__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Kelepelő

MURAVIDÉKI MAGYAR GYERMEKLAP 2021/6 VI/17.


A csodahal A Lendva-patakban évente rendeznek szépségversenyt a halak, a korona pedig eddig minden évben az aranyhal fejére került. Idén azonban különös fordulatot vett a verseny. Egy szóbeszéd kapott szárny­ra, mindenki egy csodaszép idegenről suttogott. – Hallottad? Egy új induló van. – Hallottam! Állítólag szivárványszínű pikkelyei vannak! – Akkor az aranyhal idén korona nélkül marad! – sutyorogták mindenütt. A hír terjedt, a különös idegent pedig egyre cifrább képességekkel ruházták fel, csak hogy még érdekesebb híreket tudjanak továbbadni. Mire az aranyhalhoz is elért a hír, addigra már énekelni, sőt repülni is tudott a csodahal! – Én visszalépek a versenytől! – jelentette ki végül az aranyhal. Erre a domolykó és a dévérkeszeg is visszalépett. – Legyen csak azé a csodahalé a korona! – jelentették ki mind sértődötten. A verseny napján nagybetűs hír fogadta a patak lakóit: AZ IDEI SZÉPSÉGVERMuravidéki magyar gyermeklap SENY NYERTEMegjelenik havonta egyszer a Népújság mellékleteként. Kiadja a Magyar Nemzetiségi Tájékoztatási Intézet, Lendva SE AZ AMUR! Igazgató: Tomka Tibor Felelős szerkesztő: Király M. Jutka – Atya világ! Ilyen Illusztrációk: Abraham Klaudia Szerkesztőség: a Népújság szerkesztősége halemlékezet Cím: Fő utca 124., 9220 Lendva, Szlovénia, tel.: 02/5776-180, óta nem történt! e-mail: info@nepujsag.net A Kelepelő az SzK Kulturális Minisztériuma támogatásával, az MMÖNK közreműködésével jelenik meg. Egy amuré lett a 2

korona! – tátogták a halak, egyesek pedig azon gúnyolódtak, hogy az aranyhal egy szürke amur miatt futamodott meg. Az aranyhal és a többiek azonnal a verseny szervezőjéhez, a pontyhoz úsztak, hogy adjon magyarázatot a történtekre. – A szivárvány-

színű csodahalat hogyan győzhette le egy amur??? – Miféle csodahalat? – értetlenkedett a ponty. – Az amur volt az egyetlen induló. Más nem jelentkezett a versenyre. A halak ekkor rájöttek, hogy felültek a buta pletykának, aminek a fele sem volt igaz. A ponty pedig vis�szagondolt, mit is mondott neki az amur két héttel a verseny előtt: „Idén én fogom megnyerni a versenyt a szivárványszínű pikkelyeimmel!” – és kacagva illegette magát, amin akkor mindketten jót nevettek... K e l e p e l ő 2 0 2 1 . j ú n i u s 17.


Bölcs Bagoly a muravidéki értéktárról Bölcs Bagoly a Muravidéki Magyar Értéktár gazdag kosarából válogat és mutat be tíz értéket. Tarts vele és tanulj sok újat!

Fumu – a lakodalmas kalács A fumu az egyik legkülönlegesebb lakodalmas kalács. Már a 15. században készítették és a legtovább a Muravidéken és a Göcsejben maradt fenn. Pólyásbaba alakú és nagyságú. A tetején nap-, kígyóés virágmotívumok vannak. Mákkal, dióval és mazsolával van töltve. Keresztelőkre is sütötték. Boldogságot kívánnak vele.

Mit tanultál meg? Válaszolj három kérdésünkre! Ha figyeltél Bölcs Bagolyra, bizonyára könnyen megbirkózol velük. Mi a fumu?

Milyen alakú?

Mit kívánnak vele?

