Page 1

Kelepelő

MuravidĂŠki magyar gyermeklap 2017/10 XII/14.


A LEGSZEBB AJÁNDÉK DEN ÉVBEN Ő TETTE FEL A CSILLAGOT A FA TETEJÉRE. AZTÁN AMIKOR ELMENT, MEGHAGYTA, HOGY EZENTÚL MINDIG VALAKI OLYAT KÜLDJENEK A DÍSZÉRT, AKI EGYEDÜL TÖLTI A KARÁCSONYT – MONDTA, MAJD ÁTADTA A „KEDVES KELEP ELEK! SZERETETTEL MEGHÍVUNK A KÖCSILLAGOT. ELEKET NAGYON MEGHATOTTA, HOGY AZ ZÖS KARÁCSONYFA-DÍSZÍTÉSRE. VÁRUNK DECEMBER ERDEI ÁLLATOK GONDOLTAK RÁ. HISZEN AZ Ő CSALÁD24-ÉN A FENYŐNÉL. JA A MESSZI AFRIKÁBAN VAN, ÍGY VALÓBAN EGYEDÜL UTÓIRAT: SZERETNÉNK, HA IDÉN TE HOZNÁD EL A FÉNYTÖLTÖTTE VOLNA AZ ÜNNEPET. LŐ CSILLAGOT, AMI A FA CSÚCSÁRA KERÜL. KERESD A VASÁRNAP REGGEL CSŐRÉBEN A CSILLAGGAL REPÜLT DÍSZT A BAGOLYNÁL. A FENYŐHÖZ. AZ ÁLLATOK MÁR DÍSZÍTETTÉK A FÁT, BARÁTI ÜDVÖZLETTEL: AZ ERDŐ LAKÓI” MIKÖZBEN KARÁCSONYI DALOKAT ÉNEKELTEK. ELEKET MELEG BARÁTSÁGGAL FOGADTÁK. AMIKOR A FA ELELEKET MEGLEPETÉSKÉNT ÉRTE A MEGHÍVÁS, ÉS KÉSZÜLT, AZ ERDŐ ÖSSZES LAKÓJA KÖRBEÁLLTA, ÉS AZ IS, HOGY ŐT BÍZTÁK MEG A CSILLAG ELVITELÉVEL. KÍVÁNCSISÁGA EZÚTTAL SEM HAGYTA NYUGODNI. MÉG MINDENKI BOLDOG KARÁCSONYT KÍVÁNT A MÁSIKNAK. ELEK PEDIG TUDTA, HOGY A LEGSZEBB AJÁNDÉK, AMIT AZNAP ELREPÜLT A BAGOLYHOZ, HOGY KIKÉRDEZZE IDÉN KAPHATOTT, AZ A GONDOSKODÁS ÉS A SZERETET. A CSILLAG TÖRTÉNETÉRŐL. – A CSILLAGOT AZ ERDŐ UTOLSÓ MEDVÉJE HAGYTA RÁNK, AKI NAGYON MAGÁ(ak) NYOS VOLT – KEZDTE A BAGOLY. – AMÍG ITT ÉLT KÖZTÜNK, MINAZ ERDŐ ÁLLATAI A KARÁCSONYT MINDIG EGYÜTT ÜNNEPLIK. IDÉN ELEK IS MEGHÍVÁST KAPOTT, PEDIG Ő NEM IS VOLT AZ ERDŐ LAKÓJA. A MEGHÍVÓBAN EZ ÁLLT:

Muravidéki magyar gyermeklap

Megjelenik havonta egyszer a Népújság mellékleteként. Kiadja a Magyar Nemzetiségi Tájékoztatási Intézet, Lendva Igazgató: Tomka Tibor Felelős szerkesztő: Király M. Jutka Illusztrációk: Abraham Klaudia Szerkesztőség: a Népújság szerkesztősége Cím: Fő utca 124., 9220 Lendva, Szlovénia, tel.: 02/5776-180, e-mail: ifi@nepujsag.net A Kelepelő az SzK Oktatási, Tudományos, Kulturális és Sportminisztériuma támogatásával jelenik meg.

2

K e l e p e l ő 2 0 17. d e c e m b e r 14 .


Muravidéki ABC

Gy

Gyertyános – Gyertyános egy nagyobb muravidéki falu. Lendvától körülbelül öt kilométerre fekszik a Lendva–Muraszombat főútvonalon. Magyar és szlovén anyanyelvűek lakják. A faluban óvoda és iskola is van. Itt szervezik meg a Málénapot.

