Page 1

Kelepelő

MuravidĂŠki magyar gyermeklap 2018/7 IX/27.


HAXI ÉS AZ ISKOLA HAXI EGÉSZ NYÁRON LABDÁZOTT. BOLDOG VOLT, HISZEN MINDIG AKADT VALAKI, AKI JÁTSZOTT VELE. SZEPTEMBERBEN AZONBAN FURCSAMÓD ELFOGYTAK A BARÁTOK: HA JÖTT IS HOZZÁ VALAKI, CSAK DÉLUTÁN EGY KIS IDŐRE. EGYIK REGGEL KELEP ELEK MEGLÁTTA, AHOGY HAXI A KUTYAHÁZ ELŐTT FEKSZIK MOZDULATLANUL. LESZÁLLT HOZZÁ: – HAXI, CSAK NEM VAGY BETEG? – NEM VAGYOK BETEG, CSAK SZOMORÚ. – DE HÁT MIÉRT? – ELHAGYOTT MINDENKI, MÁR SENKI SEM JÁTSZIK VELEM. ELEK GONDOLKODOTT: – TE HAXI, NEM HAGYOTT EL SENKI, CSAK MINDENKI AZ ISKOLÁBAN VAN. MI LENNE, HA TE IS BEIRATKOZNÁL? – ÉN? AZ ISKOLÁBA? – NÉZETT A KUTYA A GÓLYÁRA. – DE ÉN CSAK

JÁTSZANI SZERETEK. – JÁTSZANI IS LEHET, MAJD MEGLÁTOD. A KUTYAISKOLÁBAN SOK HASZNOS DOLGOT TANULHATSZ, ÉS BIZTOS NEM FOGSZ UNATKOZNI. HAXINAK MINDJÁRT JOBB KEDVE LETT. – ELEK, ÉS NEKED MI AZ A KÉK ZSÁK A HÁTADON? – EZ ISKOLATÁSKA. EBBEN VANNAK A FÜZETEIM, A KÖNYVEIM. SZERETNÉK OKOS, FELNŐTT GÓLYA LENNI, ÉRTED? A KUTYA BÓLINTOTT, MAJD A PÖTTYÖS LABDÁT ODALÖKTE ELEK LÁBÁHOZ. ELEK FELNEVETETT: – NA GYERE, VAN MÉG NÉHÁNY PERCEM CSENGETÉSIG, ELRÚGOM NEKED NÉHÁNYSZOR EZT A LABDÁT!

Muravidéki magyar gyermeklap

Megjelenik havonta egyszer a Népújság mellékleteként. Kiadja a Magyar Nemzetiségi Tájékoztatási Intézet, Lendva Igazgató: Tomka Tibor Felelős szerkesztő: Király M. Jutka Illusztrációk: Abraham Klaudia Szerkesztőség: a Népújság szerkesztősége Cím: Fő utca 124., 9220 Lendva, Szlovénia, tel.: 02/5776-180, e-mail: ifi@nepujsag.net A Kelepelő az SzK Oktatási, Tudományos, Kulturális és Sportminisztériuma támogatásával jelenik meg.

2

K e l e p e l ő 2 0 18 . s z e p t e m b e r 2 7.


Muravidéki ABC

V

Vár– Lendva egyik legismertebb épülete, a város fölötti dombra épült. Már a 12–13. században állt itt erődített épület. Legismertebb tulajdonosai a Bánffy és az Esterházy családok voltak. A várban hosszú ideig iskola is működött, ma a Galéria–Múzeum otthona.

Z

Zala György – Szobrászművész, a neobarokk szobrászat legnagyobb magyar mestere. Lendván született 1858-ban. Legismertebb műve a Millenniumi emlékmű a budapesti Hősök terén. Szobra a színházterem előtt áll Lendván. Idén – születésének 160. évfordulóján – a Muravidéken Zala György-emlékévet ünnepelünk.

ZS

Zsinagóga – Jelentése: a zsidó vallási istentiszteletek helye. Lendván 1866ban kezdték építeni és 1944-ig volt imahely. Ma kiállító- és rendezvényterem. Itt van a lendvai zsidóságot bemutató kiállítás is. Szlovéniában ma már csak Lendván és Mariborban áll zsinagóga.

Mit tanultál meg? Válaszolj három kérdésünkre! Ha figyelmesen elolvastad, bizonyára könnyen megbirkózol velük. Kik voltak a lendvai vár legismertebb tulajdonosai?

Melyik Zala György legismertebb alkotása?

Szlovéniában melyik két városban van zsinagóga?

A helyes megfejtést küldd el postán a Kelepelő szerkesztősége, Fő utca 124., 9220 Lendva, illetve e-postán az info@nepujsag.net címre „Kelepelő” jelzéssel 2018. október 15-ig. Valakire meglepetés-nyeremény vár! Az előző ABC helyes megfejtései: a tök magjából, zsúpfedeles, ümög. A helyes megfejtést beküldők közül a szerencse Németh Annamáriának Bólyról kedvezett. A nyereményt szerkesztőségünkben veheti át. K e l e p e l ő 2 0 18 . s z e p t e m b e r 2 7.

3


Az asztali illemszabályok rád is vonatkoznak! 1. Koszos kézzel nem illik enni. Étkezés előtt mindenképpen moss kezet! 2. Piszkos ruhában ne menj vendégségbe, sem étterembe. 3. Tüsszentés esetén fordulj el az asztaltól. 4. A saját evőeszközöddel soha ne nyúlj a tálba, de kézzel se! 5. Étkezés közben szigorúan tilos csámcsogni! 6. A jóllakottságot szigorúan tilos böfögéssel jelezni! 7. Amennyiben befejezted az étkezést, az evőeszközt a saját tányérodra tedd párhuzamosan egymás mellé, nyelükkel jobbra fordítva. 8. Étteremben nem illik hangoskodni, nyafogni, hisztizni.

Tipp: Ha vendégeket vártok, akkor segíthetsz otthon megteríteni az asztalt. Ahogy láthatod, a tányérok mellé kerül jobbra a kés és a kanál, balra pedig a villa. A desszertes evőeszközt a tányérok fölé tedd. A poharat a jobb kezünkhöz igazítva a teríték jobb felső sarkába rakjuk, a szalvétát pedig a tányérba vagy a villa alá.

4

K e l e p e l ő 2 0 18 . s z e p t e m b e r 2 7.


Gesztenyemackó Amire szükséged lesz: vadgesztenye, makk, ragasztó, festék, szalag

KUKTA

Gesztenye­püré Itt a gesztenyeszezon, és ugyan ki ne szeretné ezt a finomságot sülve vagy főve? De nem csak melegen finom a gesztenye, hidegen is nagyon ízletes, és szinte pár perc alatt el lehet készíteni belőle egy nagyszerű desszertet. Nem is kell más hozzá, mint előre elkészített gesztenye­ massza.

Tervezd meg a mackódat! A feje és a pocakja legyen gesztenyéből, a füle legyen a makk kalapja, a termés pedig a lába. A maci mancsához elég, ha egy makkot félbevágsz – ebben mindenképp kérj segítséget! Ha minden összeállt, akkor lehet ragasztani. Miután elkészült a mackód, várj, hogy alaposan megszáradjon a ragasztás, majd fess neki temperával szemeket és orrot! Ugye, milyen aranyos? Már csak egy kis szalag kell a nyakába, hogy csinos legyen. Ha kedvet kaptál, készíts Bruminak barátot is!

Hozzávalók: • egy csomag gesztenyemassza • habtejszín • díszítésnek gránátalma vagy csoki Elkészítés: Ha felengedett a mélyhűtött gesztenyemassza, akkor készíts elő kis pohárkákat vagy tálakat és reszeld bele a masszát. Verd fel a tejszínhabot és kanalazd a gesztenyekupacok tetejére. El is készült az édesség, már csak egy kis dekoráció kell rá. A gránátalma nagyon jól illik ehhez a desszerthez, mi ezt ajánljuk díszítésnek, de a csokireszelék vagy a folyékony csokoládé is nagyon finom.

K e l e p e l ő 2 0 18 . s z e p t e m b e r 2 7.

5


Ugribugri edzés Izompacsirta szerint nektek, gyerekeknek naponta legalább másfél órát kellene a szabadban eltölteni! A csontjaitok helyes fejlődése, erősödése szempontjából pedig nagyon fontos, hogy ebben az életkorban minél többet ugráljatok! Ezért összeállított nektek egy edzéstervet.

