__MAIN_TEXT__

Page 1

ANNONS

hela denna bilaga är annons från gröna bilister i samarbete med newsfactory MEDIA GROUP

ANNONS

Trafik & Mil jö nr 1, ISSN 1401-5714, Årgång 21, Medlemstidning för Gröna Bilister • Distribueras i dagens industri den 2 maj 2013

MISSA INTE

BRÄNSLETEMA Gröna bilister utmanar

Inte bilen under milen RACING

El tillbaka på banan

Vi vill veta vad vi tankar! Hög tid för ursprungsmärkning vid pumpen

TRENDSPANING:

Mattias goldmann:

Gröna Bilister från bilsalongen i Genève

Skärpning – nio av tio bilar är icke-miljöbilar! VI ARBETAR FÖR EN HÅLLBAR SAMHÄLLSUTVECKLING Hertz arbetar enligt ISO 26000, som är en standard för socialt ansvarstagande. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete på Hertz.se/omhertz – och välj gärna en av våra bränslesnåla fordon när du hyr bil av oss. Välj och boka på vår hemsida Hertz.se eller ring 0771-211 212.

Hertz_Trafik_och_miljo_1304.indd 1

3/27/2013 10:20:52 AM


2

ANNONS

hela denna bilaga är annons från gröna bilister i samarbete med newsfactory MEDIA GROUP

ANNONS

Ge konsumenten makten att välja! När konsumenterna fick reda på att det fanns spår av nedbrutna miljögifter i kaffefilter bojkottade vi klorgasblekta kaffefilter. Det var 1988, och kanske början på de svenska konsumenternas makt över miljöutvecklingen. Sedan dess har vi fått miljömärkningar på både nationell och internationell nivå, och de senaste veckornas köttskandaler har visat att konsumenttrycket lever. Varför har det tagit så lång tid med krav på våra bränslen? Hur kan bränslen som kommer från länder utan kvinnlig rösträtt, utan demokrati, slinka igenom vår granskning? År 2012 kom 5 % av våra fossila bränslen från Nigeria. Hur kan vi acceptera att var tjugonde tankning kommer från olja från Nigeria, där oljebolagen gjort sig skyldiga till mord, förtryck och en monumental miljöförstöring?

18

Oljebolagen har länge sagt att de omöjligt kan särskilja var oljan kommer ifrån, att den blandas i cisterner i importhamnar som Rotterdam. Men kan vi särskilja kaffe från olika plantager och bananer från rättvisemärkt odling så borde oljeindustrin kunna göra precis samma sak.

”Hur kan vi acceptera att var tjugonde tankning kommer från olja från Nigeria, där oljebolagen gjort sig skyldiga till mord, förtryck och en monumental miljöförstöring?”

Det är rent av så att information om bränslets ursprung kan spela en positiv roll i vårt val av importland. De länder, eller geografiska områden, som arbetar med miljö och sociala rättigheter kan belönas, och vi konsumenter kanske rent av kan flockas till det bolag som levererar de bästa alternativen. När det gäller biodrivmedel har ursprungsmärkning varit normen i flera år. Vi vet varifrån den importerade etanolen kommer, och med en märkning på pumpen hade vi kunnat välja utifrån våra önskemål. Eller kan vi det? Det finns ännu inget bränslebolag som vågat bryta isen och gå ut med en sådan märkning. Det hade varit så lätt, ett märke på pumpen som intygar varifrån bränslet kommit den senaste tidsperioden. Säg att märkningen uppdateras ett par gånger per år, det är tillräcklig information för kloka konsumenter. Gröna Bilister har föreslagit detta till bränslebolag i flera år. Ännu har ingen tagit chansen att stiga fram som bästa bolag och ge oss den innehållsdeklaration vi så ofta uppskattar. Vi tror på kunniga konsumenter, och att vi lika snabbt kan göra oss av med diktaturbensin som vi gjorde oss av med klorblekt papper.

Jakob Lagercrantz Ordförande Gröna Bilister

4

8

20 Bilsalongen i Genève: Gröna Bilister var där

4

Snart kommer Robin Hood-skatten för bilar

6

Miljöbästa bil 2013

6

Kampanj: Inte bilen under milen

8

Redovisa klimatpåverkan och ursprung vid pumpen

13-15

Tema Bränsle

16-18

Motorsport: El på banan igen

20

Krönika: Hej VD, skärp dig!

25

Trafikantveckan

26

Denna tematidning är producerad av Newsfactory Media Group, Non-Commercial och Gröna Bilister. Newfactory Media Group Gävlegatan 12 A,113 30 Stockholm, Tel 08-545 03 990 www.newsfactory.se Gröna Bilister Box 7070, Regeringsgatan 63, 103 87 Stockholm www.gronabilister.se

Projektgrupp Martin Prieto Beaulieu, tel: 070-213 20 55, martin.prieto.beaulieu@gronabilister.se Roland Wiklund, tel: 08-545 03 598, roland.wiklund@newsfactory.se Publikationsansvarig: Jakob Lagercrantz, Gröna Bilister Redaktör: Martin Prieto Beaulieu, tel: 070-213 20 55 Redaktionella medarbetare: Mattias Goldmann, tel: 0703-09 00 45 Per Östborn, tel: 0738-19 61 54

Annonsförsäljning: Joakim Classon, Newfactory Media Group Formgivning: Madelene Sörinder, Newsfactory Media Group Traffic & Repro: Johan Kuhlau, Newsfactory Media Group Sofie Eriksson, Newsfactory Media Group OMSLAG: Foto: Martin Prieto Beaulieu / montage C2 Tryck: BOLD/DNEX, Tryckeri AB, Akalla. V-TAB, Landvetter. MittMediaPrint, Örnsköldsvik.

Är du intresserad av ett eget magasin eller en tematidning och vill veta mer om detta? Kontakta Newsfactory Custom Publishing: Roland Wiklund, affärsområdeschef, 08-545 03 598, roland.wiklund@newsfactory.se


Var med och minska utsläppen. Tanka som vanligt. Vårt senaste bidrag för en mer hållbar bilism heter Diesel Bio+ och består av hela 27 % förnybart drivmedel. När du tankar hos oss är du därför med och reducerar koldioxidutsläppen motsvarande 135 000* dieselbilar i månaden. Diesel Bio+ innebär samma låga koldioxidutsläpp året runt och du hittar den på över 370 av våra stationer. Läs gärna mer om hållbar bilism på okq8.se.

* Koldioxidminskningen för den förnybara andelen i OKQ8 Diesel Bio+ är beräknad enligt lagen om hållbarhetskriterier för biodrivmedel (2010:598).

För hela livet med bilen


4

ANNONS

hela denna bilaga är annons från gröna bilister i samarbete med newsfactory MEDIA GROUP

ANNONS

MÄRKE FÖR MÄRKE

Gröna Bilisters Gröna Guide till Genèves bilsalong

1. Volkswagen XL1 Enlitersbilen, som förbrukar under en liter bränsle per tio mil, är här! En laddhybrid på bara 795 kg, med rekordlåga luftmotståndet 0.189 och plats för två. Men bara 50 ska byggas, priset okänt.

Direkt från Genèves bilsalong samlar vi här information om bilmärken, bilar och teknik med grön prägel. En del är baserat på allmänt tillgänglig information, annat är sådant vi själva snappat upp. Text och foto: martin prieto beaulieu, mattias goldmann

2. Citroën-Peugeot Hybrid Air

3. Renault ZOE

4. Hyundai ix35 FCEV

Citroën och Peugeot (PSA) lagrar överskottsenergi i form av tryckluft, fungerar som en hybrid men kostar mycket mindre, behöver inga batterier och tar mindre plats. I stadstrafik minskar förbrukningen med 45% jämfört med en konventionell bensinbil, och ett snitt på 0,2 liter milen är möjligt. Tekniken börjar säljas 2016, i bilar i storleksklassen Citroën C3 eller Peugeot 2008. Känns som att detta är sättet att få ner förbrukningen på mindre bilar utan att ruinera sig!

Renault Zoe är den mest överkomliga elbilen på marknaden; i Sverige bör den kosta kring 150 000 kronor efter supermiljöbilspremien, batterierna hyrs separat. 200 km räckvidd, toppfart över 130 km/h. Enkel och plastig – men äntligen en elbil för folket!

Hyundai visar nummer ett av tusen bränslecellsbilar de ska bygga de kommande tre åren. ix35 FCEV kommer att leasas ut till speciella kunder, den allra första används från april av Köpenhamn stad. Från 2015 ska Hyundai sälja bränslecellsbilar till vanligt folk. Det påstår andra också, men Hyundai är först.


ANNONS

hela denna bilaga är annons från gröna bilister i samarbete med newsfactory MEDIA GROUP

ANNONS

5

5. Tesla Model S

6. Audi A3 G-tron

7. Nissan Leaf

Goda nyheter från Tesla: Model S börjar levereras i Europa från juli, och den som beställer nu får sin bil innan årsskiftet. Dessutom ska Tesla sätta upp superladdare över hela kontinenten, där Teslaägare laddar snabbt och gratis. Över 1000 norrmän har redan nappat, i Sverige är förmånerna sämre och efterfrågan lägre. Synd!

Audi producerar ”e-gas”, syntetisk metangas av koldioxid och väte, som i sin tur produceras genom elektrolys av vatten. Elen kommer från ny vindkraft, vilket ger totala utsläpp på 30 g CO2/km. Gasen ska användas i 1500 A3 G-tron, som egentligen är en gasbil, men det tycker inte Audi. Strunt samma, marknaden får en attraktiv gasbil till!

Leaf är förbättrad på över hundra punkter, bland annat med 200 km räckvidd, fyra timmars laddtid och 30 liter större bagageutrymme. Bilarna för Europa tillverkas nu i Storbritannien, med fjädring och utrustning anpassad för den europeiska marknaden.

8. BMW i3 i3 börjar säljas i höst och inleder därmed BMW:s satsning på elbilsmärket ”i”. i3 är den första överkomliga (nåja!) bilen med kolfiberkaross, vilket sparar vikt, ökar räckvidden, höjer toppfarten och förstärker körglädjen. 170 hästar bör räcka och bli över, synd bara att bilen börjar kännas lite gammal redan innan den kommit ut.

JOKER!

9. Edag LCS

10. Land Rover Electric

Joker: Toyota i-Road

EDAG visar Light Car Sharing, en bil speciellt utvecklad för korttidshyror och bilpooler. Ingen tillverkning är aktuell, men när nästan alla andra designhus visar extrema sportbilar är det uppfriskande att någon satsar på bilpoolskoncept. Eldriven förstås.

Ur-Land Rovern Defender visas i elversion, med 70 kW elmotor och 27 kWh litiumbatterier, vilket räcker till 80 km, eller åtta timmar i terräng. Terrängegenskaperna är lika bra som alltid, lågväxel behövs inte längre och man kan smyga mycket närmare lejonen på safari än förut. Tyvärr blir det ingen serieproduktion, men räkna med att tänket hamnar i andra, mindre terrängbilar!

Eftersom vi inte vet om det är bil eller mc, får i-Road inte vara med på listan. Trehjulig och eldriven i alla fall, som aktivt lutar i kurvorna, framhjulen styr individuellt och bakhjulet styr emot för maximal smidighet.   Vardera framhjul har en 2kW elmotor, räckvidden är 50 km vilket räcker för de flesta resor. Laddning från uttaget tar tre timmar. Produktion är minst sagt osäker, men vi hoppas inspirationen för supersmå bilar förverkligas!

MEST SAKNADE PÅ BILSALONGEN

1. VW e-Golf. Volkswagen visar åtskilliga Golf-versioner, men inte elversionen trots att den snart börjar säljas. Varför?

2. Ford Focus Electric. Ford visar åtskilliga Focus-versioner, men inte elversionen trots att den snart börjar säljas. Varför?

3. Saab. Saab har gått i graven, NEVS syns inte till och Victor Muller gör åter hemska sportbilar hos Spyker.


6

ANNONS

hela denna bilaga är annons från gröna bilister i samarbete med newsfactory MEDIA GROUP

ANNONS

Snart kommer Robin Hoodskatten för bilar! Ta från de smutsiga och ge till de rena. Så funkar en Robin Hood-skatt för bilar, också kallad bonus-malus. Inom något år är skatten verklighet, förutser Gröna Bilister som också har förslag på hur den ska utformas. Text: Mattias Goldmann

– De allra flesta får ingen uppmuntran att byta till en bil som påverkar miljön mindre, och de som tar det stora klivet till en elbil får en alltför liten premie. Samtidigt vill vi inte att det ska gå mer skattepengar till bilar, från skolan och omsorgen. Lösningen är en Robin Hood-skatt för bilar, där bilarna med högst utsläpp finansierar de med lägst klimatpåverkan. Då behöver inte heller Anders Borg bli nervös när omställningen till grönare bilism skjuter fart, säger Mattias Goldmann på Gröna Bilister.   Gröna Bilisters förslag har brett stöd i riksdagen; Centerpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är för det redan idag och snart kommer ett liknande förslag från utredningen om Fossilbränsleoberoende Fordonsflotta.

