Page 1

Kelepelő

MuravidĂŠki magyar gyermeklap 2018/4 IV/19.


KISZAKADT A CSIZMA KELEP ELEK A TÓPARTON BÉKÁRA VADÁSZOTT, AMIKOR VALAMIBEN ELAKADT A CSIZMÁJA. HÚZTA, HÚZTA A LÁBÁT, VÉGÜL ENGEDETT A SZORÍTÁS. CSAKHOGY NAGY BAJ TÖRTÉNT, KISZAKADT A CSIZMA. – MOST MI LESZ? MIBEN FOGOK JÁRNI? – KESEREDETT EL A GÓLYA, AZTÁN ESZÉBE JUTOTT SAMU, A SÜN. ELEK CSAK HÍRBŐL ISMERTE A FURCSA, MOGORVA SZERZETET, AKI SENKIVEL SEM BARÁTKOZIK. DE AZT IS BESZÉLTÉK RÓLA, HOGY Ő A LEGJOBB MESTER AZ EGÉSZ VIDÉKEN, ÉS NINCS AZ A LYUK, AMIT BE NE FOLTOZNA. – NINCS MIT TENNI, EL FOGOM VINNI HOZZÁ A CSIZMÁMAT – HATÁROZTA EL ELEK. A HATALMAS PLATÁNFA GYÖKEREI Muravidéki magyar gyermeklap ALATTI ÜREGBEN Megjelenik havonta egyszer a Népújság mellékleteként. LAKOTT SAMU, Kiadja a Magyar Nemzetiségi Tájékoztatási Intézet, Lendva Igazgató: Tomka Tibor A MAGÁNAK Felelős szerkesztő: Király M. Jutka Illusztrációk: Abraham Klaudia VALÓ SÜNI. ELEK Szerkesztőség: a Népújság szerkesztősége Cím: Fő utca 124., 9220 Lendva, Szlovénia, ILLEDELMESEN tel.: 02/5776-180, e-mail: ifi@nepujsag.net BEKOPOGOTT A Kelepelő az SzK Oktatási, Tudományos, Kulturális

HOZZÁ, ÉS AHOGY KINYÍLT AZ AJTÓ, FÉLŐSEN, MÁR-MÁR DADOGVA PRÓBÁLTA ELMONDANI, HOGY SEGÍTSÉGRE VOLNA SZÜKSÉGE. A SÜN SEMMIT SEM SZÓLT; MEGPILLANTOTTA A CSIZMÁT, RAJTA AZ ÉKTELEN LYUKAT, S KIKAPTA ELEK KEZÉBŐL A LÁBBELIT, MAJD VISSZA BEBÚJT AZ ODÚJÁBA. ODABENT FELKATTINTOTTA A LÁMPÁJÁT ÉS KIHÚZOTT EGY TŰT A HÁTÁBÓL. KÉK CÉRNÁT FŰZÖTT AZ APRÓ LYUKBA, MAJD ADDIG ÖLTÖGETTE A CSIZMÁT, AMÍG A SZAKADÁS EL NEM TŰNT. NÉHÁNY PERC MÚLVA KIVÁGÓDOTT AZ AJTÓ ÉS A SÜNI ELEK KEZÉBE NYOMTA A MEGVARRT CSIZMÁT, MAJD SARKON FORDULT ÉS BEVÁGTA AZ AJTÓT. ELEK BOLDOG VOLT, HOGY A CSIZMA ÚJRA ÉP, ÉS SZERETTE VOLNA MEGKÖSZÖNNI A SÜNNEK A MUNKÁJÁT. ÁM HIÁBA KOPOGTATOTT ÚJRA ÉS ÚJRA, AZ AJTÓ TÖBBÉ NEM NYÍLT KI. ELEK MÁSNAP HÁROM ALMÁT TETT LE SAMU AJTAJÁHOZ, HÁLÁJA JELÉÜL. BEKOPOGOTT HOZZÁ ÉS ELRÖPPENT.

és Sportminisztériuma támogatásával jelenik meg.

2

Ke l e p e l ő 2 018 . á p r i l i s 19 .


Muravidéki ABC

Ö

Örzse – Magyar női név. Az Erzsébet névből önállósult. A Muravidéken, leginkább a Hetésben hívták valamikor Örzsének az Erzsébeteket. Ma a név nagyon ritka, szinte nem is ismerjük már.

Ő

Őrség – A Muravidékre, Goricskó nyugati részére átnyúló történeti és néprajzi tájegység. Onnan kapta a nevét, hogy a honfoglaló magyarok őrállókat telepítettek ide az ország nyugati részének védelmére. Hodoson Őrség nevű művelődési egyesület működik.

