__MAIN_TEXT__

Page 1

Kelepelő

MURAVIDÉKI MAGYAR GYERMEKLAP 2020/10 XII/17.


A karácsonyi kiszállítás – Még egy pár zokni, két pár kesztyű, csoki, mogyoró, dió, labda, hm..., mit felejtettem ki? – nézte át Elek a névsort és a hozzá tartozó ajándékok listáját. – Minden megvan, indulhatok! – mondta elégedetten. A gólya ugyanis úgy döntött, hogy idén besegít a karácsonyi ajándékozásba, és Szentlászlótól egészen Zsitkócig az erdő és a mező összes lakójának kiszállítja a csomagokat. Egy gond volt csupán, hogy két hatalmas zsák telt meg, amit repülve nem tudott vinni. Így a zsákokat egy szánkóra pakolta és gyalog vágott neki a havas tájnak. Szentlászlóról kiérve azonban már teljesen kipurcant. – Ha izmosabb lennék, könnyebben húznám a szánkót – gondolta, miközben alig vonszolta magát. – Vagy ha strucc lennék, akkor is könnyebb dolgom volna, a struccok nagyok és erősek! – gondolkodott hangosan, majd hátranézett: – Jaj, alig haMuravidéki magyar gyermeklap ladtam, mi lesz, Megjelenik havonta egyszer a Népújság mellékleteként. Kiadja a Magyar Nemzetiségi Tájékoztatási Intézet, Lendva ha nem tudom Igazgató: Tomka Tibor Felelős szerkesztő: Király M. Jutka időben kivinni az Illusztrációk: Abraham Klaudia Szerkesztőség: a Népújság szerkesztősége ajándékokat? – Cím: Fő utca 124., 9220 Lendva, Szlovénia, tel.: 02/5776-180, szomorodott el e-mail: ifi@nepujsag.net A Kelepelő az SzK Oktatási, Tudományos, Kulturális és Sportminisztériuma támogatásával jelenik meg. a gólya, és újra 2

nekiveselkedett a szánkó húzásának. Kínlódása közepette egyszer csak egy alakot vett észre, aki felé közeledett. Simon volt az, a szarvas. – Szia Elek! Mi járatban vagy erre? – Szia Simon! Vállaltam, hogy segítek kihordani az ajándékokat, de azzal

nem számoltam, hogy ilyen nehéz munka lesz. Szó szerint nehéz! – Én szívesen segítek, lennék a szánhúzó segéded. Így gyorsabban végeznél, jól szórakoznánk együtt és én is hozzájárulhatnék a karácsonyi jótetthez. Mit szólsz? – ajánlotta magát Simon izgatottan. – Az nagyon jó lenne! – örvendezett a gólya. – Akkor ide a gyeplőt, pattanj fel a szánkóra, és induljon a nagy karácsonyi kiszállítás! – rikkantotta Simon boldogan. K e l e p e l ő 2 0 2 0 . d e c e m b e r 17.


Bölcs Bagoly a muravidéki értéktárról Bölcs Bagoly ezúttal a Muravidéki Magyar Értéktár gazdag kosarából válogat és mutat be tíz értéket. Tarts vele és tanulj sok újat!

A muravidéki tökmagolaj A tökmagolaj a Muravidéken a leggyakrabban asztalra kerülő olaj, főként saláták ízesítésére használják. A tök magjából préselik ki. A tököt kimagozzák, a magokat megszárítják, majd a malomba viszik préselni. A tökmagolajnak sötétzöld színe és jellegzetes illata van. Hajdanán a tök magját meg is kellett köpeszteni, azaz meg kellett pucolni, ez mindig jó hangulatú közösségi munka volt télen.

Mit tanultál meg? Válaszolj három kérdésünkre! Ha figyeltél Bölcs Bagolyra, bizonyára könnyen megbirkózol velük. Miből készül a tökmagolaj?

Hová viszik préselni a magot?

Milyen színe van a tökmagolajnak?

A helyes megfejtést küldd el postán a Kelepelő szerkesztősége, Fő utca 124., 9220 Lendva, illetve e-postán az info@nepujsag.net címre „Kelepelő” jelzéssel 2021. január 18-ig. Valakire meglepetés-nyeremény vár! Bölcs Bagoly előző feladványának helyes megfejtései: a kézimunkázás egy fajtája; a hetési hímzés; fehér, piros kék.

K e l e p e l ő 2 0 2 0 . d e c e m b e r 17.

3


Díszítsd fel a fenyőt! Segíts a manóknak feldíszíteni a karácsonyfát! Vegyél elő fültisztító pálcikákat, majd vízfestékbe vagy temperába mártva tetszőleges színekkel pöttyözd végig a kipontozott vonalakat!

4

K e l e p e l ő 2 0 2 0 . d e c e m b e r 17.


Karácsonyi keresztrejtvény

Ha helyesen töltöd ki a keresztrejtvényt, akkor a számozott mezők szerint egy értelmes szót fogsz kapni a cukorkampóban. Vajon mi a megoldás? A: Ha meggyújtják, szikrázik, B: A legszebb érzés, C: Feldíszítve a lakás éke, D: Apró, becsomagolt édességek a karácsonyfán, E: Ezen vannak az adventi gyertyák, F: Mézzel készült sütemény, G: Ebből készül a finom krém, amit kenyérre kenhetünk, H: Ez kerül a karácsonyfa alá, I: Csonthéjas termés K e l e p e l ő 2 0 2 0 . d e c e m b e r 17.

5


Díszek sógyurmából a karácsonyfára Keverj össze sót, lisztet és vizet, majd gyúrj belőle tésztát. Ezt nyújtsd ki – nyomatokat is készíthetsz bele –, majd a kívánt formákkal szaggasd ki. A formákba szúrj lyukat, hogy fel tudd majd őket akasztani. A tésztát a szüleid segítségével süsd ki 150 fokon 45 perc alatt. A kihűlt tésztát festheted vagy díszítheted kedvedre.

66

K e l e p e l ő 2 0 2 0 . d e c e m b e r 17.


FILMAJÁNLÓ KUKTA

Forró ital kicsiknek, nagyoknak Hozzávalók: • 1 liter szőlőlé • 2 csésze víz • 2 teáskanál őrölt fahéj • 5–8 szegfűszeg • narancs • ízlés szerint méz Elkészítés: A vizet tedd fel a tűzhelyre, add hozzá a fűszereket és forrald fel. Lassan gyöngyözve főzd néhány percig,

Karácsony Artúr Hogyan tud a Télapó egyetlen éjszaka alatt annyi gyerekszobába bejutni? Tökéletes szervezéssel, a terepen dolgozó manókkal és egy szuperszonikus szánnal. Ám hiába, néha becsúszik egy kis hiba: egy kislány semmit sem talál a csizmájában. A Télapó kisebbik fia, Karácsony Artúr megpróbálja helyrehozni a történteket, de közben óriási galibát okoz.

OLVASD EL! Ulrike Rylance:

Bors Bori – Tényleg semmi gond

majd mehet bele a szőlőlé. Most már ne forrald, csak melegítsd össze. Dobj bele néhány narancskarikát is. Ha nem elég édes, adj hozzá egy kevés mézet, amikor már nem annyira forró. Tipp: Ha nincs otthon szőlőlé, akkor kipróbálhatod más gyümölcslével vagy bármilyen gyümölcsteával is. K e l e p e l ő 2 0 2 0 . d e c e m b e r 17.

Bors Bori élete nagy álma, hogy igazi nyomozó lehessen. Amikor részt vesz az egyik idegesítő osztálytársa, Flóra óriási szülinapi buliján, a vágya végre valóra válik. Eltűnik ugyanis Flóra legféltettebb ajándéka, a Dzsasztin nevű kölyökkutya. Ekkor Bori két barátnőjével, Annával és Idával nyomozásba kezd, mindent bevetve a siker érdekében – például poharastul kölcsönveszik az egyikük nagyijának fogsorát... Ajánlja: Farkaš Brigita könyvtáros

7


GALAMBPOSTA

Kedves gyerekek! Már csak hetet kell aludni és itt van a szenteste. Bizonyára izgatottan várjátok, milyen karácsonyfátok lesz idén és mi kerül majd este a fa alá. Elek is nagyon várja már a karácsonyt, neki ez a kedvenc ünnepe. De azt se feledjétek, hogy karácsonykor a kis Jézus születését ünnepeljük, és az ünnep legfontosabb üzenete a szeretet! Töltsétek ti is békés családi hangulatban a karácsonyt, és gondoljatok azokra a szeretteitekre is, akik távolabb élnek. Boldog karácsonyt és új évet! És természetesen továbbra is várjuk alkotásaitokat!

Sobočan Matjaž, 2. Sz. Lendvai KÁI

Fekonja David, Radenci Óvoda, 3,5 éves

Furlan Jaka, Lendvai Óvoda, 2 éves

Jakič Lan, Pártosfalvi Óvoda, 5,5 éves

8

K e l e p e l ő 2 0 2 0 . d e c e m b e r 17.


GALAMBPOSTA

Bažika Ela, Gyertyánosi Tagiskola, 2. osztály

Vida Tim, 2. Sz. Lendvai KÁI

Balažek Lara, 1. Sz. Lendvai KÁI, 3.c

Legenič Žana, 1. Sz. Lendvai KÁI, 3.c

Šandor Maruša, Domonkosfai Óvoda, 4 éves

K e l e p e l ő 2 0 2 0 . d e c e m b e r 17.

Horvat Živa, Lendvai Óvoda, 6 éves

9


GALAMBPOSTA

Hóember Völgyifaluban

Kepe Magor Márton, 1. Sz. Lendvai KÁI, 1.c és Kepe Zoltán

Kramberger Maja, 1. Sz. Lendvai KÁI, 3.c

10

Heric Luka, Pártosfalvi Óvoda, 3,5 éves

Amikor leesett az első idei hó, a 6 éves Lučić Marko Völgyifaluból a nagymamája segítségével már reggel hóembert épített. Le is fotózták és elküldték a Galambpostába, hogy lássátok Ti is!

Koltaj Sofia, Hodosi Óvoda, 5 éves K e l e p e l ő 2 0 2 0 . d e c e m b e r 17.


GALAMBPOSTA

Egérke új otthona A Pártosfalvi KÁI 2. osztályos tanulói odahaza is szívesen barkácsolgatnak. Egérke új otthona címmel kartonból és színespapírból komfortos egérlakások készültek, melyeknek fotóit eljuttatták Galambpostánk szerkesztőségébe is. Ha jobban megfigyelitek, Egérkének akadnak lakótársai is!

Gyurkač Niklas, Lendvai Óvoda, 6 éves

Gyurkač Gabriel, Lendvai Óvoda, 3,5 éves

Weratschnig Lena, Pártosfalva KÁI, 2. osztály.

Baša Bojan, Lendvai Óvoda, 5 éves

Gerencsér Balázs, 2. Sz. Lendvai KÁI

Kovač Zselyke, Dobronaki Katicabogár Óvoda, 5 éves

Gjergjek Tia, Dobronaki Katicabogár Óvoda, 5 éves

K e l e p e l ő 2 0 2 0 . d e c e m b e r 17.

Papp Lóránt, Pártosfalvi KÁI, 2. osztály

11


1.

2.

3.

4.

KELEPECSET GALÉRIA

1. Goričanec David, Lendvai Óvoda, 6 éves 2. Kepe Tina, Lendvai Óvoda, 2,5 éves 3. Lončar Šušlek Sara, Pártosfalvi Óvoda, 4 éves 4. Tomka Gabriella, 2. Sz. Lendvai KÁI

Profile for Népújság

Kelepelő, 2020. 12. 17.  

A Népújság gyermekmelléklete

Kelepelő, 2020. 12. 17.  

A Népújság gyermekmelléklete

Profile for nepujsag
Advertisement