ΜΑΪΟΣ 2022

Page 1

ΤΟΠΙΚΗ ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΤΕΥΧΟΣ 391 - ΜΑΪΟΣ 2022 - ΤΗΛ.: 210 9351108 - EMAIL: INFO@ NSONLINE.GR - WWW. NSONLINE.GR

Μια ειναι η απαντηση Μία ατάκα που άκουσα προσφάτως σε κάποια ταινία ή σειρά έλεγε: «Τα καλά νέα είναι πως δεν βρίσκεσαι στην κόλαση, η κόλαση είναι απλώς ένα κατασκεύασμα της νοσηρής φαντασίας του ανθρώπου. Τα κακά νέα είναι πως ό,τι φανταστεί ο άνθρωπος μπορεί να το δημιουργήσει». Αυτά είναι όμως ταυτοχρόνως και τα καλά νέα. Αν δηλαδή σας ρώταγε κάποιος «Τι θέλεις να ακούσεις πρώτα; Τα καλά ή τα κακά νέα;», δεν θα είχε σημασία, διότι η απάντηση θα ήταν η ίδια. Όπως ακριβώς μπορεί ο άνθρωπος να δημιουργήσει την κόλαση, έτσι μπορεί να δημιουργήσει και τον παράδεισο ή οτιδήποτε άλλο βάλει με το μυαλό του. Εδώ έρχεται και κουμπώνει η πασίγνωστη ρήση του ιδρυτή του Υπερρεαλισμού, Αντρέ Μπρετόν, ο οποίος είχε πει πως «Ο άνθρωπος είναι η απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση». Με λίγα και απλά λόγια, ο άνθρωπος δημιουργεί τις συνθήκες της ζωής του. Ο άνθρωπος ως άτομο, αλλά και ως ενιαία συλλογική οντότητα.

Γι’ αυτό διαφυλάξτε όσο μπορείτε την ελευθερία και την αυθεντικότητά σας, ασχοληθείτε με όμορφα και ενδιαφέροντα πράγματα, καλλιεργήστε όσο μπορείτε τη φαντασία και τη δημιουργικότητά σας. Και πάνω απ’ όλα, μην ενδίδετε στο φόβο. Ο φόβος είναι αυτός που δημιουργεί τις αρνητικές εικόνες στο νου μας, που μας κατακυριεύουν και που νομοτελειακά θα πραγματωθούν στο μέλλον μας. Γιατί όπως είπαμε, ό,τι φανταζόμαστε το δημιουργούμε. Ο φόβος είναι εξάλλου ο δούρειος ίππος της εξουσίας, ώστε να τιθασεύει το μυαλό μας και να μας κατευθύνει με τη δική μας φαινομενικά θέληση. Υ.Γ. Ο λίγος χώρος στο μπροστινό φύλλο της εφημερίδας αυτήν τη φορά κατά τη γνώμη μου με βοήθησε να γίνω πιο μεστή. Όπως στο Masterchef, που οι διαγωνιζόμενοι γίνονται πιο δημιουργικοί και βγάζουν καλύτερα πιάτα όταν έχουν περιορισμό στα υλικά παρά όταν έχουν ανοιχτές όλες τις επιλογές του κόσμου.


2

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, ΜΑΪΟΣ 2022

αναβίωση πανιωνίων αγώνων «πανιώνια 2022» Παρευρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα Δήμητρα Νάνου, ο Δήμαρχος Σταύρος Τζουλάκης, η Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Κλαίρη Δεληγιάννη, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Βαγγέλης Χατζατουριάν, οι Αντιδήμαρχοι Στάθης Κούπας και Γιώργος Κρικρής, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για θέματα καθημερινότητας Γιάννης Δημάκης, ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Γιώργος Κουτελάκης, οι δημοτικοί Σύμβουλοι Μαριαλένα Αγγελίδου και Μαρίνα Δεκούλου.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι Πανιώνιοι Αγώνες που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Νέας Σμύρνης και ο Πανιώνιος ΓΣΣ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Λίγο πριν συμπληρωθούν τα 50 χρόνια απουσίας τους από τα αθλητικά δρώμενα της Ελλάδας (1965) και σχεδόν 128 χρόνια από την πρώτη διεξαγωγή τους στη Σμύρνη (1898), οι Πανιώνιοι Αγώνες αναβίωσαν στην πόλη που αποτελεί συνέχεια της γενέτειρας τους, τη Νέα Σμύρνη. Οι άνθρωποι του Πανιωνίου ήρθαν πρόσφυγες στην Αθήνα το 1922, διατηρώντας άσβεστη τη φλόγα της «αθάνατης αθλητικής ιδέας», όπως πρέσβευε ο σπουδαίος Δημητρός Δάλλας, ένας από τους βασικούς πυλώνες του Πανιωνίου ΓΣΣ. Ήταν εκείνος που, παρά τις αντίξοες συνθήκες, κράτησε το όραμα ζωντανό, μετά την Καταστροφή, αναβιώνοντας στην Αθήνα το 1923 τους Πανιώνιους Αγώνες.

Τα 11 αγωνίσματα για γυναίκες και άνδρες αθλητές που διεξήχθησαν ήταν: l άλμα επί κοντώ ανδρών, l άλμα εις ύψος γυναικών, l σφαίρα ανδρών/γυναικών, l 100μ. εμπόδια ανδρών/γυναικών, l 100μ. ανδρών/γυναικών, l 800μ. ανδρών/γυναικών και l 1 μίλι ανδρών.

Την έναρξη των αγώνων κήρυξε ο Πρόεδρος του Πανιωνίου Άρης Μισαηλίδης. Χαιρέτησαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Πρόεδρος του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου Ιάσων Πλατσής και ο Αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας του Δήμου μας Παναγιώτης Τσιάπης.

Όπως σημειώνει ο Βαγγέλης Χατζατουριάν, πρόεδρος του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Νέας Σμύρνης: «Σκοπός μας δεν ήταν μόνο να θυμίσουμε το τραύμα της Καταστροφής και να κρατήσουμε τη μνήμη ζωντανή, αλλά και να δείξουμε ότι μετά από μια τόσο μεγάλη τραγωδία ο Πανιώνιος κατόρθωσε να σταθεί στα πόδια του, να ανακάμψει, να αναδειχθεί πρωτοπόρος και να εξελιχθεί σταδιακά σε αθλητικό λίκνο της χώρας.»

πρωτομαγιά 2022 ΜΗΝΙΑΙΑ TOΠΙ ΚΗ ΕΦΗ ΜΕ ΡΙ ΔΑ 0522391

ΜΑΓ ΚΡΙΩ ΤΟΥ 5 & ΠΛ. ΠΕΡΙ ΜΕ ΝΗ 1-2 Ν. ΣΜΥΡ ΝΗ, 121 71 ΤΗΛ.: 210 9351108

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την Πρωτομαγιά, δεκάδες περίπτερα περίμεναν στην Κεντρική Πλατεία τους κατοίκους τους πόλης μας θυμίζοντάς τους τα προ κορονοϊού χρόνια. Ανάμεσά τους και περίπτερα των πολιτιστικών, κοινωνικών και αθλητικών τοπικών φορέων.

Γιορτή της Μητέρας Νέα Σμύρνη, Κεντρική Πλατεία, 8/5/2022 Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στις εκδηλώσεις για τη γιορτή της μητέρας, στην κεντρική πλατεία. Η Γεωπονική Υπηρεσία του Δήμου μας, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, μοίρασε γλαστράκια με βασιλικό, τα οποία συνόδευσε με όμορφες καρτούλες στέλνοντας μηνύματα αγάπης για τη μητέρα!

e-mail: info@ nsonline.gr www. nsonline.gr

ΕΚΔΟ ΤΡΙΑ - Δ/ΝΤΡΙΑ AΛΕ ΞΙΑ ΗΛΙΑ ΔΟΥ

ΙΔΙΟ ΚΤΗ ΣΙΑ ΕΚΔΟ ΤΙ ΚΟΣ - ΕΚΠΑΙ ΔΕΥ ΤΙ ΚΟΣ ΟΡΓΑ ΝΙ ΣΜΟΣ «ΑΡΙ ΣΤΟ ΤΕ ΛΗΣ Ι.Κ.Ε.»

Θερμοκήπιο στο Άλσος Άλσος Νέας Σμύρνης: Σε εξέλιξη οι εργασίες για την κατασκευή του θερμοκηπίου4

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, ΜΑΪΟΣ 2022

επίδειξη μόδας στο 4ο Καπη Μία αλλιώτικη επίδειξη μόδας πραγματοποιήθηκε στο 4ο ΚΑΠΗ. Γυναίκες άνω των 60 ετών, μέλη του ΚΑΠΗ συμμετείχαν ως μοντέλα και ανέδειξαν με αυτοπεποίθηση τις κομψές και αέρινες δημιουργίες του τοπικού Οίκου Μόδας Zibeline, αναδεικνύοντας με χάρη το ρόλο της «χρυσής ηλικίας». Ακολούθησε τσάι και γλυκά χειροποίητα εδέσματα.

ημέρα Υιοθεσίας αδέσποτων Ζώων Μεγάλη ήταν η προσέλευση και η συμμετοχή των πολιτών στην 1η Γιορτή Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων του Φιλοζωικού Συλλόγου Αιγιαλείας «Τα φιλαράκια» στον υπαίθριο χώρο του Άλσους Νέας Σμύρνης. Τα παιδιά με τους γονείς τους απόλαυσαν την ηλιόλουστη μέρα, γνώρισαν και αγκάλιασαν με χαρά και αγάπη τα σκυλάκια και τα γατάκια, ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες της υπεύθυνης υιοθεσίας και εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να αποκτήσουν ένα νέο αγαπημένο μέλος στην οικογένειά τους. Ήταν μια αξιέπαινη και επιτυχημένη πρωτοβουλία των εθελοντών φιλόζωων και των φιλοζωικών σωματείων της πόλης μας, την οποία υποστήριξε και ο Δήμος.

4 νέα απορριμματοφόρα Tέσσερα υπερσύγχρονα απορριμματοφόρα παρέλαβε η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Νέας Σμύρνης. Η αγορά τους χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ και θα συμβάλουν σημαντικά στην προσπάθεια για μια πιο καθαρή πόλη. «Ο συνεχής εκσυγχρονισμός του στόλου μας βοηθάει τους εργαζόμενους της καθαριότητας που καθημερινά είναι οι αφανείς πρεσβευτές της Νέας Σμύρνης» δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Γιώργος Κρικρής.

Άγρια καταδίωξη στη νέα σμύρνη Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, στις 22.10 το βράδυ της Παρασκευής 6 Μαΐου, αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ έκαναν σήμα σε ΙΧ, στο οποίο επέβαιναν δύο άτομα, να σταματήσει, στην οδό Πλαστήρα 100. Ο οδηγός όμως ανέπτυξε ταχύτητα και προσπάθησε να διαφύγει, με αποτέλεσμα να αρχίσει καταδίωξη και να γίνει κινητοποίηση από την ‘Αμεση Δράση. Το αυτοκίνητό ακινητοποιήθηκε στην οδό Αδραμυτίου, όπου διαπιστώθηκε ότι ο συνοδηγός δεν επέβαινε στο όχημα και συνελήφθη μόνο ο οδηγός. Στο δρόμο, δύο μέτρα μπροστά από το αυτοκίνητο βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα καλάσνικοφ, το οποίο εστάλη για έρευνα στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, όπου διενεργήθηκε προανάκριση. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ο συλληφθείς είπε στους αστυνομικούς ότι το καλάσνικοφ δεν είναι δικό του. Φέρεται να υποστήριξε ότι ένας ομογενής από την Ρωσία τον πλήρωσε για να τον μεταφέρει στη Νέα Σμύρνη και το όπλο ανήκει σε εκείνον. «Δεν πήγαινα να κάνω ληστεία με το όπλο. Ο ομογενής από την Ρωσία με πλησίασε και μου ζήτησε να τον μεταφέρω στην Νέα Σμύρνη. Δεν ξέρω τι θα έκανε με το καλάσνικοφ» ανέφερε μετά την σύλληψή του.

αύξηση ορίου ετήσιου εισοδήματος για ένταξη στις κοινωνικές δομές Μετά από πρόταση του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Αλληλεγγύης κ. Γιατζίδη Παναγιώτη στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νέας Σμύρνης, αποφασίστηκε να αυξηθεί το χρηματικό όριο του ετήσιου εισοδήματος από τις 6000€ στις 8000€ (κατά 33%) για δωρεάν ένταξη στις παρακάτω Κοινωνικές Δομές: • Δημοτικά Ιατρεία • Φυσικοθεραπευτήριο • Κοινωνικό Οδοντιατρείο • Κοινωνικό Φαρμακείο • Υπηρεσίες Λογοθεραπείας - Εργοθεραπείας Το ανωτέρω ποσό προσαυξάνεται κατά 1500€ για κάθε προστατευόμενο μέλος. Με τη ρύθμιση αυτή εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ωφελούμενων από τις Κοινωνικές Δομές σε μια χρονική περίοδο, που κυριαρχεί η ενεργειακή και οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθωρισμού.

