__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Kelepelő

MURAVIDÉKI MAGYAR GYERMEKLAP 2021/4 IV/22.


A faiskola – Szia Elek! Hová repülsz ilyen korán? – kiáltott Brumi Bandi a gólyának, aki éppen a feje fölött suhant el. – Megyek a faiskolába! Sietnem kell, mert már várnak a csemeték. Majd találkozunk! – kiáltott vissza Kelep Elek a mackónak. Brumi egész nap a hallottakon törte a fejét. – Faiskola, faiskola… Oda meg kik járnak? Milyen csemeték? – gondolkodott. Elképzelte, ahogy a nagy fák reggelente elköszönnek a kicsi fáktól, akik indulnak nagy léptekkel a faiskolába. – De mégis mit tanul egy fa a faiskolában? – vakargatta a buksiját Brumi, de megkérdezni nem merte senkitől, nehogy azt gondolják, hogy ő egy butus medvebocs. Délutánra már annyira furdalta az oldalát a kíváncsiság, hogy nem bírta tovább és megkereste a gólyát. Szerencséjére éppen otthon találta, nagy pakolás közepette. – Szia Elek! – köszönt rá a medvebocs. – Szia Brumi! De jó, hogy jöttél! Segítő mancsokra volna szükséMuravidéki magyar gyermeklap gem – mondta Megjelenik havonta egyszer a Népújság mellékleteként. Kiadja a Magyar Nemzetiségi Tájékoztatási Intézet, Lendva jókedvűen a Igazgató: Tomka Tibor Felelős szerkesztő: Király M. Jutka gólya. – Rendben. Illusztrációk: Abraham Klaudia Szerkesztőség: a Népújság szerkesztősége Éppen ráérek, és Cím: Fő utca 124., 9220 Lendva, Szlovénia, tel.: 02/5776-180, úgyis szerettem e-mail: info@nepujsag.net A Kelepelő az SzK Kulturális Minisztériuma támogatásával, az MMÖNK közreműködésével jelenik meg. volna valamit 2

kérdezni – brummogta Bandi szégyenlősen, és kattogtak az agytekervényei, hogyan is fogalmazza meg a kérdést, hogy ne tűnjön tudatlannak. – Elek, mit csináltál a faiskolában? – bökte ki végül. – Hát facsemetékért mentem – felelte a gólya. – Tudod, szörnyű dolgot láttam a minap. Elrepültem a közeli erdő felett, és láttam, hogy nagyon sok fát kivágtak.

Gondoltam, ültetek helyettük csemetéket, hogy néhány év múlva újra erdő legyen a helyükön. – A faiskolában fákat lehet venni? – kérdezte elképedve a medvebocs. – Persze, ott nevelkednek. Ezért hívják faiskolának – válaszolt Elek, és egy ásót nyomott Brumi kezébe. – Akkor van kedved segíteni? – Igen! Indulás! – kiáltotta Bandi nagy örömmel. Brumi és Elek 15 facsemetét ültetett el. Estére jól elfáradtak, de boldogan bújtak ágyba, hogy valami jót tettek a természetnek. Ke l e p e l ő 2 0 21. á p r i l i s 2 2 .


Bölcs Bagoly a muravidéki értéktárról Bölcs Bagoly a Muravidéki Magyar Értéktár gazdag kosarából válogat és mutat be tíz értéket. Tarts vele és tanulj sok újat!

A hetési szőttes A hetési szőttes a magyar népi kultúra egyik jellegzetes textilműfaja. Lenből és kenderből készül, valamint sötétpiros sávokkal gazdagon díszített. Az anyag szövését az asszonyok végezték szövőszéken. A szőttesből törölközők, terítők, párnahuzatok készültek. A legyakoribb mintái a rózsa, a csillag, a gránátalma, illetve a madaras, búbos minták. Mára a szőtteskészítés művészetté vált.

Mit tanultál meg? Válaszolj három kérdésünkre! Ha figyeltél Bölcs Bagolyra, bizonyára könnyen megbirkózol velük. Miből készül a hetési szőttes?

Milyen színű sávokkal díszített?

