Page 1

Kelepelő

MuravidĂŠki magyar gyermeklap 2018/2 II/15.


KÉT GÓLYA A BÁLBAN ELEKNEK ELTŰNT A KÉK GUMICSIZMÁJA. – MOST MI LESZ? MA VAN A FARSANGI BÁL VÖLGYIFALUBAN. HOGY FOGOK CSIZMA NÉLKÜL TÁNCOLNI? – KELEPELT PÁNIKOLVA, ÉS A LÁBBELIT KUTATVA FELFORGATTA A TELJES FÉSZKET. ELJÖTT AZ ESTE, ÉS ELEK BELEBÚJT PIROS-KÉK JELMEZÉBE. – SZUPERMEN CSIZMA NÉLKÜL, NAHÁT, KI LÁTOTT MÁR ILYET? – BOSSZANKODOTT MÉG EGY UTOLSÓT. ESTE A MASZKABÁLBAN MÁR SZÓLT A ZENE. AZ ÁLLATOK MULATTAK. A RÓKA TOLVAJNAK ÖLTÖZÖTT, A NYUSZI MARATONI FUTÓNAK, A SÜNI KAKTUSZNAK, A MEDVEBOCS PEDIG MÉHECSKÉNEK. MINDENKI ROPTA A TÁNCOT, CSAK SZEGÉNY KACSA BILLEGETT ÜGYETLENÜL EGYIK LÁBÁRÓL A MÁSIKRA. – DE HISZEN RAJTA VAN A KÉK CSIZMÁM! – VETTE ÉSZRE ELEK. A KACSA IS MEGPILLANTOTTA A GÓLYÁT, S SZÉGYENLŐSEN ODATOTYOGOTT HOZZÁ. KACSACSŐRÉN HOSSZÚ GÓLYACSŐR, RÖVID LÁBAIN PEDIG VALÓ-

BAN ELEK KÉK CSIZMÁJA VOLT. – KELEP ELEKNEK ÖLTÖZTEM – MOTYOGTA A KACSA, A KARTONBÓL KÉSZÜLT GÓLYACSŐR ALATT ALIG ÉRTHETŐEN. – NE HARAGUDJ RÁM, HOGY ELCSENTEM A CSIZMÁDAT, DE KELLETT A JELMEZEMHEZ! – ESDEKELT. ELEK FELNEVETETT: – OLYAN MULATSÁGOS VAGY A CSIZMÁMBAN, HOGY NEM TUDOK RÁD HARAGUDNI – ÖLELTE MEG TOLLAS BARÁTJÁT. – DE HA VALAMIT SZERETNÉL, AKKOR AZT LEGKÖZELEBB KÉRD EL! TUDOD, NEM ILLIK MÁS HOLMIJÁT SZÓ NÉLKÜL ELVENNI. MOST PEDIG GYERE, MI, GÓLYÁK JÁRJUK EL A KACSATÁNCOT!

Muravidéki magyar gyermeklap

Megjelenik havonta egyszer a Népújság mellékleteként. Kiadja a Magyar Nemzetiségi Tájékoztatási Intézet, Lendva Igazgató: Tomka Tibor Felelős szerkesztő: Király M. Jutka Illusztrációk: Abraham Klaudia Szerkesztőség: a Népújság szerkesztősége Cím: Fő utca 124., 9220 Lendva, Szlovénia, tel.: 02/5776-180, e-mail: ifi@nepujsag.net A Kelepelő az SzK Oktatási, Tudományos, Kulturális és Sportminisztériuma támogatásával jelenik meg.

2

Ke l e p e l ő 2 018 . f e b r u á r 15 .


Muravidéki ABC

L

Lendva – Város a Muravidéken, a szlovéniai magyarság központja. Kétnyelvű település mintegy háromezer lakossal. Gazdag történelmi múltja van, a legrégebbi írás a városról több mint 825 éves. Lendván ma is élénk a kulturális élet, a turizmus…

M

Mura – A Mura Muravidék legnagyobb folyója, a táj is róla kapta a nevét. Ausztriában ered és négy országon – Ausztria, Szlovénia, Horvátország és Magyarország – keresztül folyik. Teljes hossza 454 kilométer. A folyó jellegzetessége az úszó vízimalom.

