Page 1

NORDIC SEAPLANES MAJ 2019 9. UDGAVE

NORDIC SEAPLANES

Book flybillet hele juli fra kun 997 kr. NYHED

Flyv direkte til Skagen fra København på kun 1 time i uge 29 100%

ECOOKING

CO2-NEUTRALT!

Alle har fortjent at være grønne på kroppen

NORDIC SEAPLANES

SARA OMAR

”Så længe blot en enkelt kvinde bliver undertrykt, er det én for meget…”

Hurtigst og grønnest!


e-lektrisk Audi e-tron. Ventet med spænding. Fuld spænding. Audi har sat strøm til mobiliteten, til miljøbevidstheden — og selvfølgelig til køreglæden. For nu ankommer Audi e-tron endelig og indtager både by og land. Med en rækkevidde på mere end 400 km på bare én opladning og quattro som standardudstyr beviser Audi e-tron, at el-biler ikke kun er bybiler. Derfor er det ikke så mærkeligt, at vi er spændt på at høre, hvad du synes om Audi e-tron. Oplev Audi e-tron hos din Audi forhandler. Bestil på audi.dk/etron Audi e-tron 55 quattro 265 Kw 799.990 kr.: CO2: 0 g/km. Forbrug 229-260 Wh/km. Rækkevidde: 361-410 km. Forbruget kan påvirkes af kørestil, vejrforhold, og tilvalgt udstyr. Halvårlig ejerafgift: 370 kr. Bilen er vist med ekstraudstyr.

Electric has gone Audi. And so it begins.


RĂŚkkevidde: RĂŚkkevidde: 410 km 410 km Acceleration Acceleration 0-1000-100 km/t:km/t: 5,7 sek. 5,7 sek. Ydelse: Ydelse: 355 HK 355 (265 HK kW) (265 kW) Ladetid: Ladetid: 30 min. 30 min. (80% opladet (80% opladet v. Highv.Power High Power Charge) Charge)


Hurtigst og grønnest! CO2-neutrale trafiklys 06 Lederen

Vi har været inde på det før: Klima og transport. Nu har vi som den eneste transportform mellem København og Aarhus valgt at gå ”all in” og neutralisere al vores CO2-udledning, så vi nu er grønnere end selv toget! Og det er endda uden at tage infrastrukturen - eller vores mangel på samme - med i betragtning. Det gør kun vandflyet endnu grønnere, da vi jo bare bruger vandet.

08 Hurtigst og grønnest! 10 Oplev din by ombord på et vandfly 12 På toppen af Danmark 22 Så længe blot en enkelt kvinde bliver undertrykt 28 Har du råd til at lade være? 30 Masser af motion med motor 34 Spanien ligger i Aarhus 36 Man ender altid i Bourgogne

E DIC S APLAN R O 100%

ES

CO2-NEUTRALT! www.seaplanes.

38 Sommertid er festivaltid

dk/45shadesofgreen

42 Alle har fortjent at være grønne på kroppen 48 Flyv med os og kom retur til en ren bil 50 Fartplan

sh ad es o f

Vi lancerede også primo april, at vi har lavet et samarbejde med RAN A/S omkring CO2-neutrale re 5 en k/4 · w trafiklys i stedet for de meget omtalte kønsneutrale ww.seaplanes.d lyssignaler. Kampagnen var en oplysningskampagne, hvor vi gennem farverne rød, gul og grøn gjorde opmærksom på, at færgen er den største miljøgris, at bilen heller ikke er god, men at vandflyet kan holde hovedet højt og er både hurtigst og grønnest! Vi ER CO2-neutrale nu, men symbolerne på lyssignalerne var naturligvis en aprilsnar. Se gerne interviewet med Aarhus MiljøTV på vores facebook-side

gree n

fg es o had #45 s

Vi har selvfølgelig iværksat en kampagne for at gøre opmærksom på os selv og vores grønne tiltag, og vi har derfor indført ”grønne billetter” til reduceret pris på dagens midterste afgange.

N

Der er mange, der ikke forstår, hvordan det kan lade sig gøre med kvoter, og hvordan det hænger sammen. Basalt set betyder det bare, at vi rydder op efter os selv. Det svarer lidt til, at alle de unge mennesker på Roskilde Festival og Smukfest tager deres affald med sig eller køber nogen til at gøre det, hvis de ikke selv vil. Det er jo faktisk ikke mere, end hvad man bør forvente. Det, vi har gjort, er at investere i mangrovetræer, der nærmest suger CO2 til sig. Se artiklen her i bladet.

42

38

10 36

Der kan du også se og læse om vores sommertiltag med flyvninger til Skagen, rundflyvning i Roskilde, Horsens og Aalborg, reducerede sommerpriser m.m.

12

22

Velkommen om bord!

Kaptajn Lasse Rungholm Udgiver: NORDIC Seaplanes A/S Østhavnsvej 37 8000 Aarhus C 70200060 fly@seaplanes.dk www.seaplanes.dk Ansvarshavende redaktør: NORDIC Seaplanes A/S Peter Elbæk 53737521 pe@seaplanes.dk Annoncer: Peter Elbæk Skribenter: NORDIC Seaplanes A/S Journalist Marcus Aggersbjerg Grafisk produktion: Himmelblaa ApS Gösta Jørgensen www.himmelblaa.dk

6

Tryk og oplag: Printall 19.500 stk

Fotograf: Sigurjón Páll Jónsson Distribution: Distribution Plus A/S til 17.800 erhvervsadresser i København, Aarhus, Horsens, Silkeborg, Skanderborg og tilstødende postnummer. 1.700 bliver brugt som in-flight magasin i flyet, i gaten og til uddeling til annoncører og andre samarbejdspartnere. Næste nummer: August 2019 Eftertryk er kun tilladt efter skriftlig tilladelse fra NORDIC Seaplanes A/S. Der tages forbehold for trykfejl.


Aarhus’ bedste beliggenhed I hjertet af Aarhus vokser Nicolinehus frem som et kombineret bolig- og erhvervsbyggeri, der forener midtbyens puls med livet i den nye havnebydel, og derved bliver omdrejningspunktet for livet på Aarhus Ø. Nicolinehus får dermed byens bedste beliggenhed lige ud til den gamle lystbådehavn på den ene side og havnebadet på den anden. Det bliver et sted, hvor livet leves i gårdhaver, på tagterrasser og altaner, og ikke mindst i ejendommens stueetage, som åbner sig mod omverdenen med caféer, livsstilsbutikker, spisesteder og dagligvarebutikker. •

Nicolinehus får samlet 243 lejligheder, heraf 8 byhuse og 175 ejerlejligheder i Bygning 1 og 60 lejelejligheder i Bygning 2.

Lejlighederne er mellem 45 og 300 kvadratmeter.

Alle lejligheder har adgang til fantastiske gårdhaver, pool på toppen og meget mere.

Har du brug for mere gæsteplads, kan du benytte en af Nicolinehus’ gæstelejligheder.

Kontakt danbolig Aarhus City for at høre mere: +45 86 17 47 00 aarhus-city@danbolig.dk

Læs mere: www. nicolinehus.dk


Hurtigst &

grønnest! Vandflyet er nu 100% CO2-NEUTRALT! 100% CO2-NEUTRALT betyder, at man flyver HELT GRØNT, når man flyver med vandflyet uanset antallet af passagerer. Som den eneste transportmulighed mellem København og Aarhus har vi valgt at fokusere på fuld CO2-neutralitet for alle vores flyvninger. Vi har indledt et samarbejde med Thor Heyerdahl Climate Parks og Bio8 AS, der har anlagt en park på et 2.146 hektar stort område med nyplantet mangroveskov i Myanmar, og vores andel i dette projekt betyder, at CO2-udslippet fra vores flyvninger neutraliseres med 100%.  Vi er nu ikke alene langt de hurtigste men også langt de mest miljøvenlige! Hvordan er det muligt, når luftfart generelt anses for at være mindre klimavenlig?  Svaret er for vores vedkommende, at vi har investeret i, at mangrovetræer nærmest er i stand til at støvsuge CO2 til sig. Der findes endnu ingen mirakelkur, der med ét slag kan gøre luftfarten til verdens mest bæredygtige transportform, men mangrovetræet hjælper os på vej. 50% af dets biomasse er CO2, og det optager op til 4-5 gange så megen CO2 som træer i almindelighed.    CO2 er globalt! Vores jord er sådan set ligeglad med, hvor CO2-udslippet finder sted og dermed også, hvor det neutraliseres. Derfor giver det mening at støtte projektet i Myanmar, selvom det handler om en rejse mellem København og Aarhus. Gennem samarbejdet med Thor Heyerdahl Climate Parks og Bio8 AS er det dokumenteret, at vi kan neutralisere udslippet minimum 1:1. 

Det lyder som en solstrålehistorie, og det er det også, for nyplantningen i Myanmar er samtidig med til at støtte lokalbefolkningen i området. Mangrovetræerne beskytter ikke bare kystområderne mod tsunamier og andet ekstremt vejrlig, men de er også med til at øge fiskebestanden med op til 50%. Det betyder forbedrede levevilkår for lokalbefolkningen. Udryddelse af regnskov har trukket mange overskrifter gennem tiden, men faktisk er mangrovetræerne forsvundet med endnu større hast. I mange lande har man nået et kritisk niveau, og det er på den baggrund, at Myanmar med økonomisk støtte har besluttet at stille et kystnært areal på 500.000 hektar til rådighed for en genplantning, der ikke bare kan hjælpe natur og landsbyer på fode igen, men altså også har kapacitet til at optage over 500 millioner tons CO2.    Supergodt økosystem Mangrovetræet er ikke bare ét træ, men en hel familie af træer og buske med flere slægter og varianter. Fagfolk anser mangroverne for at være et supergodt økosystem, der er i stand til at tage store mængder CO2 ud af atmosfæren og gemme det i jorden.  Man kalder mangrovetræet en gave fra naturen, fordi det er med til at reducere effekten af den globale opvarmning og samtidig beskytte liv. Flyver man med vandflyet, giver man både klimaet og lokalbefolkningen i et udsat område en håndsrækning. Der er allerede plantet millioner af mangrovetræer i Myanmar - og flere kommer til hver dag. Spinkle, lidt sjove at se på og supereffektive, når det gælder CO2-optag! Tak til DAT for inspirationen!

www.seaplanes.dk/45shadesofgreen 8


N

CO2-NEUTRALT! www.seaplanes.

ES

EAPLA S C I D N R O 100%

sh ad es o f

fg es o had #45 s

gree n

dk/45shadesofgreen

re en 45 / k · w ww.seaplanes.d

#45 shades of green

9


Oplev Horsens, Aalborg, Skagen og Roskilde ombord på et vandfly I sæsonen 2019 udvider vi vores meget populære sightseeing-ture over Aarhus og København til også at gælde Horsens, Aalborg, Skagen og Roskilde. Det er altid en helt speciel oplevelse at se en by fra luften. Krydres oplevelsen med start og landing på vand, så bliver det for de fleste en helt unik oplevelse. På sightseeing-turene flyver vi ikke højere, end at man tydeligt kan se landskabet, byerne, vejene og havet. Men for de fleste er den største oplevelse at være så heldig at finde stedet, hvor man bor. Vi flyver sightseeing-turene, så alle har mulighed for at se det samme, uanset hvilken side man vælger at sidde i flyet. Pris pr. person 697 kr. Prisen er ens for voksne og børn. Bemærk sightseeing-turen fra Roskilde Airshow er en forlænget tur, derfor er prisen 797 kr. Læs mere om sightseeing-turene på: www.seaplanes.dk/special-flyvninger/

10

SIGHTSEEINGOVERSIGT København Fra d. 3. juni til d. 30. august flyves der sightseeing-ture hver mandag og onsdag kl. 18:15, dog ikke Grundlovsdag d. 5. juni her flyves i stedet kl. 11:15, 12:15 og 13:15 Aarhus Fra d. 3. juni til d. 30. august flyves der sightseeing-ture tirsdag og torsdag kl. 19:15. Ekstra flyvning Grundlovsdag d. 5. juni kl. 19:15 Skagen Fra mandag d. 15. juli til og med lørdag d. 20. juli. Aalborg Lørdag d. 27. juli. Roskilde Airshow Lørdag d. 17. august og søndag d. 18. august. Horsens Lørdag d. 24. august. Booking Sightseeing-ture bookes og betales forud på www.seaplanes.dk. Her vælges by, dato og klokkeslet.


