__MAIN_TEXT__

Page 1

EIDEMAGASINET

M AT K U LT U R SIDEN 1953

NOVEMBER 2015

HEIMELAGA

JULE OPPSKRIFTER

LITEN KVAL OG STOR SMAK

Kval-øy skinke

Juletapas

AV TRADISJONELL JULEMAT

Alpelam PÅ HØYDETRENING

SLIK GLASERER DU

Pinnekjøttet

eide magasinet 1


INNHOLD

I DETTE NUMMERET

Innhold

6

4 Nyhet! Kval-øy skinke Kaldrøykt og bokna kvalskinke.

8 Kjærlighet på pinne Pinnekjøttet ligger dypt i folkesjela.

12 Eides heimelaga fenalår

Lam på høydetrening

Unnfanget i krøkebærlyng.

Lyngsalpene gir frodige fjellsider og spesielt god beitekvalitet. Disse unike beiteforholdene er en del av smakshemmeligheten hos Alpelam.

16 Øysteins lammeplomme 17 Tradisjonell ribbe 18 Eide hvit bacalao

10

Heimelaga bacalao, perfekt som festmat!

20 Eidekrydder

Glasert pinnekjøtt – en sikker vinner Hjemme hos familien Pettersen på Kvaløya kommer pinnekjøttet på bordet når det gamle året skal takkes farvel.

21 Eiderøkt laks Den beste røykalaksen får du av å vente.

24 Juletapas Med smak av tradisjonsrik julemat.

27 Fruktdessert 28 Kaker som alle kan bake 30 Ost i adventstida Du store verden for noe smaker!

33 Eidekaffe

14

34 En eske full av smak Komponer din egen gaveeske.

36 Jakten på den gode smaken

Lettstelt lutefisk

Våre dyktige ansatte utmerker seg.

Det var jo bare et spørsmål om tid før vi hadde vår egen lutefisk. Og da kunne vi jo ikke gjøre det som alle andre.

Eide Handel Magasinet 9107 Kvaløya Telefon 77 66 56 50 post@eidehandel.no www.eidehandel.no © November 2015

Redaktør Bård Pettersen Tekst Simen G. Fangel Ole Andreas Hoen

38 Blomstrende vekst Nesten alt du kan ønske deg av blomster og tilbehør.

Fotograf Bjørnar G. Hansen Diverse bilder fra MatPrat og Godfisk Stylist Ingvild Sjurelv Hansen/Britts

Grafisk produksjon Norbye & Konsepta as

Opplag 42 000 eksemplarer

Magasinet kan hentes hos Eide Handel, Britts i Storgata og på Jekta. Det ligger også tilgjengelig på www.eidehandel.no

Distribusjon Posten Forbehold om trykkfeil.


VELKOMMEN

Bård Pettersen Kjøpmann

EN SMAK AV JUL Førjulstida har alltid vært ei høytid for mat i vår familie. Jeg kan fortsatt huske den deilige lukta på kjøkkenet hjemme hos Mor Hansine, der hun krumbøyd sto over kjøkkenbenken og strimla og krydra lammekjøtt som snart skulle sys til rull. Jeg minnes lukta av Bestefar Hans sin røykelaks, den beste i verden synes vi. Rundt oss ble lammesider salta og hengt til tørk, sylte og sild lagt i lake. Det oste jul i bygda i lange tider før jul. Vi ungene kunne nesten ikke vente. Jula er fortsatt høytid for mat, og dette magasinet er viet våre stolte mattradisjoner. Vi vil bringe arven videre. Vi har derfor spekket magasinet med inspirasjon, ideer, innsikt og oppskrifter på hvordan du kan få det beste ut av fantastiske, lokale råvarer – smaker som sprer ekstra matglede til julebordet. Vi er stolte av å bringe mattradisjonene videre fra Mor Hansine og Bestefar Hans, født og oppvokst i matfatet på yttersia. Du finner flere av oppskriftene her i magasinet.

Vi skal ikke ta æren for all den deilige lokalproduserte maten du finner på Eide Handel. Mye av den gode smaken stammer fra dere kunder. Titt og ofte stikker en av dere hodet innom kontoret mitt i butikken, eller tar våre matkunstnere Øystein og Mads i skjorta på vei mellom reolene, og deler forslag og ideer med oss. Årets krøkebærrøkte fenalår er nærmest laget på bestilling fra flere av dere. Matkulturen vår skal få utvikle seg og leve videre på ren dugnad. Det er vi uendelig takknemlige for. Da jeg var liten kom råvarene fra venner og kjente. Kortreist var liksom ikke et begrep. Klart det var kortreist, vi ungene var jo ofte med når garnet ble trukket og lammene hentet inn fra bøndene. Vi fulgte maten fra fjord til bord. Slik er det ikke lenger. Effektivisering av matvareindustrien og produksjon av ferdigmat har distansert oss alle

fra opphavet. Dette er en utvikling hverken vi eller noen andre kan kjempe imot. På den andre siden ser vi at interessen for de genuine lokale råvarene, smaker og tradisjoner øker for hvert år. Som Tromsøs eneste matbutikk utenfor de store kjedene jobber vi hardt hver eneste dag for å gi deg de gode opplevelsene. Og det tør jeg påstå at vi lykkes ganske godt med. Så godt at vi nå utvider vårt spiskammers for å kunne tilby deg enda flere smaksopplevelser i tida som kommer. Jeg vil derfor på vegne av våre fantastiske ansatte få takke hver og en av dere som velger å handle hos oss. Med ønske om en riktig god og smakfull førjulstid, Bård Pettersen

eide magasinet 3


K VAL-ØY SKINKE

NYHET

LITEN K VAL – STOR SMAK Kval på Kvaløya er ingen stor nyhet. Det er derimot delikatessen kaldrøkt og bokna kvalskinke.

Kreative fagfolk, Mads og Øystein med bokna Kval-øy skinke.

De siste årene har folk nærmest kvalfartet til yttersida i desember og januar for å se verdens største populasjon av knølkval velter seg innover fjordene med bartene fulle av sild. Med stor appetitt og luftige manøvre lager de et forrykende matshow til begeistring for både tilreisende og lokalbefolkning.

4 eide magasinet

Etegildet er så omfattende at enkelte fjordboere klager over dårlig nattesøvn på grunn av dyrenes voldsomme utblåsninger. Brutal appetitt og etter sigende ekstremt dårlig tranånde til tross; vi kan med hånda på hjertet si at kvalen på Kvaløya er en av vårres kara.

Det fineste kjøtt

Knølkvalen som besøker øyriket hvert år er fredet, og blåser en lang marsj når kvalfangstbåtene legger fra kai. Norge driver derimot en begrenset fangst av Vågekval, en bestand som i dag teller nærmere 200 000 dyr. Dette er et dyr vi på Eide Handel setter


K VAL-ØY SKINKE

høyt, og med god kontroll og førsteklasses bearbeiding på mottakene, har kvalkjøttet de siste årene fått sin velfortjente renessanse. Smaken av tran og harskt fett som de gamle kunne forteller om fra tida da kvalkjøtt var sikringskost er borte. Dagens kvalkjøtt behandles etter alle kunstens regner og er blant det aller magreste, sunneste og mest smakfulle kjøttet du kan spise.

Først i verden – kanskje

Vi skal være forsiktige med å påstå at vi er de første i verden som lanserer en bokna og lett kaldrøkt kvalskinke. Men vi har aldri hørt at noen av gjort det før oss, og som landhandel i periferien hører vi ganske mye. Det er uansett en synd og skam at dette fabelaktige kjøttet ikke skal foredles etter alle kunstens regner, slik vi har gjort med alt annet kjøtt her i landet gjennom gene-

rasjoner. Vi har derfor gitt kvalen vår egen spesialbehandling, inspirert av gamle tradisjoner. Det er kun de utvalgte filetene fra småkval som blir tildelt rolle i Kval-øy skinke. Fileten saltes og brunsukres og får ligge en stund, og før den gnis inn i forskjellige pepper og kaldrøykes. Til slutt legges skinka på et luftig sted til kjøttet er halvtørka. Prosessen kalles bokning og kjøttet er da i en halvrå og svært smaksrik tilstand. Vi er svært stolte over å gi det tradisjonsrike kjøttet en helt ny og spennende smaksopplevelse. Kjøttet er suveren som forrett i tynne skiver (carpaccio), som tapas eller brukt som tradisjonell roastbeef. Her er det duket for etegilde. Vel bekomme og god kval!

