Bostadsspecial 2022

Page 1

En Sueco april 2022

Marknadskoll, tips och råd samt expertutlåtanden kring bostadsköp i Spanien.


..

Valkomna till En Suecos stora

Bostadsspecial 2022

Din hjälp till att förverkliga

drömmen om Spanien! Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Drömmer du om en bostad i solen är du inte ensam. Redan i slutet av 1960-talet slog svenskar ned sina bopålar på Costa del Sol och sedan dess har antalet som upptäckt det njutningsfulla livet här bara växt. En del väljer att bosätta sig här permanent med sikte på att t ex jobba på distans eller dra nytta av den snabba utvecklingen i provinshuvudstaden Málaga med omnejd. Andra köper semesterboende, som de kanske även ser som en investering med alla uthyrningsmöjligheter som finns och ytterligare andra förverkligar en dröm att spendera sina glimrande pensionärsår i det behagliga klimatet som Spaniens sydkust erbjuder. Denna Bostadsspecial fokuserar på området Costa del Sol, som bjuder på en mängd uppenbara fördelar. Några exempel är det härliga klimatet med över 320 soldagar per år, härliga

22

EN SUECO - APRIL2022 APRIL 2022

sommartemperaturer kring 29-34 grader samt milda vintrar med ca 15-20 grader. Här finns fantastiska stränder för bad, lek, segling och fiske. Bergen bjuder på härliga vandringsleder och naturupplevelser, och i nordost vintertid skymtas Sierra Nevadas vita toppar med skidåkning – bara ca 2 timmar från kusten. Utmed Costa del Sol finns det också: nästan 70 golfbanor, alla sorters idrottsklubbar, mängder av restauranger, barer och nattklubbar för alla stilar. Dessutom bjuder provinshuvudstaden Málaga på allt som hör hemma i en modern storstad klädd i svunna tiders vackra fasader, gamla murar, höga portar och lustbåtshamn med restauranger och shopping – och inte att förglömma den internationella flygplatsen. Bara en bilfärd från allt detta ligger några av världens viktigaste kulturhögborgar som Sevilla, Córdoba och Granada och hoppar man på snabbtåget kommer man till


Madrid på bara 2,5 timmar. Känner du inte till Costa del Sol speciellt bra rekommenderas du att utforska kusten och dess olika områden noga innan du beslutar dig för var du köper bostad, för var och en av dem har sin speciella charm. Vid kuststräckan i öster, vid Salobreña, Almuñécar och La Herradura, hittas många små vikar med skyddade stränder och det är relativt långt mellan städerna och byarna. Atmosfären är lugn och klimatet nästan tropiskt tack vare de skyddande bergen. Lite inåt land hittas de vackra bergsbyarna Cómpeta och Frigiliana, som osar andalusisk charm. Aningen närmare Málaga ligger en svenskfavorit, nämligen Nerja. En liten vit stad, full med marknader och restauranger, med spansk känsla på kanten till Medelhavet. Här ligger även städerna Torrox och Torre del Mar, som vinner allt fler svenskars hjärtan. Mitt på Costa del Sol ligger provinshuvudstaden Málaga, där det historiska centrumet med mysiga gränder bjuder på shopping, restauranger och spanska atmosfär. Här fortsätter pulsen även när solen går ned. Málaga bjuder även på, förutom den nämnda lustbåtshamnen, åtskilliga museer och historiska lämningar.

Väster om Málaga kommer så 1960-talets charterfavorit Torremolinos och Benalmádena – med både sin kustdel ”Costa” med en fin lustbåtshamn samt en mysig bydel ”Pueblo” lite längre upp mot bergen. Nästa stad är en riktig favorit bland svenskar, Fuengirola, full av nordiska butiker och restauranger men även mycket spanskt. Här bor många svenska barnfamiljer då en av kustens svenska skolor ligger här, liksom även den svenska kyrkan och en fin djurpark. Lite uppåt bergen ligger Mijas Pueblo, en spansk vit by som turisterna älskar.

Men det är inte bara läget som är viktigt när du köper bostad, det finns också annat att ta ställning till när du funderar på att köpa bostad. För att hjälpa dig på traven ger En Sueco ut denna Bostadsspecial med en mängd information och tips om vad du bör veta när du är i bostadsköpartagen. ■

Lycka till med bostadsköpet!

En halvtimmes bilfärd väster om Málaga ligger Marbella, där kustens andra svenska skola ligger, som om sommaren fylls med jetsets från hela världen, samt lustbåtshamnen Puerto Banús, full av lyx och glitter. Och lite ovanför lyxhamnen hittas det populära villaområdet Nueva Andalucía, där många svenskar hittat sin dröm. Därefter följer San Pedro och Estepona, som efter stora moderniseringsprojekt blivit mycket populära, och bara en kort bilresa inåt land ligger gourmetbyn Benahavís. Fortsätter vi västerut, strax innan Gibraltar, hittas internationella Sotogrande.

LIBERTYCASHBACK t.o.m 25 APRIL 2022

60€

CASH BACK

för varje ny bil-, hem- och livförsäkring

FÖR BEFINTLIGA KUNDER

30€

CASH BACK

med den första försäkringen och 60 € med den andra osv

F Ö R N YA K U N D E R

Och många andra fördelar som: Ersättningsbil i upp till 45 dagar ELLER 35 €/dag för taxi Möjlighet till extra täckning för skadedjursbekämpning och juridiskt stöd vid olaglig ockupation Förnyelse av livförsäkringar för personer upp till 80 år och nya avtal för personer upp till 70 år

Enkla saker som kan få kunderna att känna sig väl till mods

#1

Förstahandsvalet för utlänningar i Spanien

Besök din försäkringsagent eller gå in på libertyexpatriates.es Cashback-erbjudandet gäller för försäkringar som tecknas och börjar gälla mellan 24 februari och 25 april 2022. Försäkringspremien måste betalas per autogiro. Gäller ej förnyande av försäkring eller ersättningsförsäkringar. Gäller endast nytecknande av bil-, hem-, och livförsäkring. Villkor och minimipremie tillämpas. För mer information besök vår hemsida eller kontakta din försäkringsagent.

En Sueco - HP colour_135 x 190mm - PROMO 1 - April

EN SUECO - APRIL 2022

23


Av Cristina Serrato Schou, advokat, och Kurt Tofterup, jurist. Kurt Tofterup är specialiserad på skatte- och fastighetsrätt, och har ca 30 års erfarenhet i Spanien. Han är grundare till det juridiska rådgivningskontoret med samma namn.

ATT TÄNKA PÅ VID BOSTADSKÖP I SPANIEN Inledning Att köpa bostad i Spanien är ett stort beslut, då det påverkar ens framtida ekonomi. Därför har de flesta många funderingar i samband med ett köp. Detta gäller speciellt om man ska köpa bostad i ett annat land, där processen är annorlunda. I mer än 25 år har vi gett rådgivning till människor i samband bostadsköp i Spanien, samt hjälp dem igenom köpet. Andra gånger har vi löst problem med redan genomförda köp, ofta för att köparen inte haft nödvändig dokumentation eller rådgivning tidigare. Här följer en lista över frågor som man bör ställa sig själv när man planerar att köpa en bostad i Spanien.

Vad bör man tänka på när man vill köpa bostad i Spanien? • • • • •

Var ska jag köpa? Vad ska jag köpa – lägenhet, radhus eller villa? Hur vet jag att jag betalar rätt pris? Vilka omkostnader finns? Vilken hjälp behöver jag? – Vem bör jag vända mig till för rådgivning? • Vad behöver jag ta reda på? • Försäkringar? • Hur går köpprocessen till generellt?

Var och vad ska jag köpa? Då omkostnaderna i samband med köp av fast egendom i Spanien är stora är det viktigt att man köper rätt från början! Man måste fatta beslut kring om man vill ha ett fristående hus med träd-

24

EN SUECO - APRIL 2022

gård, ett radhus eller en lägenhet – och om det ska vara nytt eller begagnat. Det som påverkar – förutom ekonomin – är om det handlar om en semesterbostad eller om man flyttar heltid till Spanien. Eller om man vill hyra ut bostaden under längre tid eller till turister. Då utbudet är stort bör man besöka de områden som man är intresserad av. När man beslutat sig för ett område är det dags att börja leta efter bostaden.

som köper bostaden som fastboende, med ett maxpris på 150 000 euro. I Valencia och Katalonien betalas 10 % av priset.

Hur vet jag om jag betalar rätt pris?

Advokathjälp kostar mellan 1-2 % av priset och notarie och registrering kostar 0,3-0,6 % av priset. Mellan tummen och pekfingret kan man räkna med att betala 11-13 % av köpeskillingen, beroende på just köpeskillingen.

En fråga som nästan alltid kommer upp gäller priset – är det rätt eller kan bostaden köpas billigare? Det är klart att i en sådan tid som vi just nu lever i, då priserna på bostäder börjat öka igen och man fattat beslutet, ja, då vill man köpa så billigt som möjligt. Rådet till att få redan på om priset är rätt är att titta på många olika bostäder. Det ger det bästa underlaget till att kunna jämföra, så att man ser vad man kan få för pengarna.

Vilka är omkostnaderna? En annan sak som är viktig att känna till är vilka omkostnader som finns kopplade till bostadsköp. Omkostnader vid bostadsköp i Spanien är mycket högre än omkostnaderna i Skandinavien. Bara avgiften för ett köp är 8 % av de första 400 000 euro, 9 % av nästa 300 000 euro och 10 % av priset som överstiger 700 000 euro. Men 2021 reducerades avgiften i Andalusien till 7 % av köpeskillingen i Andalusien, på grund av de ekonomiska konsekvenserna av covid-19, och denna sänkning har förlängts och gäller även 2022. Det finns andra skatterabatter för unga under 35 år,

Om bostaden säljs direkt från byggfirman betalar man, i stället för den nämnda avgiften, IVA (som är en byggmoms) på 10 % av priset. Till detta tillkommen en stämpelskatt på 1,5 % av priset, som nu 2022 reducerats till 1,2 %.

Vilken hjälp behöver jag? Vem bör ge mig råd? Vid köp av bostad i ett land där man inte känner till seder och regler vid köp av fast egendom bör man redan från köpprocessens början få rådgivning från en rådgivare som talar ditt eget språk – och naturligtvis spanska. Allt för ofta ser man att det uppstår missförstånd i samband med rådgivning från en person som inte behärskar ditt språk. Missförstånd är mycket vanligt förekommande och är naturliga då både rådgivare och köpare behöver bra kommunikation. Hjälp och rådgivning är någonting du bör ha genom hela köpprocessen.

Vad behöver jag ta reda på? De flesta bostäder tillhör en ägarförening. Man bör ta reda på om säljaren har några skulder till


denna. Man bör också undersöka om det fattats några beslut om större utgifter i ägarföreningen och om ägarföreningen uppfyller alla de regler som gäller för gemensamma utrymmen som swimmingpoolområdet, om det finns ett sådant. Det kan även finnas bestämmelser i ägarföreningen att korttidsuthyrning ej är tillåtet. På samma sätt kan ägarföreningen förbjuda att bostaden hyrs ut till turister (uthyrning för kortare period än 1 månad). Det spelar också stor roll om ägarna i ägarföreningen har stora skulder i gemensamma utgifter. Även om fastigheterna står som ”garanti” för dessa, är det inte alltid som ”garantin” i fastigheten täcker skulden om det finns stora lån i banker. Vid försäljning ska säljaren lämna ut ett energicertifikat. Detta garanterar egentligen inte någonting för köpare, förutom att certifikatet ska innehålla förslag på hur energiförbrukningen kan sänkas. Men det ska göras enligt lag. Utöver detta ska man ta reda på om bostaden är rätt registrerad enligt spanska regler. Alla konstruerade kvadratmeter ska vara registrerade i det spanska fastighetsregistret. Många glömmer bort att värdera kvaliteten av byggmaterial och byggkvalitet. Bara för att ett bygge ser fint ut är det ingen garanti för att kvaliteten är bra, och då kan man åka på stora utgifter några år senare när man tvingas renovera. Många förblindas av klimatet, bra utsikt och vänliga människor. Man bör undersöka bostadens skick och underhålla, då det är vanligt att man övertar bostaden i befintligt skick. Så eventuella brister ska tas upp och redas ut redan i köpeavtalet.

Vilka frågor glöms ofta bort? Många glömmer bort att fråga om eller undersöka vilka årliga utgifter som finns i samband med att äga ett hus i Spanien. Dessa kan vara högre än många förväntar sig. Fastighetsförmedlare är i dag förpliktigade till att kunna informera om detta. Dessvärre sker det ofta att fastighetsförmedlare inte har dessa uppgifter, som är nödvändiga. Tala med din rådgivare om detta.

Hur går köpprocessen till? Man ska vara medveten om att fastighetsmäklares och advokaters/juridiska rådgivares uppgifter i samband med bostadsköp i Spanien skiljer sig mycket från deras uppgifter i Sverige. Fastighetsmäklarens uppgift är i praktiken att hitta en köpare till en bostad och sedan förhandla om priset. Mäklaren bör kunna ge en kopia av lagfarten, protokoll från ägarföreningens senaste stämma samt information om fastighetens fasta kostnader. Övriga uppgifter ligger på advokaten. Vi rekommenderar att man öppnar ett spansk bankkonto i ett så tidigt skede som möjligt och sätter in 1 200 euro vid öppnandet av kontot, för betalningar via autogiro av t ex vatten, gas och elektricitet. Det är normalt tre steg i köpprocessen. Dessa löses och bör lösas av advokatfirman eller annan juridisk rådgivare: 1. Upprättande av reservationsavtal. I detta skede betalar mäklaren eller rådgivaren en deposition på 3 000 – 10 000 euro. Om man som köpare drar sig ur affären förlorar man beloppet. Därför rekommenderar vi dig att kontakta din advokat innan du skriver under reservationsavtalet och betalar, eller inkludera i alla fall att det är gällande på villkor att din advokat godkänner de juridiska dokumenten, och försök att alltid överföra reservationsavgiften till en advokats konto. 2. Upprättande av ett slutgiltigt och bindande köpekontrakt sker ca 10-14 dagar efter reservationen. Under dessa dagar har rådgivaren granskat att bostaden är laglig samt att den är registrerad korrekt. Normalt betalas nu upp till 10 procent av köpeskillingen. Beloppet betalas till säljaren och deponeras normalt inte i bank, på ett lagfartkonto eller på annat sätt. Kan man inte fullfölja köpet eller om du ångrar dig går hela betalningen förlorad utan att säljaren kan göra ytterligare krav. Är det tvärtom, att säljaren inte fullföljer köpet ska denne i gengäld återbetala hela beloppet samt motsvarande belopp som ersättning. Datum för övertagande avtalas normalt till 1-2 månader efter signering av det bindande köpekontraktet.

