Page 1

Kelepelő

MURAVIDÉKI MAGYAR GYERMEKLAP 2021/7 IX/23.


A könyvtár rejtekében Rókamama idegesen járkált az udvaron, mert a kisfia, Mogyoró késett az iskolából. A szomszédban Macskamama is aggódott Picurért, ő sem ért még haza. – Szervusz, Mancikám! A kisfiam nincs véletlenül nálatok? – kiáltott át Rókamama a szomszédba. – Jaj, Piroskám! Nincs nálunk. Én is úgy izgulok, Picurnak is már rég itthon kellene lennie! – Biztos megálltak a játszótéren. – Igen, valószínűleg belemerültek a játékba – nyugtatták egymást az anyukák. Aztán eltelt egy óra, még egy, és a két anyuka ekkor már nagyon sokallta az elmaradást. Úgy döntöttek, hogy a porontyaik keresésére indulnak. Az utcán kérdezősködtek, hogy nem látta-e valaki őket. Sokan csatlakoztak a kereséshez, így hamar egy egész sereg gyűlt össze a felkutatásukra. Amikor a játszótértől a patakpartig már mindent bejártak, a két anyuka teljesen elcsüggedt. – Mi történhetett a fiainkkal? – csordult ki a könnye Macskamamának. – Bízzunk benne, hogy jól vannak – Muravidéki magyar gyermeklap próbálta nyugtatMegjelenik havonta egyszer a Népújság mellékleteként. Kiadja a Magyar Nemzetiségi Tájékoztatási Intézet, Lendva ni őt Rókamama, Igazgató: Tomka Tibor Felelős szerkesztő: Király M. Jutka habár már neki is Illusztrációk: Abraham Klaudia Szerkesztőség: a Népújság szerkesztősége sírhatnékja volt. Cím: Fő utca 124., 9220 Lendva, Szlovénia, tel.: 02/5776-180, – Az iskolában e-mail: info@nepujsag.net A Kelepelő az SzK Kulturális Minisztériuma támogatásával, az MMÖNK közreműködésével jelenik meg. keresték őket? – 2

szólalt meg ekkor Kázmér, a kutya. – Ott még nem! De már minden gyerek hazajött az iskolából – felelte Mancika. – Lehet, hogy ők bent maradtak! – vakkantott Kázmér. – Jól van, irány a suli! – intett a kutya a csoportnak.

Az iskolában csend volt és sötétség. Egyetlen helyről szivárgott csak egy kis fény, a könyvtárból. Amikor kinyitották az ajtót, lám, ott gubbasztott a két elveszett kölyök, belemerülve az olvasásba. Volt nagy öröm, hogy meglettek, aztán irgum-burgum, amiért ekkora ijedséget okoztak mindenkinek. Mogyoró és Picur olvasás közben észre sem vette az idő múlását , úgy elkalandoztak képzeletben. – A könyveket ki is lehet ám kölcsönözni! Otthon is olvashattok! – szólt tettetett szigorral Rókamama. – De itt olyan jóóó! – felelték a gyerekek huncut mosollyal. Ke l e p e l ő 2 0 21. s ze pte m b e r 2 3 .


Bölcs Bagoly a Muravidéki Értéktárról Bölcs Bagoly a Muravidéki Magyar Értéktár gazdag kosarából válogat ebben a tanévben is. Tarts vele továbbra is és tanulj sok újat!

A Fő utca Lendván A Fő utca Lendva egyik jelképe. Az egykoron mocsaras terület miatt a Lendva-hegy oldalában húzódva épült ki. Arculata a barokk korban, körülbelül 300–400 évvel ezelőtt kezdett kialakulni. A Fő utca ismertebb épületei: a Szent Katalin-templom, a Városháza (az egy­kori Korona szálló), a Járásbíróság, a Magyar Főkonzulátus (régebben Takarékpénztár), a Könyvtár (a hajdani Laubhaimer-villa), a Polgárosodás Múzeuma, a Balkányi-ház…

Mit tanultál meg? Válaszolj három kérdésünkre! Ha figyeltél Bölcs Bagolyra, bizonyára könnyen megbirkózol velük. Mi a város egyik jelképe?