P

Perec – A Muravidék egyik legjellegzetesebb és legismertebb kenyérféléje. Valamikor ünnepi ételnek számított, kemencében sütötték. Fehér lisztből készül, fonott, kerek formája van. Lendván KerekPerec néven színes újság is megjelenik.

Mit tanultál meg? Válaszolj három kérdésünkre! Ha figyelmesen elolvastad, bizonyára könnyen megbirkózol velük. Melyik névből önállósult az Örzse név?

Hol nevezték el a művelődési egyesületet az Őrségről?

Milyen formája van a perecnek?

A helyes megfejtést küldd el postán a Kelepelő szerkesztősége, Fő utca 124., 9220 Lendva, illetve e-postán az info@nepujsag.net címre „Kelepelő” jelzéssel 2018. május 14-ig. Valakire meglepetés-nyeremény vár! Az előző ABC helyes megfejtései: Hoffhalter Rudolf, Oloris, óma. A helyes megfejtést beküldők közül a szerencse Kiss Boriskának kedvezett Velemérről. A nyereményt az iskolában veheti át. Ke l e p e l ő 2 018 . á p r i l i s 19 .

3


Állatos keresztrejtvény Az állatkert állatai összekeveredtek, segíts nekik visszatalálni a saját helyükre! Ha megfejtetted a rejtvényt, akkor színezd is ki az állatokat!

Vízszintes:

Függőleges:

A keresztrejtvényt az 1. Számú Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola 3.a osztályos tanulói, Sara és Dominik készítették.

4

Ke l e p e l ő 2 018 . á p r i l i s 19 .


Izompacsirta Ahhoz, hogy egészségesek legyünk, nagyon fontos a mindennapi mozgás. Ha egy rövid tornát elvégzel reggelente, akkor már sokat tettél az izmaidért, és bármilyen hihetetlen, az agyműködésedért is. Izompacsirta segít neked abban, hogy a mozgást beépítsd a mindennapokba. Próbáld ki az alábbi gyakorlatokat, hívd a társaidat, csatlakozzanak ők is hozzád!

Reggeli torna Állj egyenesen, húzd ki magad. Lélegezz nagyokat! Most hajolj le a lábaidhoz, fogd körbe a térded. Számolj magadban ötig, majd engedd el és emelkedj vissza. Most emeld magasba a kezeidet, és képzeld azt, hogy fa vagy.

Ke l e p e l ő 2 018 . á p r i l i s 19 .

Nyújtózz a magasba, próbáld elérni a felhőket, közben emelkedj lábujjhegyre, majd lépkedj egyik lábadról a másikra. Most döntsd az egész tested jobbra, majd balra. Ismételd meg ezt néhányszor. Engedd le a kezed, állj kis terpeszbe és tégy úgy, mintha leülnél egy székre. Guggolj jó mélyre, majd vissza fel. Végezz tíz ilyen guggolást.

Játékos torna mezítláb Vedd le a zoknidat és ülj le a padlóra kinyújtott lábakkal kis terpeszben. Egy papírzsebkendőt tegyél a két lábad közé a földre, közel a lábfejedhez. Most az egyik lábaddal a lábujjaidat használva vedd fel a zsebkendőt. Emeld a magasba a lábad, amennyire csak tudod, és integess a lábfejeddel, lobogtasd a zsebkendőt. Ha ez sikerült, akkor add át a zsebkendőt a másik lábadnak. Vigyázz, el ne ejtsd! Ismételd meg a másik lábaddal is az egész gyakorlatot.

5


KUKTA

Tavaszi smoothie Egy egészséges tavaszi gyümölcsturmix feldobja a napodat. Édes, tejes és tele van vitaminnal. Reggelire, uzsonnára is fogyaszthatod. Kínáld meg vele a barátodat is!

Fűzzünk tésztanyakláncot! Készíts velünk színes tésztanyakláncot! Amire szükséged lesz: száraztészta, hobbifesték, ecset, na meg amire ráfűzöd a szemeket – bármilyen bőrszíj vagy csatos nyakláncszíj alkalmas, de akár egy egyszerű damil is megfelel. Először fesd különböző színűekre a tésztákat, majd ha megszáradtak, fűzd fel őket – és már el is készült a nyaklánc! Ugye, milyen egyszerű? Próbálj ki más formájú tésztákat is!

Hozzávalók 2 személyre: 10–15 szem eper vagy vegyes erdei gyümölcs 1/2 banán 1 pohár kefir 2–3 evőkanál kanál tej 1–2 evőkanál kanál cukor vagy más édesítő – ízlés szerint Elkészítés: Tedd a hozzávalókat egy smoo­thiekészítőbe és turmixold össze az egészet. Más dolgod nincs is, mint meginni. Egészségedre!

6

Ke l e p e l ő 2 018 . á p r i l i s 19 .


Bociék nyomoznak Boci, a tehénke egy nap arra ébred, hogy a tejes sajtárból, amiből Julika minden reggel meg szokta tölteni a bocik cuclisüvegét, eltűnt a tej. Boci a nagy rejtély nyomába ered. A keresésben Maszatka, a pulikutya segít neki. A nyomok az éléskamrába vezetnek, ahol a tejes illatfelhők ellenére a két cimbora még mindig nem találja a tejet. A végére kiderül, hogy mi ennek az oka. Olvasás közben megtudhatjuk, miért kell aludnia a tejnek, miből lesz a tejföl és hogyan készül a sajt, a gyümölcsjoghurt, illetve a fagylalt.

Bajusza az égnek áll, a borbélyhoz mégse jár, a konyhában üldögél, egeret fog, azon él. Éjjel-nappal mindig forog, mégsem szédül el.

(a Föld)

Gyárfás Endre:

Tollazatom színes, pompás, megismétlem a mondókád.

(macska)

OLVASD EL!

Szép leányka ül a fán, Icipici lánynak pettyes a piros ruha derekán, szíve ruhája, kezedre ül, elszáll, olyan, mint a kő, tudjátok, csak bámulsz utána. ki lehet ő?

(papagáj)

A szeleburdi agglegény lúd miatt – aki inkább a légi akrobatikát gyakorolja ahelyett, hogy a többiekkel készülne a vándorlásra – két kiskacsa elszakad a csapatától. Habár a bájgúnárnak semmi kedve, hogy segítsen a két kiskacsának visszatalálni a csapatához, egy sérülés miatt mégis a szárnyai alá veszi őket. A furcsa trió nekivág egy veszélyekkel teli útnak, hogy még az első hó megérkezése előtt biztonságos búvóhelyet találjanak.

(cseresznye)

Jönnek a kacsák

Találós kérdések (katicabogár)

FILMAJÁNLÓ

Ajánlja: Farkaš Brigita könyvtáros Ke l e p e l ő 2 018 . á p r i l i s 19 .

7


GALAMBPOSTA

Kedves gyerekek! Ezúttal is sok szép rajz érkezett Galambpostánkba, igazából sokkal több, mint amennyit itt meg tudunk mutatni nektek. Lerajzoltátok a kedvenc állatotokat, írtatok arról, hogy mit szoktatok játszani a szabadban, és ha összetennénk azt a sok szép rajzot, amiket a virágokról küldtetek, akkor egy óriási csokrot kapnánk. Köszönjük nektek a szebbnél szebb alkotásokat, reméljük, hogy a jövőben is ilyen elszántan alkottok, és mi várjuk a leveleiteket! Ezúttal pedig azt szeretnénk, ha a következő Kelepelőbe levelet írnátok a mi muravidéki gólyánknak, Kelep Eleknek is. Természetesen kézírással, és kedveskedhettek neki egy-két rajzzal is. Írhattok bármiről és kérdezhettek tőle bármit!

Kozic Valerija, Pártosfalvi Óvoda, 4 éves

Papp Olívia, Pártosfalvi KÁI, 1. osztály

Vehtersbah Mia, 1. Számú Lendvai Óvoda

Sijarič Izabela, 1. Számú Lendvai KÁI, 1.a

8

Ke l e p e l ő 2 018 . á p r i l i s 19 .


GALAMBPOSTA

Cipot Andreja, Dobronaki KÁI, 4. osztály Domokos Márk Szilárd, Pártosfalvi KÁI, 1. osztály

Játék a barátommal Egy nap Adam, a barátom eljött hozzám focizni. Elmentünk a focipályára, ahol sokáig rúgtuk a labdát. Hazaérve Anyu jót nevetett rajtunk, hiszen mindketten sárosak voltunk. Ezt követően elmentünk a patakpartra. Játék közben mindketten majdnem a vízbe estünk. Esteledni kezdett, ezért elmentünk vacsorázni. Vacsora után csocsóztunk. Így lett vége a napnak. Žižek Mojca, Göntérházi KÁI, 3. osztály Ke l e p e l ő 2 018 . á p r i l i s 19 .

