egnet for alle. Uansett aldersgruppe, vil man finne minst en håndfull nasjonalparker som passer ens humør og ønsker. Parkene har gratis adgang. Man betaler bare hvis man ønsker guidede turer, eller hvis man ønsker å overnatte på et herberge eller leie en hytte, som mange av parkene tilbyr.

Picos de Europa.

36 | Det Norske Magasinet - APRIL 2021

Aigüestortes y Estany de Sant Maurici

Doñana

Godt og vel 200 vakre innsjøer, snirklende vassdrag og høye fjell i den katalanske del av Pyreneene. Areal: 26 733 hektar. Provins: Lleida.

En våtmark som har ekstraordinær betydning for fugler og som tilfluktssted for den iberiske gaupe. I tillegg, et sjeldent økosystem av sanddyner og strender. Areal: 54 252 hektar. Provinser: Huelva og Sevilla.

Cabrera Unik havbunn, isolerte klippeøyer og store fuglekolonier, samt sjeldne plantearter finner man på denne lille øyen. Areal: 10 021 hektar. Provins: Balearerne.

Cabañeros

Caldera de Taburiente Den enorme vulkan på La Palma er 8 km i diameter og 2 km høy. I området er det en enestående variasjon av planter og dyr. Areal: 4 690 hektar. Provins: Santa Cruz de Tenerife.

Bakker og fjell som gir ly for store rovfugler og pattedyr som hjort, rådyr og villsvin. Areal: 40 856 hektar. Provinser: Ciudad Real og Toledo.

Garajonay

Monfragüe.

Ordesa og Monte Perdido.

Laurbærskoger er utdødd i resten av Europa, men finnes stadig her på La Gomera, som har et usedvanlig fuktig mikroklima. Areal: 3 986 hektar. Provins: Santa Cruz de Tenerife


Fjell og daler formet av årtusener med erosjon, grønne skoger og enger, kløfter og vassdrag kan oppleves her i Ordesa

Galicias øyer

Picos de Europa

Teide

Cíes, Ons, Sálvora og Cortegada, fire øyer i Atlanterhavet, er nasjonalpark takket være de vakre strendene og klippeformasjonene, samt den enestående havbunnen. Areal: 8 480 hektar. Provinser: Pontevedra og A Coruña.

Høye, spektakulære klipper og dype kløfter ikke langt fra Atlanterhavet, hvor man kan se sjeldne planter og dyr, som ulver og bjørner. Dette var det første område til å bli beskyttet som nasjonalpark. Areal: 64 660 hektar. Provinser: Asturia, León og Cantabria.

Spanias høyeste punkt og én av de mest spektakulære monumenter i verden omgis av en naturpark med flere vulkanske kjegler og lavastrømmer fastfrosset i fortiden. Areal: 18 990 hektar. Provins: Santa Cruz de Tenerife.

Sierra Nevada

Et måneaktig landskap som ble skapt som følge av vulkanutbrudd i 1730 og 1736, som dekket en fjerdedel av Lanzarote. Areal: 5 107 hektar. Provins: Las Palmas de Gran Canaria.

Monfragüe Fjellrikt område med eikeskog hvor sjeldne fugler som munkegribben, Europas største rovfugl, gjemmer seg. Areal: 18 118 hektar. Provins: Cáceres.

Ordesa og Monte Perdido

Dette fjellområdet, best kjent som skisportsted, er hjemsogn til over 60 unike planter, samt et ikke ubetydelig antall fjellgjeter. Areal: 86 208 hektar. Provinser: Granada og Almería.

Fjelltopper og daler formet av årtusener med erosjon, grønne skoger og enger, kløfter og vassdrag kan oppleves her i Pyreneene. Areal: 15 608 hektar. Provins: Huesca.

Tablas de Daimiel

Cabaneros.

Caldera de Taburiente.

Timanfaya

En praktfull våtmark skapt ved oversvømmelser av elvene Guadiana og Gigüela (også kalt Cigüela). Areal: 1 928 hektar. Provins: Ciudad Real.

Garajonay.

APRIL 2021 - Det Norske Magasinet | 37


TO MINUTTER MED SJØMANNSPRESTEN

El Campanario Sjømannskirken Costa del Sol

Besøksadresse Avenida del Cortijo 3, Sitio de Calahonda, Mijas Costa. Postadresse Iglesia Noruega, Apt 3025 Calahonda, 29649 Mijas Costa Telefoner: +34 952 939 800 · +34 650 446 348 * (*beredskapstelefon ved akutte behov) elcampanario@sjomannskirken.no Bankkonto Norge: 3000 15 28609 Spania: 3058 0883 50 2720001638 Vipps ID: ”Costa del Sol Sjømannskirken” / #64835 Åpen kirke Onsdag og fredag kl. 11.00 – 14.00 Søndag kl. 11.00 – 14.00 Mulighet for omvisninger.

Har du noen gang sett en tegning av en and som samtidig er en hare? Det finnes noen tegninger som på kunstferdig måte er laget slik at de forestiller to ting på en gang. Man får gjerne umiddelbart øye på det ene motivet. Og dersom man ser lenge nok, og med litt åpent og kreativt sinn, så får man øye på et annet motiv i det samme bildet. Det er ganske fascinerende. Det er de samme strekene, den samme tegningen og allikevel to forskjellige dyr; and og hare. Er virkeligheten som vi ser også slik iblant? Kan det hende vi går rundt og forholder oss til det vi kan se og ta på, på en bestemt måte, men så er det bare den ene tolkningen av bildet? I kirkeåret er vi inne i påsketiden. Den varer helt fra påskemorgen og til pinsa langt ute i mai. Da leser vi tekster om da Jesus stod opp igjen fra de døde og viser seg for disiplene. Disse

tekstene har noe vanskelig ved seg, synes jeg. For flere ganger hender det at Jesus viser seg for disiplene uten at disiplene kjenner ham igjen. Hva betyr det? Jeg tolker det som at de ser den andre siden av tegningen. Før Jesus døde så de en profet, en lærer, kanskje Messias. Etter oppstandelsen så de Guds Sønn. En som var sterkere enn døden. En frelser. Både and og hare; både menneske og Gud. Det er som om oppstandelseslyset hjelper dem å se noe mer. Og så blir min bønn at det samme lyset skal skinne i våre kirker og i våre øyne. Som vi synger i påskesalmen Deg være ære: «Frykt ikke mere! Evig er han med. Troens øye ser det. Han gir liv og fred». God påsketid og velkommen innom kirka på El Campanario! Sjømannsprest, Caroline Lygre

Konfirmasjon på El Campanario Lørdag og søndag i palmehelga feiret vi hele fire konfirmasjonsgudstjenester på El Campanario, og til sammen 20 konfirmanter ble endelig konfirmert. Seks av dem hadde ventet et helt år etter som fjorårets konfirmasjonsgudstjeneste ble avlyst som følge av lockdown. 14 av dem har

fulgt undervisning og opplegg på kirka gjennom året. Det ble en flott feiring med høytidelig gudstjeneste og kake i patioen etterpå. Venner og familie som ikke kunne delta, fikk følge gudstjenesten gjennom direkte streaming.

Gudstjenester Hver søndag kl. 12.00 på El Campanario Turgruppe (slutten av september – tidlig i april) Hver tirsdag kl. 10:00 Internett Hjemmeside: www.sjomannskirken.no/costa-del-sol Facebook: Sjømannskirken på Costa del Sol, Ung på Solkysten

Hvordan finne oss Det er ikke alltid så lett å finne fram i Spania, selv om en har GPS kan en komme på villspor. Sjømannskirken ligger mellom Fuengirola og Marbella , og om du kommer med bil på Kystveien (A-7 /N-340) skal du ta av ved avkjørsel til Calahonda / AP-7 (Det er flere avkjørsler til Calahonda, men denne har et blått skilt). Kjører du betalmotorveien (AP-7) er det bare en avkjørsel til Calahonda og da er det lurt å kjøre ned til den store rundkjøringen nede ved kystveien.

17. mai på El Campanario Sjømannskirken feirer Norges nasjonaldag med åpen kirke fra kl. 12 til 18. Det blir tale for dagen, leker for barna, åpen kafé og musikalske innslag. Ytterligere informasjon kommer i nyhetsbrevet og på vår Facebookside. Velkommen til å feire dagen sammen med oss!

38 38 | Det | Det Norske Norske Magasinet Magasinet - APRIL - NOVEMBER 2021 2018

Vårlotteriet trekkes 18. april! Hvis du er rask, kan du sikre deg lodd i årets Vårlotteri før trekningen 18. april. Blant gevinstene har vi gavekort på en ballongferd, gokartkjøring, inngangsbilletter til Aquamijas og opphold på Sjømannskirkens gjestehus eller Kronen Gaard Hotell i Sandnes. Les mer om lotteriet og gevinstene, og kjøp lodd på www.sjomannskirken.no/vårlotteri. Caroline og Torid. Bildet er tatt pre-korona.



Norsk Forening C O S T A

D E L

S O L

Edif. Vega Sol 1. C/ Feria de Jerez 4, 29640 Fuengirola, Tlf. 952 58 09 50 / Fax 952 470 523.

Hjemmeside: www.norsk-forening-costa-del-sol.net Epost: nf.fuengirola@gmail.com

En samtale med Laila og Gunnar Finholth Av Solveig Tandberg Det er interessant å høre hvordan Laila og Gunnar Finholth har opplevd månedene i Norsk Forening og i Fuengirola, med de strenge smittereglene byen har hatt. De kom fra Norge i begynnelsen av oktober i fjor, og reiser hjem i slutten av april. Snø fikk de ikke oppleve hjemme i Norge, men det fikk de her! Plutselig en dag var det hvitt rundt huset. Fra vinduet så de et barn lage en snømann ved svømmebassengkanten. Riktig nok var snømannen laget av hagl.

Foto fra Laila Finholths blomsterterrasse.

Det nærmer seg sommerstengning. Lørdag 30. april er siste dagen. I fjor sommer åpnet Helen og Jarle Gusjås Norsk Forening noen dager. Vi får følge med om det samme skjer i år. Helen og Jarle har besluttet at 17. mai må markeres. Da åpner de dørene for en 17. mai-middag kl. 16.00. Påmelding i Foreningen. Enn så lenge holder Norsk Forening åpent mandag til fredag kl. 12.00 – 17.00 og lørdager kl. 11.00 – 15.00. Hver dag serverer kjøkkensjef Helen Gusjås norsk hjemmelaget middag, smørbrød og vafler. Quizen varierer mellom søndager og onsdager, alt etter som smittevernreglene skifter. For tiden møtes deltagerne onsdager kl. 18.00. Som vanlig tilbys det småretter og smørbrød mellom slagene. Fotballgruppa er oppgående og på Facebook holder den oss orienterte om det som skjer i fotballverdenen. Den 27. mars arrangerte Foreningen ved Helen og Jarle åpent hus med servering for de som ville møtes og overvære kampen mellom Norge og Tyrkia. Norsk Forening satser på at alt er ved det normale når den åpner igjen i midten av september.

Quize-master Arne Bjørndal med et fornøyd vinnerlag. 40 | Det Norske Magasinet - APRIL 2021

Formann: Gunnar Finholth Telefon: 0047 91318406

Begge er veldig positive og har følt seg trygge stort sett hele tiden. Norsk Forening har vært et hyggelig sted for dem og for mange andre i denne tiden, men de poengterer at de har savnet mange medlemmer og aktiviteter som det vanligvis er om vinteren i Spania. I flere år nå har de tilbrakt vintrene her nede. De begge trivdes så godt på Solkysten, at de ganske raskt kjøpte seg en storartet leilighet med vidunderlig utsikt ut over Middelhavet. Herifra lan de høre bølgesuset når de sitter på terrassen, følge solas gang over himmelen og se over til fjellene i Marokko. Laila og Gunnar har reist mye rundt i verden. Bare Australia gjensto, men så dukket et besøk i Spania opp og reisepengene gikk i stedet til leiligheten i Mijas. Den store terrassen er Lailas blomsterhage. De siste tjue årene av sitt yrkesaktive liv, ble Laila kalt ‘Blomsterdamen’. Hun solgte og arrangerte blomster i Oslo til store og små bedrifter. Det er tydelig at hun har grønne fingre, for blomstene trives hos henne.

For første gang kunne ikke Foreningen arrangere mandelblomstringstur i februar. Trond Høiklev har i stedet under hele Coronatiden lagt ut bilder på Facebook fra tidligere vellykkede turer og fotograf Ivar Johnsen har sendt ut bilder på Facebook fra Fuengirola. Laila og Gunnar forteller at de forskjellige gruppene, Alpin-, Boule-, Male-, Skrive- og Fotballgruppa, har gjort sitt beste for å fungere. Hyggelig at Quizen i denne tiden kom tilbake til Foreningen, om enn til forskjellige tidspunkter. Gunnar sier at selv den viktige Generalforsamlingen måtte avlyses. Av praktiske grunner har styret selv foreslått noen omrokkeringer av det gamle styret. Årets Generalforsamling er nå lagt til oktober. Det aller beste, sier begge to, er at Foreningen har holdt åpent i hele denne perioden. Begge viser til Helen og Jarle Gusjås som har taklet alle vanskeligheter med arbeidsvilje og tålmodighet. Det ligger mye planlegging bak alt arbeidet de har gjort for at Foreningen har kunnet være åpen. De gjort en strålende jobb med gode støttespillere i Regina, Randi, Laila, Elisabeth, Bjørg, Anne Marie og Grete K. Ekteparet sender en hilsen til alle som har vært innom og støttet Foreningen. De er takknemlige for at alle har tatt hensyn og brukt munnbind, spritet hendene og holdt avstand.