I dag om et år er blockchain en bredt anvendt teknologi. Fremover skal en koder kunne sin jura og en jurist sin kode. Det hedder sig, at det er svært at spå og især om fremtiden. Men hvis man ikke prøver, er man allerede på bagkant af udviklingen. DLA Piper er Danmarks eneste globale advokatvirksomhed. Vores globale tilstedeværelse er forankret i lokal ekspertise, og med over 4500 jurister i mere end 40 lande har vi en unik indsigt i verden omkring os. Sammen kan vi ruste din virksomhed til virkeligheden, som den ser ud lige nu – og et godt stykke ud i fremtiden. dlapiper.dk

The only global law firm in Denmark


På toppen af Danmark Skagen har det hele. Sommer, sol og stråhat. Sådan har fortællingen set ud, siden den københavnske kunstnerkoloni i slutningen af 1800-tallet tog turen til toppen af Jylland for at male og komme helt tæt på havet. Siden fulgte resten af Danmark trop for at få del i lyset og landskabernes rå enkelhed. Af Marcus Aggersbjerg

Den ene mere solbeskinnede scene afløser den anden. Bare tæer på stranden, klitgræs i sommerblæsten og bølger med hvide skumtoppe. Eftermiddagsdrinks på verandaen, hørjakker i blåt aftenlys og røde solnedgange, der brænder i øjnene. Et enkelt klik med fjernbetjeningen, og så er man tilskuer til flokken af farverige badegæster i fri dressur i 1930’ernes Nordjylland. Det er ren lysterapi for sjælen. Eller som Politikens Lotte Thorsen skrev i en artikel, der forsøgte at undersøge, hvorfor så mange danskere i seks sæsoner har siddet klinet til skærmen for at følge med i den populære tv-serie ’Badehotellet’: ”Himlen har aldrig været så blå i dansk tv.” Det er den himmel, vi er kørt til Skagen for at opleve. Velvidende, at vi næppe kommer til at møde den fulde pakke med sommerlys, solskinsben og stråhat på hovedet, alene fordi kalenderen skriver forår, og sommerens varme endnu ikke for alvor er trådt i karakter. Skagen er speciel. Ikke kun på grund af fortællingen om kongerigets store malere, men fordi denne del af Danmark præsterer nogle landskaber, der adskiller sig radikalt fra det, man ellers støder på. Naturen forandrer sig, når man bevæger sig rundt i landet, og hvis man ankommer til Skagen sydfra i bil, kan man ved selvsyn 12

opleve forandringen. De sidste kilometer fra Frederikshavn op til landets nordligste by er anderledes end alt, hvad man ellers har set på rejsen dertil. Dyrkede marker er der næsten ingen af. Man kommer fra nåletræer og sand, og med ét er man ude på åben og øde hede. Langt væk fra det tætbefolkede, velfriserede Danmark, som eksisterer så mange steder. Det er råt og brølende enkelt. Og pludselig er man fremme i byen. Det er som at ankomme til en græsk ferieby, hvor alt er malet op i blå og hvide farver. I Skagen er opskriften bare gul og rød. Husmurerne tager sig af den gule farve, mens byens klassiske tegltage står for det røde islæt. De fleste, der ankommer til Skagen for første gang, bliver ramt af en dyb fascination over, at et sted virkelig kan være så nydeligt. Det er postkortidyl for fuld udblæsning. Intet bad på værelset Vores første destination hedder Brøndums Hotel, og forårets lyse tusmørke har allerede indtaget Skagens smalle og snoede vejestykker, da vi ankommer til byens historiske hotel. Indenfor knirker trægulvene, som de gør på et rigtigt badehotel. Vi sænker skuldrene og bliver installeret på et af de ’rigtige’ værelser, som


den sortklædte tjener fra restauranten med et underspillet smil forklarer os, da han udleverer værelsesnøglen. Eller oversat til almindelig dansk: Vi må undvære bad og toilet på værelset. Sådan er det på de fleste værelser på Brøndums Hotel, og får vi brug for at blive vasket, mens vi bor her, må vi ligesom resten af gæsterne en tur ud på gangen. Toiletterne er også fælles, og den manglende luksus er ikke noget, hotellet forsøger at skjule. Tværtimod. ”Vi værner på Brøndums Hotel om vor historie, charmen og den originale ånd fra Kunstnerkoloniens tid. Således er der derfor i dag ikke bad og toilet på alle værelser. Til gengæld er de udstyret med fine håndvaske, ligesom alle gæster tilbydes badekåber, og de velindrettede badeværelser er fordelt på etagerne,” som de skriver på hotellets hjemmeside. På Brøndums Hotel er fællesskabet en del af charmen, og mange gæster beder ligefrem om at få et værelse uden toilet og bad. De ønsker at kunne slentre rundt på gangene iført hvid badekåbe og bare tæer. Eller som hoteldirektør Thomas Luca Andreasen siger: ”Folk nyder at møde de samme mennesker i badekåbe, som de aftenen forinden sad ved siden af i pænt tøj nede i restauranten. Det trækker ethvert optræk til snobberi ud af oplevelsen. Det er attraktionen for vores gæster. De kommer netop for at være en del af den afslappede stemning.”

strandstemning under fødderne året rundt. I sommermånederne sidder turisterne i lag på bænkene foran de rødmalede facader og spiser dampede muslinger, stjerneskud og stegte fiskefiletter med nye kartofler, men her i det tidlige forår trodser kun de mest stædige gæster kulden og bænker sig udenfor. ”Rækker du mig lige en plaid mere,” smiler en ældre dame til sit barnebarn og strækker hals for at fange middagsolens skarpe stråler. Det er sollyset, de fleste forbinder med Skagen. Denne særlige cocktail af solskin rørt op med masser af blåt vand. Det var det lys, som de berømte malere kom efter – sådan lyder myten i hvert fald. Malerne er stadig i byen, selvom de for længst er døde. De er sommerens førende mytologiske trækplaster. Postkort med Krøyers maleri af to hvidklædte kvinder med hinanden under armen på en lysende aftenblå strand fra 1893 sælger bedst i souvenirbutikkerne, og af de mange bøger, der gennem årene er lavet om Skagen, handler de fleste om malerne. De har deres meterhøje stak, og der kommer hele tiden nye om deres liv i den lille fiskerby på kanten af ørkenen i 1880’erne og 90’erne: ”Kunstnerne var i praksis imagemagere, og den absolutte grundstamme i stedets mytologi er 1880’erne og 90’erne. De var på flugt fra borgerskabet i Hornbæk og København og troede, at de kunne være i fred med den oprindelige befolkning, men borgerskabet fulgte med, og kongens sommerbolig Klitgården blev kronen på værket,” som journalist og forfatter Pernille Stensgaard skriver i sin bog ’Skagen’ fra 2005.

Det er sollyset, de fleste forbinder med Skagen. Denne særlige cocktail af solskin rørt op med masser af blåt vand

Invasionen fra syd Næste dag kører vi ned på havnen for at spise frokost, men forårets ustadige vejrlig holder de fleste af Thorvald Bindesbølls røde pakhuse lukkede. Eneste undtagelse er Skagens Fiskerestaurant, der byder på alt godt fra havet i velafrettede frokoststørrelser. Indenfor har ejerne smidt sand på gulvet, så gæsterne har

Alt optaget om sommeren Efter frokost traver vi op i byen, hvor skagboernes eget bryggeri har installeret sig i byens gamle elværk. Skagen Bryghus hører sammen med havnens pakhuse til den folkelige del af Skagen. Her kan man slentre ind fra gaden iført badesandaler og krøllet t-shirt uden at blive mødt af løftede øjenbryn. Fadøllet flyder fra hanerne hele året, men selvom vintergæsterne i de senere år er begyndt at tage mere fra, er det stadig i sommermånederne, at det store rykind rammer byen og kræver ekstra mandskab på vagt. ”Der er begyndt at komme mere liv i yderkanterne af sæsonen, men Skagen er stadig stille om vinteren, meget stille,” fortæller den kvindelige tjener på bryghuset, mens hun skænker en friskbrygget Nordlys fra fadølsanlægget. Den nordjyske badeby har omkring 10.000 faste indbyggere. Dét tal stiger til 50.000 i sommerferien, hvor køen op til Skagen på de mest pressede dage starter, nærmest inden man forlader Frederikshavns sidste rundkørsel. De lokales tilgang til turisterne er splittet. Når sommeren spidser til, er det ”indimellem temmelig udfordrende at bevare roen”, som en af de lokale fiskere diplomatisk udtrykker det. Men byen indretter sig på invasionen fra syd. De fleste skagboer ved godt, at gæsterne udefra bringer penge og arbejdspladser med sig. De, der ikke har med turister at gøre, beklager sig mest. Over trafikken, trængslen og de larmende fester fulde af fadøl og fransk champagne, der holder lokalbefolkningen vågne i de lyse sommernætter. I de mest populære uger er det ikke til at opdrive et ledigt hotelværelse eller finde et sommerhus uden badetøj på tørresnoren i haven. Alt er optaget. Men ud på sensommeren falder det hele 13


til ro igen. Skagen puster ud og finder tilbage i sin vante rytme. Eller som en af de handlende på byens hovedgade siger: ”Jeg elsker livet heroppe om sommeren. Men når vi når hen på den anden side af august, er jeg også slidt. Heldigvis forandrer byen sig, lige som man er ved at have fået nok. Pludselig er der færre biler i gaderne, restauranterne har tomme borde, og man kan igen finde parkeringspladser. Det er også en skøn tid på året.” Fred og ro som luksus Sidst på eftermiddagen ruller vi ud ad byen og kører sydpå mod Gammel Skagen, hvor vi har bestilt værelse på Ruths Hotel. I årevis levede stedet en misrøgtet tilværelse som nedslidt badehotel, der kæmpede med ikke at falde fra hinanden. Det var hyggeligt og malerisk men ikke videre komfortabelt – selv ikke for de mest hårdnakkede badehotelsromantikere. I begyndelsen af 00´erne lod milliardæren Jørgen Phillip-Sørensen det gamle badehotel rive ned til grunden, så et nyt kunne genopstå. Med wellness, hvidmalet pejsestue, gourmetrestaurant og den franske kokkepioner Michel Michaud i køkkenet. ”Vi fik hurtigt ry for at være et rigtigt luksushotel, men det er vi nu ikke. I hvert fald ikke i traditionel forstand. Der er ingen stive overlæber hos vores tjenere, og her består luksussen først

og fremmest i den fred og ro, vi kan tilbyde gæsterne,” fortæller Ruths Hotel mangeårige vært, Jan Ludvigsen, næste dag under morgenmaden. Han står midt i en lys spisestue og indvier begejstret sine gæster i stedets langstrakte historie. På væggen bag ham hænger store malerier af ægteparret Ruth, der for mere end 100 år siden startede det oprindelige hotel. Hans Christian Ruth var opsynsmand ved redningsstationen i Gammel Skagen, og hans kone Emma var ansat hos Fru Jeckel henne på Jeckels Hotel. Men de to kvinder kom på kant med hinanden, og i 1904 åbnede Emma sit eget sted – ’Badepensionatet Vesterhus’. Nogle år senere var Hans Christian med i en dramatisk redningsaktion ud for Skagens kyst. Et norsk fragtskib fra Sandefjord sejlede på grund, og eneste overlevende var den unge nordmand Johan Olaf Dahler. Hans Christian tog den unge fyr med sig hjem og lod husets datter passe ham. Sød musik opstod, men Dagmar var kun 16 år, så den gode Johan Olaf måtte en tur ud på havet efter kraftige formaninger fra farmand Ruth. Men den unge nordmand lovede at komme tilbage, og i 1912 giftede Johan Olaf sig med sin Dagmar. Det unge ægtepar blev hurtigt en del af hverdagen på Ruths Hotel, og i 1917 fik de muligheden for selv at blive hotelejere. De

Om aftenen lyder en stille klirren af drinksglas fra de små frodige haver

Nordkajen 2 · Skagen www.pier-1.dk

Åbn hver dag - også søndag!

Livsstilsbutik på Skagen Havn til hende ham og friske unger. Service har vi altid masser af.


SAND JENSEN AUTOMOBILER VIBORGVEJ 7-13 8600 SILKEBORG TLF. 86 82 72 00 INFO@SANDJENSEN.DK

VI SKAFFER DRØMMEBILEN RENÉ SAND-JENSEN SALGSDIREKTØR

SØGER DU BIL I DE HØJERE LUFTLAG? Så besøg Sand Jensen Automobiler i Silkeborg, hvor drømme bliver til virkelighed. Her kan du se, prøve og sammenligne ikke mindre end 200 nyere biler fra MERCEDES, BMW, AUDI og PORSCHE. Og finder du ikke DIN drømmebil, så skaffer vi den til dig i vores internationale netværk. Fasten your seatbelt and prepare for take-off – vi ses i Silkeborg!