  – En Robin Hood-skatt för nya bilar är bara något år borta, särskilt som den redan gjort succé i Frankrike vilket betyder att både politiker och bilindustri vet vad som väntar, förutspår Mattias.   De exakta nivåerna för den kommande skatten är inte beslutade, men Gröna Bilister har tagit fram ett förslag med en rejäl bonus för rena elbilar – drygt dubbla dagens supermiljöbilspremie – och lika höga avgifter för utsläppsvärstingarna.   – Den bil som kan gå tjugo mil på el, och som alltid körs på el bör få större premie än den bil som kan gå två mil på el och sen går på bensin och diesel. Med 100 000 kronor i stimulans närmar vi oss den norska nivån, det enda land där elbilarna ännu slagit igenom på allvar, säger Mattias.   Systemet föreslås få åtta steg, så att alla bilköpare uppmuntras att ta minst ett steg i rätt riktning. Bilar som framförs på fordonsgas eller etanol föreslås få 50 % utsläppsrabatt, ganska exakt den faktiska klimatnytta Energimyndigheten anger att de har när de tankas i Sverige. Gröna Bilister föreslår att modellen skärps vart tredje år, så att omställningen hela tiden påskyndas.   – I nuläget skulle Robin Hood-beskattningen ge ett rejält tillskott till statskassan, eftersom

Miljöbästa Bilar 2013 Miljöbästa Bil är rekordjämt, och för första gången någonsin är totalsegern delad. Gasdrivna Volkswagen Passat TSI Ecofuel och laddhybriden Volvo V60 Plug-in är Miljöbästa Bil 2013. Totalt var 42 bilar nominerade. Volvo V60 Plug-in Hybrid är också Miljöchefsjuryns val medan Volkswagen Passat TSI Ecofuel är barnfamiljernas. De delar totalsegern före Volvo V60 Flexifuel som är motorjournalisternas val, och Volvo V40 Cross Country diesel, som är 65-plus-juryns val. Därefter

bara tio procent av alla nya bilar skulle få bonus. Men det finns bonusberättigade miljöbilar i alla storleksklasser, på alla drivmevdel och från många märken, så när Robin Hoodskatten börjar gälla kommer många att välja grönare bilar, säger Mattias.   Förslaget gäller enbart nya bilar, men Gröna Bilister bedömer ändå att andrahandsmarknaden för bilar med höga utsläpp försämras framöver.   – Oljan och därmed bensinen och dieseln blir snabbt dyrare, och allt färre vill i onödan bidra till klimatförändringarna. Den som skaffar sig en utsläppsvärsting får räkna med ett rejält hål i plånboken när det är dags att sälja. ●

Miljöbästa Bilar 2013-listan anger varje bils högsta och lägsta faktiska utsläpp, beroende på var bilen tankas, utöver bilens certifierade utsläppsvärde och verkliga normalvärde.

100 000 kr 40 000 kr 20 000 kr 10 000 kr

96-130 g /km

0 kr

131-150 g /km 151-180 g /km 181-250 g/km >251 g /km

10 000 kr 20 000 kr 40 000 kr 100 000 kr

1:a

1:a

Foto: volkswagen

Volkswagen PASsat TSI Ecofuel

3:a

Foto: volvo

Volvo V60 Flexifuel

Foto: volvo

Volvo V60 Plug-in

4:a

Foto: volvo

Volvo V40 Cross Country diesel

6:a

7:a

Kriterier för Miljöbästa Bilar 2013 • Uppfyller miljöfordonsdefinitionen 2013 • Högsta betyg (fem stjärnor) i Euro NCAP, eller 5+2 enligt gamla systemet • Kan levereras till kund senast 1 januari 2013

<25 g/km 26-50 g/km 51-80 g/km 81-95 g /km

VINNARNA

följer Peugeot 508 e-Hdi RXH, Ford Focus Flexifuel och Toyota Prius Plug-in Hybrid. Miljöbästa Bilar 2013-listan kan användas av importörer, bilhandlare, uppköpare och enskilda konsumenter som en inköpsguide för miljösmarta bilar.

Förslag från Gröna Bilister

Foto: ford

Ford Focus Flexifuel

Foto: toyota

Toyota Prius Plug-in Hybrid

5:a

Foto:Peugeot

Peugeot 508 e-Hdi RXH

Mil jöbästa bil 2013-lis tan k an l addas ner på w w w.grona bilister.se


För dig som inte tycker det är så tufft att köra runt med en förbrukning på 0,21 liter per mil. Köp till ett fräsigt klistermärke.

Förklaringen till den låga förbrukningen är att Prius Plug-in Hybrid går på ren el i upp till 25 kilometer, helt fri från utsläpp. Men till skillnad från en vanlig elbil behöver du aldrig oroa dig för driftstopp; vid längre sträckor tar hybridmotorn automatiskt över. Batteriet laddas fullt i ett vanligt eluttag på bara 90 minuter, och oavsett om du har tuffat till bilen med ett fräsigt klistermärke eller inte, så är det bara att trycka på startknappen och köra. Sedan kan du glädjas åt en dynamisk halvkombi och allt annat bra som kommer med köpet av en Toyota.

BRÄNSLEFÖRBRUKNING VID BLANDAD KÖRNING 2,1 L/100 KM (VIKTAT), UTSLÄPP CO2 FRÅN 49 G/KM (VIKTAT) VID BLANDAD KÖRNING. MILJÖKLASS HYBRID. VI RESERVERAR OSS FÖR PRISÄNDRINGAR OCH TRYCKFEL. BILEN PÅ BILDEN ÄR EXTRAUTRUSTAD.


8

ANNONS

hela denna bilaga är annons från gröna bilister i samarbete med newsfactory MEDIA GROUP

ANNONS

”Forskning visar att ett ökat resande med kollektivtrafik också ger bättre hälsa eftersom man ofta går och cyklar till hållplatser eller stationer.”

VAR MED OCH PÅVERKA MED DITT FÖRETAG! Inte bilen under milen

Vågar ditt företag anta utmaningen? Gröna Bilister upprepar nu succékampanjen ”Inte Bilen Under Milen”. Kampanjen visade på hur både hälsan och miljön kan förbättras genom att ersätta vardagsresor med bil med gång, cykel eller kollektivtrafik. Text: Martin Prieto Beaulieu

– Bilen är en viktig del av transportsystemet och ska användas där den gör mest nytta – på längre avstånd och där kollektivtrafiken inte är tillräckligt tät. Men 70 procent av alla resor är kortare än 5 kilometer. Att minska användande av bil för kortare resor bra för både miljö och för folkhälsan genom ökad gång och cykling. Ökat resande med kollektivtrafik ger också bättre hälsa eftersom man ofta går och cyklar till hållplatser eller stationer, säger Joanna Dickinson som är ledamot i Gröna Bilisters styrelse.   Gröna Bilister har fått projektmedel från Naturvårdsverket för en uppföljande kampanj, kallad ”Inte bilen under milen”. Den kommer att rikta sig både till allmänheten och till större arbetsplatser i Stockholm. Tanken är att på uppmuntra personal, som har arbetsresor kortare än en mil, att pröva att resa med andra sätt än bil, eller att ibland helt spara in en arbetsresa genom att distansarbeta. Detta

kommer att ge hälsoeffekter genom ökad fysisk aktivitet i vardagen i samband med att man reser till jobbet. Varför jobbar Gröna Bilister med att få människor att ställa bilen ibland? – Den gröna bilisten är den smarta bilisten – smart för miljön och smart för det egna livspusslet. Den gröna bilisten använder fordon och bränslen med så lite miljöpåverkan som möjligt. Den gröna bilisten är också en person som tänker igenom sina transporter. Ofta är det i en storstad smartare för miljön, vardagspusslet och den egna plånboken att helt enkelt ställa bilen, säger Joanna Dickinson.   Kampanjen ska visa möjligheter att resa smart till arbetet och vilka nyttor som det kan ge för den enskilde, för företagen och för samhället. Förutom bättre hälsa kan också bilköerna minska i rusningstid och det är bra för både samhällsekonomin och miljön. Företagen gör vinster genom friskare personal, minskade kostnader för parkeringsplatser, och också genom ökad produktivitet när mindre viktig arbetstid går till spillo i bilköer.   Kampanjen ska ge kunskap och inspirerande exempel till utvalda företag och pendlare. Det handlar om att sprida kunskap om nyttorna för miljö, klimat, hälsa och ekonomi av att avstå bilen på korta sträckor och istället gå, cykla och använda kollektivtrafiken.   Inom kampanjen planeras ett stort antal aktiviteter. ”Företagsutmaningen” är en av

Vägtrafik i storstäder orsakar en rad miljö- och hälsoproblem Klimatpåverkan genom utsläpp av växthusgaser. Transportsektorn står för ca 40% av de svenska utsläppen av växthusgaser (2010) och vägtrafiken står för den största delen. Partiklar (PM 10) och kväveoxider i utomhusluften från vägtrafikens avgaser och slitage av vägbanan orsakar hälsoproblem som lungsjukdomar och luftrörsbesvär. Barriäreffekter för människor, djur och växter. Trängsel. Vid kökörning ökar utsläppen av luftföroreningar från vägtrafik och förseningarna kostar samhället stora belopp. Trängseln i vägnätet i Stockholm beräknas kosta samhället 1,8 miljarder kronor per år enligt myndigheten Trafikanalys. Fler miljöproblem som försurning, marknära ozon och övergödning som också är negativa för samhällets ekonomi, bl a genom sjukvårdskostnader.

dessa. Större arbetsplatser eller företagskluster i de centrala delarna av Stockholm kommer att värvas till kampanjen. Personalen kommer att uppmuntras på olika sätt att pröva att ändra sitt resande, någon dag eller flera dagar i veckan. Hur det går för företagen ska kunna följas och stöttas på Facebook och andra media.   – Vi tänker t ex att man skulle kunna pröva formatet ”Bilfri onsdag”, säger Joanna Dickinson. Genom Facebooksidan ska allmänheten få kunskap om hur man kan spara miljö, tid, pengar och hälsa genom att ställa bilen för resor under milen. Alla som vill kan delta i kampanjen via Facebook-sidan.   Det kan finnas många praktiska hinder för att resa på annat sätt än med bil till sitt jobb, säger Joanna. En viktig del av kampanjen är att deltagarna ska kunna tipsa om brister de hittar i gång- och cykelvägnätet och i kollektivtrafiken och som behöver lösas för att det ska gå lättare att gå, cykla och åka kollektivt till jobbet. Dessa synpunkter kommer att sammanställas och föras vidare till dem som har ansvar. ●

Kampanjen pågår hösten 2013 till sommaren 2014. Är ditt företag intresserat av att medverka, kontakta Gröna Bilister: joanna.dickinson@gronabilister.se


TESTA DEN N ENKLA VÄGE

Hämta EcoDriving LITE till din smartphone! 5813021

EN ELCYKEL FÖR ALLA

Använd EcoDriving LITE vid din bilkörning och du får feedback på ditt eget körsätt.

Du sparar både pengar och miljön!

Vårt mål är att göra ditt liv lite enklare och friare. Med en EcoRide kommer du fram frisk och fräsch till jobbet, eller varför inte ta nästa lunch i det fria på toppen av berget med blicken ut över stan. Prova själv så kommer du förstå precis vad vi menar.

Hämta appen utan kostnad!

iPhone

Android

EN PR RE OV S K AV A T ÖR 15 ILL OC 00 ET H V 0 T IN KR VÄ N .* R DE

WWW.ECORIDE.SE

OPEL ecoFLEX

MILJÖBILAR FÜR ALLE. Tysk kvalitet i alla storleksklasser, från 154 900 kr. Insignia, Corsa, Astra, Zara Tourer.

