Page 1

Kelepelő

MuravidĂŠki magyar gyermeklap 2017/7 IX/28.


Kedves gyerekek! Kedves szülők! Itt az újraindított Kelepelő első száma! Érdekes tudnivalók, mesék, versek, nyelvtörők-fejtörők, rejtvények, „kisokos” feladatok, találós kérdések, barkácsötletek, egyszerű, de nagyszerű receptek kicsiknek és nagyoknak… Ezután havonta egyszer ilyen és hasonló tartalmakkal kopogunk, vagyis „kelepelünk” be hozzátok. És a Kelepelővel jön kék csizmájában Kelep Elek, a muravidéki gólya is, aki nem repült el délre, hanem itt maradt, hogy izgalmas történeteket meséljen nektek, na meg hogy segítsen a fejtörők, feladatok megoldásában. De bátran lehet kérdezni is tőle! A Kelepelő szerkesztősége és Kelep Elek számára nagy öröm lesz, ha elárasztjátok rajzokkal, kis írásokkal vagy fotókkal. Várjuk a postát, addig is kellemes „kelepelőzést ” kívánunk! A szerkesztőség

Muravidéki magyar gyermeklap

Megjelenik havonta egyszer a Népújság mellékleteként. Kiadja a Magyar Nemzetiségi Tájékoztatási Intézet, Lendva Igazgató: Tomka Tibor Felelős szerkesztő: Király M. Jutka Illusztrációk: Abraham Klaudia Szerkesztőség: a Népújság szerkesztősége Cím: Fő utca 124., 9220 Lendva, Szlovénia, tel.: 02/5776-180, e-mail: ifi@nepujsag.net A Kelepelő az SzK Oktatási, Tudományos, Kulturális és Sportminisztériuma támogatásával jelenik meg.

2

KELEP ELEK, A MI GÓLYÁNK NEM REPÜLTEM EL AFRIKÁBA. HOGY MIÉRT? ÚGY DÖNTÖTTEM, IDÉN ITT MARADOK. HISZEN A MURAVIDÉK A VILÁGON A LEGSZEBB HELY, ÉS PERSZE ITT VANNAK A BARÁTAIM IS. NEM VAGYOK EGY SZOKVÁNYOS GÓLYA. NEM CSAK „HASONTOLLÚAKKAL” BARÁTKOZOM, HA ÉRTITEK, MIRE GONDOLOK. BARÁTKOZOM PÉLDÁUL NÉGYLÁBÚAKKAL, HATLÁBÚAKKAL ÉS NYOLCLÁBÚAKKAL, DE MÉG LÁBATLANOKKAL IS. REMÉLEM, HOGY A MADARAKON KÍVÜL LESZNEK MÁS KÉTLÁBÚ BARÁTAIM IS. MONDJUK TI, GYEREKEK! Ó, MILYEN ILLETLEN VAGYOK! HISZEN MÉG BE SEM MUTATKOZTAM. A NEVEM KELEP ELEK. SZERETEK OLVASNI

ÉS SZÁMOLNI, MINDEN ÉRDEKEL, AMI KÖRÜLÖTTEM ZAJLIK. NÉHA TÚL KÍVÁNCSI VAGYOK, ÍGY ELŐFORDUL, HOGY VÁRATLAN KALANDOKBA KEVEREDEM. SZERETEK BÚJÓCSKÁZNI, FOGÓCSKÁZNI, ÉN VAGYOK A FÉL LÁBON ÁLLÁS BAJNOKA, NA MEG OLYAN HANGOSAN KELEPELEK, AHOGY EGYETLEN MÁS GÓLYA SEM. VAN EGY CSUDASZÉP KÉK GUMICSIZMÁM, AMI EGYBEN A SZERENCSEHOZÓ TALIZMÁNOM IS. HA VELEM TARTOTOK, AKKOR EGYÜTT BIZTOSAN NEM FOGUNK UNATKOZNI! (ak) (FOLYTATJUK…)

Ti vajon tudjátok, Elek milyen barátokra gondolhatott? Van ötletetek négylábú, hatlábú, nyolclábú, esetleg lábatlan barátokra? Írjátok le!

K e l e p e l ő 2 0 17. s z e p t e m b e r 2 8 .


Muravidéki ABC

A

Alsólakos – Muravidéki falu, Lendvától az első település Muraszombat irányába. Magyar és szlovén nemzetiségű lakosok lakják. A falu mellett bronzkori maradványokat találtak, a helyet Olorisnak nevezik. Alsólakosban született Szúnyogh Sándor költő és Király Ferenc szobrász.

B

Bábszínház – Ez az a színház, melyben az emberek mozgatható bábokkal játszanak el történeteket. Az első ilyen színházat Keleten (Ázsiában) alakították. A Muravidéken Lendván van bábszínház, a neve Pupilla.

C

Citera – Magyar népi hangszer. Húrjai vannak, amelyeket pengetéssel szólaltatnak meg. Fából készül, téglalap alakú. Hossza körülbelül fél méter. Játék közben asztalra fektetik. A Muravidéken is sokan játszanak rajta. Ismert a Muravidék Citerazenekar.

Mit tanultál meg? Válaszolj három kérdésünkre! Ha figyelmesen elolvastad, bizonyára könnyen megbirkózol vele. Melyik faluban született Szúnyogh Sándor költő?

Mi a neve a lendvai bábszínháznak?

Melyik magyar népi hangszer téglalap alakú?

A helyes megfejtést küldd el postán a Kelepelő szerkesztősége, Fő utca 124., 9220 Lendva, illetve e-postán az info@nepujsag.net címre „Kelepelő” jelzéssel október 19-ig. Valakire meglepetés-nyeremény vár! K e l e p e l ő 2 0 17. s z e p t e m b e r 2 8 .

3


Mi-Csodaszavak Előfordult már, hogy anya azt kérte tőled, hozd oda neki a partvist, te pedig csak álltál és nem tudtad, mit kér? Vagy nem értetted, mi is a stokedli? Aztán télen megkérdezte tőled, hogy elővegye-e a dunyhát, mire te csak pislogtál? Lehet, hogy hallottad már egyik-másik szót, de pontosan mégsem tudod, mit jelentenek? Pedig ezek a tárgyak ott vannak az otthonodban. Elmagyarázzuk neked a jelentésüket, s azt is, hogy melyik nyelvből erednek.

Partvis

Dunyha

Hosszú nyelű nagyobb kefe, amelyet padló seprésére, tisztítására használnak. Otthon leginkább a seprű kifejezést használjuk a partvisra is, pedig a seprű – vagy cirokseprű – és a partvis két különböző tárgy. Német eredetű szó, amit a Bartwisch szóból vettünk át. Bart (bajusz) + Wisch (seprő, törlő)

Ezt a szót bizonyára már többen ismeritek. Ha mástól nem, a nagyszülőktől biztosan hallottátok. Ez ugyanis egy meleg, zsákformájú, hatalmas takaró, amit sok tollal, pehellyel lazán megtöltenek, és hideg időben takarózásra használják. Több kifejezést ismerünk rá: dunha, dunyha, donyha, duhna, dunna.

4

Stokedli vagy hokedli A stokedli fából vagy mű anyagból készült háttámla nélküli szék. Mifelénk a legtöbben egyszerűen csak széknek hívják szegény hokedli t, míg Magyarországon a mai napig megkülönböztetik a támlás búto rdarabtól, sőt még becézik is, méghoz zá stokinak. A hokedli a német Hock er főnév származéka, ami ülőkét jel ent.

K e l e p e l ő 2 0 17. s z e p t e m b e r 2 8 .


KUKTA

Nutellás minicroissant Mindössze három összetevőből alig fél óra alatt elkészíthető ez az édesség. Valószínűleg nincs ember a Földön, aki ne szeretné, így vendégvárónak is kitűnő, de akkor a legjobb, ha mindjárt dupla adagot készítesz.

Készíts gurigafigurát! A papírgurigák rendszerint a kukában végzik. Pedig a konyhai papírtörlő, a vécépapír gurigája egy kis kreativitással újrahasznosítható, és remek játék lehet. Csak egy kis festék, filctoll, színes lap és ragasztó kell hozzá. Tippjeink alapján készítsetek ti is hasonló figurákat! Ha jól sikerültek, fotózzátok le és küldjétek el galambpostánkba, hogy mások is láthassák.

Hozzávalók: Nutella 1 csomag leveles tészta (vendégek esetén kettő) 1 egész tojás. A sütőt melegítsd elő 180 fokra. A tepsibe tégy sütőpapírt. A leveles tésztát lisztezett deszkán kicsit nyújtsd ki, vagy ha már előre nyújtott tésztát vettél, akkor csak terítsd ki. Vágj a tésztából téglalapokat, ezeket srégen felezd el, így háromszögeket fogsz kapni. Minden kis háromszögre kerüljön Nutella (ne túl sok, mert bizony huncutul kifolyik sütés közben), aztán tekerd fel a széles oldalától a csúcsos felé, majd formázd őket félholdra. A kiflik tetejét kend meg a felvert tojással, aztán süsd 20–25 percig szép pirospozsgásra őket. Vigyázz, amikor megsültek, a Nutella belül nagyon forró, ne légy mohó, mert megégetheted vele a szádat, szóval várj legalább 10 percet! Mehet a tetejére egy kis porcukor. Egy pohár friss, hideg tejjel a legfinomabb! K e l e p e l ő 2 0 17. s z e p t e m b e r 2 8 .

5


Kösd össze!

Találós kérdések

A fa az egyik olyan természetes alapanyagunk, amiből az ember rengeteg hasznos dolgot készít. A következő játékban össze kell kötnöd a meghatározást a helyes válasszal.

A helyes megfejtést írd rá a vonalakra! Minden betű egy vonal.

Fával dolgozó mester

ajtó

___

Ruhát is tárolunk benne

polc

Bor van benne A lakás bejárata

asztalos szán

A szoba alját borítja

szekrény

Hóban használható

hordó

Könyvet is tehetünk rá

6

parketta

Éppen olyan, mint a kefe, mégsem fésülködsz vele…

Vízben élek, brekegek, ismertek-e, gyerekek? Szúnyoglábon élek, a gólyától félek.

____ Akárhová vitték, mindig fejbe verték.

____ Fent lakom az égen, melegít a fényem, sugárból van bajszom, este van, ha alszom.

___

K e l e p e l ő 2 0 17. s z e p t e m b e r 2 8 .


FILMAJÁNLÓ

Lengemesék

Színezz velünk!

A lengék a Nádtenger apró, bátor, zöld őrei. A gyerekeket csak akkor avatják őrzővé, amikor bebarnul a hajuk. Füttyös Vilkónak legnagyobb álma, hogy végre ő is őrző lehessen, ám a kíváncsisága folyton bajba sodorja. Amikor a Nádtenger ellenségei, a harácsok, a hattyúkkal szövetkeznek, az egész tó veszélybe kerül. Vilkó vakmerő tervet eszel ki, hogy megmentse otthonát és fogságba esett barátját, Táltost.

OLVASD EL! Janikovszky Éva:

Már iskolás vagyok Micsoda boldogság az első iskolatáska! Dani már régóta örül annak, hogy iskolás lesz, csak az nem jutott eszébe, hogy akkor többet nem járhat óvodába. De sebaj, Dani gyorsan megbarátkozik az új környezettel, szeret tanulni és így napról napra okosabb lesz. Óvodás barátnője, Pöszke is nagyon kíváncsi arra, mire jó az egész iskolába járás, az írni, olvasni, számolni tudás. Ha érdekel, miket felel neki Dani, olvasd el ezt a kedves kis könyvet!

A következő ábrán a pontozott mezőket színezd ki tetszőlegesen. Vigyázz, ne menj ki a vonalból és szépen tölts ki minden apró rést. Ha elkészültél, mondd el, mi látható a képen! Talán neked is van ilyened? Fogj egy üres rajzlapot és rajzold le a sajátodat!

A következő meseórák október 10-én és 17-én, kedden 16.30-kor lesznek a könyvtár ifjúsági részlegén!

Ajánlja: Farkaš Brigita könyvtáros K e l e p e l ő 2 0 17. s z e p t e m b e r 2 8 .

7


Labirintus Elek nagyon siet, el szeretne jutni a lendvai várhoz, csakhogy zsákutcák nehezítik a dolgát. Segíts neki megtalálni a helyes utat, hogy mihamarabb elérje a célját!

Különbség

Két látszólag teljesen egyforma rajzot látsz a hupikék törpikékről. Mi azonban egy picit megtréfáltunk, és elrejtettünk 10 különbséget. Megtalálod ezeket?

8

K e l e p e l ő 2 0 17. s z e p t e m b e r 2 8 .


Kedves gyerekek! Én egy postagalamb vagyok, és egy különleges helyen, a Galambpostánál dolgozom. Az a feladatom, hogy a Muravidék iskoláiból, óvodáiból át­ vegyem a gyerekek küldeményeit. A legszebb rajzaitokat, írásaitokat, a leg­ izgalmasabb eseményekről készült fotókat összegyűjtöm, berakom a táskámba, aztán már repülök is a magasba, hogy minél hamarabb eljuttassam őket a Kelepelő szerkesztőségébe. Amint láthatjátok, jó helyre kerültek az eddigi alkotások, hiszen már meg is jelentek az újságban. Ezentúl is így lesz ez, tehát írjatok, rajzoljatok nekünk bátran!

Glambposta

Látogatóban Harisnyás Pippinél A Göntérházi KÁI kisdiákjai Velenjébe kirándultak a Harisnyás Pippi fesztiválra. A varázslatos „Vila Čiračara” mindenki számára tartogatott meglepetést. Nekem Harisnyás Pippi csodálatos háza tetszett. Megnézhettem, hogyan él benne. Vettem magamnak egy új majmot is. Gal Alja, 2. osztály

Séta Lendván Mi, az OVI „A” tagozat tanulói a különböző épületekről és otthonokról tanulunk. A csütörtöki napsütés kicsalogatott bennünket Lendva utcáira. Séta közben megtekintettük Lendva neveze­ tességeit és látnivalóit. Régi iskolánknál megpihentünk, ahol nosztalgiáztunk egyet a régi szép időkről. Ellátogattunk a várba is, ahol megtekintettük Dalí kiállítását, a lepkekiállítást és megnéztük a Lendváról szóló filmet is. Visszafelé Dina tanárnő fagyival jutalmazott meg minket a jó magaviseletért. Katja, az osztálytársunk néhány fotót is készített. Rajzórán pedig megörökítettük városunkat. A gyönyörű rajzok a tanterem falait díszítik. A Lendvai II. sz. Általános Iskola Speciális Program „A” tagozata

K e l e p e l ő 2 0 17. s z e p t e m b e r 2 8 .

Kolman Katarina, 1. osztály, Göntérházi KÁI

Nekem az volt jó, hogy megcsinálták a hajamat és szeplőket is rajzoltak az arcomra. Hozjan Emélia, 3. osztály Az tetszett a legjobban, hogy igazi kalóz lehettem egy napig, és sokat lehettem a barátommal. Gerenčer Rihard, 3. osztály

9


Galambposta

Fényképész szeretnék lenni. Ősszel, nyáron, tavasszal és télen fogok fényképezni. Nagyon szép fényképstúdióm lesz. Szép kanapé lesz ott. És sok kép. Švarda Flora, 3.a, 1. Sz. Lendvai KÁI

Azért lennék kutató, hogy lássak állatokat. Rezervátumban dolgoznék. Látnék majmokat, tigriseket és kígyókat. Tadina Peter, 3.a, 1. Sz. Lendvai KÁI

Gondolatok az őszről Ősszel megérik a szőlő. Sokat esik az eső és kabátot kell venni. Sok falevél lehullik a fáról. Bürmen Anna Iszabela, Dobronaki KÁI, 2. osztály Ősszel érik a sok gyümölcs, dió, alma és körte. A gólyák elköltöznek Afrikába, szerintem a fecskék is. Magyar Katarina, Dobronaki KÁI, 2. osztály Fúj a szél nagyon, októberben már nagyon hideg lesz és sok eső esik. Érik a szőlő és megyünk szüretre. A fecskék a kerítésről Afrikába repülnek. Ranfl Maša, Dobronaki KÁI, 2. osztály

Bódis Panna Júlia, 3. osztály, Pártosfalvi KÁI

10

Végre megérett a sok finom gyümölcs. Nagyon hideg van és fáznak a gyerekek. Torma Alisa, Dobronaki KÁI, 2. osztály K e l e p e l ő 2 0 17. s z e p t e m b e r 2 8 .


Glambposta

Újra az óvodában…

Azért szeretnék szakács lenni, mert jól főzök. Lesz majd egy éttermem és ott különböző ételeket lehet rendelni. Például saláta, pomfri, hús és ketchup, pizza, spagetti és még más ételek. Lehet majd kint és bent is enni. Héttől éjfélig fogunk dolgozni. Ott lesz majd pincér, cukrász, pék, a szakács pedig én leszek. Kebel Dominik, 3.a, 1. Sz. Lendvai KÁI

Peceli Pia, Dobronaki Óvoda

Küplen Hana, Dobronaki Óvoda

K e l e p e l ő 2 0 17. s z e p t e m b e r 2 8 .

Szeptember elsején 11 gyerek (5 lány és 6 fiú) lépte át a hodosi óvoda küszöbét. Az ovisok hamar visszarázódtak a hétköznapokba, szeretnek jönni óvodába, hiszen itt vannak a barátok, akikkel sokat játszanak, énekelnek, táncolnak, rajzolnak vagy valamit alkotnak. Az udvaron csúszda és hinta várja őket, és minden nap történik valami izgalmas. Bojan óvóbácsi

Recek Tit, Dobronaki KÁI

11


Kelepelő, 2017. 09. 28.  

A Népújság havi gyermeklapja