Page 1

NORDIC SEAPLANES FEBRUAR 2019 8. UDGAVE

MICHAEL PRAM RASMUSSEN

NORDIC SEAPLANES

Når tid betyder noget

Det jeg laver i dag, er båret af lyst Flyv hvorhen I vil

AUDI E-TRON

Mere end bare en elbil COPENHAGEN DISTILLERY

Gør det simpelt, så får du spiritus, der danser på tungen

FALSLED KRO

Fransk mad med fynske rødder


En helt ny e-poke Audi e-tron starter en helt ny e-poke. Glæd dig til en 100% Audi, som er 100% elektrisk. Vi er helt bevidste om, at vi ikke var de første, som fik elektrisk mobilitet ud at rulle. Nu vil vi gerne forklare hvorfor: Det skyldes dig. For når du vælger Audi, vælger du banebrydende teknologi, enestående kvalitet – og fremsynethed. Derfor har det taget lidt tid at opfylde dine krav. Men nu er Audi e-tron her. En 100% Audi, som præsterer en distance på 400 km på én opladning, som kan oplades 80% ved High Power Charge, på bare 30 minutter og bliver produceret på Audis CO2 -neutrale bilfabrik. Oplev starten på en 100% elektrisk e-poke hos din Audi forhandler. Electric has gone Audi. And so it begins.


RĂŚkkevidde: 400 km Acceleration 0-100 km/t: 5,7 sek. Ydelse: 408 HK (300 kW) Ladetid: 30 min. (80% opladet v. High Power Charge)


MORE THAN 50 YEARS AGO, THE DS PH200M WAS ONE OF THE FIRST ULTRA-ROBUST AND WATERPROOF WATCHES TO FEATURE THE DOUBLE SECURITY CONCEPT. TODAY, WITH ITS NEW EDITION, CERTINA COMBINES THE MODERN ART OF WATCHMAKING WITH THE TIMELESS CHARACTER OF A TRUE CLASSIC. CERTINA.COM 4

DS PH200M · CONTEMPORARY RE-ISSUE · AUTOMATIC MOVEMENT · SWISS MADE


WHEN CLASSICS RETURN:

COUNT ON ME

5


Slået tilbage til start… Kære læser I sommeren 2017 fik vi afslag fra Københavns kommune på en ansøgning fra 13. januar 2017 om permanent tilladelse til at bruge Københavns havn som vandflyveplads. Det blev i afslaget nævnt, at vi skal lave en løsning, hvor vi overholder en støjgrænse på 45 dB under sejlads i havnen. Afslaget blev påklaget med det samme. Vi er ikke enige i støjgrænsen men uanset, så er det beviseligt, at flyet støjer mindre end de 45 dB både ved sejlads og ved overflyvning – bevist i form af flere støjrapporter fra et akkrediteret institut. Kort før nytår i 2018 – altså 15 måneder senere - fik vi trods det alligevel besked fra Miljø- og Fødevareklagenævnet om, at vi skal indlede en ny dialog med Københavns kommune om vores vandflyveplads i Københavns havn, da nævnet ikke vil forholde sig til sagens reelle indhold og støjanalyserne. Nævnet tager ikke stilling til et eneste af de punkter, der har været uenighed om, og vi er derfor reelt slået tilbage til start. Det er svært at bevare begejstringen for sådan et system. Det er useriøst at drive en flyverute med kun een flyvemaskine. Der er behov for i hvert fald én mere, og vi er gode til at levere varen, så vi synes, her i starten af vores fjerde leveår, at der er gået tid nok med sagsbehandling. For vores og for vores passagerers skyld skal der ske noget. Vi har i januar holdt et nyt møde med kommunen, og der er fastlagt en strategi for, hvordan vi kommer frem til en afgørelse – snart. Kommunen er samarbejdsvillig, og der tegner sig nok en løsning. Det ser rimeligt fornuftigt ud. Det er vigtigt at understrege, at det ikke er kommunens sagsbehandlingstid, der har taget tid. Det er tiden i klageinstansen. Kommunen reagerer hurtigt og svarer hurtigt, omend vi er af den opfattelse, at svarene har været forkerte. Forhåbentlig vil den nye sagsbehandling være anderledes. Det vil tiden vise. Hvor der er vilje, er der vej. Vi håber på, at viljen rent faktisk er tilstede, for så kan vi, med de analyser der foreligger, komme i mål ret hurtigt. Det er ikke raketvidenskab. Vi sejler frem og tilbage på vandet og flyet støjer, som det gør - mindre end 45 dB. Det er ikke så indviklet.

06 Slået tilbage til start… Hvor der er vilje, er der vej 08 Flyv hvorhen I vil Sæsonen er fuld af muligheder 10 Fransk mad med fynske rødder Falsled Kro – en gastronomisk frontløber 18 Tak for kaffe Guide til 6 kaffebarer i Aarhus og København 24 Michael Pram Rasmussen Det jeg laver i dag, er båret af lyst 28 Når tid betyder noget Rejsetid er også effektiv arbejdstid 30 Audi e-tron Mere end bare en elbil 34 Sprit, hjorteblod og knuste knogler Copenhagen Distillery fra drøm til virkelighed 42 Fartplan 2019 Bookingen er åben

18

24

Udgiver: NORDIC Seaplanes A/S Østhavnsvej 37 8000 Aarhus C 70200060 fly@seaplanes.dk www.seaplanes.dk Ansvarshavende redaktør: NORDIC Seaplanes A/S Peter Elbæk 53737521 pe@seaplanes.dk Annoncer: Peter Elbæk Skribenter: NORDIC Seaplanes A/S Journalist Marcus Aggersbjerg Grafisk produktion: Himmelblaa ApS Gösta Jørgensen www.himmelblaa.dk Tryk og oplag: Printall 19.000 stk

6

30

10

Velkommen om bord.

Kaptajn Lasse Rungholm

08

34

Fotograf: Sigurjón Páll Jónsson Distribution: Distribution Plus A/S til 17.800 erhvervsadresser i København, Aarhus, Horsens, Silkeborg, Skanderborg og tilstødende postnummer. 1.200 bliver brugt som in-flight magasin i flyet, i gaten og til uddeling til annoncører og andre samarbejdspartnere. Næste nummer: Maj 2019 Eftertryk er kun tilladt efter skriftlig tilladelse fra NORDIC Seaplanes A/S. Der tages forbehold for trykfejl.


Craftsmanship at its best. We combine 152 in-house processes to form every organic trĂŚ+buffalo horn frame. The tailor-made frame is available in 4 different types of high-quality wood.


Flyv hvorhen I vil!

Mulighederne er mange, lad os give jer lidt inspiration: I kan f.eks. chartre hele vandflyet og tage på en individuelt tilrettelagt firmaudflugt. Eller booke hele vandflyet til Folkemødet 2019 på Bornholm. Vores populære sightseeing-ture over Aarhus eller København fortsætter, og skal sightseeing-turen krydres med lidt ekstra, så kan den kombineres med efterfølgende vinsmagning, også kaldet Flyvende Vinsmagning. I 2018 introducerede vi gourmet-turen til Falsled Kro, og det var overvældende, så stor efterspørgslen var. Så glæd jer, vi har allerede nu lavet en aftale med Falsled Kro om at fortsætte succesen.

8

Tjek seaplanes.dk for yderligere oplysninger

Flyvende vinsmagning Sightseeing over Aarhus eller København med efterfølgende vinsmagning og tapas. I Aarhus foregår vinsmagningen hos Grapeland, der er et spansk vinhus beliggende i det charmerende latinerkvarter. I København – nyhed – foregår vinsmagningen hos Otto Suenson Vin, en af Københavns ældste vinbutikker beliggende i Dronningens Tværgade.

NYHED Flyvende vinsmagning i København

Flyvende vinsmagning kan bookes på udvalgte fredage. Det er også muligt at booke hele flyet til jeres egen vinsmagning. I bestemmer selv datoen. Skriv til Rikke på rs@seaplanes.dk Pris pr. person: 1.097 kr


Sightseeing Flyves i perioden juni, juli, august samt i efterårsferien. København Hver mandag og onsdag. Første gang den 3. juni. kl. 18.00. Aarhus  Hver tirsdag og torsdag. Første gang den 4. juni. kl. 19.00 Pris pr. person: 697 kr.

Charterflyvning Dette er den individuelt tilrettelagte tur, hvor det er jer, der bestemmer, hvor vi skal flyve hen. Vi kan kombinere turen med spisning, flyversjusser eller en event, som f.eks. golfturnering, middag på stranden, ginsmagning eller noget helt andet. Kom med jeres ønsker, så udvikler vi ideerne sammen, så vi efterfølgende kan give jer en samlet pris. Send venligst jeres idéer til fly@seaplanes.dk eller tag en snak med Rikke på tlf. 5373 7522

Gourmet-tur til Falsled Kro Oplevelsen starter allerede, når I sætter jer ombord på vandflyet i København for derefter 45 minutter senere at lande i Falsled til en kulinarisk oplevelse med overnatning. Opholdet inkluderer: fly tur/retur, velkomstdrink, to-retters frokost, seks-retters aftenmenu, overnatning i suite, brunch næste dag og transport til og fra flyet i Falsled. Pris pr. person: 6.600 kr. Læs mere om fantastiske Falsled Kro på side 10.

Folkemødet 2019 på Bornholm Deltagelse i Folkemødet på Bornholm er utroligt populært, og alle, der har været afsted, ved, at transporten kan være en stor udfordring. Nu kan I booke hele vandflyet med afgang fra København eller Aarhus. Mail venligst jeres ønsker om dato og tid til fly@seaplanes.dk, så vender vi tilbage med en samlet pris.

9


FRANSK MAD MED FYNSKE RØDDER

Det er ikke så forfærdeligt længe siden, at Danmark henslæbte en trist tilværelse som gastronomisk uland. Men da Falsled Kro i begyndelsen af 70’erne hentede en ung, fransk kok til Fyn, kom der for alvor skub i sagerne. I dag er den fynske kro stadig frontløber inden for velsmag og gastronomisk luksus. Maden er fransk, men råvarerne skal helst komme fra Fyn. Der er fuld gang i køkkenet. Klokken er kun lige kravlet forbi middag, men det er allerede længe siden, at de første kokke stemplede ind til endnu en arbejdsdag på Falsled Kro. Luften damper af koncentration og fokuseret travlhed. Samme aften er den fynske kro vært for en stort anlagt vinsmagning med den verdensberømte danske vinbonde, Peter Sisseck. Han er rejst fra sin vingård i Spanien for at lade en lille flok gæster smage på sine forskellige vine – blandt andet kultvinen Pingus, der efterhånden er lige så svær at opdrive som en dansk snestorm. På det bredskuldrede Molteni komfur i køkkenet bobler en reduceret sauce, der skal indgå i en af aftenenes hovedretter. Et stykke derfra er en yngre kvinde i gang med at hælde nypresset saft fra kroens egne æbler over på flaske, og indimellem kan man høre den klirrende lyd af vinglas, der strejfer hinanden, når tjenerne stiller dem fra sig på de hvide duge inde i restauranten. ”Ja, vi keder os ikke her på Fyn,” smiler kroens køkkenchef, Kasper Hasse, mens han udveksler et par hurtige bemærkninger med en kollega, som står og skærer skiver af en lufttørret skinke fra det økologiske landbrug Steensgaard, der ligger nogle få minutters rolig bilkørsel længere oppe ad vejen. Modsat tidligere, hvor de fleste råvarer kom hjem i kasser fra de store fødevaremarkeder i Paris og omegn, er det i dag en erklæret ambition på Falsled Kro at handle lokalt, så længe kvaliteten er i orden, og leverancerne er stabile. ”I mange år fik vi vores vagtelæg leveret fra Frankrig, men sidste år spurgte Lene fra den lokale gårdbutik i byen, om vi var interesserede i at få vagtelæg fra hende fremover,” fortæller Kasper Hasse. De små fugleæg med de karakteristiske mørke pletter på skallerne har fra start været en fast del af menukortet på Falsled 10

Kro, så det var køkkenchefen bestemt interesseret i. Problemet var bare, at de 50 æg, som Lenes 25 fritgående vagtler kunne lægge om ugen, ikke var i nærheden af at dække kroens behov. ”Vi bruger omkring 800 æg om ugen i højsæsonen, så den gik desværre ikke. Men så fik vi os en god snak, og kort efter investerede Lene i 150 vagtler, så nu kan hun levere den mængde, vi

Vi handler primært lokalt, det er bedre for klimaet og skaber et stærkt bånd mellem kroen og vores naboer. har brug for. Det er jo fantastisk. Jeg vil til enhver tid hellere købe lokalt. Det er bedre for klimaet, og så er det også med til at skabe et stærkt bånd mellem kroen og det område, vi er en del af.” Umuligt at finde dygtige kokke Jeg er kørt til Fyn for at besøge en af landets mest markante institutioner inden for dansk gastronomi. Turen hertil går ad snoede fynske småveje, der fører én gennem søvnige landsbyer med lukkede butikker og med skilte, som opfordrer bilisterne til at sænke farten og passe på børnene. Den ene bakke afløser den næste. Landskabet præsterer nypløjede vintermarker og tætte skovstykker med tykstammede bøgetræer, der for længst har smidt bladene og nu står nøgne, mens de venter på forår.