N

Nafta – A Nafta 1903 a lendvai labdarúgóklub. Száztizenöt évvel ezelőtt, 1903-ban alakult, a mai Szlovénia területén a legrégibb fociklub. A Nafta nevéhez számos sporttörténeti eredmény fűződik. Ma a csapat a második országos ligában játszik.

Mit tanultál meg? Válaszolj három kérdésünkre! Ha figyelmesen elolvastad, bizonyára könnyen megbirkózol velük. Hány éves a legrégebbi írás Lendva városról?

Milyen hosszú a Mura folyó?

Melyik évben alakult a Nafta Labdarúgóklub?

A helyes megfejtést küldd el postán a Kelepelő szerkesztősége, Fő utca 124., 9220 Lendva, illetve e-postán az info@nepujsag.net címre „Kelepelő” jelzéssel 2018. március 13-ig. Valakire meglepetés-nyeremény vár! Az előző ABC helyes megfejtései: a tojásfestésnél, utak mellé, Kót. A helyes megfejtést beküldők közül a szerencse Sep Ferikének és Sobočan Matjažnak, a 2. Számú Lendvai KÁI tanulóinak kedvezett. A nyereményt az iskolában vehetik át. Ke l e p e l ő 2 018 . f e b r u á r 15 .

3


Alvó róka nem fog nyulat Sok ember bizonyos élethelyzetekben egy-egy közmondással magyarázza el, mit gondol a dolgokról, így ezek a mondások a mindennapokban is gyakran felbukkannak. De vajon érted a jelentésüket? Most segítünk ebben. Alább ismert közmondásokat találsz, melyekhez odaírtuk a jelentésüket is. Neked van kedvenc közmondásod? Írd le a lap alján lévő vonalra, majd magyarázd el a jelentését is! Minden csoda három napig tart. – Minden újat hamar megszokunk, a jót különösen. Sokat akar a szarka, de nem bírja a farka. – Többet vállal, mint amit végre tud hajtani. Úgy kellett, káposztába hús kellett! – Tréfás, csúfolódó gyerekmondóka. Most megkaptad, amit érdemeltél! Ne igyál előre a medve bőrére! – Ne örülj annak, amit még nem valósítottál meg! Mindenütt jó, de legjobb otthon. – Nagyon sokan szeretnek utazni, elmenni otthonról és meglátogatni más helyeket. Még akkor is, ha nagyon jól érezték ott magukat, egy meleg érzés tölti el őket, amikor ismét belépnek az otthonukba, meglátják az ismert tárgyakat és megérzik az ismert illatokat. Bajban ismerjük meg a barátot – Az az igazi barát, aki a bajban sem hagyja el az embert. Alvó róka nem fog nyulat. – Lustálkodó ember nem éri el a célját. Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet. – Aki kedveli a virágokat, az általában jólelkű. Kedvenc közmondásom: Jelentése:

4

Ke l e p e l ő 2 018 . f e b r u á r 15 .


Mi ízlett a legjobban Kelep Eleknek? Kelep Elek egy rejtvényt hozott nektek. A megfejtésből kiderül, hogy a farsangi bálban mi ízlett neki a legjobban. 1. Az égen kúszik, ebben lakik az eső. 2. Vízfesték tubusban. 3. A legsötétebb szín. 4. Dörmög, brummog, kicsinye a bocs. 5. Az első tavaszi virág. 6. Sok fa együtt. 7. Akinek nincs haja, az… 8. A hét utolsó napja. 9. Ezzel kötöd be a lábbelit. 10. Téli játék a hóban, jól csúszik, rá kell ülni. 11. Lapozgathatod, olvashatod. 12. Ujjatlan alsónemű, sportmez.

Ke l e p e l ő 2 018 . f e b r u á r 15 .

