Page 1

4–12 MARS PÅ STOCKHOLMSMÄSSAN

Båtmässan 2017

NORDENS POPULÄRASTE

BÅTMÄSSA

S

4-12 MARS

A TI D R PA

tt e j l i pb

R

!

E N I L ON A & P ENG

EN

VÅ T T, T E J L BI

! R O S S Ä M

10-12 MARS 2017 Newsfactory Edition 4 2017


Monter A35:24

www.rupertmarine.com


HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY MEDIA GROUP

ANNONS

FAKTA OCH INFORMATION

LEDARNA: ALLT FÖR SJÖN & VILDMARKSMÄSSAN

ÖPPETTIDER

Måndag - Torsdag 11.00 – 19.00 Fredag 11.00 – 20.00 Lördag 10.00 – 18.00 Söndag 10.00 – 18.00 Vildmarksmässan pågår i Hall B fredag till söndag den 10 - 12 mars.

PRISER

Vuxna 180 kr (Förköp online: 160 kr) Se fler biljettpriser på alltforsjon.se och på vildmarksmassan.se Köp din entrébiljett online för att spara tid och pengar! Under perioden 10 - 12 mars ingår både Allt för Sjön och Vildmarksmässan i din entréavgift under en och samma dag. Välkommen till Stockholmsmässan!

DET ROLIGA

VÄLKOMMEN UT I

HITTA HIT

Båtlivet

Vildmarken

BESÖK ÅRETS MÄSSA MELLAN 4 – 12 MARS

KOM TILL VILDMARKSMÄSSAN MELLAN 10 – 12 MARS

ÄNTLIGEN LJUSARE TIDER OCH KÄNSLAN AV VÅR. Det kvittrar åter i luften hos vårens fåglar samtidigt som det bubblar i vattnet hos en bransch som går bättre än på länge. Och med det kommer spännande nyheter inom det mesta som hör båtlivet till. I år har vi mer än 50 båtpremiärer och 100-tals andra premiärer av tillbehör, resmål och klassiska båtar.

EMELLANÅT KÄNNER JAG mig lite frustrerad över människors tveksamhet och ointresse att nyttja all den fantastiska natur som många av oss har runt stugknuten.

BÅTMÄSSAN ALLT FÖR SJÖN speglar båtlivets alla nyanser och är både en unik marknadsplats för det nya men också en unik mötesplats där du hittar experterna och dina själsfränder. OAVSETT OM DU är en inbiten båtentusiast där båten står i centrum hela säsongen eller en båtnyttjare där båten utgör ett redskap för transport, fiske, bad och sol, så är årets Allt för sjön ett måste att besöka! Välkommen till Nordens populäraste båtmässa!

SOM ARRANGÖR AV Vildmarksmässan försöker vi dra vårt lilla strå till stacken genom att enträget visa på möjligheterna, skapa hypen, locka till det lite okända och utmanande. Detta är ett stort teamwork med alla våra partners och utställare, och vårt gemensamma löfte till er besökare är att erbjuda det allra bästa vi förmår utifrån rådande förutsättningar, så välkommen ut alla som vill och kan!

Ladda ned vår app genom att skanna qr-koderna med mobilen!

iOS

Android

EFTER FYRA VILDMARKSMÄSSOR (2014-2017) tackar jag för mig, det har varit fantastiskt roligt, men nu är det dags att lämna över stafettpinnen. Jag önskar min efterträdare varmt lycka till! Patrik Löwstedt

Hanse Thorslund Projektchef, Allt för sjön. Tillsammans med Malin Troberg, Margaretha Karlsson, Fredrik Lager, Kerstin Rapaport, Lilly-Anne Berg och Marita Rickman.

Allt för sjön arrangeras av Stockholmsmässan i samarbete med Sweboat. Officiell partner: Volkswagen Stockholm. Medlem i IFBSO.

Allt för sjön och Vildmarksmässan arrangeras på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Projektchef Vildmarksmässan. Tillsammans med Eva Francke, Olivia Hallme, Claudia Araz, Maja Eklund, Johanna Stenvi samt Helena Cobert.

Vildmarksmässan arrangeras av Stockholmsmässan. Officiell partner: Mitsubishi Motors.

DENNA TEMATIDNING ÄR PRODUCERAD AV NEWSFACTORY MEDIA GROUP I SAMARBETE MED STOCKHOLMSMÄSSAN. Projektledare Roland Wiklund Produktionsledare Jozef Lego Silfverberg Försäljning Henrik Holvid och Lars Gustafsson Form Oh My! Traffic Newsfactory Repro Oh My! Tryck MittMedia Print

Newsfactory AB, Gävlegatan 12 A, 113 30 Stockholm, 08-545 03 990,info@newsfactory.se, www.newsfactory.se Är du intresserad av din egen kundtidning och vill veta mer om hur vi kan hjälpa er? Kontakta vår affärsutvecklingschef Roland Wiklund på 08-545 03 598 eller roland.wiklund@newsfactory.se

SKÖNT MED EGEN EL. EFOY COMFORT • laddar automatiskt • startar vid 12.3 V och laddar till 14.2 V (justerbart) • ger ca 90 Ah per liter bränsle • lätthanterlig, säker och nästan ljudlös • tre modeller: 80, 140 eller 210 Ah/dygn • miljövänlig

Nu är strömförsörjningen ombord löst en gång för alla! Efoy Comfort är en metanoldriven bränslecell som laddar dina batterier automatiskt och nästan ljudlöst. Du blir oberoende av motorgång, landström eller t.o.m. att solen skiner på din solcell.

www.thermoprodukter.se

Test av Efoy Comfort

3

3


www.volkswagenstockholm.se

Passat Sportscombi GTE Sveriges mest köpta supermiljöbil 2016.

BESÖK OSS I VÅR MONTER

Pris från 427 900 kr. (Finns för omg. leverans) Utrustad med bland annat: Adaptiv farthållare med autobromsfunktion, Aluminiumklädda pedaler, App-Connect (MirrorLink och Apple CarPlay), Bluetooth handsfree, Climatronic 3-zons klimatanläggning, ErgoComfort förarstol i läder Nappa/Alcantara, LED-strålkastare och LED-varselljus med C-signatur, Radio Composition Media med 6,5 tums pekskärm i färg.

Volkswagen Stockholm

FÖRMÅNSVÄRDE FRÅN

LEASING FRÅN

1 383

2 575

KRONOR*

KRONOR**

Bromma - Hammarby Sjöstad - Kista - Smista - Södertälje Täby - Infra City Begagnatcenter - Östermalm (enbart service).

VI STÖDJER BRIS

Bränsleförbrukning blandad körning (NEDC): 1,7 l/100 km. Elförbrukning, blandad körning (NEDC): 12,4 kWh/100 km). CO2-utsläpp, blandad körning (NEDC): 38g/km. Räckvidd upp till 50 km enligt körcykel i testmiljö. Den faktiska räckvidden påverkas av ett flertal faktorer så som körsätt, körförhållanden, uppvärmnings/kylbehov etc. *Indikativt förmånsvärde netto per månad exklusive bränsle vid 50 % marginalskatt. **Volkswagen Leasing 36 mån (exkl moms), 30 % särskild leasingavgift, 50 % restvärde, rörlig ränta baserad på VWFS basränta (feb 2016). Uppläggnings- och administrationsavgift tillkommer. Miljöklass Euro 6. Vi reserverar oss för eventuella ändringar och avvikelser. Bilen på bilden är extrautrustad.

Volkswagen Stockholm


HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY MEDIA GROUP

ANNONS

Från husvagn till båtliv Efter tio år med husvagnssemestrar både i Sverige och Europa valde de att gå till sjöss. Familjen Dahlberg bytte husvagnslivet mot båtlivet med trailer. Nu campar de i stället i sin båt och får det bästa av både land och hav – under en och samma resa! I somras upptäckte de Dalslands kanaler och förra året farvattnen runt den kroatiska ön Krk, då de tog med sig den 7,5 meter långa Örnvik 640 Weekend på resan i stället för husvagnen. – Vi fick en del uppmärksamhet, eftersom båten är lite större än de flesta andra båtar som vi sett på campingar, säger Ulf och skrattar. Ett tips är att höra med campingplatserna i förväg om det är okej att ta med båten, och att kolla upp var de bästa ramperna för isättning finns.

FÖRÄLSKA DIG I

båtlivet

Båtlivet kan vara helt magiskt och behöver inte alls kosta mycket, vare sig i pengar eller tid. Till sjöss finns alla möjligheter för utflykter och friluftsliv, men att ta det där första steget kan till en början kännas skrämmande. TEXT: ILKER CAMUZ

B

åtliv är livskvalitet och kan avnjutas i många olika former. I kanot eller kajak, i roddbåt med snurra, i beboeliga motor- eller segelbåtar – eller varför inte i en enkel eka en varm sommardag! Det är upplevelsen som lockar – sättet att nå den är ofta underordnat. Båtlivet bedriver du på dina egna villkor. Du väljer själv tid, plats och aktiviteter. Vad sägs om bad, fiske eller windsurfing? Eller så väljer du inaktivitet och fullständig avkoppling på en solvarm klippa med lite gott fika.

BÅTLIV ÄR PRISVÄRT En båt som tar dig ut till den upplevelse du väljer behöver inte kosta speciellt mycket, och med en blygsam omvårdnad kan du ha den kvar i många år. Eller så kommer du underfund med, som många av oss, att varje båt man har är ”en halv meter för kort”! PÅ SENARE TID har priserna på begagnade båtar sjunkit och det finns nu ett stort utbud för alla smaker och plånböcker. Priserna är faktiskt så låga att det inte heller spelar någon roll när på året du köper din båt. Skulle du passa på under hösten och vintern har du dessutom lite tid över till att lära känna din nya båt och fixa med allt som skulle kunna behöva pysslas om så att du är helt redo för vårens och sommarens alla färder. BÅTPLATSEN BEHÖVER heller inte kosta mycket. Det beror så klart helt på var i landet du vill ställa båten, då olika

kommunala båtplatser har olika priser. Ett billigt och bra alternativ kan vara att bli medlem i en båtklubb då det ibland kan vara ganska långa väntetider på kommunala båtplatser. Flera kommuner är dock medvetna om detta och försöker ständigt utöka utbudet – så håll alltid ögonen öppna för nya hamnar! LÄTT ATT LÄRA Det krävs ingen formell utbildning för att njuta av båtlivet. Men för din och din familjs säkerhet så är en grundutbildning i form av skepparexamen en billig investering som dessutom kan vara ganska rolig! Den här typen av utbildningar finns överallt i hela landet och flera av dem erbjuder också kurserna på distans. En sak är helt klar – med ökad kunskap kommer du att få större båtglädje och en säkrare färd, oavsett båtens storlek.

TVÅ MILJONER SVENSKAR LEVER REDAN BÅTLIVET

Ta chansen att prova du med! Båtmässan Allt för sjön har branschens experter på plats och ett besök här ger dig den bästa överblicken på marknadens båtar. Allt från kajaker till lyxkryssare.

Dubbel glädje – delad båt När vännerna Kalle Eriksson och Oliver Jackson skulle köpa båt var de överens om att det skulle vara en segelbåt. De är båda uppväxta med livet på havet och hade sedan länge längtat tillbaka ut. Att dela på ansvaret har sina fördelar och den främsta är att man delar på kostnaderna och att man aldrig behöver vara ensam. – Vi utgår från Kungshamn och brukar traditionsenligt börja med en räkmacka på Feldt’s brygga. Pröva dig fram. Börja med att köpa båten begagnad och som en bonus får man ofta tips och tankar från den tidigare ägaren. Sedan kan drömmen om den nya båten växa sig fram.

5

5


Besök oss på

ALLT FÖR SJÖN 4.-12.3, monter A31:18 Vi ställer ut modellerna T25.1, T30.1 & T37

T23.1

ǀ

THERE IS ONLY ONE ORIGINAL T25.1

ǀ

T27.1

ǀ

T30.1

ǀ

T32

ǀ

T35

ǀ

T37

ǀ

T44

Sea4You Sweden AB, Skogsövägen 22, 133 33 Saltsjöbaden. Tel 08 717 04 05. www.sea4you.se

MARELL BOATS PROUDLY PRESENTS Äntligen! Premiär för Marell 900 CC

Besök oss i vår monter

Marell Boats förknippas med Komfort, Prestanda och Säkerhet. I nya Marell 900 CC har vi valt att sätta tak över det hela. Marell 900 CC är båten som tar dig bekvämt dit du vill. Oavsett väder eller årstid. Den rymliga och skyddande kabinen är din året-runt-garanti.

A33:21 Som vanligt är Marells båtar fulladdade med modernaste teknik, säkerhetssystem och unika lösningar i smakfull design. När du väljer 900 CC behöver du inte fundera på olika tillval. Det mesta är nämligen standard. Allt från integrerad stuvfacksbelysning till takräcksystem från Thule.

marellboats.se


HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY MEDIA GROUP

ANNONS

Välkommen till nordens

MEST POPULÄRA BÅTMÄSSA Här är några saker du absolut inte får missa! TEXT: ILKER CAMUZ

En mässa för alla! På Allt för sjön finns det något för alla sorters båtälskare. För seglaren kommer det att finnas massor om grand prix segling, charter och cruising – passa också på att lyssna på någon av våra föreläsningar i Sail Forum. Är motorbåtar mer din grej finns här allt för entusiasten till den vanliga båtnyttjaren. Missa heller inte den världsunika Classic Boat Show, där vi i år visar upp jollar och segelbåtar från 60-talet med tävlingsbakgrund. Här kan du även passa på att prata med några från Classic-eliten i vår Classic Lounge.

Prova på eller

En uppfriskande oas på mässan Medan det finns massor att göra under mässan är det också viktigt att ta en paus. Passa på att koppla av i rosébaren där ni bland annat kan provsmaka två roséviner. Här finns viner som passar utmärkt till mat och flera olika getostar, och ett friskt rosévin från Chile som är väldigt allround och passar bra till det mesta. I slutet av baren finns entusiaster från vinimportören Apricot som gärna pratar vin med er och som ni kan ställa frågor till. – Man kan få tips och idéer på vad man ska ha med sig ut på sjön. Till exempel kan man ha med sig PET-flaska. Prata vin generellt, vad man gillar och så klart provsmaka våra viner, berättar Ulrika Gillow, Apricot.

CHILL OUT! I aktivitetsbassängen kommer det att pågå massor med vattensporter som du kan komma och prova på helt gratis. Kanske har du varit nyfiken ett tag på att träna med kajak eller slackline? Eller så är du mer intresserad av yoga och fitness? I så fall måste du komma och prova SUP som bygger på koordination och balans, där du under en timme utför yoga på en bredare surfbräda tillsammans med instruktör. LÅTER DET JOBBIGT? Då kanske det passar bättre med att testa trampbåt och låta kompisen sköta paddlandet. Efteråt kan ni spana in Surfer’s Bar i vårt strandområde inspirerat av Kalifornien.

Kom hungrig

Gör dig redo för

POKER RUN Allt för sjön går snart av stapeln i Älvsjö och Sveriges snabbaste båt är där. Många entusiaster har nog kanske sett Modern Betong-båten bränna förbi sina medtävlare i Poker Run. – Det är intressant att se när alla båtar pressas till sitt max och hur de beter sig i olika vattenförhållanden. Vår båt går upp till 105 knop och det är Sveriges snabbaste, säger Carl-Fredrik Söderberg, Modern Betong. Poker Run är en båttävling med start i centrala Stockholm. De tävlande får ett spelkort på varje stoppställe i skärgården och de fem bästa händerna gör sedan upp i poker på kvällen.

Likt tidigare år föreslår vi att ni kommer hungriga till mässan! Här kommer det att finnas många möjligheter att mätta sig. På Allt för sjön hittar du sex unikt uppbyggda caféer, restauranger och barer som kommer att erbjuda både god mat och dryck. Är du dessutom en strömmingälskare lär du definitivt inte bli besviken! Utöver mässans tillfälliga restauranger så finns också det breda utbudet av tolv permanenta snabbmatställen och gourmetkrogar. Här finner du allt från klassisk hamburgare och wok till sushi och mackor. Bland Allt för sjöns uppbyggda restauranger och barer hittar du: • • • • • •

SAILFORUM CAFÉ CHRIS-CRAFT BAR BY VÅTT BISTRO STRÖMMINGEN KUSTSMAK NYNÄSHAMNS ÅNGBRYGGERI STRÖMMINGSBODEN CHEMIN DES SABLES ROSÉBAR

7

7


8

8

ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY MEDIA GROUP

NYHETER & PREMIÄRER PÅ MED FLYTVÄSTEN. HÄR ÄR NÅGRA AV MÄSSANS HETASTE NYHETER DU INTE FÅR MISSA!

HOC 33 P Cruiser Smart båt och ett enklare båtliv är filosofin bakom svenska HOC Yachts som har världspremiär med två nya båtar med smarta innovationer. Explorer och Cruiser, som gör båtlivet enklare och komfortablare. Utställare: HOC Yachts AB Monter: A39:10

Anytec 1221

Aquador 35 AQ

Arronet 245 Surprice

Anytec 1221 SPD drar uppmärksamheten till sig var du än kör eller lägger till. Bestyckad med fyra Mercury-motorer med 400 hästkrafter vardera, totalt 1600 hästkrafter, bryter båten mot etablerade konventioner.

Kantigare former och större ljusinsläpp i skrovsidorna har blivit den nya standarden i modern båtdesign. Ett helt nytt grepp för Aquador är framrutans utseende och panoramataket för maximalt ljusinsläpp.

Visas med utombordare som ger upp till 300 hästkrafter. Båten är byggd med gummiupphängda walk around-hytter som absorberar både ljud och vibrationer.

Utställare: Anytec Sweden Monter: A38:30, A40:31

Utställare: Aquador/Flipper Marin Monter: A29:10

Utställare: Marinmäklarna i Stockholm Monter: A12:30

Axopar 37 SC

Buster Phantom

Capelli

Axopar 37 Sports Cabin är en ny och sportigare version av de andra modellerna. En snabb, säker och stabil resa garanteras av det djupgående skrovet med sin patenterade tvåstegslösning för optimal bränsleförbrukning.

Största, tuffaste Bustern någonsin! Att i topphastighet köra Buster Phantom, med sina dryga 9 meter i längd och totalt 700 dubbelmonterade Yamaha hästkrafter, ger dig känslan av att flyga utan vingar.

Capelli har framför allt två modellserier. Den svarta ”X-treme Raid” som inriktar sig på lastkapacitet och snabba skärgårdsturer. Samt den senaste ”Tempest SWE”-serien, med båtar som är mer anpassade för sol, bad och bekväma turer.

Utställare: Nimbus Boats Sweden Monter: A39:11, AG:39

Utställare: Yamaha Motor Europe N.V Monter: A41:16

Utställare: AMT/Capelli Monter: A35:18


HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY MEDIA GROUP

ANNONS

9

Chris-Craft Catalina 26

Frauscher 1017 GT

Galeon 360

Första gången på en svensk mässa visas Catalina 26 Heritage Trim Edition. Catalina 26 är en Center Console från Chris-Craft som passar för sjöns alla ändamål. Perfekt för vattenlek, fiske eller mysiga båtturer.

1017 GT kommer i flera olika motorkonfigurationer som kan ge allt från 600 till 850 hästkrafter. Byggd för 8 personer och med en läcker österrikisk design gör det 1017 GT till den största båten i serien.

Galeon 360 Fly ritad av den Italienska designern Roberto Curto har världspremiär på ”Allt för sjön”. Båten har tre kabiner, sex fasta kojplatser, fina sällskapsutrymmen och utgång till skarndäck direkt från förarplatsen.

Utställare: VÅTT AB Monter: A14:30

Utställare: Ariboats Monter: A35:23

Utställare: PS Marin Monter: A41:31

Highfield Patrol 760

Grandezza 25 S

Kawasaki Ultra 310 R

Passar både till fritid och arbete då båten kan konfigureras individuellt med olika sittplatser och konsoler. Skrovet är helt öppet från början och kan anpassas för upp till 12 sittplatser eller öppna ytor för arbete och fiske.

Båten har utmärkta kör- och sjöegenskaper och den lämpar sig utmärkt för alla förhållanden. Förarplatsen är sportig och ergonomiskt designad. Den mörkgråa mätarpanelen hindrar effektivt reflektioner från solljuset.

Kawasakis sportigaste modell, konstruerade för hård körning under tuffa förhållanden. Sportig limegrön färg, motor på 300 hästkrafter och komponenter för både racing och vardagskörning.

Utställare: Kina Båt & Marin Monter: A07:10, AG:03

Utställare: Grandezza Monter: A39:15

Utställare: Kawasaki Sverige Monter: A06:14

XO DFNDR XO lanserar en riktigt kaxig och robust modell som bygger på skrovet från den populära XO 250 Open. Innovativ mittpulpet med gasdämpade förarstolar, dubbla 9” plottrar från Simrad, och god lastmöjlighet på taket. Pulpeten rymmer 4 passagerare och är något ”off-set” för enklare passage vid exempelvis förtöjning. Båten levereras i två utföranden, ”Rider” och ”Utility”. Båda modellerna är välutrustade men på olika sätt anpassade efter användningsområde. Utställare: XO Boats Monter: A38:15

9


10 10

ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY MEDIA GROUP

Marex 310 Sun Cruiser Denna båt kombinerar sociala däckytor med smarta detaljlösningar i en ljus och rymlig interiör, med bland annat en smidig kapellanordning. Vinnare av Motor Boat Award 2017 i kategorin “Sportcruisers up to 45 fot”. Utställare: Marex Monter: AG:42

Nimbus 365

Nordstar 47

Saga 370 HT

Det mest iögonfallande med nya Nimbus 365 Coupé är utseendet. Båten har ett modernare formspråk med sportigare konturer inspirerade av dess syskon 305 och 405:an och deras funktionella designer.

Den största hyttbåten i sitt slag och den största serietillverkade motorbåten från Finland någonsin. Den utmanar lyxiga flybridgebåtar genom att erbjuda samma komfort men i ett mer lätthanterligt format.

En vidareutveckling av Saga 365, där dörrarna mot akterdäck tagits bort och lämnat utrymme för en rymlig sittbrunn. Med samma mittkabin som Saga 365 är Saga 370 HT en familjebåt med oslagbar boyta och sociala utrymmen.

Utställare: Nimbus Boats Sweden Monter: A39:11, AG:39

Utställare: Nord Star/Linex-Boat Monter: A38:21

Utställare: Saga Boats/Carlanders Båtvarv Monter: A35:10

Nyhet! HR 602CC

VIGGO C8 – Avancerad teknik och innovation i varje detalj ger dig som användare säkerhet och komfort i alla väder. Välkommen till Viggo Boats i monter A41:15 så berättar vi mer.

viggoboats.se

Köp en HR båt på mässan och få en Garmin kartplotter / ekolod på köpet.

TM


HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY MEDIA GROUP

ANNONS

11 11

Super Air Nautique G21

Targa 30.1

Windy 46

Sverigepremiär på Allt för sjön 2017 för Super Air Nautique G21, en av världens mest utrustade båtar avsedd för vattenaktiviteter med bland annat wakesurf, wakeboard och rekreation.

Är en helt ny båt, där alla mått och former är nya. I aktern finns en dubbelsäng, stickkoj, garderob och ett badrum. Salongen med U-soffa, passagerarsoffa, väl genomtänkt förarplats och pentry har alla bra sikt ut.

Detta är den största serieproducerade motorbåten byggd i Sverige. Den utmärker sig med sin stora cockpit med plats för många runt bordet. Under däck finns hela tre generösa kabiner och två badrum med duschkabin.

Utställare: Targa/Botnia Marin Monter: A31:18

Utställare: Windy Scandinavia Monter: A35:21

Utställare: Skimarine Sport Monter: C16:26

Båtmässan 2017

Linder Arkip 530

Isloep 585

De vackra linjerna visar att Arkip 530 är en båt med prestanda. Med en 100 Hk motor når den upp till 40 knop. För de lugnare turerna har 530 gott om plats och 6 personer sitter bekvämt i de väl tilltagna sittytorna.

Oavsett om du vill ha en heldag på sjön med upp till 7 gäster ombord, eller kanske bara en spontan middagstur för två, är iSloep 585 den perfekta båten för dig. Njut av sjön tyst och bekvämt och vid behov växla över till dieseldrift den sista biten hem. Detta är möjligt med iSloeps hybridbåtar.

Utställare: Linder Aluminiumbåtar Monter: A17:15

Besök mässan och upplev fler Sverigeoch världspremiärer!

Utställare: Isloep Monter: A37:21

SOMMAREN ÄR HÄR!

HÄLSNINGAR FRÅN SMÅLAND

BESTÄLL DIN ARKIP 460 INKL. GARMIN GPSMAP 721XS MED MERCURY 40 HK FYRTAKTSMOTOR. 162 300 KR*. 29 000 KR RABATT! Alternativ med Mercury 50 hk. Kampanjpris 168 300 kr. Ord pris 197600 kr. 29 300 kr rabatt!

w w w. m e r c u r y. s e

* Båt inkl. GPS, givarfäste och givare monterad och klar med Mercury 40 hk (F40ELPT EFI) inkl. godkänd startspärr. Ord pris 191300 kr. Alternativ med Mercury 50 hk (F50ELPT EFI) inkl. godkänd startspärr. Alla priser är inkl. moms. Gäller t o m augusti 2017. Med reservation för mellanförsäljning. Securmark stöldmärkning ingår.

www.linder.se


12 12

ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY MEDIA GROUP

SEGLING För dig som gillar vind i seglen bjuder Allt för sjön på en blandning av sportiga båtar, jollar, charter och segelmakare. En mötesplats som visar både nyheter, ger inspiration och som framför allt har branschens experter på plats.

Det blir vind i seglen på årets Allt för sjön! Grand Prix Racing och Cruising är det genomgående temat för årets segelavdelning. Specialiserade utställare har valt att samla en rad unika och högpresterande båtar på ett och samma ställe för besökarna att beundra. TEXT: ALMA JOHANSON

A

llt för sjön 2017 bjuder på premiär för mässans största och mest exklusiva segelbåtar: More 55 och ClubSwan 50. Den sistnämnda är helt byggd i kolfiber och ett fantastiskt kvalitetsbygge med unik inredning som måste ses på plats. De två giganterna symboliserar inte bara skön och avkopplande cruising, utan även intensiv och tuff Grand Prix racing. I år satsas det på en racinginspirerad avdelning med en mängd fina Grand Prix-båtar som Ker 40+, MC 31 och Farr 280 för att bara nämna några.

More 55

– Det är oerhört glädjande att vi på Allt för sjön 2017 har en seglingsavdelning med så fantastiska båtar och utställare inom seglingens värld, säger Hanse Thorslund, projektchef.

More 55 är den första modellen från More Boats, ett svensk-kroatiskt varv som bygger snabba och bekväma segelbåtar av högsta kvalitet. Deras båtar är “byggda för att seglas, inte ligga still vid en brygga”.

CHARTERSEGLING ÄR PÅ stark frammarsch och blir ett allt mer populärt alternativ vid resor med familjen eller företaget. För att fånga upp nyfikna och ressugna besökare finns en hel avdelning som tar upp alla aspekter när det gäller chartersegling. – Här kan man få rekommendationer när det kommer till destinationer, charterbolag och andelsägande. Vi tipsar om hur man får till en unik charterresa i svenska eller exotiskt varma vatten - något som är på stark frammarsch, säger Hanse.

Utställare: More Sailing Croatia Monter: A05:10

ALLT FÖR SJÖN erbjuder ett gediget seminarieprogram där besökarna kan få inspiration och kunskap från Sailforumscenen. Oavsett om det gäller tävling, optimering eller att förverkliga drömmen om långsegling kan besökaren få det mesta tillgodosett.

KER 40+ Denna design har visat sig mycket framgångsrik, och bevisar att lätta 40 fots kapplöpningsbåtar med framgång kan tävla mot sina tyngre kappseglingsbåtar kusiner i alla förhållanden, inklusive kryssläns. Ker 40+ är en ny utveckling som grundas på Ker40. Utställare: McConaghy Sweden Monter: A05:20

Nordenpremiär – Club Swan 50 Swan har tagit sitt båtbygge ett steg längre. På Allt för sjön visas deras nya kappseglingsbåt som är ritad och designad för att segla fort. Byggmetoderna är på aboslut högsta kappseglingsnivå och båten är helt i kolfiber. Club Swan 50 kombinerar performance med en boendestandard i klass med ett 5-stjärnigt hotell. Utställare: Nautor’s Swan Sweden. Monter: A05:20.

MC 31 MC 31 har en extrem prestandadriven skrovform, genomtänkta system och däckslayout, som tar seglingsupplevelsen till nya nivåer. Nya MC31 är uppföljare och lillasyster till framgångsrika MC 38. En trailerbar high performance grand prix-racer. Utställare: McConaghy Sweden Monter: A05:20

Farr 280

Far East 28

Diva 24

Farr 280 ser ut som ett strykjärn, har kolfibermast, hydraulisk mast- och förstagsjustering och är i varje detalj optimerad för racing. Den påstås vara bland det snabbaste som skådats bland kölbåtar på under 30 fot.

Båten bygger på design och teknologi ifrån den framgångsrika FAREAST 31R, men är till skillnad ifrån sin storasyster byggd med vakuuminjicerad sandwichskrov med isopolyester och har bl.a aluminiummast. Detta medför ett mycket konkurrenskraftigt pris.

Diva 24 DC är optimerad för dagsegling. Utvecklad för dagar fyllda av aktiv segling med en sittbrunnsplanering som en effektiv kappseglingsbåt. Här är fullt fokus på seglingsegenskaper, komfort på däck och enkel hantering.

Utställare: Farr Yacht Sales Europe Monter: A05:20

Utställare: Nordic Yachts Monter: A03:21

Utställare: Bavia Yachts Monter: A03:06


BÅTKURS & SEGLING

»50 års JUBILE UM«

A »SEGL D E M OSS« »Jag vil

l låna pappas båt«

Förarintyg, Kustkepparintyg, Manöverkurs, VHF-kurs m.m Sail & Ski, Shetland, Fastnet, Irland, Portugal, Madeira, Kanarieöarna, ARC, Västindien och mycket mer... BOKA PLATS !

www.SJÖSPORTSKOLAN.SE

i

os s 7 sök AG:3 e B te r n mo

Få ut mer av ditt båtliv!

Just nu!

590 kr

Vad kan du om vår marina miljö? Delta i vår tävling och vinn fina priser.

för ett o medlemsch ett halvt års kap, in krets och kl. familj, båt!

Lyssna till ungdomsseminariet den 4 mars och långseglarseminariet den 11 mars. Missa inte seglarforumet vid vår monter. Välkommen till vår monter A03:10 så berättar vi mer.

I mässerbjudandet ingår just nu TRE årsböcker!

känna »Jag vill gare mig tryg ombord«

Erbj. gäller t.o.m. 19/3-2017.

– för dig som vill få ut mer av ditt båtliv!

Gåshaga Marina - Lidingö info@gregersbat.se Tel 0708-179320

Vi säljer din båt!

E N G I N E E R S OF EM OT I ON S S tock h ol m I n t e rn a t i o n a l B o a t S h o w

ARI BO ATS AB Booth no.

NEW

NEW

A3 5:23

747 Mirage

1017 GT

Sverige-Finland-Danmark-Norge ARIBOATS AB :: www.ariboat.com info@ariboat.com :: 0046 (8) 7173983 www.frauscherboats.com

Återförsäljare för

Gör din egen drömsegling, med eller utan besättning, eller dela båt med andra

Upptäck världens bästa seglingsvatten med din egen båt

47 BASER, 850 BÅTAR I VÄRLDENS BÄSTA SEGLINGSVATTEN

BÅTAR PÅ 47 BASER I MEDELHAVET, VÄSTINDIEN OCH SÖDERHAVET

HÖGKLASSIGA BÅTAR 32–82 FOT

LÅG KONTANTINSATS HÖG GARANTERAD INTÄKT

PAKET FÖR DEN STORA ELLER LILLA GRUPPEN

INGA DRIFTSKOSTNADER

UNIKA RUTTER

SEGLA SJÄLV UPP TILL 12 VECKOR /ÅR

VÄXANDE FLOTTA OCH DESTINATIONER

FULLT UTRUSTAD BÅT PROFESSIONELLT UNDERHÅLL

Kontakta terese@poseidontravel.se för ett förslag!

Kontakta lars @ poseidontravel.se för ett möte på mässan!

VI SES PÅ BÅTMÄSSAN ALLT FÖR SJÖN I STOCKHOLM 3–12 MARS 2017 A-HALLEN A 05:11

E

79 1

9

PO

POSEIDONTRAVEL.SE • 042 - 37 40 00

S

DON TRA EL

DRE A M YAC H T SCAN DIN AV IA

AT

Vi har drömupplägget för dig som vill hyra eller äga en högklassig båt i världens bästa seglingsvatten Läs mer på vår hemsida!

EI

V

S

FÖRETAGSARRANGEMANG

A

SINCE


Hård, biocidfri bottenfärg för insjöar, Norrlandskusten och andra områden där enbart biocidfria bottenfärger tillåts. Försegling mot kopparläckage, grundfärg och bottenfärg i samma produkt. > 3-i-1: försegling, grundfärg och bottenfärg i ett > Mycket kort torktid ger snabb sjösättning > Hård yta som är lätt att tvätta och underhålla > Enkel att applicera > Effektivt skydd mot plastpest i system med AntiPest

Besök oss på Allt för Sjön – monter C14:29 jotun.se

Anlita en Sweboatmedlem! Vi står för ett tryggt båtägande genom kunskap, kvalitet och köptrygghet. Läs mer och hitta oss på Sweboat.se

NYHET! RYD S 6 2 8 D C

Upptäck nya Ryds 628 DC, en klassisk daycruiser med skandinavisk design. Vi utlovar fantastiska utrymmen och ett lättdrivet skrov. På Allt För Sjön, 4-12 mars, har du chansen att se vår nyhet i monter: AP10:28. Varmt välkommen!

W W W. RY D S . S E


HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY MEDIA GROUP

ANNONS

15 15

TILLBEHÖR PRYLAR & GADGETS Välkommen till C-hallen på Allt för sjön, ett begrepp bland båtfolket och norra Europas största tillbehörsutställning.

Innovativ kajak

Lovande lindelare

Under Allt för sjön lanserar Melker Kayaks och Kajaksidan en rad innovativa nyheter. Bland annat intro­ duktion av Melker Örskär ­ en helt ny dubbelkajak ­ med plats för tre! Ta med barn, hund eller extra mycket packning på paddlingen ­ eller paddla den helt själv ­ de innovativa styrpedalerna och sitsarna kan nämligen flyttas mellan sittbrunnarna. En smidig och lättmanövrerad kajak med låg vikt och plats för tre ­ denna behöver verkligen upplevas! Utställare: Melkers Kayaks Monter: A12:20

Hydrographica, genvägar i Stockholms skärgård Den uppskattade boken om Genvägar i Stockholms skärgård blev ”Årets Nyhet” på båtmässan för några år sedan. Den sålde snabbt slut, men nu finns den åter i en ny, moderniserad och ordentligt utökad utgåva. Bättre och säkrare anvisningar på spännande smitvägar i skärgården finns inte. Utställare: Hydrographica Monter: C16:11

Franska Facnor kommer med en smart linledare som kan monteras på pulpit eller mantågsstötta. Poängen med den här linledaren är dess kulled, som gör att den kan vinklas åt olika håll, beroende på placering och linans vinkel. Des­ sutom kan själva ledöglan hakas ur fästbeslaget. Därmed underlättas avmontering av t ex en ändlös furlinglina. Utställare: Benns Mast & Båttillbehör Monter: C08:21,C09:25

30 knop på surfbrädan Vinschhandtag som tål det mesta Italienska Antals nya vinschhandtag, som Benns i Nacka säljer, har tagits fram för bästa grepp och maximal tålighet. Ett handtag för tuffa förhål­ landen, helt enkelt. Den 250 mm långa och starka armen är gjord i brons, belagd med Antals mörka signaturfärg med detaljer i gult. Handgreppet är helt gummiklätt och försett med knopp för maximalt grepp och kraft. Dubbla kullager i greppet gör att detta handtag går lätt, ja, till och med imponerande lätt! Utställare: Benns Mast & Båttillbehör Monter: C08:21,C09:25

Electrosurf elektriska surfbrädor är ett nytt fenomen på vattensportsidan. Det är, precis som det låter, en elektriskt driven surfbräda som gör hastigheter upp till 30 knop. Ett batteri (fulladdat på 120 min) förser en jet­ impeller med ström och kan leverera full hastighet i ca 30 minuter. Duktiga åkare får ut ca 1 timme på en laddning. Utställare: Electrosurf Monter: C19:19

Seaboost båtfärg Seaboost Oy lanserar en ekologisk båtbottenfärg som baserar sig på en ny typ av antifouling­teknik. Seaboost Overdrive är ett lack som kombinerar en hydrofobisk yta som har låg friktion och en slitstark stenhård yta. Overdrive baserar sig på sol­gel­teknik, och den har separat utvecklats för att tåla tufft borstande i åratal med olika borstar och borsttvättmaskiner samt UV­strålning. Utställare: Seaboost Monter: A26:14

Smartphone med integrerad värmekamera Cat phones lanserade sitt nya flaggskepp Cat S60 förra våren, och den har funnits på marknaden sedan sommaren 2016. I ett unikt samarbete med FLIR, en av världens ledande tillverkare av värmekameror, är Cat S60 världens första smartphone med integrerad värmekamera. Utöver att vara världens första telefon med inbyggd värmekamera, är S60 dessutom världens mest vattentäta telefon. Den klarar av att vara under vatten på 5 meters djup i upp till 60 minuter. En verkligt revolutionerande ny smartphone. Utställare: Brightstar 20:20 Monter: C14:31

LITE+ säkrare succéväst LITE+ heter en vidareutveckling av Spinlocks populära räddningsväst LITE. Skön, avlastande passform kombineras med en slitstark och lätt konstruktion. LITE+ har dessutom utrustats med livsele och mjuk fästögla för livlina. En annan standarddetalj är Spinlocks unika effektljus Lume­On, som aktiveras när västen blåses upp och gör att hela flytkroppen lyser upp och syns bättre. Utställare: Benns Mast & Båttillbehör Monter: C08:21, C09:25


16 16

ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY MEDIA GROUP

STOCK H O LM 2 017

Hallå där…

JAN SÖDERHIELM Projektledare för Baltic Sea Future som går av stapeln den 6-7 mars på Stockholmsmässan.

Sören och Glenn ska ro runt Svalbard för svenska skolelever Row around Svalbard är polarexpeditionen med syfte att visa svenska skolelever hur Arktis utvecklas med hjälp av intressanta filmer och bilder. Sören Kjellkvist och Glenn Mattsing är personerna bakom projektet med en gedigen kunskap och erfarenhet vad gäller den här typen av expeditioner.

GRATIS UTBILDNINGSKONCEPT FÖR svenska elever. Under expeditionen kommer Sören och Glenn publicera filmer och bilder om Arktis i sociala medier, men också samla underlag till en pedagogisk plattform som ska göra bilden tydligare och mer intressant för svenska skolelever. – Vi vill visa och synliggöra Arktis förändring i nutid för att svenska elever ska kunna se och ta del av klimatförändringarnas påverkan även under ett mer spännande koncept, säger Sören Kjellkvist. TEAMET BAKOM Row around Svalbard kommer att finnas på plats på Vildmarksmässan 10-12 mars för att berätta mer om expeditionen som sedan börjar 19 juli. – När vi fick upp ögonen för Sören och Glenns planer kändes det helt självklart att vi ville bidra. Vi har ett ansvar för vår framtid precis som alla andra, och vi stöttar detta projekt med stolthet och glädje. Extra kul är att våra besökare kan få se, känna och klämma på denna fantastiska roddbåt och träffa killarna under mässan, säger Patrik Löwstedt, projektchef på Vildmarksmässan.

BÅTSLIPAR

VAD ÄR DIN ROLL I BALTIC SEA FUTURE? – Jag är projektledare tillsammans med programansvarig Marmar Nekoro, från Stockholms Universitet. VAD ÄR BALTIC SEA FUTURE? – Det är en kongress som initierades av Stockholms Universitet och stiftelsen Hållbara Hav. Syftet är att få kommuner att jobba för att få Östersjön frisk. I vanliga fall pratar man om naturproblem men vi kallar det utmaningar! VARFÖR ÄR DET VIKTIGT ATT ENGAGERA SIG? – Östersjön är ett hav som står på gränsen till ekologisk kollaps och vi som bor runtom är helt beroende av det. Många har också en personlig relation till Östersjön. Det är en moralisk fråga att inte skita ned för oss själva och vi kommer att kunna ta ett skutt in i framtiden om vi gör det här rätt.

TEXT: FELIX ANDERSSON FOTO: PRIVAT

350 MIL PÅ TVÅ MÅNADER – ROR DYGNET RUNT Row around Svalbard genomförs i en sju meter lång roddbåt byggd för oceaner. Man räknar med att färdas i snitt sju mil per dygn. De ror då växelvis dygnet runt. Om havsisen även frilagt Vitön tänker teamet besöka platsen där ballongfararen Andrée och hans besättning dog under oklara omständigheter i slutet av 1800-talet. Isarna i Arktis smälter och nya områden öppnas. Detta är en expedition som tidigare inte varit genomförbar. Glenn Mattsing och Sören Kjellkvist tänker sätta fokus på utvecklingen i Arktis genom att ro från Tromsö, över Norra ishavet, runda Svalbard via ett tidigare istäckt område

TEXT: ILKER CAMUZ

SÖREN KJELLKVIST

GLENN MATTSING

Ambassadör för Frilufts­ främjandet, Bergans of Norway och 24Hour Meals. Han har paddlat Norges kust utan med­ havd mat och pengar, rott från Stockholm till Ryssland, paddlat en Stand Up Paddle board mellan Visby och Stock­ holm samt överlevt 50 dygn i Jämtlands vildmark enbart på det som fanns i naturen. Vidare har han tillsammans med Frilufts­ främjandet och Bergans grundat välgörenhets­ projekt Äventyrliga dagen.

Är utbildad biolog med rovdjur som specialitet men har ägnat de senas­ te åren inom media och resebranschen. Glenn var tidigare chefredaktör för äventyrstidningen Outside Magazine och har utvecklat äventyrs­ resor bland annat på Grönland. Glenn deltog 2013 i en seglings­ expedition med Ola Skinnarmo i syfte att hitta Nordenskiölds försvunna skeppa Vega.

Knivsta

Kil

• Tilverkade av aluminium i Finland • För båtar upp till 2750 kg • Lätta att installera och använda • Båten är skyddad mot stormar och ändringar i vattennivån

Se demovideo: www.alutrack.fi/suppor t/video

• Lätta att hålla båtbotten ren • Miljövänlig, inget behov

www.alutrack.fi · info@alutrack.fi · +358(0)400 700 752

• Lämpar sig för vinterförvaring

av giftiga bottenfärger

A:

VAD KOMMER HÄNDA DEN 6-7 MARS? – Många fantastiska personer kommer att tala och bland dessa finns Kronprinsessan Victoria. Det är som en hel måltid som börjar med en presentation om varför vi måste ändra vårt beteende följt av vår vision, vilken förmåga vi har att ändra och även ge exempel på kommuner som lyckas.



Monternummer: A20:02

“Syftet är att få kommuner att jobba för att få Östersjön frisk”


www.taheoutdoors.com

A-hallen, monter A12 :22

Allt för sjön - erbjudande

150 kvm med kajaker, sup, surfskis, kanadensare och tillbehör.

Marknadsledande kajakpaket med 20% rabatt (från 6990:-) Du kan även förboka din kajak för avhämtning hos Kajaksidan i samband med ditt besök. Passa på att prova vår kajakpool för ett tryggt köp med nöjdhetsgaranti. KAJAKSIDAN.SE info@kajaksidan.se 08-7492433

Avsaltningsanläggningar för rekt ur havet dricksvatten direkt Skärgårdens favorit

LILLA ÖSTERSJÖPAKETET MED ROLUX Vår storsäljare, Lilla Östersjöpaketet är en smidig och kraftfull paketlösning som vi rekommenderar till fritidshushållet. Den är energioptimerad och kapaciteten är ca 100 liter vatten i timmen och är utbyggbar till 200 l/h i samma chassi.

Avsaltningsmaskinen, RoLux som ingår i Lilla Östersjöpaketet är kraftfull och kompakt.

Unik automatik

ANVÄNDARVÄNLIGT Våra avsaltningsmaskiner är utrustade med unika automatiska funktioner som gör dem mycket användarvänliga. NÅGRA EXEMPEL: • Renspolning efter produktion • Omsättning av lagrat vatten • Snabbfunktion för frostskydd • Vattenkvalitetslarm • Larmkontroll för filterbyte • Energisparfunktion vid vinterdrift

www.affluxwater.com 08-120 20 120

Vatten är livsmedel

KVALITET OCH NYTTIGT VATTEN Vatten klassas som livsmedel och det är därför mycket viktigt att kvaliteten på det avsaltade vattnet håller hög klass, med vår mineraltillsats CircusalTM blir det avsaltade vattnet både gott och nyttigt. Dessutom larmar anläggningen direkt ifall det skulle uppstå kvalitetsbrist i avsaltningsprocessen.

Flexibla paketlösningar för ditt hushållsvatten Gör - det - själv

ELLER INSTALLATIONSKLART Det är enkelt att installera våra avsaltningsanläggningar, det behövs inga speciella verktyg eller kunskaper. Naturligtvis offererar vi installationshjälp där du kan utnyttja ROT-avdraget. Det krävs inget bygglov för en avsaltningsanläggning.

Enkel skötsel

MINIMALT MED UNDERHÅLL Den årliga skötseln är filterbyte och eventuell frostskydd av membran vid säsongens slut. Du kan alltid uppgradera din anläggning att producera mer vatten ifall behovet skulle öka.

Planera din anläggning

ANVÄND VÅR ENKLA GUIDE Oavsett vilka förutsättningar du har vill vi hjälpa dig att få ett riktigt gott och fräscht vatten. Genom att ladda ned vår planeringsguide på nätet kan du ta de mått som behövs för att planera din avsaltningsanlägging. Vårt sortiment omfattar ett flertal olika modeller för fritidshus och båtar, så du kan vara säker på att det finns en modell som passar just ditt behov. Ladda ned planeringsguiden på. www.affluxwater.com Lilla Östersjöpaketet tillverkas i Sverige med 5-års garanti och behöver endast 2 m2 i golvyta.


Volvo Penta och Båtkusten

REDO FÖR EN NY SÄSONG?

BÅTKUSTEN

BÅTKUS TE

N

ETT TRYGGAR OCH ROLIGAR E BÅTÄGANDE E

Besök oss på Allt på Sjön, Älvsjö 4-12 mars! Om du trivs med din båt, men tycker att motorn inte längre uppfyller dina krav, är det dags för en uppdatering. Mellan den 1/2 och 2/4 är det extra förmånligt genom våra olika motorerbjudanden. Kom till Allt För Sjön och träffa våra återförsäljare i Stockholmsregionen. De vet vad som passar dig och din båt bäst!

TRÄFFA OSS PÅ ALLT FÖR SJÖN, MONTER A06:10 BÅTKUSTEN

Följ oss på Instagram @båtkusten

BÅTKUSTEN

ETT TRYGGARE OCH ROLIGARE BÅTÄGANDE

Ladda ned Båtkustens app till din iPhone, Android eller surfplatta och upptäck ett roligare båtägande med oss. Finns att ladda hem från App Store och Google Play redan idag.

www.båtkusten.se


HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY MEDIA GROUP

ANNONS

19 19

Classic Boat Show HISTORISKA KAPPSEGLARE OCH KLASSISKA MÄRKESKLUBBAR På årets Classic Boat Show får du ta del av kappseglingens historia, från födseln under 1800-talets mitt till utvecklingen av märkesklubbarna. TEXT: ALMA JOHANSON

Å

r 1830 bildades Sveriges största och ett av världens äldsta segelsällskap, Kungliga svenska segelsällskapet (KSSS). Sedan dess har människor kappseglat. Under 60- och 70-talet var våra svenska vatten fyllda med olika båtar och jollar, men i dag har det minskat. Det uppmärksammar nu Allt för sjön med två teman på årets Classic Boat Show: Kappsegling och Märkesklubbar. – Många tror att man behöver en Volvo Ocean Race-båt på 70 fot för att kappsegla, men sanningen är att du kan ta vilken typ som helst att åka ut och ha kul med, säger Gunnar Carlsson som har fått uppdraget att samla ihop både båtar och människor som kan berätta om båtarna under årets Classic Boat Show.

Märkesklubbar i fokus

Ett tjugotal båtar kommer att ställas ut på mässan för att berätta de klassiska båtarnas historia. Däribland finns dansktillverkade Coronet, den populära bruksbåten Firally från 60-talet och racervarianten av den första tillverkade IF-båten som Sjöhistoriska ställer ut. – En båt man inte får missa är Riva 25 Sport Fisherman som var med på Parismässan när

”En båt man inte får missa är Riva 25 Sport Fisherman som var med på Parismässan när man presenterade den första modellen av Riva Bertram”

Maria & Peter Nikula Alukin aluminiumbåtar

Möt oss i monter A 06:31 på båtmässan Allt för Sjön 3-12 mars! Vi visar sex båtmodeller ur vårt breda modellprogram för fritid och för professionellt bruk. I montern träffar du oss som arbetar med båtarna varje dag -båtkonstruktör, båtbyggare och båtägare. Välkommen så berättar vi mer om aluminiumbåtarna som byggs i Roslagen!

man presenterade den första modellen av Riva Bertram, rekommenderar Gunnar. Bland höjdpunkterna på utställningen finns dessutom Coronetbåtar i plywood, 32 Oceanfarer, Fjord 21 Weekender och Fjordling.

Inte bara för kappseglare och båtägare Oroa dig inte om modellbeteckningarna inte säger dig ett skvatt, utställningen är utformad för att tilltala såväl vana båtförare som nyfikna förstagångsbesökare. – Vi finns där för att informera de som vill lära sig mer och hjälpa intresserade besökare att hitta den båt som passar deras behov.

GUNNAR CARLSSON

Gör: IT-människa och racerbåtsentusiast i föreningen Classic Offshore. Kör: ”Har en Rebel 24 med lite motorproblem, det blir så när du åker gamla grejer. Jag har även en Ranger 17 från 1972 som jag håller på att renovera till originalskick. På mässan: Årets Classic Boat Show har två teman: Kappsegling och Märkesklubbar. Tillsammans med två andra entusiaster arrangerar Gunnar Carlsson Classic Boat Show för att bevara de äldre båtarna och seglingens historia.


SIMPLY SUPERIOR

Axiom är Raymarines nya revolutionerande serie multifunktionsdisplayer. Med högre prestanda, intuitivt interface ger Axiom dig spjutspetsteknologi för oöverträffad kännedom om allt som händer både över och under vattenytan. • Enkelt gränssnitt med nya och snabbare operativsystemet LightHouse 3 • Finns tillgänglig med inbyggt RealVisionTM 3D Sonar • Extrem prestanda med quad-core processor • ”Fyra-i-ett” bredspektrums CHIRP givare • Stilren och robust glasskärm som passar alla typer av båtar

NYA Multifunktions pek-skärms displayer www.raymarine.se Foto: Courtesy SeaRay Images for illustrative purpose only

248 x 372 AXIOM Power (Sweden).indd 1

15/02/2017 09:16


HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY MEDIA GROUP

ANNONS

21 21

Optimist Challenge 2017 MÅ BÄSTA KLUBBJOLLE VINNA!

Piratvärlden på Lilla Allt för sjön Nytt för i år är Piratvärlden, där kapten Svartskägg och hans pirater härskar på sitt skepp. Här finns massor för barnen och resten av familjen!

FÖRSTA PRIS I skattjakten är en veckas segling i Kroatien med

Navigare Yachting och Navigare Moments. Priset gäller en segelbåt i Navigare Yachtings flotta (3 kabiner) under en vecka i perioden oktober 2017.

TEXT: ILKER CAMUZ

UTMANA VARANDRA I den klassiska femkampsgrenen, “Ärtor på burk”, där ni ska försöka slå ned tomma plåtburkar genom att kasta små ärtpåsar. När piraterna vill liva upp stämningen bland besättningen brukar de ofta leka den lek som de själva har kommit på och som de kallar för “Ringar på piratkrok”. Precis som namnet antyder ska man kasta ringar och få dem att fastna på de hängande piratkrokarna. Olika krokar ger olika poäng så tävla med hela familjen om vem som kan samla flest! UNDER LÖRDAG OCH SÖNDAG kommer ni också att kunna titta på teaterföreställningen “Kapten Svartskägg och den magiska skattjakten”. Vi avslutar dessutom med vår egna spännande skattjakt tillsammans med Vildmarksmässan den 10-12 mars!

Sjövettskola och Flytvästpoolen Transportstyrelsen håller i sjövettskola för barn och ungdomar på piratskeppet på avdelningen samt i sin egen flytvästpool.

I samband med båtmässan Allt för sjön hålls barn- och ungdomstävlingen Optimist Challenge, där 30 klubbar får möjligheten att bygga sin egen klubbjolle. Utmaningen sker i två delar och avslutas med en regatta. TEXT: ILKER CAMUZ

DEN FÖRSTA DELEN av optimist-utmaningen sker på Allt för sjön i Stockholmsmässan den 4-5 mars och 11-12 mars mellan klockan 10.00 - 18.00. Då kommer upp till 30 klubbar att bygga en komplett klubbjolle att ta med hem efter byggnation. Optimistbygget äger rum i Stockholmsmässans kongressfoajé, där en komplett byggsats ligger och väntar på er tillsammans med roder, centerbord, rigg, segel, lim och alla verktyg som kan tänkas behövas. DEN ANDRA DELEN av utmaningen sker torsdagen den 1 juni kl 17. Då träffas alla klubbar med sin nybyggda optimistjolle vid Sjöhistoriska Museet på Djurgården för lek och spännande tävlingar med sin jolle. Förutom segling i trevliga och lättsamma former grillas det korv och så klart koras vinnaren av tävlingen! Juryn utgörs av representanter från våra sponsorer.

Mer information på vår hemsida www.alltforsjon.se

Du hi

ttar o ss i C03:4 monter 8

A LEGACY OF GENERATIONS ON THE WATER

Utbildningen som ger jobb i båtbranschen! Marinteknisk gymnasieutbildning i Danderyd Båtbranschen ropar efter utbildade tekniker. Det gäller servicevarv, båtbyggare, försäljning av båttillbehör och leverantörsföretag. Om du är båtintresserad och vill vara säker på att få jobb direkt efter gymnasiet ska du söka till Marinteknik. Utbildningen ger dessutom en bra grund för jobb inom Handelsflottan eller Marinen.

Praktisk navigation och sjömanskap övar vi på skolans mindre hytt-, RIB- och segelbåtar samt under långseglingen med vårt skolsegelfartyg ÄLVA. Då får också möjlighet att ta yrkesbehörigheterna maskin- och fartygsbefälsexamen klass VIII.

Premium Wakesurf & Wakeboard båtar med rak axel-roder

9 storlekar, 20´ - 25´ Nautique Surf system Nautique Wake Surf System 3st Ballast tankar,1290Kg Motorer, 355Hk/ 400Hk/ 450Hk/ 550Hk

Se en Nautique Super Air G21 i monter

Infokväll/Prova på dag åk 9 tisdag den 2 maj. Läs mer på vår hemsida.

C16:26

Nordens bredaste vattensportsortiment. RADAR | RONIX | BASE WATERSPORT

www.skimarine.se

OBS! Sista datum för omvalet är 15 maj. På skolan finns även gymnasieutbildningarna Marinbiologi, Ledarskap/Kommunikation samt Ekonomi/Företagande

Marina Läroverket DanDeryD

Marina läroverket, Stocksunds hamn, 182 78 Stocksund, 08-85 32 00 info@klartskepp.se, www.marinalaroverket.se, www.facebook.com/Marinalaroverket


22 22

ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY MEDIA GROUP

Stövlar som tål tuffare tag

MARIN LIVSSTIL

Ocean Racer och Race Boot heter två nya stövlar från brittiska Musto, kända för sina högkvalitativa sjökläder. De här stövlarna är inga undantag. Modellen Ocean Racer är gjord för att tåla de allra tuffaste förhållandena ombord. Race Boot är en något lägre stövel, framtagen framför allt för kappseglaren som ska kunna bära sin stövel länge, lätt och slitstark.

Den marina livsstilen omfattar mer än bara motorer, GPS:er och flytvästar. Låt dig inspireras av utbudet av kläder, accessoarer och inredning som Allt för sjön har att erbjuda.

Utställare: Benns Mast & Båttillbehör Monter: C08:21, C09:25

Snyggaste ytterskjortan Ulricehamnsbaserade Holebrook kommer nu med en ny jacka som heter Jim. Modellen kan närmast liknas vid en ytterskjorta och är gjord i 100 procent slätstickad bomull med två bröstfickor. Modellen finns i ljusgrå eller marinblå med svarta knappar. Utställare: Benns Mast & Båttillbehör Monter: C08:21, C09:25

Båtmodell Folkbåten 75 år Folkbåten blev till efter en konstruktionstävling för nordisk entypsbåt i slutet av 1930-talet, utlyst av Sven Salén. Den första folkbåten blev sjösatt den 23 april 1942 vid Arendal i Göteborg, 10 år senare fanns det ungefär 400 båtar och 60 år senare fanns det drygt 3 600 båtar. Modellen mäter 51 cm och är i skala 1:15. Utställare: Promero Boats Monter: AG:05

Rolser shoppingvagn Rolser’s hopfällbara Logic shoppingvagnar passar perfekt i båten. Lätta att fälla ihop för kompakt och enkel förvaring när de inte används, och när vagnen behövs är den klar för användning på nolltid. Alla tyger är vattentäta och vagnarna klarar stor volym och tål hög last. Utställare: Rolser Monter: C10:06

KÖP DINA SEGLARSKOR PÅ MÄSSAN TILL SPECIALPRIS Många tycker att vi gör den bästa klassiska seglarskon på marknaden. Det kan bero på att våra skor är handsydda på läst, att vi använder läder från Horween i Chicago, har Vibramsulor och en nordeuropeisk läst. På mässan hittar du många dam- och herrskor till kraftigt reducerade priser.

Hovenäset - en av våra många modeller med Vibramsula. Ord pris 1795:Mässpris II sort. 895:-

Monter C 07:01


1 FÄSTING

2 SJUKDOMAR

www.vaccindirekt.se

Vaccinera dig mot TBE! Vaccinera dig på Allt För Sjön 2017 i vår C06:36 monter C06:36! Förebyggande vaccination är enda skyddet mot fästingöverförd hjärninflammation. Rekommenderas alla, fr o m 1 års ålder, som ofta vistas i riskområden. Pris per dos, 360:- (barn 310:-).

OdenPraktiken

Odeng. 80, Vasastan, 08-640 51 81.

SturePraktiken

Birger Jarlsgatan 43, Östermalm, 08-20 37 00.

SlussenPraktiken

Slussplan 7, Slussen/Gamla stan, 08-640 51 80.

SjöPraktiken

Hammarby Allé 66, Hammarby Sjöstad, 08-643 21 30.

Öppettider

Må-to 10-19 • Fr 10-17 • Lö 10-15

Alla typer av vaccinationer, friskintyg & hälsokontroller

GSK, 08-638 93 00.

SE/ENC/0005/16a, 201603

Informationen är förhandsgranskad och godkänd.

SE/ENC/0005/16a, 201603

Borreliainfektion kan vanligen behandlas med antibiotika. Det finns inget botemedel mot fästingburen hjärninflammation (TBE), men det finns TBE-vaccin. Be din läkare om mer information.


IT’S MOMENTS LIKE THESE WE LIVE FOR. ENJOY.

12” 7”

PROGAMMABLE

BUILT-IN SAIL ASSIST FEATURES

HOT KEYS LAYLINES, SET & DRIFT, RACING, WIND DATA & MORE ELLER

9”

INTUITIV

BLUECHART® G2 VISION HD* GARMIN MARINE NETWORK OCH

TOUCHSCREEN AUTO GUIDANCE NMEA 2000®

GPSMAP® 722 & 922 SERIEN

©2017 Garmin Ltd. *BlueChart g2 Vision HD krävs för Auto Guidance (ingår ej)

VIGGO X8 – Avancerad teknik och innovation i varje detalj ger dig som användare säkerhet och komfort i alla väder. Välkommen till Viggo Boats i monter A41:15 så berättar vi mer.

viggoboats.se

LING SYSTEMS SWEDEN BOATHAND

Gå in på vår hemsida och titta i vår nya katalog.

PRISVÄRDA HELGALVANISERADE BÅTSTÖTTOR Skrovplatta av målad marinplywood för hög hållbarhet. Top-fäste, ledat. Varmgalvaniserad. Rostfri skruv med låsmutter.

MBS SBS

Massiv trapetsgänga med stor vingmutter för enkel och snabb justering. Varmgalvaniserad. Stapelbar.

Monter C07:20

Mastkran -märkt. Lyfthöjd ca15 meter. Lyftvikt max 500 kg. Varmgalvaniserad.

M A S K I N FA B R I K E N G - C A B • TH U L E VÄG E N 18, T YR ES Ö • TE L 08-712 50 9 0 W W W.T YR ES OVAG GA N .COM • W W W.G C BOATH A N D L I N G.COM

Besök oss i monter M A DE IN SW EDEN

A14:29 www.fairmarin.se | 08 540 262 52


HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY MEDIA GROUP

SÄKERHET & NAVIGATION Att vara förutseende, aktsam och ha rätt utrustning är tre viktiga förutsättningar för att ha ett säkert båtliv. På Allt för sjön hittar du inte bara rätt utrustning – här kan du få tips och information som gör dig säkrare.

Tre gånger skarpare ekolod

Kompakt ekolod för små båtar

Lewmar har sedan 2015 startat en expansiv utvecklingsplan för att förnya sin serie med ankarspel. Ett nytt utvecklingsteam har under snart två år enbart fokuserat på ankarspel vilket har skapat ett högt fokus på resultat och funktion. Lewmars tekniker och ingenjörer har utvärderat funktioner och nya material för att ta sortimentet ett steg längre.

Humminbird lanserar ett nytt kompakt färgekolod med 20% större skärm än dess föregångare PiranhaMAX 197cx. Upplösningen är 70% högre och den har 50% mer kraft. PiranhaMAX finns i två utföranden, en modell med traditionellt 2D ekolod samt en modell med 2D och DownImaging. De är perfekta för mindre båtar och det finns en väska med batteri och laddare som tillbehör för att göra det portabelt. Ett av marknadens mest prisvärda ekolod.

Utställare: Comstedt Monter: C12:01, C12:11

Utställare: Comstedt Monter: C12:01, C12:11

Analys av seglingsprestanda

Vattentät Bluetooth-högtalare som flyter

Oy Baltic Instruments Ab från Borgå presenterar på båtmässan SeaMODE Speed Lab, ett system för analysering av seglingprestanda. Kärnkomponenter i systemet är två av företaget tillverkade rörelsedetektorer och PC program. Både rörelsesensorn och mätmetoden är patenterade internationellt.

Fusion introducerar Stereo Active, en Bluetooth-högtalare som är en specialbyggd bärbar stereo utvecklad för vattensporter och en aktiv livsstil. Ett unikt monteringssystem låter användare enkelt och säkert fästa stereon på en paddelboard, kajak, båt eller till exempel ett bubbelbad utomhus.

Utställare: OY Baltic Instruments Monter: AG:20A

Utställare: Comstedt Monter: C12:01, C12:11

E N A S TÅ E N D E KO M FO R T

Bättre säkerhet och köregenskaper

Minskad bränsleförbrukning

Möt oss på Allt för Sjön i Stockholm, monter C11:21 Traneredsvägen 112 426 53 Västra Frölunda Tel: 031 69 03 80 E-mail: info@batsystem.se

JANI KASKI på Navico.

VILKA ÄR DE SENASTE TRENDERNA INOM NAVIGATION OCH INSTRUMENT? – Jag skulle säga att det i år handlar om Multimedia interface där funktionerna integreras i samma display. Det är hett just nu. Våra kunder fokuserar på att få en snygg helhet och därför anpassas designen så att panelen ska passa båten.

VAD SER DU MEST FRAM EMOT ATT SE PÅ MÄSSAN? – Jag ser fram emot att få se alla nya båtar och nya lösningar som finns. Det ska även bli roligt att se hur man ser på båtlivet framöver, alltifrån hur båtar är planlagda, designade och utvecklingen av integration.

Utställare: Comstedt Monter: C12:01, C12:11

Helautomatisk trimfunktion

Hallå där...

VILKA NYHETER KOMMER NI HA PÅ PLATS? – Vi kommer ha våra senaste high end-märken: NSS evo3, B&G Zeus 3 och Lowrance HDS Carbon.

Titta noggrant för du kommer inte se någonting som liknar Humminbirds nya MEGA Imaging. En teknik som levererar ett resultat tre gånger skarpare än vanliga Imaging Sonar från Humminbird. Denna banbrytande nyhet tar för första gången Megahertz frekvenser till ekolod och levererar den klaraste, skarpaste ekolodsbild som någonsin presenterats.

Vertikala ankarspel med låg vikt

ANNONS

www.batsystem.se

Missa inte Flytvästpoolen

Det kommer arrangeras en skola i sjövett för barn och ungdomar i Piratskeppet under mässan. Transportstyrelsen kommer dessutom ha en flytvästpool på plats, samt informera om deras arbete kring den säkra hamnen. Monter: C16:31

25 25


26 26

ANNONS

Utställare Allt För Sjön Företagsnamn Monternummer 30 Miles AG:20 88 Motorsport Sweden A10:20 ABC Seglarskola & Båtskola A04:15 Afflux Water AB C07:02 Air Head Miljötoaletter C06:28 Aktivitetsbassäng C16:21 Albatross Sportswear AB C04:11 Alfreds Design Bastutunna C03:24 Allt för sjön Projektmonter AG:01 ALUCAT A26:10 AluCraft/Nordwall Marin A26:20 Alukin aluminiumbåtar A06:31 Alutrack Oy A26:16 AMT/Capelli A35:18 Anchormatic AB C13:01 Anytec Sweden AB A38:30, A40:31 Apollo Sails Sverige C06:06 Aquador A29:10 Arctic Finland House C14:39 Ariboats AB A35:23 Askeladden/Marindepån Stockholm AB A17:12 Asperö Handels AB C14:11 Atlantica Båtförsäkring A06:20 AV1 AB A07:30 Axopar AG:39 Baltic C11:11 Bamboo Store C19:03 Bara Båt A07:20 Bastuprodukter C16:33 Basturökeriet Sverige AB C04:22 Bavia Yacht AB A03:06 Bayliner/Marindepån Stockholm AB A21:18 Beach Bar & Lounge C16:29 BEAS A/S AG:17 Beckholmens Dockförening segelskutor “Med Vårt Seglande Kulturarv” C22:18 Bella/Marindepån Stockholm A24:11 Benns Mast & Båttillbehör AB C08:21, C09:25 Biltema Sweden C06:21 Bistro Strömmingen C23:21 Black Cat C16:25 Blue Peter AB C06:02 BoatWasher C06:35 Boding Segel A04:10A Bohuscharter AB A05:15 BRIG/Järnbröderna AB A17:28 Brightstar 20:20 (SWE) AB C14:31 Brix Produkter C11:42 Brodit AB C10:09 Brompton Sverige C15:26 Bränna Gårdsmejeri C03:23 Buster A41:16 By Mutti AB C22:04 Bymeq C05:11 Bålsta Släpet AB A33:27 Båt & Bilvärmarteknik C16:41 Båt & Trailer AB A26:28 BåtAccenten C13:21 Båtagent Sverige A03:05 Båtbryggan AB C15:21 Båtfolket AG:30B Båthistoriska Riksförbundet C22:43 Båtnytt A03:08 Båtsystem AB C11:21, C14:51 Båtägarskolan C05:04 Campagnes de France Handelsbolag C03:20 Capella Marin AB A10:06 Captains C11:34, C11:35 Cemco AB C14:34 Chemin des Sables, Rosébar A38:28 Chris-Craft Bar by Vått A14:20 Classic Boat Racing C21:41 Classic Boat Show Segelbåtar C21:21 Classic Boat Show Jollar C22:11 Classic Boat Show Hjärter Kung C23:31 Classic Offshore C21:38 Classic Speed Events/Museihuset EÖ:05 Cleanboat Sverige AB A22:07 Clic Glasögon C20:01 Comstedt C12:01, C12:11 Consortum AB AG:30 Coronet Yacht Club C19:31 Cranchi /Fair Marin A14:29 Crescent A12:10 Croatia Yacht Club AB A04:11 CROATIA-DALMATIA-NAUTICAL PARADISE C04:23 Crom Marine AB C13:41 Danderyds Matt & Möbeltvätt C07:24 Delta Powerboats AB A38:31 Det goda från Italien C03:35 Diesel Power AB A06:04 Din Bil Sv AB EH:03

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY MEDIA GROUP

dittdrag.se Docky Marin Dometic Scandinavia AB Donnerberg Dream Yacht Sweden Dyk & Anläggning AB Dynamic Windsurfing/vindsurfing.se Ekerö Rederi AB Ekowasher Electrosurf AB Epifanes Sverige C14:40, Epoca Ergolife AB Ergosafe AB Eriksson Marine Scandinavia Erlandsons Brygga AB C10:12, C10:31, Euro-Park FARR 280/FARR Yacht Sales Europe FIAT Powertrain-FPT Finnmaster - made in the midnight sun Firallyklubben Fjordklubben Flexiteek International AB Flipper Flux Field Engines Scandinavia AB Fogelsta Brenderup Folkpool Södertörn AB Forbinabåtar AB Freedom Travel Furuno Sverige AB Fyrverket Föreningen Briggen Tre Kronor Föreningen s/s Blidösund

C10:36 A31:01 C12:28 C15:41 A05:11 C06:20 C16:30 A31:10 C10:07 C19:19 C19:11 A40:20 C10:01 C14:36 AG:25 C10:21 C11:10 C20:03 A05:22 A07:16 A41:16 C21:38 C21:38 C05:07 A29:10 A29:03 A29:30 C15:30 A41:31 AG:18 C08:10 C14:01 C23:13 C23:41 Föreningen Ångfartyget Mariefreds Vänner C24:29 Gaff Yacht Society - GYS C21:28 Garmin C09:27 Grandezza A39:15 GreatWhite of Sweden A07:21 Green Marine Båtlyftar AB A08:04 Gregers Båtförmedling AG:37 Grisslan A07:29 Grålleprodukter C14:02 Gunnar Olssons Foto AB C13:35, C13:40 Gustaf Mellbin C19:12 H&Z Corp LTD C21:11 Hallgrens Fritid AB C16:20 Hamnab A17:02 Hansen Marine AB C14:21 Happy Yachting AB C10:08 Hava Boats AB A35:30 Hensons Tvätt & Sjöverkstad AB C14:18 Herlin Sällskapet C22:10 HF Marin Sweden AB C11:32 Hjertmans Sweden AB C12:21, C12:43, C13:19 Hobie Kayaks C16:22 HOC Yachts AB A39:10 Honda Motor Europe Ltd Filial Sverige A07:30 HR Boat (Sweden) A24:20 Huntyard & Berras C10:41 Husky A41:16 Hydrographica C16:11 Hälsoinsikt C21:01, C21:02 IF-Båten 50 år C22:43 IFLAMO Sverige AB C06:30 Ingarö Varv AB A38:11 Innomarin AB C07:13 International Färg AB C13:31 Isloep A37:21 Jacon Sweden C21:18 Jeanneau A41:16 Jeppsson Produktion AB C04:18 JOING Inwest AG:31 Jotun Sverige AB C14:29 Jungfrukusten AG:12 Jure Sjöfart C19:06 Kajaksidan A12:22 Kastbassäng C09:37 Kawasaki Sverige A06:14 KER/McConaghy Boats Sverige A05:20 KG Knutsson AB C09:30 Kina Båt & Marin AB A07:10, AG:03 Kjell Johansson Fastighetsbyrå AG:21 Klubb Maritim C23:43 Knape Marin AB A04:02 Koikitchen C12:41 Konfektus C11:41 KSSS Kungl Svenska Segel Sällskapet AG:04 Kungliga Motorbåt Klubben AG:06 Kurts Metal Works C05:08 Kustbevakningen C15:39 L.I.M.E- POWER C08:31 LEFANT AB C07:08 Linder Aluminiumbåtar AB A17:15 Liros Scandinavia AB C10:08 LLC “Absolut Marine” A40:30 Lowrance/Simrad/B&G C10:11 LX Cosmetics OÜ C20:19

Länsförsäkringar A31:03 Malco C14:41 Marell Boats AB A33:21 Marex AG:42 Marina Läroverket C03:48 Marinbastun C15:18 Marinetek Sweden AB A29:32 Marinimporten C18:19 Marinmäklarna i Stockholm AB A12:30 Martec International AB C18:11 Maskinfabriken G.C./Tyresövaggan C07:20 Mastervolt Sweden AB C07:11 MB Grand Skandinavia C10:05 M-Båtsförbundet C21:24 MC 31/McConaghy Boats Sverige A05:20 Melker Kayaks A12:20 Memisis C11:43 Mercury Marine/Brunswick Marine A26:04 Micore Plast AB A07:30 Miljonlotteriet/IogtNto AG:32 Mobline.se C03:11 Mojoboats AB C09:34 Moorsafe/Roslagens Marincenter AB C14:33 More Sailing Croatia AB A05:10 Motor Yacht Society - MYS C22:43 MS BOAT A31:10 Mygind Design C13:11 Naturkällan Vattenfallet C07:31 Nautic Alliance A04:12 Navigare Group A04:08 Navigare Moments A04:08 Navigationsgruppen C06:15 Navigationssällskapet AG:23 Navinordic C09:31 Neptunkryssarförbundet C21:24 Nimbus Boats Sweden AB A39:11 Nitra Boats AB A25:30, AG:38 Nivado A10:10 Nobelius Elektronik o Data C07:12 Nord Star/ Linex-Boat A38:21 Nordic Gensets & Motors AB/Steyr Motors A17:01 Nordic Powersport/Jetskiparts C04:20 Nordkapp/RSMA Nitra/Evinrude A24:30 North Sails A05:20 Oceanseglingsklubben AG:24 Ockelbo A20:38 Odelco/Marinplus C11:29 Olive Bar C03:25 Olof Hedengren C22:03 OXO Optik AB C18:02 OY Baltic Instruments AB AG:20A Pantaenius AB A35:01 Perago System C20:10 Petestep AB A39:10 Pioner Boats A12:16 Piratvärlden/Lilla Allt för sjön C03:40 Poly-Produkter/PolyRopes C07:19 Pontech Marina AB A33:31 Poseidon Travel AB A05:11 Praktiskt Båtägande C04:01 Princess, Sargo/INA Marin AB A38:18 Prispressarna.se A08:03 Promero AB AG:05 ProPulse AB C07:28 PS Marin AB A41:31 QSS, Quinnliga Segelsällskapet A03:11 Raymarine Sverige C08:19 Respo A29:28 Restaurang Kustsmak/ Nynäshamns Ångbryggeri C11:31 Revolt Custom Boats AG:40 Rigas Planosanas Regions C04:29 Riva klubben C19:31 Rolser C10:06 RS Sailing AB A04:10 Rubb AB C08:11 Rupert Marine AB A35:24 Ryds Båtar AB A10:28 Sableline Sweden AB C11:39, C21:10 Saga Boats/ Carlanders Båtvarv AB A35:10 Sail Forum Scen & Seglarcafé A03:35 Sail Scotland A04:13 Sakta & Säkerhetsbutiken AB C18:08 Saltsjöns Marinpool A14:15 Sandströmbåtar A26:21 Sanopharma C11:04 Sardinmästarens C20:11 Scandinavian Medical Solution AB C11:02 Sea Avenue Svenska AB C07:01 Seaboost A26:14 Seapax AB C07:06 Seapilot C03:09 Sunseeker och SeaRay AG:30A SEASEA C07:21 Sec Sea Liferafts KB A17:03 Securmark A22:02 Sell Power C10:03 Selva S.p.A A08:10

SF Pontona Sverige AB / Y-bommen C06:11 Silver/TerhiTec OY A26:12, A26:15 Silverwood Chemicals C15:43 Sjöboden Jollesport A03:14, A03:19 Sjöfartsverket C12:51, C14:04 Sjöhistoriska museet EÖ:04 Sjöliv A10:10 Sjönära fastigheter C05:05 Sjöpolisen C15:31 Sjöräddningssällskapet, SSRS C19:34 Sjösportskolan C03:09 Sjösäkerhetskompaniet AB C06:06 Sjövärnskåren C19:36 Skeppsholmen Sotheby’s International Realty AG:37 Skimarine Sport C16:26 Skånsjö Frakt AB C11:37 Skärgårdshandlarna C04:03 Skärgårdskryssareförbundet/SSKF C21:22 Skärgårdsmuseet C24:31 Skärgårdsstiftelsen i Sthlms Län EH:02 Sleipner AB C12:10 Smartliner Sweden AB A40:28 Solkraft - Solteknik HB C17:01 Solliner A35:15 Starclass Yachts A29:34 Stiftelsen Skärgårdsbåten C24:33 Sting A21:28 Stingray A41:11 Stockholm Marin AB AG:27 Stockholmkajak C04:09, C16:23, C16:27 Stockholms Mattlangett AB C18:10 Stockholms Seglarförbund A03:14 Strängnäs Båtvarv AG:16 Strömma Outlet C22:01 Sune Carlsson Båtvarv A05:18 Suvi båtar/ Konekesko OY A26:18 Svartrökarna AB C05:26 Swan 50/Nautor´s Swan Sweden A05:20 Swe Track Electronics C04:14 Sweboat - Båtbranschens Riksförbund EH:07 Swedbank AB A29:23 Svedea A22:05 Sweden Boat Racing Club C18:33 Sweden Marineparts AB C10:34 Swedish GTC AG:16A Svenska Båtunionen C16:43 Svenska Folkbåtsförbundet A06:21 Svenska Fyrsällskapet C23:11 Svenska Kryssarklubben A03:10 Svenska Marinvaror A29:01 Svenska Pontonhamnar AB A33:31 Svenska Racerbåtförbundet SVERA C19:41 Svenska Sjö AB A08:02 Svenska Sjöarkivet C16:02 Sveriges Ångbåtsförening SÅF C24:35 SYR-Sveriges Yachtkonstruktörers Riksförbund A03:03 SYS-Sail Yacht Society C21:28 Säkerhetspool C16:31 SökBåt.se AG:29 Tahe Outdoors A12:28 Takacat Gummibåtar A17:09 TampPinnen C06:25 Targa/ Botnia Marin AB A31:18 Teakiplast C10:33 TG-Boats/ Freja Marine A21:10 Thermoprodukter C15:11 Thermotic C13:38 Tidningen Skärgården AG:11 Timbobryggan AB C20:02 TK Trailer AB A29:20 Trans-Auto AB A20:02 Transportstyrelsen Sjöfart C18:31 TrendRehab C20:18 Tärnskär Båtar AB A17:10 UAB Skorgenes A41:13 UK Syversen A03:13 ULTIMA A14:21 Ungdomarnas Båtbygge C08:41 Uttern/Marindepån Stockholm AB A21:11 Utö Bageri C03:21 VaccinDirekt C06:36 Wasa Kredit AB A31:03 Watski C15:29 We Trade International A33:30 Westcoast C03:13 Westline Boats AB A41:30 Veteranbåtsföreningen C22:43 Vetus A12:02 Viasat AB AG:33, C06:27 Viggo Boats A41:15 Wik-Inn Marina AB A22:04 Wilén Marin C05:06 Vileo Marinas Sverige AB A35:31 Windy Scandinavia AB A35:21 Vindö Yacht Club A03:09 Visit Estonia AG:10 Visit Åland AG:07 Volvo Penta/Båtkusten.se A06:10


HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY MEDIA GROUP

vxokids VÅTT Värmdö Dykservice XO Boats Oy Xtended Event AB YachtBroker Yachtsale/Beneteau Yamaha Motor Europe N.V Yamarin Yanmar Sverige AB Zodiac Åbo Stad Ägnö Seglarläger Öckerö Maritime Center Ö-Metall Östersjökompaniet AB

C21:19 A14:30 C08:30 A38:15 AG:19 A03:01 A33:24 A41:16 A41:16 A14:02 A21:20 AG:07 C19:43 C05:02 A06:03 C11:03

Blåmarkerade företag = medlemmar i Sweboat

Utställare Vildmarksmässan Företagsnamn ABC Charity Aclima AB Aktivus AB Albatross Sportswear AB Andersons African Adventures Avanza Kayak & Outdoor Basturökeriet Sverige AB Bergslagen Bränna Gårdsmejeri Calazo Förlag AB

i

Monternummer B14:11 B05:31 B04:10 B04:16 B03:18 B09:31 B10:24 B03:28 B10:20 B07:25

Camera Q Campagnes de France Camp-let Citroën Claes Grundsten Donnerberg Eckerö Linjen Eldorada Gestioni SRL Expeditionsresor AB FantaSea Diving Flowlife Focus on Wildlife Forward Arch Fotograf Patric Norlin Friluftsmat Friluftsfrämjandet Riksorganisationen Fritid och Vildmarksliv Fågeltornet Föreningen Försvara Elefanterna Försvarsmakten Livgardet Gibbon Slackline Good Travel Gotland Grönklittsgruppen Grönlandsresor AB Havsgodis Helsport A/S Hemavan Tärnaby

B14:11 B10:19 B13:11 B11:28 B09:31 B09:23 B04:25 B04:21 B07:28 B09:30 B03:11 B13:19 B03:24 B14:11 B09:21 B10:30 B01:28 B14:21 B08:24 B04:18 B09:39 B03:20 B07:27 B10:10 B04:14 B11:21 B05:31 B02:27

High Level Photography by Can Burcin,

B07:20 B11:41 B10:25 B02:32 B09:20 B01:28 B01:28 B11:38 B03:10 B11:41

Sahin LCProBild

Hjelm & Grüner AB Hälsinge Hjortron Gölin Östman Härjebrygg Härjedalsbröd/Svenskt Mathantverk Icehotel Inlandsbanan ITAB /Active Outfit Jacon Sweden Jägarförbundet Stockholms län

❤  ❤ ❤  ❤ ❤  ❤  ❤  ❤  ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤  ❤  ❤ 

❤ ❤

B11:31 B08:30 B04:11 B06:24 B10:21 B13:21 B04:23 B10:24 B06:19 B10:22 B04:18 B05:31 B08:28 B11:32 B06:23 B02:31 B01:28 B14:11 B08:21 B09:26 B09:10 B05:31 B04:24 B06:36 B09:29 B02:15 B09:25 B01:11 B01:20 B04:22 B06:11 B06:22 B03:29 B10:29 B03:19 B08:20 B05:30 B08:29

STF Abisko Turiststation STHLM Factory Stockholmkajak Stockholms Knivförening Sunread Svartrökarna AB Svartrökta Viltprodukter Swedish Lapland Svenska Bönchips AB Svenska Rovdjursföreningen Swett Sydamerikaexperten AB Team Nordic Trail AB Tjäder Läder Tomels HB in hand forge Damascus knives

Top of Arjeplog Tornedalens Folkhögskola Tott Hotel Tour Africa TrendRehab Turistmål.se Uppland Kött & Chark AB Ursuk Oy UTEKARTAN Vandringsbloggen Vaxholms Brygghus Viasat AB Wilderness Adventure Ekorrsele AB Vildmarksmekka & Camp Onka Viltmat Sverige AB WI-Resor AB Visit Karlskoga – Degerfors Visit Roslagen AB Visitnorway.se / Innovasjon Norge Åre Extreme Challenge Årets Äventyrare Östgötaskärgården

MÅNDAG-TORSDAG 11.00–19.00, FREDAG 11.00–20.00, LÖRDAG-SÖNDAG 10.00–18.00

FREDAG 11.00–20.00, LÖRDAG 10.00–18.00, SÖNDAG 10.00–18.00

1. Arholma Handel 0176-560 12 3. ICA Nära Högmarsö 0176-830 40

B03:22 B01:28 B06:13 B03:27 B03:18 B09:18 B02:17 B09:22 B10:33 B06:15 B04:24 B03:23 B04:19 B07:37 B01:28 B10:23 B07:31 B03:28 B06:20 B05:31 B07:41 B05:31 B04:28

skärgårdshandlarna.se

3

4. Rödlögaboden 0176-870 60

4

5. Klintsundet Ekolanthandel 08-542 432 43

B01:28 B04:08 B07:30 B06:17 B06:25 B09:24 B10:28 B01:28 B04:27 B04:06 B06:40 B02:29 B03:31 B10:11 B10:31

Din mat butik i Stockholms skärgård

2

 = Drivmedel och gasol  = AGA Gasol ❤ = Hjärtstartare finns på ön

2. Tjockö Butik och Krog 0176-431 80

27 27

Top Blades International, Specialize

VILDMARKSMÄSSAN 10-12 MARS

Din mat butik i Stockholms skärgård 

Jägarnas Riksförbund Kajaksidan.se Kapverderesor.se Kinda Kanal Koikitchen Konfektus Lapland Resorts AB Lappland Arrangemang AB Läs & Res Norden AB Mallgårds Rökeri AB Marinen Melker Kayaks / Kayak Centre Sthlm Memira MigraX AB Miljonlotteriet/IOGT-NTO Mitsubishi Motors MooseCamp Naturfotograf Thomas Atterdal NOLS Olive Bar i GBG AB OMK AB Outmeals AB Outnorth Pickpack reseutrustning AB Pralinhuset RG Aktiv Rehabilitering Riksförbundet Hälsofrämjandet/Svenska Vegetariska Föreningen Rosa Bussarna Row Around Svalbard Schweizermandel Silverwood Chemicals Skridskobolaget Devex AB Small Viking Axe Game Smidheda Lakrits KB Sockhuset.se Solberga Statens Försvarshistoriska Museer StayDry By Kny

ALLT FÖR SJÖN 4-12 MARS

1

❤  ❤ ❤  ❤ 

ANNONS

La Skärg dda ner årdsh andl App! arnas

6. Husarö Lanthandel 070-719 97 71 7. Finnhamns Sommarbutik 08-542 462 07

En tur i skärgården kräver inga förberedelser. Skärgårdens matbutiker har allt du behöver. Livsmedel, färsk fisk, nybakat bröd, skärgårdsslöjd och ofta lokalt odlade grönsaker. Vi vill med vårt breda sortiment och vår geografiska spridning att du ska få en trevlig och bekymmersfri tillvaro i Stockholms skärgård. Många av oss har bensin, gasol, är ombud för apotek och systembolag. Vissa av oss hyr även ut cyklar, kanoter och rum. Ring gärna din butik för sortiment och beställningar!