50 ÅR MED DRØMMEBILER

WWW.SANDJENSEN.DK


købte nabohotellet, Strandhotellet, og senere overtog de også driften af Ruths Hotel. ”I mere end et halvt århundrede indtog ’Mama Dahler’, som Dagmar kærligt blev kaldt af både sommergæster og lokale, rollen som naturligt midtpunkt i Gammel Skagen,” fortæller vores vært. Sådan er det overalt i Skagen. Historien spiller hele tiden med. Det er også historien, sæsonens udenlanske krydstogtturister sigter efter, når de lander i Skagen. De vrimler op i byen og traver rundt under æbletræerne i Holger Drachmanns have, falder i svime over Krøyers malerier på Skagens Museum og sætter sig på bænken foran Anna og Michaels Anchers rødmalede stenhus på Markvej. Forblæst fiskerhytte til millioner Efter morgenmaden kaster vi os ud på en gåtur i Gammel Skagens forblæste klitter. Et stenkast fra Ruths Hotel ligger det legendariske diskotek ’Hyttefadet’, hvor folk fra hele landet hvert år mødes og holder gang i dansegulvet, indtil morgenlyset stikker snuden frem. Det er også her, Kronprins Frederik drak Dom Perignon med vennerne i sine unge dage, inden han blev gift og fik royale arvinger. På denne tid af året er der ikke meget liv i kludene, men lige om lidt genopstår festen. Som forfatter Pernille Stensgaard skriver om sommerstemningen i sin Skagensbog. ”Om aftenen lyder en stille klirren af drinksglas fra de små frodige haver i den gamle del af byen. Ovre ved det andet hav i Gammel Skagen, som udenbys folk har opkøbt helt og aldeles, tager man sin rødpilskurv med bourgogne, brød og oliventapenade og går ud i klitterne. Over de røde tage blafrer en skov af danske flag. Begge byer udgør kvintessensen af yndigt. En chokerende velbevaret enhed i provinsen. En skøn og dyr drøm om gamle dage, som efterstræbes af voksne mennesker – de stille og velstil-

lede gæster, som byen helst vil have.” Gammel Skagen er stadig inkarnationen af det velhavende Skagen. Sommerhusene her er de dyreste i landet, og selvom mange af deres ejere kun er her i nogle få uger om året, kunne de ikke drømme om at skille sig af med stedet. På Skagens Museum kan man købe bogen ’Skagens Huse’, der gennemgår nogle af de kendte danskere, som gennem tiden har haft sommerhus i Skagen – fra Klaus Rifbjerg over Jens Otto Krag til Poul Henningsen. Byen tiltrækker stadig de kendte, men i dag skal man have pengepungen i orden, hvis man skal være med. Et lille forblæst fiskerhus koster snildt et tocifret millionbeløb, hvis bare det ligger rigtigt. Og de store herskabsvillaer i klitterne er noget nær ubetalelige. Afslutning på Grenen Sidst på dagen kører vi ud til Grenen, der er Danmarks nordligste punkt og et oplagt sted at slutte turen. I sommermånederne kan de magelige og de gangbesværede hoppe ombord i ’Sandormen’ og bumle gennem klitterne hele vejen. Vi tager turen til fods. Efter et par minutters vandring mellem klitterne dukker den berømte odde op. Vi forcerer en lille stigning og pludselig har vi frit udsyn til spidsen af Danmark, og herfra kan vi se, at virkeligheden er helt magen til landkortet. Højt over os står et par måger stille i vinden, og et øjeblik tager vi os selv i at spejde efter Edward Weyse og se ham spadsere forbi i sin hvide morgenkåbe med håret blæst rundt af vestenvinden. Så nærmer vi os Grenens yderste punkt, hvor Skagerak og Kattegat mødes i en skummende dans. Vi kigger op og ser solen. Og den blå himmel. Det er ren lysterapi for sjælen, og denne gang er det ikke billeder fra en tv-serie. Det er virkelighed lige for øjnene af os. Det er Skagen.

Nye idéer og inspiration kræver specielt lys, højt til himmel og udvidede horisonter

Vi mødes på Ruths Hotel Nyt hotel i Skagen Beliggende i centrum

om with love fr

Skagen

Vestre Strandvej 28, 9990 Skagen


buffalo horn + titanium


Nyhed

Flyv direkte til Skagen fra København I år udvider vi fartplanen med en daglig afgang fra København til Skagen i uge 29. København: Vi flyver fra mandag til fredag. Afgang fra København kl. 18:15, ankomst til Skagen kl. 19:15 Skagen: Vi flyver fra tirsdag til fredag. Afgang fra Skagen kl. 06:45, ankomst til København kl. 07:45 Pris 2.900 kr. inkl. 6 kg bagage, 3.600 kr. inkl. 23 kg. Oplev Skagen fra luften Fra mandag d. 15. juli til og med lørdag d. 20. juli flyver vi sightseeing-ture over Skagen. Turen tager ca. 20 minutter, og undervejs kan man tydeligt se det unikke landskab, byen, vejene og husene, og man kan ikke mindst se de to have mødes. Afgang mandag til fredag kl. 19:45. Lørdag d. 20. juli tjek afgangstider på vores website.

Pris 697 kr.

18


lige landet? Velkommen til Skagen

Vi mødes på

Beliggende på 1. række på Skagen havn

gen

om Ska r f e v lo h it w

Fiskehuskaj 13, 9990 Skagen

Enkelt og lækket, hyggeligt og afslappet Nyd vinen i butikken f.eks. sammen med en let anretning eller køb nogle skønne druer på flaske med hjem. www.justawinebar.dk

Restaurant Håkon

Havnecafé og Bar

Oplev vores dejlige restaurant på 1. sal hvor man, omgivet af gallionsfigurer, kan nyde de velsmagende kød- og fiskeretter.

Nyd et let, lækkert måltid mad i Havnecaféen, hvor vi også har servering på terrassen med udsigt over havnen.

Pakhuset  Rødspættevej 6  9990 Skagen  Tlf. 98 44 20 00 mail: sylvester@pakhuset-skagen.dk  www.pakhuset-skagen.dk

SE MERE PÅ

facebook.com/pakhusetskagen


Book flybillet fra kun 997 kr. Oplev Aarhus eller København i sommerperioden Begge byer har så meget at byde på – både kulturelt og kulinarisk. Tilbuddet gælder i perioden fra d. 1. juli til og med d. 3. august. Book billet på www.seaplanes.dk


”Så længe blot en enkelt kvinde bliver undertrykt, er det én kvinde for meget…” Sara Omar er på en mission. Hun vil hjælpe verdens undertrykte kvinder med at komme til orde – især de muslimske. Den kurdiskfødte forfatter bag den kontroversielle bestseller ’Dødevaskeren’ har på egen krop mærket, hvad religiøs og kulturel undertrykkelse betyder. Og hun er mærket for livet. Af Marcus Aggersbjerg

22


Vi begynder ude på den københavnske vestegn. Det er et par måneder efter udgivelsen af Sara Omars anmelderroste debutroman, ’Dødevaskeren’, der i efteråret 2017 flåede hul på tavsheden og hudflettede kvindesynet i de konservative muslimske samfund. Den kurdiskfødte forfatter er taget ud til det lokale bibliotek i Taastrup, hvor en lokal etnisk kvindeforening har inviteret hende ud, så hun kan møde sine læsere. I løbet af den seneste time har en kurdisk journalist interviewet hende foran publikum, og Sara Omar har svaret så åbent og ærligt på spørgsmålene, hun kunne. Det har krævet tilløb overhovedet at møde op herude. På den ene side er hun blandt ligesindede. De fleste af tilhørerne har en anden etnisk baggrund end dansk, og mange af dem er kvinder, der ligesom Sara Omar selv er flygtet fra krig og elendighed. Hun kender sit publikums trængsler. På den anden side har bogen også skabt en syndflod af vrede, og foruden de hundredvis af positive tilkendegivelser, hun har fået fra sine muslimske medsøstre, har Sara Omar også måttet lægge ryg til beskeder fulde af trusler og had. Nu er ordet frit. Nede i salen har en ældre mand rejst sig op. Han er vred. Det kan enhver se. De mørke øjne raser, og hænderne fægter i luften: ”Du udstiller og ydmyger en hel kultur,” hvæser han. ”Det er ikke sandheden, du skriver om. Sådan ser verden ikke ud.” Sara Omar har forberedt sig på modstand. Hun ved, at hendes bog har sat sindene i kog. Ikke mindst fordi hun har gjort det, man ikke må gøre, der hvor hun kommer fra. Hun har hængt det beskidte vasketøj ud til tørre i fuld offentlighed. Nu står hun ansigt til ansigt med vreden. Og hun er frygtløs. I nogle tavse sekunder leder hun efter ordene, men inden hun når at åbne munden, rejser en yngre kvinde iført tørklæde sig op. ”Jeg er Frmesk (den undertrykte hovedperson i ’Dødevaskeren’). Jeg har oplevet mange af de ting, bogen handler om,” siger kvinden med rolig stemme. En nervøs mumlen vandrer gennem salen. Så rejser en anden kvinde sig. Hun kigger på den vrede mand og fortæller, hvordan hun er blevet udsat for seksuelle krænkelser på den basar, bogen beskriver. Nogle stolerækker længere fremme i lokalet stiller en midaldrende mand sig op og kigger ud over forsamlingen med et sorgfuldt blik: ”Jeg har haft en butik på den samme basar, og jeg har med egne øjne set, hvor-

dan kvinder er blevet udsat for ydmygelser af mænd.” Oppe på scenen sidder Sara Omar. Tavs. Med tårerne løbende ned af kinderne af lykke over at have åbnet debatten og givet de tavse en stemme. Ikke nok hjælp fra stærke kvinder Sara Omar er på en mission. Sådan har virkeligheden set ud, siden hun debuterede med sin kontroversielle bestseller, ’Dødevaskeren’, der retter en stærk kritik mod det, hun selv betegner som en dysfunktionel patriarkalsk samfundsstruktur, hvor kvinder ikke har samme værdi som mænd – alene fordi de er kvinder. Og hvor mænd bruger religion og kultur som undskyldning for at behandle kvinder umenneskeligt. Efterfølgende har hun kaldt til kamp på sine egne og sine muslimske medsøstres vegne. Men det er ikke nok. Hun savner, at flere danske og stærke etniske feminister blander sig og sætter ord på nogle af problemerne i de muslimske miljøer, der også burde være en del af den hjemlige kvindekamp. Det er det, vi skal tale om. Interviewet foregår i et lejet sommerhus et hemmeligt sted i Danmark. Sara Omar er ikke længere på flugt fra krig, der involverer bomber og soldater, men søger i dag skjul fra de muslimske landsmænd, der ikke bryder sig om hendes kamp. Al indledende kommunikation op til interviewet er gået gennem Sara Omars forlag, men nu sidder vi endelig overfor hinanden. Det er nogle uger efter den årlige afholdelse af kvindernes internationale kamp, der endnu engang ruskede op i debatten om kønskvoter, ligeløn og fædre på barsel. ”Selvfølgelig skal vi tale om ligeløn og barselsregler, men hvem taler om de mange kvinder, der hver dag ydmyges og undertrykkes – herhjemme og ude i verden? Jeg kan ikke komme i tanke om ét eneste tv- eller radioprogram, der på kampdagen gjorde sig den ulejlighed at

invitere nogle af de muslimske kvinder fra krisecentrene eller kvindecentrene ind i studiet og gav dem en mikrofon i hånden, så de kunne fortælle om deres oplevelser,” siger Sara Omar. Det nytter intet, at de ressourcestærke feminister nøjes med at slå fast, at alle kvinder skal være frie uanset baggrund. De skal selv være med til at levere den forandring, de beder om. Og det kræver, at de forholder sig til virkeligheden, som den tager sig ud. Eller som Sara Omar udtrykker det: ”De er nødt til at erkende, at der findes mange andre udfordringer end retten til ligeløn, og hvis ikke feministerne kan leve op til ordet søstersolidaritet hele vejen rundt, skal de ikke bruge det.” Det kræver mod at åbne munden Ifølge den kurdiskfødte forfatter har vi herhjemme en højrefløj, der påpeger nogle af problemerne, men kun for at problematisere, at muslimerne overhovedet er her. Og så har vi en velmenende og berøringsangst venstrefløj, der er bange for at blive kaldt racister. ”Det giver en fuldstændig mislykket integration. Vi får aldrig integreret folk, hvis vi ikke tør tale åbent om problemerne i de muslimske samfund og lade de undertrykte kvinder komme til orde.” Sara Omar er helt med på, at det ikke er omkostningsfrit at melde sig ind i debatten. Det ved hun alt om. Forfatteren har selv modtaget en stribe dødstrusler i kølvandet på sin debut og lever i dag under politibeskyttelse. ”Mod er aldrig til stede uden angst, og det har ikke været let at skrive min roman. Jeg kommer fra et sted, hvor det at være af hunkøn ikke har nogen værdi. Som kvinde er man bare en mands kone, en mands datter, en mands søster. Man skal adlyde og gøre, hvad der bliver sagt. Jeg har selv levet et liv i undertrykkelse, og min personlige kamp for at slippe fri har været fuld af mørke. Men jeg har valgt at fokusere på lyset, og i dag er jeg ikke længere bange

Hvad er meningen? Sara Omars debutroman ´Dødevaskeren’ handler om den lille pige Frmesk, der vokser op i den kurdiske del af det krigshærgede Irak i slutningen af 1980’erne. Frmesks mormor er dødevasker, og hun vasker døde muslimske kvinder, som ingen vil kendes ved, fordi de er faldet i unåde. Frmesks morfar er ikke muslim, men han er underlagt de rigide, religiøse regler, selv om han kæmper for at vriste sig fri af dem. Frmesk bor hos de to kærlige bedsteforældre, fordi hendes far ønskede en dreng og er skuffet over det pigebarn, han fik. Ikke mindst fordi hun er født med en tot ildevarslende lyst hår midt i det mørke. Igennem Frmesk, som fra ganske lille udsættes for fysiske og psykiske overgreb, beskriver Sara Omar et ekstremt voldeligt, undertrykkende og incestuøst muslimsk samfund, hvor kvinder ikke har værdi, og mænd kan gøre med dem, hvad de vil.


for den ondskab, jeg skriver om.” Sara Omar er klar over, at det ikke er alle kvinder, der kan finde den samme styrke til at tage kampen. En styrke, hun selv fandt efter gentagne gange at have forsøgt at tage sit eget liv. Men det er et forsøg værd at give dem chancen for at finde deres indre styrke frem, lyder budskabet fra den 32-årige forfatter. ”Det er derfor, vi skal give disse kvinder mulighed for at fortælle verden, hvad det vil sige at opholde sig på et krisecenter eller leve sit liv på et af landets mange safehouses, fordi man har vendt ryggen til sin familie eller er løbet væk fra en voldspsykopatisk mand fra en undertrykkende religionskultur med et patriarkalsk tankesæt, der er blevet til for at fratage kvinden retten til at have et selvstændigt liv.” Budskabet er klart. Vi skal turde invitere nogle af de undertrykte kvinder op på den offentlige scene – eventuelt med beskyttet identitet – og lade dem fortælle, hvad det vil sige at blive udsat for social, religiøs og kulturel kontrol. Eller for æresrelateret vold. ”Det er så vigtigt, at vi tør give en stemme til disse kvinder, så resten af samfundet kan blive konfronteret med realiteterne omkring, hvad den slags begrænsende livsvilkår gør ved mennesker. Det vil opmuntre disse kvinder og give både dem og deres medsøstre et større mod til at fortsætte kampen.”

’Dødevaskeren’ for ’muslimske kvinders MeToo-øjeblik’. En stykke litteratur, der har givet mod til oprør. ”Det er jeg dybt ydmyg, beæret og stolt over,” siger Sara Omar. Hun rejser sig op for at lede efter et gemt eksemplar af Politiken, hvor en række muslimske kvinder åbent fortæller om, hvordan Sara Omars bog gav dem modet

bevæger sig udenfor, er det ikke, fordi de selv ønsker det. Det er fordi, patriarkatet i religionens navn har givet sig selv magten og forlanger, at det er sådan, kvinder skal se ud.” Det hele handler i bund og grund om sex, og de frustrationer det fører med sig. Om at manden ikke kan beherske sig, fordi det muslimske samfund ikke har givet ham redskaberne, siger Sara Omar: ”Der findes mænd, som giver udtryk for, at kulturen og religionen giver dem lov til at behandle kvinder, som de lyster. De fortolker Koranens lovtekster til egen fordel og er stolte af det. Teksterne fortæller manden, at ’kvinderne er hans pløjejord’, og på den måde bliver ord og vers taget ud af deres kontekst for at legalisere vold og undertrykkelse.”

Der findes en særlig plads i Helvede for kvinder, der ikke hjælper kvinder

Ord kan forandre verden Hun kalder selv sin bog for et kampskrift. Fortællingen om pigen Frmesk, der er uønsket fra fødslen, alene fordi hun er en pige, er Sara Omars forsøg på at inspirere sine medsøstre til at frigøre sig. At få de tusinder og atter tusinder af kvinder, som holdes nede af en mandsdomineret kultur, til at bryde tavsheden og vriste sig fri af det liv, de bliver tvunget ind i fra fødslen. ”Den sociale kontrol og den psykiske vold eskalerer især, når mange muslimske piger kommer i teenagealderen. I nogle hjem kan de næsten ikke trække vejret uden at spørge om lov. De bestemmer ikke selv, hvem de vil være veninder med og slet ikke, hvilken kæreste de vælger, hvis de overhovedet får lov til at have en kærest. Det er mit ønske at inspirere disse kvinder til at indse, at rettigheder ikke er noget, nogen giver til én. Det er noget, man er født med.” At Sara Omars roman har haft betydning, er der ingen tvivl om. I januar kaldte Politikens litteraturredaktør 24

og det sidste skub til at sige nej til det liv, de havde kendt til siden barndommen og aldrig havde udfordret. ”Ord har en enorm kraft. Ord kan ødelægge og nedbryde et samfund. Men ord kan også forandre og forbedre et samfund. Se, hvor meget debat min bog har skabt. Det er, fordi ord har magt. De islamiske patriarkater undertrykker kvinder og begrunder deres handlinger med, at Koranen giver dem lov til det. Men hvis vi muslimske kvinder med ordets magt bliver undertrykt, så kan vi også med ordets magt kæmpe for vores rettigheder.” Lårkort og høje hæle i Kabul Sara Omar ved godt, at det langt fra er alle muslimske kvinder, der risikerer livet, hvis de flirter med en fremmed eller udfordrer deres mand. Det er heller ikke alle muslimske kvinder med tørklæder, der er undertrykte. ”Jeg er helt med på, at der findes stærke kvinder, som selv vælger at bære tørklæde, og det skal jeg selvfølgelig ikke blande mig i. Det er fint med mig, hvis tørklædet er resultatet af et reelt valg. Men for mange er det et udtryk for, at kulturen og religionen omkring dem har lagt pres på deres skuldre. Det er iranske kvinder et stærkt bevis for. De risikerer fængsel, pisk og stening, hvis de nægter at bære tørklæde.” Hun trækker sin mobiltelefon frem og viser et par falmede farvefotos fra 1960’ernes Kabul, Bagdad og Teheran hvor kvinder i lårkort glider gennem byens gader. Hun scroller videre og henter et sorthvidt billede fra 1972 frem, hvor tre sorthårede kvinder iført korte kjoler og høje hæle spankulerer hen ad et fortov i Afghanistans hovedstad. ”Når afghanske kvinder i dag går rundt i burka eller vikler sig ind i tørklæder, når de

En særlig plads i Helvede Det tragiske er ifølge Sara Omar, at det i mange dele af de muslimske samfund er kvinderne selv, der er med til at holde undertrykkelsen kørende. De sladrer om deres medsøstre og udskammer dem, hvis de ikke opfører sig, som kulturen og religionen foreskriver. ”Det er simpelthen for skamfuldt at erkende, at de er undertrykte – både over for sig selv og omverdenen. Og hvis man alligevel ikke tror på, at man kan ændre noget, kan det være tillokkende at holde sin mund og støtte op omkring den samme kultur, der undertrykker én. Det bliver for krævende og for omkostningsfuldt at råbe op. Så er det bedre at fortrænge og bilde sig ind, at ens liv er normalt. På den måde slipper man også for at tage ansvar for sin egen skæbne.” Og så er vi tilbage ved pointerne fra starten af interviewet. Kvinder skal hjælpe og støtte hinanden. ”Det er kvinderne selv, der skal trække læsset, og som amerikanernes tidligere udenrigsminister, Madeleine Albright, siger, så findes der en særlig plads i Helvede for kvinder, der ikke hjælper andre kvinder. Eller som hovedpersonen i min roman siger til sin medsøster: ’Hvis vi skal være frie, skal vi fortælle vores historie’," siger Sara Omar. Hun sidder lidt uden at sige noget. Så tager munden tilløb til en afslutning: ”Så længe blot en enkelt pige eller kvinde bliver undertrykt, er det én pige, én kvinde for meget, og det gælder, hvad enten man er muslim, hindu eller Jehovas Vidne. Hvad enten man bor i Kabul, Delhi eller Taastrup.”


Hvem er hun? Sara Omar er en dansk-kurdisk forfatter. Hun blev født under Iran-Irak-krigen og oplevede på nært hold Saddam Husseins folkedrab mod kurderne i 1980’erne.
I 1997 flygtede hun 10 år gammel med sin familie og kom fire år senere til Danmark. I november 2017 slog hun igennem på den danske litteraturscene med debutromanen ’Dødevaskeren’, som i løbet af en måned solgte i 50.000 eksemplarer. Bogen indbragte hende sidste år bl.a. Læsernes Bogpris og Victor Prisen.


MORE THAN 50 YEARS AGO, THE DS PH200M WAS ONE OF THE FIRST ULTRA-ROBUST AND WATERPROOF WATCHES TO FEATURE THE DOUBLE SECURITY CONCEPT. TODAY, WITH ITS NEW EDITION, CERTINA COMBINES THE MODERN ART OF WATCHMAKING WITH THE TIMELESS CHARACTER OF A TRUE CLASSIC. CERTINA.COM DS PH200M · CONTEMPORARY RE-ISSUE · AUTOMATIC MOVEMENT · SWISS MADE


WHEN CLASSICS RETURN:

COUNT ON ME


Har du råd til at lade være? En provokerende overskrift vil nogen synes. Men prøv at regne hele rejseprocessen med vandflyet igennem både målt på tid og økonomi.

Ingen spildtid kun 45 min mellem centrum af Aarhus og København

I dag er tid blevet en af de vigtigste ressourcer i en virksomhed. Hvordan udnytter vi medarbejderens viden og arbejdskraft bedst muligt? Det er et helt naturligt spørgsmål i en fortravlet hverdag. En af måderne er at se på den samlede transporttid, som vi bruger. Hvordan kan vi reducere rejsetiden og flytte fokus fra at opfatte rejsen som en udgift til at se den sparede rejsetid som en indtægt? Sparet rejsetid er penge værd Normalt tager det 3-3½ time med bil, færge eller tog fra Aarhus til København. Med vandflyet tager det kun en time inkl. parkering og check-in, hvilket giver en sparet rejsetid på 2 timer hver vej. Tid, der kan udnyttes langt mere produktivt i virksomheden, for vi kan nok blive enige om, at det er sjældent, at man laver

28

de helt store forretninger, når man sidder i bilen på motorvejen. Det gør man i stedet, når man sidder overfor kunden eller er produktiv på kontoret og i virksomheden.

Formlen er klar: Sparet rejsetid x timesats for fakturering = ekstra indtægt Som fordelskunde sparer du endnu mere tid En af de vigtigste fordele som fordelskunde er, at vi tilbyder nem transport videre fra lufthavnen til endelig destination. I NORDIC Seaplanes´ fordelsprogram tilbyder vi nemlig den service, at man kan låne en Audi eller en Specialized el-cykel. Audi´en booker du sammen med billetten, og så sørger vi for, at den holder klar, når


KUNDE FORDELE Almindelig

Klippekort

Gratis bagage op til

6 kg.

12 kg.

10% rabat på alle afgange

-

Spar 3% på bookinggebyr

-

Låne Audi

-

Gratis morgenmad på Hotel Skt. Petri *

-

Låne Specialized el-cykel

-

Låne Specialized cykel du lander. Eneste lejebetingelse er, at bilen returneres samme dag en ½ time før afgang med fyldt tank. Bemærk, at der er ingen kilometerbegrænsning. Specialized el-cyklerne er helt ideelle til de bynære møder. Ofte er det meget nemmere at komme rundt i den indre by på cykel, og der er ingen parkeringsproblemer. Den helt store fordel ved at køre på en el-cykel er, at man når frem til bestemmelsesstedet uden at svede.

Gratis kaffe, te og vand i gaten Gratis parkering i Aarhus Betalingsparkering i København 10% rabat på overnatning hos Radisson Blu Lej bil med rabat hos Europcar Book limousine service via Special-Service Denmark * Gælder kun afgang A1

Rejsetid er også arbejdstid Allerede når man går ombord, er det tilladt at arbejde på den personlige computer. Vi flyver ikke højere, end at langt de fleste har personlig netværksforbindelse under hele turen. Det giver gode muligheder for at tjekke mails, forberede sig inden mødet eller bare slappe af og nyde den smukke udsigt. Læs mere om NORDIC Seaplanes fordelsprogram ”Klippekortet” på www.seaplanes.dk/fordelskunde

BLIV FORDELSKUNDE

Lån en Audi


Masser af motion med motor Specialized har skabt en serie el-cykler, der sætter nye standarder for fart og komfort. El-cyklen er det ideelle valg for pendleren, der gerne vil springe bilkøen over og slippe for at komme forpustet frem på job med sved på panden – og samtidig få masser af motion. Af Marcus Aggersbjerg Det er en af forårets helt store blæsedage. Vinden river og rusker i bilerne, mens de kæmper sig vej gennem de åbne landskaber på den østjyske motorvejsstrækning E45 syd for Aarhus. Selv skyerne er blæst af banen, og der er blå himmel, så langt øjet rækker. Jeg har selv taget turen i bil for at besøge den amerikanske cykelproducent Specialized´s skandinaviske hovedsæde. Over et par kopper kaffe har husets danske marketingschef, Kim Marius Nielsen, fortalt om velsignelserne ved Specialized´s forskellige el-cykler – fra mountainbiken Levo over komfortcyklen Como til fartmaskinen Vado, der hjælper sin ejer op på tophastigheder, som normalt hører hjemme i en enkeltstart i Tour de France. Det lyder alt sammen lovende, men ét er tale, noget andet er praksis. Sådan er det også med el-cykler. Man er nødt til at prøve det selv. Det er derfor, jeg står og tripper utålmodigt i blæsten på en øde landevej lidt uden for Skanderborg. Med en sort cykelhjelm på hovedet og Specialized´s hurtigste el-cykel mellem benene. 30

”Ok, så trykker du bare på knappen og træder i pedalerne,” råber en af Specialized´s ansatte gennem den ruskende vind og peger ned på et lille sort display på højre side af styret. Et kort, næsten lydløst bip, fødderne på pedalerne og så afsted. Masser af motion med motor De fleste danskere har efterhånden vænnet sig til synet af eldrevne cykler, der ruller rundt på landets landeveje eller løfter gennemsnitsfarten på byernes cykelstier. Nogle har måske ligefrem prøvet at blive overhalet af en el-kørende kollega, mens de selv stønnede sig frem på en almindelig cykel på vej på job. Salget af el-cykler stiger, og intet tyder på, at udviklingen har tænkt sig at vende foreløbig. Tværtimod. Flere og flere opdager, at de eldrevne cykler er et brugbart alternativ til bilen, når der skal pendles til og fra arbejde. Ikke mindst i og omkring de store byer, hvor trafikken bliver stadig tungere, og tætpakkede køer er noget nær umulige at styre udenom, medmindre man kører på særligt udvalgte tidspunkter af døgnet. For ikke at tale om besværlig-

FRA VANDFLY TIL EL-CYKEL Som klippekort-kunde hos Nordic Seaplanes kan du kvit og frit låne en el-cykel fra Specialized, når du lander – både i København og i Aarhus. El-cyklerne udlånes efter først-til-mølle-princippet, og vi kan derfor ikke garantere, at der er cykler til alle. Henvend dig hos personalet i gaten og hør nærmere om mulighederne for at låne en el-cykel.


Hos Novicell laver vi forretning online, fra store ecommerce-løsninger hostet i skyen til alle discipliner inden for online marketing. Og næsten alt derimellem. Og nu sidder du sikkert i vandflyveren og tænker måske, at du vil lave et opslag på Instagram eller Facebook? Men det regner, er halvtåget eller I flyver ikke lige over noget spændende. Det har vi tænkt på! Derfor har vi lavet en nem løsning, der får dig til at se godt ud på de sociale medier: Bladr om på næste side og tag et billede “ud af vinduet” – så ser du allerede ret godt ud digitalt. Hos Novicell kan vi også få din virksomhed til at se godt ud digitalt – på alle platforme. Skriv til os på flyvmed@novicell.dk, så kommer vi flyvende til dig. God tur!

Bla

dr

Besøg novicell.dk


hederne ved overhovedet at finde en parkeringsplads, når man endelig når frem. ”Den store fordel ved el-cyklen er, at den kan få dig hurtigt frem til destinationen, uden at du bliver udmattet eller kommer til at svede en hel masse. Samtidig er turen god for både kropsvægt og kondital,” siger marketingschef Kim Marius Nielsen. Det sidste er først for alvor ved at gå op for folk, og mange tror stadig fejlagtigt, at det er snyd at køre på el-cykel. At man ikke får motion, når man får hjælp fra en motor. Men en tur på el-cykel er ikke anderledes end at cykle normalt – bare med gode ben. Eller som de siger hos Specialized: ’It’s you, only faster’. ”Du får masser af god motion på en el-cykel. Hvis du træder 100 watt i pedalerne, så træder dine ben 100 watt, du får bare smidt nogle ekstra watt oveni, så det går hurtigere, og du kan køre længere,” forklarer marketingschefen. Høj fart uden udmattelse Den ekstra fart kan jeg ikke undgå at lægge mærke til på min egen cykeltur ude i blæsten på den østjyske landevej. Selv i strid modvind er der masser af fremdrift i cyklen, og da jeg efter et par kilometers cykeltur vender om på en øde markvej og lader vinden ramme mig i ryggen, banker cyklen henover asfalten, mens billederne af åbne markstykker flimrer forbi i udkanten af synsfeltet. Et kort kig på displayet afslører, at hastigheden hurtigt rammer de 45 km/t, og snart nærmer cyklen sig startstedet, hvor en af de ansatte hos Specialized står og venter i blæsten. En el-cykel fra Specialized er i bund og grund en almindelig cykel, bare med lidt ekstra indbygget support. En wattmåler i kranken registrerer, hvor mange watt man selv leverer og smider de ekstra watt oveni, som man indstiller den til at levere. Man kan indstille motoren til at give 30%, 50% eller 100% watt oveni, indtil man rammer hastighedsgrænsen – som alt efter model er enten 25 km/t eller 45 km/t. Motoren kobler automatisk fra, når man rammer tophastigheden. Specialized har arbejdet meget med overgangen, så det

ikke føles som at ramme en mur, når motoren slår fra. På de første modeller sad motoren nede i baghjulet, og når den satte i gang, føltes det, som om man blev skubbet frem. I dag sidder motoren nede i kranken. Når vægten sidder lavt og i midten, bliver tyngdepunktet optimalt, og man får en bedre kraftoverførsel, ligesom cyklen bliver lettere at styre. ”El-motoren yder kun hjælp, når du træder i pedalerne – ellers ville det bare være en knallert. Men skruer du op på maks. support på vores komfortcykel, kan du stryge afsted i sandaler med 25 km/t, selv om du selv kun træder let i pedalerne. Og gør du det samme på sportsmodellen, kan du ramme 45 km/t uden at blive overmandet af udmattelse,” forklarer en af de ansatte hos Specialized, da jeg er tilbage fra min cykeltur. Strøm nok til hjemturen På Specializeds el-cykler sidder et display på styret, der viser, hvor langt man har kørt. Her kan man også aflæse, hvor meget man træder, hvor meget hjælp man får fra motoren og hvor meget energi, der er tilbage på batteriet. Det sidste er vigtigt, hvis man gerne vil køre langt og have strøm i pedalerne hele vejen fra start til slut. Af samme grund har Specialized udviklet en app til mobilen, hvor man på forhånd kan indstille, hvor langt man vil køre og sikre, at der er mindst 50% strøm på batteriet, når man vender næsen hjemad. Jo længere man vil køre, jo mindre hjælp får man undervejs. App’en retter til efter forholdene og sørger for at kompensere for vind, bakker og kropsvægt. På den måde er man sikker på, at cyklen har strøm nok til hele hjemturen. Strøm på batteriet er der rigeligt af, da jeg igen står stille i blæsten. Ingen sved på panden og ingen syre i benene. Fem kilometers cykeltur med masser af fart i hjulene. Præcis den distance, jeg til daglig har til og fra arbejde. I årevis har jeg taget bilen for at slippe for at komme forpustet frem med svedpletter under armene. Måske er det på tide at blive el-pendler og lade ben og batteri bringe mig frem – også på dage med gang i blæsten.

MODELLERNE Specialized Vado er en sporty el-cykel med en mere aggressiv geometri. Du sidder mere lænet fremover. Den er skabt til at køre på asfalt men klarer også grusveje i fin stil. Hastighed: 45 km/t. Specialized Como er den mere komfortable el-cykel, hvor du sidder oprejst og nyder turen. Det er en el-cykel, der egner sig til pendling frem og tilbage over kort afstande. Hastighed: 25 km/t Specialized Levo er en elektrisk mountainbike, der sætter ekstra fart i dine ture i skoven – ikke mindst når det går opad, og syren kradser i benene.

32


Peg dit kamera inden for den stiblede linie


FLYENDE VINSMAGNING

Spanien ligger i Aarhus Hos århusianske Grapeland står den på spansk vin fra første til sidste flaske. Den lille vinbutik i byens latinerkvarter satser på at give deres kunder et bredt indblik i det store vinlands kulørte mangfoldighed. Af Marcus Aggersbjerg Det er ikke så forfærdeligt længe siden, at Spanien henslæbte en halvtrist tilværelse som forsømt og underudviklet vinland. De fleste flasker blev hældt indenbords lokalt, og kun enkelte producenter hævede sig op over middelmådigheden og mønstrede vine, der gjorde sig fortjent til andre og større bedrifter end rollen som ordinær tørstslukker under aftensmaden. ”Der var virkelig ikke meget at råbe hurra for tilbage i 80’erne. Hvis man ser bort fra nogle få topproducenter, var der ikke mange spanske vinbønder, som havde ambitioner om at lave mindeværdig vin,” fortæller Charite Nielsen, den ene halvdel af vinbutikken Grapeland, der første gang slog dørene op i det århusianske latinerkvarter tilbage i 2016. Sammen med sin mand, Preben Nielsen, har den 55-årige kvindelige vinhandler specialiseret sig i import og salg af vine fra Spanien, og der findes kun etiketter med spanske tekster i den lille vinbutik, hvor hylderne også byder på olivenolie, skinker og mandler fra det store vinland – og hvor det sorte gulv er til fri afbenyttelse for husets yngste gæster og butikkens farvekridt. ”Vi vil gerne have, at folk sænker skuldrene og slapper af, når de besøger os, så vi lader børnene tegne løs på gulvet, mens de voksne smager på og snakker om vin. Der skal være plads til både store og små,” siger Charite Nielsen. Vinland i rivende udvikling De yngre gæster har næppe nogen indsigt i spansk vins historiske udvikling,

men de fleste danskere med en vis alder husker formentlig, hvordan vinene fra et af Spaniens mest populære områder, Rioja, engang smagte påtrængende meget af billigt træ og havde en grim vane med at levere en seriøs omgang hovedpine dagen derpå. ”I dag er Spanien et vinland i rivende udvikling. Sådan har det været i et par årtier, men det er først nu, at man for alvor kan se og smage forandringen i vinene, hvad enten de kommer fra Rioja, Ribera del Duero eller et helt tredje område.” En af årsagerne til de store fremskridt på kvalitetsfronten er, at de yngre generationer har skiftet spor og gerne vil lave deres egen vin. Tidligere solgte mange af de mindre spanske vingårde deres druer til større vinhuse eller lokale kooperativer, hvor de som oftest fik betaling efter kvantitet. Men nu, hvor flere og flere vinbønder selv producerer deres egen vin, går de efter kvalitet i druerne og sigter efter at forfine dyrkningsmetoderne. ”Den generelle kvalitet er steget adskillige niveauer de seneste år, det samme er priserne, men man får stadig rigtigt meget for pengene, når man køber spansk vin,” fortæller Charite Nielsen. Magisk naturvin Det sidste er der ingen tvivl om, og sammenligner man priserne på nogle af Grapelands topanmeldte flasker med lignende vine fra eksempelvis Frankrig, er forskellen ikke svær at få øje på. Og apropos franske vinbønder så lægger mange

af dem i disse år deres marker om og begynder at dyrke økologiske druer. Det gør spanierne også, og alle Grapelands producenter laver økologisk vin. Langt de fleste af dem bruger den naturlige gær og laver vin helt tæt på idéen om naturvin, men kun et enkelt af vinhusene kalder det for naturvin. Her er ingen tilsætninger, vinene gærer naturligt, der er ingen fadlagring og ingen filtrering. Eller som Charite Nielsen udtrykker det: ”Naturvin er vinverdenens svar på dogmefilm. De giver følelsen af intens inderlighed og uforstilt ægthed. Ganske vist må man finde sig i, at kameraet indimellem ryster lidt, og at lyssætningen ikke altid er optimal, men når vinene så rammer plet, leverer de unikke oplevelser fulde af magi.”