H

Hadik Mihály – Legendás történelmi személy, hős. Több mint 400 évvel ezelőtt Lendván a törökök ellen harcoló csapatok kapitánya volt. A legenda szerint a vár domboldalán esett el. Holtteste – múmiája – üvegkoporsóban van a Szentháromság-kápolnában a Lendva-hegyen.

I

Irka – A füzet neve szép muravidéki tájszólásban. Tehát: papírlapokból készült tárgy, amibe írunk, rajzolunk. Három fő fajtája van: sima, kockás és vonalas. Két mérete ismert: kis(irka) és nagy(irka). Régen a teljes magyar nyelvterületen irkának hívták a füzetet.

Mit tanultál meg? Válaszolj három kérdésünkre! Ha figyelmesen elolvastad, bizonyára könnyen megbirkózol vele. Melyik faluban van óvoda és iskola Lendva környékén?

Kik ellen harcolt Hadik Mihály?

Mi az irka általánosabb neve?

A helyes megfejtést küldd el postán a Kelepelő szerkesztősége, Fő utca 124., 9220 Lendva, illetve e-postán az info@nepujsag.net címre „Kelepelő” jelzéssel 2018. január 12-ig. Valakire meglepetés-nyeremény vár! Az előző ABC helyes megfejtései: a Feketeerdőben, fumu, Göntérháza. A helyes megfejtést beküldők közül a szerencse Ošlaj Ana muraszombati olvasónknak kedvezett. A nyereményt szerkesztőségünkben veheti át. K e l e p e l ő 2 0 17. d e c e m b e r 14 .

3


Karácsonyi ajándékozás – mit illik, mit nem? Biztosan sokszor mondták már nektek, milyen fontos a szép viselkedés, ezért tudnotok kell, hogy mikor mit illik és mit nem. A karácsonyi ajándékozás kapcsán összegyűjtöttük számotokra a legfontosabb illemszabályokat. Az első és legfontosabb szabály, hogy amikor valakitől ajándékot kapsz, azt illik megköszönni és azonnal megnézni. Tehát csomagold ki és nézd meg! Ha ruhát kaptál, akkor legalább próbáld magad elé, ha könyvet, lapozgasd egy kicsit.

Előfordulhat, hogy nem tetszik az ajándék. Ilyenkor ne add vissza és ne is dobd félre, ne sértsd meg az ajándékozót azzal, hogy kimutatod nemtetszésedet. Köszönd meg és értékeld a gesztust, hogy gondolt rád.

Ne dobd félre, miután megnézted. Illik szépen eltenni. A hanyagul ledobott ajándék ugyanis sérti az ajándékozót.

Nem csak a fa alá pakolt dolgok okoznak örömöt. Viselkedésed, kedvességed éppen olyan fontos.

Az ajándékot nem illik továbbadni.

Ne felejts el boldog karácsonyt kívánni!

4

K e l e p e l ő 2 0 17. d e c e m b e r 14 .


Karácsonyfa

K e l e p e l ő 2 0 17. d e c e m b e r 14 .

Bálint és Anna feldíszítik a karácsonyfát. Segíts nekik te is! A szaggatott vonalakon rajzold át a díszeket! Használj színes filctollakat!

5


KUKTA

Narancsos joghurttorta A következő recept egy finom desszert a karácsonyi ünnepekre. Az elkészítéséhez kérj segítséget!

Készíts karácsonyfadíszt! Amire szükséged lesz: különböző színű vagy akár egyszínű szalagok, egy darabka faág, de ha van otthon fűszerfahéjból egy rúd, az még jobb. A színes szalagokat vágd egy centiméteres különbségekkel egyre kisebbekre. Nincs más dolgod, mint felkötözgetni ezeket a faágra. Kezdd a legrövidebbel, haladj fentről lefelé. Ezt a díszt maradék anyagokból is elkészítheted. Ugye, milyen egyszerű?

Hozzávalók: 2 dl tejszín 3 narancs 4 dl natúr joghurt 4 evőkanál zselatinpor 4 teáskanál cukor vagy édesítőszer A díszítéshez 2 narancs fél csomag háztartási keksz kevés vaj A tejszínből verj kemény habot és tedd félre. A joghurtot keverd habosra a cukorral. A narancsok levét facsard ki és keverd össze egy deci vízzel. Egy kis tűzálló edénybe szórd bele a zselatinport és öntsd rá a narancsos levet. Tíz percig hagyd állni. Ezután nagyon kis lángon melegítsd állandóan kevergetve folyósra. Ha már nem forró, keverd a joghurthoz. Végül forgasd bele a tejszínhabot és az egészet öntsd bele egy műanyagfóliával bélelt tortaformába. A kekszet daráld le és keverd össze az olvasztott vajjal. A torta tetejét fedd be a vajas keksszel, majd a hűtőszekrényben dermeszd meg. Tálalás előtt borítsd ki a formából egy tálra, hogy a kekszes keverék az aljára kerüljön. Díszítsd narancsszeletekkel.

6

K e l e p e l ő 2 0 17. d e c e m b e r 14 .


FILMAJÁNLÓ

Paddington 2.

Segíts Eleknek

Mindenki kedvenc macija, Paddington végre újra visszatér! A kismackóra most is nagy feladat vár: közeleg imádott nagynénje, Lucy századik születésnapja, ezért méltó ajándékot kell kerítenie neki. Amikor rábukkan egy különleges könyvre, azonnal tudja, hogy az az igazi. És mivel a könyv nincs ingyen, hősünk furábbnál furább munkákat vállal el, hogy megvehesse. Ám ekkor a könyvet ellopják, és Paddingtonra, no meg családjára, Brownékra vár, hogy leleplezzék a gaz tolvajt.

OLVASD EL! Mauri Kunnas:

A legeslegszebb karácsonyi ajándék Hohó, a karácsony az év legnagyszerűbb időszaka, nem igaz? Így volt ez Mancsfalván is, ahol gyerekek boldogan bontogatták az ajándékokat. Mindenki, kivéve Norbit, aki még a két teherkocsi ajándéknak sem tudott örülni. De akkor történt egy különleges dolog: Süvegesbak úr, Mancsfalva leghíresebb alvajárója azt álmodta, hogy ő a Mikulás segédje, úgyhogy Norbi ajándékát széthordta a faluban. Norbinak pedig véletlenül olyan ajándékot hozott, hogy a fiú végre elkezdett mosolyogni… Ajánlja: Farkaš Brigita könyvtáros K e l e p e l ő 2 0 17. d e c e m b e r 14 .

7


Találós kérdések Hóból van a lába, répából a szája. Amíg itt a tél, senkitől se fél.

Mikor lehet a vízen száraz lábbal átmenni?

(hóember)

Melyik tél a leghosszabb?

Kérlelő Kedves fenyő, kérve kérünk, Karácsonykor légy vendégünk! Engedd, hogy felöltöztessünk, fénylő gyertyákkal díszítsünk!

(ha befagy)

Lurkók körbe táncoljanak, díszeiden ámuljanak. Köszöntsenek új énekkel, öröm-osztó csengettyűkkel.

(a kötél) Földre esem, de nem fáj minden gyerek engem vár. (a hópehely)

Fogi Színház

Melyik karó véd a hideg ellen? (a takaró) Melyik ács ehető? (a kalács) Melyik ember a legidősebb? (a december) Melyik csap olvad el a melegben?

Varjú károg Varjú károg, fúj a szél, Esik a hó, itt a tél. Jaj, de nagyon hideg van, Ropog a hó alattam. Vígan csúszik a kis szán, Most örülünk igazán!

Havazik

Ha-ha-ha havazik, He-he-he hetekig, Hu-hu-hu hull a hó, Hi-hi-hi jaj de jó!

(a jégcsap)

Knjižnica – Kulturni center Lendava – Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ

Notranja organizacijska enota za umetnost, kulturo, gledališko dejavnost in dejavnost kulturnega kreativnega sektorja Művészeti, kulturális, színházi tevékenységi és kreatív kulturális ágazati belső szervezeti egység

8

Trg Györgya Zale – Zala György tér 1., 9220 Lendava – Lendva T: +386(0)2 577 60 22 • F: +386(0)2 577 60 34 • W: www.kkl.si • E: gledalisce@kkl.si

K e l e p e l ő 2 0 17. d e c e m b e r 14 .


GALAMBPOSTA

Kedves gyerekek! Bizonyára már mindannyian nagyon várjátok a karácsonyt. Erről árulkodik az a sok szép rajz és alkotás is, amiket nekünk küldtetek. Reméljük, hogy az ünnepeket nagy örömben töltitek és a kívánságaitok teljesülnek! De ne felejtsétek el, hogy a karácsony elsősorban nem az ajándékokról szól, hanem a szeretetről, az egymásra figyelésről. Örüljetek, hogy a családotokkal együtt ünnepelhettek! Boldog karácsonyt kívánunk mindannyiótoknak!

Bódis Júlia Panna, Pártosfalvi KÁI, 3. osztály

Horvat Melani, Dobronaki KÁI

Kuhar Iva, Pártosfalvi KÁI, 3. osztály

A Pártosfalvi Kétnyelvű Óvodában Gerenčér Szilvija karácsonyi mézeskalácsos műhelyt tartott, melyre a gyerekek szülei is ellátogattak.

K e l e p e l ő 2 0 17. d e c e m b e r 14 .

9


GALAMBPOSTA

A karácsonyról

Breznik Pika, 2. Számú Lendvai Óvoda, 4 éves

Emlékszem, tavaly nagyon vártam a karácsony estét, hogy a fát feldíszíthessem, mert az csudajó dolog. A finom vacsora már illatosan gőzölgött és nagyon éhes is voltam. Szépen feldíszítettük a fát. Ünnepi hangulatban megvacsoráztunk, utána megmosakodtunk, majd a testvéreimmel bevonultunk anyu szobájába. Nevetgéltünk és izgultunk. Kis idő után a húgom és a bátyám türelmetlenkedése miatt lesiettünk a fához, és már ott volt a sok-sok szép ajándék. Nagyon izgi volt, a bátyám és én telefonos órát kaptunk, amire már nagyon vágytunk. A húgom pedig egy mágneses táblát kapott, amire lehetett írni. Mindannyian elégedettek és boldogok voltunk. Jó, hogy van karácsony, szerintem nem csak az ajándékok számítanak, hanem az is, ahogy várakozunk, számoljuk a napokat. Az is érdekes, hogy a garázsból előkerül a karácsonyfa, és nem is mi tettük oda. Bürmen Mateo, Dobronaki KÁI, 4. osztály

Sara, Flóra, Kaja, Miša, Lara, Samuel, Peti, Luci, Balázs, Tia, 1. Sz. Lendvai KÁI, 3. osztály

10

Nika, Nejc, Tay, Taya, Nick és Marko, Dobronaki KÁI, 2. osztály K e l e p e l ő 2 0 17. d e c e m b e r 14 .


GALAMBPOSTA

Miért szeretjük a telet és a decembert?

Zver Aljoša, 1. Sz. Lendvai KÁI, Gyertyánosi Tagiskola

Tüske Leona, Göntérházi KÁI, 1. osztály K e l e p e l ő 2 0 17. d e c e m b e r 14 .

Azért szeretem a karácsonyt, mert jön a Jézuska és ajándékot kapunk. Nagyon jó, hogy esik a hó és lehet hóembert építeni. Szeretem a karácsonyfát is feldíszíteni. (Kepe Tija) Nekem a legszebb a karácsonyban, hogy a családommal együtt díszítjük a karácsonyfát. (Hančik Tyan) Karácsonykor nemcsak az ajándék nagy öröm, hanem az is, hogy jókat lehet enni. (Car Vito) Karácsonykor nagyon szép a templom és az utcák is. (Ristič Fiona) Szeretem a decembert, mert anyuval muffint sütünk, segítek neki sütni is, meg enni is. (Horvát Melani) Jó dolog, hogy ajándékot kapok és süteményillat van otthon. (Kustec Žiga) Szeretek ajándékot kapni, a vacsora is ünnepi és a fát feldíszíteni csodálatos mulatság. (Kralj Kaja) Szeretem a süteményeket, és ünnepkor az sok van! (Magdič Lana) Szeretem, hogy az egész család együtt van, és sokat nevetünk, amikor a fát díszítjük. (Cipot Andreja) Az a legjobb a télben, hogy esik a hó és sok az ünnep. (Varga Brina) Szeretem a Mikulásvárást. Az egész család megy a templomba és várjuk a Mikulást. Szép, hogy együtt vagyunk. (Koren Tija) A Dobronaki KÁI 4. osztályos tanulói

Prša Sofia, Göntérházi KÁI, 1. osztály

Szép Ferike, 2. Számú Lendvai KÁI

11


KELEP-ECSET GALÉRIA

Vučko Ema, 2. Számú Lendvai Óvoda, 5 éves

Kelepelő, 2017. december 14.  
Kelepelő, 2017. december 14.  

A Népújság gyermekmelléklete

Advertisement