Page 1

Lokale nyheder fra Fødevareforbundet NNF sjælland & øerne

– Flere af de unge, der er  blevet inspireret af Mette Blomsterberg på tv, bør overveje bageruddannelsen, før de træffer deres uddan­ nelsesvalg, så de undgår ledighed, siger områdeleder for ZBCs levnedsmiddel­ afdeling, Henrik Jørgensen.

S øren Zeuth

læs fra din lokalafdeling

PÅ MED BOWLEREN

Efterlønner på job

LAD DIG FORFØRE

Søde fristelser på la GLace

DIN NÆSTE FERIE?

Book feriehuset nu

Sjælland & Øerne

Bagsiden af Blomsterberg-effekten Mette Blomsterbergs store synlighed i medierne har fået flere unge til at vælge konditoruddannelsen. Herligt for faget, ja. Men områdeleder Henrik Jørgensen på ZBC i Ringsted råder de unge til at tænke sig om en ekstra gang, inden de vælger konditorvejen. jældent har en enkelt kvinde påvirket unges uddannelsesvalg så meget. Men når Mette Blomsterberg går på tv og skaber mundvandsløbende kagekreationer, vækker det drømme. Både hos de unge og deres mødre, som har stor indflydelse på deres uddannelsesvalg. Og det kan ses på tallene hos ZBC, Zealand Business College, i Ringsted.

S

– Mens vi på bageruddannelsen har oplevet en tilbagegang på 45 %, har vi set en vedholdende interesse for konditoruddannelsen. Og sidste år, hvor Blomsterbergeffekten var størst, sågar en lille stigning, fortæller områdeleder for levnedsmiddelafdelingen på ZBC, Henrik Jørgensen. Den store interesse for konditorfaget er værdsat i Fødevareforbundet NNF. Men afdelingsformand for Sjælland & Øerne, Læs videre næste side


På besøg Fortsat fra forsiden

Henrik Tonnesen, er også bekymret over fagets popularitet. – Mange af konditorerne har svært ved at få job efterfølgende. Og det giver ringe mening at give de unge en erhvervsuddannelse, hvor de risikerer at uddanne sig til ledighed, understreger Henrik Tonnesen, der derfor maner til omtanke hos de unge.

Bageruddannelsen godt alternativ

Det samme gør Henrik Jørgensen på ZBC. – Før de unge starter på uddannelsen, spørger vi ind til, om de nu er sikre på, at det er konditorfaget, de vil. Er det en drøm, og er de villige til at kæmpe for den, skal de selvfølgelig holde fast i drømmen. Men de skal vide, at kampen om jobbene kan blive hård. Og at der er andre spændende uddannelser, forklarer Henrik Jørgensen og nævner som eksempel bageruddannelsen, hvor det er lettere at få job efterfølgende. – Mange af dem, der er tændt på konditorfaget, vil kunne finde sig godt til rette i bagerfaget, siger Henrik Jørgensen, der håber, at blandt andet det øgede fokus på fuldkorn vil lokke flere unge til bageruddannelsen. Et fag, hvor der er mangel på unge, som kan og vil.

Kunderådgiveren: Efter et aktivt arbejds­ liv kan det være svært at falde til ro som efterlønner. Så et par dage hver anden uge ifører slagter Svend Blankholm sig bowlerhatten og nyder at inspirere kunderne i SuperBest v. Købmand Dalgaard i Hørsholm.

Fordi familier laver mindre og mindre mad sammen, bliver mange kunder dårligere til at arbejde med kød. De efterlyser derfor både inspiration til menuen og viden om tilberedningen. Og det fik købmand Lisbeth Dalgaard til at hyre Svend ind som slagter med særligt fokus på kundebetjening og -rådgivning.

Dygtige lærere fastholder de unge

Både bager- og konditoruddannelserne på ZBC udmærker sig ved at have et for erhvervsuddannelserne lavt frafald på 15-20 %. – Vi har rigtig gode lærere, der forstår, at vores elever har brug for mere end faglig viden for at gennemføre en uddannelse. Og den opgave er vi gode til at løse, understreger Henrik Jørgensen og tilføjer: – Nu mangler vi bare at få virksomhederne med. Alt for mange virksomheder undlader stadig at tage del i ansvaret for at få uddannet lærlinge.

Bagersvendeprøverne på ZBC er faldet med 45 procent fra 2012 til 2014 (antal, der går til prøve næste år). Imens har Blomsterberg-effekten holdt antallet af konditorsvendeprøver stort set uændret. Og i 2013 sås endda en stigning.

A rtikle rn e på lo k a l s i d e rn e e r s kre v e t a f M a ri a B. S v e jstru p

2

s u b s ta n s 4 / 2 0 1 3

– Fagligheden sprudler stadig ud af manden, der var slagter i samme lokaler i 1970erne og siden har været omkring Irma Kød, livet som selvstændig slagter og et job med skrivebordsstol som uddannelseskonsulent i Fødevareforbundet NNF.


Leder

Uddannelse slipper du næppe for – heldigvis!

FOTO R U N E E VE nsen

– Efter 47 år i overhalingsbanen er det svært at rykke ind i slæbesporet. Så jobbet her er en gave. Også til min kone, der synes, at jeg fylder meget derhjemme, griner slagteren, der i stedet ruller karismaen ud over for kunderne i det nordsjællandske luksussupermarked. Kunder, der stiller høje krav, men også kan lokkes til det vigtige mersalg, som er en af Svends opgaver.

Du har nok hørt den til kvalmegrænsen. Den gamle traver om ”livsHusk at vælge lang læring”. Måske lytter du ikke engang lænet fag eller et kursus, som gør gere, når nogen siger, at dig mere attrak­ du skal være indstillet på tiv for arbejds­ at uddanne dig hele livet. markedet. Men læs og lyt alligevel denne gang. For rigtig, rigH e n rik To n n e s e n tig mange fødevarearbejdere som dig får pludselig brug for at skifte spor. Det ved vi i Fødevareforbundet NNF Sjælland og Øerne. Og ikke kun fra de medlemmer, der har mistet jobbet og har måttet omskole sig. Vi ved det også fra vores travle socialrådgivere, som hjælper medlemmer, som troede, at de havde sat hak ved uddannelse en gang for alle. Men som pludselig må ”på den” igen. For eksempel fordi skulderen ikke længere holder til slagteriarbejdet, eller fordi mel­ eksemen pludselig afskærer vejen for bagerfremtiden. Heldigvis hører vi også om mange virksomheder, som prioriterer efter- og videreuddannelse. For eksempel Toms, der erkender, at medarbejdernes viden gør en forskel i den globale konkurrence, og derfor uddanner dem i produktionsoptimering. Uanset hvad din anledning til at lære nyt måtte være, så se læringen som en gave. Både fagligt og personligt. Og husk at vælge et fag eller et kursus, som gør dig mere attraktiv for arbejdsmarkedet.

Af Henrik Tonnesen Formand, Fødevareforbundet NNF Sjælland & Øerne

s u b s ta n s 4 / 2 0 1 3

3


Fordele Foto : D evi d R ota s perti / V i s it D enm a rk

Trænger du til ferie? Så lej et af vores billige feriehuse. Vælg imellem følgende destinationer: Marielyst: Besøg Knuthenborg Safaripark, GeoCenter Møn, Knuthenlund, Lalandia eller Møns Klint. Eller stik en smut til Tyskland. Vores huse i Marielyst ligger placeret med mange skønne udflugtsmål inden for rækkevidde. Uanset om du er til naturoplevelser, shopping eller underholdning. Nordjylland: Nyd en ferie i det nordjyske i et naturskønt område nær skov og strand med gode spisesteder, vandrestier og golfbane. Eller brug huset som base for at få besøgt familie og venner i området. Norge: Vinter, forår, sommer eller efterår. Den norske natur gør godt for sjælen. Er du til natur, og har du lyst til en ferie uden for landets grænser, er feriehusene i Norge turen værd.

Møns Klint og Geocenter Møn er blandt de oplagte turistmål fra vores huse i Marielyst

Gå ikke glip af Tag til Skills 2014 Der står sved, tårer og måske også en enkelt dråbe blod på programmet, når landets dygtigste unge lærlinge og elever til januar kæmper om at blive Danmarks bedste inden for netop deres fag. Og du er inviteret til at kigge med. Så læg turen forbi Skills 2014 (danmarksmesterskaberne for erhvervsskoler) i Aalborg den 23.-25. januar 2014. Se fagligheden udfolde sig, oplev inspirationen og den fantastiske stemning – og vigtigst af alt: Bak op om vores lokale deltagere, når de skal dyste inden for fagene detailslagter, bager og konditor. Og få også hilst på årets nyhed: De unge mejerister. Mejerist er denne gang med som demonstrationsfag. Pris: Der er gratis entre, og tilmelding er ikke nødvendig. Sted: Gigantium, Willy Brandts Vej 31, 9220 Aalborg Øst. Detailslagterlærling Anna Rømer Klint, der vandt de lokale mesterskaber for detailslagtere, er blandt de knalddygtige lærlinge, der repræsenterer Sjælland ved Skills 2014.

4

s u b s ta n s 4 / 2 0 1 3

Læs mere om vores huse, priser og øvrige vilkår på vores hjemmeside www.sj.nnf.dk


Arrangementer

Forårskalender 2014 NNF Sjælland og Øerne Seniorklub Holbæk – Kalundborg Torsdag den 16. januar kl. 12.00:

Nytårsfest med spisning. Pris: 65 kroner. Tilmelding: Senest den 5. december 2013.

Torsdag den 30. januar kl. 13.00: Bankospil.

Torsdag den 6. februar kl. 12.00: Spisning: Forloren skildpadde. Pris: 65 kroner.

Tilmelding: Senest den 30. januar 2014.

Torsdag den 20. februar kl. 13.00: Bankospil.

Torsdag den 6. marts kl. 12.00: Fastelavn. Spisning: Gule ærter. Pris: 65 kroner.

Tilmelding: Senest den 20. februar 2014. Husk varmt overtøj.

Torsdag den 20. marts kl. 13.00: Bankospil.

Torsdag den 3. april kl. 12.00: Påskefrokost. Pris: 65 kroner.

Tilmelding senest den 20. marts 2014.

Torsdag den 24. april kl. 13.00: Bankospil.

Torsdag den 15. maj kl. 13.00: Kaffe med varme hveder.

Torsdag den 22. maj kl. 10.00:

Ud i det blå. Vi tager med bus til Dragør Strandhotel, hvor vi skal spise og se lidt af byen og havnen. Derefter kører vi til lufthavnsgrillen og ser flyene lette. Der er kaffe i bussen på hjemvejen. Pris: 200 kroner/gæster 250 kroner.

Kagekone Marianne Stagetorn Kolos fortæller om konditoriets historie den 20. januar kl. 20.00.

Lad dine smagsløg forføre på La Glace

Tilmelding senest den 8. maj 2014.

Så gentager vi den altid populære tur til Danmarks ældste konditori, Conditori La Glace, hvor indehaver og kagekone Marianne Stagetorn Kolos fortæller om konditoriets historie, bygningerne, lokalerne, isens historie, og om ”hvor lidt kunsten har gjort for kagerne”. Vi skal selvfølgelig også smage på herlighederne: kaffe, chokolade, lagkage, wienerbrød og diverse kager. Så glæd dig til at lade dine smagsløg forføre.

Tilmelding til arrangementerne: Skriv eller ring til formand Flemming Gjøg på telefon 59 46 34 11 / 29 93 39 05 eller mail: fag@turbopost.dk

Tid: Mandag den 20. januar 2014 kl. 18.00-20.00. Sted: Conditori La Glace, Skoubogade 3, 1158 København. Pris: 50 kroner. Billetbestilling: Ring til Karin Andersen på 3818 6949. Vi har 55 billetter – så det er først til mølle. Maksimum 4 billetter per person.

Tilmelding senest den 24. april 2014.

Lørdag den 14. juni kl. 12.00:

Afslutning i Svinninge Forsamlingshus med dans og kaffe. Mød selv op. De, der skal med minibus fra Holbæk, skriver sig på listen. Pris: 200 kroner.

Husk, at tilmelding er bindende.

Læs mere på: www.laglace.dk s u b s ta n s 4 / 2 0 1 3

5

Substans sjælland og øerne 04 2013