Flyvende vinsmagning Aarhus d. 29. maj og d. 30. august kl. 19:00. Ønsker du en anden dato, mail venligst til rs@seaplanes.dk Afgang fra Østhavnsvej 37, Aarhus Pris 1.097 kr. Book billet pa www.seaplanes.dk

34


CASUA L MENSW EA R SI NCE 1908

MENSWEAR ON DEMAND 24·7 www.kaufmann.dk Trustpilot

HURTIG LEVERING 1-2 hverdage. GRATIS LEVERING i Danmark på ordrer over DKK 499. CLICK & COLLECT SERVICE

BU T I K K E R OV E R H E L E DA N M A R K KØBENHAVN STRØGET Nygade 2, 1164 København K, Tlf. 3313 6165

KØBENHAVNS LUFTHAVN TERMINAL 3 2770 Kastrup, Tlf. 3251 4020

AARHUS Regina Søndergade 53, 8000 Århus C, Tlf. 8612 2422

FREDERIKSBERG CENTRET 2000 Frederiksberg C, Tlf. 3811 4052

LYNGBY STORCENTER 2800 Lyngby, Tlf. 4588 7272

AARHUS STORCENTER NORD Finlandsgade 17, 8200 Århus N, Tlf. 8678 2500

HILLERØD SLOTSARKADERNE Christians Torv, 3400 Hillerød, Tlf. 4824 9966

RØDOVRE Rødovre Centrum 56, 2610 Rødovre, Tlf. 3670 7676

ESBJERG Kongensgade 49, 6700 Esbjerg, Tlf. 7515 5600

WAVES HUNDIGE Over Bølgen, 2670 Greve, Tlf. 4390 6114

TÅSTRUP CITY 2 2630 Tåstrup, Tlf. 4371 4001

HERNING CENTRET Merkurvej, 7400 Herning, Tlf. 9721 1510

KØBENHAVN FIELDS Fields 230, Arne Jacobsens Allé 12, 2300 København S Tlf. 3262 0034

ODENSE ROSENGÅRDCENTRET 5220 Odense SØ, Tlf. 6617 4500

KOLDING STORCENTER 6000 Kolding, Tlf. 7550 2513

AARHUS BRUUN’S GALLERI M.P. Bruuns Gade 25, 8000 Aarhus C, Tlf. 8612 3000

VEJLE Sdr. Torv 2, Bryggen, 7100 Vejle, Tlf. 7588 2100

KØBENHAVNS LUFTHAVN TERMINAL 2 2770 Kastrup, Tlf. 3251 1060

AALBORG STORCENTER Hobrovej 452, 9200 Aalborg SV, Tlf. 9620 0035


FLYENDE VINSMAGNING

Man ender altid i Bourgogne Otto Suenson hører til blandt landets ældste vinhandlere. I 1880 var der to slags vin at vælge imellem. Siden er flaskerne væltet ind fra hele verden, og i dag har den københavnske vinhandel over 100 forskellige producenter – ikke mindst nogle af de bedste fra Bourgogne. Af Marcus Aggersbjerg Fransk vin er i krise. Det er efterhånden en slidt sang. Selv mange af de klassiske slotte har for længst indset, at priserne ikke kan stige ubegrænset. Men det er ikke alle steder, at krisen kradser lige hårdt, og hos de kendte producenter i Bourgogne behøver de ikke at ligge søvnløse. Mange steder er de ligefrem nødt til at rationere vinen og tildele husets forskellige kunder et begrænset antal flasker for at stille alle tilfreds. I det spil har den københavnske vinhandel Otto Suenson i flere år ligget lunt i svinget:
 ”Vi var så heldige at overtage agenturet på nogle af de bedste Bourgogne-producenter fra en lille nordsjællandsk vinhandel, da ejeren gik på pension i 2005, og det betyder, at vi i dag kan få fat i nogle vine, som vi aldrig var kommet i nærheden af, hvis vi stillede op dernede som nystartet vinhandler,” fortæller Christian Havemann Olsen, der er anden generation af Otto Suensons nyeste ejere.
 Den københavnske vinhandel blev grundlagt i 1880 af den hjemvendte søfarer Otto Suenson. Det var ikke nogen ambitiøs vinhandel men én af den slags, hvor der stod to store fade i baglokalet. Det ene indeholdt tynd bordvin, mens det andet præsterede en lidt stærkere sag, så kunderne havde noget at vælge imellem.
 Præcis 100 år senere kom Carl-Erik Olsen, som hidtil havde ernæret sig ved salg af franske oste, på banen. På det tidspunkt var Otto Suenson en mindre importør med få vine i sortimentet, men på kort tid fik Carl-Erik Olsen skabt grundlaget for den vinhandel, som i dag rummer flasker fra flere end 100 36

producenter – ikke mindst nogle af de bedste fra Bourgogne.
 ”Det er vi stolte af, for vinene herfra hører til blandt de mest interessante i verden. Af samme grund ender de fleste vindrikkere med at sværge til Bourgogne, når de har interesseret sig for vin i nogle år.” Store udsving i kvaliteten
 Men hvad er det, der gør Bourgogne interessant? Hvorfor går Christian Havemann Olsen og andre vinelskere i selvsving, hver gang snakken falder på de nordfranske terroirvine?
 ”I Bourgogne er en stor del af områdets vingårde stadig små familieforetagender, og nogle af dem laver kun et par tusinde flasker om året. Det er dedikerede vinbønder, der udfører et håndværk af højeste klasse,” forklarer den københavnske vinhandler.
 Til gengæld er Bourgogne notorisk berygtet for sin uoverskuelighed. Området består af en lang række kommuner, og inden for de enkelte kommuner er der en række forskellige marker. Den enkelte mark er typisk ejet af flere vinbønder, og det er ikke sikkert, at naboen laver ligeså god vin, som ham ved siden af. ”Derfor bliver man heller aldrig færdig med Bourgogne. Efter et par år tænker man, at man har styr på sagerne, men så går det går op for én, at man først lige har taget hul på området.” Skønhed på flaske
 Men navnet Bourgogne er ikke i sig selv en skudsikker kvalitetsbetegnelse. Der findes meget ligegyldigt sjask på markedet, som

snylter på områdets gode navn.
 ”Mange laver vin på elendige druer, hvor udbyttet er alt for stort. Med Bourgogne er vi så nordligt, at vi er på grænsen til, at det overhovedet lader sig gøre at skabe en god modenhed i chardonnay og pinot noir, så producenterne skal kræse for druerne, hvis slutresultatet skal lande ordentligt.” 
 I Bourgogne balancerer vinene knivskarpt mellem succes og fiasko, og skal man have en god smagsoplevelse, er man nødt til at lægge et par hundrede kroner på bordet. Ellers risikerer man at blive skuffet.
 Men hvad får man så, når man åbner pungen og betaler for god bourgogne? Hvad kan vinene, når de er allerbedst?
 ”Der er et liv i vinen, som er helt unik. En flaske Bourgogne varierer i udtryk som ingen anden vin, og når den lykkes, kan det være svært at begribe, at en vin kan have så mange nuancer og smage så fantastisk.”

Flyvende vinsmagning København d. 24. maj, d. 21. juni og d. 23. august kl. 17:55 Ønsker du en anden dato, mail venligst til rs@seaplanes.dk Afgang fra Nordre Told bod 29, København K Pris 1.097 kr. Book billet pa www.seaplanes.dk


HOLD DIT NÆSTE MØDE I HJERTET AF KØBENHAVN - OG FÅ RABAT! Hos os er du garanteret moderne faciliteter og state-of-the-art teknologi, så dit møde kan komme flyvende fra start. Med fem mødelokaler og vores Center Stage, som har plads til op til 180 personer, har vi både plads til det lille impulsive møde og det store planlagte. Og når dagen er omme, får du ingen uventede ekstraregninger med vores skræddersyede mødepakker.

BOOK NU OG SPAR 200 KR. PR. PERSON PÅ HALVDAGSMØDEPAKKER (førpris 895 kr., din pris 695 kr.)

SKRIV TIL EVENTS@SKTPETRI.COM MED EMNEFELTET NORDIC SEAPLANES FOR AT BOOKE. Tilbuddet er gældende for møder afholdt i perioden maj-september 2019.


Sommertid er festivaltid 45MIN kaster et blik på 7 af landets mest populære festivaller og guider dig frem til, hvad du bør overveje at bruge tid og penge på i de varme sommermåneder.

NORTHSIDE

HEARTLAND FESTIVAL

Den århusianske opkomling har på kort tid vokset sig stor, og i dag hører NorthSide med sine 35.000 gæster til en af landets største festivaller. Festivalområdet ligger i slentreafstand fra Aarhus midtby og byder på tre scener med et sikkert sammenkog af populære indierockere mikset op med afstikkere til pop, hiphop og elektronisk. Hos NorthSide bejler man til et kvalitetsbevidst storby-publikum, der er blevet lidt for magelige til Roskildes støvede strabadser. I champagnebaren kan den modne del af gæstelisten give den gas, mens ungdommen drikker økologiske fadøl ude på pladsen. Årets hovednavne illustrerer fint den musikalske spændvidde – fra falsetsyngende Bon Iver over hiphoprødderne fra Migos til de aarhusianske veteraner fra Gangs.

Heartland debuterede i 2016, og siden er den fynske kulturfestival kun vokset. Her er lokal gourmetmad, kold rosé og finkultur i rigelige mængder. Modsat andre festivaller nøjes fynboerne ikke med at levere musik. På Heartland spiller samtalerne – de såkaldte talks – næsten lige så stor en rolle som instrumenterne. I år er den amerikanske stjerneforfatter Jonathan Frantzen det helt store trækplaster, og undervejs byder programmet også på samtaler mellem kendte danskere – fx mødes forfatter Kim Leine med den tidligere imam Ahmed Akkari, og fotograf Jan Grarup tager en omgang med Nationalmuseets direktør Rane Willerslev. Musikprogrammet er vanligt velkomponeret med hovednavne som franske Charlotte Gainsbourg og Beyoncés lillesøster, Solange, der spiller sin første koncert i Skandinavien efter succesen på Roskilde Festival i 2017, som Politikens anmelder kaldte for ’en uforglemmelig oplevelse’.

Hvor: Ådalen, Aarhus 
 Hvornår: 06.06-08.06 
 Hvor meget: Partout 1895 kr./Endagsbillet fra 1095-1195 kr.

Hvor: Egeskov Slot, Kværndrup
 Hvornår: 30.05-01.06
 Hvor meget: Partout 1990 kr./Endagsbillet 990 kr.

COPENHELL
 I gamle dage tog folk på Roskilde Festival for at lytte til hård rock. I dag har metallen fået sit eget reservat ude på Refshaleøen, hvor rockkrigere fra hele verden hver sommer mødes for at ryste hår og spille luftguitar. Den københavnske metalfestival kan i år fejre sit 10-års jubilæum, og Copenhell har for længst sat sit solide fodaftryk i festivallandskabet. Musikken tæller det bedste fra de hårdere rock- og metalgenrer – både nyt og gammelt. Copenhell fejrer jubilæumsåret med genopstandne Tool og massive Slipknot øverst på plakaten – i metalverdenen bliver det ikke meget større. Nostalgikere kan glæde sig over, at festivallen får besøg af de tyske glamrockere fra legendariske Scorpions, der kigger forbi og lader publikum synge med på ’Wind of change’. 