5

8. Ingmarsö Livs 08-542 460 20

6

9. Svartsö Lanthandel 08-542 473 25

7

10. Coop Långvik Möja 08-571 612 00

8

11. Lådnamacken Livs 08-542 473 21

9

12. Norra Stavsudda Handel 08-571 650 78 13. Coop Berg Möja 08-571 612 00

14

14. Grinda Lanthandel 08-542 494 91

10

11 12

15

Samarbetspartners för en levande skärgård

13

15. Gällnö Handelsbod & Café 08-571 663 10 16. Harö Livs 08-571 571 91

16

17. Westerbergs Livs Sandhamn 08-571 530 19 18. Runmarö Lanthandel 08-571 527 00 19. Guns Livs Nämdö 08-571 560 17

18

20. Kymendö Service 08-501 542 65

17

21. Utö Livs 08-501 570 05 22. Rånö Livs 08-501 571 22 23. Nåttarö Handelsbod 08-520 400 15 24. Saltboden Kök & Proviant Landsort 08-520 340 14

19

20

os s Besök ter i m on 3 C 04:0

21 22 23

24

skärgårdshandlarna.se


KUNGEN AV ALUMINIUM Välkommen att besöka oss i monter A26:15

TÅLIGA SMARTPHONES SOM ÖVERLEVER STORMEN NYHET - Den första i sitt slag, CAT® S60 - världens mest vattentåliga smartphone med integrerad värmekamera. Alla CAT® smartphones är vatten*, damm -och stöttåliga. De har fullständig Android smartphone funktionalitet med fantastisk batteritid - perfekt vid användning av segling - och navigationsappar ombord.

Besök Brightstars monter under Allt för Sjön för att köpa ditt eget exemplar, eller bara för att lära dig mer om Caterpillars tåliga telefoner. Du hittar oss i monter C14:31. Vi ses där! © 2015 Caterpillar. All Rights Reserved. CAT, CATERPILLAR, BUILT FOR IT, their respective logos, “Caterpillar Yellow”, the “Power Edge” trade dress as well as corporate and product identity used herein, are trademarks of Caterpillar and may not be used without permission. Bullitt Mobile Ltd is a licensee of Caterpillar Inc. Other mentioned or shown brand names are trademarks or registered trademarks of their respective owners. *S30 & S40 - Sim and SD port sealed securely. Waterproof to 1m for 60 minutes.

S30 S40 S60 Gennaker Sail Advert 248x178 v2.indd 1

02/02/2017 17:40


HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY MEDIA GROUP

ANNONS

29 29

ÄNTLIGEN är det dags för ännu en upplaga av Vildmarksmässan – Nordens största publika mässa för friluftsliv samt stora och små äventyr. Här hittar du, platserna, upplevelserna och inspirationen.

Naturskön

INSPIRATION TA KONTROLL ÖVER DIN KAMERA PÅ FOTOSKOLAN. Skulle du också vilja kunna ta de där fantastiska natur- och äventyrsbilderna som finns i reklam och på fotoutställningar? Kom till Vildmarksmässans Foto & Filmskola och lär dig av våra expertfotografer och naturfilmare. Under mässdagarna håller fotograferna löpande föredrag och ger handfasta tips på hur du blir en bättre fotograf och naturfilmare. Passa dessutom på att besöka mässans fågeltorn, smyckat med vackra naturbilder.

STEFAN QUINTH Naturfilmare, producent och ägare av produktionsbolaget Camera Q, Stefan Quinth sålde sin första film till SVT som sjuttonåring och har arbetat med natur och kultur sedan 1976. Efter ett års regikurs började han arbeta med TVlegendaren Nils Dahlbeck. 1978 reste Stefan Quinth till USA på uppdrag som skribent. Sedan dess har han varit verksam i mer än femtio länder och producerat en lång rad filmer som köpts in av TV-stationer världen över. UNDER 80-TALET ARBETADE Stefan med spelfilm för olika filmbolag i Los Angeles, men från slutet av 1986 tog den egna produktionen med Camera Q över. Camera Q har producerat en lång rad dokumentärfilmer som berättar om människor och deras kulturer men just djur och natur har blivit en allt större del av deras produktioner. – Vår mission är att producera film som sprider kunskap, informerar och underhåller och som lämnar tittaren med en känsla av hopp och förtröstan på framtiden.

Hemsida: www.cameraq.com

PATRIC NORLIN

Patric fotograferar landskap och natur, ibland med hjälp av drönare. Intresset slog rot som tolvåring då legendariske naturfotografen Svante Lundgren höll kurs på skolan. Idag anordnar Patric även fotoresor till Island, Lofoten och Italien. Hemsida: www.norlinfoto.se

Hallå där...

OLIVIA KIWANUKA

Från Adventure Medicine, utbildare på Camp Vildmark.

VEM ÄR DU? Jag är läkare och har vidareutbildat mig inom vildmarksmedicin med fokus på bergmedicin och dykning. Genom mitt företag Adventure Medicine arbetar jag som expeditionsläkare runt om i världen och håller utbildningar inom vildmarksmedicin för både läkare och privatpersoner. VAD SKA DU GÖRA? Jag släpper min nya bok “Vildmarksmedicin”, finns hos Calazo Förlag i monter B07:25. Jag kommer även att föreläsa och hålla

FILIP CEDERHOLM

THOMAS ATTERDAL

Hemsida: www.abccharity.org

Hemsida: www.focusonwildlife.se

Filip är reklam- och artistfotograf som har fotograferat Sveriges kändiselit och en rad stora kampanjer. Idag skapar Filip positiv förändring i världen med konstprojektet ABC Charity, där alla intäkter går till välgörenhet.

seminarier om akut omhändertagande, hjärt-lungräddning i vildmark och höjdsjuka.

VARFÖR? Det är ett bra initiativ för att nå ut till fler om första hjälpen och sjukvård i vildmark. Vi ger besökarna spännande och lärorika utbildningsmoment som får dom att se sina egna äventyr med nya ögon. VILKET PASS REKOMMENDERAR DU? Första hjälpen i vildmark. Det är en grund som är lika användbar i Sarek som i Himalaya eller längs Upplandsleden. ETT SISTA TIPS? Tänk efter före! Genom att gå igenom olika potentiella fallgropar förbereder man sig mentalt och hinner öva på relevanta färdigheter.

Vilda djur och natur är favoritmotiven för fotografen Thomas Atterdal. På mässan ställer han ut tigerbilder tagna i Indiens djungel. Thomas anordnar också fotoresor, allt från Finland och Norge till regnskogarna på Costa Rica.

CAMP VILDMARK


30 30

ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN STOCKHOLMSMÄSSAN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY MEDIA GROUP

Utse årets ÄVENTYRARE ÅTTA KVINNOR OCH MÄN ÄR NU NOMINERADE TILL ÅRETS ÄVENTYRARE 2016, DET PRESTIGEFYLLDA PRISET SOM DELAS UT PÅ VILDMARKSMÄSSAN DEN 11 MARS KLOCKAN 13.00. DE NOMINERADE ÄR:

JOHANNA DAVIDSSON Att som första svensk för egen kraft ha genomfört sin expedition till Sydpolen, tur och retur, på ett föredömligt sätt med god planering, innovativt genomförande och sitt aldrig sinande goda humör. 227 mil totalt med skidor på vägen in under 39 dagar för att sen ta sig tillbaka med kite på endast 12 dagar.

DANIEL ROXVRET Daniel genomförde Gröna Bandet till fots på rekordsnabba 22 dagar. Han har visat att genom att följa sin dröm och inte ge upp så kan man ta sig fram till sitt mål. Daniel sprang tills han var tvungen att gå, men han stannade inte utan kämpade sig fram i mål i Grövelsjön.

ARON ANDERSON

ROBIN TRYGG

Att allt är möjligt har Aron visat gång på gång. Denna gång gav han sig ut med en guide för att som förste person i rullstol ta sig i en sit-ski till Sydpolen. Trots att han var tvungen att korta ner distansen på grund av hälsoproblem så valde han att stanna kvar på Antarktis och genomföra den sista etappen innan han begav sig hem.

Robin har satt ett exempel att det finns saker som är viktigare än att nå toppen. Trots att jordbävningen i Nepal tvingade honom att avbryta sin expedition så stannade han kvar och hjälpte folket på plats. Han återvände mot alla odds ett år senare och denna gång kom han hela vägen upp och blev i och med det den förste svensken att ha bestigit Mount Everests nord- och sydsida.

FRIDA BENEDICT

HELENA OLMÅS

För att under tre månader upptäcka Sverige från Treriksröset i norr till Smygehuk i söder. Hon har genomfört detta av egen kraft ensam och med andra till fots, cykel, kajak och även med flotte. Frida har visat att Sverige rymmer mycket mer än man tror och att det går att genom att ta sig tid upptäcka Sverige på nytt.

För att ha genomfört sin dröm och med goda förberedelser och bra genomförande under 130 dagar vandrat 300 mil på Te Ararora genom hela Nya Zeeland från Cape Reinga i norr till Bluff i söder.

GLÖM INTE ATT RÖSTA! TIM BOGDANOV

SUZANNA HOLMQVIST

Som förste svensk har Tim bestigit de 10 högsta topparna i Anderna. Han har för egen kraft tagit sig på cykel mellan bergen och genomfört hela expeditionen på 50 dagar. Med god planering och kunskaper har Tim kombinerat sina passioner på ett inspirerande sätt.

För att på hästrygg under 100 dagar ha tagit sig ca 200 mil från Hörby i Skåne upp till Jokkmokk. Suzanna har med sin häst Krumelur genomfört en fantastiskt äventyr och visat att bra planering, improvisationsförmåga och positivt sinnelag leder hela vägen i mål.

På www.aretsaventyrare.se kan du rösta på din favoritäventyrare. Folkets röster tillsammans med juryns beslut avgör vem som vinner. Röstningen är öppen till 22.00 den 6 mars 2017.


BESÖK OSS I MONTER B11:28

NYA CITROËN C3 BRÄNSLEEFFEKTIVA MOTORER

36 färgkombinationer Citroën Advanced Comfort®

LANSERINGSPRIS

FR.119.900:-

Din nya bil är bara din – inifrån och ut. Det är den bekvämaste bilen i klassen tack vare Citroën Advanced Comfort®. De snåla motorerna, bensin eller diesel, ger dig möjlighet att åka riktigt långt på en tank, nästan vart du vill. Bilen är en av de mest välutrustade bilar som går att köpa i segmentet och du har valt utseendet bland hela 36 olika färgkombinationer. Du kommer att trivas i nya Citroën C3. För att du är du.

citroen.se Gäller ordertecknade bilar t.o.m. 31 mars 2017 om inget annat anges av din Citroën-återförsäljare. Priset är exklusive tillägg för metalliclack och andra tillval och går ej att kombinera med andra avtal, erbjudanden och värdecheckar. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Bränsleförbrukning blandad körning 3,6 - 4,8 l/100 km, utsläpp 94 - 110 g CO2/km.


LÅT TYSTNADEN TALA

MITSUBISHI OUTLANDER PLUG-IN HYBRID –NU MED PRIORITERAD ELDRIFT Utöver förfinade säkerhetssystem, nytt mediasystem och förbättrad fyrhjulsdrift är nya Outlander Plug-in Hybrid utrustad med EV Priority Mode. Ett system som låter dig välja prioriterad eldrift med en knapptryckning – och som ser till att du kan ta dig till tystnaden, i tystnad. Välkommen att uppleva en bil som låter dig upptäcka både vidderna och dess ljud, kom in och upplev nya Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid.

• SUPERMILJÖBIL • FÖRBÄTTRADE SÄKERHETSSYSTEM • NYTT KÖRLÄGE PÅ EL • FÖRBÄTTRAD FYRHJULSDRIFT • RYMLIG SUV • NYTT MEDIASYSTEM •SNABBLADDNING 25 MIN •1 500 KG DRAGVIKT • 8 ÅRS BATTERIGARANTI

PRIS FRÅN 399 900 KR FÖRMÅNSVÄRDE FRÅN 1 188KR/MÅN Viktad förbrukning 1,7 l/100 km och 134 Wh/km, CO2 41 g/km. Alla priser är av generalagent rek. cirkapriser. Bilen på bild är extrautrustad. Förmånsvärde 2017 netto per månad vid 50 % marginalskatt.

Allt för sjön och Vildmarksmässan  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you