Nu har vi miljöbilar i alla storleksklasser, från kompakta Corsa till Astra och rymliga Insignia. Bilar som de senaste tre åren toppat DEKRA:s rapport över kvalitet och hållbarhet. Miljöbilar av tysk kvalitet i absolut världsklass helt enkelt. Välkommen in och provkör så är du med och tävlar om en resa för 15 000 kr. opel.se

Opels moderna miljöbilar uppfyller de nya reglerna som infördes 1 januari 2013 och nns från 154 900 kr (Corsa ecoFLEX). Bränsleförbrukning och CO2 -utsläpp blandad körning: Insignia 4,3–4,5 l/100 km, 114–119 g/km. Corsa 3,3–3,4 l/100 km, 88–89 g/km. Astra 3,7–4,0 l/100 km, 99–105 g/km. Zara 4,7 kg/100 km (förbrukning i kg gas), med biogas i tanken är CO2 -utsläpp knappt mätbart och även med naturgas (CNG, Compressed Natural Gas) är utsläppet lågt: 129 g/km, vilket innebär att Zara 1.6 CNG uppfyller Euro 5-normen. *Provkör valfri Opel och fråga din Opel-säljare om en tävlingskod och skriv in den på www.tavlamedopel.se, tillsammans med din motivering. Lycka till!


ANNONS

hela denna bilaga är annons från gröna bilister i samarbete med newsfactory MEDIA GROUP

Foto: Timo Julku

Miljöarbetet, som inleddes redan 1996 då stadsbussarna började köra på egenproducerad biogas, går som en grön tråd genom Trollhättans verksamheter. Här finns politiker som vågar fatta de gröna besluten och driva dessa viktiga frågor. Till exempel var kommunen först i landet med att ta hand om hela den kedja som krävs för att kunna köra fordon på gas – allt från rötning, uppgradering och ledningar till långsamtankning för bussar och tankstationer för bilar. Ett stort pågående projekt är Biogas Brålanda, Sveriges första helhetslösning för lantbruksproducerad biogas. Hela kedjan från ladugården till bilisterna är nu igång på Dalboslätten. Bakom Biogas Brålanda står ett 30-tal visionära lantbrukare, kommuner och Trollhättan Energi.   – Vårt energibolag Trollhättan Energi är majoritetsägare i bolaget och i allra högsta grad involverade. Nu kan vi tanka biogas som producerats från gödsel, för-

klarar Rose-Marie Sandstedt.   För att ytterligare befästa Trollhättan som en innovativ stad som arbetar för framtiden har ett nytt utbildningskoncept för alla förskolor och grundskolor tagits fram. Konceptet – som handlar om avfall (sopsortering), vatten- och avloppsrening och biogas – har tagits fram av Trollhättans Stad och Trollhättan Energi i samarbete med Innovatum Science Center och en referensgrupp med lärare.   – Vi vill fortsätta lyfta miljöfrågorna och inte minst biogasen som fordonsbränsle, säger Rose-Marie Sandstedt och citerar ur boken om trollet Milo som delas ut till alla 5-åringar.   – ”Man kan säga att biogas är en magisk gas som gör att bilar, bussar och sopbilar kan rulla utan att smutsa ned skogen och naturen utan att lukta illa.”   Kommunens miljöfokus har uppmärksammats vid ett flertal tillfällen. Till exempel har Trollhättan utsetts till Sveriges bästa kommun för sitt arbete med att minska bilismens miljöpåverkan i Gröna bilisters kommunrankning både 2011 och 2012. Rose-Marie Sandstedt konstaterar att det framför allt är kommunens upphandlare som ska ta åt sig äran.   – Det är framför allt en aktiv offentlig upphandling som ser till att lyfta biogasen och vår upphandlingsavdelning är supervass på det, säger hon stolt. ●

Världens största rally för elbilar Köpenhamn – Helsingör – Helsingborg – Landskrona – Malmö

Text: Linnéa Ro

Trollhättan satsar på hållbar utveckling i skolan Trollhättan var först i landet med att ha ett fullskaligt kretslopp när det gäller biogas. Nu satsar kommunen på att utbilda de yngsta i hållbar utveckling.   – Barnen är vår framtid, säger Rose-Marie Sandstedt, Agenda 21-samordnare.

”Okej... Man ka n säga att biog as är en magis gas som gör at k t bilar, bussar och sopbilar ka rulla utan att n smutsa ner sk ogen och natur utan att lukta en illa”, säger Tov a. ”Ja, alltså de du kallar lådo som r”, tillägger L eo. ”Hur gör man den magiska ga Milo. sen?” frågar Leo och Tova fnissar och blir röda i ansiktet ”Av bananskal . och bajs!” säge r de i kör. ”Men det är in te bara för biog asens skull man ska sortera sop orna, utan för naturens skull. man inte sorter Om ar utan slänge r skräpet hulle buller så kan n r om aturen och skog en förstöras.” ”Jag vill inte at t skogen ska fö rstöras. Jag bor ju där... Men va d kan man gö ra för att skog och naturen sk en a må bra?” un drar Milo.

www.trollhat tan.se www.trollhat tanenergi.se

Oresund Electric Car Rally/OECR 1–2 juni • www.oecr.org Bakom Oresund Electric Car Rally står en bred och slagkraftig konstellation aktörer i Öresundsregionen. I Interreg projektet E-mission samverkar Köpenhamns kommun, Region Hovedstaden, Malmö stad, Region Skåne, HM Skåne, Helsingborgs stad och Öresundskraft AB. Projekt E-mission verkar på olika sätt för att skapa uppmärksamhet kring och öka användandet av elbilar. Målet är fler elbilar på våra vägar, helt enkelt. Oresund Electric Car Rally har blivit vårt gemensamma flaggskepp och det är vi stolta över! Men vi vill mer.   Tillsammans arbetar vi nu på en strategi som ska bana väg för en gemensam laddinfrastruktur för elbilar i Öresundsregionen. Visst låter det spännande? I ett framtidsperspektiv är detta helt nödvändigt. Elbilen är en hörnsten i en fossilfri

Följ oss på www.oecr.org

ANNONS

ll, Illustration : Marcus Jern er

10

fordonsflotta. Danmark och Norge är inspirationskällor; där rullar jämförelsevis många elbilar på vägarna. Varför? Bland annat tack vare resoluta beslut på nationell nivå som banat väg för en utveckling där ”bensinbilar” i allt snabbare takt byts ut mot elbilar.   Vägen till en fossilfri fordonsflotta kan tyckas lång. Den sträckan skulle dock kunna bli väsentligt kortare om elbilen vore ett realistiskt alternativ när bilen ska bytas. Det är den inte idag. Elbilen är för dyr för de allra flesta. Vad säger du? Skulle du också köpa elbil om priset var mer överkomligt?   Ja, vi har många utmaningar på agendan! Nu närmast vårt elbilsrally runt Öresund. Och vi är i gott sällskap. Oresund Electric Car Rally är nästan fullt, redan nu. Vi gläder oss! ●


ANNONS

hela denna bilaga är annons från gröna bilister i samarbete med newsfactory MEDIA GROUP

ANNONS

miljösatsning

Fler elbilar till Tyresö Tyresö kommun fortsätter sin satsning på elbilar och förnyelsebara energikällor. I oktober invigdes Sveriges första publika snabbladdningsstation och nu har kommunen beställt ytterligare åtta elbilar.   – Elfordon är det naturliga nästa steget och vi vill vara med från början, säger miljö- och trafikchef Göran Norlin. Den nya snabbladdningsstationen, som byggts i samarbete med Vattenfall, drivs helt av förnyelsebar energi från Vattenfalls vindkraftpark Lillgrund samt från solceller på stationens tak. Göran Norlin konstaterar att laddstationen redan har över 20 abonnenter.

”Det är en jättegrej som handlar om en minskning med tusentals ton koldioxid.”

  – Intresset beror på att bilarna alltmer börjar rikta sig mot privatbilister. Tidigare har de varit väldigt små och dyra, men nu med hybridbilarna är även privatbilister intresserade. Elbilarna har väldigt låga förmånsvärden och med en drift som är ungefär två kronor milen blir alltfler nyfikna, säger han.   För att så många som möjligt ska få chansen att pröva den nya snabbladdningsstationen erbjuder Vattenfall och Tyresö ett testabonnemang då användaren kan ladda helt kostnadsfritt under sex månader. Att ladda bilen i laddningsstationen tar 15–30 minuter och den som har bråttom kan välja att bara ladda bilen några minuter, för att ”fylla på”. Allt som krävs är ett abonnemang och ett laddkort eller, inom kort, en mobilapplikation.   – Det är väldigt smidigt. Man loggar in, pluggar in bilen, gör sitt ärende i centrum och när man återvänder är bilen laddad, säger Göran Norlin.   En snabbladdningsstation kommer inte minst till användning nu när kommunen utökar sin flotta av elbilar. Förra årets inköp av två elbilar har kompletterats av en beställning på ytterligare åtta bilar.   – Vi har en politisk vilja på att vi ska satsa på elbilar samtidigt som vi fasar ut våra äldre bilar, säger han.

Samordnad varudistribution och vindkraft Fredrik Saweståhl, kommunstyrelsens ordförande (M), gillar de nya elbilarna och snabbladdningsstationen.   – Elbilar är helt i linje med vårt klimatarbete, säger han och tillägger att kommunen arbetar målmedvetet för en samordnad varudistribution.   – Vi har tagit ett par rejäla kliv i rätt riktning och det kommer att införas successivt redan från 2014. Det är en jätte-

grej som handlar om en minskning med tusentals ton koldioxid, konstaterar han.   I dagarna klubbades också ett beslut om att köpa ett planerat vindkraftverk i Dalarna som kommer att täcka en stor del av kommunens energiförbrukning. ●

www.tyreso.se

Upplands Väsby:

Den första elbilen är på plats Upplands Väsby är en av få kommuner i landet som miljöcertifierat hela sin verksamhet enligt ISO 14001. Nu tar kommunen nästa steg för att bidra till en hållbar miljö genom att erbjuda sina medarbetare möjligheten att köra elbil. Bilen, som är en Renault Kangoo, ingår i kommunens bilpool och har en räckvidd på 12-13 mil. I bilpoolen finns redan miljöbilar som drivs på etanol eller gas. – Elbil passar kommunens bilpool bra då körsträckorna oftast är inom gränsen för vad den klarar av, säger Johan Magnusson, (C) kommunalråd i Upplands Väsby.   Bilen är en del av kommunens strategi att nå en fordonsflotta där minst 75 pro-

”Vi har valt ut åtta områden där kommunen har stor miljöpåverkan och där vi arbetar väldigt aktivt.”

cent av bilarna går på förnybara bränslen eller el. Många av kommunens bilar behöver förnyas inom de närmsta åren och fler elbilar tar då plats i bilpoolen.   – Upplands Väsby kommun arbetar aktivt på flera områden med miljöfrågorna, vi är ISO-certifierade, har valt att köpa egen vindkraft och har tydliga miljömål när vi upphandlar tjänster. Att vi nu också köper in elbilar är en del av det strategiska miljöarbete som vi tycker är så viktigt, säger Björn Eklundh, kommundirektör Upplands Väsby kommun. Ett mer systematiskt miljöarbete Att kommunen sommaren 2010 blev miljöcertifierad enligt ISO 14001 innebar startskottet för ett mer systematiskt miljöarbete som i dag utgör en stabil grund i arbetet för ett mer hållbart samhälle.   – Vi har valt ut åtta områden där kommunen har stor miljöpåverkan och där vi arbetar väldigt aktivt, berättar kommunens miljöstrateg Eva Bergh. Exempel på vad vi hittills gjort, förutom att bygga vindkraftverk och införa en kommunal bilpool, är att vi de senaste tre åren genom lokal- och energieffektiviseringsåtgärder sparat energi motsvarande 200 villahushåll. En stor satsning görs på matavfallsinsamling från hushållen för att kunna producera mer biogas   – Vi arbetar också med Klimatavtal

Väsby där företag åtar sig att kartlägga och minska sin energianvändning i fastigheter och transporter. Det är ett sätt för oss att visa att vi från kommunens sida inte kan lösa klimatfrågan själva. Vi behöver hjälp från flera aktörer och då är företagen viktiga.   Upplands Väsby är en kommun som gärna vill vara ett föredöme och visa framfötterna beträffande miljöfrågorna. Men en förutsättning för att nå ett mål där 75 procent av fordonsflottan under 3,5 ton går på förnybar energi är att tekniken finns tillgänglig.   – När det gäller större fordon är det i dag svårt att hitta sådana som uppfyller

de miljökrav vi vill ställa. Det är väldigt viktigt att marknaden hänger med i utvecklingen, säger Eva Bergh. ●

upplandsvasby.se • facebook.com/upplandsvasby twitter.com/upplandsvasby

11


trafik&miljöfordon

De gröna bilarna i Göteborg

Göteborg ligger i topp i landet när det gäller hållbara transporter. Det finns det ranking som visar. Men inget bra som inte kan bli bättre: Om två år, 2015, ska Göteborg vara en stad med ännu grönare bilar.

