Page 1

* Snuwschoenwandelen *

Toerskiën

*

Frriden

*

IJsklien

*

Kamprtrektochten

*

Lawinekunde

*

BERGSPORT

Reizen &

cursussen WINTERPROGRAMMA 2016 - 2017

NIEUW wANDELEN IN BOSNIË * WINTERBASISKAMP *

TOEREN IN NRWEGEN *

KONINKLIJKE NEDERLANDSE KLIM- EN BERGSPORT VERENIGING | BERGSPORTREIZEN.NL


‘ALLEEN IK KAN BEWIJZEN HOE VER IK KAN GAAN.’ Remy, Bever hoofdkantoor. Buitensporter. Buiten ben ik vrij. Echt vrij. Een ultiem gevoel dat je krijgt als je mét de natuurlijke krachten werkt, in plaats van tegen. Buiten laadt mijn accu op, komt er nieuwe energie in de tank. Dat klinkt rooskleurig maar het is hard werken. Afzien, soms zelfs lijden. Waar een ander bij de fysieke ook de mentale grens bereikt, begint voor mij de uitdaging. Hoe ver kan ik gaan? Het bewijs lever ik mezelf, niemand anders. BEKIJK REMY’S FAVORIETE BUITENGEAR OP BEVER.NL/BUITENMENS/REMY

DIEP GAAN, JE GRENZEN ONTDEKKEN DOE JE MET DE JUISTE GEAR EN MET 10% KORTING ALS NKBV LID.


vrwrd

Bergsport Reizen & Cursussen Winterprogramma 2015/16 is een uitgave van NKBV-Zomerprogramma B.V., een dochtervennootschap van de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging. NKBV-Zomerprogramma B.V. Bezoekadres: Houttuinlaan 16-A, 3447 GM Woerden Postadres: Postbus 225, 3440 AE Woerden Telefoon: (0348) 409 521 Fax: (0348) 409 534 IBAN: NL87RABO0161417159 BIC: RABONL2U BTW: NL-00807662744B01 KvK: 30111023 NKBV Algemeen info@nkbv.nl www.nkbv.nl Reizen, workshops en cursussen info@bergsportreizen.nl www.bergsportreizen.nl Telefonische openingstijden Maandag 13.00 - 16.00 uur Overige werkdagen 09.00 - 16.00 uur Bezoektijden Maandag t/m vrijdag 09.00 - 16.00 uur Productie NKBV-Zomerprogramma B.V. Rik Burger, Ina Groen, Suzanne de Langen, Ester van Veen Tekst Berlijn Teksten Eindredactie Femke Welvaart Coverfoto Rogier van Rijn Medewerkers Met dank aan alle fotografen die hebben bijgedragen aan deze reis- en cursusgids. Advertentie-exploitatie Patrick Baars Postbus 225, 3440 AE Woerden (0348) 484066 / 06 18653645 Vormgeving en traffic Studio ManagementMedia BV Anita Baljet (vormgeving) Claudia Valkenburg (traffic) Druk Senefelder Misset BV ©2016/2017 Niets uit deze uitgave mag op enigerlei wijze worden overgenomen zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de uitgever. NKBV en de bij deze uitgave betrokken redactie en medewerkers aanvaarden geen aansprakelijkheid voor mogelijke gevolgen die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de in deze uitgave opgenomen informatie. Drukfouten voorbehouden. Aan de inhoud van deze gids kunnen geen rechten worden ontleend.

Zorgels genieten

van het winterse berglandschap De zomer loopt op z’n eind, maar gelukkig hebben we een nieuw vooruitzicht om ons op te verheugen: lekker wintersporten. Kleur op de wangen, wind door de haren; er even helemaal uit. Maar zeg eens eerlijk: heb je soms niet schoon genoeg van de wachtrijen voor de skilift? Word je nooit een tikje chagrijnig van de overvolle pistes? Het kan anders. Aan de andere kant van de pisteafscheiding strekt zich vaak een prachtig en ongerept sneeuwlandschap uit, weg van de mensenmassa. Waarom zouden we de drukte voor lief nemen en ons dat natuurschoon ontzeggen? Zo groot is de overstap niet. Althans, niet bij de NKBV. Met het winterbergsportaanbod dat nu voor je ligt, ontdek je die geweldige wereld buiten de piste op een gezellige en laagdrempelige manier. Of je nu gaat sneeuwschoenwandelen, ijsklimmen, toerskiën of winterkamperen, onder begeleiding van onze ervaren instructeurs en gidsen staat het zorgeloos genieten voorop. Niet alleen van de prestatie, maar ook van de uitzichten, de hutten en pensions en de gezelligheid van de groep. Want ook een winterbergsportvakantie is echt vakantie. Je kunt op elk niveau instappen en zelf bepalen hoe ver je wilt gaan in je sportieve ambities. Een treffend voorbeeld vind ik ons toerskiprogramma. We hebben reizen waarbij alles is gericht op de ervaring om eens op vellen naar boven te lopen en in ongeprepareerde sneeuw af te dalen. Of misschien heb je dat al eens gedaan en wil je meer ervaring opdoen zodat je op den duur zelfstandig tochten kunt maken? Dan bieden onze T1- en T2-cursussen die mooie opstap. Mede dankzij onze sponsor Bergans kunnen we ons winterprogramma verder ontwikkelen. Zo gaan we deze winter voor het eerst toerskiën en sneeuwschoenwandelen in Noorwegen: vanaf de fjorden trek je je spoor naar boven om daarna met prachtig uitzicht je bochten naar beneden te draaien. Ook nieuw is een sneeuwschoentocht in Bosnië-Hercegovina. In de glooiende heuvels en dichte bossen vlakbij Sarajevo verbergen zich kleine dorpjes en diepe kloven met verse dierensporen. Hier overnacht je in een traditioneel Bosnisch houten huis met een sauna in de achtertuin. Terug van weggeweest is het basiskamp Winter, dit jaar in het Sauerland. Samen wintersporten, elke dag een nieuwe belevenis met andere bergsporters, jong en oud, die dezelfde passie delen. Zo ongedwongen kan het zijn. Het is die verscheidenheid die ons cursus- en reisprogramma deze winter kenmerkt. Met als constante dat je de geprepareerde hellingen zo veel mogelijk mijdt en de bergen in hun authentieke glorie meemaakt, soms omhooglopend en altijd afdalend. Ga je ook mee op ontdekkingstocht buiten de piste? Ik wens je een fijne vakantie. Robin Baks, directeur NKBV

Foto Han Wouters

COLOFON

Partners van de NKBV

4 | REIZEN, WORKSHOPS & CURSUSSEN WINTER 2016-2017

Sponsor van het NKBV Winterprogramma


inhoud

6 Ontdekkingstocht buiten de piste

Ook ‘s winters op pad met de NKBV

8 een reis boeken via de NKBV

De kleine lettertjes

9 Risico en veiligheid

Wat mag je van de NKBV verwachten?

34 IJsklimmen & Drytoolen

Workshops en cursussen

37 Basiskamp Winter

Samen wintersporten

38 Mini-expeditie

Kleine expeditie, grote ervaring

11 Lawinekunde & Piepertraining

39 Winterkamperen

Workshops

12 Interview

39 Sledehondentocht

NKBV Alpiene Instructeur Bart Videler en cursiste Marleen ter Keurst over toerskiën

Kampeertrektocht door de Ardennen Je eigen span in Zweeds Jämtland

15 Off-piste techniek

40 Nederlandse Studenten Alpen Club (NSAC)

Je eerste sporen buiten de piste

Winteravontuur voor studenten

16 Toerskiën

41 NKBV in de regio

Workshops, cursussen en tochten

Winterse activiteiten bij jou in de buurt

23 Freeriden

42 paklijst

Cursussen en huttentocht

Klaar voor vertrek?

24 Interview

Sneeuwschoenwandelaar Cor Ouwehand en tochtleider Peter Mienes

26 Sneeuwschoenwandelen

Workshops, cursussen en tochten

32 Interview Nederlands Team IJsklimmen Marianne van der Steen en Dennis van Hoek

Foto Rogier van Rijn

REIZEN, WORKSHOPS & CURSUSSEN WINTER 2016-2017 | 5


algemn

OOK ’S WINTERS OP PAD MET DE NKBV

Op ontdeingstocht buiten de piste Als (toer)skiër, snowboarder of sneeuwschoenwandelaar blijf je niet op de geprepareerde pistes. Want wil je echt iets moois en puurs beleven in de bergen, dan moet je van de gebaande paden af. De NKBV organiseert een breed scala aan winterse bergsportactiviteiten die gericht zijn op dat genieten buiten de piste. Ga met ons mee op ontdekkingstocht. We bieden workshops, cursussen en tochten voor toerskiërs, sneeuwschoenwandelaars, ijsklimmers, winterkampeerders en freeriders. Of je nu beginner, gevorderd of vergevorderd bent.

WINTERACTIVITEITEN NKBV-LEDEN

NKBV-LIDMAATSCHAP Voor het gehele reis- en cursussenaanbod geldt dat je lid moet zijn van de NKBV. Zie je in deze gids een activiteit die je graag zou boeken, maar ben je nog geen lid? Boek de tocht of cursus van jouw keuze op bergsportreizen.nl en word zo automatisch lid van de NKBV. Met de kosten voor dit lidmaatschap draag je dan meteen bij aan het onderhoud van hutten en paden in de Alpen en Pyreneeën en het behoud van klimgebieden. Bovendien krijgen NKBV-leden tot 50% korting in meer dan 1200 berghutten, 10% korting bij outdoorspecialist Bever, 15% korting op materiaalhuur bij Basecamp, en vijf keer per jaar het allround klim- en bergsportmagazine Hoogtelijn thuis op de mat. Zo geniet je optimaal van je bergsportactiviteiten. Kijk op nkbv.nl, bever.nl, base-camp.nl en hoogtelijn.nl.

Duidelijke specificaties De NKBV is een vereniging en heeft daarom geen winstoogmerk. Bij de prijsstelling van onze bergsportreizen staat voorop dat deelnemers niet voor onverwachte kosten komen te staan. Daarom zie je op de site bergsportreizen.nl per activiteit wat er precies bij inbegrepen is en wat niet. Zo zijn veel workshops, cursussen en reizen inclusief instructeur, tochtleiding of gids, en soms met halfpension, materiaalhuur en/of entree van bijvoorbeeld een indoorhal. En als een workshop, cursus of reis een bepaald instapniveau heeft, dan vind je dat ook terug in de deelname-eisen op bergsportreizen.nl. De genoemde data zijn exclusief heen- en terugreis.

6 | REIZEN, WORKSHOPS & CURSUSSEN WINTER 2016-2017


Foto swiss-image.ch

Meer weten? Kijk op bergsportreizen.nl

97% van onze leden vindt de NKBV klantvriendelijk

DESKUNDIGE EN PROFESSIONELE BEGELEIDING De NKBV-tochten en -cursussen worden begeleid door internationaal erkende bergwandelgidsen (IML), internationaal erkende berggidsen (UIAGM) en/of gediplomeerde Nederlandse instructeurs en tochtleiders. Ze hebben een uitgebreide opleiding doorlopen en beschikken over ruime alpiene ervaring en zijn getraind in eerste hulp en reddingstechnieken. Doordat we de groepen klein houden, is er ruimte voor persoonlijke aandacht en maak je als deelnemer makkelijk contact met je tochtgenoten.

Wist je dat …

… de helft van de deelnemers in zijn eentje boekt en hoopt dankzij de NKBV nieuwe tochtgenoten te ontmoeten?

voor tips 5 maximaal plezier Met de juiste voorbereiding haal je het maximale uit je wintervakantie

1

Conditie Tijdens een cursusweek of tocht ben je elke dag in beweging, meestal boven de 2000 meter. Hoe beter je conditie is, hoe meer je kunt genieten. Zorg dus dat je voor vertrek fit bent. Wees eerlijk over je eventuele medicijngebruik of lichamelijke beperkingen. Voor je eigen veiligheid en die van de groep. Raadpleeg een arts als je twijfelt.

2

Acclimatiseren Ga je het hooggebergte in? Je lichaam heeft tijd nodig om aan de hoogte te wennen. Reis enkele dagen voor de start van je tocht of cursus naar je bestemming. Plan minimaal twee inloop- of skidagen in, waarbij je boven de 2500 meter komt, maar slaap op een lagergelegen plaats. Zo verklein je de kans op hoogteziekte.

3

Het juiste materiaal Heb je nog weinig ervaring met sneeuwschoenwandelen, freeriden of winterkamperen? Misschien twijfel je over het juiste materiaal? Kijk of je spullen kunt huren of lenen van vrienden, want je ontdekt pas in de praktijk wat lekker zit en wat je nu echt nodig hebt. Ook kun je je bergsportmateriaal en -kleding huren, bijvoorbeeld bij Basecamp (zie base-camp.nl), of kijk wat er voordelig wordt aangeboden op nkbv.nl/marktplaats.

4

Foto Rogier van Rijn

Bagage Bespaar gewicht in je rugzak: neem lichtgewicht spullen mee. Denk aan een zijden lakenzak en een kleine, lichtgewicht handdoek. Met kleding bespaar je gewicht door te kiezen voor laagjes. Bovendien heb je dan onder alle weersomstandigheden de juiste kleren. Zorg daarnaast voor tussendoortjes voor onderweg, zoals energierepen, noten en chocola. Neem oordoppen mee voor een ongestoorde nachtrust en vergeet je hoofdlampje niet. Bij elke boeking krijg je een volledige paklijst.

5

Huttenleven

LIEVER JE EIGEN TOCHT SAMENSTELLEN? Heb je een avontuur in je hoofd dat je in het NKBV-aanbod niet kunt vinden? Of wil je iets speciaals met familie of vrienden samenstellen? De NKBV organiseert ook programma’s op maat. Zet je wensen op een rij, dan kijkt de NKBV wat ze voor je kan doen. Stuur je reiswensen naar info@bergsportreizen.nl.