Pludselig åbner rummet sig. I horisonten spreder Helnæs Bugt sig ud som en tynd stribe af sølv, der glimter i lyset fra en ulden formiddagssol. Så dukker de første bindingsværkshuse op i synsfeltet, og højt oppe i luften pløjer en flok ænder skræppende henover himlen. Det var det samme syn, der mødte Lene Grønlykke, da hun en sommerdag i 1969 tilfældigt rullede forbi landsbyen Faldsled og opdagede, at den gamle kro var til salg. Nogle år forinden havde hun og manden, Sven Grønlykke, købt det fynske gods Løgismose for at starte en produktion af fødevarer, der i kvalitet matchede det niveau, som mødte befolkningerne i madglade lande som Italien og Frankrig. Det entreprenante ægtepar var bannerførere i kampen for at sparke kvalitet ind i danskernes madvarer, og sammen skabte de brandet Løgismose, der siden hen er blevet synonym med kulinarisk hverdagsluksus. Lene Grønlykke var begejstret over bindingsværksidyllen, og hun fik hurtigt overtalt sin mand til at købe den gamle landevejskro. Det var i 1969 på et tidspunkt, hvor fødevareindustrien for alvor havde taget over og tilbød at stille danskernes sult med kartoffelmospulver og hakkebøf på dåse. Et kulinarisk lavpunkt for en nation, der i forvejen var belastet af en notorisk mangel på interesse for kvaliteten af de ting, man puttede i munden.  Danskerne var opslugt af at spare. Ikke kun økonomisk. Også tidsmæssigt. Kvinderne skulle ud på arbejdsmarkedet, og ingen gad længere spilde tiden med at stå i køkkenet. Det var kummefryserens epoke, og enhver familie med respekt for sig selv havde

mindst et eksemplar af den hvide frostkasse stående. Proppet til randen med hakket kød i tvivlsom kvalitet og forkogte grøntsager, som bare lå og ventede på at blive dumpet ned i gryden med kogende vand. Den danske madkultur var en syg patient, der trængte til behandling. Der var stort set ingen steder at gå hen, hvis man ønskede sig et ærligt og ordentlig måltid, der var lavet fra bunden og med kærlighed til råvarerne. Der var dårlige bagerier, dødssyge kantiner og elendige cafeteriaer.  Ok lige negativt nok! ”Det var den virkelighed, Lene og Sven Grønlykke ville ruske op i med købet af den gamle landevejskro,” fortæller Randi Schmidt, som de seneste 10 år har været fast bestyrer af Falsled Kro og i dag danner tæt makkerskab med køkkenchef Kasper Hasse. Men ét er at have en ambition om at revolutionere den danske madscene, noget andet er at få fingre i folk, der kan hjælpe med at forløse drømmen. Det er ikke svært i dag, men tilbage i begyndelsen af 70’erne var det noget nær umuligt at opdrive en kok, som kunne levere et håndværk, der matchede det gastronomiske niveau, som Grønlykke-ægteparret sigtede efter. Eller som datteren Maria Grønlykke for nogle år siden skrev i en bog om sine forældres liv: ”At finde dygtige kokke i Danmark på det tidspunkt lod sig umuligt gøre, det var ikke snobberi, der var grunden til, at kokkene kom fra Frankrig. Det var pure nødvendighed og ikke andet. Kokke i Danmark kunne som udgangspunkt ikke lave mad, for det var ikke noget, man lærte dem på kokkeskolen. Det lyder plat og overdre11


vet, men er det ikke.” Af samme grund inviterede Grønlykke-ægteparret den unge, talentfulde franske kok Michel Michaud op til det kolde nord. ”Lene og Sven var på tur til Frankrig for at købe vin, og en aften landede de i en lille landsby i Bourgogne, der var kendt for sin gastronomi. På hotellet spurgte de efter en lokal kok, der havde mod på eventyr, og som var klar på at rejse til Danmark for at lære danskerne at sætte pris på ordentlig mad. Resten er historie,” fortæller Randi Schmidt. Grøntsager og æbler i baghaven Da Falsled Kro åbnede i 1971, skiltede Lene og Sven Grønlykke med, at stedet var en omvej værd. Den selvsikre udmelding var først og fremmest en hentydning til Michelin-guidens definition på to stjerner, men det var lige så meget et opråb om, at den fynske kro ikke bare var et tilfældigt stop på vejen. Det var en oplevelse, man burde unde sig selv. Apropos Michelin så har inspektørerne fra den franske madbibel endnu ikke tildelt den fynske kro en af deres eftertragtede stjerner til mange af de hjemlige madanmelderes store forundring. Men både køkkenchef Kasper Hasse og bestyrer Randi Schmidt afviser, at de bruger tid og energi på at overveje, hvordan de henter en Michelin-stjerne til Sydfyn. Det giver ingen mening at binde en hel dagsorden op på, at nogle inspektører kommer på besøg én gang om året. “Får vi en stjerne, er det dejligt. Gør vi ikke, lever vi også fint med det. Hvis vi begynder at gætte på, hvad Michelin går efter, risikerer vi at ende et sted, hvor vi ikke aner, hvem vi selv er. Vi skal først og fremmest være et sted, hvor vores gæster kan lide at være. Som de har lyst til at komme tilbage til,” siger Kasper Hasse.

Den danske madkultur var en sygpatient. Vi havde ambitioner om mere og skabte Falsled Kro. Mens køkkenchefen venter på, at de franske inspektører skal lægge vejen forbi, kan han og resten af holdet på Falsled Kro lune sig ved den konstante strøm af fem- og seksstjernede anmeldelser, der flyder rundt i de hjemlige aviser og magasiner i disse år. ”Det er jo skønt, når anmelderne lægger mærke til, at vi anstrenger os for at lave god mad hernede,” siger Kasper Hasse, mens han trasker gennem det våde vintergræs. Den 33-årige køkkenchef har trukket en tyk jakke udenpå kokkeskjorten for at vise kroens store have frem. Undervejs på turen fortæller han om den brændevin, som Falsled Kro får destilleret på frugterne fra havens knap 50 æbletræer, ligesom mange af æblerne ender i kroens hjemmelavede cider. I bunden af den velvoksne have rejser en mindre skov sig af lange, lige rækker af grønsager, der stædigt holder stand i vinterkulden – små porrer, struttende grønkål og store bundter af bredbladet persille. I dag er størstedelen af de grøntsager, der ender på gæsternes tallerkener, bogstaveligt talt høstet i baghaven, og det er ikke kun kroens faste gartner, der planter nye afgrøder og fjerner ukrudt. Kokkene hopper også i gummistøvler og stikker hænderne i jorden. ”Det er vigtigt, at de unge kokke lærer at forstå, hvor tingene kommer fra. Vi ligger ude på landet, hvor man rent faktisk kan hive tingene op af jorden under vores fødder. Det kan restauranterne i København og Aarhus ikke. Her er man nødt til at få alle grøntsager hentet ind udefra. Vi kan dyrke vores egne ting, og det skal vi selvfølgelig udnytte,” fortæller Kasper Hasse. Det samme gælder for kroens store urtehave, der i sin tid blev anlagt af en anden af kroens legendariske franskmænd, kokken Jean Louis Lieffroy. Den franske kok var frustreret over altid at skulle bestille sine 12

Fra værthus til gastronomisk højborg Den fynske landevejskro slog første gang dørene op i 1744. Den lokale grev Reventlow fik kongelig tilladelse til at drive værtshus og lave brændevin mod årligt at smide fire rigsdaler i kongens kasse. Den entreprenante greve havde set potentialet i strømmen af købmænd, der havde brug for et sted at sove og spise på deres rejse mellem købstæderne Faaborg og Assens. Siden blev Falsled Kros beliggenhed ved vandet brugt til at skibe kvæg, korn, frugt og grønt fra de fynske jorde ud i landet. I 1851 stak landsbyens fordrukne skrædder ild til kroen, fordi han var blevet nægtet en sidste omgang, men stedet blev kort efter bygget op igen. Efter nogle sløje år fandt ejerne nye veje og omdannede stedet til sommerpensionat under navnet Faldsled Badehotel. Her kunne det bedre borgerskab komme på sommerophold med fuld pension for tre kroner om dagen. I løbet af det 19. århundrede forsvandt turisterne, og kroen genopfandt sig selv som samlingspunkt for de lokale med danseskole, biograf og i en periode sågar benzintank. Men da Lene Grønlykke i 1969 kom tilfældigt forbi og opdagede, at kroen var til salg, var den ikke nogen oplagt investering. Mildt sagt. Landevejskroens æra var endegyldigt ved at være forbi, men Lene og hendes mand Sven Grønlykke havde en stædig ambition om at skabe et spisested med en international, gastronomisk profil. Med franske kokke i køkkenet og danske råvarer på tallerkenen. Med legendariske køkkenchefer som Michel Michaud og Jean-Louis Lieffroy bag gryderne blev Falsled Kro et sted, der løftede barren for det gastronomiske niveau i Danmark.


Når virkeligheden er både lokal og global Engang var det at være en global virksomhed

betyder, at vi kan sætte et hold og løse opgaver, der

forbundet med størrelse og mange års virke. I dag

går på tværs af landegrænser, og at vi kan trække på

er virkeligheden både lokal og global for de fleste

viden og indsigt fra 4500 juristkollegaer verden over.

virksomheder - uanset om man er en start up, en mindre eller en meget stor virksomhed. Ikke

Kræver opgaven lokal indsigt og specialiseret

et enten eller, men et både og. Det gælder også

rådgivning, sætter vi et lige så stærkt hold. Vi er

behovet for juridisk rådgivning.

ikke alene blandt de største advokatvirksomheder i Danmark. Vi har også 150 års erfaring at trække på.

DLA Piper Denmark er som den eneste danske advokatvirksomhed del af et globalt netværk. Det

Se mere på dlapiper.dk

DLA Piper er en global advokatvirksomhed med kontorer i mere end 40 lande i Nord- og Sydamerika, Europa, Mellemøsten, Afrika, Asien og Stillehavsområdet og kan således levere juridisk rådgivning i hele verden.


friske krydderurter ude i byen, så han besluttede sig for at blive selvforsynende. Det giver ikke mening at købe ting, man selv kan frembringe eller skaffe i nabolaget, lyder filosofien. Eller som bestyrer Randi Schmidt fortæller over en kop kaffe i pejsestuen, mens gløderne i

Vi går ikke efter en Michelin stjerne, men efter at forkæle vores kunders smagsløg. det åbne ildsted knitrer roligt i baggrunden: ”Der er ingen grund til at hente varer op fra Frankrig eller andre steder, når vi kan skaffe tingene i nærområdet.” Og det gør de så. Af samme grund kommer det meste fisk fra

Mogens i Faaborg. Henning fra Steensgaard leverer frisklavet charcuteri, og Carsten fra Skårup står for brændevinen. Sådan fortsætter listen af lokale producenter, der sørger for, at Falsled Kro kan udkomme på fynsk. Den gamle kro er ligefrem gået så langt i jagten på lokale råvarer, at de sammen med en række af de allerbedste restauranter på Fyn for nylig lancerede et fælles manifest. Det skal sikre, at kokkene holder hinanden op på at understøtte fynske leverandører og hjælpe hinanden med at finde vej til de bedste råvarer, som Fyn kan præstere. ”Vi skal samarbejde og hjælpe hinanden. I bund og grund er vi jo kolleger, som arbejder for de samme ting, så det giver ingen mening at holde kortene tæt ind til kroppen. Hvis Mogens nede i Faaborg har hevet nogle interessante fisk op af havet, ringer vi rundt til de andre restauranter og hører, om ikke de også skal bruge noget god fisk. På den måde bliver vi alle mere fynske.”

Gourmet oplevelser venter – tag vandflyet til Falsled Flyv direkte fra København til Falsled med NORDIC Seaplanes. Oplevelsen starter allerede når du træder ombord på vandflyet for 45 minutter senere at lande i Falsled til en kulinarisk oplevelse med overnatning. DAG 1 • Afgang København; Nordre Toldbod 29 kl. 10.45 - Check in kl. 10.15 • Ankomst Falsled havn kl. 11.30 (kort shuttle med båd fra vandflyet) • Vi byder velkommen med et glas mousserende vin i vores lille lufthavn imens der tages hånd om bagagen • Gåtur op til Falsled Kro ca. 3 minutter • 2-retters frokost • Indcheckning på værelserne • Kaffe med eftermiddagslækkeri • 6-retters ”Almanak” menu • Kaffe med petits fours • Overnatning i suite DAG 2 • Morgenmad fra kl. 07.30-10.00 • Bagagen afleveres i receptionen og transporteres til vandflyet • Mulighed for køb af Falsled gin og champagne i vores egen ”Tax free airport shop” • Gåtur ned til vores lille lufthavn ca. 3 minutter • Afgang Falsled havn kl. 12.00 (kort shuttle med båd fra havnen) • Ankomst København kl. 12.45 14

Datoer for ”Flyv til Falsled” 2019 • Mandag den 8. juli til tirsdag den 9. juli • Tirsdag den 9. juli til onsdag den 10. juli • Onsdag den 10. juli til torsdag den 11. juli • Mandag den 15. juli til tirsdag den 16. juli • Tirsdag den 16. juli til onsdag den 17. juli • Onsdag den 17. juli til torsdag den 18. juli • På forespørgsel også mulighed i uge 30 og 31 Praktikaliteter • Maksimum antal personer 12 pr. flyvning • Kan kun reserveres for et lige antal personer • Bagage 6 kg pr. person for herrernes vedkommende og 12 kg pr. person for damernes vedkommende • Check in København/Falsled 30 minutter før afgang • Arrangementet bookes direkte hos Falsled Kro 62 68 11 11, info@falsledkro.dk Pris pr. person: 6.600 kr. pr. person, ekskl. drikkevarer (inkl. velkomstdrinks ved havnen)


Pharma Medico flies Nordic Seaplanes

Pharma Medico is a rapidly expanding business that researches and produces pharmaceuticals, nutraceuticals and medical cosmeceuticals for dermatological disorders. Today, Pharma Medico is a global organisation based on a strong Scandinavian tradition of research excellence and scientific documentation that is dedicated to improving the quality of life of people with effective treatment solutions. Pharma Medico’s exponential growth globally relies on the cooperation between the head office in Aarhus, the regional offices and the ever-increasing number of leading blue chip distributors around the world. For Pharma Medico, Nordic Seaplanes is a welcome short cut to its production facilities in Copenhagen and its representations around the rest of the world.

www.pharmamedico.com MEXICO CITY · NEW YORK · CURITIBA · STAFFORDSHIRE · LONDON · DENMARK · SOUTH AFRICA · MOSCOW · UAE · BANGKOK · HONG KONG · SHANGHAI · SEOUL · SYDNEY · TOKYO · INDIA


Shop på farten! På Kaufmann.dk finder du vores store, eksklusive udvalg af herretøj, sko og tilbehør online. DET ER NEMT OG BEKVEMT, du shopper i ro og mag og varen lander hjemme hos dig, på din arbejdsplads eller hvor du ønsker. Det er trygt og sikkert.

HUGO BOSS Taske

SECRID Pung

SAND Blazer XO Skjorte ETON Slips AHLER Støvler

HUGO BOSS Bælte

JACOB COHËN Jeans


08 19 SI NC E

MENSWEAR ON DEMAND 24·7 www.kaufmann.dk Trustpilot

HURTIG LEVERING 1-2 hverdage. GRATIS LEVERING i Danmark på ordrer over DKK 499. CLICK & COLLECT SERVICE

BU T I K K E R OV E R H E L E DA N M A R K KØBENHAVN STRØGET

KØBENHAVNS LUFTHAVN TERMINAL 3

AARHUS

FREDERIKSBERG CENTRET

LYNGBY STORCENTER

AARHUS STORCENTER NORD

HILLERØD SLOTSARKADERNE

RØDOVRE

ESBJERG

WAVES HUNDIGE

TÅSTRUP CITY 2

HERNING CENTRET

KØBENHAVN FIELDS

ODENSE ROSENGÅRDCENTRET

KOLDING STORCENTER

AARHUS BRUUN’S GALLERI

VEJLE

Nygade 2, 1164 København K, Tlf. 3313 6165 2000 Frederiksberg C, Tlf. 3811 4052 Christians Torv, 3400 Hillerød, Tlf. 4824 9966 Over Bølgen, 2670 Greve, Tlf. 4390 6114 Fields 230, Arne Jacobsens Allé 12, 2300 København S Tlf. 3262 0034 KØBENHAVNS LUFTHAVN TERMINAL 2

2770 Kastrup, Tlf. 3251 1060

2770 Kastrup, Tlf. 3251 4020 2800 Lyngby, Tlf. 4588 7272

Rødovre Centrum 56, 2610 Rødovre, Tlf. 3670 7676 2630 Tåstrup, Tlf. 4371 4001 5220 Odense SØ, Tlf. 6617 4500

M.P. Bruuns Gade 25, 8000 Aarhus C, Tlf. 8612 3000

Regina Søndergade 53, 8000 Århus C, Tlf. 8612 2422

Finlandsgade 17, 8200 Århus N, Tlf. 8678 2500 Kongensgade 49, 6700 Esbjerg, Tlf. 7515 5600 Merkurvej, 7400 Herning, Tlf. 9721 1510 6000 Kolding, Tlf. 7550 2513

Sdr. Torv 2, Bryggen, 7100 Vejle, Tlf. 7588 2100 AALBORG STORCENTER

Hobrovej 452, 9200 Aalborg SV, Tlf. 9620 0035


kaffe! AARHUS

Engang var kaffe noget surt sprøjt, som blev brygget på en spruttende kaffemasking, drukket uden passion og fornemmelse for smag. I dag har enhver by med respekt for sig selv en ordentlig kaffebar, og både Aarhus og København er spækket med gode steder. Her er en kort guide til 6 kaffebarer, der ved, hvordan man brygger en kop kaffe – og mere til.

DEN STILRENE

DEN NØRDEDE

DEN TILBAGELÆNEDE

La Cabra Graven 20 8000 Aarhus C

Great Coffee Klostergade 32E 8000 Aarhus C

Street Coffee Brammersgade 15 8000 Aarhus C

La Cabra betyder ”geden” på spansk, og logoet med den drøvtyggende gedebuk er blevet deres vartegn. La Cabra startede ud i et beskedent kælderlokale i den mere anonyme ende af byen. Dengang var det kun de mest hårdnakkede kaffe-aficionados, der fandt vej til adressen for at smage på bønnerne. Det blev der heldigvis lavet om på, da La Cabra flyttede ned i Graven i Latinerkvarteret. ”Geden” ligger således midt i århusianernes mest populære gå-ud-kvarter, og den stilrene kaffebar er omringet af spisesteder og caféer. Men La Cabra har ingen problemer med at klare konkurrencen, og ofte er stedet fyldt med mennesker, der kommer for at få en luns af den afslappede atmosfære og smage på de hjemmeristede bønner. Der er både kolbe, dryp og espresso. Og knitrende vinyl på grammofonen, så det er nemt at falde i staver i de danske møbelklassikkere, der fylder godt op på trægulvet.

Byens mest rustikke kafferisteri og kaffebar ligger godt gemt i en baggård. Manden bag det hele hedder Søren Stiller Markussen, og han er ikke hr-hvem-som-helst. Den entreprenante nordjyde leverer nemlig kaffe til nogle af byens bedste restauranter. Desuden er han en internationalt anerkendt kaffeekspert, regerende dansk mester i brygning af sort kaffe, og sidste år blev han nummer 15 ud af 42 deltagere ved VM. Det hårdtpumpede CV tiltrækker helt naturligt en strøm af kaffenørder, og her er plads til alle, som sætter pris på en god kop kaffe – og som har lyst til at blive klogere på de små bønner. Great Coffee er et arbejdende kafferisteri, hvor man kan følge med på nært hold, når de grønne bønner bliver ristet mørke. Udover kaffen kan kunderne købe grej, så de selv kan brygge kaffen. Sulten kan man til gengæld ikke få stillet, for den slags forstyrrer kaffeoplevelsen, lyder meldingen, så har man brug for en croissant til kaffen, skal man finde sig et andet sted. 
 Bonusinfo: Great Coffee går ikke på kompromis med ret meget – heller ikke miljøet. Sidste år brugte det århusianske kafferisteri en mindre formue på at investere i en californisk ristemaskine, der genanvender varmen undervejs i ristningen og ikke udleder så meget som én mundfuld forurenet røg.

Der er ikke meget Starbucks over den århusianske kaffebar-kæde Street Coffee. Folkene bag konceptet åbnede deres første filial i en nedlagt sushi-restaurant i en smal sidegade på Frederiksbjerg i midten af 00’erne. Dette var inden kaffebølgen for alvor havde ramt landet, men den lille kaffebar blev hurtigt et lokalt samlingssted trods den åbenlyse mangel på kvadratmeter. Siden har Street Coffee åbnet filialer andre steder i byen, men hovedkontoret er stadig det hyggeligste sted. Om sommeren er fortovet drysset til med skamler og bænke, og når vinteren sætter ind, rykker kunderne sammen og skaber på mirakuløs vis plads til alle – både store og små. Der er fokus på det klassiske kaffekort, og er man på jagt efter den nyeste kaffekolbe til udstyrsparken derhjemme, skal man styre uden om Street Coffee. Til gengæld er der altid vinyl på pladespilleren, som kunderne selv skifter – alt efter humør.