3. Rådgivaren förbereder lagfarten för underskrift hos den lokala notarien, som köparen vanligtvis väljer. Alla parter skriver under dokumentet samtidigt hos notarien och resterande del av köpeskillingen betalas direkt till säljaren. Köpeskillingen deponeras inte förrän lagfarten är registrerad, varför den sista betalningen sker med bankcheck hos notarie. Direkt efter signering meddelar notarien försäljningen till fastighetsregistret, så att fastigheten registreras i köparens namn. Efter detta ska det ordnas med kontrakt med leverantörer av el och vatten samt eventuellt gas, samt den nya ägarinformationen och kontaktuppgifter till ägarföreningen och kommunen.

Vad behöver jag mer tänka på? Du behöver tänka på att du bör försäkra din bostad. Det är en bra idé att upprätta ett testamente som omfattar de fastigheter och tillgångar som du har i Spanien. Detta gör ett skifte lättare. När jag ändå skriver om testamente kan jag inte låta bli att säga att i stort sett alla bör upprätta ett testamente som avser era fastigheter och tillgångar i Sverige. Det är mycket viktigt, speciellt för ens make/maka eller partner. Precis som i Sverige betalar man fastighetsskatt (IBI) i Spanien samt ”fastighetsvärdesskatt”, som i Spanien är ”Skatt av eget hyresvärde”. Det spanska skatteverket informerar inte om att man är skyldig att deklarera, så det är någonting som man själv måste komma ihåg. Denna deklaration ska lämnas in året efter, och kan inte betalas in i förskott. För fasta avgifter kan man upprätta autogiro. Det görs bäst från en spanska bank. I teorin skulle detta kunna göras även från en svensk bank, men det är inte alla svenska banker eller spanska företag och myndigheter som har system som klarar av denna process, vilket skapar problem, speciellt då svenska banker inte alltid reagerar på betalningsförfrågningar från Spanien.

EN SUECO - APRIL 2022

25


Av Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Kan bostadspriserna stiga upp i himlen? Svaret är ja – till och med ett stort JA. Bostadspriserna på Costa del Sol har nämligen inte bara skjutit i höjden, de är ända uppe i himlen, och ingenting pekar på att de nått toppen. Det är väl okej. Det är trevligt att folk vill komma hit till oss. Att de vill investera, resa och leva. Att leva kan vara farligt, och dagens bostadsmarknad är helt klart inte någonting för fegisar. I dag handlas det inte bara dyrt utan även så snabbt att betänketiden kortats till några dagar och till och med bara timmar ibland – för nästa vecka är bostaden du sett redan såld. Det finns inte längre utrymme för livlinor. I stället rekommenderas man komma ihåg fallskärmen. Det är i alla fall min rekommendation. Just en fallskärm hade räddat många glada köpare som köpte dyra bostäder med stora lån i solen i mitten och slutet av 00-talet. Ingen som bodde på Costa del Sol hösten 2008 kommer någonsin att glömma bort hur fel det gick. På bara ett års tid gick vi från tillväxt och optimism till konkurser och tvångsförsäljningar. Men det kommer inte att hända denna gång. Detta säger jag bland annat för att bankerna redan spänt ut sina fallskärmar för länge sedan. De spanska bankerna har lärt sig av tidigare misstag. De hålls till och med korta av den spanska centralbanken och – än bättre – av EU och den europeiska centralbanken. Det finns en hel lista

26

EN SUECO - APRIL 2022

med stränga krav gällande risk och betalningsförmåga som måste följas, varför det inte längre lånas ut till höger och vänster. Som privatperson, oavsett nationalitet, tittar bankerna i dag på dig med helt andra ögon – och de är inte blåögda. Det kan naturligtvis vara både synd och irriterande för förstagångsköpare, som längtar efter att komma in på bostadsmarknaden, att inte få lån, men i grund och botten är det samhällets garanti för att undvika en ny skuldkris – i alla fall en allvarligare sådan. Så bankerna är förberedda. Det samma gäller byggherrarna. I dag byggs det i takt med efterfrågan och attityden är tydlig: tvivlar man så väntar man. Ett projekt ska vara sålt innan man startar med ett nytt. Så är det bara. Det är just därför som vi i dag bara ser en bråkdel av antalet kranar, grävskopor och cementblandare som annars dominerade landskapet på 00-talet. Så byggherrarna har också lärt sig av sin läxa. Men har du? I mitt universum behöver du inte vara rädd för stora prisfall på din bostad – eller kommande bostad – under detta decennium. Costa del Sols popularitet har inte nått sin topp ännu – långt ifrån, och vi är till och med nära en vanlig bostadsbrist. Det råder en bostadsbrist som inte kan vägas upp av dagens och framtidens blygsamma nybyggen. Å andra sidan bör du förbereda dig på stigande räntor, stigande skatter, skyhöga energipriser,

inflation, en osäker aktiemarknad, ovisshet kring covid-19 samt osäkerhet kring de ekonomiska följderna av den fullständigt oerhörda mängden pengar som europeiska centralbanken har pumpat ut i samhällena för att få EU-länderna helskinnade igenom pandemin. Faktiskt så står vi mitt i historiens största ekonomiska experiment, och vi kan bara hålla tummarna för att det inte går fel. Så visst kommer det att bli stökigt. Vi kommer helt klart få saker att hålla ögonen på de kommande åren – på både gott och ont. Allt kan smitta av sig på bostadsmarknaden – främst räntan. Innerst inne vet vi ju gott och väl att det bara är en fråga om tid innan räntan stiger. Det är helt onaturligt att vi har minusränta och nästan kan låna gratis. Räntehöjningarna väntar precis runt knuten. Det är därför som du inte bör ta för stora lån vid ett bostadsköp på Costa del Sol. Lyssna på de gamla och kloka – om så bara denna enda gång: Ska du låna så låna som mest 70 procent. Räcker inte det, så köp någonting mindre och billigare, eller välj den lätta lösningen utan förpliktelser: hyr. Och när det är gjort – njut av livet. Flytta till Costa del Sol och njut. Du kommer aldrig att ångra det. Du måste bara komma ihåg fallskärmen – innan du hoppar.


&O GVMMTPSUJNFOUTCZSÌ JOPN KVSJEJL TLBUUFS PDI översättning Med mer än 25 års erfarenhet av juridiska och skatterättsliga GSÌHPS J 4QBOJFO LBO WJ FSCKVEB tjänster inom de flesta rättsområden för svenskar på deras eget språk. Jessica Kamph VD & Delägare Vi kan bland annat bistå med: t ,ÚQ PDI GÚSTÊMKOJOH BW GBTUJHIFUFS hyresavtal m.m. t 'SÌHPS BOHÌFOEF TUBETQMBO CZHHMPW PDI tillstånd t "SWTSÊUU CPVQQUFDLOJOHBS PDI BSWTLJGUFO arvskatt t #PMBHTSÊUU CJMEBOEF BW CPMBH BWUBM

Francisco Velasco

Delägare ansvarig för juridiska avdelningen

Jesús González

Delägare ansvarig för skatteavdelningen

7ÊMLPNOB ÚOTLBS +FTTJDB 'SBODJTDP PDI Jesús med medarbetare #FTÚL HÊSOB WÌS IFNTJEB www.gonvelkamph.net

t ,ÚQ PDI GÚSTÊMKOJOH BW MÚT FHFOEPN t 4LBUUFSÊUU TÊSTLJME TLBUUFSÌEHJWOJOH PDI deklarationer t 1SPDFTTSÊUU PDI UWJTUFS t &UBCMFSJOHTGSÌHPS t #PLGÚSJOH PDI SFEPWJTOJOH t "SCFUTSÊUU PDI MÚOFIBOUFSJOH t ½WFSTÊUUOJOH PDI UPMLOJOH

$FOUSP $PNFSDJBM 1MB[B PöDJOB ' /VFWB "OEBMVDÓB .BSCFMMB 4QBOJFO 5FM JOGP!HPOWFMLBNQI OFU XXX HPOWFMLBNQI OFU


Costa del Sol R Ö F E S S E R T IN S A N R A K S SVEN Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Intresset från svenskar på den spanska bostadsmarknaden är rekordstort. Siffror som Fastighetsbyrån hämtat in från den spanska inskrivningsmyndigheten, Colegio de Registradores, för 2021 visar att det såldes 5 64 569 bostäder i Spanien under året och 60 976 av dessa gjordes av utlänningar. Och den svenska mäklarkedjan presenterar även att trenden visar att antalet svenskar som köper bostad i Spanien ökar; under det fjärde kvartalet 2021 gjordes 937 bostadsköp, vilket var 18 procent fler jämfört med det tredje kvartalet, och här ska det tänkas på att årets fjärde kvartal vanligtvis är lugnare än andra tider på året.

men generellt har efterfrågan ökat på alla typer av objekt. Och med en ökad efterfråga ses även högre priser. Alla förväntade sig att priserna skulle sjunka under pandemin, men det gjorde de inte, och nu pressar efterfrågan upp priserna, och den trenden tror jag kommer att hålla i sig, liksom köplusten hos svenskarna.”

Säkert att investera i fastigheter Lisa Nilsson.

Svenskarnas köplust håller i sig Från fastighetsmäklarna på Costa del Sol berättas det om efterfrågan och försäljning som överensstämmer med de presenterade siffrorna. ”Förväntningarna och förhoppningarna för 2022 är att det ska fortsätta som hösten 2021, när vi märkte att kunderna började komma tillbaka efter pandemin och försäljningen tog fart”, säger Lisa Nilsson, från Fastighetsmäklare Åsa Pettersson i Fuengirola, som i år firar 40-årsjubileum på Solkusten, och hon fortsätter: ”Vi ser att det främst handlar om svenskar som köper semesterbostäder och spanjorer som investerar i fastigheter för uthyrning. Som alltid är efterfrågan störst på bostäder som ligger centralt och nära stranden,

28

EN SUECO - APRIL 2022

FORTSÄTTER

I dagsläget går det dock inte att undvika att det även om det ses en positiv trend på bostadsmarknaden också råder oro i allmänhet i samhället: ”Det är klart att invasionen av Ukraina skapar rädsla och otrygghet, men vi vet ännu inte hur detta kommer att påverka fastighetsmarknaden. Samtidigt hör vi från olika håll att det känns säkert att investera sina pengar i fastigheter”, säger Lisa Nilsson.

Allmän oro men fortsatt köplust Oro kring situationen i Ukraina märks också hos Homenet Spain, som drivs av Katja Rise, med mer än 10 års erfarenhet av yrket på Costa del Sol. ”Ja, det upplevs en allmän oro på grund av det förfärliga kriget i Ukraina. Bland svenskar främst då kronan och börsen blivit svagare. Trots detta tror jag att den svenska

Katja Rise.

köplusten kommer att fortsätta – jag tycker ju själv att min egen flytt hit är det bästa jag någonsin gjort!”, berättar en mycket entusiastisk Katja Rise.

Skjut inte upp drömmen Trots oro i samhället tror Katja Rise att pristrenden på Costa del Sols bostadsmarknad kommer att fortsätta, om än att ökningen ej sker i samma takt som i höstas: ”Jag tror att priserna kommer att plana ut lite, men funderar man på att köpa ska man inte vänta. Just nu är efterfrågan och försäljningen hög på alla sorters bostäder, med en aning ökad efterfrågan på fristående villor”, förklarar Katja Rise, och avslutar: ”2022 har börjat som 2021 slutade – med ett enormt tryck, så vänta inte, skjut inte upp drömmen!”


Kontakta oss för ett gratis expertutlåtande

Professionell bostadsuthyrning och experter på semesterbostäder och korttidsuthyrning.

(+34) 952 472 429 info@rinconrent.com www.rinconrent.dk

Full Service Property Management


Skriven av Vibeke Toustrup Bonne & Jessika Kroon, Handelsbanken Marbella

BOSTADSLÅN

DRÖMMER DU OM ETT BOENDE I SOLIGA SPANIEN? Intresset från svenskar att köpa bostad i Spanien, och framförallt på Costa del Sol, fortsätter att öka. För många behövs ett tillskott som bostadslån för att kunna köpa en bostad, och Handelsbanken erbjuder bolån i hela Spanien, inklusive Balearerna och Kanarieöarna.

den tillgång som köpet avser, i den valuta som tillgången är värderad i.

Handelsbanken har funnits på plats i Spanien i över 30 år och via kontoret i Marbella får kunder från Sverige och de övriga nordiska länderna hjälp vid belåning. Lång erfarenhet av den spanska fastighetsmarknaden och ett brett kontaktnät gör att du får hjälp och råd under hela processen.

Så här går det till:*

Handelsbanken kan även hjälpa kunder som önskar finansiera bostad i Frankrike och Portugal. Regelverk och tillvägagångssätt kan dock skilja sig åt mellan länderna.

• Kontakta ditt lokala Handelsbankenkontor och ansök om ett lånelöfte. Då vet du hur mycket din nya bostad får kosta.

• När du har hittat en bostad kontaktar du Handelsbanken Marbella för en värdering. Värderingen görs av ett oberoende värderingsbolag godkänt av Banco de España (Spaniens centralbank). • Handelsbanken Luxembourg bekräftar detaljerna för lånet, lånekonto öppnas och låneavtal skickas till ditt lokala Handelsbankenkontor för underskrift. • Lånehandlingarna läggs upp på den digitala plattform som

• •

kommunicerar med Notarien i Spanien där lagfart ska signeras. Lånebelopp minus uppläggningskostnad överförs till Handelsbankens samarbetsadvokat i Spanien. ACTA/Test signeras inför Notarien. Den spanska lagfarten för lånet signeras inför Notarie (i samband med köpet). Handelsbankens samarbetspartner ansvarar för att stämpelskatt och lagfartskostnaderna betalas samt registrerar köp och lån i Fastighetsregistret.

*Bolåneprocessen är individuell och beskrivningen ovan är en vägledning.

Bolåneprocessen i Spanien tar längre tid än i Sverige och man får räkna med någonstans mellan sex och åtta veckor, och det är många saker att ha koll på. En bra start är därför att kontakta sitt lokala Handelsbankskontor i Sverige redan i ett tidigt skede för att ansöka om ett lånelöfte.

Handelsbankens erbjudande:

Eftersom bolåneprocessen skiljer sig rätt väsentligt åt mellan Spanien och Sverige, finns Handelsbanken i Marbella för att hjälpa Handelsbankens kunder på plats. Bland annat med att komma i kontakt med mäklare, advokater och värderingsmän.

• Vid köp av bostad i Spanien så tillkommer lagfartskostnader för köpet. • Anlita alltid en advokat som ser till dina intressen och ansvarar för bostadens legalitet. • Ränteavdraget måste du själv ta upp i din deklaration, det sker inte automatiskt.

En fördel med att belåna bostaden i Spanien är att man faktiskt belånar

30

EN SUECO - APRIL 2022

Bolån till privatperson Belåningsgrad upp till 75 % baserat på det lägsta av värdering och köpeskilling. Minsta belopp att låna är 100 000 euro.

Tänk på detta:


Vi vill hjälpa dig att känna dig trygg när du köper eller säljer din bostad på Solkusten. Din fastighetsmäklare på svenska sedan 1996.

älper Vi hj d: ll me i t n n äve laratio k e d e tt • Ska enta -resid e k c i r för umme n E I kt, •N kontra , r e t r fa • Lag kter fullma

Plaza San Rafael 11, 29640 Fuengirola www.asapettersson.com • info@asapettersson.com Tel: +34 952 59 31 32


Av Kaas & Kirkemann, självständig försäkringsmäklare grundad 1996. Med samarbete med flera försäkringsbolag samt 24-timmars nödassistans på svenska.

Hur är jag bäst försäkrad i Spanien? Vilka utgifter och risker har jag som bostadsägare eller hyresgäst i Spanien? Det är inte obligatoriskt att teckna en hus- och hemförsäkring om du har en bostad i Spanien, men tar du risken att vara oförsäkrad kan det bli dyrt. Hemförsäkringen täcker nämligen inte bara skador i ditt hem. Den täcker också skador hos dina grannar om orsaken till skadan kommer från din bostad. Om du t ex är ansvarig för en stor vattenskada hos din granne eller, ännu värre, kommer att skada en person på grund av en olycka i ditt hem, kan det handla om väldigt stora ersättningsbelopp. Om du är hyresgäst har du också ansvar inför din hyresvärd. Den mest ekonomiska lösningen på det problemet är att teckna en lösöresförsäkring. Den täcker dina privata ägodelar och ditt ansvar inför hyresvärden. Ansvarsförsäkringen i din lösöresförsäkring täcker också ditt ansvar som privatperson inför andra. Under senare år är det många som investerat i en semesterbostad i Spanien. Ägarna utnyttjar bostaden några veckor om året och resten av tiden blir bostaden uthyrd. Om din bostad hyrs ut är det viktigt att du upplyser ditt försäkringsbolag om detta. Det finns också speciella försäkringar där du kan få täckning för vandalism av din bostad under uthyrning eller rättshjälp i samband med tvister som kan uppstå mellan hyresvärd och hyresgäst.

Naturkatastrofer då, finns det försäkringar för det? I december 2016 var det stora översvämningar i Málagaprovinsen. Det var så pass allvarligt att det var den värsta naturkatastrofen som provinsen upplevt på 20 år. Det är inte första gången vi har stora översvämningar på Costa del Sol. Det är ett fenomen som återkommer då och då. Alla som har en hemförsäkring och får översvämmad källare, garage, hus eller utanför på privat egendom får ersättning från det statliga försäkringskonsortiet för naturkatastrofer. Varje gång du betalar din hemförsäkring går ett belopp av premien till katastroffonden. Den täcker också

32

EN SUECO - APRIL 2022

jordbävningar och andra naturkatastrofer. Har du inte hus- och hemförsäkring har du inte rätt till ersättning från denna instans.

Vad gäller om jag blir sjuk i Spanien? Kom ihåg att ta med det europeiska sjukförsäkringskortet när du kommer hit, om du inte är resident i Spanien. Kortet täcker akut sjukdom och du kan få behandling på vårdcentraler och sjukhus på samma villkor som en spansk medborgare. Hör med ditt försäkringsbolag i Sverige om du har täckning för hemresa vid sjukdom. Denna utgift är nämligen inte täckt av EU-kortet. Är du i Spanien under längre perioder och täckningen med EU-kortet inte är tillräcklig kan en reseförsäkring täcka dig vid akut sjukdom. Om du är resident i Spanien gäller andra regler. Du omfattas av den spanska statliga sjukförsäkringen om du arbetar här eller om du får pension från staten i Sverige. Är din situation en annan är det med stor sannolikhet så att du inte har täckning om du skulle bli sjuk. I Spanien finns ett stort utbud av privata sjukförsäkringar. Den privata hälsosektorn i Spanien är väldigt omfattande och du har där tillgång till en massa läkare, specialister, kliniker och sjukhus. För närvarande har fler än 10 miljoner personer i Spanien en privat sjukförsäkring. Utan den privata hälsosektorn skulle väntetiden på de offentliga sjukhusen bli ännu längre och experter menar att de helt enkelt skulle kollapsa. Du kan teckna en privat sjukförsäkring fram till du är 75 år. När väl försäkringen är tecknad kan du förnya den så länge du önskar. Har du fyllt 75 år finns det fortfarande alternativ för privat behandling. Prata med din försäkringsmäklare för information om de olika möjligheter som finns.

Behöver jag teckna försäkring till mig själv? Vi brukar tänka på att få våra saker försäkrade, men vi glömmer ofta att tänka på oss själva. Vad betyder vår privata egendom och ägodelar om vi inte själva fungerar? Om du är resident i Spanien kan du få täckning för olyckor du råkar ut för i en olycksfallsförsäkring. Allvarliga sjukdomar

är dock inte täckta av olycksfallsförsäkringen i försäkringsvärlden. En livförsäkring däremot täcker invaliditet, vare sig det beror på olycksfall eller sjukdom. För ca 15 år sedan infördes en ny lag i Spanien för att hjälpa personer som inte kan klara sig själva. På spanska heter lagen Ley de Dependencia. Tyvärr tar hanteringen av dessa ärenden otroligt lång tid, vilket bland annat beror på att staten egentligen inte har råd med de utgifter denna lag medför. Det är möjligt att teckna en försäkring som betalar dig ett visst belopp per månad om du skulle råka ut för en olycka eller obotlig sjukdom som gör att du inte kan klara dig själv och behöver hjälp. Upp till en viss ålder är denna försäkring inte speciellt dyr.

Finns det täckning på min hemförsäkring i samband med dödsfall? Anhöriga ringer ofta till oss i hopp om att det skulle finnas täckning i hemförsäkringen i samband med dödsfall. Det finns tyvärr ingen täckning för dessa utgifter i en hemförsäkring, men det gör det däremot i en begravningsförsäkring – den mest sålda försäkringstypen i Spanien. Något av det första spanska familjer gör är att teckna en begravningsförsäkring till både barn och vuxna. Över 75 procent av alla dödsfall i Spanien blir i dag hanterade av försäkringsbolag. Denna försäkring täcker också transport till ditt hemland om det önskas.

Hur är det med bilförsäkring? Precis som i Skandinavien ska bilen ha en trafikförsäkring. Denna försäkring kan utökas med stöld, brand och glas. Vanligtvis finns ingen självrisk för dessa täckningar. Så gott som alla bilförsäkringar i Spanien har vägassistans inkluderad, så det är inte nödvändigt att teckna någon extra försäkring för att få vägassistans. Vill man ha full täckning kan man teckna en helförsäkring med eller utan självrisk. Kom ihåg att berätta för din försäkringsmäklare om din bil har extrautrustning då många försäkringsbolag inte täcker denna om den inte nämns i försäkringsbrevet.


BATHTUB

SAUNA

HOT TUB

SHOWER

SPA & WELLNESS IN YOUR GARDEN SPA & WELLNESS

INAND YOUR GARDEN EVERYTHING

BATHTUB

BUBBLE BATH

SAUNA

HOT TUB

SHOWER

FOR BATHROOM SPATHE & WELLNESS IN YOUR GARDEN AND EVERYTHING S CA N D I N AVI A N D E S I G N S I N C E 20 01

FORAND THE BATHROOM EVERYTHING FOR THE BATHROOM S CA N D I N AVI A N D E S I G N S I N C E 20 01

N

N

BUBBLE BATH

Ca

Ca

Ca

Ca

Nordkap Living Spa y Baño · Calle Verónica 13, 29651 Mijas · + 34 683 427 904 · info@nordkapliving.es


Vi har köpt bostad PÅ COSTA DEL SOL!

Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Det är alltid bra att lyssna på personer med erfarenhet. Därför får du här möta elva svenskar som har förverkligat drömmen och köpt bostad på Costa del Sol, som kort delar med sig av var de bor, deras erfarenheter och tips!

Frågor 1. I vilket område bor du?

Annika Scharnke

2. Är du nöjd med ditt bostadsköp? 3. Vilket är ditt bästa tips till kommande bostadsköpare?

bor, tillsammans med min man Kent, mitt i 1. Los Boliches, Fuengirola. 1. Jag centrala Fuengirola. Jag är nöjd med mitt bostadsköp för att jag 2. Vi är mycket nöjda med vår lägenhet som vi 2. bor med gångavstånd från skola och kontor. köpte för 15 år sedan. Vi bor mitt i stan och det är skönt att ha gångavstånd till allt som vi tycker är viktigt. Vi reser mycket och därför tycker vi att det är smidigt att bo i lägenhet.

3.

34

EN SUECO - APRIL 2022

Carl-Frederik Morander

Mitt bästa tips till kommande bostadsköpare är att göra en bra research innan man köper något, det kan bli dyrt att ångra sig. Man bör kolla området, eventuella skatter, hur skolan fungerar etc. Ni ska köpa av en seriös mäklare som kan följa er genom hela köpet och även ge service efteråt.

Det är ett radhus med en bra förening, en stor gemensam trädgård och pool, och vår son kan springa till sin bästa kompis som bor granne.

och gott: Har du möjlighet att hyra först och 3. Kort känna dig för om området passar dig – gör det!


Rose-Marie Wiberg

Kjell Sporrong

Georg Liljeroth

närvarande bor jag i hus i La Resina Golf & 1. Jag bor centralt i Marbella vid strandpromenaden. 1. För 1. I Los Boliches, Fuengirola. Country Club mellan San Pedro och Estepona, nöjd. Vi hade vänner som visade men jag har bott på stranden i La Cala de Miär ett av de bästa köp jag har gjort. Att 2. Ja,bo det 2. Ja,ossväldigt runt, så att vi bekantade oss med de olika jas, i Marbella centrum, i Los Altos de Marbella i närheten av allt och ha promenadavstånd till det mesta och dessutom bo vid havet är en njutning varje dag.

3.

Innan du köper – gör en önskelista på vad som är viktigt med just detta boende som t ex närhet till strand, centrum, golfbana, restauranger och barer, beroende av bil, uthyrningsvänligt, läge. Titta på olika områden och hyr gärna någon vecka och känn in atmosfären på de ställen du tycker bäst om.

samt i Estepona centrum. Vi köpte ett bankåtertagande och fick 2. Absolut! otroligt mycket hus för pengarna! titta runt ordentligt på olika områden, 3. Att även titta runt och prova på olika mäklare, aldrig använda en advokat som mäklaren rekommenderar för köpet, samt om möjligt provbo, kanske hyra något först i området som intresserar dig.

delarna av Fuengirola. Vi är glada att ha hittat en lägenhet med stor terrass – där man ju tillbringar mest tid – i ett lugnt område med bara kort gångavstånd till tågstationen, butiker och restauranger. Vi fick också tips om bra mäklare, så allting gick väldigt smidigt. olika städer och byar – vad passar just 3. Utforska dig? Gå igenom bostaden noga, så vet du vad som väntar dig – typ renovering. Använd dig av en bra och pålitlig mäklare.

EN SUECO - APRIL 2022

35


Carita Brownless

Gunnel Bergman

Jimmy Wendt

1. I Guadalmina Alta, San Pedro. 1. Jag bor i Torreblanca, nära Fuengirola. 1. I Coín, lite inlands från kusten. Vi trivs i Coín med närhet till både Jag är mycket nöjd med husköpet, bland annöjd! Jag ville integrera mig så bra som 2. nat 2. Väldigt 2. Jättenöjd. Málaga, Marbella och Sierra Nevada. för läget. Vi har gångavstånd till restaumöjligt och lyckades hitta en mysig lägenhet i ett väldigt lugnt område med bara spanjorer som grannar. Här har jag allt på gångavstånd: centrum, strand och naturen med bergen. Tidigare bodde jag i ett hus i Los Pacos, men det var onödigt stort.

3.

Spendera tid på att titta runt ordentligt i området du funderar på – lyssna och känn efter om det är rätt för dig. Känns det bekvämt och har du allt du behöver tillräckligt nära? Ofta märker man annars efter en tid att man egentligen inte vill vara så i centrum av allt eller att man är för långt borta från allt man behöver i sin vardag. Att byta bostad är inte så lönsamt i Spanien.

ranger och butiker. Där jag bodde förr var jag tvungen att ta bilen till allt. ordentligt området som du funderar 3. Undersök på – om det är ett område där människor hu-

till att använda en etablerad advokat och 3. Sesamma sak gäller med mäklare. Och se också till att skaffa referenser på dessa.

vudsakligen bor permanent eller ej. Är det mest semesterbostäder kan det upplevas ganska öde. Och så det klassiska – morgon- eller kvällssol? På Costa del Sol kan det vara skönt att slippa kvällssol när det är 35 grader varmt.

Helena Wramhed bor i Mijas Costa, 1. Jag i ett område som heter El Coto.

Per Grape Stefan Randholm och min familj bor i Elviria, 1. Jag strandnära och ca 10 km öster om Marbella.

2.

Vi köpte vårt aktuella hus redan 2003, och det var en smidig process direkt från en pålitlig byggherre. Huset har inte givit oss några större problem under dessa år.

du inte redan har erfarenhet att köpa hus i 3. Om Spanien så se till att anlita en spansk advokat, som kan guida dig genom transaktionen samt försvara dina intressen. Låt dig inte förföras av billiga objekt långt bort från affärer och annan service. Sådana lägen blir gamla fort, och är svårare att sälja när det blir dags för det. Location, location, location! Och, se upp med eventuella fuktproblem.

36

EN SUECO - APRIL 2022

Benahavís, en by ovanför 1. IMarbella och San Pedro. För det kom att bli ett nytt hem. 2. Supernöjd! Tanken från början var att köpa ett semesterboende men efter signering bestämde vi oss genast för att flytta hit permanent. Bästa beslutet någonsin! Dessutom gick affären och det administrativa smidigare än vad jag hört, och vi stötte inte på några överraskningar. tipset är att börja med att ”köra på” och 3. Bästa inte hålla på att vela för länge. Då tappar man kanske möjligheten och går tillbaka till trygga vardagsrutiner i kyla samt regn och rusk, och livet blir tråkigt. Blir det inte 100 procent så vet man efter en tid lite mer om vad man vill ha och det är enklare då beslutet redan är fattat.

bostad i Benalmádena Costa tidi2. Ja!gare,Jagdärharjaghafttrivdes bra, och nu trivs jag jättebra i El Coto. Jag köpte billigt på 1990-talet och rustade upp lite själv. I El Coto har jag lagom nära till allt men det är ändå en bit bort från täta bostadsområden. När jag köpte var det landsbygd, men nu har nästan Fuengirola vuxit ihop med Las Lagunas och Las Lagunas med El Coto och Sierrezuela – man kan promenera emellan om man vill. efter VAR du vill bo, vad du vill ha ut av ditt 3. Känn boende, ska du bo permanent, har du barn som ska gå i skola etc. – det blir mycket körande om man bor långt ute i en urbanisation om man har barn som ska till skola, leka, aktiviteter etc... Folk vill ha villa, pool m.m. men man måste tänka på att allt ska skötas ca 12 månader om året – här klipps gräset även på julafton. Man stänger inte igen för vintern som i Sverige, så har man trädgård ska den skötas och vattnas sommar som vinter. Det kan vara underbart om man bor här och har den tiden.Jag vill verkligen betona vikten av att ha en bra mäklare och bra advokat samt en bra bank också naturligtvis.


Knut Nordbotn

Förverkliga drömmen 2022 Hitta din drömbostad i Spanien Vi har hus och lägenheter i alla prisklasser Nu börjar försäljningen av dessa fantastiskt fina lägenheter. Supermoderna med panoramautsikt, priser från 325 000 euro. Hoppas att även du blir en av våra nöjda kunder.

Din trygghet – vårt ansvar!

Ring oss på telefon: +34 677 990 992 •. +47 922 33 500 eller kontakt oss via e-post knut@perfectmarbella.com • www.perfectmarbella.com


Your Home Styling har redan från början fokuserat på komplett inredning av bostäder i nära samarbete med fastighetsmäklare på Costa del Sol. Med den nya butiken önskar man få en närmare kontakt med den enskilda kunden – även dem som bara vill ha en enstaka möbel.

Framgångsrik skandinavisk möbelbutik:

”Förvandlar hus till hem” Det är mycket att göra hos Your Home Styling Costa del Sol, möbelbutiken i Centro Nordico, på vägen mellan Fuengirola och Mijas – som möblerar bostäder på hela Costa del Sol. Bland medarbetarna hittas ett starkt svenskt team bestående av Maria Hedström och Nadia Ramnek. ”Vi har mycket att göra och tempot är högt. Detta beror inte bara på att det är så mycket aktivitet på bostadsmarknaden, det beror också på ett allmänt ökat intresse för inredning. De som köper bostad på Costa del Sol i dag är måna om inredningen i sina hem. Det är där vi kommer in med vår expertis för att hjälpa kunden med att skapa sitt drömhem.” Maria Hedström har bott på Costa del Sol sedan 2001 och har alltid sysslat med möbler och inredning. De senaste två och ett halvt åren har hon jobbat hos Your Home Styling. ”Jag älskar branschen, de nya trenderna och att se hur en tom bostad förvandlas till ett fint och trevligt hem”, förklarar hon. Det sista får Maria riktigt många chanser till nu: ”Hos oss tar vi oss tiden att följa våra kunder från början till slut, och lämnar inte ett projekt innan de sista detaljerna är på plats”. Your Home Styling öppnade för två och ett halvt år sedan – online. För sex månader sedan öppnades deras första fysiska butik. ”Redan från början sålde vi riktigt bra online, men vi har också kunder som gärna vill provsitta sina möbler innan de köper dem. Den möjligheten har de nu och butiken är verkligen en succé”, berättar Maria Hedström, som betonar att de naturligtvis inte kan ha hela sortimentet i den nya butiken, men att den har tillräckligt mycket

38

EN SUECO - APRIL 2022

att bjuda på för att ge inspiration till ens bostad. ”Vi vill visa ett litet urval ur vårt breda sortiment med sängar, nattduksbord, soffor, mat- och soffbord, plädar, bord och stolar, trädgårdsmöbler samt dekoration och brukskonst. Vi har allt till hemmet och strävar efter att gå längre än andra på marknaden för att göra din bostad fin och inflyttningsklar”, lovar Nadia Ramnek. Nadia Ramnek började hos Your Home Styling som marknadsföringsassistent, men arbetar nu även som stylist på grund av den stora efterfrågan från kunderna. Hon förklarar att möbelbutiken – i stora drag – har tre stilar: Ethnic Living, är den andalusiska livsstilen, lite ”beach-vibe” och retro, möbler i teak, rotting och balanserade jordfärger. Contemporary Living, som med soffor med stor volym och moderna matbord leder tankarna till Paris. En mycket ren och klassisk stil. Och sist, men inte minst, Nordic Living, som riktar sitt fokus mot det minimalistiska med sina enkla linjer i ljusa och mysiga miljöer. Lätt att kombinera med färg samt göras varm med olika sorters träslag. ”Här finns mycket bra att välja mellan, men det ska också vara lätt att handla hos oss. Det räcker inte att bara leverera och montera. Vi är med hela vägen från början till slut, vi sätter upp platt-tv:n, tavlorna på väggen och krokarna i badrummet. Vi nöjer oss inte förrän slutstädningen är gjord”, lovar Nadia Ramnek och Maria Hedström. Maria Hedström har varit med redan från början och sett hur snabbt Your Home Styling utvecklats. ”De två senaste åren har det gått fort – men inte för fort. Vi står med bägge fötterna på jorden och håller fast vid vårt koncept och våra värderingar, som går ut på att sälja riktigt bra möbler till riktigt förnuftiga priser. Och detta kryddar vi med den bästa tänkbara servicen”, avslutar Maria Hedström.

På rekordtid har Your Home Styling gått från två till tio medarbetare. Maria Hedström och Nadia Ramnek ger den svenska touchen.

Martin Rance och Laura Ortega har byggt upp Your Home Styling från grunden. Båda två arbetar dagligen i möbelbutiken.


Isacsson biträder privatpersoner och företag i Spanien, Sverige samt i övriga länder med svensk och spansk juridik. Vi har även en pålitlig och unik fastighetsförmedling. Att köpa eller sälja din bostad med Isacsson innebär en diskret, problemfri, smidig process från visning till genomförande.


TOPP

5 ANLEDNINGAR

VARFÖR DU SKA ANLITA EN ADVOKAT

Det finns många anledningar till varför du bör kontakta en advokat när du ska köpa en fastighet, speciellt i ett land där processen och reglerna är andra än dem du är van vid i ditt hemland. Dana Legal Consulting har många års erfarenhet kring detta. Vi vet hur viktigt det är att veta varifrån klienten kommer då vi på så sätt kan ge klienten rådgivning som hen förstår – och här refererar vi inte bara till språket. Här är våra Topp 5 anledningar varför du ska anlita en advokat vid fastighetsköp: 1. Oberoende/opartiskhet. Oberoende och opartiskhet är grundläggande för en advokat. Advokaten har inget egenintresse i själva transaktionen utan enbart i de juridiska frågorna samt det som är bäst för advokatens klient. Advokatrådgivning omfattas av ansvarsförsäkring.

2. Säkerhet/skydd. Köpprocessen är enkel men

i den ingår många juridiska aspekter som det ska tas hänsyn till. En advokat kan göra en komplett juridisk undersökning och ser till att förbetalda belopp och ersättning återbetalas vid eventuellt avbrutet kontrakt. Advokaten kontrollerar att säljaren är den rättmätiga ägaren till fastigheten, om det finns några skulder kopplade till fastigheten, utarbetar det bästa kontraktet, ser till att fastigheten är laglig…

40

EN SUECO - APRIL 2022

3. Minimerar kostnaderna. Bra juridisk hjälp ser

även till köparens förutsättningar samt möjligheten att minska kostnader, som t ex att tillämpa 2 % skatt i stället för 7 procent, fördelarna med att bilda ett bolag eller eventuella kostnadsavdrag vid uthyrning av fastigheten. Det är även värt att tänka på frågor kring arv.

4. Säkerhetsfrågor. En advokat kan och bör även

ge användbar rådgivning kring frågor relaterade till köpet men som inte utgör en direkt del av det. En del tjänster är nödvändiga för köp av bostad som t ex öppnande av bankkonto samt ansökan om NIE-nummer, men det ska även tas hänsyn till om den utländska köparen ska bo fast i Spanien, om klienten är skatteskyldig i landet och om det för köpet är mer fördelaktigt att registrera ett spanskt bolag.

5. Enkelt och bekvämt. Att köpa fastighet är

tidskrävande. Att anlita en advokat underlättar processen samt sparar tid. Ett annat både tidsoch pengasparande verktyg är att ge advokaten fullmakt så att advokaten kan utföra alla ärenden å klientens räkning, och klienten kan skriva under den i sitt hemland.

Av Natalia Iturbe och Dan Hjortsø Dana Legal Consulting


Mäklaren med Dig i fokus! Katja Rise Carlqvist

Moa Kvist

Rosario Kvist

Drömmer du om en bostad i Spanien? Vi erbjuder:

*

• Bolån vid köp av permanent- eller fritidsbostad • Nytt lån på befintlig bostad * Erbjudandet gäller endast kunder från Handelsbankens hemmamarknader.

Handelsbanken Marbella Centro Plaza, Oficina 2 Avda. Manolete 1 E-29660 Nueva Andalucía Tel +34 952 817 550 handelsbanken.es

www.homenetspain.com +46 730 683 575 / +34 633 300 956

EN SUECO - APRIL 2022

41


VARFÖR FÅR JAG INTE LÅN? Det verkar äntligen som om pandemin lättar. Det är färre som blir sjuka av den virusvariant som cirkulerar i samhället just nu och vaccinerna ger bra skydd. Allt fler länder lättar på reserestriktionerna och många längtar efter att resa igen. I denna artikel kan du läsa om hur banken värderar din ekonomi i samband med behandling av din låneansökan.

Värdering av egen ekonomi När himlen är blå och solen skiner är det inte många som klagar. Som bank måste vi dock tänka på att det kommer ”gråvädersdagar”. I detta sammanhang handlar det om oförutsedda utgifter eller händelser i livet. De senaste åren har visat oss exempel på just detta – pandemi, permitteringar, rekordhöga elpriser, nästintill fullständigt resestopp m.m. Nu är det den ansträngda situationen i samband med invasionen av Ukraina som sprider osäkerhet. DNB Luxembourg vill hjälpa dig som kund att realisera bostadsköp utomlands. Vi vill att du som kund ska känna dig trygg med att vi som bank agerar professionellt. Ibland kan detta inne-

42

EN SUECO - APRIL 2022

bära att du faktiskt får avslag på din låneansökan, eller att banken rekommenderar att du betalar av en redan befintlig skuld och kanske måste skjuta upp köpet av en semesterbostad i utlandet. Detta är viktigt att tänka på: • Har jag en tillräckligt stor buffert för oförutsedda utgifter? • Är jag beroende av hyresintäkt från bostaden för att få det att ”gå ihop”? • Kommer jag att ”behöva” respit under kortare eller längre perioder? • Hur länge kommer jag att ha den inkomst jag har i dag? Kom ihåg att lån ofta sträcker sig över 20-30 år. • Är jag beredd att sänka standard och köpesumma, bostadens storlek, läge osv.?

Dubbla kostnader När du äger en semesterbostad utomlands innebär det att du kommer att ha löpande kostnader för denna kopplade till ägandet. Hyr du ut den måste du betala skatt på uthyrning, du kommer att ha kostnader till bostadsföreningen (som ska betalas varje månad) samt varierande underhållskostnader. Du måste även räkna med resekostnader i samband med att du själv

ska använda semesterbostaden. Många vill även renovera bostaden och byta ut inventarier. Många som ansöker om lån undervärderar kostnaderna i samband med just detta. För oss som jobbar med kreditvärdering är det positivt om den som söker kan visa att hen har en buffert även efter köpet. Pandemin, som, som tur är, verkar går bra, har visat oss att allting inte alltid går som man planerar. I och med pandemin, när restriktionerna


Kom ihåg att inte alla som ansöker om lån beviljas amorteringsfrihet. I de fall som du MÅSTE ha amorteringsfritt för att få det att gå runt bör du nog låta bli köpet.

Är drömmen ”för stor”? De flesta köper bostad utomlands som en semesterbostad, alltså som en andra bostad. Det som många gånger sker är att man, när man hittar drömbostaden med hjälp av en mäklare, hittar en bostad som är dyrare än man tänkt sig från början. Vi rekommenderar att du spenderar ordentligt med tid på att se olika objekt och gärna i olika prisklasser. INNAN du kastar dig över bostadsannonser rekommenderar vi att du gör en lista över dina vad du vill att bostaden ska ha, samt att du gör en prioritering av dessa. Bostaden kommer med största sannolikhet inte ”ticka alla dessa boxar”.

infördes, fick många av våra kunder svårt att hyra ut sin semesterbostad. Då hyresintäkten från semesterbostad kan vara oförutsägbar räknar vi hos DNB Luxembourg inte den som inkomst. Hyresintäkt från långtidsuthyrning i Sverige eller Norge å andra sidan kan räknas som inkomst.

”glömmer bort” att de kommer att ha ett betydligt inkomstbortfall när de går i pension. Detta är en avgörande faktor för att vi inte ger dig det lån du helst vill ha. En särskild orsak är om du har en fortsatt hög belåning på din primära bostad i Sverige samtidigt.

Långsiktig finansiering

Amorteringsfrihet

Hos oss kan du få ett långsiktigt lån med upp till 30 års avbetalningstid. Vi har ingen övre åldersgräns för våra kunder för när lånet bör vara avbetalat. I stället ser vi på och utvärderar varje låneansökan individuellt. Vanliga frågor som vi ställer oss när vi överväger löptiden på ett lån: • Hur länge kommer du som kund att ha den inkomst som du har i dag? • Är det troligt att din inkomst kommer att öka? • Vad händer med inkomsten och din betalningsförmåga av lånet när du går i pension?

Hos oss på DNB Luxembourg fokuserar vi på att ge dig som kund den bästa finansieringslösningen. Du kan bland annan ansöka om amorteringsfrihet i upp till 10 år. Detta är ett verktyg som banken kan överväga för att ge din ekonomi större flexibilitet, speciellt under de första åren när du inte har översikt över alla kostnader i samband med ägande av en semesterbostad i utlandet. Vi ser också att många låntagare värderar denna flexibilitet men att de ofta ”glömmer bort” att den är tillfällig. Vi rekommenderar våra kunder att ta vara på tiden med amorteringsfrihet till att bygga upp en buffert i stället för att öka den personliga konsumtionen.