A helyes megfejtést küldd el postán a Kelepelő szerkesztősége, Fő utca 124., 9220 Lendva, illetve e-postán az info@nepujsag.net címre „Kelepelő” jelzéssel 2021. szeptember 17-ig. Valakire meglepetés-nyeremény vár! Bölcs Bagoly előző feladványának helyes megfejtései: szalonnából; sóval; vindőben. A helyes megfejtést beküldők közül a szerencse Felső Nikolnak, az 1. Számú Lendvai KÁI tanulójának kedvezett. A nyereményt az iskolában veheti át. K e l e p e l ő 2 0 2 1 . j ú n i u s 17.

3


Kelep Elek a strandon Elek készülődött a strandra. Írt egy listát, hogy mit fog magával vinni, majd bepakolt a hátizsákba. A buborékokban lévő betűkből rakd ki, hogy mi szerepelt a listáján, majd kösd össze a tárgyakkal, amiket kipakolt a parton. Vajon minden tárgyat eltett, ami a listán szerepelt?

4

K e l e p e l ő 2 0 2 1 . j ú n i u s 17.


Írd be a kis keretekbe, hogyan képzeled el szünidőt, majd vágd ki és tűzd ki a szobádba! K e l e p e l ő 2 0 2 1 . j ú n i u s 17.

5


Labirintus

Készíts pillangót! Amire szükséged lesz: muffinkapszlik, fa ruhacsipesz, ragasztó és egy kis csillám. Válassz ki hat kapszlit, egyenesítsd ki őket, majd négyet hajts félbe, a maradék kettőt pedig negyedekbe. Ezután a képen látható módon illeszd össze a kapszlikat, majd ragaszd őket egymáshoz. Ha megszáradt, formázd pillangószárnyakká a széleiket. Filctollal fesd meg, majd ragasztózd be és szórd meg csillámmal a szárnyakat. Ezután csíptesd össze a csipesszel közepét, és a csipeszt is díszítsd kedvedre!

Segíts a kutyusnak eljutni a vacsorájához!

6

K e l e p e l ő 2 0 2 1 . j ú n i u s 17.


FILMAJÁNLÓ KUKTA

Lelki ismeretek

Bodzás jégkrém Hozzávalók: • 1 l víz • 6 ek. bodzavirágszirup • 1 citrom felszeletelve • néhány mentalevél • friss bodzavirág Elkészítés: Vékonyan szeleteld fel a citromot, majd oszd el a mentalevelekkel és a bodzavirágokkal a jégkrémkészí-

Tűnődtél már azon, honnan erednek a szenvedélyeid, az álmaid, az érdeklődéseid? Mitől vagy te... TE? Ebben a klassz történetben, ami New York City utcáiról egy különleges, kozmikus világba repít, megismerheted a legnagyobb kérdéseidre a válaszokat. Ráadásul izgalmas kalandoknak is részese lehetsz.

OLVASD EL! Toon Tellegen:

Mindenki más születésnapja

tő formákban. Keverd össze a vizet a sziruppal, majd töltsd fel a formákat, szúrj bele pálcikát, és mehet is a fagyasztóba minimum 6 órára.

K e l e p e l ő 2 0 2 1 . j ú n i u s 17.

A világhírű holland író egy-két oldalas meséiben a bükkmakk iránt rajongó mókus mellett különféle állatok tűnnek fel – többek között a hangya, a legjobb barátja –, hogy az életről beszélgessenek és jókat mulassanak együtt: például jelmezbált rendeznek, a medve hetente születésnapi bulira hívja őket... Főhősünk egyszer hattyú hátán repül, majd számolni tanul a verébtől és levelet is ír saját magának…

7


GALAMBPOSTA

Kedves gyerekek! Elérkezett újra a tanév vége. Előttünk az egész nyár, a boldog gondtalanság ideje, várnak a kalandok... Kelep Elek receptje a következő a szünidőre: annyit játsszatok a szabadban, amennyit csak lehet! De olvassatok is, hogy szeptemberre még okosabbak legyetek, és rajzoljatok, írjatok nekünk! Töltsétek a vakációt tartalmasan!

