Page 1

Kelepelő

MURAVIDÉKI MAGYAR GYERMEKLAP 2021/8 X/21.


S.O.S.-betakarítás! Mókus Médinek volt a legszebb veteményese az egész vidéken. Nála valóban minden megtermett: tavasszal piroslott az eper, nyáron zöldellt a saláta, ősszel pedig virított a tök a földjén. Nyár végén azonban furcsa dolog történt. Roskadoztak a paradicsom- és paprikabokrok, sok zöldség a földön hevert és elrothadt, a kukorica pedig már zörgősre száradt. Médi nem takarította be a kiskert terméseit. A nyusziszomszédok aggódni kezdtek. – Vajon mi történhetett a mókussal? Elutazott, vagy beteg talán? – törték a fejüket, de felmenni nem tudtak hozzá, hiszen Médi túl magason lakott. – Csak egyvalaki segíthet – gondolták –, Kelep Elek! A két nyuszi elszaladt a góMuravidéki magyar gyermeklap lyához. – Kérünk, Megjelenik havonta egyszer a Népújság mellékleteként. Kiadja a Magyar Nemzetiségi Tájékoztatási Intézet, Lendva Elek, repülj fel Igazgató: Tomka Tibor Felelős szerkesztő: Király M. Jutka Médihez és Illusztrációk: Abraham Klaudia Szerkesztőség: a Népújság szerkesztősége nézd meg, hogy Cím: Fő utca 124., 9220 Lendva, Szlovénia, tel.: 02/5776-180, van! Már hetek e-mail: info@nepujsag.net A Kelepelő az SzK Kulturális Minisztériuma támogatásával, az MMÖNK közreműködésével jelenik meg. óta nem láttuk. 2

Nagyon aggódunk! – hadarták. A gólya pedig nem is késlekedett, azonnal elindult a mókushoz. Odaérve bekopogott, a mókus kis idő múlva kidugta az orrát. – Szervusz Elek! Hát te? – lepődött meg. – Engem a nyuszik küldtek, hogy kérdezzem meg, minden rendben van-e? Aggódnak érted! – Valóban? Jaj, de kedvesek! Az igazat megvallva: betegeskedem – panaszolta a mókus. – Nagyon fájnak a lábaim, így nem járok sehová. Az orvos szerint pihentetnem kell. Csak tudod, szomorkodom, mert eközben a kertem összes termése kárba vész, hisz nem tudok fel és le járkálni és cipekedni. – Ó, de hiszen ezen segíthetünk! – válaszolt a gólya. – Csak egy létrát kell szereznem! Ahogy a nyuszik visszatértek, Elek nyomban megszervezte az S.O.S.-betakarítást. Lett létra, talicska, kapa, ásó, ládák, kosarak. A nyuszik és Elek szorgosan begyűjtötte a kert minden kincsét. Így történt, hogy már aznap estére a fájós lábú mókusnak megtelt az éléskamrája. – Azt a létrát is megtarthatom? – nézett a mókus kérlelőn a gólyára. – Ahhoz mi is ragaszkodunk! De bármikor elkérheted… – mondták a nyuszik. Ke l e p e l ő 2 0 21. o k tó b e r 21.


Bölcs Bagoly a muravidéki értéktárról Bölcs Bagoly a Muravidéki Magyar Értéktár gazdag kosarából válogat ebben a tanévben is. Tarts vele továbbra is és tanulj sok újat!

A Bakonaki-tó A Bakonaki-tó Dobronak mellett található. Mesterségesen alakították ki, hogy megakadályozzák az árvizeket. Először haltenyésztésre szánták, majd a horgászok vették birtokukba. Ma közkedvelt kirándulóhely, évről évre több turista látogatja. A tó közelében található a Szent Vid-kápolna és a Szent Vid-forrás, mely a legenda szerint gyógyítja a szembetegségeket. A forrás körül 50 erős energiapontot is találtak.

Mit tanultál meg? Válaszolj három kérdésünkre! Ha figyeltél Bölcs Bagolyra, bizonyára könnyen megbirkózol velük. Hol található a Bakonaki-tó?

Melyik forrás van a közelében?

Miket találtak a forrás körül?

A helyes megfejtést küldd el postán a Kelepelő szerkesztősége, Fő utca 124., 9220 Lendva, illetve e-postán az info@nepujsag.net címre „Kelepelő” jelzéssel 2021. november 15-ig. Valakire meglepetés-nyeremény vár! Bölcs Bagoly előző feladványának helyes megfejtései: szalonnából; sóval; vindőben. A helyes megfejtést beküldők közül a szerencse Gordva Zorkának kedvezett Szentgotthárdról. A nyereményt postán küldjük el. Ke l e p e l ő 2 0 21. o k tó b e r 21.

3


Mi kapható a piacon?

Ősszel a legfinomabb zöldségeket és gyümölcsöket, terméseket árulják a kofák a piacon. Ennél a standnál is sok-sok finomságot lehet kapni. Te tudod, hogy mi minden van a kosarakban? Töltsd ki a keresztrejtvényt! 4

Ke l e p e l ő 2 0 21. o k tó b e r 21.


Kacskaringós Muravidék

Goricskóról több úton is eljuthatunk a Lendva-vidékre. Legelőször keresd meg a legrövidebb utat a hodosi őrtoronytól a Vináriumig! Majd pedig kirándulj egyet: keresd meg a Hodosról a Bakonakitóhoz vezető utat, illetve a Lendváról a tóhoz vezető utat! Használj különböző színű ceruzákat az útvonalak megrajzolásához – ugye, milyen kacskaringós a Muravidék? Ke l e p e l ő 2 0 21. o k tó b e r 21.

5


Vicces gesztenyefigurák A természet ősszel csupa csoda. Szedj te is őszi terméseket, tobozt, makkot, diót, és készíts érdekes figurákat belőlük! Mi ezúttal a vadgesztenyét választottuk. Erre mutatunk most nektek barkácsötleteket, amit egy jó ragasztó segítségével, festékkel és filcekkel vagy amit otthon találtok, ti is könnyedén elkészíthettek. Fényképezzétek le az alkotásaitokat és bátran küldjétek el címünkre! A legszebb, legkreatívabb gesztenyefigurát egy Kelep Elek-pólóval jutalmazzuk.

Ő egy kelekóla szarvas gyufalábakon.

Bölcs Bagoly gesztenyeszobra. Csak a szárnyaihoz ne érjen senki!

6

Pont, pont, vesszőcske, készen van a fejecske.

Ezek a cuki gesztenyesünik igazán boldogok. Ke l e p e l ő 2 0 21. o k tó b e r 21.


OLVASD EL! KUKTA

Sütőtökmuffin Hozzávalók: • 250 g sütőtök, 2 db tojás • 80 ml olívaolaj • 150 g finomliszt • 150 g barnacukor • 1 kk őrölt fahéj • 1 csomag sütőpor és 1 csipet só Elkészítés: Kérj meg egy felnőttet, hogy a sütőtököt készítse elő neked: a kimagozott, meghámozott tököt szeletekben süsse meg, majd pürésítse! Most következel Te: keverd össze a tojásokat, az olívaolajat és a kihűlt tökpürét, egy másik tálban pedig a lisztet, a cukrot, a sütőport, a fahéjat és a sót. A két tál tartalmát dolgozd össze, majd a papírkapszlikkal bélelt muffinsütőbe oszd el a tésztát (kb. két kanálnyi jut mindegyikbe). 190 fokon kb. 18–20 perc alatt fog megsülni a muffin. Ke l e p e l ő 2 0 21. o k tó b e r 21.

Varró Dániel:

Túl a Maszat-hegyen A verses meseregény főhőse Muhi Andris, egy kilencéves budai kisfiú, aki egy napon elindul titokzatos és mindig maszatos barátnőjéhez, Jankához. Így akaratlanul részesévé válik a Maszat-hegy vidékén zajló bonyodalmaknak – a tiszták és a pacák örök harcának. Kalandos útján Andris találkozik Szösz nénével, Piros Vödörrel, Pali kalózzal, Büdös Pizsamázóval... A fordulatokkal teli mese már csak arra vár, hogy elolvasd!

FILMAJÁNLÓ

Sütimanók – Ide süss!

Bár kevesen tudják, létezik a manóknak egy kicsiny közössége, akik évszázadokkal ezelőtt a világ legkiválóbb mesterembereinek segédkeztek, mígnem egy rosszindulatú banya elűzte őket. De a manók sosem feledték el a hivatásukat. Manka nem tartozik a legügyesebb manócskák közé, ám amikor a falu cukrászmestere bajba kerül, ő és a barátai a segítségére sietnek.

7


GALAMBPOSTA

Kedves gyerekek! Az ősz izgalmas játékot tartogat, hiszen az erdő telis-tele van varázslatos termésekkel, a vadgesztenye és a makk barkácsolgatásra csalogat. A színes falevelek lenyomatából igazi műalkotásokat készíthettek, de a töklámpást se felejtsétek el kifaragni! Vidám szünidőt kívánunk nektek!

Kutoš Izabela, 1. Sz. Lendvai Óvoda

Bécs Adria, 1. Sz. Lendvai KÁI, 1.a Nick Grabar, Hodosi Óvoda

Majstorović Maša, 1. Sz. Lendvai Óvoda

Nikolič Dragan, 1. Sz. Lendvai Óvoda

Bogdan Luka, Pártosfalvi Óvoda

Noč Oletič Patricija, 1. Sz. Lendvai KÁI, 1.a

Pal Jan, 1. Sz. Lendvai Óvoda

Svetko Idan, Gyertyánosi TI, 2. o.

8

Ke l e p e l ő 2 0 21. o k tó b e r 21.


GALAMBPOSTA

Horvat Benjamin, 1. Sz. Lendvai KÁI, 1.a

Lebar Gor Tiana, 1. Sz. Lendvai KÁI, 1.a

Savić Andrea, 1. Sz. Lendvai KÁI, 1.c

Varga Ema, Dobronaki Katicabogár Óvoda

Gjerkeš Nelly, 1. Sz. Lendvai Óvoda

Rok Budija, 1. Sz. Lendvai KÁI, 1.c

Pártosfalvi KÁI, 1. és 2. osztály Vida Teo, 1. Sz. Lendvai KÁI, 1.a

Komoroci Klarisa, Dobronaki KÁI, 1. o. Ke l e p e l ő 2 0 21. o k tó b e r 21.

Lončar Šušlek Sara, Pártosfalvi Óvoda

Meselič Rina, 1. Sz. Lendvai KÁI, 1.c

Šarkezi Romina, Dobronaki KÁI, 1. o.

9


GALAMBPOSTA

Car Alexander, Dobronaki KÁI, 1. o.

Mészáros Csenge, Gyertyánosi TI, 2. o.

Varga Dániel, Gyertyánosi TI, 2. o.

Režonja Erik, 1. Sz. Lendvai KÁI, 2.b

Sági Bíborka, Gyertyánosi TI, 2. o.

1. Sz. Lendvai KÁI, 2.a osztály

10

Bobovec Žan Luka, Dobronaki KÁI, 1. o.

Varga Vince, Göntérházi KÁI, 3. o.

Söke Melani, 1. Sz. Lendvai KÁI, 2.a

Mataič Naja, 1. Sz. Lendvai KÁI, 2.b

Koren Zala, Dobronaki KÁI, 1. o. Ke l e p e l ő 2 0 21. o k tó b e r 21.


GALAMBPOSTA

Gjerkeš Klara, Dobronaki KÁI, 1. o.

Kocon Adam, Pártosfalvi Óvoda

Gunc Lora, 1. Sz. Lendvai KÁI, 2.a

Kaszás Nastja, 1. Sz. Lendvai KÁI, 1.a

Kovács Zselyke, Dobronaki KÁI, 1. o.

Kocet Kiara, 1. Sz. Lendvai KÁI, 2.b Potisk Ajda, Gyertyánosi TI, 2. o.

Farkaš Vanesa, 1. Sz. Lendvai KÁI, 4.b Ke l e p e l ő 2 0 21. o k tó b e r 21.

Milić Taja, 1. Sz. Lendvai KÁI, 1.b

Pocak Liza Marie, Domonkosfai Óvoda

Gazdag Lana, 1. Sz. Lendvai KÁI, 2.a

Belső Hanna, Göntérházi KÁI, 3. o.

11


1.

2.

3.

4.

KELEPECSET GALÉRIA

1. Bratkovič Odar Katarina, 1. Sz. Lendvai Óvoda 2. Fekete Máté Gábor, Göntérházi KÁI, 2. o. 3. Franko Hidalgo Dorismari, 1. Sz. Lendvai Óvoda 4. Kovač Lucija, 1. Sz. Lendvai Óvoda


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.