Page 1

Köp din biljett på nätet

I EÅ

5-13

U

STI 2017 U G

UM

A

Mässmagasin

Spara tid och slipp köa Något för alla. Allt för dig! Stora Nolia är Sveriges största mässa och folkfest som pågår under nio sköna augustidagar med 500 utställare inom en rad olika områden. Här finns något för alla med massor av intressanta programpunkter varje dag.

En oumbärlig folkfest med Ace Wilder, Jasmine Kara, Tobbe Trollkarl, Babblarna, Pyssel-Jenny, PT-Fia och Roy Fares.

Mässan för hela familjen

Mässan arrangeras av Nolia AB


2 LEDARE

Stora Nolia | 5-13 augusti 2017 i Umeå

Folkfesten Stora Nolia för människor samman

J

ag vill välkomna dig till årets största folkfest, Stora Nolia, mässan och mötesplatsen som kommer att samla runt 100 000 besökare under de nio dagar som den pågår. Här finns något för alla och allt för dig.

Information Datum: 5 – 13 augusti 2017. Adress: Signalvägen 3, 903 22 Umeå Öppettider: Lördag 5 augusti - söndag 13 augusti 10.00-17.00 Onsdag 9 augusti kvällsöppet 10.00-20.00

Smaka på siffran 100 000 personer. Fundera på vad det skapar för möjligheter. Själv ser jag framför mig familjer, släkt och vänner från hela landet som samlas och träffas med Stora Nolia som naturlig samlingspunkt. Jag ser hur människor planerat sina semestrar för att träffas på mässan. Jag ser framför mig värdefulla och ibland känslosamma möten. Jag ser framför mig hur värden skapas genom att människor med idéer samlas på samma plats och utbyter erfarenheter och gör affärer.

Entréavgift: Vuxna: 100 kr Flerdagsband: 250 kr för 9 dagar Pensionärer: 80 kr Ungdom 13 – 17 år: 40 kr Barn 7 – 12 år i målsmans sällskap: 20 kr Barn 0-6 år: Gratis

Stora Nolia är en fantastisk folkfest som för människor samman på en mötesplats fylld av innehåll som ger intryck och minnen, kanske för livet. Ni vet, livet det är inte de dagar som gått utan de dagar man minns, som den ryske författaren Pjotr Andrejevitj Pavlenko från St Petersburg ska ha skaldat. Och är det något Stora Nolia är, så är det minnesvärt. Med ett fullspäckat scenprogram, massor av föreläsningar, artister, författare, kockar och konditorer som är kryddan i en kokande gryta av utställare inom en mängd områden och branscher tillsammans med alla besökare, kan det inte bli annat än minnesvärt. Stora Nolia står för något av det mesta och det bästa av Nolia AB:s kärnvärden, att föra människor tillsammans.

Bankomat: En bankomatbuss finns utanför hall 1, monter 4002.

Vi tror nämligen att där människor möts händer bra saker. Det oavsett om det är hemma vid köksbordet eller på någon av våra mötesplatser. Det är genom att föra samman människor som det händer saker och utveckling skapas. Vi skapar mötesplatser för att vi vill utveckla Norrland och vi vet att det sker genom möten. Att det dessutom sker i en inspirerande miljö med något för alla där det finns mängder av roliga saker att upptäcka gör inte saken sämre. Stora Nolia är också en manifestation över samarbetets kraft. Under mässan samarbetar vi med organisationer, föreningar och näringsliv för att skapa en upplevelse för såväl besökare som utställare. Vi vill utveckla de mötesplatser vi arbetar med, men också skapa fler därför är vi alltid öppna för diskussioner med näringsliv och samhälle för att skapa värden tillsammans. Ett lysande sådant exempel är de nationella Släktforskardagarna som genomfördes i Umeå förra året tillsammans med lokala föreningar och som drog flera tusen besökare samt skapade tillväxt i hela regionen. Har du en idé som du tror på, ta kontakt med oss. Kanske kan det bli en mötesplats och folkfest som gör skillnad och skapar tillväxt. Som Stora Nolia.

Förköp: Köp din biljett på nätet och slipp köa, www.storanolia.se. Skriv ut din biljett eller ha den med i mobilen.

Barnpassning: Stora Nolias barnpassning för barn mellan 3-9 år är öppen dagligen mellan kl. 11.00-16.30 fördelat på tre pass. Barnpassningen finns i foajén vid hall 1 och är kostnadsfri. Bussar till mässan: Lämna bilen hemma och ta Stora Nolia-bussen till mässan. Du slipper bilköer och parkeringsbekymmer. Bussresan är gratis för dig som köpt förköpsbiljett till mässan. Mer information, se sida 8. Café/Restaurang: Flertalet caféer och restauranger finns på mässområdet, både i mässhallarna och utomhus. Familjerum: Här finns möjlighet att värma mat och amma i lugn och ro. Familjerummet hittar du i foajén vid hall 1. Första hjälpen: Västerbottens läns landsting erbjuder Första hjälpen-beredskap i monter 4001 utanför ingången till hall 1. Här kan du få akut sjukvård och första hjälpen.

Mer ion: informat e ranolia.s

www.sto

Hund på mässan: Det är inte tillåtet att ta med hund inomhus i mässhallarna. På utomhusområdet är hundar välkomna. Tänk på att aldrig lämna hunden i bilen om det finns risk för att det blir varmt. Information: På mässområdet finns storbildsskärmar för lättöverskådlig information. Du kan också få information i Stora Nolias Infomonter 3068 utanför hall 7, eller i Servicecentret som finns i foajén vid hall 1. Besök även Stora Nolias hemsida: www.storanolia.se. Parkering: Följ skyltning till besöksparkering, p-vakter hänvisar. Pris 40 kr, kontant betalning, som går till Idrottsalliansen. Toaletter & skötrum: Finns i Nolias huvudbyggnad vid hall 1-4, hall 7-8. Det finns även toaletter i anslutning till de flesta restauranger på utomhusområdet. Tillgänglighetsvärdar: Frösunda Omsorg har tillgänglighetsvärdar på mässområdet för att underlätta ditt besök. Om du har några frågor kring tillgängligheten eller om du har behov av att låna handikapptoalett, rullstol, personlyft eller vilrum så ring vår tillgänglighetstelefon på tel. 070-350 56 95. Under Stora Nolia kan du nå oss per telefon under mässans öppettider. Du hittar personal från Frösunda Omsorg i monter 10, i foajén utanför hall 1. Vilsecentral: Civilförsvarsförbundet erbjuder mässans små besökare en extra trygghet — Vilsecentralen, monter 5002. Här får man hjälp om man tappat bort sig på mässområdet och sällskap till dess att föräldrarna kommit på plats igen. Telefon: 073-851 59 63 Telefon och mail: Telefon: 090-888 86 00 (vxl) Mail: storanolia@nolia.se Vi reserverar oss för sena ändringar och eventuella tryckfel.

Slipp köa — köp förköp! Gå alla nio dagar för 250 kr. Köp flerdagsband eller endagsbiljetter på www.storanolia.se

TO MMY A B RA HAMSSON VD, NO LI A A B


INNEHÅLL 3

Stora Nolia | 5-13 augusti 2017 i Umeå

Innehåll 4 8 10

14 18

20 22

26

Dagsprogram Bussar & parkeringar Lilla Nolia: Det blir barn- och familjevänligt som aldrig förr under årets mässa Bo & Bygga: Boendet, levandet och byggandet tar plats på mässan Husbilar & Husvagnar: Årets område med fritidsfordon det största i mässans historia Lilla Nolia — Tävling Mat & Dryck: En upplevelse för alla sinnen, inte minst dofter och smaker Träning & Hälsa: Inspireras till träning, välmående och hälsa Tobbe Trollkarl

61

Roy Fares

22

Ulrika Davidsson

10

30 32 36 42 44 46 48 52 61 64

Fritid & Vildmark: Ta del av vildmarken, fisket och jakten på mässan Design & Mode: Stylingtorg och modevisningar av unika designplagg Mässområde & mässhallar Utställare i monternummerordning Garnisonens Dag: Försvarsmakten är tillbaka på i stor stil Teknik & Motor: Intessant teknik och världens kanske hetaste bilmärke Samhälle & Näringsliv: Ta chansen att fånga upp idéer och påverka på plats Utställare i bokstavsordning Roy Fares Korsord

Mat & Dryck

22

Sofia "PT-Fia" Ståhl

26

Design & Mode

32

Babblarna

10


4 DAGSPROGRAM LÖRDAG 5 AUGUSTI

Stora Nolia | 5-13 augusti 2017 i Umeå

Nordic Garrison

SÖNDAG 6 AUGUSTI TEMA: Det goda livet

TEMA: Det goda livet

MÄSSOMRÅDET

MÄSSOMRÅDET

10.00–17.00 /PSEJD(BSSJTPO

10.00–17.00 /PSEJD(BSSJTPO

Ta kort tillsammans med Nordic Garrison-karaktärer. Ett fotografi i folder kostar 60 kr/st, varav 54 kr går direkt till Hjältarnas Hus. Hall 4, monter 541. Nordic Garrisonkaraktärerna träffar du även ute på mässområdet där det är helt gratis att ta en selfie med dem.

Ta kort tillsammans med Nordic Garrison-karaktärer. Ett fotografi i folder kostar 60 kr/st, varav 54 kr går direkt till Hjältarnas Hus. Hall 4, monter 541. Nordic Garrisonkaraktärerna träffar du även ute på mässområdet där det är helt gratis att ta en selfie med dem.

S

T

1

H k s b c

Cirka 16.00 Invigningsöverflygning av Försvarsmakten

Luftstridsskolan genomför en liten invigningsöverflygning med en rote JAS 39 Gripen.

DUNGEN

Pyssel-Jenny

DUNGEN

10.00–17.00 Mässan för hela familjen

Här hittar du aktiviteter av olika slag för alla som har barnasinnet kvar, hoppborgar, Dinosaurie-park, Ponnyridning (pris 20 kr) och mycket mer.

10.00–17.00 Mässan för hela familjen

1

10.00–17.00 Kom och ha skoj hos Forslunda

1

11.00–14.00 & 14.30–16.00 Gillar du att pyssla och snickra?

1 s

Här hittar du aktiviteter av olika slag för alla som har barnasinnet kvar, hoppborgar, Dinosaurie-park, Ponnyridning (pris 20 kr) och mycket mer. Hos Forslundagymnasiet kan du klappa små kalvar, testa hinderbana, köra race med skottkärror, köra minitraktorer och mer därtill, allt för små och stora barn. Välkommen till monter 5025.

Välkommen till Pysselkojan och träffa pyssel-Jenny, känd från barn TV. Här väntar massor av naturens skatter på att du ska förvandla dem till något helt fantastiskt.

H h P

H t m b

V k s f

UPPVISNINGSFÄLTET

14.30 Freestyleuppvisning på snöskoter

10.00–17.00 Kom och ha skoj hos Forslunda

I samarbete med BRP. Akrobatik på hög nivå och en motorupplevelse utöver det vanliga.

Hos Forslundagymnasiet kan du klappa små kalvar, testa hinderbana, köra race med skottkärror, köra minitraktorer och mer därtill, allt för små och stora barn. Välkommen till monter 5025.

STORA SCENEN

10.00-17.00 Västerbottens Käpphästryttare

13.00 Modevisning

Denna sport, som är jättestor i Finland, har nu också fått fäste i Sverige. Norrlands största käpphästförening visar upp hoppning och dressyr med sina egenhändigt käpphästar, men ger också tips och råd hur man gör sina egna käpphästar. Självklart får besökarna själv prova på käpphästridning. Välkommen till monter 5017.

Modevisning av Designers med fantastiska kreationer, färger och former. 14.30 Auktion SCR

Svensk Campings medlemsanläggningar i Norr- och Västerbotten auktionerar ut fina campingupplevelser i samarbete med Jontefonden. Samtliga intäkter från denna auktion samt auktionerna lördagar och söndagar kl. 16:00 i SCR Svensk Campings monter kommer att gå skänkas till Jontefonden. Jontefonden är en stiftelse för barn och ungdomar som väntar på eller har genomfört en transplantation, och deras syskon. Fondens mål är att skapa guldkant och glädje i vardagen för dessa barn och ungdomar. Mer info på www.jontefonden.se.

11.00–14.00 & 14.30–16.00 Gillar du att pyssla och snickra?

Välkommen till Pysselkojan och träffa pyssel-Jenny, känd från barn TV. Här väntar massor av naturens skatter på att du ska förvandla dem till något helt fantastiskt.

1

U S b t

1

E o p j p

1

M v b

UPPVISNINGSFÄLTET

14.30 Freestyleuppvisning på snöskoter

I samarbete med BRP. Akrobatik på hög nivå och en motorupplevelse utöver det vanliga.

STORA SCENEN

11.30 Your Beauty

Barbering-, trådning- och hårvisning samt brud- och brudgumsframträdande. 13.00 Halm

Ett populärt Countryband från Umeå med tre tjejer och två killar som spelar och sjunger samstämmig Country- och Bluegrassmusik. Bandet har spelat på flertalet stora festivaler och event, även utomlands, uppträtt i TV och radio, hållit i egna konserter samt spelat in ett antal skivor.

KÖKSSCENEN

15.00 Fredrik Paulún

Bakterier är dina bästa vänner – en föreläsning om hur du får ordning på tarmfloran vilket gör att du mår bättre fysiskt och psykiskt.

WINE & BEER TASTING–SCENEN

16.00 Trubadur Henrik Baer underhåller vid serveringen Wine & Beer Tasting i Hall 8.

FÖRELÄSNINGSLOKALEN BLOMQVIST

14.00 Vad kan atlaskotan ha med dina besvär att göra?

Baserat på de samlade erfarenheterna från mer än 200 000 behandlade i Europa med Atlantotec-metoden. Audiovisuell presentation av atlaskotans påverkan på, och betydelse för, olika kroppsdelar, organ och funktioner. Samt hur olika besvär kan uppkomma och åtgärdas.

Fredrik Paulún

Wolfman 15.30 Wolfman

Wolfman (tidigare Wolfman Jack) är ett rockband från Umeå, med rötterna i tidig blues och rock & roll. Bandet firar 2017 sitt 10-års jubileum med bl a nytt album. Har tidigare släppt fyra fullängdare och ett antal singlar, turnerat flitigt över hela Norden och hunnit med närmare tusen spelningar.

KÖKSSCENEN

11.30 Fredrik Paulún

Bli sockerfri – gå ned i vikt, må bättre och minska risken för allvarliga sjukdomar genom att bli sockerfri. Och du, man kan fortfarande äta naturligt söta livsmedel!

FÖRELÄSNINGSLOKALEN BLOMQVIST

13.00 Markus Fernlund

Markus Fernlund är coach och författaren till boken ”Dina sanningar”. Han ger dig verktygen att utveckla ditt inre ledarskap och ökar din medvetenhet om tankar och känslor som styr våra handlingar.

1 s

1


DAGSPROGRAM 5

Stora Nolia | 5-13 augusti 2017 i Umeå

MÅNDAG 7 AUGUSTI

TISDAG 8 AUGUSTI

TEMA: Det goda livet

TEMA: Det aktiva livet

MÄSSOMRÅDET

MÄSSOMRÅDET

10.00–17.00 Wullger & Mimmi

Här kommer Wullger & Mimmi på besök, och då kan vad som helst hända. En tre meter lång figur som dammar av folk när dom passerar under, ballongfigurknytning i världsklass och allehanda clownerier.

10.00–17.00 Wullger & Mimmi

Wulger & Mimmi Simon Zion

DUNGEN

Här kommer Wullger & Mimmi på besök, och då kan vad som helst hända. En tre meter lång figur som dammar av folk när dom passerar under, ballongfigurknytning i världsklass och allehanda clownerier.

DUNGEN

10.00–17.00 Mässan för hela familjen

10.00–17.00 Mässan för hela familjen

10.00–17.00 Kom och ha skoj hos Forslunda

10.00–17.00 Kom och ha skoj hos Forslunda

11.00–14.00 & 14.30–16.00 Gillar du att pyssla och snickra?

11.00–14.00 & 14.30–16.00 Gillar du att pyssla och snickra?

Här hittar du aktiviteter av olika slag för alla som har barnasinnet kvar, hoppborgar, Dinosaurie-park, Ponnyridning (pris 20 kr) och mycket mer.

Här hittar du aktiviteter av olika slag för alla som har barnasinnet kvar, hoppborgar, Dinosaurie-park, Ponnyridning (pris 20 kr) och mycket mer.

Hos Forslundagymnasiet kan du klappa små kalvar, testa hinderbana, köra race med skottkärror, köra minitraktorer och mer därtill, allt för små och stora barn. Välkommen till monter 5025.

Hos Forslundagymnasiet kan du klappa små kalvar, testa hinderbana, köra race med skottkärror, köra minitraktorer och mer därtill, allt för små och stora barn. Välkommen till monter 5025.

Välkommen till Pysselkojan och träffa pyssel-Jenny, känd från barn TV. Här väntar massor av naturens skatter på att du ska förvandla dem till något helt fantastiskt.

Välkommen till Pysselkojan och träffa pyssel-Jenny, känd från barn TV. Här väntar massor av naturens skatter på att du ska förvandla dem till något helt fantastiskt.

Ace Wilder

STORA SCENEN

13.00 Renhornen med gästartist Simon Zion

Umeås äldsta storband har nöjet att ha Umeåsonen Simon Zion, känd från idol, som gästartist. Tillsammans bjuder de på musik som hela familjen kan digga loss till, allt från jazz till soul och rock. 15.30 Familjeshow med Wullger & Mimmi

En familjeshow med den otroliga jonglören Wullger och hans bråkiga assistent Mimmi. Här bjuds det på trolleri i världsklass om Wullger är på humör, jonglering, lite läskiga fakirtricks och mängder av publikfrieri.

KÖKSSCENEN

11.30 & 14.30 Roy Fares inspirerar!

Mästerkonditorn Roy Fares ger dig inspiration från sin värld av smaker och delar med sig av sin passion för bakning.

Ulrika Davidsson

STORA SCENEN

13.00 Ace Wilder

Låtskrivare och sångare som gått till final i Melodifestivalen tre gånger med bl a låtarna”Busy Doin´Nothing”, den mest streamade låten med över 35 miljoner lyssnare och ”Dont Worry” i Melodifestivalen 2016.

15.30 Familjeshow med Wullger & Mimmi

En familjeshow med den otroliga jonglören Wullger och hans bråkiga assistent Mimmi. Här bjuds det på trolleri i världsklass om Wullger är på humör, jonglering, lite läskiga fakirtricks och mängder av publikfrieri.

KÖKSSCENEN 11.30 & 14.30 Ulrika Davidsson Henrik Baer

Ulrika Davidsson, kokboksförfattare, kostrådgivare och matkreatör, även känd från Nyhetsmorgon på TV, föreläser och inspirerar med en hälsosam lågkolhydratkost och förklarar hur viktigt det är att äta en kost som ger energi och inte tar energi. Alla människor är olika och behöver således olika kostplaner som Ulrika förklarar skillnader mellan och berättar om GI metoden, LCHF, Detox, 5:2 dieten. Ulrika ger tips hur du förenklar vardagsmaten och lagar lätta maträtter som dessutom passar hela familjen. Kom och bli inspirerad och smaka på Ulrikas mat- och hälsovärld!

WINE & BEER TASTING–SCENEN

Roy Fares

WINE & BEER TASTING–SCENEN

16.00 Trubadur Henrik Baer underhåller vid serveringen Wine & Beer Tasting i Hall 8.

FÖRELÄSNINGSLOKALEN BLOMQVIST

11.30 & 15.00 SPF Seniorerna Västerbottensdistriktet

16.00 Trubadur Henrik Baer underhåller vid serveringen Wine & Beer Tasting i Hall 8.

FÖRELÄSNINGSLOKALEN BLOMQVIST

15.30 Stil, mode, trend — Vad är skillnaden?

Vad signalerar vi med våra kläder? Spelar det någon roll vad vi har på oss? Under cirka 30–45 minuter delar vi med oss av tips och råd om allt från kläder till hållbar produktion. Välkommen! Det svenska modemärket, Dughult of Sweden.


6 DAGSPROGRAM ONSDAG 9 AUGUSTI

Stora Nolia | 5-13 augusti 2017 i Umeå

TORSDAG 10 AUGUSTI

Vi heter JA!

TEMA: Det aktiva livet

TEMA: Det aktiva livet MÄSSOMRÅDET

MÄSSOMRÅDET

10.00-17.00 Vi heter JA!

10.00–17.00 Wullger & Mimmi

Vi heter JA! är glädjespridarna från Umeå som med akustisk musik, svenska texter, ett härligt sväng och norrländsk humor möter Stora Nolias besökare på flertalet platser ute på mässområdet.

Här kommer Wullger & Mimmi på besök, och då kan vad som helst hända. En tre meter lång figur som dammar av folk när dom passerar under, ballongfigurknytning i världsklass och allehanda clownerier.

DUNGEN

DUNGEN 10.00–17.00 Mässan för hela familjen

10.00–17.00 Mässan för hela familjen

Moa Westman

Här hittar du aktiviteter av olika slag för alla som har barnasinnet kvar, hoppborgar, Dinosaurie-park, Ponnyridning (pris 20 kr) och mycket mer.

Här hittar du aktiviteter av olika slag för alla som har barnasinnet kvar, hoppborgar, Dinosaurie-park, Ponnyridning (pris 20 kr) och mycket mer.

10.00–17.00 Kom och ha skoj hos Forslunda

Hos Forslundagymnasiet kan du klappa små kalvar, testa hinderbana, köra race med skottkärror, köra minitraktorer och mer därtill, allt för små och stora barn. Välkommen till monter 5025.

10.00–17.00 Kom och ha skoj hos Forslunda

Hos Forslundagymnasiet kan du klappa små kalvar, testa hinderbana, köra race med skottkärror, köra minitraktorer och mer därtill, allt för små och stora barn. Välkommen till monter 5025.

11.00–14.00 & 14.30–16.00 Gillar du att pyssla och snickra?

11.00–14.00 & 14.30–16.00 Gillar du att pyssla och snickra?

Välkommen till Pysselkojan och träffa pyssel-Jenny, känd från barn TV. Här väntar massor av naturens skatter på att du ska förvandla dem till något helt fantastiskt.

Välkommen till Pysselkojan och träffa pyssel-Jenny, känd från barn TV. Här väntar massor av naturens skatter på att du ska förvandla dem till något helt fantastiskt.

STORA SCENEN

STORA SCENEN

14.00 Babblarna — Första musikalen

En svängig, interaktiv och rolig musikal med barnens stora favoriter Babblarna. Ni får träffa Robotflickan Klonk som med publikens hjälp trollar fram alla Babblarna ur deras hus. Allt förpackat med språkutveckling, specialpedagogik och svängig musik i första rummet – framfört med tal, tecken, sång och dans.

11.30 EGO-boost — Egen God Omvårdnad

Yogastudion Moa Westman Ordet boost har många betydelser och några av dem är ett uppsving, ett lyft och en knuff. En boost av energi som ger avtryck i vardagslivet och får dig att orka ge mer till din omgivning. Ibland är det så lätt att ge till andra snarare än att ge till sig själv, men för att hålla igång din egen energi behöver du fylla på med inspiration och utmaningar som boostar. Så investera i en EGO-boost där EGO står för Egen God Omvårdnad. Moa berättar om sina bästa knep! Moa är beteendevetaren som upptäckte hur yogan berör oss inte bara fysiskt utan även mentalt, och som därför sadlade om och blev yogalärare på Yogastudion på heltid. När Moa inte yogar hittar vi henne oftast i naturen, på promenader och löpturer, allra helst i fjällen!

Fröken Elvis

13.00 Modevisning

Modevisning av Designers med fantastiska kreationer, färger och former. 14.30 Vägen till en sund livsstil: PT-Fia

Vägen till en sund livsstil behöver inte vara lång och krånglig. Sofia Ståhl pratar om begreppet hälsa och jakten på balans. Hon beskriver med värme, humor och igenkänning fällorna som vi lätt hamnar i när vi vill ändra vår livsstil och bli hurtiga. Sofia Ståhl, "PTFia", bloggar på ptfia.se, är hälsoprofil i Amelia och skriver böcker om hälsa och träning. 15.30 Familjeshow med Wullger & Mimmi

15.30 Vi heter JA!

En familjeshow med den otroliga jonglören Wullger och hans bråkiga assistent Mimmi. Här bjuds det på trolleri i världsklass om Wullger är på humör, jonglering, lite läskiga fakirtricks och mängder av publikfrieri.

Vi heter JA! är glädjespridarna från Umeå som med akustisk musik, svenska texter, ett härligt sväng och norrländsk humor har erövrat gata efter gata.

18.30 Fröken Elvis

KÖKSSCENEN

Fem tjejer kända från bl a TV, sjunger och spelar Elvislåtar på svenska i ny fräsch tappning samt nyskrivna egna låtar. En svängig scenshow med humor, värme, lite allvar och en jädra massa instrument.

11.30 Lokalproducerad och miljöanpassad mat på väg hem till er i Umeå!

Tänker du som oss på TACK! mycket på hur dina handlingar påverkar miljön och din hälsa? Då har vi en föreläsning för dig där hållbart företagande och den snabbt växande trenden svinnovation står i fokus! TACK! är ett nystartat företag som kommer verka i Umeå och omnejd med ambitionerna att vara en förebild och att alltid ligga i framkant i alla aspekter av ett hållbart företagande. Det vi på TACK! erbjuder är lösningar till livspusslet som bl.a. matkassar och egengjord barnmat från lokala råvaror efter säsong. Här på köksscenen erbjuds alla barn att vara med och laga mat utifrån dessa produkter, begränsat antal platser.

KÖKSSCENEN 11.30 17.30 "Är du nyfiken på ölbryggning?”

I år deltar funktionärer från Svenska Hembryggareföreningen på Stora Nolia och berättar mer om hembryggningskultur förr och nu, ölstilar, bryggtekniker, olika råvaror, jästkulturer, vattenbehandling och annat spännande som hör hembryggning till.

FÖRELÄSNINGSLOKAL BLOMQVIST

FÖRELÄSNINGSLOKAL BLOMQVIST

15.00 Nya Moderaterna: Anna Kinberg Batra

Anna Kinberg Batra talar om Sveriges tre viktigaste utmaningar i en ständigt föränderlig omvärld. Om Sveriges utmaningar kring integration, jobb och trygghet. Och om hur svenskt jobbskapande ska stärkas genom att fler företag kan växa och anställa.

13.00 Stil, mode, trend — Vad är skillnaden?

Sofia "PT-Fia" Ståhl

Vad signalerar vi med våra kläder? Spelar det någon roll vad vi har på oss? Under cirka 30–45 minuter delar vi med oss av tips och råd om allt från kläder till hållbar produktion. Välkommen! Det svenska modemärket, Dughult of Sweden.


