__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Kelepelő

MURAVIDÉKI MAGYAR GYERMEKLAP 2021/3 III/25.


A húsvéti nyuszi Blanka, Dóri, Tomaž, Borut és Dávid, az öt nyuszitestvér óriási izgalomban voltak. Már napok óta várták, hogy megszülessen a kistestvérük. – Anya, mikor jön már a kistesó? – kérdezte Dóri. – Még meddig kell várnunk? – csatlakozott Borut. Naponta elhangzottak ugyanazok a kérdések. Közeledett a húsvét, a nyuszik legnagyobb ünnepe, és a nyuszicsaládnak egyre több tennivalója akadt. A testvérek már elég nagyok voltak ahhoz, hogy segítsenek a szüleiknek a tojásfestésben, így mindenkinek akadt feladat. Amikor a tojások elkészültek, a testvérek alaposan megtervezték az elrejtést is, és közben teljesen megfeledkeztek a kistesóról. – Anya, hol vagy? – kiáltotta Tomaž húsvétvasárnap reggelén. Mindannyian szépen felöltöztek, indulásra készen, hogy végre kihordják a tojásokat. Csak nyuszimama hiányzott. – Anya, anya! – türelmetlenkedtek a többiek is. – Jövök már, gyerekek, csak tele van a kezem. Nem Muravidéki magyar gyermeklap segítenétek? – Megjelenik havonta egyszer a Népújság mellékleteként. Kiadja a Magyar Nemzetiségi Tájékoztatási Intézet, Lendva kiáltott vissza Igazgató: Tomka Tibor Felelős szerkesztő: Király M. Jutka nyuszimama. Illusztrációk: Abraham Klaudia Szerkesztőség: a Népújság szerkesztősége – Nosza, fussaCím: Fő utca 124., 9220 Lendva, Szlovénia, tel.: 02/5776-180, tok, segítsetek e-mail: info@nepujsag.net A Kelepelő az SzK Kulturális Minisztériuma támogatásával, az MMÖNK közreműködésével jelenik meg. édesanyátoknak! 2

– intette őket az édesapjuk. Amikor a gyerekek közelebb értek, tátva maradt a szájuk. Nyuszimama egy fehér, bolyhos csomagot tartott a karjában. – Ő itt Izidor, az öcsikétek – mosolygott, miközben megmutatta az újszülöttet. A gyerekek szóhoz sem jutottak a meglepetéstől. Végül Blanka törte meg a csendet: – Ő a mi húsvéti ajándékunk! – lelkendezett. – Igazi húsvéti nyuszink született! – gyönyörködött nyuszipapa is a legkisebb fiában. – Ez a legeslegszebb húsvétunk! – állapították meg mindannyian. Ke l e p e l ő 2 0 21. m á r c i u s 2 5 .


Bölcs Bagoly a muravidéki értéktárról Bölcs Bagoly a Muravidéki Magyar Értéktár gazdag kosarából válogat és mutat be tíz értéket. Tarts vele és tanulj sok újat!

A batikolt hímes tojás A Muravidék népművészetének egyik kincse a hímes tojás, melyet húsvétra készítünk. A legismertebb a batikolásos díszítési technika piros-fekete színben. Dobronak környékén és a Hetésben készítik. A tojásra viasszal mintát rajzolnak, majd először piros festékbe teszik. A következő lépésben a minta más részeit fedik be viasszal, ezután a tojásokat feketére festik. Körülbelül 300 minta ismert. Dobronakon minden évben tojáskiállítást rendeznek húsvétra.

Mit tanultál meg? Válaszolj három kérdésünkre! Ha figyeltél Bölcs Bagolyra, bizonyára könnyen megbirkózol velük. Melyik ünnepre készítünk hímes tojást?

Melyik díszítési technika a legismertebb a Muravidéken?

Melyik két szín jellemző rá?

A helyes megfejtést küldd el postán a Kelepelő szerkesztősége, Fő utca 124., 9220 Lendva, illetve e-postán az info@nepujsag.net címre „Kelepelő” jelzéssel 2021. április 19-ig. Valakire meglepetés-nyeremény vár! Bölcs Bagoly előző feladványának helyes megfejtései: a Lendva-hegyen; hálából a törökök elleni győzelemért; Hadik Mihály. A helyes megfejtést beküldők közül a szerencse Oletič Miának, az 1. Sz. Lendvai KÁI tanulójának kedvezett. A nyereményt az iskolában veheti át. Ke l e p e l ő 2 0 21. m á r c i u s 2 5 .

3


Díszítsd ki a tojást!

A hímes tojás akkor kész, amikor már szépen ki van díszítve. A pontok mentén rajzold meg a mintát, majd színezd is ki, ahogy a példa mutatja.