Tyttebærdressing ca. 4 dl Denne dressingen passer helt perfekt sammen med Kval-øy skinke vår! 150 g tyttebær 50 g sukker 200 g crème fraîche 100 g majones 1 ts persille Nykvernet sort pepper Sitronsaft Kok opp tyttebær og sukker, avkjøl. Bland inn crème fraîche, persille og majones. Smak til med nykvernet pepper og sitronsaft.

eide magasinet 5


ALPELAM

LY N G E N

L A M PÅ HØ Y DE T RENING Når vårsnøen tiner i Lyngsalpan og trekker seg oppover de mektige fjellskråningene, følger alpelammene etter. Slikt blir det god trening av.

6 eide magasinet


ALPELAM

Alpelam Brødrene Larsen har levert alt sitt lammekjøtt til Eide Handel i snart ti år. Her selges dette under merkevaren Alpelam, som er en garanti for at kjøttet kommer fra lam som beiter i Lyngsalpan. Kjøttet holder særlig høy kvalitet med stor kjøttfylde og lite fett.

Aplelam har rennommé på seg for å være noe av det ypperste du kan kjøpe innen lam. En del av smakshemmeligheten ligger i de unike beiteforhold Alpelammene har. Vegetasjonskartene til Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) viser at beiteforholdene i Lyngen er blant de beste i hele landet.

Fra fire gårder mellom Lyngseidet og Oksvik har like mange brødre avlet frem prima lam og fårekjøtt. Kjøttet deres er sporbart og garanterer stor kjøttfylde og lite fett. Bak produktet Alpelam ligger det over ti års hardt arbeid for å skape kvalitetskjøtt.

– Den næringsrike berggrunnen i Lyngsalpan gir frodige fjellsider og spesielt god beitekvalitet, forteller seniorrådgiver FinnArne Haugen ved NIBIO. Skråningene bugner med gode planter som engkvein, gulaks og rødsvingel.

– Det handler om å sørge for kvalitet fra fjøs til bord. Fra avl til beiteforhold og hvordan sauen behandles. Jeg liker å sammenligne dette med et alfabet. Alle bokstavene må være med og være like store. Ellers blir det noe som mangler, forklarer sauebonde Asgeir Larsen.

Godt gress

– Vi lever av og for sauen, slår sauebonden fast.

– Høye fjell er spesielt gunstige. De gir sauene tilgang til friskt plantemateriale gjennom store deler av sommeren. De følger snøsmeltinga oppover i høyden og eter nye planter etter hvert som de gror opp. Unge planter har større næringsinnhold og er en viktig faktor for god tilvekst. I tillegg har beitet høyt sukkerinnhold, som gjør at det smaker bedre. Og da spiser også lammene mer, forteller Haugen.

Kjøtt i stjerneklasse

Hvert år produserer Larsen-brødrene cirka 2000 lam, tilsvarende 40 tonn slaktet kjøtt. Alt selges fra Eide Handel. Totalt 1200 - 1300 vinterfôrede sauer går på beite hos brødrene Larsen. 95 prosent av lammene deres ligger i stjerneklassen i henhold til klassifiseringssystemet for næringen, noe som er

langt over landsgjennomsnittet for norsk lammekjøtt. Å gi kundene topp kvalitet krever full konsentrasjon, mener Asgeir Larsen. – Du må være fokusert når du jobber med dette. Det nytter ikke å drive med andre ting i tillegg. Vi jobber hele tiden for å heve nivået, men også med å utvikle nye produkter – det er ambisjonsnivået vårt, sier Larsen. Han er også opptatt av at andre matprodusenter skal ha ambisiøse mål med sin matproduksjon. – Derfor er det ekstra artig å få være en del av utvalget til Eide Handel. De er også opptatt av kvalitet, og da hever det oss alle. Det er viktig å ha en slik type butikk, avslutter sauebonde Asgeir Larsen.

eide magasinet 7


PINNEKJØTT

K JÆRL IGHE T PÅ P INNE Kjærligheten til pinnekjøtt ligger dypt i folkesjela. Det tar vi ikke lett på.

8 eide magasinet


PINNEKJØTT

Deilig lammekjøtt på pinne, sjy og bjørkeris som putrer på komfyren. Duften som fyller huset med forventninger om en fredfull jul og et herlig måltid. En gylden stund der bekymringer for uværet på børsene og konfliktene i Midtøsten får hvile. Pinnekjøttet er mattradisjon på sitt aller mest høytidelige og er verd å samles rundt. Et bevis for alt naturen gir oss og alt vi har grunn til å være takknemlige for.

1000 år gammel tradisjon

Slik har pinnekjøttet vært et samlingspunkt for de gode samtalene og matopplevelsene gjennom generasjoner. Ifølge mathistoriker Helge Christie har tørking av sauekjøtt røtter i Norge tilbake til 1000-tallet, kanskje enda tidligere. Dampkoking på pinner av bjørk ble vanlig på 1700 og 1800-tallet. Derav navnet pinnekjøtt.

smaken ikke har snarveier. Det er kun de riktige lammesidene som får lov til å bli pinnekjøtt. Utvelgelsen gjøres allerede under parteringen. Kjøttet kan ikke være for fett, men samtidig ikke for magert. Alpelam har mye av denne spesielle kvaliteten, og er derfor blitt vårt. Lammesidene får ligge i saltlake i fire dager før de henges til saltutjevning et par døgn. Så står naturtørking nær havet på yttersida av Kvaløya for tur. Denne prosessen kalles fra gammelt av speking og er den eldste konserveringsmåten vi kjenner til.

Modnes i havgapet

I dag spiser 70 % av oss pinnekjøtt i jula, og de kjøttfulle pinnene troner høyt som folkets favoritter, bare slått av ribba. Ikke rart vi forventer at pinnekjøtt skal omfavne smaksløkene.

Det er under de seks til åtte ukene i kald, klar luft at underet skjer. De naturlige enzymene i kjøttet bryter fibrene fra hverandre og gjør kjøttet mørt og smakfullt, som under modningen av en god ost. Det er derfor bare råvarer, tid og omsorg teller når vi lager pinnekjøtt. Temperatur og luftfuktighet avgjør hvor lenge kjøttet skal henge, men den riktige nedtørkingen finner vi ved å kjenne på hvert enkelt kjøttstykke.

Lages på gammelmåten

Slik får du det beste julemåltidet – med sidestykke!

Det er flere måter å produsere pinnekjøtt på. Vi på Eide Handel har valgt den mest tungvinte, fordi veien til den virkelig gode

Eides beste pinnekjøttoppskrift Bytt ut pinnene med poteter! Det høres utrolig ut, men dette må du bare prøve. Vask eller skrell potetene, og legg dem i bunnen av kjelen. Fyll på vann slik at du dekker potetene. Pinnekjøttet legger du over potetene, og dermed er det klart for å trekke. Lokket må ligge på hele tiden. «Men pinnekjøttet skal jo trekke i to timer eller mer – hva med de stakkars potetene?» Vi kan love deg at de blir ekstra gode og faste.

Lag ditt eget pinnekjøtt til neste år: Med litt tålmodighet, tid og trening kan du lage ditt eget pinnekjøtt. Du trenger tilgang til et stort kjøleskap, et kjølelager eller en kald bod der lammesidene kan ligge i mettet saltlake i fire døgn. Sidene må ligge med innsiden opp, slik at det ikke danner seg luftlommer inne i buken. Sidene kan også grovsaltes i en balje eller et kar i fem til seks dager. Det er viktig at kjøttet ligger stabilt kjølig slik at det ikke utvikles bakterier. Renslighet er uhyre viktig.