Sorolj fel legalább két szőttes tárgyat!

A helyes megfejtést küldd el postán a Kelepelő szerkesztősége, Fő utca 124., 9220 Lendva, illetve e-postán az info@nepujsag.net címre „Kelepelő” jelzéssel 2021. május 17-ig. Valakire meglepetés-nyeremény vár! Bölcs Bagoly előző feladványának helyes megfejtései: húsvétra; batikolásos; piros-fekete. A helyes megfejtést beküldők közül a szerencse Varga Gábornak, az 1. Sz. Lendvai KÁI tanulójának kedvezett. A nyereményt postán küldjük el. Ke l e p e l ő 2 0 21. á p r i l i s 2 2 .

3


A Föld napja Április 22-e a Föld napja. A természet védelme fontos Földünk egészségének megőrzéséért. Ha a bolygónk szennyezett, akkor megbetegszik, és ha beteg, akkor az állatok, a növények és az emberek sem élhetnek egészségesen és boldogan. Vigyázzunk Földünkre, hiszen ez a bolygó az otthonunk! Írd a vonalra, te mire figyelsz és mit teszel, hogy megóvd a bolygót!

4

Ke l e p e l ő 2 0 21. á p r i l i s 2 2 .


Útkereső

Segíts a mókusnak és a süninek! Vezesd végig az ujjad az összegubancolódott útvonalakon! Melyik úton találhatják meg egymást?

Fejtsd meg a találós kérdéseket! Melyik ács ehető? __Kalács_____________ Melyik cső vezet az emeletre? ___________ Melyik ág illatos? ___________________ Melyik tó altat el? ___________________ Melyik ár mászik? ___________________ Melyik lónak van tolla? ________________ Milyen tó száguld az úttesten? __________ Melyik sóban tartunk vizet? _____________ Ke l e p e l ő 2 0 21. á p r i l i s 2 2 .

5


Készítsd el Brumi Bandit ceruzadísznek!

"

Filcanyagra, ollóra és jó ragasztóra lesz szükséged. A mackó sablonját vágd ki és rajzold körbe a barna filcen. Ezt ismételd meg, vagy ha ügyesen bánsz az ollóval, akkor duplájára hajtva a filcet ezt egy lépésben is megteheted. Készítsd el a maci nadrágját a piros filcanyagból – használd a sablont –, a pofikának és az orrnak vágj ki egy nagyobb és egy kisebb bab alakú formát. A fülét is készítsd el. Ezután a mackó egyik felének közepébe illeszd bele a ceruzádat. Jelöld meg a helyét, a többire pedig nyomj ragasztót és ragaszd össze a két formát. Ha megszáradt, ragassz fel minden mást is. Filctollal rajzolj két pontot a maci szemének. Most pedig húzd rá a macit a kedvenc ceruzádra!

6

Ke l e p e l ő 2 0 21. á p r i l i s 2 2 .


FILMAJÁNLÓ KUKTA

Mesék a dzsungelből

Brumimama expressz túrógombóca Hozzávalók: • 500 ml tej • 120 g búzadara • 3 ek cukor • 10 g vaníliás cukor • 500 g félzsíros tehéntúró • 1 db citrom • 10 g vaj • 20 g zsemlemorzsa Öntet: • 200 ml tejföl • 30 g porcukor Elkészítés: A tejből, a búzadarából, a vaníliás cukorból és a cukorból főzzetek egy jó sűrű tejbegrízt, majd hagyjátok kihűlni. Amíg hűl, szép aranybarnára pirítsátok meg a zsemlemorzsát a vajon. Ha a tejbegríz kihűlt, keverjétek össze a túróval, reszeljétek bele a citrom héját és keverjétek át. Ezután vizezzétek meg a kezeteket és formázzatok kis golyókat a masszából, majd forgassátok bele a gombócokat a zsemlemorzsába. Keverjétek össze a tejfölt a porcukorral – és máris tálalhatjátok a túrógombócokkal együtt. Ke l e p e l ő 2 0 21. á p r i l i s 2 2 .