Bonusinfo: La Cabra bager et af byens bedste brød. Da det amerikanske tidsskrift Forbes Magazine for nylig lagde vejen forbi den lille kaffebar i Latinerkvarteret. lød det efterfølgende: ”Brødet hos La Cabra er det bedste i byen, og tro mig, der er hård konkurrence”. 18

Bonusinfo: I sommermånederne åbner Street Coffee for servering i en ombygget container lige overfor Havnebadet på Aarhus Ø, hvor man kan hænge ud og betragte byens frygtløse unge lave halsbrækkende udspring i badets runde bassin.


Jeg har også smidt brillerne Mai-Britt Vingsøe Radiovært

BrilleBøvl? Bestil en gratis forundersøgelse på EuroEyes.dk Banebrydende teknologi gør det muligt at korrigere synsfejl og eliminere muligheden for at få grå stær. Det betyder, at alt fra bygningsfejl til alderssyn kan korrigeres og gøres uden større gener for de fleste der bruger briller, læsebriller eller kontaktlinser. Få undersøgt om du er blandt de heldige 75% der

EuroEyes.dk

kan slippe helt for briller og linser, allerede i dag. Ved en forundersøgelse er der rig mulighed for at stille spørgsmål, og det bliver slået fast, hvilken behandling der er bedst for dig. Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at ringe på +45 7027 4553 eller læs mere på EuroEyes.dk


Twin Otter DHC-6-300 NORDIC Seaplanes har valgt det canadisk byggede fly DHC-6-300 til vandflyruten mellem Aarhus og København. Årsagen er, at flyet er af STOL-typen - Short Take-Off and Landing - og landingsstellet er meget stærkt og stabilt. Det er derfor helt ideelt til landing på havet, hvor det er af stor betydning, at flyet kan lande og lette på en meget kort bane. Inden åbningen af vandfly-ruten i maj 2016, blev flyet gennemrestaureret i Schweiz blandt andet med helt ny, moderne digital instrumentering samt en opdateret kabine med nyt læder betræk på alle stole. Fly: Twin Otter DHC-6-300 Registreringsnummer: OY-NSA Passagerer: 12-19 stk. Fart: 250 km/t Max distance: 1.000 km Rejsehøjde: op til 3 km Avionics: Garmin 950 Motorer: PT6A-27 Crew: 2 piloter

20


21


kaffe! KØBENHAVN

DEN OBLIGATORISKEDEN MUSIKALSKE

DEN ERFARNE

The Coffee Collective
 Jægersborggade 57
 København 2200

Sort Kaffe & Vinyl
 Skydebanegade 4 1709 København

Risteriet Studiestræde 36 1455 København

The Coffee Collective begyndte deres eventyr på Nørrebro i den dengang helt ufashionable Jægersborggade, der siden hen er blevet en af byens mest hippe adresser. The Coffee Collective har fra første dag sat kvalitetsbarren højt. Her rister man selv bønnerne og håndbrygger filterkaffen. På solrige dage er bænkene udenfor et fint sted at sidde og drikke sig en kop kaffe. Priserne er fair, og kaffebønderne, som The Coffee Collective køber direkte fra, får en god bid af kagen. Folkene bag konceptet har med årene udvidet forretningen og ejer i dag flere steder rundt om i byen – bl.a. i Torvehallerne på Israels Plads. Her serverer man den samme gode kaffe som i alle de andre afdelinger, men atmosfæren er ikke i nærheden af at kunne lægge arm med intimiteten på kollektivets mindre kaffebarer.

Sort kaffe & Vinyl er en af det hippe Vesterbros lokalfavoritter. Et kulørt miks af kaffebar og pladebutik, hvor både kaffe og vinyl er udvalgt med hjertet. Manden bag stedet, Christian Rygaard, gik længe rundt i sit kvarter med en drøm om at åbne enten en pladebutik eller en lille café, der kunne præstere en ordentlig omgang kaffe. En dag stødte han tilfældigt på et tomt butikslejemål i Skydebanegade, der er en smal sidegade til det københavnske Red Light District´s kulørte hovedstrøg – Istedgade. Resten er historie. Man behøver ikke at tage sin kaffe sort, den findes i alle de klassiske mælkevarianter – fra cortado over macchiato og cappucino til en velvoksen latte. Den lille feinschmecker-butik sælger ikke kun friskbrygget kaffe og lp’er. Man kan også få en croissant i hånden eller snuppe en ny pladespiller med sig hjem.

Risteriets første kaffebar er for længst blevet en kæledægge blandt hovedstadens kaffenørder med sine engagerede og vidende baristaer, der gør sig beundringsværdigt umage med alle kopper, hvad enten de er med eller uden mælk, fra maskine eller kolbe. Folkene bag Risteriet startede i en garage i Sorgenfri, hvor de ristede deres egne importerede bønner. Siden rykkede mikroristeriet ind til byen og bød indenfor i et lille lokale i Studiestræde med salg af frisk kaffe, udstyr og nyristede bønner. Er du ægte mokkaentusiast, kan du købe hele, grønne bønner, som du selv kan riste i ovnen derhjemme. I de kolde måneder er der hygge og tung kaffeduft i butikken, og når varmen rammer byen, kan man tage sin kop med udenfor i det livlige Studiestræde, som er et kulørt mylder af små butikker, caféer og lokale, der hænger ud.

Bonusinfo: Det kaffeglade kollektiv har gennem årene vundet en række priser for deres kaffe, ligesom baristaerne har hentet adskillige nationale og internationale medaljer hjem til hylderne i The Coffee Collective´s kaffebarer.

Bonusinfo: Der er folk, rock, jazz, garage, americana, electronica, soul og funk på pladespilleren, og manden bag disken deler gerne ud af sin viden – både om kaffen og musikken.

Bonusinfo: I Risteriets webshop kan man investere i et kaffeabonnement, der sikrer, at man hver uge modtager en pose nyristede bønner i postkassen.

22


Der er forskel på kunder.

Men ikke på deres biler. Hos Hessel sælger vi biler til mennesker – og mennesker er forskellige. Ingen af os bryder os om at blive sat i bås eller få et standardsvar. Vi vil hellere tale med dig og høre om dine behov, ønsker og betingelser. Og så tage det derfra. Men når det handler om bilen, så er der ingen forskelsbehandling. Her gælder det samme høje

A+

Renault Kadjar 1.5 Energy dCi 110. Kontantpris fra 247.880 kr. Forbrug ved bl. kørsel 25,6-26,3 km/l. CO2 99-103 g/km. Alle priser er vejl. og inkl. levering. Bilen kan være vist med ekstraudstyr.

faglige niveau, uanset hvilket logo, der sidder på grillen. Vi kan slet ikke lade være med at nørde, når det kommer til mekanikken, elektronikken, kosmetikken og alt det andet, der gør det spændende at arbejde med biler. Velkommen hos Hessel.

G

Mercedes-Benz GLE SUV. Kontantpris fra 979.998 kr. Forbrug ved bl. kørsel 12-16,4 km/l. CO2 161-190 g/km. Alle priser er vejl. og inkl. levering. Bilen kan være vist med ekstraudstyr.

Ejner Hessel A/S er autoriseret forhandler og serviceværksted for Mercedes-Benz og Renault. Albertslund • Holbæk • Næstved • Nykøbing F • Ringsted • Roskilde • Slagelse • Brande • Herning • Hjørring • Holstebro • Horsens • Randers • Ringkøbing • Silkeborg • Thisted • Vejle • Viborg • Aalborg • Aarhus • Aars • hessel.dk


” Hvis jeg gik ned ad Strøget

i morgen og fik en tagsten i hovedet, ville jeg tjekke ud med et smil på læben ” Han har brug for mere søvn, knæene knirker, og ryggen kan ikke længere holde til at kaste rundt med børnebørnene. Men bortset fra det er Michael Pram Rasmussen på toppen. Den tidligere frontmand i dansk erhvervsliv er lykkelig over endelig at have tid til at kunne sove længe og drikke et glas rødvin med vennerne på en hverdagsaften. Foto af Massimo Righetti Han har ingen problemer med at fremkalde billedet. Det står fuldstændig klart selv adskillige årtier efter. Sådan har hustruen det i øvrigt også. Vi er tilbage i begyndelsen af 80’erne. De to studerende sidder sammen ved et lille klapbord ude på altanen og får sig en sildemad i solen. Indenfor i den beskedne toværelseslejlighed på Østerbro står en barnevogn med deres datter, der drejer sig i søvne, mens hun tygger løs på sutten. På gaden under dem glider den københavnske middagstrafik dovent forbi. Det er weekend, og ingen af dem skal ud af døren.

Vi havde ingen penge, men vi var lykkelige. De læser jura på det tidspunkt. Han går til forelæsninger om dagen, kører taxa om natten for at skrabe sammen til huslejen, og mellem turene rundt til hovedstadens forskellige adresser læser han op til sine eksaminer. De er unge, pengene er små, og alligevel har Michael Pram Rasmussen svært ved at forestille sig, at man kan have det ret meget bedre. 24

”Vi var vildt lykkelige, selvom de fysiske rammer ikke var prangende. Det er en banal sandhed, at det ofte er de små ting, der giver den største glæde. Det handler om at få det bedste ud af livet. At være til stede og nyde det, der er, for det er det eneste, man får. Det gælder også i dag, hvor jeg heldigvis har fået mere tid til at spise sildemadder i solen med min kone,” siger den 63-årige hovedperson. Han sidder for enden af et sort mødebord med ben af blankt stål. Iført en lyseblå skjorte med opsmøgede ærmer og et nybarberet ansigt med et strejf af sommer i sig. Det ligner umiddelbart et snapshot fra et af de hundredvis af bestyrelsesmøder, som Michael Pram Rasmussen har ledet gennem årene. Men virkeligheden er, at manden med det faste og venlige blik er i fuld gang med at drosle ned på det arbejdsliv, som indtil for nylig foldede sig ud som et af de mest markante karriereforløb i toppen af dansk erhvervsliv. ”Jeg har været i sving på højt niveau, siden jeg fik mit første lederjob som 26-årig. Det har været sjovt og udfordrende men også voldsomt krævende, så nu skal der altså ske noget andet.” På førsteholdet i Barcelona Michael Pram Rasmussen har været direktør eller bestyrelsesformand for nogle af landets største, børsnoterede virksomheder i over 30 år – og indimellem har han bestredet begge poster på én gang. Nu er han begyndt en rolig indflyvning til pensionisttilværelsen, selvom kolleger og medier indimellem har svært at forstå hans valg. Manden er jo ’kun’ lige fyldt tres, lyder det. Men for hovedpersonen selv giver beslutningen ikke anledning til søvnløse nætter. ”Jeg har prøvet det meste i min karriere, så selvom dåbsattesten måske siger, at jeg fint kunne klare et par sæsoner mere på toppen, så har jeg behov for at dyrke nogle andre hjørner af tilværelsen, mens jeg stadig har energien. Jeg har undertrykt mange sider af min person i de år, jeg skulle præstere som leder. Jeg har lagt en dæmper på mine interesser, ligesom vennerne er blevet forsømt og indimellem også familien, selvom jeg har bestræbt mig på at undgå det.”


25


Det betyder ikke, at Michael Pram Rasmussen har tjekket helt ud af sin professionelle karriere. Slet ikke. Der er stadig krævende møder at kaste sig over, men sammenlignet med den tilværelse, han levede, før han for et par år siden trådte tilbage som bestyrelsesformand for tre af landets største virksomheder – Topdanmark, Coloplast og A.P. Møller-Mærsk – er der tale om en kraftig beskæring af antallet af aftaler i kalenderen. Og modsat tidligere er arbejdet i dag båret frem af lyst.

Det er dem, jeg nyder et glas vin med, som gør stunden god, ikke alene kvaliteten af vinen. ”Det bestyrelsesarbejde, jeg har i dag, er i stor stil drevet af interesser. Jeg sidder med hos virksomheder, der beskæftiger sig med ting, jeg interesserer mig for privat – f.eks. arkitektur, kunst, biler, mad og vin. Den store fornøjelse ved at arbejde på et højt niveau er, at man møder en masse kloge og interessante mennesker. Jeg forestiller mig, at det er ligesom at være professionel fodboldspiller. Det er sjovere at spille på førsteholdet i Barcelona end at sidde på bænken i Lyngby. På de store hold får man nogle sindssygt dygtige medspillere, som man kan lære en masse af, og som løfter ens niveau til nye højder. Det er ikke spor anderledes i erhvervslivet.” Og apropos fodboldspillere så er der mange af dem, som på den anden side af karrierestoppet savner suset og intensiteten fra de store stadions. Som har svært ved at undvære opmærksomheden fra medierne. Den slags følelser hjemsøger ikke Michael Pram Rasmussen. Tværtimod. ”Rampelyset har altid været en del af mit job som topchef, men jeg har aldrig selv opsøgt det. Eller haft behov for det. Jeg har

aldrig stillet mig op på scenen for min egen skyld, men udelukkende fordi jobbet krævede det. Noget af det bedste ved mit nye liv er, at jeg går mere under mediernes radar.” Et lyst sind Opmærksomhed var der masser af, da Michael Pram Rasmussen i 2003 sagde ja til at blive bestyrelsesformand i landets største virksomhed A.P. Møller-Mærsk. Dengang var han stadig administrerende direktør i forsikringskoncernen Topdanmark, og i tre år knoklede han en vis legemsdel ud af jakkesættet for at nå hele vejen rundt. ”I tre år stod jeg op hver morgen klokken 05 for at tage hul på arbejdsdagen. Det kan absolut ikke anbefales, hvis man også vil nyde livet og slappe af. Men når man er i det, klemmer man ballerne sammen og klør på. Det gjorde jeg i hvert fald. Det nytter ikke at kigge sig selv i spejlet hver morgen og spørge, om det nu også er det, man vil bruge livet på. Når man har truffet et valg og har påtaget sig en opgave, kan man ikke hele tiden udfordre beslutningen. Så er det bare ud over stepperne.” Ordene skal ikke opfattes som klynk. Opgaverne var spændende, og Michael Pram Rasmussen havde selv opsøgt dem, som han siger. Desuden er han velsignet med evnen til altid at ville det, han skal. Der har været masser af hårde dage, ja, men den tidligere bestyrelsesformand har aldrig drømt sig andre steder hen end der, hvor han befandt sig. ”Jeg render ikke rundt og ærgrer mig. Det ligger ikke til mig. Vi mennesker er skruet forskelligt sammen. Vi har forskellige styrker og svagheder med fra fødslen, og jeg er beriget med et lyst sind. Jeg bliver aldrig hængende i mol. Det er helt klart et talent, jeg har fået i dåbsgave. Slipper for morgentrafikken Livsduelighed er ikke nødvendigvis noget, man kan lære. Den er Michael Pram Rasmussen helt med på. Man kan øve sig i at være


positiv, men nogle mennesker er bare født under en heldig stjerne og har optimismen siddende i kødet. Og måske er det derfor, at Michael Pram Rasmussen helt udramatisk har kunnet vælge topkarrieren fra og i stedet kaste sig over et liv, hvor der er plads til at være mere løs i hængslerne. ”Jeg kender mange, som ikke har lyst til at stoppe med at arbejde. Som ønsker at blive ved, så længe de overhovedet kan. Det skal de have lov til. Hver sin lyst. Sådan har jeg det bare ikke.” Af samme grund nyder den tidligere bestyrelsesformand sit nye livs morgener, hvor han kan sidde i køkkenet med kaffe i koppen og pløje sig gennem stakken af aviser, mens mange af hans tidligere kolleger for længst er stemplet ind på jobbet. Michael Pram Rasmussen har ikke tal på alle de morgener, hvor han har siddet fast i trafikken på en dødssyg ringvej, længe inden solen trak lys indover landet, og i dag kunne han ikke drømme om at lægge et morgenmøde klokken 7.30. ”Det er ren tortur. Jeg sigter snarere efter klokken 10 i dag. Så slipper jeg også for køerne på motorvejen. Dem orker jeg ikke længere at spilde min tid på, hvis jeg kan planlægge mig ud af det.” På samme måde kunne Michael Pram Rasmussen i sine unge dage komme sent hjem fra dagens møder, sove tre-fire timer og så stå op igen og lade det hele starte forfra. Men den slags hverdagspinsler er han også vokset fra, som han siger. ”Det tager længere tid at restituere, når man når min alder. Derfor gider jeg heller ikke at presse mig selv til det yderste længere. Jeg er fløjet ind i mit livs luksusfase. Jeg har afsluttet et spændende men krævende arbejdsliv, jeg har en dejlig familie, alle er sunde og raske, så jeg er meget taknemmelig. Jeg tager hverken livet eller lykken for givet,” siger Michael Pram Rasmussen og rejser sig pludseligt fra bordet for at hente sin mobiltelefon, der ligger ved siden af en bærbar computer på skrivebordet bag ham. Øjeblikket efter er han tilbage i stolen, mens han bakser med Iphonens indstillinger. ”Du skal lige høre den her tekst. Det er Anne (Michael Pram Rasmussens hustru), der har skrevet ordene,” siger han. En glad guitar slår tonerne an, så følger sangeren Hans Dals slentrende stemme: ”Det er en sprudlende dag, jeg ser på himmelens tag og gør lige hva’ faen jeg vil, der skal nemlig ikk’ mere til,” lyder det fra mobiltelefonens højttaler. ”Det er en skøn tekst, der fortæller noget om, hvordan simpel lykke kan tage sig ud.” Michael Pram Rasmussen sidder lidt uden at sige noget. ”Vi er så mange mennesker på jorden,” siger han så. ”De færreste har de samme muligheder for at jagte og forløse det gode liv, som vi har i Danmark. Vi er vanvittigt heldige heroppe på den nordlige halvkugle. Vi bor i et land, hvor man kan drikke vandet direkte fra hanen, vi har lige adgang til uddannelse, vi lever i et demokrati, vores politiske system er befriet for korruption, her er ingen naturkatastrofer, og vi kan alle bevæge os trygt rundt i gaderne. Hvis jeg havde haft samme stilling i mange andre lande, ville jeg have haft vagter og boet bag pigtråd. I Danmark kan jeg rulle til og fra arbejde på min herrecykel. Det er sgu da frihed, og det skal man huske at minde sig selv om engang imellem.” Bourgogne og billige øl Der skal nok være et par stykker, som vil mene, at det kan mænd som Michael Pram Rasmussen sagtens sige. Når man har sit på det tørre, er det let at være taknemmelig og nyde livet. Men så

enkelt kan man ikke stille tingene op, mener hovedpersonen. Dertil er livet for komplekst og kompliceret. ”Det bor mange mennesker i kæmpestore villaer, som længes tilbage til tiden på kollegiegangen, hvor de slæbte billige øl i Netto-poser med til festerne. Vi købte Silver fra Harboe, fordi en Carlsbergs Hof var for dyr. Nu drikker jeg god rødvin, men energien er grundlæggende den samme. Det er dem, jeg drikker vinen med, som gør stunden god. Ikke alene hvad der er i glassene.” Det er samme filosofi, der gør, at Michael Pram Rasmussen bliver boende i sit rækkehus på en stille villavej i Hellerup, selv om han nok kunne finde pengene til at købe sig et af de fritliggende palæer nede i vandkanten. Den slags kulørt luksus interesserer ham ikke. Så længe han kan smide sin krop ned i en slåbrok og traske ned til vandet i et par badesandaler om morgenen, er han tilfreds. ”Jeg har søde naboer, hvor jeg bor, så hvorfor i alverden skulle jeg jagte rundt efter en dyr havudsigt,” spørger han retorisk uden at forvente svar. ”Jeg har ikke brug for vild ekstravagance. Det er dejligt med luksus, men jeg kan hygge mig lige så godt med en sildemad på en lille altan, så længe selskabet er det rigtige. Det er i virkeligheden det eneste, der er interessant her i livet. At være sammen med de mennesker, man holder af.”

Hvem er han? Michael Pram Rasmussen blev født ind i et borgerligt hjem på Frederiksberg i 1955. Faderen var jurist og direktør i forsikringsbranchen, moderen kreativ og hjemmegående. Han begyndte at læse jura på Københavns Universitet, fordi det var en af de uddannelser, der kunne klares på kortest tid. Inden han var færdig med studierne, blev han ansat hos Nye Danske Lloyds, hvor han allerede som 26årig blev leder af deres Erhvervsskadeafdeling. Herfra gik karrieren videre til forsikringsselskaberne Baltica og Tryg, inden han blev administrerende direktør i Topdanmark. I 2003 tilbød Mærsk Mc-Kinney Møller ham jobbet som bestyrelsesformand i A.P. Møller-Mærsk, mens han stadig arbejdede som direktør i Topdanmark. Pram Rasmussen blev den første bestyrelsesformand på Esplanaden, der ikke kom fra egne rækker. I dag har den tidligere topchef en række bestyrelsesposter i virksomheder som f.eks. Semler Gruppen , Henning Larsen Architects, Falsled Kro*, Arp-Hansen Hotel Group og Louisiana Museum of Modern Art. Privat er han gift med arkitekt Anne Pram Kjølbye, som han har tre børn sammen med. Hertil kommer fire børnebørn. *Da Claus Meyer og familien Grønlykke i 2014 solgte deres firmaer til kapitalfonden IK Investment Partners, indgik Falsled Kro i handlen og blev en del af virksomheden Løgismose Meyers. I efteråret 2017 skiftede den gamle kro igen ejer. En række private investorer gik sammen og sørgede for, at Falsled Kro kom tilbage på danske hænder – heriblandt fodboldlegenden Michael Laudrup, Jacob og Mikael Grønlykke og Michael Pram Rasmussen, der i dag er formand for den fynske kros bestyrelse.


Aarhus - København Fra centrum til centrum kun 45 minutter www.seaplanes.dk

Populært sagt er vandflyet en tidsmaskine – vi laver 3 timers transporttid om til 45 minutter. Læg dertil at check-in tiden kun er 20 min før afgang, så bliver den effektive rejsetid virkelig kort. Sparet tid der kan udnyttes til et eller flere møder, hurtigere retur til arbejdspladsen eller bare den luksus at komme hjem i fornuftig tid.