Alltid en bilpool nära dig

Nöjd bilpoolsanvändare – Nina Bruin från Västra Göteborgs stadsdelsförvaltning

Bilpool är ett alltmer populärt alternativ till att äga en egen bil, för privatpersoner såväl som företag. I miljöbilsarbetet i Göteborg är målsättningen att senast 2015 ska det vara högst 400 meter till en bilpool. Med en bilpool i närheten kan både privatresandet och tjänsteresor få en ny karaktär. Argumenten för företag att ansluta sig till en bilpool eller att installera en egen istället för att använda tjänstebilar eller kostsamma milersättningar sparar företagets pengar. Samtidigt stärks miljöprofilen – en allt viktigare del av företagets varumärke. Bilarna i en bilpool är moderna, trafiksäkra och välutrustade. De ger en bra arbetsmiljö för användarna. Nya fordon har lägre bränsleförbrukning och effektivare avgasrening än många privata fordon. Det ger miljöbesparingar och bidrar till företagets miljöarbete.

Göteborg testarena för framtidens bussar

ISA minskar fordonens miljöpåverkan

Vid varje ändhållplats snabbladdas bussarna med el. Sedan kan de köra större delen av sträckan till nästa ändstation på enbart el. De nya Hyperbussarna är ett första steg mot helt eldrivna stadsbussar. Och Göteborg är testarena för den nya tekniken.

ISA är förkortningen för ”intelligent stöd för anpassning av hastigheten”. Det är en teknik som mäter bilens hastighet och varnar föraren när hastigheten överstiger den tillåtna. Göteborgs Stad har beslutat sätta in ISA-utrustning i alla nya bilar som köps och långtidshyrs. ISA har provats i flera år av Trafikverket, kommuner, transportföretag och taxi. Det är ett utmärkt sätt att lugna ner trafiktempot och sänka transportkostnaderna.

Just nu rullar den nya generationens laddhybridbussar på gatorna i Göteborg. Under en 10 000 timmar lång testperiod ska tre s k Hyper Bus från Volvo trafikera en av busslinjerna i staden.

rustade med större och mer energioptimerade batterier, klarar de sedan merparten av sträckan till nästa ändstation, också den utrustad med en snabbladdare. – Eftersom en elmotor är mycket bättre på att omvandla energi till rörelse än vad förbränningsmotorn är, så vill vi köra så mycket som möjligt med elmotorn. Elen som vi tankar produceras med lokal vindkraft, säger Fredrik Persson, projektledare på Göteborg Energi. Laddhybridbussarna minskar energiförbrukningen med 65 procent och

Hyper Bus står för Hybrid and Plugin Extended Range Bus System. Till skillnad från tidigare modeller kan de köra mycket längre på eldrift och det minskar användningen av diesel som är den andra energikällan i bussarna. I korthet innebär det att bussarna under sju minuter snabbladdas vid varje ändstation. Eftersom de är ut-

utsläppen av växthusgasen koldioxid med 75 procent jämfört med vanliga dieselbussar. De är dessutom betydligt tystare än de vanliga bussarna, vilket gör att de lämpar sig för stadskörning. Testen av de nya bussarna gör att Göteborg befäster sin roll som en föregångsstad i utvecklingen av hållbara transporter.

Målet: Helt fossilfria transporter Renova behandlade förra året totalt 833 000 ton avfall och återvinningsmaterial. En viktig del i företagets eget miljöarbete är att transportera avfallet i bilar med så liten miljöpåverkan som möjligt. Målet är helt fossilfria transporter redan 2015! Redan idag är 75 procent av bränslet som används i Renovas fordon förnybart. Samtliga gasbilar tankas med grön gas och bilar med enbart dieseldrift tankas med RME, ett rapsbaserat bränsle. Det ger en väsentlig reduktion av klimatpåverkande växthusgaser. Även fordonen i sig blir hela tiden grönare. Det kanske tydligaste exemplet är den fullhybridsopbil som ”smyger” fram i centrala Göteborg. Eftersom den lastar och komprimerar med el och kan köras på enbart el upp till omkring 20 km/h, minskar

utsläppen väsentligt. Energiförbrukningen är dessutom 30-35 procent lägre än för en konventionell sopbil.

Renovas fullhybridsopbil lastar och komprimerar med el och kan köras på enbart el upp till omkring 20 km/h.

Miljöfordonsarbetet i Göteborg drivs av en samverkansgrupp. I den ingår trafikkontoret, miljöförvaltningen, Renova, Gatubolaget, Göteborg Energi, Parkeringsbolaget och Business Region Göteborg.

Stoppa ett träd i tanken

Just nu byggs biogasanläggningen GoBiGas i Göteborgs hamninlopp. Biogasen ska produceras genom förgasning av restprodukter från skogsbruket, grenar, toppar och flis. I anläggningen omvandlas det till en brännbar gas som sedan vidareförädlas till biogas. Det ger en gas med hög kvalitet som kan distribueras ut på det befintliga gasnätet. Anläggningen planeras vara i drift i slutet av året. Eftersom biogasen framställs av förnyelsebara källor bidrar den inte till att öka utsläppen av koldioxid. Dessutom återvinns värmeöverskottet från anläggningen i form av fjärrvärme till fjärrvärmenätet.Den aska som uppkommer i anläggningen ska om det är möjligt, återföras till skogen som gödningsmedel och kompensation för det biobränsle som tagits ut. Göteborg Energi, som driver projektet, skulle om man fortsätter med en större anläggning, kunna leverera minst 1 TWh biogas år 2020. Det motsvarar bränslet som behövs för cirka 100 000 personbilar som kör 1 500 mil om året. Eller alla Västtrafiks bussar. Redan idag säljs biogas framförallt som fordonsbränsle till personbilar, bussar och lastbilar, där den gör störst miljönytta. Läs mer om projektet på www.goteborgenergi.se eller www.gobigas.se.

Göteborgs Stad. Tel. vx 031-365 00 00. e-post miljofordon@trafikkontoret.goteborg.se, www.goteborg.se


ANNONS

hela denna bilaga är annons från gröna bilister i samarbete med newsfactory MEDIA GROUP

ANNONS

13

OPINION

Dags att redovisa klimatpåverkan och ursprung vid pumpen Vi kan läsa på fiskpaketet i frysdisken var torsken är fångad. Vi kan välja kravmärkt kaffe. Vi kan jämföra sockerinnehållet i olika sorters müsli och rättvisemärkt choklad. Men vi kan inte jämföra bränslenas klimatpåverkan när vi tankar. Vi vet ingenting om förhållandena vid produktionen eller varifrån råvarorna kommer. Det är dags nu! Numera finns ett etablerat system inom EU att beräkna ett drivmedels klimatpåverkan i livscykelperspektiv (well-to-wheel). Drivmedelsbolagen ska varje år rapportera ursprung och klimatpåverkan hos sina biodrivmedel till Energimyndigheten, och garantera att vissa klimat- och naturskyddsvillkor respekteras. Kraven på de fossila drivmedlen har halkat efter, men ursprungsland måste redovisas.   – Informationen finns, säger Jakob Lagercrantz, ordförande i Gröna Bilister. Det är dags att konsumenterna får ta del av den. Får vi göra upplysta val kan vi sopa bort de sämsta alternativen från marknaden. Ta till exempel den sämre majsetanolen från USA som har låg klimatnytta, eller olja från Sibirien, där stora läckage förstör naturen och försämrar lokalbefolkningens livsvillkor.

Foto: Martin Prieto Beaulieu / montage C2

Vad bör redovisas i en hållbarhetsdeklaration? Innehåll: Hur mycket biodiesel innehåller dieseln? Hur mycket fossil naturgas innehåller fordonsgasen? Klimatpåverkan: Växthusgasutsläppen well-to-wheel för den färdiga drivmedels­ blandningen Ursprung: De viktigaste ursprungsländerna för förnybar och fossil del Råvaror: Är förnybar del tillverkad av odlade grödor eller av rester och avfall? Är fossil del tillverkad av konventionell råolja eller okonventionell olja från tjärsand eller oljeskiffer? Märkningar: Oberoende miljö- och rättvisemärkningar, t ex Svanen Det bästa vore om EU eller Sverige kräver en deklaration av detta slag. Men det finns inget som hindrar att enskilda bolag går före. Då kan de konkurrera med drivmedel som har goda hållbarhetsegenskaper.   – Finns det något bättre ställe att ge fyllig informa­tion än vid pumpen? säger Jakob Lagercrantz. När vi står och väntar i snålblåsten har vi inget vettigt för oss. Då har vi tid att begrunda vad vi fyller tanken med och vilka alternativ det finns. ●

Anslut dig till kampanjen på www.facebook.com/JagVillVeta på Facebook eller på www.gronabilister.se

www.volkswagen.se/foretag

Vi sköter resten. Du och dina kollegor på företaget kör bil. Vi tar hand om administration, service, finansiering, försäkring och mycket mer så att du blir fri att använda din tid och kraft till annat. Lösningar för små, mellanstora och stora företag. Enklare kan det inte bli. Du kör bil, vi sköter resten.

FÖR SMÅ FÖR ETAG

FÖR ME LLANSTORA FÖR ETAG

FÖR STORA FÖR ETAG

Volkswagen Leasing

Volkswagen BusinessFlex

Volkswagen Fleet Support

kombinerar vår finansiering med serviceavtal och försäkring. Ett komplett helhetserbjudande. Det enkla sättet att ha bil.

minskar administrationen och samlar dina bilkostnader för 1–10 bilar på en faktura.

ger maximal kontroll med minimal administration för hela din vagnpark.

Volkswagen Finansiering


14

ANNONS

hela denna bilaga är annons från gröna bilister i samarbete med newsfactory MEDIA GROUP

Siemens antar framtidens utmaningar Efter 165 år som världens främsta samhällsbyggare fortsätter Siemens att bidra till utvecklingen inom industri, energi, infrastruktur och vård.   – I dag är demografifrågan, urbaniseringen, globaliseringen och klimatfrågan våra största utmaningar, säger Tina Karlberg, City Account Manager på Siemens. Städernas befolkning växer i snabb takt och det är här mycket av förändringarna måste göras för att våra ambitiösa klimatmål ska kunna uppnås. Energieffektiviseringen och klimatfrågan har alltid varit viktiga frågor för Siemens. Det innebär att företaget i dag kan ta ett hållbart helhetsgrepp på energifrågan. Vare sig det gäller satsningen på förnybar el eller elektrifierad trafik är Siemens hela tiden steget före. För att behålla sin position som marknadsledare satsar företaget över 4 miljarder euro årligen på forskning och utveckling.   – Industrin och transportsektorn är jätteviktiga områden där vi verkligen kan påverka energianvändningen och utsläppen. Det handlar om att producera smartare samtidigt som vi ser till så att behoven minskar, säger Tina Karlberg.

Världsledande inom automation, elförsörjning och drivteknik Vi lever i urbaniseringens tidevarv. De större städerna blir allt attraktivare för människor att bo i. För att skapa en levande stad krävs livskvalitet för de boende, ekonomisk konkurrenskraft och miljömässig hållbarhet. Staden behöver också kunna erbjuda en god och tillgänglig transportinfrastruktur som i framtiden inte får bidra till växthuseffekten. Sveriges mål är att transportsektorn ska vara fossiloberoende 2030.   – För att uppnå fossiloberoende behöver andelen fordon som går på biobränslen och el öka. Vi har utvecklat spårvagnar och tåg i över hundra år, men ser nu också en växande marknad för eldrivna bussar och hybridbussar. Malmös nya superbussar kommer vara biogashybrider som är utrustade med Siemensteknik och vi samarbetar med buss- och lastbilstillverkare som till exempel Scania, för att kunna erbjuda olika typer av eldrift för tung trafik. Parallellt utvecklar vi också drivlina och laddinfrastruktur för elbilar. Här är vi särskilt stolta över vårt samarbete med Volvo Cars, säger Tina Karlberg. ●

ANNONS

”Industrin och transportsektorn är jätteviktiga områden där vi verkligen kan påverka energianvändningen och utsläppen” Tina Karlberg, City Account Manager på Siemens

Läs mer om Siemens 120-års jubileum i Sverige på www.siemens.se/120

www.siemens.se

Taurus Energy medverkar till en kostnadseffektiv och miljövänlig produktion av etanol från skogsoch jordbruksavfall

www.taurusenergy.eu


ANNONS

hela denna bilaga är annons från gröna bilister i samarbete med newsfactory MEDIA GROUP

ANNONS

Är du också för klimatoch ursprungsmärkning av drivmedel? Var med och påverka – skriv under Gröna Bilisters upprop nu!