 Hvor: Refshaleøen, København
 Hvornår: 19.06-22.06 
 Hvor meget: Partout 1690 kr./Endagsbillet fra 480-990 kr.

38


Jeg har også smidt brillerne Mai-Britt Vingsøe Radiovært

BrilleBøvl? Bestil en gratis synsundersøgelse på EuroEyes.dk Banebrydende teknologi gør det muligt at korrigere synsfejl og eliminere muligheden for at få grå stær. Det betyder, at alt fra bygningsfejl til alderssyn kan korrigeres og gøres uden større gener for de fleste der bruger briller, læsebriller eller kontaktlinser. Få undersøgt om du er blandt de 75% der kan slippe

helt for briller og linser, allerede i dag. Ved en synsundersøgelse er der rig mulighed for at stille spørgsmål, og det bliver slået fast, hvilken behandling der er bedst for dig. Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at ringe på +45 7027 4553 eller læs mere på EuroEyes.dk

EuroEyes.dk

EuroEyes_NordicSeaplanes2b_Mai-britt_195x265.indd 1

10/04/2019 15.24


SMUKFEST

COPENHAGEN JAZZ FESTIVAL Festivalen debuterede i 1979 med omkring 75 koncerter. Siden satte vokseværket ind, og i dag præstere Copenhagen Jazz Festival langt over 1.000 koncerter i løbet af de 10 dage, festivallen ruller. Den imponerende statistik skyldes først og fremmest en stædig strøm af private entusiaster, der tegner sig for mange af de små koncerter rundt om i byen, og selv om det er de internationale topnavne, der profilerer festivalen udadtil, er det i høj grad den brede mangfoldighed, der giver Copenhagen Jazz Festival sin identitet. Med de mange koncerter spredt ud over hele byen, er den største udfordring i virkeligheden at finde ud af, hvor man skal starte og slutte. Man kan, udover de spektakulære hovednavne i de store sale, finde mange interessante oplevelser, og koncerten med den brasilianske sanger og guitarist Gilberto Gil i DR Koncerthus er et must, hvis man er til sydamerikanske rytmer. Hvor: København og omegn
 Hvornår: 05.07-14.07 Hvor meget: Billetpriserne svinger alt efter navn og koncertsted. Mange af de mindre koncerter – både udendørs og indendørs – er gratis.

SmukFest har masser af historie, identitet og løssluppen stemning, og publikum kommer storsmilende tilbage år efter år.Af samme grund blev årets partout-billetter vanen tro revet væk, længe inden der overhovedet eksisterede et program – i år tog det under en time at tænde de røde lygter. Hvert år stiller vrede musikanmeldere sig op for at kritisere programmet, men det rokker ikke ved folkets kærlighed til den østjyske festival. De kommer for at feste, danse og hygge sig på Danmarks uden sammenligning smukkeste festival, og selv endagsbilletterne blev udsolgt, næsten inden de blev sat til salg, så vil man med til den populære fest i Bøgeskoven, sammen med blandt andet verdensstjernen Robbie Williams skal man være meget heldig for at finde en billet. Hvor: Skanderborg Hvornår: 07.08-11.08 Hvor meget: Partout 2.695 kr./Endagsbillet fra 275-1.495 kr.

TØNDER FESTIVAL ’Den store festival for folkemusik’ skriver Tønder Festival om sig selv på hjemmesiden. Det giver god mening, for siden 1985 har den idylliske marsklands-købstad lagt jord til en festival med et skarpt fokus på netop folkemusikken. Gennem årene har de keltiske toner fyldt meget, ikke mindst de irske, men også den amerikanske country og bluegrass får masser af plads. Oprindeligt købte man billet til de enkelte arrangementer, men nu anskaffer man sig et fire-dages-partout-armbånd til festivalpladsen. Internationalt nyder Tønder Festivalen stor anerkendelse, og også i år er det lykkedes at hive nogle af de helt store kunstnere til Sønderjylland – som f.eks. amerikanske John Prine og britiske Kate Rusby, mens Savage Rose tager rampelyset som hjemligt topnavn. 
 Hvor: Festivalpladsen, Tønder
 Hvornår: 22.08-25.08 
 Hvor meget: Partout 1490 kr. (voksne), 750 kr. (unge under 17 år).

ROSKILDE FESTIVAL Der er ingen vej udenom Roskilde. Den gamle festival er moderskibet. Det er her, barren sættes højest, og nye stjerner kommer til verden. Med 130.000 gæster, 9 scener og 180 navne fra hele verden leverer Domkirkebyen en fantastisk festivaloplevelse. Roskilde er ikke længere den rockfestival, den engang var. I dag afspejler musikprogrammet en mere moderne måde at lytte til musik på, hvor man ubesværet zapper fra elektronisk over pop til hiphop og indie. Årets program får masser af opadvendte tommelfingre med på vejen – ikke mindst takket være hovednavne som den 77-årige singer-songwriter-veteran Bob Dylan og rapdronningen Cardi B, der sidste år måtte aflyse sin optræden på Roskilde, fordi hun skulle være mor. 
 Hvor: Dyrskuepladsen, Roskilde Hvornår: 29.06-07.07 Hvor meget: Partout 2100 kr./Endagsbillet 1050 kr.

40


EXACTO BUDGETING

KOM HURTIGERE I MÅL MED BUDGETTET

ER JERES BUDGETPROCES EN TIDSRØVER? BENYTTER I JER AF MANGE EXCEL-FILER, NÅR I BUDGETTERER? Med exacto budgeting kan I nøjes med én Excel-fil oven på en SQL-database.  Slip for distribution af Excel-filer  Få overblik over, hvor langt I er i budgetprocessen  Opnå høj sikkerhed - ingen ser data, de ikke må  Arbejd med flere samtidige budgetversioner  Ingen licensomkostninger Kontakt partner Martin Mark Rasmussen, og hør om de forskellige muligheder, vi kan tilbyde jer med exacto budgeting. Tlf.nr. +45 61798020 E-mail: martin@exacto.dk Læs mere på exacto.dk


Alle

har fortjent at være grønne på kroppen Hun startede med at røre økologiske hudcremer sammen hjemme i sit eget køkken. Siden sparkede Tina Søgaard døren ind til det internationale marked, og i dag buldrer hendes grønne kropsplejeserie Ecooking frem i 25 lande. Af Marcus Aggersbjerg Det er ikke kun alderen, kosten, arbejdet, vinden og vejret, der slider på huden. Det gør en presset psyke også. Det ved Tina Søgaard alt om. Hun har på egen krop mærket, hvordan det føles at gå fra at have en sund og spændstig ansigtshud til at stå med et træt og trist udtryk, der piller livet ud af ens udseende. I årevis havde den rødhårede iværksætter fra Kolding arbejdet med at skabe kosmetik- og kropsplejeserier for danske og internationale kunder, og hendes hud havde aldrig for alvor brokket sig. Men da hun i 2011 blev skilt fra sin mand og faderen til hendes to døtre, lavede tilværelsen en glidende tackling på hende. Hun mistede appetitten, kiloene raslede af hende, og i nogle mørke måneder kæmpede hun med overhovedet at falde i søvn om natten. Humøret røg i bund, og en overgang lurede den helt store krise. Og den slags sætter sig og kan ses – ikke mindst i huden. ”Det hele hang. Kinderne, der plejede at strutte af sundhed, var fuldstændig livløse, og ansigtshuden var grå og kedelig,” husker Tina Søgaard. Når den typografudannede koldingenser i kølvandet på skilsmissen stillede sig hen foran spejlet i de tidlige morgentimer, kunne hun næsten ikke genkende sig selv. ”Det var en chokerende oplevelse. Jeg havde det, som om jeg kiggede på en kvinde, der var mindst 15 år ældre end det tal, hendes dåbsattest viste.” Terapi hjemme i køkkenet Men Tina Søgaard er vant til at handle. Så hun gik i køkke42


Det handler om tillid... Der skal en vis portion tillid til, når et af Danmarks største advokatfirmaer overlader sine nøgler og alarmkoder til os. Det samme gælder i øvrigt hos alle vore kunder, der har valgt os som rengøringsfirma. Vi går på arbejde, når dine med­ arbejdere holder fri. Så vi kan arbej­ de professionelt og effektivt, uden at forstyrre, og gøre arbejdspladsen ren og frisk til næste morgen. Med over 60 dedikerede medar­ bejdere dækker vi et stort område i Østjylland, i Trekantområdet samt Storkøbenhavn. Og vi er på pletten til enhver opgave. Mit navn er Henrik Østergaard, og jeg er stolt over at stå i spidsen for min snart seksten år gamle virksomhed, hvor service, kvalitet og sikkerhed altid har været vores varemærke. Tusind tak for tilliden.

Vi gørgør rent - vi rent - vi gør rent Og

så løber vi ! Top QualiTy

Team spiriT

besT pracTice

firsT choice

Og så løber vi ! Top QualiTy

besT pracTice

Team spiriT

1

www.servico.dk firsT choice

1

Henrik Østergaard Adm. direktør


net og smøgede bogstaveligt talt ærmerne op. På det tidspunkt ejede hun og eksmanden stadig deres fælles kosmetikog kropsplejefirma, så hun havde adgang til alle de førsteklasses råvarer, hun kunne ønske sig. Hun startede med at tage en masse økologiske råvarer med hjem efter fyraften, og når ungerne var lagt i seng, gik hun i gang med at blande sine cremer. ”Det blev nærmest en form for terapi for mig. Jeg tænkte kun på, hvad min hud havde brug for lige nu, og så komponerede jeg mig frem til cremer og olier, der kunne hjælpe den med at komme på fode igen.”

At lave en god creme er lidt som at være komponist og skabe musik. Komponisten arbejder med instrumenter og noder, kosmetologen arbejder med råvarer og opskrifter. At lave en god creme er lidt som at være komponist og skabe musik, forklarer Tina Søgaard. Det handler om at sætte de rette ting sammen i de rette doseringer. Komponisten arbejder med instrumenter og noder, kosmetologen arbejder med råvarer og opskrifter. ”Det er ligesom kokken, der ved, at hvis han kommer en dusk estragon i retten, så sker der noget bestemt. Det er ikke spor anderledes med cremer.” Resultaterne udeblev ikke, og huden genvandt hurtigt sit vante udtryk. Forandringerne var så store, at familie og venner begyndte at spørge, om hun fået ordnet ansigtet hos en plastikkirurg. ”Det havde jeg ikke, og det kommer jeg heller aldrig til. Jeg havde bare skabt nogle potente, økologiske cremer og olier, og da folk først fandt ud af, at forvandlingen var sket helt naturligt, spurgte de mig, om ikke nok jeg også ville røre nogle cremer sammen til dem.” Resten er historie, som klichéen siger. Siden er Tina Søgaards økologiske kropsplejeserie Ecooking sat i produktion og bliver i dag solgt til forhandlere i 25 lande fordelt over hele verden. Født med en skarp næse Men inden vi hører den fulde historie om, hvordan det på kort tid lykkedes Tina Søgaard at få sin økologiske kropsplejeserie op at stå, så lad os lige spole tiden tilbage og kaste et kig på, hvordan den 53-årige koldingenser i det hele taget endte med at 44

blive succesfuld iværksætter. Historien er bumlet og fuld af tilfældigheder. Tilbage i 80’erne droppede Tina Søgaard ud af den lokale handelsskole i Kolding for at blive au pair-pige hos den amerikanske stjerneskuespiller Kevin Costners eks-kone i Hollywood. Men inden den unge dansker steg ombord på flyet, ombestemte hun sig og gik i stedet i lære som typograf. De næste tre år lærte hun

en masse om former og farver, som viste sig at blive særdeles nyttigt, da hun senere i livet skulle designe emballagen til sine kosmetik- og kropsplejeprodukter. Men først købte hun som 27-årig købte et reklamegave-firma sammen med sin daværende mand, som parret drev i nogle år. Siden skiftede hun spor og lod sig ansætte i et stort dansk kosmetikfirma på den jyske hede.


BO PÅ HOTEL -

I EN LÆKKER LEJLIGHED Flyt ind i en eksklusiv hotellejlighed med central og rolig beliggenhed, når du er i København.

De skønneste faciliteter: Prisvindende arkitektur, førsteklasses service, Københavns bedste fitness, café og dejlig gårdhave på 13.000 m2. Udsigt af en anden verden: Oplev når solen står op over Øresund og går ned over smukke København. Sveriges kyst, byens tårne, de grønne områder. Og du er lige midt i det hele! Bo på toppen af Nordhavn: Fra denne sommer kan du bo i det nye 56 meter høje hoteltårn. Og nyde den fantastiske udsigt fra en af Charlottetårnets 37 hotellejligheder.

Hjørringgade 12C | 2100 København Ø | www.charlottehaven.com | #mycharlottehaven


cremer til sin butik i Henne Strand. ”Det ville jeg selvfølgelig gerne hjælpe hende med, og så skulle jeg i gang med at lave et label og finde på et navn. Det blev til Ecooking, fordi det er økologisk og lavet i mit køkken.” På mindre end en uge kunne kvinden med butikken melde alt udsolgt, så hun var klar på at fortsætte samarbejdet. Og i slutningen af 2015 var rygterne om de økologiske cremers kvaliteter nået ud i verden. ”I udgangspunktet havde jeg bare lavet cremerne til mig selv, og det var aldrig meningen, at de skulle sælges. Det var slet ikke min plan,” fortæller Tina Søgaard.

Ecooking bliver i dag forhandlet i en række danske butikker, blandt andet Matas og Bahne. I dag sælges produkterne i 25 lande fordelt over hele verden. Hud og kropsplejeserien består af alt lige fra masker og serum til olie og sæber.

Alle har fortjent økologi ”Jeg er født med en næse, der kan skille hos det vestjyske kosmetikfirma Allison, Men planer har det med at gå i vasken dufte ad. Det fik jeg bekræftet, engang jeg men i længden kunne iværksætteren i eller forløbe anderledes, end man tror. Det som ung handelsskoleelev var på besøg hende ikke sidde stille, og i 2013 startede har Ecooking også gjort. I positiv forstand hos en parfumier i Frankrig. Her kunne jeg hun endnu en gang sit eget kosmetikvel at mærke. Den grønne hudplejeserie genkende 92 ud af 100 dufte, mens andre og kropsplejefirma op helt fra bunden begyndte hurtigt at blive populær hos kæmpede med at ramme rigtigt på 25 – denne gang under navnet House of forskellige kosmetologer, og i 2016 blev dufte.” Cosmetics, der hurtigt fik succes med at Ecooking inviteret ned til verdens største Så da Tina Søgaard startede op i det producere dufte, makeup og hudpleje for kosmetikmesse i Bolonga. I Italien blev midtjyske kosmetikfirma, kom arbejdet en række etablerede brands. Tina Søgaard og hendes mærke mere eller med duftene naturligt til hende. mindre løbet over ende af indkøFaktisk gik det så godt, at hun bere fra hele verden. Ikke mindst Vi lever i en verden, der er fuld af og manden besluttede sig for at fordi hun lavede rene, økologiske kemisk skidt. Vores fødevarer er starte deres eget kosmetik- og produkter. kropsplejefirma med fokus på at ”Vi lever i en verden, der er fuld proppet til med tilsætningsstoffer, lave produkter til alt fra bolighuse af kemisk skidt. Vores fødevarer er og der er alt muligt bras i mange af over frisører til popstjerner. proppet til med tilsætningsstoffer, ”Vi ramte lige ned i en trend, og der er alt muligt bras i mange de fysiske ting, vi køber. hvor alle ville have deres eget af de fysiske ting, vi køber. mærke, og der kom hurtigt gang i forretOg så er vi tilbage ved Tina Søgaards Det er stadig et fåtal, der arbejder med ningen med personlige serier for navne personlige økoprojekt, for sideløbende økologi i kropspleje, og de, som gør, er som Dennis Knudsen, Gun-Britt og Stuhr.” med House of Cosmetics vokseværk arbejofte voldsomt dyre. Vi er relativt billige dede den fraskilte iværksætter videre med uden at gå på kompromis med kvaliteten, Det økologiske køkken sine grønne cremer hjemme i køkkenet. der ikke har ændret sig siden det første Men efter fire års professionelt parløb Venner og familie var for længst blevet udviklingsarbejde hjemme i køkkenet. Alle ramte skilsmissen, og det fælles firma blev afhængige af produkterne, og en dag blev skal have råd til at handle økologisk, som solgt. I nogle år var Tina Søgaard igen Tina Søgaard ringet op af en kvinde, der de siger i Netto. Og jeg tilføjer: Alle har almindelig lønmodtager, denne gang bestilte 25 portioner af hver af hendes syv fortjent at være grønne på kroppen.” 46


Pharma Medico Flies Nordic Seaplanes

Pharma Medico is a rapidly expanding business that researches and produces pharmaceuticals, nutraceuticals and medical cosmeceuticals for dermatological disorders. Today, Pharma Medico is a global organisation based on a strong Scandinavian tradition of research excellence and scientific documentation that is dedicated to improving the quality of life of people with effective treatment solutions. Pharma Medico’s exponential growth globally relies on the cooperation between the head office in Aarhus, the regional offices and the ever-increasing number of leading blue chip distributors around the world. For Pharma Medico, Nordic Seaplanes is a welcome short cut to its production facilities in Copenhagen and its representations around the rest of the world.

www.pharmamedico.com MEXICO CITY · NEW YORK · CURITIBA · STAFFORDSHIRE · LONDON · DENMARK · SOUTH AFRICA · MOSCOW · UAE · BANGKOK · HONG KONG · SHANGHAI · SEOUL · SYDNEY · TOKYO · INDIA


Flyv med NORDIC Seaplanes og kom retur til en ren bil Nu introducerer NORDIC Seaplanes endnu en servicefordel til vores flyvende kunder.

Vi har indledt et samarbejde med Nordic Steam i København og Eco Wash i Aarhus om rengøring af din bil, mens du rejser med os. Spar tid Begge firmaer tilbyder forskellige programmer både ud- og indvendigt. Prisen varierer alt efter bilstørrelse og valg af rengøringspakke, men uanset hvad du vælger, så har du sparet tid foran vaskehallen og kommer retur til en bil, der er rengjort med miljøvenlige midler, der er 100% skånsomme overfor naturen. Book og få 15% rabat Rengøringen bookes direkte hos vores samarbejdspartnere.

48

Aarhus – Eco Wash – www.ekovask.dk/seaplanes Bilen parkeres på parkeringspladsen på højre siden af vejen, når du ankommer til lufthavnen. København – Nordic Steam – www.nordicsteam.dk/erhvervsaftaler Bilen køres helt ned til hegnet, hvor du normalt går ombord på flyet. I øvrigt betaler du heller ikke for parkering, da du parkerer gratis på NORDIC Seaplanes´ eget parkeringsareal. Begge steder afleveres bilnøglerne i gaten med information om, at der er lavet en rengøringsaftale.

NYHED

Kom retur til en ren bil


HoVEDKoNToRER sALGsAFDELINGER REGIoNALE sæLGERE

tag med på en rejse ud over landets grænser... VI ER NEMLIG altId PÅ UDKIG EFTER NYE DYGTIGE oG sPæNDENDE MEDARBEJDERE INDENFoR elektronIk oG software Hss ENGINEERING A/s ER EN AF VERDENs sTøRsTE LEVERANDøRER AF VARsLINGssYsTEMER! Tjek os ud på hss.dk eller linkedin

Laegaardsvej 12 · 8520 Lystrup · Denmark Phone +45 7022 8844 · Fax +45 7022 8866 VAT no. 21822671 · info@hss.dk · www.hss.dk ISO 9001:2015 certified company

Hss engineering Inc. 1170 Peachtree Street NE Suite 1200 Atlanta, GA 30309 · USA FEIN 32-0502420 · www.hss.us


Fartplan I sommeren 2019 introducerer vi en helt ny rute: Flyv direkte fra København til Skagen i uge 29. Men det er ikke kun i Skagen, der sker noget. Vores meget populære sightseeing-ture flyver vi også over Aalborg, Horsens og Roskilde i forbindelse med Roskilde Airshow. Læs mere om nyhederne under sightseeing og København – Skagen.

Fartplanen er gældende frem til og fredag den 27. september. RUTEFLYVNING Aarhus

Afgang

Ankomst

A1

07.00

07.45

A3

09.30

A5

Afgang

Ankomst

A2

08.15

09.00

10.15

A4

10.45

11.30

12.00

12.45

A6

13.15

14.00

A7

14.30

15.15

A8

15.45

16.30

A9

17.00

17.45

A10

18.15

19.00

Mandage På mandage flyves der ikke kl. 12 fra Aarhus og kl. 13.15 fra København. Fra d. 1. juli til og med d. 3. august flyves afgangene fra Aarhus kl 12.00 og fra København kl. 13.15 ikke hele ugen. Der kan forekomme andre afvigelser. Helligdage Ingen flyvning Store Bededag d. 17. maj, Kristi Himmelfartsdag d. 30. maj og dagen efter d. 31. maj, samt 2. pinsedag d. 10. juni. Reduceret fartplan Grundlovsdag d. 5. juni. København – Skagen tur/retur Ruteflyvning i uge 29 fra mandag d. 15. juli til og med fredag d. 19. juli • Afgang fra København kl. 18:15, ankomst Skagen kl. 19:15 • Afgang fra Skagen kl. 06:45, ankomst til København kl. 07:45 Flyvende vinsmagning • København d. 24. maj, d. 21. juni og d. 23. august kl. 17:55 • Aarhus d. 29. maj og d. 30. august kl. 19:00 Gourmet-tur til Falsled Kro Tjek venligst vores website for mulige ledige afgange

50

København

SIGHTSEEING København Fra d. 3. juni til d. 30. august flyves der sightseeingture hver mandag og onsdag kl. 18:15, dog ikke Grundlovsdag d. 5. juni her flyves i stedet kl. 11:15, 12:15 og 13:15 Aarhus Fra d. 3. juni til d. 30. august flyves der sightseeingture tirsdag og torsdag kl. 19:15. Ekstra flyvning Grundlovsdag d. 5. juni kl. 19:15 Skagen Fra mandag d. 15. juli til og med lørdag d. 20. juli. Aalborg Lørdag d. 27. juli. Roskilde Airshow Lørdag d. 17. august og søndag d. 18. august. Horsens Lørdag d. 24. august. Booking Sightseeing-ture bookes og betales forud på www.seaplanes.dk. Her vælges by, dato og klokkeslet.


Frico terrassevarmere er EU miljøgodkendt, og har lave driftsomkostninger

VARME NYHEDER

SKANDINAVIENS MEST SOLGTE TERRASSEVARMERE Tilbring mere tid sammen med familie og venner ud på de sene sommeraftener. På TempusShop.dk har vi et bredt udvalg af energieffektive og miljøvenlige Frico terrassevarmere, der dækker alle behov. Se udvalgte produkter nedenfor og besøg TempusShop.dk for inspiration og hjælp til den bedste løsning.

brugervenlige energieffektive Infraglas IHGB22SR, 2200W Keramisk glasfront SCHOTT NEXTREMA®

plug-and-play lang levetid kvalitet og design forlænger tiden udendørs

Infrasmart IP67, 2000W Med smart app styring og fjernbetjening

minimal vedligeholdelse tåler regn 5 års garanti

IHC18, 1750W Karbon infrarød varmelegme med gulligt lys

Få 10% med rabatkoden: ns10 Læs mere på www.tempusshop.dk Tilbuddet er gældende frem til d. 1 juli


Den nye 911 er summen af sine forgængere – og dermed både tilbageskuende og fremtidsorienteret. Silhuetten: ikonisk. Designet: tidløst. Teknologien: inspireret af store motorsportstriumfer og altid en idé foran. Med 8. generation af 911 fortsætter vi ud i fremtiden.

Porsche Center Aarhus Grenåvej 347, 8240 Risskov, Aarhus Tel. +45 46 911 911 Porsche Center København Banevingen 6, 2200 København N Tel. +45 46 911 911

Porsche 911 Carrera 4S: Pris fra kr. 2.414.560. Forbrugstal v. bl. kørsel: fra 9,1-9,6 km/l – 237-250 g/km.

Annonce_Porsche911_Nordic seaplanes_195x265.indd 1

F

11/04/2019 14.29

Magasin layout: www.himmelblaa.dk

Timeless Machine

Profile for Nordic Seaplanes

Nordic Seaplanes In-Flight Magazine 45MIN nr 9 - 2019  

Nordic Seaplanes In-Flight Magazine 45MIN nr 9 - 2019  

Advertisement