Page 1

ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Gymnasiemässan i samarbete med Newsfactory

Din guide till ansökan och antagning

ANNONS

GYMNASIEMÄSSAN DISTRIBUERAS I DAGENS NYHETER I NOVEMBER 2017

Innehåller presentationer av alla program

k ö s e b s s ä m t t i d a r Plane

E R V ETA ! V Ö H E B U D LT L A S E – H Ä R F IN N ID U G S S Ä M A T T E L P KOM M E D H JÄ L P A V V Å R

NEWSFACTORY ED 13 2017

FRI ENTRÉ

CAXTON & MOHAMMED

SÅ FUNKAR DET

Besök oss den 23-25 november på Stockholmsmässan.

Vi träffade personerna bakom föreläsningen ”Jag lever min dröm”.

Vi guidar dig genom ansökan och antagning. Allt du behöver veta!

Läs mer på gymnasiemassan.nu

Läs mer på sida 9

Läs mer på sidorna 14-15


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Gymnasiemässan i samarbete med Newsfactory

2

ANNONS

LEDARE & INNEHÅLL

VÄLKOMMEN TILL GYMNASIEMÄSSAN! Vi vill hälsa dig varmt välkommen till Gymnasiemässan, en mötesplats fylld av inspiration för dig som snart ska göra ditt gymnasieval.

6

10 23

P

å Gymnasiemässan hittar du de allra flesta av länets gymnasie­ skolor och dessutom en del skolor från andra delar av landet. De är här för att du ska kunna ta reda på vad de kan erbjuda just dig. Bläddra gärna igenom den här tidningen innan du går på upptäcktsjakt bland skolorna. Det kan besvara flera av dina frågor och väcka nya. Ett annat bra sätt att förbereda dig för mässan är att besöka Gymnasiemässans webbplats, www.gymnasiemassan.nu. Här ser du vilka skolor som erbjuder programmen du är intresserad av och var i mässhallen de finns. I Stockholmsmässans gratisapp, för både iPhone och Android, hittar du också information om de utställande skolornas program och om scenprogrammet. Känner du dig fortfarande villrådig i ditt val av program eller osäker på hur ansökningsprocessen ser ut? Stanna då till vid Gymnasie­ antagningens monter och Studievägledarmontern. Här finns hand­ läggare och vägledare som gärna svarar på alla frågor du har om vägarna till åren som kommer.

Välkommen till det första steget mot din framtid. Se till att ha roligt på vägen! Charlott Rydén, chef för Gymnasieantagningen Storsthlm Chicie Lindgren, tf Projektchef för Gymnasiemässan, Stockholmsmässan

09

KOLLA IN GYMNASIEMÄSSAN I STOCKHOLMSMÄSSANS APP och gilla Gymnasieantagningen på Facebook!

GYMNASIEMÄSSAN ÖPPETTIDER: Torsdag Fredag–Lördag

Innehåll 04 » Tips och råd 06 » Ditt mässbesök 06 » Ingmar Andersson 09 » Caxton & Mohammed 10 » Två vägar – lika kul! 12 » Till föräldern! 14 » Antagningsguide 15 » Välja program 17 » Christian Nordenström 18 » Plugga på annan ort 20 » Arbetsmetodik 23 » Framtidsspaning 25 » Programguide 30 » Scenprogram, karta och utställare

23-25 november

kl 9.00–17.00 kl 9.00–16.00

ENTRÉ: Fri entré alla dagar. Ingen biljett behövs. PLATS: Stockholmsmässan i Älvsjö MER INFORMATION: www.gymnasiemassan.nu

HITTA HIT:

Det är lätt att hitta till mässan. Stockholmsmässan ligger knappt en mil från Stockholm city. Du tar dig lättast hit med bil alternativt med Pendeltåg till Älvsjö station Pendeltåg: Från Stockholms Central mot Älvsjö station avgår 8–10 gånger i timmen. Resan tar endast 10 minuter. Om du åker bil: Enklast kör du E4/E20 och följer skyltar mot Mässan/Älvsjö. Parkering: Stockholmsmässan har 4000 parkeringsplatser varav 20 stycken är reserverade för funktionshindrade.

GYMNASIEMÄSSAN PÅ WEBBEN Detta är en tidning från Gymnasiemässan i samarbete med Newsfactory Media Group. Projektledare Mikael Kollberg Produktionsledare Jozef Lego Silfverberg Försäljning Erik Tingström Form Oh My! Traffic Newsfactory Skribenter Christian Albinsson, Lycke Ramel, Erik Backlund, Tina Lindström Carlsson, Sofie Lundmark Repro Oh My! Tryck Bold/DNEX Newsfactory AB, Gävlegatan 12 A, 113 30 Stockholm, 08-545 03 990, info@newsfactory.se, www.newsfactory.se. Är du intresserad av din egen kundtidning och vill veta mer om hur vi kan hjälpa er? Kontakta Helena Delden på 08-545 03 990 eller helena.delden@newsfactory.se.

Inspiration och kunskap, affärsmöjligheter och nya vänner. Stockholmsmässan är Nordens största mötesplats med ett 70-tal branschledande mässor och hundratals nationella och internationella kongresser, konferenser och evenemang varje år. Välkommen!

Välkommen till Atleticagymnasiet ht 2018

HITTA DRÖMSKOLAN PÅ NÄTET!

Här är sajterna som ger dig full koll inför gymnasievalet. Jämför skolor, läs elevbloggar, hitta information om olika yrken m.m. www.gyantagningen.se Det är här du gör dina gymnasieval och svarar på ditt antagningsbesked. Gäller för dig som bor i Stockholms län, Håbo och Gnesta. jamfor.gyantagningen.se En jämförelsesajt där du kan jämföra alla gymnasieskolor i Stockholms län. www.gymnasieinfo.se Här hittar du information om yrken, skolor och gymnasiets olika program.

Atleticagymnasiet skapar möjligheter för dig som vill idrotta och samtidigt satsa på en bra gymnasieutbildning som ger högskolekompetens. Vi välkomnar elever inom alla idrotter! Välj mellan 3 högskoleförberedande program • Naturvetenskapsprogrammet • Samhällsvetenskapsprogrammet • Ekonomiprogrammet Skolan ligger på Kungsholmen. Adress: Nordenflychtsvägen 70, Stockholm. Tel: 08-120 370 00 Mer om om oss på: www.atletica.nu

www.yrmis.se En portal som visar filmer om olika yrken. Träffa människor med olika jobb och gå på ”studiebesök” på olika arbetsplatser. www.utbildningsinfo.se Skolverkets officiella sida om utbildningar i Sverige. Missa inte verktyget Välj & planera som hjälper dig att sätta upp och nå dina framtida mål. www.saco.se Här får du planeringsstöd och kan läsa om vad programmen kan leda till. Du kan ställa frågor till vår studievägledare, få tips om utlandsstudier och mycket annat.


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Gymnasiemässan i samarbete med Newsfactory

4

ANNONS

TIPS & RÅD

Gymnasiemässan hjälper dig att välja Värt att klura på!

VÄLJ RÄTT DAG FÖR DITT BESÖK! » På torsdag och fredag är

eleverna på mässan med sina skolor och det är ofta mer folk i hallen. Under lördagen är det lugnare och kanske lättare att prata länge med skolorna du är intresserad av.

HÄR ÄR ALLA DU KAN TRÄFFA PÅ MÄSSAN! 1. Lärare och rektorer från mer än 160 skolor. 2. Elever som går på skolan du är intresserad av. 3. Gymnasieantagningen Storsthlm. 4. Studie­ och yrkesvägledare. Gymnasiemässan är ett unikt tillfälle att möta ett stort antal gymnasieskolor på en och samma plats. Foto: Sigrid Malmgren.

Snart är det dags! Ett nytt kapitel av ditt liv är på ingång, med tre år fyllda av möjligheter, utmaningar, nya vänner och så klart en hel del plugg. Men vad ska du plugga, och var? Ett besök på Gymnasiemässan kan ge dig svaren du behöver och inte minst en massa inspiration.

V

issa vet redan vad de ska plugga, andra har ingen aning. Oavsett om du har bestämt dig eller inte så är ett besök på Gymnasiemässan en chans du inte får missa. Mer än 160 gymna­ sieskolor från Stockholms län och några riksrekryterande gymnasieskolor ute i landet finns på plats för att berätta om sina program. Närmare 25 000 elever besöker mässan varje år.

Ha

där! llå

JOHN ADAMSSON PILOT I FLYGVAPNET

– Gymnasiemässan är ett unikt tillfälle att möta ett stort antal gymnasieskolor på en och samma plats. Det finns så många valmöjligheter för elever i dag, och därför är det viktigt att kunna få svar på sina frågor från lärare, skolpersonal, rektorer samt från elever som går på skolorna, säger Johanna Ström, projekt­ ledare för Gymnasiemässan på Gymna­ sieantagningen i Stockholms län/KSL. 3 RIKTIGT BRA SAKER MED GYMNASIEMÄSSAN 1. Du kan skaffa dig information om vad det finns för program och inriktningar och vilka skolor som erbjuder dessa. Glöm inte att kolla när skolan har öppet hus! 2. Du kan få hjälp av Gymnasieantag­ ningen Storsthlm när det gäller hur antagningen går till, hur du gör din ansökan, hur antagningsgränserna ser ut, betyg och mycket annat. 3. Studie­ och yrkesvägledare kan för­

Vad jobbar du med? – Jag jobbar som pilot i flygvapnet där jag flyger det taktiska transportflygplanet Hercules C­130. I mitt jobb har jag för­ månen att få bidra med stöd vid katastro­ fer, delta i internationella insatser samt öva tillsammans med andra förband. Vad läste du på gymnasiet? – Jag läste naturvetenskapliga programmet med inriktning på data.

klara vad som skiljer de olika program­ men åt och vilka möjligheter till studier som finns efter gymnasiet. Du kan också fråga dem om vilka program du kan gå för att förbereda dig för olika yrken. DE ÄLDRE ELEVERNA HAR SVAREN Eva Francke, projektledare för Gymna­ siemässan på Stockholmsmässan, tipsar om att inte missa alla branschorganisa­ tioner som också finns på mässan. – Från dem får du höra mer om olika yrken och branscher, och vilka möjlig­ heter som finns i framtiden. Det kan hjälpa dig att välja ut några intressanta skolor som du vill besöka på deras öppet hus. Och, tipsar Eva Francke, glöm inte att fråga eleverna som går i de olika skolorna vad de själva tycker. – I montrarna finns ju personal från skolorna men självklart även elever som berättar om sina erfarenheter. Fråga dem hur det fungerar på deras skola!

Valde du rätt program för ditt nuvarande jobb? – Kravet för att kunna söka utbildningen till pilot i flygvapnet är att du har en gym­ nasieexamen. Jag känner dock att jag valde rätt vad gäller den naturvetenskap­ liga inriktningen då man har stor hjälp av matematiken under utbildningen.

5. Branschorganisationer som berättar om olika yrken.

Läs mer!

På www.gyantagningen.se hittar du länkar till alla skolor.

LUGN BARA LUGN! DU KAN VÄLJA OM » Självklart är det bra om det

blir rätt från början. Men om valet du gjort till gymnasiet känns fel kan du ändra dig under omvalsperioden, 19 april­15 maj. Se det som lite extra betänke­ tid! Under de här veckorna kan du också lägga till fler alternativ, om det preliminära antagnings­ resultatet har visat att det behövs.

Vad ska man tänka på när man väljer gymnasieprogram? – Jag tror det är bra att inte nischa sig för mycket utan se till att hitta en ba­ lans mellan vad du brinner för och vad som ger behörighet till vidare studier. Det är trots allt väldigt svårt att veta vad man kommer att vilja jobba med i framtiden. Själv ville jag bli golfproffs…


SVENSKA MÄSTARE i Ung Företagsamhet

Vågar du välja ett gymnasium som utmanar dig varje dag? Vi på JENSEN söker dig med höga ambitioner. Vi tror på dig och dina drömmar. Vi ställer krav på dig men ger dig också verktygen för att lyckas. Vi sysslar helt enkelt med det vi är bäst på - Träning för verkligheten. Vågar du börja?

VÅR A P R O G R AM

ÖPPET HU S

Ekonomi

JENSEN Internationella 28 nov / 31 jan / 2 maj - kl 18.00 – 19.30

Handel

JENSEN Norra 28 nov / 31 jan / 3 maj - kl 18.00 - 19.30

Naturvetenskap Samhällsvetenskap

JENSEN Södra 29 nov / 1 feb / 8 maj - kl 18.00 - 19.30

Vård & omsorg

JENSEN Internationella - Brahegatan 10 | JENSEN Norra - Tulegatan 44 | JENSEN Södra - Stora Nygatan 30

www.jensengymnasium.se/stockholm


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Gymnasiemässan i samarbete med Newsfactory

6

ANNONS

DITT MÄSSBESÖK

Bra mässtips!

10 BRA FRÅGOR ATT STÄLLA TILL SKOLORNA 1. Hur många elever går det på skolan och hur stora är klasserna? 2. Hur många lärare är behöriga att undervisa i sina ämnen? 3. Vilket arbetssätt eller vilken metodik använder skolan? 4. Hur stor del av undervisningen är lärarledd? 5. Finns det individuella utveck­ lingsplaner för varje elev? 6. Hur ofta har jag utvecklings­ samtal? 7. Finns det möjlighet att byta program om jag valt fel? 8. Finns det skolsköterska, kurator, psykolog och studie­ och yrkes­ vägledare? 9. Har skolan utbyten med andra länder inom de program jag är nyfiken på? 10. När har skolan öppet hus?

Kom ihåg!

» Ett par sköna skor. » Något att äta och dricka. » Anteckningar med frågor du ska ställa.

» En väska eller kasse att samla broschyrer och kataloger i.

» Den här tidningen! Här hittar du en hallkarta där du kan markera alla de montrar du vill besöka.

Kolla in skolor och program som du inte ens visste fanns. Foto: Gomer Swahn.

En dag på Gymnasiemässan – få ut det mesta av ditt besök Snöra på dig ett par sköna skor och ladda med en stadig frukost. Du har en inspirerande dag på Gymnasiemässan framför dig, men tänk på att planera ditt besök i förväg, och att valet inte behöver vara gjort så fort du går hem. Så här kan en dag på mässan se ut: 07:00 – Frukost. Fyll på med kolhydrater, proteiner och vitaminer, men passa också på att förbereda dig inför mässan. Om du inte redan har gjort det, fundera på vil­ ka skolor och program du är intresserad

ALLA TIDERS UTBILDNING

av, skriv ned vilka frågor du ska ställa på ett papper och kolla runt på utbildnings­ info.se samt gymnasiemassan.nu för att läsa mer om de olika programmen som erbjuds och skolorna som ställer ut på mässan. Ladda också ner Gymnasie­ mässans app, där finns massor med användbar information!

09:01 – Fråga, fråga, fråga! Leta upp de montrar och skolor du är mest intresserad av. Se till att ställa alla frågor som dyker upp – en bättre chans att få information än den här får du inte. Vid Gymnasie­ antagningens monter kan du ställa alla frågor som rör din ansökan, om antag­ ning, poäng eller behörighet.

09:00 – Mässan öppnar. Välj ett par bekväma skor, du kommer att gå runt i många timmar. Ta med ditt exemplar av den här tidningen så har du en karta nära till hands hela tiden. Planera vilka scenframträdanden du vill se, hela programmet hittar du på sidan 30 och 31.

10:30 – Vad och var ska du plugga? Studie­ och yrkesvägledaren Ingmar Andersson är ett proffs på att göra svåra val! Han har väglett ungdomar i mer än 25 år och varje dag håller han föreläsningar på olika teman. Du kan läsa mer om Ing­ mar i högerspalten intill.

nacka gymnasium ÖPPET HUS 27 JANUARI 2 018 PÅ

21 OLIKA UTBILDNINGAR

Bygg- och anläggnings programmet Husbyggnad Ekonomiprogrammet Ekonomi Juridik Internationell ekonomi

Nazar. Läser: Naturvetenskaps programmet inriktning Biomedicin

El- och energiprogrammet Dator- och kommunikationsteknik Elteknik

Introduktionsprogrammen Naturvetenskapsprogrammet Biomedicin Naturvetenskap Naturvetenskap och samhälle Utland Samhällsvetenskapsprogrammet Beteendevetenskap Konst och design Musik och ljudproduktion

www.nacka.se/valfard-skola/nacka-gymnasium

Medier, information och kommunikation Samhällsvetenskap Utland Teknikprogrammet Design och produktutveckling Informations- och medieteknik Musik och ljudproduktion Teknikvetenskap Gymnasiesärskolan


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Gymnasiemässan i samarbete med Newsfactory

ANNONS

DITT MÄSSBESÖK

7

Varför är gymnasievalet så svårt? Välj efter dina intressen. Det är det vanligaste rådet till den som står inför gymnasievalet, menar studie- och yrkesvägledaren Ingmar Andersson. Men problemet är att många inte riktigt vet vad de vill. På Gymnasiemässan delar han med sig av mängder av andra tips! Det grundläggande problemet inför gymnasievalet är att vi tänker i begrepp som rätt och fel, i ett val som snarare handlar om din personlighet och vem du är innerst inne. Och där finns var­ ken något rätt eller fel, menar Ingmar Andersson. – Det finns lätta val och svåra val. Gymnasievalet hör definitivt till de svåra, eftersom du väljer mellan alternativ som har olika fördelar och nackdelar. Lite grann blir det som att jämföra äpplen och päron när faktorer som avstånd till skolan, framtida lön och vilka språkval som erbjuds ska ställas mot varandra.

Foto: Gomer Swahn.

”Du har en inspirerande dag på Gymnasiemässan framför dig, men tänk på att planera ditt besök i förväg." 12:00 – Jag lever min dröm. Caxton Njuki och Mohammed Mouaid är enga­ gerade i organisationen Make a Change som du kan läsa mer om på sidan 9. De tar plats på scenen med en inspirerande föreläsning om att hitta sin egen väg. Missa inte! 13:00 – Fråga mer, och igen! Känner du att du har ställt de frågor du hade med dig? Bra! Passa på att titta på de andra skolorna som deltar på mässan – man vet aldrig vad som kan dyka upp. Har du frågor kvar? Ingen panik, ta några varv till och kom ihåg att mässan har öppet i tre dagar, du kan alltid komma tillbaka om det behövs.

16:00 (17:00 på torsdag) – Mässan stänger. Men det är inte slut för det, och det är inte meningen att du ska ha fattat ditt beslut ännu! Gå hem, jämför programmens och skolornas timplaner och poängplaner. Ofta finns det program­ fördjupningar och individuella val som skiljer sig åt. På skolverket. se kan du se vilka skillnader som finns mellan de olika inriktningarna, och se om inriktningen börjar första eller andra året. Nästa steg är att besöka dina favoriters ”öppet hus”, där får du möjligheten att ta en närmare titt på lokalerna, känna av stämningen och få ännu mer information om skolorna och utbildningarna.

Ingmar Andersson har varit studie­ och yrkesvägledare i 25 år, och den fråga som alltid hängt med honom är ”Hur gör jag när jag inte vet?”. Vid sidan av vägledningen driver han eget företag och föreläser och skriver böcker på ämnet, men också om studieteknik. På Gymnasiemässan kommer han att hålla föreläsningar varje dag. – Jag kommer att prata om sådant som är viktigt att tänka på, både när man står inför valet, när man har fattat sitt beslut och hur man ska tänka för att komma ut på andra sidan.

”Jag kommer att prata om sådant som är viktigt att tänka på." Det korta svaret på den första frågan, hur man vet vad man ska välja, är: An­ vänd hjärnan, hjärtat och fötterna. – Väldigt generellt kan man säga att

Ingmar Andersson, studie­ och yrkesvägledare.

Missa inte!

INGMAR PÅ GYMNASIEMÄSSAN: Ingmar Andersson föreläser på Gymnasiemässan. Temana för föreläsningarna är: • • • •

Hur gör du för att välja? Vad och var ska du plugga? Tror du på slumpen? Använd hjärnan, hjärtat och fötterna • Föräldrarna ska väl inte lägga sig i – eller? • Studieteknik – olika sätt att lära sig

du måste välja på tre olika sätt. Med hjärnan menas att du måste ta reda på all information och alla alternativ, med hjärtat att du ska ha känslorna med dig och känna efter vad du vill. Och med fötterna att du måste göra något prak­ tiskt för att komma närmare svaret. Till exempel som att gå på Gymnasiemäs­ san och lyssna på mig.


riksintag & högskoleförberedande! Öppet hus 30 november & 20 januari Prova en dag hos oss: estetiska.se/testa föreställning på 31 januari

musik

dans

Öppet hus

lördag den 11/1 1 kl 10-14 och lördag den 20/1 2018 kl 10 -14 på Flygteknik Te chnical Training i Nyköping Skav sta.

Flygteknik Flygteknik Flygteknik Technical Training Technical Technical Training Training

teater

Du som väljer Flygteknik får kunskaper som behövs för att arbeta som mekaniker för Flygteknik flygplan. Du möjlighet som till både en svensk yrkesexamen Du som väljer fårfår kunskaper behövs för att arbeta som och ett internationellt certifikat, Certificate of Recognition (kategori A1), mekaniker för flygplan. Du får möjlighet till både en svensk yrkesexamen Du som väljer Flygteknik får kunskaper som behövs för att arbeta som somett används för att fåcertifikat, arbete som flygplansmekaniker i hela världen. och internationellt Certificate of Recognition (kategori A1), mekaniker för flygplan. Du får möjlighet till både en svensk yrkesexamen som används för att få arbete som flygplansmekaniker i hela världen. och ett internationellt certifikat, Certificate of Recognition (kategori A1), som används för att få arbete som flygplansmekaniker i hela världen. Flygteknik passar dig som vill: •Flygteknik lösa avancerade passartekniska dig somproblem vill: •• lära dig om samspelet mellan människa och maskin lösa avancerade Flygteknik passartekniska dig somproblem vill: få kunskaper om imponerande flygmaskiner •• lära om samspelet mellan människa och maskin lösadig avancerade tekniska problem •• lära dig samarbeta och ta ansvar få kunskaper om imponerande flygmaskiner lära dig om samspelet mellan människa och maskin •• få endig yrkesutbildning med möjlighet till internationell karriär lära samarbeta och ta ansvar få kunskaper om imponerande flygmaskiner •Utbildningen få endig yrkesutbildning med möjlighet tilli internationell karriäroch toppmoderna lära samarbeta taoch ansvar varvaroch teori praktik verklighetstrogna •Utbildningen få en yrkesutbildning med möjlighet till internationell karriäroch toppmoderna lokaler vid Skavsta internationella flygplats i Nyköping. varvar teori och praktik i verklighetstrogna

RUDBECK

Öppet hus

20 januari 2018 Välkommen!

Sollentuna www.rudbeck.se

lokaler flygplats i Nyköping. och toppmoderna Utbildningen varvarinternationella teori och praktik i verklighetstrogna Läs mervid påSkavsta nykopingsgymnasium.se lokaler vid Skavsta internationella flygplats i Nyköping. Läs mer på nykopingsgymnasium.se Läs mer på nykopingsgymnasium.se

NING:

MGIVNING

DROTTS-

ÄLLE

www.jarfallagymnasium.se Mälarvägen 2 177 42 Järfälla

Högskoleförberedande ILLUSTRATION & GRAFISK FORMGIVNING Naturvetenskapsprogrammet

NATURVETENSKAP ÄVEN MED IDROTTSPROFIL NATURVETENSKAP & SAMHÄLLE Samhällsvetenskapsprogrammet

BETEENDEVETENSKAP SAMHÄLLSVETENSKAP Ekonomiprogrammet

EKONOMI

DESIGN OCH PRODUKTUTVECKLING PROFIL

ARKITEKTUR & DESIGN ROBOT

Bygg- och anläggningsprogrammet HUSBYGGNAD MÅLERI

INFORMATIONS- OCH MEDIETEKNIK PROFIL

INTERAKTIV DESIGN

El- och energiprogrammet

Gymnasiesärskola

DATATEKNIK ELTEKNIK

ESTETISKA VERKSAMHETER Individuellt program INDIVIDUELLT PROGRAM

VVS- och fastighetsprogrammet

Nationellt program

VVS

g

ym

L

Teknikprogrammet

ÖPPE

BILD & FORMGIVNING - RIKSREKRYTERANDE SPETSUTBILDNING:

Yrkesförberedande

C06 :11

Estetiska programmet

m onte r

FIL

EN! M M O VÄLK

jarfallagymnasium@jarfalla.se Instagram: jarfallagymnasium Facebook: järfällagymnasium

na

em si

T

äs s

a n i ä lv s j ö

HUS 30/11 24/1

17:00 - 19:00 MÄLARVÄGEN 2 JÄRFÄLLA nära jakobsbergs stn


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Gymnasiemässan i samarbete med Newsfactory

ANNONS

INSPIRATION

9

Mohammed Mouaid och Caxton Njuki. Foto: Fanny Holländer.

”Nå dina drömmar genom att skapa din egen verklighet” Genom att hjälpa ungdomar att ta rätt beslut och hitta sina egna drivkrafter försöker Caxton Njuki och Mohammed Mouaid skapa en grund för att eleverna ska kunna leva sina drömmar. På Gymnasiemässan vill de inspirera ungdomar att ta vara på sina förutsättningar och möjligheter. CAXTON NJUKI OCH Mohammed Mouaid har båda gått den hårda vägen för att komma dit de är i dag. De har haft tuffa uppväxter med inte minst krig och liv i flykt bakom sig. I dag föreläser de till­ sammans för att inspirera ungdomar att förverkliga sina drömmar. Men vägen dit de är i dag har inte varit den lättaste. MOHAMMED FÖDDES I slummen i ett flyk­ tingläger. Hans pappa flydde för att hans barn skulle få ett bättre liv och en bättre framtid. – När jag reste tillbaka till Syrien som nittonåring hamnade jag i fängelse. Jag blev anklagad för förfalskning av mitt svenska pass och att jag har förrått lan­ det genom att fly militärtjänstgöringen. CAXTON FÖDDES I Uganda och kom till Sverige som femåring med sin mamma och pappa.

– Min väg har kanske inte varit lika stökig som Mohammeds, men jag vet hur det är att komma till ett nytt land med en helt annan kultur, säger han. HUR VAR NI I SKOLAN? – Jag var kaos i skolan. Jag blev utkastad flera gånger och hade dåliga betyg, säger Mohammed. Caxton var en idrottskille, något som han kom in på via sin pappa. – Min pappa spelade tennis i Uganda, och när vi kom till Sverige fortsatte han lira tennis som ett sätt att integreras i samhället, och blev senare hjälptränare. Idrotten blev min ryggrad. När jag var 15 år valde jag mellan tennis och fotboll, och valet föll på tennis, säger Caxton.

”Det gäller att hitta kraften. Att bara göra det.." DE TRÄFFADES UNDER en föreläsning i kyr­ kan. Efter ett tag insåg de att de kunde nå ut till många tack vare sina brokiga bakgrunder, ungdomarna lyssnade på dem. De jobbade också mot samma mål – att hjälpa unga människor skapa en bra framtid för sig själva. – Det som kännertecknar Mohammed är att han har det största hjärtat jag träffat på, säger Caxton.

I DAG ARBETAR de tillsammans med att inspirera ungdomar genom många olika projekt och initiativ. Inte minst genom föreläsningen "Jag lever min dröm", som de kommer att hålla på Gymnasie­ mässan. – Du har ett val och kan skapa din egen verklighet. Alla kommer att ha en åsikt om hur du ska vara – dina föräld­ rar, kompisar och inte minst media. Men i slutänden är det du som bestämmer vilken väg du vill gå, menar Mohammed. – Jag tror att ungdomar som ska välja utbildning och står inför sitt första vuxna beslut behöver hjälp med att veta hur de ska tänka i sitt val, fyller Caxton i. MÅLET MED FÖRELÄSNINGEN är bland an­ nat att få ungdomar att få upp ögonen för sin egen verklighet och kunna se sig själv i framtiden. Att lära sig sätta mål och hitta sin drivkraft är också något som är avgörande, menar Mohammed. – Det gäller att hitta kraften. Att bara göra det. Vet man inte varför man gör något så tappar man motivationen. Nummer ett är att veta vad man vill och hitta det man är bra på. Det gäller inte minst skolan.

Fakta! CAXTON NJUKI

Driver sedan fem år tillbaka det egna företaget Caxton Sports Management i Oxelösund. Han är en professionell idrotts­ och hälso­ coach, samt eftertraktad föreläsare inom ledarskap och kommunika­ tion, mental träning, kost samt personlig träning. Han hjälper in­ divider, grupper och organisationer att uppnå sin fulla potential genom att sätta mål och sedan förstå vad som krävs för att nå det målet.

MOHAMMED MOUAID

Mohammed är initiativtagare och grundare till den prisbelönta teater­ verksamheten Det Här Är Jag AB, som turnerar land och rike för att förmedla budskapet om allas lika rätt och värde. Han jobbar även som inspirations­ och motivationsföre­ läsare, behandlingsassistent samt startar teaterprojekt på institutio­ ner med frihetsberövade ungdomar samt boendeassistent för ensam­ kommande flyktingbarn Missa inte föreläsningen "Jag lever min dröm" med Caxton Njuki och Mohammed Mouaid den 23­25 november på Gymnasiemässan. Läs mer om föreläsningen på: www.jaglevermindrom.se


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Gymnasiemässan i samarbete med Newsfactory

10

ANNONS

TVÅ VÄGAR – LIKA KUL!

Plugga vidare eller jobba? Det är frågan Står du och väger mellan yrkesprogram eller högskoleförberedande program? Vill du plugga vidare efter gymnasiet eller längtar du ut i arbetslivet? Oavsett vad du väljer är det bra att veta att det finns flera vägar. Här är några tips för dig som … … vill jobba direkt efter gymnasiet Alla yrkesförberedande program låter eleverna komma ut på minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande under studie tiden. Här får du goda chanser att lära dig hantverket på plats och chansen att skaffa kontakter ute i arbetslivet som i bästa fall kan leda till jobb efter exa­ men. Om du väljer att läsa en lärlings­ utbildning spenderar du minst hälften av tiden på en arbetsplats. … vill plugga vidare De högskoleförberedande programmen har olika inriktningar så det kan vara klokt att fundera över vad som är viktigast för dig och passar dina mål bäst. På hög­ skolan kan du välja att söka ett program eller själv välja de kurser du vill läsa och på så sätt skapa din egen utbildning. … går ett yrkesförberedande program, men ändå vill plugga vidare Då kan du gardera dig och välja till

Både yrkes­ och högskoleförberedande program skapar många möjligheter. Foto: Sigrid Malmgren.