DAGSPROGRAM 7

Stora Nolia | 5-13 augusti 2017 i Umeå

FREDAG 11 AUGUSTI: BARNENS DAG TEMA: Augustifest MÄSSOMRÅDET

10.00–17.00 Gårdsbutikens dag med skördemarknad

Under dagen kommer ett antal lokala gårdsbutiker att sälja säsongens varor såsom grönsaker, kött, korv, svamp, ost, bröd, sylt, saft och marmelad, men också fårskinn och andra skinnprodukter. Gårdsbutikerna hittar du utanför mässhall 1 under hela fredagen.

LÖRDAG 12 AUGUSTI: GARNISONENS DAG TEMA: Augustifest MÄSSOMRÅDET

10.00 Kortege genom staden

Musikkårerna vid Västerbottens hemvärnsbataljon kommer vid flera tillfällen att spela på flera platser i centrala Umeå och på Stora Noliamässans område. Genom staden följs kåren av ett marscherande hemvärnsförband. 11.30-16.00 Bamse och Lova kramar barnen

Vid olika tillfällen på mässområdet träffar barnen Bamse och Lova.

DUNGEN

10.00–17.00 Mässan för hela familjen

Här hittar du aktiviteter av olika slag för alla som har barnasinnet kvar, hoppborgar, Dinosaurie-park, Ponnyridning (pris 20 kr) och mycket mer. 10.00–17.00 Kom och ha skoj hos Forslunda

12.00–13.00 & 14.00–15.00 Clowner på mässan

Ute på mässområdet möter barnen Clowner som dansar och delar ut ballonger under kortare Pop-up framträdande.

DUNGEN

Hos Forslundagymnasiet kan du klappa små kalvar, testa hinderbana, köra race med skottkärror, köra minitraktorer och mer därtill, allt för små och stora barn. Välkommen till monter 5025. 11.00–14.00 & 14.30–16.00 Gillar du att pyssla och snickra?

Välkommen till Pysselkojan och träffa pyssel-Jenny, känd från barn TV. Här väntar massor av naturens skatter på att du ska förvandla dem till något helt fantastiskt.

10.00–17.00 Mässan för hela familjen

Här hittar du aktiviteter av olika slag för alla som har barnasinnet kvar, hoppborgar, Dinosaurie-park, Ponnyridning (pris 20 kr) och mycket mer. 10.00–17.00 Kom och ha skoj hos Forslunda

Hos Forslundagymnasiet kan du klappa små kalvar, testa hinderbana, köra race med skottkärror, köra minitraktorer och mer därtill, allt för små och stora barn. Välkommen till monter 5025. 11.00–14.00 & 14.30–16.00 Gillar du att pyssla och snickra?

Välkommen till Pysselkojan och träffa pyssel-Jenny, känd från barn TV. Här väntar massor av naturens skatter på att du ska förvandla dem till något helt fantastiskt.

STORA SCENEN

13.00 Tobbe Trollkarl: En galen show för hela familjen

Glöm gamla trollkarlar med hög hatt, det här är en högintensiv show med magi, musik, dans, galenskaper och kanske att ni till och med får lära er ett litet trick. Föreställningen passar barn mellan 3 och 99 år bäst. Alla får skratta lika mycket! Det här är underhållning för hela familjen i 180 kilometer i timmen! Tobbe Trollkarl

SÖNDAG 13 AUGUSTI TEMA: Augustifest MÄSSOMRÅDET

12.00–14.00 Clowner på mässan

Ute på mässområdet möter barnen Clowner som dansar och delar ut ballonger under kortare Pop-up framträdande.

DUNGEN

10.00–17.00 Mässan för hela familjen

Här hittar du aktiviteter av olika slag för alla som har barnasinnet kvar, hoppborgar, Dinosaurie-park, Ponnyridning (pris 20 kr) och mycket mer. 10.00–17.00 Kom och ha skoj hos Forslunda

Hos Forslundagymnasiet kan du klappa små kalvar, testa hinderbana, köra race med skottkärror, köra minitraktorer och mer därtill, allt för små och stora barn. Välkommen till monter 5025. 11.00–14.00 & 14.30–16.00 Gillar du att pyssla och snickra?

Välkommen till Pysselkojan och träffa pyssel-Jenny, känd från barn TV. Här väntar massor av naturens skatter på att du ska förvandla dem till något helt fantastiskt.

STORA SCENEN 12.00 Stjärnskott 2017 – Sveriges största artisttävling för barn och ungdomar!

Deltävling med 8 lokala artister - Publiktävling med chans att vinna fina priser.

UPPVISNINGSFÄLTET

10.00-17.00 Uppvisning och utställning av Försvarsmakten

Soldater från hemvärnets Västerbottensbataljon och Totalförsvarets skyddscentrum i Umeå kommer att möta allmänheten och visa utrustning, materiel och enheter under Garnisonens dag 2017. Särskilt uppvisningsprogram 12.00-13.00.

STORA SCENEN 13.00 Sittande musikkonsert av Musikkårerna vid Västerbottens hemvärnsbataljon

Missa inte den nästan en timme långa inomhusspelningen.

14.00 Bamse och Lova Sjunger & Dansar

Att Bamse och häxans dotter Lova tycker om sång och dans är ingen hemlighet. Alla kan vara med, stora som små, och efter sångstunden är det Meet n’ Greet med karaktärerna, kanske vill ni passa på att få en bild eller två tillsammans?

Stjärnskott 2017 14.00 Stjärnskott 2017 – Dagsfinal med gästartist Jasmin Kara

Dagsfinal med 3 finalister - Framträdande och signering med Jasmin Kara, aktuell från årets Melodifestival - Vinnaren presenteras och är kvalificerad till den stora finalen i Stockholm Jasmin Kara

15.00 Hyresgästföreningen: Alla har rätt till ett bra hem — hur löser vi bostadskrisen?

Räkna med en intressant debatt om en av våra allra mest angelägna samhällsfrågor. Debatten mellan bostadspolitiska talespersoner från riksdagspartier, Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder samt studentrepresentant från Umeå kommer att ledas av ingen mindre än Sverker Olofsson, konsumentjournalist och flitigt anlitad debattledare. Kom och lyssna och diskutera du också!

KÖKSSCENEN

11.30 Nya frukt- och bärsorter från öst och väst 15.30 Algesten-Jakob Nyström

Det är skillnad på comebacker och comebacker. När Jakob Nyström, en av pop-Umeås bästa låtskrivare genom tiderna, nu är tillbaka efter flera års tystnad är det en stor händelse. Hans tidigare band Isolation Years och Two White Horses efterfrågas fortfarande, trots att de gav ut sina senaste album 2007 respektive 2009.

Vi har världens bästa förutsättningar för bärodling. Leif Blomqvist, Blomqvist Plantskola berättar om nya, spännande och vinterhärdiga sorter.

WINE & BEER TASTING–SCENEN

16.00 Trubadur Henrik Baer underhåller vid serveringen Wine & Beer Tasting i Hall 8.

FÖRELÄSNINGSLOKAL BLOMQVIST

FÖRELÄSNINGSLOKAL BLOMQVIST

KÖKSSCENEN 11.30 & 14.30 Pannkakskalas

Forslunda Gymnasium bjuder på pannkakskalas. Här får barnen göra sin egen pannkaka.

12.30–15.30 Seminarium om konflikter

"Försvarsmakten försvarar Sverige och landet intressen, vår frihet och vår rätt att leva som vi själva väljer". Är dessa ord relevanta? Lyssna till spännande presentationer om konflikternas moderna ansikte!

13.00–14.00 Fiskesnack med Fiskekompisen

Fiskesnack med Fredrik Löwgren och Johan Malm från podcasten Fiskekompisen om djuphavsfiske i inlandet och skygga fjällfiskar. Fiskekompisen är podcasten för alla som fiskar och som fokuserar på känslan och berättelserna, på vännerna och naturen men allt binds samman av längtan till vattnet och till fisket.


8

Stora Nolia | 5-13 augusti 2017 i Umeå

Nolia-bussarna

Östra Ersboda Coop Ersboda

Nu kan Du välja ett miljövänligt alternativ för transporten till mässan! Lämna bilen hemma och slipp bilköer och parkeringsbekymmer. Bussresan är gratis för dig som köpt förköpsbiljett till Stora Nolia. Du slipper även långa köer vid entrén när du kan gå genom förköpsinsläppet. Självklart får även den som inte köpt förköpsbiljett åka med mot lösande av biljett på bussen. Bra att veta är att bussarna bara accepterar kontant- eller Swish-betalning.

Mårdvägen Nydala Camping

Umestan Nolia Entré C

Mariehemshöjd

PRISER (tur och retur): Vuxen: 50 kr Barn: Gratis upp till 12 års ålder i vuxens sällskap 13-18 år: 20 kr Pensionär: 20 kr

Mariehem Centrum Centralstationen Berghemsvägen Fridhemsgymnasiet

Begränsad platstillgång i bussarna. Erbjudandet gäller i mån av plats.

Skidspåret

OBS! Har man ej köpt förköpsbiljett till mässan måste man köa vid insläppet och lösa entrén till Stora Nolia på plats. Extrabussar sätts in från Nydala Camping kl. 09.15 & kl. 09.45. Dessa bussar går direkt till mässan.

NUS

Ålidhem Centrum Mineralvägen Nornaplatsen Källplatsen

Tidtabell: Röd linje

Tidtabell: Blå linje BLÅ LINJE

09

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

RÖD LINJE

09

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

Ålidhem Centrum

45

45

45

45

45

45

45

45

45

45

X

Coop Ersboda

20

20

20

20

20

20

20

20

20

20

X

Mineralvägen

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

Östra Ersboda

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

Tomtebo Nornaplatsen

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

Nydala Camping

30

30

30

30

30

30

30

30

30

30

30

Källplatsen

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

Mariehemshöjd

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

Mariehem Centrum

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

Nydala Camping

00

00

00

00

00

00

00

00

00

00

X

Berghemsvägen

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

Mårdvägen

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

Skidspåret

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

Umestan

10

10

10

10

10

10

10

10

10

10

X

NUS, hållplats E

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

Nolia Entré C (från Nolia)

25

25

25

25

25

25

25

25

25

25

10

Fridhemsgymnasiet

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

Centralstationen

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

Centralstationen

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

NUS

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

00

00

00

00

00

00

00

00

00

00

00

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

Ålidhem Centrum - Mineralvägen... osv.

Nolia Entré C (från Nolia) Blå Linje

Siffror i gult fält är heltimmar, övriga siffror är minuter. X = Buss passerar utan tidsangivelse. Se tid i fet stil för hemresa från Stora Nolia. Bussarna går samma rundslinga som dom startade hela dagen.

Coop Ersboda - Östra Ersboda... osv.

Åkande från Umestan, Centralstationen, NUS och Nydala Camping kan åka in med den ena linjen och hem med den andra för att spara tid. Blå ruta gäller endast onsdag den 9 augusti. Båda bussar går då hem kl. 20.10 från mässan.

Här kan du parkera Parkering är inte tillåten intill Nolia. För att slippa p-böter, ställ bara bilen på anvisade platser. Parkeringsavgift: 40 kr Avgiften går till föreningarna inom Idrottsalliansen. P = Besöksparkeringar

V = Husbilar & husvagnar

U = Utställarparkeringar

C = Cykelparkeringar & Entréer

H = Handikapparkeringar

Gång-/cykelvägar

Industrivägen

V1

Infarter till parkering Vännäs

U1 C2

C3

C1 H1

U3

Vildmannavallen

P3 U2 H2

STORA NOLIA

Hedlunda P1

I samarbete med:

OBS! Hela Umeå är en parkeringsförbudszon.

Vindeln

Bangården P2 Ridvägen

Kommunen (Endast lördag/söndag) P4 Örnsköldsvik

Skellefteå


5 – 13 Augusti

Tänk om naturens energi räcker åt oss alla? Vår mission är att skapa en mer hållbar framtid genom att hämta energi från lokala naturkällor. Våra produkter förser ditt hem med kyla, värme, ventilation och varmvatten – för ett perfekt inomhusklimat med minimal påverkan på miljön. Kom och träffa oss på Stora Nolia 5 – 13 augusti, monter 149. Vi ses!

IT’S IN OUR NATURE

WWW.NIBE.SE


10 LILLA NOLIA

Stora Nolia | 5-13 augusti 2017 i Umeå

Lilla Nolia Det blir barn- och familjevänligt som aldrig förr under årets mässa.

Bland annat kommer Tobbe Trollkarl, Bamse och Babblarna. Det blir också en rad barnvänliga nyheter, som familjeparkering och familjerum. Fredagen blir barnens egna dag, men det finns något för barn alla andra dagar också.

Babblarna

Tobbe Trollkarl

Barnvänligt som aldrig förr på Stora Nolia De senaste åren har Stora Nolia arbetat med att göra mässan alltmer barn- och familjevänlig med barnpassning för barn 3-9 år och en uppskattad vilsecentral som drivs av Civilförsvarsförbundet. I år finns även en särskild familjeparkering och ett familjerum där de med små barn kan sitta och amma eller värma barnmat. Alla utställare har uppmanats att arrangera aktiviteter som passar barnen och många har hörsammat uppmaningen. Missa inte den särskilda Lilla Nolia-kartan här i mässmagasinet som visar viktiga funktioner och barnaktiviteter. Dungen är en lugnare del av Stora Nolia. Här hittar du aktiviteter som hoppborgar, dinosaurie-park, ponnyridning men också den enormt populära Pysselkojan där Pyssel-Jenny, känd från barn-tv, låter barnen kreera saker ur det man hittar i naturen. I Dungen finns även Forslundagymnasiets monter där det går att klappa små kalvar, testa hinderbana, köra race med

skottkärror, köra minitraktorer och mycket mer som passar såväl små som stora barn. – Vi på Forslunda gör även ett pannkakskalas där barnen själva får steka sina pannkakor, säger Inger Bäckström, utvecklingsledare på Forslunda. Dungen har även en restaurang som bland annat erbjuder barnvänligt matnyttigt men också toast med vindelrökt skinka, smör och ost från Norrmejerier och bröd bakat i Umeå men de har också vegetariskt på menyn. Det kommer även att bli aktiviteter på området med dagliga överraskningsmoment som dans, gycklarna Wullger och Mimmi samt clowner. Sedan kommer mässan att ha medlemmar från Nordic Legions på plats, som ser ut som karaktärer från de berömda Star Wars-filmerna. Dessutom finns en lekyta i hall 4. De enormt populära Babblarna gästar mässan och kommer med sin musikal att locka många. Babblarna bjuder på en svängig, interaktiv och rolig musikal där

publiken får träffa Robotflickan Klonk som med publikens hjälp trollar fram alla Babblarna ur deras hus. Allt förpackat med språkutveckling, specialpedagogik och svängig musik i första rummet – framfört med tal, tecken, sång och dans. Det blir även andra musikaliska höjdpunkter med låtskrivaren och sångaren Ace Wilder som gått till final i Melodifestivalen tre gånger med bland annat låtarna ”Busy Doin´Nothing”, hennes mest streamade låt med över 35 miljoner lyssnare och ”Dont Worry” i Melodifestivalen 2016. Hon är inte den enda Melodifestivalstjärnan som uppträder på Stora Nolia. Jasmin Kara som var med i år med låten Gravity kommer också. Hon sjunger i anslutning till artisttävlingen Stjärnskott som åter hålls på Stora Nolia. Där får ungdomar mellan 7–16 år möjligheten till att bli Sveriges nästa stora artist. Den stora publikfavoriten Tobbe Trollkarl kommer med en fartfylld

show som gjorde succé i Piteå ifjol. – Ser sjukt mycket fram emot att komma tillbaka till Stora Nolia och underhålla alla familjer! Varmt välkomna så skrattar vi ihop som aldrig förr, hälsar Tobbe Trollkarl. För alla som gillar Bamse (och vem gör inte det?) kommer han också tillsammans med häxans dotter, Lova.

Babblarna: Tobbe Trollkarl: Första musikalen En galen show Stora Scenen för hela familjen TorsdagStora 10 augusti, Scenenkl. 14.00 Fredag 11 augusti, kl. 13.00 Tobbe Trollkarl: EnBabblarna: galen show för hela familjen Första musikalen Stora Scenen Torsdag 10augusti, augusti,kl. kl.13.00 14.00 Fredag 11


LILLA NOLIA 11

Stora Nolia | 5-13 augusti 2017 i Umeå

Mässan för hela familjen Det finns någonting för alla på Stora Nolia.

Här hittar du enkelt de aktivteter och områden på mässan som passar alla som har barnasinnet kvar.

Familjeparkering Stora scen Köksscenen

Entré B Hall

8

Uppvisningsfält

Hall

7

Entré C Hall

4

Hall

1

Hall

2

Hall

Pysselkojan

3

Barnskoj

Vilsecentral Barnpassning

Hoppborgar

Familjerum

Klappa kalvar Dinosauriepark

Ponnyridning

Entré A


12

Stora Nolia | 5–13 augusti 2017 i Umeå

HALLÅ!

FRÅN TELIAS BUTIKER I UMEÅ. Dina lokala Teliabutiker i Umeå finns på plats på Stora Nolia där vi erbjuder unika mässpriser den 5-13 augusti. I år hittar du oss på monterplats U3070. Vi ser fram emot att få träffa dig. Välkommen!

BYGG DINA DRÖMMAR AV TRÄ VI HAR ALLT FÖR DINA BYGGPROJEKT

Vi ses i monter 1040!

Demonstration av Bandsågverk, Solosåg med elsåg & motorsåg, SH410 och PH260. Varmt välkommen till vår monter för en kopp kaffe och ett bra erbjudande!

Beställ vår nya Produktkatalog i montern utan kostnad! WWW.LOGOSOL.SE | INFO@LOGOSOL.SE | 0611-182 85

MONTER

1040 PÅ UTOMHUSOMRÅDET

SCANNA QR-KODEN FÖR ATT SE BJÖRN CHRISTIERNSSON SÅGA MED FARMER´S SAWMILL!


NYA TOYOTA YARIS

TÄVLINGAR

I vår monter där du kan vinna fina priser under hela Noliaveckan 5 –13 augusti

VÄLKOMMEN TILL BURLIN MOTORS SHOWROOM PÅ NOLIA! Monter 1098

Vi erbjuder mässpriser under hela Noliaveckan.

090-70 65 70 • www.burlinmotor.nu


14 BO & BYGGA

Stora Nolia | 5-13 augusti 2017 i Umeå

Bo & Bygga

Smarta-hemlösningar och energi är, tillsammans med spa och badrum heta trender som också tar plats på Stora Nolia. Här finns också, bastu, bostäder och trädgård.

Läs mer om utställarna och programmet på www.storanolia.se


BO & BYGGA 15

Stora Nolia | 5-13 augusti 2017 i Umeå

Smarta hem och energi heta trender som tar plats på mässan I Hall 1 samlas en stor del av utställarna inom bo och bygg, medan Hall 2 samlar möbler, inredning och husbyggande. Men det finns även en hel del utställare utomhus som erbjuder allt från garageportar till ”stugor”. Luftvärmepumpar men även värmepumpar för bergvärme, jordvärme och sjövärme är, tillsammans med kaminer och kakelugnar en del av de energibesparande produkter som är en het trend på Stora Nolia med flera utställare som berättar om sin expertis på området. En av de utställare som varit med i många år på Stora Nolia är NIBE. De ligger i täten bland företag att nyttja tjänsten IFTTT. Förkortningen står för If-This-Then-That, ungefär ”om något händer så händer detta också”. I detta verktyg har ledande företag, däribland

NIBE, lagt upp olika funktioner som du själv kan kombinera för att göra vardagslivet enklare. Som användare skapar du ett ”recept” med en ”Trigger” och sedan en ”Action” – en händelse med efterföljande konsekvens. En post med ordet ”semester” i Google Calendar kan exempelvis göra att värmepumpen går in i semesterläge. Och ett larm från värmepumpen kan skapa en ”att göra”- post i din fastighetsskötares Evernote. – Vi på NIBE har valt att som Actions ha att öka ventilationen, höja varmvattentemperaturen, ändra temperaturen eller gå in i hemma- eller bortaläge. Som Trigger har vi alarm från värmepumpen, säger produktchef Andreas Johnsson på NIBE. Flera företag har smarta hem i sitt utbud och säljer tjänster som är kopplade till en applikation

”Luftvärmepumpar men även värmepumpar för bergvärme, jordvärme och sjövärme är, tillsammans med kaminer och kakelugnar en del av de energibesparande produkter som är en het trend.”

där man, via sin smartphone eller surfplatta kan syra el, belysning och värme i hushållet. Förutom fönster och dörrar är renoveringar är något allt fler visar intresse för, inte minst trapprenoveringar. Ett av flera företag som erbjuder detta är Trendtrappan, – Vi håller på att starta upp vårt arbete i Umeå och Luleå med trapprenoveringar och trappräcken, så mässan är väldigt viktig för oss, säger Simon Käld, vd på Trendtrappan. Som vanligt finns det många små byggnader att ta del av på mässan. Tero Seppänen på Timapuu ser fram emot mässan. – Stora Nolia är en av de viktigaste mässorna för oss. Kunderna vill se våra grillkåtor och lusthus men även bastur i verkligheten. Det gäller särskilt när man satsar på kvalitet och finish, säger han.


16

Stora Nolia | 5–13 augusti 2017 i Umeå

JOHN DEERE - NÖJ DIG INTE MED NÅGOT ANNAT

JOHN DEERE 5055E

Välkommen till vår monter

U 1017

Med H240 lastare

345.000:10 000 Port & m kr otor + frakt

• 55 hk • AC • 4wd • Monterad frontlastare • Kopplingsfri f/b/n

Pris exkl. moms Finansiering

från

0,49%

Fast ränta Inga avgifter

GÖR SOM PROFFSEN - KÖP DIN KLIPPARE HOS OSS!

Novoferm ISO 45, fullisolerad Enbart vissa standardstorlekar.

Med vår nya app ”SmartGarage” kan du enkelt öppna och stänga garageporten från din smartphone. Signalen hämtas från ”gatekeeper” som ansluts till ditt WIFI-nätverk och som skickas vidare till en mottagare som sätts i din portöppnare.

Vi finns i monter U 3037

Kontakt: Anders Markström Tel 0768 - 01 33 14 anders.markstrom@novoferm.se

JD TANGO E5 SERIE II Ord.pris 23 100:-

19.995:-

JD R40B BATTERIDRIVEN Ord.pris 7 475:-

5.900:-

5.500:-

JD RUN 46 Ord.pris 6 555:-

25.500:-

JD X105 Ord.pris 30 050:-

Nyttja ROT-avdrag vid montering.

28.500:-

JD X125 Ord.pris 34 490:-

39.500:-

JD X165 Ord.pris 47 050:-

32.000:-

JD X115R Ord.pris 38 225:-

41.500:-

JD X155R Ord.pris 49 475:Klippare pris inkl. moms

Bergs Garage- & Industriportar

Umeå • Skellefteå • Luleå

Umeå, 070-308 24 23

Monter U 3037

Bergs Garage- & Industriportar

www.bergsumea.se daniel@bergsumea.se

Bruksv. 4B - Ersboda - Umeå 090-18 93 15

Besök oss i monter 119. Välkommen!

Vi älskar värmepumpar. Så att du kan älska annat. Hos oss hittar du några av landets mest passionerade specialister. Människor som kan värme och värmepumpar utan och innan och som aldrig är längre än ett samtal bort – oavsett om du vill bli kund eller har varit med oss sedan 1970. Så fortsätt att lägga din tid på det du helst vill. Välkommen till oss. www.ivt.se


17

Stora Nolia | 5–13 augusti 2017 i Umeå

HUSVAGNAR - HUSBILAR - TILLBEHÖR – SERVICE

Vi har ett stort urval av nya & begagnade

HUSVAGNAR/HUSBILAR

HUSVAGNAR - HUSBILAR - TILLBEHÖR – SERVICE i lager!

Vi har ett stort urval av nya & begagnade

Träffa oss i våra montrar HUSVAGNAR/HUSBILAR 2003 (Polar) + 2010 (Burstner/Hobby/Pilote) i lager!

Mycket välsorterad KAMA tillbehörsbutik!

Öppet: mån-fre 9-17, lör 10-14

Gör ett besök hos oss redan idag!

Mycket välsorterad KAMA tillbehörsbutik! Vi bjuder alltid på gott kaffe!

Öppet: mån-fre 9-17, lör 10-14

Gör ett besök hos oss redan idag! Mellan E4 & E12, strax söder om Umeå. Vi bjuder alltid på gott kaffe! Degernäs 265, Umeå l 090-10 99 50 l fritidsmetropolen.se Mellan E4 & E12, strax söder om Umeå.

Degernäs 265, Umeå l 090-10 99 50 l fritidsmetropolen.se

Dags att renovera trappan Funderar du på att renovera trappan eller byta till en helt ny så rekommenderar vi ett besök i hall 1, monter 143. Där finns vi representerade med vår lokala trappexpert och återförsäljare Trappfixaren. i Våra renoveringsskivor ek ssiv ma , ad ack mattl Ta gärna med en ritning eller lite grova mått på trappan så får du bästa hjälpen på plats i montern. Vi ses på Stora Nolia!

Drömtrappor AB | 0918-258 00 | www.dromtrappor.se


18 HUSBILAR & HUSVAGNAR

Stora Nolia | 5-13 augusti 2017 i Umeå

Husbilar & Husvagnar Intresset för husvagnar och husbilar är stort

och försäljningen den största sedan 2008. Under årets Stora Nolia blir området med fritidsfordon det största i mässans historia. Sedan tidigare är denna del av mässan den näst största husbils- och husvagnsmässan i Sverige.


HUSBILAR & HUSVAGNAR 19

Stora Nolia | 5-13 augusti 2017 i Umeå

Mer husvagnar och husbilar än någon gång tidigare Att ha en del av mässan som har status som näst störst i Sverige kan låta märkligt, men Stora Nolia gör skäl för namnet när storleken på mässan omfattar en stor husvagnsoch husbilsdel. I år är den större än någon gång tidigare. Fritidsfordon är dessutom en bransch som växer och som har en framträdande plats under mässan. Under 2016 nyregistrerades totalt 8 808 fritidsfordon i Sverige, vilket är den högsta totalsiffran sedan 2008 då det nyregistrerades sammanlagt 9 090 husvagnar och husbilar. Antalet nyregistrerade husvagnar har ökat med 10 procent och husbilar med hela 32 procent. Traditionellt lockar fritidsfordonet mängder med besökare, som vill se nyheter överväga ifall detta är något för dem. Många köper också husbilar och husvagnar under själva mässan. Peter Blomqvist, vd på Adria, som är marknadsledare på både husvagnar och husbilar i både Sverige och Norden, berättar att det går bra för alla i branschen just nu. – Husbils- och husvagnsbranschen har ökat kraftigt de

senaste åren. Inte minst tack vare ett ökat intresse från köpstarka pensionärer där allt fler sitter med höga värden, kanske från sålda fastigheter och med låga räntor som gör det gynnsamt att köpa husbil. Han berättar att räntan har ännu större betydelse för husvagnsköparna. – Den låga räntan, tillsammans med värdestegringen på fastigheter, gör att allt fler tar sig råd att köpa ny eller begagnad husvagn. Att den svenska kronan är lågt värderad gör det dyrt att resa utomlands. Detta, tillsammans med en allt bättre standard på landets campingplatser bidrar också, enligt Peter Blomqvist. Adrias vd menar att campingbranschen ständigt hittar nya kundgrupper: – Vi ser ett generellt ökat intresse för husvagn och husbil och tar många kunder från båtmarknaden. Stora Nolia har en stark ställning och stor betydelse, inte bara försäljningsmässigt, utan kanske framför allt genom att det är den första mässa där nya modeller visas. – Under Stora Nolia ringer det

många från huvudkontoret i Slovenien och undrar hur det går, säger Peter Blomqvist. Tillverkaren Polar har också upplevt hur branschen gått framåt. Stora Nolia i norr och Elmia i söder är branschens två viktigaste mässor. Båda gick långt över förväntan för Polar. – Vi har arbetat otroligt hårt med årets husvagnsmodeller och nylanserade dessutom Polars husbilar. Det jobbet har lönat sig, säger Tony Ekström, vd på Polar. Produktionen växer vid fabriken i Dorotea och de nyanställer för att klara efterfrågan. För Dorotea kommun, med knappt 3 000 invånare, är Polarfabriken ett viktigt företag och dess 65 medarbetare i Dorotea motsvarar ett företag med ungefär 2 700 anställda i Umeå eller 7 200 i Malmö. Tony Ekström ser fram emot årets Stora Nolia i Umeå, en viktig värdemätare för de nya modellerna. – Det ska bli intressant att åter få visa upp vår envisa satsning på årets-runt-standard, hög kvalitet samt en teknik och design i framkant, säger Tony Ekström.

”Stora Nolia har en stark ställning och stor betydelse, inte bara försäljningsmässigt, utan kanske framför allt genom att det är den första mässa där nya modeller visas.”


20

Stora Nolia | 5–13 augusti 2017 i Umeå

TÄVLING

Vinn presen tkort p å Childr enshou i Umeå se

FÖR DIG UPP TILL 12 ÅR!

Hitta alla i magasinet och vinn fina presentkort! Ballongerna har gömt sig på 6 olika platser i magasinet. Bland de rätta lösningarna lottar vi varje dag ut presentkort à 200 kr på ChildrensHouse i Umeå. (Ballongerna på den här sidan räknas inte.)

Jag heter och är

år

Tel. nr

Jag bor på med postnummer

i

Epost

nr 1 finns på sidan:

Annons:

nr 2 finns på sidan:

Annons:

nr 3 finns på sidan:

Annons:

nr 4 finns på sidan:

Annons:

nr 5 finns på sidan:

Annons:

nr 6 finns på sidan:

Annons:

Lämna kupongen till Stora Nolias Servicecenter under mässan 5-13 augusti i Umeå.


21

Stora Nolia | 5–13 augusti 2017 i Umeå

Gör snabbt om din pick-up till husbil under 30 minuter

Monter U1058

www.skarosser.se 0942-512 90

MÖT FÖRSVARSMAKTEN 5–13 AUGUSTI I MONTER NR. 4014

Personal från garnisonen finns på plats för att berätta om Försvarsmakten och vilka olika yrkesval vi erbjuder.

SE mer och möt fler...

Besök Garnisonens daG PÅ NOLIA! LÖRDAG 12 AUGUSTI, KL 10–17 Under dagen kan du lyssna på föredrag, möta vår personal och våra hemvärnshundar, lyssna till vår musikkår, se våra fordon och vår materiel samt mycket annat. Uppvisning kl 12–13 på uppvisningsfältet.

Varmt välkommen! www.forsvarsmakten.se/skyddc samt jobb.forsvarsmakten.se


22 MAT & DRYCK

Stora Nolia | 5-13 augusti 2017 i Umeå

Mat & Dryck Att besöka Stora Nolia är en totalupplevelse för alla sinnen,

inte minst vad gäller dofter och smaker i en välfylld mathall med, för första gången i Umeå, Wine & Beer Tasting. Dessutom blir det Gårdsbutikernas dag med skördemarknad fredag 11 augusti.

Läs mer om utställarna och programmet på www.storanolia.se


MAT & DRYCK 23

Stora Nolia | 5-13 augusti 2017 i Umeå

Ge dig ut på en smakresa på Stora Nolia De rutinerade besökarna på Stora Nolia brukar säga att man alltid får med sig något från mässan. Många menar något de köpt, men de skulle lika gärna kunna anspela på de många intryck som man får med sig hem efter ett mässbesök. Det gäller inte minst smakupplevelser. Med ett brett utbud av utställare och en lång rad restauranger ska ingen kunna undvika att bli sugen och många kommer att lämna mässan mätta. I Hall 7 finns matutställarna samlade och där återfinns korv, smakrika ostar, nybakt bröd, delikatesser, härliga konditorivaror men också sylt och saft. Mycket är lokalproducerat, som småskaligt närproducerade charkuterier, samiska glödkakor som görs på plats, honung från närområdet, ostar från gårdsmejerier och mat som lagas i mathallen. Maten doftar och smakar av världens smaker; från bland annat thaimat, texmex, grekiskt, spanskt, samiskt och finskt. Dessutom finns kvalitetslakrits, finchoklad och annat godis att ta del av. För den hugade finns även

glass och här kan den riktigt sugne sleva i sig en hel hink fylld med mjukglass. Under fredag den 11 augusti blir det Gårdsbutikens dag med skördemarknad där ett antal lokala gårdsbutiker kommer att sälja säsongens varor, som grönsaker, kött, fläskburgare, barkbröd, svamp, ost, bröd, sylt, saft och marmelad, men också killingskinn och andra skinnprodukter. Gårdsbutikerna hittar du utanför mässhall 1 under hela fredagen. För första gången kommer Wine & Beer Tasting till Umeå, som blev mycket uppskattat och uppmärksammat under mässan i Piteå förra året. Den ligger i anslutning till mathallen och drivs i år av Nils Koch. Där serveras inte bara vin och öl utan även bland annat tunnbrödsrullar, tapastallrikar, sallader och skaldjurbakelser. Det blir även varm mat och veganmat. Han menar att man äter mycket med ögonen. – Jag har varit med på Stora Nolia i 22 år och drivit krog i över 40 år och har egen vinimport. Det är viktigt att det blir en symbios

mellan mat och dryck så att det blir en upplevelse. Det blir väldigt häftigt. Vi har vinimportörer och ölbryggeri i ryggen. Bland annat har vi ett mousserande vin med bladguld i, samt ett mousserande vin som vunnit pris, säger Nils Koch. Det blir också underhållning för besökarna då Henrik Baer underhåller vid serveringen flera av dagarna. För den specifikt ölintresserade finns Svenska Hembryggareföreningen på plats. De är en ideell organisations med cirka 2500 medlemmar i hela lande som sprider kunskap om traditionell bryggning i hemmet, utbildar i provning och bedömning av öl och samlar intresserade hembryggare. De finns med under höstens Nolia Beer men kan träffas redan på Stora Nolia. På köksscenen blir det bakinspiration med mästerkonditorn Roy Fares. Han är inte bara en av Sveriges främsta konditorer och författare till flera prisbelönta böcker utan också en av domarna i tv-programmet Dessertmästarna. Till köksscenen kommer även

Ulrika Davidsson, kokboksförfattare, kostrådgivare och matkreatör, även känd från Nyhetsmorgon på TV. Hon kommer att föreläsa och inspirera till en hälsosam lågkolhydratkost och förklarar hur viktigt det är att äta en kost som ger energi och inte tar energi.

”Mycket är lokalproducerat, som småskaligt närproducerade charkuterier, samiska glödkakor som görs på plats, honung från närområdet, ostar från gårdsmejerier och mat som lagas i mathallen.”


24

Stora Nolia | 5–13 augusti 2017 i Umeå

Besök VårgårdaHus i monter 3056

The future of pellets heating

Årets bästa affär

Smarta ved- och pelletspaket

Helautomatiskt för villa och hem

Missa inte vårt mässerbjudande!

NYHET!

Jonas Häggberg 070-622 14 02

Skydda din vind eller krypgrund från fukt, lukt & mögel

första Vedex 4000 för ge gången i Sveri

Husqvarna Sybutik, Umeå

Monter 503

Besök oss i monter 136 | iwabopannan.se

Tel: 070-674 23 32

Boka kostnadsfri kontroll av din vind eller krypgrund inom 2 mils radie.

Med TrygghetsVaktens geniala avfuktare skyddar du både krypgrund och vind till marknadens lägsta energiförbrukning. Över 20.000 helt nöjda kunder.

• Upp till 7 års garanti • Minimalt underhåll • Näst intill ljudlös Vi installerar TrygghetsVakten: mogelsanering.i.norr@gmail.com Monter U3022

072-332 79 63

www.trygghetsvakten.se

Monternr 495 Vi finns i monter nr: 3081 & 3074

Välkommen till landstinget på Stora Nolia!

Ledande inom enskilt avlopp och brunnsvattenrening. HALL 2 MONT ER 280

Bli inspirerad till en bättre hälsa, öka din kunskap om egenvård och upplev nya vårdlösningar med modern teknik. I vår monter händer det något nytt varje dag. Kom förbi så berättar vi mer. Välkomna!

www.vll.se

www.baga.se


Stora Nolia | 5–13 augusti 2017 i Umeå

25

Välkommen till Norrlands största leverantör av luftvärmepumpar! Flera fabrikat • Installation i hela Norrland • Bra priser

Fastighetsbyrån Almeria i samarbete med TM Real Estate Group

Det behöver inte kosta mycket för att få något nytt.

Hitta oss i monter 142 i hall 1 | fastighetsbyran.se/almeria | +46 8 511 698 88


26 TRÄNING & HÄLSA

Stora Nolia | 5-13 augusti 2017 i Umeå

Träning & Hälsa

Under mässan går det att inspireras till träning, välmående och hälsa – inte minst av de föreläsare som kommer till mässan. Det blir bland annat tips på att bli sockerfri med Fredrik Paulún samt hur vi kan undvika fällorna när vi vill ändra vår livsstil och ta bättre hand om oss själva med Sofia ”PT-Fia” Ståhl.

Moa Westman

Fredrik Paulún


TRÄNING & HÄLSA 27

Stora Nolia | 5-13 augusti 2017 i Umeå

Sofia "PT-Fia" Ståhl

Låt din hälsa bara vara din Sofia Ståhl, mer känd som "PT-Fia", bloggar på ptfia.se, är hälsoprofil i Amelia och skriver böcker om hälsa och träning. Hon kommer till Stora Nolia för att berätta att vägen till en sund livsstil inte behöver vara lång och krånglig. Med värme, humor och igenkänning beskriver hon fällorna som vi lätt hamnar i när vi vill ändra vår livsstil och ta bättre hand om oss själva. Hon tycker att träning i dag blivit något annat än den rörelseglädje och hälsofrämjande aktivitet som det borde vara. I en tid där alla ska berätta om sin träning menar hon att du kanske ska göra något så lyxigt som att behålla träningen för dig själv. – Låt den vara bara din. Det gör inget om det inte blir som du tänkt dig, om du känner dig osäker, tycker det är svårt eller om du inte orkar göra alla repetitioner som du tänkt i början. Alla måste börja någonstans och det är ju orimligt att vara superstark direkt. Träning är utveckling och bör vara något omtänksamt som vi ger till oss själva, säger hon. Och något av det viktigaste att komma ihåg är att träning är en viktig del av hälsa, men verkligen inte alls. Lägg fokus på helheten och fastna inte vid detaljer. Undvik att sätta

mål eller bygga en livsstilsförändring utifrån hårda ord som ”ska”, ”måste” och ”borde” och försöka att ha en vänlig utgångspunkt. Ett av hennes råd är att påminna sig själv om att du tränar för att lära känna din kropp, inte för att vara bäst. – Ha kroppens tålamod och uppmuntra dig själv istället för att piska på när det känns svårt. Prova olika alternativ och ändra rutinen. Det viktiga är inte att du försöker uppnå ett ”perfekt” hälsosamt liv, tränar mest eller äter det som alla andra gör. Det viktiga är att du gör ditt bästa och att du gör det som fungerar med dina förutsättningar, säger Sofia Ståhl.

Fredrik Paulún skriver artiklar, frågespalter och citeras ofta i tidningar. Under åren har han skrivit för ett tiotal olika tidningar men de som är aktuella idag är Fitness, Iform och Allas veckotidning. Dessutom medverkar han regelbundet i tv. Han kommer till Stora Nolia för att bland annat tala om hur man blir sockerfri och att bakterier är dina bästa vänner. Det blir en föreläsning om hur du får ordning på tarmfloran vilket gör att du mår bättre fysiskt och psykiskt. Moa Westman är beteendevetaren som upptäckte hur yogan berör oss inte bara fysiskt utan även mentalt, och som därför sadlade om och blev yogalärare

på Yogastudion på heltid. När hon inte yogar hittar vi henne oftast i naturen, på promenader och löpturer, allra helst i fjällen. Hon kommer till Stora Nolia för att ge en sina bästa boost-tips. Ordet boost har många betydelser och några av dem är ett uppsving, ett lyft och en knuff. En boost av energi som ger avtryck i vardagslivet och får dig att orka ge mer till din omgivning. Ibland är det så lätt att ge till andra snarare än att ge till sig själv, men för att hålla igång din egen energi behöver du fylla på med inspiration och utmaningar som boostar. Moa Westman tycker att vi ska investera i en EGO-boost där EGO står för Egen God Omvårdnad.

Slipp köa! Köp förköp på www.storanolia.se


28

Stora Nolia | 5–13 augusti 2017 i Umeå

Kom och se vår nya bergvärmepump och andra spännande nyheter i monter 198. MÄSSERBJUDANDE!

SYSTEM

50 Trisslotter på köpet! 35 °C

55 °C

XL

A⁺⁺⁺ A⁺⁺⁺ A

Boka ett kostnadsfritt hembesök på ctc.se idag och få 5 Trisslotter.

Bättre klimat både inomhus och utomhus med träfiberisolering

Hunton Träfiberisolering är en naturlig och miljövänlig isolering, med egenskapar som kommer både miljö och husägare til godo. Träfiberisoleringen skapar stabila och goda villkor för konstruktionen, vilket gör att den tål det tuffa nordiska klimatet med stora variationer i luftfuktighet och temperatur. Den har upp till tio gånger så stor kapacitet som mineralull när det gäller att ta upp, transportera och släppa ut fukt från väggar och tak.

Bättre klimat BRA ATT VETA

både inomhus och utomhus • Miljövänlig isolering i skivformat med träfiberisolering • Kan återvinnas

• Utmärkt värmelagringskapacitet • Väldigt god kapacitet på Hunton Träfiberisolering är en naturlig och miljövänlig fukttransport isolering, med egenskapar som kommer både miljö och • Goda ljuddämpande egenskapar husägare til godo. Träfiberisoleringen skapar stabila och både och utomhus • Ärinomhus brandhämmande goda villkor för konstruktionen, vilket gör att den tål det tuffa •ochFormstabil och förhindrar nordiska klimatet med stora variationer i luftfuktighet med träfiberisolering temperatur. Den har upp till tio gånger så stor kapacitet som konvektion mineralull när det gäller att ta upp, transportera och släppa ut • Irriterar inte huden vid montering

Bättre klimat

Bättre klimat BRA ATT VETA fukt från väggar och tak.

både inomhus och utomhus med träfiberisolering

Hunton Träfiberisolering är en naturlig och miljövänlig isolering, med egenskapar som kommer både miljö och husägare til godo. Träfiberisoleringen skapar stabila och goda villkor för konstruktionen, vilket gör att den tål det tuffa nordiska klimatet med stora variationer i luftfuktighet och temperatur. Den har upp till tio gånger så stor kapacitet som mineralull när det gäller att ta upp, transportera och släppa ut fukt från väggar och tak.

• • • • • • • •

Miljövänlig isolering i skivformat Kan återvinnas Utmärkt värmelagringskapacitet Väldigt god kapacitet på fukttransport Goda ljuddämpande egenskapar Är brandhämmande Formstabil och förhindrar konvektion Irriterar inte huden vid montering

Bättre klimat

Hunton Träfiberisolering är en naturlig och miljövänlig

nordiska klimatet med stora variationer i luftfuktighet och GOD VÄRMELAGRINGSKAPACITET

temperatur. Den har upp till tio gånger så stor kapacitet som

Träfibersoleringen har god värmelagringskapacitet, och släppa ut hunton.se Av naturen. För naturen.

Hunton Träfiberisolering är endet naturlig ochatt miljövänlig mineralull när gäller ta upp, transportera isolering, med egenskapar som kommer både miljö och väggar och tak. husägare tilfukt godo.från Träfiberisoleringen skapar stabila och goda villkor för konstruktionen, vilket gör att den tål det tuffa nordiska klimatet med stora variationer i luftfuktighet och temperatur. Den har upp till tio gånger så stor kapacitet som mineralull när det gäller att ta upp, transportera och släppa ut fukt från väggar och tak.

och isoleringsskivorna kan användas både i väggar och tak. Jämförelser mellan isolering av mineralull (glas- och stenull) visar att Huntons träfiberisolerGOD VÄRMELAGRINGSKAPACITET Träfibersoleringen har god värmelagringskapacitet, ing har upp till dubbelt så hög värmelagringskapacoch isoleringsskivorna kan användas både i väggar itet per kilo. och tak. Jämförelser mellan isolering av mineralull • Miljövänlig isolering i skivformat

BRA ATT VETA

Kan återvinnas BRA •ATT VETA • • • • • • •

att Huntons träfiberisoler-

hunton.se

hunton.se naturen. För naturen. Av naturen. FörAv naturen.

Av naturen. För naturen.

GOD VÄRMELAGRINGSKAPACITET

Miljövänlig isolering i skivformat HÅLLBARA Kan återvinnas Utmärkt värmelagringskapacitet Väldigt god kapacitet på fukttransport • Goda ljuddämpande egenskapar • Är brandhämmande • Formstabil och förhindrar konvektion

GOD VÄRMELAGRINGSKAPACITET (glas- och stenull) visar Träfibersoleringen har god värmelagringskapacitet,

ing har upp till dubbelt så hög värmelagringskapacisoleringsskivorna kan användas både i väggar LJUDDÄMPANDE OCH och BRANDHÄMMANDE • Utmärkt värmelagringskapacitet Träfiberisoleringen är ljuddämpande. Dessutom är isoleringen brandhämmande, eftersom den vid brand förkolnar och står emot lågorna betydligt längre än en isolering som smälter. Isoleringen innehåller ett naturligt flammskyddsmedel.

itet per kilo.av mineralull och tak. Jämförelser mellan isolering Miljövänlig isolering i skivformat • Väldigt god kapacitet på (glas- och stenull) visar att Huntons träfiberisolerKan återvinnas ing har upp till dubbelt så hög värmelagringskapacfukttransport LJUDDÄMPANDE OCH BRANDHÄMMANDE Utmärkt värmelagringskapacitet itet per kilo. Träfiberisoleringen är ljuddämpande. Dessutom • kapacitet Goda ljuddämpande egenskapar Väldigt god på är isoleringen brandhämmande, eftersom den vid fukttransport LJUDDÄMPANDE OCH BRANDHÄMMANDE • Är brandhämmande Träfiberisoleringen är ljuddämpande. Dessutom brand förkolnar och står emot lågorna betydligt Goda ljuddämpande egenskapar • Formstabil och förhindrar är isoleringen brandhämmande, eftersom den vid som smälter. Isoleringen Är brandhämmande längre än en isolering konvektion brand förkolnar och står emot lågorna betydligt Formstabil och förhindrar innehåller ett naturligt flammskyddsmedel. längre än en isolering som smälter. Isoleringen • Irriterar inte huden vid montering konvektion innehåller ett naturligt flammskyddsmedel. Irriterar inte huden vid montering

Woodisol AB Metallverksgatan 5, 721 30 Västerås Träfibersoleringen har god värmelagringskapacitet, BRA ATT VETA Telefon. 021-448 06 30 | info@woodisol.se | www.woodisol.se • • • •

LJUDDÄMPAND Träfiberisolerin är isoleringen b brand förkolnar längre än en iso innehåller ett n

både isolering, inomhus och utomhus med egenskapar som kommer både miljö och husägare til godo. Träfiberisoleringen skapar stabila och med träfiberisolering goda villkor för konstruktionen, vilket gör att den tål det tuffa

hunton.se

GOD VÄRMELAG Träfibersolering och isoleringssk och tak. Jämför (glas- och stenu ing har upp till d itet per kilo.

och isoleringsskivorna kan användas både i väggar och tak. Jämförelser mellan isolering av mineralull (glas- och stenull) visar att Huntons träfiberisolering har upp till dubbelt så hög värmelagringskapacitet per kilo.

Besök oss i monter U 3004 Norrlands Ekoisolering

BYGGPRODUKTER FÖR ENERGIEFFEKTIVA HUS

www.woodisol.se LJUDDÄMPANDE OCH BRANDHÄMMANDE Träfiberisoleringen är ljuddämpande. Dessutom är isoleringen brandhämmande, eftersom den vid brand förkolnar och står emot lågorna betydligt längre än en isolering som smälter. Isoleringen innehåller ett naturligt flammskyddsmedel.


29

Stora Nolia | 5–13 augusti 2017 i Umeå

欀攀搀搀礀⸀猀攀

栀攀琀愀⸀搀欀

猀瀀椀猀洀椀氀樀漀⸀猀攀

唀䴀䔀씀 䬀䄀䴀䤀一䔀刀 搀爀愀昀琀戀漀漀猀琀攀爀⸀猀攀 猀挀栀椀攀搀攀氀⸀猀攀

樀礀搀攀瀀攀樀猀攀渀⸀搀欀 欀愀洀椀渀攀砀瀀攀爀琀攀渀⸀猀攀

☀ 猀欀漀爀猀琀攀渀愀爀 䄀䈀

䜀爀甀渀搀愀琀 ㄀㤀㄀㜀 簀 ㄀   씀刀

䴀漀渀琀攀爀 ㄀㈀㠀

Centerpartiet Närodlad politik

som får alla delar av

sverige att växa Välkommen till oss i monter 4033


30 FRITID & VILDMARKSLIV

Stora Nolia | 5-13 augusti 2017 i Umeå

Fritid & Vildmarksliv

För den fritidsintresserade finns mycket att upptäcka i Hall 4, men också utomhus. Där hittar du företag med produkter och tjänster inom fritid och vildmarksliv, jakt och fiske. Dessutom blir det fiskesnack med Fiskekompisen om djuphavsfiske i inlandet och skrämmande skygga fjällfiskar.

Ta del av vildmarken, fisket och jakten på mässan Den intresserade hittar bland annat vapenskåp, fritidskläder, fiskedrag och flytkläder. Men det finns även en hel del för den jaktintresserade med allt från kläder till utrustning. Fritid & Vildmark har servat aktiva människor sedan 1989 då allt startade i en friggebod på 13 kvm strax utanför Piteå. i dag har de norra Sveriges bredaste sortiment för jakt, fiske och uteliv. – Allt vi gör utgår från en enkel filosofi – kärleken till naturen. Det är den som gör att vi så noga väljer leverantörer utifrån kvalitet, säkerhet och funktion. För många av oss är stunderna i naturen få men efterlängtade. På Fritid & Vildmark tror vi på idén att hylla dessa guldkantade stunder och göra dem så fulländade som möjligt. I år kommer vi till Nolia med några av dom största varumärkena på marknaden Sauer Team Sweden är på plats och visar sitt produktsortiment inom premiumvapen. Med i montern kommer även finnas Vorn ryggsäckar, Ultracom Hundpeijlar, Zodiac jaktradio och massor av Noliaerbjudanden säger Christopher Wackfelt, säljare på Fritid & Vildmark. Men det blir även fiskesnack under mässan med Fredrik Löwgren och Johan Malm som driver podden Fiskekompisen. För är devisen att fiske räddar liv och det är inte utan att det är livgivande att bara lyssna till dem

gå igång på fiske. De kommer bland annat att prata om livsnjutning i himmelska vatten och skogligt djuphavsfiske. – Inget är så mycket Elsa Beskow som en svart och näckrosbladsfylld tjärn. Det är nästan som djuphavsfiske. Man vet aldrig vad som är under ytan, säger Johan Malm och Fredrik Löwgren fyller i: – Det finns en himmelsk atmosfär som är svår att uppnå på något annat sätt. De kommer också att berätta om riktigt utmanande fiske. – Det finns inget som är så utmanande som öring i rena fjällströmmar uppe på fjället. Sjukare fiske får man leta efter. Jag vet inte vad som fostrat dem att bli så rädda, om det är lo, järv, rovfåglar eller något annat, men de är så skygga. Du måste vara så precis i ditt utlägg att du annars skrämmer öringen, säger Fredrik Löwgren. Men framför allt handlar det om upplevelser. De pratar om presenning på fyra gånger tre meter som en del av livets mening, lånta mackjärn och att ge sig ut på njuttur i flytringen. – Det är vad det handlar om. Vi marscherar för pipan, för friheten och för att sitta under en presenning oavsett väder för att där, tillsammans bara lära känna varandra igen, säger Fredrik Löwgren och Johan Malm sammanfattar:. – Allt blir inte som i fiskereportagen. Det kan bli mycket bättre. Det är storyn efteråt som räknas, säger han.

”Allt blir inte som i fiskereportagen. Det kan bli mycket bättre. Det är storyn efteråt som räknas.”


31

Stora Nolia | 5–13 augusti 2017 i Umeå

Varför betala mer?

STÖRST I SVERIGE PÅ ATV WWW.CFMOTO.SE

649:-

BesöK CFMOTO i monter 1032

Få 10% Fråga efter en mässkupong i vår monter. r hos rabatt på din ATV och eventuella tillbehö någon av våra återförsäljare. mässerbjudande

10% 10% 10% off

FÅ 10% RABATT PÅ HELA KÖPET. ERBJUDANDET GÄLLER DÅ ENDAST VID KÖP AV CFMOTO 4X4, OCH INNEFATTAR ÄVEN TILLBEHÖR FRÅN BLACK WOLF. GÄLLER HOS VALFRI ÅTERFÖRSÄLJARE T.O.M. 20/8 -2017.

Batteritestare Pro 15-1384

mässerbjudande

off

FÅ 10% RABATT PÅ HELA KÖPET. ERBJUDANDET GÄLLER DÅ ENDAST VID KÖP AV CFMOTO 4X4, OCH INNEFATTAR ÄVEN TILLBEHÖR FRÅN BLACK WOLF. GÄLLER HOS VALFRI ÅTERFÖRSÄLJARE T.O.M. 20/8 -2017.

mässerbjudande

off

FÅ 10% RABATT PÅ HELA KÖPET. ERBJUDANDET GÄLLER DÅ ENDAST VID KÖP AV CFMOTO 4X4, OCH INNEFATTAR ÄVEN TILLBEHÖR FRÅN BLACK WOLF. GÄLLER HOS VALFRI ÅTERFÖRSÄLJARE T.O.M. 20/8 -2017.

3 års Garanti

999:-

Hjuldolly, hydraulisk 15-815

Inbyggd domkraft !

699:-

LED DRL och blinkers 42-366

EPS EFI

Tillval

ATV-modeller mellan 400-800 cc • Vätskekylda • 4x4WD med elektronisk diffspärr • Skivbromsar fram & bak • Lågväxel för maximal dragkraft • Vinsch, dragkula & släpvagnskontakt ingår

priser från

Vi finns i monter

1039

Hela familjens varuhus

(41.520 :- exkl. moms) MARKNADSFÖRINGSMATERIAL

nolia_93x133.indd 1

51.900 :- inkl. moms

2017-05-30 16:22:15

En dag går vi alla i pension. Alla andra dagar gör vi det inte. Med våra produkter tror vi att du får flexibilitet, enkelhet och bättre koll i din vardagsekonomi. Det ger dig frihet att få ut mesta möjliga av livet. Välkommen till Ecster.

Läs mer på ecster.se Ta vara på livets möjligheter.


32 DESIGN & MODE

Stora Nolia | 5-13 augusti 2017 i Umeå

Design & Mode För den som gillar hållbar design och unikt mode ger

årets Stora Nolia inte bara flera intressanta utställare med plagg du inte hittar någon annanstans. Här kan du också, för första gången i Umeå, ta del av det Stylingtorg som blev så uppskattat i Piteå ifjol.

Stylingtorg och modevisningar av unika designplagg Hall 3 och 4 är Stora Nolias centrum för design, mode och skönhet med inredning, designprodukter, kläder, konsthantverk och hemslöjdsprodukter. I hall 3 finns också det Stylingtorg som blev uppskattat och uppmärksammat under förra årets mässa i Piteå där det gjorde premiär. I år är det alltså första gången Stylingtorget finns i Umeå. Det en pop-up salong där ett antal aktörer inom skönhet och hår kan erbjuda snabba behandlingar, råd och omvårdnad. Tanken är att du som besökare ska kunna få enklare behandlingar som smink, naglar eller bryn fixade utan att det tar en massa tid eller kostar mycket pengar. – Vi kommer att göra lackgelsbehandlingar av naglar och fixa enklare styling av hår, säger Amanda Ekström på Creative Beauty som är med på mässan för första gången. Hon tycker att det ska bli kul att spännande med Stylingtorget. – Det känns jättekul med att få träffa så mycket människor som det är på Stora Nolia. Det är just det som är speciellt med det här,

att få visa något som vi tror passar en bred målgrupp. När man sitter på en salong är det inte så lätt att nå ut med vad en lackgelsbehandling är och hur det skiljer sig från andra behandlingar, Amanda Ekström. För den shoppingsugne finns på hela området smyckeskollektioner, näbbskor och andra läderprodukter i naturgarvat läder, bruksföremål i stengods och samiskt hantverk. Dessutom finns vadmalsjackor, pälsvästar, konsthanverk i ull, unika knivar, frihandsblåst glas, silverbestick och finska designvaror. Här finns också hantverk från

Läs mer om utställarna i Stylingtorget och tider för modevisningarna på www.storanolia.se

exempelvis Nepal. Det blir också design och mode på scen och i föreläsningssalar. Linda Jöfelt från Dughult of Sweden kommer att ha en föreläsning om stil, mode och trend där hon berättar vad signalerar vi med våra kläder. Under sin föreläsning delar alla deltagare med sig av tips och råd om allt från kläder till hållbar produktion. – Jag skapar plagg som är tidlösa, modernt klassiska, med mycket känsla och av bästa kvalitet med lång livslängd för både vardag och fest. Hon tycker att det är galet att inte alla kan skilja på naturliga och syntetiska fibrer. – Vi tillverkar alla vår kläder i Sverige och vill bort från den snabba produktionen till ett hållbart tänkande när det gäller kläder. Plagg ska kunna leva i din garderob i tio år utan att bli fula och tappa formen. Dessutom behöver naturliga fibrer som andas inte tvättas lika ofta, säger hon och är inte så lite stolt över att Kronprinsessan Victoria bar ett av hennes plagg under nationaldagsfirandet. – Det var fantastiskt att se

henne bära min klänning, säger Linda Jöfelt. Självklart kommer det också att bli modevisningar under mässan. De hålls av kläddesignern Eva Harnevik som varit med på mässan i 35 år. – Vi gör modevisningarna för att det finns så duktiga och fina designers från Sverige som hållit på länge och designar kvalitetskläder, säger hon. Vad många inte känner till är att dessa modevisningar visar en kollektion du inte hittar samlad någon annanstans i världen. – Här visas plagg av framför allt små designers som håller hög kvalitet med kläder för vanliga kroppar. Du hittar inte den här samlingen plagg någon annanstans än på Stora Nolia. Vill du hitta unika kläder är det hit du måste ta dig, säger hon. Men det finns andra skäl det mångåriga engagemanget i mässan. – Stora Nolia har en köpstark grupp besökare som är kvalitetsmedvetna, säger Eva Harnevik på Colour Beam Design.


33

Stora Nolia | 5–13 augusti 2017 i Umeå

Förrådsvägen 13 901 32 Umeå 090-10 54 50 swedol.se

Kom till oss och tävla!

ter U1053! Välkommen till vår mon

Besök oss i mo

nter 230 H

all 2!

Planerar du för att renovera eller bygga nytt kök? Då föreslår vi ett gratis hembesök från en köksexpert utrustad med köksluckor och sensommarens bästa kökskampanj. För 28/7–20/8, förlängt för våra Noliakunder, låter vi nämligen alla som beställer ett HärjedalsKök få varannan lucka på köpet. Snudd på för bra för att vara sant. Kampanjen gäller 28/7–20/8 2017 och endast luckor i HärjedalsKöks ordinarie sortiment.

Den moderna vägen till ett snyggt kök. Vi monterar helt enkelt nya luckor och lådor på befintliga köksstommar.

090-14 21 92 härjedalskök.se

MARKNADENS TJOCKASTE ISOLERING

Där klimatet är som tuffast och vägarna inte alltid är de mest gynnsamma, där bygger vi våra husvagnar och husbilar. Vi vet vad som krävs för att du ska kunna bo överallt, året runt. Ett exempel är vår egenutvecklade bygg- och isoleringsteknik, som håller kylan borta på vintern och stänger ute värmen på sommaren. Vi bygger din husvagn eller husbil efter beställning, så gå in på polarvagnen.com och välj din planlösning och inredning. Besök oss på Noliamässan i monter 2003.


www.bastupr

GEDIGNA HANTVERK DIREKT FRÅN NORRLAND, LEVE

BASTU och

BASTU Vedeldad bastutunna inkl valfri målning. Harvia M3kamin med glaslucka, tak, belysning, lådor för förvaring, valfria fönster och handdukshållare. Tack vare att vår bastu är rund får man en unik luftgenomströmning och cirkulation på luften, värmen blir jämn och mycket behaglig. Bastun kan med fördel användas som både ångbastu och torrbastu. Levereras monterade och klara. Fler än 10 olika modeller.

BE H C O KOM RA O T S Å P

A 3 1 5– ERNU MONT

Västr

Sveriges störs av färdiga b PASSA PÅ!

Boka ett visningsex från vår monter till bra pris!

Telefon info@b


rodukter.com

ERERAS MONTERADE OCH KLARA FÖR ANVÄNDNING

h FLOTTAR

SS O K Ö S E A A NOLI

I T S U AUG 1008

RU UMME n é r t n e ra

FLOTTE Flotte med nosade pontoner tillverkad i limträtrall och behandlad med järnvitriol inkl. staket, motorfäste och fästbeslag. Flotten tillverkas i olika storlekar. Infrysningssäker med CE-märkta pontoner.

sta tillverkare bastutunnor.

Bastuprodukter Robertsforsvägen 30, 937 33 Bygdsiljum n 0914-20 200, 070-375 42 00, 070-375 65 90 bastuprodukter.com www. bastuprodukter.com


36

MÄSSOMRÅDE

Stora Nolia | 5–13 augusti 2017 i Umeå

Utomhusmontrar 1. Samhälle & Näringsliv

Samhällsinformation, föreningar, organisationer, partier, resor, kommunikation

2. Husbilar & Husvagnar

91

10

Husvagnar, husbilar, camping & tillbehör, fritidsprodukter

90

10

93

10 1

38

8 10

56 10

21

10

10

46

10 14

10

1069

27

13

10

1050

10

5. Dungen

R3 88 10

24

42

61 10

12 1 10 9 0 10

Bo & bygg, energi, miljö, trädgård och kommuner

10

10 2 02

85 10

23

25 10

4. Bo & Bygg

57

40 10

39

1

10 10

10 1 10

1 58

10

6 09

82 10

Bilar, transportfordon, skotrar, vattenskotrar, fyrhjulingar, MC, båtar, släpvagnar, maskiner, verktyg, sågverk, skog & lantbruk

94

10

92 10

3. Teknik & Motor

15

uppvisningsfältet

1053

07

5

0 10 03

06

10 01

10

4 00

1034

8

0 10

10

R1

1017

1074

1036 1073

1

10

2 00

1

Entré C

Hall 4

(Väst)

INFORMATION

ÅTERVINNING

SERVERING

SJUKVÅRD

CAFÉ

KONTANTUTTAG

TOALETT HANDIKAPPTOALETT

R2 1075

1077 1078 1079

1032

1072

1049

1010

1052

10

För hela familjen


MÄSSHALLAR

2027

Stora Nolia | 5–13 augusti 2017 i Umeå

2026

R6 2001

Entré B

2015

(Norr)

2006

2005

2017

2016

Nyhet!

Hall 8

2030

2004 2007

2029

2028

2003

stora SCENEN

2032

2020

2010

köksSCENEN

2012

2011

2022

2034

3060

3049

R5

3059

3064

3074

Hall 1

3080 4010

3079

3078

3072

3069

3065

3075

3067

3056

R4

Hall 7

3063

3055 3061

3070

3015 3018 3035

3083

3081

3085

4014

Hall 2 Hall 3

4012

4021

4026

R7

4

500

9

6

5014

4028

4029

500 500

8

4011

4022

5002

500

4009

4017 4020

4002 4001

1098

3014

3005

3051

3044 3045

3038 3040

3006

3020 3022

3028 3024 3041 3037

3003

3032

1095

3004 3002 3008

2023

4031 4033 4034 4035 4036

4039 4041

27

50

5017

5018

4043

Entré A

50

25

5023

(Syd)

37


38

MÄSSHALLAR

Stora Nolia | 5–13 augusti 2017 i Umeå

Bo & Bygg 199

179

Hall 1

VVS, badrum, kök, energi, miljö, larm & säkerhet, fönster, byggmaterial, pool & spa

178

198

151

180

173

150

135

133

149

114

111

132

115

117

155 196

110

107

171

195 194

185

191

186

184

169

159

161

146

136

144

138

129

128

120

119

126

100 166 190

189

201

188

165

164

163

143

187

203

207

202

142

141

125

123

209

208

210

211

217

216

215

212

213 218

221

222

223

226

228

241 240

243

235

245

252

249 258

230

232

257

255 254

262 259

245

274 266

270

271

272

279

278

276

275

287

288

286

284

282

290

291

293

280

298

289 292

295

Hall 2 Inspirationsutställning,

möbler, inredning, kök, larm & säkerhet, villor, trädgård & utemiljö

256

269

264

Bo & Bygg Samhälle & Näringsliv

299


MÄSSHALLAR

Stora Nolia | 5–13 augusti 2017 i Umeå

Design & Mode 324

39

Hall 3

Inredning, designprodukter, kläder, konsthantverk och hemslöjdsprodukter.

314 301

323

322

315

316

310

318

321

305

10

307 306

343

302

341

337

335

STYLINGTORG

350

348

345

344 339

338

336

334

331

Shoppinghall Hall4

Hus & hem, mode & skönhet, hälsa & fritid. 430

428

425

420

417

416

409

412

408

406

404

401

432 431 471

469

427 468

426

423

466

461

419

418

411

459

447

410 445

405 444

403 437

441

434 433 510

470

467 506

460

504

502

458 457

454 456

450

446

488

443

440

438 475

484

509 550

503

508

501

497

495

656

625 663

485

487

489 532

525

541 STORA NOLIA TORGET

533

526

616:2

616:1

536

548

482

522

626 664 665

621

611

600

603

640

697

688

692

666

699

648

641 678

644 681

685

679

480

521

524

474

517

512

518 BARNSKOJ

513

594 636

675

677

479

674

587

634

630

635

633

672

670

671

669


40

MÄSSHALLAR

Stora Nolia | 5–13 augusti 2017 i Umeå

Mat & Dryck

Hall7:

Saluhall med mat, dryck, bröd, delikatesser & charkuterier, husgeråd

792

795

797

799

789 790

791

794

787

785

783

798

796

780

768 786

784

781

782

778

772 767

769

773

775

776

760

759

761

765

758

746

755

747

749

743

741

751

754 735

744

742

740

737

739

730

723

733

732 724

727

717

713

722

720

702

701

711

703

709

705

707


MÄSSHALLAR

Stora Nolia | 5–13 augusti 2017 i Umeå

Scenområde

Hall8: Scenområde med Stora Scenen, Köksscenen samt restaurang, Wine & Beer Tasting

Nyhet! STORA SCENEN KÖKSSCENEN

WINE & BEER TASTING

805

SCENEN

807

803 808

802

809

801

810

WINE & BEER TASTING

41


42

Stora Nolia | 5–13 augusti 2017 i Umeå

Utställare i monternummerordning Hall 1 100 Infracomfort Scandinavien AB 107 Comfort Umeå 110 Daikin Sweden AB 111 Finnlamelli Oy 114 AB Evergreen Solutions 115 Miwa AB 117 Gärdin & Persson Umeå AB 119 IVT Värmepumpar 120 Hasseltornet 123 Vattenfall Försäljning AB 125 ABB Service 126 Danfoss Värmepumpar AB 128 Umeå kaminer & skorstenar AB 129 Jötul A/S 132 Contura / NIBE Brasvärme AB 133 TMAC Stallinredningar AB 135 Arkivexperten i Norr AB 136 ECE AB 138 Hikki AB 141 Proline Nord AB 142 Fastighetsbyrån Almería 143 Trappfixaren i Skellefteå AB 144 Morups Fönster AB 146 Svenska Neptun AB 149 Nibe AB, Villavärme 150 Formtrappan AB 151 Kompositfönster Botnia 155 MJ Kakel i Umeå AB 159 Vaillant Group Gaseres AB 161 KAMI, Kalix Mekaniska Industrier AB 164 Green Solutions Sweden AB 165 Mattplattor.se 169 Bosch Värme AB 171 Umeå Mobilkyla AB 173 Mitsubishi Electric Europe B.V. 178 AC Golv och Plattsättning AB 179 TrendTrappan Ab 180 Svenska Badrumsinredningar AB 184 Kakelugnar & Bygg i Arvidsjaur AB 184 Landy Vent AB 184 Scandinavisk Spismiljö AB 184 Separett AB 184 Morsö 184 KMP Pellet Heating AB 186 Fönsterhuset AB 187 Crawford Center /Contractor Bygg AB 188 Kilpimaa 189 Mobilarena Norden AB 190 Elon 191 Östra Entren AB 194 Woodplastic Scandinavia AB 195 Elon 196 Swoosh Miljöföretaget i Umeå AB 198 Enertech AB 199 Karlssons Glas

Hall 2 202 Sova AB 203 Inspirationsyta Svenska Hem 207 Inspirationsyta barnrum av Little Venue 208 Little Venue 209 Inspirationsyta AC Golv och Plattsättning 212 AB Norrskydd 213 Myresjöhus AB 218 MIO i Umeå 221 MIO i Umeå 222 RP Demoprodukter AB 223 Svenska hem i Umeå AB 226 Svenska Trygghetslösningar 228 Don Marc Spain SL 230 Härjedals Kök AB 232 TrendRehab i Sverige AB 235 LevInn Home AB 241 Köksluckan i Umeå AB 243 PMR Nordic AB 245 Skinnmöbler i Gällivare AB 246 Skinnmöbler i Gällivare AB 252 P Erago System Aktiebolag 254 Sector Alarm AB 256 Mockfjärd Fönstermästaren AB 259 Heikius Hus-Talo 262 ViaSat AB 264 Verisure Sverige AB 266 Trafikverket Region Nord 274 Anebyhusgruppen AB 276 Sweru Resor 276 Toila SPA 278 HjärtLung Västerbotten 279 HSO Umeå 280 Västerbottens läns landsting 287 SPF Seniorerna Västerbotten 288 LNX Marketing AB 289 Snowpanda Resort Ähtäri Zoo 292 Visit Vasa 295 Wasaline 298 Missionskyrkan Vännäs

Hall 3 1 Stora Nolia Servicecenter 5 Barnpassning 10 Frösunda Omsorg AB 301 Nordli Design AB 301 Camilla Mustikka Silversmide & Stenslipning 302 Kero Försäljning AB 305 Artea 306 Kaipa Design 307 Dughult of Sweden 310 Inanna Accessories 315 Colour Beam Design AB 315 Ulla Jacobsson Kläder 316 Forest Jewel AB 318 Ullateljen Tovalisa 321 Elizabeth 322 Utomälvens KB 323 Anders Sunna Sameslöjd och Konsthantverk

324 331 334 335 336 337 338 338 339 341 343 344 348 350

Westholms Glasstudio AB Karins Smycken Qawa AB Atelje Penseldraget I Skinn i Gävle AB SE&IA HB Bokbinderi Bok & Box Björk Design United Östanå Fårgård Maria Lindberg Design Agentur Sari Ekberg Your Beauty Creative Beauty Gloss Academy i Norr AB

Hall 4 401 Busmonster 403 MB Grand Skandinavia 404 Goossen, Lena 405 TrendRehab i Sverige AB 406 Cloxig 408 Deius Personlig Assistans AB 408 Back to Life 409 Scandinavian Herbs AB 410 Don Marc Spain SL 411 Atlantotec Nordic AB 412 Jaana´s Må Bra 416 Sunread Sweden AB 417 Hälsoinsikt 418 Sableline Sweden AB 419 Sableline Sweden AB 420 Björn Ivholt Alutiht Perma Grit 423 Zielinsky Universal-Stein 425 Sableline Sweden AB 426 Cosmosteknik Handelsbolag 427 Bra Känsla 428 Universalis International AB 430 Hem & Dig 431 Norrstar AB 432 Fixprodukter Jan Degel 434 Arctic Collection AB 438 SkoNiLa AB 441 Kopparmora Entreprenad 443 Leyluna Import 446 Stepforward Orthotics 454 Sinnligkunskap AB 458 Thermotic AB 459 Gojass 467 E-slöjd 469 JWC 470 Svenska Trygghetslösningar 471 Koikitchen 474 Calippo 475 Käsine TM OY 479 Dos Mundos Trading HB 480 Elizabeth 482 RS Biokosmetik/Rosenserien AB 484 Tlc Medical 485 PMR Nordic AB 487 Ringbingo AB 488 Cashmir Chawls 495 Symaskinservice Nord/Bernina 503 Husqvarna Symaskiner Umeå 508 Sector Alarm AB

509 Felix Original produkter för mobiltelefoner 510 Shop House AB 512 United Trading Of Sweden 513 Elegant Design Norden AB 517 Organic Socks of Sweden 518 Barnskoj 521 VXO Kids 522 Rebecca Design / Snoozy 524 R-M Kropp och Hälsa 525 Hälsoinsikt 526 Idana Beauty 532 Paradise Beach AB 533 Café Kummin 541 Stora Nolia Torget 548 Swederent holding AB 550 P Erago System Aktiebolag 587 Fritids Grossen Ivarsson/Turesson HB 594 Kjellstens Agenturer AB 600 Ajj La Vjoo AB 600 Carina Aynsley, författare 603 Memira AB 611 Inflow AB 616 Global Exhibition Services 616 Global Exhibition Services 621 ViaSat AB 625 Arne Johansson 626 Berlund 630 Klädshopen Robertsfors 633 Klädshopen Robertsfors 634 KK Accessoarer Ldt Uk Filial 635 Ullpartner 636 Optik Smart Eyes AB 640 Jinsike Trading 641 Jinsike Trading 644 Nail Zone MM Handelsbolag 648 Canal Digital Sverige AB 663 HMS-industrieklebstoffe 664 Åt & Fram 665 Håkans friskvård 666 Olivebar i Göteborg AB 669 Tornedalens Textil HB 670 Jacon Consulting 671 Profilföretaget Z-Profil AB 672 NCN-Import 674 Thuydiensilk 677 Comfortkudden i Malmö AB 678 Ayda Sarria 679 Wajid Enterprises 681 Sportringen Vilhelmina AB 685 Healthnet.se 688 Good Kitchen AB 692 Fixprodukter Jan Degel 697 Backsavers AB 699 Universalis International AB

Hall 7 701 Gimonäsbageriet i Umeå AB 702 Glasskiosken i Umeå AB 703 Solberga Konfektyrfabrik AB 705 Adam K delikatesser 707 Olivebar i Göteborg AB 709 Marknadsbagaren


43

Stora Nolia | 5–13 augusti 2017 i Umeå

711 Qwemart Global Ltd 713 Good Kitchen AB 717 Bobä AB 722 Fam. Hansens Charkuteri AB 723 Åsbergets Gårdsmejeri 724 Bobä AB 727 Glassgumman AB 730 Fixprodukter Jan Degel 732 Togora Gård AB 733 Grandins Utvalda 735 Universalis International AB 737 Smidheda Lakrits KB 739 Gagnefsbollen AB 740 Malaxlimpan 741 JRH Consulting 742 Basturökeriet Sverige AB 743 Bränna Gårdsmejeri 744 Aria Catering 746 Original Gahhkko AB (Suovas) 747 Björns Bigård 749 Pesula lantbruk 751 Campagnes de France HB 754 Norrstar AB 755 Bär Hem AB 758 Åsbergets Gårdsmejeri 759 Ninjaplast AB 761 Kafelino 765 Mallgårds Rökeri AB 767 Firma Tomas Norberg AB 768 Norrlands snabbmat AB 769 Original Gahhkko AB (Suovas) 772 Kaffevagnen Uno 773 Original Gahhkko AB (Suovas) 775 Paradiset 1 776 Bränna Gårdsmejeri 778 RP Demoprodukter AB 780 Berlund 781 Candy Team oy 782 Inspiration Across Borders IAB AB 783 A&M Svensson Försäljning AB 784 Finas Hembageri AB 785 Lappkåtans Rökeri 786 Sableline Sweden AB 787 Pa Fjällprodukter 789 NJ Trading AB 790 Solberga Konfektyrfabrik AB 791 Kalix Syltfabrik AB 792 Kochs Catering 794 Vintage Plantations Chocolates Europe AB 795 Hälsinge Hjortron 796 Tack Västerbotten AB 797 Koikitchen 798 Cosmosteknik HB 799 Haupt Lakrits AB

Hall 8 801 Honeycomb 802 SHBF Sveriges Hembryggareförening 805 Good Kitchen AB 807 Pralinhuset AB

Utomhus 1006 1007 1008 1009 1010 1011 1011 1013 1015 1017 1025 1027 1032 1034 1036 1038 1039 1040 1042 1046 1049 1050 1052 1052 1053 1056 1057 1058 1058 1061 1069 1072 1073 1074 1075 1077 1078 1078 1079 1082 1085 1088 1094 1095 1095 1095 1096 1098 2001 2001 2003 2004 2005 2006 2007 2010 2011 2012 2015 2016

Bygglas Höga Kusten AB ATV-bågen i Nordmaling AB Bastuprodukter Jämtinvent AB BRP Sweden AB Nosel – Norrlands Solenergi AB ETC Oulufishing Oy Polaris Scandinavia AB Norrmaskiner AB Umeå Last AB Autohallen i Hol AB ATV Sweden AB Staffare AB Levin Trading/TQ Motorsport JM:s Plåt & Mek AB Biltema Sweden AB/Mässor Logosol AB XL-Bygg Umeå Mera Fritid Sverige AB AS Respo Haagised Snö & Sjö i Umeå AB Kiwitools AB NorrModul AB Swedol AB (publ) Espegard Oy K.T.S Maskiner AB S. Karosser AB Svenska Dynor AB Släponline Franssons Automek i Umeå AB NorrLand Spas AB Thermotic AB JoRo Trading AB Assistancekåren Sweden AB Silver Rapid AB Höga Kusten Fönster AB Topgun AB Diamantvax i Länghems försäljning Erwin Hymer Group Nord ApS Husqvarna AB Anundsjö Bygg AB Campingvaruhuset.se Franssons Automek i Umeå AB Fogelsta Linder Aluminiumbåtar AB RV Masters Burlin Motor AB BW Husvagnar AB Bergholm Försäljning AB SoliferPolar AB SCR Svensk Camping Ekonomisk förening Erwin Hymer Group Sverige AB Nordic Husbilar AB Husbilsklubben.se Fritids Metropolen AB Magnus Bil AB Norrkust Caravan AB Adria Caravan AB GLA:s Försäljning i Vännäsby AB/Norrlands Fritid

2017 2020 2022 2023 2028 2029 2030 2032 2033 2034 3002 3003 3003 3003 3004 3005 3006 3006 3008 3008 3014 3015 3018 3020 3022 3024 3028 3032 3035 3037 3038 3040 3041 3041 3044 3045 3049 3051

Kama Fritid AB Kabe Husvagnar AB LMC Caravan Gmbh & co Fritid och Vildmarksliv i Norr AB Caravan Club Of Sweden Ecster AB OxyG AB Poltec Vindeln AB Poltec Vindeln AB Erwin Hymer Group Sverige AB Timapuu Oy Marttila Garageportexperten, Portbolaget i Umeå AB Leksandsdörren AB Reco Port AB NorrlandsEko Chillbean Växande design Trädgårdscafé Pilekurven og Nordisk Saltskrup Nordisk Saltskrub Blomqvist Plantskola AB Tomiq Marine & Fritid HB H.S Kollektion Tak i Norr - Storbacken Developement AB Midwest Montage AB Eko-Trädgård Laybourn Design Nya Sorselestugan AB Haparanda Wood Art AB Novoferm Saint-Gobain Sweden AB/ Isover Svenska Badrumsinredningar AB Sol och skugga Slutagräv Formtrappan AB Isoleringslandslaget AB Träbyggarna i Kalix AB Arcticwood AB

3055 Folkpool AB 3056 Vårgårdahus AB 3059 Dittdrag.se 3060 Roach 3061 Malco AB 3063 3064 3065 3067 3068 3069 3070 3074 3075 3078 3079

Blodcentralen Baugaarden Findoor AB EU-Import Stora Nolia Info Bo Kastell Demo Produkter Telia Sverige AB Svenska Avloppscenter AB Renthall i Sverige AB Krokoms Portfabrik AB Släpspecialisten i Lycksele AB 3080 Malmö Mopedbilcenter Skandinavia AB 3081 Baga Water Technology AB

3083 3084 3085 4001 4002 4009 4010 4010 4011 4012 4014 4017 4021 4022 4026 4028 4029 4031 4033 4034 5002 5004 5006 5008 5014 5017 5018 5023 5025 5027

TM Sweden AB - Tesla Motors Telia Sverige AB Porsche Center Umeå Västerbottens läns landsting Bankomat/bankbuss Umeå lokalavd. av Lärarförbundet Sverigedemokraterna Umeå­regionen SD Västerbottens län Moderata Samlingspartiet i AC län Älgskadefondsföreningen Försvarsmakten Sveriges Motorcyklisters Centralorg. Sveland Djurförsäkringar Hyresgästföreningen, Region Norrland Agria Djurförsäkring AB Barncancerfonden Norra Länstrafiken i Västerbotten AB Jägareförbundet Norrbotten Centerpartiets Riksorganisation Socialdemokraterna i Västerbotten Civilförsvarsförbundet Norra Regionen Pysselkojan Tegs SK Hockey Ungdom KLB Service AB - Aktivator Umeå Shotokanklubb Västerbottens Käpphästryttare Umeå Budoklubb Den Förhistoriska Världen Forslundagymnasiet Umeå Ryttarförening

Restauranger

R1 R2 R3 R4 R5 R6 R7 R8

Lag Mat Golden Waffel AB Norrlands snabbmat AB Lag Mat Sydön AB Tittis Thaimat Balunch AB Wine & Beer Tasting


44 GARNISONENS DAG

Stora Nolia | 5-13 augusti 2017 i Umeå

Garnisonens dag Försvarsmakten är tillbaka på Stora Nolia i Umeå i stor stil

med monter och som värd för Garnisonens dag som hålls 12:e augusti. Den dagen blir bland annat fylld med musik, uppvisningar, föreläsningar och handfasta vardagstips.

Garnisonens dag på Stora Nolia – Vi vill visa upp oss och berätta vilka viktiga samhällsinsatser vi gör, men också berätta om allt från ett toppmodernt hemvärn till Umeås nationella kompetensnav kring Totalförsvarets skyddscentrum, säger chefen för Totalförsvarets skyddscentrum överstelöjtnant Michael Magnesten. Försvaret har varit en naturlig del av Stora Nolia sedan starten 1963 och efter ett kort uppehåll är det nu åter tillbaka på mässan som man tidigare varit. I takt med att samhället ställs in för nya utmaningar har Försvarsmakten fått en allt mer uppmärksammad roll. Detta samtidigt som många saknar kunskap om vad Försvarsmakten utför för uppgifter. Många vet exempelvis inte vilken omfattande verksamhet som bedrivs på det gamla regementsområdet i Umeå. Här finns Umeå garnison där bland annat Totalförsvarets skyddscentrum, SkyddC, och Västerbottensgruppen ingår. – Jag tror det är få som känner till att Försvarsmakten har närmare

200 fast anställda och uppemot 1100 kontraktsanställda i Umeå med en total budget på nära 240 miljoner kronor, säger SkyddC:s kommunikationschef Wilhelm Guldbrand. För att visa upp sig och kunna berätta mer om sin verksamhet kommer de att ha en monter där de inte bara presenterar SkyddC utan också Västerbottensgruppen, som tillhör I 19 i Boden men är placerad i Umeå där de bland annat utbildar det moderna hemvärn som har mycket lite att göra med den traditionella bilden av hemvärnet. – Det moderna hemvärnet, som består av insats- och bevakningskompanier, är ungt, välutrustat och välutbildat. Insatsförbanden har en medelålder på cirka 30 år och bevakningssoldaterna en medelålder på 40, säger major Stefan Janse som är chef vid utbildningsgruppen. Dessutom kommer flera av försvarets frivilligorganisationer att delta på mässan och visa upp sig. Men för många är säkert Total-

”I takt med att samhället ställs in för nya utmaningar har Försvarsmakten fått en allt mer uppmärksammad roll.” försvarets skyddscentrum extra spännande med sin nationella spjutspetskunskap. – Det är ett nationellt kunskapscentrum, med nationell och internationell beredskap, för skydd mot strålning, smitta och gift. Detta är ett centrum, som servar Totalförsvaret men även övriga myndigheter. Det handlar bland annat om Tull, Polis och Kustbevakning. Men det servar även samhället i stort med sin kompetens bland annat genom samverkan med Umeå universitet och Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) i

Umeå som tillsammans bildar ett internationellt konkurrenskraftigt nav. Dessutom förfogar centret över högspecialiserad materiel, som mobila analyslaboratorier – ett för vardera av kemiska, biologiska och radioaktiva substanser, säger Michael Magnesten. En sådan analysgrupp kommer att finnas på plats under garnisonens dag, lördag 12 augusti. Den dagen kommer hela Umeå att få ta del av Försvarsmakten, där bland annat Stridsbåt 90 kommer att köras efter älven med avfärd i höjd med Rådhusparken, där bilkåren kommer att erbjuda skjuts till Stora Nolia och där det blir en kortege med soldater och musikkår som inleds i Döbelns park klockan 10. – Musikkåren kommer också att spela på stora scenen klockan 13. Dessutom fylls dagen av föreläsningar, debatt, uppvisningar av personal och materiel men det kan också bli handfasta tips som hur man gör upp eld eller hälsar på en hund, berättar Wilhelm Guldbrand.


45

Stora Nolia | 5–13 augusti 2017 i Umeå

Kulo snörasskydd Nästan osynligt på taket!

Lätt att montera, Du klarar arbetet själv! Passar alla typer av tak, även tegel och eternit.

Elrök 649:-

Monter nr U3061 Månskensg. 52 Piteå 0911- 668 40 | www.malco.se | Montertel: 070 - 536 68 40

SONIC 2018 Frihet att vara dig själv

VÄLKOMMEN ATT SE VÅRA NYHETER I MONTER 2015 Kom och upplev helt nya Sun Living! MADE ADRIA MADE BYBYADRIA


46 TEKNIK & MOTOR

Stora Nolia | 5-13 augusti 2017 i Umeå

Teknik & Motor

Stora Nolia visar i år upp både spets och bredd när det gäller teknik och motor. Bland annat kommer två av världens hetaste bilmärken att ställa ut. Det finns, som vanligt även båtar, fyrhjulingar och snöskotrar samt självstyrande traktorer.

Intressant teknik och världens kanske hetaste bilmärke Elbilstillverkaren Tesla, som på många sätt omdefinierat vad en bil är kapabel till, har storsatsat på Supercharger-stationer efter Norrlandskusten med laddstationer i Örnsköldsvik, Umeå och nu senast Skellefteå. De ingår i ett omfattande nätverk som omfattar över 4 600 superladdare världen över och en rad destinationsladdningsplatser. I anslutning till denna satsning på laddstationer kommer Tesla att öka sin närvaro i Norrland och deltar bland annat på nästa års Stora Nolia. – Vi ser fram emot att möta nya kunder i Norrland och berätta mer om hur lätt det är att bli en del av den elektriska revolutionen, säger Maria Lantz, Communications Manager på Tesla. Hon berättar att elbilar fungerar i alla klimat och kan peka på erfarenheter från bland annat Norge där det redan har sålts över 100 000 elbilar och laddhybrider. Tesla Model S var till och med den mest sålda bilen, alla kategorier, i Norge i september i år. – Bilen är viktig för Norrlänningarna och Norrland är därmed en

viktig marknad för Tesla, vars mål är att bidra till en minskad klimatpåverkan. Elbilar släpper inte ut några avgaser eller orsakar buller och har betydligt lägre driftskostnader än fossildrivna bilar, menar Lantz. Tesla ser stora fördelar med deltagandet på Stora Nolia, bland annat möjligheterna att träffa många besökare. – Vi kommer att visa upp nya Tesla Model X, en sjusitsig fyrhjulsdriven familje-SUV med hög dragkapacitet och Tesla Model S och berätta mer om den elektriska revolutionen. Model S är den snabbaste supersportbilen med en acceleration från stillastående till 100 km/h på hypersnabba 2,7 sekunder, en tid som ingen annan masstillverkad bilmodell kan slå idag. Prestandarekordet är extra imponerande eftersom Model S en fyrsitsig tjänste- och familjebil med ovanligt rymligt bagageutrymme och perfekt för bekväma stads- och landsvägsutflykter. Även ett annat av världens hetaste bilmärken, Porsche, kommer till mässan och de har haft stor

”Under mässans första helg finns chansen att träffa powersport-profiler, representanter från Västerbottens fjällvärld och uppleva hisnande freestyleshower på snöskoter”

framgång med sin närvaro på Stora Nolia. När mässan hölls i Piteå förra året hade de krossat tidigare försäljningsrekord. – Detta trots att målet inte i första hand är att sälja bilar, utan att visa upp bilarna och skapa intresse, sa Christoffer Israelsson, på Porsche Center Norr i samband med mässavslutningen i Piteå. Men självklart blir det mer teknik i form av allt från robotar, båtar, fyrhjulingar och inte minst skotrar. BRP bjuder i vanlig ordning in till en imponerande monter fullspäckad med motorgodis för alla smaker. Det blir glödheta nyheter från Lynx och Ski-Doo snöskotrar med banbrytande motorer och chassin toppat med innovativa lösningar och tillbehör för alla typer av skoteråkare. – För den terränggående visas Can-Am fyrhjulingar utvecklade för allt från hårt arbete till fritid och för den som helst njuter av fartvind längs vägen finns chansen spana in Can-Am Spyder. För underbara dagar på vattnet presenteras det ultimata sommarnöjet i form av Sea-Doo vattenskotrar. Som om detta inte vore nog ramas montern in med Sveriges kanske största och mäktigaste event-trailer som i sig är värt ett besök i BRPs monter, säger Daniel Andersson, marknadskoordinator på BRP Sweden. Han lyfter även fram chansen att träffa motorprofiler och se skotershower. – Under mässans första helg finns chansen att träffa power-

sport-profiler, representanter från Västerbottens fjällvärld och uppleva hisnande freestyleshower på snöskoter med Tobias Hellström och Rasmus Johansson, säger Daniel Andersson på BRP. På mässan finns även en nyhet för de flesta, självstyrande traktorer. Trots att tekniken funnits i tio år är det först nu som den börjat slå igenom. – De senaste tre åren har det blivit riktigt stort, säger Adam Georgsson, säljare på Norrmaskiner. De kommer att visa upp John Deeres produkter som både finns färdigmonterade eller förberedda i maskinerna. – VI visar upp AMS driftsystem med gps, men också de mindre John Deere-traktorerna för skogsbruk. PÅ mässan finns maskiner för skogsbrukare och för jordbruksmark i mindre skala, säger Adam Georgsson. Han pekar på många fördelar med AMS-driftsystem. – En av delarna är autostyrning och där kan man tjäna in pengar direkt, framför allt när man sår eller sprider genom att den automatiska styrningen gör att du inte överlappar inte lika mycket. När du slår, blir det slaget överallt och du utnyttjar hela arbetsbredden. Systemet gör det också möjligt att återuppta arbetet precis där du lämnat det men också ge uppföljning i form av statistik, tekniska data och möjlighet att se över inställningar i maskinen, även om du själv inte sitter i den, säger Adam Georgsson.


47

Stora Nolia | 5–13 augusti 2017 i Umeå

Vi behöver dig! Vi växer enormt i opinionen i Västerbotten. Men vi är nya. Vi behöver alla som vill vara en del i att rädda Sverige. Kandidera – alla behövs! Läs mer om att kandidera på sd.se/kandidera. Kom förbi oss i monter 4010 om du vill veta mer eller säga hej!

Är du inte medlem än, sms:a ditt personnummer till

0730 12 16 99 200 kr i årlig medlemsavgift eller 1500 kr för ständigt medlemskap, eller besök www.sd.se/medlem

annons_nolia.indd 1

2017-05-30 12:22:19


48 SAMHÄLLE & NÄRINGSLIV

Samhälle & Näringsliv

Stora Nolia | 5-13 augusti 2017 i Umeå

Stora Nolia är inte bara en folkfest och marknadsplats. Här går det också att skapa affärsmässiga nätverk, samla samhällsinformation och vara med och påverka beslut. För flera aktörer är det en naturlig mötesplats.


49

Stora Nolia | 5-13 augusti 2017 i Umeå

Samhälle och näringsliv tar plats på Stora Nolia Det är allt fler som ser fördelen med att träffa näringsidkare och samhällsföreträdare för att skapa nätverk. Det visar inte minst de många nätverk och träffar som hålls över landet. Stora Nolia är en fantastisk plats att träffa näringslivsföreträdare och beslutsfattare på. Det är en rad samhällsaktörer som deltar under mässan. Bland annat medverkar Trafikverket med en monter i hall 2. De kommer bland annat att ha en ”på-spåret-liknande” frågetävling i sin monter där barn kan fotograferas som lokförare. – Vi kommer att beskriva några större projekt som Norrbotniabanan och Umeåprojektet västra länken och andra infrastruktursatsningar framöver, som vi tror

Slipp köa! Köp förköp på www.storanolia.se

har ett stort allmänt intresse. Vårt övergripande tema är miljö, säger Anna Källström på Trafikverket som berättar att de uppskattar frågor och synpunkter. – Vi har också ett stort behov av att rekrytera många nya medarbetare de närmaste åren och vi hoppas få träffa framtida Trafikverkare också i vår monter, säger Anna Källström. Hyresgästföreningen deltar med både monter och en bostadspolitisk debatt på stora scenen lördagen 12:e augusti klockan 15.00 med rubriken ”Hur löser vi bostadskrisen och vad får det egentligen kosta att bo?” Där deltar, förutom Marie Linder, Förbundsordförande i Hyresgästföreningen också flera politiker som är respektive partis bostadspolitiska talesperson: Leif Nysmed (S), Ewa Thalén Finne´ (M) och Nooshi Dadgostar (M). Dessutom deltar en representant för Umeå studentkår och det kan dessutom bli fler politiker som deltar. Debatten leds av Sverker Olofsson. För Västerbottens Läns Landsting är mässan viktig. – Stora Nolia är i stort sett det enda forum där befolkning från

nästan hela länet och regionen samlas under en dryg vecka, säger Anna Melefors på Landstinget. Mats Helgesson, också från Landstinget, berättar att de vill attrahera en bred målgrupp till sin monter. – På Stora Nolia når vi en väldigt bred målgrupp – alla åldrar, men det är också en del i utmaningen för oss. Det är lättare att skapa en monter för specifika målgrupper, men här ska vi ju nå alla och då gäller det att skapa intresse för montern. Därför bygger vi om vår monter fyra gånger för att visa upp så stor del av vår verksamhet, säger han och fortsätter: – Man kommer ju ofta i kontakt med vår verksamhet i någon form av sjukdomstillstånd, men Landstinget är så mycket mer. Just det förebyggande arbetet är en del av vår vision att bli världens friskaste befolkning 2020. Det vi vill visa upp är på vilket sätt man själv kan bidra till en god hälsa genom en bra livsmiljö, säger Mats Helgesson. För den som vill skapa nätverk inom näringsliv erbjuder mässan ett utmärkt tillfälle till det, inte minst med företag österut. – Det vore ett utmärkt ställe

för många små företag inom den kreativa industrin att visa upp sitt kunnande för de stora folkmassorna. Även österbottniska motorföretag inom turismen är traditionellt väl representerade på Stora Nolia, eftersom turismen över Kvarken ökar kontinuerligt, säger Riikka Ylikangas på Viexpo. Viexpo är ett företag som samarbetar med allt från kommuner, företagarföreningar och handelskammare till arbets- och näringsministeriet. De erbjuder internationaliseringstjänster till små och medelstora företag. Deras huvuduppgift är att bistå företagen inom alla branscher i export- och internationaliseringsfrågor med hjälp av rådgivning och olika tjänster. – Marknaden på andra sidan Kvarken är mycket intressant för österbottniska företag, eftersom det är vår närmarknad. Detta är en styrka och en möjlighet för företag i båda länderna. Den mångsidiga industrin på andra sidan Kvarken är lockande för företagen i Österbotten och flera gemensamma projekt är på gång där parternas kunnande och styrkor kombineras effektivt redan i dagens läge, säger Riikka Ylikangas.


50

Stora Nolia | 5–13 augusti 2017 i Umeå

MÄSSPRISER! • Ritningsförslag • Rivning • Montering • Kakelsättning • VVS • El • Golvläggning

Vid beställning av nytt kök eller utbytesluckor ingår valfria handtag, mjukdämpande gångjärn + ljusramplister Vi erbjuder er ett nytt och fräscht kök genom att byta ut gamla luckor och lådor på befintliga skåpstommar, eller så hjälper vi er hela vägen fram till ett färdigt nytt och komplett kök! Kostnadsfria hembesök! Besök oss i vår monter på Noliamässan!

utan extra kostnad!

50%

+

Huset byggt på 40-50-60-talet?

Avloppsrör i gjutjärn?

på bänkskivor (laminat)

P-O Nilsson Tfn 070-836 34 76

p-o.nilsson@proline-group.se

N. Obbolavägen 120 (mot flyget) 090-77 55 95 ● www.koksluckan.se

Vi finns i monter 241

Kanske det är på tiden att börja se över dessa och slippa vattenskador och höga kostnader. Kontakta oss så berättar vi hur man renoverar gamla rör utan att riva ut väggar och golv.

Filip Granberg Tfn 070-104 00 17

filip.granberg@proline-group.se

Lärlingsgatan 20, Umeå | www.proline-group.se


51

Stora Nolia | 5–13 augusti 2017 i Umeå

Besök vår monter 165 i Hall 1

PRATA DÖRRAR MED OSS I MONTER

Maaplaaor.se

www.karlssonsglas.se

Vi visar på mässan… Kampanjpriser på Mercurymotorer

MONTER U1050

Skiljevägen 42, Ön 090-14 6162 www.snoosjo.se


52

Stora Nolia | 5–13 augusti 2017 i Umeå

Utställare i bokstavsordning A A&M Svensson Försäljning AB www.hallonrem@gmail.com

783

200 olika sorters kryddor rena från tillsatser. AB Evergreen Solutions www.evergreen.se Avloppsvattenrening.

114

AB Norrskydd www.norrskydd.se 0770-22 10 00 info@norrskydd.se

212

Vi är en tredje generationens bygg & anläggnings firma. Vi arbetar med egna resurser. Vi har korta beslutsvägar. Vi är kostnadseffektiva. Vi driver byggprocessen från ”ritning till rivning”.

Man startar med en noggran undersökning. Sedan behandlas muskler och bindväv utefter hela ryggen och nacken med värme och djupverkande vibrationsmassage. Klinik i Umeå/Sundsvall.

Annons på sid. 66

ATV Sweden AB www.atvsweden.se

Arctic Collection AB www.arcticcollection.com info@arcticcollection.com

434

Tenntrådsarbeten, Designade tygväskor.

Vi är heltäckande leverantör av säkerhet för företag, industri och fastighet. Vår produktportfölj innehåller bl a inbrottslarm, brandlarm, CCTV, lås, passersystem, dörrautomatik, säkerhetsskåp samt andra säkerhetssystem. ABB Service Energieffektivitet, robot mm.

125

AC Golv och Plattsättning AB www.acgolv.se 090-14 38 00 info@acgolv.se

178

Arcticwood AB www.arcticwood.se info@arcticwood.se

3051

744

Serverar orientalisk mat, bland annat afghansk mat och indiska rätter. 135

Kassa-, säkerhet-, brand-, nyckelskåp m.fl. skåpprodukter. Nyckelgömmor och postlådor. Annons på sid. 45 Arne Johansson arneoverum@gmail.com

Adam K delikatesser Korv av olika de slag.

705

Bilvårdsartiklar ex. Sämskskinn, Sugarblock.

2015

Artea 305 www.artea.nu 070-831 02 62 info@artea.nu

Adria - En av de ledande europeiska tillverkarna av husbilar och husvagnar. Annons på sid. 45 Agentur Sari Ekberg www.hemmahosekberg.se 076-7948244 sari@agentursariekberg.se

343

Presenterar noga utvalda finska designmärken mm Lovi, Miiko, Mayn, Muumuru, Valona & Vinkee i Sverige. De har unika, stilrena, lekfulla & miljösmarta produkter till dem som letar efter bruks-, inrednings och presentvaror som skiljer från andra. Agria Djurförsäkring AB www.agria.se 070-3371557

4026

Kom förbi oss i montern för ansiktsmålning, tävla och prata försäkring Ajj La Vjoo AB www.aynsley.se 070-311 38 05 super-carina@hotmail.com

600

Hantverk från kvinnliga hantverkare i Kathmandu, Nepal. Vår affärsidé är hjälp till självhjälp. Genom att köpa in kvinnors alster ger vi dem en möjlighet att försörja sin familj och ge barnen en adekvat utbildning. Anders Sunna Sameslöjd och Konsthantverk Sameslöjd och konsthantverk.

323

Anebyhusgruppen AB www.anebyhusgruppen.se info@anebyhusgruppen.se

274

Anundsjö Bygg AB www.anundsjobygg.se 0661-654 450 kontoret@anundsjobygg.se

1088

625

Bruksföremål i stengods med svartvita grafiska dekorer, samt dukar och handdukar från Klässbols linneväveri. AS Respo Haagised www.respo.se info@respo.se

1049

Respo Trailers är ett av dom största släpoch trailer tillverkaren i norra Europa. Vi producerar över 300 olika modeller av släpvagnar, skotervagnar och båttrailers i många olika viktklasser. Respo trailers = hög kvalitet till vettiga priser!! Annons på sid 25 Assistancekåren Sweden AB www.assistancekaren.se 08-404 14 55 kansli@assistancekaren.se

1075

Vi är rikstäckande, finns på 160 orter och utför bärgning av alla fordon, starthjälp, låsöppning mm, dygnet runt. Vi har 450 bärgningsbilar över hela landet. Skonsam bärgning kräver kunskap. Personalen genomgår därför kontinuerlig utbildning. Annons på sid. 50 Ateljé Penseldraget www.gladakossan.se 0303-74 86 23 lars@ateljepenseldraget.com

335

Elisabeth Ingvarssons måleri med en kossa som sprider glädje. Hennes bilder finns som vykort, reproduktioner i större o mindre storlekar. Kylskåpsmagneter. Det har blivit några böcker också. Atlantotec Nordic AB www.atlaskotan.net 010-330 00 88 gunillae@gmail.com

ATV-bågen i Nordmaling AB atvbow.com ulf.edlund@atvbow.com

1007

411

Vi arbetar med Atlaskotan. Behandlingen bygger på ATLANTOtec-metoden.

Autohallen i Hol AB www.autohallenhusbilar.se/ 08-410 790 90 info@autohallenhusbilar.se

1027

678

Sarrias Underkläder i mikrofiber eller bomull i glada färger för hela familjen

B Back to Life 408 lindstrom333@gmail.com Se oss träna eller kom förbi och häng. 697

Nystartat familjeföretag med inriktning på enkla hjälpmedel i vardagen. Baga Water Technology AB www.baga.se 0455-61 61 50 info@baga.se

3081

Friskt och hälsosamt dricksvatten såväl som miljövänligt och driftsäkert avlopp är viktiga vardagsfrågor för alla familjer som inte är centralt VA-anslutna. Med BAGA finns all den kompetensen under ett tak. Annons på sid. 24 Balunch AB bjorn@bjopet.se

R7

Barncancerfonden Norra 4028 norra@barncancerfonden.se Information om Barncancerfonden. Barnpassning 5 Stora Nolias barnpassning för barn mellan 3-9 år är öppen dagligen mellan 11.00-16.30 fördelat på 3 pass. Barnskoj 518 Varmt välkommen in! Bastuprodukter info@bastuprodukter.com Annons på sid. 34–35

Baugaarden www.baugaarden.dk +45 40 307 306 info@baugaarden.dk

3064

Baugaarden Living Art skapar levande konst i form av träd och skulpturer i levande vide. Bergholm Försäljning AB www.bergholm.com patrik.jonsson@bergholm.com

2001

626, 780

Biltema Sweden AB/Mässor www.biltema.se Annons på sid. 31 Björk Design United www.unikdesignumea.se +46 70 258 64 95 fingerborgen@unikdesignumea.se

Annons på sid. 62

Backsavers AB 070-311 68 16 stigge55@yahoo.se

Basturökta vilt produkter även luftorkade produkter mm.

Berlund

Vi säljer McLouis, Eura Mobil och Karmann husbilar. McLouis är ett av Sveriges snabbast växande husbilsmärken och kända för sin kvalitet och design. Bilarna byggs på Fiatchassin i Italien. Vi har fyra egna filialer som är återförsäljare.

Ayda Sarria 070-497 47 68 silberira@hotmail.com

742

Husvagnar och husbilar.

4-hjulingar

VVS-artiklar, badrumsmöbler, kakel & klinker.

Adria Caravan AB www.se.adria-mobil.com/

Vi är importörer av Sveriges mest sålda ATV-märke CF MOTO. Vi har nära 100 återförsäljare i landet som säljer våra ATV från CF MOTO och SMC. Vi har även ett eget tillbehörssortiment BLACK WOLF. Annons på sid. 31

Aria Catering 070-067 44 42 sahararia@hotmail.com

Arkivexperten i Norr AB www.arkivexperten.se info@arkivexperten.se

1032

Basturökeriet Sverige AB 073-084 10 29 pierrewestin@hotmail.com

1008

1039

338

Björk Design United är ett kreativt samarbete mellan konsthantverkarna Dekorativbyrån och Fingerborgen. Våra kunder uppskattar våra mobiler o fönstersmycken där vi blandar nytt o gammalt. Trollsländor o Älvor i trådtjack blänker fint med glaspärlor. Björn Ivholt Alutiht Perma Grit Alutight och Perma Grit

420

Björns Bigård www.beegott.se 070-331 19 45 bjorns.bigard@telia.com

747

Biqupemums är smaker som passar ung som gammal, nykter som fylla, sjuk eller frisk ex. Cola-, Whisky-smak eller Dr fasa och Politikern. Och allt detta med honung som bas. Björns Skinn 450 www.skinnjacka.nu 070-623 76 22 Skinnkläder! Skinnjackor, mockajackor, västar, väskor mm. Nu extra låga priser! Välkomna in. Blodcentralen 3063 www.geblod.nu 090-785 20 75 Blodgivarbussen. Blomqvist Plantskola AB www.blomqvistplantskola.com +358-6-7669815 blomqvist@multi.fi

3014

Blomqvist plantskola är känd för sitt stora och intressanta sortiment av bland annat vinterhärdigt fruktträd, spännande och nya bärsorter, rotäkta rosor och mycket mer. Vinterhärdighet och kvalitet är A och O för oss. Bo Kastell Demoprodukter Artu werkseuges borrar.

3069

BOBÄ AB 717, 724 pereric.sjoberg@bredband2.com Bokbinderi Bok & Box www.bokobox.se info@bokobox.se

338

Renoverar och binder om böcker; tillverkar produkter som anteckningsböcker,


53

Stora Nolia | 5–13 augusti 2017 i Umeå

Comfort Umeå 107 www.comfort.se/petterssonsvarme/umea 090-18 80 70 info@comfortumea.se Vi är en del av Sveriges största VVSinstallationskedja. Vi hjälper dig att förverkliga drömmen om ett nytt badrum, installera en ”Installerat & Klart”-produkt eller övrig VVS-service. Boka ett hembesök/installation direkt i vår monter!

Dittdrag.se 3059 www.dittdrag.se +46 70-449 47 04 info@dittdrag.se

Comfortkudden i Malmö AB

677

Campingvaruhuset.se 1094 www.campingvaruhuset.se Tillbehör till husvagnar och husbilar. Annons på sid. 51

Contura / NIBE Brasvärme AB www.contura.se 0433-751 00

132

Don Marc Spain SL www.donmarc.se

Canal Digital Sverige AB www.canaldigital.se katarina.hornfrldt@canaldigital.se

Cosmosteknik Handelsbolag 426, 798

album, askar och lådor i egen design; marmorering av papper. Allt görs för hand och kan utformas utifrån kundens önskemål. Verkstaden finns i Umeå.

Camilla Mustikka Silversmide & Stenslipning www.camillamustikka.se info@camillamustikka.se

Bosch Värme AB www.bosch-climate.se

Smyckeskollektioner i guld och silver, ekologiska kläder för barn, och vuxna, inredning , hemtextil.

169

Värmepumpar från Bosch säljs via grossister till Sveriges alla VVS-installatorer vilket gör det lätt att få tag på en Bosch. VärmePartner är installatörer som gått utbildning på våra produkter samt på installationen vilket är ett tryggt val för dig. Annons på sid. 66 Bra Känsla www.brakansla.se 073-180 47 46 vivi.b@live.se

427

Familjeföretaget startade upp 2014 i Storkågeträsk i Västerbotten, säljer produkter som inrednings produkter, present artiklar, massagekuddar och shoppingvagnar, deltar på marknader och mässor runt om i Sverige. BRP Sweden AB www.brpscandinavia.com/SV/

1010

Snöskotrar, 4-hjulingar, 3-hjulingar, vattenskotrar samt tillbehör. Bränna Gårdsmejeri www.brannagetgard.se info@brannagetgard.se

743, 776

Chark och Ost Burlin Motor AB www.burlinmotor.nu 090-70 65 70 umea@burlin.se

1098

Burlin Motor Umeå är en fullserviceanläggning där du kan köpa nya och begagnade bilar, vi har bilverkstad, reservdelar och hyrbilar Våra bilmärken är: Toyota och Lexus. Annons på sid. 13 Busmonster 401 www.busmonster.se 07-686 812 94 info@busmonster.se Mössor i massor för vuxna & barn. Flera färger och mönster. Även pannband och fodrade mössor. Beställ personliga namnprodukter. Producerade av Jenny i Kiruna. BW Husvagnar AB www.bwfritid.se 090-18 92 25 info@bwfritid.se

2001

1006

Våra varumärken: Tomi-Porten, Handy Sweden, Aluglas. Vi ställer ut: TomiPorten garageportar, Aluglas skjutglaspartier för uterum, vedprocessorer. Bär Hem AB www.barhem.se

755

Bärsmoothies.

C CALIPPO maud@celia.se

Campagnes De France HB 751 campagnedefrance@gmail.com ostar,(parmesan mfl) Fransk salami 16 olika sorter, oliver från Provance.

648

Canal Digital är Nordens ledande TVdistributör med över 100 tv-kanaler och närmare tre miljoner tittare varje dag. Vi erbjuder bäst ljud och bild och med våra Play och On Demand tjänster kan tv nu ses när som helst – var som helst. Candy Team oy toni@candyteam.fi Finsk Lakrits. Caravan Club Sweden www.caravanclub.se kansli@caravanclub.se

781

2028

information om Caravan Club. Annons på sid. 67 Carina Aynsley, författare www.aynsley.se 070-311 38 05 super-carina@hotmail.com

Norrlands novelldrottning, kanske Sveriges. Gav 2012 ut en bloggbok från volontärtid i Nepal och har sedan 2014 gett ut drygt tjugo noveller i olika antologier, en kortroman, ljudböcker. Carina medverkar även i en bok för barn i förskoleåldern. Cashmir Chawls naseeran.ash@yahoo.fr

474

Europatillverkade kläder i naturmaterial.

Braskaminer.

Crawford Center/ Contractor Bygg AB 187 www.crawfordcenter.se 070-250 84 80 Vi säljer och monterar Crawford villa portar och Normstahl Industriportar. Creative Beauty www.creativebeauty.nu 090-200 93 00 creative.beauty@hotmail.com

348

Creative Beauty en allt-i-ett-salong som är placerad öst på stan. Vi har endast produkter och tjänster av högsta kvalité. På Creative Beauty vill vi ge alla våra kunder en fantastisk och härlig stund i en lyxig miljö.

488

Daikin Sweden AB www.daikin.se 010-722 24 00

110

Daikins historia började 1924 och i dag är Daikin ett av världens ledande företag inom värmepumpar och luftkonditionering. Annons på sid. 65

Centerpartiets Riksorganisation 4033 www.centerpartiet.se Information om Centerpartiet. Annons på sid. 29

Thermia Värmepumpar tillverkar och säljer värmepumpar för villa- och fastighetsmarknaden. Tillverkning sker vid Thermias fabrik i Arvika i Värmland. Försäljning och installation sköts av Thermias återförsäljare som finns över hela landet.

5002

Civilförsvarsförbundet erbjuder mäs�sans små besökare en extra trygghet Vilsecentralen - monter 5002. Här får man hjälp om man tappat bort sig på mässområdet och sällskap till dess att föräldrarna kommit på plats igen. Cloxig 406 www.cloxig.se 076-233 94 36 Tack vare den unika designen samt den speciella stålfjädern som har till funktion att absorbera påfrestningar på fötterna,lederna och ryggraden är våra träskor högst lämpliga för människor som arbetar stående eller går mycket i jobbet. Colour Beam Design AB 070-330 18 50 eva.harnevik@gmail.com

228, 410

Don Marc - Relaxation meets Innovation dos Mundos Trading HB www.dosmundos.se 070-415 64 79 dosmundos11@hotmail.com

479

Minigitarrer i trä, tunnstickade ponchon i viskos och smycken. Dughult of Sweden www.dughult.se 031-778 38 00 contact@dughult.se

307

Dughult of Sweden skapar plagg som är tidlösa, modernt klassiska, med mycket känsla och hög kvalitet. Kvinnliga kläder med lång livslängd för både vardag och fest. Unikt producerade i Sverige! Varmt välkommen till vår stilföreläsning under Nolia.

E

D

Clothing, Home Textiles, Wall hangings, cushion covers, Original pashmina shawls, Indian Traditional Jewelry, Carpets, Indian Crafts.

Civilförsvarsförbundet Norra Regionen www.civil.se 0738-515963.

Dittdrag.se är egentligen en hobby som har urartat. Jag (Tomas), började år 2005 att sälja och köpa sportfiskeprodukter i liten skala på nätet. Målet är och kommer att vara att sälja bra produkter som fångar fisk till ett schysst pris.

600

Chillbean 3005

Hos oss hittar du nya husbilar, plåtisar och husvagnar från Knaus, Weinsberg och CI. Dessutom har vi ett stort begagnatlager från alla märken och i alla prisklasser. Välkommen till Norrlands trevligaste handlare! BYGGLAS Höga Kusten AB www.hogakustenbutiken.se info@hogakustenbutiken.se Tel: 072-55 55 200

301

315

Egendesignade kläder i ull linne high tech micro med fantastiska färger och modeller för alla åldrar och storlekar.

Danfoss Värmepumpar AB www.thermia.se

Deius Personlig Assistans AB www.blomstra.nu 090-12 10 20 info@blomstra.nu

126

408

ECE AB 136 www.iwabopannan.se 073-775 56 55 info@eceab.net Vi säljer IWABO lättskötta och helautomatiska pellets- och vedpannor för villor och hem. Annons på sid. 24 Ecster AB www.ecster.se 08-701 79 10 sales@ecster.se

2029

Husvagn, husbil, båt, bil eller skoter? Ansök om ett lånelöfte och var redo när det rätta objektet dyker upp.Välkommen till vår monter! Annons på sid 31 Eko-Trädgård 3024 Växter Elegant Design Norden AB 070-260 13 90

513

Deius personlig assistans går nu under namnet Blomstra. Vi bedriver personlig assistans, hemtjänst och städverksamhet. Vi tror på samarbete, kommunikation och närhet. Välkommen till vår monter för mer information.

Bältesförsäljning

Den Förhistoriska Världen mats.dino@gmail.com

Elizabeth B damkläder. Kokt lin: vävd och stickat. Skrynklar inte! Strykfri! Silke lin med tavlor av känd konstnär Vi ta beställningar för Er Unika kläder!

5023

Sveriges tredje största utställning av fossil - dinosaurieben, tänder från Megalodon och annat! Följ dinosauriespår genom miljöer som Grand Canyon, en grotta och Gotland. Se mer info på www. dinosaurer.nu Diamantvax i Länghems försäljning 1079 www.diamantvax.com 070-364 06 54 info@diamantvax.se Diamantvax.

Elizabeth www.elizabethb.com 070-743 33 98 ebk@elizabethb.com

ELON 070-513 69 30

321, 480

190, 195

Monter 190: Utomhusspa Viskan, svensktillverkade. Monter 195: Vi är ledande på belysning för inne- och utemiljö. Möt vår ljusdesigner på mässan. Vi ger förslag och idéer på bra utomhusbelysning. Allt från den lilla trädgården till den stora parken.


54

Stora Nolia | 5–13 augusti 2017 i Umeå

Enertech AB 198 www.ctc.se 0372-880 00 info@enertech.se Ett av Sveriges marknadsledande företag av berg- och luft-/vattenvärmepumpar med utveckling och tillverkning på huvudkontoret i Ljungby. Annons på sid. 28 Erwin Hymer Group Nord ApS 1082 www.erwinhymergroup.com Erwin Hymer Group Sverige AB 2005, 2034 www.erwinhymergroup.com Monter 2005: Laika Sverige - Återförsäljare: Fallström Bil. Monter 2034: Hymer Sverige, Carado Sverige - Återförsäljare: Caravan Center i Umeå. www.hymer.se, www.carado.se, www. laika.it/sv, www.caravancenterumea.se, www.fallstrombil.se E-slöjd e_slojd@hotmail.com

467

Juki-symaskiner, sybehör, trikåtyger Espegard Oy 1056 www.espegard.se Braspannor, vedsäckar och tillbehör. ETC 1011 www.etc.se Klicka vidare till önskad kontakt, prenumerationer, nätbutik, bokhandel mm. Solceller, Tidnings- litteratur- och medieföretag, Dagens ETC, ETC Umeå och flera andra lokala ETC-tidningar. Annons på sid. 60 EU-Import 3067 www.euimport.se info@euimport.se Vi erbjuder måttanpassade fönster och glasdörrar, inglasningar i alla mått för åretom-bruk. P-märkta för Svenskt klimat. Garagedörrar takskjutportar för industri eller villaport, fria mått med eller utan motor. Leveranstider från 14 dar.

722

142

Almería - Europas gömda paradis - en pärla på den spanska solkusten - NY Times. Solsäkraste området i EU, mer än tretusen soltimmar, med ett unikt torrt hälsosamt klimat. Bland de lägsta fastighetspriser på den spanska kusten + låg fastighetsskatt! Annons på sid. 25 Felix Original produkter för mobiltelefoner 073-707 30 95 info@mobilecase.se

509

Finnlamelli Oy Finnlamelli timmerhus.

111

Firma Tomas Norberg AB 070-625 04 84 tomas_norberg@telia.com

767

Fixprodukter Jan Degel 432, 692, 730 Monter 432, 692 - Optifix, Brilliant, Smycke­fix och Skinnfix. Monter 730 optikfix miljövänlig rengörning och immunskydd för glasögon, visir och övrig optiska instrument. Skinnfix, smyckefix, rengörning av silverbestick & guld silver etc. Fogelsta 1095 www.fogelsta.se 036-18 19 50 info@fogelsta.se Fogelsta är Sveriges största släpvagnsmärke och en del av Brenderup Group, som i sin tur är Sveriges största släpvagnstillverkare. Och storleken har faktiskt betydelse. Den garanterar en hög kvalitet, trygg service och tillgång till reservdelar. Folkpool AB info@folkpool.se

3055

Pooler. Formtrappan AB www.formtrappan.se 0771-328 000 info@formtrappan.se

150, 3044

FormTrappan erbjuder tidlösa och moderna lösningar på funktionella trapprenoveringar till en låg kostnad! Med den senaste digitala mättekniken FormTrappan störst i Norden inom branschen. Annons på sista sid.

Kom och ha skoj i vår monter – Klappa små kalvarna, testa hinderbanan, kör race med skottkärrorna, kör minitraktorerna och mer därtill, allt för små och stora barn!

Franssons Automek i Umeå AB www.yamahaumea.se 090-14 84 00 webmaster@automek.se

784

1069, 1095

Fritid och Vildmarksliv i Norr AB 2023 www.fritidvildmarksliv.se/ Produkter för jakt,fiske och fritid. 587

Fritidskläder. 2010

Återförsäljare för Bürstner & Pilote husbilar samt Hobby & Polar husvagnar. Annons på sid 17

10

Fönsterhuset AB www.fonsterhusetab.se

186

Försvarsmakten 4014 www.forsvarsmakten.se 08-514 390 09 rekrytering@mil.se Vårt jobb är att försvara Sverige, landets intressen, vår frihet och rätt att leva som vi själva väljer. Det finns miljontals skäl att söka till Försvarsmakten som det faktum att du representerar en av 10 miljoner svenskar. 10 miljoner utmärkta skäl.

G Gagnefsbollen AB Slush, glass, engelsk kola.

739

Garageportexperten, Portbolaget i Umeå AB www.garageportexperten.se 090-12 06 20 umea@garageportexperten.se

3003

Annons på sid. 65 Gimonäsbageriet i Umeå AB info@gimobageriet.se

701

Bröd. GLA:s Försäljning i Vännäsby AB/ Norrlands Fritid 2016 www.norrlandsfritid.se 0935-200 36 anton@norrlandsfritid.se Norrlands Fritid i Vännäsby. Norra Sveriges minsta men trevligaste husbilshandlare. Vi är auktoriserade återförsäljare för P.L.A Husbilar, hos oss i Vännäsby hittar du nya och begagnade husbilar i fint skick. Glassgumman AB 727 oskar.norgren@glassgumman.com Försäljning av glass, våfflor och drycker. Glasskiosken i Umeå AB mikael.nordendahl@barhem.se

702

Global Exhibition Services 616:1, 616:2 www.globalexhibitionservices.in info@globalexhibitionservices.in Gloss Academy i Norr AB www.glossofsweden.com

350

Gojass 459 www.gojass.com pia_knifsund@hotmail.com

Good Kitchen AB info@goodkitchen.se

R2 688, 713, 805

Monter 699: Stekpannor och kokkärl från Italien och Schweiz. Köksredskap. Monter 713: parmesanost 24 mån, parmesanost 36 mån, kallpressad olivolja från Italien, starka ungerska korvar, stek- och kokkärl från Italien och Schweiz, knivslipare knivar. Monter 805: parmesanost och korvar. Goossen, Lena goossenproducts.se 070-210 06 48 info@goossenproducts.se

naturliga mineralerna från Döda havet. Mineralerna i kombination med naturliga oljor och växtextrakt ger dig den bästa lösningen för din hud och för ditt hår. Grandins Utvalda www.grandinsutvalda.se 070-950 70 33 info@grandinsutvalda.se

404

Hud- och hårvårdsprodukter från Döda havet. Produkterna är baserade på de

733

Vi säljer endast svenska kvalitetsprodukter. Produkterna är: svensk salami, våra goda bordsåser som var en STOR succé förra Nolia och en spännande BBQ-låda fylld med massa godsaker. Vi har kanonpriser under Nolia. Välkomna! Green Solutions Sweden AB www.gssabsales.se 090-88 88 101 info@gssabkoncept.se

164

Saluför infravärme-paneler/-element eget varumärke infrawaves, samt odör-reningsanläggningar utan risk för OZON. Våra produkter är utvecklade och designade av GSSAB. Vi gör analyser på samtliga värmesystem. Vi utför även konsult uppdrag. Gärdin & Persson Umeå AB www.gardinpersson.se 090-16 87 50 info@gardinpersson.se

Garageportar, industriportar och ytterdörrar.

Golden Waffel AB info@goldenwaffel.com

Yamahacenter i Umeå.

Fritids Grossen Ivarsson/Turesson HB ivarsson.johnny@gmail.com

Frösunda Omsorg AB

Annons på sid. 21

Chips, godis, remmar.

Fritids Metropolen AB www.fritidsmetropolen.se 090-10 99 50 info@fritidsmetropolen.se

Säljer original produkter till mobiler Finas Hembageri AB bageri@finashembageri.se Hembakat bröd och fikabröd.

Vikportar, skjut- och ramdörrar. Vi har en av marknadens lättaste och mest välisolerade portar och vi jobbar med kvalitet, ärlighet och flexibilitet som ledord. Vi är Finlands ledande tillverkare av vikportar med portar för alla dina behov.

Forest Jewel AB 316 www.forestjewel.se Hantverk från Lappland, knivar, kåsor, mm.

Lokalt charkuteri med endast egen tillverkad chark och delikatesser Fastighetsbyrån Almería www.fastighetsbyran.se/almeria almeria@fastighetsbyran.se

3065

Forslundagymnasiet 5025 www.umea.se/forslunda 090-16 41 60 forslundagymnasiet@umea.se

F Fam. Hansens Charkuteri AB www.hansenchark.se 070-340 68 24 info@hansenchark.se

Findoor AB www.findoor.se 023-322 11 findoor@findoor.se

117

Vi har levererat verktyg, maskiner, byggmaterial, m.m. till företag & privatpersoner sedan 1903 & känner stor glädje över det förtroende vi fått från våra kunder. Vår serviceinriktade personal arbetar för bästa möjliga kundnytta! Varmt välkommen in!

H H.S Kollektion 3018 Trädgårdskonst och heminredning. Haparanda Wood Art AB

3035

www.wart.se/ Trästugor. Hasseltornet 120 www.hasseltornet.se 0911-21 11 15 info@hasseltornet.se Vi säljer livsstil. I form av boende. Vi blandar det vackra och välbeprövade med modern arkitektur och nya idéer. Haupt Lakrits AB www.lakrits.se info@lakrits.se Lakrits.

799

Healthnet.se 685 www.healthnet.se s.zuffanelli@gmail.com ”Walk on Water” sensoriska sulor. Hälkilar, Fotinlägg, fotvårdspaket. Gelsockor. Heikius Hus-Talo 259 Heikius Hus-Talo bygger personligt planerade drömhus inomhus skyddade från regn och rusk.Elementhus för dig som vill göra mer själv och färdighus för dig som genast vill flytta in. Hem & Dig hemochdig@outlook.com

430

Hikki AB www.hikki.se 070-637 08 20 info@hikki.se

138

Hos oss hittar du bakugnen Faster Greta, eldstaden Lillhälla samt det vedeldade badkaret Bohemen. Vi designar produkter för utomhusbruk som andas lågmäld lyx, är robusta och raffinerade på samma gång, och som ska vara grymt kul att äga.


55

Stora Nolia | 5–13 augusti 2017 i Umeå

HjärtLung Västerbotten 278 www.hjart-lung.se/riksforbundet/vasterbotten/ erik.wiklund@ume.se

Hörmann Svenska AB www.hoermann.se 010-190 02 00 info@hoermann.se

HjärtLung är en mötesplats för människor med hjärt- och lungsjukdomar och deras närstående. Våra drygt 150 lokala och 21 länsföreningar finns över hela landet från Kiruna i norr till Trelleborg i söder. 11 lokalföreningar finns i Västerbotten.

Garageportar och industriportar.

HMS-industrieklebstoffe 663 +493342303668 //. +491708320818 hmscheffler@t-online.de HMS Industriella lim, primer, acceleratorer, epoxilim och lösningsmedel. Honeycomb 801 072-543 88 31 thehoneycombmvg@gmail.com HSO Umeå www.umea.hso.se maria.holmgren@ac.hso.se

279

Nytt namn Funktionsrätt Umeå och Funktionsrätt Västerbotten tidigare HSO. Funktionshinderföreningar i samverkan för ett samhälle för alla. Husbilsklubben.se 2007 www.husbilsklubben.se 070-315 30 13 Förening för alla som åker eller är intresserade av husbilar. Vi är Sveriges största förening med ca 14.000 medlemmar. Husqvarna AB www.husqvarna.se

1085

Husqvarna trädgårdprodukter. Husqvarna Symaskiner Umeå www.umeasymaskiner.se 070-674 23 32 info@umeasymaskiner.se

503

Husqvarna, Singer och Pfaff symaskiner, brodyrsymaskiner och overlockmaskiner. Annons på sid. 24 Hyresgästföreningen, Region Norrland www.hyresgastforeningen.se

4022

Annons på sid. 67 Håkans friskvård 073-829 12 66 hakansfriskvard@telia.com

665

Nya Twinner dammsugarmunstycke, dammsug lätt och smidigt. Hälsinge Hjortron golinlarssen@hotmail.com

795

Olika sylter- främst hjortronsylt men även hallon, blåbär, lingon och tranbärssylt

I Skinn i Gävle AB www.iskinn.se 070-295 40 30 info@iskinn.se

Inflow AB www.flowlife.se hello@flowlife.se

310

611

Flowpillow, trådlös shiatsu massagekudde, Flowfeet fotmassage, Flowmotion sladdlös massagehammare, Flowroller strechar muskler och spänningar samt släpper muskelspänningar. Inbyggd vibrationer med samma teknik som i Flowmotion. Infracomfort Scandinavien AB www.infracomfort.se 090-14 01 50 info@infracomfort.se

100

Framtidens värmesystem är här! Infravärmepaneler för inomhusbruk, som ger golvvärme i alla rum utan att vi rör golven. Som sparar 50–70 % energi jämfört med direktel.Kostar oftast hälften så mycket som bergvärme. Kom till vår monter och förvånas. Annons på sid. 17 Inspiration Across Borders IAB AB 782 info@pnc.nu

1038

Bamsesågen – Ett flexibelt sågverk! Välj mellan Kedjesåg, klingsåg & timmerfräs. Ett svensktillverkat sågverk som passar alla, hobbysågare som proffs! Vi erbjuder också bandsågverk, traktorvagnar, skogsutrustning och timringsverktyg. Varmt välkommen! JoRo Trading AB www.jrtrading.se 070-795 31 71 johan@jrtrading.se

1074

LEGUAN Medlem av Avant Group. Leguan lifts har tillverkat liftar sen 1990. Idag finns 4 modeller Leguan 125, 135, 165 ”NYA” Leguan 190 lanserades våren 2017. Kommer att visa arbetsbelysning från Tsr Lightning Oy, Worklite , Luxtower mm. Annons på sid. 66 JRH Consulting www.anysharp.se 070-537 04 53 reneh@hotmail.se

741

Anysharp Europa -säljer värdens bästa knivslip. JWC 469 jwc@live.se Bestick , kastruller , knivar och stekpannor. Jägareförbundet Norrbotten www.jagareforbundet.se

4031

Besök Svenska Jägareförbundets monter och tävla i vår ”argumentstävling” och i vår jaktsimulator och vinn mycket fina priser. Ta del av senaste rönen inom jakt och viltvård samt få information om mårdhund av Jägareförbundets Mårdhundsprojekt på plats! Jämtinvent AB JÖTUL A/S www.jotul.se 702 231992 post@jotul.no

1009 129

Kaminer, murspisar, kassetter, täljstenskaminer, skorsten och tillbehör.

IVT Värmepumpar iwww.ivt.se

3045 119

IVT har funnits sedan 1970-talet och har installerat över 400 000 värmepumpar. Tack vare våra återförsäjare som är utbildade och certifierade av oss får du hjälp hela vägen samt 10 års garanti på kompressorn och 6 år på värmepumpen. Annons på sid. 16

K K.T.S Maskiner AB www.kts.se 019-58 50 10 info@kts.se

1057

Vi ska sälja maskiner för jord- och skogsbruket samt entreprenadbranschen. Maskinerna och redskapen ska vara felfria och levereras i rätt tid till våra kunder. KABE Husvagnar AB

2020

www.kabe.se/se/

Annons på sid. 33 3072

Fönster, skjutpartier, glas-räcken; även höj- o sänkbara, ventilation för hemmet.

J

Husvagnar och husbilar. 670

Kafelino 761 0920-888 54

Jaana’s Må Bra 412 Hälsoprodukter, sockar, zinkstrumpor, massagestrumpor m.m

En restaurang med grekisk touch och ett modern kök. Menyn består av smaker från Grekland.

Jacon Consulting

Kaffevagnen Uno 772 www.facebook.com/KaffevagnenUno/ 076-791 01 02 christian.sjoland@gmail.com Smörkaffe? Kaffevagnen Uno erbjuder ekologiskt, gluten- och sockerfri fika med ett skånskt leende på köpet! Kom och prata träning och kost eller pröva lite street workout i vår urbana lounge där ni kan lära er mer om vårt nya företag Nordisk Hälsa. Kaipa Design www.kaipa.se

306

Vadmalsjacka med återbrukade broder, skinnjackor, pälsvästar, accessoarer. Kakelugnar & Bygg i Arvidsjaur AB 184 www.kakelugnarobygg.se 070-549 06 02 staffan@kakelugnarobygg.se Pelletskaminer - Skorstenar - Spisar - Kaminer - Förbränningstoaletter. Vi utför skorstensrenoveringar Norr och Västerbotten och vi är Certifierade. Webshop www.kakelugnarobygg.se Kalix Syltfabrik AB 791 Hjortronsylt, åkerbär mm, Blåbärsjuice, Lingonjuice, Kalix Löjrom KAMA Fritid AB www.kamafritid.se info@kamafritid.se

2017

En av nordens största tillbehörsleverantörer för husvagn och husbil. Vi har ett brett sortiment av tillbehör, bl a förtält, markiser, möbler, solpaneler och husgeråd. Annons på sid. 50 KAMI, Kalix Mekaniska Industrier AB www.kami.se 0923-121 20 order@kami.se

161

Plåttak komplett med tillbehör, vattenavrinning & snörasskydd. Annons på sid. 63 Karins Smycken www.karinssmycken.com 070-338 14 88 perssontord@gmail.com

331

Vackra, unika smycken av silverbestick Karlssons Glas www.karlssonsglas.se 0911-170 70 info@karlssonsglas.se

199

Annons på sid 51 Kero Försäljning AB www.kero.se 0978-600 00 emma@kero.se

Paulún

Härjedals Kök AB www.harjedalskok.se 090-14 21 92 faktura@harjedalskok.se

Höga Kusten Fönster AB www.hogakustenfonster.se 070-685 93 30 info@hogakustenfonster.se

526

Vackra smycken o fina presenter; änglar, katter, tomtar, trädgårdsdekorationer. Webshop med smyckesdelar, örhängen med dalahästar mm.

Isoleringslandslaget AB Isolering

Med Härjedalsmetoden® får du nya luckor och lådor måttbeställda och monterade på dina befintliga köksstommar. Boka ett gratis hembesök för att få ett kostnadsförslag på just DITT kök, under Noliamässan även med ett fantastiskt mässerbjudande!

336

Vi fokuserar på hårstyling, hårförlängning, organisk hår- och hudvård. Vi säljer salongskvalitativa stylingverktyg som användas av frisörer. Med den främsta teknologin i fokus lyckas vi att förmedla perfektion när det kommer till hemmastyling! Inanna Accessories www.inanna.se 070-775 72 25 info@inanna.se

640, 641

JM:s Plåt & Mek AB www.bamseprodukter.se 0910-880 19 info@bamseprodukter.se

Egna designade och tillverkade kläder i ull samt därtill hörande accessoarer. IDANA Beauty www.idana.se 08-410 600 04 info@idana.se

JINSIKE TRADING fyx411@hotmail.com

Monter 640: Lädervaror, skinnhandskar, kepsar. Monter 641: Sjalar

I

Hälsoinsikt 417, 525 Resårsko, sandaler och inlägg. 230

3003

302

Läder produkter i naturgarvat läder från vårt eget skomakeri i Sattajärvi. Kilpimaa 188 www.kilpimaa.com kalle@execute.fi KiwiTOOLS AB www.kiwitools.se/

1052

Lådsystem, transportbilsinredningar mm för bil, båt och MC. Kjellstens Agenturer AB www.mysocks.se

594

Strumpor och sockar av all slags material. Underkläder, barnbodys. KK Accessoarer Ldt Uk Filial 634 antoinekarmandjian@hotmail.com Skinnhandskar, skinnmössor, skinnväskor.


56

Stora Nolia | 5–13 augusti 2017 i Umeå

KLB Service AB - Aktivator 5008 info@aktivator.nu Bungytrampolin och ca 10 st olika uppblåsbara attraktioner såsom hinderbanor, rutchkanor, hoppborgar. Uppblåst minidisco med discolampor och musik i. Basketarena. Klädshopen Robertsfors www.kladshopen.nu

630, 633

Monter 630: Bambukläder Bla. Stödstrumpor, Diabetessockar, Sockar stl 27-48. Underställ vuxen & barn. Långkalsonger, Leggings.Kalsonger, Trosor, BH, T-shirt, Toppar, Trikåbyxor & Babykläder. Monter 633: Klänningar vuxen & barn,smockbyxor,Haremsbyxor. Kläppi AB www.klappi.se info@klappi.se

301

Smyckeskollektioner i guld och silver, ekologiska kläder för barn, och vuxna, inredning , hemtextil. KMP Pellet Heating AB email@kmp-ab.se Koikitchen www.koikitchen.se info@koikitchen.se

184 471, 797

Monter 471: Vakuummaskiner, knivar, stekpannor, grytor, husgeråd och rengörning. Monter 797: Stekpannor, grytor köksknivar. Kompositfönster Botnia runarjohansson1@gmail.com

151

Fönster. Kopparmora Entreprenad Inredningsdetaljer, trädgårdsdjur, smycken, sjalar. Krokoms Portfabrik AB www.krokomsportfabrik.se 0640-510 00 info@garagecenter.se

441

3078

Nordisk marknadsledare på extra isolerade takskjutportar. Om uppvärmningskostnaderna ska sänkas eller det ska byggas nytt ska porten prioriteras. Du kommunicerar direkt med fabriken i Krokom som tillverkar lösningen. Standard och specialstorlekar. Kummin 533 www.kummin.nu

Laybourn Design laybourn-design.dk info@laybourn-design.dk

3028

Leksandsdörren AB www.leksandsdorren.se 0247-79 61 50 info@leksandsdorren.se

3003

LevInn Home AB anna.avaa78@gmail.com

Mallgårds Rökeri AB

Leyluna Import 443 Lädervaror som väskor, plånböcker och skor. Linder Aluminiumbåtar AB www.aluminiumbatar.se info@linder.se Little Venue www.littlevenue.com 070-638 78 83 info@littlevenue.com

LMC Caravan Gmbh & co Husbilar

L Lag Mat alx99@mail.ru Landy Vent AB info@landyvent.se Lapland House info@laplandhouse.com +46 (0)922 614 00

2022

Logosol AB www.logosol.se 0611-182 85 info@logosol.se

1040

184 1023

301

Love from Lapland samlar produkter från designers som står med fötterna i myllan mitt i den arktiska naturen. I sortimentet finner du ekologiska kläder från Kläppi, smycken från bla. Camilla mustikka, inredning och mycket annat.

Annons sid. 60 785

Rökt fjällröding , Hjortronsås , Röror och Tunnbröd.

Malmö Mopedbilcenter Skandinavia AB www.mopedbilcenter.se info@mopedbilcenter.se

3080

AIXAM Mopedbilar. Maria Lindberg Design www.marialindberg.nu 070-655 09 19 mail@marialindberg.nu

341

Marknadsbagaren 709 Vi säljer doppade munkar, färska wienerbröd, kaffe. Marktjänst i Västerbotten AB lennart@marktjanst.net

3006

mattplattor.se 165 www.mattplattor.se info@mattplattor.se Import av textila golv och trägolv, inom EU. Annons på sid. 51 403

Memira AB 603 www.memira.se Information om ögonbehandling. Kortare undersökning på plats. Solglasögonförsäljning. Mera Fritid Sverige AB www.merafritid.se info@merafritid.se

Midwest Montage AB midi.west@yahoo.se

Mobilvetta & Benimar Husbilar. Vi är ett fullserviceföretag med försäljning och service av Mobilvetta, Benimar, Sunlight och Dethleffs husbilar samt Jeep, Alfa Romeo, Peugeot och Fiat person- och transportbilar.

115

MJ Kakel i Umeå AB info@badrumsboden.se

155

Badrumsinredning Mobilarena Norden AB www.mobilarena.se katrine@mobilarena.se

189

Vi säljer Smarta Hem, Telldus bevakningstjänst som är kopplat till en applikation som man kan ha i sin smartphone eller surfplatta. Via appen styr man el, belysning, el och värme i hushållet. Mockfjärd Fönstermästaren AB www.mockfjards.se

256

Moderata samlingspartiet i AC-län 4011 Information från Moderata samlingspartiet. Morsö 184 stoves@morsoe.com Morups Fönster AB www.morups.se info@morups.se

144

Fönsterbyte, som det borde vara. Ett fönster ska anpassas till väggen, inte tvärtom. Det är en av våra fasta övertygelser. En annan är att lyssna på våra kunder, göra det enkelt och bekvämt för dem och leva upp till vad vi lovar. Myresjöhus AB kontakt@myresjohus.se

213

N Nail Zone MM Handelsbolag www.nailzone.se

644

nailzone.cndacademy@outlook.com NCN-Import 672 www.ncn-import.se 070-243 67 85 info@ncn-import.se Allt i klockor. Klockarmband. Batteribyte till specialpris. Läsglasögon. Nibe AB, Villavärme www.nibe.se

149

Värmepumpar.

Annons på sid 24

Missionskyrkan Vännäs www.missionskyrkanvannas.se 0935-102 04 info@missionskyrkanvannas.se

2011

3022

Mögelsanering.

Annons på sid. 62

M

1046

Snöskotrar, båtar, motorcyklar, Jetski, slungor och klippare.

MIO i Umeå Sängar från MIO.

Miwa AB Kaminer.

Fönster

Plagg i naturmaterial. Många olika modeller i sköna färger, både starka och mer jordnära. Även stora storlekar.

Länstrafiken i Västerbotten AB 4029 Information om buss och tågtrafik i Västerbotten.

Magnus Bil AB www.magnusbil.se 0660-120 12 info@magnusbil.se

765

P-clean, mode och linnen.

Bäst på småskalig träförädling! Solosågen utgör fortfarande grunden i familjeföretaget Logosol. En ständigt växande produktkatalog, med bandsågverk, snickerimaskiner, hyvlar och ramsågverk gör Logosol till din kompletta leverantör.

inom Värmepumpar & Luftkonditionering för alla typer av hus. Vi utvecklar hållbara produkter, som klarar av kontinuerlig drift i tuffa klimat med låg ljudnivå, energieffektiv prestanda och minimal miljöpåverkan. Annons på sid. 67

MB Grand Skandinavia www.kentbakir.com

R1, R4

Grillstugor & Lusthus.

Lappkåtans Rökeri lappkatansrokeri@gmail.com

208

LNX Marketing AB 288 Vi arbetar med värvning & information för Hjärt- & Lungfonden/Oxfam Sverige.

Love from Lapland www.lovefromlapland.se info@lovefromlapland.se

Annons på sid. 50

1095

Är en webshop som säljer noga utvald barnrumsinredning samt erbjuder olika inredningstjänster. Grundarna av företaget är två av Sveriges största instagramprofiler inom barnrum med stor erfarenhet av inredning och design. @little_venue

Käsine TM OY 475 Finska läderhandskar. Dam-barn-herr. Egen tillverkning.

Köksluckor.

235

3061

Hos oss hittar du sågar & andra saker för slöjd, trädgård & friluftsliv. Japanska sågar & stamkvistsågar med upp till 12m skaft. Knivar för kök & friluftsliv. Diamantbrynen & vattenbrynen.Knivblad, fisknät & snörasskyddet kulo. Elrökar & rökspån. Annons på sid. 45

Annons på sid. 12

241

1036

Malco AB www.malco.se +46 911 66 840 info@malco.se

MC, Atv och skoterhjälmar

Café

Köksluckan i Umeå AB www.koksluckan.se info@koksluckan.se

Malaxlimpan. Äkta Finsk Lakrits!

Ytterdörrar och slagportar. Levin Trading/TQ Motorsport www.tq1.se 070-319 49 99 johan@tqmotorsports.com

Malaxlimpan 740 www.maalahdenlimppu.fi/sv/

Annons på sid. 9 218, 221 298

Alpha är en kurs för alla som vill upptäcka vad kristen tro handlar om. Vid matbordet, i föredrag, i grupper delas tankar och utforskas meningen med livet. Alpha finns i 66 000 kyrkor över hela världen. Möt Missionskyrkan Vännäs och andra kyrkor. Mitsubishi Electric Europe B.V. (Holland) Filial i www.mitsubishivillavarme.se 08-625 10 00 Mitsubishi Electric är världsledande

173

Ninjaplast AB www.ninjaplast.se kundservice@ninjaplast.se

759

Ninjaplast 100% fummelfri plastfolie. Säg sayonara till gammelplast. Med den unika skärklingan kapar och plastar du in mat helt fummelfritt. PVC-fri, Frys- och mikrovågssäker. Bäst i Test i Allers stora genomgång av plastfolie 2017. NJ Trading AB njtrad@hotmail.com Nordic Husbilar AB www.nordic-husbilar.se 0550-834 34 info@nordic-husbilar.se

789 2006

Svensktillverkade husbilar för året-runtbruk.Het svensk tillverkare sedan 1990. Kan genom flexibel produktion för-


57

Stora Nolia | 5–13 augusti 2017 i Umeå

verkliga dina husbils/kontorsdrömmar. Från skiss till verklighet. Visning av en Eventhusbil = Nordic Office samt Nordic Explore LBT. Annons på sid. 66 Nordisk Saltskrub www.nordisksaltskrub.dk kontakt@nordisksaltskrub.dk

3008

301

2012

Återförsäljare av Rapido, Rimor, Chausson, Itineo och Dreamer husbilar samt Hobby husvagnar NorrLand Spas AB www.norrlandspas.se 0911-25 76 00 info@norrlandspas.se

1072

Spabad och kompositpooler anpassade för det nordiska klimatet. Våra 15 år i branschen gör oss till en trygg leverantör och vi håller hög servicenivå mot våra kunder. Vi har flera modeller i olika prisklasser och vi tummar aldrig på kvalitén. Norrlands snabbmat AB 768, R3 www.norrlandssnabbmat.se norrlandssnabbmat@hotmail.com Högrevshamburgare med färsk pommes frites. NorrlandsEko 3004 www.norrlandseko.se 070 327 85 02 info@norrlandseko.se Träfiberisolering, både skivor och lösull. Annons på sid 28 Norrmaskiner AB www.norrmaskiner.se 090-18 93 15 info@norrmaskiner.se

1017

Norrmaskiner består av ett 40-tal erfarna och kunniga medarbetare som erbjuder dig ännu bättre villkor och service. Vi finns i Luleå, Skellefteå & Umeå och på vår hemsida får du veta mer om oss och våra produkter. Annons på sid. 16 NorrModul AB www.norrmodul.se mail@norrmodul.se Norrstar AB www.gastrolux.se Stekpannor och grytor. NOSEL – Norrlands Solenergi AB www.nosel.se info@nosel.se 0732-61 96 89

1052

431, 754

O

Säljer och installerar solcellsanläggningar. Annons på sid. 60

2032, 2033

Porsche Center Umeå 3085 zarah.eklund@porschecenternorr.se 666, 707

Optik Smart Eyes AB www.smarteyes.se info@smarteyes.se

636

Organic Socks of Sweden www.organicsocks.se 070-405 44 70 mudassar@organicsocks.se

517

Organic Socks of Sweden erbjuder en unik kollektion av GOTS-märkta ekologiska bomullsstrumpor och underkläder av hög kvalitet och i färgglad design. Original Gahhkko AB (Suovas) 746, 769, 773 tom.olsson12@hotmail.com Monter 769: Friterad camenbert. Kaffe och läsk. Monter 746: Kebab, korv, kaffe och dricka. Monter 773: Gahhkko bröd. Oulufishing Oy www.oulufishing.fi

1013

OxyG AB www.oxyg.se info@oxyg.se

2030

Bakterier till avlopp. Vi har bakterier till gråvatten, toalettankar, fettavskiljare, trekammbrunnar, BDT- Avlopp

Porsche Center Norr är Sveriges åttonde och nordligaste center hittills. Anläggningen är belägen på Ersboda i Umeå och därifrån kommer vi att serva kunder från Dalälven i söder till Karesuando i norr. Pralinhuset AB 807 www.chokladhotell.se +46 70 524 77 68 info@chokladhotell.se Välkommen till Pralinhuset. Chokladhotell är Pralinhusets hemsida där du kan läsa om oss och våra produkter, samt beställa allt från choklad, chokladkakor, presenter och chokladkurser, eller plocka ihop din personligt skräddarsydda chokladask. Profilföretaget Z-Profil AB 671 Z-Profil är ett anrikt företag från Umeå. Under mässan kommer vi att saluföra unika Umeåprodukter som är perfekta som gåvor.Dessutom kommer vi att sälja vårat populära skinnförkläde. Proline Nord AB www.proline-group.com 090-71 01 00 p-o.nilsson@proline-group.se

141

Proline är en helhetsleverantör av rörrenovering för system inom dag- och spillvatten samt ventilation. Vi löser dina specifika behov på ett bekvämt, kostnadseffektivt och miljövänligt sätt. Och du kan vara helt trygg med kvaliteten. Annons på sid 50

P P Erago System Aktiebolag 252, 550 www.perago.nu Monter 550: Städprodukter. Monter 252: Sågar och trädgårdsredskap. Pa Fjällprodukter pa-fjallprodukter@outlook.com

Rökta korvar, hjortronsylt, salami, senap, bröd Paradise Beach AB 040-94 78 88 Paradisebeachab@gmail.com

532

Paradiset 1 www.paradiset1.se jonssonbettan@hotmail.com

775

Saft, marmelad, sylt, must, chutney, kompott, gelé. Handgjord keramik, ljuslyktor, tavlor samt andra inredningsprodukter att dekorera med . Elisabet gör en utsmyckning på tema kök. Pesula lantbruk www.pesulalantbruk.se/ pesulalantbruk@telia.com

749

Pileflet, jernmøbler, hammok musaik bore og brugskunst. PMR Nordic AB 243, 485 Den populära massagemaskinen ”3D smart SHIATSU”, Bambukuddar. Polaris Scandinavia AB www.polarissverige.com

Annons på sid. 16

Skoter , ATV , ORV , Slingshot

Q, R QAWA AB www.moski.se info@moski.se

334

Qwemart Global Ltd Engelsk Fudge och toffee mm

711

Reco Port AB www.recodoor.se 0510-914 45 info@recoport.se

1015

222, 778

Monter 778: Stekpannor, Hushållsartiklar, universalmedel. Monter 222: Sekatörer, trädgårdsredskap. RS Biokosmetik/Rosenserien AB 482 RV Masters www.rvmasters.se info@rvmasters.se Mobil 076-788 49 82

1096

Solskydd för husbilar.

S S. Karosser AB www.skarosser.se 0942-512 90 info@skarosser.se

1058

Produktion av campers och kundanpassade yrkesvagnar och bilar. Med 34 års erfaranhet vet vi att det är kvalitet som räknas. Annons på sid. 21 Sableline Sweden AB www.sableline.se 0321-135 50 info@sableline.se

418, 419, 425, 786

796 - Börner Grönsaksmandolin 419 - Devlon mattan 418 - Sableline Healthcare: Flex massagekudde, PT-Board-Träningsbräda, ZenSline massagefåtölj. 425 - WC Wunder-toa borsten utan borst, TurmeriX -snabb verkande formula för bättre hälsa Saint-Gobain Sweden AB/ ISOVER 3038 www.isover.se Scandinavian Herbs AB www.scandinavianherbs.se 017-144 00 30 info@scandinavianherbs.se

409

Svensktillverkade friskvårdsprodukter som är baserade på Isländska örter. Krämer och oljor att använda från topp till tå, har du problem med psoriasis, ledvärk, muskelvärk etc då kan vi ha produkten till dig. Scandinavisk Spismiljö AB info@spismiljo.se

184

3003

3075

Svensk Camping erbjuder boende i husvagn, husbil, tält, stuga eller rum som ger våra gäster mer semesterupplevelser oavsett tid på året, intressen eller plånbok. Auktion på campingupplevelser lördagar och söndagar kl. 16.00 i montern med Jontefonden.

Industriportar. Renthall i Sverige AB www.renthall.se

RP Demoprodukter AB www.rpdemo.se info@rpdemo.se

SCR Svensk Camping Ekonomisk förening www.camping.se 031-355 60 00 info@scr.se

Tälthallar.

Pilekurven og Nordisk Saltskrup 3008 www.pilekurven.com pilekurven@gmail.com

Novoferm 3037 www.novoferm.se/

Pysselkojan 5004 Välkommen till Pysselkojan och träffa pyssel-Jenny, känd från barn TV. Här väntar massor av naturens skatter på att du ska förvandla dem till något fantastiskt. Öppet: varje dag mellan kl 11.00-14.00 och 14.30-16.

787

Matolja. 1011

Poltec Vindeln AB www.poltec.se info@poltec.se Pooler.

Monter 666: Hinkar och moppar. Monter 707: Holländska ostar och oliver.

Vi som är Nordli Design heter Björn Larsson och Tina Larsson, ett syskonpar som båda lever och jobbar i Saxnäs i Vilhelmina kommun. Tillsammans grundade vi Nordli Design i februari 2016. Tillverkning av småmöbler i trä, främst björk. Norrkust Caravan AB www.norrkustcaravan.se 0923-104 44

3032

Annons på sid. 63

Olivebar i Göteborg AB sima-rezai@hotmail.com

Pileflet, jernmøbler, hammok musaik bore og brugskunst. Nordli Design AB www.nordlidesign.se/ 076-113 73 40 info@nordlidesign.se

Nya Sorselestugan AB Timmerstugor.

Ringbingo AB www.rigbingo.se info@ringbingo.se

487

R-M Kropp och Hälsa rmzonterapi@outlook.com information om kropp och hälsa.

524

Roach 3060 www.roachsweden.se 070-747 16 72 info@roachsweden.se Roach Grästrimmer och plattrensare, samt Wasa jaktknivar och Wasa Mora scoutknivar med rund spets.

SD Västerbottens län petter.nilsson@sd.se

2004

4010

Annons på sid. 47 SE&IA HB www.seia.se i.am.ia@telia.com

337

Linnekläder med broderi, textila bilder och smycken. Allt i egen design och egen tillverkning Sector Alarm AB www.sectoralarm.se Larm.

254, 508


58 Separett AB info@separett.com

Stora Nolia | 5–13 augusti 2017 i Umeå

184

SHBF Sveriges Hembryggareförening 802 www.shbf.se info@shbf.se SHBF är en rikstäckande ideell förening som är öppen för alla som är intresserade av ölbryggning. Vår målsättning är att bevara ett svenskt kulturarv genom att sprida kunskap om traditionell öltillverkning i hemmet samt samla landets hembryggare. Shop House AB 510 T-shirt, reflexkläder, huvtröjor, kepsar, mössor. Silver Rapid AB www.silverforsen.com

1077

Spabad. Sinnligkunskap AB www.sinnligkunskap.se info@sinnligkunskap.com

454

Kurser, böcker, vägledning, webbutik. Skinnmöbler i Gällivare AB 245, 246 www.mobelhuset.nu Montern är fylld med prisvärda möbler och sängar till otroliga mässpriser Annons på sid. 63 SkoNiLa AB info@sko-centrum.se

438

Slutagräv 3041 Släponline 1061 www.slaponline.se 010-516 40 50 info@slaponline.se Släponline har Sveriges största sortiment av släpvagnar till mycket förmånliga priser. Vi har tillgång till över 500 olika varianter i olika kategorier från 600 till 3500 kg. Besök vår montör för att hitta ett släp som passar just dig. Släpspecialisten i Lycksele AB tomas@slapspecialisten.se

3079

4p släpvagnar samt produkter inom släpvagnstillbehör och eftermarknad. Smidheda Lakrits Kommanditbolag 737 smidhedalakrits@gmail.com Snoozy 522 www.snoozy.com Snoozy barnkläder. Snowpanda Resort Ähtäri Zoo OY/Ltd www.ahtarizoo.fi Snö & Sjö i Umeå AB www.snoosjo.se 090-14 61 62 mats@snoosjo.se

289

1050

Annons på sid. 51

Sol och skugga daniel.berg@solochskugga.se

Monter 703: Lakritsremmar och lakrits. Monter 790: Handgjord konfektyr, lakritsremmar och stycksaker. SoliferPolar AB www.polarvagnen.com 0942-520 00

2003

Tillverkning av Polar Husvagnar och Husbilar. Annons på sid. 33 SOVA AB mattias.magnusson@sova.se Sängar. SPF Seniorerna Västerbottensdistriktet 287 www.spfseniorerna.se/distrikt/vasterbottensdistriktet/ carina.broman@sv.se Pensionärsorganisation som tar tillvara pensionärers intressen. Sportringen Vilhelmina AB falk@sportringen.se

681

Gratis fotanalys! Staffare AB Stepforward Orthotics www.stepforward.se

1034 446

416

Sunread utvecklar och tillverkar solglasögon med olika funktioner. Bifokala för ålderssynthet, insatsoptik för olika synbehov enligt optikers rekommendationer. Högsta kvalitet både på bågar och linser. Certifierande som skyddsglasögon. Sveland Djurförsäkringar, ömsesidigt 4021 www.sveland.se faktura@sveland.se information om Sveland Djurförsäkringar Svenska Avloppscenter AB www.avloppscenter.se 010-490 10 50 anders.welen@avloppscenter.se

4034 3041

146

3074

Sveriges största sortiment - från utedass till reningsverk.

Svenska Trygghetslösningar 226, 470 Hemlarm.

Telia Sverige AB www.telia.se

Sverigedemokraterna Umeåregionen 4010 www.umea.sd.se 070-240 89 30 marcus.bornemisza@sd.se Annons på sid. 47 Sveriges motorcyklisters centralorg. 4017 ovreback.tomas@gmail.com information om Sveriges motorcyklister. Swederent holding AB 548 Information och erbjudanden av Miljonlotteriet och IOGT-NTO. Swedol AB (publ) www.swedol.se

1053

SWERU RESOR www.sweruresor.se 070-301 34 90 info@sweruresor.se

276

Resebyrån som har resor främst till det Balltiska länderna. Kryssningar, SPAresor, kultur mm. Skräddarsyr till kunden. Swoosh Miljöföretaget i Umeå AB 196 www.swooshsverige.se info@swooshsverige.se Swoosh är miljötekniskt företag. Vi utför tjänster som bl.a Relining, Högtrycks­ spolning, TV-inspektion, Slamsugning, Sanering och Tömning av olje och fettavskiljare. Våra uppdragsgivare är hushåll, företag och offentlig sektor. Sydön AB info@sydon.se Symaskinservice Nord/ Bernina www.elmaskinservice.se 0920-25 70 21 info@elmaskinservice.se

R5

495

Auktoriserad ÅterFörsäljare för Bernina Sy- och overlockmaskiner med tillbehör, fullservice, innebärande garanti- och övrig fullservice av sy- och overlockmaskiner samt handhavarutbildningar för maskiner som säljes genom och utav oss. Annons på sid. 24

Svenska hem i Umeå AB www.svenskahemumea.se 090-71 76 00 umea@svenskahem.se

223

Under Stora Nolia fokuserar vi på sängar, hela sortimentet består av en personlig mix av designklassiker samt Svenska Hems egna populära möbelserier. Förutom produkterna på hemsidan hittar du mer i vår butik. Välkommen in och inspireras!

Tack Västerbotten AB 072-544 70 70

796

TACK! är ett nystartat företag i Umeå som kommer satsa stenhårt på hållbart företagande. Det vi erbjuder är matkassar med lokalproducerade produkter och kompletterar det som inte går att odla i Västerbotten med ekologisktoch/eller KRAV-märkt. Tak i Norr - Storbacken Developement AB www.takinorr.se Takrenoveringar.

