Page 1

Lokale nyHeder fra Fødevareforbundet NNF nordjylland

Nordjylland

Foto A xe l S ø g aa r d

Substans – Vi er specielt presset på akkorderne, siger tillidsrepræsentant Kim Hare, Tulip Aalborg.

læs fra din lokalafdeling

Ny lokalaftale gav et løndump

Grænsebutik i Hirtshals

– Men det kunne være gået meget, meget værre, siger tillidsrepræsentant Kim Hare, Tulip i Aalborg.

Grise til Rusland Et nyt liv efter Hjørring Mejeri

et var de såkaldte pakkepigers arbejde og effektivitet på Tulip i Aalborg, der dannede grundlaget for akkorden i afdelingen. Ifølge lokalaftalen fik alle på linjerne – fra dem, der blander farsen, over pakkepigerne til servicefolkene – samme tillæg. Men med indførelse af ny teknologi på de tre linjer i afdelingen blev pakkepigerne sparet væk. – Aflønningsgrundlaget forsvandt med

D

pakkepigerne. Der blev derfor foretaget målinger i farsproduktionen, men det viste sig hurtigt, at indtjeningen ville blive for lav. En lokalaftale med fast løn ville betyde, at medarbejderne mistede omkring 2.000 kr. om måneden. Og det var de ikke villige til, fortæller tillidsrepræsentant Kim Hare. Det skete i juni, og medarbejderne var så utilfredse, at de nedlagde arbejdet i to dage. På det tidspunkt havde ledelsen indLæs videre næste side


Nyhed

ledt forhandlinger med Kim Hare og forbundssekretærerne Bjarne Thomsen og John Andersen fra Fødevareforbundet NNF. – Vi blev enige om en midlertidig aftale, så arbejdet kunne genoptages. Herefter kunne jeg så genoptage de endelige forhandlinger med ledelsen og fik til sidst en aftale i stand, som betød, at medarbejderne fik syv kroner mindre i timen. Og det løndump accepterede de, siger Kim Hare. På Tulip har man en lang række lokalaftaler, som bliver opsagt og genforhandlet, når overenskomsten er på plads. – Det volder ikke de store problemer, selv om alle selvfølgelig gerne vil have lidt mere i lønningsposen. Vi er specielt presset lønmæssigt på akkorderne, siger Kim Hare. Blandt andre lokalaftaler kan nævnes, at man har en for ikke akkordsat arbejde, aflønning af servicefolk, tillæg for at arbejde i frysehuset og så videre. – Jeg ville gerne tage rammeaftalen i hånden og tage den med i produktionen, så vi sammen kunne finde de steder, hvor der kunne justeres med eventuel merproduktion til følge, siger Kim Hare. Der er omkring 90 i produktionen på Tulip i Aalborg. Man producerer fortrinsvis frikadeller, bøffer, burgere og tilbehør til pizzaer. Det meste af produktionen går til eksport. Man arbejder på dag- og aftenhold.

A rtikle rn e på lo k a l s i d e rn e e r s kre v e t a f Cl aus G j e ds i g

35

s u b s ta n s 3 / 2 0 1 3

Foto A xe l S ø g aa r d

Fortsat fra forsiden

– Der er masser af krudt i mig endnu, siger 60-årige Roland Sørensen.

Et liv efter Hjørring Mejeri Selv om medarbejderne var forberedte, så var det svært at sige farvel, da mejeriet lukkede. Selv om medarbejderne på Hjørring Mejeri i to år havde vidst, at deres arbejdsplads skulle lukke, så var det en vemodig dag, da den sidste mælk var indvejet og de sidste oste fremstillet. – Hjørring Mejeri har været en utrolig god arbejdsplads med fantastiske kolleger. Vi har følt os trygge. Derfor er det lidt vemodigt. Men alle er indstillet på, at der også skal være et liv efter Hjørring Mejeri. Spørgsmålet er så, hvilket arbejdsliv der venter. Og om der i det hele taget er noget arbejde at få, siger tillidsrepræsentant i pakkeriet Else-Marie Christensen. Meldingen om, at Arla ville lukke mejeriet i Hjørring, kom allerede i for-

Navnlig navne

året 2011. Det betød, at de dengang 106 medarbejdere havde rigtig god tid til at finde andet arbejde eller måske begynde på en uddannelse. I stedet for en jobbank blev der nedsat et forhandlingsudvalg, der hentede råd og vejledning blandt andet fra Fødevareforbundet NNF. Man ville forsøge en ny strategi, hvor det var ledelsen, tillidsfolkene og de ansatte, der sammen fandt løsninger for den enkelte. Og det blev en succes.

