Page 1

AV: HENRIK IBSEN

REGI: STEIN WINGE


Kjære publikum Velkommen til en teaterbegivenhet. Denne utgaven av Hedda Gabler, basert på Ibsens første manus som het Hedda, er aldri spilt på en scene. Det er også en glede for første gang å presentere Stein Winge som instruktør ved Nordland Teater. Stein arbeider ofte utradisjonelt med skuespillere og tekst i forbindelse med sine oppsetninger. Dette kler i høyeste grad denne utgaven av Ibsens klassiker.

FOTO: HAAKON HOSETH

Velkommen i teatret til et møte med Ibsens kanskje mest komplekse og spennende kvinneskikkelse. Ikke bare en utfordring å sette opp og spille, men også en utfordring for dere som publikum!

REIDAR SØRENSEN Teatersjef


EVA SHARP

RONNY KLAUSEN

Maske

HEDDA

JØRG EN T E SM A N

T H E A E LV S T E D

A S SES SOR BR AC K EI L ER T LØV BORG TA N T E J U L L E

Ingvild Holthe Bygdnes Kristian Winther Linda Mathisen Andreas Kolstad Lars Melsæter Rydjord Kari Onstad

Stein Winge Frida Winther Evensen S C E N O G R A F I / K O S T Y M E Solfrid Kjetså M A S K E Eva Sharp D R A M AT U R G I / B E A R B E I D E L S E Bibbi Moslet LY S D E S I G N Nils Chr. Hansen LY D / B I L D E Ronny Klausen P R O D U K S J O N S S J E F Per Rasmussen P R O D U S E N T/ I N S P I S I E N T Wenche Bakken R E K V I S I T T Sissel A. Heien S Y S T U E Kari-Britt Nilsen T E AT E R T E K N I K E R Magne Jøsevold Halgeir Sandvær T U R N É P L A N L E G G E R Isabella Flått P R / M A R K E D Maiken Johansen Gerd D. Larsen Isabella Flått A D M . S E K R E TÆ R Tove Hovind

Lyd/bilde

NILS CHR. HANSSEN Lysmester

R EG I R EG I A S SIS T EN T

KARI ONSTAD Tante Julle

MAGNE JØSEVOLD Teatertekniker

KRISTIAN WINTHER Jørgen Tesman


REIDAR SØRENSEN Teatersjef

HALGEIR SANDVÆR

WENCHE BAKKEN

Teatertekniker

Produsent/inspisient

PER RASMUSSEN Produksjonssjef

SOLFRID KJETSÅ Scenografi/ kostyme

STEIN WINGE

ANDREAS KOLSTAD

Regissør

Assessor Brack

LINDA MATHISEN

FRIDA W. EVENSEN Regiassistent

Thea Elvsted

INGVILD HOLTHE BYGDNES Hedda Gabler

LARS MELSÆTER RYDJORD Eilert Løvborg


Henrik Ibsen må ha fått kjeft av kona for sitt første manus til Hedda Gabler, mener Stein Winge. For det er det eneste stykket Ibsen skrev to versjoner av. Winge gir oss en kombinasjon av begge. Kjeften tar han seg av. Men den får du kun om du er likegyldig.

Under Steins vinger Stein Winge presenterer en mer moderne og direkte Hedda her får man fordype seg på en annen måte. Vi sitter etter enn den mange er kjent med. Tesman har for eksempel fått prøver og prater og går inn i stoffet. Det ville ikke skjedd mer baller og er ikke den hjelpeløse tufsen han som oftest i Oslo. Jeg er fascinert av det proffe og samtidig lekne fremstilles som. miljøet ved Nordland Teater. En inspirert – Tesman er ingen tøffelhelt, selv om konstellasjon som er en fornøyelse å få jobbe det er nettopp tøfler han får i første akt. med. Så er det bra vinmonopol her nord. Og Hedda er råere, sier Stein Winge. Mange vinkjennere. Hyggelige folk. Mindre Tesman har kapret general Gablers arroganse. datter, Hedda. Barn av en alkoholisert – Er du arrogant selv? far som fikk avskjed i unåde. Han – Nei. Og jeg tar meg ikke selv høytydelig. etterlater henne ingenting og å gifte Jeg anser meg mer for å drive med leikari og seg er Heddas pensjon. Det antydes leikstjóri, islandske uttrykk for skuespiller og hun er blitt gravid på bryllupsreisen. regissør. Min jobb er å behandle mennesker S T E I N W I N G E : En Når Heddas gamle flamme, Eilert med respekt og skape tillit. Hyleregi liker av landets fremste teaterregissører. Har Løvborg, dukker opp er det duket for jeg ikke, så fremt jeg ikke er i Tyskland. Det hatt oppsetninger i flere et trekantdrama. En trekant der også som provoserer meg og gjør meg sint er europeiske byer. Og vi assessor Brack gjerne vil ha plass. likegyldighet. husker han fra NRK-serien – Hedda er intelligent, men – Hvorfor blir en klassiker en klassiker? «Koselig med peis». Utnevnt mislykket og når hun ikke får til dette – Fordi du aldri kommer helt til bunns i den. til ridder av 1. klasse av St. Olavs orden. I 2006 fikk han med Løvborg, går det raskt nedover, De handler om de evige konflikter. Misunnelse, Kulturprisen av Oslo by. sier Winge. Som også har sagt at han sjalusi, livsløgner og jaget etter lykke. ikke skjønner at det bor folk her i nord. Familiesammensetninger som ikke fungerer. Riktignok falt uttalelsen etter noen heftige overflygninger, Selvmord er dessverre heller ikke gått av moten. Klassikerne en alt for lang busstur i snøkov og flere turer nordover uten rommer mye menneskekunnskap, og vi kaver jo rundt vi snert av sol. Han skrøt fælt av altankaffen i Oslo. Men likevel mennesker – i dødsangst. Hedda får ikke det livet hun vil ha. er han her igjen, for han har jobbet i Bodø før – med Petter Det er erotisk spenning i stykket, men ikke i den forstand at Dass. Bak bulldogfjeset mistenker vi han for å ha en liten det er mye direkte berøring. Og det handler om posisjoner forkjærlighet for oss i «provinsen». og unge nygifte som sliter. Den tragiske utgangen er ikke – Jeg drar ofte rare steder for å jobbe, ikke bare større opplagt, men det er en eim av destruksjon rundt Hedda. Det steder som Frankfurt og Paris. Jeg liker det atypiske. Og er mye for de fleste å identifisere seg med her.


2012

Foto: Ketil Born Grafisk design: daesign.no

24/4: PREMIERE BO 26/4: HAMARØY DØ 27/4: NARVIK 29/4: HARSTAD 30/4: SVOLVÆR   2/5: STOKMAR KN 3/5: ANDENES ES 6/5: HEMNES 7/5: NESNA 8/5: MOSJØEN 9/5: BRØNNØYSUND ANA 11/5 OG 13/5: MO I R MSUND Teaterfestival 29/5: SStaTA msund Internasjonale

KOMMER HØSTEN 2012: JUNGELBOKEN, PREMIERE 4. OKTOBER, MO I RANA

SCAN KODEN FOR MER INFO OG BILDER

Hedda  

Program, Hedda av Henrik Ibsen

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you