Mi volt egykor a Városháza?

Mi volt egykor a Könyvtár?

A helyes megfejtést küldd el postán a Kelepelő szerkesztősége, Fő utca 124., 9220 Lendva, illetve e-postán az info@nepujsag.net címre „Kelepelő” jelzéssel 2021. október 15-ig. Valakire meglepetés-nyeremény vár! Bölcs Bagoly előző feladványának helyes megfejtései: lakodalmas kalács; pólyásbaba; boldogságot. A helyes megfejtést beküldők közül a szerencse Szabó Stella Lunának, az 1. Számú Lendvai KÁI tanulójának kedvezett. A nyereményt az iskolában veheti át. Ke l e p e l ő 2 0 21. s ze pte m b e r 2 3 .

3


Tanszerkereső Elek készülődött a strandra. Írt egy listát, hogy mit fog magával vinni, majd bepakolt a hátizsákba. A buborékokban lévő betűkből rakd ki, hogy mi szerepelt a listáján, majd kösd össze a tárgyakkal, amiket kipakolt a parton. Vajon minden tárgyat eltett, ami a listán szerepelt?

Kelep Elek mindig saját maga pakolja be az iskolatáskáját. Segíts neki megkeresni a tanszereit, nehogy valamit otthon felejtsen! A betűk tengerében vízszintesen és függőlegesen, akár visszafelé is keresgélheted az elrejtett szavakat. A rajzok a segítségedre lesznek! 4

Ke l e p e l ő 2 0 21. s ze pte m b e r 2 3 .


Számolós színező

Add össze helyesen a számokat, s az eredmény majd megmutatja, milyen színűre kell kiszínezned az esernyős kisfiút. Ügyesen számolj! Ke l e p e l ő 2 0 21. s ze pte m b e r 2 3 .

5


A lusta kiskakas

Csipeszcsodák

(Részlet)

Egyszerű, de jó móka filcanyagból barkácsolni. Minél színesebb, minél mintásabb, annál klasszabb a végeredmény. Mi csipeszekre ragasztottunk különféle mintákat, amihez egyszerű ragasztót használtunk. Először sablont készítettünk keménypapírból – halacska-, lepke- és madárformákat. Ezek egyszerű motívumok, szabadkézzel is megrajzolhatod őket. Vágd ki a sablont és rajzold körbe a filcen, utána vágd ki a filcet és díszítsd kedvedre! Mi mintás filcanyagot használtunk és szemecskét is ragasztottunk a halnak és a madárnak. Készítsd el te is a csipeszcsodákat, ha jól sikerültek, fotózd le és küldd el nekünk az alkotásod!

Egyszer volt egy kiskakas, piros csőrű, tarajas. Külsejében éppen olyan, mint a többi kiskakas. Mégis furcsa, mégis más volt, nem olyan, mint társai. Hajnalkeltő kukurikút nem tudott ő mondani. Aggódott az anyukája: biztos beteg fiacskája. Dorgálta az apukája: szégyent hoz rá fiacskája! Nevetett a Nap, a Hold: mert a kakas lusta volt.

Segíts a kutyusnak eljutni a vacsorájához!

6

Ke l e p e l ő 2 0 21. s ze pte m b e r 2 3 .


 Ke l e p e l ő 2 0 21. s ze pte m b e r 2 3 .

7


OLVASD EL! KUKTA

Sajtos rudacskák Hozzávalók: • A tésztához: 250 g finomliszt, 200 g vaj, 200 g reszelt sajt, 1 kk só, 0,5 kk szódabikarbóna, 50 ml tej • A kenéshez, szóráshoz: 1 tojás, 25 g sajt, só Elkészítés: A lisztet keverd el a sóval, add hozzá a vajat, majd morzsold őket össze. Add hozzá a sajtot és a tejben feloldott szódabikarbonát, gyúrd sima tésztává. A

tésztát lisztezett deszkán nyújtsd kb. 4–5 mm vastagságúra. Vágj belőle vékony rudakat. Kend meg őket a felvert tojással, majd szórd meg sajttal és sóval. A rudakat tedd sütőpapírral bélelt tepsibe és 12–15 perc alatt süsd aranysárgára!

