Page 1

Kelepelő

MURAVIDÉKI MAGYAR GYERMEKLAP 2019/10 XII/12.


AZ EZÜSTFENYŐ KELEP ELEK, MACI MÁRK ÉS NYUSZI NELLI MEGBESZÉLTÉK, HOGY EGYÜTT FOGJÁK TÖLTENI A KARÁCSONYT MACINÁL. BE IS OSZTOTTÁK AZ ÜNNEPI KÉSZÜLŐDÉS FELADATAIT. MÁRK KITAKARÍTOTTA A SZOBÁT, NELLI PEDIG KEKSZEKET SÜTÖTT. ELEKRE MARADT A KARÁCSONYFA BESZERZÉSE. – ÉN MAJD A MAGASBÓL JÓL BELÁTOM A FENYVEST, ÉS MEG FOGOM TALÁLNI AZ IDEÁLIS FENYŐT – AJÁNLKOZOTT A GÓLYA KORÁBBAN. CSAKHOGY AMIKOR ELJÖTT A FAVÁLASZTÁS IDEJE, EGY KISSÉ ELBIZONYTALANODOTT. A LEVEGŐBEN REPÜLVE SZÉPNEK TŰNT A LEGTÖBB FENYŐ, DE AMIKOR ELEK LESZÁLLT, HOGY MINDEN OLDALRÓL MEGNÉZZE A KIVÁLASZTOTT ÖRÖKZÖLDET, FOLYTON HIBÁT Muravidéki magyar gyermeklap TALÁLT. – ENNEK Megjelenik havonta egyszer a Népújság mellékleteként. Kiadja a Magyar Nemzetiségi Tájékoztatási Intézet, Lendva TÚL KOPASZ Igazgató: Tomka Tibor Felelős szerkesztő: Király M. Jutka A HÁTULJA, Illusztrációk: Abraham Klaudia Szerkesztőség: a Népújság szerkesztősége ANNAK PEDIG Cím: Fő utca 124., 9220 Lendva, Szlovénia, tel.: 02/5776-180, GÖRBE A TETEe-mail: ifi@nepujsag.net A Kelepelő az SzK Oktatási, Tudományos, Kulturális JE. EZ FORMÁS, és Sportminisztériuma támogatásával jelenik meg. 2

DE TÚL RITKA, AZ SZÉP SŰRŰ, CSAK TÚL KICSI. MÁR EGY ÓRÁJA AZ ERDŐT JÁRTA, ÉS FÁRADTAN, FÁZÓSAN, CSALÓDOTTAN KÉSZÜLT FELHAGYNI A KERESÉSSEL, AMIKOR EGYSZER CSAK MEGLÁTOTT EGY TÁBLÁT: EZÜSTFENYVES. – ITT VAJON MI LEHET? – NYÚJTOGATTA A NYAKÁT JOBBRA-BALRA, MAJD BELJEBB INDULT A SŰRŰBE. EGYSZER CSAK ÉSZREVETTE, HOGY TELJESEN MÁS FENYŐK VANNAK KÖRÜLÖTTE. SZÚRÓSAK, DE ERŐSEK ÉS FORMÁSAK. – Ó, A MINDENIT! – KIÁLTOTTA EL MAGÁT ÚJRA ELEK. – HÁT ITT BUJKÁLTOK? – RIKKANTOTTA, ÉS SZINTE KIUGROTT A BŐRÉBŐL ÖRÖMÉBEN. SZALAGOT KÖTÖTT A LEGSZEBB FÁRA, EZZEL MEGJELÖLTE, ÉS MÁR REPÜLT IS MACIÉRT, HOGY KIVÁGJÁK ÉS HAZAHÚZZÁK. A HÁROM JÓ BARÁT 24-ÉN ESTE FELÁLLÍTOTTA A FENYŐFÁT MACI SZOBÁJÁBAN. – EZ IGEN, ILYEN A TÖKÉLETES KARÁCSONYFA! – DICSÉRTE MEG NELLI A FIÚKAT, MAJD EGYÜTT FELDÍSZÍTETTÉK A CSODÁS EZÜSTFENYŐT. K e l e p e l ő 2 019 . d e c e m b e r 12 .


Bölcs Bagoly a feltalálókról Sorozatunkban Bölcs Bagoly bemutat néhány világhírű magyar feltalálót. Kik azok, akik a világnak például a gyufát, a golyóstollat, a hűtőszekrényt, a színes televíziót, a számítógépet, a C-vitamint adták?

Goldmark Péter Károly és a színes televízió A színes kép ma természetes a tévében, de nem volt ez mindig így. A színes televíziót Goldmark Péter Károly mérnök és fizikus alkotta meg. Goldmark Budapesten született 1906-ban, Bécsben és Berlinben tanult, majd Amerikába költözött. A színes televíziós rendszert a CBS Televíziós Társaság laboratóriumában dolgozta ki, és pontosan 1940. szeptember 4-én mutatta be New Yorkban. A színes tévé mellett még 160 találmánya volt. 1977-ben halt meg.

Mit tanultál meg?

Válaszolj három kérdésünkre! Ha figyeltél Bölcs Bagolyra, bizonyára könnyen megbirkózol velük. Ki találta fel a színes televíziót?

Melyik évben és hol mutatta be?

Hány találmánya van még a színes televízió mellett?

A helyes megfejtést küldd el postán a Kelepelő szerkesztősége, Fő utca 124., 9220 Lendva, illetve e-postán az info@nepujsag.net címre „Kelepelő” jelzéssel 2020. január 10-ig. Valakire meglepetés-nyeremény vár! Bölcs Bagoly előző feladványának helyes megfejtései: fénytestvérek; volfrámszál; Budapesten. A helyes megfejtést beküldők közül a szerencse Magyar Mašának, az 1. Számú Lendvai KÁI tanulójának kedvezett. A nyereményt az iskolában veheti át. K e l e p e l ő 2 019 . d e c e m b e r 12 .

3


Hibakereső

Téli szünidő Karácsonykor énekszó, gyertyafény és csillagszóró. Puha takaró, kuckózás, csendes este vár most rám. Mézeskalács illata a konyhába hívna ma. Díszítve a fenyőfa, mosolyog a nagypapa. Hulldogál a hó, előkerül a szánkó. Ródliznak a gyerekek, vacognak a felnőttek.

Karácsonyi kampó Karácsonyi cukorrúd helyett készíts velünk gyöngyökből készült kampót! A mutatós karácsonyfadíszhez csupán három hozzávalóra lesz szükséged: közepes méretű piros és fehér gyöngyökre, illetve hobbidrótra – ez is lehetőleg piros vagy fehér legyen. Fűzd fel az első gyöngyöt – olyan színnel kezdj, amilyen színű a drótod –, majd a drótot a gyönggyel együtt hajlítsd vissza és rögzítsd önmagához, ez fogja megtartani a többi gyöngyöt. Most kezdd el felváltva felfűzögetni a piros és a fehér gyöngyöket egymás után. Az utolsónál ismét hajtsd vis�sza a drótot. Most már csak kampóalakúra kell hajlítanod, és kész is a karácsonyfadísz. Ha tovább szeretnéd díszíteni, köss rá masnit is!

Nincs nyitva az iskola, siklik már a korcsolya. Gyorsan siklik, de megáll, ha a lábam égnek áll. Keresd meg az öt különbséget! Kiss Boriska, 4. osztály 4

K e l e p e l ő 2 019 . d e c e m b e r 12 .


Luca napja: december 13.

Luca-napi mondóka Kell a búzának a föld, karácsonyra hogyha zöld, Luca hozza a bőséget, gazdagságot, egészséget. És ha Ádám elég bátor, székre pattan, boszit számol, útján mákot fúj a szél, hogyha szalad, hazaér.

K e l e p e l ő 2 019 . d e c e m b e r 12 .

Vágd ki a képeslapot és küldd el valakinek karácsonyra!

A lucaszék készítése a Luca-napi szokások egyike. Luca napja a karácsonyi ünnepkör része. A hagyomány szerint a lucaszéknek 13 darabból kell állnia és 13 napig készítik. Minden részét más fából faragják. De mire való a lucaszék? Képzeld csak, úgy tartották, hogy a nőket karácsonykor az éjféli misén a lucaszékre felállítva fel lehet ismerni a boszorkányokat, mégpedig a szarvukról.

5


Képeslap

6

K e l e p e l ő 2 019 . d e c e m b e r 12 .


FILMAJÁNLÓ KUKTA

Illatos karácsonyi keksz Hozzávalók (25–30 kekszhez): • 180 g liszt • 60 g porcukor • 60 g hideg vaj • 40 g méz • 1 db tojás • 2 teáskanál vaníliás cukor • 2 teáskanál mézeskalácsfűszer Elkészítés: A száraz hozzávalókat keverd össze, majd morzsold bele a vajat, tedd hozzá a tojást és a mézet. Most alaposan gyúrd össze a tésztát, csomagold fóliába és tedd a hűtőbe pihenni egy teljes éjszakára. Másnap lisztezd meg a gyúródeszkát és nyújtsd ki az illatos tésztát fél centi vastagságúra. Szaggasd ki karácsonyi motívumokkal, majd tedd őket sütőpapírral bélelt tepsire, és előmelegített sütőben süsd 170 fokon 8–15 percig. A kihűlt kekszeket díszítheted csokimázzal, cukormázzal, vagy egyszerűen dióval, mandulával is. K e l e p e l ő 2 019 . d e c e m b e r 12 .

Jégvarázs 2 Miért született Elza varázserővel? A válasz egyszerre szólítja el a lányt és jelent veszélyt a királyságára. Elza, Anna, Kristoff, Olaf és Sven veszedelmekkel teli utazásra indulnak, hogy fényt derítsenek a titokra. Legutóbb Elza hatalma túl sok volt a világ számára, most azonban mindenki azt reméli, elegendő lesz…

OLVASD EL! Marék Veronika:

Kippkopp a hóban Kippkopp, a gesztenyegyerek egy téli reggelen arra ébred, hogy a kamrája körüli világ fehérbe öltözött! Boldogan kipattan az ágyból és elindul, hogy körülnézzen. Útközben egy dermedt kismadárra bukkan. Beviszi a kamrájába és élesztgetni kezdi. A madárka kalandos útra indítja Kippkoppot két dióval, hogy segítsen a barátainak is. Ajánlja: Farkaš Brigita könyvtáros

7


GALAMBPOSTA

Kedves gyerekek! Végre eljött a december és közeledik a várva várt karácsony. Nagyon örülünk, hogy az ünnepi készülődésben még ránk is gondoltatok és gyönyörű alkotásokat küldtetek Galambpostánkba. Megrajzoltátok Eleknek a Mikulás érkezését, és azt is, hogy milyen karácsonyfát szeretnétek. Kaptunk fényképet arról, hogyan készülődtök az ünnepekre, de még verset is költöttetek. Igazán szorgalmasak vagytok, reméljük, hogy mindannyiótoknak csodaszép karácsonya lesz!

Tot Maik, Lendvai Óvoda, 1. számú tagozat, 5 éves

Dobida Žan, Lendvai Óvoda, 1. számú tagozat, 5 éves

8

A karácsonyfadíszeket a Göntérházi KÁI 1. osztályosai az iskola nyílt napján készítették a karácsonyi műhelyben.

Šamu Győfi Iva, Lendvai Óvoda, 1. számú tagozat, 5 éves

Hozjan Erik, Lendvai Óvoda, 1. számú tagozat, 4 éves K e l e p e l ő 2 019 . d e c e m b e r 12 .


GALAMBPOSTA

Jakič Lan, Pártosfalvi Óvoda, 4 éves

Banotai Lara, 1. Sz. Lendvai KÁI, 2.c osztály

Lončar Šušlek Ana, Pártosfalvi Óvoda, 5 éves

Bažika Izabela, 1. Sz. Lendvai KÁI, 1.c osztály

Bažika Ana, 1. Sz. Lendvai KÁI, 1.c osztály

Pukl Lara, 1. Sz. Lendvai KÁI, 1.c osztály

K e l e p e l ő 2 019 . d e c e m b e r 12 .

9


GALAMBPOSTA

Gjura Koni, 1. Sz. Lendvai KÁI, 1.c osztály

Jereb Sankovič David, 1. Sz. Lendvai KÁI, 2.c osztály

Kramberger Maja, 1. Sz. Lendvai KÁI, 2.c osztály

A domonkosfai iskolában a gyerekek a technikai nap keretében az ünnepekre készülődtek, karácsonyfadíszeket és egyéb kis dekorációkat készítettek.

10

Orešek Brin, Domonkosfai Óvoda, 5 éves

K e l e p e l ő 2 019 . d e c e m b e r 12 .


GALAMBPOSTA

Azért szeretem a decembert, mert... A 2. Számú Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola tanulói arról írtak nekünk, hogy miért szeretik a december hónapot. Akkor ünneplem a születésnapomat. Idén 18 éves leszek. (Nikita)

Vincek Tia, 1. Sz. Lendvai KÁI, 2.c osztály

Sági Abigél, Gyertyánosi Tagiskola, 1. osztály

A karácsony és a szilveszter este a legszebbek számomra decemberben. Karácsonykor ajándékot kapok, szilveszterkor pedig várom a tűzijátékot. (Balázs) Szeretném, ha decemberben hó lenne, hogy építhessek egy nagy hóembert, szánkózhassak és hógolyózhassak az iskolatársaimmal. (Feri) Azért szeretem a decembert, mert az iskolába ellátogat hozzánk a Mikulás, karácsonykor pedig otthon a családdal díszítem a karácsonyfát. (Matjaž) Mindig finom aprósüteményeket sütünk anyuval. (Tjaša)

Mészáros Ruben, Gyertyánosi Tagiskola, 1. osztály K e l e p e l ő 2 019 . d e c e m b e r 12 .

Vida Lia, Gyertyánosi Tagiskola, 1. osztály

Azért szeretem a decembert, mert akkor fellépek az iskolai karácsonyi ünnepélyen. A karácsonyfa alatt mindig sok az ajándék. (Gabi)

11


KELEPECSET GALÉRIA

Dervishi Alina, Lendvai Óvoda, 1. számú tagozat, 5 éves

Profile for Népújság

Kelepelő, 2019. december 11.  

A Népújság gyermekmelléklete

Kelepelő, 2019. december 11.  

A Népújság gyermekmelléklete

Profile for nepujsag
Advertisement