Kepe Alen, 1. Számú Lendvai KÁI, 4.c

Kerčmar Julia, Hodosi Óvoda, 5 éves

9


GALAMBPOSTA

Családi utazás Nagyon-nagyon izgultam szerdán, mert tudtam, hogy Grácba fogunk utazni. Amikor megérkeztünk ebbe a csodálatos városba és mindent megcsodáltunk, kicsit pihentünk. Apát elvittük dolgozni, és utána anyuval csavarogtunk, mert ő szabadságon volt. Öröm volt a vásárlás a szép üzletekben. Vettem egy szép pólót és egy nem mindennapi pénztárcát. Nagyon megéheztünk és a McDonald’s-ban ebédeltünk. Ez nekem nagyon tetszett. Másnap is sokat sétáltunk és mindenfélét láttunk és vásárolgattunk. Pénteken összecsomagoltunk és éjfélkor fáradtan értünk haza. Nagyon álmos voltam és gyorsan elaludtam.

Játék a szabadban

Vörös Tay, Dobronaki KÁI, 2. osztály

Kustec Žiga, Dobronaki KÁI, 4. osztály

A foci Amikor az iskolából hazaértem, már alig vártam a fociedzést. Mindjárt készítettem is a táskámat. Amikor a pályához értem, már láttam magam előtt, ahogy a labdát rúgom. Átöltöztem és futottam a pályára. Viszont a pálya az eső miatt nagyon síkos volt, ezért megcsúsztam. Az edzés végeztével Anyu jött értem. Gondolom, már alig várta, hogy ruhástól a mosógépbe tegyen. Ha betett volna, bizony nagyon megszédültem volna. De a ruha tiszta lenne. Somi Adam, 1. Számú Lendvai KÁI, 4.a

10

Egy nap azon törtem a fejem, kimenjek-e a szabadba játszani vagy sem. A nagyok azt mondják, jobb kint lenni, mint bent. Így hát megkérdeztem anyát és igent mondott. Felvettem a kabátom és a cipőm. De ezelőtt még megkerestem a rollert, majd kimentem. Amikor az udvarra értem, találkoztam két barátnőmmel. Félretettem a rollert, mert úgy döntöttünk, a Szörnyjátékot fogjuk játszani. A játékszabályok a következők: legalább két játékos szükséges és egy fal, amely körül játszhatunk. Az egyik játékos a hunyó. Míg ő 30-ig számol, a többi játékos elrejtőzik a fal mögé. Miután vége a számolásnak, a hunyó elkezdi kergetni a játékosokat. Akit először kap el, az lesz a szörny. Tátrai Kovács Kinga Ávila, 1. Számú Lendvai KÁI, 4.c

A sas

Varga Alex, 1. Számú Lendvai Kétnyelvű Óvoda, 5 éves

A kedvenc állatom a sas. Magas hegyekben él. Nagyon gyorsan repül. A testét toll borítja. Tojásból kel ki. Három vagy négy kicsinye születik. Ragadozó állat. Kicsi állatokkal táplálkozik. Nagyon jó a látása. Azért a kedvenc állatom, mert nagyon jól lát, és az én látásom is nagyon jó. Varga Balázs, 1. Számú Lendvai KÁI, 3.a Ke l e p e l ő 2 018 . á p r i l i s 19 .


GALAMBPOSTA

Kertészkedés Szombaton a családommal kimentünk a kertbe epret ültetni. Először kiástunk egy kis lyukat. A lyukba vizet öntöttünk, tettünk bele egy kis földet és a végén belekerült az eperpalánta is. A palántát betemettük földdel. Az én feladatom az volt, hogy jól megöntözzem. A szüleim a palántákat letakarták védőhálóval. Ezt követően elpakoltuk az öntözőt, a földet és a kapát. Már nagyon várom az édes, zamatos epreket. Felšő Sofia, 1. Számú Lendvai KÁI, 4.c

Magyar Maša, 1. Számú Lendvai Kétnyelvű Óvoda, 6 éves

Hozjan Emélia, Göntérházi KÁI, 3. osztály

Prosič Eva, Muraszombati ÁI, 4. osztály

Čondor Flora, Göntérházi KÁI, 3. osztály

Ke l e p e l ő 2 018 . á p r i l i s 19 .

11


KELEP-ECSET GALÉRIA

Švarda Flóra, 1. Számú Lendvai KÁI, 3.a osztály

Kebel Dominik, 1. Számú Lendvai KÁI, 3.a osztály

Varga Balázs, 1. Számú Lendvai KÁI, 3.a osztály

Slana Zara, 1. Számú Lendvai KÁI, 3.a osztály

Kelepelő, 2018. április 19.  

A Népújság gyermekmelléklete

Kelepelő, 2018. április 19.  

A Népújság gyermekmelléklete

Advertisement