ämnen och kurser under gymnasie­ tiden som ger dig behörighet att söka till vissa högskoleprogram. Då ska du ha läst kurserna svenska/svenska som

andraspråk 2 och 3 och engelska 6, samt ha minst betyget E på dessa kurser. Efter ett yrkesprogram kan du också fortsätta att utbilda dig på yrkeshögskolan inom

ditt yrkesområde. Efter en yrkesexamen är du garanterad att läsa upp grundläg­ gande behörighet på komvux om du vill vara behörig till högskola/universitet.

Välj med hjärtat I dag finns det sex högskoleförberedande program och tolv yrkesprogram att välja på. Många tror att ett yrkesprogram inte kan leda vidare till högskolestudier, och att de redan nu måste bestämma sig för vad de vill göra resten av livet. Men så behöver det absolut inte vara. – Alla har rätt att lägga till kurser och därigenom få behörighet till högskola och universitet, förklarar studie­ och yrkes­ vägledaren Carina Tjärnstig. För att få grundläggande behörighet till högskolestudier krävs det att du som lä­ ser ett yrkesprogram väljer till kurserna Svenska 2 och 3 samt Engelska 6. Om du vill läsa en specifik högskole­ eller universitetsutbildning kan det även krä­

vas att du kompletterar med fler kurser. – Om du till exempel kommer på att du vill bli biolog så kan du läsa till ett naturvetenskapligt basår efter studenten. Vill du i stället bli psykolog måste du läsa till Matematik 2 och komplettera med en samhällskunskapskurs. Men svårare än så är det inte, säger Carina. Även om du redan nu vet att du vill plug­ ga vidare efter gymnasiet kan det faktiskt vara en fördel att läsa ett yrkesprogram, menar Carina. – Om du är duktig på praktiska ämnen så kan ett yrkesprogram vara ett bra sätt att få höga betyg. Välj med hjärtat och efter vad du känner för nu.

Ha

där! ll å

CHRISTOPHER SVENSSON FRILANSAR SOM ART DIRECTOR

VÄGEN TILL EGET FÖRETAG Vad jobbar du med? – Jag är nyutbildad Art Director och jobbar just nu med eget företag och samarbetar lite med andra frilansare också.

När bestämde du dig för att starta eget? – För 1,5 år sedan. Jag blev inspirerad när jag träffade andra företagare via en prak­ tikplats jag var på. Det som lockade var möjligheten att kunna lägga upp mitt eget schema och jobba varifrån jag känner för utan att vara beroende av en plats.

Vad läste du på gymnasiet? – Jag gick Estetik & Media på Borgar­ skolan i Gävle. Efter det läste jag gra­ fisk design och reklam på Forsbergs skola.

Hur gjorde du? – Jag tog hjälp av mina kollegor på prak­ tikplatsen jag var på. Jag försökte läsa på så mycket som möjligt för att förstå vad det var jag gav mig in på. Att starta före­

tag är inte svårt, men det är bra att fråga om hjälp från de som kan. Vilket är ditt tips till andra som vill starta eget? – Go for it! Det är en superhärlig känsla att själv kunna bestämma vilka tider man vill jobba. Men det är också bra att inse att det kan vara svårt att försörja sig som egen företagare de första åren innan man kommit igång och fått snurr på intäkterna. Jag startade mitt företag vid sidan av mina studier vilket funkade bra för mig.


DETTA ÄR EN ANNONS FRÅN XENTER

XENTER/TUMBA GYMNASIUMS ESTETISKA SPETSUTBILDNINGAR:

DANIEL HÛBINETTE GICK ESTETISKA PROGRAMMET RADIO & LJUDDESIGN PÅ XENTER/TUMBA GYMNASIUM OCH JOBBAR IDAG SOM PROGRAMLEDARE OCH LJUDPRODUCENT PÅ MTG RADIO (RIX FM & POWER HIT RADIO).

• BILD & FORM – ANIMATION • FOTO • FILM/TV • RADIO & LJUDDESIGN ÖPPET HUS PÅ XENTER/TUMBA GYMNASIUM onsdag den 29 nov, kl.18:00 – 20:00

Estetiska

spets-

utbildningar På Xenter/Tumba gymnasium förbereds du för framtiden. Oavsett om målet är att studera vidare eller gå ut i jobb direkt blir utbildningstiden här en bra grund – särskilt om du är intresserad av de estetiska utbildningarna som av Skolverkethar utsetts till spetsutbildningar. EN AV SKOLANS före detta elever är

Daniel Hûbinette som tog studenten 2013 och valde mellan olika estetutbildningar när han skulle börja gymnasiet. – Att under hela dagar få arbeta med ämnet jag valt var väldigt tilltalande för mig när jag valde gymnasieskola. Redan under gymnasietiden kunde jag jobba med radio och efter studenten blev det naturligt att

gå upp på heltid. Mycket tack vare Xenters branschkontakter jobbar jag idag på MTG Radio och är involverad i RIX FM & Power Hit Radio. XENTER HAR LÄNGE satsat stort på media

och estetiska utbildningar. Skolan har byggt upp en branschkunnig enhet med behörig personal, djup mediekompetens,

specialbyggda lokaler och professionell teknik för en kvalificerad utbildning. Skolan har ett brett kontaktnät inom den audiovisuella upplevelseindustrin som är redo att hjälpa till att utveckla och kvalitetssäkra inriktningarna bild & form samt estetik & media.

SKOLVERKET UTSER VILKA skolor som får bedriva riksrekrytering med spets och Xenter/Tumba gymnasium har beviljats många spetsutbildningar. Utbildningen ska erbjuda kvalitativ och fördjupad kunskap och elever från hela landet kan söka på lika villkor.

STOCKHOLM OCH MÄLARDALEN är

FÖR ATT säkerställa kvalitén på innehållet

centrum för den audiovisuella industrin i Sverige och har även störst koncentration av högre utbildningar inom området. Xenter ger alla elever möjlighet att bygga upp ett personligt kontaktnät vilket ofta är avgörande för en vidare karriär inom branschen.

i utbildningen kräver Skolverket en nära samverkan med flera högskolor. Xenter har därför en nära kontakt med högskolor som Södertörn, Akademin Valand, Konstfack, Stockholms dramatiska högskola, yrkeshögskolor samt företag och branschförbund.

DETTA ÄR EN ANNONS FRÅN XENTER

Franska Skolans Gymnasium är en tydlig förberedelse för universitet-och högskolestudier, såväl i Sverige som utomlands.

VI ERBJUDER:

Naturvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet Humanistiska programmet

VÄLKOMMEN TILL ÖPPET HUS: Måndag 4/12 kl 18-20 Måndag 15/1 kl 18-20 Måndag 29/1 kl 18-20 Måndag 23/4 kl 18-20

”Hjärnan vill ha roligt”

Franska Skolans Gymnasium

VIKTOR RYDBERG GYMNASIUM

Djursholm

Ett svenskt gymnasium med fransk profil

Jarlaplan

Odenplan

Non-profit.

Alla program på VRG är högskoleförberedande.

vrskolor.se

För fördjupad information om Franska Skolans Gymnasium är Du välkommen att titta in på vår hemsida www.franskaskolan.se


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Gymnasiemässan i samarbete med Newsfactory

12

ANNONS

TILL FÖRÄLDERN

Förälder: så hjälper du din tonåring

Att stötta utan att styra är lättare sagt än gjort, men visst kan du hjälpa din tonåring i valet av gymnasieskola. Här är studieoch yrkesvägledarens bästa tips för engagerade vuxna.

D

et pratas mycket om att det här är tonåringens val – och det stäm­ mer! Men som vuxen kan du ta ansvar för att processen och funderan­ det kommer igång, säger Sylvi Savér, studie­ och yrkesvägledare på Värmdö Gymnasium. ENLIGT SYLVI SAVÉR handlar vuxnas stöd till stor del om att skapa en bra grund för beslutsfattandet. Att hålla koll på viktiga datum, följa med på mässor och se till att ditt barn har den information som behövs för att välja rätt gör mycket för processen. Här får man vara beredd på att det kan kräva både tid och enga­ gemang. – Det var troligtvis ett tag sedan du själv gick i gymnasiet och mycket har hänt inom skolväsendet, så även du kan behöva söka information på webben el­ ler prata med studie­ och yrkesvägled­ aren på ditt barns skola. DE VANLIGASTE MISSTAGEN Sylvi Savér säger att föräldrar och an­ dra vuxna ibland gör misstaget att jaga fram ett beslut istället för att starta

Bra info!

3 TIPS FÖR DIG SOM VILL STÖTTA UTAN ATT STYRA 1. Prata med ditt barn. Fråga om deras drömmar och om vad de oroar sig för. 2. Kolla upp detaljer som din tonåring kanske inte tänker på, som hur långt bort skolorna ligger och om lärarna där har behörighet. 3. Skriv ned viktiga datum och se till att ni följer tidsplanen.

processen i god tid och undersöka de olika alternativen som barnen är intres­ serade av. Hon menar också att vissa har en felaktig inställning till vissa pro­ gram, till exempel yrkesprogram, vilket kan påverka valet. – Yrkesprogram öppnar upp för många möjligheter och kan absolut vara rätt val för ditt barn. Det bästa du som vuxen kan göra är att vara öppen och peppa din tonåring till att nå just deras mål. Och kom ihåg: det finns ett gymnasium för alla, oavsett hur betygen ser ut.

l l i t g ä v väl j din n e d i t m a fr

• Kunskap i fokus • Flerspråkighet som en styrka • Engagerade, behöriga lärare Välkommen till öppet hus

1 februari 2018 kl 18–20

6 december 2017 kl 18–19.30 31 januari 2018 kl 18–19.30 25 april 2018 kl 18–19.30

29 november 2017 kl 18–20 7 februari 2018 kl 18–20

28 november 2017 kl 18–20 1 februari 2018 kl 18–20


ÖPPET HUS Ti 28 november 17.30–19.00 On 31 januari 17.30–19.00 To 26 april 17.30–19.00

Bli maskinförare · Jobb direkt efter examen · Att köra maskin ingår i utbildningen · Du lär dig den senaste tekniken med moderna maskiner · Praktik (APL) hos företag i branschen ingår · Körkortsundervisning klass B ingår

GYMNASIEMÄSSAN Vi ses i monter C03:09

STOCKHOLMS TILLSKÄRARAKADEMIS GYMNASIUM Hantverksprogrammet Textil Design Teknikprogrammet Design och Produktutveckling Hagagatan 23A, T-bana Odenplan | tillskararakademin.com/gymnasium

Brinner du för att köra maskiner och vill komma igång och jobba direkt efter gymnasiet? Välj Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning Anläggningsfordon. Vi finns hittills i Bålsta, Södertälje, Uppsala, Ingelstad, Örebro, Varberg, Munkedal och Svalöv. Läs mer på www.meskolan.se Besök vår monter på Gymnasiemässan så berättar våra elever mer.

Utbildar branschen

KULTURAMA GYMNASIUM ESTETISKA PROGRAMMET

Artist & Musiker (sång, trummor, bas, gitarr, piano/keyboard & blås) Singer/songwriter, Musikproducent, Skådespelare, Musikalartist, Dansare, Fotograf, Filmare, Konstnär & Designer

NATURVETENSKAPSPROGRAMMET Bild, Dans, Musik

ÖPPET HUS Våra elever utrustas med bärbara datorer!

Ti 28 november 18.00-19.30 Lö 2 december 12.00-13.30 On 31 januari 18.00-19.30 Lö 3 februari 12.00-13.30 To 26 april 18.00-19.30

GYMNASIEMÄSSAN

Här finns framåtvilja! Öppet hus 6 december kl 18

NYNÄSHAMNS GYMNASIUM WWW.NYNASHAMN.SE/GYMNASIET

Vi ses i monter C03:09

Ekonomiprogrammet inriktningarna ekonomi och juridik

Samhällsvetenskapsprogrammet inriktningarna beteendevetenskap och samhällsvetenskap Läs mer på pahlmansgymnasium.se Hagagatan 23A, T-bana Odenplan

ÖPPET HUS/INFOKVÄLL Virkesvägen 21, Hammarby Sjöstad Ti 28 november 18-20 Infokväll Lö 20 januari 11-15 Öppet hus Ti 30 januari 18-20 Infokväll Lö 21 april 12-14 Öppet hus

GYMNASIEMÄSSAN Vi ses i monter C03:09

Läs mer på kulturama.se


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Gymnasiemässan i samarbete med Newsfactory

14

ANTAGNINGSGUIDE

Behåll lugnet!

Antagningen

– de viktiga datumen

Din guide till ansökan och antagning Många frågor kring gymnasievalet kan bara du svara på, som vad du brinner för och vad du vill jobba med i framtiden. Men några frågetecken kan vi hjälpa till att räta ut. Här berättar studie- och yrkesvägledaren Sylvi Savér det du behöver veta om din gymnasieansökan och antagningsprocessen.

K

ANNONS

17 januari 2018

Sidan för ansökan öppnar.

AN ALLA SÖKA TILL GYMNASIET? – Så länge du har slutfört årskurs nio och inte fyllt 20 år och under förutsättning att du inte redan har genomfört ett gymnasieprogram kan du söka till något av gymnasieskolans pro­ gram. För att räknas som behörig krävs det att du har godkända betyg i engel­ ska, matematik, svenska som andraspråk och ett antal andra ämnen, beroende på vilket program du söker. Om du riskerar att bli obehörig kan du i stället söka till ett introduktionsprogram.

det du helst vill komma in på står som förstaval och så vidare. Kom ihåg att du bara kan bli antagen till ett program!

HUR MÅNGA PROGRAM FÅR JAG SÖKA TILL? – Du får söka till hur många program du vill, men du måste rangordna dem så att

HUR VET JAG VILKEN CHANS JAG HAR ATT KOMMA IN PÅ ETT PROGRAM? Gå in på Gymnasieantagningens hemsida

VAD ÄR ETT MERITVÄRDE? – Meritvärdet är summan av värdet för dina 16 eller 17 (om du läst ett modernt språk som språkval) bästa ämnes­ betyg och kan högst vara 340 poäng. Om platserna på programmet du söker är färre än antalet sökande är det de sökandes meritvärden som avgör vem som kommer in.

http://www.gyantagningen.se/slutliga­an­ tagningar.html och se vilka meritvärden (antagningsgränser) som har krävts för att komma in på ett visst program tidigare. Du kan dock inte vara säker på om du har kommit in på ett visst program förrän du får det slutgiltiga antagningsbeskedet i juni. JAG KOM INTE IN PÅ MITT FÖRSTAHANDSVAL – VAD GÖR JAG NU? – Tappa inte hoppet än. Från slutet av juli till mitten av september antas elever på platser som blivit lediga när andra har tackat nej eller blivit uppflyttade till ett högre rangordnat val.

”Kommer du inte in på ditt förstahandsval så prövas du vidare i reservantagningen."

15 februari 2018

Sidan för ansökan stängs kl. 24.00.

16 april 2018

Preliminärt antagningsresultat visas på eftermiddagen.

19 april 2018

Sidan öppnar för omval.

15 maj På gyantagningen.se/slutliga­antagningar kan du se vilka antagningsgränser som har krävts för att komma in på ett visst program. Foto: Sigrid Malmgren.

DET FINNS MÖJLIGHET ATT ÅNGRA SIG

SÅ HÄR ANSÖKER DU TILL GYMNASIET

Självklart är det bra om det blir rätt från början. Men om valet du gjort till gymnasiet känns fel kan du ändra dig under omvalsperioden, 19 april–15 maj 2018. Se det som lite extra betänketid! Under de här veckorna kan du också lägga till fler alternativ, om det preliminära antagningsresultatet har visat att det behövs.

