Page 1

Kelepelő

MuravidĂŠki magyar gyermeklap 2017/9 XI/23.


KÖLCSÖNAJÁNDÉK, RÖVID SZERELEM ELEK SZERELMES LETT. ALIG VÁRTA A REGGELEKET, HOGY REPÜLHESSEN KAPCÁRA ÉS LÁSSA PAULÁT, A GYÖNYÖRŰ PÁVÁT. PAULA VALÓBAN SZÉP VOLT. DE A BAROMFIUDVAR LAKÓI, A TYÚKOK, A KACSÁK ÉS A LUDAK MÉGSEM KEDVELTÉK. TUDTÁK, HOGY A BÁJOS KÜLSŐ MELLÉ ÖNTELTSÉG ÉS NEHÉZ TERMÉSZET IS PÁROSULT. A RÁTARTI MADÁR PEDIG MEG SEM PRÓBÁLT BEILLESZKEDNI. ELEK VISZONT ELSŐ LÁTÁSRA BELESZERETETT PAULÁBA. MINDEN NAP FELKERESTE, UDVAROLT, BÓKOLT NEKI, VÁRTA, HOGY SZERELME VISZONZÁSRA LELJEN. EGY NAP MEGKÉRDEZTE TŐLE, MIVEL JÁRHATNA A KEDVÉBEN? A PÁVA NEM IS GONDOLKODOTT SOKAT. – SZEREZZ NEKEM EGY TÜKRÖT! A POCSOLYÁBAN NEM LÁTOM MAGAM RENDESEN. ELEKNEK TÖBB SEM KELLETT, MÁR REPÜLT IS SZARKA BÉLÁHOZ, AZ ÓSZERESHEZ. A VÉN SZARKA MINDENT ÖSSZEGYŰJT, AMIT TALÁL, NÁLA VANNAK AZOK A TÁRGYAK, AMIKET MÁSOK HIÁBA KERESNEK. SZERENCSÉRE TÜKÖR IS AKADT. – ODAADOM NEKED, DE CSAK KÖLCSÖNBE. ÉPEN HOZD VISSZA! – FIGYELMEZTETTE A GÓLYÁT. ELEK ÍGÉRETET TETT, HOGY

Muravidéki magyar gyermeklap

Megjelenik havonta egyszer a Népújság mellékleteként. Kiadja a Magyar Nemzetiségi Tájékoztatási Intézet, Lendva Igazgató: Tomka Tibor Felelős szerkesztő: Király M. Jutka Illusztrációk: Abraham Klaudia Szerkesztőség: a Népújság szerkesztősége Cím: Fő utca 124., 9220 Lendva, Szlovénia, tel.: 02/5776-180, e-mail: ifi@nepujsag.net A Kelepelő az SzK Oktatási, Tudományos, Kulturális és Sportminisztériuma támogatásával jelenik meg.

2

VIGYÁZNI FOG A KÖLCSÖNAJÁNDÉKRA, ÉS MÁR SIETETT IS A SZERELMÉHEZ. AMIKOR PAULA MEGLÁTTA A TÜKRÖT, ÖRÖMÉBEN MAJD KIUGROTT A BŐRÉBŐL. AZONNAL NÉZEGETNI KEZDTE MAGÁT BENNE. – NAHÁT! SZEBB VAGYOK, MINT GONDOLTAM. NEM CSODA, HOGY MINDENKI ODÁIG VAN ÉRTEM! – MONDTA, MAJD ELEKHEZ FORDULT: – HA MÁR ITT VAGY, NEM TARTANÁD NEKEM A TÜKRÖT? DE ÚGY, HOGY LÁSSAM MAGAM EGÉSZBEN! – UTASÍTOTTA A GÓLYÁT, AKI PERSZE ÖRÖMMEL ENGEDELMESKEDETT. TELTEK-MÚLTAK A NAPOK, DE A PÁVA NEM LETT KEDVESEBB. MÁSRÓL NEM IS BESZÉLT, CSAK ARRÓL, HOGY MILYEN KARCSÚ, MENNYIRE SZÉP A SZEME, MILYEN CSODÁSAN ÁLL NEKI A ZÖLD SZÍN ÉS EGYÁLTALÁN, HOGY MENNYIRE HIBÁTLAN A KÜLSEJE. ELEK EGYRE CSALÓDOTTABB LETT. RÁJÖTT, HOGY PAULA NEM VISZONOZZA A SZERELMÉT, HISZEN VALAKI MÁSBA SZERELMES: SAJÁT MAGÁBA. ILYEN SZÉPSÉGGEL PEDIG NEM VERSENYEZHET! – GONDOLTA, ÉS TÖBBÉ NEM MENT A PÁVÁHOZ LÁTOGATÓBA. PAULA SZOMORÚ VOLT, LEGINKÁBB A TÜKÖR MIATT. HISZEN ELEK VISSZAVITTE A SZARKÁNAK. – MOST AZTÁN KERESHETEK VALAKI MÁST, AKI TÖRŐDIK VELEM – SZIPOGOTT, SAJNÁLTATVA MAGÁT. (ak) Színezd ki Eleket és Paulát! Ne feledd: Elek csizmája kék!

K e l e p e l ő 2 0 17. n o v e m b e r 2 3 .


Muravidéki ABC

É

Égerfa – Az éger lombhullató fa, a nyírfák családjának tagja. Termése apró, szárnyas makkocska. A síkvidéktől a hegyvidékig mindenhol előfordul. A Muravidéken a Fekete-erdőben találjuk tömegesen. Fája sok mindenre használható, ezért sok helyre tele­pítik.

F

Fumu – A fumu babaalakot formázó fonott kalács, melyet a Muravidéken, valamint a Göcsejben és a Hetés mindkét oldalán ismernek. Több száz éves hagyománya van. A népszokás szerint lakodalmak, keresztelők és születések alkalmával készítették. Ma már csak ritkán sütik.

G

Göntérháza – Göntérháza falu a Muravidéken, Lendvától nyolc kilométerre. A Hetés tájegység szlovéniai részének központja, itt van a négy kétnyelvű általános iskola egyike. Göntérháza több költőnk szülőfaluja is, innen származik Varga József, Bence Lajos és Zágorec-Csuka Judit.

Mit tanultál meg? Válaszolj három kérdésünkre! Ha figyelmesen elolvastad, bizonyára könnyen megbirkózol vele. A Muravidéken melyik erdőben nő sok égerfa?

Hogyan nevezik a babaalakú kalácsot?

Melyik falu a Muravidéken a Hetés központja?

A helyes megfejtést küldd el postán a Kelepelő szerkesztősége, Fő utca 124., 9220 Lendva, illetve e-postán az info@nepujsag.net címre „Kelepelő” jelzéssel december 14-ig. Valakire meglepetés-nyeremény vár! Az előző ABC helyes megfejtései: a kukorica száraz levele, Szent Márton templom, Hungária Hazai Ernyőgyár. A helyes megfejtést beküldők közül a szerencse Sobočan Matjažnak és Sep Ferikének, a II. Sz. Lendvai KÁI tanulóinak kedvezett. A nyereményt az iskolában vehetik át. K e l e p e l ő 2 0 17. n o v e m b e r 2 3 .

3


Tudod, hogy milyenek azok a gyöngybetűk? Pontosan olyanok, mint egy gyöngysor, egy folyamatos kacskaringós minta, aminek jelentése van és jó ránézni. Egy szép rajz, csak éppen el lehet olvasni. Szeretnél te is gyöngybetűkkel írni? Ha igen, akkor szánj időt a kézügyességed fejlesztésére. A most következő mondókában az ujjak tornásztatásával edzheted magad, ami segít a szép írás elsajátításában, gyakorlásában. Ezt a mondókát és ujjtornát akkor is alkalmazhatod, ha tollbamondás végére elfáradnak az ujjaid. De akár a tanító nénit is megkérhetitek, hogy egy hosszabb másolás közben együtt mondjátok és játsszátok el ezt a két mondókát: Hüvelykujjam felébredt (kezek ökölben, és csak a hüvelykujjat kinyitjuk) Ablakokon kopogtatott (egyesével megérintjük a többi becsukott ujjat) A négy testvér felugrott (mindegyik ujjat kinyitjuk)

4

Köszöntötték: Jó napot! Jó napot! (egyesével megérintik a bal kéz ujjai a jobb hüvelykujjat, a jobb kéz ujjai a bal hüvelykujjat) Ujjaimat nyitogatom, közben vígan mondogatom (ökölbe csuk, majd nyit a kéz ritmusra)

Kifordítom, befordítom, felfordítom, lefordítom (tenyér forgatása) Zongorázom, furulyázom (utánzó mozdulat) Erősebb lett a kezem, a tornát befejezem. (újra ökölbe zár, majd nyit)

K e l e p e l ő 2 0 17. n o v e m b e r 2 3 .


KUKTA

Süssünk tököt! Végre ismét itt a sütőtökszezon! Ezt a szuperegészséges finomságot des�szertként és köretként is fogyaszthatod. A hozzávalók sora nagyon rövid: amire szükséged lesz, az egy szép, egészséges sütőtök, és esetleg méz. Nincs is más dolgod, mint alaposan megtisztítani a tököt, majd átadni egy felnőttnek, hogy segítsen felvágni. Egyedül ne próbálkozz, mert balesetveszélyes! A magok eltávolítását viszont már magad is elvégezheted nyugodtan, mi több, egy kis nyúlkálás a nyálkás magok közt vicces is lehet. Ha elkészültél, melegítsd elő a sütőt 180 fokra, majd a sütőtökszeleteket rakd egymás mellé egy sütőpapírral kibélelt tepsiben. Süsd legalább egy-másfél órán át! Ha nem puhult meg eléggé, told vissza a tepsit! Amikor szinte teljesen átsültek a sütőtökszeletek, emeld a hőfokot 220 fokra, majd süsd pirosra körülbelül 10–15 perc alatt. Vedd ki a sütőből a megsült tököt, várj, amíg kihűl, és már fogyaszthatod is a krémes finomságot. Tipp: Vannak, akik úgy szeretik a sütőtököt, hogy mézet csurgatnak a tetejére. Próbáld ki te is, finom akácmézzel biztosan ízleni fog. K e l e p e l ő 2 0 17. n o v e m b e r 2 3 .

Hópelyhek ruhacsipeszből Beköszönt lassan a tél, már kopogtat az ajtón. A Mikulás is hamar itt lesz, a hegyekben már hó is esett. Bízzunk benne, hogy idén télen sok hó esik, hiszen nincs is jobb, mint a nagy hóban játszani, szánkózni, hógolyózni. De amíg a tél ide nem ér, addig is barkácsolj velünk: készíts hópehelydíszeket az egész lakásba! Nincs is szükséged másra, mint anya régi facsipeszeire. A ruhacsipeszek illesztéséhez használj bútorragasztót vagy forró ragasztót. Vigyázz, meg ne égesd magad! Ha elkészültél, akár be is festheted a hópelyheket fehérre. Klassz ajándék, szép dekoráció, de még az ünnepi asztalon is jól mutat, sőt, anya ráteheti a forró tálat is.

5


Folytasd az elkezdett sort! Folytasd az elkezdett sort a minta szerint! Először használj ceruzát, így radírozhatsz is, ha nem sikerül szépen a minta. Aztán vedd elő a filctollaidat és húzd át az összes vonalat újra a megadott színnel!

Telefonzsinór: Egérpanzió: Egyenes: Cikk-cakk: Tenger: Úttest felezővonala: Várfal: Tetőcserép: Pöttyök:

6

K e l e p e l ő 2 0 17. n o v e m b e r 2 3 .


FILMAJÁNLÓ

Szörnyen boldog család

Színezd ki!

A cím ellenére Wishbonék közel sem egy boldog család: Emma, az anya egy csőd szélén lévő könyvesboltot vezet, Frank, az apa a munkájának él, ezért mindig hullafáradtan ér haza, lányuk, Fay épp kínos kamaszéveit éli, ráadásul a vizsgáin is sorra elhasal, fiuk, Max pedig túl okos, az iskolában mégis bántalmazzák. Így nem csoda, hogy a család egymás agyára megy és egyfolytában csak veszekednek…

OLVASD EL! Balázs Ágnes:

A beszélő kutya és más történetek Már biztosan sokszor hallottad, hogy mesehallgatás közben nem ugrándozunk, nem kiabálunk, nem dobolunk, nem...! Na, ez a könyv pont ezek ellenkezőjét várja el tőled, hiszen a mulatságos történetek alatt szabadon mozoghatsz. Így például A beszélő kiskutya című első mesében a „vau” elhangzásakor fel kell pattannod a székedről, egyszer meg kell pördülnöd, majd vissza kell ülnöd a helyedre. A könyvben olvasható öt mese során lehet még fél lábon ugrálni, tapsolni, leguggolni, ugatni, kiabálni stb. Mesehallgatásra és játékra fel! Ajánlja: Farkaš Brigita könyvtáros K e l e p e l ő 2 0 17. n o v e m b e r 2 3 .

7


Hibakereső

Keresd meg a tíz különbséget a két rajz között!

Színes sudoku Vágd ki a lap alján lévő formákat, majd helyezd el őket a sudoku-táblán. Az a cél, hogy minden mintát használj fel! A feladat megoldásánál a sudoku szabályai érvényesek, tehát a négyzetekben minden sorban és minden oszlopban csak egyszer-egyszer szerepelhet az adott forma. Ha elkészültél, ragaszd is be őket a helyükre! 8

K e l e p e l ő 2 0 17. n o v e m b e r 2 3 .


GALAMBPOSTA

Kedves gyerekek! Novemberi postaládánk színültig megtelt. Ezúttal is csodaszép rajzok és jó hírek érkeztek hozzánk a muravidéki iskolákból és óvodákból. Voltak, akik házakat építettek, mások maratont futottak, voltak, akik plakátot festettek, mások írtak, rajzoltak nekünk. Ebből a színes csokorból igyekeztünk számotokra a legérdekesebb híreket kiválogatni. Ha kedvet kaptatok, küldjétek el ti is bátran az alkotásaitokat!

Dragošič Iva, Radamos, 5,5 éves

A hodosi óvodások szüleikkel a ljubljanai „Lumpi maratonon”. Képeslap a Kelepelőnek!

Mézes reggeli, Potisk Jaka, Gyertyánosi Óvoda, 5,5 éves

Mézes reggeli, Sabo Katja, Gyertyánosi Óvoda, 5,5 éves

K e l e p e l ő 2 0 17. n o v e m b e r 2 3 .

9


GALAMBPOSTA

Milyen otthont képzelek el? Képzeletben az otthonunk lehet bolondos, hóbortos, színes és mulatságos lak, furcsa is lehet, de mindenképpen csodaszép.

Nagyon örülnék, ha ilyen házban élhetnék színes varázslóként, és sok színes játékom lenne. (Emili) Az én házamban minden bútor forogna. (Amil) A házban varázsital segítségével kockás emberré változnék. (Aljoša) Én pók szeretnék lenni ebben a házban, hogy mindig lássam, mit csinál anya. (Nika) Mint békakirály és varázsló élnék a házban. (Alex) 1. Sz. Lendvai KÁI, Gyertyánosi tagiskola, 2. osztály

Lebar Gor Ališa, 1. Sz. Lendvai KÁI, 5. osztály

10

K e l e p e l ő 2 0 17. n o v e m b e r 2 3 .


GALAMBPOSTA

Celec Klara, Dobronaki Óvoda, 5 éves

Sarjaš Ada, Göntérházi Óvoda, 5,5 éves

A Pártosfalvi KÁI 1. osztályos tanulói a szobrászatot próbálták ki, különböző állatokat formáztak meg. Íme!

B.T.

Gal Ajša, Göntérházi Óvoda, 5,5 éves K e l e p e l ő 2 0 17. n o v e m b e r 2 3 .

11


KELEP-ECSET GALÉRIA

Koren Tija, Dobronaki KÁI, 4. osztály

Kelepelő, 2017. november 23.  

A Népújság gyermeklapja

Kelepelő, 2017. november 23.  

A Népújság gyermeklapja

Advertisement