__MAIN_TEXT__

Page 1

Kelepelő

MURAVIDÉKI MAGYAR GYERMEKLAP 2021/1 I/28.


A strand nyitva van! Fagyos reggel köszöntött a baromfiudvar lakóira. Jégcsapok lógtak az ereszről, zúzmara borított be mindent. A tyúkok ki sem dugták a fejüket az ólból, a kutya összegömbölyödve szundikált a házában, a macskáknak pedig se híre, se hamva nem volt. Csak a kacsák voltak elemükben: – Jó reggelt, sáp-sáp! – zavarták meg a zimankós csendet a tojók. – Háp-háp, gyönyörű napra ébredtünk! – folytatta egy gácsér. Majd az itatóedényhez totyogtak egymás után. – Sorban-sorban, ne tolakodjatok! Aki megmosta a szemét, a csőrét, az álljon félre, mert nem férünk el! – sápogott a tojó. Miután mindan�nyian végeztek, a szokásos köröket rótták le az udvaron. – A fitt kacsa boldog kacsa! – harsogták. – Most pedig irány a tó! – kiáltotta egyikük, és mind megindultak a kert végében levő kacsaúsztatóhoz. Ott azonban furcsa látvány fogadta őket. – Eltűnt a Muravidéki magyar gyermeklap tó! Nincs meg Megjelenik havonta egyszer a Népújság mellékleteként. Kiadja a Magyar Nemzetiségi Tájékoztatási Intézet, Lendva a víz, háp-háp! Igazgató: Tomka Tibor Felelős szerkesztő: Király M. Jutka – sápítoztak, és Illusztrációk: Abraham Klaudia Szerkesztőség: a Népújság szerkesztősége elillant az addigi Cím: Fő utca 124., 9220 Lendva, Szlovénia, tel.: 02/5776-180, derű. A tó felszíe-mail: ifi@nepujsag.net A Kelepelő az SzK Oktatási, Tudományos, Kulturális és Sportminisztériuma támogatásával jelenik meg. ne síkos, csú2

szós lett. A récék a csőrükkel kopogtatták. – Én láttam már ilyet – szólalt meg az egyik. – Alatta van a víz, a tó be van zárva! – És most mi lesz? – kérdezte a másik. – Semmi, meg kell várnunk, amíg újra kinyitják, most hazamegyünk. A gazda eközben végig figyelte őket, és amíg a

récéi odavoltak, egy hatalmas lavórt készített ki nekik az udvarra, amit megtöltött vízzel. A kacsák szomorúan totyogtak visszafelé, csalódott hápogásuktól zengett a porta. De amikor közelebb értek, megpillantották a széles lavórt, benne a vízzel. Mindjárt meg is szaporázták a lépteiket. – A strand nyitva van! – kiáltotta egyikük örömében, és már ugrottak is bele a vízbe, boldog hápogás közepette. Ke l e p e l ő 2 0 21. j a n u á r 2 8 .


Bölcs Bagoly a muravidéki értéktárról Bölcs Bagoly a Muravidéki Magyar Értéktár gazdag kosarából válogat és mutat be tíz értéket. Tarts vele és tanulj sok újat!

Zala György szobrász művei Zala György a magyar szobrászművészet egyik kiemelkedő alakja. Alsólendván született 1858. április 16-án. Budapesten, Bécsben és Münchenben tanult. Számos ismert szobor alkotója, a legismertebbek egyike a Millenniumi emlékmű Budapesten. Zala György Budapesten élt. 1937-ben halt meg. Lendván a várban van emlékszobája, mellszobra pedig a kultúrotthon előtt áll.

Mit tanultál meg? Válaszolj három kérdésünkre! Ha figyeltél Bölcs Bagolyra, bizonyára könnyen megbirkózol velük. Hol született Zala György szobrász?

Melyik az egyik legismertebb szobra?

Hol van a mellszobra Lendván?

A helyes megfejtést küldd el postán a Kelepelő szerkesztősége, Fő utca 124., 9220 Lendva, illetve e-postán az info@nepujsag.net címre „Kelepelő” jelzéssel 2021. február 19-ig. Valakire meglepetés-nyeremény vár! Bölcs Bagoly előző feladványának helyes megfejtései: a tök magjából; a malomba; sötétzöld. A helyes megfejtést beküldők közül a szerencse Marić Lanának, az 1. Számú Lendvai KÁI tanulójának kedvezett. A nyereményt postán küldjük el. Ke l e p e l ő 2 0 21. j a n u á r 2 8 .

3


Kormos otthonra lelt Kormos, a házőrző egy igazán szeretetreméltó kutyus. Gazdája, Peti egy állatmenhelyről fogadta örökbe. Az anagrammákból kiderül, hogy Kormos mivel hálálja meg a gazdijának a gondoskodást. Az összekuszálódott betűket könnyen kibogozhatod!

4

Ke l e p e l ő 2 0 21. j a n u á r 2 8 .


Hibakereső

Kesztyűpárosítás

Ismered „A kockásfülű nyúl” című rajzfilmet? Itt van belőle egy kis részlet, keresd meg a két jelenet közti 10 különbséget!

Téli talányok (zúzmara) Ke l e p e l ő 2 0 21. j a n u á r 2 8 .

Tó hátán gyémánttakaró. Vascsikóval siklani rajta jó. (jég)

Testvére harmatnak, s hideg idő társa, mert az ember őt csakis télidőben látja.

A nagymama piros kesztyűket kötött az unokáinak és mindegyikre más-más mintát kezdett hímezni. Ám a kesztyűk alaposan összegubancolódtak. Segítsd kibogozni a kupacot! Számold meg a rajtuk lévő mintákat, rajzolj egyet belőle a kesztyű párjára, a keretbe pedig írd be számmal, hogy mennyit kell belőle a nagyinak hímezni. 5


Szalai Borbála:

Mesevilág Fehér lett a kert, az udvar fehér lett a nagyvilág! Mesebeli kristályoktól mesések a kerti fák.

___ ___ ___ ___

Csakhogy nem hó hullott rájuk, nem is dér és nem dara... Mesés kertbe mesés fákat varázsolt a zúzmara.

___ ___ ___ ___

Színes varázs­ gömbök jégből Jól hangzik, igaz? Nincs is másra szükséged, mint néhány lufira, ételfestékre és odakint mínusz fokokra. Ha a hőmérő higanyszála nulla alá esik, töltsd meg a lufikat vízzel, óvatosan tölts beléjük ételfestéket, majd köss a szájukra csomót és hagyd kint őket egy éjszakára. A lufi hóba állítva megtartja gömbformáját; ha nincs hó, találj más megoldást, például tedd homokba, csak alakíts ki a lufiknak mélyedéseket. Ha teljesen megfagytak a gömbök, fejtsd le róluk a lufikat.

Karikázd be a magánhangzókat, és számold össze őket soronként. Írd a számot a sor végére. Mit veszel észre? 6

Ke l e p e l ő 2 0 21. j a n u á r 2 8 .


FILMAJÁNLÓ KUKTA

Lunaria – Kaland a Holdon

Alma­ golyócskák Hozzávalók: • 2 alma • 2ek citromlé • 1,5 teáskanál fahéj • 8 dkg porcukor • 1 vaníliás cukor • 20 dkg darált keksz Elkészítés: Az almákat szülői segítséggel hámozd meg, majd a reszelő nagy lyukán reszeld le. A lereszelt gyümölcsöt tedd egy kisebb lábasba, majd locsold meg a citromlével és szórd meg fahéjjal. Körülbelül 5 percig lassú tűzön párold. Hagyd kihűlni, majd add hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot és annyi darált kekszet, hogy könnyű, de nem ragacsos masszát kapj. Most formálj kicsi, diónyi golyókat, amiket aztán forgass meg a darált kekszben is. Ke l e p e l ő 2 0 21. j a n u á r 2 8 .

Egy tudásvágytól fűtött, elszánt és éles eszű lány űrhajót épít, hogy eljusson a Holdra és bebizonyítsa a legendás holdistennő létezését. Amikor egy váratlan küldetésen kell részt vennie, fantasztikus teremtményekkel teli, különös világot fedez fel.

OLVASD EL! Astrid Lindgren:

Harisnyás Pippi Ki nem ismeri Harisnyás Pippit? A kilencéves, szeplős, sárgarépaszín hajú copfos kislányt, aki hatalmas fekete cipőt és felemás harisnyát visel? Aki ráadásul a kertjében egy lovat tart, a házában egy Nilsson úr nevű majom lakik. Így Pippivel és barátaival, Tomival és Annikával sosem unalmas az élet – erről meggyőződhetsz, ha elolvasod a világ legerősebb kislányáról szóló könyvek egyikét.

7


GALAMBPOSTA

Kedves gyerekek! Meddig várat még magára a hó? Ugyan, mikor esik legalább egy szánkózásra, hócsatázásra való adag? Senki sem tudja, de bizonyára minden gyerek nagyon várja. No sebaj, addig is rajzoljatok, készítsetek fényképet, írjatok verset, mi pedig várjuk a leveleiteket. Nézzétek csak az oldalatokat, mennyi csodaszép rajz, festmény, mozaik! Küldjétek el ti is bátran alkotásaitokat!

Lazar Samo, Lendvai Óvoda, 5,5 éves

Lazar Nadja, Lendvai Óvoda, 5,5 éves

Horváth Hanna Júlia, Lendvai Óvoda, 3,5 éves

Feher Aleks, Lendvai Óvoda, 5,5 éves

Antolin Alex, 1. Számú Lendvai KÁI, 5.c

Dravec Nicol, 1. Számú Lendvai KÁI, 2.b

Kramberger Maja, 1. Számú Lendvai KÁI, 3.c

Gomboc Plejič Dejan, 1. Számú Lendvai KÁI, 2.b

Julijan Ficko, Dobronaki Katicabogár Óvoda, 4 éves

8

Ke l e p e l ő 2 0 21. j a n u á r 2 8 .


GALAMBPOSTA

Vörös Mátyás, Pártosfalvi KÁI, 2. osztály

Herič Luka, Pártosfalvi Óvoda, 3,5 éves

Gyurkač Rafael, Lendvai Óvoda, 6 éves Ke l e p e l ő 2 0 21. j a n u á r 2 8 .

Bukovec Leoni, Lendvai Óvoda, 2,5 éves

Korpič Evelin, Hodosi Óvoda, 2 éves

Vincek Tia, 1. Számú Lendvai KÁI, 2.c

Varga Šarf Erik, 1. Számú Lendvai KÁI, 3.c

Horvat Živa, Lendvai Óvoda, 6 éves

Jakič Lan, Pártosfalvi Óvoda, 5,5 éves

9


GALAMBPOSTA

Legenič Žana, 1. Számú Lendvai KÁI, 3.c

Pahor Sven, 1. Számú Lendvai KÁI, 3.c

Hernandez Žoldoš Sara, 1. Számú Lendvai KÁI, 2.b

Šandor Jakob, Domonkosfai Óvoda

Licardo Nika, 1. Számú Lendvai KÁI, 2.b

10

Felső Tiana, 1. Számú Lendvai KÁI, 2.b

Jaklin Domen, Lendvai Óvoda, 4 éves Ke l e p e l ő 2 0 21. j a n u á r 2 8 .


GALAMBPOSTA

Miért szeretem a telet? – mert van hó van és hideg van (Denis) – mert nagyon friss a levegő, meg azért is, mert lehet karácsonyi sütiket sütni (Regina) – mert van hó (Ádám) – mert van hó és lehet a hóban játszani (Ksaver) – mert kapok ajándékot, jönnek vendégek és esik a hó (Gergő) – mert van hó, lehet hóembert készíteni, szánkózni, hógolyózni (Alex) – mert hó van és minden fehér (Alina) Ivanec Katja, Dobronaki Katicabogár Óvoda, 3,5 éves

Lončar Šušlek Sara, Pártosfalvi Óvoda, 4 éves

– mert együtt van a család és játszhatunk (Luka) – mert karácsony és újév van, és esik a hó (Márk) – mert akkor van a szülinapom (Erik) – mert többet lehetek a családommal, és szeretek játszani a hóban, a tél a kedvenc évszakom (Matija) (1. Számú Lendvai KÁI, 5. osztály)

Smej Lara, 1. Számú Lendvai KÁI, 2.b Ke l e p e l ő 2 0 21. j a n u á r 2 8 .

Maruša Šandor, Domonkosfai Óvoda, 5 éves

1. Számú Lendvai KÁI, 5. osztály – digitális rajz

11


1.

2.

3.

4.

KELEPECSET GALÉRIA

1. Gal Ajša, Göntérházi KÁI, 3. osztály 2. Mehnert Lucas, Göntérházi KÁI, 2. osztály 3. Lebar Lael, Göntérházi KÁI, 2. osztály 4. Varga Vince, Göntérházi KÁI, 2. osztály

Profile for Népújság

Kelepelő, 2021. 01. 28.  

A Népújság gyermekmelléklete

Kelepelő, 2021. 01. 28.  

A Népújság gyermekmelléklete

Profile for nepujsag
Advertisement