4

Ke l e p e l ő 2 0 21. m á r c i u s 2 5 .


Anyák napjára Szerencsések vagyunk itt a Muravidéken, hiszen évente kétszer is felköszönthetjük az édesanyánkat, a nagymamánkat. Először március 25-én, hiszen Szlovéniában ezen a napon van anyák napja, majd május első vasárnapján, amikor Magyarországon ünneplik az édesanyákat. Adjatok át ti is egy szál virágot, májusig pedig ezt a szép versikét is megtanulhatjátok!

Iványi Mária:

Anyák napja ünnepén Rózsa, szegfű, tulipán Neked nyílt ki, anyukám. Csöndes eső nevelgette, Arany sugár melengette. Takargatta futó felhő, Csókolgatta szelíd szellő. S mind letéptem neked én, Anyák napja ünnepén. Ke l e p e l ő 2 0 21. m á r c i u s 2 5 .

5


Kendermagos fejtörő A baromfiudvarban a kendermagos tyúkok minden másnap tojnak egy tojást. Nézd meg a rajzot, majd az alapján számold ki, hogy hat nap alatt hány tojást tojnak a tyúkok. Jól figyelj oda, mert a kép becsaphat!

6

Színt a színre! A hagyományos színes tojásfestékeket a szokásos módon tedd kis tégelyekbe. De ezúttal a tojásokat ne mártsd bele teljesen, hanem csak félig vagy negyedig. Így kapsz egy színes réteget. Ha megszáradt a szín, akkor újra mártsd bele ugyanezt a tojást egy másik színbe, de most a tojást fordítsd el. Ha ügyesen mártogatod, különféle tiszta és kevert színeket és érdekes, modern mintázatokat fogsz kapni. Próbálkozz bátran!

Ke l e p e l ő 2 0 21. m á r c i u s 2 5 .


FILMAJÁNLÓ KUKTA

Kakaóslekváros muffin Hozzávalók két-három manónak: • 2 bögre finomliszt (2,5 dl-es bögre) • 0,5 bögre cukor • 135 g cukrozatlan kakaópor • 1,3 dl napraforgóolaj • 2 db tojás • 2 csomag vaníliás cukor • 5 ek sárgabaracklekvár • 1,3 dl tej Elkészítés: Melegítsd elő a sütőt. Egy tálban keverd össze a tojást a cukorral, a vaníliás cukorral, majd tedd hozzá a

Kutyák és macskák 3.: A mancs parancs A kutyák és a macskák között teljes a béke. Jól képzett, különleges ügynökeik titkos támaszpontjaikról ellenőrzik, hogy ne legyen olyan vadmacska vagy szédült eb, amelyik megzavarja a nyugalmat. De egy rejtélyes főgonosz mégis egymásnak ugrasztja őket. Csak egy lusta blöki és egy tériszonyos házicica marad, akik megpróbálják visszaállítani a békét.

OLVASD EL! Kertész Edina:

A lány, aki szavakkal varázsolt

többi hozzávalót és keverd el fakanállal. A muffinsütőt béleld ki papírkapszlikkal és kanalazd bele a tésztát. 20–25 percig süsd a 180 fokra előmelegített sütőben. Ke l e p e l ő 2 0 21. m á r c i u s 2 5 .

Tudtátok, gyerekek, hogy nem csak varázspálcával lehet varázsolni? Élt ugyanis egyszer egy kislány, Magda volt a neve, aki megtanult szavakkal varázsolni. A saját kitalált történetei minden alkalommal más meseszép világba repítették, ami annyira elbűvölte őt, hogy író lett belőle. A szívmelengető könyv nem másról, mint Szabó Magdáról, a híres magyar szerző életéről szól.

7


GALAMBPOSTA

Kedves gyerekek! Nézzétek csak, milyen színpompás oldalakkal köszöntünk ma benneteket! Igazi tavaszváró alkotások születtek az elmúlt egy hónapban. Külön öröm számunkra, hogy az ünnepekről is küldtetek nekünk postát. Már mögöttünk a magyar nemzeti ünnep, közeleg a húsvét, március 25-én pedig az édesanyákat ünnepeljük. Szaladjatok ki hamar a rétre, nézzétek meg, milyen tavaszi virágok bújtak már elő, és egy-két szállal köszöntsétek fel ti is az édesanyátokat, a nagymamátokat!

Március 15-i megemlékezés Gazdag Konor, Göntérházi KÁI, 1. o.

Sobočan Ula, 1. Sz. Lendvai KÁI, 2.c

Vujanović Noa, 1. Sz Lendvai KÁI, 1.b

Felšő Neli, 1. Sz. Lendvai KÁI, 2.c

A 2. Számú Lendvai KÁI diákjai huszárok és forradalmárok bőrébe bújva az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeire emlékeztek.