Jag V ill Veta !

www.facebook.com/JagVillVeta

Alltid fasta priser? - APPsolut! När du laddar ner vår APP reser du alltid till fasta priser, blir prioriterad, kan beställa och resa på de 60 största orterna i landet!

Vad heter APPen? Taxi020 såklart! For iPhone at App Store

Finns för iPhone, Android och Windows Phone. Skanna av QR koden ovan, hämta på din Store eller skicka ett SMS med Taxi020 till 72130

For Android at Google play

15


16

ANNONS

hela denna bilaga är annons från gröna bilister i samarbete med newsfactory MEDIA GROUP

ANNONS

Bränsle

sid 16–18

BRÄNSLESPECIAL drivmedelsRAPPORTEN 2013

På väg mot det hållbara drivmedlet? ”Det är dags för en hållbarhetsdeklaration vid pumpen. Då kan vi konsumenter driva utvecklingen åt rätt håll genom att välja bort de sämsta alternativen.”

Gröna Bilister har i en ny rapport synat bränslebolagen i sömmarna och analyserat den svenska drivmedelsmarknaden. Vet bolagen varifrån råoljan till bensinen och dieseln kommer? Kan de säga hur utvinningen går till? Ställs krav på goda arbetsvillkor vid etanolproduktionen? Text: per östborn

Sedan etanoldebatten blossade upp år 2007 har mycket hänt för att säkerställa att våra biodrivmedel verkligen gör nytta för klimatet och att varken människa eller natur tar skada där produktionen sker. Lagstadgade hållbarhetskriterier för biodrivmedel har börjat tillämpas i Sverige, baserade på EU:s förnybarhetsdirektiv.   Alla svenska drivmedelsbolag bejakar kraven och har fått hållbarhetsbesked från Energi­myndigheten. Flera bolag ställer egna, skarpare krav, och bejakar de tuffare krav som offentliga upphandlare ibland ställer.   Sociala krav omfattas inte av lagen, men bolagen har börjat arbeta med sociala frågor; de har uppförandekoder för sina leverantörer som de följer upp, och de kräver respekt för internationell arbetsrätt. Fossila drivmedel – Men varför slipper de fossila drivmedlen strålkastarljuset? frågar sig Jakob Lagercrantz, ordförande för Gröna Bilister. EU släpar benen efter sig och bolagen tar inte första steget.   – Visserligen har bolagen uppförandekoder även fossila drivmedel, men de kan inte spåra dessa tillbaka till källan. Därmed blir kraven verkningslösa: de kan inte koppla ett givet parti drivmedel till bra eller dåliga produktionsvillkor.   Bolagen arbetar på att ta fram system för att säkra spårbarheten, men det är bråttom. I takt med att nordsjöoljan sinar ökar risken att vi får in olja från diktaturer och från ömtåliga miljöer i Arktis. Snart är också tjärsandsoljan och skifferoljan här – olja som förstör miljö och natur och har betydligt högre klimatpåverkan än konventionell olja.   – Men fuloljan ser likadan ut som vanlig olja och hamnar i samma raffinaderier, fortsätter Jakob Lagercrantz. Bara om leveranserna kan spåras tillbaka till källan kan vi mota Olle i grind. Miljö- och rättvisemärkningar Även för förnybara drivmedel finns förbättringspotential, och Gröna Bilister rekommenderar att bolagen börjar kräva internationellt erkända hållbarhetscertifieringar.   – Roundtable on Sustainable Biofuels certifierar alla biodrivmedel, med system för att garantera rimliga arbetsförhållanden, säkerställa att lokalbefolkningens tillgång till vatten och odlingsbar mark inte äventyras, och skydda den biologiska mångfalden bortom vad EU:s lagstiftning kräver. Vi är över­ tygade om att den som uppfyller dessa krav

Olja

kan vinna marknadsandelar, säger Mattias Goldmann, som för Gröna Bilister granskar utvecklingsländers potential att leverera hållbara biodrivmedel. Konsumentinformation Bolagen är dåliga på att redovisa sitt hållbarhetsarbete för konsumenterna. Inget bolag ger allsidig information om drivmedlens klimatpåverkan och ursprung vid mack. Informationen på hemsidorna är fragmentarisk.   – Det är dags för en hållbarhetsdeklaration vid pumpen, säger Jakob Lagercrantz. Då kan vi konsumenter driva utvecklingen åt rätt håll genom att välja bort de sämsta alternativen.   I väntan på detta försöker vi hjälpa konsumenterna genom att i vår rapport redovisa klimatpåverkan från alla drivmedel på den svenska marknaden. Vi redovisar också klimatpåverkan och ursprung bolag för bolag, i den mån vi lyckats få fram sådana uppgifter. Vilket bränslebolag är bäst? Alla bolag gör bra saker. OKQ8 är bäst på att redovisa det egna hållbarhets­arbetet. St1 satsar på etanol tillverkad av avfall. Statoil väljer aktivt bort sämre förnybara råvaror som amerikansk majsetanol och palmolja. Fordonsgas Svanenmärker sin gas. Svensk Biogas säljer det bästa drivmedlet; deras fordonsgas består mestadels av biogas de tillverkar själva av avfall.   Bolagen är sinsemellan olika och det är vanskligt att jämföra dem. Gröna Bilister vill ändå lyfta fram det bolag som kommit längst utifrån sina förutsättningar. Vissa bolag både producerar och distribuerar drivmedel, medan andra bara distribuerar dem. Preem ligger långt framme på båda fronterna. Därför utser Gröna

– jakob Lagercrantz

Bilister dem till Bästa Bränslebolag 2013.   – Preem har gjort en stor insats genom sin satsning på diesel med hög andel biodiesel gjord av tallolja, säger Jakob Lagercrantz. Nu följer andra bolag efter och andelen biodiesel i dieseln ökar.   Preem arbetar konkret för att minimera växthusgasutsläppen såväl vid produktionen som vid distributionen av bränslena. Målet är det koldioxidneutrala raffinaderiet. De värderar tänkbara förnybara råvaror noga, och säljer E85 och fordonsgas med låg klimatpåverkan. Dessutom är Preem är det enda bolag som ger samlad information om sina egna drivmedels klimatpåverkan på hemsidan. Har ni glömt elen? Vid årsskiftet fanns cirka 1 600 laddbara fordon i Sverige, som förväntas göra av med ungefär 0,01 % av den drivmedelenergi som används på vägarna för persontransporter. Än så länge spelar alltså elen en försumbar roll.   Potentialen för laddbara bilar som drivs av hållbar el är däremot stor. Låt oss ta vindkraftsel som exempel. Sveriges planeringsmål för år 2015 är 10 TWh vindkraft, och riksdagen har antagit en planeringsram för år 2020 på 30 TWh vindkraft. Den sammanlagda energianvändningen hos Sveriges persontransporter på väg år 2010 var 43 TWh. Med tanke på att elfordon har mycket högre verkningsgrad än fordon med förbränningsmotor skulle vindkraften år 2020 i princip kunna driva alla Sveriges bilar. ● Läs Gröna Bilisters drivmedelsrapport här: www.gronabilister.se/hallbara-drivmedel

Vad innehåller rapporten? Granskning av drivmedelsbolagens arbete för att minska drivmedlens klimatpåverkan, säkra spårbarheten och förbättra de sociala villkoren vid produktionen. Vad får konsumenterna veta? Jämförelse av drivmedelsbolagen. Preem utses till Bästa Bränslebolag 2013. Analys av de hållbarhetskrav som ställs vid offentlig drivmedelsupphandling Rekommendationer till politiker, bolag och upphandlare Strategisk analys av möjligheter och begränsningar för förnybara drivmedel, samt analys av sambandet mellan matpriser och drivmedelspriser Drivmedelsstatistik, där den historiska utvecklingen för de förnybara drivmedlen kan följas Information om klimatpåverkan och ursprung hos alla svenska drivmedel, redovisat både för landet som helhet och bolag för bolag Bakgrundsinformation där de grundläggande begreppen förklaras, lagar och regler beskrivs, liksom politiska stötestenar och frivilliga verktyg


ANNONS

hela denna bilaga är annons från gröna bilister i samarbete med newsfactory MEDIA GROUP

ANNONS

17

Bränsle

Strid till sista oljedroppen ILUC splittrar jordbruksnäringen och miljörörelsen Det pågår flera strider inom EU som handlar om drivmedel och klimat. Starka och motstridiga intressen mobiliserar. Text: Per Östborn

I takt med att konventionell råolja blivit dyrare har det blivit lönsamt att producera olja av tjärsand och oljeskiffer. Utvinningen är energikrävande och spär på utsläppen av växthusgaser. EU-kommissionen har lämnat ett förslag där tjärsandsbensin tilldelas 23 % högre utsläppsvärde i livscykelperspektiv (well-to-wheels) än vanlig bensin, och skifferolja tilldelas 50 % högre utsläppsvärde.   Kanada producerar stora mängder tjärsandsolja. De lobbar emot kommissionens förslag. Eftersom bränslebolagen är ålagda att minska växthusgasutsläppen från sina drivmedel med 6 % till år 2020, skulle högre utsläppsvärden medföra att tjärsandsoljan väljs bort. EU har vetenskapen i ryggen, och det finns hopp att de kommer att stå på sig. Indirekta markanvändningseffekter I höstas presenterade EU-kommissionen ett förslag som handlar om utsläpp av växthusgaser till följd av indirekta markanvändningsef-

fekter (ILUC). När man börjar odla energigrödor på en viss plats kan man tänka sig att markanvändningen förändras på en annan plats i världen.   Odling av energigrödor kan t ex föra med sig att den lokala efterfrågan på mat inte längre kan tillgodoses, vilket leder till att närbelägen skogsmark röjs för matproduktion. Skogsröjning och markberedning leder till ett engångsutsläpp. Mycket kol binds i jungfrulig mark, och det frigörs som koldioxid.   Enligt EU:s förslag ska biodrivmedel tillverkade av odlade grödor i livscykelanalyser (well-to-wheels) belastas med schablonutsläpp till följd av ILUC. I målet om 10 % förnybara drivmedel år 2020 ska inte heller odlade biodrivmedel få tillgodoräknas till mer än 5 %. Jordbruksnäringen protesterar, medan delar av miljörörelsen applåderar förslaget.   Gröna Bilister inser att ILUC är en viktig faktor att ta hänsyn till. Odling av energigrödor i stor skala kan öka efterfrågan och pris på jordbruksprodukter så mycket att obrukad mark med högt kolinnehåll odlas upp på andra håll i världen på grund av ökad lönsamhet.   Men att uppskatta sådana utsläpp kräver globala ekonomiska modeller som inte går att validera. Medan klimatpåverkan vid produk-

”Utsläpp till följd av ILUC kan minimeras på strategisk väg, istället för att i förväg betrakta dem som ett fullbordat faktum.” ILUC = Indirect land use change

tion och distribution av ett drivmedel är faktisk och kvantifierbar, beror utsläpp från ILUC på beslut som privatpersoner och politiker tar i framtiden, beslut av vidare karaktär som inte enbart har med drivmedel att göra. Att addera hypotetiska utsläpp till följd av ILUC med faktiska utsläpp vid drivmedels­produktionen är att blanda äpplen och päron.   De globala marknadsmodeller som ligger till grund för schablonutsläppen till följd av ILUC missar också positiva effekter av ökad efterfrågan, som modernisering och effektivisering av jordbruket, liksom möjligheten till politisk styrning. Det finns mycket mark som ligger i träda, som används till onyttigheter som tobak och narkotika, eller på ett ineffektivt sätt, t ex för köttproduktion.   Utsläpp till följd av ILUC kan minimeras på strategisk väg, istället för att i förväg betrakta dem som ett fullbordat faktum. Skarpa sociala hållbarhetskrav bör ställas, så att nya projekt där energigrödor odlas inte minskar den lokala tillgången på mat utan bidrar till att trygga den. Detta minskar risken för nyodling på annat håll. Hållbarhetskriterier av denna typ har tagits fram av Roundtable on Sustainable Biofuels. ● Läs Gröna Bilisters remissvar om ILUC: www.gronabilister.se/remissvar


18

ANNONS

hela denna bilaga är annons från gröna bilister i samarbete med newsfactory MEDIA GROUP

ANNONS

Bränsle

AFRikas bönder: Medbestämmande Syd

”Biobränslen är vår chans – förstör det inte!”

Gröna Bilisters projekt för global hållbarhet på biobränsleområdet

Oljeberoendet gräver djupa hål i afrikanska utvecklingsländers budgetar och hindrar dem att utvecklas. Genom att ersätta olja med biobränslen och exportera överskottet kan Afrika utvecklas. Men EU sätter käppar i hjulet.

Gröna Bilister har sedan 2010 projektstöd från Sida för att samla in synpunkter från tredje världens fattiga bönder; som skulle kunna vara framtidens biobränsleproducenter. Med projektet vill Gröna Bilister bidra till minskade globala klyftor, där den omställning bort från fossila, oljebaserade drivmedel som nu sker ska komma världens fattiga till gagn. Detta arbete hängs upp på flera omvärldshändelser, bland annat:  

Text: Martin Prieto Beaulieu

– Zambia, Kenya, Sydafrika… nästan varje afrikanskt land vill ersätta importerad bensin och diesel med lokalt producerad etanol och biodiesel, berättar Mattias Goldmann som granskar biobränslemarknaden i Syd för Gröna Bilister.   Stora delar av Afrika har underutnyttjad jordbruksmark där grödor för biobränslen kan odlas, vilket skulle ge bönderna en ny inkomstkälla och förnya jordbruket som på många håll har samma låga produktivitet som för hundra år sen.   – En del biobränslen används lokalt i pumpen eller generatorn, annat nationellt för låginblandning och det som blir över ger värdefulla exportinkomster. Afrika har länge odlat exportgrödor, som kaffe eller te, skillnaden är att man nu ersätter dyr importolja.   EU ses som främsta exportmarknaden, efter beslutet att nå 10 % förnybara drivmedel i transportsektorn till år 2020. Men ett nytt

Stockholm Gas öppnar sitt fordonsgasnät Stockholm Gas driver på utvecklingen av fordonsgasmarknaden genom att öppna sitt fordonsgasnät för alla aktörer. Biogasproducenter och tankstationer kan ansluta sig till gasnätet. Nya leverantörer är välkomna att börja leverera gas. Fordonsgas är drivmedlet med bäst miljöegenskaper. Jämfört med bensin och diesel minskar koldioxidutsläppen med 90 procent med biogas och 25 procent med naturgas. Det innebär att biogasfordon är en nyckelfaktor för att nå målet om en fossilfri fordonsflotta 2030. Tidigare var situationen på fordonsgasmarknaden i Stockholm inte tillfredsställande med gasbrist och långa köer på tanksta-

EU:s hållbarhetskrav på drivmedel, som bl.a. inkluderar skydd av särskilt värdefull mark och säkerställd fortsatt livsmedelsproduktion Roundtable on Sustainable Biofuels, som tar fram hållbarhetskrav som ska kunna användas för alla biobränsleråvaror, globalt och i hela produktionskedjan

förslag från EU-kommissionen oroar Afrikas producenter.   – Kommissionen föreslår att max hälften får komma från jordbruksgrödor, resten måste göras med avancerade produktionsmetoder som knappt finns än. Det vore ett slag i ansiktet på världens fattiga. Afrikas bönder kan odla sockerrör eller cassava för etanol, jatropha eller kokosnöt för biodiesel. Ges den marknaden ett tak, stängs nya producenter ute. Det vore oerhört tragiskt, säger Mattias.   En annan diskussion är ”food versus fuel”,

om grödor som kan bli mat ska användas för drivmedel.   – Självklart bör Afrikas småbönder odla sånt som går att äta, och blir det överskott är det utmärkt om det blir drivmedel. Att odla sånt som inte går att äta ökar risken för bonden samtidigt som man blir helt beroende av drivmedelsmarknaden, säger Mattias. ● Läs rapporterna om utvecklingsländer och biobränslen på Gröna Bilisters webb.

tionerna. Det ser bättre ut idag men fortfarande är efterfrågan på biogas större än tillgången på marknaden. Därför vill Stockholm Gas genom utbyggnaden av fordonsgasnätet underlätta för gasbilsförare och samtidigt skapa bättre förutsättningar för biogasproduktion, säger Mathias Edstedt, utvecklingschef på Stockholm Gas.   – Vi har ett sammanlänkat fordonsgasnät från norr till söder i Stockholm och tar nu nästa steg. Vi renodlar vår roll som distributör av gas och har öppnat vårt nät för andra gasleverantörer och vi hoppas därför att nätet ska växa med fler biogasproducenter och många fler tankstationer, säger han. För renare trafik och ett grönare Stockholm Den tydligare rollen som distributör underlättar för övriga aktörer, vilket gör att gasmarknaden kan utvecklas bättre. Under vintern och våren har Stockholm Gas förhandlat fram de första distributionsavtalen med bland andra SL.   – Vi kan marknaden för fordonsgas. Med gasnätet har vi en oslagbar distributionsform för centrala Stockholm. Tillgängligheten på gas är i det närmaste 100 % och vi slipper tunga transporter på lastbilar i stan, menar Mathias Edstedt.   Målet är att fler aktörer och större konkurrens ska skapa nya möjligheter och

Stockholm Gas har ett helt nytt rörnät för fordonsgas som går i en båge genom Stockholm. Från Sköndal i sydöstra Stockholm till Henriksdals reningsverk och via Västerbron till Frihamnen går nätet. Gas matas in från flera håll som till exempel från naturgasmottagningen i Högdalen och biogasproduktionen Henriksdal och Käppala reningsverk.

Svanenmärkning av drivmedel, med fokus på biodrivmedel Miljöstyrningsrådets upphandlingsråd, delvis med samma krav på fossila som förnybara drivmedel Enskilda bränslebolags egna krav, bl.a. från Statoil och Shell

Läs mer på: www.gronabilister.se/sida-projektet

bidra till en positiv marknadsutveckling. Mer biogas och en fungerande infrastruktur genom ett utbyggt gasnät är viktiga pusselbitar i regionens utveckling och ytterst är det kunderna och miljön som gynnas när fordonsgasnätet växer och kapaciteten ökar.   Allt för ett grönare Stockholm.

Nätet är förberett för biogas från Skarpnäck och även andra produktionsställen. Fyra tankstationer och två bussdepåer är redan anslutna och Stockholm Gas planerar för fortsatt utbyggnad till fler tankstationer och bussdepåer.

www.stockholmgas.se


ANNONS

hela denna bilaga är annons från gröna bilister i samarbete med newsfactory MEDIA GROUP

ANNONS

”Preem är det enda bolag som ger samlad information om sina egna drivmedels klimatpåverkan”

Preem utsett till

Sveriges bästa bränslebolag 2013 Preem har utsetts till Bästa Bränslebolag 2013 i rapporten ”Hållbara drivmedel” från Gröna Bilister. Rapporten granskar bränslebolagen och analyserar nuläget på den svenska drivmedelsmarknaden.   – Vi är väldigt stolta och glada över utmärkelsen. Det är ett kvitto på att vi går åt rätt håll, säger kommunikationschef Helene Samuelsson. Gröna Bilister följer kontinuerligt arbetet för att minska drivmedlens klimatpåverkan och dess negativa påverkan på människa och miljö. Nu har organisationen ställt samman en rapport som innebär ett stort erkännande av Preem och företagets miljöarbete. Trots att de svenska bolagen sinsemellan är olika och vanskliga att jämföra vill Gröna Bilister ändå lyfta fram Preem i egenskap av det bolag som kommit allra längst i sitt hållbarhetsarbete. I ett pressmeddelande ger Gröna Bilisters ordförande Jakob Lagercrantz en kommentar till varför de anser att Preem höjer sig över konkurrenterna.   – Preem har gjort en stor insats genom sin satsning på diesel med hög andel biodiesel gjord av tallolja. Nu följer andra bolag efter och andelen biodiesel i dieseln ökar. Preem arbetar också konkret för att minimera växthusgasutsläppen såväl vid produktionen som vid distributionen av bränslena. Målet är det koldioxidneutrala raffinaderiet, säger Jakob Lagercrantz. Miljöarbetet en grundsten I rapporten konstaterar Gröna Bilister att de svenska bolagen i regel är dåliga på att

redovisa sitt hållbarhetsarbete för konsumenterna. Informationen på hemsidorna är fragmentarisk och det är dags för en hållbarhetsdeklaration vid pumpen, säger ordförande Jakob Lagercrantz.

Preem Evolution Diesel tillverkas av tallolja som är en restprodukt från pappersmassaindustrin

  – Då kan vi konsumenter driva utvecklingen åt rätt håll genom att välja bort de sämsta alternativen.   Även i detta avseende får Preem en guldstjärna av organisationen.   – Preem är det enda bolag som ger samlad information om sina egna drivmedels klimatpåverkan på hemsidan, konstaterar Per Östborn, projektledare för Gröna Bilisters granskning.   Miljöarbetet genomsyrar hela Preems verksamhet. Preems vision lyder ”Preem leder utvecklingen mot ett hållbart samhälle” och ett av våra fokusområden är att utveckla förnyelsebara drivmedel som passar dagens fordonsflotta. Helene Samuelsson berättar att företaget 2010 lanserade sin unika produkt Preem Evolution Diesel.   – Det är en standard diesel tillverkad av tallolja, en restprodukt från svensk skogs- och pappermassaindustri. Eftersom vi har en fordonsflotta som till stor del går på bensin och diesel ser vi att det finns ett stort behov av förnyelsebara

drivmedel som fungerar i dagens fordonsflotta, säger hon och tillägger att du inte ska behöva köpa en specifik biogaseller etanolbil för att tanka alternativ som är bättre för miljön. De miljöeffektivaste raffinaderierna i Europa Preem förser samhället med bränsle till transporter, uppvärmning och industri. Därigenom har företaget också ett stort ansvar när det gäller att utveckla hela kedjan; från råvara, produktion och transporter fram till det att produkterna används, så hållbart som möjligt. Detta är någonting som Preem ser som en självklarhet och ur ett miljöperspektiv ligger Preems produktion, transporter och produkter i framkant. Raffinaderierna är bland de miljöeffektivaste i Europa och Preems fartygs- och vägtransportskrav är högt aktade. Dessutom är Preems verksamhet miljöcertifierat enligt ledningssystemet ISO 14001. Certifieringen omfattar produktion och raffinering, varuförsörjning, transporter och depåer samt Preems stationer.   Helene Samuelsson säger att hon inte är överraskad över utmärkelsen från Gröna Bilister, den tycker jag att Preem är värd att få, men däremot är vi glada och stolta över utmärkelsen, det är något vi värdesätter.   – Det sporrar oss att jobba ännu hårdare mot framtidens drivmedel. ●

Läs mer på www.preem.se

FAKTA OM PREEM • Preem är Sveriges största drivmedelsbolag med en raffineringskapacitet på över 18 miljoner kubikmeter råolja per år. Företaget svarar för cirka 80 procent av den svenska raffinaderikapaciteten och cirka 30 procent av den nordiska. • Preemraff Göteborg och Preemraff Lysekil räknas till de modernaste och mest miljöoch energieffektiva i Europa. • Preem förädlar och säljer bensin, diesel, eldningsoljor och förnybara drivmedel till företag och privatpersoner i Sverige. Drygt 2/3 av produktionen exporteras. • Under 2011 var Preem det första företaget i Sverige att få hållbarhetsbesked från Energimyndigheten för biodrivmedel och flytande biobränsle. Ett bevis på att bränslena är garanterat hållbara.

Helene samuelsson, kommunikationschef

19


ANNONS

hela denna bilaga är annons från gröna bilister i samarbete med newsfactory MEDIA GROUP

ANNONS

Foto: Martin Prieto Beaulieu

20

RACING

El tillbaka på banan igen ”Vi kan nu se nästa steg i elbilstävlandet med en internationell elbilsserie i racing. 2014 planeras en serie med minst åtta deltävlingar.”

Redan för över hundra år sedan var elbilar både vanliga och populära. Bensinbilarna hade nackdelen av att de måste startas med startvev men det behövde inte elbilarna utan de startade helt med egen kraft. Nackdelen var den korta räckvidden och den långa tiden för laddning. När så startmotorn uppfanns förändrades populariteten snabbt för nu blev det lika enkelt att starta en bensinbil som att starta en elbil. Efter andra världskriget försvann elbilarna nästan helt från vägarna och det dröjde ända tills klimatfrågan blev aktuell i slutet av 1900-talet innan elbilarna började efterfrågas igen i någon större omfattning. Tävlingar har arrangerats både i Sverige och utomlands under åren men de har inte rönt så stor publicitet.   I Sverige arrangerades 1995 en elbilstävling med start i Göteborg och mål i Oslo. Tävlingen lockade 27 ekipage varav nästan alla var konverterade fossilbilar eller specialbyggda på något sätt. Bland deltagarna fanns de kända svenska rallyförarna Stig Blomqvist, Per Eklund och Thomas Rådström. Thomas vann tävlingen i en Toyota RAV4 och Per Eklund vann delmomentet i minst förbrukad energi i en Subaru som konverterats till eldrift. Även på den tiden var batterierna det stora problemet avseende kapacitet och kostnad. För Toyota, som satsat hårt på tävlingen, innebar det att kostnaden för bara batterierna var högre än konkurrenternas kostnad för bil och batterier tillsammans. Tyvärr fick inte tävlingen någon efterföljare då det på den tiden inte fanns någon marknad för elbilar.

  Under fyra år, med början 1990, arrangerades racingtävlingar för elbilar på racingbanan i Falkenberg. Första året var bilarna riktiga hembyggen men blev mer och mer proffsiga under årens lopp. Eftersom det inte fanns någon direkt efterfrågan av elbilar på marknaden upphörde tävlandet med elbilar på Falkenbergsbanan efter fyra år.   Under några år har tävlingen Zero Rally körts i Norge, en tävling enbart för bilar med nollutsläpp och biodrivmedel. 2012 kördes tävlingen från Östersund till Trondheim med Gröna Bilister som medarrangör. Segrade gjorde den duktige VM-rallyföraren Mads Östberg. Mattias Goldman och Martin Prieto Beaulieu från Gröna Bilister körde en Audi A4 biofuel och vann klassen för biodrivmedel.   I juni 2012 arrangerade Ecoast och Gröna Bilister en elbilstävling, ”El-lemans”, på racingbanan i hamnen i Göteborg. Tävlingen kördes i slutet av september, samma helg som

Foto: Timo Julku

Text: Lars Edvall

Gör som Tina Thörner! Anmäl dig till Oresund Electric Car Rally den 1–2 juni!

www.oecr.org

den något större TTA-tävlingen genomfördes. El-lemans var utformad som en tillförlitlighetstävling i olika etapper där regularity, energieffektivitet och accelerationsprov ingick.   Det närmaste arrangemanget för elbilar i Sverige är Oresund Electric Car Rally i början av juni med start i Köpenhamn. Tävlingen går sedan via Helsingör/Helsingborg till Malmö, med uppehåll och övernattning i Helsingborg. Redan nu är hela 56 ekipage anmälda och där den meriterade co-drivern Tina Thörner väl är mest känd. Alternative energies cup Internationella bilsportförbundet FIA har årligen under 2000-talet arrangerat en serie, Alternative Energies Cup, där flera klasser funnits för olika typer av elfordon. Mest populär har klassen för solcellsdrivna bilar varit där deltävlingen på Suzukabanan i Japan haft upp emot 100 startande. I år körs den


KÖR IN I FRAMTIDEN NISSAN

LEAF

Direkt när du startar motorn kommer du känna det. Det är så här det alltid borde ha varit. Och när du trampar ner pedalen kommer du för alltid förändra ditt sätt att se på bilkörning. Ta en tur ensam eller låt hela familjen följa med – den nya teknologin kommer att charma er allihop. Den här bilen får gårdagen att kännas som rena forntiden. Det här är en bil för framtiden.

Låt LEAF övertyga dig - reservera en provkörning på NISSAN.SE/LEAF

100% eldrivna Nissan LEAF. En helt ny bil. • 100% eldriven • 5 sittplatser med 3 punktsbälten • Navigation • Telematiksystem • Backkamera • Bluetooth® handsfree • Batterivärmningssystem

Nissan. Innovation that excites.

Pris från 274.392 kr* exkl. moms. Leasingavgift: 3.799 kr/mån** exkl. moms. Förmånsvärde från 854 kr/mån***

*Supermiljöbilspremie på 40.000 kr är ej inräknad. **Leasingkalkyl genom Nissan Finans:Särskild leasingavgift: 20% av bilens pris betalas vid tecknandet av kreditavtalet. Kredittid: 36 månader. Restvärde: 40%. Sedvanlig kreditprövning sker. Lokala avvikelser kan förekomma. För mer info.kontakta din Nissan-återförsäljare. ***Förmånsvärde netto/mån vid 50% marg.skatt. Vi reserverar oss för eventuella ändringar/avvikelser.


22

ANNONS

hela denna bilaga är annons från gröna bilister i samarbete med newsfactory MEDIA GROUP

ANNONS

RACING tävlingen i början av augusti.   I serien för rally 2012 totalsegrade i elbilsklassen en spanjor i en Nissan Leaf och i klassen för miljöbilar segrade en italienare i en Fiat 500 Abarth.   Vid första deltävlingen i rallyserien i Monaco i år, 14th Monte Carlo New Energy Rally, vann lite oväntat en Dacia Sandero elbilsklassen samtidigt som en Toyota Prius vann totalt.   Vi kan nu se nästa steg i elbilstävlandet med en internationell elbilsserie i racing. 2014 planeras en serie med minst åtta deltävlingar. Tävlingarna kommer att köras på tillfälliga banor i några större städers centrala delar. Aktuella städer är London, Rom, Los Angeles, Miami, Beijing, Putrajaya (Malaysia), Buenos Aires and Rio de Janeiro. Även en stad med mycket racingtradition, Monaco, kan komma i fråga. FORMULA E Elbilarna har kortare räckvidd än vad de traditionella racingbilarna har, men det har man löst på ett lite okonventionellt sätt. I stället för tankstopp för att öka räckvidden gör man ett bilbyte efter ca 20 minuter och kör lika länge till i en annan bil.   Deltagande i tävlingarna är tio team med två förare i varje team så det blir 20 startande bilar på banan. Eftersom varje förare behöver två bilar tillverkas det 40 bilar samt två reservbilar. Det ska bli skoj att se om serien blir så populär som det internationella bilsportförbundet FIA förväntar sig, nu när man tar bilsporten till publiken i de stora städernas centrala delar.

SOLAR CARS i japan

GRÖNA BILISTER I ZERO RALLY

  Ser vi i ett längre perspektiv kommer bilsporten att nästan uteslutande köras med elbilar. I framtiden får vi nog bara vid speciella tillfällen höra det ljuvliga ljudet av en perfekt inställd bensinmotor på högvarv. ●

Lars Edvall. Styrelseledamot sedan 2012. Ledamot i Svenska Bilsportförbundets internationella kommitté samt internationella bilsportförbundet FIA Electric and New Energy Championships Commission. Ledamot i Riksidrottsnämnden.

Annons

NOTISER

”Vadå körjournal? gis.” Eller? da på ta äm h r få an m t Klar

Gröna Bilister applåderar Umeås beslut om elbilspool – och färre bilar! Umeå kommuns bilpool ska år 2014 enbart bestå av elbilar, elhybrider och biogasbilar. Gröna Bilister applåderar bilbytet, som ger bättre luft och lägre buller lokalt, och minskad klimatpåverkan globalt. Dessutom ska kommunen arbeta för effektivare bilanvändning – ett mål som oftast glöms bort. Tekniska nämnden i Umeå har beslutat att nuvarande miljöbilpool år 2014

FORMULA E // formula-e-news.com

ska innehålla 60 % elbilar och 40 % elhybrider eller biogasbilar.   Elbilen ger nollutsläpp i närmiljö, vilket är särskilt värdefullt i Umeå som har problem med luftkvaliteten. Också gasbilar ger mycket låga utsläpp av kväveoxider och partiklar. Därför är det mycket positivt att Umeå nu helt fasar ut bensin- och dieselbilarna ur den egna bilpoolen, till förmån för elbilar, hybrider och gasbilar. ●

Transport- och servicebilsdagen Finns det produktionsbilar som går att kombinera med miljöbilar? Den 22 maj kan ni få svaret, då Ronny Svensson föreläser om skattproblematiken, körjournalskraven och totalkostnadskalkylen på pool-, service-, bruks- och produktionsbilar. Under dagen kommer vi gå igenom finansering, administrering och controlling. Ansvarsfrågan, var ligger ansvaret? På föraren eller företaget? Regelverk, vad är skillnaden mellan produktionsbil och tjänstebil? Läs hela programmet och anmäl dig direkt på www.ynnor.se

Ronny Svensson

Foto: Siemens

Trådlastbilar – Siemens visar vägen Konceptet är enkelt: Med luftledningar över de största vägarna kan lastbilarna köra på el, medan en mindre förbränningsmotor automatiskt slås på för den sista sträckan. Nyligen besökte Gröna Bilister Siemens eHighway-testanläggning i Gross Dölln i forna Östtyskland. Siemens har byggt om en lastbil från Mercedes med en elmotor och ett litet batteri. På taket finns pantografen – ”antennen”. I det nuvarande projektet vill Siemens låta föraren behålla kontrollen över fordonet,

men i ett nästa steg kan elöverföringen användas till att ge lastbilarna en jämn och exakt hastighet och låta dem köra mycket närmare varandra, så att de tar mindre plats.   Siemens har nyligen startat ett samarbete med Scania. Inom ett år visar Scania sin första eHighwaylångtradare.   I huvudsak finns tre teknikval; luftledningarna, induktiv laddning via vägbanan och strömskenor i vägbanan. I Sverige ska Vinnova, Energimyndigheten och Trafikverket senare under året utlysa en innovationsupphandling av elvägar, med

målet att under 2014 börja byggandet av minst en demonstrationsanläggning för elektriska vägar.   Gröna Bilister prioriterar godstransporter på järnväg, men inser att en stor del transporter kommer att gå på väg också framöver. Då är elektrifiering av lastbilstrafiken intressant. ● Läs Gröna Bilisters rapport från studiebesöket här: www.gronabilister.se/arkiv/ artiklar-och-bloggar/tradlastbilar-siemens-visar-vagen


ANNONS

hela denna bilaga är annons från gröna bilister i samarbete med newsfactory MEDIA GROUP

ANNONS

23

Green Charge Sydost

I frontlinjen för fler elfordon – Genom engagemang och samverkan skapar Green Charge projektet förutsättningar för den nya tekniken, säger Dr. Henrik Ny, forskningsansvarig från Blekinge Tekniska Högskola.   Green Charge Sydost är en av Sveriges största elfordonssatsningar. Projektet utgår från Småland och Blekinge och pågår fram till 2014. Blekinge Tekniska Högskola är huvudman med Miljöfordon Syd som ansvarig för oberoende projektledning. Stort intresse Hittills har 24 kommuner, två landsting, fyra länsstyrelser och fyra regionförbund anslutit sig till projektet som ska se till att skapa ett marknadsgenombrott för elfordon och laddinfrastruktur i sydost. Förankrade avsiktsförklaringar ska inledningsvis ge 300 elfordon och 200 laddstolpar som knyts samman i en gemensam och enhetlig infrastruktur.

  Intresset är även stort från näringslivet. Fler och fler aktörer såsom energibolag, laddinfrastrukturföretag, bilhandlare med flera ansluter sig nu till projektet. Genom konkreta åtgärder och bred samverkan mellan olika aktörer skapas unika förutsättningar för ett verkligt genombrott på marknaden för elfordon och laddinfrastruktur. Helhetsperspektiv Nationella målet om en fossiloberoende fordonsflotta till 2030 kräver handling i hela landet, i denna utveckling är elfordon och laddinfrastruktur en viktig pusselbit.   – Världsledande forskning inom hållbarhet och affärsutveckling ska framtidssäkra introduktionen av elfordon och laddinfrastruktur även i mindre regioner såsom Småland och Blekinge, säger Henrik Ny från Blekinge Tekniska Högskola.   – De stora volymerna byggs underifrån. Green Charge fokuserar inte bara på bilar eller laddstolpar. Vi vill visa att hela ekosystemet av produkter, tjänster och myndighetsstöd kring de första fordonen kan fungera. Så vill vi lägga grunden till en snabb uppskalning framöver. ●

FAKTA OM Green Charge Sydost Green Charge Sydost har grundfinansiering från kommuner och regionförbund och har sökt resurser från Energimyndigheten.