1. Sz. Lendvai KÁI, 3.a Jambrović Iris, 1. Sz. Lendvai KÁI, 2.a

Berden Patrisija, 1. Sz. Lendvai KÁI, 3.a

Farkaš Krištof, 1. Sz. Lendvai KÁI, 3.a

Bogdan Horvat Sara, 1. Sz. Lendvai KÁI, 3.a

Ftičar Lara, Göntérházi KÁI, 3. o.

Soldat Iza, 1. Sz. Lendvai KÁI, 3.a

Cuk Somi Erik, 1. Sz. Lendvai KÁI, 1.c

Dravec Nicol, 1. Sz. Lendvai KÁI, 2.b

8

K e l e p e l ő 2 0 2 1 . j ú n i u s 17.


GALAMBPOSTA

Lobnikar Zoja Ela, 1. Sz. Lendvai KÁI, 1.b

Režonja Erik, 1. Sz. Lendvai KÁI, 1.b

Sobočan Lola, 1. Sz. Lendvai KÁI, 3.a

Dragošič Iva, 1. Sz. Lendvai KÁI, 3.a

Magyar Maša, 1. Sz. Lendvai KÁI, 3.a

Felšő Viktorija, 1. Sz. Lendvai KÁI, 3.a

Gerenčer Ema, 1. Sz. Lendvai KÁI, 3.a

Kranjec Žan, Göntérházi KÁI, 1. o. K e l e p e l ő 2 0 2 1 . j ú n i u s 17.

9


GALAMBPOSTA

Vida Tim, 2. Sz. Lendvai KÁI

Bogdan Luka, Pártosfalvi Óvoda

Böröndi Botond, Lendvai Óvoda

Böröndi Levente, Lendvai Óvoda

Sobočan Ula, 1. Sz. Lendvai KÁI, 2.c

Gjura Koni, 1. Sz. Lendvai KÁI, 2.c

Celec Klara, Dobronaki KÁI, 3. o.

Smej Lara, 1. Sz. Lendvai KÁI, 2.b

Licardo Nika, 1. Sz. Lendvai KÁI, 2.b

Orban Žan, Pártosfalvi Óvoda

Baša Ajla, 1. Sz. Lendvai KÁI, 1.c

Peceli Pia, Dobronaki KÁI, 3. o.

Horvat Mihael, Dobronaki KÁI, 1. o.

10

K e l e p e l ő 2 0 2 1 . j ú n i u s 17.


GALAMBPOSTA

Kovač Julija, Dobronaki KÁI, 2. o.

Benis Anna Janka, Pártosfalvi KÁI, 2. o.

Lovenjak Lara, 1. Sz. Lendvai KÁI, 2.c

Berden Tia, Pártosfalvi Óvoda Laslo Kristijan, Göntérházi KÁI, 2. o.

Horvat Tjaša, 2. Sz. Lendvai KÁI

Kiss Soma, Pártosfalvi KÁI, 2. o.

Pal Sofia, Göntérházi KÁI, 1. o.

K e l e p e l ő 2 0 2 1 . j ú n i u s 17.

Hozjan Alexa, Göntérházi KÁI, 3. o.

Špilak Liam, Pártosfalvi Óvoda

Kozic Ksenija, Pártosfalvi Óvoda

Horváth Enikő, Göntérházi KÁI, 3. o.

11


KELEP-ECSET GALÉRIA

Lebar Eva, Gyertyánosi TI, 3. o.

Šamu Győfi Iva, 1. Sz. Lendvai KÁI, 1.a

Vincek Tia, 1. Sz. Lendvai KÁI, 3.c

Horvat Jana, 1. Sz. Lendvai KÁI, 3.c

Profile for Népújság

Kelepelő, 2021. 06. 17.  

A Népújság gyermekmelléklete

Kelepelő, 2021. 06. 17.  

A Népújság gyermekmelléklete

Profile for nepujsag
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded