Page 1

ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Stockholmsmässan i samarbete med Newsfactory

ANNONS

12–15 OKTOBER PÅ STOCKHOLMSMÄSSAN Distribueras i Dagens Nyheter oktober 2017

SPAR TID OCH PENG AR! Köp biljet innan mäss t an hemochvilla på .se

HALVA PRIS PÅ TORSDA ET GE 12 OKTOBE N R

M3 SMART WORLD

Nytänkande och innovativa produkter, framtiden är redan här

BOSTADSRÄTTENS DAG Lär dig allt om bostadsrätter av våra experter

EN

, T ET J L BI

Å V T

! R O S S Ä M

Praliner, praliner

En dröm för dig som älskar choklad

Äkta action Missa inte Baktorget

12-15 oktob er NORDENS GODASTE MÖTESPLATS 2017


ANNONS

2

Hela denna bilaga är en annons från Stockholmsmässan i samarbete med Newsfactory

ANNONS

LEDARE

En helg för hemmafixare och chokladälskare DRÖMMER DU om nytt, större, bättre eller helt enkelt ett snyggare hem så är vi platsen för dig. Helgen den 12 – 15 oktober får du på en enda biljett tillgång till två fullmatade mässor. Hem, villa och bostadsrätt samt Bak- & Chokladfestivalen.

DET HÄR ÄR MÄSSAN där du kan gå från ord till handling. På vårt ”Gör det själv torg” kan du med hjälp av våra experter lära dig hur man väljer rätt verktyg till det du vill bygga och är du snabb på att beställa biljett så finns också chansen att tillsammans med dem bygga något snyggt och praktiskt för hemmet. Ska du bygga ditt eget hus? Ta med dig ritningarna så kan du på plats få hjälp av de duktiga arkitekterna på Byggingenjörsbyrån, glöm dock inte att boka tid i förväg. HELT NYTT FÖR I ÅR är att vi bygger M3 SmartWorld, ett hem där du möts av de senaste produkterna när det gäller att skapa ett smart och uppkopplat hem. Låt dig fascineras och inspireras av framtiden som redan är här. MÄSSAN ÄR OCKSÅ som namnet antyder den perfekta mötesplatsen för dig som bor i bostadsrätt. Här anordnas den 14 oktober Bostadsrättens dag. Det blir en heldag på mässan i bostadsrättens tecken med fokus på kunskap och rådgivning om allt från prisutveckling på bostadsrätter, vad du ska tänka på vid köp av bostad och information till den som är med i bostadsrättsföreningens styrelse. EN MÄSSA utan något för de minsta vore ingen riktig mässa. I Barnens Snickarstig får era barn chansen att i en rolig och inspirerande miljö testa på att bygga ihop sina egna prylar, och ta med sig hem. De får såga, hamra, limma, spika, skruva och måla. Fantasin har inga gränser! Här kan ni också då och då hitta någon av våra profiler, som kommer förbi för att inspirera barnen och ge dem tips. Observera att denna aktivitet sker i föräldrars sällskap och att det inte är en barnpassning. UNDER HELGEN finns inte bara ögongodis utan här finner också alla läckergommar sitt lystmäte på Bak- & Chokladfestivalen. Här kan du följa chokladens resa ända från böna till färdig kaka, vara med när Sveriges godaste kladdkaka koras, lära dig hur man kombinerar dryck och choklad eller kanske bara låta dig hänföras av de godaste praliner. Helgen avslutas med Sweet Sunday där Magnus Johansson och Tony Olsson är några av de välkända profiler som inför publik kommer att trolla fram bakverk och desserter på löpande band.

Fotograf: Gustav Kaiser

HEM VILLA OCH BOSTADSRÄTT är platsen där vi löser dina byggproblem visar på nya möjligheter och inspirerar till helt nya lösningar, Mässan är i år mer fullmatad än någonsin tidigare. Lär dig nytt om färgsättning och Attefallshus, inred med växter, lyssna på det senaste om inredningstrender eller varför inte planera ditt alldeles eget drömhus. Det är här på mässan vi samlar alla experterna på ett och samma ställe. Prata kök med Pirre och Mackan, få de senaste inredningstrenderna från Isabelle McAllister eller låt dig inspireras av en härlig ”Färgfestival” Varför inte skapa din alldeles egna färg och få med dig den hem.

PÅ OSS ! T Ö M SAN MÄS

INNEHÅLL INNEHÅLL HEM, VILLA & BOSTADSRÄTT

INNEHÅLL BAK- & CHOKLADFESTIVALEN

4 7 8 13 14 16 21

24 27 27 28

Maxa mässbesöket Smarta hemmet Expertpanelen Drömtorget Bostadsrättens dag Scenprogram Familjefest

Schweiz dukar upp Vin och choklad Kladdkakerace Baktorget

INFORMATION 31 Utställare 34 Karta

FAKTA OCH INFORMATION ÖPPETTIDER Torsdag 11.00–19.00 Fredag & Lördag 10.00–18.00 Söndag 10.00–17.00

HITTA HIT Hem, villa & bostadsrätt samt Bak- & Chokladfestivalen i Stockholm arrangeras på Stockholmsmässan i Älvsjö.

PRISER Vuxna 180 kr (Online-pris 165 kr) Se fler biljettpriser på hemochvilla.se och chokladfestivalen.se. Köp din entrébiljett online för att spara tid och pengar! Missa inte att det är halva priset på endagsbiljetten torsdag! När du köper biljett till Hem, villa & bostadsrätt ingår entré till Bak- & Chokladfestivalen. Du får två mässor till priset av en! Välkomna!

Ladda ner vår fantastiska app. Här hittar du all info om våra event och mässor på ett och samma ställe. Du får erbjudanden och de senaste nyheterna från våra utställare och mycket mer. Ladda ner den nu genom att scanna qr-koderna med mobilen.!

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM! På @hemochvilla uppdaterar vi om aktuella händelser och föreläsningar. Tagga gärna dina bilder! #hemochvilla och #bakochchokladfestivalen.

iOS

Android

VÅRA SAMARBETSPARTNERS

DET HÄR BLIR helt enkelt en helg ni inte får missa. Välkomna! /Göran Ekberg, projektchef Hem Villa och Bostadsrätt och Victor Ackerheim operativ projektledare Bak- & Chokladfestivalen PMS 130 C

Denna tematidning är producerad av Newsfactory­Media Group och Stockholmsmässan. Projektledare Michael Stenemuhr ­Produktionsledare Jozef Lego Silfverberg ­Försäljning Michael Säll och Patrik Wersäll Form Oh My! Traffic Newsfactory Skribenter Sofie Lundmark, Tina Lindström Carlsson, Sara Schedin Repro Oh My! Tryck Bold/DNEX Newsfactory AB, Gävlegatan 12 A, 113 30 Stockholm, 0 ­ 8-545 03 990, info@newsfactory.se, www.newsfactory.se Är du intresserad av din egen kundtidning och vill veta mer om hur vi kan hjälpa er? ­ Kontakta vår affärsutvecklingschef Michael Stenemuhr på michael.stenemuhr@newsfactory.se

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

PMS 4625 C

Skuggen är tryckt i 30% av PMS 4625C och multiplicerat 100%.

PMS 130 C

PMS 294 C

Inspiration och kunskap, affärsmöjligheter och nya vänner. Stockholmsmässan är Nordens största mötesplats med ett 70-tal branschledande mässor och hundratals nationella och internationella kongresser, konferenser och evenemang varje år. Välkommen! PMS 130 C

PMS 294 C

Svart

Skuggen är tryckt i 30% av svart och multiplicerat 100%.

Black

Skuggen är tryckt i 70% svart och multiplicerat 100%.

or


Monter A14:41

Tänk om naturens energi räcker åt oss alla? Vår mission är att skapa en mer hållbar framtid genom att hämta energi från lokala naturkällor. Våra produkter förser ditt hem med kyla, värme, ventilation och varmvatten – för ett perfekt inomhusklimat med minimal inverkan på miljön. Träffa oss i monter A14:41, 12-15 oktober. Vi ses!

IT’S IN OUR NATURE

HemoVillamässan_248x372.indd 1

NIBE.SE

2017-09-20 08:35


ANNONS

4

Hela denna bilaga är en annons från Stockholmsmässan i samarbete med Newsfactory

ANNONS

MAXA MÄSSAN

Så får du ut det mesta av

DITT MÄSSBESÖK MÄSSPROGRAMMET för årets hem, villa & bostadsrätt är mer fullspäckat än någonsin. För att du ska kunna maximera ditt besök på mässan tipsar vi om några höjdpunkter du inte vill missa. EN NYHET PÅ ÅRETS mässa är färgfestivalen – där du som mässbesökare kan ta del av de senaste trenderna och få tips och råd kring färgsättning i hemmet. Här får du koll på vilka färger som toppar trendlistan i höst och vinter, samt vilka färger som passar att kombinera. Trend-gurun Stefan Nilsson finns på plats för att gestalta aktuella färgtrender. Glöm vitt och beige – nu är det färg som gäller i hemmet.

POPMUSIK STÅR PÅ schemat när folkkära artisten Robin Stjernberg tar plats på Inspirationsscenen under lördagen. Han släppte ny singel på svenska så sent som i juni 2017, och tidigare i år kom också låten ”Feed on my love”. Låten ”You” som han vann Melodifestivalen med 2013, har över 30 miljoner streamningar på Spotify. Lördag 14 oktober kl 13.00 på Inspirationsscenen – missa inte!

EN TREDJEDEL AV Sveriges befolkning bor i bostadsrätt. För att höja kunskapsnivån i bostadsrättsföreningarnas styrelser arrangeras Bostadsrättens dag under lördagen den 14 oktober, av organisationen Bostadsrätterna. Här får besökarna ta del av intressanta seminarium som berör framtidens boende. Ett av dagens många föredrag handlar om hur unga ska ha råd att köpa bostad med de spelregler som råder i dagens bostadsmarknad. Bostadsrätterna finns i monter A09:31.

GÖR DET SJÄLV ÄR en trend som vi bara sett början av. På mässan tar vi konceptet till en ny nivå där besökarna i år hittar flera olika profiler på ett och samma ställe. Här finns bland annat Pirre och Mackan, Isabelle McAllister, Björn Christernsson och Linda Schilén för att inspirera och lära besökarna att lyckas med sina projekt. Vad sägs om att se hur det går till när man gjuter en betongskiva? Vill du kanske prova på att fläta ett växtstöd eller snickra en pall? På sidan 18

kan du läsa mer om de olika aktiviteterna på Gör det självtorget (A33:51). ÅRETS MÄSSA ÄR en riktig höjdpunkt för de allra minsta. Barnens snickarstig är aktiviteten där de små får testa på att såga, hamra, limma, spika, skruva och måla. De får bygga vad de vill och sedan ta med sig sitt bygge hem. Aktiviteten är helt gratis och öppen för alla barn under hela mässan, i monter (A01:48). NÄR DU KNALLAT runt på mässan kanske en stunds vila och en fika sitter fint. Sök dig till Inspirationsscenen (A35:50), där finns ett café där du kan köpa dig något att äta och dricka för att hämta ny energi. På scenen alldeles intill håller mässans profiler olika föredrag, så varför inte passa på att pausa medan du lyssnar på intressanta seminarium och föreläsare? Här uppträder också Robin Stjernberg på lördagen kl 13!

Bostadsrättens dag den 14 oktober fylls med intressanta seminarium av organisationen Bostadsrätterna.

På färgfestivalen hittar du trend-gurun Stefan Nilsson.

Lyckas med dina gör det själv-projekt med Björn Christernsson, Linda Schilén, Isabelle McAllister och många fler.

GÅR DU I HUSTANKAR? Drömtorget (A19:31) är en utställning med skisser på husdrömmar och modeller av arkitektritade drömhus. Här kan du inspireras av andra, för att själv våga ta klivet till att bygga nytt. Drömtorget arrangeras av Arkitektbyrån Kjellgren Kaminsky, som på mässan byggt upp fyra miniatyrer av olika husmodeller. Den största är en meter hög. Syftet är att visa hur man kan designa sitt hus utanför de traditionella ramarna. TA EN TITT PÅ Sveriges bästa träarkitektur! Träpriset är en av Sveriges största och viktigaste arkitekttävlingar och delas ut vart fjärde år till en byggnad som representerar god svensk arkitektur i trä och som speglar tiden vi lever i. På entrétorget arrangerar Svenskt Trä en träprisutställning med anledning av att Träpriset i år fyller 50 år.

Missa inte Robin Stjernberg på Inspirationsscenen på lördag kl 13!

Barnens snickarstig passar de allra minsta.


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Stockholmsmässan i samarbete med Newsfactory

ANNONS

Kom till Hem och Villa Niko Home Control är ett smart öppet system som ger dig total kontroll över ditt hem: belysning, värme, ventilation, markiser, ljud och mycket mer. Kontrollera ditt hem med hjälp av en app var du än är eller din pekskärm när du är hemma, övervaka din energiförbrukning och justera din belysning automatiskt, kontrollera lampor och uttag med en knapp ... Notiser meddelar dig när dina barn kommer hem eller varna dig när det är oönskad rörelse i ditt hem.

Kom till Hem och Villa i Stockholm (Monter A17: 33) eller i Göteborg (Monter B03: 40) för att ta reda på vad du kan göra med din röst ...

PA-006-16

www.niko.eu

PA-006-16-adv hem och villa stockholm.indd 1

29/09/17 12:16

KOM OCH BESÖK VÅR MONT ER A09:31

Mässerbjudande till föreningar som ännu ej gått med

Kostnadsfritt medlemskap i Bostadsrätterna t o m 2018! Unik chans att testa vad vi går för. Anmäl er på: www.bostadsratterna.se/bli-medlem

Erbjudandet gäller till 31/12 2017. Ingen bindningstid. Besök oss i monter A09:31.


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Stockholmsmässan i samarbete med Newsfactory

FRAMTIDEN ÄR HÄR. NU ÄR ETT SMART HEM STANDARD NÄR DU BYGGER ETT MYRESJÖHUS. Tänk dig att barnen kan tända lamporna i huset innan de kommer hem från skolan. Eller att robotdammsugaren städar hemma medan du är på jobbet. Att du kan sätta huset i semesterläge med en knapptryckning när du ska resa bort. Att helt enkelt ha ett smart hem som känner till dina rutiner, som underlättar vardagen och hjälper dig ifall något oväntat inträffar. Det kan kännas som framtid men teknologin och produkterna finns redan här, därför vill vi såklart kunna erbjuda dig möjligheten att bo i ett smart hem. Systemet för ett smart hem ingår numera som standard i husen från vår huvudkatalog, och är möjligt som tillval i Level One. Välkommen till vår monter A21:51 så berättar vi mer! Du kan också läsa mer om hur systemet fungerar på www.myresjohus.se/ettsmarthem

B E SÖK OS S I MONTE R A21:5 1 E LLE R S E F I LM E N OM ET T S MART H E M M E D E N QR-LÄSAR E HÄR:

Bygg ditt hus på mässan! Vi bygger hus för ditt riktiga liv. För vi vet att det innehåller mycket mer än att bara bo, ny inredning, vardagsutflykter och solsemestrar med familjen. Vi erbjuder hem som tillverkas inomhus med kvadratsmarta planlösningar och lagom många tillval för att

Mässerbjudande 25.000 kronor i fria tillval!

du som kund ska få kort byggtid, ett friskt hus och ”Mycket hus för pengarna”. Varmt välkommen till vår monter A18:15 för att få veta mer om hur vi tänker, ta del av vårt mässerbjudande och testa att bygga ditt hus. Dessutom har barnen möjlighet att vila benen och leka en stund.

--Vill du prova direkt, scanna in QR-koden här intill och testa husbyggaren. Du får mer information och massor med inspiration på www.smalandsvillan.se

---

Mer information i vår monter A18:15

ANNONS


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Stockholmsmässan i samarbete med Newsfactory

ANNONS

SMARTA HEMMET

7

DEN SMARTA FRAMTIDEN ÄR HÄR FÖR ATT STANNA I framtiden kommer det att vara en självklarhet att kunna styra belysning, värme, lås, larm och mycket annat via våra mobiltelefoner och smarta klockor. På mässan kan du ta en titt in i framtidens smarta hem – redan i dag.

På Hem, Villa & Bostadsrätt finns M3 SmartWorld (A27:31), ett hem där du möts av nytänkande och innovativa produkter som tillsammans skapar ett smart och uppkopplat hem. Flertalet leverantörer finns på plats för att demonstrera sina produkter och du som besökare har möjlighet att ställa frågor, testa och i slutändan köpa många av de smarta produkterna. Utvecklingen har gått fort vad gäller produkter och tjänster i den smarta kategorin. Men möjligheten att få testa dessa produkter är begränsad.

  – Därför skapar vi M3 SmartWorld – en plats där besökarna kan testa produkterna och prata direkt med leverantörerna. De berättar om hur du kan skapa ditt egna smarta hem med dagens teknik och möjligheter, säger Mikael Lindkvist, chefredaktör på Sveriges största prylsajt M3. Några av de partnerföretag som gästar SmartWorld är LG, BMW, Netgear, Gardena, Manetos, Fibaro och Garmin. Produktområdena är nätverk, övervakning, vitvaror, tv, ljud/hi-fi, motor, home automation, trädgård och energi.   – Det är otroligt kul att få visa upp

helhetslösningar med stora partners som ligger långt framme på området. Tillsammans får vi möjlighet att visa upp framtidslösningar som redan finns för mässbesökarna, säger Mikael Lindkvist. M3 SmartWorld arrangeras i samarbete med Hem, villa & bostadsrätt, IDG och några av de ledande företagen inom smarta hemmet-produkter. Här finns allt ifrån nätverkslösningar och underhållningssystem till bland annat vitvaror och elbilar. Under varumärket SmartWorld samlar M3 allt som har med det smarta uppkopplade hemmet att göra.

Tänk på det här när du väljer värmesystem INTRESSET FÖR SMARTA klimatförsörjningar till hemmet ökar stadigt. När man bygger ett nytt hem kan värme- och energiförsörjning kännas något krångligt och abstrakt. Men valet av anläggning behöver inte vara svårt.

Magnus Axelsson, Nibe Energy Systems

MAGNUS AXELSSON på Nibe Energy Systems uppmanar alla som står inför valet av klimatanläggning att

ta fram så mycket information som möjligt om sitt hus och de förutsättningar man har, innan man kontaktar en leverantör.   – Den här typen av produkter måste vara så effektiva och användarvänliga som möjligt, säger Magnus. Men för att kunna ta fram den lösning som är mest effektiv för just ditt hem är det viktigt att ta ställning till de förutsättningar ditt unika hus har.

ASPEKTER SOM storlek, isolering och geografisk placering är av stor vikt, menar Magnus och fortsätter:   – Vi guidar gärna dig som besökare så att du kommer fram till vilket system som passar bäst i din situation, och svarar självklart på frågor om allt från kommande byggregler till enkla skötselanvisningar för våra olika produkter.


ANNONS

8

Hela denna bilaga är en annons från Stockholmsmässan i samarbete med Newsfactory

ANNONS

EXPERTPANELEN

Du ställer frågorna experterna ger svaret SVENSKT TRÄ

BYGGINGENJÖRSBYRÅN Johan Grufman – På Byggingenjörsbyrån hjälper vi dig med alla frågor som rör byggprocessen. Under alla mässdagar svarar vår kunniga personal på dina frågor i vår monter (A19:21). Många av er har exempelvis frågor kring vad som gäller vid om- eller tillbyggnationer, när nytt möter gammalt. Går det att lyfta en våning på ett hus? Hur anlägger jag en ny byggnad? Hos oss får du också råd och svar på vad som gäller för kontrollansvar, besiktning, konstruktion, arkitektur och bygghandlingar. Genom att vara påläst får du förhoppningsvis en kortare handläggningstid för ditt byggprojekt. Välkommen till oss med dina frågor!

SFF STÖLDSKYDDSFÖRENINGEN

Alexander Nyberg – I vår monter möter du representanter som kan svara på frågor om trä och träbyggande och vi erbjuder dig även flera av våra kända och uppskattade skrifter om trä. Byggbeskrivningarna är populära och här kan du till exempel lära dig om hur du gör en tilläggsisolering eller bygger dig ett altandäck. Besök oss med dina frågor eller bara kom förbi och säg hej och ta en kaffe och låt dig inspireras av träbyggandet som är inne i en mycket intressant fas med nya produkter och möjligheter. Trä är flexibelt, starkt och smidigt att snickra med men även förnybart och klimatsmart!

BOSTADSRÄTTERNA

Lina Nilsson – I vårt mysiga vardagsrum, SSF:s monter, hittar du våra rådgivningsexperter som ger oberoende råd samt SSF:s digitala inbrottstest. Kom och ställ frågor till oss om allt från inbrottsskydd och DNA-märkning till frågor om ID-kapning. Missa inte heller Inspirationsscenen där vi grillar f.d. kriminella Anders Adali om inbrott. Vi finns i monter A02:17 och på Inspirationsscen A35:50.

TRENDEXPERT

Thomas Lagerqvist – Vår monter är utformad som en rådgivningsstation för de som bor i bostadsrätt, och både medlemmar och funktionärer i föreningen är välkomna. Här kan man slå sig ner med en jurist, tekniker eller ekonom för att få råd i diverse frågor. Du kan även få offert på medlemskap i Bostadsrätterna och fastighetsförsäkring. Vill man underlätta styrelsens arbete kan ett besök hos oss vara av stort värde. Nära 30 procent av Sveriges alla bostadsrättsföreningar är ansluta till Bostadsrätterna.

HALLÅ DÄR! ANNIKA NILSSON, VILLAÄGARNAS RIKSFÖRBUND Vad kommer ni att fokusera på i år? – I år lyfter vi vår intressepolitiska avdelning som berättar hur de påverkar och skapar debatt i frågor som energipolitik, bankernas vinster på bolån och flyttskatter, frågor som skapar problem och bekymmer för många villaägare. Utöver det intressepolitiska arbetet erbjuder

Stefan Nilsson – Under temat Färgfestival bygger vi upp miljöer för att gestalta aktuella färgtrender hämtade från ökenlandskap, dämpade persikotoner och bruna sandfärger. Här kan du se matta väggar som ger ett mjukt och exklusivt intryck. Experimentera och hitta en palett som passar din stil. I utställningen visar jag minimalistiska och urbana miljöer, men även rum med varm atmosfär för stillhet och ro. För den som älskar att inreda med grönt visar jag kulörer som ger extra stuns i rummet.

vi även en mängd rabatter och förmåner till våra medlemmar samt kostnadsfri expertrådgivning – vi har en hel stab med rådgivare som man kan ringa hur många gånger man vill. Vad ser du mest framemot på mässan? – Det är jätteroligt att vara på plats och få all den positiva energi det innebär att träffa medlemmar och höra vad de tycker och tänker på riktigt. Det vi hör på mässan får vi sällan veta i marknadsundersökningar. Ris och ros kan vi sedan

använda för att bli bättre för medlemmarna, för vi finns till för dem. Vad kan besökarna vänta sig i er monter? – Besökarna är välkomna att tävla, ta en kopp kaffe och ställa frågor om medlemskapet och vårt intressepolitiska arbete. Jakob Eliasson, chef för vår intressepolitiska avdelning, kommer också att hålla föredrag på Kunskapsscenen i ämnet ”Gör Villaägarna någon nytta i politiken?” För de som ännu inte är medlemmar har vi så klart ett generöst mässerbjudande.


LEDANDE SÄNGMÄRKEN MED REPRESENTANTER FRÅN FABRIKERNA PÅ PLATS!

BEHÖVER DU BYTA SÄNG I ÅR?

GÖR DITT LIVS SÄNGAFFÄR PÅ MÄSSAN! Mässpriser på sängar från ledande sängmärken! Fabriks-representanter på plats! TEMPURKUDDAR TIL SUPERPRISERL !

R A K E L R O T S H C O R E ALL A PRISKL ASS 1 :3 2 3 A : R E T N O M E D A KR AFTIGT R ABATTER ÄLVSJÖMÄSSAN 12-15 OKT

SE R

M

M

ÄS

PASSA PÅ!

S PR I S E R

S PR I

SPRISER

ÄS

M

ÄS

ÄS

S S PR I E R

M

För info ring: 08-440 32 00 www.elgen.se


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Stockholmsmässan i samarbete med Newsfactory

ANNONS

nen

Kakelug

åla

Duvemn

frå T” ED ERNS M R A OMM

”S

SE OSS PÅ VILLA/HEM MÄSSAN I STOCKHOLM 12-15 OKTOBER, MONTER NR. A 12:39

TIMMERNABBEN 1859

www.gabrielkakelugnar.se

UPPTÄCK EN HELT NY DIMENSION AV RENHET GROHE SENSIA® ARENA

Skonsammare mot huden, mer lugnande och hygienisk. GROHE Sensia® Arena tar din dagliga rengöringsrutin längre än någonsin tidigare. Läs mer på grohe.se

annonce_hem-villa_Sensia_248x178.indd 1

28/09/2017 16.31


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Stockholmsmässan i samarbete med Newsfactory

ANNONS

NOTISER 11

Så inreder du med FÄRG Vitt har gjort sitt – nu vill vi ha färg i våra hem! Inredaren Isabelle McAllister berättar om hur du kan få olika effekter av olika färger, och hur du egentligen går tillväga för att välja rätt kulör till ditt boende.

Lindas tre bästa tips för en inbjudande trädgård Tydliga och ogräsfria gångar som leder besökarna fram till entrén och vidare genom trädgården. Behåll gamla träd för lummighet och insynsskydd. Rabatter fyllda av perenner vid husets framsida och entré.

VINTRA TRÄDGÅRDEN MED STIL SOMMARBLOMMORNA HAR GJORT sitt, nu är det hög tid att vintra trädgården. Trädgårdsmästaren Linda Schilén delar med sig av tipsen som får din trädgård i högform. TRÄDGÅRDSTRENDER KOMMER och går. Just nu är det inne att vara ute – genom att inreda sin uteplats.   – Gärna med ett växthus som används lika mycket för odling som för att umgås i. Växterna får gärna vara av de naturligt vilda sorterna som ängsblommor och ormbunkar, säger Linda Schilén.

NU NÄR HÖSTEN är här tipsar Linda om att städa lagom i sin trädgård.   – Kratta undan löv från gräsmattan och använd dessa som isolering mot kyla kring mindre tåliga buskar som exempelvis rosor. Vattna nyplanterade vintergröna växter så minimerar du risken för tjältorka på våren.

Vässa dina byggkunskaper

Flera år i rad har inredningsprofilen Isabelle McAllister varit ett givet inslag på mässan Hem, villa och bostadsrätt. Även i år finns hon på plats för att hålla i föreläsningar, men också för att ge råd och tips kring besökarnas tankar om inredning, renovering, platsbyggen eller färgval.   – Ta med bilder och/eller ritningar hemifrån så kan jag hjälpa till på bästa sätt, säger Isabelle. En av Isabelles drivkrafter är att öppna dörren för fler kvinnor icke stereotyper inom byggbranschen. Därför delar hon årligen ut priset Isabellestipendiet.   – Det råder en machokultur sedan gammalt som är svår att få bort även om både kvinnor och män önskar en förändring. I och med priset så får vi fler förebilder i media vilket hjälper yngre att få upp ögonen för branschen, men också att företagsledningar börjar förstå att mångfald är en enorm tillgång inom ett företag. Det är förstås riktigt roligt att få dela ut Isabellestipendiet på mässan!

Tv-snickaren Björn Christiernsson trivs som allra bäst när han får skapa en byggnad eller en möbel utifrån en hög med byggnadsmaterial. På mässan lär han ut sina bästa tips – och hjälper dessutom mässbesökarna att snickra ihop en egen pall. Mässan är en perfekt mötesplats för dig som vill ha handfasta råd och tips för hur du lyckas med dina hemmasnickerier. Björn håller i föreläsningar och visar hur man gjuter betongföremål i hemmet, dessutom kan du snickra din egen pall tillsammans med Björn.   – Mitt bästa tips inför mässan är att skriva ner de saker som du antingen har problem med hemma eller som du vill veta mer om. Den samlade kompetensen som finns på mässan i form av experter, utställare och föreläsare är svårslagen.

Vad är viktig att tänka på innan man börjar renovera hemma?   – Att skaffa sig den kunskap som kan tänkas behövas. Omsätt tankarna till ritningar, under tiden man sitter och ritar så upptäcker man ofta problem man

tidigare inte har tänkt på men som då blir väldigt uppenbara. Att rita på papper funkar bra vid enklare ritningar, men ska man till exempel rita ett helt hus rekommenderar jag ett ritningsprogram.

Foto: Martin Stenmark


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Stockholmsmässan i samarbete med Newsfactory

ANNONS

energiradgivningen.se

ENERGI- OCH KLIMATRÅDGIVNING SOM HJÄLPER DIG SPARA PENGAR SOM KOSTNADSFRITT och opartiskt stöd hjälper Energi- och klimatrådgivningen privatpersoner och företag med att bli energismartare. Under årets mässa fokuserar de extra mycket på bostadsrättsföreningar, där det ofta kan finnas mycket att spara in på. ENERGI- OCH KLIMATRÅDGIVNINGEN erbjuder hjälp och stöd till villaägare, föreningar och företag som vill minska sin energianvändning på olika sätt. I och med att 27 kommuner i Storstockholm sam-

arbetar för att effektivisera rådgivningen, finns servicen i hela regionen. De har telefontid alla vardagar, men för företag och föreningar finns det också möjlighet att få besök, för en närmare titt på fastigheten. Det är energimyndigheten som i huvudsak finansierar rådgivningen.   FRÅGORNA SOM RÅDGIVNINGEN kan hjälpa till med kan vara bl a uppvärmning, isolering, fönster, ventilation och belysning. De är också kunniga kring solenergi, och på deras hemsida kan man med hjälp av “solkartan” se hur mycket solenergi som når just sitt tak, och sin möjlighet att producera el och varmvatten.   TILL ÅRETS BOENDEMÄSSA lägger Energi- och klimatrådgivningen extra fokus på arbetet med bostadsrättsföreningar. Styrelser i bostadsrättsföreningar består ju inte alltid av proffs på energifrågor, och där kan

rådgivning göra stor nytta. Genom projektet “Energismart brf” kan en representant från rådgivningen komma ut till föreningen, träffa styrelsen och se över situationen på plats. ENERGIRÅDGIVNINGEN HOPPAS kunna förmedla sin kunskap, bredda fastighetsägarens perspektiv, och ge en introduktion till en energismartare tillvaro. Till exempel att man ser över åtgärder för att minska den tillförda energin, innan man tittar på ett nytt uppvärmningsalternativ.   – Det finns ofta mycket man kan påverka och styra över, som man kanske inte känner till. Därför finns vi som en bra första kontakt om man vill börja spara, säger Erik Bergström, en av projektledarna inom samarbetet.   I HÖST FORTSÄTTER även ett pilotprojekt kring målstyrd energiförvaltning, för 20 bostadsrättsföreningar. Målet är att ta fram en avtalsmodell där ett företag kan hjälpa

föreningen med att spara pengar, genom att optimera driften av fastighetens energiförbrukning. Den besparing som företaget utlovar delar föreningen och företaget på.   – Det kan bli ett gott exempel på hur man kan hitta en lösning som båda parterna vinner på. En modell som kan passa för en mindre erfaren styrelse, och som kan bli en hjälp för att komma vidare i det arbetet, säger Erik.   – Vi har även ett mycket instruktivt material för bostadsrättsföreningar som vill installera laddplatser för elbilar.   ETT ANNAT POPULÄRT inslag hos Energioch klimatrådgivningen på mässan är klimatvågen. Där kan du som besökare räkna ut vad din konsumtion kostar för klimatet, och vilka delar av den som väger tyngst. Sedan kan du få tips om vad du kan göra för att minska din klimatpåverkan, och kanske även spara en slant.

Finns i monter: A09:50

DETTA ÄR EN ANNONS FRÅN ENERGI- OCH KLIMATRÅDGIVNINGEN I STOCKHOLMSREGIONEN

www.ctc.se

Se några av Sveriges bästa värmepumpar! Monter A10:51 Mässerbjudande! Köp en värmepump på mässan och få 50 trisslotter på köpet! Mer info i montern. Boka ett kostnadsfritt hembesök på ctc.se idag och få 5 Triss.

Mycket varmvatten, varvtalsstyrning och högsta energiklass gör CTC till några av Sveriges bästa värmepumpar. Köper du värmepumpen av en certifierad CTC installatör får du dessutom installationen utförd av ett riktigt proffs. Läs mer på ctc.se


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Stockholmsmässan i samarbete med Newsfactory

ANNONS

DRÖMHUS 13

PÅ MÄSSAN Arkitekten Joakim Kaminsky från arkitektbyrån Kjellgren Kaminsky föreläser under temat ”Ett manifest för drömhus”

FANTASIFYLLD PAVILJONG MED DRÖMHUS PÅ TORGET TUSENTALS TYGBITAR SOM bildar labyrinter och rum med fyra drömhus. På mässans centrala torg öppnar arkitektbyrån Kjellgren Kaminsky upp för kreativa sätt att bygga hus. Text Tina Lindström Carlsson  Foto Calle Sanner

ARKITEKTBYRÅN Kjellgren Kaminsky har i ett samarbete med Stockholmsmässan byggt upp en paviljong med modeller av fyra drömhus. Paviljongen ligger på mässans centrala torg.   – Vi har designat och Stockholmsmässan har sponsrat med material och arbetskraft för att bygga paviljongen. Det hade inte varit möjligt utan deras hjälp, säger arkitekten Joakim Kaminsky och fortsätter:   – Det känns roligt att vara på mässan. När man ritar vanliga hus tar det väldigt lång tid till det att huset står på plats, mer regel än undantag fem år. Men nu har det bara tagit en månad vilket är inspirerande på många sätt. KJELLGREN KAMINSKY har byggt upp modeller av fyra drömhus i skala 1:50 där den största modellen är en dryg meter hög. Syftet med drömhusen är att visa hur man kan designa sitt hus utanför de konventionella ramarna. Som inspiration till drömhusen har arkitektbyrån använt de fyra elementen jord, luft, vatten och eld.   – De är väldigt visionära och poetiska, berättar Joakim och fortsätter:   – Vi försöker tänja gränserna till vad man tror kan vara möjligt och vill uppmuntra människor till att fundera kring hur man vill att ens bostad kan se ut.

EN LÅNG TRAPPA leder upp till huset som står på höga pelare. Stora tältdukar lever i vinden.   Joakim berättar om sin favorit, tornet, som representerar elementet vind. Fönster i alla väderstreck gör att man har utsikt åt alla håll och kan njuta av omgivningen.   – Det skulle kunna stå på Högfjället utsatt för alla elementen. Jag kan tänka mig den härliga känslan av att sitta och njuta av utsikten och samtidigt känna att det svajar när det blåser, säger han och fortsätter:   – Huset med vattenelementet är tänkt att byggas helt i glas, där till och med pelarna är av strukturellt glas. På husets tak finns en pool. När du är inne i huset så har du hela tiden vatten ovanför dig vilket gör att ljuset skimrar igenom till huset. I SJÄLVA PAVILJONGEN hänger tusentals tygbitar från taket. Tygbitarna slutar på olika avstånd från marken så att det bildas en labyrint av olika gångar och rum emellan dem.   – Där i de olika rummen står drömhusen i modellform så jag tror att även paviljongen blir en ganska stark upplevelse att gå i och utforska, avslutar Joakim.

VÄGEN TILL DRÖMHUSET 3 tänkvärda tips från arkitekt Joakim Kaminsky Stort är inte alltid smart. Det är viktigare att få ut vad du vill ha ut av ditt hus. Huset kan vara mindre om du tänker till och tänker smart tillsammans med en arkitekt. Välj äkta material som presenterar sig – ett naturligt trägolv är till exempel skönare än en limmad parkett. Bejaka din dröm. Var modig och våga sticka ut. Fråga dig själv vad du egentligen vill ha. Mer är möjligt än vad du tror.


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Stockholmsmässan i samarbete med Newsfactory

ANNONS

14 BOSTADSRÄTTENS DAG

BOSTADSRÄTTENS DAG BOSTADSRÄTT ÄR EN AV Sveriges vanligaste bostadsformer. Nästan 1,8 miljoner personer bor i en bostadsrätt – därför tillägnas en hel mässdag till Sveriges alla bostadsrättsföreningar.

TIPS! För föreningar och styrelsemedlemmar finns möjligheten att få rådgivning från jurister, ekonomer och tekniker i Bostadsrätternas monter A09:31.

Text Sofie Lundmark  Foto Shutterstock

Lördagen den 14 oktober är det dags igen. Då arrangeras Bostadsrättens dag på plats på mässan, för tredje året i rad.   – Initiativet har mottagits mycket väl, vi har haft fullt upp i vår monter under alla år vi har arrangerat Bostadsrättens dag, säger Thomas Lagerqvist på Bostadsrätterna.

PROGRAM BOSTADSRÄTTENS DAG Kortseminarium för bostadsrättshavare och styrelsen i din förening (ca 30 minuter vardera). Plats: Kunskapsscenen vid A-hallens västra kortsida. Anmälan behövs ej.

I styrelsen för bostadsrättsföreningar sitter ofta oerfarna styrelsemedlemmar. Därför finns ett ständigt behov av utbildning för hela föreningen, menar Thomas.   – Förbättrad ekonomi och ett mer kostnadseffektivt arbete är några av fördelarna med en utbildad styrelse. Fokus på unga Bostadsrätterna är en rikstäckande organisation som står på bostadsrättsföreningarnas sida. Under årets mässa har de satsat extra stort på kurser och utbildningar inom bostadsrättsfrågor.   – Vår vision är att öka kunskapen bland ordföranden, styrelseledamöter, suppleanter, valberedning, revisorer och föreningens medlemmar, säger Thomas.   – I år fokuserar vi lite extra på ungdomarna och problematiken kring att ha råd att skaffa en bostad när man är ung. Oavsett boendeform har en hel generation drabbats av svårighet att skaffa sig en bostad. Det är just den problematiken som årets startseminarium handlar om.

LÖRDAG 14 OKTOBER 10.55 Invigning av Bostadsrättens dag. Programpresentation och några ord från Bostadsrätternas vd, Ulrika Blomqvist.

Thomas Lagerqvist Bjuder in till öppna kortseminarium Under Bostadsrättens dag arrangeras flertalet seminarier på kunskapsscenen. Dessa är helt öppna för allmänheten och tar cirka 30 minuter vardera. Vad ska jag tänka på när jag lånar pengar för ett bostadsköp? Hur ser prisutvecklingen på bostäder ut? Vad gäller vid andrahandsuthyrning? Vilka rättigheter och skyldigheter har jag som ägare av en bostadsrätt? Frågorna är många – kanske reder vi tillsammans ut några frågetecken under mässan och Bostadsrättens dag.

11.00-11:50 Startseminarium: Hur ska unga ha råd att köpa bostad? Många unga vill äga sin bostad, även om myten säger att alla unga vill hyra. Går det att avhjälpa dagens generationsklyfta, eller får dagens unga finna sig i att de har helt andra förutsättningar när det gäller bostadsaffärer? Paneldiskussion med politiker och representanter från näringslivet. Moderator: Anna Bellman. 12:00 Köpa och sälja bostadsrätt. Vad skall jag tänka på och vad säger årsredovisningen om föreningen? Göran Olsson, vd Mr Bostadsrätt. Moderator: Ulrika Blomqvist.

13:30 Prisutveckling på bostadsrätter. Hur har den varit och vad kan vi förvänta oss av framtiden? Hans Flink, Svensk Mäklarstatistik, Fredrik Kullman, vd Bjurfors. Moderator: Oscar Liljencrantz. 14:15 Rättigheter och skyldigheter som bostadsrättshavare. Vad får jag göra med min bostadsrätt? Har du störande grannar? Peder Halling, jur. kand., Bostadsrätterna. Moderator: Ulrika Blomqvist 15:00 Andrahandsuthyrning – vad är det som gäller? Andrahandsuthyrningen har ökat de senaste åren – något som inte sällan skapar konflikt mellan förening och bostadsrättshavare. Christer Högbeck, jur. kand., Bostadsrätterna. Moderator: Oscar Liljencrantz. 15:45 Ombyggnad av lägenhetens våtutrymmen. Vad skall jag tänka på som bostadsrättsinnehavare? Thomas Helmerson, Säker vatten. Moderator: Per Lilliehorn Aktuellt program finns på www.bostadsratterna.se/kunskapsscenen.

12:45 Vad skall jag tänka på när jag skall låna pengar för lägenhetsköp? Emma Persson, boendeekonom SBAB. Moderator: Elisabeth Kalderén.

KORTSEMINARIER ÖVRIGA DAGAR Kortseminarium på Kunskapsscenen övriga dagar (ca 25 min).

TORSDAG 12 OKTOBER 13.00 Hur gör jag min bostadsrätt säker? Anders Färdig, Sector Alarm. 14.00 Bästa bredbandsanslutningen för bostadsrättsföreningar. Sven Sjölinder, IT-konsult.

FREDAG 13 OKTOBER 13.00 Vattenskador i bostadsrättsföreningar. Peder Halling jur kand Bostadsrätterna, Åke Arén vd Allians/ Söderberg & Partners. 14.00 Hur sker ett stambyte i en bostadsrättsförening? Per Lilliehorn, Bostadsrätterna.

SÖNDAG 15 OKTOBER 11.00 Kan en bostadsrättsförening sälja vinden? Ulrika Blomqvist, vd Bostadsrätterna. 13.00 Hur gör jag min bostadsrätt säker? Evert Tillman, marknadschef Secor Dörrar. 14.00 Hur kan jag påverka föreningen som bostadsrättshavare? Elisabeth Kalderén, Bostadsrätterna. 15.00 Konflikthantering i bostadsrättsföreningen. Kerstin Frykberg Andersson, Bostadsrätterna.


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Stockholmsmässan i samarbete med Newsfactory

Mitsubishi Electric kan stolt presentera den nya luft/luft värmepumpen HERO. Med högsta energiklass A+++, samma värmeeffekt ner till -15ºC, inbyggd WiFi och drift ned till -35ºC, är HERO framtidens värmepump.

ANNONS

KÖP DIN EGEN HERO I MONTER:

A10:41

Besök oss och ta del av våra mässerbjudanden.

www.minhero.se

GRATIS För miljöns skull

VATTENTEST!

Ta med en flaska med ert brunnsvatten till vår monter så bjuder vi på ett gratis vattentest.

Ledande inom vatten och avloppsrening

VÄLKOM MEN TILL VÅR MONTER

A14:31

Hälsosamt dricksvatten och miljövänliga avloppslösningar, tryggt och enkelt - för dig och din omgivning Hem, villa & bostadsrätt 12-15/10 Besök oss i monter nr: A 15:17

www.baga.se

Europas mest sålda radonfilter mot radon i vatten. www.radonett.com

Allt inom vattenrening!

Vi säljer, installerar och servar ­vattenfilter,­pumpar­och­tryckkärl.

www.bravavattenrening.se


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Stockholmsmässan i samarbete med Newsfactory

ANNONS

16 HÄNDER PÅ SCENERNA

SCENPROGRAM

Hem, villa & bostadsrätt Med reservation för eventuella ändringar.

KUNSKAPSSCENEN A02:50

TORSDAG 12 OKTOBER

FREDAG 13 OKTOBER

LÖRDAG 14 OKTOBER

SÖNDAG 15 OKTOBER

12.00 Andreas Moritz, försäljningschef, Svensk Fastighetsförmedling Bostadsmarknaden, vad händer? 12.30 Åhlunds byggnadsvård. Dimensionera med Yxa 13.00 Helene Löfgren, Sector Alarm. Hur gör jag min bostadsrätt säker? 14.00 Sven Sjölinder, IT-konsult. Bästa bredbandsanslutningen för bostadsrättsföreningar 14.30 Helena Sundström, Villa Varm. Att bygga nytt hus idag 15.00 Villaägarna, Jakob Eliasson, moderator Willy Silberstein. Gör Villaägarna någon nytta i politiken? 15.30 Martin Gustafsson, Elsäkerhetsverket. Har du farlig el hemma? 16.00 Johan Grufman, Byggingenjörsbyrån. Tillbyggnation: Tips och råd till er som vill bygga till ert hus

12.30 Helena Sundström, Villa Varm. Att bygga nytt hus idag 13.00 Peder Halling jur kand Bostadsrätterna, Åke Arén vd Allians/Söderberg & Partners. Vattenskador i bostadsrättsföreningen 13.30 Åhlunds byggnadsvård. Dimensionera med Yxa 14.00 Per Lilliehorn, Bostadsrätterna. Hur sker ett stambyte i en bostadsrättsförening? 14.30-15:30 Paneldiskussion "smarta Hemmet" Moderator Paula"Fenjima" Manrigue. M3 SmartWorlds paneldebatt om smarta och uppkopplade hem 15.30 Villaägarna, Jakob Eliasson, moderator Willy Silberstein. Gör Villaägarna någon nytta i politiken? 16.00 Johan Grufman, Byggingenjörsbyrån. Tillbyggnation: Tips och råd till er som vill bygga till ert hus.

FREDAG 13 OKTOBER

LÖRDAG 14 OKTOBER

12.00 Göran Olsson vd Mr Bostadsrätt. Moderator: Ulrika Blomqvist. Köpa & sälja Bostadsrätt 12.45 Emma Persson, boendeekonom SBAB. Moderator: Elisabeth Kalderén. Att tänka på vid lån av pengar till lägenhetsköp 13.30 Hans Flink, Svensk Mäklarstatistik, Fredrik Kullman, vd Bjurfors. Moderator Oscar Liljencrantz. Prisutveckling på bostadsrätter 14.15 Peder Halling, Bostadsrätterna. Moderator Ulrika Blomqvist. Rättigheter & skyldigheter som bzostadsrättsinnehavare 15.00 Christer Högbeck, Bostadsrätterna. Moderator: Oscar Liljencrantz. Andrahandsuthyrning - vad är det som gäller? 15.45 Thomas Helmerson, Säker vatten. Moderator: Per Lilliehorn. Ombyggnation av lägenhetens våtutrymmen 16.15 Villaägarna, Jakob Eliasson, moderator Willy Silberstein. Gör Villaägarna någon nytta i politiken?

10.30 Andreas Moritz, försäljningschef, Svensk Fastighetsförmedling Bostadsmarknaden, vad händer? 11.00 Ulrika Blomqvist, vd Bostadsrätterna. Kan en bostadsrättsförening sälja vinden? 11.30 Johan Grufman, Byggingenjörsbyrån. Tillbyggnation: Tips och råd till er som vill bygga till ert hus 12.00 Åhlunds byggnadsvård. Dimensionera med Yxa 12.30 Villaägarna, Jakob Eliasson, moderator Willy Silberstein. Gör Villaägarna någon nytta i politiken? 13.00 Evert Tillman, marknadschef Secor Dörrar. Hur gör jag min bostadsrätt säker? 13.30 Helena Sundström, Villa Varm. Att bygga nytt hus idag 14.00 Elisabeth Kalderén, Bostadsrätterna. Hur kan jag påverka föreningen som bostadsrättsinnehavare? 14.30 Nazmije Kllokoqi, Trivselhus. Konsten att Svanenmärka ett varumärke. 15.00 Kerstin Frykberg Andersson, Bostadsrätterna. Konflikthantering i bostadsrättsförening. 15.30 Peter Lindberg, Elsäkerhetsverket. ”Du kollar väl elföretaget?”

11.30 Elina Schönning, chefsjurist, Svensk fastighetsförmedling Fem i Topp, de vanligaste frågorna vid en bostadsaffär 12.00 Katarina Olofsson, Elsäkerhetsverket. Har du farlig el i ditt hem?

10.55 Bostadsrätternas vd, Ulrika Blomqvist. Invigning av Bostadsrättens Dag 11.00 - 11.50 Paneldiskussion Hur ska unga ha råd att köpa bostad?

RÅDGIVNINGSHÖRNAN

INSPIRATIONSSCENEN A35:50 TORSDAG 12 OKTOBER 12.30 Stefan Nilsson Peter Pan, Keli Kinship och årets inredningstrender. 13.00 Kjellgren Kaminsky Ett manifest för drömhus. 13.30 Pirre & Mackan Köksrenovering. 14.00 Linda Schilén Inreda med växter! 14.30 Björn Christiernsson Attefallshuset NU KLART. 15.00 Stöldskyddsföreningen Hur du stoppar tjuven - Stöldskyddsföreningen och Anders Adali, tidigare kriminell ger dig tipsen. 15.30 Grohe, Tomas Kvillström Undvik vattenskador i ditt hus. 16.00 Isabelle McAllister Sätt färg på ditt hem! 16.30 Vi i Villa, Peter Bratt Rätt försäkrad? 17.00 Leila Lindholm

FREDAG 13 OKTOBER 11.30 Leila Lindholm 12.30 Linda Schilén Inreda med växter! 13.00 Kjellgren Kaminsky Ett manifest för drömhus. 13.30 Isabelle McAllister Sätt färg på ditt hem! 14.00 Pirre & Mackan Köksrenovering! 14.30 Björn Christiernsson Attefallshuset NU KLART. 15.00 Stöldskyddsföreningen Hur du stoppar tjuven - Stöldskyddsföreningen och Anders Adali, tidigare kriminell ger dig tipsen. 16.00 Grohe, Tomas Kvillström Undvik vattenskador i ditt hus. 16.30 Vi i Villa, Marie Fägeman Därför ska du besikta huset.

LÖRDAG 14 OKTOBER 10.30 Stefan Nilsson Peter Pan, Kelim Kinship och årets inredningstrender 11.00 Linda Schilén Inreda med växter 11.30 Helena Sundström, Villa Varm Att bygga nytt hus idag 12.00 Björn Christiernsson Attefallshuset NU KLART 12.30 Jessica Johansson Hur vill vi bo och leva framöver? Vanor, beteende, trender och visioner som formar framtidens bostad. Myresjöhus, Smålandsvillan. 13.00 Robin Stjernberg Yamaha presenterar Robin Stjernberg 13.45 Grohe, Johan Kling Undvik vattenskador i ditt hus. 14.30 Isabelle McAllister Sätt färg på ditt hem! 15.00 Stöldskyddsföreningen Hur du stoppar tjuven - Stöldskyddsföreningen och Anders Adali, tidigare kriminell ger dig tipsen. 15.30 Leila Lindholm 16.00 Åhlunds byggnadsvård "Dimensionera med yxa" 16.30 Kjellgren Kaminsky Ett manifest för drömhus 17.00 Vi i Villa, Lars Strandell Bli en mästare på motorsåg 17.30 Pirre & Mackan Köksrenovering

PÅ DRÖMTORGET A19:31 SÖNDAG 15 OKTOBER

10.30 Henrik Fransson Smart hem på riktigt. Henric Fransson, VD FM Technology, Myresjöhus, Smålandsvillan. 11.00 Stefan Nilsson Peter Pan, Kelim Kinship och årets inredningstrender 11.30 Björn Christiernsson Attefallshuset NU KLART 12.00 Kjellgren Kaminsky Ett manifest för drömhus 12.30 Pirre & Mackan Köksrenovering 13.00 Isabelle McAllister Sätt färg på ditt hem! 13.30 Grohe, Johan Kling Undvik vattenskador i ditt hus. 14.00 Stöldskyddsföreningen Hur du stoppar tjuven - Stöldskyddsföreningen och Anders Adali, tidigare kriminell ger dig tipsen. 14.30 Linda Schilén Inreda med växter! 15.00 Vi Villa, Björn Christiernsson Lyckas med din hemmarenovering 15.30 Leila Lindholm

TORSDAG 12 OKTOBER 11.00 Pirre/Mackan Renovering 12.00 Isabelle McAllister Inredning 13.00 Villa Varm, Håkan Bygga hus 14.00 Grohe Badrumsinredning 15.00 Linda Schilén Trädgård & odling 16.00 Björn Christiernsson Byggtankar 16.00 Svensk Fastighetsförmedling Vara beredd inför ett bostadsbyte

FREDAG 13 OKTOBER 11.00 Pirre/Mackan Renovering 11.00 Linda Schilén Trädgård & odling 12.00 Björn Christiernsson Byggtankar 13.00 Grohe Badrumsinredning 14.00 Villa Varm, Håkan Bygga hus 15.00 Isabelle McAllister Inredning 16.00 Svensk Fastighetsförmedling Vara beredd inför ett bostadsbyte

LÖRDAG 14 OKTOBER 12.00 Isabelle McAllister Inredning 13.00 Björn Christiernsson Byggtankar 14.00 Villa Varm, Håkan Bygga hus 14.00 Svensk Fastighetsförmedling Vara beredd inför ett bostadsbyte 15.00 Grohe Badrumsinredning

SÖNDAG 15 OKTOBER 11.00 Linda Schilén Trädgård & odling 11.00 Isabelle McAllister Inredning 12.00 Villa Varm, Håkan Bygga hus 12.00 Grohe Badrumsinredning 13.00 Svensk Fastighetsförmedling Vara beredd inför ett bostadsbyte 14.00 Björn Christiernsson Byggtankar 15.00 Linda Schilén Trädgård & odling 15.00 Pirre & Mackan Renovering


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Stockholmsmässan i samarbete med Newsfactory

ANNONS

SCENPROGRAM 17 BAKLABBET 1 - KURSERNA ÄR 45 MINUTER OCH KOSTAR 70 KR TORSDAG 12 OKTOBER

FREDAG 13 OKTOBER

LÖRDAG 14 OKTOBER

SÖNDAG 15 OKTOBER

13.15-14.00 Baka den perfekta brownien 15.15-16.00 Gör apelsinchokladtryfflar tillsammans med Sara Aasum Hultberg, Årets Konditor 2014 16.15-17.00 Baka den perfekta brownien 17.15-18.00 Gör apelsinchokladtryfflar tillsammans med Sara Aasum Hultberg, Årets Konditor 2014

11.15-12.00 Skapa en smakrik chokladmoussedessert 12.15-13.00 Pralinskola med chokladmakaren och konditorn Gustaf Mabrouk 14.15-15.00 Baka den perfekta brownien 16.15-17.00 Pralinskola med chokladmakaren och konditorn Gustaf Mabrouk

10.15-11.00 Pralinskola med chokladmakaren och konditorn Gustaf Mabrouk 11.15-12.00 Baka den perfekta brownien 12.30-14.00 Baka brownie med chokladganache med Shireen, vinnare av Hela Sverige Bakar 2016 ✾ 14.15-15.00 Skapa en smakrik chokladmoussedessert 15.15-16.45 Baka brownie med chokladganache med Shireen ✾ 17.00-17.45 Pralinskola med chokladmakaren och konditorn Gustaf Mabrouk

11.15-12.00 Skapa en smakrik chokladmoussedessert 12.15-13.00 Pralinskola med chokladmakaren och konditorn Gustaf Mabrouk 13.15-14.00 Skapa en smakrik chokladmoussedessert 15.15-16.00 Pralinskola med chokladmakaren och konditorn Gustaf Mabrouk

✾ Kostar 120 kronor

BAKLABBET 2 - KURSERNA ÄR 90 MINUTER OCH KOSTAR 120 KR TORSDAG 12 OKTOBER 11.15-12.45 Lär dig baka glutenfria och saftiga havrefrallor med Anneli Andersson, bloggare på Glutenfria godsaker i Året runt

LÖRDAG 14 OKTOBER 10.15-11.45 Lyckas med macarons 12.15-13.45 Baka churros med Linus Larsson, vinnaren av Hela Sverige bakar 2015

SÖNDAG 15 OKTOBER 14.15-15.45 Baka churros med Linus Larsson, vinnaren av Hela Sverige bakar 2015 16.10-17.40 Baka härliga macarons med Per Bäckström från Dessertmästarna

10.30-12.00 Baka brownie med fluffig chokladganache med Shireen, vinnare av Hela Sverige Bakar 2016 14.30-16.00 Baka brownie med fluffig chokladganache med Shireen, vinnare av Hela Sverige Bakar 2016

SMAKBORDET TORSDAG 12 OKTOBER

FREDAG 13 OKTOBER

LÖRDAG 14 OKTOBER

11.30-12.15 Smaker utan gränser 14.00-14.45 Upptäck Valrhonavärlden genom en provsmakning av olika choklader 15.15-16.00 En chokladresa genom 3 kontinenter 16.30-17.15 Rom- och chokladprovning med romexperten och romboksförfattaren Duane Dove

10.30-11.15 Chokladprovning med kakaoodlaren 11.45-12.30 Naive - Ekologisk chokladalkemi från Litauen 13.00-13.45 Upptäck Valrhonavärlden genom en provsmakning av olika choklader 14.15-15.00 En chokladresa genom 3 kontinenter 15.30-16.15 Choklad & Hälsa 16.30-17.15 Rom- och chokladprovning med romexperten och romboksförfattaren Duane Dove

10.30-11.15 Chokladprovning med kakaoodlaren 11.45-12.30 En chokladresa genom 3 kontinenter 13.00-13.45 Upptäck Valrhonavärlden genom en provsmakning av olika choklader 14.15-15.00 Choklad, Kropp & Hälsa 15.30-16.15 Smaker utan gränser 16.45-17.30 Rom- och chokladprovning med romexperten och romboksförfattaren Duane Dove

SÖNDAG 15 OKTOBER 10.30-11.15 Chokladprovning med kakaoodlaren 11.45-12.30 Var med och testa en helt ny choklad - Zebeda Superchoklad! 13.00-13.45 Naive - Ekologisk chokladalkemi från Litauen 14.15-15.00 Upptäck Valrhonavärlden genom en provsmakning av olika choklader 15.30-16.15 Smaker utan gränser

TÄVLINGSOMRÅDET - INGÅR I ENTRÉBILJETTEN TORSDAG 12 OKTOBER 13.00-17.00 Final Årets Konditor 2017. Tävlingstid dag 1

FREDAG 13 OKTOBER 10.00-13.00 Final Årets Konditor 2017 Tävlingstid dag 2. Jurybedömning med juryns provsmakning 15.00 Prisutdelning Årets konditor 2017

LÖRDAG 14 OKTOBER Kladdkakeracet 11.00 Presentation av årets finalister 11.15 Heat 1 startar 12.15 Heat 2 startar 13.00 Avsmakning av Kladdkakeracets bidrag 14.30 Prisutdelning av årets Kladdkakerace

SÖNDAG 15 OKTOBER 11.00-11.45 Sweet Sunday med Magnus Johansson, Tony Olsson och Ått Padtum Söderström 13.00-13.45 Sweet Sunday med Magnus Johansson, Ått Padtum Söderström och Shireen Selfelt 15.00-15.45 Sweet Sunday med Magnus Johansson, Tony Olsson och Ått Padtum Söderström


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Stockholmsmässan i samarbete med Newsfactory

ANNONS

18 BYGGA, GJUTA, FIXA

Enkelt och lustfyllt med Pirre och Mackan Kom och snickra och pyssla med stjärnprofilerna på Gör det själv-torget. Möt snickarna Pirre och Mackan som inspirerar, engagerar och agerar träslöjdslärare.

en verktygslåda, pall eller blompiedestal.   – Vi kommer att agera träslöjdslärare inför en grupp och därefter kommer vi att ta momenten steg för steg tillsammans. Vi lär exempelvis ut lite tips och tricks kring hur man sågar, berättar Mackan.