Investeringar: minst 300 elfordon och 200 laddstolpar. Mer information: www.greencharge.se

Projekttid: 2012-2014 Partners: minst 24 kommuner, två landsting, fyra länsstyrelser, fyra regionförbund samt cirka 50 aktörer från näringslivet.

Miljöfordon Syd presenterar:

Energideklaration fordon

Johan Mansfeldt Energi- och klimatrådgivare Ljungby kommun

Fler Referenser: Vetlanda kommun Aneby kommun Markaryds kommun Älmhults kommun Ronneby kommun Nybro kommun IV Produkt Getinge Disinfection m.fl.

Energideklarationen som Miljöfordon Syd gjorde på vår fordonspark gav oss en helhetsbild på fordonens miljöpåverkan och kostnader. Den visar också hur vi kan gå vidare i vårt miljöarbete, samtidigt som vi kommer att spara mycket pengar”

Är ni också intresserade av en energideklaration? välkommen att Kontakta oss: Jonas Lööf, Telefon: 0706-550771 E-post: jonas@miljofordonsyd.se

www.miljofordonsyd.se


Sundsvall stakar ut vägen mot grön trafik I Sundsvalls kommun fortsätter arbetet mot att ställa om till grön trafik. Det är ett arbete som sker både internt inom den egna fordonsparken och externt genom att underlätta för sundsvallsborna att köra miljövänligt. Fler kommunala miljöfordon på väg För den egna fordonsparken kommer den nya fordonsupphandlingen att bli nästa viktiga steg mot fler miljöfordon. Upphandlingen blir klar under sommaren och en förutsättning för att byta ut fler bilar i samtliga klasser. När upphandlingen är klar går det att förvänta sig att kommunens nästa generation fordon kommer att drivas av flera olika typer av miljövänliga drivmedel. Senast 2021 ska alla kommunens 450 bilar vara miljöfordon. Det blir även aktuellt att köpa fler elbilar genom det nationella avtalet via Kommentus. Avsikten är att koncernen ska fylla på med minst tio elbilar per år och 2021 ska Sundsvall ha ca 130 elbilar. För att inspirera och lära medarbetarna mer om elbilar, pågår fram till sommaren en elbilstävling i samarbete med leverantören Renault. Snålast körstil vinner!

Samarbete inom Green Highway Mot medborgarna sker mycket av utvecklingen i samarbete med Green Highway. Green Highway är det gemensamma projektet med Östersund och Trondheim som siktar på att skapa en fossilfri transportkorridor längs E14 mellan Bottenhavet och Atlanten. På Vårmässan i Sundsvall fanns Sundsvalls kommun och Green Highway i en gemensam monter för att få fler att intressera sig för grön trafik. Då fanns chansen att både provköra olika miljöfordon och att genom lokala bilhandlare ”vinna” en grön bil i två veckor. I samband med mässan genomfördes ett elbilsrally med medverkande förare från olika företag och organisationer. Rallyt är ett återkommande arrangemang för att göra fler aktörer intresserade av elbilens fördelar.

a alla Senast 2021 sk bilar 0 kommunens 45 n. vara miljöfordo Viktigt att kunna fylla på el och biogas Längs både Green Highway och i Sundsvall pågår planeringen för att anlägga fler laddstationer. Vid en av de egna fastigheterna har Sundsvalls kommun nyligen anlagt en laddstation där alla trafikanter kan tanka sin elbil kostnadsfritt. Planer finns också på fler tankställen för biogas, en viktig pusselbit för att få fler att växla över till fossilfritt.

Läs mer på www.sundsvall.se/greenhighway

På Vårmässan den 26-28 april samarbetade Green Highway och Sundsvalls kommun. Ansvariga för kommunens fordonshantering visade el- och gasbilar. Kommunen visade även hur matavfall och gasbilar hänger ihop.

Partner i Green Highway – ett samarbetsprojekt för en fossilbränslefri transportkorridor mellan Sundsvall, Östersund och Trondheim


ANNONS

hela denna bilaga är annons från gröna bilister i samarbete med newsfactory MEDIA GROUP

ANNONS

KRÖNIKAN

Hej VD, skärp dig! 1 januari skärptes miljöbilsdefinitionen. Sen dess har miljöbilsandelen sjunkit som en sten, till tio procent av alla nya bilar. Det duger inte! Du som är VD måste rycka upp dig – och marknaden! En miljöbil får släppa ut i snitt 95 gram fossil koldioxid per kilometer, 150 gram om den framförs på fordonsgas eller E85. Det är inte orimligt lite, senast vi räknade fanns ett sjuttiotal modeller som klarade kravet. Här finns fram-, bak- och fyrhjulsdrivna bilar, bilar på bensin, diesel, etanol, gas, el, hybrider och laddhybrider. Här finns svenska, tyska, franska, italienska, koreanska, japanska och amerikanska bilar. Två-, fem- och sjusitsiga. Sedan, kombi, halvkombi, SUV, crossover, MPV, minibuss, cabriolet… Här finns bilar för under hundratusen kronor och över en miljon… Ändå lämnar nio av tio bilaffären i icke-miljöbilar. Bland företag och privatpersoner är miljöbilsandelen ännu lägre, eftersom kommuner, landsting och statliga myndigheter trots allt är duktiga på att välja grönt.

”Vi utmanar företagen att överge dinosaurietänket och byta till miljöbilar rakt av – kombinerat med minskat bilåkande, till förmån för kollektivtrafik, cykel, distansarbete och videokonferenser.”

Miljöbilsdefinitionen är inte perfekt. Det är obegripligt att en bil får släppa ut mer ju tyngre den är, att man inte kräver att bilen tankas med förnybara drivmedel om den är gjord för det, att inga säkerhetskrav ställs eller att alla utsläpp utom koldioxiden får vara hur höga som helst. Men det är inga argument för att avstå från miljöbilar – utan för att komplettera miljöbilskravet med egna krav. Många företag får tips och råd från Ynnor, som tycker att tio procent miljöbilar i företagens fordonsflotta räcker gott. Det låser fast företagen i ett dyrt beroende av fossila drivmedel, sätter frågetecken för allt miljöarbete företaget gör och försvårar Sveriges klimat- och miljöarbete. Vi utmanar företagen att överge dinosaurietänket och byta till miljöbilar rakt av – kombinerat med minskat bilåkande, till förmån för kollektivtrafik, cykel, distansarbete och videokonferenser. Du, kära VD, har huvudansvaret. Blir det 100% miljöbilar från och med nu eller inte? Mattias Goldmann

Köpa ny miljöbil? Gröna Bilister har inlett ett samarbete med nybilsguiden FACIT.com för att underlätta för nybilsköparna att hitta rätt miljöbil. Vare sig du är privatperson, myndighet eller företagare kan du nu lätt jämföra olika miljöbilsmodeller, läsa miljöbilstester och miljöbilsbloggar. Dessutom kan du även boka provkörning.

25


26

ANNONS

hela denna bilaga är annons från gröna bilister i samarbete med newsfactory MEDIA GROUP

Ren luft – ditt vägval www.trafikantveckan.nu

ANNONS

Med stöd från

Låg prioritet för säker cykling till skolan Det är stora brister i kommunernas intresse för att arbeta med säker cykling till skolan. Det visar de nedslående resultaten av undersökningar som Cykelfrämjandet och försäkringsbolaget If har genomfört. Hela sju av tio granskade kommuner har inte någon strategi eller handlingsplan för hur de ska få fler barn och föräldrar, att på ett säkert och tryggt sätt, ta sig till och från barnets skola med cykel. Text: Christian Juul

Kommunerna har en central roll i att skapa förutsättningar för att cyklingen kan öka och samtidigt bli säkrare. Inte minst för skolbarn. För att nå framgång krävs ett strukturerat och målmedvetet arbete. Cykelfrämjandet och försäkringsbolaget If har därför tagit reda på hur kommunernas planer och ambitioner på cykelområdet ser ut. Av kommunernas svar framgår att bara en av fyra av de 208 kommuner som svarat har någon plan eller strategi för att få fler barn och föräldrar att på ett säkert och tryggt sätt ta sig till och från barnets skola med cykel.   – Att cykla till skolan är det bästa för barnen. Det bidrar både till bättre hälsa, bättre inlärningsförmåga och bättre miljö.

Därför behöver fler kommuner satsa på att göra det tryggt för barn och föräldrar som vill kunna ta cykeln till skolan, säger Cécile Everett, tf ordförande för Cykelfrämjandets riksorganisation.   – Det största problemet för trafiksäkerheten vid våra skolor är alla föräldrar som skjutsar med bil. Barnens skolväg är en viktig trafiksäkerhetsfråga och därför måste kommunerna jobba med detta. Med fler barn som cyklar blir vägen till skolan både säkrare och mer hälsosam, säger Caroline Uliana, informationschef på If. ●

Kommuner per län Med plan Antal svar % andel Stockholms län

10

20

50 %

Skåne län

10

25

40 %

Västra Götalands län 15

40

38 %

Hallands län

2

6

33 %

Jönköpings län

3

9

33 %

Västmanlands län

2

7

29 %

Blekinge

1

4

25 %

Jämtlands län

1

4

25 %

Östergötlands län

2

9

22 %

Värmlands län

2

10

20 %

Västernorrlands län 1

5

20 %

Gävleborgs län

1

7

14 %

Kalmar län

1

7

14 %

Södermanlands län 1

7

14 %

Västerbottens län

1

8

13 %

Dalarna Norrbottens län Örebro län Kronobergs län Uppsala län

1 1 1 0 0

9 10 10 6 5

11 % 10 % 10 % 0% 0% Foto: Ad Media AB, Bertil Karlén

Östersund och Gävle näst bästa kommun i European Mobility Award Den 6 mars hölls en ceremoni i Bryssel där vinnaren av European Mobility Week Award korades. Östersund var finalist tillsammans med Zagreb och Gävle för arbetet med Europeiska Trafikantveckan. Zagreb vann och Östersund och Gävle kom på delad andra plats. Förra året arrangerade 2157 städer i världen, de flesta i Europa, Trafikantveckan. I Sverige medverkade 128 kommuner. ●

F.v. Ingegerd Krantz, Gävle kommun, Roger Persson, kommunalråd (mp) Gävle kommun, Anne Sörensson, Östersunds kommun, och Anna Lövgren, Gävle kommun. Foto: Anna Lövgren i Gävle

I samarbete mellan

En hel vecka om miljövänliga transporter 16-22 september Sedan 2002 arrangeras Europeiska Trafikantveckan runt om i Europa den 16-22 september varje år med stöd från Europeiska Kommissionen. Syftet med kampanjen är att ge medborgarna möjlighet att upptäcka alternativa sätt att förflytta sig än genom att använda personbilen. 2013 års slogan är ”Ren luft – ditt vägval”. Vill du veta mer om Trafikantveckan, se www.trafikantveckan.nu

Energikontoren SVERIGE


HAR DU KONTROLL ÖVER VAD DIN VAGNPARK KOSTAR, EGENTLIGEN? Ditt val av bil och sättet att använda den på har inverkan på många områden, inte minst på den totala kostnaden för vagnparken. Genom att ha rätt miljöfokus i företagets bilpolicy får du inte bara en hållbar vagnpark ur ett miljöperspektiv, utan även en ökad kostnadseffektivitet. Vi har en mängd specialister inom varje område som ett bilinnehav kräver. Därför kan vi alltid hjälpa dig med att utforma din bilpolicy utifrån ditt företags miljöprofilering samtidigt som du får en optimerad sammansättning av vagnparken. Detta leder till ökade kostnadsbesparingar för dig. Som kund hos oss får du dessutom verktyg så att du hela tiden har full kontroll över vagnparkskostnaden samtidigt som du kan följa upp vilken miljöpåverkan vagnparken har. Välkommen till Sveriges marknadsledare inom operationell leasing. Välkommen till oss.

WWW.LEASEPLAN.SE


Profile for Newsfactory Media Group

Trafik & Miljö 1 2013  

Gröna Bilisters medlemstidning. Utgivning i Dagens industri 2 maj 2013.

Trafik & Miljö 1 2013  

Gröna Bilisters medlemstidning. Utgivning i Dagens industri 2 maj 2013.