Laila og Gunnar meldte seg raskt inn i Norsk Forening Costa del Sol da de kom hit. De har deltatt i det frivillige arbeidet gjennom årene, både bak disken og i Foreningens styre. Gunnar har vært president i flere perioder. Ekteparet er utrolig aktive og er stort sett med i alt som finnes av aktiviteter i regi av Norsk Forening. Begge er også med i Odd Fellow i Fuengirola, noe de har stor glede av. Denne vinteren har det vært lite møteaktivitet, men Laila forteller at søstrene har møttes når det har vært mulighet for det. I vinter ble de i Spania uten de vanlige Norgesbesøkene. Foreningen har vært åpen hele tiden, men aktivitetene har vært reduserte og har forandret seg etter som kommunen har forandret smittevernreglene. Julaften for eksempel, ble for første gang feiret tidlig på dagen. Folk forlot Foreningen da NRK ringte julen inn med sang fra Sølvguttene. De populære aktivitetene som bingo, rekeaftener, lutefiskaftener, medlemsmøter mm, har vært umulige å arrangere.

«Blomsterdamen» Laila Finholth på terrassen sin.

De tre helt sentrale personene i Norsk Forening: Jarle, Helen og Gunnar .


Nytt fra Den Norske Skolen

Vårsolen varmer i nakkene og bena går som trommestikker oppover bakkene mot målet der oppe på fjellkanten i Pizarra. Det er endelig mulig å dra på skoletur igjen. Halve skolen har reist til Sierra Nevada for å boltre seg i alpinbakkene, den andre halvparten er her i den spanske lavlandsvårens eksploderende blomsterflor og deilige, svale vinddrag. Oppdagelseslyst og lek preger denne deilige onsdagen i mars, sammen med en god dose herlig fysisk fostring.

Sierra Nevada innfridde med gnistrende, nyoppkjørte løyper badende i sol fra skyfri himmel. Denne turen krever litt forhåndskunnskap med ski på beina, og det ble litt knall og fall i år, men for de aller fleste ble det nok en vakker side i minneboka fra tiden som elev på Den Norske Skolen, Málaga. Foto: Hilde Rasmussen

Tekst av Nina C Kaasin Simarud. Bilder av Kim Slaatsveen.

En aktiv vår

Selv om skolen for det meste har gått som normalt dette semesteret, har det vært noen begrensninger for arrangementer og rekreasjoner, siden skolen selvfølgelig følger de til enhver tid gjeldende smittevernsrestriksjoner. Nå som restriksjonene har mildnet litt, benyttes enhver anledning til å komme seg ut og være sammen. I tillegg til skidag og fjelltur, har ungdomstrinnet hatt annerledesdag med drageverksted, quiz, discodans og grilling. Også for resten av skolen har den daglige undervisningen i stor grad vært tverrfaglig og prosjektbasert, med en stor del gruppearbeid, og med kompetansemålene flettet inn i skapende aktiviteter.

Følelser på utstilling Å være i stand til å gjenkjenne, forstå og takle følelser er viktig. I 3. og 4. trinn på har elevene jobbet tverrfaglig med folkehelse og livsmestring, med hovedfokus på nettopp dette med følelsene våre. Arbeidet resulterte i mange gode bevis for læring, gjennom reflekterte samtaler der elevene viste at de hadde fått en dypere forståelse for følelsene og reaksjonene sine. Til slutt delte de alt de hadde lært gjennom en vernissage, der de inviterte barnetrinnet og mellomtrinnet til utstilling og opplesning, canappeer og bobler i glasset. TIPS: Denne utstillingen finner du på film på skolens hjemmeside, og er virkelig verdt å se!

Hovedstien til El Santo i Pizarra går opp til et av de høyeste områdene i Sierra de Gibralmora. På veien opp finnes mange flotte utsiktspunkt og flere spennende grotter. Her er noen elever avbildet i den populære steintrappa hugget inn i fjellet. Foto: Elisabeth Aarnes-Eidshaug

Selve utstillingen var et fotoprosjekt som presenterte følelsesspekteret vårt med ansiktsuttrykk og kroppsspråk, sant små forklaringer på hvorfor vi føler som vi gjør. Små hyller med bildefoldere var hengt opp slik at publikum kunne gå rundt og se, oppleve og lese om følelsene våre.

Skoleplass 2021/22

Det ser det ut til at skolen får høyere elevtall igjen allerede neste skoleår, men det er fortsatt noe kapasitet på noen trinn. Selv om søknadsfristen er utløpt, er det derfor fortsatt mulig å søke, og restplassene fordeles fortløpende etter ventelisteprinsippet - altså førstemann til mølla. Bli kjent med skolen og få et innblikk i hverdagen på våre nettsider www.dnsmalaga.com, og ved å følge oss på Facebook: www.facebook.com/dennorskeskolen/

Sterkt og vakkert presenterte elevene en utstilling som vakte undring og aktiv deltagelse. Sjettetrinn hadde laget canappeer, og det ryktes at førstetrinn hadde øvet seg på å holde de stilige glassene med boblende sitronbrus. APRIL 2021 - Det Norske Magasinet | 41


Peña Oso Polar Foto etter tillatelse fra malagacf.com.

Av Fredrik Alnæs

Alltid sterk, alltid Málaga Det skjer mye i og rundt Málaga, både på banen og utenfor det sportslige området. I denne oppsummeringen fra Málaga de Noruega tar vi kort for oss Javier Tebas’ syn på Málagas nåværende situasjon, samt #SiempreFuerte-gallaen. Javier Tebas, presidenten for Liga Nacional de Fútbol Profesional, foreningen som administrerer La Liga og La Liga Smartbank (Primera og Segunda División), uttalte seg nylig om Málagas situasjon. Han la vekt på at han mener dommeradministrator José María Muñoz og den nåværende klubbadministrasjonen gjør en god jobb i et vanskelig klima. Tebas støtter handlingsplanen til Muñoz, deriblant ERE-avgjørelsen fra i fjor sommer der en rekke spillere ble fristilt fra sine kontrakter for å redde klubbøkonomien. Samtidig nevnte Tebas at Málaga tross alt har hatt en god sesong, og om man ser poengene opp mot klubbens budsjett, kommer Málaga best ut med minst penger brukt per poeng på tabellen. Det var på en avtalesignering mellom La Liga og Junta de Andalucía (de lokale myndighetene i Andalucía) vedrørende Instituto Andaluz

del Deporte de Málaga at Javier Tebas uttalte seg om Málagas situasjon. Det ble også snakket om muligheten til å øke antallet profesjonelle spillere klubben kan registrere. Det nåværende antallet er maks 18 spillere. Resten må være juniorer og reservelagsspillere. Tebas ville ikke love noe konkret rundt dette, men nevnte at Málaga er en fotballby med mange aktive supportere og sesongkortholdere som vanligvis går på kamp, noe som potensielt kan generere inntekter som tillater La Liga å lette på restriksjonene. Det vil langt på vei være avhengig av pandemisituasjonen. Det virker usannsynlig at det blir noen lettelser før publikum er tilbake på kampene og klubben begynner å tjene penger på kampdagene igjen.

rettet mot barn og ungdom.

#SiempreFuerte-gallaen

Pablo Ráez var navnet på den unge atleten fra Marbella som gjennom sin rolle på sosiale medier og gjennom sitt gode eksempel klarte å sette benmargdonasjon på kartet. Ráez fikk selv påvist leukemi, og mottok to benmargsdonasjoner, men han måtte til slutt gi tapt i kampen mot kreften, og døde bare 20 år gammel i 2017. Gjennom sitt arbeid og tilstedeværelse på sosiale medier, bidro han til at antallet benmargsdonorer i Málaga-området økte med 1300%, med over 11 000 nye givere i 2016. Det ble avholdt en stor begravelse med over 1000 sørgende deltakere den 26. februar 2017 i Marbella. Han sto bak #SiempreFuerte (Alltid sterk), som har tjent som inspirasjon for Málagas årlige galla. Foran et stort bilde av Pablo Ráez tok Antonio Banderas imot æresprisen, og han holdt en rørende tale. Det samme gjorde Pablos far. Slagordet «Vi er alle Málaga» og med Pablo Ráez som eksempel til etterfølgelse, lovet klubbet å kjempe videre for de gode verdiene, for lokalsamfunnet, for barn og unge og for alt som gjør Málaga til Málaga. Det er noe vi kan stille hos helhjertet bak.

Málaga avholdt sin årlige galla og prisutdeling #SiempreFuerte 25. mars, den fjerde i rekken. Dette er en galla som arrangeres av MCFFundación, som er klubbens plattform for veldedig arbeid, promotering av samfunnsmessige, sosiale, kulturelle, historiske og sportslige prosjekter og verdier, spesielt

Foto etter tillatelse fra malagacf.com.

Årets galla ble presentert av Basti og Cristina Zumaquero, med underholdningsbidrag fra María Peláe og Cristina Morales. Det var flere prisvinnere, men selve hovedprisen gikk til den verdenskjente skuespilleren, Malaguistaen og lokalpatrioten Antonio Banderas, ikke bare basert på hans lange og suksessfulle karriere som skuespiller, modell, sanger, regissør og på andre felt, men vel så mye på bakgrunn av sin rolle som anerkjent filantrop og som et godt eksempel på at hardt arbeid og gode holdninger kan gi stor suksess og anerkjennelse – de samme verdiene Pablo Ráez sto for og står igjen som et skinnende eksempel på.

Kontakt med La Peña Oso Polar Vi i Peña Oso Polar – den eneste offisielle norsk/ svenske supporterklubben til Málaga CF – arbeider hele tiden for å gjøre tilbudet til medlemmer og følgere bedre. Vi benytter Facebook og e-post.

42 | Det Norske Magasinet - APRIL 2021

Vil du bli med i supportergruppa Peña Oso Polare eller dra på fotballkamp med Málaga CF når det omsider kommer i gang, ta kontakt på: www.facebook.com/pena-oso-polar E-post: penaosopolar@gmail.com


ARILDS CORNER

José María Muñoz’

- oppsummering av klubbens status Dommeradministrator José María Muñoz avholdt den 25. februar sin tredje pressekonferanse i perioden som leder i Málaga Club de Fútbol. Muñoz, som har fått mye av æren for å sikre klubbens eksistens i møte med en svært overhengende konkursfare, hadde mye på hjertet. Vi gjengir de viktigste punktene her. Muñoz oppsummerte klubbens status til nå som relativt sunn i økonomisk perspektiv, med potensiale for løse alle problemer dersom alle som skylder klubben penger betaler tilbake snart. Det siktes da konkret til lånet til Al Thani-familien, den pågående rettssaken, overgangspenger fra Villarreal og andre lignende overgangssaker. Samtidig understrekes det at klubben er ganske desperat etter sponsorer, og at det er nødvendig at supporterne og sponsorer tar del i ulike initiativ for å samle inn penger til klubben. Det handler om å skape en balanse i økonomien for å gjøe det mulig å øke det svært begrensende lønnsbudsjettet. Muñoz snakket om viktigheten av at det lokale næringslivet støtter mer opp om klubben. Selv om mange lokale selskaper sliter nå, vil det forhåpentligvis løse seg i de neste årene, men det er her og nå at Málaga CF trenger støtten

deres, påpekte han. Samtidig er klubben takknemlig for at flere selskaper har blitt med som draktsponsorer sammenlignet med tidligere, da dette er et stort steg i riktig retning. Klubben retter en stor takk til alle sponsorer og bidragsytere, fra den minste frisørsalong til de store hovedsponsorene. Málaga CF trenger Málaga - byen, institusjonene og næringslivet, og disse må bli enda bedre på å støtte opp om klubben. Muñoz sammenligner dette med andre klubbledere han snakker med, som forteller at lokalmiljøet i større grad er involvert i klubbene sine, noe han misunner dem. Samtidig understreker han igjen at han setter stor pris på alle som faktisk bidrar. Det må bare bli enda flere som velger å gjøre det samme. Muñoz var også innom klubbens forhold til LaLiga og Det Spanske Fotballforbundet RFEF. Han vedkjenner at forholdet ikke var det beste, men at det har bedret seg, noe som bevises av play-off-kamper, SuperCopa og finalen i Copa de la Reina, som RFEF har valgt å avholde på La Rosaleda. Samtidig går Muñoz gjerne hardt til verks i møte med fotballmyndighetene – han er ikke interessert i å få seg venner, og bryr seg kun om det som kan tjene til klubbens fordel.

Forandringer i Peña Oso Polar Av Arild Kristiansen Det har skjedd store forandringer, også for Peña Oso Polar. Det mest synlige signalet er at det svenske flagget er lagt inn i logoen. Vi ønsker å bli en Skandinavisk Peña. I disse tider er det begrenset hva man kan gjøre utenom den digitale verden. Men styret og medlemmene er aktive i kulissene og planlegger for tiden etter pandemien. Vi er klare når verden åpner igjen. Når fotballen ruller igjen. Da...

Peña Oso Polar ønsker flere medlemmer

Gjør hverdagen din enklere

VISITTKORT Hos Norrbom Marketing kan du få laget ditt eget personlige visittkort. Vi har tusenvis av ulike design, slik at du kan få det akkurat slik du vil. Kom innom og få vite mer om alle mulighetene.

Meld deg inn som medlem i Peña Oso Polar. Det er GRATIS og uten forpliktelser. Bruk mailen som du finner i Fakta-boksen nederst på siden. Da kan vi også kommunisere på mail som vi gjør med alle registrerte medlemmer. Fotball-verdenen og Málaga CF forandrer seg raskt. Og vi henger med.

Vi ønsker at flere fotball-interessert skal melde seg inn som medlem. Vi har allerede mange svensker som medlemmer. Men, vi ønsker å nå bredere ut. Ikke bare til svensker, men selvfølgelig også til andre nasjoner. Vi ser at mange følger med på våre Facebook-sider. På vår side

Vet vennene dine hvor du bor?

PERSONLIG

i Det Norske Magasinet og deres nyhetsutsendinger, samt på Málaga CFs web og Facebook-sider.

Profesjonelle grafiske løsninger i 30 år NORRBOM MARKETING har eksistert i mer enn 30 år. Vi utgir 3 månedsmagasiner i Spania: LA DANESA, DET NORSKE MAGASINET og EN SUECO. I tillegg leverer vi grafiske løsninger til våre kunder i både Spania, Norge, Danmark og Sverige.

1-sidig trykk, 100 stk.

30€

CENTRO IDEA Ctra. de Mijas @km.3,6 29650 Mijas Tlf. (34) 95 258 15 53 norrbom@norrbom.com APRIL 2021 - Det Norske Magasinet | 43


Helse & Velvære

Av Anni Dahms, Syke- & Helsepleier, Biopat og Kostholdsveileder. Innehaver av butikkjeden Annis Vitalshop.

Det er ‘bare’ min

PSOASMUSKEL

Nylig hadde jeg en av mitt livs store aha-opplevelser. Min datter sendte meg et bilde hvor hun jogget. Det var første gang hun var ute og løp etter mange års problemer med en vond kneskade. Jeg ble selvfølgelig glad på hennes vegne og ønsket henne til lykke, mens jeg samtidig litt surt la til at jeg ville være glad selv hvis jeg bare kunne gå uten ryggsmerter. Hun kom raskt tilbake med et litt kort og tørt svar: «Kanskje det er din psoasmuskel som plager deg? Hvis du vil, kan du finne noe om den på min hjemmeside.» Først følte jeg meg flau. Som sykepleier og tidligere lærer i anatomi kunne jeg overhodet ikke huske noe om en psoasmuskel, selv om jeg synes jeg er ganske god til å huske de forskjellige musklene. Til min unnskyldning viste det seg at navnet var annerledes da jeg fant muskelen i min anatomibok. Psoas er den store lendemuskelen, eller musculus psoas major. Men min nysgjerrighet var vakt, og jeg gikk straks inn på nettsiden hennes - lindskinesiologi.dk og fant artikkelen på bloggen. Der oppdaget jeg en enkel og lett forståelig beskrivelse av psoasmuskelens funksjon, samt de problemene den kan føre til. Og her kommer min aha-opplevelse, en kunnskap jeg av hele mitt hjerte skulle ønske jeg hadde skaffet meg for mange år siden.

Hvorfor har ingen fortalt meg om den før? Mange har jobbet med min muskelfunksjon, men ingen har fortalt meg om akkurat denne spesielle muskelen. Psoasmuskelen starter ved den 12. brystvirvel (T12) på begge sider av ryggraden og løper ned til den 5. bukvirvelen, videre ned gjennom bekkenet og heftes på den øverste delen av lårbeinet (trochanter minor femoris) Av forløpet fremgår det at den forbinder overkroppen med underkroppen. Psoasmuskelen ligger dypt og har stor innvirkning på mange av våre funksjoner. Ved å følge muskelen fant jeg en stor medvirkende årsak til mange av de vanskelighetene jeg sliter med, og har slitt med i mange år. En stram og uelastisk psoasmuskel kan være strammere på den ene side enn den andre. Min psoasmuskel er strammest på høyre side, antagelig fordi jeg som 12 åring fikk fjernet et stort leddbånd rundt min høyre hofte. Noen av de problemene jeg nikker gjenkjennende til, er buksmerter, inntilbeins (innovervendte føtter), hovne bein, vanskeligheter med å rotere hoften utover, slik at bevegelser av ryggraden hemmes, noe som fører til knesmerter. På grunn av psoasmuskelens innflytelse på diafragma (mellomgulvet), føler jeg helt bestemt at den også var medvirkende til mine hjerteproblemer. (De startet med pusteproblemer –

44 | Det Norske Magasinet - APRIL 2021

som heldigvis nå er overstått.) Psoas kan medvirke til mange andre lidelser. Du kan lese mer om dem på min datter Grethes hjemmeside. Dessuten har hun akkurat kommet ut med en bok på dansk som heter ‘Inspiration til at styrke kroppens selvhelbredende kræfter’. Årsakene til min stramme psoasmuskel kjenner jeg også igjen: • Mye av mitt arbeid er sittende. • Stress, frykt og angst, da psoasmuskelen er den første muskelen vi spenner ved nevnte tilstander. Det betyr at muskelen ofte påvirkes av følelsene våre. Derfor kalles psoasmuskelen også for ‘sjelens muskel.’ Folk spør ofte bekymret hva som er galt når jeg ynker meg når jeg reiser meg fra stolen. Mitt svar er nå: ”DET ER BARE MIN PSOASMUSKEL!” Av andre årsaker kan nevnes: • Belastende trening og mosjon, f.eks. løping. • Dårlig kost, med f.eks. mange sukkerholdige matvarer, for mye alkohol og kaffe eller andre drikker/mat med koffein. Det stresser kroppen og dermed din psoasmuskel. Psoasmuskelen er involvert i mange andre av kroppens funksjoner, som f.eks. nyrefunksjonen, siden muskelen ifølge den kinesiske meridianlære er forbundet med nyrene,

og dermed også har innvirkning på deres funksjon. Nyrene har stor betydning for vår livskraft, men har også innflytelse på mange organer, som f.eks. skjelett, tenner, hår og negler. Også hjernemassen samt ryggmargen påvirkes av nyrene.

Kosten For å ha en sterk og sunn psoasmuskel må du også ha sunne kostvaner. Det er fint med gode tilskudd, men din daglige sunne kost er fremdeles grunnlaget. Fjern alle sukkerholdige matvarer fra kosten din. En så enkel forandring kan ha mirakuløse virkninger. Personlig anbefaler jeg også å fjerne alt kunstig søtstoff. Det trigger søthungeren. Det er bedre å slutte tvert med sukker, og i løpet av to uker er ditt sukkerbehov forsvunnet og du kan absolutt ikke forstå hvordan sukker tidligere kunne friste deg sånn. Spis godt med økologiske grønnsaker, som gulrøtter, selleri, paprika i alle farger, avokado, asparges, slangeagurk (fantastisk styrkende for både nyrer og binyrer), broccoli, grønne bønner, erter, artisjokk, all slags løk, rødbeter, sopp, poteter, aubergine, kåltyper - hvit, rød, grønn, blomkål og kinakål er alle styrkende. Spis også de gode økologiske fruktene, som inneholder masse vitaminer og mineraler. Drikk gjerne saften av en halv sitron blandet


SOL EYES DIN NŒRMESTE ØYNE- OG MEDISINSK KLINIKK PÅ COSTA DEL SOL Kombiner ferien med noe nyttig og bli kvitt brillene for alltid, eller kom og nyt fysioterapeutens luksuriøse behandlinger. Vår flerspråklige, internasjonale klinikk

Siden

er spesialisert på øynekirurgi som grå stœr, presbyopi og øye-laseroperasjoner, i tillegg til optikertjenester med nordisk yrkeskunnskap og spanske priser! I løpet av våren utvides vårt tjenestetilbud igjen, når vår finske spesialist kommer tilbake etter en lang pause.

24 timers tilbud om lege og ambulanse

Timebestilling per telefon +34 952 470 073 eller enkelt og direkte på nettet: timma.fi/ soleyesfuengirola

Hjemmebesøk av våre leger når du trenger det Trygt, enkelt og bekvemt døgnet rundt Rask og effektiv hjelp ved akutte og milde sykdommer Fra Torremolinos til Sotogrande / Alcaidesa

Sjekk våre tjenester på www.soleyes.es og følg oss på Facebook @SolEyesClinicAndMedicalCenter Avenida Alcalde Clemente Díaz Ruíz 3, Fuengirola info@soleyes.es - www.soleyes.es

Bli medlem nå!  (+34) 952 81 67 67

 info@helicopterossanitarios.com  www.helicopterossanitarios.com

Alltid åpent for akutt hjelp. Ring 622 884 098 • (24t) Tannleger med over 20 års erfaring med norsk og spansk tannlegelisens.

Bjørn Abraham-Nilsen Norsk tannlege Sacha Miller-Wojtan Dansk tannlege Helene Alseth-Alvarado Norsk tannlege Ottilia Ericson Svensk tannlege

SPESIALTILBUD Gratis undersøkelse Tannrens 30€ Helporselens krone før 550€ NÅ 400€ Sveitsisk implantat inkludert krone 995€ Tlf: 952 665 499 / 622 884 098 • dentalcostadelsol@hotmail.com Plaza de la Hispanidad • Edif. Sol y Sol 1, Local bajo • 29640 Fuengirola www.clinicadentalcostadelsol.com • Nær Den Norske Forening

DentaDanés clínica dental

Nete G. Larsen Martin Lazenby Vi snakker skandinavisk, engelsk, tysk og spansk. Vennligst ring mellom kl. 10.00 – 17.00 (mandag – fredag) for timebestilling.

Tlf./fax: 952 52 9666 www.dentadanes.com Calle San Miguel s/n “Maro Club 12,s 29787 Maro, Nerja

• Allmenn tannbehandling • Estetisk tannbehandling • Implantologi

Elviria

• Usynlig tannregulering • Blekning i stolen/hjemme • Helfo refusjon

Fuengirola

952 83 42 63 Centro Comercial Elviria

952 58 35 95 C/Lope de Vega 2 Los Boliches

Alhaurín el Grande 952 49 93 66

Avenida. Gerald Brenan 37-2D

www.clinicanordental.com • info@clinicanordental.com Man - Fre. 9.30 - 17.30 • www.legekontor.com

MEDIC

Dr. Jens Naesgaard norsk Dr. Akbar Nafarieh svensk - spes. allmen medicin

• Helst timebestilling • Også hjemmebesøk •

Tlf: 952 46 00 40 • Fax: 952 46 19 49 • Mob: 608 651 252 Edif. Vinuesa, 1A-1B · Esq. Avda. de Los Boliches 93 · Fuengirola

APRIL 2021 Det Norske Magasinet | 45


Helse & Velvære med lunkent vann på fastende hjerte om morgenen. Det virker rensende og styrkende. Andre gode frukter kan være appelsin, mandariner og grapefrukt som skyller giftstoffer ut av kroppen og styrker immunforsvaret, alle typer bær (husk også stikkelsbær), ananas, bananer, fersken, aprikos evt. som tørkede, vindruer og rosiner, dadler, epler og pærer. Suppler gjerne med nøtter og frø av alle slag, f.eks. kokos og hasselnøtter, paranøtter, cashew, pistasje, peanøtter, gresskarkjerner, sesamfrø og pinjekjerner. Av kjøtt er det best med lette kjøttsorter, som høne, kylling og kalkun, evt. litt kalvekjøtt og lam. Spis også gjerne masse fersk fisk, som rødspette, flyndre, ørret, fersk torskerogn og selvfølgelig også de fete fiskene, som makrell, laks, sardiner m.m. Unngå for mye alkohol og kaffe og bruk i stedet velsmakende urteteer, gjerne som grønn te og evt. med brennesle. Brennesle er rik på jern, kalk, kalium og mangan og A- og C-vitamin og er proteinholdig. Husk også å drikke nok rent vann. Mangel på vann kan også føre til smerter.

• •

Kosttilskudd •

Som vanlig anbefaler jeg at du som base tar et godt vitamin-/mineraltilskudd. Det kan være en god idé med en kur med Longo Vital, som opprinnelig ble ‘oppfunnet’ av den nå avdøde danske legen og ildsjelen Flemming Nørgaard. Jeg tror Longo Vital er spesielt god til denne trette muskelen fordi den utover å inneholde vitaminer også inneholder 6 nøye utvalgte urter. En god idé er å ta eplesidereddik. Det styrker

hjertet, gir energi samt danner base. Mange som har smerter, lager for mye syre. Ta gjerne et tilskudd av ingefær. Ingefær motvirker leddsmerter, ømme og stive muskler og kan i flere tilfeller lindre knesmerter. Curcumin, som de fleste kaller gurglemeie, er, når den kjøpes som tilskudd, sterkt antiinflammatorisk og smertehemmende. Gurglemeie kan med fordel tas sammen med Boswellia, evt. i samme produkt. De to urtene har vist seg å sammen ha en synergistisk effekt på mange former for ledd- og muskelsmerter. MSM (methylsulfonylmethan) er et stoff som demper betennelse og leddsmerter. Sammen med dine vitaminer og andre kosttilskudd kan du ta et godt Omega-3-tilskudd, som finnes både flytende og som kapsler. Til vegetarer og veganere finnes det tilskudd fra alger. Omega-3 virker mildt smertestillende.

• •

Sørg for å få godt med proteiner. Muskler bruker proteiner, men er din psoasmuskel spent, kan det kanskje være vanskelig for muskelen å ta opp nok protein. Da kan det være godt med et lettabsorbert tilskudd av proteinpulver. Er smertene fra psoasmuskelen stressrelatert, kan det være en god idé med ekstra tilskudd av C-vitamin, da stress øker kroppens forbruk av C-vitamin. Planten Ashwagandha kan medvirke til å motvirke stress og nervøsitet. Urten Bacopa har i mange år vært brukt i ayuervedisk medisin. Den kan medvirke til å dempe angst og stress og øke konsentrasjonsevnen.