Keddenként játssz a barátokkal: ugróiskola, twister, kidobó vagy éppen „Király, adj katonát!”. Szerdánként ugrókötelezz, és számold meg, hány ugrást csinálsz meg hiba nélkül. Jegyezd fel a legjobb eredményt! Csütörtökön tanulj meg cigánykerekezni! Addig próbáld, amíg nem sikerül, ne add fel! Péntek legyen az ugrálás napja. Amikor csak eszedbe jut, ugrándozz, akár fél lábon is. Járj mindenhová ugrabugrálva, illetve döntsd meg a szerdai ugrókötélrekordodat! Szombaton fogócskázz a barátaiddal, aztán pihenésképp bújócskázzatok. Jöjjön egy kör kidobó, majd egy kis foci vagy kosárlabda. Vasárnap pihenő.

Izompacsirta edzésterve: Hétfőnként mérd le, meddig tudsz egy lábon ugrálni, milyen gyorsan tudsz futni, meddig tudsz fejen állni, meddig tudsz elmenni kézen állva! Jövő hétfőn döntsd meg a rekordodat!

6

K e l e p e l ő 2 0 18 . s z e p t e m b e r 2 7.


FILMAJÁNLÓ

Az elrabolt hercegnő Ez a varázslatos mese a bátor lovagok, szépséges hercegnők és mágusok világában játszódik. Ruszlán, a vándorszínész arról álmodik, hogy lovag lesz belőle. Egy napon találkozik a szépséges Milával, akivel első látásra egymásba szeretnek, ám a fiú nem sejti, hogy ő a király lánya. A szerelmesek boldogsága nem tart sokáig, mert egy ördögi varázsló, Csernomor elrabolja a hercegnőt. Ruszlán a nyomába ered, szembeszáll megannyi veszéllyel, hogy bebizonyítsa, az igaz szerelem erősebb a varázslatnál.

Tíz különbség Ismered Az aranyszőrű bárány című magyar népmesét? Ha nem, akkor járj utána, olvasd el vagy nézd meg! A képeken a mese két főszereplőjét láthatod – találd meg mind a tíz különbséget a két rajz között!

OLVASD EL! Sylvie de Mathuisieulx:

Barbarella morcos Barbarella, a cicalány mindig morcos, semminek sem tud örülni, folyton dúlfúl, mindenben csak a rosszat látja. Egy napon titkos üzenetet kap az iskola kerti törpéjétől. Kamupirin apó segíteni szeretne a cicán. Valóban lehetséges, hogy egy életre kelt kerti törpe meg tudja szüntetni az örökké tartó rosszkedvet és a mindig morcos macskát is felvidítja? Hát igen – de vajon hogyan? Kiderül, ha elolvasod ezt a cuki kis könyvet… Ajánlja: Farkaš Brigita könyvtáros K e l e p e l ő 2 0 18 . s z e p t e m b e r 2 7.

7


GALAMBPOSTA

Kedves gyerekek! Elkezdődött egy újabb tanév, becsengettek az iskolában és az óvodában is már vártak benneteket a játékok. Elek sem tétlenkedett, ő is beiratkozott az iskolába, új iskolatáskájában ceruza, radír, könyvek és füzetek vannak. Sokat mesélt az osztálytársainak a nyárról, hogy mennyit játszott, kirándult, ahogy ti is sok szép rajzot küldtetek nekünk a nyári élményeitekről. Eleknek nagyon tetszettek azok a rajzok is, amelyeken az iskolatáskátokat rajzoltátok le. Kívánjuk nektek, hogy sok pirospontot, jó jegyet gyűjtsetek be az új iskolaévben is, de ne felejtsetek el játszani sem, mert aki sokat játszik, annak az agya is jobban fog!

Sabo Sofija, Dobronaki Katicabogár Óvoda, 4 éves

Švarda Flóra, 1. Sz. Lendvai KÁI, 4.c

Plevel Mátyás, 1. Sz. Lendvai KÁI, 4.b

Gal Neja, Dobronaki Katicabogár Óvoda, 4 éves

8

K e l e p e l ő 2 0 18 . s z e p t e m b e r 2 7.


GALAMBPOSTA

Nyári élmény Nyáron sokat játszottam. A virágokat is meglocsoltam. Miával, anyuval és apuval fürödni is voltunk. A családdal sokat sétáltam. Gerenčer Balázs, 2. Sz. Lendvai KÁI, 5. osztály

Sobočan Lola, 1. Sz. Lendvai KÁI, 1.a

Felső Viki, 1. Sz. Lendvai KÁI, 1.a Magyar Dunja, 1. Sz. Lendvai KÁI, 1.a

Šipoš Leila, 1. Sz. Lendvai KÁI, 1.a

Weratschnig Lena, 5 éves, Hodosi Óvoda K e l e p e l ő 2 0 18 . s z e p t e m b e r 2 7.

Veg Megi, 1. Sz. Lendvai KÁI, 1.a

Magyar Maša, 1. Sz. Lendvai KÁI, 1.a

9


GALAMBPOSTA

Teknős, az új iskolatárs

Autómentes világ

Idén szeptemberben új taggal bővült a Pártosfalvi KÁI harmadik osztálya. Töki, a teknős az osztályban kapott helyet, s a gyerekek gondoskodnak arról, hogy a kis teknős jól érezze magát az új környezetben.

A lendvai iskolások és óvodások az autómentes napon, szeptember 21-én a Városháza előtt az aszfaltra az általuk elképzelt autómentes világot rajzolták le. A krétarajzok azt tükrözték, hogy gyaloglás és kerékpározás közben sokkal színesebb a világ. A vidám gyereksereget meglátogatta a híres Leon rendőr is.

Kulcsár Jázmin, 1. Sz. Lendvai KÁI, 4.b

Baša Sara, 1. Sz. Lendvai KÁI, 4.b

10

K e l e p e l ő 2 0 18 . s z e p t e m b e r 2 7.


GALAMBPOSTA

Ez volt a legérdekesebb a nyáron A családommal a tengerparton töltöttük a legszebb nyári pillanatokat. Igaz, hogy az út nagyon hosszú volt, de ennek ellenére élveztük. Fürödtünk, sokat játszottunk, néha elmentünk a városba is. Dominik, 1. Sz. Lendvai KÁI, 4.a

Én a nyáron kétszer is voltam a tengerparton. Szerencsére mindig voltak ott barátaim, akikkel játszhattam. Sokat fürödtünk, kagylókat gyűjtöttünk és rajzoltunk. Érdekes volt a trambulinozás is. Peti, 1. Sz. Lendvai KÁI, 4.a

Én a nyaramat a Vajdaságban töltöttem a nagyszüleimnél. Volt időm sokat játszani az unokatestvéremmel, a nagypapámmal pedig sokat sétáltam és beszélgettem. Sašo, 1. Sz. Lendvai KÁI, 4.a

Nagyon jó volt, amikor eljött hozzám az unokatestvérem. Elmentünk fürödni és jól éreztük magunkat. Heidi, 1. Sz. Lendvai KÁI, 4.a

Petek Aljaž, Domonkosfai Óvoda, 4 éves

Mi Rab-szigeten nyaraltunk. A tengerpart nagyon szép volt. A homokos strandon játszottunk, sőt egy iszapos pakolás is került a lábamra. Az estéket városi sétával töltöttük. Miša, 1. Sz. Lendvai KÁI, 4.a A családunkkal mi Olimjén voltunk. Érdekes fürdő, sok lehetőség volt a játékra. A legérdekesebbek a csúszdák voltak. Legszívesebben az egész napot rajtuk töltöttem volna. Balázs, 1. Sz. Lendvai KÁI, 4.a A barátnőmmel együtt voltunk tengeren. Sok érdekes dolog történt velünk. Kagylókat kerestünk, tengerisünt találtunk és homokból várat építettünk a strandon. Lara, 1. Sz. Lendvai KÁI, 4.a K e l e p e l ő 2 0 18 . s z e p t e m b e r 2 7.

Könye Noah, Hodosi Óvoda, 5 éves

Orešek Arian, Domonkosfai Óvoda, 4 éves

11


KELEP-ECSET GALÉRIA

Zupanič Julia, Lendvai Óvoda, 5 éves

Belović Bianca, Lendvai Óvoda, 4 éves

Szabó Stella Luna, Lendvai Óvoda, 4 éves

Miljuš Sunčica, Lendvai Óvoda, 4 éves

Kelepelő, 2018. 09. 27.  

A Népújság gyemeklapja

Kelepelő, 2018. 09. 27.  

A Népújság gyemeklapja

Advertisement