Når kjøttet er ferdig saltet, kan du henge det til tørk på et luftig loft eller ute under tak i en kasse av netting. Skal kjøttet være ferdig til jul bør du ikke begynne senere enn 1. oktober. Det aller viktigste er likevel de gode råvarene. På Eide Handel hjelper vi deg å finne de riktige lammesidene, spør gjerne vårt flinke personale i kjøttdisken om hjelp.

eide magasinet 9


PINNEKJØTT

GL ASERT PINNEK JØT T – EN SIKKER VINNER Selv en gammel tradisjonsrett kan gjøres ungdommelig med noen små grep. Som med lønnesirup.

Familien Pettersen er glad i julen og tradisjonene rundt den.

Hjemme hos familien Pettersen på Kvaløya kommer pinnekjøttet på bordet når det gamle året skal takkes farvel og det nye ønskes velkommen. Pinnekjøtt er kun forbeholdt nyttårsaften, ikke en dag før, ikke en dag etter.

– Først legger jeg ferdig skrellete poteter, gjerne Gulløye av nordnorsk kvalitet, i bunn av kasserollen og dekker dem med vann. Så legger jeg pinnekjøttet oppå. Saltet fra pinnekjøttet trekker ut vannet i potetene slik at de ikke sprekker.

Mange familier har urokkelige tradisjoner rundt mat i høytiden. Tilberedingsmåte, tilbehør og drikke er tradisjoner man arver hjemmefra og som bringes videre til nye generasjoner. Likefullt har Tord Pettersen utviklet sin egen metode.

Pinnekjøttet dampes i ca. tre timer, men jeg sjekker alltid underveis. Når kjøttet er ferdig dampet legger jeg stykkene i en stor ildfast form og pensler dem med en god lønnesirup. Så skjerper jeg dem i steikeovnen, forklarer Tord.

10 eide magasinet

Pinnekjøttet trenger ikke mer enn fem minutter på 200 grader. Dermed er stykkene ferdig glaserte, noe som gir pinnekjøttet en mer fyldig og samtidig rundere smak. Til maten drikker de voksne et kraftig øl. For å gi kjøttet en friskere piff, kan det serveres med rømme innblandet litt honning.


PINNEKJØTT

Marianne og Mads har pinnekjøtt av alpelam som en av sine julefavoritter.

Tords sirupglasert pinnekjøtt Etter pinnekjøttet er kokt, legges det i en langpanne der det blir litt penslet sirup. Settes inn i ovnen på 200 °C et par minutter, til det får en fin gylden farge.

Alt du trenger til et fint julebord finner du på Britts på Jekta eller i Storgata.

Tord og Marit med familiens favoritt.

eide magasinet 11


EIDES HEIMELAGA FENALÅR

UNNFANGET I K RØK EBÆRLYNG Enkelte smaker blir til gjennom mye prøving og feiling. Vårt nye fenalår kom til verden under åpen himmel.

12 eide magasinet


EIDES HEIMELAGA FENALÅR

Eides naturtørkede fenalår Våre fenalår er laget etter gode gamle håndverkstradisjoner, lårene er nøye utvalgt av de unike alpelammene fra Lyngen. Derfor kan vi også si at disse fenalårene har stor kjøttfylde og smaker usedvanlig godt. Velbekomme.

NB! På grunn av naturtørking vil våre fenalår ikke være i salg før i begynnelsen av desember.

Vi hadde i utgangspunktet ikke behov for flere hjertebarn i vårt brede sortiment av heimelaga spesialiteter. Med pinnekjøtt, tørrsalta bacon og Eide-pølsa i flokken, var det bare smil å se i kjøttdisken dagen lang. Hvem kunne vel ønske seg mer?

påsyn, pakket pølsemakeren telt, sekk og niste, og strøk til fjells. Han ville skape de beste rammer rundt det nært forestående. Fenalåret skulle være et barn av fjellet, så mye visste han. Han slo opp teltet og la seg til å vente.

Etter hvert begynte praten likevel å gå. Det kunne da være hyggelig med en ny krabat der i huset. Velmenende press fra omgivelsene fikk husfar Bård Pettersen til slutt på gli. Pølsemaker Mats Nilsen ble kalt inn på teppet. Eide Handel skulle få et fenalår i familien. Men han måtte ikke komme trekkende med hva som helst – den beskjeden var klar.

Noen ganger må tilfeldighetens vilje få råde og ting skje i sin egen naturlige rekkefølge. Det var denne kraften som hvilte over den lille teltplassen da Mats Nilsen neste morgen krøp ut av teltet for å fyre opp primusen. Småtrøtt og hustrig etter en natt i utlendighet, viet han ikke omgivelsene tilstrekkelig med oppmerksomhet. Den halvtørre skogbunnen sank sammen under vekta av kaffekjelen, og da Nilsen satte fyrstikken bort til strømmen av propangass, sto krøkebærlyngen i brann.

En gnist blir tent

Pølsemaker Nilsen kjente på presset. Vel vitende om at man ikke presterer i andres

Nese for muligheter

Det finnes to type mennesker; dem som ser muligheter og dem som ser begrensninger. Pølsemaker Mats Nilsen tilhører utvilsomt den første gruppen. Der andre ville sparket både primus og kaffe til måsen i et panisk forsøk på å stoppe en liten lyngbrann – noe som garantert ville føre til det motsatte – stengte Nilsen rolig gasstilførselen, og ble liggende og betrakte den glødende krøkebærlyngen. Et teppe av lys røyk la seg over den lille teltplassen og hyllet ham inn i den nydeligste krydderlukta. Akkurat der og da visste Nilsen hva hans fremtidige fenalår hadde fått i gave. Vi lover deg at har du aldri smakt et liknende fenalår som det vi røyker i krøkebærlyng. Livets små lykketreff er sjelden nøye planlagt.

eide magasinet 13


LUTEFISK

LETTSTELT LUTEFISK Det var jo bare et spørsmål om tid før vi hadde vår egen lutefisk. Og da kunne vi jo ikke gjøre det som alle andre.

Even med et eksemplar av vår heimelaga lutefiskfilet.

14 eide magasinet


LUTEFISK

Slik tilbereder du en perfekt lutefisk • Beregn ca. 500 gr per person • Skjær fisken i porsjonsstykker og legg dem i en ildfast form • Strø finsalt og pepper over stykkende og la dem ligge en stund • Slå av vannet som har samlet seg i bunn • Ha aluminiumsfolie godt over formen slik at den blir helt tett • La fisken stå i ovnen på 200 grader i ca. 40 min • Fisken er ferdig når du kan stikke en steikegaffel igjennom kjøttet uten motstand

En nydelig saus! Denne oppskriften kommer fra Ongajoksetra i Alta, der de hadde noe på menyen som de kalte «Pappas lutefisksaus». Den kombinerer det klassiske tilbehøret i en egen saus, og smaker helt nydelig til lutefisk! Nok til omtrent seks porsjoner. Vi er liksom litt fin på det her på Eide Handel. I alle fall på vegne av våre kunder. Derfor er råvaren til lutefisk kun den største, flotteste og kjekkeste skreien som ble tatt i vinter på sin vandring fra Barentshavet til Lofoten. Og som om ikke det var nok; vi har fått finskjært og tørket kun indrefileten – eller loinsen av fisken – for å kunne tilby den mest smakfulle og lettstelte lutefisken du kan kjøpe for penger. Attpåtil helt uten bein. Lutefisken så dagens lys lenge før sosiale medier. Vi vet derfor lite om hvorfor noen en gang har forsøkt å ødelegge maten ved å kaste lut på den for så å spise den etterpå. Ifølge legenden kom lutefisken til verden da et lyn slo ned i et tørrfisklager under kraftig regnvær. Tørrfisken ble liggende våt i asken etter brannen og asken – som er alkalisk –

dannet den kjærkomne luten. Fattigfolk skal ha vasket grundig av de sotbelagte myke filetene og spist dem. Resten er stolt mathistorie.

250 g smør 2 dl sennep (vanlig, norsk type) 2 dl lys sirup 15 skiver brunost

Enkelte liker lutefisken dissende og myk som en nystrandet glassmanet. Vi er ikke blant dem. Vi luter ikke mer enn vi må, slik at kjernen forblir fast og fin i fisken. Kjøttet skal dele seg vakkert i hvite flak under trykket av en gaffel. Og vi er ikke helt alene om å like lutefisk som ser ut som fisk. I fjor klarte vi rett og slett ikke å lage nok. I år regner vi med at 1,5 tonn egenluta fisk forlater fiskedisken.

Smelt smøret i en gryte. Rør inn de andre ingrediensene etter tur, slik at de smelter i sausen. La det hele småkoke i et par-tre minutter, så er det klart. Sausen kan også fryses hvis dere mot formodning skulle få noe til overs.

Vel bekomme!

eide magasinet 15


LAMMEPLOMME

ØYS T EINS L AMMEPLOMME med soppsaus, ovnsbakte grønnsaker og poteter Mange nordmenn sverger til det tradisjonelle lammelåret. Ingenting galt i det, men hvis du virkelig vil imponere – og spare tid – så anbefaler vi lammeplomme av Alpelam. 4 posjoner 1 kg lammeplomme av Alpelam Salt og pepper Evt. provencekrydder Smør Krydre lammeplommen med alt krydder. Brun den raskt i pannen, og etterstek i ovnen på 200 °C i ca. 20 minutter. Den skal ha en kjernetemperatur på 60 °C. Pakk lammeplommen inn i matpapir og la den hvile i ca. 15 minutter før den skjæres i tynne skiver for servering.

OVNSBAKTE GRØNNSAKER OG POTETER 1 kg små poteter med skall (f.eks. Amandine) 1 aubergine 1 squash 2 paprika 1 hel hvitløk 2 små løk i båter 2 ts rosépepper 2 dl olivenolje 10 - 12 cherrytomater Maldonsalt 1 ss provencekrydder Kutt alle grønnsakene unntatt tomatene i grove biter og bland dem med poteter, krydder, salt og olje. Sett ovnen på 200 °C. Ha grønnsakene i en ildfast form og stek dem i ca. 20 min, rør litt rundt og tilsett tomatene. Stek det hele i 5 - 10 minutter til.

16 eide magasinet

SOPPSAUS MED BLÅMUGGOST 200 gr sjampinjong (i skiver) ½ løk (finhakket) 1 ts timian 1 ss smør ½ dl hvitvin 1 ss olivenolje 2 dl kremfløte 1 dl helmelk 50 gr blåmuggost (eks. Gorgonzola) Maizena Salt og pepper Fres soppen og løken mør i smør og olje. Tilsett hvitvin og kok til væsken har fordampet. Tilsett timian, fløte, ost og melk. La det småkoke i 10 minutter. Jevn med Maizena og smak til med salt og pepper.


RIBBE

T R A D I S J O N E L L J U L E M AT

RIBBE Blir det ordentlig jul uten ribbe? Mange har nettopp dette som sin favoritt. Men det er stor forskjell på fersk og frossen ribbe – prøv selv, så får du se! 4 posjoner 2 kg tynnribbe 2 ss salt 1 ss sort nykvernet pepper 2 dl vann FØR STEKING Sjekk at ribbeina er sagd over – dette er viktig ved oppdeling når den er ferdigstekt. Rut svoren med tapetkniv, barberblad eller en skarp kniv. Rutene bør være 1 cm. Krydre med salt og pepper, og gni dette skikkelig inn i ribba. Dette kan med fordel gjøres et par dager før steking.

STEKING Sett ovnen på 230 °C. Legg en asjett i bunnen av en langpanne, og legg ribba på asjetten med svoren opp. Hell så vannet i langpanna og dekk alt med aluminiumsfolie. Sett ribba i ovnen og stek så i ca. 45 minutter. Ta ut formen og fjern folien. Ha ribba i ovnen igjen og senk temperaturen til 200 °C. Stek så videre i 1 time. Skru opp temperaturen til 230 °C og stek i ca. 30 minutter, eller til svoren blir sprø. La den hvile på benken i 20 minutter før oppdeling.

Tilbehør Rødkål, surkål, svisker, stekte epler, tyttebær, stekesjy, brunsaus, sennep, kokte poteter, medisterkaker og pølser.

Fersk svineribbe får du i vår velfylte ferskvaredisk

eide magasinet 17


18 eide magasinet


EIDE HVIT BACALAO

EIDES HEIMELAGA

IMPONER GJESTENE MED LYS BACAL AO Lag bacalao som en ekte portugiser. Lett å tilberede, smakfull og perfekt som festmat.

– Du skal kjenne lukta av olivenolje og hvitløk fra gryta, smiler Jorge Xavier. Som tromsøbosatt portugiser er han minst like glad i bacalao som sine landsmenn, og foretrekker klippfiskretten hvit. Her hjemme i Norge er den tomatiserte utgaven av bacalao den mest brukte, mens man i utlandet ofte lager den smakfulle retten i hvitt. – Når du dropper tomatene i bacalaoen beholdes den gode fiskesmaken bedre. Dette er den klassiske portugisiske måten å lage bacalao på, forklarer han.

Enkel å lage

Den portugisiske bacalaoen setter de gode råvarene i høysetet. – Olivenolje, løk, hvitløk, poteter, litt pepper, hvitvinseddik og klippfisk. Mer trenger du ikke, mener Jorge. Det sies at en kvinne i Portugal ikke er gifteklar før hun kan tilberede 99 ulike klippfiskretter. I landet heter det at de har bacalaooppskrifter for hver dag i året. Jorge blir lattermild om du avkrever han 365 bacalaoretter. – Det er kanskje en myte. Selv har jeg laget 25 oppskrifter, men det er riktig at det

er veldig mange måter å lage klippfisk på, smiler han.

– Prøv deg frem

Klippfisk har fått sitt navn fra måten saltfisk ble tørket på før dagens moderne tørkeanlegg. Fisken ble lagt på bergene ved kysten for å tørke under sola, og ble stablet sammen i hu og hast når regntunge skyer nærmet seg. Selv kaller portugiserne den norske klippfisken «O fiel amigo», som betyr den trofaste venn.

Klippfisk finnes i mange varianter fra mange forskjellige leverandører. Du finner den som ferdige loins, som biter i beger og som ferdig utvannet i frossen tilstand. På Eide Handel har vi nå tatt inn klippfisk slik du finner den på markedene i Portugal, som hel sperret fisk med grovsaltet på. Vi gir deg gjerne tips om den riktige utvanning og tilbereding av klippfisken du foretrekker.

– Hva er ditt beste triks for å få en perfekt bacalao á la Portugal? – Det mest opplagte er at du må ha gode råvarer. Klippfisken må være av høy kvalitet. Og det må ikke være for mye krydder. Det er viktig at smaken fra fisken trer frem. Egentlig holder det med litt pepper, mener Jorge. Han anbefaler likevel nordmenn å prøve kapers eller litt paprikapulver. – Lag gjerne en løkkompott, men det viktigste er at du bruker fantasien samtidig som du tar vare på den gode råvaren som klippfisk er.

Focaccia Focaccia er den type brød som passer til det meste. Det er mange varianter og oppskrifter på focaccia. Det er ikke vanskelig å bake selv, men man må ha god tid. Man får også kjøpt focaccia på Eide Handel.

eide magasinet 19


EIDEKRYDDER

EIDEK RYDDER Det startet med fiskekrydder, etter hvert ble det både lammekrydder, grillrub og pizzakrydder.

FISKEKRYDDER En smakfull og anvendelig blanding - spesielt god til laks, ørret og røye.

Våre fagfolk mener at alle som er glad i å lage mat burde ha egne krydderblandinger. Etter mye utprøving med forskjellige smaker og kryddersorter ble vårt Eidekrydder til.

– Vi har fått veldig god tilbakemelding på krydret og det vil nok komme flere varianter etter hvert forteller ferskvaresjef Øystein Moe.