1. Logga in på www.gyantagningen.se 2. Gör dina val. 3. Bekräfta och skriv din ut ansökan. 4. Skriv under din ansökan. 5. Lämna in ansökan till din SYV om du går i skolan. Om du inte går i skolan, posta den till Gymnasieantagningen Storsthlm, Box 4404, 102 68 Stockholm.

”Du får söka till hur många program du vill.”

Har du fler frågor om reglerna kring din ansökan eller antagnings­ processen? Kika på www.gyantagningen.se eller besök Gymnasie­ antagningens monter på Gymnasiemässan.

2018

Sista dag för omval, sidan stänger kl. 24.00.

2 juli

2018 Antagningsbesked, logga in på din sida för att se ditt resultat.


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Gymnasiemässan i samarbete med Newsfactory

ANNONS

VÄLJA PROGRAM Bra att veta!

3. Gillar du att arbeta teoretiskt eller praktiskt? 4. Gillar du att studera självständigt eller arbetar du bättre när undervis­ ningen är styrd av lärarna?

1. Vilka ämnen i skolan gillar du bäst? Vad vill du lära dig mer om? 2. Vilka fritidsintressen har du? Är de något du kan tänka dig att jobba med?

FRÅGORNA SOM HJÄLPER DIG I VALET:

Sluta skjuta upp! Lyckas du inte släppa ifrån dig luren när du egentligen ska plugga inför provet? Ska du bara storstäda sovrummet innan du öppnar skolboken? Alexander Rozental, psykolog inom prokrastinering, har stenkoll på hur du tar tjuren vid hornen. VARFÖR SKJUTER VI UPP SAKER? – Som student ansvarar man själv för sin tid. Vad som kan vara ett bra knep är att betrakta sina studier som ett arbete. Fyll i almanackan att du studerar mellan 9 och 17 måndag till fredag och all tid utöver är fritid – precis som för vilken arbetande person som helst. Rutiner är tråkigt men behövs för att man ska bli produktiv och få saker gjorda.

Ha

där! llå

MONA FRÖJBERG VERKSAMHETSCHEF INOM UPPSALA KOMMUN

5. Är det viktigt att skolan ligger nära, eller kan du tänka dig att pendla eller att flytta hemifrån? 6. Vill du börja jobba direkt eller plugga vidare på universitetet?

Så väljer du rätt – steg för steg Följ dina intressen när du väljer gymnasieprogram så blir studierna både roligare och lättare – det säger studie- och yrkesvägledarna Britt-Marie Rasque och Viktoria Sölen. Här tipsar de om hur du hittar programmet som passar just dig.

Foto: Kristoffer Rozental

1

GÖR EN INTRESSEINVENTERING Kanske har du redan ett drömjobb i åtanke? Om inte, fundera över dina intressen, styrkor, mål och favorit­ ämnen. Tänk snarare ”vad är kul?” och ”vad skulle jag vilja lära mig mer om?” än ”vilket ämne har jag bra betyg i?”.

SKJUTER JAG UPP PÅ GRUND AV MIN PERSONLIGHET? – Det är ett beteende som går att ändra på. För att man ska ta itu med en upp­ gift behöver man en morot och den får inte ligga allt för långt bort, det är då man tenderar att inte göra uppgiften direkt. Det är mer tillfredställande att slösurfa på Instagram eller Facebook istället för att börja på uppgiften som ska in om tre veckor. Känner du dig osäker inför en uppgift, eller inte får någon belöning, gör vi hellre något annat. Det går att träna bort, men det tar lite tid. FINNS DET NÅGRA ANDRA KNEP FÖR ATT KOMMA TILL SKOTT? – Var tydlig med dina delmål, du ska inte kunna komma ifrån dem. Skriv upp vil­ ken tid och dag du ska göra vad på och öka belöningarna i ditt arbete. Det kan vara att belöna dina prestationer konti­ nuerligt och inte bara när du är klar utan även under arbetets gång. När du avkla­ rat en dag av studier kanske du kan gå på bio eller träffa en kompis. Är det ett längre projekt kan du dela upp belöning­ arna i etapper. Ta reda på vad som spor­ rar dig och belöna dig själv några gånger under dagen för att hålla motivationen uppe. Och belöna dig själv alltid efteråt inte före. Sitt inte längre än en timme med en uppgift, håll det till max 90 minuter, sträck på benen och låt hjärnan andas lite.

15

2

PLUGGA PÅ OM PROGRAMMEN Sätt dig in i vad olika program innehåller samt vilka individuella val och fördjupningar som erbjuds. Detta kan skilja sig åt från skola till skola. Se till att programmen ger den högskolebehörighet du behöver. Väljer du ett yrkesprogram, läs då på om vilka möjligheter du har att få jobb efter gymnasiet. Och glöm inte att yrkesprogram också kan leda till högskole­ behörighet om du läser till kurser.

FYRA KNEP FÖR ATT BLI EN DOER 1. GE DIG SJÄLV BELÖNINGAR Det är svårt utan en morot. Klura ut vad som får dig att kicka igång och belöna dig själv efter varje liten uppgift. 2. TRO PÅ DIG SJÄLV För att kunna klara av något krävs ofta ett självförtroende, annars är det svårt att börja. Om uppsatsen känns över mäktig, dela då upp den i etapper!

Vad jobbar du med? – Jag arbetar som verksamhetschef för HVB­hem för ensamkommande asyl­ sökande barn och ungdomar för Upp­ sala kommun. Det är verkligen världens bästa jobb! Vad läste du på gymnasiet? – Naturvetenskapliga programmet med inriktning bioteknik.

3. GÖR EN KONKRET PLAN Att nå mål som är flera månader bort är svårt för vem som helst. Skriv att­göra­listor med specifika tidslag för varje delmål, det mins­ kar utrymmet för undanflykter. 4. SLUTA MULTITASKA … för det fungerar inte. Stäng av mobilen och tv:n och logga ut från Facebook. Jobba fokuserat med kortare pauser emellanåt och sträck på benen.

Valde du rätt program för ditt nuvarande jobb? – Nej, inte om man ser till mitt jobb i dag och inte heller sett till mina styrkor i skolan. Det var inte helt rätt, men inte heller helt fel eftersom det är en bred utbildning. Jag borde snarare ha läst samhällsvetenskapliga linjen.

3

HITTA SKOLAN SOM KÄNNS RÄTT Försök att inte reflexmässigt välja som kompisarna. Titta på många alternativ och lyssna inte på rykten utan besök Gymnasiemässan och skolornas ”Öppet Hus” – och prata med elever och lärare därifrån.

4

STRESSA INTE UPP DIG Att välja rätt till gymnasiet är vik­ tigt, men det är inget som hela din framtid hänger på. Du kan komplet­ tera eller ändra inriktning senare i livet. Gymnasiet handlar inte bara om att läsa rätt saker utan också om att ha roligt, växa som person och gå ut med god självkänsla.

Vad ska man tänka på när man väljer gymnasieprogram? – Det är väldigt svårt som ungdom att ha ett framtidstänk, men man får försö­ ka fundera på vad man vill göra om tio år, och var man ser sig själv. Det är ett stort beslut att fatta, så desto viktigare att tänka efter noggrant. Det kan på­ verka mycket om du vill plugga vidare senare.


b-e-r-g.se

Öppet hus Välkommen till Stockholms stads gymnasieskolor Anna Whitlocks gymnasium

6 december, 30 januari och 26 april kl 18–20, Aulan Campus Konradsberg

Bernadottegymnasiet

7 december och 8 februari kl 18, Aulan Åsö utbildningscentrum

Blackebergs gymnasium

30 januari kl 16.30–20 och 3 maj kl 9–13

Bromma gymnasium

16 januari kl 18–21 och 7 maj kl 16–18

Enskede gårds gymnasium

Kontakta skolan

ESS-gymnasiet

6 december kl 17–19.30, 23 januari och 26 april kl 16–19.30

Globala gymnasiet

7 december, 18 januari kl 17–20 och 31 januari samt 18 april kl 8.30–16

International School of the Stockholm Region, ISSR

5 december kl 17–19 och 6 mars kl 16.30–18

Kungliga Svenska balettskolan

20 januari kl 11–14

Kungsholmens gymnasium/ Stockholms musikgymnasium

29 november kl 17–20.30 och 8 februari samt 23 april kl 9.30–15

Kungsholmens västra gymnasium

7 februari och 2 maj kl 17–19

Kärrtorps gymnasium

5 december, 30 januari kl 18–20 och 3 maj kl 18–19

Lindeparkens gymnasiesärskola

28 november kl 11–19

Midsommarkransens gymnasium

28 november och 31 januari kl 17.30–20 samt 2 maj kl 17.30–19

Norra Reals gymnasium

23 januari kl 17.30–20.30, 4 december samt 16 april kl 9–16

P A Fogelströms gymnasium

5 december, 6 februari och 8 maj kl 18–20, Aulan Åsö utbildningscentrum

RgRh Stockholm

6 december kl 15–17

S:t Eriks gymnasium

6 december kl 17–19, 27 januari kl 11–14 och 18 april kl 18–20

Spånga gymnasium

30 januari kl 18–20

Stockholms byggtekniska gymnasium

2 december och 27 januari kl 12–15

Stockholms byggtekniska gymnasiesärskola Kontakta skolan Stockholms hotell- och restaurangskola

28 november kl 18–20, 3 februari kl 12–14 och 19 april kl 18–20

Stockholm Science & Innovation School, SSIS

5 december och 31 januari kl 18–20

Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium

9 december kl 11–15

Södra Latins gymnasium

17 januari kl 17–20

Thorildsplans gymnasium

20 januari kl 12–16 och 3 maj kl 16–18

Östra Reals gymnasium

17 januari kl 17.30–20

Liljeholmens gymnasium

(Enbart språkintroduktion) Kontakta skolan

Skärholmens gymnasium

(Enbart språkintroduktion) Kontakta skolan

Tensta gymnasium

(Enbart språkintroduktion) Kontakta skolan

Vill du vara med och bygga nytt?

Sök till Anna Whitlocks gymnasium – störst i stan På Kungsholmen, ett stenkast från city, öppnar Stockholms största gymnasieskola 2018. Här kommer det att gå mer än 2 200 elever. Med hjälp av vetenskap, estetik och digital teknik, undersöker vi vägar för en långsiktigt hållbar utveckling. Kom och träffa rektor Annica Tengbom Ödén på gymnasiemässan som kan berätta mer.


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Gymnasiemässan i samarbete med Newsfactory

ANNONS

INSPIRATION

”Tillsammans kan vi skapa förändring”

Träffa oss!

MAKE A CHANGE PÅ GYMNASIEMÄSSAN

När Christian Nordenström var 13 år gammal försökte han ta sitt eget liv. Det var första men inte sista gången, och en konsekvens av att han blivit mobbad i tio år. I dag driver Christian organisationen Make a Change som arbetar mot mobbning bland barn, unga och vuxna på nätet, i skolan, inom föreningslivet och på arbetsplatser.

ATT BLI MOBBAD påverkar en människa genom hela livet. Och inte bara den som utsätts, utan också personens omgiv­ ning, kommande relationer och hela ens framtid. – Jag kände många gånger att jag inte orkade mer. Men varje gång val­ de jag livet, säger Christian.

modern kanal för utsatta barn & unga att enkelt komma i kontakt med en or­ ganisation för stöd, att chatta, söka in­ formation om mobbning eller se på ut­ bildningsfilmer med tips & råd på vad du kan göra om du blir utsatt på nätet eller i skolan.

2015 GRUNDADE han organisationen Make a Change. Bakgrunden var att det befintliga arbetet mot mobbning, av både barn och vuxna, lämnade mycket att önska.

UNDER KVARTAL ETT 2018 introducerar organisationen Projekt 300. En kost­ nadsfri utbildning för skolor inom nät­ mobbning med syftet att öka kunskapen inom sociala medier. Under de komman­ de tre åren har Make a Change som mål­ sättning att kunna erbjuda 300 skolor runtom i Sverige en kostnadsfri utbild­ ning med fokus på lärarna och hur man hanterar samt motverkar nätmobbning.

DE SENASTE ÅREN har organisationen bland annat arbetat med att utveck­ la digitala verktyg såsom sin app Fight Back. Syftet med appen är att skapa en

177

Till Make a Changes monter kan du komma för att hänga eller snacka. Om mobbning, utanförskap, situationen för dagens ungdomar eller vad som helst. Ett särskilt fo­ kus riktas på digital teknik, sociala medier och dess på­ verkan, och framför allt dess för­ och nackdelar. På plats kommer alla besökare också att kunna tävla om exempel­ vis föreläsningar och utbild­ ningspaket på sin egen skola. Representanter från skolan kan också anmäla sin skola till våra utbildningar. På sce­ nen föreläser Caxton Njuki och Mohammed Mouaid un­ der flaggen ”Jag lever min dröm”. Du kan läsa mer om dem båda på sidan 9.

Till oss är alla välkomna! Våra skolor kännetecknas av en trygg miljö där eleverna trivs samt vårt fokus på samhällsengagemang, entreprenörskap och hälsa. Vi ses i monter C09:21 och C09:29!

Öppet hus 28/11 kl 18-20 25/1 kl 18-20 3/2 kl 11-14 Prova-på-dagar: 5-9/2

Öppet hus 29/11 kl 16-18 27/1 kl 11-13 Prova-på-dagar: 5-6/2

Grillska Gymnasiet Stockholm ligger i fina lokaler i Liljeholmen, med goda kommunikationer. Vi har ca 650 elever fördelade på 7 nationella program, såväl högskoleförberedande- som yrkesprogram. Vi erbjuder också idrottsprofil inom fotboll, dans, crossfit och e-sport.

Grillska Gymnasiet Sundbyberg har ca 150 elever. Här finns Restaurangoch livsmedelsprogrammet med inriktning Bageri & konditori samt Kök & servering, två växande utbildningar med stark förankring i branschen. Från hösten 2018 erbjuder vi även Ekonomiprogrammet.

Välkommen! www.grillska.se/stockholm

Välkommen! www.grillska.se/sundbyberg


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Gymnasiemässan i samarbete med Newsfactory

18

ANNONS

PLUGGA PÅ ANNAN ORT

t på t y l F ? g å ng

Flytta till en annan stad, sadla om och börja nytt. Det kan vara en skrämmande och kittlande tanke. När det är dags att börja gymnasium är det för många en självklarhet att stanna kvar i staden där man växt upp och fortsätta sin skolresa med vänner och familj nära. Men det finns också personer som gör helt tvärtom – lämnar det trygga och flyttar till nytt. Vi har träffat en elev som flyttade för gymnasiet.

K

ommunerna i Stockholms län och Håbo kommun har ett samver­ kansavtal gällande de nationella programmen som innebär att du som bor här blir förstahandsmottagen i hela samverkansområdet på lika villkor. Söker du ett nationellt program på en kommunal skola utanför samverkans­ området tar skolorna i första hand emot

elever som är folkbokförda i kommunen. Vissa gymnasieprogram på kommunala skolor är riksrekryterande. Det innebär att du som bor utanför kommunen har samma antagningsvillkor som dem som bor i kommunen. Till fristående gym­ nasieskolor söker och antas alla på lika villkor till de nationella programmen, oavsett var man bor.

Foto: Shutterstock

Att söka till annan ort – så funkar riksrekrytering och samverkansavtal Läs mer

Foto: Shutterstock

om reglerna för riksrekrytering, riksintag samt antagning till nationella idrottsutbildningar och spetsutbildningar på www.gyantagningen.se

Ha

där! llå Vad jobbar du med? – Jag jobbar som fotograf på en con­ tent­ och digitalbyrå. Jag fotar mycket porträtt, bilder för artiklar och omslag samt bilder i studiomiljö.

SIGRID MALMGREN FOTOGRAF

Vad läste du på gymnasiet? – Teknikprogrammet.

Valde du rätt program för ditt nuvarande jobb? – Nej, jag borde ha läst en estetisk in­ riktning, och det var egentligen också vad jag ville. Jag valde främst teknik­ programmet för att jag lyssnade på min pappa och själv kände mig osäker, som man ofta gör när man är 15 år. Nu fick jag mitt drömjobb ändå, tack vare senare

studier, men jag hade kunnat bespara mig några år av osäkerhet. Vad ska man tänka på när man väljer gymnasieprogram? – Våga lyssna på din inre röst och fun­ dera på vad du verkligen vill göra. Fun­ dera över vad du gillar och är bra på och fokusera på det.


Möt oss på Gymnasiemässan 23-25 november, vår monter C05:18

Enskilda Gymnasiet

• El- och energiprogrammet • Industritekniska programmet

Vi finns på Tegnérlunden 5, 111 61 Stockholm www.enskildagymnasiet.se samt info@enskildagymnasiet.se

Monter C13:51

Naturvetenskapligt program Samhällsvetenskapligt program

Kärlek som grund . Ordning som stöd . Framsteg som mål

Vi söker de elever som vill göra sitt bästa!

Exklusiv och liten skola, med små klasser, som ger jobb och grundläggande högskolebehörighet. Öppet Hus 2017 - 2018

Enskilda Gymnasiet är en skola med hög bildningsnivå som ger stimulans till goda prestationer i en miljö med god gemenskap.

__________________

Måndag 4 dec 2017, kl 16.00 - 19.00 Måndag 5 feb 2018, kl 16.00 - 19.00 Måndag 7 maj 2018, kl 16.00 - 19.00

Välkommen till öppet hus!

Hos oss får du

30 November kl 18:00 11 Januari kl 18:00

. hög bildningsnivå . stimulans till goda prestationer . möjlighet att delta i olika aktiviteter som främjar din personliga utveckling . en solid grund för vidare studier i Sverige eller utomlands

vänligen se skolans hemsida för mer information

www.t s gymnasiet.se

Inte för att skryta, men... Mälardalens tekniska gymnasium är en av Stockholmsregionens mest populära och attraktiva gymnasieskolor. Tittar du förbi hos oss är det lätt att förstå varför. Här kombinerar vi utbildning i världsklass med praktisk erfarenhet så att du får de bästa förutsättningarna när du kliver ut i arbetslivet.

HOS OSS FÅR DU: • tillgång till flera av Sveriges bästa lärare • studera teknik och produktion i toppmoderna lokaler • minst 15 veckors praktik • betalt sommarjobb

• högskolebehörighet upp till särskild behörighet • garanterat sex månaders anställning på AstraZeneca eller Scania efter studenten.

2/12

Besök oss på malardalenstekniska.se för att få veta mer om varför så många väljer oss som sitt förstahandsval.

kl. 11-14 ÖPPET HUS TJEJKVÄLL OCH TEKNIKKVÄLL Anmäl dig på vår hemsida

TE, IN


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Gymnasiemässan i samarbete med Newsfactory

20

ANNONS

ARBETSMETODIK

Hur vill du lära dig? Vill du lösa ett verklighetsbaserat problem? Föredrar du att arbeta mer konstnärligt eller vill du kanske kunna utöva ett passionerat intresse i din utbildning? Du vet bäst hur du vill lära dig. Gymnasiemässan är ett gyllene tillfälle att fråga skolorna om deras specifika arbetssätt.

A

tt välja rätt till gymnasiet handlar inte bara om just vad det är du vill lära dig, utan lika mycket om hur du vill göra det. I Sveriges gymna­ sieskolor finns vitt skilda arbetssätt och filosofier gällande lärande. Vi har pratat med tre skolor om hur de arbetar. SJÖLINS GYMNASIUM – CASESTUDIER På Sjölins Gymnasium arbetar man med så kallad casemetodik, vars ur­ sprung finns i ekonomiutbildningen på det amerikanska universitetet Harvard. – Hälften av vår undervisning sker i sex till åtta veckor långa ”case”, där fle­ ra ämnen slås samman. Som elev får du ett verklighetsbaserat problem som ska lösas. Som jag ser det lär vi ut saker på ett sätt som speglar verkligheten, säger Jennie Bubach, studievägledare på Sjö­ lins Gymnasium.

MED KONSTEN SOM HJÄLPMEDEL PÅ VICTOR RYDBERGS GYMNASIUM Även Viktor Rydbergs gymnasier arbe­ tar flera gånger per år i projektform, och här ligger fokus på att konst och vetenskap går hand i hand. Skolchefen Kerstin Jakobsson Hallén säger att en förståelse för konst i sin bredaste be­ märkelse breddar elevernas perspektiv. De estetiska ämnena kopplas därför ofta samman med de teoretiska i un­ dervisningen. – Konst öppnar dörrar till ett kreativt sätt att arbeta och hjälper eleven att ta till sig teoretisk bildning. I stället för att bara läsa texter eller skriva rapporter får våra elever frihet att använda hela sin person genom att kreativiteten får uttryckas med stöd i olika konstformer. FRYSHUSET TAR VARA PÅ PASSIONEN På Fryshusets gymnasium bygger peda­

gogiken på tre grundstenar: passioner, medskapande och ämnesintegration. Genom att skapa goda relationer med eleverna och utforma gymnasieåren utifrån deras intressen blir eleverna så självgående att det nästan är som att arbeta med kollegor, menar Ingela Blom, konstnärlig ledare på Fryshuset.

”Konst öppnar dörrar till ett kreativt sätt att arbeta och hjälper eleven att ta till sig teoretisk bildning.” – Möjligheten att utöva ett passio­ nerat intresse skapar motivation för lärande. Och medskapandet, chan­ sen att styra och vara drivande i sin egen utbildning, är ett bra sätt att lära människor att de kan förändra världen hellre än att reproducera den. Sist men inte minst tror vi på att integrera äm­ nen. Verkligheten är ju inte uppdelad i separata ämnen och kurser.

Fyra frågor!

FRÅGOR ATT TA MED DIG TILL MÄSSAN Här tipsar vi om fyra frågor som du kan ställa till skolan du är in­ tresserad av, för att ta reda på om deras syn på lärande passar dig. 1. Arbetar era elever främst själv­ ständigt eller lärarlett? 2. Samarbetar man över ämnes­ gränserna eller lärs alla ämnen ut separat? 3. Arbetar ni främst med grupp­ arbeten eller individuella arbeten? 4. Arbetar ni praktiskt med teo­ retiska ämnen, och i så fall hur?

Johan Movingers Gymnasium Öppet hus

28 november - 17.00-19.30 24 januari - 17.00-19.30

den varma kristna skolan med kvalitet i lärandet. Här utforskar vi tillvaron utifrån en trygg utgångspunkt. I en klassisk skolmiljö intill Karolinska Institutet erbjuder vi Naturvetenskapligt program, inriktning Naturvetenskap och medicin, samt Samhällsvetenskapligt program, inriktning Samhälle och ledarskap. 08-618 05 03 ◆ info@movinger.nu ◆ www.movinger.nu


Du behövs på taken!

Det finns gott om jobb på taken. Att vara byggnadsplåtslagare innebär frihet, problemlösning och kreativitet på hög nivå. Har du vad som krävs? En byggnadsplåtslagare klär byggnaders tak och fasader med olika plåtmaterial och metaller så som stålplåt, koppar, zink och aluminium. Ibland täcker du ett villatak och ibland en hotellfasad eller en stor arena. Det är ett fritt yrke med höga krav på estetik och funktion. Oavsett byggnadstyp så kräver yrket att du är händig och kreativ samt en god problemlösare och matematiker. Det är ett yrke att vara stolt över. Omväxlande arbete En plåtslagare möter dessutom ständigt nya människor och får jobba i många olika miljöer. Det är därför viktigt att trivas med ett omväxlande arbete och att kunna samarbeta med både kända och okända medarbetare,

jobb  Gott om n  Medellö r ca 31 000 k  Kreativt och fritt 

Den som satsar på att bli byggnadsplåtslagare kan på sikt bli arbetsledare, egen företagare eller vidareutbilda sig till byggnadsingenjör. Som utbildad byggnadsplåtslagare med yrkesbevis öppnas även dörrarna till att arbeta i Plåtkonsult eller besiktningsman att arbeta som plåtkonsult och besiktningsman, dvs. att vara en länk mellan exempelvis byggföretag, arkitekter och plåtslagare. Flera utbildningsvägar Oavsett ålder eller bakgrund finns det alltid en väg att utbilda sig till byggnadsplåtslagare; via gymnasieskolans treåriga byggprogram, som företagslärling, via Arbetsförmedlingen eller Komvux. Det finns ett stort behov av utbildade byggnadsplåtslagare över hela landet. Medellön 31 000 kr du har jobbat några år, avlagt yrkesprov och fått ditt yrkesbevis, är medellönen cirka 31 000 kr.

www.platslagare.nu

Öppet hus 29 november kl. 17.30-19

facebook.com/bliplatslagare www.pvf.se

Har du bestämt dig?

på Gustavsbergs gymnasium www.gustavsbergsgymnasium.se

Välkommen till oss - resten av världen väntar på dig.

Våra program

ÖPPET HUS

- Barn- och fritid

Höstterminen 2017

- Hantverk, Frisör/Stylist

Tors 16/11 kl. 17-19 Lör 18/11 kl. 12-15

- Naturvetenskap med marinbiologi - Samhällsvetenskap

Vårterminen 2018

- Vård- och omsorg

Tors 25/1 kl. 17-19 Lör 27/1 kl. 12-15 Tors 26/4 kl. 17-19

ÖPPET HUS onsdag 6 dec kl. 18–19.30

Mer än en vanlig skola Skolan som ger dig goda förutsättningar att lyckas! Vi erbjuder dig en utbildning med tydlig koppling till både näringsliv och högskola, med engagerade, behöriga och kompetenta lärare. Vi har vunnit flera priser för vårt fokus på IT och ny teknik. Varmt välkommen att utvecklas tillsammans med oss i våra nybyggda, funktionella lokaler.

Välkommen till vår monter: C13:18

WEBB: vasbygymnasium.se

@vasbynyagymnasium

PROGRAM

facebook.com/ Vasbynyagymnasium

Du väljer inriktning till våra program i åk 2.

twitter.com/kollegerna

upplandsvasby.se 08-590 970 00

www.citygymnasiet.com


L L I V U OM DA SOM: JOBB

rke

www.y

.se

asiet n m y g s


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Gymnasiemässan i samarbete med Newsfactory

ANNONS

FRAMTIDSSPANING

23

Studievalet:

Hur ser framtidens arbetsmarknad ut?

Prognos

HÄR FINNS JOBBEN! Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, har sammanställt en prognos för år 2021, i rapporten ”Framtidsutsikter”.

Det kan vara knepigt att fundera över framtiden redan innan man börjat gymnasiet. Många funderar över vilka utbildningar som kan leda till olika jobb, men det allra viktigaste är att välja något du själv tycker är intressant, säger Åke Heed, studie- och karriärvägledare på Lunds universitet.

I

bland får man höra att personer med universitets­ och högskoleutbildning har enklare att få jobb, men det är nödvändigtvis inte hela sanningen. Det kan också handla om vad företagen be­ höver på kort sikt och där har yrkesut­ bildningarna övertaget. STUDENTER SOM utbildat sig på branschnära utbildningar, det vill säga ut­ bildningar som är speciellt framtagna just för att efterfrågan är stor, ger studenten störst möjlighet på arbetsmarknaden. UTBILDNINGAR SOM ÄR branschnära gynnar både studenter och arbetsgivare.

LITEN KONKURRENS Arbetsmiljöingenjör • Arbetsterapeut • Arkitekt • Audionom • Biomedicinsk analytiker • Datavetare • Djursjuk­ skötare • Fysioterapeut • Inrednings­ arkitekt • Kemist • Lärare F­3 och 4­6 • Matematiker och statistiker • Officer • Optiker • Planerings­ arkitekt • Receptarie • Skolledare • Socionom • Speciallärare och specialpedagog • Tandhygienist Yrkeslärare i gymnasieskolan • Ämneslärare 7­9 och gymnasieskolan

– Det är generellt sett enklare att få jobb efter en yrkesutbildning just för att kom­ petensen omsätts i något praktiskt som fungerar i branschen, säger Åke Heed. TITTAR MAN närmare på de mer tradi­ tionella utbildningarna är det tydligt att de trendiga, något kortare utbildningar­ na också är de som har hårdast konkur­ rens och högre arbetslöshet. Det är helt enkelt för att dessa lockar till sig fler studenter än vad marknaden efterfrågar. Men utbildningar som uppfattas som mindre attraktiva och oftast tar längre tid att utbilda sig i lovar både jobb och näst intill obefintlig arbetslöshet.

Skolan som sätter fart på drömmen! Välkommen till monter C02:40

FORDONS- & TRANSPORTPROGRAMMET - Racingmekaniker (riksintag) - Personbilsmekaniker - Yrkesförare

STOR KONKURRENS Beteendevetare • Biolog och miljö­ vetare • Hälsovetare • Kommunika­ tionsyrken • Musei­ och kulturmiljöyr­ ken • Personalvetare • Samhällsvetare

ODEN LADDAR OM!

BAKGRUNDEN SPEGLAR INTE FRMATIDEN!

C02:44

VI SES VID MONTER ET

ROGRAMM HANTVERKSP t is Frisör & Styl

GRAMMET ENSKAPSPRO ation SAMHÄLLSVET m n & kom unik io at rm fo in r, Medie RAMMET TEKNIKPROG & medieteknik InformationsNSPROGR INTRODUKTIO anter Samtliga vari

AM

ÖPPET HUS 23 JAN 17.30-19.00

C02:42

MONTER PÅ GYMNASIEMÄSSAN BA

Bygg- och Anläggningsprogrammet

EE

El- och Energiprogrammet

FT

Fordons- och Transportprogrammet

VF

VVS- och Fastighetsprogrammet

TE

Teknikprogrammet

IM

Introduktionsprogram

ÖPPET HUS 29 NOV 17.00-18.30

Kontakt: Rektor Nicklas Svensk nicklas.svensk@motorsportgymnasiet.se Telefon: 0371-177 01 www.motorsportgymnasiet.se

ÖPPET HUS 22 NOVEMBER 17.00 - 19.30

Telefon: 0735 22 74 20 info@odenplansgymnasiet.se www.odenplansgymnasiet.se

Odenplansgymnasiet Surbrunnsgatan 66 113 27 Stockholm

Rektor Anne Söderström anne.soderstrom@vtg.nu Telefon: 08 - 400 289 60 www.vtg.nu

Värmdö Tekniska Gymnasium Idrottsvägen 4 134 50 Gustavsberg


I år hittar du inte Huddinges nya gymnasieskola på mässan… …men hösten 2018 kan du söka till en toppmodern skola med inriktning på life science, mitt på Campus Flemingsberg! Skolan öppnar hösten 2019. Här kommer du kunna studera teknik, naturvetenskap, hälsa och ekonomi, i nära samarbete med högskolorna i området. Läs mer på huddinge.se/ny-gymnasieskola-i-flemingsberg Välkommen till skolan för framtidens innovatörer och entreprenörer!

PS: självklart hittar du våra nuvarande gymnasieskolor på årets mässgolv: Sjödalsgymnasiet - C08:41, Sågbäcksgymnasiet - C08:49 Östra gymnasiet - C09:40, Huddingegymnasiet - C09:48

Utbildningskontoret

Wendela Hebbegymnasiet Välkommen till öppet hus 29 november kl 16.00-19.30!

ESTETISKA PROGRAMMET

bild form design konst / teater filmskådespeleri dans / musik / spel foto film grafisk design 3D

SAMHÄLLSVETENSKAPSPROGRAMMET marknadsföring medier journalistik

TEKNIKPROGRAMMET

design samhällsbyggnad arkitektur medieteknik webb

INTRODUKTIONSPROGRAMMET

individuellt alternativ / språkintroduktion

BESÖK GÄRNA VÅR MONTER PÅ GYMNASIEMÄSSAN 23-25 NOVEMBER!

www.wendelahebbegymnasiet.sodertalje.se • 08-523 015 25


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Gymnasiemässan i samarbete med Newsfactory

ANNONS

PROGRAMGUIDE

25

Din guide till

APPEN SOM HJÄLPER DIG ATT HÅLLA KOLL PÅ ALLA VIKTIGA DATUM SOM RÖR DIN GYMNASIEANSÖKAN OM DU AKTIVERAR Resan till gym­ nasiet­appens pushnotiser blir allt så mycket enklare. Då får du automatiskt och i god tid påminnelser om att det är dags att göra något inför din ansökan. Dessutom kan du, om du vill göra det lite extra roligt, skapa en egen avatar, samla poäng på alla uppgifter som är avklarade och ”köpa” olika tillbehör till din figur. Men fiffigast av allt är för­ stås att du inte riskerar att missa något viktigt. Lycka till på resan!

GYMNASIEPROGRAMMEN På de här sidorna hittar du vår kompletta guide till de olika programmen på gymnasiet – yrkesprogram, högskoleförberedande program, introduktionsprogram och mycket mer. Vi berättar om utbildningarna, de olika inriktningarna och vad som händer efter studenten.

Behörighet

VILKEN BEHÖRIGHET ÄR DET SOM GÄLLER? Olika gymnasieprogram kräver olika behörighet. Här kan du se vad som krävs för programmet du vill gå på. YRKESPROGRAM För att vara behörig till de tolv yr­ kesprogrammen krävs att du har godkänt betyg i svenska/ svenska som andraspråk, engelska och matematik. Dessutom måste du ha minst godkänt betyg i ytter­ ligare fem ämnen, vilka spelar ingen roll. HÖGSKOLEFÖRBEREDANDE PROGRAM För att vara behörig till de sex högskoleförberedande program­ men krävs att du har godkänt betyg i svenska/svenska som an­ draspråk, engelska och matema­ tik. Dessutom måste du ha minst godkänt betyg i ytterligare nio ämnen, vilka dessa ämnen varie­ rar beroende på vilket program du väljer. För Ekonomiprogrammet (EK), Humanistiska programmet (HU) och Samhällsvetenskapliga pro­ grammet (SA) ska fyra av de godkända ämnena vara geografi, historia, samhällsvetenskap och religion. För Naturvetenskapliga programmet (NA) och Teknikpro­ grammet (TE) ska tre av de god­ kända ämnena vara biologi, fysik och kemi. För Estetiska programmet (ES) gäller godkänt betyg i nio ämnen, vilka som helst.

U

töver de 18 nationella gymna­ sieprogrammen finns ytterligare några utbildningar du kanske inte ens visste fanns. Vad som krävs för att bli behörig kan du läsa om här intill. Och kom ihåg – Gymnasiemässan är ett utmärkt tillfälle att träffa skolorna och ställa frågor till både lärare och elever.

LÄRLINGSUTBILDNING Det är möjligt att gå ett yrkesprogram som lärlingsutbildning i gymnasieskolan. Du får samma kunskaper som de elever som läser yrkesprogrammet i skolan. IDROTT Möjlighet att kombinera sin gymnasieut­ bildning med att idrotta på hög nivå. SÄRSKILDA VARIANTER En särskild variant är en gymnasieutbild­ ning där delar av utbildningens inriktning och programfördjupning avviker från det nationella programmet.

SPETSUTBILDNING Bredda och fördjupa dina kunskaper i teoretiska ämnen. INTERNATIONAL BACCALAUREATE DIPLOMA PROGRAMME (IB) IB är ett studieförberedande program med en internationellt erkänd examen som funnits i över 30 år. FLYGTEKNIK Flygteknikutbildningen är en yrkesutbild­ ning för dig som vill arbeta som mekani­ ker för flygplan eller helikoptrar. MARINTEKNIKUTBILDNING Marinteknikutbildningen är en yrkesut­ bildning för dig som vill arbeta som till exempel båtbyggare, marintekniker och marin systemtekniker. SJÖFARTSUTBILDNING Sjöfartsutbildningen är en yrkesutbildning för dig som vill arbeta som befattningsha­

vare inom däcks­ eller maskinavdelningen ombord på handelsfartyg. TÅGTEKNIKUTBILDNING Tågteknikutbildningen är en riksrekryte­ rande yrkesutbildning inom gymnasiesko­ lan. SAMISKA NÄRINGAR Utbildningen samiska näringar är en riks­ rekryterande yrkesutbildning inom gym­ nasieskolan. YRKESDANSARUTBILDNING Yrkesdansarutbildningen är en yrkesut­ bildning i klassisk balett och modern nu­ tida dans.

för Vänd iden! u g m a progr


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Gymnasiemässan i samarbete med Newsfactory

26

ANNONS

PROGRAMGUIDE

YRKESPROGRAM

D

et finns tolv yrkesprogram och de syftar främst till att förbereda dig för arbetslivet eller vidare studier på yrkeshögskola. Ett yrkesprogram ger gene­ rellt inte högskolebehörighet, men det går att uppnå om du väljer till rätt kurser. Läser du ett yrkesprogram ingår minst 15 veckors praktik. Inom yrkesprogrammen kan du välja att gå en lärlingsutbildning, där minst hälften av din utbildning genomförs på en eller flera arbetsplatser. Du får då handledning i en miljö som ger kunskap, erfarenhet och goda kontakter i branschen – men det krävs att du tar mycket eget ansvar. Även denna ut­ bildning leder till en yrkesexamen, och du kan välja att läsa fler kurser för att dessut­ om få grundläggande högskolebehörighet.

BARN- OCH FRITIDSPROGRAMMET [BF] En utbildning för dig som är intresserad av pedagogik och vill arbeta med människor. Du lär dig att möta, assistera och stödja barn, ungdomar och vuxna i deras utveckling. Du läser exempelvis hälsopedagogik, lärande och utveckling och pedagogiskt ledarskap. Inom programmet finns tre inriktningar: • Fritid och hälsa • Pedagogiskt arbete • Socialt arbete Efter examen: Efter examen har du kunska­ perna som behövs för att arbeta med barn, ungdomar och vuxna inom pedagogiska

och sociala yrkesområden eller i fritids­ och friskvårdssektorn. Du kan bland annat arbe­ ta som idrottspersonal, väktare, personlig assistent eller barnskötare.

BYGG- OCH ANLÄGGNINGSPROGRAMMET [BA] Programmet riktar sig till dig som är intres­ serad av byggprocesser och tycker om att arbeta praktiskt. Du lär dig om byggnation och anläggning vid till exempel nyproduk­ tion, ombyggnation och renovering. Inom programmet finns fem inriktningar: • Anläggningsfordon • Husbyggnad • Mark och anläggning • Måleri • Plåtslageri Efter examen: Efter examen har du kunskaper­ na som krävs för att arbeta inom bygg­ och anläggningsbranschen. Du kan bland annat arbeta som golvläggare, murare, träarbetare, järnvägstekniker, väg­ och anläggningsarbe­ tare, bergarbetare eller byggnadsplåtslagare.

EL- OCH ENERGIPROGRAMMET [EE] Utbildningen riktar sig till dig som är tekniskt intresserad och gillar att arbeta praktiskt. Du lär dig om produktion, installation och dist­ ribution av el­, energi­ och vattensystem. Du läser ämnen som till exempel datorteknik, elektromekanik och mekatronik. Inom programmet finns fyra inriktningar: • Automation • Dator­ och kommunikations­ teknik • Elteknik • Energiteknik Efter examen: Efter examen har du rätt kun­ skaper för att arbeta med automatiserade

Yrkesutbildning som skapar vägar för framtiden

Öppet hus hos STFG Kungens Kurvaleden 4, Kungens Kurva Lördag 9 december 2017, kl. 11:00-15:00

STFG

Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium

stfg.stockholm.se

Inriktningar gymnasiet

Vuxenutbildning

• Karosseri • Lastbil och mobila maskiner • Personbil • Transport

• Buss- och lastbilsteknik • Bussförarutbildning • Lastbilsförarutbildning • Paket-/budbilsförarutbildning • Personbilsteknik

produktions­system, system för energi­, miljö­ och vattenteknik, eller dator­ och kommunikationssystem. Möjliga yrken är robottekniker, eventtekniker, nätverkstek­ niker, installationselektriker, larm­ och sä­ kerhetstekniker eller driftoperatör. Du kan också jobba som elektriker inom eldistri­ bution eller elinstallation.

FORDONS- OCH TRANSPORTPROGRAMMET [FT] En utbildning för dig som är intresserad av tekniken i och kring olika motordrivna for­ don. Du lär dig om funktion, konstruktion och service av fordon eller godshantering och säkerhet inom transport. Du läser till exempel fordonsteknik, maskinell godshan­ tering och lackeringsteknik. Inom programmet finns fem inriktningar: • Godshantering • Karosseri och lackering • Lastbil och mobila maskiner • Personbil • Transport Efter examen: Efter examen har du de kun­ skaper som behövs för att arbeta som till exempel billackerare, lastbilsförare, person­ bilsmekaniker, terminalarbetare eller bilska­ dereparatör.

HANDELS- OCH ADMINISTRATIONSPROGRAMMET [HA] Programmet riktar sig till dig som är intres­ serad av handel och försäljning. Du lär dig om varuflöden, affärsutveckling och mark­ nadsföring. Du läser till exempel informa­ tion och kommunikation, försäljning och kundservice.

Inom programmet finns två inriktningar: • Administrativ service • Handel och service Efter examen: Efter examen har du de kunskaper som behövs för att arbeta inom handelsyrken eller administrativa yrken. Du kan bland annat jobba som projektadministratör, re­ dovisningsassistent, butikssäljare, inköpare eller orderadministratör.

HANTVERKSPROGRAMMET [HV] Ett program för dig som tycker om att ar­ beta praktiskt och kreativt. Du lär dig om olika hantverksprocesser, att utveckla och tolka dina idéer, och om olika former av fö­ retagande. Exempel på ämnen du läser är entreprenörskap, hantverkskunskap samt tradition och utveckling. Inom programmet finns fem inriktningar: • Finsnickeri • Florist • Frisör • Textildesign • Övriga hantverk Efter examen: Efter examen har du fått en grundläggande yrkesutbildning inom pro­ duktion, reparation och service inom vald inriktning. Du kan till exempel jobba som båtbyggare, inredningssnickare, urmakare, sömmerska, skomakare eller keramiker.

HOTELL- OCH TURISMPROGRAMMET [HT] Utbildningen riktar sig till dig som är in­ tresserad av service och bemötande, men också av olika människors traditioner och sociala och kulturella behov. Du lär dig om olika kommunikationssätt, marknadsföring,


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Gymnasiemässan i samarbete med Newsfactory

ANNONS

PROGRAMGUIDE planering och organisation och läser ämnen som service och bemötande, engelska och turism. Inom programmet finns två inriktningar: • Hotell och konferens • Turism och resor Efter examen: Efter examen har du kunska­ perna som krävs för att arbeta inom ho­ tell­, konferens­ och turistnäringen. Du kan arbeta i reception, på resebyrå eller med mässor, turistinformation, guidning, bok­ ning, försäljning och upplevelser.

INDUSTRITEKNISKA PROGRAMMET [IN] Programmet riktar sig till dig som är in­ tresserad av industriteknisk produktion. I utbildningen lär du dig om hela den in­ dustriella tillverkningsprocessen, hur ut­ rustningen fungerar och hur produkternas kvalitet kan säkras. Du läser till exempel industritekniska processer, produktions­ kunskap och produktionsutrustning. Inom programmet finns fyra inriktningar: • Driftsäkerhet och underhåll • Processteknik • Produkt och maskinteknik • Svetsteknik Efter examen: Efter examen har du kunskaperna för att arbeta inom bland annat driftsäkerhet, pro­ duktframställning, svetsning och maskinell materialbearbetning. Möjliga yrken är pro­ cessoperatör, livsmedelstekniker, svetsare, produktionstekniker eller laboratorietekni­ ker inom den kemiska industrin.

NATURBRUKSPROGRAMMET [NB] Programmet passar dig som är intresserad av djur och natur och vill lära dig mer om arbete inom exempelvis jordbruk, skogsbruk eller djurvård. Under utbildningen lär du dig om hur naturen kan brukas på bästa sätt sett ur både ett ekonomiskt och ett hållbart perspektiv. Du läser till exempel biologi, en­ treprenörskap och naturbruk och får möjlig­ het att läsa kurser som förbereder dig för högskolestudier inom naturvetenskap. Inom programmet finns fyra inriktningar: • Djur • Lantbruk • Skog • Trädgård Efter examen: Efter examen kan du jobba inom naturbrukssektorn med växter, djur, mark, vatten eller skog. Möjliga yrken finns inom djurvård med inriktning mot djursjuk­ vård, skogsvård, trädgård, lantbruksmaski­ ner, skogsmaskiner och hästskötsel med inriktning mot ridning.

RESTAURANG- OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET [RL] Utbildningen riktar sig till dig som tycker om att laga mat och som är intresserad av hur man producerar och hanterar livsmedel. Under studierna lär du dig bland annat om restaurangbranschens olika grenar. Du läser till exempel livsmedels­ och näringskunskap och service och bemötande. Inom programmet finns 3 inriktningar: • Bageri och konditori • Färskvaror, delika­ tess och catering • Kök och servering

Välkommen på

27

Efter examen: Efter examen har du de kunska­ per som behövs för att arbeta inom restau­ rang­ och livsmedelssektorn, till exempel som bagare eller konditor, kock, servitris eller bu­ tikssäljare inom färskvaror och delikatesser.

Inriktningar: Vård­ och omsorgsprogrammet har inga inriktningar men ger möjlighet till specia­ liseringar. Kolla runt och se vad de olika skolorna har för alternativ.

VVS- OCH FASTIGHETSPROGRAMMET [VF]

Efter examen: Efter examen kan du exempel­ vis arbeta inom hemtjänst, på sjukhus eller vårdcentral. Exempel på yrkesområden är akutsjukvård, hemsjukvård, psykiatri, barn­ och ungdomssjukvård samt äldrevård. Möj­ liga yrken är ambulanssjukvårdare, barn­ morska, kurator eller tandsköterska.

En utbildning för dig som är intresserad av tekniska system i olika typer av fastigheter. VVS står för värme, ventilation och sanitet och är en stor bransch inom byggsektorn. Du får lära dig om olika värme­ och ventila­ tionssystem men också om drift, underhåll och förvaltning av fastigheter. Du läser till exempel el­lära, systemuppbyggnad, värme­ lära samt verktygs­ och materialhantering. Inom programmet finns 4 inriktningar: • Fastighet • Kyl­ och värmepumpsteknik • Ventilationsteknik • VVS Efter examen: Efter examen har du grundläg­ gande kunskaper för att arbeta inom vald in­ riktning, till exempel som fastighetsskötare, industrimontör, ventilationstekniker, fastig­ hetsvärd eller isoleringsmontör.

VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET [VO] Programmet riktar sig till dig som är intres­ serad av människors hälsa och vill lära dig mer om arbete inom vården. I utbildningen lär du dig om människans kropp och tankar men också hur man bemöter människor på ett bra sätt. Du läser till exempel hälso­ pedagogik, människors hälsa, medicin och psykologi. Du har också möjlighet att läsa kurser som förbereder för högskolestudier.

HÖGSKOLEFÖRBEREDANDE PROGRAM

D

et finns sex högskoleförberedande program, samtliga med syfte att förbereda dig för högskolestudier. På dessa utbildningar ingår ingen praktik. Studierna leder fram till en högskoleförbe­ redande examen. Sedan 2009 finns även riksrekryterande spetsutbildningar inom naturvetenskap, matematik, samhällsveten­ skap och humaniora. Spetsutbildningarna ska stimulera kunskapsutvecklingen hos de elever som har extra goda förutsättningar, bland annat genom att de får läsa kurser vid universitet eller högskola.

EKONOMIPROGRAMMET [EK] Ekonomiprogrammet riktar sig till dig som är intresserad av samhälls­ och företagseko­

#jobbamedmänniskor

ÖPPET HUS kl 18–20 TISDAG 28/11 2017 MÅNDAG 5/2 2018

GYMNASIEMÄSSAN MONTER C07:09 Danderyds Gymnasium Rinkebyvägen 4 | 08-568 913 01 www.dagy.danderyd.se

Välj en utbildning som leder till

HÖGSKOLEBEHÖRIGHET OCH JOBB! #alltidhögskolebehörighet VO Vårdoch omsorgsprogrammet Fördjupningar: AKUTSJUKVÅRD och HÄLSA OCH FRISKVÅRD

VÅGAR DU KLAPPA EN KO? Kom och kolla in filmer i 360-format i vår monter!

C14:01.

Consensum är ett certifierat Vård- och omsorgscollege.

www.consensum-sollentuna.se #consensumsollentuna

Öppet Hus 27/11, 30/11, 14/12, 16/1, 16/4 kl. 18-20


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Gymnasiemässan i samarbete med Newsfactory

28

ANNONS

PROGRAMGUIDE

nomi samt hur vårt rättssystem är uppbyggt och fungerar. Du lär dig om hur företag och organisationer arbetar och om hur lagar blir till. Du läser ämnen som företagsekonomi, privatjuridik och psykologi. Inom programmet finns två inriktningar: • Ekonomi • Juridik Efter examen: Efter examen kan du läsa vi­ dare på eftergymnasiala utbildningar inom ekonomi och samhällsvetenskapliga äm­ nen. De kan till exempel handla om folkrätt, civilekonomi, straffrätt, internationell rätt, statistik eller arbetsmarknadskunskap och management. Möjliga yrken är jurist, fastig­ hetsmäklare, eller revisor – och du är också väl rustad för att starta ett eget företag.

ESTETISKA PROGRAMMET [ES] Riktar sig till dig som är intresserad av att ut­ trycka dig konstnärligt och funderar över kul­ turens och människans roll i samhället. Du lär dig att tolka konst och kultur, att arbeta skapande och att kommunicera tankar och idéer genom estetiska uttryck. Du läser äm­ nen som konst och kultur, estetisk kommuni­ kation samt konstarterna och samhället. Inom programmet finns fem inriktningar: • Bild och formgivning • Dans • Estetik och media • Musik • Teater Efter examen: Efter examen kan du läsa vidare inom konstnärliga, humanistiska och samhälls­ vetenskapliga ämnesområden som kultur­

vetenskap, historia, språk, kommunikation, dans, arkitektur, design, musik och formgiv­ ning. Möjliga yrken är art director, fotograf, musiker eller producent på radio och tv.

HUMANISTISKA PROGRAMMET [HU] Programmet riktar sig till dig som vill lära dig mer om människors idévärld och om hur vårt samhälle fungerar. Med språket och kulturen i fokus lär du dig att analysera och förstå vår samtid och historia. Du läser till exempel filosofi, moderna språk och männ­ iskans språk. Inom programmet finns två inriktningar: • Kultur • Språk Efter examen: Efter examen kan du plugga vidare främst inom humaniora eller sam­ hällsvetenskap, exempelvis etnologi, konst­ och bildvetenskap, kommunikation, filosofi, lingvistik eller översättning. Några möjliga yrken är journalist, bibliotekarie, socionom eller studie­ och yrkesvägledare.

NATURVETENSKAPLIGA PROGRAMMET [NA] Det naturvetenskapliga programmet riktar sig till dig som är intresserad av vetenskap och matematik. I utbildningen lär du dig att tänka kritiskt och logiskt med hjälp av matematiska modeller, experiment, labora­ tioner och fältstudier. Du läser till exempel matematik, fysik och kemi. Inom programmet finns två inriktningar: • Naturvetenskap • Naturvetenskap och samhälle

Efter examen: Efter examen är du förberedd för att plugga vidare främst inom naturve­ tenskap, matematik och teknik, exempel­ vis farkostteknik, lantmäteri, biomedicin, medicin och elektroteknik. Typiska yrken är biolog, civilingenjör eller läkare.

SAMHÄLLSVETENSKAPSPROGRAMMET [SA] Riktar sig till dig som är intresserad av hur samhället är uppbyggt och vad som styr det. I utbildningen lär du dig bland annat att se på förändringar i samhället både ur ett historiskt och ur ett internationellt per­ spektiv. Du läser till exempel samhällskun­ skap, psykologi och moderna språk. Inom programmet finns tre inriktningar: • Beteendevetenskap • Medier, information och kommunikation • Samhällsvetenskap Efter examen: Efter examen kan du plugga vidare främst inom samhällsvetenskap, ex­ empelvis juridik, ekonomi, statsvetenskap, medie­ och kommunikationsvetenskap, journalistik, beteendevetenskap eller pe­ dagogik. Möjliga yrken är administratör, lärare, samhällsvetare eller journalist.

TEKNIKPROGRAMMET [TE] Riktar sig till dig som är intresserad av tek­ nik och teknikutveckling. I utbildningen får du bland annat lära dig om hur teknik kan användas för att utveckla nya produkter inom olika områden. Du läser till exempel teknik, fysik och kemi.

• Design och produktutveckling • Produk­ tionsteknik • Informations­ och medietek­ nik • Samhällsbyggande och miljö • Teknik­ vetenskap Efter examen: Efter examen kan du plugga vidare främst inom teknik­ och naturveten­ skap eller liknande områden. Det kan hand­ la om arkitektur, konstruktion, medieteknik, produktionsledning, produktutveckling, samhällsbyggnad och miljöteknik. Några möjliga yrken är arkitekt, dataspelsutveck­ lare och programmerare. Efter examen: Efter examen är du förberedd för att plugga vidare främst inom naturve­ tenskap, matematik och teknik, exempel­ vis farkostteknik, lantmäteri, biomedicin, medicin och elektroteknik. Typiska yrken är biolog, civilingenjör eller läkare.

INTRODUKTIONSPROGRAMMEN [IM] De fem introduktionsprogrammen riktar sig till dig som inte har behörighet till ett natio­ nellt program. Här tar man hänsyn till elever­ nas individuella mål och situation. Sen gör du och skolan upp en plan för hur du ska ta dig in på ett yrkesprogram, ett högskoleförbere­ dande program eller ut i arbetslivet.

Inom programmet finns fem inriktningar:

EN VANLIG SKOLA I LITET FORMAT Ingridskolan i Bergshamra är en grund- och gymnasieskola anpassad för elever med ASD (Autism Spectrum Disorder) / Asperger Syndrom men öppen för alla. Grundskolan bedriver undervisning från årskurs 1 till årskurs 9. Gymnasiet erbjuder Naturvetenskapsprogrammet, Estetiska programmet och Introduktionsprogrammet.

• Kunnig och lyhörd personal • Hög personaltäthet • Individanpassad undervisning • Små klasser • Trivsam och lugn miljö

Bromma gymnasium

B. 1-22 FE ! DEC, 2 -7 6 OMNA S K HU N. VÄL A ÖPPET ID S HEM FO PÅ MER IN

Kunskap och gemenskap Öppet Hus tisdagen 16 januari kl 18–21 och måndagen 7 maj kl 16–18 www.brommagymnasium.stockholm.se

www.ingridskolan.se - 08-27 26 23 - 08-26 88 20

www.ingridskolan.se - 08-27 26 23 - 08-26 88 20


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Gymnasiemässan i samarbete med Newsfactory

ANNONS

PROGRAMGUIDE Det finns fem introduktionsprogram: • Preparandutbildningen ska ge behörighet till ett yrkesprogram eller ett högskoleför­ beredande program. Utbildningen är till för elever som gått ut grundskolan utan behö­ righet att söka till gymnasiet. Även du som är behörig till ett yrkesprogram men inte till ett högskoleförberedande program kan läsa preparandutbildningen. Utbildningen pågår i högst ett år. • Programinriktat individuellt val är till för dig som har några men inte alla de godkända betyg som krävs för behörighet till ett yrkes­ program. Tanken är att du så snart som möj­ ligt ska kunna antas till ett yrkesprogram. • Yrkesintroduktion vänder sig till dig som inte har de godkända betyg som krävs för behörighet till ett yrkesprogram. Syftet är att underlätta för dig att komma in på ar­ betsmarknaden eller att få behörighet till ett yrkesprogram.

INTERNATIONAL BACCALAUREATE [IB]

På IB­programmet sker all undervisning på engelska. Du lär dig att arbeta mot deadli­ nes, argumentera, analysera och att tänka utifrån ett internationellt perspektiv. Efter­ som IB­programmet är ett 2­årigt program erbjuder svenska skolor ett preparandår (år 1 på gymnasiet) med svenska nationella kurser, fast med engelska som undervis­ ningsspråk. Kurserna under preparandåret tas från NA­ och SA­programmens kursut­ bud och kan se lite olika ut på IB­skolorna. Inom programmet studeras sex uvalda äm­ nen från ämnesgrupperna språk, elevens modersmål, samhällsvetenskap, naturve­ tenskap, matematik samt konstnärliga äm­ nen. Därutöver läser alla de tre ämnena i IB:s kärna: ”Theory of knowledge” (ToK), ”Creativity, Action, Service” (CAS) samt specialarbetet "Extended Essay" – IB:s motsvarighet till svenska gymnasiepro­ grams projektarbete.

Vill du bli

• Individuellt alternativ riktar sig också till elever som inte har de godkända betyg som krävs för behörighet till ett yrkesprogram. Individuellt alternativ leder vidare till yrkes­ introduktionen ovan, någon annan fortsatt utbildning eller arbetsmarknaden.

Guldsmed?

Betygen bestäms till stor del av slutproven, vilka betygssätts av externa examinatorer. Muntliga examinationsformer samt vissa uppsatser och arbeten betygssätts internt av skolorna. Varje ämne betygssätts på en skala från 1 till 7.

Yrket och hantverket för dig som vill • Språkintroduktion är en utbildning som förverkliga konstnärliga talanger och fokuserar på att lära ungdomardina som nyligen anlänt till Sverige det svenska språket. Tan­ drömmar genom att skapa smycken. ken är att eleven sedan ska kunna gå vidare skola kan ha olika krav för att bli an­ till gymnasieskolan eller till någon annan Vår utbildning är en Varje av Sveriges finaste tagen. Majoriteten av IB­skolorna kallar utbildning. hantverksutbildningar. Kom till vår monter nr. C16:40 och prova på hur det känns! Välkommen!

Vill Hantverk du bli Guldsmed? Guldsmed Vill du bli

eleverna till test, och hur testerna ser ut varierar från skola till skola. Vänd dig till den skola du är intresserad av för att få mer information. Efter examen: Efter examen är du väl för­ beredd för studier på universitetsnivå och eftersom diplomet är godkänt över hela världen har du möjlighet att söka till college och universitet var du vill.

29 bageri • Programmet för hälsa, vård och omsorg • Programmet för samhälle, natur och språk • Programmet för skog, mark och djur • Individuella programmet: Individuella programmen vänder sig till dig som inte kan följa utbildningen på ett nationellt program. Du kan läsa mer om gymnasiesärskolan på www.skolverket.se

Läs mer om IB-programmet på www.ibo.org

GYMNASIESÄRSKOLAN Gymnasiesärskolan i Sverige är fyraårig, frivillig och vänder sig till ungdomar med utvecklingsstörningar. Det finns nio yrkes­ inriktade nationella program. Det finns också individuella program för elever som behöver en utbildning som är anpassad för de egna förutsättningarna. Programmen i gymnasiesärskolan är: • Programmet för administration, handel och varuhantering • Programmet för estetiska verksamheter • Programmet för fastighet, anläggning och byggnation • Programmet för fordonsvård och gods­ hantering • Programmet för hantverk och produktion • Programmet för hotell, restaurang och

Läs mer! WWW.GYANTAGNINGEN.SE Här hittar du länkar till alla skolor.

Vill du veta mer kom till vår monter

C05:41

Dackeskolan Mjölby Gymnasium

Yrket och hantverket för dig som vill förverkliga dina konstnärliga talanger och drömmar genom att skapa smycken. Vår utbildning är en av Sveriges finaste hantverksutbildningar.

Guldsmed?

Kom till vår monter nr. C:09-49 och prova på hur det känns! Välkommen!

Kontakt: Camilla.Wallin@edu.mjolby.se

Hantverk | Dackeskolan | Mjölby Tel: 0142-850 Yrket ochGuldsmed hantverket för dig30 som Gymnasium vill Kontakt: Camilla.Wallin@edu.mjolby.se förverkliga dina konstnärliga talanger och Tel: 0142-850 30 drömmar genom att skapa smycken. Vår utbildning är en av Sveriges finaste hantverksutbildningar.

Kom till vår monter nr. C16:40 och prova på hur det känns! Välkommen! Hantverk Guldsmed Foto: Svenskt skolfoto Dackeskolan Berga ärintresserad intresserad Bergaärärgymnasiet gymnasiet för för dig dig som som är Mjölby Gymnasium Foto: Caroline Lindqvist

avavhästar, ellerlantbruk! lantbruk! hästar,djursjukvård djursjukvård eller

Du går en praktisk utbildning som ger dig en yrkesexamen eller en mer teoretisk Kontakt: Camilla.Wallin@edu.mjolby.se Du går en praktisk utbildning som germed dig en yrkesexamen eller en Vi mer teoretiskäven utbildning som ger dig yrkesexamen högskolebehörighet. erbjuder Tel: 0142-850 30 utbildning som ger dig yrkesexamen med högskolebehörighet. Vi erbjuder även naturbruksprogrammet med natur- eller samhällsvetenskaplig profil. naturbruksprogrammet med natur- eller samhällsvetenskaplig profil. • På Berga är alla lärare behöriga och instruktörerna välutbildade. • På Berga är alla lärare behöriga och instruktörerna välutbildade. • Vi erbjuder boende på vårt internat och inackorderingsstall för elevers hästar. • Vi erbjuder boende på vårt NIU, internat och inackorderingsstall för elevers hästar. • Nationell idrottsutbildning, med elitsatsning inom ridsport. • Nationell idrottsutbildning, NIU, med elitsatsning inom ridsport. • Introduktionsprogram - Programinriktat individuellt val och Yrkesintroduktion. • Introduktionsprogram - Programinriktat individuellt val och Yrkesintroduktion. Tel 08 - 500 660 00 info.berga@sll.se www.bergagymnasium.se Tel 08 - 500 660 00 | info.berga@sll.se | www.bergagymnasium.se

Stockholms hotelloch restaurangskola Hos oss hittar du

Hotell och turismprogrammet - profil Ekonomi och management Hotell och turismprogrammet - profil Service och event Restaurang och livsmedelsprogrammet - inriktning Kök och servering Restaurang och livsmedelsprogrammet - inriktning Bageri och konditori

NYHET! Ekonomiprogrammet - profil Internationell besöksnäring www.stockholmshotellochrestaurangskola.stockholm.se Insta #stockholmhotellochrestaurangskola


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Gymnasiemässan i samarbete med Newsfactory

30

ANNONS

MÄSSINFORMATION

Välkommen till

Entré

23-25 november

ta

Mässkarta, utställare och mycket mer hittar du i Stockholmsmässans app! Finns både för iPhone och Android.

Pausy

GYMNASIEMÄSSAN

C01:08

C01:10 C01:10

SCENPROGRAM

Scen C01:20 C01:20

Torsdag 23 november

Fredag 24 november

Lördag 25 november

09:30 Hur gör du för att välja? Lär dig tekniken att göra ett skickligt val. 10:00 Jag lever min dröm. 10:30 Vad och var ska du plugga? Du bestämmer, ingen annan. Då måste du gå smart och systematiskt tillväga. 11:30 Studieteknik- olika sätt att lära sig 12:00 Jag lever min dröm. 12:30 Hur gör du för att välja? Lär dig tekniken att göra ett skickligt val. 13:30 Vad och var ska du plugga? Du bestämmer, ingen annan. Då måste du gå smart och systematiskt tillväga. 14:00 Jag lever min dröm. 14:30 Tror du på slumpen? Det gör jag. Låt mig därför visa hur du kan använda slumpen i ditt gymnasieval.

09:30 Hur gör du för att välja? Lär dig tekniken att göra ett skickligt val. 10:00 Jag lever min dröm. 10:30 Vad och var ska du plugga? Du bestämmer, ingen annan. Då måste du gå smart och systematiskt tillväga. 11:30 Tror du på slumpen? Det gör jag. Låt mig därför visa hur du kan använda slumpen i ditt gymnasieval. 12:00 Jag lever min dröm. 12:30 Studieteknik- olika sätt att lära sig 13:00 Vad och var ska du plugga? Du bestämmer, ingen annan. Då måste du gå smart och systematiskt tillväga. 14:30 Jag lever min dröm.

09:30 Hur gör du för att välja? Lär dig tekniken att göra ett skickligt val. 10:00 Jag lever min dröm. 10:30 Föräldrarna ska väl inte lägga sig i – eller? Så kan vi som föräldrar hjälpa på bästa sätt 11:30 Använd hjärnan, hjärtat och fötterna – då kan du göra det perfekta valet 12:00 Jag lever min dröm. 12:30 Studieteknik- olika sätt att lära sig 13:00 Föräldrarna ska väl inte lägga sig i – eller? Så kan vi som föräldrar hjälpa på bästa sätt 14:300 Jag lever min dröm. 15:00 Använd hjärnan, hjärtat och fötterna – då kan du göra det perfekta valet

UTSTÄLLARE

UTSTÄLLARE

UTSTÄLLARE

MONTER

UTSTÄLLARE

■ Globala gymnasiet ■ Grillska Gymnasiet ■ Grillska Gymnasiet ■ Guldsmed, Hantverksprogrammet Dackeskolan ■ Gullmarsgymnasiet ■ ■ Gustavsbergs Gymnasium ■ Gymnasieskolan Futurum ■ Gymnasieskolan Metapontum ■ Gymnasiesärskola ■ Hermods Gymnasium ■ ■ Hersby Gymnasium ■ Huddingegymnasiet ■ Husbyggarskolan - Rönninge Gymnasium ■ Hushållningssällskapets Naturbruksgymnasium ■ Hvilan Utbildning ■ Ingridskolan ■ ■ International IT College of Sweden ■ International School of the Stockholm Region (ISSR) ■ Internationella Engelska Gymnasiet

C06:44 C09:21 C09:29 C09:49 C13:53 C04:50 C07:64 C16:50 C07:37 C12:26 C11:51 C09:48 C04:63 C12:60 C14:50 C16:30 C12:36 C06:42

■ ■ IT-Gymnasiet ■ ■ JENSEN Education ■ ■ Johan Movingers Gymnasium ■ ■ Järfälla Gymnasium ■ Klara Södra Gymnasium Stockholm ■ Kristofferskolan ■ ■ Kulturama Gymnasium ■ Kungliga Svenska Balettskolan ■ ■ Kungsholmens gymnasium/Stockholms Musikgymnasium ■ Kungsholmens västra gymnasium ■ Kungstensgymnasiet ■ ■ Kunskapsskolan i Sverige AB ■ Kärrtorps gymnasium ■ LBS Kreativa Gymnasiet ■ Lilla Akademiens Musikgymnasium ■ ■ Lundsbergs skola ■ Make a change ■ Malgomajskolan - Lapplands bästa gymnasieskola ■ Marina Läroverket

MONTER

■ ■ Academedia Support AB ■ Alléskolan, Hallsberg ■ Anna Whitlocks gymnasium ■ Arbetsförmedlingen ■ Arlandagymnasiet ■ Atleticagymnasiet ■ Aviation Technical Training Linköping ■ Berga Naturbruksgymnasium ■ Bernadottegymnasiet ■ Blackebergs Gymnasium ■ ■ Bluechip Study USA ■ Bokenskolan, Lapplands Gymnasium ■ Bollerups Naturbruksgymnasium ■ Bromma gymnasium ■ BYN Stockholm Gotland ■ Campus Manilla Gymnasium ■ Chili Magazine Studentmedia ■ Consensum Sollentuna ■ Cybergymnasiet ■ Cybergymnasiet

C10:20 C15:50 C07:31 C02:34 C11:01 C13:45 C15:31 C14:48 C05:33 C08:35 C16:21 C15:50 C14:62 C06:40 C03:62 C03:60 C15:21 C09:08 C12:59 C12:64

■ Danderyds Gymnasium ■ ■ Dansgymnasiet ■ Designgymnasiet ■ ■ Didaktus ■ Dille Gård Naturbruksgymnasium ■ Djurgymnasiet Stockholm ■ ■ Drottning Blankas Gymnasieskola ■ EF Education First ■ Elektrikergymnasiet ■ Enskilda Gymnasiet ■ ESS-gymnasiet ■ Europaskolan Strängnäs ■ Explorius ■ Flygteknik Technical Training, Nyköpings gymnasium ■ Forshagaakademin AB ■ ■ Framtidsgymnasiet ■ Franska Skolans Gymnasium ■ ■ Fredrika Bremergymnasierna ■ ■ Fryshuset Gymnasium

MONTER C07:09 C04:46 C13:28 C12:21 C14:60 C05:10 C12:20 C16:20 C09:43 C05:18 C05:40 C13:49 C16:22 C16:10 C15:12 C10:11 C09:18 C09:51 C11:31

C02:30

C12:33

C02:32

C02

Kombinera idrott och högskoleförberedande studier! Vi välkomnar elever inom alla idrotter!

Stockholms Idrottsgymnasium är NIU-certifierad för: Tennis • Fotboll • Friidrott • Gymnastik • Bordtennis Handboll • Rugby • Badminton • Simning • Parkour

Välj mellan 3 högskoleförberedande program • Naturvetenskapsprogrammet • Samhällsvetenskapsprogrammet • Ekonomiprogrammet

En skola i centrala Stockholm

Adress: Roslagstullsbacken 35, 114 21 Stockholm Tel: 08 56 240 240

Läs mer om om oss på: www.idrottsgymnasiet.se

MONTER C12:11 C09:31 C03:45 C06:11 C10:25 C14:59 C03:09 C08:35 C08:45 C07:22 C11:02 C10:31 C08:34 C13:20 C05:17 C13:03 C02:30 C16:11 C15:59


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Gymnasiemässan i samarbete med Newsfactory

ANNONS

MÄSSINFORMATION

31

Garderob C02:01 C02:01

Restaurant Restaurant Burger Shop Bar and Coffee

Pausyta C02:02 C02:02

C03:01

C06:01

C05:01

C03:04

C07:01 C09:02

C07:02

C09:01

C07:09 C09:08

C03:11 C05:10

C03:09

C03:10

C05:11

C05:17 C05:18

C07:11 C09:10

C06:11

C09:11

C10:11

C09:18

C13:01

C11:01

C14:01

C13:03

C10:21

C07:20 C07:22

C15:01 C15:03 C15:05

Studie- och C03:38 yrkesvägledning

C07:31

C05:33

C03:38

C07:33

C06:33

2:34

C05:41

C08:36

C08:30

C03:41

C09:29

C16:11

C11:21

C12:20

C11:23

C07:37

C10:25

C11:29

C17:10

C16:20 C15:21 C16:22 C15:29

C16:21

C12:21

C13:20

C13:28

C12:26

C11:31

C10:31

C12:33

C12:36

C12:39

C08:43

C06:40 C06:42 C06:44

C15:12

C16:10 C15:11 C16:12

C14:20

C14:23

BLÅ GATAN C09:31

C08:45 C05:40 C05:42 C05:44

C10:26

C08:35

C07:35

C15:10 C14:11

C08:34

C05:43

C02:43

C08:31

C12:11

BLÅ GATAN

C09:21 C05:31

C11:11

GULA GATAN C10:20

C06:21 C06:23

C02:40

C11:02

C10:01

EÖ:01

LILA GATAN

GymnasieC03:10 antagningen

C03:45

Restaurant C Café

C14:31 C13:35

C12:31

C14:39

C16:30 C15:31 C16:38 C15:39

C16:31

C15:41

C16:41

ROSA GATAN C08:41 C09:40

C09:43

C08:49 C09:48

C10:41

C09:49

C02:42

C11:41

C12:40

C12:47

C13:45 C13:49

C14:40 C14:48

C14:49

C15:43

GRÖNA GATAN

C02:44 C02:46

C03:51

C04:46

C06:51

C04:50

C07:51

C09:51

C08:51

C10:51

C11:51

C12:51

C13:51

C12:59 C13:54

C13:53 C14:50

C15:50 C14:51 C15:58 C14:59

C16:50 C15:51 C16:58 C15:59

C17:40

RÖDA GATAN C03:60 C03:58 C03:62 C03:64

UTSTÄLLARE ■ ■ Maskinentreprenörerna AB ■ ■ MediaGymnasiet Nacka Strand ■ Midsommarkransens gymnasium ■ Mikael Elias Gymnasium ■ Motorsportgymnasiet (MSG) ■ Mälardalens Ridgymnasium ■ ■ Mälardalens Tekniska Gymnasium AB ■ ■ Nacka Gymnasium ■ Naturbruk.se ■ Nordiska Musikgymnasiet ■ Norra Reals gymnasium ■ ■ NTI Gymnasiet ■ Nynäshamns Gymnasium ■ Odenplansgymnasiet ■ P A Fogelströms gymnasium ■ ■ Peabskolan AB ■ ■ Plusgymnasiet ■ ■ Praktiska Gymnasiet ■ ■ Praktiska Gymnasiet ■ ■ Procivitas Privata Gymnasium AB ■ ■ Psykologigymnasiet ■ ■ Påhlmans Gymnasium ■ ■ Realgymnasiet

C04:63 C07:64 C07:60 C04:61

MONTER C14:23 C06:51 C06:21 C11:29 C02:40 C15:51 C08:51 C03:51 C14:01 C03:11 C05:43 C11:11 C03:64 C02:44 C05:42 C10:64 C09:11 C10:51 C14:20 C11:23 C05:11 C03:09 C12:31

C07:62 C07:68

C08:60

C08:62

UTSTÄLLARE

C09:62

MONTER

■ ■ Realgymnasiet ■ RgRh Stockholm ■ Riksgymnasiet för döva och hörselskadade ■ Riksäpplet, Hotell och restaurangskola ■ Rotarys Ungdomsutbyte ■ Rudbeck ■ ■ Rytmus ■ Rönninge Gymnasium ■ S:t Botvids Gymnasium ■ S:t Eriks Gymnasium ■ S:t Martins Gymnasium ■ Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket ■ Sjödalsgymnasiet ■ Sjöfartsgymnasiet ■ Sjölins Gymnasium ■ Sjömansskolan ■ ■ Skanskagymnasiet ■ Skolverket ■ Skyttbrinks gymnasium ■ Snitz Gymnasium ■ Solna Gymnasium ■ Sparre Gymnasium ■ Spånga gymnasium

C13:35 C06:23 C16:38 C10:60 C15:05 C09:01 C10:21 C04:61 C07:62 C07:33 C06:01 C13:01 C08:41 C15:58 C10:26 C14:51 C16:41 C02:38 C09:62 C13:54 C05:01 C15:10 C08:31

C10:60

C10:62 C10:64

C12:64

C12:60 C12:62 C14:62 C14:60

UTSTÄLLARE ■ ■ Stockholm Citygymnasium ■ Stockholm Science and Innovation School SSIS ■ Stockholms byggtekniska gymnasium ■ Stockholms Estetiska Gymnasium ■ Stockholms Hotell och restaurangskola ■ Stockholms Idrottsgymnasium ■ ■ Stockholms Internationella Restaurangskola ■ Stockholms Stift ■ ■ Stockholms Tillskärarakademis gymnasium ■ Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium ■ STS Student Travel Schools ■ ■ Svenska skolor utomlands ■ Sveriges Ridgymnasium ■ Sågbäcksgymnasiet ■ Södra Latins gymnasium ■ Teknik & Service Gymnasiet ■ Teknikföretagen ■ ■ Thoren Business School ■ ■ Thoren Innovation School AB ■ Thorildsplans gymnasium ■ Tibble Fristående Gymnasium ■ Tullinge Gymnasium

Välkommen till

MONTER C03:41 C08:43 C05:44 C03:58 C05:41 C14:40 C11:21 C15:29 C03:09 C08:36 C15:03 C14:11 C12:62 C08:49 C05:31 C13:51 C10:62 C12:40 C11:41 C08:30 C10:01 C07:60

C16:45

UTSTÄLLARE ■ Tumba Gymnasium ■ ■ Tyresö Gymnasium ■ Täby Enskilda Gymnasium ■ Täby Yrkesgymnasium ■ Vackstanäsgymnasiet ■ Wendela Hebbegymnasiet ■ Viktor Rydberg Gymnasium ■ WorldSkills Sweden ■ ■ Värmdö gymnasium vid Gullmarsplan ■ Värmdö Tekniska Gymnasium ■ Väsby Nya Gymnasium ■ Väsby Yrkesgymnasium ■ Xenter Botkyrka ■ Xenter Botkyrka ■ ■ Yrkesgymnasiet ■ ■ Yrkesplugget ■ Åva Gymnasium ■ Öknaskolan ■ Östra Gymnasiet ■ Östra Reals gymnasium

MONTER C08:62 C14:49 C09:10 C03:04 C14:31 C12:51 C12:39 C07:01 C07:51 C02:42 C07:02 C03:04 C07:68 C08:60 C12:47 C10:41 C09:02 C15:41 C09:40 C07:20

Utställarlistan per den 16 oktober 2017. Välkommen att besöka www.gymnasiemassan.nu för uppdaterad information.


Estetisk Samhälle Teknik

KOM PÅ ÖPPET H 6 dec, 22 US! ja & 23 apr n il Tit ta run tiv

SPEL, KOD, FOTO FILM/TV, JOURNALISTIK GRAFISK DESIGN ANIMATION lokaler oc åra härliga h möt och lärare elever .

BESÖK VÅRA LÄRARE OCH ELEVER I MONTER C06:51

WWW.MEDIAGYMNASIET.SE MediaGymnasietNackaStrand

jagarmg

MG_NackaStrand

Gymnasiemassan 2017