Se flere billeder fra sidste arbejdsdag på nordjylland.nnf.dk

Foto A xe l S ø gaa r d

Ny TR på Tican

Johnny Olsen, 38, er valgt som tillidsrepræsentant på Tican, Fjerritslev. Han afløser Kjeld Rasmussen, der tabte kampen mod kræften. Der er omkring 150 ansatte på Ticans afdeling i Fjerritslev.

Uno stiller op

Peter Uno Andersen, 52, tillidsrepræsentant på Tican i Thisted, stiller op til kommunalvalget i Thisted Kommune. Han er nummer to på Socialdemokraternes liste.


På besøg

Leder

En ny start

Grænsebutikken i Hirtshals. Danmarks formentlig nordligste grænsebutik ligger i Hirtshals. Det er Slagter Winther, som mange hundrede nordmænd dagligt besøger for at handle dansk kvalitetskød. De kommer med færgerne fra Stavanger, Larvik, Kristiansand, Langesund og Bergen. Det er specielt de spændene danske udskæringer af kalvekød, nordmændene er vilde med. Det giver travlhed i slagterafdelingen med fire svende, to lærlinge og en række pakkepiger.

Foto A xe l S ø g aa rd

Mange nordmænd tager færgen til Hirtshals udelukkende for at handle hos Slagter Winther. Der er mange penge at spare på dansk kvalitetskød.

Slagtersvend Lars Larsen ved, hvilke udskæringer nordmændene ønsker. Han flankeres af direktør Karl Christian Lunden.

Se flere billeder på hjemmesiden nordjylland.nnf.dk

Den kommende tid vil bringe mange forandringer. Vi kan nærmest Jeg ved, at vi kan tale om en ny start. klare udfordrinI Fødevareforbungerne med smidigdet NNF træder det, vi hed, hjælpsomhed kalder Fællesskabsløsog – i første omninger, nu i kraft. Hele gang – forståelse organisationen skal og tålmodighed. slankes, og på mange jo h n ch ristia ns e n områder vil afdelingerne og de ansatte i forbundshuset komme til at arbejde meget tættere sammen. Populært sagt skal færre ansatte løfte de samme opgaver til gavn for medlemmerne. I Fødevareforbundet NNF Nordjylland vil der ske væsentlige ændringer med satellitkontorerne i Thisted, Hjørring, Sæby og Hobro. Når ændringerne er en realitet, kan du læse mere på hjemmesiden www. nordjylland.nnf.dk Ændringerne kommer til at stille krav til både medlemmerne og os i afdelingen. Men jeg ved, at vi kan klare udfordringerne med smidighed, hjælpsomhed og – i første omgang – forståelse og tålmodighed. Når Folketinget begynder efter sommerferien, har vi flere ting på ønskesedlen, som er presserende. Jeg mener, at fødevareministeren som en af sine vigtigste opgaver skal lægge pres på kommunerne, så landmændene hurtigere kan få miljøgodkendelser igennem. Det kan ikke passe, at det skal tage år for at få sådan en godkendelse. Det betyder tab af mange arbejdspladser – både eksisterende og nye.

John Christiansen Afdelingsformand, Fødevareforbundet NNF Nordjylland

s u b s ta n s 3 / 2 0 1 3

34


Nyhed John Løweneck og Thomas Bjørnlund er glade for, at der nu for alvor er gang i slagteriet.

Foto A xe l S ø g aa rd

Danske grise til russiske borde Aftale med russerne har betydet, at Danish Meat Company i Vrå for alvor er kommet i gang. Der ansættes hele tiden nye medarbejdere.

Thomas Bjørnlund sørger for, at indvoldene kommer hele ud.

I øjeblikket slagtes der omkring 3.000 svin om ugen i Vrå.

33

s u b s ta n s 3 / 2 0 1 3

Tillidsrepræsentant Bøje Sørensen, Danish Meat Company i Vrå, indrømmer gerne, at tiden, inden man fik en eksportaftale i stand med russerne, var hård. Den eftertragtede aftale var nemlig grundlaget for at starte slagteriet op igen. – Det trak hele tiden ud med at få aftalen i hus, så der skulle findes andre aftagere af vores grise. Og det er svært på et meget konkurrencepræget marked. Men mine kolleger tog situationen med ophøjet ro og var fantastisk fleksible. Det fortjener de et stort skulderklap for. – Da aftalen med russerne endelig kom i hus, var det, som om man kunne høre et lettelsens suk på hele slagteriet. Nu var vejen banet for flere slagtninger, siger Bøje Sørensen. En af de store udfordringer har været at finde leverandører af svin. – Der er jo kamp om de grise, der er i Danmark, men ledelsen har været dygtig. Blandt andet får vi nu grise fra producenter, der tidligere leverede til Jutland

Meat i Struer. Og så mener jeg, at der er flere potentielle leverandører i Vendsyssel. Mange, som tidligere har fået økonomiske lussinger ved slagterilukninger, har villet se tiden an. De er nu på vej til at levere til Vrå. Da slagteriet startede op igen, lagde man den strategi, at man ikke ville arbejde fremad med stormskridt. Udviklingen skulle ske i små tempi. – I sommer har vi slagtet omkring 3.000 svin om ugen, men har en kapacitet på 4.000. Der ansættes hele tiden nye medarbejdere, så vi nu er oppe på de 75, som man kalkulerede med fra starten. Blandt andet har vi fået nye kolleger fra slagteriet i Sæby, fordi de bor tættere på. – Næste skridt bliver, at vi får faste hold til slagtning, opskæring og udbening, siger Bøje Sørensen. Omkring 90 procent af produktionen eksporteres til Rusland. Læs mere på nordjylland.nnf.dk


Arrangementer Seniorklubben i Nørresundby holder flyttedag Fødevareforbundet NNF skal for fremtiden bruge de lokaler, hvor Seniorklubben ellers holder til, til andre gøremål. Det betyder, at man holder flyttedag. Datoerne er dog de samme som i programmet. Større arrangementer holdes for fremtiden hos boldklubben NUBI, Hjørringvej 83 i Nørresundby (ligger over for Rosenvænget og Solsidens Farvehandel Lady). Morgenmøder og underholdning holdes fortsat i NNF-Huset, hvis ikke andet er oplyst. Det går hurtigt med udbeningen. Forrest John Jensen og Robin Karlsson.

Tirsdag den 1. oktober kl. 09.00 til 10.30

i NNF-Huset: Kammeratlig sammenkomst med gratis kaffe og brød.

Tirsdag den 5. november kl. 09.00 til 10.30

i NNF-Huset: Kammeratlig sammenkomst med gratis kaffe og brød.

Torsdag den 10. oktober kl. 13.00 i NUBI: Banko med fine gevinster.

Fredag den 18. oktober kl. 18.00 til 23.00 i NUBI: Hyggefest. Det plejer at gå fantastisk. Vi begynder med sild, så to stykker smørrebrød, kaffe og småkager. Bortlodning af ti flasker vin på billetten. Øl, vand, snaps og vin kan købes til rimelige priser. Dans til levende musik. Pris: 90 kr.

Fredag den 30. november og lørdag den 7. december kl. 11.00 til 16.00: Julefrokost.

Bemærk:

Den 30. november holdes arrangementet i fagforeningshuset, hvor der er plads til 65 til 70, og den 7. december i NUBI, hvor 135 kan være med. Pris: 100 kr. Men så skal du heller ikke have pungen op resten af dagen. Mad og drikkevarer ad libitum. Levende musik begge gange. Kom og få en dejlig dag med venner og tidligere kolleger. Tilmelding, som er bindende: Bruno Nielsen, tlf. 9831 7275, Søren E. Sørensen, tlf. 9818 4406, Jørgen Larsen, tlf. 9816 6332, eller Per Jensen, tlf. 2271 8404. Der tages prøver til dyrlægen.

Læs om flere arrangementer på nordjylland.nnf.dk

s u b s ta n s 3 / 2 0 1 3

32

Substans nordjylland 03 2013  
Substans nordjylland 03 2013