Page 1

Kelepelő

MuravidĂŠki magyar gyermeklap 2019/9 XI/21.


A NAGY BEFŐZÉS MATILDA, A MOSÓMEDVE NAGYON BOLDOG VOLT, HOGY IDÉN RENGETEG GYÜMÖLCS TERMETT A KERTJÉBEN. – ALMA, KÖRTE, SZILVA, BARACK, ÉS MIND EGÉSZSÉGES – ÖRVENDEZETT. A MOSÓMEDVE NAPOKIG SZEDTE A TERMÉST. MIRE MINDENT BETAKARÍTOTT, MEGTELT A KAMRA ÉS A KONYHA IS GYÜMÖLCCSEL. EKKOR RÁDÖBBENT, HOGY EZEKET ELTENNI TÖBB MUNKA LESZ, MINT ÖSSZESZEDNI. – SEGÍTSÉGET KELL HÍVNOM – GONDOLTA. LEMENT HÁT AZ ERDEI KIS BOLTBA, HOGY A HIRDETŐTÁBLÁRA KITŰZZÖN EGY HIRDETÉST. ELEK, A GÓLYA ÉPPEN EKKOR LÉPETT BE AZ AJTÓN, ÉS LÁTTA A CETLIT. – ÉN SZÍVESEN SEGÍTEK, DÉLUTÁNONKÉNT RÁÉREK – AJÁNLOTTA MAGÁT. – TÉNYLEG? HÁT EZ NAGYSZERŰ! – ÖRVENDEZETT A MOSÓMEDVE A GYORSAN JÖTT SZERENCSÉNEK.

MÁSNAP NEKI IS LÁTTAK A GYÜMÖLCSÖK ELRAKÁSÁNAK. ELŐSZÖR A SZILVÁT ÉS A BARACKOT FŐZTÉK BE LEKVÁRNAK. KERÜLT KOMPÓTNAK IS MINDKETTŐBŐL. NÉHÁNY NAP MÚLVA KÖVETKEZETT AZ ALMA. ABBÓL VOLT A LEGTÖBB. ELEK SZORGALMASAN HÁMOZOTT ÉS SZELETELT, MATILDA PEDIG FŐZÖTT ÉS DUNSZTOLT. A MUNKÁVAL ALIG EGY HÉT ALATT VÉGEZTEK. – NÉZD CSAK, ELEK, MENNYI FINOMSÁG! – MUTATTA A BEFŐTTEKET CSILLOGÓ SZEMEKKEL MATILDA –, EZT NEKED KÖSZÖNHETEM – HÁLÁLKODOTT A MOSÓMEDVE. – SZÍVESEN SEGÍTETTEM – VÁLASZOLT A GÓLYA, ÉS NAGYON JÓ ÉRZÉS JÁRTA ÁT, AMIÉRT JÓT TEHETETT VALAKIVEL. – NÉZD CSAK! – MATILDA EGY NAGY KOSÁRRAL LÉPETT ELEKHEZ, AMI TELE VOLT BEFŐTTEL ÉS LEKVÁRRAL. – TÉLEN NINCS FRISS GYÜMÖLCS, ÍGY VISZONT LESZ MIBŐL CSEMEGÉZNED. MEGÉRDEMLED, FOGYASZD ŐKET EGÉSZSÉGGEL!

Muravidéki magyar gyermeklap

Megjelenik havonta egyszer a Népújság mellékleteként. Kiadja a Magyar Nemzetiségi Tájékoztatási Intézet, Lendva Igazgató: Tomka Tibor Felelős szerkesztő: Király M. Jutka Illusztrációk: Abraham Klaudia Szerkesztőség: a Népújság szerkesztősége Cím: Fő utca 124., 9220 Lendva, Szlovénia, tel.: 02/5776-180, e-mail: ifi@nepujsag.net A Kelepelő az SzK Oktatási, Tudományos, Kulturális és Sportminisztériuma támogatásával jelenik meg.

2

Ke l e p e l ő 2 019 . n o v e m b e r 21.


Bölcs Bagoly a feltalálókról Sorozatunkban Bölcs Bagoly bemutat néhány világhírű magyar feltalálót. Kik azok, akik a világnak például a gyufát, a golyóstollat, a hűtőszekrényt, a színes televíziót, a számítógépet, a C-vitamint adták?

Just Sándor, Hanaman Ferenc és a villanykörte Amikor belépünk a lakásba és felkapcsoljuk a villanyt, azt két magyar származású feltalálónak – Just Sándor és Hanaman Ferenc kémikusoknak – köszönhetjük. Hivatalosan a villanykörte feltalálása Thomas Edisonhoz kapcsolódik (1879-ben), de az még sokban különbözött a későbbi villanykörtétől, hiszen szénszál volt benne, mely kevés fényt adott és sok áramot fogyasztott. Just Sándor és Hanaman Ferenc pedig, akiket „fénytestvéreknek” is neveznek, 1904-ben megalkotta a volfrámszálas izzót, mely hosszú ideig ég és világos, erős fényt ad. A volfrámszálas körtét elsőként Budapesten a Magyar Egyesült Izzó és Villamossági Rt. cég kezdte gyártani Tungsram néven.

Mit tanultál meg?

Válaszolj három kérdésünkre! Ha figyeltél Bölcs Bagolyra, bizonyára könnyen megbirkózol velük. Hogyan nevezik Just és Hanaman feltalálókat?

Milyen szál volt a villanykörtéjükben?

Hol kezdték először gyártani Tungsram néven?

A helyes megfejtést küldd el postán a Kelepelő szerkesztősége, Fő utca 124., 9220 Lendva, illetve e-postán az info@nepujsag.net címre „Kelepelő” jelzéssel 2019. december 10-ig. Valakire meglepetés-nyeremény vár! Bölcs Bagoly előző feladványának helyes megfejtései: orvos és kutató; a paprikában; Nobel-díjat. A helyes megfejtést beküldők közül a szerencse Felső Viktorijának, az 1. Számú Lendvai KÁI tanulójának kedvezett. A nyereményt az iskolában veheti át. Ke l e p e l ő 2 019 . n o v e m b e r 21.

3


Az éléskamra kincsei Sorold fel, hogy nálatok mi van a kamra vagy a spájz legfelső polcán! ______________________________________________________________ Szerinted mi lehet a zsírosbödönben? ______________________________________________________________ Végül pedig keresd meg a rajzon a tejescsuprot és írd oda a nevét!

4

Ke l e p e l ő 2 019 . n o v e m b e r 21.


Ki volt a tettes? Cirmos cica, haj, hová lett a vaj? Ott látom a bajuszodon, most lesz neked jaj!

• Luci éppen szunyókált, amikor az eset történt. • Muci ott volt, ahol Tom. • Picur nem szereti a vajat. • Kormos a szomszédban tejet lefetyelt. • Tom egeret fogott a kamrában. • Garfield a kanapén lustálkodott.

Ismeritek a mondókát? Bizony a kamrába néha a Melyik cica volt a tettes?______________ cirmosok is belopóznak, és ilyenkor mindig valami turpisságon törik a fejüket. Ugyan melyik cica tudna ellenállni a friss tejfölnek, a még langyos tejnek vagy az édes vajnak? A mi cicáink közül az egyik biztos engedett a kísértésnek. Vajon ki lehetett a tettes? Fejtsd meg a feladványt!

Ke l e p e l ő 2 019 . n o v e m b e r 21.

5


RÍMFARAGÓ Fejezd be a mondatokat rímelő személynevekkel! Eltörött a korsója, ezért sír most ____________ Itt van ez a kanna, vigye haza ____________ Polcon van a szita, hozza ide ____________

Nini, ez én vagyok! Készíts el velünk egy babát, ami te vagy! A drótos karoknak köszönhetően bárhol meg tud kapaszkodni, így igazi kedves, vicces dísze lehet a lakásnak. Amire szükséged lesz: olló, ragasztó, egy erős karton, filc-anyag, hobbidrót és egy fénykép rólad, amiből kivághatod a fejecskédet. A ruha díszítéséhez kellhet csipke, szalag, gomb, vagy amit szeretnél. Így készítsd el: először vágd ki az alapot, ahogy a képen látható – fiúk esetén nadrágformát. Most illeszd rá a filcet, rajzold körbe és vágd formára duplán, mert hátulra is kell. A drótot ragaszd fel a kartonra a lábaknak és a karoknak. Ezután ragaszd fel a filcet a karton mindkét felére. A drótos kidudorodás legyen a babád hátulja. Most felkerülhet a fénykép, a csipke, a gombok, és mi egy masnit is készítettünk.

Elfogyott az uzsi, megette a ____________ Leng-lobog a zászló, azt bámulja _____________ Híres város Siklós, ott lakik a _____________ A kis feladatot a 2. Számú Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola tanulói készítették számotokra. Töltsétek ki ügyesen! 6

Ke l e p e l ő 2 019 . n o v e m b e r 21.


FILMAJÁNLÓ KUKTA

Banános babapiskóta-torta sütés nélkül

Hozzávalók: • 1 nagy csomag babapiskóta • 500 ml zsíros habtejszín • 2 doboz 20 százalékos tejföl • 2 csomag vaníliáscukor • 2 banán • 1–2 evőkanál kakaópor

Az elkészítés menete A tejszínt verd fel kemény habbá, majd folyamatosan kanalazd hozzá a tejfölt és a vaníliáscukrot. Óvatosan keverd el. Ha a krém nem elég édes, még adhatsz hozzá vaníliáscukrot vagy kevés porcukrot. A banánt karikázd fel, a tortaformát béleld ki frissentartó fóliával, majd a forma széleit rakd ki felállított babapiskótával. Most az alját is béleld ki egy rétegben a babapiskótával. A babapiskótára kanalazz egy réteg krémet, majd arra egy réteg banán kerüljön. Ezután újra babapiskóta, krém, majd banán. Addig rétegezd, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Ügyelj arra, hogy az utolsó réteg krém legyen. A torta tetejét kis szűrő vagy szita segítségével szórd meg a kakaóval. Egy éjszakára tedd be a tortát a hűtőszekrénybe, hogy megdermedjen és megpuhuljon a piskóta. Másnap díszítsd tetszés szerint a tortát, és már tálalhatod is!

Ke l e p e l ő 2 019 . n o v e m b e r 21.

Jetikölyök Egy 3.000 mérföldes utazásra hívunk benneteket Sanghaj utcáitól a lélegzetelállító, havas himalájai tájakig. Amikor egy csintalan baráti társaság találkozik egy fiatal jetivel, kalandos felfedezőútra indulnak, hogy összehozzák a varázslatos teremtményt a családjával a Föld legmagasabb pontján.

OLVASD EL! Izmindi Katalin:

Szörnyifalvi mesék Ki gondolta volna, hogy a szörnyek is félnek?! Pedig igen, sőt nagyon is. Szörnyifalván, a szörnyisuliban kilenc kis szörny tanul, és mindegyik fél valamitől – Ubri és Ubronc a sötétségtől, Szindi a víztől, Szilla a tűzijátéktól… Szörny Ede tanár úr segítségével azonban megtesznek mindent, hogy legyőzzék a félelmeiket. És te mitől félsz? Ajánlja: Farkaš Brigita könyvtáros

7


GALAMBPOSTA

Kedves gyerekek! Minden játék fantáziával kezdődik. Ahhoz, hogy valami szépet rajzoljunk, szintén kell képzelőerő. Ugye nektek is van képzelőerőtök? Persze, hogy van, hiszen minden gyerek rendelkezik ezzel a szuperképességgel. A rajzaitok is bizonyítékok erre, hiszen a borongós novemberben is csupa színes rajzot kaptunk tőletek. A december pedig már az ünnepről szól. Ha szeretnétek boldoggá tenni Eleket, akkor legközelebb sok-sok ünnepváró rajzot készítsetek számára: karácsonyfát, ajándékozást, télapót, angyalkákat. Írjátok le neki, mit jelent nektek a karácsony, miért szeretitek és kikkel ünnepeltek.

Gerebic Brina, 1. Sz. Lendvai KÁI, 3.b osztály

Prendl Lan, Gyertyánosi Tagiskola, 1. osztály

Rajtar Lea, Gyertyánosi Tagiskola, 1. osztály

Horvat Tiar, Gyertyánosi Tagiskola, 1. osztály

8

Ke l e p e l ő 2 019 . n o v e m b e r 21.


GALAMBPOSTA

Gesztenyepiknik a Lendvai Óvodában November 7-én a Lendvai Óvoda 2. Sz. Lendvai Kétnyelvű Tagozatának udvarán gesztenyepikniket szerveztünk. A szülők gondoskodtak róla, hogy a szép számú látogató megkóstolhassa a sült gesztenyét és a pirított kenyeret, amiket az óvoda konyhájában készítettek. Mi, óvónők meseegyveleget adtunk elő Pikniken címmel. A színjáték után műhelyfoglalkozások következtek, a rendezvényt pedig élőzenével kísért szórakozás zárta. Gondoskodtunk a kellemesen meleg teáról és a limonádéról is. A gyermekeknek, a szülőknek és a látogatóknak köszönhetően a rendezvényünk remekül sikerült. Hebar Jasmina

Škraban Gaja, 1. Sz. Lendvai KÁI, 3.b osztály Gal Ajša, Göntérházi KÁI, 2. osztály

Ke l e p e l ő 2 019 . n o v e m b e r 21.

9


GALAMBPOSTA

Mézes reggeli

Kolenc Nikola, Lendvai Óvoda, 2. tagozat, 5 éves

A muravidéki kétnyelvű óvodák és iskolák idén is csatlakoztak a hagyományos szlovén reggeli projekthez: múlt pénteken így hazai mézet, tejet reggeliztek a gyerekek. A fotót az eseményről az 1. Sz. Lendvai KÁI-ból küldték nekünk. Lobnikar Zoja Ela, Lendvai Óvoda, 2. tagozat, 5 és fél éves

Kuhar Florian, Pártosfalvi Óvoda, 4 éves

10

Laslo Klara, Lendvai Óvoda, 2. tagozat, 5 éves Ke l e p e l ő 2 019 . n o v e m b e r 21.


GALAMBPOSTA

Sőke Melani, Lendvai Óvoda, 2. tagozat, 5 és fél éves Gyurica Mia, Lendvai Óvoda, 2. tagozat, 4 éves

Gazdag Lana, Lendvai Óvoda, 2. tagozat, 5 éves

Horvat Izabela, Lendvai Óvoda, 2. tagozat, 5 és fél éves Ke l e p e l ő 2 019 . n o v e m b e r 21.

Režonja Joella, Gyertyánosi Tagiskola, 1. osztály

11


KELEPECSET GALÉRIA

Belovič Bianca, Lendvai Óvoda „A világ királynője” című rajz a tokiói nemzetközi térképészeti konferencia kiállításának 1. helyezett alkotása.

Profile for Népújság

Kelepelő, 2019. 11. 21.  

A Népújság gyermekmelléklete

Kelepelő, 2019. 11. 21.  

A Népújság gyermekmelléklete

Profile for nepujsag
Advertisement