TIPS På min datters blogg finnes mange enkle og effektive yogaøvelser. De er alle lette å gjøre uten større kunnskap og øving. Grethe kan kontaktes på +45 29 79 00 19 eller via mail info@lindskinesiologi.dk Du kan også finne øvelser på nettet av ulik vanskelighetsgrad. Hvor lang tid du har behov for å utføre øvelsene daglig, kommer an på hvor mye du trenger å strekke, og hvordan ditt daglige program ser ut, men jeg anbefaler å gjøre noen øvelser hver dag. F.eks. kan bare 10 minutter være en stor hjelp. Sitter du det meste av dagen, kan du evt. innføre en plan hvor du reiser deg hvert 45. minutt og gjør noen få strekkeøvelser. Vær oppmerksom på hvordan du lever. Unngå alle former for stress. Vær bevisst både psykisk og fysisk på å forbedre din psoasmus-

kels funksjon. Vær bevisst på at kroppens celler husker alt som har skjedd i livet ditt, og hva som skjer akkurat nå - glede, sørgelige opplevelser, negative tankemønstre osv. Din psoasmuskel påvirkes av frykt, angst og stress. Følelser vi alle kjenner til i større eller mindre grad. Spesielt mediene er gode til å fore oss med angst og frykt. Hils hver dag med glede, jeg vet det kan være vanskelig mange ganger. Vi skal også ha lov til å føle sorg og sinne, men la likevel glede og takknemlighet være dine beste følgesvenner. Øv deg på å være oppmerksom på de fine opplevelsene i din hverdag. Finn frem latteren. Plutselig opplever du at de positive og glade tankemønstrene fyller din hverdag, og at livet er godt å leve.

BEATE ABRAHAM-NILSEN • NORSK LEGESPESIALIST • Øre-, nese- og halssykdommer Allmenn medisin Hud kirurgi Estetisk behandlinger

OmniQ10 Energy Kjøp nå og spar 15% - Tilbudet gjelder 1.4 - 30.4.2021 så lenge vi har lager! Marbella - Elviria

Centro Comercial Pino Golf, Ctra. de Cadiz Km192, Local 16 E-29604 Marbella(Elviria) Daglig åpent 10-18 Lørdag 10-14 Tel: +34 952 850 094

Bestill online på www.annisvitalshop.com 46 | Det Norske Magasinet - APRIL 2021

Los Boliches

Avda. Los Boliches Bajo, Edif. Don Luis 2 B E-29640 Fuengirola Daglig åpent 10-20 Lørdag 10-14 Tel: +34 952 667 087

(Botox, fillers & laser)

ID COVST TE Fra

50€

Massasje

Tel. 952 83 63 77 www.clinicanormed.com

Klinikken ligger i Centro Comercial Elviria, rett ved A7, i samme senter som SuperSol.


Permanent makeup Suksessen fortsetter!

25%

RABATT I APRIL Gratis konsultasjon.

Spar tid foran speilet - og få de bryn, den vippekant eller de lepper du alltid har drømt om.

En permanent makeup kan skape symmetri i ansiktet ditt. Uansett om du ønsker å få markert leppelinjen eller fremheve fargen på leppene, få form på øyenbrynene eller markere vippelinjen med eyeliner.

NANA NORRBOM Tlf. 610 716 048 UNIOPTICA • Avda. Jesús Santos Reín 15 29640 Fuengirola


Av Natalina Atlanta Bramsted

S JOKOL ADEMUFFINS MED PISKE T S JOKOL ADEGANACHE

Dette er min beste oppskrift på muffins, og jeg bruker den ofte. Det tar bare et øyeblikk å lage deigen, så de en lette å bake hvis det skulle komme uanmeldt besøk. Pynter man med ganache, tar det lengre tid, men det kan man godt la være og bare spise kakene med glasur eller som de er.

DET TE BEHØVER DU:

SLIK GJØR DU:

Kaker:

Start med å lage ganachen – den skal stå i 2 timer.

125 g smør 125 g sukker 125 g mel 2 egg ½ ts vaniljesukker ½ dl melk 1 ts bakepulver 2 ss kakao Ganache: 300 g melkesjokolade 150 g kremfløte

Hakk sjokoladen i små biter og varm opp fløten til det nesten koker. Hell fløten over sjokoladebitene og la det stå i noen minutter. Bland alt godt til all sjokoladen er smeltet. La ganachen hvile under avkjøling i 2 timer. Kaker: Forvarm ovnen til 200 grader og ha muffinsformene dine klare. Smelt smøret og rør i melken. Pisk inn eggene, ett om gangen. Bland mel, sukker, salt, vanilje, kakao og bakepulver i en annen bolle. Hell i væsken gradvis og rør deigen til den er helt jevn og glatt. Stekes i 10-12 minutter midt i ovnen. Når kakene er avkjølt, piskes ganachen med en håndmikser og pensles på kakene.

48 | Det Norske Magasinet - APRIL 2021

Finn denne oppskriften og mange flere på Veras Verandas matblogg: www.verasveranda.com


GR ATIS Rubrikkannonser

MAX. 50 ORD - MOTTAS BARE PÅ EPOST Rubrikkannonser er gratis for privatpersoner som ønsker å selge f.eks. en sykkel, finne en reisekamerat eller selge en sofa. Bestill annonsen ved å sende en e-post til info@norskemagasinet. com. Vi setter annonsen i magasinet og på www.norskemagasinet. com den 15. i måneden - samme dag som magasinet kommer ut. GRATIS ANNONSER MOTTAS BARE PER E-POST OG MÅ MAKS. VÆRE 50 ORD. BOLIGANNONSER ER IKKE GRATIS, MEN MÅ BESTILLES OG BETALES PÅ WWW.NORSKEMAGASINET.COM

Pusse opp?

Strømarbeid utføres

Trenger boligen en liten oppgradering? Norsk mann med 20 års erfaring på Solkysten tar på seg malejobber. Ta kontakt med Erik på +34 664877633

V/ Jesper Hansen. Strøminstallatør og ingeniør. Tlf. +34 600 409 484. E-mail: jespex@gmail.com

Hjelp tilbys Jeg er en norsk mann som har bodd 20 år i Andalucia. Jeg snakker flytende spansk, engelsk og skandinavisk. Jeg kan hjelpe deg med språket hos legen, på sykehuset, hos advokaten eller hvor enn det måtte være behov. Pris etter avtale. Mobil 62 70 73 099 (Karl-Gunnar).

TP-Multiservice Hjelp til basseng, SPA, hage, ombygning. Jeg løser alle oppgaver. Ring Thomas på 654 901 486 (dansk, spansk, engelsk) for uforpliktende tilbud.

Støttegruppe for kreftpasienter Vi møtes kl. 17 hver siste fredag i måneden bakerst i kafeteriaen på Costa del Sol-sykehuset i Marbella. Vi snakker engelsk og alle er velkomne.

