__MAIN_TEXT__

Page 1

Kelepelő

MURAVIDÉKI MAGYAR GYERMEKLAP 2020/8 X/22.


A gém és a kém Elek már messziről kiszúrta magának az igencsak furcsa szerzetet, aki az otthona felé közeledett. Elbújt a fák levelei mögött, és úgy leskelődött, akár egy kém. – Remélem, nem látott meg – rezzent össze, amikor az idegen madár megállt és letette a bőröndjét. – Hékás! Te ott fent! – kiáltott a jövevény és Elek felé intett. – Látlak ám! Gyere le! – Észrevett, lebuktam... – rezzent össze Elek. Nem volt mi tenni, leröppent és félszegen köszönt. A madár viszont köszönés helyett kérdőre vonta a gólyát – Mit kerestél az új fészkemnél? – Az a te fészked? – hebegett Elek. – Nem tudtam, sajnálom! Onnan figyeltelek, tudni akartam, hogy ki vagy és hová mész – restellte el magát a gólya, majd hirtelen felderült az arca. – Ha az a te fészked, akkor szomszédok leszünk! Én is ott lakom, eggyel feljebb. Te is gólya vagy? – fürkészte Elek kíváncsian az előtte álló madarat. – Nem, én gém vagyok – vágta rá a bóbitafrizurás madár. – Kém? Na

és mi után kémkedsz itt? – vonta most kérdőre Elek az idegent. – Nem kém, te butus! Gém! És pont te mondod, aki másokat titokban figyel? – mosolygott a gém, majd a szárnyát nyújtotta Elek felé: – Gina a nevem. Szerintem jó szomszédok leszünk – mosolygott a gólyára. – Én pedig Elek vagyok – mutatkozott be a gólya is. Ha túl hangosan kelepelek, majd nyugodtan szólj rám! – rándította meg a vállát. – Megszoktam a kelepelést, nem zavar – mosolygott Gina. – Menjünk is, még sokat kell pakolásznom. – Add a bőröndödet, segítek felvinni! – ajánlotta a gólya. – Köszönöm, igazán udvarias kémgólya vagy! – nevetett Gina.

Muravidéki magyar gyermeklap

Megjelenik havonta egyszer a Népújság mellékleteként. Kiadja a Magyar Nemzetiségi Tájékoztatási Intézet, Lendva Igazgató: Tomka Tibor Felelős szerkesztő: Király M. Jutka Illusztrációk: Abraham Klaudia Szerkesztőség: a Népújság szerkesztősége Cím: Fő utca 124., 9220 Lendva, Szlovénia, tel.: 02/5776-180, e-mail: ifi@nepujsag.net A Kelepelő az SzK Oktatási, Tudományos, Kulturális és Sportminisztériuma támogatásával jelenik meg.

2

Kelepelő 2020. október 22.


Bölcs Bagoly a muravidéki értéktárról Bölcs Bagoly ezúttal a Muravidéki Magyar Értéktár gazdag kosarából válogat és mutat be tíz értéket. Tarts vele és tanulj sok újat!

A szoknyásharang A fából készült haranglábak a muravidéki falvak jellegzetességei. Többnyire 150–200 évvel ezelőtt épültek. A feladatuk a harangok védelme az időjárás ellen. Jellemző rájuk, hogy a falu házaival azonos magasságúak. Népies elnevezésüket – szoknyásharang – a tetőzetük szoknyás formájáról kapták. A Muravidéken ma három faluban – Göntérházán, Kámaházán és Pincén – áll még szoknyásharang.

Mit tanultál meg? Válaszolj három kérdésünkre! Ha figyeltél Bölcs Bagolyra, bizonyára könnyen megbirkózol velük. Miből készültek a szoknyásharangok?

Miről kapták a népies elnevezésüket?

Hány faluban áll még a Muravidéken szoknyásharang?

A helyes megfejtést küldd el postán a Kelepelő szerkesztősége, Fő utca 124., 9220 Lendva, illetve e-postán az info@nepujsag.net címre „Kelepelő” jelzéssel 2020. november 13-ig. Valakire meglepetés-nyeremény vár! Bölcs Bagoly előző feladványának helyes megfejtései: kerek; fehér lisztből; hőkön sült. A helyes megfejtést beküldők közül a szerencse Kocon Lapajne Tarának, az 1. Számú Lendvai KÁI tanulójának kedvezett. A nyereményt az iskolában veheti át. Kelepelő 2020. október 22.

3


Őszi számoló

Számold össze, miből mennyit látsz, majd kösd össze azokat, amikből ugyanannyi van! 4

Kelepelő 2020. október 22.


Színezd ki a rajzot!

Kelepelő 2020. október 22.

5


Őszi süni-dísz KUKTA

Gesztenye­ golyók Hozzávalók: • 50 dkg gesztenyemassza • 10 dkg meggybefőtt • 5 dkg porcukor • 1 tábla étcsokoládé • 1 csomag csokidara Elkészítés: Szitáld a porcukrot egy tálba, majd reszeld bele a gesztenyemasszát. A kezeiddel jól dolgozd össze. A masszából formázz egyforma golyókat úgy, hogy mindegyiknek a közepébe jusson egy-egy meggyszem is. A csokoládét törd darabokra, majd mikróban olvaszd fel. Vigyázz, ne melegítsd túl sokáig. Ha már elkezdett olvadni, vedd ki és kevergesd, amíg egyneművé nem olvad az egész. A golyókat egyenként mártsd bele, majd hempergesd meg csokidarában. Tedd őket tálcára, majd egy órára rakd a mélyhűtőbe, hogy jó állaga legyen és összeérjenek az ízek!

6

Amire szükséged lesz: ragasztó, egy műanyag flakon kupakkal együtt, spárga, sok-sok toboz és más egyéb őszi, száraz termés. A kupakot fesd feketére és tedd félre száradni. Kend be ragasztóval a flakon felső részét (nagyjából 5 centiméter széles sávot), használj ehhez egy széles ecsetet. Kezdd el szorosan rátekerni a ragasztós felületre a spárgát. Amikor az egész flakont beborítottad, akkor a tobozokat kezdd ráragasztgatni a flakonra. Használj forró ragasztót, de csak óvatosan! Arra figyelj, hogy a süni hasára, illetve a pofikájára ne kerüljön toboz. Ha kész vagy, akkor készíts neki szemet valamelyik termésből, illetve a kupak legyen az orra. Ugye, milyen aranyos?

Kelepelő 2020. október 22.


Kusza vers

FILMAJÁNLÓ

Robinson Crusoe Kedd, a társaságfüggő papagáj egy kicsiny trópusi szigeten él a barátaival, Rosie-val, a tapírral, Pangóval, a tobzoskával, Kameló kaméleonnal és a többiekkel. Egy nagy vihar után az állatok fura szerzetet találnak a parton, a hajótörött Robinson Crusoe felbukkanása örökre megváltoztatja az életüket.

OLVASD EL! Kiss Noémi:

Az őszi szél felkapta ezt a versikét, jól megforgatta, de úgy tűnik, hogy a betűk néhol összekeveredtek. Keresd meg a hibás szavakat, húzd alá és írd le őket helyesen a vers alatti vonalakra. Tóth Ágnes:

Mit tett az ősz? Jól seprte az őzsi szél, gyűlt ezer zsák falveél. Felkapat a hátára, s dobta posatládbáa. Ó, te btua őszi szlé, nem is tudod, mit tettél. Elküldtde a leveleket, s nem címeztél egyet se meg.

Lámpaoltós Pöttyös néni Észrevettétek, hogy mennyi néni vesz körül minket? Köztük van egy pöttyös pongyolás, borzas néni is, akinek macskaszőr és pók hullik a hajából. Az ő feladata este sötétet csinálni a városban. Sajnos egy napon nem találja a kapcsolószekrénye kulcsát. A keresésben egy ikerpár, Dodó és Amália segít neki...

Ismeretlen címzettnek lesz majd oka panazsra, meglátod, hogy valamennyit visszaküldi tavarsza.

Ajánlja: Farkaš Brigita könyvtáros Kelepelő 2020. október 22.

7


GALAMBPOSTA

Kedves gyerekek! Kezdődik az őszi szünet. Kelep Elek már előre eltervezte, hogyan fogja eltölteni ezt a néhány napot. Elég sok minden szerepel a listán: rajzol, olvas, gyakorolja a szép írást és többet matekozik – főleg a szorzótáblát kell ismételgetnie –, kiragasztja a kedvenc rajzait, amiket tőletek kapott, süteményt készít, kitakarítja a szobáját, gesztenyét süt és kifarag néhány tököt lámpásnak. Jó kis hét elé néz! Ti mivel fogjátok tölteni a szünidőt? Tudjátok már? Várjuk rajzaitokat, kis írásaitokat!

Ferencek Daniela, Dobronaki KÁI, 1. osztály

Plevel Tina, 1. Számú Lendvai KÁI, 4. osztály

Kovač Paula, Dobronaki KÁI, 3. osztály

Šajt Izak, 1. Számú Lendvai Óvoda, 5 éves

Joós Dóra, Göntérházi KÁI, 3. osztály

Dervishi Alina, 1. Számú Lendvai Óvoda, 5 éves

Car Alex, Dobronaki Katicabogár Óvoda, 5 éves

Kutoš Izabela, 1. Számú Lendvai Óvoda, 4 éves

Lackovič Katja, Dobronaki Katicabogár Óvoda, 5 éves

8

Kelepelő 2020. október 22.