Vi har i dag fire varianter av Eidekrydderet. Alle passer utmerket til sitt bruksområde.

Gi maten en ny smaksopplevelse med våre gode krydderblandinger.

LAMMEKRYDDER Vår enestående miks av urter får Alpelam til å fremstå på sitt beste!

20 eide magasinet

PIZZAKRYDDER Vi er kanskje ikke italiensk, men vi elsker pizza!

Pakk inn Eidekrydderet og gi det i julegave til noen du er glad i – en perfekt julegave som passer godt i alle kjøkken.

GRILLRUB Tørr marinade til kjøtt. Vår grillrub er en klassisk allrounder – litt sterk og veldig god til alt kjøtt. Nam!


EIDERØKT LAKS

GOD SMAK TAR GOD TID Den beste røykalaksen får du av å vente.

eide magasinet 21


EIDERØKT LAKS

Våre fagfolk Kenneth og Øystein i arbeid med å utvikle nye varianter av vår smakfulle røyka laks.

Av og til kan du skimte et svakt slør av røyk over Eidkjosen. Da vet du at kjøkkensjef Øystein er på jobb. I det lille hvitmalte huset godt gjemt bak Eide Handel, har han sitt eget lille røykeri han søker tilflukt i når kreativitet og skapertrang tar over bak kokkelua. Det er her han i ro og smak bedriver håndverket som lokker til seg reisende fra nær og fjernt.

strabasiøse dager. Laksefiletene må spesialbestilles på grunn av lav vekt og magerhet, og koster derfor litt ekstra i innkjøp, uten at Øystein har gjort det til et poeng overfor sjefen. Du kan ikke lage verdens beste røykalaks uten verdens beste råvarer, mener Øystein.

Bare røyk smaker røyk

Å lage verdens beste røykalaks er i følge Øystein ikke noe hokus pokus. Alt du trenger er en god laksefilet i riktig størrelse, bøkeflis, kjærlighet og tålmodighet som varer ei uke.

Etter hvilinga tørrsaltes og sukres den ett døgn. Sukkeret bidrar til å avrunde saltsmaken. Etterpå skyldes alt av, før den tørkes litt på nytt og får hvile enda litt mer, til alt saltet har fordelt seg jevnt og naturlig i det lyse kjøttet. Så, etter ei uke på spa, er laksen klar for badstua.

Når den ferske laksefileten ankommer Eide Handel, lar Øystein den hvile ut sine siste

Enkelte produsenter bruker saltinjeksjon og røyksyre for å lage røykalaks. Det synes

God smak kommer med tida

22 eide magasinet


EIDERØKT LAKS

Øystein ikke videre om. Røykalaks er et håndverk som bare skal gjøres med hendene, og til det trengs en skikkelig røykeovn, god bøkeflis å fyre med, ferdigmassert laks i riktig størrelse og en stor kopp kaffe. Laksen har det nemlig ikke travelt med å ta til seg all den milde og gode røyksmaken fra bøkeflisen. Etter noen timer er laksen ferdig og kan vente seg en fremtid på brødskiva.

En ny og mildere røykalaks

Ventinga ved røykeriet er blitt til nye produkter. Først forsøkte Øystein å glasere en laks i lys sirup før han tørrsalter den – en idé han hentet fra sirupsaltet fenalår. Det ente med jubel og ordre å lage mer. Så dukka han opp med en røykalaks med Eides eget fiskekrydder, og ble jaget opp igjen med flere bestillinger i hendene. Siste skudd fra røykeriet er en litt mindre røkt laks for ganer som liker en mildere røyksmak. Ideen kom fra kundene selv, som stadig stikker hodet inn på bakrommet med forslag og ideer. For det er her kilden til all den gode smaken på Eide Handel ligger; i smilene og tilbakemeldingene fra tusenvis av fornøyde kunder.

Nyhet! Gaveesker til røykalaks Vi har nå laget en dekorativ og fin eske til røykalaksen vår. Dette er en perfekt gave til venner, eller som firmagave.

eide magasinet 23


JULETAPAS

JULETAPAS – SPENNENDE OG LETTVINT! Tapas har blitt svært populært også her til lands. Men hvorfor ikke prøve en ny vri – med smak av tradisjonsrik julemat? En garantert suksess hos både gjester og vertskap!

Til jul henter vi gjerne fram det beste vi har, og med råvarer fra vår fantastiske landsdel har vi utrolig mye godt å velge i. Men tradisjonelle matvarer kan gjerne brukes på nye måter, og kanskje får vi nye smaksopplevelser ved å tenke litt nytt? Vi slår et slag for juletapas, og er sikker på at du ikke vil angre på at du prøver det, du også!

24 eide magasinet

Heim med tapas

Tone Hilde Birkelund vokste opp i Eidkjosen, og er barnebarn av butikkens grunnleggere. Selv om hun flyttet til Bodø for syv år siden, må hun stadig vekk «heim» på besøk, som hun fortsatt sier. Så da hun var innom i heimbygda sist gang, spurte vi henne om hun ikke kunne lage sin jule-

tapas og dele oppskriftene med våre lesere – noe hun selvsagt gjerne ville! Hun er veldig glad i å reise og hente nye impulser til kjøkkenet rundt om i verden, og har faktisk bodd og jobbet i Spania. Tapas er hun veldig glad i, så det serverer hun året rundt og tar i bruk sesongenes råvarer


JULETAPAS

etter som de er tilgjengelige. Til jul var det derfor en selvfølge at hun prøvde å bruke tradisjonell, nordnorsk julemat som utgangspunkt for å servere tapas med smak av høytiden. Sammen med vår pølsemaker Mads Nilsen har hun dekket opp et fantastisk fristende utvalg juletapas som garantert vil gjøre suksess blant gjestene ved juletider. Oppskriftene har de begge bidratt til. Tone Hilde sier at hun gjerne henter inspirasjon fra andres matlaging og oppskrifter, som hun så prøver ut og tilpasser slik hun synes det passer best. Og med tapas er det nesten uendelig mange muligheter, det er bare fantasien som setter grenser.

Variert og sosialt måltid

Tone Hilde mener at et tapasmåltid kanskje blir mer spennende for gjestene, rett og slett fordi man får mulighet til å smake så mye forskjellig på én gang. Fisk og kjøtt sammen, og både kalde og varme retter gjør at måltidet blir svært variert. Dessuten er gjerne tapas litt lettere enn en tradisjonell middag, slik at man kan spise mye forskjellig uten å måtte «ta kvelden» etterpå. Og det kan man jo ofte ønske seg rundt juletider? For den som er vertskap og kokk, gjør tapas at kvelden blir mye roligere ettersom det aller meste er tilberedt på forhånd. Dermed slipper man å tilbringe halve tiden på kjøkkenet når man egentlig har mest lyst til å være sammen med gjestene og kose seg. Og man får god tid til å snakke sammen med tapas på bordet, for man sitter gjerne lengre og spiser når man har mange mindre retter å velge blant. Appetitten blir også på topp med et bredt utvalg småretter, for man vil jo smake på alt – og gjerne noen ekstra ganger på «favorittene»! Rundt juletider blir det ofte rester til overs etter ulike måltider, og tapas er en utmerket måte å bruke disse på uten at det føles som vanlig restemiddag. Bruk det du har i kjøleskap og kjeller, og kombinér tradisjonelle råvarer på nye måter. Tone Hilde og Mads har her laget sine juletapas-favoritter – prøv noen av disse oppskriftene og vi garanterer at det blir en smaksopplevelse som dere vil huske lenge!

Tone Hilde og Mads med tapas av tradisjonell norsk julemat.

TIPS! Server tapas på fjøler. Det er både enkelt og fint! På Britts Boutique har de et stort utvalg fjøler.

eide magasinet 25


JULETAPAS

Tapasoppskrifter 4 personer

Eides fenalår til juletapas

Stekt Eides røykelaks på eplemost

Eides gravlaks på flatbrød

8 skiver av fenalår Ca. 300 gr fine små Gulløye eller mandelpotet ½ dl god olivenolje ¼ dl nykvernet pepper ½ ts godt salt 2 ss friske urter (timian, persille og/eller oregano)

200 gr røkelaks 200 gr eplemost 1 ts malt kanel

Her kan man bruke Eides gravlakssaus eller lage sin egen.

Vask potetene godt, skallet skal sitte på. Kok potetene knapt møre i vann.

Server eplemosten i et lite glass. Legg lakseskivene på toppen av glasset.

Del den røkte laksen i fire skiver. Stek disse raskt på begge sider i en tørr varm panne. Løft skivene forsiktig over på kjøkkenpapir og la de bli lune. Bland eplemost og kanel.

Varm opp oljen og vend de dampede potetene i denne. Tilsett krydder og urter. Bruk kanapépinner for å holde fenalår og potet sammen.

TIPS!

Pepperkake med blåmuggost

4 stk pepperkaker 4 stk lammerull 4 ts rømme

4 stk pepperkaker 50 gr blåmuggost fra Kjærringøy 1 ss sæterrømme 4 stk valnøttkjerne

Legg en teskje med rømme på hver pepperkake. Legg på finstrimlet lammerull.

Ost og rømme blandes til osten er løst opp. Legg en teskje på hver pepperkake. Pynt med valnøtter.

26 eide magasinet

Bland sennep, sukker, vinedikk , litt salt og pepper sammen i en bolle med en håndvisp. Tilsett oljen litt etter litt, først i dråper, så i en tynn stråle til det blir en tykk kremaktig saus. Bland i finhakket dill. Legg laks og litt saus på flatbrød.

Legges på rett før gjestene kommer ellers blir pepperkakene myke.

Pepperkake med Eide heimelaga lammerull

2 - 3 ss sterk sennep 1 ss sukker ½ - 1 ss vineddik Salt og pepper 1 ½ dl olje ½ dl finhakket dill


FRUKT OG BÆR

FRUK T OG BÆR Prøv en frisk og fruktig dessert i jula som garantert vil gjøre suksess blant både unge og voksne – frukt og bær dyppet i sjokoladesaus! Og enklere servering skal du lete lenge etter. Malin med en av sine favoritter: fruktfat med nydelig sjokoladesaus.

De unge vil gjerne ha en god dessert eller noe søtt å kose seg med, men de gjør ofte matlagingen litt mindre komplisert enn generasjonene før dem. Og de vil gjerne spise sunt og lett – derfor er bær og oppkuttet frukt med varm sjokoladesaus til midt i blinken!

Populær dessert

Malin Pettersen er datter av kjøpmann Bård, og glad i å lage mat. Når søskenbarnet og venninnen Stina er på besøk, lager de gjerne noe enkelt og godt å spise. Jordbær, blåbær og andre bær samt oppkuttet frukt kombineres med varm sjokoladesaus, og dermed er det klart til servering. Enklere blir det ikke! Også de voksne liker denne fristende kombinasjonen, og for dem som er vertskap i jula er dette en glimrende rett å ha i bakhånd

hvis man får uventet besøk – eller hvis man for eksempel har åpent hus og ikke vet nøyaktig hvor mange gjester som dukker opp. Man kan bare skjære opp frukt etter behov, og blir det saus til overs kan den varmes opp en annen dag.

Enkel tilberedning

Bruker man ren sjokolade, kan man smelte den i en skål i mikrobølgeovnen. Kjør den først i 20 sekunder på full effekt, rør deretter rundt og varm den litt etter litt, til den er passe flytende slik at den ikke brenner seg. I en skål med telys under holder den seg flytende lengre. Oppskriften til høyre lages i vannbad og bruker fløte, slik at sausen holder seg flytende av seg selv. Dette må prøves!

Sjokoladesaus 1 del fløte 1 del sjokolade F. eks. 3 dl fløte og 300 g sjokolade Varm opp fløten til kokepunktet og hell over sjokoladen. La stå 2 minutter før du rører alt godt sammen.

eide magasinet 27


BAKING

K AKER SOM ALLE K AN BAK E

Gøril med to av sine favorittkaker.

28 eide magasinet


BAKING

Det er alltid spennende med nye kaker, men kanskje er du blant dem som er litt redd for at oppskriften er for komplisert? Det er det ingen grunn til! Man kan godt prøve seg på nye kakeoppskrifter selv om man ikke er dreven entusiast. Det synes i hvert fall Gøril Melsbø som bor på Mortensnes i Tromsø. Hun deler to oppskrifter med oss som hun er veldig fornøyd med. Selv baker hun en gang i blant, til bursdager og liknende anledninger, og er ikke redd for å prøve nye ting.

Inspirasjon

– Når jeg leser fristende oppskrifter på nettet og når jeg smaker gode kaker, får jeg lyst til å bake de selv, forteller hun. – Det er artig å prøve noe nytt. To nettsteder som hun gjerne besøker, er Det Søte Liv (detsoteliv.no) og Bakerinnen (bakerinnen.no). Sistnevnte blogg skrives av en dame fra Harstad, og har mange gode oppskrifter. Sjokoladekaken fra Café Sting var det en venninne i Stavanger som sendte henne et bilde av, og da måtte hun bare søke etter oppskriften for å prøve den – den så rett og slett for fristende ut! Og den smakte like godt som den så ut, forteller Gøril.

Ikke vær redd for å prøve!

Hun har selv gått i fellen med å være redd for at kaker skal være altfor kompliserte, når de viser seg å være svært greie å få til. Et eksempel er Islandskaken. – Oppskriften til den kaka hadde jeg liggende i over et år, før jeg turte å prøve den. Og så viste det seg jo at den var utrolig lett å bake! Eggekremen skiller seg aldri, så det er ingen grunn til å være bekymret, avslutter hun.

Café Stings Sjokoladekake

Islandskake BUNN 5 eggehviter 1,5 dl sukker 2 dl kokosmasse 1/2 plate kokesjokolade, hakkes EGGEKREM 5 eggeplommer 100 g sukker 1 dl kremfløte 100 g ekte meierismør, hardt 1/2 ts vaniljesukker KAKEFYLL 1 pk svisker, kokes møre i litt vann, siles 1 pk fløte + 1 ss sukker Daimsjokolade BUNN Pisk eggehvitene stive på lav hastighet, så pisker du inn sukker – litt etter litt.  Vend forsiktig inn kokosmassen og sjokoladen. Ha deigen i en rund form (24 - 26 cm i diameter) med bakepapir i bunnen. Stek ved 175 °C i ca. 1 time EGGEKREM Eggeplommer, sukker og 1 dl fløte kokes opp, avkjøl litt. Kan godt kokes i et par minutter. Rør smøret og vaniljesukkeret inn i eggekremen. Avkjøl. Legg den avkjølte eggekremen på bunnen, deretter legges de kokte sviskene oppå. Fløten og sukkeret piskes til krem og has over sviskene. Pynt med knust Daim eller Daimkuler. Bruker du bær i stedet for svisker, legger du dem oppå kremen. Glutenfri, uten hvetemel

SJOKOLADEKAKE 125 g ekte meierismør 1 dl vann 3 ss bakekakao 1 ts vaniljesukker 4 egg 250 g sukker 150 g hvetemel 3 ts bakepulver

TIPS! «Café Stings sjokoladekake» kan fryses.

