__MAIN_TEXT__

Page 1

Trend & tradisjon

matprat.no

Et nordnorsk magasin om mat – Nr 1 2009

• Påskefristelser • Toppturer og turtips • Havgull fra Sommarøy • Pynt til påske • Oppskrifter og nyheter


Spennende årstid Kjære leser.. Lyset og sola har igjen tatt tak i oss. Selv om jeg setter enormt stor pris på også den mørke årstiden, er det hvert år like godt å kjenne energien vende tilbake i takt med et økende antall soltimer. Hos meg vekker dette også iveren etter å komme meg ut, for å nyte den vakre naturen vi er skjenket her nord. En tur på ski eller til fots gir meg både ny energi og varige opplevelser. I en travel hverdag er dette en verdifull investering, som gir avkastning for både kropp, sjel og sinn. I dette nummeret av Trend & Tradisjon har vi valgt å fokusere på friluftslivets gleder. Du får noen tips om turer, men det finnes mange flere. Kanskje finner du også noen nye ideer om god turmat. Det viktigste er uansett at du finner en tur og et innhold i tursekken som passer akkurat deg og dine. Tur skal være trivsel, og gi lyst til nye turer.

Som vanlig får du servert spennende oppskrifter i Trend & Tradisjon. Selv den minst rutinerte kan skape de beste måltid på kjøkkenet. De tre viktigste ingrediensene er lyst, tid og gode, lokale råvarer. Fra Sommarøy presenterer vi en verdensnyhet; Havgull er en smaksopplevelse av de sjeldne. En nyskapning, basert på lokale råstoffer og lokal entusiasme.   Vi på Eide Handel legger hver dag vår ære i å tilby varer av høyeste kvalitet. Vi er kjent for vår unike ferskvareavdeling. Våre dyktige fagfolk presenterer i dette magasinet flere egenutviklede produkter, som kaviar, grillklart pinnekjøtt og tørrsaltet bacon.  Selv om den heftigste skreisesongen er på hell, yter havet fortsatt av sitt næringsrike matfat. Hver dag får vi inn store mengder kvalitetsfisk som bare er noen timer gammel. Det er det som er med å gjøre fiskedisken vår unik, du får ikke ferskere fisk uten å fiske den selv. Med ønske om at du skal trives i vår butikk, både med utvalget, kvaliteten og prisene, er det en glede å ønske deg velkommen til en hyggelig handel!   Legg turen innom Eide Handel, og god tur på Kvaløya!

Trend & tradisjon Trend og Tradisjon er et nordnorsk magasin om mat. Ansatte ved Eide Handel har produsert magasinet i samarbeid med Fagtrykk Ide AS. Utgiver: Mathuset Eide Handel Produksjon: Fagtrykk Ide AS Tekst: Pål Jakobsen Foto: Bjørnar G. Hansen. Førstesidefoto: Jens-Morten Øvervoll.

2

Opplag: 24 500 Distribusjon: Posten Tips og innspill til magasinet kan du sende til butikken: post@eidehandel.no eller til prosjektleder: lasse@fagtrykkide.no PS! Har du reservert deg mot reklame i postkassen, kan du hente ditt eget magasin

hos Eide Handel, eller Britt´s Boutique, neste gang du er på handletur. Eide Handel E-post: post@eidehandel.no www.eidehandel.no Tlf. 77 66 56 50

CATERINGMENY

Gå inn på www.eidehandel.no


Gode tilbud

Innhold Kjendislaks fra Husøy

4

Havets konge

6

Rita Karlsens hemmelighet Kongekrabbe er festmat

Helgens fristelser

10

Utelek setter fart på matlysten

12

Nyhet, grillklart pinnekjøtt

14

Gerd lager påskelam

16

Toppturer og turtips

22

Havgull og annet godt fra havet

30

Hodebry med flotte premier

38

Biffdisken topper seg mot helgen Moro og matgleder rundt bålet En ny, unik smaksopplevelse

Gerd Sjurelv inviterer til festmåltid Kvaløya er en øy av fristelser

Nyheter fra lokale produsenter Påskemoro for små og store

30

Gjelder til 4. april eller så langt beholdningen rekker

Storkveita fra yttersia

Lammebog, varmrøkt, kokt

12

– en smaksopplevelse

7900

16900

Freia, Kvikk Lunsj, 4 pk

1690

Appelsiner, spanske

1000

22 10 16


- Den er eksklusiv, sier Rita Karlsen. Hun er tredje generasjon Karlsen som er med å drive øyas hjørnesteinsbedrift, fiskeribedriften Brødrene Karlsen. Hun er spesielt stolt av Rita Karlsen Husøyas varmrøkte laks. - Den er sabla god! Og så eksklusiv at det er bare på Eide Handel du kan få kjøpt den i Tromsø, forteller hun. Men selv om produksjonen rives bort i det øyeblikk den er ferdig, har hun ingen umiddelbare planer om å gi den varmrøkte laksen samme kjendisstatus som øyas innbyggere. Derfor er produksjonen svært begrenset. - Det har vært en hobby siden 90-tallet, og er det egentlig fortsatt. Det er andre ting vi lever av, men vi synes det er artig å ha et slikt nisjeprodukt, som vi produserer hele veien fra smolt til ferdig og høyforedlet produkt, sier Rita. Hemmeligheten bak den gode smaken ligger i både en helt spesielt krydderblanding og en egen produksjon. Ingen av hemmelighetene vil Rita dele med andre. Bare noen ytterst få utvalgte er innvidd oppskriften og røykeprosessen.

Varmrøkt - lettere og bedre kan det ikke bli..

Husøy ligger i Øyfjorden nordvest på Senja. Det bor ca 240 innbyggere på øya, og befolkningsveksten er positiv. For bare et par tiår siden var eneste atkomst til øya med båt. Tunnel og en 300 meter lang molo gjør at den i dag er et yndet besøks- og fotoobjekt. Fortsatt praktiseres siesta på Husøy, og hustakene er bardunert til bakken på grunn av de tøffe værforholdene.

- Vi er åpenhjertig og byr veldig på oss selv her på Husøya, men oppskriften gir vi ikke til noen, humrer Rita. Sikkert er det uansett at Husøyas varmrøkte laks vinner stadig nye tilhengere, akkurat som innbyggerne som bor der. Den som serverer denne eksklusive fiskegodbiten kan vente seg uvanlig mange hyggelige komplimenter.

- Vi har høysesong for varmrøkt laks rundt påske, konfirmasjon og jul. Da får vi ikke produsert nok, sier Rita Karlsen.

Varmrøkt og ovnsbakt Husøylaks:

4

TV-serien ”Da damene dro” har gjort innbyggerne på smellvakre og det ekstremt intime fiskeværet Husøya til rikskjendiser. Damene dro til Malta – mannfolkene ble overlatt til hjem og barn. Alene med bleieskift, husstell, barnehage og klesvask. TV2-serien traff en nerve som har gjort den til vinterens TV-slager.

Pakk den frosne fisken inn i folie sammen med litt meierismør, som fordeles oppå. Stekes på 220 grader i ca en halv time. Serveres med kokte poteter og en lett fruktsalat: 2 appelsiner, 2 epler, druer og litt purreløk holder for 5-6 personer.


Gode tilbud Gjelder til 4. april eller så langt beholdningen rekker

kjendislaks Opp mot en million TV-seere har hver uke denne vinteren fulgt livet på Husøya. Men noen små hemmeligheter har kjendisøya fortsatt – som den varmrøkte Husøylaksen!

Laksen på Husøya er sporbar og vokser opp i ett av to økologisk godkjente oppdrett i Norge. Det betyr at man kan spore hele produksjonskjeden helt ned til hver enkelt fisk. Laksen er helt fra smoltstadiet vokst opp i et økologisk bærekraftig miljø, uten tilsettingsstoffer og i merder som ikke avgir miljøskadelige stoffer.

Lettsalta torsk

Skreimølja

5900

3990

Varmrøkt og delikat. En utrolig smaksfull godtbit fra kjendisøya Husøya. Bedre og lettere kan det knapt bli. Serveres med kokte poteter og en lett fruktsalat.

Eidebrødet

1500

Torskemedaljonger, marinert

9800


Havets Konge!

Kongekrabbe finner du alltid i frysedisken.

1 Matsaks fra Britt´s Boutique. Kongekrabbe er festmat. Prisen skremmer ikke lenger, og på kjøkkenet krever den ikke spesielt mye av deg. Fra å være en utskjelt art, er den blitt en høyt aktet råvare som stadig vinner nye tilhengere. Kongekrabbe kan presenteres til alle måltider; forrett, middag, salat. 6

2 Genial hvitløkskutter fra Britt´s Boutique. Varmt eller kaldt. Bare fantasien setter grenser for tilberedingsmulighetene. Den er unik på grunn av sine massive kjøttstykker; en voksen krabbe kan veie opp mot ti kilo. Kongekrabbens snøhvite kjøtt og delikate oransjefarger i skallet gjør at ethvert matfat der denne

Kun kort tid i gryta. serveres pirrer smaksløkene allerede før første bit. Det spiselige kjøttet finner man i beina og klørne; de ti beina utgjør hovedvekten til en Kongekrabbe. Kjøttet har en sødmefylt smak og en saftig konsistens. Det er rikt på proteiner og inneholder bare ett gram fett per hundre gram.


Kongekrabbe er ikke lenger en eksklusiv råvare forbeholdt velbeslåtte familier med over gjennomsnittlig fartstid over grytene.

Havets Konge: Krabbesuppe:

1) Kok krabben. Klipp klørne/ beina i passe porsjonsstykker, normalt på midten. Kløyv på langs med en god matsaks. Fordel med skallet ned jevnt i en ildfast form. Marinade: 100 g margarin 100 g fint hakkede valnøtter En god neve Basilikum 3 fed hvitløk 3 ss honning

2) Glem å presse hvitløken – en hvitløkskutter sørger for at oljen forblir i løken. Putt en delt fed inn i kutteren, rull tre-fire ganger langs kjøkkenbenken; aldri har du kuttet hvitløk bedre og lettere.

3) Røres og freses raskt, sammen i en liten gryte. Fordeles jevnt oppå krabbekjøttet. La retten godgjøre seg i 10 minutter på 200 grader nede i ovnen. Serveres med deilig loff.

300 g poteter i terninger 200 g gulrøtter i terninger 2 sjalottløk, grovhakket 2 hvitløksbåter, hakket 2 ss smør 1 dl hvitvin 3 dl grønnsakskraft 3 dl kremfløte Salt, pepper Kjøtt fra ett ben av Kongekrabbe Fres gulrot, løk og hvitløk et par minutter. Skal ikke bli brunt. Hell på hvitvin og la den koke nesten helt inn. Tilsett potet og kraft og kok opp til alt er mørt. Mos suppen med stavmikser eller i foodprocessor. Sil den over i et rent kokekar. Tilsett fløte, kok opp og smak til med salt og pepper. Stek krabbekjøttet lett i varm panne. Hell suppen i varmetalerkner og legg krabbe på toppen.

Nyhet:

Tana og Senja

..fra Vinmakeran De 5 Vinmakeran fra Tromsø holder på både utviklingsglede, humør og mot; i løpet av vinteren har de presentert to nye smaker for salg. Tana er smaken av bringebær og solbær. Med også litt krøkebær. Rund og smaksfull, med en frisk syrlighet i ettersmaken er den en perfekt dessertvin. Senja er laget på halvparten krøkebær, samt en miks av blåbær, solbær og rødrips. Den er en rødvin til alt man synes rødvin passer til. Også til torsk, fordi den er frisk, fruktig og fattig på tanniner. Alle vinene fra De 5 Vinmakeran har et uttrekk av rosenrot, Nord-Norges svar på ginseng. Alkoholprosenten på butikkvin er 4,7 – den samme som i øl. De Fem Vinmakeran har gjort det til næring å lage vin i Nord-Norge, av nordnorske råvarer. Bare de beste bærene holder. Med de nye smakene finner du nå tre herlige smaker fra dem i hyllene våre: Tana, Senja og den hvite Lofoten.

3 Klar til å serveres.

Serveringstips: Koke, steke, grille, røyke, salte, krydre. Det finnes knapt grenser for hvordan det velsmakende krabbekjøttet kan utnyttes i matfatet.

Kok opp ti liter vann med en til to never salt og 3-4 ss sukker. Sukkeret gjør at kjøttet slipper lettere fra skallet. Ha krabben i det kokende vannet. Ta av når vannet igjen koker opp.

Kokt krabbe er utgangspunkt for mange retter: 7


Gode tilbud Gjelder til 4. april eller så langt beholdningen rekker

lammelår av alpelam fra lyngen

109,-

Vi tar forbehold om eventuelle skrivefeil. Flere bilder hentet fra Opplysningskontoret for kjøtt

Sporbart fra brødrene Larsen’s gårdsdrift

Ferskvarer

Lettsalta lammekjøtt

Lammesmåstek av alpelam fra Lyngen

Lammekoteletter av alpelam fra Lyngen

7900

Ytrefilet, hel

24900

Svinekjøttdeig

9500

13900

4900


Ferskvarer Nystekte

89

Spareribs, marinert og kokt

98

00

Nyhet! Pinnekjøtt grill Ferdig kokt, klar for grillen

Gjelder til 4. april eller så langt beholdningen rekker

15900

Fenalår, Ingebrigtsen

00

Laget av nordnorske kvalitetslam

21900

Foto: melk.no

Karbonader

Gode tilbud

Røkte kjøttpølser

4900

Bacon, tørrsaltet

10900

Bacon i skiver Tørrsaltet

16900


Solbjørg og Monica med en av de mange fristelsene i byens lekreste biffdisk.

Helgens fristelser Ferskvareavdelingen hos oss er et opplevelsessenter som topper seg mot helga. Øystein Moe Ferskvaresjef Øystein Moe er opptatt av å levere unike matopplevelser gjennom en delikat ferskvareavdeling. Alltid med lokale og ferske råvarer. Hjertet i Eide Handel er og vil bli ferskvareavdelingen. Derfor er den også romslig og sentralt plassert i butikken. - Vår filosofi er at det skal være en opplevelse å komme hit for å handle. Da er det hyggelig å høre fra kundene at de opplever akkurat det, sier Øystein Moe. Kjøtt og fisk av ypperste kvalitet har gitt Eide Handel et rykte som en av landets beste. Ostedisken fortjener også et besøk. Folk reiser langt, bare for å handle her. 10

FAKTA Vi har et sterkt fokus på kvalitet. Kun de beste nordnorske råvarene blir presentert i vår biffdisk. Ytrefilet, Indrefilet og Entrecotê.

- I tillegg til det tradisjonelle, er vi veldig opptatt av å hele tiden utvikle oss. Derfor tilbyr vi hver uke nye og spennende varianter, gjerne lyst og rødt kjøtt blandet. Asiatisk biff, biffrullade og "biff med baktanke" er våre nyeste varianter, avslutter Øystein.

Helgen i fokus Kjøtt, fisk og osteopplevelsen mot slutten av uka er unik. Da bugner det over av godvarer. Tilberedt og forseggjort på lekreste vis. - Vi bygger opp mot helgekosen. Veldig mange sørger også for å få med seg ferskvareavdelingens egenlagde sauser. Særlig den smaksfulle soppsausen har fått mange tilhengere. - Vi får mye skryt fra kundene våre. Da blir jeg både stolt og rørt, sier Solbjørg Hansen, som har lang fartstid på Mathuset.


Biffdisken er ikke lett å gå forbi..

Mads Nilsen frister med hjemmelaget bacon.

Saftig bacon uten sprut! Med Eide Handels hjemmelagede bacon hindrer du sprut fra panna – men beholder den saftige smaken. Det er langt mellom kjøpmenn som i dag tilbyr hjemmelaget bacon, etter den gode, gamle

Slik steker du biff

måten. På Eide Handel finner du tørrsaltet bacon både i løsvekt og vakuumpakket i skiver. Saltet og godt tørket før røykingen, gir det et bacon som ikke spruter fra panna under steking.

biff er den det. Å steke en perfekt n ka n ma r nå t let er Alt r du har lært deg det. enkleste sak i verden, nå

ttet. Bruk er det på tide å snu kjø : du Slik gjør tempe- stekespade. 1. Kjøttet bør ligge i rom king. Tørk rosa kjøttsaft ratur ca 30 min før ste r 4. Etter et par min. vil bø ne ve Ski ir. ap np kke av med kjø n av biffene. Da er pper sive ut på toppe pe og lt Sa . ke tyk kt. La biffene være like du biffene medium ste ns me er ell før like er vering. drysses ov hvile en kort stund før ser steker. for biff: panna bli Steketider 2. Bruk god varme og la rin eller ca 2 cm tykk: 1 min. på varm før du har i marga n Rå biff: Stek biffen ka nt bru tte nø er t øre sm olje. Når g ikke for hver side. f: Stek biffen du legge i kjøttet. Leg n- Medium stekt bif ga om en nn pa i fer kjøttsaften mange bif på sterk varme til snu biffen gen. pipler ut på oversiden, på den andre tt- og stek til det pipler kjø til n, mi 3 2 i t tte 3. Stek kjø le opp. Da siden. saften begynner å pip

matprat.no

fen 1 min. Godt stekt biff: Stek bif varme, rk på hver side ved ste er side hv på etterstekes ca 4 min. tig å vik er t over svak varme. De snu biffen ofte.

11


Man trenger ikke dra langt for å ta barna med på tur. En vinterekspedisjon i egen hage kan bli årets beste turopplevelse.

Utelek setter

Monica Mikalsen organiserer bålkosen.

fart på matlysten - Lek og moro, svarer Monica Mikalsen når vi spør om det aller viktigste for at turen med de minste skal bli vellykket. Hun er leder for Barnas Turlag i Tromsø, og har nesten tusen små med på tur hvert år.

med misfornøyde små hengende på slep. Tung oppakning, bratte motbakker eller litt for krevende turmål er sikre tur- og gledesdrepere. - Mange unger er slitt ut allerede ved bildøra, sier Monica.

- Vi som bor i Tromsø er så heldig at vi har naturen rett utenfor stuedøra. Hagen er et perfekt turmål. Eller det nærmeste skogholtet. Her kan man organisere leker, lage skibakker, tenne bål. Kort sagt alt som skal til for å finne ekte turglede, sier Monica Mikalsen. Hun har sett alt for mange voksne legge opp til ambisiøse turer,

Selv har hun laget enkel bålgrue 10 meter fra husveggen, midt i et boligfelt. Bob- og akebakken i snø sneier hustrappa, og ned fra små hauger har ungene utfordrende skiløyper. På rumpeakebrett og miniski er det liv og røre gjennom hele vinteren. - Bare fantasien bremser for mulighetene. Man kan bygge snøhuler, figurer, og ha konkurranser.

Gamle Svarten Smør ketsjup på en tortillalefse. Ha på skinke - eventuelt pepperoni, kylling, annen pølse eller stekt kjøttdeig, mais, ost, paprika, ananasbiter. Brett sammen, pakk inn i folie. Stek på bålet i ca fem minutter, til osten er smeltet. Snu noen ganger underveis. 12

Fylt potet Skjær toppen av en rå potet. Hul ut med en teskje, fyll med skinke eller annet kjøtt, ost, mais eller det man selv ønsker. Legg på lokket, pakk inn i folie. Rett på bålet, i glørne i ca ti minutter – eller til poteten er bløt å klemme på. Ha gjerne på litt smør.

Matkos ved bålet Ved siden av lek er god mat ditt sikreste kort for å sikre ønsket stemning og turglede hos de minste. Uten bål, ingen kos. Det er en skikkelig stemningsløfter, mener den ivrige turlederen. Maten lager hun sammen med barna rett på bålet. Gjennom et stort antall turer med Barnas Turlag har hun sett hva ungene setter mest pris på. - Det enkleste er ofte det beste. Vår slager er ”Gamle Svarten” – den slår aldri feil. Og husk god drikke. Varmt er ofte lurt – men ikke for varmt.

Eple med sukker og kanel En sikker vinner. Skrelles, kjernen tas ut, deles på midten og puttes i folie lett overstrødd med sukker og kanel. Stikk en bjørkepinne i eplet. Godgjør seg noen minutter i bålet før servering.


Vafler Vi har ofte med et vaffeljern, et slikt gammeldags og strømfritt, som kan brukes rett på bålet. Lag røre før turen, og la ungene delta i steikingen, tipser Monica.

Banansjokolade, eller med rosiner og bær Lag en snitt langs bananen. Fyll på med sjokoladebiter, rosiner eller friske bær. Pakk i folie. Stek i noen minutter på bålet. Nytes varm med en teskje.

Appelsinsjokoladekake Skjær et lokk av toppen på en appelsin. Hul ut, putt sjokoladebiter og muffinsdeig inni. Pakk inn i folie; appelsinen koker inni deigen. Etter ca en halv time har du verdens beste småkake. Bildet: Sjarmør med vaffel.

13


LAMMEPØLSE ER SMAKEN AV PÅSKE

Pølse på pinne og

pinnekjøtt på grillen Fjorårets kjempesuksess med naturtørket pinnekjøtt har inspirert Eide Handel. Nå serverer de grillklart pinnekjøtt. Folk stod i kø og kom langveisfra for å sikre seg fjorårets smaksfulle nyhet. Salget var eventyrlig.

mange vil legge den tradisjonelle bålpølsa igjen hjemme når de har smakt dette.

Pinnekjøtt Egner seg godt som grillmat. - I løpet av mars vil vi presentere denne nyheten, klart for bruk.

Hos oss finner du godbiter, som er klar for umiddelbar nytelse, det er bare å besøke ferskvareavdelinga.

Kjøttansvarlig, Mads Nilsen ved Eide Handel er over gjennomsnittet ivrig friluftsinteressert, og har i vinter prøvd den nye delikatessen. - Perfekt turmat, og jeg tror at

Jahn, Rakel, Malin, Jenny og Christine på grilltur i fjæra på Håkøya. 14

Pølser er barnas favoritter, både som bursdagsmat og ikke minst til grilling ute. Ingebrigtsen Kjøtt er hovedleverandør av kjøttvarer til Eide Handel, og sikrer mange smakfulle pølsevarianter. Lammepølsen er snadder både til påskemiddagen, gjerne sammen med lammekjøtt, eller som grillpølse. Chili-, hvitløkspølser, bratwurst og debresiner er andre populære pølser. De mer tradisjonelle wiennerog kjøttpølsene har fortsatt sin særstilling hos barna. Nyhet! Ingebrigtsen produserer nå Naturpølser kun laget av trygge og naturlige råvarer. Pølsene har storfekjøtt som basis og er uten svinekjøtt. De har heller ingen kunstige tilsetningsstoffer. Pølsevarianten for deg som er opptatt av helse og sunnhet.


Fra venstre: Anna, Sigve, Grete, Stina og Ingrid

Fra venstre: Einar, Ine og Kariann.

Varm Nyhet! Det har aldri vært lettere å lage ekte, varm sjokolade enn nå, med sjokoladekanne fra Britt´s Boutique. Alt du trenger er: 1 Sjokoladekanne med propell Melk Kokesjokolade - mørk/lys Bryt kokesjokoladen i biter, ha i Sjokoladekannen. Hell ca 1 liter varm melk over (helst H-melk). Trykk propellen raskt noen få ganger opp og ned. Ungene vil elske både deg og drikken.

Påskekos

Et enkelt verksted mens maten gjør seg klar – eller bare for ren påskestemning. Å lage påskepynt med barna setter alltid god tone i huset. Det finnes kun en regel når man skal lage pynt med barna: • At vi skal ha det hyggelig Morsomt og samlende Å pynte påskeegg er både morsomt og samlende. Sett middagsgjestene til å lage påskepynten, sammen med barna, mens du lager maten. Male, lime eller marmorere. Fargestifter, tusj, vannfarger, filt, fjær, blomster og garn – la barnas og din fantasi få fritt spillerom. Skal eggene oppbevares, er det lurt å tømme dem før du begynner dekoreringen. Av innholdet kan du lage en masse godt. Sjekk www.eidehandel.no for

hvordan tømme eggene og nyte innholdet. De aller minste kunstnerne synes nok det er vanskelig å holde et skjørt, tømt egg mens de pynter det. Et triks er derfor å hardkoke eggene. Koker du dem med litt skall fra en løk i vannet, får de en fin gul farge. Husk at kokte egg ikke har samme holdbarhet som tømte – men de holder fint over påsken. Små telyslykter kan med enkel dekor bli flotte bordkort. La barna lime på en fjær, eller annen pynt. Med glasstusj skriver de navnet på – og vips, så har du også barnas konkrete bidrag til påskemiddagen.

15


Gerd sine

Påske fris Når Gerd Sjurelv skal servere lammelår står hun gjerne en hel dag på kjøkkenet - Jeg finner både inspirasjon og en enorm glede ved å lage mat, sier hun. Og legger til at ingen trenger å bruke like mye tid ved grytene for å servere selv det beste måltid. For henne er lammelår fra Alpelam det perfekte påskemåltid. Det serverer hun aller helst med en smaksfull forrett

Kolbjørn Bjørkestad, Gerd Sjurelv, Hilde Sjurelv og Jens Kristian Nilsen er klare for Gerds påskelam.

16

og en søt dessert. Og med hele familien til bords. - Et godt måltid visker bort generasjonene. Da koser alle seg rundt samme bord. For meg er det en personlig glede å se alle samlet rundt et godt måltid, gjerne ved et bord som er pent oppdekket, sier Gerd.


stelser! Selv er hun opptatt av å bruke lokale råvarer. - Jeg er på ingen måte fanatisk, men Nord-Norge har så mye godt å by på. Og når jeg finner alt dette gode på Eide Handel, er det for meg en ren glede å lage mat.

Tante Gerds Påskem eny

Forrett: Tones urtepumpernickel med havets delikatesser Vinforslag: Cordorniu res erva Raventos Brut (spansk cava) Hovedrett: Lammestek Vinforslag: Ripasso, Italia eller Carrascal Medosa, Argentina Desert: Røde multer med rosa pikekyss og krem Vinforslag: Zantho Beere nauslese (søtvin) Østerike Tilbehør: Smørstekt kantarell, rus ertestuing, urtebakte grø siske erter, nnsaker, urtebakte poteter, tyttebær

Gerds beste tips for et vellykket måltid er god planlegging. Tenk over hva du vil servere – og hva du ønsker å oppnå med måltidet. Skriv deretter en detaljert handleliste. Underveis gjør hun alltid små notater. Hva hun lykkes med, hva som kan bli bedre. Etter måltidet evaluerer Gerd alt. - Gamle notater hjelper meg alltid. Det er kjempelurt, sier hun.

17


Hovedrett:

Lammestek (6 porsjoner) Ingredienser:

Lammelår av Alpelam (ca 2,5 kg) ½ bunt vårløk 4 båter hvitløk 3 lauvbærblad Saften av 1 sitron

Tilbehør:

Urtebakte grønnsaker Forrett:

Tones Urtepumpernickel med ikatesser havets deliens er: Ingred Pumpernickel (tysk brød) Bladpersille, dill og vårløk Snøfrisk ost, naturell

Dessert:

Røde multer med rosa pikekyss o g krem Pikekyss Ing redienser: 2 eggehvit er 120 g farin Noen dråp er rød kon ditorfarge

18

Ingredienser: 6 sjalottløk Vårløk 1 squash 3 gulrøtter ½ fenikkel 1 pk aspargastopper 1 pk sukkererter 1 pk fryste selskapserter Bladpersille 1 kvist rosmarin Havsalt og pepper Smør og olje

Kantarell

Ingredienser: Frosen kantarell Kviteseidesmør Salt og pepper

2 ts honning Frisk rosmarin, 3 stk Frisk bladpersille Salt/pepper Olje 1 ½ dl Kviteseidsmør

forts. tilbehør:

Saus

Ingredienser: Ca 5-6 dl stekesjy 1-2 sp.skje brun maizena 2 sp.skje mint- eller rognebærgele Litt safran (hvis du har) evt. salt/pepper For de som vil gjøre det litt ekstra til påske anbefaler jeg en:

Balsamicosaus

Ingredienser: 1 dl farin 2,5 dl Balsamico 7 dl kraft evt. fond 160 g smørterninger Salt/pepper

Russiske erter

Ingredienser: 1 pk russiske erter 2 ss smør 1 ts salt

Mor Sjurelvs Ertestuing Ingredienser: ½ kg ringerikserter evt grønne erter 1-2 liter vann 1 ts salt 3 ts farin 2 sp.skje smør

PåskeTamnteenGey rds

Komplette oppskrifter finner du på våre nettside r: www.eidehandel.no


Gode tilbud

Ferskvarer

139

00

Røkt vill havlaks fra Loppa

Honningmarinert

laks fra Rya

Gjelder til 4. april eller så langt beholdningen rekker

109

00

Kveithau, lettsalta fersk/frosen

29

Prøv nystekte/nylagde fiskemat fiskekaker – fiskeboller – fiskepudding – fiskegrateng

00

Boknafisk, bokna i rette omgivelser på Yttersia

Laksefilet av vill havlaks fra Loppa

Torskefilet

13900

12900

7900


Bakemester Johan Hansen i aksjon.

Aldri før har du kunnet velge i mellom flere brødvarianter – kundene er den store vinneren av bakerienes kamp om kunder.

Spennende brødtyper Steinovnsbak, helsebrød, tradisjonelt, merkebrød, finbakst eller grovt. Utvalget er enormt, både i innhold og form. Nordmenn er et brødelskende folk, og stadig flere finner nye matveier også i brødfatet. De finner også stadig sunnere bakervarer. - Vi er veldig glad for den skjerpede konkurransen, det gjør at vi hver dag må ha kundens ønsker og behov aller fremst, sier produktsjef hos Tromsø Bakeri, Torbjørn Kristiansen. De mener å ha truffet sin posisjon, med absolutt nærhet til kunden og småskalaproduksjon. 20

På den måten ivaretar de både tradisjoner og nye kundekrav, og de kan leve opp til visjonen Byens ferskeste. I brødhyllene på Eide Handel kan du hver dag velge mellom nesten 20 ferskbakte varianter fra den lokale bakeren. Tid er brødets viktigste ingrediens.. Den bakeren som gir brødet god tid under baking oppnår kvalitet. Siden vi driver småskala, har vi denne tiden, sier Kristiansen.


Sunne varianter Kundene stiller ikke lenger bare krav til holdbarhet og smak. Stadig flere ønsker en tydelig helseprofil i brødet. I det smaksfulle Helsebrødet finner du alle de gode vitaminene og mineralene du trenger til et godt måltid. Derimot finner du ikke mye fett, og svært lite salt og gjær.

Torbjørns beste brødtips..

En skarp kniv med tagger. Det hindrer at brødet faller fra hverandre og smuler. Smaken som skiller et godt brød fra et mindre godt kjenner du på dag to. Ferske brød er alltid godt. På dag to har brødet satt seg, da finner du ut om brødet er godt for din smak.

Kjøleskap er fy! Tar fukt og smak fra brødet og gjør det tørt. Eneste grunn til kjøleskap er hvis man skal oppbevare brødet over lengre tid, for å unngå muggdannelse. Papirpose bidrar til å holde skorpen sprø. For bedre holdbarhet bør brødet over i plast.

Spelt fullkorn, Flerkorn, Økologisk fullkorn, Maratonbrødet, Ilag og Olivita er andre brød fra Tromsø Bakeri med en tydelig helseprofil. - Samtidig følger vi veldig nøye med på nye smaker og trender. En økende internasjonalisering i matveien er spennende, både for oss og kundene, sier Torbjørn Kristiansen.

Bakervarer på tur Tenk smak, energi og holdbarhet når du skal ha brød med på tur. Valgmulighetene er mange. - Til hytteturen bør man tenke holdbarhet. Da er I Lag, Ishavsbrødet og Helsebrødet perfekt, sier Torbjørn Kristiansen. For den aktive og dagsturen er også Maratonbrødet og Speltbrødet perfekt. De har masse energi, er smaksfulle og holder seg godt.

Litt vann på skorpen før du fryser brødet vil bidra til at skorpen ikke løsner. Alternativt, legg det ferske brødet du vil fryse i plast umiddelbart og la det ligge til kvelden før du fryser det. Brød som ikke har skorpe helt rundt egner seg bedre til frysing

enn brød som er heldekt med skorper. 97 grader er kjernetemperatur for brød. Da er de mest saftig. Tin opp og stek gjerne opp frosset brød igjen. Bruk steketermometer. Cirka 20 minutter på 220 grader. Følg med!

Sjokoladeboller har tatt helt av. Som turmat er det herlig kosemat, som metter akkurat passe og gir god energi om turen ikke er ekstra krevende. Ungene elsker sjokoladeboller! Dersom man varmer dem på bålet, på pinne eller folie, kommer de seg straks og er i løpet av sekunder nesten som nybakt igjen. 21 21


En øy av fristelser

Fristelsene er nærmere enn du tror; Kvaløya kryr av unike turopplevelser. I et Norge i miniatyr, finner du opplevelser for alle nivåer. Fjell, fjære og vidde. Vi serverer noen av de fineste turene. En tur skal gjennomføres ut fra lyst. Den skal gi deg energi og lyst på nye turdager. Mars, april og mai gir muligheter ingen annen årstid har. Lyset er tilbake og gir brytninger bare vi

22

som bor på den nordlige halvkule er forunt. I fjellet er det fortsatt full vinter. I fjæra skriker måsen i ren kåtskap over våren. Overalt finner du din plass i sola, nesten alltid uten trengsel.

En vellykket tur tar utgangspunkt i hele familiens ønsker. Kvaløya byr på kombinasjoner av korte, lange, bratte eller flate turer. Fra samme parkering. Det gir familieturen unike muligheter.


Turer på Kvaløya Nivå 1: (0-30 min) Kort vei fra parkering til mål for turen. De fleste turer gjøres like greit til fots som på ski. Godt egnede turer med små barn og bæremeis/pulk. Fjæra i Grøtfjord eller Brensholmen: Mange alternativer. Tidlig vårstemning, hør storhavet bruse. Skjulte skatter under steinene. Plass til alle. Kråkskardvatnet: Blir det for folksomt på Kattfjordvannet, kjører du videre ned mot havet. I krysset tar du opp til høyre. I løpet av 5-10 minutter er du inne i majestetiske Kråkskardet. Pass opp for elva i vårløsningen. Sjurfjellet: Start ved Eide Handel ellet Kvaløy kirke. 161 meter over havet har du fjell, fjord og luft under vingene. Andre fantastiske utflukter: Håkøybotn: Parker på fellesparkeringen. Gå 10 meter eller 10 kilometer. Alltid liv og leven. Finnheia (189 moh) er en fin utfordring; alltid i ly for vinden. Nattmålsfjellet: 297 moh. Parker ca to kilometer opp Kattfjordeidet fra Henrikvik. Følg ryggen nordøstover. På 297 moh sluker du både Kaldfjorden og Ersfjorden – du er i midten.

Nivå 2: (1-4 timer) Felles for disse turene er at de er greit tilgjengelige for de fleste. Din fysiske form avgjør turlengden. Mange fine delmål underveis. Terrenget har forsiktig kupering, og er normalt ikke utsatt for snøskred.

To av våre medarbeidere, Lasse Hansen og Mads Nilsen på tur ned fra Rødtind, med Eide Handel i sikte. Foto: Jens-Morten Øvervoll.

Grønnlibruna: Midt mellom Håkøybotn og Straumsbukta finner du en av de flotteste formiddagsturene på Kvaløya. Nydelig terreng, nydelig utsikt fra 401 moh.

"Rødtind" er en av våre populære pizzaer med navn fra Kvaløya.

Skjellstonghaugen: (Håkøya) En skjult perle 401 moh. Lett tilgjengelig, slakt terreng. Gå opp fra Håkøybrua eller østsiden av Håkøya. Andre nydelige turer: Håkøybotn-Straumsbuka: Parker på fellesparkeringen i Håkøybotn. Sandhaugen Rundt: Fantastisk tur fra Kattfjord skole. Besøk det lokale idrettslaget sin hytte. Nesten alltid maskintråkket fra mars.

Nivå 3: (2-6 timer) Krever god fysisk form, bra skiferdigheter og er eksponert i toppen med 360 graders utsikt. Vårt turforslag tar alltid utgangspunkt i normalruten. Selv denne kan være skredutsatt. Vær spesielt forsiktig etter store snøfall og mye vind. Skittentind: Kneiser 1042 meter over Kattfjordeidet. Den mest populære og mest besøkte toppen på Kvaløya av ”de bratte”. Start på stor parkeringslomme i vestenden av Kattfjordvannet. Stiger jevnt, bratt særlig helt i toppen. Buren: 802 moh. Dens popularitet har fortjent vokst enormt de siste årene. Parker ved Susannejord eller på Ersfjordeidet. Følg rett kurs mot toppen. Sammenhengende kjøring fra topp til bildøra. Styr unna bratte renner og sider. Andre godbiter: Middagstind (991 moh), Skittenskardfjellet (815), Durmålstinden (897), Mjeldskardtinden (886), Gråtinden (871), Litje Blåmann (844), Store Hollenderen (1017), Storstolpan (658).

23


forts. Turtips Sekken har forskjellig innhold ut fra turens nivå og lengde. Uansett bør den inneholde tørre plagg, noe godt å spise, sitteunderlag, spade og skismurning dersom man ikke går på feller eller smørefritt. Gode klær er ofte forskjellen på en vellykket og en mindre vellykket tur. Kle heller på deg mange tynne lag, enn ett tykt. Bomull er verste sort rett på kroppen. Også som sokker. Bomull

holder på fukten og forblir kald. Vindtett jakke aller ytterst skåner deg mot vind og fuktighet. Ved lav aktivitet må ytterplagget være tykkere enn ved lengre turer. God mat gir alltid turen en ekstra dimensjon. På korte turer kan man unne seg mer matglede enn på bratte fjellturer. Gnagsårplaster og idrettstape har berget mange turer. Ta på plaster i tide. Idrettstape egner seg til mer enn skader, blant annet re-

parasjoner av ski, stav eller sekk. Kart og kompass er standardutrustning dersom du skal på lengre turer, uansett om terrenget er kjent eller ei. Skredsøker, søkestang og spade bør høre til standardutrustningen til alle som beveger seg i bratt fjellterreng. Lær deg å bruke utstyret før du utfordrer terrenget der det kan gå skred, det vil si terreng med over 30 graders helning.

Lytt til erfarne fjellfolk! Espen Nordahl har besøkt det som er verdt å besøke av turmål på Kvaløya.

Skredkurs …for sikkerhets skyld Nesten alle snøskred som tar liv er utløst av skiløpere. Dersom du tenker å bevege deg i bratt fjellterreng, er et skredkurs en verdifull investering.

Foto: Heidi Berg. Espen Nordahl, turvant kar. 24

Et skredkurs kan redde livet til deg og dine kamerater. Og det gjør deg tryggere i dine valg av turer. Espen Nordahl og Midnight Sun Mountain Guides tilbyr skredkurs,

brekurs og guidede toppturer. - Alle våre kurs er nybegynnerkurs som bare krever interesse, generell fjellerfaring og at man er i noenlunde brukbar form. Når det gjelder turene våre avhenger det av type tur. Turen til Jiekkevarri krever god form. Mens andre krever brukbar form. Du finner mer her: www.msmg.org


Ferskvarer Kongekrabbe

Varmrøkt krydderlaks fra Husøy

Marinerte kveitbuker

Gode tilbud Gjelder til 4. april eller så langt beholdningen rekker

19800

rognkaviar

11900

røkte rogn

16900

pålegg, Okserull,

22900

påskeskinke

69

00

ribberull, salt bankekjøtt, lammerull

lettsaltet, røkt

Lammeribbe i skiver av Alpelam fra Lyngen

6900

12900

9800


Gode tilbud Gjelder til 4. april eller så langt beholdningen rekker

1000

Ferskvarer 50%

PePPes PizzA PROduKTeR Ass.

swiFFeR MAGic eRAseR

nYGRiLLeT KYLLinGLåR,

PALMOLiVe dusjsåPe

1900

1000 FiGARO, sORTe OG GRønne OLiVen

4900 nidAR PåsKeMiKs

7900 LAPsKAus, PR KG.

PR sTK.

FiGARO, OLiVenOLje

eVeRGOOd KAFFe, FiLTeR/KOK 500G

1000

1690

19900 sTOLseKK, seniOR søLVKROKen

2900

25000 OsTeBReTT

9900 øsTeRdALsLABBen sOKKeR 4 PK.


Oppskrift

Festgryte

1 pk Fe sts Smør til kav (1/2 kg) st 1 midd eking els løk 1 boks skiv 2 ss Snø et sjampinjo ng fr Skav gir uendelige muligheter i matfatet. 1 pk flø isk te 2 dl van Derfor ligger det på matfat verden over. n 1 ts sen nep 2 ss rip Tømmernes Slakteri leverer les mål om topp kvalitet fra sgele 1 ts salt fem varianter av skav: lokale råvarer gir det beste ½ ts pe Festskav, fåreskav, svineskav, utgangspunkt for gode mapper 1 ½ ss hv reinskav og røkt skav fra letttopplevelser. 1 pk m etemel saltet storfekjøtt. For å oppnå inigulro t beste kvalitet brukes bare T Prøv en festgryte med in ikke låret på dyret. k kepann jøttet før stek Festskav, og du har en god ing. Va to rm stebrun. H funnet en ny favoritt i Familiebedriften fra Norda i kjøtt g la smøret b li nøtte et, løk , og pepp matveien. Smaksfull og sjam Troms har vært med Eide Haner. Stek til kjøtt pinjong, salt en gyld lett å lage. e e del helt fra begynnelsen. Felt n hvetem brunfarge. Ha og løken har så i fløte el, senn ep ,v Rør alt samme , ripsgele og S ann, n og ha nøfrisk. la det h i ele kok e i 15-2 minigulrot, og 0 minut ter.

– og Sjokoladedrøm.. Ingvild Sjurelv Hansen har gitt oss oppskriften på denne uimotståelige desserten. Friske bær og en nyyydelig sjokoladekake..

Bruk en liten form. Det beste resultatet får du med en form på 7 dl. 27


Med våren våkner nytt liv Alt liv lar seg inspirere. En ny og frisk fruktsalat gir ytterligere energi. - Vi legger mye arbeid i å presentere en frukt- og grønnsaksdisk som både vi kan være stolt av og der kundene finner det de ønsker, sier Unni Pettersen. Hun viser stolt frem butikkens desidert mest fargesprakende avdeling. Frisk og med lukter som frister. Også her er det trender. Stadig flere velger å bruke nøtter, små kjeks eller smakstilsettinger direkte i salaten.

Fruktsalat med lønnesirup Ingredienser: 1 stk appelsin 1 stk kiwi 2 båter vannmelon ¼ stk ananas 12 stk blå druer 2 ss frø fra granateple 10 stk jordbær 1/2 stk mango 1 kopp lønnesirup

Skjær frukten i passe store biter og bland sammen i en stor bolle. Server med en liten mugge lønnesirup og vaniljeis. Varier gjerne oppskriften med andre typer frukt og bær.

Salater for turen: Ferdig kuttete salater passer glimrende på tur, passer til det aller meste en legger på grillen eller steker over bålet. Et flott tilbehør. Frisk og nesten vektløst.

Ferskpresset juice

Frisk juice av frukt og grønnsaker er en fantastisk måte å få i seg de anbefalte 5 om dagen. Hos oss kan du presse juicen din selv – eller kjøpe den dagsferske juicen vi har presset opp. Frisk juice smaker godt og tilfører kroppen raskt viktige vitaminer og helsebringende antioksidanter. Når du lager din egen juice kan du også være sikker på at juicen ikke er tilsatt sukker og er fri for tilsetningsstoffer og konserveringsmidler. Frisk juice smaker best - og er mest næringsrik når den kommer rett fra juicepresseren.

"Vi lytter til kundene" Eide Handel lytter til sine kunder, og tar gjerne i mot forslag til nye varer. Slankeserien ”Ketolysekuren” er et kundeønske som er blitt en slager. Randi Pettersen.

28

Randi Pettersen er innkjøpsansvarlig. Gjennom et langt butikkliv har hun lært seg at kunden har rett. - En av våre mange styrker er at vi er kjedeuavhengig. Det betyr at vi kan gå direkte på leverandør, og ta inn de varene kundene øn-

sker. Derfor har vi også en bredde i utvalget som nok få dagligvarebutikker kan matche, sier Randi – med litt dårlig skjult stolthet. I høst fikk hun et par forespørsler rundt slankeserien ”Ketolyse-

kuren”. Butikken tok som eneste butikk i Tromsø inn et parti – som straks ble en suksess. Kuren utnytter kroppens naturlige forbrenningsmekanismer, og man oppnår vekttap uten å møtte slite med sult og tretthet.


Nytt design:

Nordnorsk vårstemning fra Mack Mack sitt populære Vårøl har fått ny drakt. Med en tydeliggjøring av opphavet.

Smaken er den samme gode: En lys og balansert arktisk pilsner, forfriskende etter turen og et smaksrikt følge til påskelam, fisk eller annen mat. Rundt og med en god ettersmak.

færre kalorier, men den samme gode smaken. Fra lanseringen i februar har det blitt en kjempesuksess. Et lyst og smaklig øl for den aktive – med 30 prosent mindre kalorier og 60 prosent færre karbohydrater enn vanlig pilsner. Eide Handel verdsetter lokale produsenter, og har derfor tradisjon for å gi det gode Mack-ølet en tydelig plass i butikken.

Foto: Mack

Det nye designet skal vise både at våren er en annen nordpå enn ellers i landet, men også bekrefte Mack sin posisjon som verdens nordligste bryggeri.

Arctic Light er årets nyhet fra Mack for dem som ønsker noen

- Vi selger både ingredienser, tilskudd, en bok som beskriver kuren og boken ”Etter slankekuren”, som er veldig populær, sier Randi. Andre har ønsket et spesielt økologisk vaskemiddel. I dag har Eide en fyldig serie fra ”Ecover”. Andre ber om spesialiteter til matlaging.

for å prøve, og vi har med vår uavhengighet mulighet til det. Er det flere som vil ha varen, beholder vi den. Selger den dårlig, er det naturlig at den viker for andre produkter – eller nye ønsker, forteller Randi.

- Det er utrolig fint å jobbe i en ”Etter slankekuren” er en veldig butikk der vi kan møte kundene populær bok. på denne måten. Vi er ikke redd 29


xxx

Verdensnyhet:

Havgull Smak på en verdensnyhet fra Sommarøy; Havgull tørrfisksnacks i løvtynne skiver.

xxx

xxxxxxxxx

Sunnere kan det ikke bli. En høyoktan proteinbombe med hele fiskens næringsinnhold inntakt, som har fanget hele den rene smaken fra havets gull.

drøyt 10.000 poser Havgull, til noen få utvalgte butikker. Eide Handel støtter helhjertet lokale initiativ, og har gitt Havgull en sentral plassering.

Islendingene Kristin Hafsteinsdottir og Kristjon Bergmundsson har utviklet et velsmakende tørrfiskprodukt som verken smuler eller lukter. Sammenpresset i løvtynne skiver – som potetgull – er det perfekt for enhver anledning. Til fest, kos eller hverdag.

Kristjon Bergmundsson holder tett på hvordan han fremstiller godbitene, som har helse i hvert flak. - Det var en idé som kom litt tilfeldig til oss, og som vi har brukt litt tid til å utvikle. Jeg kan røpe at vi er ekstremt nøye med utvalg av råvarer; bare de beste blir Havgull. Alt annet i fremstillingen får bli vår egen hemmelighet, humrer den blide islendingen – fra Sommarøy.

- Vi er spent. Men prøver i markedet har vært veldig oppløftende – folk er begeistret, sier Kristjon foran lanseringen. I disse dager har han akkurat levert de første partiene, med

Nærmere naturen kan du ikke komme. Eide Handels unike kaviar er utviklet av de beste, lokale råvarene. Oppskriften er gammel og tradisjonell.

Nyhet:

Hjemmelaget kaviar

Prøv Havgull som turmat. Næringsrikt og nesten vektløst. 30

God, hjemmelaget kaviar finner du hos oss.

- Vi ønsker hele tiden å utvikle oss. Nye produkter er derfor et satsingsområde, sier leder for ferskvaren hos oss, Øystein Moe. Kaviaren har allerede vært i salg siden forvinteren. Etterspørselen er allerede kolossal. For å sikre godteriet lengst mulig har vi konservert mengder med rogn. - Vi håper å kunne lage fersk, hjemmelaget kaviar til langt utpå sommeren, sier Øystein Moe.


Lofotveggen Fisken til Lofotprodukt tar korteste vei fra havet til deg som kunde. Visjonen ”Rett fra havet” forplikter. - Vi er kompromissløs i forhold til beste kvalitet, sier Bjørn Håkon Liland, som er regionssjef for merkevaren ”Lofoten”. Fiskeproduktene som har vunnet flere prestisjetunge priser; NMgull og Mattilsynets kvalitetspris, er nå å finne på en egen

Lofotvegg på Eide Handel. - Vi er tilhengere av lokale råvarer. Fisk fra Lofoten er lokal råvare av beste sort, og Lofoten har en veldig spennende produktserie. Delikat både i smak og utseende, sier kjøpmann Bård Pettersen.

Nyhet:

Honningmarinert laks fra Rya Vinterens mest smaksfulle nyhet kommer fra nabolaget: Gryteklar og honningmarinert laks fra Rya Produkter. Åge Gerhardsen hos Rya Produkter har i årevis servert godbiten til koldtbord. Veldig mange har presset på for å få den også i dagligvaren. - Jeg er veldig stolt over at vi nå får det til, sier Gerhardsen.

Den beste sjømaten Ivan Lorentzen Fiskeforetning har en unik nærhet til den beste sjømaten. Nå gjør den tradisjonssterke bedriften fra Brensholmen det til egen merkevare. Kortere vei fra hav til Tromsø-folks matfat er vanskelig å forestille seg. Fiskeforetningen på Brensholmen tilbyr de fleste varianter av hvitfisk; fersk, saltet og lutet.

På Eide Handel vet de å sette pris på kvaliteten som kommer derfra. Derfor er Ivan Lorentzen Fiskeforetning hovedleverandør av fersk fisk, året rundt. - Forbrukerne er opptatt av kortreist og lokalt produsert mat. Det er også vi. Når vi nå etablerer en egen merkevare, så er det for å tydeliggjøre akkurat dette; at den fisken du får fra oss, og også på Eide Handel, er fersk og har den beste kvalitet, sier daglig leder Ingvard Lorentzen. Fisk er sunt. Full av helsefremmende Omega 3. Den har aldri gått av moten – og er lett og lage. Fiskemiddagen får du alltid fersk hos Eide Handel; akkurat tatt inn over kaia på Brensholmen.

For forbrukeren betyr det at serveringsklare stykker er klar, vakuumpakket i ferskvaren hos Eide Handel. Lettere vei til matbordet finnes ikke. Kortere vei fra havet er vanskelig å tenke seg. Rya Produkters Honningmarinerte og kokte laks gir en mild, men smaksfull matopplevelse. Perfekt som både middag, forrett eller til koldtbord. - I tillegg til poteter, ris eller pasta; Server gjerne med frisk frukt, som honningmelon, kiwi eller ananas. Det gir på en enkel måte matopplevelsen en ekstra dimensjon, forslår Åge Gerhardsen. Rya Produkter er opptatt av å utvikle nye produkter. I tillegg til tradisjonell røkt laks, er de kjent for sine velsmaker gjennom Varmrøkt Pepperlaks, Skjærgårdslaks, Cognacgravet Laks og Aquevittgravet Ørret.

31


Utstyr til båtpussen er en del av vårt rikholdige utvalg.

Det tradisjonsrike byggevarehuset Eide Bygg ligger på kaia rett sør for Eide Handel. Enten du skal bygge nytt, utvide, beise eller lage nye uteområder så er våren et glimrende tidspunkt å starte. Da kan alt stå klart til bruk når de gode sommerdagene kommer.

Alf Johannessen.

God planlegging er halve arbeidet, og vel så det. Bruker du ekspertisen unngår du stygge feil, unødvendig arbeid og ikke minst; unødvendige kostnader. Eide Bygg har ekspertise på alle fagområder, og deler gjerne sin erfaring med deg. - Vi får det veldig hektisk når snøen er borte. Da skal alle byg-

Anstein, Alf, Kyrre, Tom Åge, Albert, Jim, Vibeke og Grethe.

Tradisjon ge eller grave. Kommer du innom mens snøen fortsatt ligger har vi ekstra god tid til å gi gode råd og tips, sier Alf Johannessen hos Eide Bygg. Dersom du er i tvil om hvordan du ønsker å løse ditt prosjekt, så ta bilder og spør oss. Et bilde gir raskt en forståelse av utfordringene og mulighetene. På Eide Bygg får du detaljerte beskrivelser av alle muligheter for et enda mer trivelig ute- eller inneområde. - Tenk kvalitet. Det vil du aldri angre på. Planlegger du tidlig, er det lett å finne de riktige produktene og løsninger, sier Alf Johannessen. Inspirasjonssenteret i andre etasje får ikke bare fart på byggelysten, men setter også de besøkende på nye ideer og teknikker. Står du litt fast, eller tør å utfordre planene du allerede har, kan

Et utegulv, for eksempel, blir raskt sommerens beste investering – og den perfekte arena for kos og et godt måltid. det være en verdifull investering å stikke innom her. Eide Bygg har utvidet betydelig de siste årene for å møte kundenes nye behov, ønsker og krav. Butikken fremstår i dag som et komplett byggevarehus. I to romslige etasjer finner du derfor alt du trenger, enten ditt prosjekt starter ute eller inne – er stort eller lite.

Det står ikke på vareutvalget – her finner du dine favoritter i verktøy. 32


& trend

En hylle trenger ikke være grå og kjedelig.

Et helt nytt inspirasjonssenter får ideene til å blomstre på Eide Bygg.

Fargerike tapeter og store mønstre skaper liv i hjemmet. Vibeke Albrigtsen viser oss litt av utvalget. - Vi legger vår ære i å levere beste kvalitet. Kundene skal ha en god opplevelse når de velger å bruke oss, sier Vibeke Albrigtsen hos Eide Bygg. Derfor er byggevareforetningen særdeles kritisk til både materialvalg, produkter og verktøy. God planlegging veier nemlig ikke opp dersom materialkvali-

teten og verktøyet ikke er godt eller det riktige. Gjennom kjedeavtalen Byggtorget er kundene sikret både beste pris, et bredt utvalg og topp produkter. Også båtpussen bør starte med en tur innom Eide Bygg. På byggevarelageret er utvalget det beste. Enten det er trevare eller stein. En stor og velorganisert

parkeringsplass, gjør at kundene kan kjøre helt inn til varene for pålasting. - Det er veldig morsomt at så mange skryter av den kompetansen de møter her forteller Vibeke.

33


KNUSER mytene om høye priser Eide Handel knuser mytene om høye priser. Innkjøpssamarbeid sikrer lave priser til kundene – samtidig som Tromsøs mest innholdsrike dagligvarebutikk utvikler satsningen på kvalitet og ferskvare.

Wasa Solruta koster kr 20,- hos Eide Handel. Noen bedre?

- Vår hovedutfordring er å bevise for kundene at vi kan konkurrere med hvem som helst på pris, sier butikksjef JohnOve Kvalsvik. Han er ydmyk overfor den etablerte oppfatJohn-Ove Kvalsvik ningen om butikken. Og at de historisk har ligget i det øvre prissjikt. - Det er vår oppgave å vise for kundene at den tiden forbi, og at også vi holder lave priser. Jeg føler meg trygg på at de som ønsker å ta en sammenligning finner ut at vi kommer godt ut, sier butikksjefen. 34

Et utstrakt og unikt samarbeid med de største leverandørene sikrer gode priser inn til butikken. Det kommer kundene direkte til gode – og gir fortsatt Eide Handel mulighet til å være kjedeuavhengig. Den tydeligste lavprisserien er First Price-produktene, som skårer best på pris i en rekke tester. Det er utviklet ca 200 produkter innen dette konseptet, som gir både et variert og prisgunstig alternativ til merkevaren. - Det er ingen motsetning i å satse tydelig på produkter med lave priser, og samtidig ha et utvalg merkevarer som er priset høyere.

Våre kunder krever mye av oss, også stor bredde i vareutvalget. Dette er bra, for vi skal være et komplett mathus, sier Kvalsvik. Han er også trygg på at de står seg i konkurranse med alle andre når det gjelder pris på ferskvarer. Her sikrer et tett og godt samarbeid med lokale leverandører et utvalg ingen annen dagligvare kan matche. - Dette lokale og tette samarbeidet sikrer våre kunder høy kvalitet og et bredt utvalg til en god pris, sier Kvalsvik.


Europas lengste på lokale råvarer.. Tove Sørensen kjørte de 1.000 kilometerne i Europas lengste hundeløp på lokale råvarer – fra nabolaget i Eidkjosen.

Hundefor Nyhet:

produsert på Eide Handel Sammen med ektemannen Tore Albrigtsen, er Sørensen en av landets desidert mest rutinerte hundekjørere. Villmarkssenteret i Håkøybotn er dessuten landets største på hundesafarier, med 300 trekkvillige sledehunder. I samarbeid med Eide Handel har de utviklet et fôr hundene elsker. - Vi fylte sleden i Finnmarksløpet med dette. En variant ble brukt i tradisjonell foring, en annen som hundesnacks underveis. For hundene virket det akkurat som sjokolade gjør på ungene når man er på tur, gliser Tove. Hun skryter av smakligheten og er stolt av samarbeidet med Eide Handel. Det begynte for cirka et halvt år siden med at kjøpmann Bård Pettersen tok kontakt på initiativ fra butikkslakter Mads Nilsen.

- Jeg synes det var galt å kaste så mye avskjær. Nå har vi funnet en perfekt måte å utnytte det på, sier Mads i dag. Nå legger han det ferdigmalte foret ut for salg også til andre hundeiere. - Alle hunder fortjener noe godt som dette inni mellom, sier Tove Sørensen. Et lykkelig hundeliv Tove Sørensen har levd et helt liv sammen med sine firbente venner, og kan ikke tenke seg et bedre liv. Her er hennes beste tips for et lykkelig hundeliv: En frisk hund har en glansfull pels. Ta vare på pelsen ved å bruke god og næringsrik mat. Husk å strigle og børste pelsen, fjern knuter i pelsen. En glad hund har trimmede klør; klipp klørne jevnlig. Hunden liker det kanskje ikke der og da, men

får det fort vondt med for lange klør. Bruk klosaks og skift før den blir slitt. En glad og frisk hund har god tannhelse. Gi den noe hardt å tygge på, det tar vare på tennene. Alle hunder vil ha mosjon. Aller helst en tur daglig, og inn i mellom ute i naturen. En trygg hund har en myk og fast plass i huset å ligge på. Begynn fra den er hvalp. Følg vaksinasjonsplaner. Et langt og lykkelig hundeliv betinger kjærlighet og oppfølging fra deg som eier. Fôr fra butikken er godt nok for de fleste hunder; det er av høy kvalitet. Nesten alle hunder tåler matrester. En hund er et dyr; behandle den deretter. Husk at alle hunder kan bli irritert, og reagere som et dyr om det henger ti unger over den.

35


Gode tilbud Gjelder til 4. april eller så langt beholdningen rekker

1690 MAARud TORTiLLA cHiPS

1500 KAnEL GiFLER

1990 MiLLS KAViARMix

1990

1590

1000 TORO RETT i KOPPEn ASS.

POLLY TuRMiKS

PizzA GRAndiOSA

SunSiLK SHAMPO/BALSAM

2500

1990 Fun LiGHT, APPELSin

1290 OMO cOLOR 750 G

1000 nEScAFE GuLL 50 G

1290 TinE MEiERiEnES juicE APPELSin

2500 BjøRnAR SiMOnSEn MARinERTE REKER


Gode tilbud Gjelder til 4. april eller så langt beholdningen rekker

1000 PRINGLe’S PoTeTGuLL

2900

NøTTeFaBRIKKeN, NøTTI FRuTTI

MaLaco PåSKeGodT

3990 FReIa KLaSSISK BLaNdING

2 for

1000

2000 WaSa SoLRuTa, 265 G

WaSa KjeKS M/oST 2-PK

1000

2900

1990

1490

doLMIo PaSTaSauS

SYNNøve FINdeN SKIveT GuLoST

SYNNøve FINdeN SKIveT BRuNoST

oRIGINaLe – hvITLøK

300 G

200 G

1800 dIPLoMIS 2 LTR. aSS

4990 PIeRRe RoBeRT daMeBoxeR

5900 PIeRRe RoBeRT heRReBoxeR, BoMuLL


Smått & Godt.. For store og små i Påsken! Hva er skjedd med TURVETTREGLENE?

PREMIEOPPGAVE: Kryssord: Finn løsningsordet (markert med gult)

1) Legg ikke ut på langtur uten undertøy 2) Meld fra om du hopper 3) Vis respekt for mor og far 4) Vær rustet mot sol og sult selv på korte turer 5) Lytt til erfarne sjøfolk 6) Bruk ski og staver 7) Ak ikke alene 8) Stopp i tide, det er ingen skam å ta pauser 9) Spar på kreftene og lag deg en snømann om nødvendig

Lek med skistaver:

Middels: Lag 6 trekanter av 12 skistaver.

Lett: Lag 2 trekanter ved å flytte 2 skistaver.

Vanskelig: Lag 4 trekanter av 6 skistaver.

9

Fargelegg:

14

Hjelp til med å tegne ferdig og fargelegge bildet..

8

6

7 5 3

2

11 13

1

10

52

12

51 50 49 47

17

46

43 44

24

25

26

38

29

20 21 19 27

30

39

42

38 37

40

28 31 32

41 33

PREMIEOPPGAVE: Fra hvilke sider har vi hentet disse bildene?

48

45 18

23

Hvor mange kyllinger finner du i dette magasinet? Tell med denne -->

15 16

22

PREMIEOPPGAVE:

4

34

36 35


Svarslipp Pålegg

Drikke

Godteri

Frukt

- klippes ut -

Spill

M A T K O S

Vær med i trekning av flotte premier: 1) Hvor mange kyllinger finner du i Trend & Tradisjon? Antall:............................ 2) Hva er løsningen på Kryssordet?

Gruble: Fyll inn ord som begynner på "bokstavene" innenfor emnene.

............................................................

Du kan lett lage denne selv med andre temaer og bokstaver. Da kan dere konkurrere med mor og far. Du får 1 poeng for hvert riktig svar, og 2 poeng om du er alene om å skrive ordet..

3) Fra hvilken side er disse bildene hentet fra? Side:............................

Regnestykker:

Side:............................

1) Lett: Anne, Per og Pål er veldig glad i appelsiner, spesielt når de går på tur. Per spiser dobbelt så mange appelsiner som Anne. Pål spiser 3 ganger så mange appelsiner som Anne. Anne spiser 1 appelsin på tur.

Side:............................ Side:............................

Hvor mange appelsiner skal de pakke ned i ryggsekken?

9

8

4

2 2

6

?

3) Vanskelig: Hvordan kan du få summen på begge regnestykkene lik, uten å skrive på nye tall?

Vi trekker 5 Bergans tursekker med masse snadder fra Mathuset. Hver premie har en verdi på kr 1000,-

2 6 8 4 3 5 1 +7 +9 21 24

Illustrasjonsfoto.

2) Middels: Hva skal stå i den siste sirkelen?

Veien hjem:

Lille kylling trenger hjelp til å finne fram til eggene sine..

Løsning leveres på Mathuset Eide Handel innen 18 april.


Løsninger!

Hva er skjedd med TURVETTREGLENE?

TRADISJONEN TRO,

Legg ikke ut på langtur uten trening Meld fra hvor du går Vis respekt for været og værmeldingene Vær rustet mot uvær og kulde selv på korte turer Lytt til erfarne fjellfolk Bruk kart og kompass Gå ikke alene Vend i tide, det er ingen skam å snu Spar på kreftene og grav deg inn i snøen om nødvendig

LØKBLOMSTER TIL PÅSKE Tradisjonelt er det påskeliljer og tulipaner som er de store slagerne til denne høytid.

Lek med skistaver: 1) Lett: Se ill.

2) Middels: Se ill.

Det en bør huske på er at disse blomstersortene ikke trives i samme vase da påskeliljen utskiller et stoff som forringer holdbarheten på tulipanen. Tips for holdbarhet: Skjær stilken tversover og la blomstene stå i ca 5 cm vann med silkepapiret/ plasten på ca ½ time. Da retter blomstene seg i vasen. Bruk alltid kaldt vann og aldri mer en ca 5 cm vann i vasen. Dette er viktig da løkblomster vokser i vann. Sett gjerne blomstene kjølig om natten da varer de lengere.

3) Vanskelig: Sett fyrstikkene opp som en 3D figur. Se ill.

Regnestykker:

Det er mange gule blomster varianter å velge mellom i denne årstiden og vi prøver å holde et rikholdig utvalg. En blomst som har blitt populær de senere år er ”FORSYTHIA”, som egentlig er en prydbusk men som selges som avskårne grener.det spesielle med ”forsythia” er at den blomstrer med gule blomster uten at den setter blader,det gjør den først når blomstringstiden er over slik har

1) Lett: Anne, Per og Pål må pakke med seg 6 appelsiner i sekken. 2) Middels: Det skal stå 7. De øverste tallene minus det midterste tallet blir de nederste tallene. 3) Vanskelig: Du snur 9-tallet opp ned slik at det blir et 6-tall.

God påske..

40

Spør Ingrid eller andre i Eide Handels blomsteravdeling for de beste blomstertips. Der finner du det du trenger til et dekket bord, til gave eller bare for trivsel i huset. en glede av blomsten i ukevis,et skikkelig ”VÅRTEGN”. Vår blomsteravdeling er å anbefale, og er det noen spesielle ønsker så si gjerne fra litt i forveien.


Friske farger til

Sterke farger er vårens trend på pyntet bord. Ikke vær redd for å ta av.

bordets gleder!

Stylist Ingvild Sjurelv Hansen på Britts Boutique har et tydelig tips når du skal boltre deg i farger: - Hold deg til en fargeskala. Ikke forsøk å dempe eller skape kontraster med å blande varme, kalde eller friske farger. - Det enkleste er nesten alltid det beste. Enkelt er hyggelig. Gjentakende elementer er en annen god regel, sier Ingvild. På vårt bord har hun brukt små telys. Det gir god stemning og fint lys. Markblomstervasene er dekorert med påskeris og friske, fargerike tulipaner. En litt større tulipanbøtte i enden

av bordet gir et varmt inntrykk av matglede. Husk å klippe tulipanene ned, slik at de ikke henger. - Hent inspirasjon til farger i menyen. Ved mat fra havet kan det være naturlig å tenke kaldt og blått. Våren er frisk. Sommeren lys og høsten varm. Et pent dekket bord gjør at man føler seg velkommen, sier stylisten. Ingvilds fem beste tips for borddekking: 1) God planlegging. Da får også kokken nyte maten. 2) Begynn med underlaget, en duk tilpasset dekoren. Bygg deretter på. 3) Riktig servise til riktig mat

4) Lys, servietter, pynt. Husk å holde fargeskalaen. 5) Hent inspirasjon fra naturen. Skjell, steiner, gress og mose er flott bordpynt.

Klart for servering av påskelam. 41


Rob Hansen med Copacabana.

Byens beste utvalg.. Få nytelser er som er kopp fersk kaffe eller te. Det er sosialt og en perfekt avslutning på et godt måltid. Det er trendy å være nytelsesorientert. Og heldigvis; på alle måter sosialt akseptert. Nettopp av den grunn kan man velge mellom flere varianter enn noen gang før. Heldigvis er det også fortsatt slik, at en kopp helt vanlig kaffe eller te for veldig mange er den beste starten en dag kan gi. Man kan knapt tenke seg noe rimeligere drikk enn en kopp kaffe eller te. Det må i så fall være vannet fra springen, som når vi bruker det til kaffe og te skal være kaldt og friskt. Kaldt vann er syrerikt og fremmer de fine smaksog aromastoffene. - Både kaffe og te er glede, sier Rob Hansen, som har ansvaret for de brente og tørkede råvarene på Eide Handel. Det er en avdeling med stort spenn, som utfordrer 42

alle dine smaksløker. - Vi legger vekt på ferske og spennende produkter. Vi ser at kundene setter pris på det. Det er godt å se at kundene oppfatter at kaffe og te i løsvekt ikke er dyrt. Selv om den er eksklusiv, sier Hansen. Mye å velge mellom På Eide Handel kan kundene velge mellom 13 sorter te i løs vekt og 18 forskjellige typer hel kaffe i tillegg til en vellfyllt poseavdeling. Med smaker som tar deg nærmere naturen, fyldige og med masse aroma. Kaffebønnene kvernes på stedet, eller taes med hjem for kverning. Vil man gjøre det ekstra fint, kjøper man te eller kaffe i ferdige pakker med lekker design. Ment for å stå fremme, ikke gjemt innerst i skapet.

Stadig flere tar imidlertid steget helt ut, og investerer i egne kaffemaskiner. På Eide Handel selger man kvalitetsmaskinen Jura. Ferskere og bedre kaffe enn denne lager, kan man ikke få. Den maler og tilbereder den beste kaffe, i alle varianter. - Jeg har ikke hørt om en som har angret på en slik investering. Heller tvert om, sier Rob Hansen.

Nøkkelen til god kaffe

Utstyret du lager kaffen med må være av tilfredstille nde kvalitet og kunne bruke s riktig. Vel så viktig som ka ffen er i vannet, som må være kaldt og friskt og helst ikke holde mer enn 15 gra der, bruk riktig dosering i for hold til vannmengde. Norsk kaffeinformasjon anbefaler 60 gram kaffe pr liter vann .


Pizza stekt i vår steinovn – for umiddelbar nytelse! Den ferske og hjemmebakte Eide Pizzaen serveres akkurat slik du ønsker. Stekt eller klar til steking hjemme. Du skal virkelig lete for å finne en bedre pizza. Med sin luftige bunn og de ferskeste råvarene vil du alltid finne en pizza som treffer din smak hos Eide Handel. - Vår pizza skal være slik vi ønsker å lage den hjemme. Stekt i vår egen steinovn. Siden vi lager den her i butikken, har den også en hyggelig pris, sier kafévert Tove Øvre. Inspirasjonen til menyen er hentet fra Kvaløya. De mange spektakulære fjelltopper og fjellmassiv har gitt navn til 15 varianter.

vei hjem. Enten du kjøper en fersk, varm pizza og nyter på stedet – eller du ber om en ustekt, stekeklar straks du kommer hjem. Sammen med Eide Pizza får du alltid 1,5 liter brus/mineralvann. La deg inspirere, som oss, av Kvaløyas mektige fjell. Pizza bestiller du direkte på:

Tove Øvre viser stolt fram en nystekt pizza.

PIZZAØNSK

E? Har du en god idé til en pizza? Send ditt forslag til post@ei dehandel.no PREMIERING!

STEKE HJEMME? 7-8 ,min i varmluftsovn på 225o - Følg med, så ser du når den er perfekt stekt.

77 66 56 56 Pizzameny: Bla om!

Har du vært på tur, er kafeen på Eide det perfekte stoppested på

43


A Z Z I P

Klokka 10

Nattmålsfjellet, liten tur – stor utsikt!

Rødtind

Populær familie-topp ved Kaldfjord

1. Skinke, bacon, paprika og sjampinjong 2. Skinke, paprika

Storstolpan

3. Pepperoni, skinke, bacon, paprika, purreløk

Skitntinden

4. Marinerte biffstrimler, paprika, løk, purreløk, bearnaise

En klassiker

Skisesongen varer lenge her!

Kjølen

I øyenfallende med sin store kuleformede radar

Vasstind

Gir deg flott utsikt mot storhavet

Lille Blåmann Flott tur, sommer som vinter

Store Blåmann

Kvaløyas høyeste fjell. 1044 moh.

Hollendaren Spektakulær topp for fjellvante

Eide Spesial

Eide Handel, Kvaløyas mest populære reisemål!

Middagstinden

Fra Kattfjordvannet har du 840 meters stigning!

Buren

Utsikten er verd turen

Soria Moria

Eventyrlig fjellmassiv

Rekvik

Rene Trollstigen ned. Utgangspunkt for tur til Skamtind

Håja

Karakteristisk øy, yndet fotomotiv

5. Tacokjøtt, mais, paprika, rødløk, jalapenos, nachos, salsa 6. Kjøttboller, bacon, skinke, løk, tomat, paprika, hvitløkdressing 7. Marinert kylling, løk, purreløk, paprika, karridressing, peanøtter 8. Gyros kylling, tomat, løkringer, purreløk, paprika 9. Marinert kylling, paprika, løk, ananas, jalapenos, mangodressing

10. Marinerte biffstrimler, paprika, løk, tomat, grovkvernet pepper, chili

Liten pizza

11. Marinerte biffstrimler, skinke, tacokjøtt, løk, purreløk, tomat, barbequesaus

Stor pizza

12. Kjøttdeig, løk, paprika 13. Marinert kylling, bacon, løk, purreløk, paprika, banan, thai sweet chili

Take-Away

Cafe

149,- 164,189,- 208,25,- 27,50

inkl. 1,5 liter brus/mineralvann

inkl. 1,5 liter brus/mineralvann

Pizzastykke

14. Karri, reker, paprika, purreløk 15. Marinerte biffstrimler, løk, ananas, kreolsk krydder, sambal sauce

www.eidehandel.no • Bestilling pizzafon: 77 66 56 56 MAN - FRE 07.00 - 22.00 LØR 08.00 - 20.00

Profile for Norbye & Konsepta

Eidemagasinet 2009  

Eidemagasinet 2009