3070, 3084

Annons på sid. 12 Thermotic AB www.floatunderwear.se 0911-322 60 info@thermotic.se

1073, 458

Thermotic AB tillverkar och säljer den egna innovationen Thermo Float Underwear, flytunderstället med BÅDE flytkraft och värme. ShopOnLine där det även finns andra produkter för en aktiv fritid. www.thermotic.se/webshop Thuydiensilk 674 thuydiensilk@telia.com Siden- och bambuprodukter. Timapuu Oy Marttila Trästugor och badtunnor. Tittis Thaimat 070-522 05 44 frank.sanders65@gmail.com

3002 R6

Vi lagar traditionell Thailändsk mat på färska råvaror för take-away och catering. Vår matvagn står på industrivägen 8 på Västerslätt och har följande öppettider: mån-fre 10.00-14.00 och 16.0016.00. Lördag och söndag stängt. TLC MEDICAL

484

TM Sweden AB - Tesla Motors. 3083 www.tesla.com NordicsMarketing@tesla.com Accelerera världens övergång till hållbar energi TMAC Stallinredningar AB www.tmac.se 0345-401 01

133

TMAC AB har som mål att enbart jobba med Kvalitetsprodukter. ”Kvalitet till Rätt pris”Togora Gård AB www.togoraolivolja.se 07 2002 2002 info@togoraolivolja.se

732

Egentillverkad, kallpressad, organisk framställd olivolja av högsta kvalité från Lesbos i grekland. Utan tillsatser, bekämpningsmedel eller mellanhänder! Direkt från min olivodling till ditt kök! Egna oliver, olivtapenader lika så! Välkomna. Toila SPA www.toilaspa.ee +372 33 42 900 anneli@toilaspa.ee

276

Vi hittar alltid det paket tjänster, som passar bäst just för dig. Eftersom våra gäster sätter värde på komfort och kvalitet, är det en hjärtesak för oss att du är nöjd! Välkommen till Toila SPA hotell – en upplevelse i alla väder!

T 1058

5006

Tegs SK Hockey ungdom informerar.

Svenska Badrumsinredningar AB 180, 3040 www.svenskabadrumsinredningar.se

Svenska Dynor AB info@svenskadynor.se

Tegs SK Hockey Ungdom tegssk.unghockey@telia.com

Spabad.

Annons på sid. 33

Stora Nolia Torget 541 Här kommer vi dagligen ha kortare programpunkter med Star Wars figurer, Clowner och autografsignering. Detaljerad information hittar ni på vår hemsida under program. Sunread Sweden AB www.sunread.se +46-453 90 90 info@sunread.se

Svenska Neptun AB agentus@telia.com

Politisk information. 202

Badrumsinredningar.

Försäljning av båtar, båtmotorer, fyrhjulingar samt släp och båtvagnar.

Socialdemokraterna i Västerbotten

Solberga Konfektyrfabrik AB 703, 790 www.solberga.nu info@solberga.nu

3020

TOMIQ Marine & Fritid Handelsbolag 3015 Relaxpoolen ved- & eluppvärmda badtunna. Topgun AB www.topgunab.se 070-628 95 18 mats.melbin@matme.se

1078

Teknisk sprutning av skummad polyuretan för isolering av hus, vindar, grunder och andra tekniska applikationer. Teknisk sprutning av polyrea. Representerar varumärkena Foamking och Line-Ex.


59

Stora Nolia | 5–13 augusti 2017 i Umeå

Tornedalens Hantverk AB 314 Våra produkter är tennbroderi, Material till tennbroderi. silversmycken, guldsmycken, renfällar och renhornsprodukter. Vi är kända för mycket hög kvalité på tennbroderi och landskapsringar i både silver och guld. Välkommen!

Umeå kaminer & skorstenar AB www.umeakaminer.se 070-233 03 21 info@umeakaminer.se

Tornedalens Textil HB www.tornedalens.com 070-550 91 36 eva.tornedalens@gmail.com

Umeå Last AB 1025 www.umelast.com Reningsverk för enskillt avlopp villor, sommarstugor etc.

669

Tornedalens Barnhandskar av fuktavvisande tyg. Skinnhandskar och Ulloveraller för barn. Trafikverket Region Nord www.trafikverket.se 0771-921 921 trafikverket@trafikverket.se

266

Trafikverkets uppdrag är att ansvara för den långsiktiga infrastrukturplaneringen för vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart samt för byggande och drift av statliga vägar och järnvägar. Annons på sid. 21 Trappfixaren i Skellefteå AB Trappor.

143

Annons på sid 17 TrendRehab i Sverige AB www.trendrehab.se

232, 405

Vi är ett företag som arbetar med specialdesignade produkter som hjälper dig i din behandling. Vi kallar oss proffs på egenvård. Att investera i din egen hälsa kan visa sig vara en mycket klok investering. TrendTrappan Ab www.trendtrappan.se info@trendtrappan.se

179

Trappor och trapprenovering. Träbyggarna i Kalix AB www.trabyggarna.com 0923-755 85 info@trabyggarna.com

3049

128

Försäljning och montering av kaminer. Annons på sid. 29

Umeå lokalavd. av Lärarförbundet 4009 www.lararforbundet.se 090-16 49 32 lararforbundet@umea.lararforbundet.se Lärarförbundet är Sveriges största organisation för lärare i skola, förskola, fritidshem och skolledare. Lärarförbundet är ett fackligt yrkesförbund för lärare av alla kategorier, studie- och yrkesvägledare, skolledare och lärarstuderande. Umeå Mobilkyla AB 171 www.mobilkyla.se 090-70 83 80 info@mobilkyla.se Välkommen till Norrlands största leverantör av luftvärmepumpar! Vi är återförsäljare av de flesta större fabrikater och installerar i hela Norrland! Hos oss hittar du även ett brett sortiment av ac/kyla, luftrenare, luftavfuktare, ventilation mm. Annons på sid. 25 Umeå Ryttarförening 5027 Ponnyridning på häst och information om föreningen. Umeå Shotokanklubb www.umeashotokan.se soniamika@gmail.com

5014

Karate. Kom! Titta. Prova. Kanske hittar du din idrott. Det är aldrig försent att börja. United Trading of Sweden mattias@unitedtrading.se

512

Tillverkade bastustugor, bastuprodukter, friggebodar och lador.

Skinnvaror: Väskor, handskar, vantar och plånböcker. Ullprodukter.

Trädgårdscafé 3006

Universalis International AB www.magicbrush.se

U Ulla Jacobsson Kläder www.ullajacobsson.se +46 (0) 651 415 20 anders.burman@ullajacobsson.se

315

Ulla Jacobsson Kläder står för kvinnlighet, smart design och komfort. Med en stil som är modern men ändå tidlös. En mängd klassiska och trendiga färger. Plagg för dig som vill synas eller vara diskret. Passar både i vardagen och till fest! Ullateljén Tovalisa www.ullateljen.se lenemajw@hotmail.com

318

Konsthanverk i Ull och gråträ. Bonader i ull, tavlor i ull, Ugglor på pinne i ull. Tomtar och övriga alster gjorda i gråvirke och ull. Ullpartner 635 www.ullpartner.se Ullpartner- Ullbäddar, sittdynor samt nackkuddar. DANIEL SWORD Armband samt presentböcker. Umeå Budoklubb kansli@umeabudoklubb.se

5018

428, 699, 735

Magic Brush - Tysktillverkade super effektiva borstar med V-formade strån för både inom- & utomhus + OO-Smile toalettborstar med special design från samma tillverkare. Utomälvens KB www.mostermallaz.com

322

Designljus, ljusfix, flamlampor, hattar & kepsar, batteriljus.

V, W Vaillant Group Gaseres AB www.vaillant.se

159

Bergvärmepumpar. Wajid Enterprises 679 Handmade Cashmere Shawls, Woollen and Silk Jamawar Shawls, Wall Hangings Wasaline 295 www.wasaline.com +46 90 185 200 marketing@wasaline.com Wasaline trafikerar dagligen, året runt, över Kvarken med m/s Wasa Express på endast 4,5 timmar. Wasaline erbjuder den bekväma och snabbaste transportlänken mellan Umeå och Vasa. Vi har maten, hotellpaketen och kryssningarna för alla smaker.

Vattenfall Försäljning AB

123

Idag finns en rad spännande och attraktiva energilösningar på marknaden som både effektiviserar och höjer värdet på er bostad. Kom till vår monter 123 och prata framtidens energilösningar med oss. Verisure Sverige AB www.verisure.se 020-72 43 65

264

Verisure är det nya namnet för Securitas Directs hemlarm. Vårt hemlarm är det mest installerade i Sverige. Tack vare ett starkt fokus på kvalitet och service är våra 300 000 svenska kunder bland de mest nöjda i branschen. Westholms Glasstudio AB 324 www.glashyttan.net 0480-257 70 info@glashyttan.net Frihandsblåsta (munblåsta) produkter från egen glashytta i egen design. Konstlampor: Kåbra, Anemon, Madonna, Vortex, Manet. Unika vinglas, trädgårdsägg, knäppgökar, blåsfiskar, droppar m.m. ViaSat AB www.viasat.se

262, 621

Vilorum 3 Wine & Beer Tasting kochs.catering@comhem.se Vintage Plantations Chocolates Europe AB www.plantations.se 0730-40 22 24 info@plantations.se

792

794

292

Vi marknadsför och säljer allt som är intressant för besökaren! Även större evenemang håller vi i trådarna för. Från vår websida kan Du boka såväl boende som evenemang. Svara på besökarens frågor är vår vardag! Välkommen till vår monter! Woodplastic Scandinavia AB www.woodplastic.se 0480-220 09 info@woodplastic.se

194

521

Egen designade barnkläder. Byxor, jackor, hängselbyxor, fleecejackor. Vårgårdahus AB www.vargardahus.se 070-622 14 02

Växande design www.vaxandedesign.se 0730-41 50 54 info@vaxandedesign.se

3006

Design och växtval till din trädgård. Allt du behöver till din trädgårdsdamm.

X, Y, Z XL-Bygg Umeå www.xlbygg.se/umea info@umea.xlbygg.se Your Beauty www.yourbeauty.se info@yourbeauty.se

1042

344

Barbering och produkter, trådning, piercing, rastaflätning, Aloe vera-produkter Goldwell produkter, ögonbrynsfärgning, ansiktsvård med Aloe-Vera produkter. 423

Ekologisk allrengöring för i princip alla hårda ytor som tål vatten, såväl i hemmet som i trädgården, båten eller husbilen. Ger också en fantastisk glans till alla metaller och ädelmetaller.

Å, Ä, Ö Åsbergets Gårdsmejeri www.asberget.se Ost. Åt & Fram www.bävern.com kundtjanst@bavern.net

723, 758

664

En egen serie impregnering ”BÄVERN”. Sprayform till alla Textilier, Läder, Mocka, Nu-buck & Gore-tex.

Älgskadefondsföreningen 4012 kansli@aelgen.g.se information om viltfaran i trafiken. Östanå Fårgård 339 Tovade sulor och skinnprodukter från egen fårbesättning. Hela skinn. Östra Entren AB tomas.hedin@umea.se Infravärme.

3056

Energieffektiva hus med hög kvalitet till konkurrenskraftigt pris. Tillsammans med er utformar vi det perfekta boendet anpassat efter era krav och önskemål. Montering sker med vår egen personal i Norrbyggen. Annons på sid. 24

280, 4001

Annons på sid. 24

Skinnbalsam till läder & skinn. Tvättmedel – alla olika kulörer – fosfatfri. Impregneringen som tål tuffa tag.

Woodplastic tillverkar och säljer trall, väggpanel, staket mm i WPC som består av 60 % trä och 40 % HDPE-plast som är helt återvinningsbar och giftfritt! Vi har alltid 25 års garanti, oavsätt användning. Det är vi unika med! VXO Kids vxo.swe@gmail.com

Västerbottens läns landsting

Zielinsky Universal-Stein www.universalstein.eu info@universalstein.eu

Handgjord bean-to-bar choklad tillverkad i Umeå av ekologisk kakao och rårörsocker. Smaksätts med norrländska bär & läkeväxter som torkats och malts lokalt. Kakaobönorna direktimporteras från Sydamerika där odlarna får utbildning och rättvist betalt. Visit Vasa www.visitvasa.fi +358 6 325 1145 visit.vaasa@visitvaasa.fi

Västerbottens Käpphästryttare 5017 Denna sport, som är jättestor i Finland, har nu också fått fäste i Sverige. Norrlands främsta käpphästförening, kända från SVT, visar upp hoppning och dressyr med sina egenhändigt tillverkade käpphästar, men ger också tips och råd hur man gör sina egna käpphästar. Självklart får besökarna också själva prova på käpphästhoppning.

191


60

Stora Nolia | 5–13 augusti 2017 i Umeå

Mässor & Event | Konferenser | Uthyrning | Projektledning

EVENT 2017

Bli en av våra kompisar? Sätt in din gåva till: PG 695299-8 SWISH 123 123 7569

E T N I A S S I M A G I L O S A R Å V ! N E D N A D U J ERB

ETC Tomat – ett projekt för att odla ekologiska tomater samtidigt som vi gör ren energi.

ger ta som läg De två förs % rabatt på 0 order får 5 kostnaden. s n o installati

S A N: VI SES PÅ MÄ1S011 U T E M O N T ER

Stora Nolia

Load Up North

5-13 AUG

31 AUG - 2 SEPT

Umeå

Boden

En handelsplats och folkfest för alla.

Mässan för entreprenadmaskiner, transport och rekrytering.

Nolia Ledarskap

Nolia Beer

3-4 okt, Umeå

20-21 OKT

18-19 okt, Luleå

Umeå

Norra Sveriges viktigaste ledarskapskonferens med Per Holknekt.

Norrlands egna ölmässa.

Nolia Höst

Wood Building Summit

Alla ordrar under mässan får 20% rabatt på installation + 5% rabatt på solcells­ anläggning!

3-5 NOV Piteå

Teckna en helårsprenumeration under mässan och få 2 valfria böcker!

Ny bok av Stefan Sundström 250 kr!

I samarbete med NOSEL-Norrlands Solenergi AB

Mässan med shopping för allt du behöver inför vintern.

7-8 NOV Skellefteå

Mötesplatsen för effektivt trähusbyggande.

Alla våra event hittar du på: www.nolia.se


ROY FARES 61 61

StoraNolia Nolia| 5–13 | 5-13 augusti 2017 i Umeå Stora augusti 2017 i Umeå

Roy Fares Alla som besöker Stora Nolia måndag 7 augusti får chansen att träffa

Roy Fares, en av Sveriges främsta konditorer då han kommer till mässan för att inspirera på köksscenen och dela med sig av sina bästa baktips.

Kungen bland konditorer kommer till Stora Nolia Måndag 7 augusti kommer Roy Fares till Stora Nolia för att inspirera. Roy Fares är en av Sveriges främsta konditorer med en passion för bakning och desserter. Han har skrivit flera böcker bland annat varit en av domarna i tv-programmet Dessertmästarna. Boken "United State of Cakes" utsågs till världens bästa bakbok i kokboks-VM för ett par år sedan men han har även skrivit böckerna ”Sweet!” och ”Delicious : Bakverk för en godare höst och vinter”. Nu kommer han även att släppa en bakbok för barn, men utan särskilt barnsliga recept. Där uppmuntrar han barn att jobba med händerna för att ta bort fokus på tekniken. – Vi lever i en tid idag där det är så mycket fokus på iPad, datorer och inget fokus på att göra något

Roy Fares

med händerna. Och det var därför jag ville göra en bakbok för just barn, har han sagt i en intervju i Sveriges Radio. Samma år som han fick sitt gesällbrev, ställde han upp i SM för unga bagare och vann. Sedan kom han även trea i EM för unga bagare, vilket satte fart på karriären och med jobb på anrika Tössebageriet i Stockholm. Han blev årets konditor i Sverige 2010 och det gjorde att en bredare publik fick upp ögonen för hans färdigheter. Sedan 2013 är han också en av jurymedlemmarna i Kanal 5:s populära "Dessertmästarna", som återkommer med en ny säsong i höst. Han är även aktuell med en ny tv-serie i Kanal 5, "Roy Fares i

Amerika", som kommer att sändas under året. Där får vi hänga med honom på en turné mellan några av världens godaste, galnaste och mest grandiosa bakverk. Roy Fares ger sig ut på en roadtrip längs med USA:s östkust, och bjuder på både sötsaker och spännande möten med lokala hjältar. Under resans gång träffar han också en och annan folkkär svensk kändis som visar upp sina USA-favoriter. Nu kommer Roy Fares till Stora Nolia för att inspirera och dela med sig av sina bästa bakningstips. – Följ recepten, men ha kul. Bakning är kemi och grunderna är viktiga att få till för rätt konsistens och form. Sedan kan man vara hur kreativ som helst. Det värsta som kan hända är ju att man får göra om, säger Roy Fares.

Roy Fares inspirerar! Köksscenen Måndag 7 augusti 11.30 & 14.30 Mästerkonditorn Roy Fares ger dig inspiration från sin värld av smaker och delar med sig av sin passion för bakning.


62

Stora Nolia | 5–13 augusti 2017 i Umeå

KRALL ENTERTAINMENT, CAPITOL MUSIC GROUP 0CH 2ENTERTAIN PRESENTERAR

JILL OCH BANDET FIRAR 10 ÅR

UMEÅ, NYDALA

11 AUG KL. 20.00 B ILJE T T E R : JI LL. S E, 04 5 5 - 61 9 7 0 0

Tillsammans för ett bussigare Umeå och Västerbotten! Välkommen till monter 4029. • Tävla om weekendpaket och bussresor. • Gratis busskortsämnen. • Gör förartestet och se om du passar som bussförare. • Barnaktiviteter, talkshow, livesändning med mera.

tabussen.nu


63

Stora Nolia | 5–13 augusti 2017 i Umeå

Originalet Sedan 1984 KAMI uppfann det tegelliknande plåttaket 1978 – Plegel®. Med mer än 30 års erfarenhet och utveckling erbjuder vi fortfarande marknadens mest hållbara plåttak. Produktionen sker i Kalix, Norrbotten. Det garanterar starka och hållbara tak med hög finish. Tak när de är som tryggast – kami.se

Rejäla mässerbjudanden!

Attefallshus upp till 25m2 utan bygglov

30

Kom och besök oss på Noliamässan 5-13 augusti i Hall 1, monter 161.

Attefallshus, Bastustugor, Bryggor

Funderar du på att byta tak? Gör ett besök i vår monter, vi besvarar dina takfrågor. Välkommen!

0952-12222 sorselestugan.se

Möbler till otroliga

Hall 2 Montrarna 245 + 246

Räntefri avbetalning, fri uppläggningsavgift!

www.mobelhuset.nu

Se fler erbjudanden & det övrigt sortimentet.

SKINNMÖBLER

#mobelhusetskinnmobler

LULEÅ STORHEDEN: Mån-fre 10-18 • Lördag 10-16 • Söndag 12-16 Gällivare 0970-128 00 | Kiruna 0980-151 70 | Luleå 0920-25 04 60 | OUTLET Piteå Norrfjärden 0911-20 00 20


64

Stora Nolia | 5–13 augusti 2017 i Umeå

Lös korsordet och var med och tävla om: 1:a pris en Hotellövernattning i dubbelrum på Elite Hotel Mimer; 2:a pris 10 st Trisslotter; 3:e pris 5 st Trisslotter. Lösningen lämnar ni i Servicecentret på mässan i foajén utanför hall 1. Vinnarna dras efter genomförd mässa. Inlämnat av: .............................................................................................................................................. Adress: ..................................................................................................................................................... Postnr : ..........................................Ort :.................................................................................................... Telefon : .................................................................................................................................................... E-post : .....................................................................................................................................................


65

Stora Nolia | 5–13 augusti 2017 i Umeå

DET MESTA GÅR ATT GÖRA KRÅNGLIGT. STRUNTA I DET.

ep edsbyporten

Att byta garageport ska vara lätt. Vi hjälper dig hela vägen, från montering till bortforsling av den gamla porten. Vi har vackra svensktillverkade ytterdörrar och marknadens bredaste utbud av portar. I vår monter visar vi produkter från t.ex. Hörmann, Ryterna, Sommer/Aperto, Reco och Leksandsdörren. Välkommen till monter 3003!

Portbolaget i Umeå AB Industrivägen 2 Tel: 090-12 06 20

TRÄFFA OSS PÅ NOLIAMÄSSAN!

DAIKIN VÄRMEPUMPAR

VI FÖLJER INTE,

5-13 AUGUSTI I UMEÅ

MONTERNR:

110

VI LEDER Daikin är världsledande inom värmepumpteknik

BÄST I TEST!

och har en lösning för alla hus och alla behov. Här hittar du

KVI:S TEST AV VÄRMEPUMPAR OKT 2016

smarta och driftsäkra luftluft-, luftvatten- och bergvärmepumpar som levererar trygg värme hela året. En luft-

Ururu Sarara R35

värmepump från Daikin fungerar dessutom som effektiv

Vi hjälper dig att hitta en värmelösning för ditt hus. 20XX

Alltid med optimal besparing och högsta kvalitet!

Energiklass Värme

A

++

20XX

Daikin Bergvärme

Tappvarmvatten A

Världsledande Daikin utmanar med teknik, funktion och trygghet långt över det vanliga.

Läs mer om Daikins produktutbud, garantier och hitta närmaste återförsäljare på www.daikin.se

Innovationer sedan 1924

ccj

luftkonditionering under de varma sommardagarna.


66

Stora Nolia | 5–13 augusti 2017 i Umeå

NORDIC OFFICE

En helt vanlig, ovanlig husbil! Välkommen till Monter nr. U2006

Tel. 070-593 21 90

www.nordicspecialhusbilar.se

NORDIC HUSBILAR Kristinehamn | 0550-834 34 www.nordicspecialhusbilar.se

Kom till vår monter U1074 och se demonstration av Leguanliften.

Värmepumpar för ett enklare liv. Bosch har svensktillverkade värmepumpar som passar alla typer av behov och fastigheter. Från det mindre fritidshuset till den större villan och fastigheten. Låter du en certifierad Bosch Värmepartner installera värmepumpen dubblerar vi garantitiden till hela 6 år.

bosch-climate.se

Nästa generation av mobil byggnation BYGGNAD MED RESTVÄRDE

VÄLJ STORLEK

Modulus är funktionella och fullisolerade byggnader av hög kvalitet. Den modula konstruktionen byggs snabbt ihop och dessutom kan hela byggnaden, inklusive grundläggningen, demonteras och flyttas. Detta ger byggnaden ett högt restvärde och därför är det lätt att finansiera ditt Modulusprojekt.

Olika behov kräver olika lösningar. Välj den modell som passar dig.

FÖRDELAR MED MODULUS + Snabb och kostnadseffektiv konstruktion. + Demonterbar och flyttbar. + Storleken är skalbar efter behov. + Lätt att finansiera tack vare högt restvärde. + En stabil byggnad med hög kvalitet.

MODULUS | SMALL Yta: 25 m². Attefallsmodell. Inget bygglov krävs. MODULUS | MEDIUM Yta: 40-150 m². Lämplig som garage m.m. MODULUS | LARGE Yta: 160-1500 m². För de stora ändamålen.

Träffa oss i monter 169!


67

Välkommen på besök i Nolias hemtrevligaste monter! Ta en fika, prata bofrågor och tävla om fina priser i monter nummer U4022. Hur löser vi bostadskrisen och vad får det egentligen kosta att bo? Debatt på Stora Scenen Lördag 12/8 klockan 15:00. Debattledare: Sverker Olofsson

Fritid som förenar

WINLÖF & CO. AB • 2017

Stora Nolia | 5–13 augusti 2017 i Umeå

Mer fritid för pengarna... Besök vår hemsida för mer information om hur även du får tillgång till våra förmåner.

bli medlem du också!

üFörmånligt üEkonomiskt üTryggt £ £ £

CARAVAN CLUB OF SWEDEN Föreningen med familjen i centrum. Tel 019-23 46 10

www.hyresgastforeningen.se

Mitsubishi Electric kan stolt presentera den nya luft/luft värmepumpen HERO. Med högst energiklass A+++, samma värmeeffekt ner till -15ºC, inbyggd WiFi och drift ned till -35ºC, är HERO framtidens värmepump.

Vi ses i monter U2028!

www. carav anc lub.se

KÖP DIN EGEN HERO I MONTER:

173 - HALL 1


DETTA ÄR EN ANNONS FRÅN FORMTRAPPAN

För oss är våra kunders omdöme det viktigaste måttet på framgång

Formtrappan

– det trygga steget mot ”ny trappa” Formtrappan är landets största och ledande företag när det gäller trapprenovering. Företaget har en imponerade historia och har levererat och monterat över 100 000 trapprenoveringssteg på drygt 5 år. Erfarenhet kommer med antalet trappor och företaget fortsätter att utvecklas. TEXT och FOTO: Formtrappan

– Vi har alltid haft som mål att leverera den bästa trapprenoveringen i landet, berättar Daniel Edlander på Formtrappan. Vi har investerat oerhört mycket redan från början för att kunna hålla en hög kvalitet rakt igenom i alla led i en större produktion. Kunder idag ställer allt högre krav på materialsortering, och jag är säker på att det är en stor del i vår framgång. Vi har alltid jobbat med den mer exklusiva A-sorteringen, även om det finns billigare alternativ. En trapprenovering är en väldigt långsiktig investering, som höjer värdet på huset, om man gör den rätt. Det är något som man gör i princip en gång per livstid, och då vill man ha ett jämnt och snyggt material med bra precision på stegen, fortsätter Daniel. Formtrappan är ett företag i tiden, den moderna fabriken drivs med solenergi och är byggd enbart för att tillverka och såga ut trapprenoveringssteg på bästa möjliga vis. Formtrappan utbildar alla sina medarbetare och sprider på så sätt kunskaperna och tidigare erfarenheter vidare när företaget växer och utvecklas. I dagsläget består Formtrappan av cirka 75 medarbetare jämt utspridda över landet. Företaget har fått ihop fördelarna med det lokala hantverket nära dig, tillsammans med den högteknologiska tillverkningen. Stegen mäts digitalt hos kunden via en dator och sågas sedan ut i fabriken, på så sätt säkras precisionen på de nya stegen.

Vi har alltid haft som mål att leverera den bästa trapprenoveringen i landet, säger Daniel Edlander på Formtrappan.

För oss är våra kunders omdöme det viktigaste måttet på framgång. När allt kommer omkring, är övertygade kunder vårt företags

visitkort, vårt ansikte utåt och därför även vår bästa referens! Viljan att bli bättre och utvecklas måste alltid finnas där, avslutar Daniel.

Alltid fasta priser på trappor! Priser avser material och montering av en trappa med max 15 steg efter rot-avdrag.

Ek 3-stav: 13 900 kr Ek Helstav: 16 900 kr Ek Helstav Vit: 16 900 kr Valnöt 3-stav: 16 900 kr

Om Formtrappan

• Sysselsätter 75 personer • Allt tillverkas i egen fabrik i Västerås • Levererat ca 7 100 trappor (juli 2017) Tel: 0771-328 000 www.formtrappan.se

Profile for Nolia AB

Mässmagasin Stora Nolia 2017  

Mässmagasin Stora Nolia 2017  

Profile for noliaab0
Advertisement