Dessvärre ser vi att en del som ansöker om lån

Du bör också vara medveten om att det tillkommer omkostnader på 10-15 procent av köpesumman. Det handlar om skatter och avgifter till den spanska staten, samt kostnader som banken inte finansierar. Detta innebär att du måste ha mer eget kapital för att genomföra köpet. Ofta händer det att mäklare glömmer bort att informera om detta. Vi kan inte säga det tillräckligt många gånger – det första steget på ”bostadsresan” bör vara att ansöka om lånebevis. Då slipper du ångra att du signerat ett reservationskontrakt för en bostad som du kanske INTE har råd att köpa. Våra rådgivare pratar både svenska och norska. Då inte alla är lika trygga med att prata engelska eller spanska så hoppas vi att du känner att detta medför mervärde när du använder DNB Luxembourg som din finansieringspartner. Detta förenklar kommunikationen och ger dig en bättre totalupplevelse. Kontakta oss via: www.dnb.no/lu eller på e-mail: boliglan@dnbgroup.lu Välkommen till DNB Luxembourg

DITT ADVOKATKONTOR I MARBELLA • Juridisk rådgivning på ett språk som alla kan förstå. • Vårt flerspråkiga advokatteam har expertis inom åtskilliga områden och erbjuder professionell service till våra internationella klienter. • Specialister på fastighetsköp/-försäljning samt arvsfrågor. Dan Hjortsø

Natalia Iturbe

T. +34 671 89 19 88 • dan@danalc.com • danalc.com Oasis Business Centre, oficina 9 • C. Cádiz km 17 • 29602 Marbella EN SUECO - APRIL 2022

43


Pablo de Angulo Ruiz-Morón abogado (spansk advokat)

Jessica Kamph delägare & VD

Kan en Comunidad inte kräva obetalda avgifter? Vi äger ett hus i en comunidad i Spanien. På området finns ett antal hus där man inte betalar den månatliga avgiften. Dessa människor har ju en gång köpt sina hus. Kan jämföras med svenska bostadsrätter. De berörda vägrar trots påminnelser att betala, vilket har pågått under lång tid. Har hört av ”någon” att det inte finns något att göra. Kan det stämma? I Sverige skulle man förmodligen bli vräkt. Först måste vi börja med att klarlägga att en Comunidad inte är att likställas med en Bostadsrättsförening. En Comunidad de Propietarios är en samfällighetsförening där varje ägare har lagfart till sin lägenhet, radhus eller fastighet. Det är alltså inte fråga om bostadsrätter. Även lägenheter är fast egendom i Spanien. Enligt artikel 9.1.e) i Ley de Propiedad Horizontal (nedan LPH), som reglerar förhållandena i en samfällighetsförening, är varje ägare skyldig att bidra, baserat på den kvotandel som tillhör dennes lägenhet/fastighet i förhållande till hela fastigheten/ området, till de gemensamma kostnaderna för underhåll av fastigheten och området och andra ansvar som inte går att hänföras till den egna lägenheten eller huset. Såsom t ex gemensam trädgårdsmästare, belysning i trapphus, skötsel av fasader och liknande. I Spanien finns det inte någon laglig möjlighet att förbjuda de ägare som inte betalar sina avgifter att använda de gemensamma områdena i föreningen, så-

som t ex pool eller trädgård. Ägare med skuld till föreningen får delta på möten, men har ingen rösträtt. Att det är en samfällighetsförening istället för en bostadsrättsförening, innebär också att föreningen i sig inte har någon rätt att vräka ägarna, eftersom de själva har lagfart till sin egen lägenhet eller hus, men detta innebär givetvis inte att det inte finns några möjligheter att kräva ägarna på obetalda avgifter. Ett första steg för att kunna kräva skulden rent juridiskt, är att stämman i föreningen beslutar att rikta krav mot de ägare som har obetalda avgifter till föreningen. I kallelsen till stämman ska de ägare som har skulder (gäldenären) till föreningen framgå och stämman ska rösta igenom rätt för ordföranden och/eller administratören att gå vidare med ett officiellt krav samt rättsliga åtgärder. Innan man kan ta ärendet till domstol är det krav, enligt artikel 9

Det finns ett förenklat förfarande, som fastställs i artikel 21 LPH, s.k. procedimiento monitorio, vilket till viss del kan jämföras med ett betalningsföreläggande i Sverige (med skillnad att här sker det genom domstol, då det inte finns en särskild indrivningsmyndighet som Kronofogden i Spanien). Det är en särskild förenklad process som kan användas när det gäller pengaskulder som har förfallit till betalning, är verkställbara och klart angivna. Detta alternativ är lättare och snabbare än en vanlig civilrättslig process, men hur lång handläggningstiden är beror helt på hur stor arbetsbelastning domstolen i fråga har. För skulder som understiger 2 000 euro behövs inte heller någon

advokat eller rättegångsombud (s.k. procurador), förutsatt att gäldenären inte motsätter sig förfarandet. Om gäldenären bestrider skulden, måste Comunidaden vända sig till ett ”vanligt” civilt domstolsförfarande, procedimiento ordinario o verbal. Föreningen kan då också kräva att gäldenärens tillgångar begärs i kvarstad fram till att dom föreligger. Nackdelen med de civilrättsliga förfarandena är att de brukar ta väldigt lång tid innan en dom meddelas. Det finns alltså möjlighet att kräva de ägare som inte betalar, men det största problemet brukar vara att handläggningstiden i spanska domstolar generellt är relativt lång.

Fråga experten Denna fråga är besvarad av Gonvel & Kamph, spanska advokater & skatterådgivare, som kommer att besvara fler frågor i kommande nummer. Har du någon fråga kan du skicka den till: sara@norrbom.com

EXKLUSIVA BOSTÄDER

Rådgivning & administration

Chayka erbjuder ett urval med exklusiva villor och lägenheter för försäljning och uthyrning från Málaga till Sotogrande.

Vi är en erfaren konsult- och bokföringsbyrå som arbetar med redovisning, bokföring och ekonomisk rådgivning.

C/ Nuestra Señora de Gracia, nº 26 • 29602 Marbella +34 634 949 706 • info@chaykagroup.es www.chaykagroup.es 44

LPH, på att gäldenären blir delgiven stämmobeslutet tillsammans med en sammanställning över de obetalda avgifter som ägaren har till föreningen. Gäldenären får då viss tid på sig att betala. Om ingen betalning sker, kan föreningen gå vidare till domstol.

EN SUECO - APRIL 2022

Vi hjälper till med all byråkrati vad gäller köp av fastighet. Av Jesús Santos Rein 4, 1º G • 29640 Fuengirola Tel. 952 46 71 95 • Fax: 952 46 71 64 Mail: info@scandinavianservice.eu www.scandinavianservice.eu


kök • bad • garderob • renovering tt di g. . a r j t t d ra appe y v p n U t T - a alla O ar R o Vi

rd

totallösningar • eget snickeri skapar otaliga möjligheter och håller priserna nere. • efterförsäljningsservice. • nyckelfärdiga totalrenoveringar. • kom in för en obindande offert.

n

Följ och gilla oss på Facebook

Uppställt i Nueva Andalucía

showroom fuengirola

calle josé cubero yiyo 3, 29640 Fuengirola (vid feriaplatsen) tel. +34 951 260 360

öppettider

mån-fre: kl. 09.00 - 18.00 lördag: kl. 10.00 - 14.00 info@nordicmuebles.com www.nordicmuebles.com


Av Lars Isacsson, spansk advokat (abogado) med firman Isacsson i Marbella, som med spansk och svensk kompetens handlägger alla typer av juridiska ärenden med anknytning till svensk och spansk rätt. www.isacsson.es

SE OM DITT HUS!

-OM LICENSER, NYPRODUKTION, BYGGLOV OCH MER Antalet bygglovsansökningar ökar igen på hela Costa del Sol. Efter att ha minskat under ett antal år vände utvecklingen redan under 2016, som såg nästan en fördubbling av antalet ansökningar jämfört med året innan. Utvecklingen håller i sig och antalet nybyggda lägenheter fortsätter att öka, även i Marbella, efter den osäkerhet som uppstod efter det att stadsplanen för staden ogiltigförklarats av Högsta domstolen i slutet av 2015. Handeln med bygglov liksom handeln med byggkontrakt avseende såväl lägenheter som villor under produktion ökar också. En förklaring till detta är att priserna fortsatt är stigande – inte minst på nyproducerade objekt, något som kanske inte hade förutsatts p g a den alltjämt rådande pandemin. Ett förslag till ny stadsplan är antaget och det finns all anledning att ta del av hur denna påverkar en fastighet som man är intresserad av att köpa. För många är det en dröm att få flytta in som första ägare till en nyproducerad villa eller lägenhet. Kanske har man också under produktionsfasen fått möjlighet att påverka utformningen och valet av material. Åter andra vill gärna se det färdigställda objektet innan kontrakt skrivs och köper därför hellre en äldre fastighet. Stor eller liten. Vid havet, nära en stad eller i bergen. Det finns något för de flesta på Costa del Sol. För den spekulant som föredrar en nyproducerad villa eller lägenhet finns det ett antal saker som måste kontrolleras, inte minst som det i allmänhet ska göras delbetalningar under själva produktionsfasen. Först och främst måste det undersökas om det finns bygglov för det aktuella projektet. Eftersom bygglov för större projekt – s.k. obras majores – är tämligen kostsamma (ca 3 procent av den uppskattade produktionskostnaden) förekommer det att projekt påbörjas utan att korrekta bygglov finns på plats. Kostnaden för ett bygglov baseras på en preliminär uppskatt-

46

EN SUECO - APRIL 2022

ning av produktionskostnaden. När projektet är färdigställt ska det göras en slutlig bestämning av bygglovskostnaden. Har kostnaden för projektet blivit högre än vad den ursprungliga planen angav måste resterande del av den slutliga kostnaden för bygglovet betalas. Det är därför viktigt att så långt det är möjligt förvissa sig om att det finns tillräckligt med likvida medel i projektet. Även om bygglov skulle ha erhållits och betalats måste projektet därefter i normalfallet påbörjas inom 1 år därefter och vara färdigställt inom den tid som anges i bygglovet. Dessa tider kan förlängas, men det krävs att ansökan om förlängning görs i tid och att denna beviljas. Som köpare är det därför viktigt att ta del av innehållet i bygglovet och – i den mån man har möjlighet till det – följa byggprocessen så att tidsramarna följs. Detta inte minst som man i de flesta fall är med och finansierar projektet och därmed tar en risk, en risk som är särskilt stor mot slutet av projekt då huvuddelen av köpeskillingen har betalats. Ska man köpa en nyproducerad villa eller lägenhet är det därför viktigt att förvissa sig om att det finns tillräckligt med likvida medel i projektet och helst bankgarantier så att projektet kan slutföras utan att köparna/finansiärerna förlorar sina pengar om projektet blir stående halvfärdigt – något som tyvärr har drabbat ett och annat projekt under senare år. Ta också del av innehållet i bankgarantierna. De innehåller ofta villkor för utbetalning som kan begränsa köpares/finansiärers möjligheter att få tillbaka sina pengar om projektet inte slutförs. För den köpare som köper färdigproducerat är det viktigt att kontrollera att byggnaden har erhållit en licens som kallas för Licencia de Primera Ocupacion. Detta är – i korthet – ett intyg som utfärdas av kommunen och som ger rätt att bosätta sig i byggnaden efter det att denna är färdigbyggd.

Ska man hyra ut sin lägenhet eller villa behövs – i vart fall för korttidsuthyrning – en s.k. turistlicens, som bland annat innehåller krav på att fastigheten har denna licens. För äldre fastigheter är det inte ovanligt att denna licens saknas och kommunerna på Costa del Sol hanterar detta förhållande på lite olika sätt. Som köpare bör man därför undersöka närmare vad som gäller i den kommun där fastigheten är belägen, särskilt om man har för avsikt att hyra ut fastigheten. Det har förekommit att byggnader som har fått en Licencia de Primera Ocupacion fått denna återkallad, inte minst efter det att stadsplanen i Marbella ogiltigförklarades härom året. Emellertid innebär detta inte med nödvändighet att byggnaden ifråga skulle vara farlig att bo i utan det kan ha att göra med villkoren för byggnation i området enligt stadsplanen (t ex att det har uppförts flerfamiljshus i områden avsedda för enfamiljshus). Problemet består i att det är olika myndigheter inblandade – kommunen, regionala myndigheter och i vissa fall spanska staten. Regelverken är inte i alla delar anpassade till varandra och reglerna rörande turistlicenser är tyvärr ett exempel på detta. Viktigt att komma ihåg är dock att det finns ett antal andra krav som måste vara uppfyllda och iakttas av den som hyr ut (ventilation, kyla och värme, m.m.). Ska man hyra ut är det därför nödvändigt att ta del av bestämmelserna för turistlicens då det kan innebära dryga böter om man bryter mot dessa. Om man ska köpa en fastighet på Costa del Sol finns det all anledning att ta professionell hjälp innan man ingår något avtal och/eller betalar något. Detta gäller oavsett om man köper ett kontrakt, nyproducerat eller en fastighet med några år på nacken. Fallgroparna är tyvärr många och det gäller att se om sitt hus innan man placerar pengarna där.


Möbelpaket Skräddarsydda möbelpaket som passar din stil och budget. Våra stylister och inredningsdesigners är med och hjälper från start till slut. Vi har stilar som Contemporary, Ethnic och Nordic Living.

Lager, leverans och installation Vi har alla dina möbler gratis på vårt lager till dess du får nycklarna till ditt nya hem. Detta möjliggör snabb leverans och installation av ditt möbelpaket.

Mätning Långt ifrån alla planritningar anger rätt mått. Var säker på att dina nya möbler passar in i ditt nya hem. Låt oss besöka din bostad för att göra mätningar. Vi erbjuder även rådgivning så att du inte övermöblerar.

Alla prisklasser Vi har några av de bästa avtalen med tillverkare och leverantörer på marknaden. Detta säkrar hög kvalitet oavsett prisklass. Det behöver inte vara dyrt att ha ett fint och trevligt hem.

Checklista och belysning Se till att du inte glömmer bort någonting när du övertar din bostad. Vår arkitekt hjälper till med checklistan på engelska och spanska. En av våra elektriker kan dessutom hjälpa till med belysningen.

“Turn-key” service Luta dig tillbaka och slappna av medan vi hjälper dig med att hitta dina köksredskap, sängkläder och handdukar. Vi hjälper också till med gardiner, dekorationer och styling av din bostad, så att det känns som ett riktigt hem.

Brett utbud av märken Vi arbetar med många kända märken som Bolia, tineKhome, Design By Us, Houe, Eva Solo, PTMD, Living Bed, Vondom, Riviera Maison, Organic Design m.fl.

Renovering Vår arkitekt kan hjälpa dig genom en fullständig renovering av din bostad. Oavsett om det handlar om att riva en vägg, lägga fibercement, göra hyllor till garderober eller skåp under handfatet, så kan vi lösa det.

Visit our Showroom: Centro Nordico, Ctra. de Mijas KM 4.5, Mijas • Tel: +34 - 693 555 165 • yourhomestyling.com


Fler svenskar än någonsin blir just nu ägare till en bostad i södra Spanien. Men det är bara ett fåtal som bosätter sig fast i landet. Bostaden i Spanien är många gånger tänkt som en semesterbostad och investering. Det är trenden i dag och en bra investering – för en del. Många blir nämligen mycket besvikna när de lägger ut deras bostad för uthyrning.

Av: Henrik Andersen, henrik@norrbom.com Foto: Mugge Fischer, mugge@norrbom.com

MICHAEL KOLODNICKI, RINCON RENT:

”Det är inte så lätt att hyra ut som många tror… Det handlas för fullt och just nu går det snabbt på bostadsmarknaden. Begreppet semester- och investeringsbostad är något som alla känner till. Du köper, njuter av att vara i din bostad några månader om året och resten av tiden hyr du ut den. Det ger dig en årlig avkastning på 5-10 procent. Så låter receptet på framgång och högre livskvalitet. Men ur Michael Kolodnickis perspektiv är det inte alltid som det stämmer. ”Man ska inte alltid tro på vad fastighetsmäklarna säger. Det är nämligen inte alltid så lätt och rentabelt att hyra ut sin bostad, som många tror”, berättar Michael Kolodnicki. I över 20 år har Michael Kolodnickis drivit uthyrningsbyrån Rincon Rent, som har riktigt många skandinaviska kunder – både hyresgäster och uthyrare. Speciellt det senaste året har han mött många besvikna från den sistnämnda gruppen. ”Vi kontaktas ofta av nya förväntansfulla bostadsägare, som sitter med orealistiska förväntningar om uthyrningspotentialen för deras nya semesterbostad. Ofta tror de att deras bostad kan börja hyras ut direkt

48

EN SUECO - APRIL 2022

och garantera en bra avkastning på en gång. Men det är inte riktigt så det ligger till”, varnar han.

Bra förundersökning ger bra avkastning De som i dag köper semester- och investeringsbostäder bör lägga ned precis lika mycket energi på att studera hyresmarknaden som de lägger ned på att hitta själva bostaden. Det är det bästa tipset från Michael Kolodnicki till nya aktörer på marknaden. ”Man måste undersöka vilka sorters bostäder som lämpar sig bäst för uthyrning. Man måste titta på vad bostäderna innehåller, omgivningen de ligger i, marknadsföring, hyra och beläggningsprocent. Allt detta är saker som man bör gå på djupet med innan man köper”, säger han och lägger till att ”det är helt lagligt, gratis och oförpliktigande att kontakta en uthyrningsbyrå för att få deras åsikt om uthyrningspotentialen innan man skriver under ett köpekontrakt.” Gör man det grundläggande arbetet ordentligt och vänder sig till rätt samarbetspartners så har man en bra chans att lyckas med en bra affär. ”Det ska finnas två ingredienser i

investeringen. Den ena är köpepriset på bostaden, som ska ha potential att stiga medan bostaden hyrs ut. Den andra är själva uthyrningen. Rätt uthyrningsbostad kan hyras ut minst 40 veckor om året och säkra bostadsägaren en inkomst på 20 000 euro och uppåt. Det är i alla fall vårt mål här hos Rincon Rent”, förklarar Michael Kolodnicki, då de inte tar sig an bostäder som de inte tror kan nå deras mål. Michael Kolodnicki har i dag tio

anställda, som jobbar med att göra företagets 100 bostadsägare glada. Ett tag hade han 140 bostäder i kartoteket men har, medvetet, valt bort de bostäder som inte längre lever upp till företagets och hyresgästernas önskemål. Och det är dessa önskemål som Michael Kolodnicki alltid rekommenderar nya köpare att tänka på. ”Vårt mål är att runda 200 bostäder som ger en årsinkomst på minst 20 000 euro. För att göra detta har vi varit


tvungna att göra oss av med vissa bostäder som inte har potentialen att nå detta, så att vi kan koncentrera oss på bostäderna som kan det.”

Har alltid bra tips Trots mycket arbete tröttnar Michael Kolodnicki aldrig på att ge tips till framtida bostadsköpare. Denna dag är inget undantag. ”Köp en bostad nära havet, med utsikt och med altan eller terrass. Det ska vara nära till restauranger och butiker, och bostaden ska ha minst fyra sovplatser. Det finns hur många bostäder som helst med två till fyra sovplatser på marknaden, så köp gärna någonting som är lite större, eller gör plats för extra sovplatser. I slutändan driver detta upp både priset och beläggningsprocenten”, menar Michael Kolodnicki, som även fokuserar mycket på på inredning: ”Gör det trevligt och mysigt – men håll det enkelt. Skandinavisk stil fungerar alltid.” Många blir säkert överraskade när Michael Kolodnicki, på allvar menar, att det inte spelar så stor roll om semesterbostaden ligger i Marbella, Torremolinos eller Nerja. ”Det är Málaga som varumärke som säljer bra i dag – inte den enskilda staden”, förklarar han. Å andra sidan

är det viktigt att bostaden ligger inom en timmes bilresa från flygplatsen samt i ett område som inte präglas av mycket byggen. ”Förr hade vi flera superfina bostäder i Estepona, men på grund av avståndet till flygplatsen är dessa svåra att hyra ut. Samma sak gäller för många golfbostäder. Och så måste jag nämna Higueron West. Vi har tvingats säga nej till flera bostadsägare de senaste månaderna, helt enkelt för att vi inte kan hyra ut bostäderna. Projektet är bra och lägenheterna är superfina, men ingen vill bo och ha semester mitt på en byggarbetsplats. Man är nära, men det dröjer nog några år innan bostäderna där kan hyras ut ordentligt. Det är sådant man måste tänka på”, avslutar Michael Kolodnicki, som har riktigt mycket att göra. Rincon Rent och uthyrningsbyråerna på Costa del Sol har ett stressigt år, vilket inte bara beror på att många nordbor söker sig hit, utan även att det går så bra för branschen.

Det går bra för branschen Många var snabba med att säga att uthyrningsbyråerna skulle bli kortlivade när de nya internetportalerna stormade fram för 10-15 år sedan. De nya uthyrningsportalerna gjorde det lätt för hyresgäster och uthyrare att

komma i direktkontakt med varandra. Men det visade sig bli tvärtom. ”Behovet av oss är större än någonsin, och det finns minst två orsaker till det”, säger Rincon Rents ägare. ”Lagen och riktlinjerna för uthyrning av bostäder ändras hela tiden. Uthyrning har blivit en stor affär i Spanien, så allt som kommer in och ut måste kunna dokumenteras och bevisas för myndigheterna. Det gäller även check-in av semestergäster”, förklarar Michael Kolodnicki. Å andra sidan får

inte begreppen pris och marknadsföring lov att vila i sig själva. ”Branschen är på väg bort från de traditionella säsongerna, då nya och mer noggranna prisformler är på väg. Samma sak gäller marknadsföring, där nya produkter och service nu skapar nya möjligheter för oss”, avslutar Michael Kolodnicki, som har mycket att hålla koll på – och han gör det ordentligt. Det är det som krävs för att garantera en bra och rentabel uthyrning.

Vid köp och försäljning, deklarationer, testamenten, arv m.m.

C/. Maestra Angeles Aspiazu, Edif Pauli local 1 Hörnet med Avd. Ramon y Cajal

info@consultingjg.com · www.consultingjg.com Tel 952 58 57 81 · Fax 952 58 57 82 EN SUECO - APRIL 2022

49


Köp av

BANKÅTERTAGEN BOSTAD

Vid bostadsjakt i Spanien ses ofta annonser med ”Bankåtertagande”, ofta följt av den lockande texten ”100 % finansiering”. Vad bör man tänka på innan man köper bostad från spansk bank?

euro”. Det är inte säkert att bostaden någonsin varit värd 350 000 euro, eller att den någonsin blir värd mer än 199 000 euro. En bostad är bara värd det som marknaden är villig att betala.

lägenheter kan det ta många år innan tillräckligt många blir sålda för att återupprätta underhållet av gemensamma utrymmen.

Bankåtertagen, av en anledning

Uthyrningspotential

Orsaken till att spanska bankerna har bostäder till salu hittas i den ursprungliga ägarens ekonomiska situation. Det kan handla om bostadsägare som inte kunnat uppfylla sina ekonomiska villkor mot banken. Oftast handlar det dock om projekt där byggherrar inte kunnat infria sina förpliktelser mot banken.

Många finansierar sin semesterbostad i Spanien genom att hyra ut den i perioder. En del lyckas även tjäna pengar på detta. För att lyckas med detta måste bostaden ligga i ett område med stor efterfrågan. Populärt är gångavstånd till ”allt” såsom uteliv, restauranger, butiker och inte minst strand och fritidsaktiviteter. Det finns tusentals semesterbostäder för uthyrning på Costa del Sol och en bostad som inte uppfyller dessa krav riskerar att stå tom. Det är ingen hemlighet att de flesta bankåtertaganden har allt annat än bra läge med hänsyn till uthyrning.

Det kan vara svårt att föreställa sig att sälja bostaden innan den ens är köpt. Men oförutsedda saker kan ske och det är bra att tänka på. Då är det värt att tänka på att om du köpt ett bankåtertagande som banken försökt sälja i lång tid, så kan även du ha svårt att sälja bostaden.

Det första du bör fråga dig är varför byggherren misslyckats med projektet. Ett nyckelord är läget, ett annat är pris. Ofta är svaret en kombination av dessa. Som bostadsköpare bör du tänka mycket på läget. Ska du använda bostaden som semesterbostad några gånger om året, gärna i samband med långhelger och kortare semestrar, är det kanske inte det lättaste om bostaden ligger två timmars bilfärd från flygplatsen. Kanske är det inte heller det bästa om den ligger inlands om du vill tillbringa dagarna på stranden. Fråga dig själv: var vill jag bo och vad vill jag göra?

Pris – rabatt på vad? Det är lätt att tro att banken säljer till rabatterat pris för att få tillbaka sina pengar så snabbt som möjligt. Då bör du tänka på att byggherrens kollaps många gånger beror på att priset är alltför högt från början. Så lockas inte av erbjudande som ”prissänkt från 350 000 euro till 199 000

50

EN SUECO - APRIL 2022

Förfallna gemensamma områden När du går på visning i bostadsområden där banken är säljare upplevs ofta (inte alltid) att de gemensamma utrymmena (pool, trädgård, etc.) är dåligt skötta. Ofta beror det på att dessa tjänster försvann med byggherren när banken övertog projektet, då banken försöker att hålla nere kostnaderna till dess bostäderna är sålda. Många gånger återupprättas tjänsterna när det bildats en ny styrelse för bostadskomplexet och tillräckligt många bostadsägare betalar in till de gemensamma kostnaderna. Men var uppmärksam på hur snabbt banken säljer bostäderna samt antalet bostäder i komplexet. Handlar det t ex om ett bostadskomplex med 200 tomma

Kanske ska lägenheten en dag säljas?

Juridisk hjälp Det kan vara lätt att tro att bostadsköp via bank skulle vara mer tillförlitliga än köp från annan säljare. Det stämmer inte. Banken har inte juridiskt ansvar när den agerar mäklare, i likhet med andra fastighetsmäklare i Spanien. Det är lika viktigt att ha juridisk hjälp vid köp av bostad från spansk bank som vid köp från vilken säljare som helst.

Fördelar vid köp från bank Om en bank har en bostad till salu i ett område där du planerar att köpa bostad kan det vara en fördel att kunna använda sig av eventuella finansieringserbjudanden som banken erbjuder. Då kan du använda dina kontanter till t ex inkomstbringande investeringar. Dock ska du inte låta dig frestas att köpa en bostad bara för att finansieringsmöjligheterna är bra. Det är lätt att gå i fällan att köpa bostad med fel läge på grund av fördelaktiga finansieringsvillkor, med risk att missa andra faktorer som är viktiga att tänka på vid köp av en bostad som du ska trivas i, i många år.


Känslan av en problemfri försäljning. Prata med våra utlandsmäklare i Costa del Sol. Letar du efter en lokal mäklare som förstår vad internationella köpare uppskattar med din bostad? Låter det tryggt och bekvämt med full service som erbjuder allt från fotografering, fysiska och digitala visningar till dokument och juridiska frågor? Prata med oss på Sveriges ledande mäklarkedja. Vi finns alltid nära till hands.

Se Säljguiden på fastighetsbyran.com

fastighetsbyran.com


ARV OCH TESTAMENTE Av Gonvel & Kamph, spanska advokater & skatterådgivare. www.gonvelkamph.net

Om du ska köpa en egendom i Spanien, är det att rekommendera att se över vad som gäller i en framtida arvssituation. I denna artikel ska vi försöka reda ut begreppen, men tänk på att en artikel alltid är allmänt hållen och kanske inte passar in på ditt särskilda fall. Vi rekommenderar därför alltid att man konsulterar en jurist som har kunskap inom dessa frågor för genomgång av dina särskilda förutsättningar. Grundregeln vid arv för EU-medborgare är att den lag som ska tillämpas på delningen av kvarlåtenskapen efter den avlidne är den lag där denne var bosatt, den s.k. hemvistprincipen. Före år 2015 gällde nationalitetsprincipen, d.v.s.

52

EN SUECO - APRIL 2022

det lands lag där den avlidne var medborgare. Det innebär att om du är bosatt, resident, i Spanien kommer spansk arvsrätt att bestämma vem som ärver efter dig och om du däremot är bosatt i Sverige är det svensk rätt som tillämpas. Vill du ändra detta kan du skriva ett lagval, som görs genom testamente. Lagvalet avser vilken lag som reglerar hur fördelningen ska ske av kvarlåtenskapen, d.v.s. vem som ärver efter dig. Lagvalet påverkar alltså inte hur arvskiftet måste registreras eller i vilket land skatt ska betalas. Ett testamente som skrivits i Sverige är giltigt även i Spanien om det uppfyller de svenska formkraven. Dock kan det rekommenderas att

ändå skriva ett spanskt testamente, eftersom det underlättar handläggningen av arvskiftet i Spanien. Tänk på att om svensk rätt ska tillämpas är det viktigt att det spanska testamentet inte strider mot svensk rätt, t ex att förordnandet inte inskränker mot bröstarvingarnas laglott. Testamenten i Spanien registreras i ett särskilt register och finns ett spanskt testamente kan den spanska arvskifteshandlingen upprättas baserat direkt på testamentet. Ska skiftet baseras på ett svenskt testamente, eller om testamente helt saknas, behöver du i Spanien visa upp ett s.k. europeiskt arvsintyg som styrker vad svensk rätt säger. Oavsett om svensk eller spansk lag ska tillämpas på skiftet måste en spansk bouppteckning och arvskifteshandling göras i Spanien över de tillgångar du äger i Spanien. Är du skriven i Spanien ska du ta upp all egendom du äger, även den i Sverige, men är du inte skriven i t ex Sverige tar du endast upp den egendom som finns i Spanien, t ex lägenhet, villa, bankkonto, bil, golfaktier. I den spanska handlingen görs både bouppteckningen och själva skiftet i samma handling. Spanska formkrav gäller för arvskifteshandlingen och den ska upprättas och undertecknas inför notarius publicus. Det finns vissa handlingar som måste bifogas notariehandlingen och alla underlag som inte är utfärdade i Spanien måste förses med s.k. apostille-stämpel och översättas till spanska av en auktoriserad översättare. Samtliga arvingar måste även ha ett NIE-nummer.


Vad är då skillnaden mellan svensk och spansk arvsrätt? I Sverige är det i första hand make/maka som ärver varandra och barnen måste vänta att få sitt arv tills båda föräldrarna avlidit (om det inte finns särkullbarn). I äktenskapet kan finnas såväl giftorättsgods som enskild egendom. Vid makes död ska först bodelning äga rum, som endast avser giftorättsgodsen, dvs. enskild egendom inkluderas inte i bodelningen. Enligt huvudregeln ska hälften av giftorättsgodset tillfalla den efterlevande vid bodelning. Återstående del ska, såvida inte testamente uttrycker något annat eller att den avlidne efterlämnat s.k. särkullbarn, tillfalla den efterlevande i arv. I Spanien är det däremot barnen som ärver i första hand, medan make/maka har rätt till nyttjanderätten till en tredjedel av kvarlåtenskapen. Normalt brukar det innebära att överlevande make/make får rätt att bo kvar i den gemensamma bostaden. På samma sätt som i Sverige, görs först en bodelning av giftorättsgods innan resterande kvarlåtenskap fördelas som arv. Laglotterna, d.v.s. den arvslott som varje dödsbodelägare har rätt till enligt lag, är också olika fördelade i de båda rättssystemen. I Sverige är laglotten hälften av arvslotten. I Spanien däremot delas kvarlåtenskapen upp i tre delar och laglotten motsvarar två tredjedelar. Den ena tredjedelen måste gå till bröstarvingarna medan man har rätt att fördela den andra tredjedelen mellan bröstarvingarna, eller testamentera den till endast ett av barnen. Man har alltså möjlighet att gynna bara ett av barnen. Den sista tredjedelen kan man disponera fritt och testamentera till vem man vill. En annan av de stora skillnaderna är att dödsbo som juridisk person inte finns i Spanien. Det betyder att det inte går att sälja egendomen innan skifte skett och även att arvingarna kan komma att ansvara för den avlidnes skulder. I Sverige ansvarar dödsboförvaltningen för att betala eventuella skulder innan skifte sker och dödsboet kan försättas i konkurs om skulderna överstiger tillgångarna. Därför blir arvingarna enligt svensk rätt generellt inte skyldiga att betala den avlidnes skulder. I Spanien ärver man däremot både tillgångar och skulder. Det

finns dock möjlighet att acceptera endast tillgångar som inte överstiger skulderna.

arvingarna som betalar skatten och vid gåva är det gåvomottagaren.

Vilken arvsrätt som är mest fördelaktig i varje enskilt fall beror givetvis på de särskilda förutsättningarna och vad man vill uppnå.

För dem som har skatterättslig hemvist i Spanien (s.k. resident) betalas skatten för all egendom som personen äger i hela världen och för dem som har skatterättslig hemvist i ett annat land (icke-resident) betalas skatt endast på den egendom som finns i Spanien. Tidigare kunde arvingarna till en icke-resident med en fastighet i Andalusien bli tvungna att erlägga arvskatt med 7,65 % - 36,5 % när det gällde avlägsna släktingar och upp till 73 % vid arvingar utan släktskap med den avlidne. Efter den nya lagändringen utgår alltså ingen skatt för närstående.

Ett vanligt missförstånd är att man kan undgå spansk arvskatt genom att välja svensk rätt. Lagvalet har inget att göra med arvskatten, utan det styr endast hur fördelningen av arvet ska ske, d.v.s. vem som ska ärva efter den avlidne. I Spanien finns arvs- och gåvoskatt till skillnad från i Sverige. Skatten är statlig, men varje enskild autonom region har rätt att bestämma bl.a. hur stor arvskatten blir. Detta innebär att arvskatten kan vara väldigt hög i vissa regioner, medan den är i stort sett obefintlig i andra delar av landet. När det gäller Andalusien, har det på senare år skett en del förändringar av arv- och gåvoskatten. Sedan januari 2018 utgick endast arvskatt på arvslotter över en miljon euro, förutsatt att arvingarna ingick i arvsklass I och II, d.v.s. make/ maka och närbesläktade samt att arvingarna inte hade egna tillgångar överstigande en miljon euro. Den 9 april 2019 skedde ytterligare en sänkning av arvs- och gåvoskatten och numera finns rätt till en skattelättnad med 99 % mellan makar, föräldrar, barn och barnbarn. Arvs- och gåvoskatt utgår vid dödsfall eller när man ger en gåva i livet. Vid dödsfall är det

Observera att skattesänkningen inte gäller för släkt som inte är make, föräldrar, barn och barnbarn. Om du t ex ärver efter en vän eller sambo finns fortfarande skyldighet att betala arvskatt i Andalusien som i särskilda vissa fall kan uppgå till 73 %. Det är också värt att notera att även om gåvoskatten i stort sett är borttagen finns det andra skatter som kvarstår vid gåva av fast egendom, såsom kapitalvinstbeskattning för gåvogivaren och den kommunala värdestegringsskatten, s.k. plusvalia municipal. När du ger bort en fastighet anser skattemyndigheten att fastighetens värde har skrivits upp under perioden som du ägt densamma och därför ska man betala för denna ökning. Det gäller både residenta som icke-residenta. För att kunna åtnjuta skattelättnaden för en gåva, måste vissa formkrav uppfyllas, bl.a. att gåvohandlingen ska upprättas inför en notarius publicus. Vid arv betalas ingen statlig kapitalvinst, men dock plusvalia-skatt om värdet på fastigheten har ökat från datumet när den avlidne köpte fastigheten fram till dödsfallet. Bouppteckning och arvskifte ska registreras i Spanien inom sex månader från dödsfallet. Arvskatt måste betalas innan arvingarna kan disponera egendomen och få lagfart på lägenheten eller fastigheten. Det är en hel del underlag som måste fram, det är därför att rekommendera att vända sig till en firma som är insatt i både svensk och spansk rätt för vägledning.

EN SUECO - APRIL 2022

53


Seguridad Social Den spanska sjukvården är ganska generös. Pensionärer får köpa medicin till mycket rabatterade priser, medan resten av befolkningen får över hälften betald från staten. När du är registrerad i det spanska sjukvårdssystemet, har du som utlänning exakt samma rättigheter som en spansk medborgare har. I Spanien är det kostnadsfritt att använda dig av den offentliga sjukvården om du är registrerad vid Seguridad Social. Du omfattas av Seguridad Social om du arbetar, antingen som anställd eller egenföretagare (autónomos), om du är make/ maka till arbetare, bor hos föräldrar upp till 26 års ålder eller är folkpensionär. Det gäller för spanjorer och utlänningar bosatta i Spanien. Du ska dock själv se till att registrera dig och få det spanska sjukvårdskortet, som vårdcentralerna (Centro de Salud) och sjukhusen använder vid registrering av patienterna. De offentligt anställda läkarna är samlade i de så kallade Centro de Salud. Du tillhör det Centro de Salud som ligger i det område där du bor. När du fått ditt sjukvårdskort får du dig tilldelad en läkare på din Centro de Salud.

du varje månad en enskild-företagar-avgift till Seguridad Social, som ger dig denna rätt. Som anställd betalas Seguridad Social-avgiften direkt av din arbetsgivare.

Spanskt registreringsnummer

Pensionärer

Innan du går till din Centro de Salud för att ansöka om sjukvårdskortet behöver du ett registreringsnummer från den spanska sjukvården. Detta registreringsnummer, número de a liación de seguridad social, får du genom ditt lokala INSS-kontor (Instituto Nacional de la Seguridad Social). Tag med din E 121-blankett (om du är pensionär), intyg på att du bor här (empadronamiento), residencia eller NIE-nummer och pass. Det tar cirka tre veckor innan du får registreringsnumret hemskickat till dig. Gå sedan till det Centro de Salud som du tillhör och ansök om själva sjukvårdskortet. Det kan ta flera månader innan du får det på posten. Under tiden kan du gå till läkaren i alla fall eftersom du ju redan har fått ett registreringsnummer.

Är du pensionär, räcker det inte med registreringsnumret från Seguridad Social. Du behöver också ett pensionärsintyg, certificado de pensionista, vilket även det kan fås från Seguridad Social.

Enskild företagare och anställd

Det är en bra idé att alltid ha med sig sitt Seguridad Social-kort. Skulle man råka ut för en olycka vet ambulanspersonalen att man omfattas av

Som enskild företagare (autónomo) har du också rätt till allmän sjukvård. Som autónomo betalar

54

EN SUECO - APRIL 2022

Gratis eller billig medicin Om du som svensk är registrerad i det spanska sjukvårdssystemet har du samma rättigheter som spanjorerna. Pensionärer får köpa utskriven medicin till kraftigt rabatterade priser. För dem som inte är pensionärer, kan man få upp till 60 procent rabatt på priset med förutsättning att man har ett recept utskrivet av en offentligt anställd läkare. För livsviktig medicin kan rabatten uppgå till 90 procent.

den offentliga sjukvården och man blir då körd till närmaste, offentliga sjukhus. Detta är bra att tänka på speciellt om man är utlänning, då ambulansen kanske annars utgår från att man har en privat sjukvårdsförsäkring och därmed ska behandlas på ett privat sjukhus.

Europeiska sjukförsäkringskortet När du är registrerad i Seguridad Social kan du inför utlandsresa beställa det europeiska sjukförsäkringskortet (Tarjeta Sanitaria Europea) från just Seguridad Social. Detta är gratis och ger dig som är EU-medborgare rätt till samma vård som invånarna i landet som du besöker om du blir hastigt sjuk under en utlandsvistelse – under en semester, affärsresa eller studieresa, till dess att du kommer hem. Dock ger kortet inte rätt till räddningsinsatser och hemtransport, vilket bör täckas av en reseförsäkring. INFORMATION PÅ INTERNET Den spanska sjukförsäkringen (Seguridad Social) www.seg-social.es (även på engelska)


ETT PRIS • ALLT INGÅR NOLL RISK

EST. 1999

Vi finns för dig som vill bosätta dig, köpa fastighet eller starta företag i Spanien.

CYLINDERS Car Rental

ALLTID HELFÖRSÄKRING Málaga • Fuengirola • Marbella

www.cylinders.rent

C/Jacinto Benavente 11 i centrala Marbella C/Jacinto Benavente 11 i82 centrala Marbella +34 952 82 52 +34 952 82 82 52 revisorn@globalaccounting.es

Ingen deposition • Inget kreditkort Inga dolda kostnader

www.globalaccounting.es

info@cylinders.rent +34 951 250 918

@globalaccounting.es @globalaccounting.es Global Accounting & Auditing

Läs hela Bostadsspecialen online! - Experttips - Nyttig information - Kustens bästa kontakter

Jennifer Burai

www.ensueco.com

ig kta m Konta r ett fö ande ind e k ic -b öte. m

Mob. +34 658 0777 48 jennifer@burai-insurance.com www.burai-insurance.com

Jennifer Burai - din personliga försäkringsagent på Costa del Sol Jag leder dig tryggt och personligt igenom försäkringsvärlden i Spanien. Försäkringar: Hem • Bil • Liv • Sjukvård • Olycksfall • Begravningskostnader • Företag • Djur • Båt EN SUECO - APRIL 2022

55


Vid Libertys Seguros årliga försäkringsmäklarkongress, i Sevilla.

Liberty Seguros – ditt försäkringsbolag! Katja Rise Carlqvist, fastighetsmäklare och ägare till HomenetSpain.

HomenetSpain

– mäklaren med dig i fokus! Med mer än 10 års erfarenhet och hundratals sålda fastigheter har HomenetSpain gedigen kunskap och stor kännedom om Costa del Sol. Vi har tillgång till hela marknaden och hittar bostaden du söker, oavsett om du vill ha modern nyproduktion eller traditionell spansk stil. HomenetSpain är din moderna mäklare, som förutom traditionella visningar erbjuder live-visningar online med Katja Rise Carlqvist (fastighetsmäklare och ägare till HomenetSpain) på ”Bostad Spanien” på Facebook och i efterhand även på hemsidan. Med denna tjänst kan du följa med på bostadsvisningar var du än befinner dig! Vi finns här för dig och ser till att bostadsköpet blir en trygg och säker upplevelse! Att köpa bostad är inte krångligt; vi hjälper dig med allt – före, under och efter! www.homenetspain.com/sv +46 (0) 730 683 575 / +34 633 300 956

Libertys Seguros erbjuder ett brett utbud försäkringar som gör ditt liv i solen tryggt och enkelt. Libertys Seguros erbjuder inte bara bil- och hemförsäkring (med bl.a. valfri verkstad och ersättningsbil i 35 dagar samt skadedjurskontroll och trädgårdsmöbelersättning), utan även bl.a. livsoch begravningsförsäkring och mycket mer, så att du kan ha alla försäkringar under ett experttak!

Libertys Seguros ger skräddarsydd service med dina behov i fokus. Med fler än 300 utländska försäkringsmäklare och -agenter som talar ditt språk, är det lätt att förstå att Libertys Seguros är utlänningarnas favoritförsäkringsbolag i Spanien, med över 175 000 utländska kunder. Hitta din närmaste försäkringsmäklare/-agent på: www.libertyexpatriates.es eller ring: +34 91 342 25 49

Dina advokater i Spanien Sedan över 20 år är Wallin & Partners en av Spaniens ledande advokatbyråer med kunskap och kompetens inom både svensk och spansk rätt. Våra advokater i Spanien biträder utländska, främst svenska, privatpersoner och företag avseende spansk civilrätt, men tyngdpunkten liggerpå fastighetsrätt, arvsrätt, familjerätt, skatterätt, bolagsrätt och processrätt.

Wallin & Partners erbjuder juridisk rådgivning på svenska, engelska, spanska och finska. Från vårt kontor i Fuengirola, mitt emellan Málaga och Marbella på Costa del Sol, hjälper vi svenska klienter och andra med juridiska frågor inom spansk, svensk och internationell lag. www.wallinpartners.com / +34 952 47 02 07

Scandinavian Service

konsult- och bokföringsbyrå

NordKap Living™

- Skandinavisk wellness till hemmet NordKap Living™ är det spanska dotterbolaget till SPA Kompagniet – Danmarks största återförsäljare av spa och wellness. Vi har fyra butiker i Danmark, en svensk onlinebutik och så vår stora butik på Costa del Sol, som heter NordKap Living™. Vi är experter med 20 års erfarenhet och kan ge dig topprofessionell vägledning och rådgivning kring spa, bastu, inredning och allt som vi har i vårt sortiment. Majoriteten av vårt sortiment tillverkar vi själva under vårt eget varumärke NordKap™. Detta gör att vi kan hålla låga priser, utan dyra mellanled från fabrik till våra lager – och då vi själva står för produktionen kan vi garantera att även de minsta detaljerna är i absolut världsklass. www.nordkapliving.es / +34 683 427 904

56

EN SUECO - APRIL 2022

Scandinavian Service startades år 2002 av familjen Öberg. Företaget drivs sedan några år tillbaka med Joakim Öberg i ledningen för ett noga utvalt team med högt kvalificerade medarbetare. Joakims föräldrar, Stig och Maud, tillhörde de första norrbottningar som utvandrade till den spanska solkusten, där de kom att etablera sig i flera olika branscher. De drev fotofirma, radioprogram, hotell- och restaurangverksamhet och var även verksamma inom resebyråbranschen. Under nio år var Stig Öberg dessutom svensk honorärkonsul i Málagaprovinsen. Scandinavian Service är en erfaren konsult- och bokföringsbyrå som arbetar med redovisning, bokföring och ekonomisk rådgivning och vi hjälper till med byråkratin vid fastighetsköp. www.scandinavianservice.eu / +34 952467195


Global Accounting

Fastighetsmäklare Åsa Pettersson

– den svenskägda spanska revisionsbyrån Global Accounting är en svenskägd spansk revisionsbyrå med svensk-, engelsk- och spansktalande personal. Samtliga medarbetare är antingen juridik- eller ekonomiutbildade i Sverige eller i Spanien. Vi behärskar både svensk och spansk bokföring, bokslutsregler samt skattefrågor. Med vår samlade kompetens och mångåriga erfarenhet hjälper vi våra kunder tillrätta i Spanien. Vårt kontor i Marbella öppnades april 1999 och våra tjänster vänder sig till både privatpersoner och företag. Våra kunder är till största delen skandinaver som vill bosätta sig eller tillbringa delar av året i Spanien, starta företag eller köpa fastighet. Sedan 2018 har Global även ett kontor i Stockholm. www.globalaccounting.es / + 34 952 82 82 52 / +46 8 52 02 75 87

Global Accountings grundare och ägare, Bo Wennertorp.

Mäklarfirman Perfect Marbella, din trygghet – vårt ansvar! Fastighetsmäklarfirman Perfect Marbella arbetar dagligen med försäljning av bostäder på Costa del Sol till privatpersoner och har ett nära samarbete med investerare kring utveckling av allt från enkla bostäder till stora lägenhetskomplex. Under våra 22 år på kusten har vi byggt upp en riktigt bra kännedom om marknaden på Costa del Sol, med ett stort nätverk och inte minst kunskap kring praktiska och ekonomiska förhållanden samt nödvändiga förhållningsregler som bör tänkas på vid köper eller försäljning av fastighet i Spanien. Självklart säkrar vi också köparnas rättigheter genom vårt nära samarbete med spansk-skandinaviska advokater. www.perfectmarbella.com / +34 677 990 992

I år firar Åsa Pettersson, grundare och ägare till Åsa Pettersson Real Estate 40-årsjubileum på Solkusten. 1982 bestämde Åsa sig för att lämna Sverige och flytta till Spanien en period och valet föll på Benalmádena där familjen hade en semesterlägenhet. Ganska snabbt började Åsa jobba på en stor skandinavisk mäklarfirma. På 90-talet utbildade hon sig till mäklare här i Spanien och startade därefter företaget i sitt eget namn. Kontoret har flyttat några gånger men finns sedan 2010 på Plaza San Rafael i Los Boliches, Fuengirola. Många svenska familjer har under åren anlitat Åsa för att köpa eller sälja sin spanska bostad. Och Spanien har för länge sedan blivit Åsas första hem. Åsa Petterssons affärsidé är att en nöjd kund gärna rekommenderar dem till en ny kund. www.asapettersson.com / +34 952 59 31 32

Vi hjälper dig hela vägen Cylinders är ett biluthyrningsföretag på Costa del Sol med ett svensktalande team som hjälper dig hela vägen! Vi finns på Málaga flygplats och i Fuengirola samt levererar bilar till hotell mellan Málaga och Marbella. Hos oss har du alltid helförsäkring utan självrisk. Ingen deposition eller kreditkort krävs och du betalar vid ankomst! Inga dolda extrakostnader före eller efter din hyresperiod! Gratis ändring och avbokning. På Málaga flygplats få du alltid personlig service d.v.s. inga köer, busstransfer eller långa promenader för att hämta bilen. Vi erbjuder flera tillval såsom elektriska sparkcyklar, barnvagnar m.m. – allt för att göra din resa så smidigt som möjligt och till rätt pris! www.cylinders.rent

BoConcept

– danska designmöbler på Costa del Sol Inspireras av det senaste inom nordisk design och stil. Besök oss i Mijas eller Marbella och se vårt stora utbud med danskdesignade soffor, stolar, bord, sängar, förvaringslösningar och tillbehör – och få professionell rådgivning kring inredning till din bostad. Våra experter

kan hjälpa dig att hitta den perfekta stilen som matchar din personlighet och inredning, oavsett om du vill uppdatera ditt vardagsrum, söker en matgrupp till matsalen eller en designmöbel till ditt hem. www.boconcept.es / +34 951 242 092

EN SUECO - APRIL 2022

57


Burai Försäkringar – för din trygghet i Spanien Vid husköp är det inte bara läge och mäklare det ska tänkas på, det är lika viktigt att du ser till att vara rätt försäkrad. Burai Försäkringar är exklusiva agenter för Liberty Seguros och DKV Seguros, några av de bästa och högst ansedda försäkringsbolagen i Spanien. Burai Försäkringar finns med dig hela vägen, vi kan guida samt hjälpa dig att hitta försäkringarna som passar just dig, och vi finns även med när skadan är framme. Dessutom, vid eventuella språksvårigheter med hantverkare, besiktningsmän eller bilverkstäder m.m. finns vi också vid din sida. www.burai-insurance.com /+34 658 077 748

Specialister på konst och ramar Novo Cuadro och Rimon Collection har en stor kollektion och ett brett utbud med originalmålningar från många olika konstnärer, de flesta från Spanien. Alla konstnärer har valts ut baserat på deras talang, vilket passar bra ihop med Novo Cuadros filosofi och mål om att ta fram konst från duktiga konstnärer och lyfta fram denna närmare sina kunder.

Novo Cuadro erbjuder unika produkter i hög kvalitet såsom gravyrer, målningar på duk och träpanel, litografier samt tryck och fotografier. I Novo Cuadros verkstad görs och designas även alla typer av ramar, efter måttbeställning, så att kunden får det färdiga konstverket precis just så som kunden önskar. www.novocuadro.com / +34 952 662 791

Fastighetsbyrån på Costa del Sol Att köpa hus i Spanien är populärt och en dröm för många, och just nu köper rekordmånga svenskar bostad på Costa del Sol. Mellan november och december 2021 sågs en ökning 18 %! Kanske söker du ett pittoreskt byhus eller längtar efter ett modernt radhus i solen, med närhet till service och på lagom avstånd från flygplatsen? Och förutom läget är det mycket att tänka på när du ska köpa hus i Spanien. Vi på Fastighetsbyrån hjälper dig att hitta rätt. Med rätt mäklare vid din sida kan du koppla av och känna dig trygg! www.fastighetsbyran.com

Ägarna Juan Gómez och Helena Johansson tillsammans med kollegorna Marléne Johansson och Cazandra Dahlberg.

Consulting Johansson & Gómez – hittar vägen genom den spanska byråkratin

Consulting Johansson & Gómez är väletablerat och har under 20 års tid tryggt hjälpt svenskar med allt från deklarationer, lagfarter vid köp och försäljning av fastigheter, testamenten och arvsärenden, för såväl residenta som icke-residenta. Här lyssnar man på sina kunder och vid t ex köp/försäljning av egendomar, eller ett arv, är de med sina kunder från början till slut – dvs. ansöker om NIE-nummer och öppnar bankkonto (om så behövs) skriver kontrakt, undertecknar lagfarten, presenterar och betalar skatter, registrerar egendomen i landregistret samt ordnar med autogiro av löpande kostnader. Consulting Johansson & Gómez, hjälper dig hitta vägen genom den spanska byråkratin. www.consultingjg.com / +34 952 58 57 81

58

EN SUECO - APRIL 2022

Kök, bad och renovering i bästa kvalitet Funderar du på att renovera köket eller badrummet, eller vill du göra en helrenovering av hela bostaden? Då kan Nordic Muebles hjälpa dig. Vi har 16 års erfarenhet av renoveringar och utbyggnationer av befintliga bostäder med skandinavisk kvalitet och styrning. Tillsammans med dig som kund tar vi fram offerter och ritningar av ditt projekt, så att du kan

visualisera det färdiga resultatet. Vi är här för att ge dig vägledning och råd. Så kontakta oss för ett gratis och icke-bindande samtal och låt oss tillsammans se över era möjligheter. Vår butik ligger i Fuengirola men vi arbetar på hela Costa del Sol. Vi ser fram emot att höra ifrån er. www.nordicmuebles.com / 951 26 03 60


DET ENKLASTE, DET BÄSTA Enkelhet, gediget hantverk, elegant funktionalitet och kvalitetsmaterial. Vårt arbete är, och har alltid varit, inspirerat av de principer som gör att dansk design beundras .i hela världen.

Hos BoConcept och PlusStore tycker vi att alla bör ha ett inslag av Skandinavien i sina hem. Stilen, funktionaliteten och kvaliteten av våra möbler har en exklusiv och långvarig estetik, som passar i både nya och gamla rum.

www.boconcept.es

BoConcept & PlusStore Mijas

BoConcept & PlusStore Marbella

BoConcept El Corte Inglés

malaga@boconcept.es

Ctra. de Mijas km 3,5

Ctra. N-340 km 176,

Calle Ramón Areces S/N

marbella@boconcept.es

29650 Mijas, Málaga

29602 Marbella, Málaga

29660 Puerto Banús, Málaga

ecibanus@boconcept.es

Tel. +34 951 242 092

Tel. +34 951 492 727

Tel. +34 659 388 226

www.plusstore.es malaga@plusstore.es marbella@plusstore.es ecibanus@boconcept.es


Utbildning i Spanien För barnfamiljer som flyttar till Costa del Sol för en längre eller kortare period är barnens skolgång en viktig fråga. På Costa del Sol finns ett stort utbud med både kommunala och privata, spanska och internationella skolor, samt två svenska skolor. Om familjen är residenter i Spanien är skolplikten 10 år. Och för både tillflyttare och fastboende kan det kännas som en stor utmaning att göra rätt val för ens barn. Vad som passar bäst är mycket individuellt och med i funderingarna ska det tas hänsyn till barnets utveckling. Här ges en kortfattad översikt över det spanska skolsystemet och en kort presentation av de två svenska skolorna på kusten.

Spansk kommunal skola Många svenska familjer väljer att sätta sina barn i en vanlig spansk grundskola då utbildningsnivån är lika hög som i Sverige och då barnen därmed snabbt får nya, spanska vänner samt även snabbt

lärt sig språket. Annan språkundervisning har tidigare haltat en del, men i dag satsat spanska skolor mycket på att förbättra just språkundervisningen. För att anmäla sitt barn till kommunal skola måste man först vara registrerad i folkbokföringen (empadronamiento) i den kommun där man bor. Det rekommenderas att man registrerar sig så snabbt som möjligt. Undervisningen i grundskolan är gratis och uppdelad efter ålder: Infantil, förskola, 3-6 år (ej obligatorisk). Primaria, klass 1-6, 6-12 år. Secundaria, klass 1-4, 12-16 år. Bachillerato, klass 1-2, 16-18 år.

Internationella skolor

Svenska skolan Marbella är en liten engagerad skola för svensktalande barn, med förskola från 3 år och grundskolan F-9. Skolan följer svenska Skolverkets direktiv och undervisningen sker enligt svensk läroplan. Skolan startades i september 2003 med 15 elever och har i dagsläget ca 195 barn/elever, och har kapacitet för upp till 200 barn/elever. www.svenskaskolanmarbella.com

EN SUECO - APRIL 2022

Spanskundervisning Det är inte bara vardagen som blir lättare i Spanien när man talar språket. Det gör även att man får ut mer av tillvaron här samt att man blir respekterad av spanjorerna, också i början – när de hör att man i alla fall försöker att prata spanska. På Costa del Sol finns det ett mycket stort utbud av både korta och långa kurser samt intensivkurser.

Alternativet till den spanska grundskolan är en internationell privatskola, godkänd av de spanska myndigheterna. Språket i skolan är främst engel-

Svenska skolan Marbella

60

ska och barnen får en mer internationell utbildning och skolkamrater från många olika länder – en skola kan ha elever med 80 olika nationaliteter. Utöver de mer internationella skolorna finns det även några Montessoriskolor på kusten och även t ex en finsk och en tysk skola.

Svenska Skolan Costa del Sol Svenska Skolan Costa del Sol ligger i Fuengirola och är den största svenska utlandsskolan med 304 elever läsåret 2021/2022. Skolan erbjuder förskola från 3 år, grundskola och gymnasium, och dessutom ett populärt gästelevprogram för gymnasiegästelever från Sverige. Man följer svensk skolplan och är godkända av såväl svenska Skolverket som Junta de Andalucía. Eleverna på skolan kan få svenska och spanska slutbetyg efter avslutade studier i grundskolan och gymnasiet. Skolan drivs som en ideell förening utan vinstsyfte. www.skolan.esANNONSÖRSREGISTER Advokat & Consulting

Fastighetsmäklare, Arkitekter & Uthyrning

Advokatfirman Isacsson ................+34 952 90 82 37

Chayka Global Consultancy Group +34 634 949 706

Dana Legal ......................................+34 671 89 19 88

Åsa Pettersson .................................+34 952 593 132

Global Accounting ...........................+34 952 82 82 52

Fastighetsbyrån .................www.fastighetsbyran.com

Gonvel & Kamph .............................. +34 951 518 573

Homenet Spain +46 730 683 575 / +34 633 300 956

Johansson & Goméz ......................+34 952 58 57 81

Rincon Rent .....................................+34 952 472 429

Wallin & Partners.............................+34 952 47 02 07

Perfect Marbella +34 677 990 992 / +47 922 33 500

Scandinavian Service .....................+34 952 46 71 95 Bank & Investering

Försäkring Kaas & Kirkemann .........................+34 952 47 83 83

Handelsbanken ................................+34 952 817 550

Liberty Seguros ................ www.libertyexpatriates.es Jennifer Burai .................................. +34 658 0777 48

Bilar & Bilregistrering Cylinders ........................................... +34 951 250 918 Design, Inredning, Tavlor & Dekoration

Kök Nordic Muebles ................................+34 951 260 360

BoConcept............... +34 951 242 092 / 951 49 27 27

Spa, Bad & Wellness

Novo Cuadro ............ +34 952 662 791 / 660 019 581

NordKap Living............................... +34 683 437 904

Your Home Styling ..........................+34 693 555 165

Hela Bostadsspecialen finns även online! www.ensueco.com