Page 1

Kelepelő

MURAVIDÉKI MAGYAR GYERMEKLAP 2021/9 XI/18.


Berci kívánsága

A kislány ezután hiába várta a barátját, az nem jött át. Ahogy telt-múlt az idő, a mackólány egyre Brumi Boni, a macilány a szüleitől minden játékot türelmetlenebb lett. – Ha nem jön át Berci, majd én megyek át őhozzá! – és így is tett. Dühös, nagy megkapott, de hamar ráunt mindenre. Gyakran léptekkel indult Berciékhez, és szinte berontott a átjött hozzá Berci, aki viszont nem tudott betelni szobájába. A macifiú épa sok játékkal, mindent ki pen egy kopott falovacsakart próbálni. Legutóbb is kával játszott. – Boni! Hát így történt. te? – lepődött meg Berci. – Labdázzunk! – kiáltotta – Szia! Én... – aztán nem Berci. – Nincs kedvem! jött ki hang Boni torkán, – vágta rá Boni. – Akkor hiszen körbenézett és látjátsszunk indiánost! – Ahta, hogy Bercinek teljesen hoz sincs kedvem! – Akkor más a szobája, mint az kirakózzunk! – Nem akarok! övé. Alig vannak játékai, – durcáskodott Boni. Berci azok is régiek és töröttek. egy idő után feladta a kérlelést, keresett magának játékot, és arról álmodozott, – ... csak bocsánatot akarok kérni – motyorogta –, a múltkor nagyon gonosz voltam veled – sütötte le bárcsak neki is ilyen szép játékai lennének. – Most a szemeit a kislány. – Semmi baj, nem haragszom meg mit csinálsz? – szólt rá hirtelen Boni. – Meg– felelte Berci. – És azt is akarom mondani – folypróbálom kirakni a bűvös kockát. Nézd, egy sor tatta hirtelen Boni –, hogy van egy csomó játékom, majdnem kész! amivel nem játszom. Anya fel akarja pakolni őket a – lelkendezett a Muravidéki magyar gyermeklap macifiú. – Tedd le padlásra. Gyere el, válogasd át, amelyik tetszik, azt Megjelenik havonta egyszer a Népújság mellékleteként. Kiadja a Magyar Nemzetiségi Tájékoztatási Intézet, Lendva azonnal és indulj neked adom! Utána meg játszhatnánk indiánost, Igazgató: Tomka Tibor Felelős szerkesztő: Király M. Jutka haza! Nincs már mit szólsz? – mondta Boni, és a macifiú alig hitt a Illusztrációk: Abraham Klaudia Szerkesztőség: a Népújság szerkesztősége kedvem veled ját- fülének. Felpattant az ágyról és a kislány nyakába Cím: Fő utca 124., 9220 Lendva, Szlovénia, tel.: 02/5776-180, ugrott örömében: – Azt hiszem, teljesült a kívánsászani! – förmedt e-mail: info@nepujsag.net A Kelepelő az SzK Kulturális Minisztériuma támogatásával, gom! – kiáltotta. az MMÖNK közreműködésével jelenik meg. rá Boni Bercire. 2

Ke l e p e l ő 2 0 21. n o v e m b e r 18 .


Bölcs Bagoly a muravidéki értéktárról Bölcs Bagoly továbbra is a Muravidéki Magyar Értéktár gazdag kosarából válogat. Tarts vele és tanulj sok újat!

A búbos túró A búbos túró egy egyszerű, túróból készült étel. A régi népi konyha egyik különlegessége. Azért is készítették, hogy a túró tovább elálljon. A túrót sóval, fokhagymával, őrölt pirospaprikával összegyúrták és kis kúpokat formáltak belőle. Innen kapta a nevét: búbos túró. De nevezik púpos túrónak is. A búbos túrót aztán a sütőben vagy a kemencén még jobban kiszárították, sőt meg is füstölték. Otthon ma már csak kevés helyen készítik.

Mit tanultál meg? Válaszolj három kérdésünkre! Ha figyeltél Bölcs Bagolyra, bizonyára könnyen megbirkózol velük. Milyen formája van a búbos túrónak?

Sorold fel, mivel gyúrták össze a túrót!

Hogy nevezik még a búbos túrót?

A helyes megfejtést küldd el postán a Kelepelő szerkesztősége, Fő utca 124., 9220 Lendva, illetve e-postán az info@nepujsag.net címre „Kelepelő” jelzéssel 2021. december 13-ig. Valakire meglepetés-nyeremény vár! Bölcs Bagoly előző feladványának helyes megfejtései: Dobronakon; Szent Vid-forrás; 50 energiapontot. A helyes megfejtést beküldők közül a szerencse Varga Natašának az 1. Sz. Lendvai KÁI tanulójának kedvezett. A nyereményt az iskolában veheti át. Ke l e p e l ő 2 0 21. n o v e m b e r 18 .

3


Kesztyűdíszítés

Ennek a szép kötött kesztyűnek még nem készült el a mintája. Próbáld meg befejezni! Válassz színes ceruzákat vagy filceket, és a példa alapján lassan, vigyázva húzd meg a vonalakat. Ahol véget ér a szaggatott vonal, ott pedig segítség nélkül kell folytatnod. Menni fog, ugye? 4

Ke l e p e l ő 2 0 21. n o v e m b e r 18 .


Télapó adventi szakálla

 Nézd csak! Télapó szakálla 24 számot rejt összekeverve. Ez valójában egy adventi naptár december 1-jétől 24-éig, Szentestéig. Vágd ki a naptárt, tedd ki a szobádban, majd december első napjától keresd meg és ikszeld be az aktuális dátumot. Ahogy fogynak a számok, úgy közeledik a karácsony! Ke l e p e l ő 2 0 21. n o v e m b e r 18 .

5


Nyomtassunk pólót!

Odahaza is könnyen nyomtathatsz magadnak mintát a pólódra. Csak kövesd az utasításainkat!

Amire szükséged lesz: sütőpapír, jól tapadó frissentartó fólia, olló és vasaló. Vágd ki a szalvétából a mintát és válaszd le a legfelső réteget. Ezt fogod használni.

Most illeszd rá a szalvétát a fóliára, majd takard is be vele. Picit nyomkodd meg, hogy jól összetapadjon a fólia a széleinél – hagyj néhány millimétert, úgy vágd körbe!

Helyezd a sütőpapírt a fóliás szalvétára, majd alaposan vasald át magas fokozaton! Ehhez kérd felnőtt segítségét!

Miután átvasaltad, óvatosan húzd le a sütőpapírt.

6

Ha kész, simítsd rá a kiválasztott fehér pólóra!

Íme, a pólóra rákerült a minta! Ke l e p e l ő 2 0 21. n o v e m b e r 18 .


OLVASD EL! KUKTA

Maci Manci gesztisütije Hozzávalók: • 250 g mascarpone • 200 ml tejszín • 80 g porcukor • 250 g mirelit gesztenyemassza • 200–300 ml tej • 1 cs. vaníliás cukor • 28–30 db babapiskóta • kakaópor Elkészítés: A tejszínből készíts habot! A mascarponét egy másik tálban elektromos habverővel keverd el, reszeld bele a gesztenyemasszát, add hozzá a porcukrot és a vaníliát is, és ezt mind jól keverd össze. Ezután a tejszínhabot apránként forgasd bele a krémbe. Egy tűzálló tálban rakd szorosan egymás mellé a babapiskótákat. Kanállal locsolgasd végig őket a tejjel, így nem fognak elázni. Simítsd rá a mascarponés krém felét. Erre jöhet újabb réteg piskóta, locsolás és krém. A maradék krémmel fedd be, majd cukrozatlan kakaóval szórd meg a teljes süteményt. Fóliával takard le a sütit és tedd a hűtőbe egy éjszakára pihenni. Ke l e p e l ő 2 0 21. n o v e m b e r 18 .

Christian Seltmann:

A minizsiráf megmentése Robin Maccs az egyetlen macska a Handabanda-szigeten. Szeret a tengerparton a függőágyában ringatózva chipset majszolni és gitározni. Van, akinek a szemében hős, másokéban viszont egy lusta kandúr. De egyvalami biztosan igaz: ha valaki bajba jut, számíthat Maccs segítségére. A mesében Molli egérrel az elveszett minizsiráf megmentésére indulnak.

FILMAJÁNLÓ

Hibás Ron

A film Barneyról, a társaitól idegenkedő fiúról és újdonsült digitális, beszélő eszközéről, Ronról szól, akinek fő feladata, hogy a legjobb barát legyen. Ron mulatságos meghibásodásai olyan izgalmas kalandokat idéznek elő, melyek során a fiú és robotja megtanulják, hogy az igazi barátságok bizony nem mindig működnek olajozottan.

7


GALAMBPOSTA

Kedves gyerekek! Kelep Elek igazán boldog, hiszen csudaszép rajzokat kapott, sőt, fotókat és leveleket is. Írtatok neki arról, mi történik az iskolátokban, az óvodátokban, de arról is, hogy mennyire várjátok a decemberi ünnepeket. Elek is nagyon várja a Mikulást, már kifényesítette a kék csizmáját. Kívánjuk, hogy a ti csizmátok is megteljen finomságokkal!

Böröndi Botond, Völgyifalu

Böröndi Levente, Völgyifalu

Šamu Győfi Saša, 1. Sz. Lendvai KÁI, 1.b

Baša Bojan, 1. Sz. Lendvai KÁI, 1.b

Utroša Kaja, 1. Sz. Lendvai KÁI, 1.b

Kukel Filip, Hodosi Óvoda

Meolic Ema, 1. Sz. Lendvai KÁI, 1.c

Nemec Sven, 1. Sz. Lendvai KÁI, 1.b

Bognar Bella, Dobronaki KÁI, 2. o.

8

Ke l e p e l ő 2 0 21. n o v e m b e r 18 .


GALAMBPOSTA

Technikai napunk volt

Pókok az oviban

Prejac Teo, 2. Sz. Lendvai KÁI, 3. o.

Az internet veszélyeiről beszélgettünk. Elolvastuk a Ria világa című szlovén könyvet, amelyet maga az írónő, Petra Šobak olvasott fel nekünk Zoomon keresztül. Később az osztályban műhelymunkák voltak és az internet veszélyeiről tanultunk. Végül mindenki egy saját Facebook-plakátot készített, majd egymás profilját kommentáltuk.

A pártosfalvi óvoda játszóterén egy pókot találtunk. Vajon hol lakik a pók, hány lába van, milyen pókfajták léteznek? Sokat beszélgettünk a pókokról, nagyítóval is megvizsgáltuk a rovart, az interneten böngésztünk, majd pókhálót készítettünk. Lazar Nadja, 1. Sz. Lendvai KÁI, 1.b

A pártosfalvi ovisok óvónőikkel, Timeával és Teával

Sobočan Matjaž és Sep Franc, 2. Sz. Lendvai KÁI Radelić Anđelina, 2. Sz. Lendvai KÁI, 2. o.

Vida Tim, 2. Sz. Lendvai KÁI, 2. o. Ke l e p e l ő 2 0 21. n o v e m b e r 18 .

Popović Anastasija, 1. Sz. Lendvai KÁI, 1.b

Horvat Živa, 1. Sz. Lendvai KÁI, 1.b

9


GALAMBPOSTA

Mit várok a decemberi ünnepkörtől? Várom a karácsonyt és a vele járó szép napokat. (Iva, Dunja)

Bognar Evita, Dobronaki Katicabogár Óvoda

Nagyon várom a karácsonyi szünetet. (Laura) Szeretném, ha fehér lenne a karácsony. (Natasa) A télapót várom minden pompájában. (Patricija) Peterka Lajnšček Kim, Dobronaki KÁI, 3. o.

Az ünnepeket és a havat várom. (Leila)

Makoter Katalea, Dobronaki Katicabogár Óvoda

Várom a Mikulást és a meglepetéseket. (Iza, Dominika) De jó lesz, hogy süthetünk kekszeket! (Megi) Šabjan Larisa, Dobronaki Katicabogár Óvoda

Az is nagyon jó lesz, hogy jönnek a krampuszok. Egy kicsit izgulok is. (Kristóf) Az a nap szép, amikor feldíszítjük a karácsonyfát. (Viktorija) Várva várom a karácsony napját. (Róbert, Rok) Küplen Hana, Dobronaki KÁI, 3. o.

10

1. Sz. Lendvai KÁI, 4.a és 4.d osztály

Horvat Mihael, Dobronaki KÁI, 2. o. Ke l e p e l ő 2 0 21. n o v e m b e r 18 .


GALAMBPOSTA

Bertalan Nives, 2. Sz Lendvai Óvoda

Šimunić Zarja, 2. Sz. Lendvai Óvoda

1. Sz. Lendvai KÁI, 2.a

Sólyom Márton, Pártosfalvi KÁI, 3. o.

Ferencek Daniela, Dobronaki KÁI, 2. o.

Toplak Dominik, Dobronaki KÁI, 3. o.

Zadravec Nika, Dobronaki KÁI, 1. o.

Lackovič Katja, Dobronaki KÁI, 1. o.

Mulahmetović Sanjin, 2. Sz. Lendvai Óvoda

Horvath Oskar, 2. Sz. Lendvai Óvoda

Ke l e p e l ő 2 0 21. n o v e m b e r 18 .

Horvat Hana, Dobronaki KÁI, 2. o.

11


KELEP-ECSET GALÉRIA

Balantič Milan, 1. Sz. Lendvai KÁI, 1.c

Papp Lóránt, Pártosfalvi KÁI, 3. o.

Sólyom Bernát, Pártosfalvi KÁI, 3. o.

Dervishi Alina, 1. Sz. Lendvai KÁI, 1.c


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.