8

Bartos Erika:

Anna, Peti és Gergő. Irány az iskola Ha ismeritek az Anna, Peti és Gergő sorozatot, akkor színes, fura kis rajzaival, minden gyerekhez és minden gyerekről szóló meséivel, igazi szereplőivel ez a könyv is el fogja nyerni a tetszéseteket. A három testvérről – Annáról, Petiről és Gergőről szóló, a való életben is megtörtént esetekről anyukájuk, Bartos Erika ír. Ebben a könyvben például az iskolakezdés izgalmairól és örömeiről.

FILMAJÁNLÓ

Luca

A gyönyörű olaszországi tengerparti településen játszódó történet hőse egy kisfiú, Luca, aki egy feledhetetlen, fagy­ lalttal, tésztával és végeláthatatlan robogózásokkal teli nyarat él át. Részese a kalandoknak újdonsült barátja is, ám a sok mókázást beárnyékolja egy súlyos titok: mindketten tengeri szörnyek a víz alatti világból… Ke l e p e l ő 2 0 21. s ze pte m b e r 2 3 .


GALAMBPOSTA

Kedves gyerekek! Hiszitek vagy sem, Kelep Elek és barátai már alig várták az ősz beköszöntét, mert már nagyon hiányoztak az osztálytársak és az ovis cimborák. Volt is miről mesélni! A sok szép rajzból pedig azt is megtudták, hogy ti hogyan töltöttétek a nyarat. Köszönjük a csodaszép alkotásokat!

Šipoš Elena, Göntérházi KÁI, 2. o.

1 Sz. Lendvai KÁI, az 1.a osztály közös alkotása

Treiber András Zoltán, Göntérházi KÁI, 1. o.

Kőhalmi Sára Alíz, Göntérházi KÁI, 1. o.

Ke l e p e l ő 2 0 21. s ze pte m b e r 2 3 .

9


GALAMBPOSTA

Bekő Gréta, 1 Sz. Lendvai KÁI, 4.b

Ratiznojnik Mate Emma, Dobronaki Katicabogár Óvoda Vogrinčič Tisa Evelin, Hodosi Óvoda

Bécs Dominika, 1 Sz. Lendvai KÁI, 4.a

Plevel Tina, 1 Sz. Lendvai KÁI, 5.b

Bódis Botond Márk, Pártosfalvi Óvoda

Farkaš Kristóf, 1 Sz. Lendvai KÁI, 4.d

10

Andrejek Jeremija, Domonkosfai Óvoda Ke l e p e l ő 2 0 21. s ze pte m b e r 2 3 .


GALAMBPOSTA

Oletič Mia, 1 Sz. Lendvai KÁI, 5.c

Gjura Koni, 1 Sz. Lendvai KÁI, 3.a Felső Tian, 1 Sz. Lendvai KÁI, 3.a Lončar Šušlek Ana, Pártosfalvi Óvoda

Lebar Mojca, 1 Sz. Lendvai KÁI, 5.b Obran Žan, Pártosfalvi Óvoda

Bogatec Mark, 1 Sz. Lendvai KÁI, 5.a Ke l e p e l ő 2 0 21. s ze pte m b e r 2 3 .

Smej Lara, 1 Sz. Lendvai KÁI, 3.a

Felšő Viktorija, 1 Sz. Lendvai KÁI, 4.a

11


KELEP-ECSET GALÉRIA

Sobočan Oliver, Göntérházi KÁI, 2. o.

Küplen Kevin, Dobronaki Katicabogár Óvoda

Profile for Népújság

Kelepelő, 2021. 09. 23.  

A Népújság gyermekmelléklete

Kelepelő, 2021. 09. 23.  

A Népújság gyermekmelléklete

Profile for nepujsag
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded