Page 1

Kelepelő

MuravidĂŠki magyar gyermeklap 2019/8 X/24.


A REJTÉLYES GOMBÓC ELEK REGGEL ARRA ÉBREDT, HOGY NAGYON FURCSÁN ÉRZI MAGÁT. AZ EGYIK PILLANATBAN FÁZOTT, A MÁSIKBAN MELEGE VOLT, A HASA PEDIG NEM KÍVÁNTA A REGGELIT. DE AZ VOLT A LEGIJESZTŐBB, HOGY AZ ÉJSZAKA FOLYAMÁN EGY GOMBÓC KERÜLT A TORKÁBA. KÖHÖGÖTT, KRÁKOGOTT, HÁTHA A KÉRETLEN VENDÉG KIUGRIK, DE AZ CSAK NEM MOZDULT SEMERRE. – MI TÖRTÉNIK VELEM? HOGY KERÜLT BELE EZ A VALAMI A TORKOMBA, ÉS FŐLEG HOGYAN FOG KIJÖNNI? – ELEK HOSSZASAN TÖPRENGETT, DE VÉGÜL BELÁTTA: NINCS MIT TENNI, EL KELL MENNIE AZ ORVOSHOZ, DR. KUVIK RENDELŐJÉBE. AZ ORVOSI RENDELŐ VÁRÓTERMÉBE LÉPVE ELEK ELKEZDETT IZGULNI, MAGA Muravidéki magyar gyermeklap SEM TUDTA, Megjelenik havonta egyszer a Népújság mellékleteként. Kiadja a Magyar Nemzetiségi Tájékoztatási Intézet, Lendva MIÉRT. – MÉG KIS Igazgató: Tomka Tibor Felelős szerkesztő: Király M. Jutka GÓLYA VOLTAM, Illusztrációk: Abraham Klaudia Szerkesztőség: a Népújság szerkesztősége AMIKOR UTOLJÁCím: Fő utca 124., 9220 Lendva, Szlovénia, tel.: 02/5776-180, RA ITT JÁRTAM e-mail: ifi@nepujsag.net A Kelepelő az SzK Oktatási, Tudományos, Kulturális – EMLÉKEZETT, és Sportminisztériuma támogatásával jelenik meg. 2

AMINT MEGÉREZTE A JELLEGZETES ILLATOT. – KÉREM A KÖVETKEZŐT! – SZÓLT EGY HANG BENTRŐL. ELEK BELÉPETT A VIZSGÁLÓBA, DE MOST MÁR A SZÍVE IS A TORKÁBAN VOLT, KÖZVETLENÜL A GOMBÓC ALATT. – NEM KELL FÉLNI, CSAK MONDD EL, MI A PROBLÉMA – SZÓLT KEDVESEN A DOKTOR, LÁTVA, MENNYIRE MEG VAN SZEPPENVE GÓLYA. – EGY GOMBÓC NŐTT A TORKOMBA – VÁLASZOLT ELEK REMEGŐ HANGON. AZ ORVOS ELMOSOLYODOTT: – NYISD CSAK NAGYRA A CSŐRÖD, HADD LÁSSAM! – AZ ORVOS MEGVIZSGÁLTA, MAJD ÍGY SZÓLT: – ELEK, NEKED BEGYULLADT A TORKOD ÉS LÁZAS VAGY. FELÍROK EGY SZIRUPOT, HOGY MEGGYÓGYULJ, MEG C-VITAMINT, HOGY EGÉSZSÉGES IS MARADJ! VÁLTSD KI ŐKET! – ELEK MEGKÖNNYEBBÜLT, SZINTE ÉREZTE, AHOGY A SZÍVE VISSZAPOTTYAN AZ EREDETI HELYÉRE. ÉS MÁR ÉPPEN ELKÖSZÖNT AZ ORVOSTÓL, AMIKOR AZ MÉG UTÁNA SZÓLT: – ELEK! HA REGGEL ZÚZMARÁS A MEZŐ, AKKOR A KABÁT KÖTELEZŐ! – FELÖLTÖZÖM RENDESEN! – ÍGÉRTE GÓLYA. Ke l e p e l ő 2 019 . o k tó b e r 24 .


Bölcs Bagoly a feltalálókról Bölcs Bagoly mostantól több részben bemutat néhány világhírű magyar feltalálót. Kik azok, akik a világnak például a gyufát, a golyóstollat, a hűtőszekrényt, a színes televíziót, a számítógépet, a C-vitamint adták?

Szent-Györgyi Albert és a C-vitamin A C-vitamin felfedezője Szent-Györgyi Albert orvos és kutató. Budapesten született 1893. szeptember 16-án. A legenda úgy tartja, hogy egyáltalán nem kedvelte a paprikát, a világhírnevet mégis ez a zöldség hozta el számára. Felesége a tízóraijához mindig csomagolt egy paprikát, ám a tudós ezt, ahelyett, hogy elfogyasztotta volna, vizsgálni kezdte és egy nagyon értékes anyagra bukkant. A C-vitamin felfedezéséért 1937-ben Nobel-díjat kapott. Élete utolsó két évtizedét a rákkutatásnak szentelte. Amerikában halt meg 1986. október 22-én.

Mit tanultál meg?

Válaszolj három kérdésünkre! Ha figyeltél Bölcs Bagolyra, bizonyára könnyen megbirkózol velük. Mi volt Szent-Györgyi Albert szakmája?

Melyik zöldségben fedezte fel a C-vitamint?

Milyen díjat kapott a felfedezésért?

A helyes megfejtést küldd el postán a Kelepelő szerkesztősége, Fő utca 124., 9220 Lendva, illetve e-postán az info@nepujsag.net címre „Kelepelő” jelzéssel 2019. november 18-ig. Valakire meglepetés-nyeremény vár! Bölcs Bagoly előző feladványának helyes megfejtései: Bíró László József; 1938-ban; az automata sebességváltó, a golyósdezodor, illetve a csiptetős függönytartó. A helyes megfejtést beküldők közül a szerencse Kiss Boriskának, a Pártosfalvi KÁI tanulójának kedvezett. A nyereményt az iskolában veheti át. Ke l e p e l ő 2 019 . o k tó b e r 24 .

3


Labirintus

Makk-emberke MAKKOT SZEDTEM TÖLGY ALATT, GYORSAN TELT A NAGY KALAP. TUDTAM ÉN MÁR ELŐRE, MIT CSINÁLOK BELŐLE: KUTYÁT, MACSKÁT, GÓLYÁT, DARUT, ZSIRÁFOT IS, HOSSZÚ NYAKÚT, CSACSIT, LOVAT, BOCIT, KECSKÉT, S A VÉGÉN EGY – MAKK-EMBERKÉT... MAKKBÓL LESZ A HASA, FEJE, GYUFASZÁLBÓL LÁBA, KEZE... MAKK-KALAP LESZ A KALAPJA, HOGY NE FÁZZON A KOBAKJA...

Találós kérdések Sünilabda, zöld a színe,

Hol vizet önt, hol havat hint,

ősszel pottyan le a fűbe.

hol jeget szór fejedre,

Benne barna golyó lapul,

s elszáll – pedig szárnya sincs –

nagyot pattan, hogyha gurul.

nyugatra, keletre.

Mi az? ............................................

Mi az? ............................................

4

Olvasd el a verset, majd keresd meg benne az összes „A” betűt és karikázd is be őket pirossal! Most keresd meg az „E” betűket is, azokat húzd alá kékkel! Melyikből van több? Számold meg őket! Ke l e p e l ő 2 019 . o k tó b e r 24 .


Díszes őszi levelek

Rengeteg színes levelet lehet szedni az őszi napokon. Most egy aranyos ötletet mutatunk a lepréselt levelek felhasználására. Hozzávalók: • Préselt levelek • Tempera • Papír süticsipke vagy egy régi csipketerítő • Ecset vagy szivacs

Az összegyűjtött leveleket helyezd itatós- vagy újságpapírok közé szépen egyenletesen kisimítva. Ezután egy nagyobb súlyt helyezz rájuk, például könyveket, majd várj 3–4 napot. Aztán fogj egy levelet, helyezd egy alátétre, majd illeszd rá a mintát, például a csipketerítőt. Egyenletesen vidd fel a festéket a szivaccsal, majd vedd le a mintát. A kész leveleket felfűzheted girlandnak vagy ragaszd őket kartonpapírra és rakd képkeretbe. Mutatós és egyszerű díszeket készíthetsz.

Ke l e p e l ő 2 019 . o k tó b e r 24 .

5


A kabátom részei Itt az ősz, hidegebbek a reggelek és lassan már vastagabb kabátot kell húznunk. De vajon tudod-e, milyen részei vannak a kabátodnak? Karikázd be azokat a szavakat, amiket eddig nem ismertél!

6

Ke l e p e l ő 2 019 . o k tó b e r 24 .


FILMAJÁNLÓ KUKTA

Felhőtorta Hozzávalók: • 1200 g natúr krémsajt • 4 tojás • 2 citrom reszelt héja • 2 evőkanál citromlé • 2 ek. cukor • 1 tk. vaníliakivonat Így készítsd el: Egyszerűen keverd össze alaposan a hozzávalókat egy nagy tálban. Majd egy tortaformát kenj ki zsiradékkal, aztán lisztezd ki. Töltsd bele a tésztát, majd előmelegített, 160 fokos sütőben nagyjából egy 1 órán át süsd. Akkor lesz jó, ha a teteje halványan aranybarna, belül pedig picit még remeg a krém.

Kópé Kópé, a dísz-­ párnán heverésző, lustálkodó szobaeb élete nem is lehetne vidámabb: jómódú gazdija egyetlen szeme fénye, imádja és a legfinomabb falatokkal a kényezteti. Amikor váratlanul meghal, az egész vagyonát kutyájára és annak leendő új gazdijára hagyja. A mohó, kapzsi rokonok mindent bevetnek, hogy megszerezzék a kis blökit és a hatalmas örökséget.

OLVASD EL! Bartos Erika:

Együtt lenni jó! Andris hetedik születésnapja alkalmából összegyűlik a család. Rajta keresztül megismerhetitek a közeli és távoli rokoni kapcsolatokat, Magyarország és Európa főbb városait, tájait, sok-sok foglalkozást, az ábécé írott és nyomtatott betűit. A nagy családi összejövetel egy csodálatos tábortűzzel végződik… Ajánlja: Farkaš Brigita könyvtáros

Ke l e p e l ő 2 019 . o k tó b e r 24 .

7


GALAMBPOSTA

Kedves gyerekek! Ezúttal is sok szép rajzot és írást kaptunk tőletek. Az őszi színekből és termésekből, a kirándulások hangulatából is küldtetek nekünk egy kis kóstolót. Tegyetek így legközelebb is, sőt szóljatok a barátaitoknak, hogy ők is rajzoljanak, írjanak Eleknek! Most pedig irány az udvar, játsszatok a lehullott falevelek közt, gyűjtsetek makkot és szedjetek gesztenyét, ha pedig hűvösebbre fordul az idő, vegyetek melegebb kabátot, nehogy megfázzatok!

Kulcsár Jázmin, 1. Számú Lendvai KÁI, 5.b

Neugebauer Heidi, 1. Számú Lendvai KÁI, 5.a

Bencik Sara, 1. Számú Lendvai KÁI, 3.b

Hozjan Laura, 1. Számú Lendvai KÁI, 3.b

8

Ke l e p e l ő 2 019 . o k tó b e r 24 .


GALAMBPOSTA

Egerszegre kirándultak Állatkertben jártunk

A Pártosfalvi Kétnyelvű Általános Iskola első négy osztálya október 9-én nemzeti kiránduláson vett részt Zalaegerszegen. A városban megtekintették a zsinagógát, a Dísz teret, valamint a Göcseji Falumúzeumot.

Október 8-án, kedden természetismereti napon voltunk Radencin a Sikaluzoo állatkertben. Láttunk pónilovat, tehenet, tevét, kecskét, birkát, récét, majmokat, papagájokat, disznókat, nyulat, libákat és pávát. A radenci diákotthonban finom csirkehúst, rizst és salátát ettünk. Desszertnek almáspite volt. Az tetszett a legjobban, hogy etethettem az állatokat. Gyönyörű napom volt. Sep Franc, 2. Sz. Lendvai KÁI

Sara, Ana, Tin, Lana, Pártosfalvi Óvoda Ke l e p e l ő 2 019 . o k tó b e r 24 .

Gerenčer Miša, 1. Számú Lendvai KÁI, 5.a

9


GALAMBPOSTA

Erdei iskolában

Jakič Lan, Pártosfalvi Óvoda, 4 éves

Ftičar Lara, Göntérházi KÁI, 2. osztály

Nekem Nován az tetszett a legjobban, hogy sok szabadidőnk volt. Ezen kívül a kézműves foglalkozások is érdekesek voltak. Második este diszkó volt 19:50-től 22:05-ig. Utolsó nap pedig csak pihentünk és ebéd után mentünk haza. Aladič Aleksander, 1. Sz. Lendvai KÁI, 5.a Nagyon jó volt Nován az erdei iskolában. A legjobban a kézműves foglalkozások tetszettek. Csináltunk mézeskalácsokat és különböző magocskákkal díszítettük őket. De volt, ami még a kézműves foglalkozásoknál is jobb volt: az ebéd. Kulcsár Jázmin, 1. Sz. Lendvai KÁI, 5.b

Tolvaj Vito, Domonkosfai Óvoda, 5 éves

10

Hozjan Manuela, Göntérházi KÁI, 3. osztály

Az tetszett legjobban Nován, hogy sokat játszottunk és emellett még az étel is nagyon finom volt. Az egyik este parti is volt, azt nagyon élveztem. Kebel Dominik, 1. Sz. Lendvai KÁI, 5.a Ke l e p e l ő 2 019 . o k tó b e r 24 .


GALAMBPOSTA

Koltaj Sofia, Hodosi Óvoda, 4 éves

Horvat Hana, Dobronaki Katicabogár Óvoda

Smodiš Mia, Dobronaki Katicabogár Óvoda

Ke l e p e l ő 2 019 . o k tó b e r 24 .

Bogar Lan, Gyertyánosi Óvoda, 2 éves

Šandor Maruša, Domonkosfai Óvoda, 3 éves

Potisk Ajda, Gyertyánosi Óvoda, 5 éves

Kuhar Flórián, Pártosfalvi Óvoda, 4 éves

11


1.

2.

3.

4.

KELEPECSET GALÉRIA

1. Berden Patricija, Šipoš Leila, 1. Számú Lendvai KÁI, 2.a 2. Felső Viki, Dragošič Iva, 1. Számú Lendvai KÁI, 2.a 3. Varga Dora Edi, Göntérházi KÁI, 3. osztály 4. Kolman Katarina, Göntérházi KÁI, 3. osztály

Profile for Népújság

Kelepelő, 2019. 10. 24.  

A Népújság gyermekmelléklete

Kelepelő, 2019. 10. 24.  

A Népújság gyermekmelléklete

Profile for nepujsag
Advertisement