A dzsungel csupa kaland és móka! A különböző bohókás állatok ezúttal igazán nehezen megoldható helyzetekbe keverednek. Hőseink között ott van a szentjánosbogár, aki fél a sötétben, a merev nyakú zsiráf és még sokan mások.

OLVASD EL! Bosnyák Viktória:

Bátorság, Tomi! Mantyusok sorozat Ki ne szeretne kiskutyát? Tomi, a nagyon okos fiú is vágyik rá, de ahhoz, hogy megkapja, le kell küzdenie a félénkségét. Tomi ugyanis csak otthon tud beszélni, máshol nem mer megszólalni. Még az iskolában sem. A Tomi osztályában lakó manók is aggódnak miatta, ezért egy szuper ötlettel állnak elő. Hogy mit eszeltek ki? Megtudod, ha elolvasod a könyvet!

7


GALAMBPOSTA

Kedves gyerekek! A Galambposta szerkesztőségének nagy örömére ismét megtelt a postaládánk. Nézzétek csak, mennyi szép rajz készült a tavaszról, a természetről, az édesanyákról – és aminek különösen örült a mi gólyánk, hogy a Föld védelmét is fontosnak tartjátok. Várjuk a következő számra is a rajzaitokat! S amíg nem találkozunk, boldog tavaszi szünetet kívánunk nektek sok-sok játékkal és vidámsággal!

Varga Šarf Erik, 1. Sz Lendvai KÁI, 3.c

Bódis Botond Márk, Pártosfalvi Óvoda

Jakič Lan, Pártosfalvi Óvoda

Dravec Nikol, 1. Sz. Lendvai KÁI, 2.b

Herič Luka, Pártosfalvi Óvoda

Šušlek Lončar Sara, Pártosfalvi Óvoda

Pocak Liza Maria, Domonkosfai Óvoda

Legenič Žana, 1. Sz. Lendvai KÁI, 3.c

8

Ke l e p e l ő 2 0 21. á p r i l i s 2 2 .


GALAMBPOSTA

Laslo Klara, 1. Sz. Lendvai KÁI, 1.a

Kocon Ema, Göntérházi Óvoda

Nađ Lora, 1. Sz. Lendvai KÁI, 1.a

Petkovič Zara, Göntérházi Óvoda

Franko Flora, Göntérházi Óvoda

Miljuš Sunčica, 1. Sz. Lendvai KÁI, 1.a

Ke l e p e l ő 2 0 21. á p r i l i s 2 2 .

9


GALAMBPOSTA

Benis Anna, Pártosfalvi KÁI, 2. o.

Lebar Sara, Gyertyánosi Óvoda

Hozjan Lana, Pártosfalvi Óvoda

10

Logar Izabela, Gyertyánosi Óvoda

Špilak Liam, Pártosfalvi Óvoda

Orban Jakob, Hodosi Óvoda

Horvat Albin-Samuel, 1. Sz. Lendvai KÁI, 2.b

Kocon Adam, Pártosfalvi Óvoda

Kuhar Florian, Pártosfalvi Óvoda Ke l e p e l ő 2 0 21. á p r i l i s 2 2 .


GALAMBPOSTA

Byqyti Ermela, 1. Sz. Lendvai KÁI, 3.c

Smej Lara, 1. Sz. Lendvai KÁI, 2.b

Vincek Tia, 1. Sz Lendvai KÁI, 3.c

Pártosfalvi óvodások

Hozjan Julija, Göntérházi Óvoda Ke l e p e l ő 2 0 21. á p r i l i s 2 2 .

Licardo Nika, 1. Sz. Lendvai KÁI, 2.b

11


KELEP-ECSET GALÉRIA

Gjura Koni, 1. Sz. Lendvai KÁI, 2.c

Grut Inti, 1. Sz. Lendvai KÁI, 2.c

Bažika Ana, 1. Sz. Lendvai KÁI, 2.c

Felső Neli, 1. Sz. Lendvai KÁI, 2.c

Profile for Népújság

Kelepelő, 2021. 04. 22.  

A Népújság gyermekmelléklete

Kelepelő, 2021. 04. 22.  

A Népújság gyermekmelléklete

Profile for nepujsag
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded