Page 1

INSPIRATION

FUNKTION, FART OCH FLÄRD PÅ ÅRETS

Allt för sjön

ANYTECH 1221 är inget för dig som inte vill synas. Bestyckad med 4 stycken Mercury motorer på vardera 400 hk och en toppfart på 70 knop erbjuder den något helt nytt. Kraften och storleken sätter den helt enkelt i en klass för sig.

Ännu är det ett par månader tills båten ska i sjön. Isen ligger fortfarande tjock och snön tung på kapellet. Då är det perfekt att tjuvstarta årets båtsäsong med ett besök på Nordens populäraste båtmässa, Allt för sjön. Här kan man hitta de nya prylarna, inspireras av hundratals båtar och kanske är det dags att byta upp sig till något nyare. TEXT: MICHAEL STENEMUHR

1


INSPIRATION

A

LLT FÖR SJÖN är

Nordens största publikmässa vilket innebär att här finns flera båtar, och mer kringutrustning än någon annanstans i Norden. Här finns allt från små ekor till stora lyxkryssare på 55 fot. Oavsett om du föredrar att långsamt puttra framåt i en snipa eller frestas av att utforska skärgården från sitsen på en vattenskoter eller ljudlöst glida fram över fjärden i en segelbåt så finner du ditt lystmäte här. Och för att få en bra inblick av vad vi har att förvänta oss så har jag tagit hjälp av Hanse Thorslund, projektchef för Allt för sjön. Vad tycker du präglar årets mässa?

- En stark och robust framtidstro, båtbranschen är nu inne i en expansiv fas och vi ser kraftiga försäljningsökningar på många ställen. Detta beror givetvis på flera faktorer, det låga ränteläget är givetvis en anledning, men vi ser också att allt fler får upp ögonen för allt det fantastiska som båtlivet har att erbjuda. Båtarna har skulle jag vilja säga blivit både bättre, roligare och kanske framförallt mer komfortabla, något som inte ska underskattas när vi tittar på kategorin nya båtköpare. - Med den bredd som vi erbjuder så har du som besökare möjlighet att på ett och samma ställe verkligen ta reda på vad det

HANSE THORSLUND projektchef på Allt för sjön. 2

är som du söker. Information och möjlighet att kunna jämföra en mängd olika båtmodeller på en och samma plats är ovärderligt när man vill komma vidare i sina tankar på att köpa båt. Är det fart, komfort eller kanske låg bränsleförbrukning som är det viktigaste? - En båt kan ju användas till så mycket, är den för transport, för fiske, för vattensport, eller kanske för fridfulla övernattningar i ytterskärgården. Med vårt stora utbud hittar du alltid en mängd båtar inom samma segment vilket ger dig den kunskap du behöver för att komma vidare. Var ser du att det växer snabbast?

- Fortfarande är det segmentet upp till åtta meter där vi ser den största tillväxten. Här ryms allt från enklare sportbåtar upp till trendiga komfortabla daycruisers som snabbt tar dig dit du vill. Men vi ser också en ökning av mer extrema specialanpassade båtar upp mot elva meter utrustade med tre utombordare för att snabbt kunna ta dig till vänner eller restaurangen ute i skärgården. Status har definitivt blivit en faktor. En värsting i den här divisionen är Anytech 1221 SPD. Utrustad med fyra Mercurymotorer levererar den 1600 hästar. En annan i samma segment är Buster Phantom. - Egentligen skulle man kunna säga att många fabrikanter har vridit upp både

MÄSSNYHETEN NORDSTAR 47 är den största hyttbåten i sitt slag och den största serietillverkade motorbåten från Finland någonsin. Den utmanar lyxiga flybridgebåtar genom att erbjuda samma komfort men i ett mer lätthanterligt format.


INSPIRATION

AQUADOR 35 AQ. Aquador kallar designen ”let nature in”, vilket är en hyllning till nordiska traditioner med att leva nära naturen. Designen följer den rådande internationella trenden med allt kantigare båtar med stora innerutrymmen och väldiga ljusinsläpp tack vare många glasytor och öppningsbara luckor.

SVERIGEPREMIÄR FÖR SWAN 50 50 fot av elegans med extrema fartresurser är kanske det enklaste sättet att beskriva nya Swan 50. Byggd helt i kolfiber utgör den en mycket svårslagen kombattant. 3


INSPIRATION BUSTER PHANTOM. Största, tuffaste Bustern någonsin. Att i topphastighet köra Buster Phantom, med sina dryga 9 meter i längd och totalt 700 dubbelmonterade Yamaha hästkrafter, ger dig känslan av att flyga utan vingar.

NYA MAREX 310 SUN CRUISER kombinerar sociala däcksytor med smarta detaljlösningar i en ljus och rymlig interiör. Marex har en smidig kapellanordning som täcker hela båten på under en minut.

4

VÄRLDSPREMIÄR! GALEON 360 FLY erbjuder tre kabiner och sex fasta kojplatser, fina sällskapsutrymmen och utgång till skarndäck direkt från förarplatsen via en skjutdörr.


INSPIRATION

HOC 33P erbjuder revolutionerande utseende med all information samlad på en 29 tums skärm och i ett antal knappar på ratten.

komfort och exklusivitet ett snäpp. Bra exempel här är Axopar och XO boats som båda visar nyskapande komfortabla båtar med nytänkande design. - Sen vill jag gärna slå ett slag för det som händer på tekniksidan, där vi idag får alltmer integrerade system. Världspremiären HOC 33P Cruiser från HOC Yachts i Visby är ett bra exempel på detta. På samma sätt som i en Tesla så är alla funktioner och all information samlad på en välvd 29-tums skärm och i ett antal knappar på ratten. Ipad och smartphone är givetvis också integrerat i instrumentpanelen. Båten är också utrustad med en helt ny botten, Petestep, som ger lägre friktion, bekvämare gång och därigenom också lägre bränsleförbrukning. Sen så har vi ju vår avdelning med de riktigt stora båtarna som alltid drar mycket uppmärksamhet till sig. Där hittar man i år bland annat det allra senaste från Princess, Nimbus, Saga, Marex, Grandessa och Windy. Största motorbåt stoltserar Nordstar 47 med.

Segling, vad säger du om det Hanse, du som är kappseglare och tillika världsmästare?

- Då måste jag få börja att nämna Swan 50, mässans exklusivaste segelbåt helt byggd i kolfiber. Ett fantastiskt kvalitetsbygge med unik inredning som måste ses på plats! Sedan klappar kanske mitt hjärta också lite extra för Ker 40+ som är en riktig fullblodskappseglingsracer. Vi satsar i år på en racinginspirerad avdelning där vi visar en massa fina trailerbara segelbåtar som MC 31, Farr 280 och Diva 24 för att bara nämna några. Sedan kommer Sailforum, vår kunskapsscen att vara välfylld med spännande och inspirerande seminarier. Det blir helt enkelt mer segling i år. Vi har också en hel avdelning som tar upp alla aspekter när det gäller chartersegling. - Här finns destinationer, charterbolag och andelsägande, något som är på stark frammarsch. Charterseglingen växer rejält och blir ett allt populärare alternativ då det gäller att resa med hela familjen eller företaget.

VÄRLDSPREMIÄR FÖR HOC 33P Svenska HOC Yachts producerar båtar med smarta innovationer som gör båtlivet enklare. HOC 33P har bland annat en helt ny patenterad botten som ger lägre friktion och därigenom bättre bränsleförbrukning.

5


INSPIRATION

MC31. Nya MC31 är uppföljare och lillasyster till framgångsrika MC38. En trailerbar high performance grand prix-racer.

SVERIGEPREMIÄR! WINDY 46 CHINOOK. Windy 46 Chinook är den största serieproducerade motorbåten som byggs i Sverige. Den utmärker sig med sin stora cockpit med plats för många vänner runt bordet. Under däck finner vi tre generösa kabiner och två badrum. Stort pentry med hög standard för den matglade samt en dinette.

ALLT FÖR SJÖN 4-12 MARS STOCKHOMSMÄSSAN ÖPPETTIDER: Lördag-söndag 4-5 mars kl 10-18 Måndag-torsdag 6-9 mars kl 11-19 Fredag 10 mars kl 11-20 Lördag-söndag 11-12 mars kl 10-18 ENTRÉPRISER ONLINE: Vuxen: 160 kronor. Vuxen 2 dagar: 200 kronor. Barn 12-17 år: 60 kronor. Barn 7-11 år: 30 kronor. Familj (2 vuxna + 2 barn 7-11 år): pris 330 kronor. OBS! Barn under 12 år endast i vuxet sällskap. MER INFORMATION: alltforsjon.se

KAWASAKI SX-R. Kawasaki lanserar SX-R, en fyrcylindrig tuffing med imponerande 152hk. Snabbaste accelerationen i klassen bland de massproducerade ståmaskinerna. Bränslevolym på 23 liter och tjänstevikt på endast 250kg.

- Eftersom man redan är på sjön så tycker vi att det är väsentligt att också ha en egen sportfiskeavdelning. Där du kan handla det senaste, prova på att göra dina alldeles egna drag och sedan testa dem i vår nya kastbassäng. Här kommer också Mojo boats att presentera sina läckra fullutrustade fiskebåtar. CLASSIC BOAT SHOW bjuder i år också på några riktigt gamla godingar. Temana är två, Plastic Fantastic med alla de kära gamla båtarna från den tid på plasten slog igenom och ett Seglingstema där man startar från den enklaste seglingskanoten och låter oss följa utvecklingen framåt. På en så stor mässa som Allt för sjön så ska givetvis barnen också ha sitt. Nytt för i år är Piratvärlden, där kapten Svartskägg och hans pirater härskar på sitt skepp. - Här kommer det att finnas massor för barnen att hitta på. På helgerna blir det

teaterföreställning två gånger om dagen där barnen kan delta i härliga äventyr och sista helgen bjuds det tillsammans med Vildmarksmässan på en riktig skattjakt. Sen tycker jag också att man bör hinna med ett besök i vår riktiga ubåt Malen. Här kan du träffa ubåtskaptenen Lasse Schmidt och åka med på en spännande virtuell undervattensresa. – VATTENSPORT VÄXER så det knakar. SUP går fortfarande starkt och för den som vill prova på så finns möjligheten i vår 300 kvm stora aktivitetsbassäng där du kan testa allt från SUP-yoga till minikajaker. - Det finns förstås ännu mer att berätta så det bästa är att komma hit, uppleva sommarkänslan och kickstarta båtsäsongen. Kom med hela familjen eller en kompis. Båtlivet är roligare tillsammans och båtfolket gillar att vara sociala, avslutar Hanse Thorslund. ✤

XO CRUISER. Daycruiser med aluminiumskrov och motorisering upp till 2 x 350hk. Solbädd i aktern som enkelt förvandlas till wetbar med grill, kylskåp och handfat. Centrerad förarplats, gasdämpade stolar och dubbla 12” plottrar. 6

Allt för sjön 2017 - redaktionell  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you