{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

Kelepelő

MURAVIDÉKI MAGYAR GYERMEKLAP 2020/1 I/30.


A MACI KABÁTJA ELEK AZ ISKOLA UTÁN ROHANT KI A TÖBBIEKHEZ A HÓBA JÁTSZANI. ÁM ALIG TELT EL EGY KIS IDŐ, A GÓLYA ELKEZDETT FÁZNI, A CSŐRE CSAK ÚGY CSATTOGOTT. A NYUSZI FEL IS FIGYELT A FURCSA HANGOKRA – MI A BAJ, ELEK? – NÉZETT A BARÁTJÁRA. – MIÉRT CSATTOGTATOD A CSŐRÖD ÉS A LÁBAID MIÉRT REMEGNEK? – KI CSA-TTO-TO-TOGTAT, MIT? NE-NE-NE-NEM IS RE-ME-ME-MEG-NEK! – LÓDÍTOTT A GÓLYA DIDEREGVE. – AKKOR NÉZZ LE A LÁBAIDRA! – SZÓLT A NYUSZI. – AKÁR A KOCSONYA! BE KELLENE MENNED MEGMELEGEDNI, NEHOGY MEGFÁZZ! – DE HIHISZEN MÉG CSAK MOST KE-KEZDTÜNK EL JÁTSZANI! OLYAN JO-JO-JÓL RAGAD A HOOOÓ! MÉG HÓÓÓEMBERRRT IS KELL ÉÉÉPI-PÍTENÜNK! – HEBEGTE, DE MÁR LILA VOLT A CSŐRE A HIDEGTŐL. – JÓL VAN, AKKOR CSAK FUSS BE ÉS HÚZZ FEL EGY KABÁTOT! MEGVÁRUNK! – DE-DE-DE NEKEMMM NINI-NINCS KABÁMuravidéki magyar gyermeklap TOM! – ISMERTE Megjelenik havonta egyszer a Népújság mellékleteként. Kiadja a Magyar Nemzetiségi Tájékoztatási Intézet, Lendva BE A GÓLYA. Igazgató: Tomka Tibor Felelős szerkesztő: Király M. Jutka – NEKED NINCS Illusztrációk: Abraham Klaudia Szerkesztőség: a Népújság szerkesztősége KABÁTOD? – Cím: Fő utca 124., 9220 Lendva, Szlovénia, tel.: 02/5776-180, FORDULT HOZe-mail: ifi@nepujsag.net A Kelepelő az SzK Oktatási, Tudományos, Kulturális ZÁJUK A MEDVE és Sportminisztériuma támogatásával jelenik meg. 2

CSODÁLKOZVA. – NEKEM HÁROM IS VAN, PLUSZ A BUNDÁM! – ERRE MINDENKI FURCSÁN NÉZETT A MACIRA. – MOST MIT NÉZTEK ÍGY? ÉN FÁZÓS MACKÓ VAGYOK. MÉG NYÁRON IS FÁZOM AZ ÁRNYÉKBAN! – ERRE MINDENKI NEVETNI KEZDETT. MACI IS KUNCOGOTT, MAJD ÍGY SZÓLT. – TUDOD MIT, ELEK, ÉN ADOK NEKED KABÁTOT, TE MEG MENJ ÉS FŐZZ NEKEM ADDIG EGY BÖGRE TEÁT, MERT MÁR ÉN IS KEZDEK FÁZNI. AMÍG A GÓLYA MEGFŐZTE A TEÁT, A MACI IS VISSZAÉRT A KABÁTTAL. – BÚJJ BELE HAMAR! – ADTA ODA ELEKNEK. A GÓLYA MAGÁRA KAPTA A MACIBUNDÁT. – KICSIT NAGY, NEM? – NÉZETT A TÖBBIEKRE. – Á, DEHOGY! – LEGYINTETT AZ ŐZIKE. – PONT JÓ! – KACARÁSZOTT. – DE HA FÁZOM, UGYE BEBÚJHATOK ÉN IS ALÁ? Kelepelő 2020. január 30.


Bölcs Bagoly a feltalálókról Sorozatunkban Bölcs Bagoly bemutat néhány világhírű magyar feltalálót. Kik azok, akik a világnak például a gyufát, a golyóstollat, a hűtőszekrényt, a színes televíziót, a számítógépet, a C-vitamint adták?

Galamb József és a Ford T-modell Galamb József gépészmérnök 1881. február 3-án született Makón egy szegény parasztcsaládban. Már gyerekkora óta érdekelték az autók, és minden vágya az volt, hogy megtekinthesse az 1904-es autó-világkiállítást Amerikában. Ez sikerült is neki. Utána Detroitban maradt és a Ford-gyárban kapott munkát. Maga a gyártulajdonos, Henry Ford figyelt fel tehetségére és rábízta a következő autó, a Ford T-modell tervezését. A járművet 1908-ban kezdték gyártani. A világ első népautója lett. Húsz évig gyártották, több mint 15 millió darab készült belőle. Galamb rajzolta meg a Ford máig használt logóját is.

Mit tanultál meg?

Válaszolj három kérdésünkre! Ha figyeltél Bölcs Bagolyra, bizonyára könnyen megbirkózol velük. Hol született Galamb József?

Melyik autót tervezte meg?

Hány évig gyártották az első népautót?

A helyes megfejtést küldd el postán a Kelepelő szerkesztősége, Fő utca 124., 9220 Lendva, illetve e-postán az info@nepujsag.net címre „Kelepelő” jelzéssel 2020. február 14-ig. Valakire meglepetés-nyeremény vár! Bölcs Bagoly előző feladványának helyes megfejtései: Goldmark Péter Károly; 1940-ben New Yorkban; 160. A helyes megfejtést beküldők közül a szerencse Soldat Izának, az 1. Számú Lendvai KÁI tanulójának kedvezett. A nyereményt az iskolában veheti át. Kelepelő 2020. január 30.

3


Mi van a fürdőszobában?

Nézd meg a képet és mondd el, mit látsz! Sorold fel, nálatok mi van még a fürdőszobában! Mit használ Anya és mit használ Apa? Neked van külön polcod vagy kisszekrényed? Ha igen, mit tartasz benne? Írd a vonalra: 4

Kelepelő 2020. január 30.


Várfalvy Emőke:

Mondóka fogmosáshoz ITT A KEFE, ITT A KRÉM, GYERE IDE, KICSIKÉM, HÚZZAD _ZÉPEN JOBBRA-BALRA, SZÉPEN KÖRÖZ_, ERRE-ARRA, NE SIESS, LÉGY ALAPOS, A FOGKR_M LEGYEN JÓ HABOS! FENT ÜGYESEN, KÍVÜL-BELÜL, ALUL IS MOSD, AZ IDŐ RE_ÜL, DE _ÉG NINCSEN VÉGE ÁM, MOSD MÉG TOVÁBB, KISBABÁM! KERGESD EL A MANÓCSKÁKAT, KIK MEGRÁGNÁK A F_GACSKÁDAT, _EPERD ŐKET KI A SZÁDBÓL, SZALADJANAK TŐLED TÁV_L. HESS, MANÓCSKÁK, HESS, HESS, HESS, A FOGMOSÁSNAK VÉGE LESZ, HAGY _ÁSSAM CSAK, ÜG_ES VOLTÁL, EGY PUSZI A JUTALOM! Pótold a hiányzó betűket, majd olvasd össze őket! Mit kaptál? : Kelepelő 2020. január 30.

5


Segíts a kis eszkimónak!

Lego-labirintus Készíts saját labirintust Legóból! Amire szükséged lesz: Lego-építőkockák és Lego-alap, illetve egy üveggolyó. Fogd a nagy Lego-alapot, és erre építsd fel először a labirintus széleit. Hagyj helyet a bejáratnak és a kijáratnak! Most a kockáidból építsd meg a belső falakat. Ügyelj arra, hogy a golyó elférjen a folyosókon. Minél kacifántosabb járatokat építesz, annál nehezebb lesz a golyót végigvezetni. Ha kész vagy, akkor próbáld ki a játékodat. Tedd a golyót a bejárathoz, majd emeld fel a labirintust, és anélkül, hogy a golyóhoz hozzáérnél, irányítgasd szépen lassan a helyes irányba, míg el nem jutsz a kijárathoz.

A kis eszkimó horgászni volt a távoli befagyott tónál. Amikor végzett, még haza is kellett jutnia, ám a fenyves után igencsak kacskaringós út vezet az iglujához. Segíts neki mihamarabb hazaérni, mert a családja már nagyon várja a finom halvacsorát! 6

Kelepelő 2020. január 30.


FILMAJÁNLÓ

KUKTA

Hógolyósüti Hozzávalók: • 125 dkg túró • 20 dkg porcukor • 15 dkg kókuszreszelék • 1 csomag vaníliás cukor • 1 db bio citrom reszelt héja Elkészítés: Egy tálban jó alaposan törd át a túrót, majd add hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot. A kókuszreszelékből tegyél félre egy keveset, a többit add a keverékhez. Ezután mosd meg, majd töröld szárazra a citromot. Most ügyesen reszeld le a citrom héjának legfelső, sárga részét, és ezt is add hozzá a masszához. A hozzávalókat a kezeddel alaposan gyúrd össze, majd formálj belőle diónyi kis gombócokat. Amikor elkészült az összes golyó, hempergesd meg őket a félretett kókuszreszelékben. Ugye, milyen egyszerű? Már tálalhatod is a hógolyósütiket! Kelepelő 2020. január 30.

Latte és a titokzatos varázskő Latte, a kedves sünlány szeret fantasztikus történeteket kitalálni és hősködni. Ő az, aki mindent bátran megold és mindenkit megment. Az erdőben, ahol él, az állatok nagy veszélybe kerülnek, amikor egy nap az utolsó tó is kiszárad és súlyos szárazság fenyeget. Latte és mókusbarátja elhatározza, hogy visszaszerzik a tó vizét, amihez el kell csenniük a mágikus varázskövet a hatalmas Medve királytól.

OLVASD EL! Szegedi Katalin:

Palkó

Palkó olyan vékonyka, mint a Hold sarlója – lehet, hogy azért, mert fogyó Holdnál született. Nagyon szeret olvasni, mindenkinek segít a tanulásban, de az osztálytársai mégsem fogadják el. Egy délután a játszótéren megismerkedik a szintén magányos Lenkával. Játékuk a közelgő vihar miatt gyorsan véget ér, de mindketten érzik, hogy ezután minden nap várni fogják egymást a játszótéren. Ajánlja: Farkaš Brigita könyvtáros

7


GALAMBPOSTA

Kedves gyerekek! Annyi csodaszép rajzot küldtetek, hogy teljesen megtelt galambpostánk ládája. Elek még iskolába sem akart menni, csak a rajzokat rendezgette. De persze mégiscsak elment, és elmesélte a barátainak, milyen boldog reggelre ébredt. Ti miről szoktatok az iskolában beszélgetni? Van legjobb barátotok? Neki mi mindent mondtok el? Elek nagyon kíváncsi ezekre a dolgokra. Írjatok neki levelet, meséljetek neki az iskolai életetekről, rajzoljátok le a barátaitokat, és azt is, ilyenkor télen mit szoktatok játszani kint az udvaron. Elek alig várja a következő postát!

Bajkovec Lea, 1. Sz. Lendvai KÁI, 3.a osztály

Šuškovič Lenče Lea, 1. Sz. Lendvai KÁI, 3.b osztály

Bencik Sara, 1. Sz. Lendvai KÁI, 3.b osztály

Gerebic Brina, 1. Sz. Lendvai KÁI, 3.b osztály

8

Kelepelő 2020. január 30.


GALAMBPOSTA

A járművek

Gazdag Lana, Lendvai Óvoda 2. Sz. Lendvai KT, 5 éves

A „Járművek” Erasmus+ projekthét keretében az újrahasznosítható anyagokból különböző járműveket készítettünk. Szinte mindenki egy-egy járművet készített, majd lefestette. Utána az iskolánk bejárati folyosóján egy közös kiállítást készítettünk. A 2. Sz. Lendvai KÁI tanulói Korpič Sven, Hodosi Óvoda, 5 éves

Magyar Maša, 1. Sz. Lendvai KÁI, 2.a osztály Kelepelő 2020. január 30.

Felső Viktorija, 1. Sz. Lendvai KÁI, 2.a osztály

9


GALAMBPOSTA

Palfi Aria, 1. Sz. Lendvai KÁI, 1.a osztály

Nagy Lia, Dobronaki Katicabogár Óvoda, 5 éves

Smodiš Mia, Dobronaki Katicabogár Óvoda, 4 éves

Horvat Hranilovič Filip, 1. Sz. Lendvai KÁI, 1.a osztály

Göntér Mátyás, Dobronaki Katicabogár Óvoda, 5 éves

Zadravec Nika, Dobronaki Katicabogár Óvoda, 4 éves

10

Kelepelő 2020. január 30.


GALAMBPOSTA

Gerenčer Noemi, Lendvai Óvoda 2. Sz. Lendvai KT, 5 éves

Nemec Sven, Lendvai Óvoda 2. Sz. Lendvai KT, 4 éves

Milić Taja, Lendvai Óvoda 2. Sz. Lendvai KT, 5 éves

Sobočan Lola, 1. Sz. Lendvai KÁI, 2.a osztály

Dragošič Iva, 1. SZ. Lendvai KÁI, 2.a osztály

Balogh Manka, Pártosfalvi KÁI, 2. osztály

Kelepelő 2020. január 30.

11


1.

2.

3.

4.

KELEPECSET GALÉRIA

1. Hanč Katarina, Lendvai Óvoda 2. Sz. Lendvai KT, 5 éves 2. Horvat Izabela, Lendvai Óvoda 2. Sz. Lendvai KT, 5 éves 3. Horvat Mirsad, 2. Sz. Lendvai KÁI, 3. osztály 4. Vida Tim, 2. Sz. Lendvai KÁI, 2. osztály

Profile for Népújság

Kelepelő, 2020. 01. 29.  

A Népújság gyermekmelléklete

Kelepelő, 2020. 01. 29.  

A Népújság gyermekmelléklete

Profile for nepujsag
Advertisement