Horvat Izabela, 1. Sz. Lendvai KÁI, 1.b

Pal Sofia, Göntérházi KÁI, 1. osztály

Gazdag Lana, 1. Sz. Lendvai KÁI, 1.a

8

Ke l e p e l ő 2 0 21. m á r c i u s 2 5 .


GALAMBPOSTA

Kovač Paula, Dobronaki KÁI, 3. o.

Bódis Botond Márk, Pártosfalvi Óvoda

Nagy Lia, Dobronaki KÁI, 1. o.

Peceli Pia, Dobronaki KÁI, 3. o.

Göntér Mátyás, Dobronaki KÁI, 1. o.

Koren Jan, Lendvai Óvoda Rexhaj Erjona, 1. Sz. Lendvai KÁI, 1.a

Dobida Žan, 1. Sz. Lendvai KÁI, 1.a

Roman Emma, Hodosi Óvoda Ke l e p e l ő 2 0 21. m á r c i u s 2 5 .

Györköš Samuel, 1. Sz. Lendvai KÁI, 1.c

Dravec Nicol, 1. Sz. Lendvai KÁI, 2.b

Pártosfalvi KÁI, 1. o.

Sabotin Sofija, Pártosfalvi Óvoda

9


GALAMBPOSTA

Vogrinčič Zarja, Hodosi TI, 1. o.

Sobočan Oliver, Göntérházi KÁI, 1. o.

Hozjan Alexa, Göntérházi KÁI, 3. o. Zver Doroteja, Dobronaki Katicabogár Óvoda

Kranjec Žan, Göntérházi KÁI, 1. o.

Szőke Melani, 1. Sz. Lendvai KÁI, 1.a

Gjergjek Tia, Dobronaki Katicabogár Óvoda

Horváth Enikő, Göntérházi KÁI, 3. o.

László Kristjan, Göntérházi KÁI, 2. o. Varga Dániel Csaba, Gyertyánosi TI, 1. o.

Aladič Maša Marjetka, Lendvai Óvoda

10

Ftičar Lara, Göntérházi KÁI, 3. o.

Šajt Adam, 1. Sz. Lendvai KÁI, 2.a Ke l e p e l ő 2 0 21. m á r c i u s 2 5 .


GALAMBPOSTA

Szeretem az anyukámat! Bobovec Izabela, Dobronaki Katicabogár Óvoda Šimunić Gaja, 1. Sz. Lendvai KÁI, 2.a

• Anyukám egy kincs, hiszen arany szíve van. Belső Hanna, 2. osztály • Azért szeretem az anyukámat, mert ő a szívem csücske. Joós Dóra, 3. osztály • Azért szeretem az anyukámat, mert szeret. Hozjan Alexa, 3. osztály • Az édesanyámat szeretem, mert segít a tanulásban. Feher Lukas, 3. osztály

Toplak Dominik, Dobronaki KÁI, 2. o. Palfi Aria, 1. Sz. Lendvai KÁI, 2.a

• Azért szeretem az anyukámat, mert mindig segít, ha valami nem megy. Horváth Enikő, 3. osztály • Azért szeretem az anyukámat, mert mindig velem van a bajban és felvidít. Gal Ajša, 3. osztály • Azért szeretem az anyukámat, mert ő gondoz és kedves hozzám. Dancs Ádám, 3. osztály

Peterka Lajnšček Kim, Dobronaki KÁI, 2. o.

• Az én édesanyámnak nagy a szíve. Nagyon-nagyon szeretem. Kőhalmi Dominik, 2. osztály • Az én mamám egy kincs, mert mindig meglep valamivel. Varga Vince, 2. osztály • Imádom a mamimat, mert nagyon finomat szokott nekem főzni. Mehnert Lucas, 2. osztály

Lovenjak Lara, 1. Sz. Lendvai KÁI, 2.c Ke l e p e l ő 2 0 21. m á r c i u s 2 5 .

Küplen Hana, Dobronaki KÁI, 2. o.

A Göntérházi KÁI tanulói

11


1.

2.

3.

4.

KELEPECSET GALÉRIA

1. Kőhalmi Dominik,

Göntérházi KÁI, 2. o.

2. Mavrič Emily,

Lendvai Óvoda

3. Žitek Zala,

Lendvai Óvoda

4. Weratschnig Lena,

Pártosfalvi KÁI, 2. o.

Profile for Népújság

Kelepelő, 2021. 03. 25.  

A Népújság gyermekmelléklete

Kelepelő, 2021. 03. 25.  

A Népújság gyermekmelléklete

Profile for nepujsag
Advertisement