SJOKOLADEKREM 2 egg 1 dl kremfløte 135 g sukker 50 g kokesjokolade 125 g ekte meierismør 1 ts vaniljesukker PYNT Raspet mørk eller hvit sjokolade Smelt smøret i en kjele. Tilsett vann, kakao og vaniljesukker. Ta kjelen av platen og pisk inn 4 eggeplommer med elektrisk mikser. Ha så i sukker, mel og bakepulver. Rør deigen glatt og klumpfri. Pisk eggehvitene stive. Vend dette i deigen til slutt. Ha deigen i en rund form (24 - 26 cm i diameter) med bakepapir i bunnen. Stek kaken nederst i ovnen ved 175 °C i ca. 45 minutter. Avkjøl kaken i formen. Ta den ut og fjern bakepapiret. Del kaken i to bunner. Til sjokoladekremen has kremfløte, egg og sukker i en kjele. Gi blandingen et oppkok under omrøring. Ta kjelen av platen og rør i oppdelt kokesjokolade slik at sjokoladen smelter. Ha så i smør og vaniljesukker. Rør til smøret har smeltet og blandingen er glatt og klumpfri. Sett kjelen med kremen i kjøleskapet i minst 2 timer*. Pisk den så opp med elektrisk mikser til den blir luftig og lysere i fargen. Fyll og pynt kaken med sjokoladekremen. Dryss over raspet sjokolade til pynt. * Sjokoladekremen må stå i kjøleskapet før den piskes opp, ellers er den for tynn i konsistensen. Pass også på at kaken er helt avkjølt før du fyller og glaserer den.

eide magasinet 29


OST

DU S T ORE V ERDEN FOR NOE SMAKER! Ost lages over hele verden og passer til alt – selv på pepperkaker.

På Eide Handel er vi opptatt av en ting, og det er å gi våre kunder den beste smaksopplevelsen basert på de beste råvarene. Hva er vel da mer naturlig enn å vie rikelig plass og oppmerksomhet til spennende oster fra nær og fjern? Ost er i utgangspunktet laget av melk, løype og melkesyrebakterier. Forskjellige produksjonsprosesser, temperaturer og etterbehandlinger gjør at du finner tusenvis av ostesorter verden over. Ikke mindre enn 200 av dem finner du i vår ostedisk, et utvalg vi tør påstå vi er alene om i Tromsø. Med nye

30 eide magasinet

smaksprøver i vår ostedisk hver uke skal det være lett å oppdage nye hjørner av en stor gastronomisk verden.

En allsidig venn i adventstida

– Ost passer som nesten alt – som forrett, hovedrett, snacks, på grillen, i kaker, på pizza, topping til bakt potet eller på biffen. Ost kan også være smaksforsterker i supper, sauser og pasta. Og det perfekte reisefølge på hytta, fordi den ikke krever noen forberedelser, forteller Annvei Sandvik ved Eide Handel.

Som butikkens osteansvarlig har hun naturlig nok et stort hjerte for disse myke skapningene med varierende kroppslukt. Til advent anbefaler Annvei en av sine favoritter; Rougette, en mild kittmodningsost som smaker nydelig på loff eller usaltet kjeks og med litt klementin på. – Adventen er ventetida, og da smaker det godt med litt Selbu Blå på pepperkaka med en liten dæsj akasiehonning. ►


OST

Osteansvarlig Annvei Sandvik viser deg hvordan du kombinerer spennende smaker til et herlig ostemĂĽltid.

eide magasinet 31


OST

Kortreiste smaker

Bomstad Gård i Nordkjosbotn er Eide Handel sin nærmeste osteleverandør. Herfra kommer Balsfjords svar på fetaosten. Fra Lofoten kommer Rød, Kvit og Blå Kjærringøy fra Kjærringøy Gård, henholdsvis kittmodnet, kvitmugg og blåmuggoster laget av upasteurisert kumelk. – Flere norske økologiske osteleverandører lager svært spennende produkter. Sæterstad Gård produserer nydelig brunost av geitemelk. I tillegg finnes Kaspari, Fjellost og Bukkeblå – alle med himalayasalt, forklarer Annvei.

– Vi har 21 marmelader beregnet til de forskjellige ostetypene, samt kvede, rips- og rognebærgele. Nytt av året er en egen marmelade til brunost bestående av tranebær, moreller og rips, og selvfølgelig den uunnværlige norskproduserte chiligeleen fra Ostegården. Den smaker også fortreffelig til kylling, skalldyr, på pizza og i hamburgeren. Vi er de eneste nord for Trondheim som selger den. Jeg vil også anbefale de nye italienske marmeladene fra Olivino laget av fiken, pære, kirsebær, aprikos og mandarin. Det smaker fortreffelig.

Osten har lange tradisjoner rundt om i verden. Forskerne vet at både de gamle grekerne og egypterne brukte ost. Vikingene var berømte for sine ferskoster. I deres store gjestebud ble ostemasse og flesk servert sammen på store sølvfat. Annvei Sandvik har særlig sans for oster med en spennende forhistorie.

Et ostebord til jula

– Nýr, en syrlig ferskost fra Grøndalen økologiske Gårdsmeieri i Nes, synes jeg er spesielt spennende. Der får kalven være sammen med mor, noe som gjør at både ku og kalv trives bedre. Da liker jeg å tenke på at produktet blir så bra fordi dyra har det bra. Derav Nýr fra lykkelige kyr, smiler hun.

– De fleste brier passer med salte kjeks, mens til blåmuggoster kan spelt benyttes. Eidebrødet er nydelig til blåmuggoster, mens fine baguetter og usaltet kjeks kan benyttes på for eksempel kittmodnet ost, forklarer hun.

Så glad i denne osten er hun, at hun har omkomponert en gammel ostekakeoppskrift og tilsatt Nýr.

Noe godt til osten

De fleste oster trives best med noe søtt eller friskt til.

32 eide magasinet

– Skal du lage til et ostebord bruker du gjerne flere sorter. Ostene er like forskjellige som oss. Bruk en mild ost, gjerne en brie eller en ferskost. Ha også en stram ost med mye smak og aroma. En blåmugg- eller en fastost gjør seg også. Kjeks er selvsagt til ostefatet.

Appelsingløgg 4 porsjoner 4 stk appelsin, bruk bare saften 1 stk appelsin i skiver 0,3 ts anis, malt 0,5 ts ingefær, revet 0,5 ts koriander, hakket, frisk 12 stk nellik, hel 1 stk kanel, hel Press saften fra appelsinene og ha den i en kjele. Om appelsinene ikke er så saftige, press flere appelsiner. Skjær en hel appelsin i skiver og tilsett. Deretter tilsettes alt krydderet.

– Hva er ditt beste ostetips? – Temperer alltid osten en time eller to før du serverer den, da kommer dens smak og egenskaper best til sin rett, avslutter ostekjenner Annvei Sandvik.

Kok opp, skru ned varmen og la gløggen trekke over svak varme i ca. 30 minutter slik at kryddersmaken kommer til sin rett. Server appelsingløggen rykende varm, f.eks. sammen med pepperkaker.


EIDEK AFFE

EIDEK A F F E Til jul bør det være ekstra god kaffe! Eidekaffen blandes, males og pakkes hos oss i Eidkjosen og blir dermed så lokal som kaffe kan bli her i arktiske størk. Her blir kaffebønnene blandet og malt etter egnet grad til forskjellig bruk og pakket i våre egne poser. Eidekaffen fåes kjøpt både som filtermalt, kokemalt og presskannemalt. I tillegg som hele bønner for dem som vil kverne selv eller har kaffemaskin. Så du finner garantert den varianten du trenger!

Årets nyhet: Puls Extraction Process Les mer om JURAs kaffemaskiner på nett: Dette er årets nyhet fra JURA. Den nye E-linjen revolusjonerer gleden av kaffe i alle aspekter.

www.jura.com

Puls Extraction Process (P.E.P.©) er den eneste prosessen i sitt slag i verden og garanterer den aller beste aroma for kort spesialkaffe som espresso og ristretto. Maskinen har CLARIS Smart filter som gir kaffen vann av perfekt kvalitet og den beste smak på kaffen. Knappene på forsiden av maskinen og den moderne TFT-skjermen gjør betjeningen utrolig enkel. De integrerte vedlikeholdsprogrammer og nye utskiftbare melketuter sikrer maksimal hygiene. Denne JURA-maskinen er en glimrende julegave til familien, bedriften eller andre steder der man liker god kaffe!

eide magasinet 33


EN ESKE FULL AV SMAK

J U L E G AV E R

EN ESKE FULL AV SMAK

Åse og Helene med en sikker vinner på gavefronten.