In de meeste hutten word je heel gastvrij ontvangen, soms zijn de hutten zelfvoorzienend. Dan moet je bijvoorbeeld zelf koken. Vaak slaap je met meer mensen op een Lager, maar steeds vaker kun je ook tweepersoonskamers boeken. Soms is er geen warm water of een douche. Een lakenzak is in de meeste hutten verplicht. ’s Avonds eet je wat de pot schaft en om 22.00 uur gaat de Hüttenruhe in. In sommige hutten kun je lunchpakketten bestellen en in veel hutten kun je kokend water voor je eigen theezakjes of droogvoer kopen.

REIZEN, WORKSHOPS & CURSUSSEN WINTER 2016-2017 | 7


Foto Peter Mulder

algemn

NKBV-KENNISCENTRUM Een groot deel van onze kennis over de winterbergsport vind je in het Kenniscentrum op nkbv.nl/kenniscentrum. Je vindt er onze informatieflyer over lawinegevaar, artikelen over stijgvellen, het weer in de bergen, paklijsten en tips voor off-piste skiën, maar ook alle actuele recalls van bijvoorbeeld airbags, piepers en toerskischoenen.

Vervoer naar je bestemming Zodra je vertrek is gegarandeerd, ontvang je de deelnemerslijst met contactgegevens zodat je gezamenlijk vervoer kunt regelen. Heb je geen zin in carpoolen of files en laat je je graag rijden? De meeste bestemmingen in het NKBV-reisprogramma zijn prima met het openbaar vervoer te bereiken. Doordat de NKBV samenwerkt met de Treinreiswinkel kunnen NKBV-leden rekenen op speciale tarieven. Bij elke cursus of tocht krijg je de mogelijkheid om een passende treinreis te boeken. Comfortabel, veilig en milieuvriendelijk.

96% van de leden is tevreden over onze dienstverlening

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

92% VAN DE BERGSPORTREIZEN DEELNEMERS BEOORDEELT DE NKBV-TOCHTLEIDING OP SOCIAAL EN TECHNISCH VLAK POSITIEF TOT ZEER POSITIEF

De reizen in dit programma vallen onder de garantie van de SGR. Dat houdt in dat je ervan verzekerd bent dat je de vooruitbetaalde reissom terugkrijgt als de NKBV door financieel onvermogen de overeenkomst niet kan nakomen. Voor zover de overeenkomst ook het vervoer omvat en je de plaats van bestemming al hebt bereikt, wordt ook je terugreis vergoed. Kijk voor meer informatie over de SGR-garantie en regels op sgr.nl/garantieregeling.

BOEKEN EN DE KLEINE LETTERTJES Heb je gekozen voor een reis of cursus uit ons winterprogramma? Dan staat je een mooie tijd te wachten. Zijn er kleine lettertjes? Ja, maar bij de NKBV houden we die letters liever in een normaal formaat. Daarom leggen we hieronder glashelder uit met welke zaken je rekening moet houden als je via de NKBV een reis boekt.

Boek je reis of cursus

Maximum aantal deelnemers Bij elke reis staat de maximale groepsgrootte vermeld. De NKBV behoudt zich het recht voor een reis te annuleren bij onvoldoende deelname. We laten je dat uiterlijk 28 dagen voor vertrek weten en proberen je een alternatief te bieden, wat helaas niet altijd lukt.

Goed verzekerd de bergen in Als je een NKBV-reis of -cursus boekt, ben je verplicht een bergsportverzekering af te

sluiten. De keus bij welke verzekeraar je dat doet, is uiteraard aan jou. De NKBV biedt haar leden een goede en voordelige eigen doorlopende (bergsport-)reisverzekering voor slechts € 29,75* (prijs per volwassene per jaar, inclusief btw en assurantiebelasting). Je kunt bij de NKBV ook een doorlopende annuleringsverzekering afsluiten. Die vergoedt (een gedeelte van) de reissom bij uitval voor en tijdens de reis, indien de gebeurtenis onder de annuleringsvoorwaarden valt. Kijk voor meer informatie en het afsluiten van de verzekering op nkbv.nl/verzekering.

* Prijs van de NKBV-verzekering in 2016, kijk op nkbv.nl/verzekering voor de premie per 1 januari 2017.

Foto Rogier van Rijn

Op bergsportreizen.nl kun je je reis of cursus kiezen en meteen boeken. Je ziet dan direct of er nog plaats is, wat de reissom is en wat daarbij inbegrepen is. Een aanbetaling van 10% van de reissom is verplicht, met een minimum van 50 euro. Boek je liever niet via internet? Bel ons gerust; we sturen je graag een inschrijfformulier toe.

Op alle NKBV-reizen, workshops en cursussen zijn de inschrijf- en reisvoorwaarden van NKBV-Zomerprogramma B.V. van toepassing. Je vindt ze op bergsportreizen.nl/ inschrijfvoorwaarden en bergsportreizen.nl/ reisvoorwaarden.

8 | REIZEN, WORKSHOPS & CURSUSSEN WINTER 2016-2017


Mr weten? Kijk op bergsportreizen.nl

Risico en

De klim- en bergsport is een geweldige vrijetijdsbesteding, maar het is niet zonder gevaar. Een omslag van het weer, een moment van onoplettendheid, overschatting van je kunnen: een ongeluk zit in een klein hoekje. Natuurlijk doet de NKBV er alles aan om de risico’s zo veel mogelijk te beperken, maar als deelnemer heb je ook een belangrijke eigen verantwoordelijkheid. Wat mag jij van de NKBV verwachten en wat verwacht de NKBV van jou?

Foto Rogier van Rijn

veiligheid

Flexibiliteit

Dat je met een berggids, instructeur of tochtleider op pad bent, neemt niet weg dat je je goed moet voorbereiden en dat je bewust met risico’s omgaat. Veiligheid tijdens de reizen ziet de NKBV als een gezamenlijke taak van leiding en deelnemers; iedereen moet hieraan bijdragen. Je bent dus medeverantwoordelijk voor je eigen veiligheid en die van je tochtgenoten.

Bergsport is een avontuurlijke sport waaraan je met een positieve en flexibele instelling meer plezier beleeft. Door omstandigheden (slecht weer, veranderde condities) kan de leiding gedwongen zijn het programma aan te passen. Ze zullen altijd proberen een zo goed mogelijk alternatief te bieden.

Off-piste plezier en lawinegevaar Het is lastig om jezelf in te houden als er een poederdump is – met als gevolg dat het gros van de lawineongelukken wordt veroorzaakt door het slachtoffer zelf. Buiten de piste is het terrein vaak lawinegevaarlijk.

Voor je zelfstandig gaat freeriden, toerskiën of sneeuwschoenwandelen, moet je op de hoogte zijn van de winterse gevaren en weten wat je moet doen bij een lawine.

Analyseren en inschatten Het is de kunst om vooraf een juiste inschatting van het lawinegevaar te maken. Met de workshops en cursussen van de NKBV leer je de winterse risico’s herkennen zodat je het gevaar kunt minimaliseren. Je leert het lawinebericht interpreteren en het noodzakelijke materiaal, zoals de lawine-drie-eenheid pieper, schep en sonde te gebruiken.

Jarenlange ervaring

Foto Rogier van Rijn

Foto Rogier van Rijn

Verantwoording

Het door de NKBV aangeboden programma met cursussen en tochten is de weerslag van onze expertise en jarenlange ervaring. Je kunt erop rekenen dat de NKBV haar aanbod steeds herziet en verbetert aan de hand van nieuwe inzichten en suggesties van leiding en deelnemers. Tochten worden zorgvuldig samengesteld en jaarlijks geëvalueerd.

REIZEN, WORKSHOPS & CURSUSSEN WINTER 2016-2017 | 9


lawinekunde

Lawinekunde & Piepertraining Wil je graag het off-pistelandschap ontdekken, maar ontbreekt het je aan ervaring of kennis, dan kun je een winterse workshop bij de NKBV volgen. Je leert dan op een laagdrempelige manier hoe je lawineberichten leest en hoe je bij een lawine-ongeval een slachtoffer snel en efficiënt zoekt en uitgraaft.

Foto Rogier van Rijn

Foto Rogier van Rijn

Mr weten? Kijk op bergsportreizen.nl

Workshop Lawinekunde het risico op een lawine-ongeval verkleinen * Leer Nieuwe opzet: combinatie van online leren en twee theorieavonden * In deze workshop leer je de basisprincipes van lawinekunde. Je start in je eigen tijd met de online theoriemodule 1 van wePowder. Op de eerste theorieavond kom je met de andere deelnemers naar Woerden waar je de theorie doorneemt met een NKBV-instructeur. Voorafgaand aan de tweede avond maak je de opgegeven opdrachten met ondersteuning van de online module. Op de tweede avond bespreek je de resterende theorie en de gemaakte opdrachten. Na afronding ben je je beter bewust van de risico’s buiten de piste en kun je een lawinebericht lezen en analyseren, en met een snowcard het lawinegevaar bepalen.

Workshop Lawinepiepers dag les, in Nederland * 1Oefen diverse zoekscenario’s en graaftechnieken * Als je in de winter de bergen in gaat, moet je alert zijn op zelf veroorzaakte lawines. Ga dus goed voorbereid op weg en oefen voor je de sneeuw in gaat hoe je een lawineslachtoffer snel en efficiënt zoekt en uitgraaft. De workshop Lawinepiepers verfrist je kennis over het zoeken met lawinepiepers en behandelt diverse zoekscenario’s en graaftechnieken. Ook krijg je informatie over de verschillende lawinepiepers die op de markt zijn en hoe je het apparaat up-to-date houdt. Je oefent in het zand, in Bilthoven.

Aantal deelnemers: 10 Data: 23 november en 7 december 10 en 24 januari 1 en 15 januari Tijd: 19:00 – 22:00 uur Prijs: € 95 Inclusief: boek en inlogcode module 1 wePowder Snow Safety Academy, 2 theorieavonden met NKBV-instructeur, snowcard Aantal deelnemers: 8 Data: 11 december 15 januari Tijd: 10.00 – 14.30 uur Prijs: € 55 Inclusief: NKBV-instructeur, huur lawinepieper, schep en sonde

REIZEN, WORKSHOPS & CURSUSSEN WINTER 2016-2017 | 11


NKBV ALPIENE INSTRUCTEUR BART VIDELER OVER TOERSKIËN:

“Skiën wordt bijna surfen”

Foto Peter Mulder

Rust. Bart Videler beschrijft in één woord de aantrekkingskracht van toerskiën. In de zomer zijn de bergen al geen toeristisch oord, maar in de winter is het alpiene landschap helemaal leeg en verlaten. Zelfs het geringe geluid dat de enkele passant maakt, wordt gedempt door de sneeuw. Vorige winter begeleidde Bart als Alpiene Instructeur Winter zijn eerste introductiecursus toerskiën.

12 | REIZEN, WORKSHOPS & CURSUSSEN WINTER 2016-2017


Foto Jasmien Jansen

interview

Foto Wez Havenman

Alpiene Instructeur Winter Bart Videler.

Cursiste Marleen ter Keurst en haar vader Jan Paul.

S

tel rust niet gelijk aan ‘rustig’. Iedereen die ooit op ski’s naar boven is gegleden, weet wel beter. Zonder inspanning gaat het niet. Voor cursiste Marleen ter Keurst maakte dat de beloning des te groter: even op de tanden bijten in de laatste meters naar de top, en dan het moment van euforie. Het gevoel van ‘op de top van de wereld staan’, al was het maar het middengebergte van het Oostenrijkse Kühtaigebied. Marleen was samen met haar vader Jan Paul deelnemer aan de NKBV-introductiecursus Toerskiën van Bart Videler.

Vergeeflijke sneeuw Na de klim volgt altijd de afdaling, lekker vlot op ski’s. Als het meezit, word je getrakteerd op een dik pak verse sneeuw, waar je doorheen glijdt. “Vergeeflijke sneeuw”, noemt Bart dat. “Skiën wordt dan bijna surfen. Vallen? Niet erg, want je valt zacht. Het kan niet anders dan dat je lachend onderaan de helling staat.” Maar je kunt ook een keer de pech hebben dat de toplaag van de sneeuw bevroren is en dat je erdoorheen zakt, als je meer druk op je ski’s zet om een bocht te maken. “Dan sta je in één keer stil”, vertelt Bart. “Bruchharsch heet dat. Dan wordt sneeuw onvergeeflijk en is zowel het dalen als het stijgen hard werken. Het hoort bij de bergsport: omgaan met de wisselende omstandigheden die de natuur je voorschotelt. Het scheelt wel als je al kunt skiën. Dat is ook mijn tip aan mensen die toerskiën overwegen: het word nog leuker als je piste-ervaring hebt.” Dat laatste gold zeker voor Marleen en haar vader. Marleen: “Ik ski al vanaf mijn derde met mijn ouders in Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland. Vooral mijn pa is er gek op. Hij was het ook die het eerste balletje opgooide. ‘Die geprepareerde hellingen, begonnen die niet wat saai te worden? Zou het niet leuk zijn om een keer off-piste te gaan?’ Ik was meteen om.”

Niet kinderachtig Marleen kijkt terug op een bijzondere week. Standplaats was de Dortmunder Hütte in Küthai en dagelijks ging de groep op zoek naar nieuwe uitdagingen. “Onze hoofdgids was Boris Textor. Hij kende het gebied en wist steeds de mooiste tochten uit te stippelen. Ook al was het een introductiecursus, we hebben zeker geen kinderachtige

dingen gedaan. We oefenden off-piste, maar leerden ook om met lawinepiepers om te gaan en mensen uit te graven. Hoogtepunt waren de drie bergtopjes die we zijn opgestiefeld. Nul komma nul mensen gezien! Dat je iets onderneemt wat weinigen je nadoen, geeft een super gevoel.”

Ieder zijn eigen stijl De cursus was eigenlijk net zo nieuw voor Bart als voor Marleen. Hij stond voor de eerste keer als instructeur voor een groep. “Dat was best spannend. Je moet nog ontdekken welke stijl je hebt. Ik merkte dat het me lag om deelnemers veel individuele aandacht te geven. Dat kon ook omdat Boris de grote lijnen uitzette. Dan ging ik

‘Elke dag kwamen Marleen en Jan Paul vrolijk terug in de hut’ met ze aan de slag om de techniek van het Spitzenkehren – het bochten maken naar boven – onder de knie te krijgen. Je ziet mensen groeien, zoals Marleen en Jan Paul. Elke middag kwamen ze vrolijk terug bij de hut. Door hun skiachtergrond hadden ze steeds iets over. Dat zorgt voor ontspanning.” Marleen heeft de smaak te pakken. Vader en dochter zijn zich voor dit winterseizoen aan het oriënteren op een meerdaagse toerskitocht van hut naar hut. “Dat zie ik als de volgende stap. Nog verder weg van de gebaande paden.” Ook voor Bart lonkt weer een cursus toerskiën. Als het aan hem ligt, wordt het voor de verandering een beginners- of gevorderdencursus. Daarnaast heeft hij genoeg andere plannen om zich uit te leven. “De wereld is groter dan de Alpen. Waarom niet eens in IJsland, Noorwegen of zelfs Japan de toerski’s onderbinden? Ik word steeds afdalingsgerichter. Er gaat niets boven een lange technische freeride. Dat is best grappig voor iemand die in 1999 voor het eerst ging toerskiën en het daarna bijna voor gezien hield omdat het afdalen zo’n geklooi was. Maar ik liet me daarna nog één keer overhalen en toen had ik het te pakken. Toerskiën wordt steeds verslavender naarmate je het langer doet.” REIZEN, WORKSHOPS & CURSUSSEN WINTER 2016-2017 | 13


€ 5,- korting op een skipas

WINTERSPORT BEGINT IN SNOWWORLD Op vertoon van uw NKBV ledenpas ontvangt u € 5,- korting bij de kassa. SnowWorld biedt u de mogelijkheid om het wintersportgevoel in eigen land te ervaren. Jong of oud, beginnend of gevorderd. Iedereen is welkom, 365 dagen per jaar, wilt u meer weten? www.snowworld.com

ZOETERMEER - LANDGRAAF


O-piste techniek

Een rode of zwarte piste? Geen probleem. Maar je wilt nu wel eens off-piste je krachten meten met de natuur. Met de technieken die je leert tijdens de NKBV Off-piste techniekcursus beleef je nog meer plezier aan de sneeuw buiten de piste.

Foto Rogier van Rijn

Je rste sporen buiten de piste

Foto Rogier van Rijn

EINDELIJK OFF-PISTE

Basiscursus Off-piste techniek

Riels - Ötztaler Alpen, Oostenrijk groep * Kleine Gletsjer, dus sneeuwzeker * Je wilt off-piste leren skiën en het liefst zo snel en grondig mogelijk. Hard werken? Geen probleem. Met deze intensieve week in het Pitztal word je op je wenken bediend. In een kleine groep verbeter je je skitechniek vanaf de basis en bouw je deze verder uit. Je ziet jezelf op video terug, krijgt tips van de gids of skileraar; zo gaat je techniek met sprongen vooruit. Je overnacht in Mittelberg.

Aantal deelnemers: 6 Data: 14 – 20 januari 18 – 24 februari Prijs: € 995 Inclusief: UIAGM-berggids, 6x halfpension in pension, huur lawinepieper

Basiscursus Off-piste techniek

Gargeen – Montafon, Oostenrijk met weergaloze afdalingen * Skigebied Hotel met sauna * Gargellen ligt net boven de 1400 meter in een stil zijdal van Montafon. De liften op de Schafberg brengen je tot 2300 meter en ontsluiten een skigebied met weergaloze afdalingen. Een uitgelezen plek voor een off-piste techniekcursus. Je ziet jezelf op video terug, krijgt tips van de gids of skileraar; zo gaat je techniek met sprongen vooruit. Je overnacht in hotel Vergalden, waar je aan het eind van een intensieve dag kunt ontspannen in de sauna.

nieuw Riels-Ötztaler Alpen, Oostenrijk cursus * Intensieve Technisch lastigere hellingen * Met deze intensieve cursus in het Pitztal zoek je verschillende soorten sneeuw en technisch lastigere

Aantal deelnemers: 6 Datum: 21 – 27 januari Prijs: € 1210 Inclusief: UIAGM-berggids, 6x halfpension in hotel, huur lawinepieper

Mr weten? Kijk op bergsportreizen.nl

Gevorderdencursus Off-piste techniek

hellingen op. Dankzij video-analyse krijg je goed inzicht in je eigen kunnen en hoe je je techniek kunt perfectioneren. De gevorderdencursus is een vervolg op de basiscursus, maar je kunt ook deelnemen als je vergelijkbare basiservaring hebt opgedaan.

Aantal deelnemers: 6 Datum: 4 – 10 februari Prijs: € 995 Inclusief: UIAGM-berggids, 6x halfpension in pension, huur lawinepieper

REIZEN, WORKSHOPS & CURSUSSEN WINTER 2016-2017 | 15


Toerskiën

Toeren in

TOERSKIËN MET DE NKBV

de wie wildernis

Ver weg van de gebaande pistes klim je op ski’s naar de stille witte toppen en suis je naar beneden in maagdelijke sneeuw. Toerskiën is niet zomaar een sportieve activiteit, het geeft je een groot gevoel van vrijheid en zorgt voor de optimale winterbeleving.

Wat zijn workshops?

Met de workshops van de NKBV maak je in eigen land kennis met winterse activiteiten, zoals toerskiën. Niet in de bergen dus, maar wel in winterse omstandigheden. Zo heb je een goede basis voor het echte werk in de Alpen.

Workshop Toerskiën avond, in SnowWorld Zoetermeer * 1Uitleg over alle toerskimaterialen * Droom je ervan om een keer de gebaande pistes te verlaten en de besneeuwde wildernis in te trekken? De workshop Toerskiën is dan je eerste stap. In de indoor sneeuwhal SnowWorld Zoetermeer ontdek je het magische gevoel van omhooglopen op ski’s met stijgvellen, om daarna naar beneden te suizen. Je krijgt uitleg over alle toermaterialen en uiteraard praktische tips en tricks.

16 | REIZEN, WORKSHOPS & CURSUSSEN WINTER 2016-2017

Aantal deelnemers: 10 Data: 13 december 17 januari Tijd: 19:00 - 22:00 uur Prijs: € 70 Inclusief: NKBVinstructeur, entree SnowWorld, gebruik skitechnisch materiaal


Kijk voor meer informatie en de deelname-eisen op Foto Rogier van Rijn

bergsportreizen.nl

Introductie, basis of gevorderd?

Je wilt de maagdelijke wereld buiten de piste verkennen, maar dan wel veilig en verantwoord. Als je een rode piste parallel kunt skiën, maar nog nooit off-piste hebt geskied, dan is de Off-piste techniekcursus je eerste stap (kijk op pag. 15). Of volg de Introductie Toerskiën, waarbij je de eerste drie dagen je off-pistetechniek oefent en de daaropvolgende drie dagen ingaat op de toerskitechniek. Is off-piste skiën geen probleem voor je, maar heb je nog nooit getoerd, dan leer je met de Basis- en Gevorderdencursus Toerskiën hoe je zelfstandig een toerskitocht kunt maken.

Introductie Toerskiën Tijdens de introductiecursus Toerskiën oefen je de eerste paar dagen je off-piste techniek en ga je de tweede helft van de week in op de toerskitechniek. Je leert dan de beginselen van het skitoeren: van het lopen op vellen en het beroemde Spitzenkehren tot het oefenen met lawinepiepers.

Kühtai, Oostenrijk Lees het interview op pag. 12 Hoogstgelegen wintersportdorp van Oostenrijk * Nederlandssprekende NKBV-instructeurs * Even buiten Kühtai ligt de Dortmunderhütte (1948 meter). Een berghut waar je lekker kunt eten. De liften gaan tot bijna 2500 meter en geven toegang tot glooiende hellingen. De eerste dagen schaaft een enthousiaste berggids je skitechniek op en naast de piste flink bij. Daarna richten we ons op het toeren. In de directe omgeving van de hut zijn een groot aantal bergtoppen waaruit we kunnen kiezen.

Aantal deelnemers: 8, max 4 per instructeur Data: 4 – 10 februari 25 februari – 3 maart 18 – 24 maart Prijs: € 855 Inclusief: NKBV-instructeur en 6x halfpension in hut, huur lawinepieper

Ötztaler Alpen, Oostenrijk kans op sneeuw van november tot mei * Grote Oefenen in het skigebied van Sölden, Obergurgl en Vent * Door de hoge ligging en dankzij twee gletsjerskigebieden zijn de Ötztaler Alpen behoorlijk

Aantal deelnemers: 6 Data: 28 januari – 3 februari 11 – 17 februari 1 – 7 april sneeuwzeker. Je leert de off-piste technieken in het skigebied van Sölden, Obergurgl en Vent. Prijs: € 1085 Daarnaast zijn er legio mogelijkheden voor toerskitochten. Je gaat naar de Hohe Kleine Kirchkogel Inclusief: UIAGM-berggids en 6x (2862 meter), de Plattchsee (2580 meter) en beklimt de Hohe Kraspessspitz (2960 meter). halfpension in pension, huur lawinepieper

Gargellen – Montafon, Oostenrijk en sneeuwrijk zijdal van Montafon * Prachtig Hotel met sauna * Het Oostenrijkse dorp Gargellen ligt in een wonderschoon, stil en erg sneeuwrijk zijdal van Montafon. De eerste drie dagen krijg je off-piste training om je afdaaltechniek te perfectioneren. Om dat zo veel mogelijk te trainen en veel afdaalmeters te maken, gebruiken we de liften. Daarna maken we drie dagen toerskitochten naar bergtoppen in de omgeving en leer je de looptechniek en het omgaan met vellen en lawinepiepers. Onze standplaats is het gastvrije hotel Vergalden (met sauna!).

Aantal deelnemers: 6 Data: 18 – 24 februari 11 – 17 maart 25 – 31 maart Prijs: € 1190 Inclusief: UIAGM-berggids en 6x halfpension in hotel, huur lawinepieper

Basiscursus Toerskiën (T1) Leren toerskiën is één ding, maar voordat je echt zelfstandig de bergen in kunt glijden, heb je meer kennis en ervaring nodig. Tijdens de basiscursus leer je de basisprincipes voor het zelfstandig maken van eenvoudige toerskitochten. Je traint vaardigheden zoals het lopen op vellen, het zoeken naar lawinepiepers en je oriënteren in de winterse bergwereld. Basiscursus (T1)

Ötztal, Oostenrijk aangevuld met theorie in de avond * Praktijk Nederlandssprekende NKBV-instructeur * Vanuit een comfortabel pension in het Oostenrijkse Ötztal ga je dagelijks op pad met een lokale berggids en een Nederlandse toerski-instructeur. Je traint vaardigheden zoals het lopen op vellen, lawinepiepers zoeken, afdalen in maagdelijke sneeuw, inschatten van lawinegevaar en oriëntatie in de bergwereld. Als deelnemer word je zo veel mogelijk betrokken bij de voorbereiding van de tochten. ’s Avonds krijg je theorieles over zelfstandig toerskiën in het algemeen en lawinekunde in het bijzonder.

Aantal deelnemers: 8 Data: 21 – 27 januari Prijs: € 1080 Inclusief: NKBV-instructeur, 6x halfpension in pension, huur lawinepieper

REIZEN, WORKSHOPS & CURSUSSEN WINTER 2016-2017 | 17


Toerskiën

Kijk voor meer informatie en de deelname-eisen op

bergsportreizen.nl

Gevorderdencursus Toerskiën (T2) Foto Rogier van Rijn

Na de basiscursus (T1) kun je doorstromen in de gevorderdencursus (T2). Met die bagage ben je voldoende uitgerust om je eigen toerskitocht te maken. Gevorderdencursus (T2)

Silvrea, Oostenrijk vanuit een comfortabele hut * Dagtochten Nederlandssprekende NKBV-instructeur * Het Silvrettagebied is een van de meest toegankelijke en aansprekende toerskigebieden van de Alpen. Vanuit de

Standpltstocht Toerskiën Standplaatstochten, dus toerskitochten vanuit een vaste accommodatie, kun je op verschillende niveaus maken. Van lichte toerskitochten met eenvoudige klimmetjes, tot een pittige tocht die meer eisen stelt aan je alpiene en skitechnische vaardigheden.

Aantal deelnemers: 6 Datum: 4 – 10 februari Prijs: € 840 Inclusief: NKBV-instructeur, 5x halfpension in hut, huur lawinepieper

Foto Rogier van Rijn

Heidelberghütte trek je er dagelijks op uit. Onder leiding van een Oostenrijkse berggids en Nederlandse toerskiinstructeur leer je verantwoord tochten te maken, inclusief tochtplanning, sporen en het zoeken met lawinepiepers naar meerdere slachtoffers. Ook lawinekunde en de basisprincipes van sneeuwkunde komen aan de orde. De planning en uitvoering van de tochten liggen in handen van de deelnemers zelf en in de avonduren wordt de theorie besproken. Lange, maar leerzame dagen dus.

Wat zijn standpltstochten?

Toeren zonder zware rugzak. Alle energie bewaren voor stijgen, dalen en genieten. Met een standplaatstocht opereer je vanuit een vaste accommodatie, waar je ’s middags weer terugkeert. Dat is lekker licht door de bergen gaan!

Lichte standplaatstocht

Bregenzerwald, Oostenrijk nieuw kans op sneeuw * Grote 600-1200 hoogtemeters per dag * Mooie tochten boven de Bodensee. Het Neuhornbachhaus is een prachtige hut in het Kleinwalsertal op 1658 meter. Gelegen in de noordwesthoek van Oostenrijk is dit een deel van het Vorarlberg waar in de winters meestal bakken met sneeuw vallen. Goede omstandigheden voor fraaie toerskitochten dus. De meeste toppen liggen even boven de 2000 meter, per dag maak je tussen de 600 en de 1200 hoogtemeters. Je toert naar de Hählekopf (2068 meter), de Steinmandl (1982 meter), de Grünhorn (2039 meter) en de Güntlespitze (2092 meter).

Aantal deelnemers: 6 Datum: 6 – 9 maart Prijs: € 555 Inclusief: UIAGM-berggids, huur lawinepieper

Lichte standplaatstocht

Vernagthüe, Oostenrijk Wildspitze (3768 m) * Beklimming Verblijf in een van de mooiste hutten van de Alpen * Een week toeren vanuit de Vernagthütte biedt alles wat toerskiën boeiend maakt: mooie toppen, lange afdalingen en veel afwisseling. De meer dan 100 jaar oude, houten hut ligt op 2768 meter in de Ötztaler Alpen. Vanuit de hut kun je naar de Fluchtkogel (3497 meter), Kesselwandspitze (3414 meter), Gußlarspitzen (3128 meter), Hochvernagtwand (3400 meter), Plattenkopf (3426 meter), Schwarzwandspitze (3466 meter) en de Wildspitze (3770 meter).

Aantal deelnemers: 6 Datum: 8 – 14 april Prijs: € 605 Inclusief: UIAGM-berggids, huur lawinepieper

Middelzware standplaatstocht

Ambergerhüe – Stubaier Alpen, Oostenrijk en sterk vergletsjerd gebied * Ruig Veel toppen boven 3000 meter * Het Stubaital is een zijdal van het Ötztal. Een ruig en sterk vergletsjerd gebied met veel toppen boven de 3000 meter. Onze standplaats is de aangename Ambergerhütte aan de voet van de Schrankogel. Het landschap rond de hut is bijna lieflijk, terwijl de skitochten zelf eerder hoogalpien zijn. Met de Schrankarkogel (3496 meter), de Hinterer Daunkopf, Bockkogel, Kuhscheibe en Schrankogel verleg je je grenzen. De tochten stellen behoorlijke eisen aan je alpiene en skitechnische vaardigheden. ’s Middags is het goed toeven op het zonneterras van de hut.

Aantal deelnemers: 6 Datum: 1 – 7 april Prijs: € 545 Inclusief: UIAGM-berggids, huur lawinepieper

REIZEN, WORKSHOPS & CURSUSSEN WINTER 2016-2017 | 19


Foto Peter Mulder

Foto Pete r

Mulder

Toerskiën

Middelzware standplaatstocht

nieuw Stranda Nordfjord, Nrwegen de top uitzicht over het fjord 1000 meter onder je * Vanaf Grote kans op verse sneeuw * Stranda ligt in de Sunnmøre Alpen, het toerskigebied van Fjord Noorwegen met hoogteverschillen van 1000 tot 1700 meter. Niets mooier dan op een top staan en uitkijken over de fjorden 1000 meter onder je. En omdat we onze tochten op zeeniveau starten, hoef je niet te acclimatiseren. Het weer in de regio kan zeer wisselend zijn. Daarom bekijken we per dag waar de beste omstandigheden zijn. Voordeel van dit grillige weer is de kans op enorme hoeveelheden sneeuw. In het Strandafjellet skigebied zijn enkele sleep- en stoeltjesliften en één gondel. Een klein gebied met goede mogelijkheden buiten de sneeuw en direct uitzicht over het fjord. Toppen afgewisseld met beboste dalen zijn deze week onze speeltuin. We logeren in een luxe chalet in het gebiedje. Het dorp Stranda met een sportwinkel, restaurant en supermarkt ligt op tien minuten rijden aan het fjord.

Aantal deelnemers: 7 Datum: 18 –25 maart Prijs: € 1195 Inclusief: begeleiding, 7x halfpension in lodge, transfers

Lichte individuele standplaatstocht

Paeiertal, Italië eigen gelegenheid * Op Comfortabel hotel met zeer goede keuken * Als gast van het driesterrenhotel Jägerhof maak je vijf dagen lang onder begeleiding van een lokale berggids toerskitochten. Je kunt je hart ophalen in het veelzijdige toerskilandschap van het Passeiertal en natuurpark Texelgruppe, gelegen aan de zonzijde van de Alpen, met meer dan veertig tochtmogelijkheden. Bereid je voor op prachtige uitzichten en afdalingen in weergaloze firnsneeuw om daarna lekker te relaxen in de sauna’s en whirpool. Elke avond geniet je van een fijn viergangendiner met Südtiroler gerechten, bereid met lokale producten. Deze reis boek je op individuele basis.

Aantal deelnemers: individueel Data: 21 – 28 januari 18 – 25 februari 18 – 25 maart Prijs: € 1059 Inclusief: UIAGMberggids en 7x halfpension in hotel

Toerski-huentocht

Wat zijn toerski-huentochten?

Tijdens een toerski-huttentocht zwerf je door de bergen. Van hut naar hut en steeds weer verse sporen achterlatend in de sneeuw. Elke dag een ander uitzicht en iets nieuws te ontdekken. Huttentochten zijn er op verschillende niveaus.

Foto Peter Mulder

Huttentochten, dus toerskitochten van hut naar hut, kun je op verschillende niveaus maken. Van lichte huttentochten in karakteristieke hutten, tot middelzware tochten tussen het bergwild en zware tochten die een onuitwisbare indruk achterlaten op elke toerskiër.

Lichte huttentocht

Silvrea, Oostenrijk nieuw berghutten * Comfortabele Toeren op de grens van Oostenrijk en Zwitserland * Het Silvrettagebied is een van de meest toegankelijke en aansprekende toerskigebieden van de Alpen. Het gebied wordt vanwege zijn vele drieduizenders en gletsjers ook we de blauwe Silvretta genoemd. We starten in de Wiesbadenerhütte en maken vanaf daar een tocht naar de Silvretta Egghorn (3147 meter). De volgende dag gaan we via Ochsenscharte naar de Jamtalhütte waar we een dagtocht naar de Breite Krone (3079 meter) maken. Vervolgens gaan we via de Tirolerscharte en Ochsenkopf naar de Wiesbandenerhütte. Op de laatste dag dalen we via het Bieltaljoch en de Rauhkopfscharte (3020 meter) af naar de Bielerhöhe. 20 | REIZEN, WORKSHOPS & CURSUSSEN WINTER 2016-2017

Aantal deelnemers: 6 Data: 3-8 april Prijs: € 720 Inclusief: UIAGM-berggids, huur lawinepieper


Kijk voor meer informatie en de deelname-eisen op

Foto swiss-image.ch

bergsportreizen.nl

Lichte huttentocht

Sellrain – Stubaier Alpen, Oostenrijk hutten * Karakteristieke Beklimming Breiten Griesskogl (3287 m) * De Stubaier Alpen, ten zuiden van Innsbruck, zijn ideaal voor meerdaags toerskiën. De op 2028 meter hoogte gelegen Schweinfurterhütte is het uitgangspunt voor de eerste toerdagen. Hier staan de Peistakogl (2740 meter) en de Kraspesspitze (2954 meter) op het programma. Daarna ga je via het Zwieselbachjoch naar de gezellige Winnebachseehütte (2362 meter). In dit verlaten landschap beklim je de Hoher Winnebachspitz (3054 meter) en de Breiten Griesskogl (3287 meter). De laatste dag dalen we af via de Gaislehnscharte (3054 meter) naar Gries. Hier nemen we de taxi terug naar Niederthai.

Middelzware huttentocht

Formazza Vallei - Noord Piemonte, Italië nieuw Park Gran Paradiso * Nationaal Verblijf in goede hutten en hotels * De Formazzavallei ligt in de Italiaanse Alpen op de grens met Zwitserland, ingeklemd tussen het Bedrettotal in Ticino en Goms in Valais. De vallei is de meest zuidelijke streek van het Nationaal Park Gran Paradiso en een walhalla voor toerskiërs vanwege de sneeuwcondities. Met prachtige bergen en lange afdalingen in alle soorten en maten is het de ideale bestemming voor je toerskivakantie. Tijdens deze huttentocht maken we mooie beklimmingen van de Ofenhorn, Blinnenhorn en de Basodino, we komen langs de Sabbionegletsjer en steken het Sabbionimeer over. Het couloir naar Kastelluke zal een blijvende herinnering achterlaten. Je verblijft deze toerskiweek in goede hutten en hotels in pittoreske dorpjes.

Aantal deelnemers: 6 Datum: 25 – 31 maart Prijs: € 605 Inclusief: UIAGM-berggids, huur lawinepieper

Aantal deelnemers: 6 Datum: 2 – 7 april Prijs: € 580 Inclusief: UIAGM-berggids, huur lawinepieper

Middelzware huttentocht

Omgekeerde Venter Rondtocht - Ötztal, Oostenrijk klassieker, maar dan omgekeerd * De Beklimming van de Similaun (3603 m) * De Ötztaler Alpen zijn het omvangrijkste vergletsjerde gebied van de Oost Alpen. We zoeken hier de verlaten toppen op met verrassende afdalingen. Vanuit Vent gaan we eerst naar de Vernagthütte voor een dagtocht naar de Hochvernagtspitze. Vervolgens trekken we verder via de Fluchtkogel (3505 meter) naar het Hochjosspitz en via de Saykogel (3360 meter) naar de Rifugio Bella Vista. Vanuit de Similaunhütte beklimmen we de Similaun (3606 meter) om direct door te gaan naar de Martin Buschhütte. De laatste dag staat de Kreutzkogel op het menu, voordat we terugkeren naar Vent.

Aantal deelnemers: 6 Datum: 15 – 21 april Prijs: € 605 Inclusief: UIAGM-berggids, huur lawinepieper

Zware huttentocht

Tour Gran Paradiso, Italië Gran Paradiso (4060 meter) * Beklimming Fijne Italiaanse keuken * Het Gran Paradisogebied is een van de oudste nationale parken van Italië. Vanuit Cogne ga je omhoog naar de Rifugio Vittorio Sella. Na een dagtocht naar de Col des Rayes Noires trek je verder over de Gran Serra en de Col du Grand Neyron naar Rifugio Chabod. Vanuit deze hut beklim je de Gran Paradiso en daal je af naar de Rifugio Vittorio Emanuele II. De volgende dag steek je via de Col du Grand Paradis en de Col dei Becchi door naar de Rifugio Pontese voor een dagtocht naar de Col Monte Nero. Na de Colle di Telessio volgt op de laatste dag een adembenemende afdaling. Over de Valeillegletsjer kom je uit in Lillaz om tenslotte naar Cogne terug te keren.

Aantal deelnemers: 5 Datum: 9 – 14 april Prijs: € 685 Inclusief: UIAGM-berggids, huur lawinepieper

Zware huttentocht

Klassieke Haute Route, Frankijk/Zwitersland nieuw moeder aller toerskitochten * De Voor toerskiërs met een ijzersterke conditie en hoogalpiene toerski-ervaring * De beroemde Haute Route is een toerskitocht tussen Chamonix en Zermatt, waarbij je prachtig uitzicht hebt en overnacht in mooi gelegen hutten. Al in 1861 is het een groep Engelse alpinisten gelukt om de Alpen te doorkruisen van Chamonix naar Zermatt. In de zomer. Pas in 1911 volbracht Marcel Kurz met vijf vrienden deze route op ski’s. De route die zij volgden, volgen wij ook tijdens deze klassieke Haute Route. Deze ‘moeder van alle toerskitochten’ is en blijft een serieuze en zware onderneming met moeilijke aanlopen en pittige afdalingen. Een ijzersterke conditie, alpiene ervaring en veel hoogalpiene toerski-ervaring zijn voor deze reis noodzakelijk.

Aantal deelnemers: 6 Datum: 22 – 28 april Prijs: € 835 Inclusief: UIAGM-berggids, huur lawinepieper

REIZEN, WORKSHOPS & CURSUSSEN WINTER 2016-2017 | 21


TOP VERZEKERD VOOR AL JE VAKANTIES IN DE SNEEUW OF OP HET STRAND S SLECHT €29,75 * R PER JAA

Avontuurlijke winterporters gaan met de NKBV top verzekerd op pad (ook buiten de piste). Ga je op rondreis, strand- of stedenvakantie? Ook dat dekt de NKBV-reisverzekering. Voor slechts €29,75* ben je het hele jaar overal ter wereld verzekerd van opsporing, redding en repatriëring. Reisbagage, geneeskundige kosten, wettelijke aansprakelijkheid en ook rechtsbijstand zijn gedekt. * Prijs van de NKBV-verzekering in 2016. Voor afsluiten, de premie en de polisvoorwaarden kijk op nkbv.nl/verzekering.

KONINKLIJKE NEDERLANDSE KLIM- EN BERGSPORT VERENIGING I WWW.NKBV.NL


Frriden

Kijk voor meer informatie en de deelname-eisen op

bergsportreizen.nl

FREERIDEN MET DE NKBV

Poederkick Introductie Freeriden

Sölden, Oostenrijk dan 70 kilometer off-piste terrein * Meer Grote kans op sneeuw van november tot mei * Door de hoge ligging en dankzij twee gletsjerskigebieden heb je in de Ötztaler Alpen een grote kans op

Foto Rogier van Rijn

Manoeuvreren door bergen sneeuw, slim en snel naar beneden langs natuurlijke obstakels; die adrenalinekick, dat is freeriden. De NKBV heeft een introductiecursus, een basiscursus en een zware freeride huttentocht op het programma staan. Heb je nog geen ervaring met off-piste skiën of boarden, maar kun je wel een rode piste parallel skiën, volg dan de NKBV Off-piste techniekcursus (zie pag. 15). Aantal deelnemers: 6 Datum: 7 – 13 januari Prijs: € 1070 Inclusief: UIAGM-berggids, 6x halfpension in pension, huur lawinepieper

sneeuw. Tijdens de introductiecursus leer je off-pistetechnieken en de basis voor het interpreteren van het lawinebericht, je buigt je over de tochtplanning en natuurlijk leer je omgaan met de lawinepieper, schep en sonde. In het sneeuwrijke gebied zijn veel mogelijkheden voor freerideruns. Je komt hier tijd tekort.

Freeride Basis

Monte Rosa – Aosta, Italië mekka voor freeriders * Het Afdalen in grote couloirs * In de basiscursus Freeriden staat je een week vol superlatieven te wachten. Je suist omlaag in een

Aantal deelnemers: 6 Datum: 5 – 10 februari Prijs: € 975 Inclusief: UIAGM-berggids, 5x halfpension in hut, huur lawinepieper

gebied omringd door de machtige vierduizenders van het Mont Blancmassief en het Wallis. Houd er rekening mee dat je soms een half uur tot een uur op ski’s omhoog moet lopen, maar de lijn naar beneden loont alle moeite. Zeker als je weet dat je grote couloirs gaat verkennen en naar het Otrodal, het Olen- en Balmadal en Bettolina gaat.

nieuw Dolomieten, Italië hoogtemeters afdalen, weinig klimmen * 10.000 Eenvoudige onderkomens met een uitstekende keuken * In het skigebied Superski Dolomiti kun je met gemiddeld 500 meter stijgen per dag en 10.000 hoogteZware freeride huttentocht

Aantal deelnemers: 6 Datum: 27 februari - 4 maart Prijs: € 810 Inclusief: UIAGM-berggids, huur lawinepieper

meters off-piste afdalen, de totale zuidelijke kalkalpen doorkruisen. Met een kleine uitzondering skiën we elke dag tot aan de voordeur van ons onderkomen. In zes dagen skiën we naar de Passo Rolle in Trentino, tussen Pordoi en Fanes komen we in Zuid-Tirol, we zwerven door de noordelijke Belluno in de omgeving van de Cristallo, gaan langs de Dreizinnen en eindigen onze doorsteek in het Pustertal. We slapen in eenvoudige onderkomens en genieten van de uitstekende lokale keuken van Noord-Italië en Zuid-Tirol. REIZEN, WORKSHOPS & CURSUSSEN WINTER 2016-2017 | 23


SNEEUWSCHOENWANDELAAR COR OUWEHAND:

“Ik leerde het landschap lezen en de condities inschatten” Vertrouwde oriëntatiemiddelen zoals kaart en kompas brengen je ver, maar in een besneeuwd landschap is de moderne gids die GPS heet ook een welkome houvast. Dat ontdekte Cor Ouwehand, toen hij voor het eerst van zijn leven op sneeuwschoenen een spoor trok door de Alpen.

C

or Ouwehand had er nooit zo bij stilgestaan. Wanneer de zestigjarige vastgoedmanager ‘s zomers zijn dagtochtjes in de bergen loopt, kan hij altijd vertrouwen op wegwijzers en paden. In de winter is die infrastructuur doorgaans ondergesneeuwd en zijn andere oriëntatietechnieken noodzakelijk. Hij maakte er uitvoerig kennis mee tijdens de basiscursus sneeuwschoenwandelen in de Franse Haute Savoie. Die onbedorven omgeving gaf wel een extra dimensie, merkte hij ook. “De sneeuw ligt als half stijfgeslagen slagroom over de bergen. Ik heb nooit geweten dat er zoveel tinten wit bestaan.”

Sneeuwkolommen uitgraven Ervaren allround alpinist Peter Mienes wist dat al langer. Tot voor kort ging hij er ’s winters vooral op toerski’s op uit. Sinds kort is hij International Mountain Leader en mag hij sneeuwschoencursussen geven en tochten begeleiden. “Lopend ga je omhoog en omlaag 24 | REIZEN, WORKSHOPS & CURSUSSEN WINTER 2016-2017

in hetzelfde geleidelijke tempo en heb je meer tijd om van de omgeving te genieten.” aldus Peter, die de sneeuwschoencursus in de Haute Savoie leidde. “Dat is het succes van sneeuwschoenwandelen. Het is laagdrempelig, in principe kan iedereen het en je krijgt de kans om eens echt te winterbergwandelen.” Mocht je de indruk krijgen dat sneeuwschoenwandelen een peulenschil is: dat was niet de ervaring van Cor. De gezelligheid en de goede keuken van het pension daargelaten, was zijn achtkoppige groep dagelijks vijf tot zes uur hard aan het werk. “En als je vooraan het spoor moet maken, kun je helemaal je borst natmaken. Daarnaast ben je niet alleen fysiek bezig. Los van de oriëntatiekunde die onontbeerlijk is, leer je ook het landschap lezen en de condities inschatten. Zo groeven we sneeuwkolommen uit om de gelaagdheid te bepalen. Hoe compact of los zijn de sneeuwlagen en wat zegt dat over het risico op het wegschuiven ervan?”


interview

Lange schaduwen “Nog meer dan in de zomer moet je in de winter voortdurend waakzaam zijn”, beaamt Peter, die naast zijn gidswerk actief is bij de politie in het risicomanagement. “Lawines zijn een reëel gevaar, maar door goede analyses kun je veel zekerheden inbouwen.” Zelf maakt hij gebruik van de ‘systematische sneeuwdek diagnose’ van de Beierse lawinedienst, die hij ook leert aan zijn cursisten. “Daarnaast bestuderen we onophoudelijk de lawineberichten, zelf ’s ochtends aan het ontbijt nog: is er iets veranderd ten opzichte van de situatie de avond ervoor?” Die gevraagde scherpte maakt de beleving intenser en overweldigender. Het betekent niet dat er nooit ruimte is om te ontspannen. Integendeel. Peter maakt er een punt van om zijn groepen attent te maken op alle bijzondere facetten van het sneeuwlandschap, van grillig gevormde ijskristallen tot schaduwen die zich door de vroege ochtendzon ver uitstrekken over de witte ondergrond. Er is gewoonlijk alle ruimte om foto’s te nemen. En Peter mist nooit een afdaling waar je veilig

‘In een dik pak sneeuw worden volwassen mensen weer kinderen’ in de diepe, opschuimende sneeuw naar beneden kunt ‘rennen’. Fun in het kwadraat: volwassen mensen worden weer kinderen. Peter: “Tijdens mijn opleiding tot International Mountain Leader werd ik me pas echt bewust van het feit dat we tegenwoordig leven in een ‘belevenissamenleving’. Mensen zijn op zoek naar momenten met een extra lading. Ik probeer dat te vertalen naar mijn tochten.”

Foto Peter Mienes

Foto Holmer Roelvink

Handschoenen aan een touwtje

Foto Jasmien Jansen

Tochtleider Peter Mienes.

Sneeuwschoenwandelaar Cor Ouwehand (in de blauwe jas).

Het heeft zijn uitwerking op Cor niet gemist. Tot deze basiscursus was hij vooral bekend met dagwandelingen in de zomer. Nu heeft hij ondervonden hoe het is om in winterse omstandigheden echt de bergen in te trekken. “Dan leer je bijvoorbeeld hoe belangrijk het is om bijna ouderwets je handschoenen aan een touwtje in je jas te hebben. Want op de piste kun je ze nog wel even op een skistok prikken. Mochten ze per ongeluk vallen, pak je ze makkelijk weer op. Nu maakten we het mee dat de wind zo hard blies dat ze met deze methode in één keer weg waren gewaaid. En geloof me, zonder handschoenen heb je in zo’n omgeving weinig te zoeken. Je wordt even met je neus op de basale feiten gedrukt: je moet een goede uitrusting hebben en daar zuinig op zijn.” De reden voor Cor om deze cursus uit te proberen, was enerzijds om een alternatieve wintersport te vinden voor het skiën. Te veel blessureleed achter de rug op de latten. Anderzijds wilde hij uitvinden of hij conditioneel in staat was om meerdere dagen achter elkaar op pad te zijn. Dat is zeker gelukt. Het geeft hem het zelfvertrouwen om ook in de zomer eens een meerdaagse huttentocht te maken. En deze winter? Alle opties staan nog open. “Vorig jaar ben ik na de cursus nog een week zelf gaan wandelen op geleende sneeuwschoenen. Voor deze winter ga ik ze zelf kopen.” REIZEN, WORKSHOPS & CURSUSSEN WINTER 2016-2017 | 25


Snuwschoenwandelen

SNEEUWSCHOENWANDELEN MET DE NKBV

Wandelend op alpien avontr Wil je graag met sneeuwschoenen op alpien avontuur, maar voelt het nog te onwennig om dat zelf te doen? De NKBV helpt je bij je eerste en de daaropvolgende stappen. Je kunt al in Nederland beginnen met een kennismakingsworkshop in SnowWorld Zoetermeer of je gaat met de NKBV op sneeuwschoenwandelcursus in Frankrijk, Italië of Oostenrijk.

Workshop Snuwschoenwandelen avond, in eigen land (SnowWorld Zoetermeer) * 1Laagdrempelig * Met een dikke laag sneeuw gewoon blijven wandelen in de

Foto Peter Mienes

bergen? Met sneeuwschoenen onder je winterschoenen is het geen probleem. Ervaar in SnowWorld Zoetermeer hoe makkelijk het wandelen op sneeuwschoenen is, zie waar je het allemaal kunt doen, kijk welke uitrusting je nodig hebt en leer wat je daarnaast moet doen om verantwoord op pad te gaan. Winterwonderland, we komen naar je toe!

26 | REIZEN, WORKSHOPS & CURSUSSEN WINTER 2016-2017

Aantal deelnemers: 10 Data: 6 december 20 december 10 januari 24 januari Tijd: 19.00 – 22.00 uur Prijs: € 70 Inclusief: NKBV-instructeur, entree SnowWorld Zoetermeer, huur sneeuwschoenen en stokken

en/Marc van Veen Foto Frank van Harmelen

Wat is n workshop?

Met de workshops van de NKBV maak je in eigen land kennis met winterse activiteiten, zoals sneeuwschoenwandelen. Niet in de bergen dus, maar wel in winterse omstandigheden. Zo heb je een goede basis voor het echte werk in de Alpen.


Kijk voor meer informatie en de deelname-eisen op

bergsportreizen.nl

Foto Peter Mienes

Wat is een basiscursus Sneeuwschoenwandelen?

Wil je ooit zelfstandig met sneeuwschoenen op alpien avontuur, dan begint hier je voorbereiding. Vanuit een berghut in Frankrijk of Oostenrijk loop je in de besneeuwde bergen en leer je om de winterse omstandigheden te begrijpen en te beheersen. Een onvergetelijke ervaring.

Basiscursus Sneeuwschoenwandelen

Lees het interview

op pag. 24 Haute Savoie, Frankrijk Onder leiding van een Nederlandse International Mountain Leader * Hotel met sauna * Onder leiding van een Nederlandse International Mountain Leader (IML) maak je zes dagen lang tochten die

je grotendeels zelf voorbereidt en begeleidt. We gaan in op lawinekunde, sneeuwkunde, tochtplanning, risicomanagement en oriëntatie in de winter. Het doel zijn niet lange, maar vooral leerzame tochten waarin voldoende tijd is om de theoretische basis in praktijk te brengen. Na een dagtrip is het lekker ontspannen in de loungeruimte of in de sauna van het hotel, dat met een Zoover 2015 award tweede staat op de lijst van beste hotels in Frankrijk.

Aantal deelnemers: 8 Datum: 7-13 januari Prijs: € 925 Inclusief: Nederlandse International Mountain Leader (IML), 6x halfpension in hotel en huur sneeuwschoenen, stokken, pieper, schep en sonde

Basiscursus Sneeuwschoenwandelen

n Stubaier Alpen, Oostenrijk ieuw glooiend terrein * Prettig De Breiten Greisskogl (3287 m) als hoogtepunt * De Stubaier Alpen, ten zuiden van Innsbruck, lijken gemaakt voor sneeuwschoentochten. Het terrein en de te beklimmen toppen zijn prettig glooiend. De op de 2028 meter hoogte gelegen Schweinfuhrterhütte is het uitgangspunt voor de eerste cursusdagen. Hier staan de Peistakogl en de Kraspesspitze op het programma. Daarna gaan we via het Zwieselbachjoch naar de op 2362 meter gelegen Winnebachseehütte en maken we in een verlaten landschap een tocht over de Bachfallgletsjer, met als toetje de Breiten Greisskogl op 3287 meter. Tijdens deze week loop je vijf tot acht uur per dag en leer je lawineberichten lezen en lawinegevaar herkennen en oefen je met lawinepiepers, oriëntering en tochtplanning.

Aantal deelnemers: 6 Datum: 5 – 11 maart Prijs: € 1055 Inclusief: UIAGM-berggids, 6x halfpension in hut en huur sneeuwschoenen, stokken, klimgordel, pickel, stijgijzers, pieper, schep en sonde

Basiscursus Sneeuwschoenwandelen

Ötztal, Oostenrijk in een van de mooiste hutten van de Alpen * Verblijf Beklimming Fluchtkogel (3500 m) * De Ötztaler Alpen even ten noorden van de Oostenrijks-Italiaanse grens lenen zich bij uitstek voor een basiscursus Sneeuwschoenwandelen. Het terrein en de te beklimmen toppen zijn niet al te steil. De op 2766 meter hoogte gelegen Vernagthütte is het uitgangspunt voor al onze tochten. De tochten gaan onder meer naar de Fluchtkogel (3500 meter), Hochvernagtspitze (3530 meter), Schwarzwandspitze (3467 meter), Brandenburgerhaus (3272 meter) en het Taschachhochjoch (3335 meter).

Aantal deelnemers: 6 Data: 19 – 25 maart 16 – 22 april Prijs: € 1055 Inclusief: UIAGM-berggids, 6x halfpension in hut en huur sneeuwschoenen, stokken, klimgordel, pickel, stijgijzers, pieper, schep en sonde

REIZEN, WORKSHOPS & CURSUSSEN WINTER 2016-2017 | 27


hienveld 1-2 fc.adv 27.3.2003 14.33 B&R Pagina 1

Wij verzetten WIJ bergen voor u VERZETTEN BERGEN Specialist in VOOR U ngen sportverzekeri berg

W.A. Hienfeld b.v. Postbus 75133, 1070 AC Amsterdam T 0031 (0)20 - 5 469 469 F 0031 (0)20 - 6 427 701 E info@hienfeld.nl Voor informatie: Koninklijke NKBV te Woerden

Specialist in

adv.heinfield_170x125.indd 1

17-08-16 14:30

www.lasportiva.com • Become a La Sportiva fan @lasportivatwitt

you have got

the POWER • LIGHTNESS • TR2 COMPATIBILITY • CONTROL • STABILITY

SPITFIRE 2.0

in collaboration with skitrab.com

SIDERAL 2.0

STA R L E T 2 . 0


Kijk voor meer informatie en de deelname-eisen op

Sneeuwschoenwandelen

bergsportreizen.nl

Wat zijn sneeuwschoentochten?

Foto Peter Mienes

Onder begeleiding van een gids wandel je in het winterse landschap van Frankrijk, Oostenrijk en Italië. In het middel- of hoogtegebergte, over glinsterende sneeuw, ver weg van de bewoonde wereld. Het enige wat je hoort, is het knisperen van een dik pak sneeuw onder je sneeuwschoenen.

Sneeuwschoentocht langs berghutten

Grand Tour du Beaufortain, Frankrijk en onbemande hutten * Bemande Voor wandelaars met een uitstekende conditie * Ongerept terrein, hoogvlaktes, meertjes, imposante bergen, stoere Alpenpassen, fraaie vergezichten: de Beaufortain is een parel in de Savoie. Je maakt op sneeuwschoenen een trektocht langs onbemande hutten waar we zelf ons eten bereiden, en hutten waar we op en top worden verzorgd. Door de loopafstanden en hoogteverschillen en omdat de rugzakken flink gevuld zijn, moet je rekening houden met een pittige tocht. Dus is een uitstekende loopconditie vereist. Voordat we serieus op pad gaan, maken we eerst een dagtocht vanuit een gîte om weer even het gevoel op de sneeuwschoenen te krijgen.

Aantal deelnemers: 8 Datum: 11 – 17 maart Prijs: € 825 Inclusief: Nederlandse International Mountain Leader (IML), 6x overnachting met 4x halfpension in hut en huur sneeuwschoenen, stokken, pieper, schep en sonde

Sneeuwschoentocht langs berghutten

Vallée de Clarée, Frankrijk natuur en cultuur * Charmante Authentieke dorpjes zonder skitoerisme * De Claréevallei ligt in het zuidoostelijke deel van de Franse Alpen, op de grens met Italië. De vallei kent geen skitoerisme en heeft nog veel van haar oorspronkelijke charme behouden. De hutten zijn comfortabel (een warme douche en goede Franse keuken) en liggen op prettige afstand van elkaar. Daardoor is het gebied uitermate geschikt voor een winterse trekking. Het thema: bergbewoners in de winter. Hoe (over)leven zij als de sneeuw tot aan de dakrand ligt en de temperaturen beneden nul blijven? De tocht wordt begeleid door International Mountain Leader (IML) Anne van Galen.

Aantal deelnemers: 9 Datum: 19 – 25 februari Prijs: € 895 Inclusief: Nederlandse International Mountain Leader (IML), 6x halfpension in hut en huur sneeuwschoenen, stokken, pieper, schep en sonde

Sneeuwschoentocht langs berghutten

Doorsteek van de Queyras, Frankrijk van Frankrijk en Italië * Grensstreek Kans op sporen van wolven * Tijdens deze doorsteek van de Queyras lopen we in zeven dagen van Saint Paul sur Ubaye naar het dorp Cervières, vlakbij Briançon. Tijdens deze trekking ontdekken we de ongerepte grensstreek van Frankrijk en Italië. We komen in het hooggebergte (een top van meer dan 2900 meter) en in bergdorpjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan (Maljasset, Fouillouse). Misschien hebben we op een van onze eenzame tochten het geluk dat we sporen van wolven tegenkomen, die in de Queyras weer zijn teruggekeerd. De tocht maakt deel uit van de Grande traversée des Alpes (van Wenen naar Nice).

Aantal deelnemers: 9 Datum: 26 februari – 4 maart Prijs: € 825 Inclusief: Nederlands International Mountain Leader (IML), 6x halfpension in hut en huur sneeuwschoenen, stokken, pieper, schep en sonde

REIZEN, WORKSHOPS & CURSUSSEN WINTER 2016-2017 | 29


Kijk voor meer informatie en de deelname-eisen op

Foto Peter Mienes

bergsportreizen.nl

Foto Frank van Har melenen/Marc van Veen

nieuw Le Balcon des Écrins, Frankrijk Franse maaltijden en een warme douche * Goede Nederlandse International Mountain Leader die in het gebied woont * Het Parc National des Écrins is een van de ruigste berggebieden van Sneeuwschoentocht langs berghutten

Frankrijk. Deze streek aan de zuidkant van de Alpen is bekend om de vele zonnige dagen per jaar in combinatie met goede sneeuwzekerheid in de winter. Le Balcon des Écrins is een afwisselende sneeuwschoentocht met fenomenale uitzichten. In de authentieke berghutten en gîtes worden we verwend met goede Franse maaltijden en een warme douche. De tocht wordt begeleid door de Nederlandse International Mountain Leader (IML) Anne van Galen, die in het gebied woont. De tocht is geschikt voor mensen met een goede conditie.

Aantal deelnemers : 9 Datum: 21 - 28 januari Prijs: € 920 Inclusief: Nederlandse International Mountain Leader (IML), 7x halfpension in hut en huur sneeuwschoenen, stokken, pieper, schep en sonde

Sneeuwschoentocht langs berghutten

Beierse bergen en meren, Duitsland nieuw in berghutten en vakantiewoningen * Overnachtingen Geschikt voor beginners * In het wandelparadijs Beierse Voralpen maken we op sneeuwschoenen een afwisselende trekking ten zuiden van München. We starten niet ver van de historische winterportplaats Garmisch-Partenkirchen. Na een inloop- en oefendag maken we een vijfdaagse trektocht van west naar oost door eindeloze bossen, langs betoverende meren en over bergtoppen met fraai uitzicht op de Oostenrijkse Alpen aan de ene en het Duitse heuvellandschap aan de andere kant. Overnachten doen we afwisselend in berghutten en vakantiewoningen. Beginners zijn welkom tijdens deze week, dus we starten met enkele oefeningen in het lopen op sneeuwschoenen. Natuurlijk oefenen we ook in het omgaan met de lawinepiepers, schep en sonde.

nieuw Fribourg, Zwitserland afwisseling in het karakter van de tochten * Veel Voor natuurliefhebbers die van kleinschaligheid houden * Een week door de winterse natuur van een relatief onbekend gebied in de Voor-Alpen op slechts achtenhalf

Aantal deelnemers: 8 Datum: 21 - 27 januari Prijs: € 895 Inclusief: Nederlands International Mountain Leader (IML), 5x halfpension in hut, 1x logies met ontbijt in vakantiewoning, transfers en huur sneeuwschoenen, stokken, pieper, schep en sonde

Sneeuwschoentocht vanuit drie standplaatsen

uur rijden vanaf Utrecht. We genieten van zeer afwisselende landschappen: bossen, bergruggen, topjes en prachtige panorama’s op zowel het Zwitserse laagland, de Jura, als de hoge bergen van het Berner Oberland. Een tocht voor natuurliefhebbers en mensen die van kleinschaligheid en rust houden. We zullen weinig tot geen buitenlandse toeristen tegenkomen. Omdat we drie standplaatsen aandoen (een relatief luxe hotel, een berghut en een voormalige legerkazerne), staan er zowel dagtochten met lichte bepakking als langere trajecten met een zwaardere rugzak op het programma.

Aantal deelnemers: 9 Datum: 26 februari – 5 maart Prijs: € 970 Inclusief: NKBV-tochtleider, 7x halfpension in hotel, berghut en pension, huur lawinepieper

Sneeuwschoentocht

n Nordfjord, Nrwegen ieuw landschap * Spectaculair Gevarieerde tochten * Tijdens de sneeuwschoenweek in Noorwegen maak je vanuit een luxe chalet gevarieerde tochten in de omgeving. Elke dag wordt bepaald waar de beste omstandigheden zijn voor een succesvolle wandeling. Zo gaan we wandelen op een eiland aan de kust met uitzicht over de Atlantische oceaan, we lopen op een berg omringd door fjorden, maken een wandeling in hoger, alpien terrein en lopen door spectaculaire dalen met riviertjes, bossen en schitterende vergezichten. Wil je een keer naar een koffiebarretje in een nabijgelegen stad, dan kan dat ook. Reken op een gevarieerde en spectaculaire natuurbeleving die zijn weerga niet kent. 30 | REIZEN, WORKSHOPS & CURSUSSEN WINTER 2016-2017

Aantal deelnemers: 7 Datum: 26 februari – 4 maart Prijs: € 1295 Inclusief: begeleiding, 7x halfpension in lodge, transfers


Snuwschoenwandelen

nieuw Bosnië-Hercegovina landschap in een bijzonder land * Veelzijdig Overnachten met Zweedse sauna in de achtertuin * In de glooiende heuvels en dichte bossen op 30 minuten

Foto Peter Mienes

Sneeuwschoenwandelen standplaatstocht

van Sarajevo verbergen zich kleine dorpjes en diepe kloven met verse dierensporen. Hier vinden we ook onze overnachtingsplek: een traditioneel Bosnisch houten huis. Alles is er hout gestookt: de openhaard, oven en kookplaat, maar ook de Zweedse sauna in de achtertuin. De gevarieerde dagtochten gaan deels over onverharde wegen, een oude spoorbaanbedding en door weilanden. Uiteraard gaan we niet weg zonder een bezoek te brengen aan Sarajevo, een stad waar al eeuwen lang verschillende culturen elkaar ontmoeten.

Individuele sneeuwschoentocht vanuit wellnesshotel

Karwendel, Oostenrijk in een comfortabel viersterrenhotel met wellnessfaciliteiten * Verblijf Op eigen gelegenheid met een lokale gids * Als gast van het viersterrenhotel Achentalerhof maak je sneeuwschoenwandelingen door de rustige dalen van de Karwendel. De gemiddelde tochtduur is vier tot zes uur. De volle skipistes zie je alleen in de verte. Genieten staat deze week voorop, daarom is bijna alles inbegrepen. Wanneer je niet gaat wandelen, kun je naar het zwembad of de verschillende sauna’s. Het hotel ligt vlakbij een skilift en langlaufloipes.

Individuele sneeuwschoentocht vanuit comfortabel hotel

Paeiertal, Italië hotel met goede keuken * Comfortabel Op eigen gelegenheid met een lokale gids * Het Passeiertal is een van de parels van natuurpark Texelgruppe en strekt zich uit van Meran tot de bekende

Aantal deelnemers: individuele reis Data: 14 – 21 januari 21 – 28 januari 28 januari – 4 februari 19 – 26 maart Prijs: € 612,50 (toeslag eenpersoonskamer: € 77) Inclusief: Oostenrijkse bergwandelgids, 7x halfpension in hotel, gebruik van zwembad, sauna’s en een massage, huur sneeuwschoenen en stokken Aantal deelnemers: individuele reis Data: 7 – 14 januari 21 – 28 januari 11 – 18 februari 11 – 18 maart Prijs: € 679 (toeslag eenpersoonskamer: € 140) Inclusief: Südtiroler bergwandelgids, 7x halfpension in hotel, gebruik van wellness-faciliteiten en huur sneeuwschoenen en stokken

Foto Peter Mienes

overgangen van de Jaufenpas en het Timmelsjoch. Vanuit het driesterrenwandelhotel Jägerhof maak je sneeuwschoentochten door het bos en over hoogvlaktes en almen. In de sneeuwschoenweek kun je deelnemen aan vier gegidste tochten van drie tot zes uur en daarna lekker relaxen in de sauna’s en whirlpool. Elke avond geniet je van een vijfgangendiner met fijne Südtiroler gerechten bereid met lokale producten.

Aantal deelnemers: 9 Datum: 26 februari – 4 maart Prijs: € 575 Inclusief: NKBV-tochtleider, huur lawinepieper, 4x volpension, 2x logies met ontbijt en transfers

REIZEN, WORKSHOPS & CURSUSSEN WINTER 2016-2017 | 31


Foto Peter Mulder

LID NEDERLANDS TEAM IJSKLIMMEN MARIANNE VAN DER STEEN:

“Jezelf warm houden is een vak apart” Toen afgelopen winter het eerste NK IJsklimmen werd gehouden, waren Dennis van Hoek en Marianne van der Steen de gedoodverfde winnaars. Het stel staat al jaren – eenzaam – aan de top van het Nederlandse ijsklimmen. “Maar als iedereen het van je verwacht, krijg je pas dikke stress.”

W

ees niet verbaasd als je in de winter bij internationale wedstrijden in Europa of op andere bijzondere ijsklimlocaties een Volkswagen T3 Syncro ziet staan. Marianne en Dennis are there! Zodra de temperatuur serieus begint te dalen, is deze camper al jaren hun thuis. Genoeg gespaard in de lente en de zomer om op pad te gaan? Dan is het ijsklimuitrusting inpakken en wegwezen. Dat is het ritme van de ware diehards. Het heeft ze tot de eerste semiprofessionele ijsklimmers van Nederland gemaakt. En Dennis en Marianne zijn Nederlands kampioen 2015/2016 geworden. Natuurlijk.

32 | REIZEN, WORKSHOPS & CURSUSSEN WINTER 2016-2017

Kracht en souplesse Dat het stel verslingerd raakte aan deze minder bekende tak van de bergsport – Dennis wat eerder dan Marianne – heeft alles te maken met de totaalbeleving die het biedt. IJsklimmen is vóór alles een sport. Eentje waarmee je jezelf op basis van kracht en souplesse, met ijsbijlen en stijgijzers door een bevroren wereld omhoog werkt. Subtiele plaatsingen in de grillige, unieke structuren van verijsde watervallen of doelbewuste slagen in een harde, lange noordwand; het is steeds anders. Maar er is meer dan alleen de beweging. “Je bent ook continu de winterse omgeving aan het analyseren. Is er lawinegevaar, slaat


interview

Foto Hans van der Steen

Foto Tim van der Linden

Foto Tim van der Linden

Marianne traint in de houten drytoolwand van Sportcentrum Olympos.

het weer om?”, legt Dennis uit. “En vergeet niet dat je in de kou actief bent”, vult Marianne hem aan. “Jezelf warm houden is een vak apart.” Dennis: “Je gaat terug naar de basis der dingen: leven en overleven. Ik denk dat dit ons zo aanspreekt aan de sport.”

Alle seizoenen variant Die puurheid van het ijsklimmen ervaar je met de NKBV in Oostenrijk, als je onder begeleiding van een deskundige gids in de Stubaier Alpen een bevroren waterval leert klimmen. Maar als je denkt dat je alleen kunt ijsklimmen in de winter, in de uithoeken van de Alpen, dan heb je het mis. Althans, zo is het niet meer. Al enige jaren staat bij Bever Den Haag een gigantische vrieskist, waarin een ijsklimwand is aangebracht. Maar wat nog sneller om zich heen grijpt, is de ‘alle seizoenen variant’ van het ijsklimmen: het drytoolen. Hierbij sla je je ijsbijl in hout in plaats van ijs, of leg je de scherpe punt in een speciaal daarvoor gevormd gat of op een uitstulping. Marianne: “Geleidelijk komen er in klimhallen steeds meer wandsegmenten met zulke elementen. Kalymnos in Utrecht, onderdeel van Sportcentrum Olympos, heeft zelfs een aparte drytoolwand.” Het geeft nu iedereen de mogelijkheid om kennis te maken met de specifieke bewegingen van het ijsklimmen. Dennis: “Alleen al het feit dat er tussen jou en de wand altijd indirect contact is, via de steel van je ijsbijl en de punten van je stijgijzers, maakt het anders dan sportklimmen. En hou maar eens een greepje vast of omklem

Dennis in actie tijdens het EK in 2016.

“Een drytool workshop in Nederland is de ideale voorbereiding op een ijsklimcursus in de Alpen” een ijsbijl, je moet je hand een kwartslag draaien. Het lijkt subtiel, maar het maakt een groot verschil in de verticale beleving.” Zelf organiseren Dennis en Marianne jaarlijks het Dutch Drytool Event op de buitenmuur van Bergschenhoek, waar routes voor beginners en gevorderden voor handen zijn. Daarnaast geeft de NKBV drytool workshops. Marianne: “Zoiets is een ideale voorbereiding op een ijsklimcursus in de Alpen.”

De sport professionaliseren Het zegt veel over de groeiende populariteit van het ijsklimmen/drytoolen. Het eerste NK IJsklimmen – een samenwerking van Olympos en de NKBV – is eveneens een teken aan de wand. En gelet op de brede deelname en het enthousiasme absoluut voor herhaling vatbaar. Het Olympia-effect doet zich hier gelden. In 2018 is ijsklimmen een demonstratiesport op de Winterspelen van Pyeongchang, zowel in lead als in speed, waarmee het zo goed als zeker op het Olympische programma van Peking staat in 2022. Dennis: “Willen we op dat podium potten breken, dan moeten we de breedte in met de sport. Aanwas van onderaf is nodig om de top breder en sterker te maken. Je ziet dat er nu een slag gemaakt wordt om de sport verder te professionaliseren.” Als onze bekendste ijsklimmers dragen Marianne en Dennis daar graag aan bij. Sterker nog, ze hopen zelf Nederland te kunnen vertegenwoordigen in Zuid-Korea en China. Marianne: “IJsklimmen kun je tot op relatief hoge leeftijd, ook in wedstrijdverband. Ik ken iemand van 51 jaar die tweede is geworden op een World Cup.” Die Olympische aspiraties zijn van latere zorg. Eerst de komende winter. Er staan een paar uitdagende ijsklimroutes in de Alpen op het programma en Marianne en Dennis willen nog beter voor de dag komen op de World Cups. De Volkswagen T3 Syncro staat al klaar. REIZEN, WORKSHOPS & CURSUSSEN WINTER 2016-2017 | 33


IJSKLIEN & DRYTLEN

IJSKLIMCURSUSSEN EN -WORKSHOPS

Klien op n waterval Klimmen in winterse omstandigheden? Het kan. En hoe! Wat is er spannender dan het beklimmen van een bevroren waterval? Stijgijzers en ijsbijlen in de aanslag, uiterste concentratie, kracht en techniek onontbeerlijk. Een overwinning op jezelf en de natuur.

Wat zijn ijsklimworkshops?

Met de workshops van de NKBV maak je in eigen land kennis met winterse activiteiten, zoals ijsklimmen. Niet in de bergen dus, maar wel in die omstandigheden. Zo heb je een goede basis voor het echte werk in de Alpen.

Foto Rogier van Rijn

Workshop Drytlen Utrecht, in Sportcentrum Olympos * In Uitdagende routes * Drytoolen is ijsklimmen zonder ijs. Hierbij klim je met ijsbijlen routes die anders onbeklimbaar zouden zijn. Bij Olympos klim je op een houten drytoolwand met volledige ijsklimuitrusting. In de drie uur durende workshop Drytoolen leer je hoe je op een veilige manier drytoolroutes klimt. Daarnaast leer je ook specifieke klimtechnieken voor drytool- en ijsklimroutes.

Foto Rogier van

Rijn

Workshop IJsklien op echt ijs in Nederland * Klimmen Een 12 meter hoge ijsklimmuur * Leer ijsklimmen op een twaalf meter hoge ijsklimmuur in Den Haag. Onder deskundige begeleiding van een NKBV-instructeur oefen je bij temperaturen tussen de -5 en -10 graden Celsius met ijsbijlen en stijgijzers. En hoe plaats je zekeringen in ijs? Na de workshop heb je een goed beeld van wat ijsklimmen inhoudt en kun je doorstromen naar de volgende uitdaging: een basiscursus IJsklimmen in de Stubaier Alpen!

34 | REIZEN, WORKSHOPS & CURSUSSEN WINTER 2016-2017

Aantal deelnemers: 6 Deze workshop wordt georganiseerd door Sportcentrum Olympos. Meer informatie vind je bij ‘sportaanbod’ op olympos.nl.

Aantal deelnemers: 12 Data: 15 december 12 januari 26 januari Tijd: 18.00 - 21.00 uur Prijs: € 40 Inclusief: NKBV-instructeur, entree Ice Wall, gebruik klimtechnische uitrusting


Kijk voor meer informatie en de deelname-eisen op

Foto Rogier van

Wat is n ijsklimcursus?

Moet je de beginselen van het ijsklimmen nog leren, of heb je al vaker geklommen en wil je je techniek verbeteren? Met de ijsklimcursussen van de NKBV leren starters hun eerste touwlengtes voorklimmen en gaan gevorderden op zoek naar uitdagende routes.

Rijn

Foto Boris Textor

bergsportreizen.nl

Stubaier Alpen, Oostenrijk

Basiscursus IJsklien bikkelen en veel leren * Avontuur, Verblijf in gezellig Alpengasthof * De Stubaier Alpen zijn met de ontelbare watervallen een eldorado voor beginnende ijsklimmers. Wij houden ons vooral bezig met de watervallen in het Sellrain. Het prettige pension waar je deze week verblijft, ligt strategisch waardoor we kunnen uitwijken naar watervallen in andere gebieden als dat nodig is. Het cursusprogramma bestaat onder meer uit stijgijzertechnieken, het plaatsen van de ijsbijlen, zekeringstechnieken en standplaatsbouw in ijs. Het streven is dat je aan het eind van de cursus één of meerdere touwlengtes kunt voorklimmen.

Aantal deelnemers: 8, maximaal 4 per gids Data: 15 – 21 januari 22 – 28 januari 5 – 11 februari 12 – 18 februari Prijs: € 1035 Inclusief: UIAGM-berggids, 6x halfpension in pension, huur klimtechnische uitrusting

Stubaier Alpen, Oostenrijk

Gevorderdencursus IJsklien routes * Uitdagende Nadruk op het voorklimmen van routes * Heb je al eerder in ijs geklommen, maar wil je je techniek verbeteren? Kies dan voor de gevorderdencursus IJsklimmen. Elke dag ga je samen met een berggids op zoek naar uitdagende routes. Je techniek gaat snel vooruit tijdens het (na-)klimmen van moeilijke watervallen, maar de nadruk ligt vooral op het voorklimmen van routes. Natuurlijk worden alle (redding)technieken opgefrist en is er aandacht voor terugtochtmethodes.

Aantal deelnemers: 8, maximaal 4 per gids Datum: 29 januari – 4 februari Prijs: € 980 Inclusief: UIAGM-berggids en 6x halfpension in pension

REIZEN, WORKSHOPS & CURSUSSEN WINTER 2016-2017 | 35


#lovetirol - Maak je eigen spoor

Vandaag treinstation, morgen bergstation! De droom van elke wintersporter...

Spread the love: hopelijk zien we je deze winter in Tirol. Deel jouw foto‘s met

Tirol / Het hart van de Alpen

je vrienden op Instagram, Twitter en Facebook met de hashtag #lovetirol !

¡ www.visittirol.nl

Tirol: winter in de bergen


basiskamp winter

Mr weten? Kijk op bergsportreizen.nl

BASISKAMP WINTER

Samen wintersporten Foto Christian Perret

Tijdens een Basiskamp Winter kun je in een ongedwongen sfeer samen wintersporten. Een week lang gezelligheid en afwisseling met je vrienden of gezin, en met andere winterbergsporters. Wat wordt het vandaag? Met wie ga je sneeuwschoenwandelen, skiën, langlaufen of snowboarden? In navolging van de populaire Basiskampen in de zomer, zijn de winterbasiskampen weer terug. De formule is simpel: groepjes winterbergsporters gaan met elkaar op vakantie, de NKBV stelt een datum vast en regelt onderdak. Deze winter kun je met je vrienden of gezin naar twee Basiskampen in het Sauerland, 300 kilometer vanaf Utrecht, in de omgeving van Winterberg en Willingen. Beide gebieden hebben de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in sneeuwkanonnen, dus is de sneeuwzekerheid een stuk groter dan voorheen. Bovendien zijn er verschillende langlaufloipes en wandelmogelijkheden in de omgeving en kun je een dagje naar de overdekte ijsbaan of het zwemparadijs in Willingen, of naar het zwembad en wellnesscentrum in het nabijgelegen Olsberg.

Foto Aileen en Rob Sakko

Foto Rogier van Rijn

Wat is n Basiskamp Winter?

Tijdens een Basiskamp Winter logeer je met een maximum van 40 deelnemers in één accommodatie met half pension. Eén of twee coördinatoren stemmen de gezamenlijke activiteiten met de groep af, maar zijn geen reisleider. Zo bepaal je elke dag met elkaar in welke groepssamenstelling je welke activiteiten gaat ondernemen. Samen wintersporten in een ongedwongen sfeer dus.

Basiskamp Winter

Haus Sauerländer Tor – Brilon/Gudenhagen, Duitsland nieuw kilometer van Willingen, 25 kilometer van Winterberg * 10 1 grote gezellige woonkamer voor alle gezinnen * In het mooie Hanzestadje Brilon staat Haus Sauerländer Tor. Het vakantiehuis heeft een grote gezellige woonkamer en tien tweepersoons- en vier vierpersoonskamers die allemaal zijn voorzien van een eigen badkamer.

Basiskamp Winter

Haus Sauerländer Wald – Medebach/Küstelberg, Duitsland nieuw kilometer van Willingen, 18 kilometer van Winterberg * 25 Zowel twee-, drie- als vierpersoonskamers * Haus Sauerländer Wald heeft dertien tweepersoonskamers, twee driepersoonskamers en twee vierpersoonskamers die allemaal zijn voorzien van een eigen badkamer. Verder zijn er in het huis verschillende gemeenschappelijke ruimtes waar je gezellig kunt samenkomen met de andere gezinnen.

Aantal deelnemers: 25-36 Datum: 17 – 24 februari Prijzen: volwassenen (v.a. 18 jaar): € 309 kinderen 5 t/m 17 jaar: € 287 kinderen 0 t/m 4 jaar: € 270 Inclusief: 7 overnachtingen op basis van halfpension, per gezin eigen kamer(s) Aantal deelnemers: 25-40 Datum: 24 februari – 3 maart Prijzen: volwassenen (vanaf 18 jaar): € 309 kinderen 5 t/m 17 jaar: € 287 kinderen 0 t/m 4 jaar: €270 Inclusief: 7 overnachtingen op basis van halfpension, per gezin eigen kamer(s)

REIZEN, WORKSHOPS & CURSUSSEN WINTER 2016-2017 | 37


Foto Robin Baks

Mini-expeditie

KLEINE EXPEDITIE, GROTE ERVARING

Mini-expeditie De hoogste bergen van de wereld liggen in de Nepalese Himalaya. Al eeuwen een magneet voor alpinisten. Ga waar de grote expedities gegaan zijn, ervaar wat zij hebben ervaren: de rijkheid van de natuur en cultuur van Nepal. Expeditiestijl, met een eigen crew, trek je over hoge bergpassen, langs Boeddhistische kloosters en pittoreske bergdorpjes. Een indrukwekkend land geeft zich bloot. Kun jij de lokroep van Nepal weerstaan? De instroomeis voor de NKBV mini-expedities is een alpiene basiscursus (C1) of vergelijkbare bergsportervaring.

Mera Peak, Nepal pasovergangen * Hoge Klim naar 6476 meter * De tocht naar de top van Mera Peak is een fantastisch wildernisavontuur in een van Nepals meest spectaculaire berggebieden. De top is een uitzichtpunt waarvandaan je over het Nepalese laagland in het zuiden tot Mount Everest in het noorden kunt kijken. Er zijn diverse toegangswegen naar Mera Peak, maar geen van deze zijn eenvoudig en in alle gevallen moet je een hoge pas oversteken. De snelste en kortste manier om bij Mera Peak te komen, is vliegen naar Lukla. Aansluitend zijn er een aantal acclimatisatiedagen richting het zuidoosten in het programma opgenomen. Na het dorpje Pangkongma en de gelijknamige pas wordt het pad lastig en gaat het op en neer door soms dicht bos, dan weer over een scherpe bergkam. Op de vijfde dag bereik je de kampplaats Kote met een aantal lodges en shops. Daarna volg je de bedding van de Hinku khola (rivier) naar Tangnag, waar het tijd is voor een rustdag. Ook hierna neem je jezelf in acht. De hoogte zal voor iedereen voelbaar zijn en acclimatisatiedagen zijn onvermijdbaar. Via Mera La bereik je het schitterend gelegen High Camp. Van daar is het een lange, zware en vaak koude tocht naar de top. Zodra de zon opkomt en de bergen rondom worden verlicht, is de vermoeidheid snel vergeten en klim je door naar de top van Mera Peak, 6476 meter hoog! 38 | REIZEN, WORKSHOPS & CURSUSSEN WINTER 2016-2017

Aantal deelnemers: 12 Periode: 8 – 29 april Tochtleiding: Nepalese berggids en een NKBV-tochtleider Prijs: € 2445 (excl. vlucht)

Vr mensen met n flexibele insteing

Een avontuurlijke reis naar een land als Nepal kan nooit van minuut tot minuut worden gepland. Je hebt op deze tochten te maken met het ‘nieuwe en onbekende’, en daarmee ook met het onverwachte. De routebeschrijving is daarom slechts een leidraad. Onderweg kan daarvan worden afgeweken. De sirdar (de verantwoordelijke lokale gids) beslist hoe lang looptrajecten zijn en waar kampen worden opgezet, indien mogelijk in samenspraak met de groep. Factoren die bij deze beslissing een rol spelen, zijn de veiligheid van de groep, de vorm van de deelnemers en de begeleiding, en de plaatselijke omstandigheden zoals het weer, de dragers en de beschikbaarheid van stromend water. Invliegen naar een hooggelegen gebied vraagt om korte dagetappes en zelfdiscipline (langzaam lopen en veel drinken), zodat het lichaam gelegenheid krijgt om aan de hoogte te wennen. De NKBV mini-expeditie wordt georganiseerd in samenwerking met Snow Leopard.


winterkamperen

Foto Aart Last

Tentje in de snuw

Foto Aart Last

Mr weten? Kijk op bergsportreizen.nl

Kamperen en winter gaan heel goed samen. Beter nog: je tentje openritsen in een knisperend, verstild sneeuwlandschap is een geweldige belevenis en een onvergetelijke en frisse aanvulling op je outdooractiviteiten. Het is de manier om de rust en schoonheid van de natuur in de winter te beleven. Ardennen, België

Winterkamprtrektocht over de grens * Vlak Geschikt voor iedereen met een goede conditie * In de driehoek Baraque Fraiture – Trois Ponts – Vielsalm in de Belgische Ardennen maken we een driedaagse wintertocht. In dat hooggelegen en heuvelachtige gebied wandelen we door uitgestrekte wouden en over open vlaktes met mooie riviertjes als de Lienne en de Salm. We kamperen op campings en gaan ’s avonds uit eten in de lokale horeca. Als deelnemer zorg je zelf voor een wandel- en kampeeruitrusting die is berekend op winterse omstandigheden. Je loopt ongeveer 20 kilometer per dag, met volle bepakking op je rug, dus een goede conditie is een must.

Aantal deelnemers: 10 Data: 19 – 22 januari 2 – 5 februari Tochtleider: Aart Last Prijs: € 230 Inclusief: NKBV-tochtleider, 3x overnachting op camping (in eigen tent) en maaltijden

Sledehondentocht

Jämtland, Zweden

Foto Paul Simons

Je voortbewegen door de bossen van Zweden zoals de Sami dat al eeuwen doen: achterop een slede die wordt voortgetrokken door een span honden. Ervaar de pure snelheid en het één zijn met de natuur. De hond je beste vriend? Zeker na deze reis!

Foto ZoutFotografi e

Me er van je eigen span Sledehondentocht expeditie voor iedereen * Een Vanuit je slaapzak genieten van het noorderlicht * We bepakken de sleeën met kampeerspullen en eten voor drie dagen en trekken de wildernis in. ’s Avonds zorg je voor de honden, je sprokkelt hout en maakt avondeten. Je slaapt in een (onbemand) hutje, een tipi, een traditionele Sami-tent of in een door jou zelf gegraven sneeuwhol. De kans is groot dat je vanuit je warme slaapzak het noorderlicht ziet! Iedereen kan mee, mits je een goede basisconditie en vooral zin in avontuur hebt.

Aantal deelnemers: 6 Datum: 7 – 13 februari Kennismakingsdag: n.n.b. Tochtleider: Onno Kruitwagen Prijs: € 1395 (excl. vlucht) Inclusief: NKBV-tochtleider, lokale gids, 6x overnachting in hut/tent, maaltijden en lokaal vervoer

REIZEN, WORKSHOPS & CURSUSSEN WINTER 2016-2017 | 39


Foto NSAC Climbing

Foto Peter Mulder

Studentensport

Is (winter)bergsport een studentensport? Jazeker! In Nederland zijn maar liefst dertien Studenten Alpen Clubs (SAC’s) actief. Deze zijn verenigd in de Nederlandse Studenten Alpen Club (NSAC). Zowel in de zomer als in de winter biedt de NSAC een groot scala aan cursussen aan. Elk jaar organiseert de NSAC een winterprogramma dat bestaat uit diverse cursussen, variërend van basisniveau tot vergevorderd en van ijsklimmen tot toerskiën of freeriden. Ben je student en wil je een cursus van de NSAC volgen? Kijk voor het programma op nsac.climbing.nl en schrijf je in!

40 | REIZEN, WORKSHOPS & CURSUSSEN WINTER 2016-2017

Climbing Foto NSAC

Winteravontr vr studenten

Mr weten? Kijk op NSAC.climbing.nl


NKBV in de regio

Mr weten? Kijk op NKBV.NL/REGIONL-NBOD

Winterse activiteiten bij jou in de brt

Foto Frans Hogenterp

Foto Fran s

Hogente rp

Foto Frans Hogenterp

Je houdt van (winter)bergsport, maar woont in een vlak land. Dan lijk je aangewezen op de vakanties wanneer je kunt afreizen naar de bergen. Maar dat hoeft gelukkig niet. ’s Avonds, in het weekend, van januari tot en met december, en gewoon in Nederland kun je al aan je trekken komen. Dankzij de NKBV-regio’s.

Binnen de NKBV hebben bergsportliefhebbers zich verenigd in vijftien regio’s die diverse cursussen en tochten organiseren in de natuur of specifiek toegespitst op je techniek, in alle seizoenen. Het zijn stuk voor stuk activiteiten waarbij je je wandel-, sneeuw-, of klimschoenen nodig hebt, zelfs in dit vlakke land onder zeeniveau.

Gebundelde passie Of het nu gaat om een winters weekendbivak, een lezing over Big Wallklimmen, een dagwandeling door een natuurgebied, een klettersteigworkshop of een cursus indoor toprope en indoor voorklimmen,

je bent als NKBV-lid van harte welkom om in te stappen en deel te nemen. Zo kun je je passie delen met al die andere bergsportliefhebbers in jouw regio.

Het hele jaar door Met de NKBV-regio’s beleef je de bergsport het hele jaar door. Zo krijg je extra inspiratie, je komt in contact met mogelijk nieuwe klimvrienden of tochtgenoten en verbetert je niveau. Laat de volgende bergtrip dus maar komen! Wil je meer weten over de verschillende activiteiten in jouw regio? Kijk op nkbv.nl/regionaal-aanbod.

De 15 NKBV-regio’s * Amsterdam * Gelderland * Hglanden * Limburg * Mshoek * Mien-Brabant * Mien-Nederland * Nrd * Nrd-Hoand * Oost * Oost-Brabant * Rijnland * Rivierenland * Roerdam * West-Brabant & Zland

REIZEN, WORKSHOPS & CURSUSSEN WINTER 2016-2017 | 41


paklijst Wist je dat NKBV-leden 10% korting krijgen bij Bever en 15% korting op materiaalhuur bij Basecamp? Kijk op bever.nl/nkbv en base-camp.nl.

STOKKEN Verstelbare stokken zijn handig bij klimmen en dalen en bij het traversen op een berghelling. Bij klimmen stel je ze wat langer in, bij dalen juist korter en voor een traverse kun je ze op ongelijke lengte instellen.

Mr weten? Kijk op NKBV.NL/KEISCENTRUM

Klr vr

vertrek

En, nieuwsgierig geworden naar een workshop ijsklimmen? Of klaar om je toerski- of sneeuwschoentocht te boeken? Zodra je reis is geregeld en de data vaststaan, blijft er nog één ding over: je materiaal bij elkaar zoeken en inpakken! Wat neem je mee? Welke spullen moet je vooral niet vergeten? Om je daarbij te helpen, heeft de NKBV voor de verschillende activiteiten en tochten handige paklijsten samengesteld. Iedereen die een NKBV-bergsportreis boekt, krijgt zo’n lijst toegestuurd. Wil je nu alvast kijken wat je nodig hebt, ga dan naar nkbv.nl/kenniscentrum en zoek op paklijst.

LAAGJES Kleed je in laagjes. Zo kun je snel iets aan of uit trekken tijdens de activiteit als je het warm of juist koud krijgt. Zorg voor een waterdichte en ademende toplaag.

TOERSKI’S Toerski’s zijn vaak lichter en breder dan gewone ski’s. Het type ski kies je op basis van je skiniveau en het type tocht. Uiteraard spelen ook je lengte en gewicht een rol bij de keuze.

HELM Kies bij (toer)skiën buiten de piste voor een helm die meerdere lichte impactmomenten kan hebben. Denk aan laaghangende takken, skiën over een ongelijke of ijzige ondergrond of meerdere kleine valpartijen.

LAWINE AIRBAG Een airbag verkleint de kans dat je, als je in een lawine terechtkomt, diep begraven wordt onder de sneeuw.

STIJGVELLEN Stijgvellen zijn van Nylon of mohair (geitenhaar) gemaakt. Tegenwoordig is het merendeel van de skivellen gemaakt van een mix van mohair en nylon. Hoe meer mohair, hoe lichter het vel en hoe beter het zal glijden. Meer nylon betekent meer grip en een slijtvaster maar zwaarder vel.

PIEPER, SCHEP EN SONDE De lawine-drie-eenheid: pieper, schep en sonde. Altijd meenemen als je buiten de piste gaat in hoogalpien gebied.

42 | REIZEN, WORKSHOPS & CURSUSSEN WINTER 2016-2017

SNEEUWSCHOENEN Een sneeuwschoen bind je met riemen onder je gewone bergschoen. De keuze voor het type hangt af van de soort tocht die je gaat lopen. Ga je flink klimmen? Kies dan voor een sneeuwschoen met een stijgstand.


OFF-PISTEDAG 2016 2016 30 OKTOBER

Op ontdekkingstocht buiten de piste

GRATIS G* TOEGAN

SNOWWORLD ZOETERMEER 09:30 - 17:00 OFFPISTEDAG.NL

Leer de wereld buiten de piste kennen: • Workshops sneeuwschoenwandelen en toerskiën • Lezingen over veiligheid, materiaal en het weer • Informatie over wintervakanties van Bergsportreizen.nl * Voor de activiteiten van de Off-pistedag

KONINKLIJKE NEDERLANDSE KLIM- EN BERGSPORT VERENIGING I WWW.NKBV.NL


HIGH QUALITY OUTDOOR EQUIPMENT SINCE 1908

Sanne de Jong teamrider Bergans Benelux

EKSTREM TURGLEDE bergans.com

Bergans of Norway is sponsor van het NKBV-winterprogramma

NKBV Bergsportreizen en -cursussen Winterprogramma 2016-2017  

Het aanbod van Bergsportreizen.nl op gebied van toerskiën, freeriden, sneeuwschoenwandelen, sledehondentochten en winterkamperen, van de bas...

NKBV Bergsportreizen en -cursussen Winterprogramma 2016-2017  

Het aanbod van Bergsportreizen.nl op gebied van toerskiën, freeriden, sneeuwschoenwandelen, sledehondentochten en winterkamperen, van de bas...

Advertisement