Lena Grøn & Heidi Andersen

• Juridisk- og skatte assistanse • Til- og fraflytting Spania

SPANSK EKSPERTISE PÅ DITT EGET SPRÅK Advokater • Ingeniører & Arkitekter

Tlf: (+34) 951 910 649 Mobil: (+34) 647 911 302 Avda. Ramón y Cajal 2, 3º E y F, 29640 Fuengirola www.gron-andersen.es info@gron-andersen.es

Fagutdannet dansk maler Per Leonhard Hansen - 30 år på kysten! Godt og realt malearbeid utføres. Ring for tilbud! Tlf.: 607 52 02 57

Kjøp og salg av biler Profesjonell hjelp ytes i forbindelse med kjøp og salg av bil. Henv. Bjarne Damgaard tlf.: 605 352 700 bjarnedlarsen@gmail.com

Profesjonelt rengjøringsfirma tilbyr Rengjøring i private hjem, butikker, kontorer og boligkomplekser. Ring til Servicios al Edificio for nærmere informasjon på +34 622 647 663 (engelsktalende).

Aircon, varmepumper og bassengoppvarming Selges og installeres. V/Jesper Hansen. El-installatør og ingeniør. Tlf.: +34 600 409 484 E-post: jespex@gmail.com

Annonsørregister Her finner du de telefonnumrene du har bruk for: Advokat og konsultasjon Brækhus Advokatfirma +47 948 666 25 Cramer Advokater +34 952 199 446 Grøn & Andersen +34 951 910 649 Lamenza Nielsen +34 952 638 556 Vogt Abogados +34 952 77 67 07 Bank og investering DNB Group Luxembourg +352 4549451 Biltjenester, bilutleie og verksted Holm Bilreg. Service +34 671 204 824 Kolos +34 952 46 02 29 Bygg og håndverk og installasjon Elite Glass Curtains +34 952 830 503 FM Invest +34 637 392 930 Sunshine Estate +34 617 700 424 Dagligvarer & Delikatesser Casa Nórdica +34 952 19 91 48 Delikatessen +34 952 58 12 36

Flyttebyrå T-Line Norge AS +47 918 30 918

Restauranter Restaurant Bing +34 952 470 218

Grafiske tjenester & webdesign Norrbom Marketing +34 952 581 553

Tannleger Clínica Dental Costa del Sol +34 952 665 499 Clínica NorDental +34 952 834 263 www.clinicanordental.com Dentadanés +34 952 529 666

Helse og skjønnhet Anni´s Vital Shop +34 952 850 094 Nana Norrbom +34 610 716 048 Hørsel Dansk Hørecenter +34 951 239 004 Kjøkken Harder Johansen +34 686 740 262 / 952 466 600 Legetjenester og terapi Clinica NorMed Dr. Beate A.-Nilsen +34 952 836 377 Dr. Pentti Raste +34 952 475 290 Helicópteros Sanitarios +34 952 816 767 Dr. Jens Naesgaard +34 952 46 00 40

Undervisning Den Norske Skolen +34 952 577 380 Veldedighetsorganisasjoner, foreninger m.m. Cudeca +34 952 564 910 Unicef www.testamentounicef.es Øyeklinikker SolEyes +34 952 47 00 73

Dekorasjon, innredning, malerier og møbler Cort Idea +34 952 461 221 DFS Spain www.dfs.co.uk Muebles Pirámides Puerto + 34 952 550 669 Eiendom Jardinana +34 674 30 46 34 Segarra og Bråteng +34 952 770 433 Sunshine Estate +34 617 700 424

APRIL 2021 - Det Norske Magasinet | 49


FM CONSTRUCT Vi tar hånd om ditt byggeprosjekt

Profesjonelt Totalentreprenørfirma - Siden 1997

Ønsker du et tilbud på totalrenovering, nybygg, renovering, tilbygg eller noe helt annet, så kontakt oss for en uforpliktende samtale om et potensielt samarbeid.

FMCONSTRUCT.com

Samtalen med André kan skje på dansk, norsk, svensk, engelsk eller spansk. Kontakt André på +34 637 39 29 30 / andremeh@gmail.com

ERFARING OG TILLIT

PROFESJONELL TOTALENTREPRENØR FM CONSTRUCT er et anerkjent entreprenør- og byggefirma med hovedsete i Benalmádena. Vi jobber med alt fra nybygg til mindre renoveringer. Vi har med våre arkitekter, rådgivere og håndverkere og har kapasitet til å gjøre prosjekter på hele Costa del Sol.

fm.construct.1997

Hos FM CONSTRUCT mener vi at et godt samarbeid er basert på tillit og god kommunikasjon. Vi garanterer at kvaliteten er på topp og forsikrer om at prosjektet ditt håndteres profesjonelt. Våre mange tilfredse kunder er derfor også alltid klar til å gi en anbefaling.

FM Construct

+34 637 39 29 30


Kvalitet

Beliggenhet

Fasiliteter

Teamet

Bærekraft

LUKSUS ER STANDARD

DEN PERFEKTE BELIGGENHET FOR DITT HJEM I SOLEN

ALT DU KAN ØNSKE DEG

ET PRISVINNENDE TEAM

MILJØBEVISST DESIGN OG BYGGESTIL

Prosjekt ferdigbygget Noen få enheter igjen - innflytningsklare!

JARDINANA SETTER EN NY STANDARD Fra 328.000*€

Under konstruksjon

*Spesialtilbud 2-soverom for kun 298.000€

2 og 3 soveroms leiligheter og penthouses

Azalea og Lotus er to av de best selgende nye boligprosjektene på Costa del Sol. Boligene ligger i trivelige La Cala de Mijas, med bare fem minutters gange til sentrum og stranden.

Neste fase Leiligheter og villaer

I Jardinana, et miljøvennlig prosjekt, kan beboerne nyte flott anlagte hager med ekstraordinære fasiliteter utover det vanlige, som poolclub, spa og treningssenter. Hvert kompleks har også egne basseng, og tvers over gaten er det matbutikk, restauranter og legesenter.

Neste fase

Boligene bygges i henhold til den nye europeiske standarden ’Code of Edification’ (CTE) med store terrasser, brede skyvedører fra gulv-til-tak, gulvvarme på badene, syd og sydvest-vendt orientering med utsikt over havet.

Leiligheter og villaer

t: +34 674 30 46 34 e: info@jardinana.com www.jardinana.com Developed by CTH Capital


Drømmer du om din egen feriebolig i Frankrike, Spania eller Portugal?

Som eneste norske bank gir vi deg lån med pant i den aktuelle eiendommen. Hos oss møter du norske, erfarne rådgivere. Sammen med oss får du tilgang til lokale eksperter som kjenner markedet, lovene og reglene. Vi ser frem til å vise hvordan vi kan hjelpe deg med å realisere din boligdrøm. For mer informasjon ring + 352 45 49 45 219, eller send e-post til boliglan@dnbgroup.lu dnb.no/lu Priseksempel: Nom.rente 2,41 %, eff.rente 2,54 %, lån EUR 210,000 0/30, Tot: EUR 290,064. *DNB totalkunde margin, kjøp i Spania.