34 eide magasinet


EN ESKE FULL AV SMAK

KOMPONER DIN EGEN GAV EESK E! Vi selger stadig flere av våre populære gaveesker, og nå til jul er det spesielt mange som velger dette som gave til matglade venner, familie eller bedriftsforbindelser. Gaveeskene fås i ulike størrelser, og nytt av året er at du kan gå inn på våre nettsider og velge innhold selv. Når du bestiller gaveesken kan du velge og vrake blant våre heimelaga spesialiteter, utvalgte spennende lokale varer og andre fristelser! En nyhet av året er våre unike krydderblandinger. Disse vil garantert bli et populært innslag i julematen.

Samtidig finner du kjente klassikere fra Eide Handel, som lammerull og røykalaks. Fordi dette er mat som må oppbevares under riktige forhold, kan vi dessverre ikke sende gaveeskene med posten – de må derfor hentes på butikken. Men du kan gjøre bestillingen via våre nettsider på forhånd, og få eskene pakket med akkurat det innholdet du ønsker. Denne gaveesken vil garantert bli satt pris på og komme til nytte i lang tid etter at den er pakket opp. Kanskje du skulle bestille en til deg selv også?

Gå inn på vår webside, her finner du et fint utvalg og du kan velge og vrake i godsaker:

www.eidehandel.no

eide magasinet 35


JAKTEN PÅ DEN GODE SMAKEN

Vi er stolt av våre ansatte på Eide Handel

JAK TEN PÅ DEN GODE SMAK EN

Vår ferskeste butikkslakter Malene med sin læremester Øystein.

36 eide magasinet


JAKTEN PÅ DEN GODE SMAKEN

Vår ferskvaresjef Øystein Moe (44) er fagmann til fingerspissene, og har et stort hjerte for matkultur og den gode smaken. Vi har vært så heldige å ha Øystein her hos oss i ti år nå, og han er sentral i utviklingen av Eide Handel. Øystein har lang erfaring som kokk og har jobbet rundt om i verden, før han slo seg til ro og stiftet familie på Sommarøy.

gjerne inspirasjon fra utlandet når retten skal lages. Det er min matfilosofi.

– Drivkraften er å få lov til å være kreativ, ha inspirerende arbeidskollegaer og få jobbe med gode lokale råvarer hver dag.

Fagmann med konkurranseinstinkt

Og tilbakemeldingene fra kundene setter han stor pris på.

– Vi bor midt i matfatet, sier Øystein.

Øystein er levende opptatt av mat, og utvikler seg hele tiden som fagmann. Gjennom årene har han vært dommer, deltaker og lagleder i et tjuetalls konkurranser både lokalt og nasjonalt. Han har deltatt flere ganger i konkurransen Arktisk Kokk, som han vant i 2001. Nå har han begynt å delta der igjen, og en fjerdeplass i år har bare gjort ham mer skjerpet for å kjempe i toppen neste gang.

– Å lage lokal tradisjonsmat blir aldri feil. Bruk de lokale råvarene vi har, men hent

Det er allikevel i det daglige virket i butikken, at Øystein trives best.

– Jeg fikk interessen for mat i ungdomsårene, kan han fortelle. Han vokste opp på Brensholmen, og brenner for de unike råvarene vi er omgitt av her i vår fantastiske landsdel.

– Alle har forskjellig utgangspunkt. Du møter alt fra de med begrenset kunnskap til de som kan lage en sjuretters med vin på strak arm, sier Øystein. – Det har hendt at kunder da ringer meg for å takke for maten. Det er spesielt å få oppleve det, avslutter han.

Vår dyktige butikkslakter Malene Selander (20) er fingernem som få, og tross sin unge alder, en av Norges beste i sitt fag. Dyktige fagfolk er grunnlaget for alt vi gjør på Eide Handel, og derfor er det svært gledelig når nye, unge talenter ønsker å jobbe hos oss. Harstadjenta Malene tok fagbrevet sitt denne våren. Det gjorde hun gjennom å jobbe her, og hun er en av de få som kan kalle seg butikkslakter, som er et helt spesielt fagområde. Det er blant annet hun som sørger for at kundene våre kan kjøpe tilskårne kjøttvarer av høy kvalitet, noe som våre unike råvarer fortjener.

En perfeksjonist

– Det handler om å treffe riktig med kniven i alle ledd, forklarer Malene når hun skal beskrive et perfekt skåret stykke kjøtt. – Det har vært trening både hjemme og etter jobb. Og kollegaene har delt av kunn-

skapen sin, forteller hun. Malene er litt av en perfeksjonist, og svært dyktig med kniven. I høst deltok hun under NM i Kjøttfag i Oslo, der hun tok tredjeplassen i sin klasse. Noe vi selvfølgelig er svært stolte over! Selv om hun har tatt fagbrevet, hviler hun ikke på laurbærene. Nå jobber hun for å videreutdanne seg innen faget, og arbeider sammen med vår pølsemaker Mads Nilsen for å lære mer og bli en enda dyktigere fagperson. Vi gleder oss til å følge henne fremover. Og du som er kunde kan nyte godt av håndverket til Malene og våre andre dyktige fagfolk, i form av kjøttvarer av høy kvalitet til jul – det er bare å stikke innom!

eide magasinet 37


BLOMSTER AVDELING

BLOMSTRENDE VEKST En av årets store gladnyheter er at vi har fått enda bedre plass til blomsteravdelingen i butikken. Her finner du nesten alt du kan ønske deg!

Vi kan nå tilby et godt utvalg avskårne blomster slik mange har ønsket seg.

Midt inne blant blomster og tilbehør finner du Ingrid, som blomstrer om kapp med de vakre plantene. Med god hjelp fra Annvei, som er utdannet blomsterdekoratør og til vanlig jobber i ostedisken, skaffer hun det meste du kan ønske deg av planter og tilbehør. Da Posten flyttet sin virksomhet fra Eidkjosen, fikk vi ledig plass i butikken som vi valgte å bruke på et enda bedre tilbud til våre kunder. Mange hadde ønsket seg muligheten til å kjøpe avskårne blomster hos oss, og dette fikk vi nå endelig muligheten til å tilby.

38 eide magasinet

Et rikholdig utvalg

Lokale planter

I tillegg til plantene finner du selvsagt også slikt som hører med – et bredt utvalg blomsterpotter, pyntegjenstander og «krushunda». Vi har også fått bedre plass til å utvide utvalget i sport og fritid, samt kjøkkenartikler.

Som alltid ønsker vi oss tilbakemeldinger fra dere som er kunder hos oss på alt vi gjør, så snakk gjerne med Ingrid og gi oss innspill til hvordan den nye blomsteravdelingen vår kan bli enda bedre. Velkommen innom!

Vi er svært glade for at vi endelig kan tilby avskårne blomster hos oss, i tillegg til hovedsortimentet som består av potteplanter og sesongaktuelle vekster. Vi har investert i en del utstyr for å sørge for at alle våre avskårne blomster holder seg best mulig, slik at du som handler her får topp kvalitet.

På Eide Handel ønsker vi alltid å støtte opp om og samarbeide med lokale produsenter, og vi er svært glade for at vi også i denne avdelingen har mulighet til nettopp det. Fra Nygård Hagebruk på Kvaløysletta kan vi tilby lokale blomster og planter, blant annet den berømte Kvaløystjerna – en Julestjerne dyrket fram under nordlyset.


BLOMSTER AVDELING

Ingrid er ansvarlig for blomsteravdelingen – hun kan hjelpe med det meste!


ÅPNINGSTIDER MANDAG – FREDAG 06 – 23 LØRDAG 07 – 22 Eidkjosen, 9107 Kvaløya • Tlf.: 77 66 56 50 • e-post: post@eidehandel.no • www.eidehandel.no

Vi ønsker deg velkommen til en lønnsom og trivelig julehandel i Eidkjosen. Det kommer ikke an på hva man spiser mellom jul og nyttår, men hva man spiser mellom nyttår og jul.

40 eide magasinet

Profile for Norbye & Konsepta

Eidemagasinet 2015  

Eidemagasinet 2015