28

Når tid betyder noget Tag vandflyet mellem Aarhus og København - kun 45 minutter

Tid er en vigtig ressource Viden og tid er en utrolig vigtig ressource for erhvervslivet, viden der kan omsættes til udvikling og sparet rejsetid, der kan omsættes til mere forretning. Vandflyruten kan bidrage med begge dele - ikke direkte - men den sparede rejsetid er en ressource, der udnyttes langt bedre i virksomheden end at skulle bruge op til 6-7 timers transporttid for at komme til et møde og retur. Med check-in kun 20 minutter før afgang og parkeringsplads kun 50 meter fra gaten og gennemsnitlig 42 minutters flyvetid, så er vandflyruten den mest effektive rejsepartner fra centrum af Aarhus til centrum af København. Rejsetid er også effektiv arbejdstid Allerede når man går ombord, er det tilladt at arbejde på den personlige computer, og vi flyver ikke højere, end at langt de fleste har netforbindelse under hele turen. Det giver gode muligheder for at tjekke mails, lave de sidste forberedelser inden mødet og man kan også bare slappe af og nyde det danske landskab. Den effektive check-in foregår personligt

og naturligvis altid med fokus på sikkerheden. Sikkerhed, der også er i fokus under selve flyvningen, og for at fartplanen overholdes. Nem parkering Ydermere er der gratis parkering i Aarhus og i København er der mulighed for 24 timers betalingsparkering, begge steder helt fremme ved gaten. Et erfaren team Flyet er en Twin Otter, som er det absolut mest stabile og velegnede fly til en vandflyrute. Det er et erfarent team, der står bag. Vi har headhuntet et par af de mest erfarne kaptajner på typen med erfaringer fra Maldiverne, Canada og andre steder i verden og mange tusinde timer på flytypen. Staben udgør i alt 22 ansatte, herunder teknikere, flyvepladschef, flyvepladsassistenter, brand- og redningsfolk samt gateog kontorpersonale. Sikkerhed for flyvning Vandfly har andre udfordringer end fly, der lander i en lufthavn. Banen ændrer sig alt


Aarhus Østhavnsvej 37 8000 Aarhus C Gratis parkering lige ved gaten på højre siden af vejen. København Nordre Toldbod 29 1259 København K Betalingsparkering gennem porten helt fremme ved gaten.

efter vejrforhold; der kan være bølger, tåget eller sågar is. For at undgå forsinkelser og aflysninger har vi flere landingsmuligheder i begge havne og hvis vejret kræver det, kan vi lande i en normal lufthavn, da flyet er udstyret med hjul i begge pontoner. Klippekort med fordele Vores erfaringer siger, at når man først har prøvet vandflyet, så er det stærkt vanedannende - og det er vi ikke kede af. Er der behov for jævnligt at komme frem og tilbage mellem Aarhus og København, er det bestemt værd at overveje en klippekortordning. Læs mere om klippekortet på www.seaplanes.dk/fordelskunde

KUNDE FORDELE Almindelig

Klippekort

Gratis bagage op til

6 kg.

12 kg.

10% rabat på alle afgange

-

Spar 3% på bookinggebyr

-

Låne Audi

-

Låne Specialized el-cykler

-

Låne Specialized cykel Gratis kaffe, te og vand i gaten Gratis parkering i Aarhus Betalingsparkering i København 10% rabat på overnatning hos Radisson Blu Lej bil med rabat hos Europcar Book limousine service via Special-Service Denmark

29


Audi e-tron er mere end bare en elbil

30


Først på året 2018 løftede Audi sløret for deres første rent elektrisk drevne serieproducerede model under navnet Audi e-tron. Luksus-SUV’en havde officiel verdenspremiere i San Fransisco den 17. september, hvor mærket kunne præsentere en elektrificeret model med f.eks. en rækkevidde på over 400 km, virtuelle sidespejle og et avanceret rekuperationssystem. Audi er kendt for deres Vorsprung durch Technik, og med Audi e-tron har forspringet været værd at vente på. Audi e-tron afspejler mærkets grundlæggende designsprog – overført til den elektriske tidsalder med nye og innovative detaljer. Som det er typisk for Audis nyere SUV’er, har Audi e-tron blandt andet en singleframe i ottekantet design med lodrette lameller. Med næsten 5 meter i længden, 2 meter i bredden og 1,5 meter i højden samt et omfangsrigt komfortudstyr svarer pladsforholdene og komforten i Audi e-tron til mærkets typiske luksusmodeller. Sammen med eksklusive materialer og en førsteklasses forarbejdning gør det Audis elektriske mobilitet til en sand premiumoplevelse. Denne sikres også gennem de omfangsrige opladningsmuligheder til hjemmet og på farten. Audi og bæredygtighed Det er ikke kun gennem deres nyeste produkter, at Audi følger den grønne udvikling, der ses i mange brancher disse år. Gennem hele organisationen i Tyskland men også herhjemme er den grønne omstilling til at tage og føle på med initiativer lige fra C02-neutrale fabrikker, hvorpå Audi e-tron produceres, til genbrug af batterier. Marketingdirektør i Audi Danmark, Morten Friis-Olsen, udtaler, ”Vi står midt i en kæmpe omstilling. Et paradigmeskifte. Meget af det vi alle sammen gør og har gjort og været vant til tidligere skal genbesøges, gentænkes og genopfindes.” Audi AG præsenterede i maj 2018 den konkrete strategi ”Audi.Vorsprung.2025“. Frem mod 2025 vil Audi tilbyde 12 modeller med rent elektrisk drivlinje på de vigtigste markeder verden over, og for at ca. hver tredje kunde i midten af næste årti skal vælge en elbil, skal der i den mellemliggende periode udvikles en elektrificeret version af alle modeller. SUV’erne i denne portefølje omfatter blandt andet e-tron og fra 2019 også e-tron Sportback. Derudover vil der komme en række 31


modeller med klassisk karrosseriform som Avant og Sportback, og udbuddet kommer til at omfatte alle relevante segmenter fra den kompakte klasse til luksusklassen. Alt dette skal medvirke til Audis målsætning om at sælge ca. 800.000 elbiler og plug-in-hybridbiler i 2025. Opladning og rækkevidde Et af de spørgsmål, der som oftest melder sig, når emnet falder på elbiler, er rækkevidde. Hvor længe skal bilen bruge på at lade op, og hvor langt kan den så køre? I Audis kampagnemateriale i forbindelse med præsentationen af Audi e-tron siger de, frit oversat fra engelsk, ”Vi opfandt ikke elbilen – vi injicerede den med Audi DNA”. Ifølge Audi selv har de ventet med at lancere en elbil – til trods for den høje efterspørgsel – indtil de havde en række-

vidde og en ladekapacitet, der kunne leve op til mærkets høje standarder for deres produkter – og det har de nu. Audi e-tron har dermed en rækkevidde på 417 km (iht. WLTP-testcyklussen), hvilket er passende også til lange køreture, når det kombineres med muligheden for at lade op til 80% på 30 minutter med 150 kW på hurtigladestandere som den første serieproducerede bil. Størstedelen af tiden vil den eldrevne SUV dog blive ladet op hjemme med 11 kW til 100% på ca. 8,5 timer eller som ekstraudstyr med 22 kW, der vil muliggøre fuld opladning på ca. 4 timer, og derudover giver Audis egen opladningstjeneste ”e-tron Charging Service” adgang til ca. 80 % af alle offentlige ladestationer i Europa. Navigationssystemet kommer dertil med intelligente forslag til destinationer på grundlag af de tidligere kørte strækninger – med e-tron-ruteplanneren som supplement. Den viser den ønskede strækning 32

med indlagte pauser på ladestationer hvis nødvendigt. Highlights ved Audi e-tron Audi e-tron fås med virtuelle sidespejle (ekstraudstyr) for første gang i en serieproduceret bil. De giver ikke blot en ny teknikoplevelse, men også mange praktiske fordele, når det gælder komfort og sikkerhed. De virtuelle sidespejle består af små aerodynamiske holdere med et integreret kamera, og billederne fra kameraet vises digitalt på 7” OLED-skærme i overgangen mellem instrumentpanelet og døren. De 7”-displays, med automatisk tilpasning af lysstyrken, er udstyret med nærhedssensorer. Når du bevæger din finger hen mod overfladen, aktiverer du symboler, som du kan forskyde billedudsnittet med. Via en omskifterfunktion kan du også justere det

de trafikale omgivelser og vejens forløb ved hjælp af radarsensorer, kamerabilleder, navigationsdata og Car-to-X-informationer. I samspil med den adaptive kørselsassistent kan effektivitetsassistenten endvidere decelerere og accelerere el-SUV’en forudseende. Drivlinje og rekuperationssystem Audi e-tron drives af to elmotorer med en systemydelse på op til 408 hk (300 kW) uden emissioner og næsten helt lydløst. Audis firehjulstræk går under navnet quattro, og med Audi e-tron præsenteres en ny generation: det elektriske firehjulstræk, som sikrer godt vejgreb i alt slags terræn. Det elektriske quattro regulerer permanent og fuldt fleksibelt den ideelle fordeling af trækkræfterne mellem de to aksler på bare brøkdele af et sekund.

I over 90% af alle decelerationer bremses bilen alene via elmotorerne, og Audi e-tron opsamler energien via det avancerede såkaldte rekuperationssystem. Hvis føreren decelererer bilen med mere end 0,3 g med bremsepedalen, aktiveres hjulbremserne takket være et nyt elektrohydraulisk betjeningskoncept, som Audi som den første producent på verdensplan lancerer i en elektrisk drevet serieproduceret bil. Det elektrohydraulisk integrerede bremsereguleringssystem afgør afhængigt af kørselssituationen, om SUV’en skal rekuperere med elmotor, hjulbremse eller en kombination af begge. virtuelle sidespejl i passagersiden. Talrige assistentsystemer gør køreturen endnu mere afslappet, herunder den standardmonterede effektivitetsassistent. Den understøtter sammen med den automatiske rekuperation føreren i en økonomisk kørestil med forudseende anvisninger i Audi virtual cockpit. Systemet registrerer

Audi e-tron i Danmark Siden efteråret 2018 har det være muligt at forhåndsreservere Audi e-tron i Danmark, og de første biler bliver leveret til de danske kunder i første kvartal af 2019. Du kan læse mere om Audi e-tron ved at besøge audi.dk/etron.


www.bilerneshus.dk

MIDTJYLLANDS FORETRUKNE BILHUS

I Bilernes Hus har vi samlet Danmarks største udvalg af både nye og brugte biler i vores indendørs udstilling. Vælg mellem mere end 300 top klargjorte biler fra de mest populære bilmærker.

Service, værksted eller skade? Vi er autoriseret servicepartner for Audi, BMW, Fiat, Kia, Nissan, Skoda og Volkswagen. Og har uheldet været ude, så er vi godkendt skadecenter og samarbejder med alle de danske forsikringsselskaber.

Finansiering | Forsikring | Serviceaftale | Værksted | Seriøs rådgivning

Bilernes Hus A/S | Bredhøjvej 5 | 8600 Silkeborg Tel. 72 100 200 | info@bilerneshus.dk | www.bilerneshus.dk

service i verdensklasse


Sprit, hjorteblod og knuste knogler Det skyder op med små destillerier overalt i landet. Et af dem hedder Copenhagen Distillery, der nægter at stikke i slipsstrømmen på industriens masseproducerede flasker. De kulørte københavnere insisterer på at eksperimentere og gå nye veje. De vil lave spiritus med vildskab og enkelthed i fokus. Og trække smag ud af blod og knogler fra en nedlagt hjort. Han kom tilbage fra Italien forleden. Efter knap tre timers direkte flyvning fra Leonardo da Vinci Airport i Rom landede Henrik Brinks i Kastrup tids nok til at nå hjem forbi murermestervillaen på Amager og få sig en god nats søvn, inden det gik løs igen dagen efter med nye møder og arrangementer. Det er efterhånden længe siden, at den 51-årige chefdestillatør i Copenhagen Distillery har holdt fri flere dage i streg, men sådan er det, når man har en ambition om at revolutionere spiritusverdenen. På turen til Rom var han den ”sprittede” del af et større dansk eksportfremstød. Sammen med kronprinsparret og 35 andre virksomheder skulle Henrik Brinks give italienerne et glimt af, hvad Danmark kan præstere inden for sundhed, teknologi og fødevarer. I løbet af tre hæsblæsende dage nåede danskeren forbi en bred stribe af hovedstadens mest interessante caféer, cocktailbarer, restauranter og supermarkeder, hvor han lod folk smage på indholdet af de karakteristiske firkantede flasker fra Copenhagen Distillery. ”Der var fuld knald på fra tidlig morgen til sen aften. Men vi klager ikke. Vi vil jo gerne have vores spiritus ud i verden, så det ikke kun er danskerne, der får lov til at smage resultaterne af vores anstrengelser,” fortæller Henrik Brinks. Turen sluttede med en stort anlagt gallamiddag, hvor den gråskæggede hovedmand bag Københavns eneste destilleri tilfældigt faldt i snak med kronprinsparret, der var med i Rom for 34

at hjælpe med at sparke døren ind til de danske virksomheder. Det viste sig, at landets kommende konge allerede havde smagt flere af destilleriets flasker. ”Han havde fået nogle stykker i gave og havde været så begejstret for indholdet, at han efterfølgende selv havde været på indkøb, så nu kan vi næsten kalde os for kongelig hofleverandør,” siger Henrik Brinks og lader et stort smil rydde ansigtet. Insisterer på at flytte grænser Det pibler frem med mikrodestillerier i disse år. Rundt om i landet tager små spiritusproducenter kampen op mod industriens masseproducerede flasker. Den nye bølge er en naturlig fortsættelse af den øl-revolution, der ramte Danmark i begyndelsen af 00’erne. Og ligesom de første mikrobryggerier startede som en modreaktion på de store koncerners kvælende dominans, har de nye mikrodestillerier en ambition om at skabe et alternativ til de velkendte mærker. I dag nærmer antallet af små destillerier sig hastigt de 50, og flere steder begynder kvaliteten for alvor at ligne noget.


ROSBORG NU OGSÅ I AARHUS NU F INDER DU OG SÅ ROSB ORG MØBLER I A A RHUS MIDT BY. OPLE V E T UNI V ER S A F DE SIGNMØBLER OG BELYSNING I 2 E TAGER PÅ Å B OULE VA RDEN, LIGE V ED SIDEN A F M AG A SIN’S P-HUS. V ELKOMMEN I ROSB ORG’S BU T IKKER I H A DS T EN OG A A RHUS.

OM ROSBORG

Hos Rosborg Møbler i Hadsten og Aarhus, finder du et bredt sortiment af danske såvel som internationale brands. Vi forhandler bl.a. Carl Hansen, dk3, Eilersen, Erik Jørgensen, Finn Juhl, Fredericia, Fritz Hansen, Getama, Gubi, HAY, Louis Poulsen, Naver, Montana, Muuto, PP Møbler, og Vitra.

Shop online på ROSBORGSHOP.DK

HADSTEN

Astrupvej 1 DK-8370 Hadsten Tlf: 8698 9322

AARHUS

Åboulevarden 70 DK-8000 Aarhus


Et af de nye skud på stammen hedder Copenhagen Distillery, der har en stærk ambition om at tage det klassiske og gøre det moderne. Det handler om at skubbe til grænserne og undersøge, hvad der sker, når man tager et velkendt produkt og transformerer det til noget nyt. ”Vi gider ikke at lave ligegyldig spiritus. Den slags er der rigeligt af i forvejen,” siger destilleriets ejer og chefdestillatør Henrik Brinks og fortæller om Copenhagen Distillerys legendariske jagtbitter, der i sin oprindelige udgave trak smag ud af knuste kæbeknogler fra en flok Angus-køer. Siden er koen blevet erstattet af en hjort, som foruden lårknogler også leverer blod til det endelige destillat. 


Jeg kunne ikke lide gin, så jeg måtte lave en, der faldt i min egen smag. ”Det har taget sin tid at finde frem til den helt rigtige opskrift, men nu begynder vi for alvor at være der. Vi står med et destillat, der indfanger oplevelsen af alt det, jægeren møder på sin vej i løbet af en jagt. Fra turen gennem skoven til det nedlagte dyr skal skæres op. Vi har brugt humle, malurt, valnødder, tranebær og peber til at fremkalde skovduftene, mens blodet og knoglerne leverer fornemmelsen af dyret,” fortæller Henrik Brinks. Han står midt i en rungende stor fabrikshal på Kløvermarksvej i København. Der er ikke mange ting på det rå betongulv udover et stort langbord i massivt egetræ med tilhørende stole, der støder op til et gigantisk vinduesparti, som skaber frit udsyn til et stort destillationsapparat i skinnende kobber. Det er herinde, de stærke dråber kommer til verden. Langs de rå endevægge står et halvt hundrede træfade og hviler sig, mens de venter på, at indholdet modner og bliver klar til at komme på flaske. Selvom det er et par år siden, Henrik Brinks og hans kolleger flyttede ind på adressen i det anonyme industrikvarter, er der stadig meget, som mangler at støde til.
 ”Vi har så mange gode idéer, der bobler rundt i hovederne på os, men vi mangler timer i døgnet. Vi smager, udvikler, destillerer, flasker, sælger, reklamerer, drømmer og udvider på én og samme gang. Og så skal vi også lige huske at hygge os. Det er trods alt en kæmpe drøm, der er gået i opfyldelse,” jubler chefdestillatøren. Verdens første single botanical gin Da den 51-årige københavner for fem år siden endegyldigt skrottede karrieren som jurist og åbnede Copenhagen Distillery, var det primært for at lave whisky. Den del af fortællingen venter vi lidt med, for i dag står husets fire forskellige flasker gin for over halvdelen af omsætningen. Det sidste havde Henrik Brinks ikke forudset. Ikke mindst fordi han ikke selv kunne fordrage smagen af den enebærdominerede spiritus. ”Jeg er whiskymand, og gin har aldrig for alvor sagt mig noget. Men så tænkte jeg, at når nu jeg ikke kunne lide skidtet, måtte det være min pligt at lave en flaske, som jeg selv 36

gad at købe,” fortæller Henrik Brinks. Men det er sin sag at lave en gin, der er interessant, og som kan hamle op med de store, internationale destillerier, der for manges vedkommende har flere hundrede års erfaring i at lave gin. Derfor skulle det også være en ny gin, og ikke bare en let redigeret udgave af de eksisterende flasker på markedet. Først kom Copenhagen Distillery på banen med verdens første single botanical gin, en utraditionel dry gin udelukkende lavet af honning med en alkoholstyrke på 44% vol. Gin indeholder traditionelt en række forskellige botanicals, der er med til at give den færdige spiritus sin distinkte smag. Enebær kan man ikke komme udenom, det kræver loven, hvis man vil kalde indholdet for gin. Resten er op til destillatøren. En international klassiker som Hendricks arbejder med 12 forskellige botanicals, når de destillerer deres berømte gin - fra koriander over hyldeblomst til citronskaller. Nogle producenter bruger flere botanicals, andre arbejder med færre. Men før Copenhagen Distillery kom på banen med deres ’Dry Gin’, havde ingen leveret en gin med blot en enkelt botanical. Siden fulgte destilleriet op med sin ’Orange Gin’, som udover enebær indeholder håndrevne skaller fra italienske bitter appelsiner. Så kom Copenhagen Distillery på banen med en fadlagret gin, der i 2017 vandt prisen som verdens bedste fadlagrede gin. Og siden lancerede Henrik Brinks og hans kolleger deres ufiltrerede ’Bayleaf Gin’, der lader smagen af laurbærblade danse tæt sammen med enebærret. 
 Enkel som italiensk pizza Copenhagen Distillery arbejder ud fra et princip om at skære alt overflødigt fra. Som den italienske pizzabager, der ikke kunne drømme om at smide mere end højst et par ingredienser på sine pizzaer, og som kun har hovedrysten tilovers for udenlandske kolleger med hang til alt fra kebab, salat og hvid dressing til kødorgier med pepperoni, skinke, okse- kød og cocktailpølser på samme dej.


Forvent meget mere

Forvent at din revisor tilfører dig og din virksomhed merværdi Hos Risskov Revision kan du få indfriet alle dine forventninger til, hvad en moderne statsautoriseret revisionsvirksomhed skal kunne håndtere. Hvad enten det er basis revisionsydelser, eller om det er en mere proaktiv rådgivning og strategisk sparring på højt niveau. Rådgiver og sparringspartner Hos os vil du mærke en oprigtig interesse for dig og din virksomhed. Du vil, med vores brede viden inden for talrige brancher og fagområder, også møde en professionel rådgiver som er din aktive sparringspartner, og som taler dit sprog. Tillid og tryghed Vi kan, både i fremgang og modgang, være virksomhedens ny betroede ”medarbejder”. Det handler om gensidig tillid og tryghed. Tillid for at vi altid holder et højt kvalitetsniveau, og tryghed for, at det er de rigtige beslutninger der træffes i respekt for de værdier, der er bygget op både omkring og i din virksomhed.

Mindre og mellemstore virksomheder Hos Risskov Revision kan vi hjælpe dig som iværksætter godt på vej med budget og forretningsplan, så drømmen om din egen virksomhed kan blive en realitet. Er du allerede godt i gang, og har måske allerede en forretning med to eller flere medarbejdere, tilbyder vi revisionsopgaver, daglig bogføringsassistance og strategisk sparring. Forvent vi sætter dig i fokus Vi inviterer gerne ind til et uforpligtende møde, enten hos os, eller hos dig, for at føle om kemien er helt rigtig. Det handler nemlig om at du skal føle dig tryg hos os, så du kan blive ved med at gøre det du er bedst til. Risskov Revision - forvent mere, tal med os.

Brunbjergvej 3 · 8240 Risskov · Tlf. 8617 4333 · info@rr.dk · www.rr.dk


”Det handler om at søge enkeltheden. Det vellykkede udtryk ligger ofte i det enkle, når alt overflødigt er barberet væk. Sådan er det med kunst, musik og litteratur. Og sådan er det også med spiritus. Der er ingen grund til at bruge flere ingredienser end højst nødvendigt. Hvis vi kan undvære en ingrediens, undværer vi den, og hvis vi kan nøjes med blot en enkelt ingrediens, nøjes vi med det,” forklarer Henrik Brinks. De fleste af Copenhagen Distillerys flasker produceres kun i små oplag, og kunderne kan ikke være sikre på at finde de samme flasker, hver gang de handler. Sådan må det nødvendigvis være, når man arbejder med destillation på mikroniveau. Og selv om ingredienslisten er den samme fra flaske til flaske, er der variationer alt efter, hvilke ingredienser destillatøren bruger. Dild er ikke bare dild, men skifter smag efter, hvornår på sæsonen den plukkes. Appelsiner forandrer også udtryk fra gang til

Gør det simpelt, så får du spiritus, der danser på tungen. gang, ligesom Henrik Brinks og hans kolleger jævnligt justerer i opskrifterne for at komme tættere på målet om at perfektionere de forskellige flaskers udtryk. Drømte om en ny dansk whisky Copenhagen Distillerys oprindelige ambition var som nævnt at skabe en ny dansk whisky. Men som så mange andre destillatører, indså Henrik Brinks tidligt i processen, at et destilleri har brug for at tjene penge, mens whiskyen ligger og modner på fadene. Derfor kastede han sig over ginnen, der kan ramme butikshylderne hurtigt – i hvert fald sammenlignet med whisky, som ifølge lovgivningen skal lagre mindst tre år på fad for overhovedet at kunne kalde sig whisky. Mange tror fejlagtigt, at whisky er en be-