5


Álomfogó KUKTA

Gyümölcsös palacsintanyársak Ezek a nyársak nagyon mutatósak és finomak is. Kínálhatod csokiszósszal vagy juharsziruppal meglocsolva. Hozzávalók 50 dkg eper, 1 banán, 1 kivi A palacsintához: 13 dkg liszt 1 mokkáskanál sütőpor 1 csapott evőkanál cukor 11 dkg tejföl 1 csipet só 1 tojás

Az álomfogót az ágyad fölé kell akasztani. Célja, hogy amíg alszol, összegyűjtse és elűzze a rossz álmokat, és csak a jó álmokat engedje át. Készíts velünk te is színes álomfogót a szép álmokért! Hozzávalók: fonal, papírtányér, színes madártollak, gyöngyök, olló. A papírtányér közepét vágd ki, csak a pereme maradjon meg. Ebbe készíts 12 lyukat az óra számjegyei szerint. Most színes fonalakkal hálózd be a középső üres teret úgy, hogy keresztül-kasul átbújtatod a színes fonalakat. Úgy végezd, hogy az alsó három lyuknál érjen véget a háló. Erre a három fonalra fűzz színes gyöngyöket és tollakat. Ne feledkezz meg a kis akasztóról sem, amellyel felfüggesztheted az álomfogódat! Szép álmokat!

Elkészítés A tojássárgáját a tejföllel és a sóval keverd simára, egy másik tálban pedig a tojásfehérjét a cukorral verd kemény habbá. A habot óvatosan forgasd bele a krémbe, majd adagold hozzá a sütőporos lisztet is. Most forrósítsd fel a palacsintasütőt és evőkanállal nagyjából 5 centis körökben terítsd el rajta a tésztát. Mindkét oldalukat süsd meg, majd hagyd kihűlni. A sütéshez kérd felnőtt segítségét! A kivit, a banánt karikákra, az epret félbe vágd. A saslikpálcára tetszés szerint váltogatva húzd fel a hozzávalókat. Csokiszósszal vagy juharsziruppal tálald.

6

Ke l e p e l ő 2 018 . f e b r u á r 15 .


LABIRINTUS

FILMAJÁNLÓ

Ferdinánd Mi dolga a világon egy bikának? A részvétel a viadalokon. És mire vágyik minden igazi bika? Természetesen arra, hogy végre a stadion közepén állhasson, a fűrészport kapargathassa, s megmutathassa, hogy ő az igazi, a legyőzhetetlen bajnok. Kivéve Ferdinándot. Ő nem ilyen bika. Nem érdekli a viadal és nem akar senkit legyőzni. Ő a virágokat, a békességet és a végtelen mezőt szereti.

OLVASD EL! Oliver Scherz:

Rögtön jövünk, leugrottunk Afrikába Lili és Marci egy este egyedül vannak otthon, és amikor már az ágyban fekszenek, egy elefánt kopogtat a szobájuk ablakán. Abu, a szürke óriás elszökött az állatkertből: Afrikába szeretne eljutni, hogy megismerje a családját. De sajnos Abunak halvány fogalma sincs, hol van Afrika. A két testvér kész segíteni neki, így hármasban – keksszel, almával és egy földgömbbel a hátizsákjukban – elindulnak Afrika felé. A kalandokkal teli utazás végén Abu családja várja őket. Ajánlja: Farkaš Brigita könyvtáros Ke l e p e l ő 2 018 . f e b r u á r 15 .

7


GALAMBPOSTA

Kedves gyerekek! Galambpostánk ládája ezúttal is teljesen megtelt. Annyi szép rajzot és írást kaptunk tőletek, hogy a postagalamb alig tudta elhozni, szinte leszakadt a szárnya a nehéz táska alatt! A télről, a farsangról, de még a szerelemről is írtatok, rajzoltatok nekünk, no meg vágtatok, ragasztottatok, festettetek és színeztetek. A szorgalmatok dicséretet érdemel. Vajon a te rajzod bekerült magazinunkba? Ha igen, mutasd meg szüleidnek, nagyszüleidnek, barátaidnak! Márciusban pedig újra várjuk leveleiteket: a tavasz, az első virágok, a költöző madarak visszaérkezése biztosan megihlet titeket.

Pal Sofia, 3 éves, Göntérházi Óvoda

Vuk Lukas, 5 éves, Göntérházi Óvoda

Soós Luca Fanni, 1. osztály, Domonkosfai TI

Soós Zsombor, 1. osztály, Domonkosfai TI

8

Ke l e p e l ő 2 018 . f e b r u á r 15 .


GALAMBPOSTA

Jeneš Ana, 5 éves, Domonkosfai Óvoda

Ščančar Nika, 2. osztály, Gyertyánosi TI Ke l e p e l ő 2 018 . f e b r u á r 15 .

Kelenc Emili, 2. osztály, Gyertyánosi TI

Dogša Anabella, 5 éves, Domonkosfai Óvoda

Žemljič Benjamin, Dobronaki KÁI

Smodiš Mia, 2,5 éves, Dobronaki Katicabogár Óvoda

9


GALAMBPOSTA

Sabo Sofija, 4 éves, Dobronaki Katicabogár Óvoda Horvat Jana, 5 éves, Hosszúfalui Óvoda

Síelés Egy pénteki napon izgatottan ébredtünk, mert tudtuk, hogy iskola helyett síelni megyünk Roglára az osztállyal. Nagyon korán gyülekeztünk az iskola előtt és álmos barátainkkal vártuk az indulást. Nagy ködben pakoltuk le az autóbuszról a sífelszerelést. Szerencsére az autóbuszban már jól felöltöztünk, kint csak a sítalpat kellett felszerelni. Már óvodás korunk óta síelünk, így magabiztosan léptünk a hóra. A síoktatónkkal bemelegítettünk, de úgy elfáradtunk, hogy majdnem leszakadt a lábunk. A gyakorlatok után mi, akik jobban tudtunk síelni, egyedül mehettünk le a lejtőkön. Nagyot nevettünk a barátaimmal, mert Vito és Mateo véletlenül egymásnak rohantak. Semmi bajuk nem lett, így nevetve mentünk tovább. Mindenkinek nagyon tetszett a síelés, még úgy is, hogy óriási köd volt. A tanáraink azt hitték, hogy nagyon elfáradtunk, pedig tele voltunk energiával még hazafelé is. Nagy élmény volt, hogy Tepanjén láttunk katonákat páncélautókkal. Sokat nevettünk hazafelé a buszon, csak szegény Dávidnak törött el a telefonja. Sötét volt, amikor hazaértünk. A szüleink már vártak ránk, mi meg meséltük a szép élményeket megállás nélkül.

A szerelemről Szerelmes vagyok Miába. Ő 13 éves. Miát gyönyörűnek látom. Tetszik a kék szeme. Minden nap beszélgetünk interneten. Megbeszéltük, hogy jövő héten találkozunk. Jaj, de izgulok! Mit mondjak neki? Fogok-e tetszeni neki? Éjszaka nem bírok miatta aludni. Mindig rá gondolok. Sobočan Matjaž, 6. osztály Szerelmes vagyok Tamarába. Ő 14 éves és a 9. osztályba jár. Kebelén lakik. Tetszik, hogy kedves és hogy mindig mosolyog. Focimeccsen szoktam látni és a facebookon írogatunk egymásnak. Koša Filip, 7. osztály Amikor szerelmes vagyok, akkor nagyon boldog vagyok. Alig várom, hogy lássam a szerelmem. Horvat Leonarda, 5. osztály Nem voltam még szerelmes, de tetszik egy lány. Sep Ferike, 7. osztály a 2. Sz. lendvai iskola tanulói

Bürmen Mateo, Car Vito, Kusztec Žiga, Dobronak, 4. osztály

10

Ke l e p e l ő 2 018 . f e b r u á r 15 .


GALAMBPOSTA

A malackák Szürke, fehér, fekete minden malac színe. Kurta farkuk nagyon vicces, sok kis malac nagyon édes. Kuhar Iva, 3. osztály Pártosfalvi KÁI

Gaberšček Mark, 2. osztály, Gyertyánosi TI Koren Tija, Dobronaki KÁI

Sarjaš Ada és Gál Ajša, 5 évesek, Göntérházi Óvoda Ke l e p e l ő 2 018 . f e b r u á r 15 .

11


KELEP-ECSET GALÉRIA

Zver Aljoša, 2. osztály, Gyertyánosi TI

Kelepelő, 2018. február 15.  

A Népújság gyermeklapja

Kelepelő, 2018. február 15.  

A Népújság gyermeklapja

Advertisement