GALAMBPOSTA

Szeretem az őszt… Ősszel elkezdődik az iskola. Ilyenkor színesek a fák, lehullanak a levelek, megérik az alma, a körte, a szőlő és a gesztenye. A nappalok már láthatóan rövidebbek. Az időjárás is megváltozik, sokat fúj a szél és esik az eső. A madarak melegebb tájakra repülnek. Nemsokára itt az őszi szünet, amikor a halloween­ra készülünk. Kocon Lapajne Tara, 4.a Azért szeretem az őszt, mert ebben az évszakban a családom sokat bolondozik. Gyönyörű színes a természet. A fák levelei lila, piros, sárga, zöld és barna színben pompáznak. Lukács Kristóf, 4.a Sabo Sofija, Dobronaki KÁI, 1. osztály

Celec Julija, Dobronaki KÁI, 1. osztály

Az őszt azért szeretem, mert akkor van a halloween. Nagyon-nagyon jól szórakozunk, sőt be is öltözünk. Van egy hallo­ ween-napi buli Rakicsánban, ahova nagyon szeretnék elmenni. Gerenčer Maruša, 4.a Ősszel a levelek megváltoztatják a színüket és lehullanak. Hidegebb van és elég sokat esik az eső. A madarak melegebb tájakra repülnek. Ennek ellenére szeretem az őszt, mert sok a gyümölcs, ekkor van a halloween és az őszi szünet is. Lebar Mojca, 4.b

Mehnert Lucas, Göntérházi KÁI, 2. osztály

Horvat Mihael, Dobronaki KÁI, 1. osztály Kelepelő 2020. október 22.

Olah Sandi, Göntérházi KÁI, 2. osztály

Horvat Hana, Dobronaki KÁI, 1. osztály

Az ősz egy érdekes évszak, mert sok minden történik. Ilyenkor szoktunk szüretelni és a gyümölcsöt télire tárolni. Gesztenyét szedünk és sütünk. A fák levelei színesek lesznek és lehullanak. Ilyenkor már hűvösebb az idő. Örülök az őszi szünetnek, mert tököt faragunk és megünnepeljük a halloweent. Marić Lana, 4.c Az őszben az a legjobb, hogy van gesztenye. Én sütve szeretem a legjobban. De van más gyümölcs is, alma, körte, szilva és szőlő. A fákról lassan lehullanak a levelek. Nekem tetszik az ősz, mert még süt a nap és nem esik olyan sokat az eső. De már kell a kabát. És ilyenkor van a halloween is. Oletič Mia, 4.c (1. Számú Lendvai KÁI)

9


GALAMBPOSTA

Pártosfalvi KÁI, 2. osztály

Pártosfalvi KÁI, 2. osztály

Pártosfalvi KÁI, 2. osztály

Sarjaš Ada, Göntérházi KÁI, 3. osztály

Kralj Luka Žan, Dobronaki KÁI, 1. osztály

Papp Lóránt, Pártosfalvi KÁI, 2. osztály

10

Kelepelő 2020. október 22.


GALAMBPOSTA

Bytyqi Sara, 1. Sz. Lendvai KÁI, 2.a osztály

Šanca Lucija, Domonkosfai Óvoda, 3 éves

Sep Ina, 1. Sz. Lendvai KÁI, 2.a osztály

Vida Lia, Gyertyánosi Tagiskola, 2. osztály

Roman Emma, Hodosi Óvoda, 5 éves Kelepelő 2020. október 22.

Lebar Lael, Göntérházi KÁI, 2. osztály

Varga Vince, Göntérházi KÁI, 2. osztály

Rajtar Lea, Gyertyánosi Tagiskola, 2. osztály

Mészáros Ruben, Gyertyánosi Tagiskola, 2. osztály

Toplak Dominik, Dobronaki KÁI, 2. osztály

11


1.

2.

3.

4.

KELEPECSET GALÉRIA

1. Benis Anna Janka, Pártosfalvi KÁI, 2. osztály 2. Horvat Alina, 1. Sz. Lendvai KÁI, 2.b osztály 3. Licardo Nika, 1. Sz. Lendvai KÁI, 2.b osztály 4. Ftičar Lara, Göntérházi KÁI, 3. osztály

Profile for Népújság

Kelepelő, 2020. 10. 21.  

A Népújság gyermekmelléklete

Kelepelő, 2020. 10. 21.  

A Népújság gyermekmelléklete

Profile for nepujsag
Advertisement