38

skyttet titel, som kun skotterne har retten til at smide på etiketten. Akkurat ligesom grækerne er ene om at må sætte ordet feta på deres oste. Men det er ikke tilfældet, og i disse år vælter det ud med whiskyer fra eksotiske lande som Japan, Indien og Sydafrika. 
 Herhjemme har mange af de nystartede mikrodestillerier også kastet sig over produktionen af den skotske spiritus. I Henrik Brinks tilfælde begyndte drømmen om at lave sin egen whisky i den klub, som han og nogle kammerater startede i slutningen af 90’erne. Flokken mødtes en gang om måneden for at smage forskellige whisky’er, og hvert år rejste de ud i verden for at besøge nye producenter. En sommer siden gik turen rundt til nogle af de legendariske destillerier på den berømte skotske whisky-ø, Islay. Undervejs lagde de vejen forbi flere af de store steder, inden de sluttede af hos kultproducenten, Bruichladdich, hvis mangeårige destillatør efter den officielle smagning inviterede sine danske gæster på en tår af sit eget bud på den perfekte whisky. 
 ”Det var en single malt med en svimlende alkoholstyrke på 82% vol., destilleret fire gange og med en forrygende klarhed midt i al kompleksiteten. Jeg havde i mange år gået med en drøm om at stemple ud af det konventionelle arbejdsmarked, starte mit eget destilleri og lave min egen whisky. Hver gang overvejelserne nærmede sig realisering, sejrede fornuften og skubbede drømmen til side. Men da jeg smagte whiskyen på Islay, tænkte jeg instinktivt: ’Så er det nu!’,” fortæller Henrik Brinks. 
 Smagen af et bornholmsk silderøgeri Tilbage i Danmark købte han et mindre destillationssapparat og gik i gang med at destillere i kælderen under sin og hustruens murermestervilla på Amager. I første omgang stod den i bogstavelig forstand på mikroproduktion. Fem liter ad gangen kunne Henrik Brinks tvinge ud af det lille apparat. Alkoholen smed han på små træfade, og modsat sine skotske kolleger arbejdede han ikke med brugte fade.when disaster strikes every second counts in order to save lives! join uS We are always looking for some dedicated and exciting profiles.

hss engineering a/s Laegaardsvej 12 8520 Lystrup · Denmark Phone +45 7022 8844 Fax +45 7022 8866 info@hss.dk · www.hss.dk

HSS Engineering is one of the world’s largest suppliers of high-quality products and warning system solutions, serving our customers worldwide from our headquarters in Denmark and our different personnel all around the globe. Across our 40-year heritage, HSS Engineering has successfully delivered a variety of projects featuring diverse process technologies to clients around the world.

hss engineering inc. 1170 Peachtree Street nE Suite 1200 Atlanta, GA 30309 · uSA FEin 32-0502420 www.hss.us


Teamet fra venstre: Sune Risum-Urth – Head of Research and Development Samuel Julian Gebhardt – production assistant Henrik A. Brinks – Master Distiller / owner Anders Frandsen – Brand Director / owner

De fleste whiskyproducenter bruger sjældent nye træfade. De afgiver simpelthen for meget smag og sætter sig ofte så brutalt på smagsbilledet, at det smadrer den samlede oplevelse. Men det faktum ignorerede danskeren og satsede i stedet for på at brænde det nye træ på forhånd og ad den vej opnå den ønskede smag. Skotterne har i generationer lavet whisky med hjælp fra røget tørv, og deres whiskyer er berømte for deres røgede smag.

Vi skal ikke lave whisky som i Skotland, men vores egen med danske rødder. ”Men vi skal ikke lave det samme som skotterne. Smagen af røget tørv er en del af deres signatur, og derfor skal vi finde frem til vores kendemærke. Vi skal ikke lave skotsk whisky, ligesom NOMA heller ikke skal lave foie gras terrine,” siger Henrik Brinks.
 Herfra opstod tanken om at lave en ny type brænding af de nye træfade, der skubbede både smag og duft i retning af de bornholmske silderøgerier, som Henrik Brinks havde besøgt som dreng.
 ”Jeg elsker den animalske fedme og oplevelse af fortættet røg, der hænger i luften på et bornholmsk silderøgeri. Det er en både anmassende, omfavnende og fortryllende oplevelse. Mest det sidste. Og så er det noget af det mest danske, jeg kan forestille mig.”
 Den første whisky har efterhånden rundet de obligatoriske tre års lagring, der skal til for at kunne kalde sig whisky. Om lidt bliver det mørkebrune destillat hældt på flaske og noget tyder på, at eksperimentet med de nye fade er lykkedes. På turen til Rom havde Henrik Brinks taget en prøveflaske med til sin italienske importør, som en aften fik lov til at smage på de eksklusive varer. Og han var begejstret. Eller som Henrik Brinks siger:
 ”Han tog en slurk. Lukkede øjnene. Åbnede dem igen. Smilede saligt og udbrød så: ’Mama mia!’ Så ved man, at man har gjort et eller andet rigtigt.” 40

Jesper Mathisen – Head of Sales Lasse Öznek – Lead Distiller Örn Olason – Creative director / owner Muharrem Öznek – production assistant Esben Jørgensen – Head of design / owner

Hvad er meningen? Copenhagen Distillery er det første mikrodestilleri med adresse i København. Det er ejet af Henrik Brinks og hans partnere Anders Frandsen, Esben Jørgensen og Örn Olason. De første dråber dryppede fra hanen i en nedlagt staldbygning i Kastrup i december 2014. Det første år lå produktionen på beskedne 10.000 flasker. Året efter flyttede destilleriet ind i en stor fabrikshal for at løfte volumen, og næste år forventer ejerne at producere omkring 200.000 flasker spiritus. Det københavnske mikrodestilleri laver en række forskellige spiritusser – fra snaps og gin over bitter til kaffelikør og whisky. Hele produktionsprocessen – fra mæskning over destillation til aftapning – foregår manuelt på stedet. Destilleriets fire forskellige gins bliver lavet i små batches af 200 flasker, som hver især bliver nummereret og underskrevet i hånden af destillatøren. De fleste af Copenhagen Distillerys flasker kan købes hos udvalgte vin- og spiritusbutikker. Derudover optræder destilleriets spiritus i drinks og cocktails på førende cocktailbarer – både herhjemme og i udlandet. Skæv snaps på firkantede flasker
 I årevis har snaps rimet på karrysild og heftige tømmermænd i julemåneden, men sandheden om det stærke destillat er langt mere kompleks end som så. Snaps kan i princippet laves på alt. Hyld, dild, birkeblade, marehalm, peber, porse, bukkehorn, rosenblade – blot for at nævne lidt. Copenhagen Distillery har foreløbig lavet fire forskellige snapse: En dildakvavit med anis, der egner sig til en dansk sildemad. Dertil kommer destilleriets Long Pepper Snaps, der har trukket smag ud af indonesisk langpeber, en akvavit med sukkerroe og kommensmag og endelig en julesnaps, der bærer noter af appelsin, kardemomme og søde blommer i sig. Husk i øvrigt, at kvalitetssnaps ikke skal hentes direkte fra fryseren og drikkes iskold. Den slags kvæler både duft og smag. Drik snapsen ved stuetemperatur, så får du mest ud af den.


Sikker betalingsteknologi er lige så vigtigt som sikker flyvning Det er ikke kun et spørgsmål om at spænde sikkerhedsselen, og tro det hele går, men om at have den rette samarbejdspartner, der professionelt håndterer kundeindbetalingen hurtigere, nemmere og mere sikkert. Det gør vi for NORDIC Seaplanes og for mere end 7.000 andre danske virksomheder. Lyder det interessant? Opret din konto i dag på clearhaus.com eller kontakt Jakob Toft-Andersen på tlf. 24621982 eller 82822200 for at høre om de mange muligheder med Apple Pay, Google Pay, Visa og Mastercard og få et godt tilbud eller læs mere på clearhaus.com

Kom i gang på kun 1-3 dage Ingen månedlige gebyrer eller oprettelsesgebyr Modtag udbetalinger hurtigt og til tiden

Tag det næste skridt. +45 8282 2200 | hello@clearhaus.com

Clearhaus er et betalingsinstitut godkendt af Finanstilsynet og principal member af Visa og Mastercard.


Fartplan I hele januar har flyet været til det årlige hovedeftersyn hos Zimex i Schweiz og er nu klar til sæsonstart den 19. februar. Bookingen er åben, og vi flyver første gang fra Aarhus den 19. februar kl. 07.30 og fra København kl. 08.45.

Fartplan gældende frem til og med 28. juni 2019: 19. FEBRUAR – 1. MARTS Aarhus

Afgang

Ankomst

A1

07.30

08.15

A3

10.00

A5 A7

København

Afgang

Ankomst

A2

08.45

09.30

10.45

A4

11.15

12.00

13.00

13.45

A6

14.15

15.00

15.30

16.15

A8

16.45

17.30

Afgang

Ankomst

Afgang

Ankomst

A1

07.00

07.45

A2

08.15

09.00

A3

09.30

10.15

A4

10.45

11.30

A5

13.30

14.15

A6

14.45

15.30

A7

16.00

16.45

A8

17.15

18.00

Afgang

Ankomst

4. MARTS – 15. MARTS Aarhus

København

18. MARTS – 29. MARTS Aarhus

Afgang

Ankomst

København

A1

07.00

07.45

A2

08.15

09.00

A3

09.30

10.15

A4

10.45

11.30

A5

14.00

14.45

A6

15.15

16.00

A7

16.30

17.15

A8

17.45

18.30

Afgang

Ankomst

1. APRIL – 28. JUNI Aarhus

Afgang

Ankomst

København

A1

07.00

07.45

A2

08.15

09.00

A3

09.30

10.15

A4

10.45

11.30

A5

12.00

12.45

A6

13.15

14.00

A7

14.30

15.15

A8

15.45

16.30

A9

17.00

17.45

A10

18.15

19.00

På mandage flyves midterafgangene ikke. Tirsdag og onsdag den 16. og 17. april før påske flyves midterafgangene heller ikke. Med forbehold for ændringer: www.seaplanes.dk/fartplan

42


Hold dit næste møde eller selskab med havudsigt!

På Toldboden er vi altid klar til at modtage jer i hyggelige rammer med havet som nærmeste nabo. Vi har plads til både det lille, impulsive møde og til det store og planlagte, som vi kan arrangere i en afskærmet del af restauranten. Vores Wi-Fi-forbindelse er mere end i orden, og det samme er alle vores stikkontakter. Nyd en morgenmadstallerken, få en frokostret eller et stykke kage til mødet – og kaffen, den er selvfølgelig som altid velsmagende og rygende varm! I kan også holde jeres næste selskab hos os – vi vil glæde os til at bruge www.toldboden.com - Nordre Toldbod 18-24 - 1259 København K

vores erfaring og gode ideer og samarbejde med jer om at designe præcis den løsning, der passer til jeres event. For mere information og booking af større møder, selskaber og andre events. Skriv til os på:

salg@toldboden.com


Det handler om tillid... Der skal en vis portion tillid til, når et af Danmarks største advokatfirmaer overlader sine nøgler og alarmkoder til os. Det samme gælder i øvrigt hos alle vore kunder, der har valgt os som rengøringsfirma. Vi går på arbejde, når dine med­ arbejdere holder fri. Så vi kan arbej­ de professionelt og effektivt, uden at forstyrre, og gøre arbejdspladsen ren og frisk til næste morgen. Med over 60 dedikerede medar­ bejdere dækker vi et stort område i Østjylland, i Trekantområdet samt Storkøbenhavn. Og vi er på pletten til enhver opgave. Mit navn er Henrik Østergaard, og jeg er stolt over at stå i spidsen for min snart seksten år gamle virksomhed, hvor service, kvalitet og sikkerhed altid har været vores varemærke. Tusind tak for tilliden.

- vi gør rent Og

så løber vi ! Top QualiTy

Team spiriT

besT pracTice

firsT choice

Og så løber vi ! Top QualiTy

besT pracTice

Team spiriT

1

www.servico.dk firsT choice

1

Henrik Østergaard Adm. direktør

Magasin layout: www.himmelblaa.dk

Vi gørgør rent - vi rent

Profile for Nordic Seaplanes

Nordic Seaplanes In-flight magasin nr. 1 - 2019  

Nordic Seaplanes er Danmarks eneste vandflyrute mellem Aarhus og København. Turen tager kun 45 minutter og med kun 20 minutters check-in er...

Nordic Seaplanes In-flight magasin nr. 1 - 2019  

Nordic Seaplanes er Danmarks eneste vandflyrute mellem Aarhus og København. Turen tager kun 45 minutter og med kun 20 minutters check-in er...

Advertisement