Snickarna Per ”Pirre” Starrin och Marcus ”Mackan” Nylén möter besökarna i en Gör det själv-monter tillsammans med Isabella McAllister, Björn Christiernsson och Linda Schilén.   – Vi är lite som en familj och ser fram emot att vara på plats och prata med alla härliga människor. Det är alltid någon av oss som kan svara på besökarnas frågor, säger Pirre. Besökarna är välkomna att bygga olika grejor med stjärnprofilerna, det kan vara

Foto: Gustav Kaiser

Pirre och Mackan, som bland annat är aktuella med tv-programmet ”24 timmar med Pirre och Mackan”, kommer även att hålla ett föredrag om hur man renoverar ett kök utan att det kostar skjortan.   – Sedan är det också en miljöaspekt, vi gillar att återanvända istället för att slänga alldeles fräscha kök. Man ger köket en andra chans. Det ska vara enkelt, lustfyllt och billigt brukar vi säga, berättar Mackan.   – Det finns många olika sätt. Man kan byta knoppar för att få en nyare känsla på köket. Byter man bänkskiva eller kaklet bakom bänkskivan så har man gjort väldigt mycket. Lägger man till ett färgbyte, då har man fått ett helt nytt kök för en billig peng, menar Pirre.

6 STJÄRNTIPS till hobbysnickare från Pirre och Mackan Avsluta det du påbörjar – det är lustfyllt och enkelt att riva men om du inte bygger upp igen blir det kaos. Skriv en lista på vad som behöver göras och bena upp i olika etapper. Var extremt ärlig med vad du klarar av och hinner med. Kom överens om en tydlig målbild – den hjälper er på traven när det ser som mörkast ut. Det du gör ska bli något som består och som du kan känna glädje och stolthet över. Kom ihåg att ha roligt – är det lustfyllt kommer energin automatiskt. Gör det tillsammans – personen som frigör tid genom att ta hand om barnen är lika delaktig, annars hade det inte gått framåt. Fira era framgångar tillsammans – var stolt, man kan sällan ha för mycket bubbel i renoveringar. Mer Pirre och Mackan får du på www.pirreochmackan.se

Fem folkkära profiler på samma yta TIDIGARE HAR ISABELLA McAllister, Marcus ”Mackan” Nylén, Linda Schilén, Björn Christiernsson och Per ”Pirre” Starrin haft aktiviteter på olika håll i utställningen. Nu är de fem stjärnprofilerna samlade på Gör det själv-torget. Mikael Åstrand, operativ projektledare på Stockholmsmässan, berättar att man ville skapa en attraktiv aktivitet för besökarna.   – Våra stjärnprofiler är folkkära och kända från olika tv-program. Profilerna skojar med varandra samtidigt som de hjälper besökarna att till exempel bygga en piedestal. Det blir lite som en cirkus, menar han och fortsätter:

  – Det kommer att bli en massa aktiviteter på en yta och vi tänker att vi får till en skön stämning. Man kan boka plats för 100 kronor och till exempel fläta pil tillsammans med Linda. Vi kommer även att visa filmer med handfasta råd. Man kommer till exempel att få se hur man gjuter en betongskiva steg för steg, lära sig olika handmaskiner och hur man bäst använder dessa. Jag tror att det kommer att bli jättebra.

Snickra och pyssla med profilerna bokas på hemochvilla.se.

Foto: Gustav Kaiser

䐀甀猀挀栀愀爀Ⰰ 䜀氀愀猀戀氀漀挀欀Ⰰ 䜀氀愀猀琀攀最攀氀 䜀氀愀猀爀挀欀攀渀 ☀ 䜀氀愀猀氀猀渀椀渀最愀爀

Besök oss A05:40!   i  monter    

㈀ ─ 刀愀戀愀琀琀 瀀 䄀䰀䰀吀℀


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Stockholmsmässan i samarbete med Newsfactory

Vi renoverar er trappa

ANNONS

Läs mer & boka ett kostnadsfritt hembesök på trapprenovera.se Välkommen!

Låt oss klä er trappa med nya steg. En standardtrapp med 12-14 steg, renoverad med eksteg kostar inte mer än ca 12.500 - 17.000 kr efter ROT, monterat och klart inkl. material! Gör som tusentals nöjda kunder, byt inte trappa – renovera!

Sprängskiss av vårt trapprenoveringssortiment.

Kom och träffa oss i monter A02:29! WWW.TRAPPRENOVERA.SE

Fotograf Andreas Lind

Foto: Martin Ekwall

40 KR

RABATT PÅ INTRÄDET SOM MEDLEM

VI SES I MONTER A08:23

Hur rimliga är lagarna, kostnaderna och politikerna? Prata småhuspolitik med oss på mässan. Vi står på din sida som husägare i samhällsdebatten. Och tillsammans är vi starka! Välkommen att följa och delta i diskussionerna i vår monter. Du som redan är medlem i Villaägarna får 40 kr rabatt på inträdet! Läs mer om hur på villaagarna.se/hemochvilla. Är du inte medlem? Kom till vår monter så har vi ett generöst mässerbjudande till alla som blir medlemmar på plats.


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Stockholmsmässan i samarbete med Newsfactory

KOMPLETT KÖK 29.900:ALLT DETTA INGÅR: 7 skåp, 7 luckor, 6 lådor & lådfronter, handtag, gångjärn, 1,8 m bänkskiva, ugn, häll, fläkt, kyl/frys, diskmaskin

ANNONS

Var rädd om dig.

Allt är måttanpassat! BESÖK OSS I MONTER A27:50 PÅ HEM & VILLAMÄSSAN

NYA MÅTTANPASSADE KÖKSLUCKOR 6.900:UPP TILL 12 LUCKOR • 5 LÅDFRONTER PASSAR ALLA KÖK! Gäller bara på mässan, PASSA PÅ! WWW.EBKOK.SE, 08 550 626 00

Andersbäcksv.13 Enstaberga

TILLVERKAD I ENSTABERGA

Kolla upp elföretaget! Den nya elsäkerhetslagen ger dig som konsument helt nya möjligheter att ställa krav på elföretagen du planerar att anlita. Kom till Elsäkerhetsverkets monter så berättar vi mer. Hos oss får du även tips om hur du köper säkra elprodukter. Vi finns i monter A09:61. Varmt välkommen! www.elsakerhetsverket.se

0155-575 01 070-749 66 04/05

Forma ditt hus

på fem minuter

DIT T LIVSVERK Hus för alla aspekter av dig Att skapa sitt hem är som att fysiskt gestalta sin personlighet. Vi realiserar drömmen om ett skräddarsytt hus, byggt efter dina behov och innersta fantasier. Genom att guida dig hela vägen från idé till färdigt hem förverkligar vi ditt livsverk.

MONTER A19:50

Vi gör det riktigt enkelt att bygga hus. På movehome.se hittar du vårt smarta verktyg ”Bygg Online” där du formar ditt hus på bara några minuter. Dessutom får du priset direkt. Vi tar fullt ansvar för hela byggnationen genom totalentreprenad.

Alla våra husmodeller är Svanenmärkta och ett garanterat grönt val! Upplev hus genom AR (förstärkt verklighet) direkt i vår monter! Vid utvalda tider genom Microsoft Hololens, eller via vår app under hela mässan.

Hämta ditt exemplar av vår nya bok, fylld till brädden av vacker husinspiration!

MONTER A19:50


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Stockholmsmässan i samarbete med Newsfactory

ANNONS

FAMILJEFEST 21

FAMILJEFEST DU BEHÖVER INTE vara byggnörd för att besöka mässan. Tvärtom! Här finns något för alla åldrar – även för de allra minsta.

SKAPA DIN EGEN FÄRGNYANS DRÖMMER DU ELLER barnen om en särskild färg som kanske ännu inte finns? På mässan finns möjlighet att skapa din egen kulör. Färgfestivalmontern är en nyhet på årets mässa, där du som besökare kan ta del av tips och råd kring färgsättning i hemmet. Här kan du skapa en egen färgnyans som bryts på plats i mässmontern. För bara 25 kronor får du ta med en provburk hem – pengarna går oavkortat till Barncancerfonden. Perfekt aktivitet för barnen som kan vara med och bestämma färgen i sitt eget rum.

När ni skapat er färgnyans kan ni även tävla med den. Måla ett streck på väggen i montern och skriv namnet du gett den. Varje dag får besökarna rösta fram dagens mest populära färg. Om just du kammar hem segern vinner du färg från Jotun till ett helt rum (värde 3000 kr). Även de som är med och röstar fram dagens färg tävlar om ett presentkort på 500 kr från Colorama Sollentuna. Färgfestivalen är ett samarrangemang mellan Stefan Nilsson, färgproducenten Jotun, Colorama Sollentuna och tidningen Villa Aktuellt.

EUROVISION-STJÄRNA UPPTRÄDER SEDAN ROBIN Stjernberg tog sig till final i Idol 2011 gick vägen till artistkarriären spikrak uppåt. Bara två år senare vann han den svenska Melodifestival med låten ”You”, och representerade Sverige i Eurovision Song Contest 2013. Även i årets Eurovision har Robin Stjernberg varit aktuell – då som låtskrivare till låten ”I can’t go on” som framfördes av Robin Bengtsson. Stjernberg är minst sagt en populär artist som sjungit sig rakt in i svenska folkets hjärtan. Under Hem, villa & bostadsrätt kliver han upp på Inspirationsscenen för att underhålla publiken. Passa på att haffa en autograf eller selfie med Robin i Yamas monter efteråt! Tid 2016-10-14 kl 13:00 Lokal A35:50 Inspirationsscenen

Snickra, pyssla och limma ihop med barnen I BARNENS SNICKARSTIG (monter (A01:48) får barnen såga, hamra, limma, spika, skruva och måla men framför allt låta fantasin flöda. De får bygga vad de vill och sedan ta med sig sitt bygge hem. Aktiviteten är öppen för alla barn under hela mässan. Självklart kostnadsfritt! Observera dock att barnpassning inte är inkluderat i aktiviteten – föräldrar måste på eget ansvar passa sina barn på aktivitetsområdet.

HOPPA OCH STUDSA BARNEN VILL göra av med lite energi finns en hel monter (A31:31) avsedd för studs- och hoppkonster. Där kan både barn och vuxna testa på att hoppa fritt. Aktiviteten arrangeras i samarbete med North Trampoline – kvalitetstillverkare av studsmattor. Observera dock att barnpassning inte är inkluderat i aktiviteten


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Stockholmsmässan i samarbete med Newsfactory

20%

mäss­ rabatt

ANNONS

Är du också nyfiken på Nyköping? Träffa oss som bor i Nyköping i monter A20:59. Här kan du höra mer om livet i Nyköping, om närheten till havet, naturen och vårt unika läge mitt emellan två storstadsregioner. Vi visar dig gärna hur och var du kan bo och berättar hur vi utvecklar Nyköping.

Naturligt träskydd med extra lång hållbarhet Vi ses i monter A04:50

Nyköping ligger vid havet 1 timme från Stockholm och 7 minuter från Stockholm Skavsta flygplats. 54 000 bor i Nyköpings kommun. Nyköping växer. Vi arbetar nu med att bevara närheten till allt som gör att Nyköping fortsätter att vara unikt och en plats att trivas på, både för dig och för dem som vill bo här i framtiden.

www.sioox.se

www.boinykoping.nu

PANASONIC SKAPADES av Konosuke Matsushita redan år 1918 i Japan. Förutom att vara ett ledande företag inom bland annat TV, luftvärmepumpar, kameror, Audio, smarta hem-produkter med mera är en av drivkrafterna att bidra till samhället. – Många är intresserade av att styra och ha kontroll på sitt hem, sin fastighet, sommarstuga eller verkstad. Det vi kan erbjuda är kameror, sensorer, sirener och smart plugs till ett förmånligt pris utan extra månadskostnader, konstaterar Heidi.

VÄRNA OM DET SOM BETYDER MEST FÖR DIG I TAKT MED ATT tekniken utvecklas förändras vår vardag. Panasonic har tagit fram flera produkter för det ”smarta hemmet”, bland annat en Full HD-kamera som gör att du kan hålla koll på ditt hem, sommarstuga eller verkstad även fast du inte är på plats. Allting styr du enkelt via en app i din telefon. ÖVERVAKA VÄRMEN i sommarstugan med hjälp av den inbyggda sensorn i en inomhuskamera eller slå på värmen via en smart plug innan du åker till sommarstugan. Belysningen tänds automatiskt när öppnar en dörr med hjälp av en sensor och smart plug och tvättmaskinen stängs av automatiskt vid läckage via

en vattenläckagesensor. Låter det som en utopi? Nej, det är verklighet med Panasonic Smart Home. – Våra smarta hemprodukter handlar om att övervaka och kontrollera ditt hem, utan månadskostnader, berättar Heidi Saarikoski som är Product Manager på Panasonic.

ETT AV NAVEN i Panasonics smarta hem-koncept är full HD-kameran KXHNC800 som du enkelt styr med din smartphone eller surfplatta. Kameran aktiveras även direkt när de inbyggda rörelse-, temperatur-, eller ljudsensorerna aktiveras. – Du kan kolla till landstället utan att behöva åka dit, via utomhuskamerorna, eller se om barnen har kommit hem från skolan ordentligt. Du kan även kommunicera genom kamerorna, berättar Heidi som ger rådet att börja med att inventera sitt behov när det gäller övervakning och säkerhet. – Börja med ett startpaket och sedan får man successivt komplettera. Det som jag dock brukar propsa på är att alla borde ha en vattenläckagesensor, det är en billig investering som kan spara dig en massa tråkigt arbete och kostnader, summerar Heidi.

DETTA ÄR EN ANNONS FRÅN ENERGI- OCH KLIMATRÅDGIVNINGEN I STOCKHOLMSREGIONEN

FÖRDELAR MED PANASONIC SMART HOME √ √ √ √ √ √ √

Inga månadskostnader Lång räckvidd, 300m Säkert mot intrång Störningsfritt Enkel Installation Stort utbud av sensorer Lättanvänt gränssnitt för appen

panasonic.com/se

Finns i monter: A21:40


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Stockholmsmässan i samarbete med Newsfactory

ANNONS

GROHE 23

Mässans aha-upplevelse – ett rullande showroom på 40 ton TÄNK DIG ETT rullande showroom på 40 ton – fullt utrustat med köks- och badrumslösningar. Hur ska ett sådant få plats på mässan, tänker du kanske? Ta en titt i GROHEs monter så får du se själv! TYSKA GROHE ÄR Europas största och världens ledande leverantör av sanitetsprodukter. I deras showroom (monter A25:51) finns i en 17 meter lång, 3 meter hög och 40 ton tung trailer. Maffig och rå vid första anblick – men på insidan rymmer den allt från inspiration till rådgivning inom kök och badrum.   – Vi vill dela med oss av våra innovativa och designade köks- och badrumslösningar och ge besökarna en unik vattenupplevelse. Hem, villa & bostadsrätt är den självklara mötesplatsen för oss att visa upp våra produkter för den som vill ha något alldeles extra och kvalitetssäkert till sitt hem, berättar Caroline Holmgren, Marketing Manager på GROHE Sverige.

plats i trailern på mässan, bland annat kan du prova den nya kolsyrekranen GROHE Blue Home som ger kolsyrat vatten direkt ur kranen. På plats i trailern finns ett heltäckande sortiment av blandare, och en uppvisning av vattensäkerhetssystemet SENSE som

varnar för vattenläckor i hemmet.   – Alla våra produkter genomsyras av exklusiv design och passar bra till den designintresserade eller den som vill ha något unikt för att lyfta sitt badrum eller kök, säger Caroline Holmgren.

UNDER DE SENASTE åren har GROHE belönats med 240 design- och innovationspriser. Några av deras senaste innovationer kan du testa på

INRED MED ELD GLÖM ASKA, SOT OCH RÖK

VI KAN SY DINA GARDINER! VÄLKOMMEN TILL MONTER A25:17

Besök oss i monter TYGER

|

MÖNSTER

|

GARN

|

SYBEHÖR

|

HOBBY

A23:29


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Stockholmsmässan i samarbete med Newsfactory

ANNONS

24 BAK- & CHOKLADFESTIVALEN

VÄLKOMMEN TILL BAK- & CHOKLADFESTIVALEN 2017! SOM EN AV UNGEFÄR 45 000 besökare på Bak- & Chokladfestivalen kommer du att mötas av en storm av intryck, smaker och upplevelser. Här träffas chokladmakare, dryckesimportörer och sötsaksbloggare, mästerkonditorer, finsmakare och kladdkakeälskare under ett och samma tak.

Tony Magnus

ALLTING BÖRJADE PÅ Nordiska Museet år 2002. Inspirerad av en chokladfestival i Paris importerade och konditorn Magnus Johansson hälsar tillsammans med kollegan Tony Olsson konceptet. Och det tog snurr direkt. Nuförtiden är även baksegmentet en naturlig del av festivalen som år 2013 flyttade in i större lokaler på Stockholmsmässan.

Välkomna!

AV ÅRETS NYHETER märks bland annat Schweiziska torget, där besökarna bjuds med på en resa i sinnet till världens främsta chokladnation, och Celikaitorget som skapats för att öka kunskapen om den kroniska sjukdomen celiaki samtidigt som man också vill inspirera till glutenfri bakning. BAK- & CHOKLADFESTIVALEN kan sammanfattas ganska bra med det ord som alltid varit Magnus och Tonys ledstjärna för mässan – njutning.

Vi sätter fokus på celiaki Tänk dig att känna osäkerhet varje gång du ska äta eller fika på ett nytt café. Så är det för Virginia Küst och alla som har celiaki, i folkmun kallad glutenintolerans. Celiaki är en kronisk sjukdom som innebär att tarmluddet i tunntarmens slemhinna blir inflammerad när en drabbad person får i sig glutenprotein. Bak- & Chokladfestivalen höjer nu rösten för att lyfta problemen kring sjukdomen och kosten för alla som lever med celiaki.   – Det är jättebra att detta lyfts nu, det var på tiden! Fler måste också bli medvetna om hur de ska gå tillväga så inte glutenprotein mixas med det som jag kan äta. Det räcker med att jag får i mig en brödsmula så förstör det tarmluddet, säger Virginia Küst, som projektleder det nya Celiakitorget som kommer att finnas på festivalen, och tillägger:   – Vi vill visa upp möjligheterna och inte bara problemen. Det kommer att finnas utställare med produkter som besökarna får möjlighet att smaka på och även få bra information om celiaki.

Turrón är en klassisk spansk nougat som kan serveras både som dessert och godis. Dessa handgjorda turróns av högsta kvalitet har spännande smakkombinationer och texturer. Femtorp lanserar nu nya spännande smaker där Turrón med smak av vit choklad, curry, jordgubbar och sesam är vår nya favorit.

Himmelsk lakrits från Chokladfabriken är en blandning av sött och salt. Mörk, mjuk lakritskola, doppad i mörk choklad och lite flingsalt på toppen! Hittas i monter B01:21.

Besök av världens främsta chokladnation Alptoppar och ost i all ära, men det Schweiz ändå är mest känt för är sin utsökta choklad. Det är därför inga konstigheter att landet i år kommer att vara representerat på Bak- & Chokladfestivalen i form av Schweiziska torget som anordnas av Swiss Education Group och Switzerland Tourism.   – Vi kommer bland annat att sätta upp ett displaykök där Sara Nilsson, som gått vår konditorutbildning, kommer att showa med choklad. På lördagen och söndagen kommer en av våra Executive Pastry Chefs upp från Schweiz för att hålla i chokladprovningar och workshops. Vi kommer även ha något vi kallar ett “Chocolate Sensory” där choklad kommer att kombineras med olika kryddor och kaffe, berättar Levi Kritikos från Swiss Education Group.

Låt dig inspireras med Dansukker på Sweet Sunday På söndagen bjuder Bak- & Chokladfestivalen i samarbete med Dansukker på något alldeles extra: Sweet Sunday som är en nyhet för i år. Några av Sveriges mest renommerade konditorer kommer att bjuda på en fartfylld och underhållande dessertuppvisning som du inte får missa! Ått Padtum Söderström, Årets bagare 2017 tillika svensk mästare för professionella bagare, Shireen Selfelt, vinnare av Hela Sverige bakar, samt festivalens grundare Magnus Johansson och Tony Olsson är de som inför publik kommer att trolla fram bakverk och desserter på löpande band. Och har du tur kanske du till och med får smaka på läckerheterna. Hela showen leds av den välkände tv-profilen och programledaren Henrik Olsson.


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Stockholmsmässan i samarbete med Newsfactory

Välkomna till vår monter A04:64

Kom och prata glas med oss, våra experter är på plats. Vi är mästare på glasreparation, inglasning, skjut- & vikpartier, fönster, glasräcke och inredningsglas.

Passa även på att hämta en värdecheck vid vår monter och var med och tävla!

Ska du måla om hemma? Kom till Teknos monter så får du en provburk med din favoritkulör! Välkommen!

Vi ses i monter A04:29!

ANNONS


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Stockholmsmässan i samarbete med Newsfactory

ANNONS

, t e k a t e t Byt in handla e b s s o t å l det!

ng i l d n a h e b k a t Vi är proffs på

E

AND D U J B R E S MÄS

10%

men

kom m bokar Väl onter so er nd ku r fö r lle till m Erbjudandet gä ässan besiktning under m A04:59

adress:

web:

växel

SFRI D A N T KOS KTNING BESI efter

före

Stockholms Län Representant

Kronobergs Län Representant

Jönköpings Län Representant

Västra Götalands Län Representant

Anders Eriksson

Tommy Persson

Erik Andersson

Feyyat Polat

Välkommen att besöka oss i monter B02:97 och låt dig inspireras av Dansukker!

www.dansukker.se


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Stockholmsmässan i samarbete med Newsfactory

ANNONS

NOTISER 27

VEM BLIR ÅRETS KONDITOR 2017?

Årets nominerade är Liv Sandberg, Josefin Gauffin, Joel Lindqvist, Linda Magnusson och Kalle Bengtsson.

Fem konditorer står nu klara som finalister till de svenska mästerskapen för professionella konditorer – Årets Konditor. Under finalen på Bak- & Chokladfestivalen den 12-13 oktober ska finalisterna visa prov på sina kunskaper i de tre delmomenten tårta med minst tre våningar, tre olika sorter petit four samt ett hemligt bakverk. Samtliga moment ska spegla temat natur. Prisutdelningen sker kl. 15.00 den 13 oktober och vinnaren kan sedan titulera sig Årets Konditor och erhåller ett stipendium på 40 000 kr.

KOMBINATIONER I VÄRLDSKLASS VID SMAKBORDET OM DU UPPSKATTAR utsökta smakkombinationer och är intresserad av att lära dig om vilken dryck som passar till en speciell sorts choklad har Bak- & Chokladfestivalen den perfekta upplevelsen för dig. Vid Smakbordet ges intima provningar där kunskap som huvudingrediens visar dig vilka kombinationer som gifter sig bäst. Få tips på vad du ska bjuda dina middagsgäster på för att skapa en oförglömlig kväll för såväl er själva som era smaklökar.

Vem bakar den godaste kladdkakan? Den 14 oktober avgörs den tolfte upplagan av Arlas populära tävling Kladdkakeracet, där barn mellan 10-14 år tävlar om vem som gör den godaste kladdkakan. Hundratals unga bakfantaster har

skickats in sina bästa recept och av dem har Arla valt ut sex finalister som kommer att få baka inför publik på Bak- & Chokladfestivalen.

ÄR DET EN fågel? Är det ett flygplan? Nej, det är visst en flygande marsipangris! I Marsipanverkstan är det bara fantasin som sätter gränser för vad du kan skapa i marsipan. Här får barn i alla åldrar knåpa ihop allt från traditionella tomtar till fabulösa fabeldjur. Till hjälp har de ett gäng experter i form av bagare och konditorer från Kristianstads Yrkeshögskola.

Vin och choklad? Prova dig fram till bästa kombon i The Chocolate Bar KANSKE ETT GLAS vin till chokladbiten eller desserten? I The Chocolate Bar kommer vinexperten Blaise de la Croix och hans medhjälpare att guida dig fram till oanade smaksensationer när du kombinerar din favoritchoklad eller dito dessert med ett passande vin. För att kunna testa vinerna köper man kuponger i Aktivitetskassan, de kostar 150 kronor för fem stycken och då ingår även ett vinglas. I baren kommer det inte bara att finnas söta dessertviner, utan även lite torrare varianter.

Följ med på chokladens resa Bak- & Chokladfestivalens stora publikdragare ”From Bean to Bar” återkommer i år med nya inslag och ännu mer choklad! Här ligger fokus på processen från kakaoböna till färdig chokladkaka. Du som besökare får på nära håll följa med i de olika stegen, se, lukta och känna dig fram. I slutändan står du där med en varm och nygräddad

MARSIPANVERKSTAN – EN KREATIV OAS FÖR BARNEN

chokladbit i handen. Kan det bli bättre? Bakom utställningen ”From Bean to Bar” står stjärnkonditorn Gustaf Mabrouk som startade sin karriär med att vinna Årets konditor som 19-åring. Efter flera år i New York, uppstart av eget chokladmärke och arbete som chefskonditor på Chocolatebar, är han idag känd i Sverige som tv-konditor.

LÄR DIG BAKA AV DE ALLRA BÄSTA VAD SÄGS OM att baka läckra churros med vinnaren av Hela Sverige bakar 2015 Linus Larsson? Eller vill du kanske lära dig att göra helt perfekta macarons av redaktören och konditorn Anna Nordh? Möjligheterna att utveckla dina bakkunskaper är många på Baklabbet som är en av Bak- & Chokladfestivalens mest populära aktiviteter.


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Stockholmsmässan i samarbete med Newsfactory

ANNONS

28 BAKTORGET

ROCK'N'CHOC COLLECTION Med Rock'n'choc collection från Fäntorp kommer Du att färdas mellan söta, kryddiga och exotiska smaker. Njut av kokos, ingefära och solmogen kanderad frukt dragerad i mörk choklad. Dessa lyxiga chokladsticks i snygga förpackningar, passar utmärkt att ge bort som gåva eller när man vill unna sig själv något extra.

LYXIG KALENDER FRÅN LAKRIDS BY JOHAN BÜLOW Tänk att få njuta av en bit finaste lakrids varje dag hela vägen fram till jul. Kalendern lanseras på mässan.

LA PERLA TIRAMISU På Bak- och Chokladfestivalen har du möjlighet att provsmaka en helt ny chokladtryffel som är inspirerad av den populära italienska desserten Tiramisu. La Perlas krämiga tryffel kombinerar krispiga kexbitar och hasselnötter med en mjuk fin kaffe-, kakao- och hasselnötssmak. Du hittar den i Berikssons monter B03:30.

Baktorget bjuder på bröd- och bullbak inför öppen ridå OM DU ÄLSKAR DOFTEN AV nybakat och gillar att se riktiga bakproffs ”in action” får du inte missa Baktorget! Varje dag visar tre bagerier upp vad de kan och bakar bröd, kakor och bullar inför publik. Och håller du dig framme kan du köpa med dig de nybakade läckerheterna hem. Baktorget var en nyhet på förra årets Bak- & Chokladfestival och s pirera "Här ins blev en stor succé. t a av at Det är festivalens besökarn iktiga rr grundare, mästerse på hu are konditorn Magnus hantverk Johansson, som har jobbar" bjudit in gräddan av konditorier och bagerier i Stockholmsområdet att visa upp sitt hantverkskunnande inför festivalpubliken. Här finns bland annat Söderbergs bageri, Lilla Maräng och Lidingö Bröd och Patisseri.   – Det är det genuina och äkta, ”direkt från ugnen-känslan”, jag vill åt, säger Magnus Johansson och lägger till:   – De medverkande har fått helt fria händer att baka vad de själva vill, allt från bröd till småkakor. Varför blev Baktorget en så stor succé förra året tror du?   – För att det här inte är någon vanlig

mässmonter, här inspireras besökarna av att se på hur riktiga hantverkare jobbar. Du kan ställa frågor och få tips och tricks direkt från proffsen. Och vill du kan du köpa hem ett helt nybakat och fortfarande varmt bröd. Förra året stod folk och nästan tingade vid ugnen, man kunde höra saker som ”limpan där längst in är min”. Vad är trendigt inom bageri-världen just nu?   – Det är just det hantverksmässiga och småskaliga. Att man faktiskt kan fråga bagaren från vilken bonde mjölet kommer. För tio år sedan var 98 procent av allt bröd vi köper industribakat, i dag är det runt 90 procent så det går åt rätt håll!

VALRHONA UTLOVAR MÅNGA HÄRLIGA CHOKLADUPPLEVELSER VALRHONA ÄR ÅRETS officiella chokladsponsor på Bak- & Chokladfestivalen. Vi har bett Camilla Zander, Brand manager på Werners Gourmetservice som är partner och utställare på festivalen, att dela med sig av sina smarrigaste chokladtips och berätta om varför Valrhona anses vara bland den bästa chokladen på marknaden. Bak- & Chokladfestivalen är som den låter – en festival där besökarna kan dofta, provsmaka och köpa en mängd olika praliner. För att göra en riktigt god pralin krävs bra choklad. Valrhonas choklad håller en mycket hög kvalité och anses vara en av de bästa på marknaden. Det är därför ingen slump att Valrhona är årets officiella chokladsponsor till Bak- & Chokladfestivalen. Vi träffade Camilla Zander, Brand manager på Werners Gourmetservice som är helhetsleverantör för Valrhona i Sverige, för att dyka ner i ämnet choklad. Vad bjuder ni besökarna på under Bak& Chokladfestivalen?   – Vi kommer att erbjuda besökarna en stor bredd av hela vårt sortiment. Det blir provsmakningar, nyheter och möjligheten att träffa representanter från

Valrhona på plats. Vi kommer även att delta på Baklabbet och Smakbordet. Vilken av Valrhonas choklad tror du kommer sälja bäst, och varför?   – Oj det är en svår fråga eftersom Valrhona har så många goda chokladsorter. Guanaja 70 %, Manjari 64 % och Caraibe 66 % är mångas favorit, men även mjölkchokladen Jivara 40 %. Vilken är din personliga favoritchoklad?   – Min favoritchoklad är Caraibe, det är en bittersöt choklad med en aning syrlighet, i perfekt balans med varma aromer av rostad nöt. Slutligen, har du några tips till årets besökare på Bak- & Chokladfestivalen?   – Kom förbi vår monter så kommer ni att få många härliga chokladupplevelser!


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Stockholmsmässan i samarbete med Newsfactory

Friskt vatten hemma Besök oss på Stockholmsmässan 12-15 oktober Gratis vattenanalys, ta med en flaska vatten

ANNONS

PASTAPENDLA TILL MONTER A08:31 Sortera dina matrester du också, för en bättre miljö. När du sorterar är du med och skapar biogas som blir bränsle till bland annat bussar, sop- och taxibilar. Välkommen till vår monter så får du reda på hur du kan komma igång.

021-302401 Vi är Sveriges största kedja inom vattenrening www.jms-vattenrening.se 08-89 99 01, 0176-131 30

www.svoa.se/matavfall

BAD- OCH BASTUPRODUKTER SOM STICKER UT!

TOPSPA XS - UTOMHUSSPA

isolerad, med lock, elvärme, bubbel och filtrering Komplett paket -Filtrering -Bubbelmassage -Termostatstyrd elvärme -Isolerat lock

EL

TOPSPA XS - UTOMHUSSPA

Erbj.

32.190 kr in

Låg energiförbrukning, 6 kWh / dygn.

kl. LED belysning

Norm. 37.880 kr

LYXIGA BASTUTUNNOR I VÄRMEBEHANDLAD FURU

Liggande a Bastutunn

39.990kkrr 49.990

Faktura, Konto, Delbetalning, Kort

Alltid klar för användning! Året runt!

VED

GASOL

Utställning i Värmdö Öppettider

SpaDealers, Mörtnäsvägen 2 vardagar 12-16 lördag 10-14

Tel. 08-10 40 40

VI STÄLLER UT PÅ HEM, VILLA & BOSTADSRÄTT 12-15 OKTOBER STOCKHOLMSMÄSSAN MONTER A35:31 FINNTUB NORDIC

CITY-BALJAN ARCTIC

19.990 kr 23.900 kr 22.290 kr 27.900 kr

Du kan redan nu begära mässoffert och reservera utställningsprodukter till specialpriser

BESÖK WWW.SPADEALERS.SE FÖR MERA INFO RING OSS! 076-948 50 60 | info@spadealers.se

Vedeldad Bastutunna

36.990 kr 42.850 kr


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Stockholmsmässan i samarbete med Newsfactory

ANNONS

Besök oss i monter A27:51

på Hem, Villa och Bostadsrätt den 12-15 oktober på Stockholmsmässan

Vi finns i Täby, Kungens Kurva, Uppsala ÖPPNAR SNART!, Göteborg och Malmö Tel: 010-490 67 00

MÄSSKAMPANJ PÅ MASSOR AV SPABAD FRÅN

69.900:-

spastore.se

poolstore.se

poolstore

poolstorese

KOM OCH TRÄFFA RAMONA KARLSSON I MONTER A12:31

Ramona Karlsson Sveriges “rallydrottning”

Inget vatten eller avlopp behövs

Restprodukten är aska Finns både för el- och gasoldrift Klarar 10-12 personer/dygn

www.cinderellaeco.se

“ Jag gillar snygga, snabba saker med effektiv förbränning! ”


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Stockholmsmässan i samarbete med Newsfactory

ANNONS

VINJETT 31

UTSTÄLLARLISTA UTSTÄLLARE

MONTER

UTSTÄLLARE

MONTER

UTSTÄLLARE

MONTER

Utställarlistorna samman­ ställdes 28 september 2017.

UTSTÄLLARE

MONTER

4 evergreen

A14:23

Dalakraft A08:68

Gardio

A15:29

LG Electronics Nordic AB

A27:31

AB VP ULTRA

A01:20

DalaTrappen A02:39

Gaztro AB

A17:48

Lifestyle Publishing

A25:32

Active DryPower

A02:28

DN Bygg & Inredning

A14:39

Glas In

A01:21

Lisana Bygg & Badrum AB

A17:31

A-Hus AB

A18:50

Don Marc Spain SL

A21:67

Global Taksystem

A04:59

Luxnel A24:29

Albatross Sportswear AB

A28:21

Donnerberg A25:20

Gorilla Sports

A26:39

M3 SmartWorld

A27:31

Alfreds Design Bastutunna

A35:30

Duri Svenska AB

A02:29

Granitman A25:49

Manetos AB

A27:31

Alingsås Huspaket AB

A21:43

EB Kök

A26:49

Grohe A/S

A25:51

Marinbastun A05:21

Alnarp Cleanwater

A15:25

Ecotech A24:41

Grönlandsresor AB

A36:12

MB Grand Skandinavia

Anebyhusgruppen AB

A15:59

EEimports

A24:20

Götenehus AB

A21:50

Memira A27:23

Ania Witwitzka Fine Art

A23:21

Ekin Symaskiner AB

A26:29

Hemkomfort, Svenska Hem & Miljö AB A08:40

Miljonlotteriet A24:65

Art For A Reason AB

A31:21

A29:11

Eksjöhus AB

A15:61

Hi-Fi Klubben, Sverige AB

A24:31

MiniVilla 25

A21:30

Attefallsverket A24:49

Ekstrands Dörrar & Fönster AB

A07:31

Hjältevadshus AB

A17:38

Mitsubishi Electric Europe

A10:41

Avfuktningsteknik Stockholm Norra AB A05:11

Eldabutiken i Sverige AB

A10:21

Honkamajat A24:51

Mjöbäcks Villan

A19:58

BAGA Water Technology

A15:17

Elegant Design Norden AB

A32:20

HS Kollektion

Mobilarena Store AB

A31:30

Baosun Invest AB

A21:53

Ellips Pool

A34:01

Hydropool Sverige AB

Moments & Things

A27:21

Barbro of Sweden

A28:11

Elsäkerhetsverket A09:61

Härjedals Kök

A26:41

Morupsfönster AB

A03:31

A04:65

Myresjöhus A21:51

Bastuprodukter

A01:31, A01:41

A26:28 A27:61, A31:55

Energi & Klimat Rådgivningen

A09:50

Ica-Kuriren

Bauroc A11:31

Ergosafe AB

A07:46

Incino A14:38

Måleriföretagen i Sverige

A07:49

BCWW A26:21

Eskilstuna Kulturbeslag

A07:51

Infracomfort Skandinavien AB

A10:68

Nacka Värmdö Maskin

A30:41

BEE Partners

A12:51

Euro-Park A12:11

Intressanta Hus

A24:53

Naturkällan Vattenfallet

A22:11

A05:51

Ewas Hemmaglädje

A28:28

It Is Media Svenska AB / Rum A24:23, A26:30

Nedergården gammalt och nytt

A26:31

Evergreen Konstgräs

A28:41

Ivarsson Sverige, Filial af Ivarsson

Nerostein A25:41

Berg & Berg/Södra Wood Berlund

A21:65, A31:12

Exacta Sweden AB

A14:10

A/S, Danmark

A03:59

Netgear A27:31

Blossom A30:31

Fairnet AB

A33:28

IVT

A09:41

Nibe Energy Systems A12:41, A14:41, A15:41

BMW Northern Europe AB

A27:31

Faluhus A18:65

Jacon Sweden

A30:20

Niko

A17:33

Boo Energi

A11:40

Fibaro A27:31

JAFO AB

A10:11

NordDesign Kök

A27:38

Bosch Värmepumpar

A11:41

Biltema Sweden

A08:25

Fina Badkar Lutong Design

A15:11

Jets Sverige AB

A15:31

Nordic House Construction

A03:49

Bostadsrätterna A09:31

Firma Sunugaal

A25:31

JMS Vattenrening

A15:39

Nordic Värmesystem AB

A10:59

Bra Hus Från Hedlunds AB

A17:59

Fiskarhedenvillan AB

A20:51

Josef Davidssons Eftr AB

A09:29

Nordingrå Produktion

A04:51

Brava Vattenrening AB

A14:31

Fixprodukter OU

A25:40

Jämtgärsgård A02:20

Nordiska Sälj & Agent AB

A27:65

Byggingenjörsbyrån A19:21

Flexitrappan A05:59

Kakelugnspannan Keemera AB

Norrstar AB

A24:67

CDS Centraldammsugare AB/Allaway A08:11

Floods Trähus

A21:58

Kikis.se A28:10

A32:41

North Trampoline

A31:31

Chillbean A30:28

Flora Manufaktur

A32:28

Koikitchen A27:60

Notar

A05:19

Cinderella förbränningstoaletter

A12:31

Flowlife A33:68

Konstlagret.se A32:21

Nybygget - visningshus i Arlandastad

A17:42

City Hemservice Sverige AB

A17:20

Folkpool A36:41

Kontio Timmerhus

A18:59

Nyköpings Kommun

A20:59

ClearView Sweden

A03:30

FormTrappan AB

A03:38

Kransens Art & Design

A31:17

Ofyr AB

A31:41

Clima Sverige

A08:51

Forsgrens Timmerhus

A18:13

A25:28

Kungs Motor AB

A28:59

OMK AB

Conclean A18:21

Fortum A11:39

KUUSAMO HIRSITALOT OY

A26:53

Oxfam A09:38

Contura/NIBE AB

FPH MAX - BAYER

A08:10

Kvalitets Parkett

A04:58

Ozone Tech Systems AB

A03:51

Coozie A30:39

FSB Finsk Städservice

A08:39

Kvarnby Textil AB

A28:51

P W Rengöringsprodukter

A10:66

Crawford Center

A08:58

Fågelskrämma Sverige AB

A28:22

Källvikendörren AB

A03:39

Palmatin OÜ

Cremab isolering

A05:29

Fönsterhuset

A09:58

Lappli Hus

A15:58

Panasonic Smart Home Network

A21:40

CTC/Enertech AB

A10:51

GA Trade

A27:28

LB - Hus

A21:48

PE Creative

A17:28

Daikin Sweden AB

A11:58

Gabriel Keramik

A12:39

LB Bygg & TakfönsterMontör AB

A05:44

Fler utställare på sida 34

A10:31

Villa Ruka

DE FÖRMÅNLIGA VINTERLEVERANSER OCH NÄSTA SOMMARS BÄSTA LEVERANSTIDER SÄLJES NU! Klicka på vår hemsida, beställ våra broschyrer och kontakta Din närmaste Kuusamo-försäljare i god tid.

Köp Dig en bit av Kuusamo!

www.kuusamotimmerhus.fi

A12:51, A15:51


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Stockholmsmässan i samarbete med Newsfactory

ANNONS

32 UTSTÄLLARLISTA

UTSTÄLLARE

MONTER

UTSTÄLLARE

MONTER

UTSTÄLLARE

MONTER

Pilekurven A25:21

Säkra Larm i Sverige AB

Yvelis A28:20

LABYs B04:11

Pool Store

Sänghuset Elgen

Zielinsky Universalstein

A36:25

Lakrids by Johan Bülow

B04:60, B04:66 B04:47, B04:87

A27:51

A09:59 A32:31, A33:31

L’ABC DEL GUSTO

MONTER

Yamaha Music Europe

A21:64

A22:31

UTSTÄLLARE

Symaskinsgrottan A25:13

Perago System

B02:60, B05:41

Poolkungen A32:49

Takteam AB

A02:31

Åhlund Byggnadsvård AB

A07:59

Lindroos Hälsa

Priceup A08:62

Tanja Unlimited AB

A26:20

Åtvidaberg Huskomponenter AB

A15:67

Liv Sandberg Cake Art

B03:37

Purus A18:31

Tectorius AB

A07:41

Öjbro vantfabrik

A24:21

Lysings Glutenfria Bageri

B04:81

Puustelli Group Oy

A25:38

Teknos Group OY AB

A04:29

Östanbäck Timmerhus AB

A18:58

Lyx Konfektyr

B02:30

Radon Konsult

A05:41

Adoro AB

B03:31

Marsipanskolan / Mitt söta skafferi

B03:66

Amalfi Decor Sverige

B05:36

Mrs Curlie's AB

B04:27

Arla

B06:87

Nammi & Saltverk

B01:31

Barefoot Wine & Apothic Red

B02:74

Becca design

B01:17

Tempur

A34:21

RichardByggare A03:21

Terrastone Naturstenputs

A15:28

Riga Parket

Tesla

A01:49

EH:04

Rolser A24:10

The Embassy of Vietnam in Sweden

A31:29

Roofia Franchise Sverige AB

Thermia Värmepumpar

A11:51

Rotons A35:41

Tidningen Skärgården

A24:50

R-P Demoprodukter

A04:63, A18:10

Tiptapp AB

A09:30

A04:64

TK Gruppen

A03:20

A15:50

Tollco AB

Ryds Glas Stockholm AB Rörvikshus Sweden AB Sableline

A12:21

A22:62, A30:21

A27:41

TrendRehab

A22:16, A33:20

Saunastore A19:28

TrendTrappan A02:21

Scandinavisk Spismiljö

A12:29

Trivselhus A19:50

Secor

A03:48

Tronum Mobile

A26:48

Sector Alarm

A09:21

Trygghandel Sverige AB

A22:21

Sioo Wood Protection AB

A04:50

TrygghetsVakten Sverige AB

A03:18

Skattkammaren

A25:11

Tullicon Bygg

A10:10

Skidstahus Produktions AB

A15:68

Universalis International

A21:62, A27:29

Skorstensspararen A02:11

Vauni AB

A23:29

Skärgårdsradion A35:57

Wavin A19:20

Sluta Gräv

A21:38

Weathergoods A27:22

SmålandsVillan A18:15

veckansmiddag.se A28:14

Sova AB

A35:29

Veckebo Såg

Spa & Bad i Sverige

A33:61

Vedeldning i Stockholm AB

Spa & Bad Interiör Söder AB

A33:41

Verisure Sverige AB

A01:15 A12:38 A03:29, A18:20

SpaDealers A35:31

WestCoast House

A12:67

SSF Stöldskyddsföreningen

A02:17

Westholms Glasstudio

A20:11

Stenfirma Lapital AB

A25:30

Westwood A07:20

Stockholm Vatten Avfall

A08:31

Vetro

A05:40

Stoff & Stil

A25:17

Vi i Villa

A10:49

SVEA fönster & montage

A05:31

Viasat AB

SVEA Renewable solar AB

A11:59

Villa Aktuellt AB

A22:39

Swea Wellness KB

A35:15

Villa Tak Specialisten

A03:41

Swegon A09:51

Villa Varm AB

A18:51

Sveland Djurförsäkringar

A32:10

Villatidningen A24:52

Svensk Avloppsrening AB

A14:25

Villaägarnas Riksförbund

A08:23

Svensk Fastighetsförmedling

A07:61

Vimmerbyhus AB

A17:54

Svenska Kvalitetshus

A15:62

Windoomo A02:41

Svenska Neptun AB

A35:49

Woodplastic Scandinavia AB

A28:49

Svenska Sjöarkivet

A25:29

Våges Kluriga Ljusstakar

A18:11

Svenska Trappsteg AB

A01:29

VårgårdaHus AB

A17:51

Svenska Trygghetslösningar

A15:21

Värmebaronen AB

A10:50

Svenskt Trä

A05:34

Xella Sverige

A04:21

A26:38, A30:25

Beriksson B03:30 Bibendum/Amarula B02:76 Bräutigams B02:31 Bubbies Mochi Ice Cream

B02:10

Cerry´s B01:41 Chocolatte Sweden AB

B03:17

Choconord AB

B03:40

Choklad & Lakrits Sverige

B04:46

Chokladfabriken B01:21 Chokladhjulet B05:31 Chokladhuset i Limhamn AB

B03:11

Chokladverkstan B04:34 Chokolade Compagniet

B05:21

Dansukker

B02:97

Embassy of Ecuador

B04:21

Femtorp B03:60 Fina Tårtan

B04:37

Fjäderholmarna Choklad AB

B01:37

Friends Of Adam

B05:86

Gelateria Amore

B02:41

N!CK´S B04:41 OmnOmnOmn Chocolaterie

B02:47

Paul Buckley

B02:36

Pralinhuset

B02:26, B05:10

Pufz AB

B04:71

Pärlans Konfektyr

B03:10

Quality Brands Sweden

B02:42

R.C Chocolat

B02:91

Rosmarys Choklad

B02:17

Sackeus B01:27 Schweizermandel B05:30 Singö Choklad

B03:16

Small Island Chocolates & Coffee

B05:20

Sofiero Kafferosteri

B05:40

Swedish Fika

B02:37

Tidningen Hembakat

B03:87

Vegan Delights

B04:42

Werners Gourmetservice / Valrhona

B05:71

Yuko Ono Stockholm

B05:27

Zebeda Chocolate AB

B04:32

ÖlandsChoklad B02:11

Gooslander B02:22 Gränna Choklad

B04:10

Gute Glass

B05:26

Gåshaga Gourmet AB

B02:16

Handgjort Stockholm

B04:31

Haupt Lakrits

B03:47

Heavenly by Schöttinger

B05:46

HyrEnChokladfontän.se B03:41 Härjedalsbröd/Svenskt Mathantverk

B05:25

Idérika B01:11 Inanna Accessories

B05:70

JOEMA Group

B04:61

Kaka design AB

B05:23

Hitta till alla aktiviteter: Se karta på nästa uppslag!

Kakaw.se B05:22 Kalasglass B02:20 Kronans - Taste of Sweden

B02:40

Nordingrågolvet

www.kallvikendorren.se

- det breda trägolvet från Höga Kusten

ei ickar Uppst nschen! bra golv

Kom och hälsa på hos oss i Stockholms närmaste ytterdörrfabrik

A03:39

Är du på väg att byta golv? Vi finns på Älvsjömässan! 12-15 oktober i monter A04:51

Kom och prata med oss om

Marknadens bredaste golv! Krysslimmat lamellgolv i bredderna 22-42 cm och längder upp till 5,2 m

facebook.com/nordingraproduktion www.nordingraproduktion.se


DRÖ V

år

VårgårdaHus_annons skiss_2017.indd 3

Välkommen till vår monter A17: 51

MHU

S ET

rdaHus

2016-11-25 16:39


ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Stockholmsmässan i samarbete med Newsfactory ANNONS

34 MÄSSKARTA

1

2

3

A02:50

A01:49

5

4 A03:48

A02:41

A02:39 A03:38 A03:32

A04:50

A04:58

A04:63 A04:65

A03:59 A03:51

A03:49

A04:64

A04:59

A04:51

A05:44

A05:40

A05:59

A05:51

A07:46

A05:29

A05:31

A05:41

A05:21 A07:20

A07:61

A07:59

A07:51

A08:62 A08:68

A09:41

A09:61

A09:59

A10:41

A10:49

A09:51 A10:50

A08:35 A09:34

A08:31 A09:30

A08:33 A09:32

A09:29

A11:58

A10:66

A10:59

A10:51

A11:40

A10:31

B02:17

A10:68

A15:68

A15:58

A15:50

A14:31

A14:39

8

A14:41

A12:51

A12:67 A15:62

A12:31

A14:38

A12:41

A11:59 A12:58

A11:51

A11:41

A12:38

A15:28

B01:31

B02:36

B01:37

B03:37

A15:61 A15:67 A18:65 A18:13

A15:59

A17:51

A17:48

A17:42

A17:33

A18:20

A21:50

A21:54

A21:58

A21:62

A20:51

A20:59

A21:64

A19:50

A19:58

A18:15

A18:51

A18:10

26 26 26

A19:31

A18:31

9

A19:28

B02:60

B03:60

1

Kunskapsscen med café

Barnens Snickarstig

A21:48

A21:40

A21:38

28

A21:67

A22:62

A26:53 A24:51

A24:53

A24:50

A24:52

A21:65

A21:53 A21:55 A21:51

A21:43

A21:41

A24:49

A24:67

A24:65

A26:38

A25:41

A25:49 A26:48 A25:40

A25:38

A25:32 A26:30

A27:60

A25:51

A27:48

A26:41

A26:49

A27:61

A27:51

A27:49

A28:28

A27:41

A27:29

A27:31

A27:28

A28:24 A28:21

A27:65

A28:59

A28:51

A28:49

A28:41

A30:41

A31:30

A30:39

A30:31

A30:28

A30:20

A32:49

A33:68

A31:55

A31:29 A32:28

A32:20

A31:17

A32:41

A32:31

13

15

A33:31

A33:61

A33:51

A33:41

A34:01

A34:29

A34:21

Ingång

14

16

A35:30

A35:29

17

A35:49

A35:41

A35:31

A35:50

18

A35:57

A36:41

A36:21

A36:25

A36:18

Vatten/Sköljstation

A36:12

28

Smakbordet

A35:11

Infovägg

29

The Chocolate Bar

A35:15

SOVRUM

A33:28

A33:20

19

A32:10

A32:21

A30:25

A31:12

A31:21

A31:31

12

SPA, POOL & UTE A27:38

A26:31

A26:39

A26:29

A28:22

A29:11

A30:21

INREDNING A25:29 A25:28

A25:31 A25:30

A24:29

A24:41

A24:31

A23:29

11 A22:39

A22:31

A22:21 A23:21

A28:20

A28:11

Restaurant Street Eats

20

Chokladskulpturer/YH Kristianstad

Östra Entrén

21

Glasutlämning & Aktivitetskassa

Aktiviteter Bak- & Chokladfestivalen

B04:100

34

20

A25:11 A25:13 A25:17 A28:10 A28:14

Ingång

Ingång

A26:23 A25:21 A27:23 A24:23 A25:20 A26:28 A27:22 A24:20 A26:20 A26:21 A24:21 A27:21

A22:11 A24:10

B01:78

31 B02:74 B02:78

B02:97

B05:86

Färgfestival med Trendstefan

33

B05:72 B05:74

B04:81 B04:83 B04:87

B03:81 B03:87

B02:91

32

B01:74

30

B01:72 B01:76

A22:16

B04:71 B05:70

11

Hoppa & studsa, Barnaktivitet

B05:71

12

B06:87

B04:76

27

B02:75 B02:76

29

B01:70

A20:11

A19:21

A21:30

A19:11

B03:66

B05:66

B04:60

B04:61

25

B05:60

B06:57

A19:20

A18:11

A18:21

10

BYGGA NYTT

A17:31

A17:28

B04:47 B05:46

26

Restaurant Café Galleria

A17:20

A15:17

A18:50

A18:58 A17:54 A18:59 A17:59

A15:51

A15:41

A15:39 A17:38

A15:31

A15:29

A15:25 A15:21

A15:11

B02:42

B02:46

B01:41

B05:40

B04:41

B03:47 B03:41 B04:42 B04:46

B03:40

B02:41 B02:43 B02:47

B02:40

Restaurant Nigiri Sushi

Ingång

A14:23

A14:25

BAD / VVS A12:29

A12:21

A12:11 A14:10

B01:13

B01:21

B02:30

B01:27 B02:20 B02:22 B02:26

B02:37

B04:34

B03:30

B03:31

B04:18

B02:31

23

A11:31

A11:39

A10:21

A10:11

B01:17

B02:11

B03:16

B02:16

B03:10

B02:10

B01:11

A10:10

A08:25

A08:11

A09:21

Pressbyrån

B02:07

22 B02:05

21

B04:32

24

B04:37

B04:16

B04:31

B03:11 B03:17

B04:21

B05:36

B04:27 B04:11

B05:30

B05:41

B05:22 B05:20 B05:26

B05:27 B05:23 B05:25

2

Stiftelsen för Astrid Lindgrens Barnsjukhus

Gör det själv-labbet

Aktiviteter Hem, villa & bostadsrätt

B05:31

B05:10

B05:21

B04:10

B05:09

A12:39

ENERGI

A09:50

A08:58 A09:58

A08:51

A08:40

A08:39 A09:38

A09:31

BOSTADSTORGET

A05:19

AG:04

A05:11

6 AG:02

A08:23

A07:31

A07:41

A07:49

BYGG A03:41

A05:36

A04:29

A04:21

Ingång

7 EH:03

Ingång

Ingång

20

Restaurant Flavour Kitchen

Restaurant Flavour Bar

Entréhall

A08:10

BYGG

A03:31

A03:39

A03:21

A03:18

A03:20

A02:31 A03:30

A02:21

A02:20

A02:28 A02:29

A01:31

A01:41

A01:48

A01:29

A01:21

A01:15 A01:20

A02:11 A02:17

19

EH:04

Huvudentré

3

13

Powertool Bar

30

4

14

Marsipanverkstan

Sagohörna

22

Dryckeslounge

15

31

Bostadsrättens dag

From Bean to Bar

5

23

Tips & tricks från Isabelle, Linda, Björn, Pirre & Mackan

Celiakitorget

Blomstrande hattar!

32

6

33 25

24

Baktorget

Betong-gjutning

Baklabbet

Inspirationsscenen med Café

Sittytor

17

Schweiziska torget

16

26

Träprisutställningen 2017

27

Målning & tapetserarskola

Skärgårdsradion

7

Tävlingsområdet - Årets Konditor 12-13 okt Kladdkakeracet 14 okt/Sweet Sunday 15 okt 18

Mässinfo & hallritning

8

34 19

Drömhusutställning med Café Gratis Rådgivning

9 10


Sluta gissa!

Nytt m från eddelan d Värd ekoll e en!

Skaffa Värdekollen Då kan du följa värdet på din bostad direkt i mobilen. Din lokala mäklare skickar löpande uppdateringar via sms så att du alltid har koll på värdet av din största investering. Läs mer på lansfast.se


Har du byggplaner? Stockh

olm

17 okto ber kl 18 :00-20

:00

Scandi c Victori a Tow

s Träffa os

i monter

A19:21 Rådgivningstorg

på Hem, Villa & Bostadsrättsmässan Träffa arkitekt, konstruktör, upphandlare, kontrollansvariga och besiktningsmän i vår monter A19:21!

TORSDAG 12/10- SÖNDAG 15/10

Välkommen till

er

Husbyggarträff För dig som vill bygga om, bygga till eller bygga nytt! Informationsträffen vänder sig till er oavsett om ni avser att bygga med husfabrikör, byggnadsföretag eller bygga själva. - Arkitektur: Idé. behov och nytta - Bygglovsförfarande - Upphandling, förfrågningsunderlag, kontrakt - Försäkring och färdigställandeskydd - Kontrollansvar och slutbesiktning - Ansvar som byggherre och konsumenttjänstlag

Stockholm 17 oktober kl 18:00-20:00 Scandic Victoria Tower, Kista Sista anmälningsdag: söndag 15 oktober Läs mer och anmäl dig på:

www.byggingenjorsbyran.se/husbyggartraffar eller på telefon 08-410 906 60

Vi förverkligar dina byggdrömmar

www.byggingenjorsbyran.se

Hem, villa & Bostadrätt Stockholm 2017  
Hem, villa & Bostadrätt Stockholm 2017