ανθοκομική Έκθεση στο Άλσος Με μεγάλη επιτυχία και με παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε η 1η Ανθοκομική Έκθεση στο Άλσος Νέας Σμύρνης. Είναι γεγονός πως οι κάτοικοι της πόλης περίμεναν με χαρά μια ανθοκομική έκθεση στον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου της Νέας Σμύρνης και γι’ αυτό τον κατέκλυσαν συνδυάζοντας αναψυχή με αγορές φυτών και λουλουδιών.

Δώσε αξία στα σκουπίδια σου Η Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών, Δήμητρα Νάνου, επισκέφθηκε με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Γιώργο Κρικρή, τη λαϊκή αγορά στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Νέα Σμύρνη στο πλαίσιο του προγράμματος ανακύκλωσης «Δώσε Αξία στα σκουπίδια σου». Πρόκειται για μια δράση που υλοποιείται από την Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με τον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής ΕΔΣΝΑ, και η οποία στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για: l την προώθηση της ανακύκλωσης (έμφαση στα οφέλη και τους τρόπους της ανακύκλωσης) και την εφαρμογή των κανόνων της κυκλικής οικονομίας l τα προγράμματα επιβράβευσης και ανταπόδοσης (βάσει των ποσοτήτων που ανακυκλώνονται) l την ξεχωριστή συλλογή βιοαποβλήτων μέσω της χρήσης του καφέ κάδου. Παράλληλα, στα κινητά πράσινα σημεία του ΕΔΣΝΑ μοιράζεται δωρεάν πιστοποιημένο κομπόστ που παράγεται μετά από επεξεργασία των προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων.

πρόσληψη Φαρμακοποιού στο Δήμο Σε πρόσληψη ενός ατόμου ειδικότητας ΠΕ Φαρμακοποιών θα προβεί ο Δήμος Νέας Σμύρνης με σύμβαση μίσθωσης έργου διάρκειας δώδεκα (12) μηνών. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων: Πέμπτη 02.06.2022 μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο email: dioik@neasmyrni.gr ή ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στο Δήμο Νέας Σμύρνης, Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 193-195, Τ.Κ. 171 21, Νέα Σμύρνη απευθύνοντάς την στο Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού, υπ’ όψιν κας Σαριδάκη Άννας. Τηλ. επικοινωνίας: 213 2025794.6

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, ΜΑΪΟΣ 2022

Οι ιΜβριΟι τιΜησαν

τα

30 ΧρΟνια

βαρΘΟλΟΜαιΟΥ

τΟΥ

Οφφικιαλίων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας: Παναγία Παμμακάριστος», μιλούν για τον Οικουμενικό Πατριάρχη μεγάλες προσωπικότητες του διεθνούς πολιτικού, εκκλησιαστικού και ευρύτερου θρησκευτικού χώρου, ενώ παρουσιάζεται και αυτοβιογραφική συνέντευξη του ίδιου.

Με ιδιαίτερη επισημότητα πραγματοποιήθηκε στον Σύλλογο Ιμβρίων, στη Νέα Σμύρνη, η προβολή του ντοκυμαντέρ «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. 30 χρόνια διακονίας».Την προβολή τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι πολιτικών, στρατιωτικών, προξενικών αρχών, μητροπολίτες, άρχοντες του Φαναρίου, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και πλήθος κόσμου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαοδικείας Θεοδώρητος, εκπρόσωπος του Γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, ανέγνωσε σχετικό μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος, ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, ‘Αρχων Έξαρχος Θανάσης Μαρτίνος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων Γιώργος Παπαθεοδώρου.

Για το ντοκυμαντέρ και την πραγματοποίησή του μίλησε η Φλώρα Καραγιάννη, Έφορος του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών. Παρούσα επίσης ήταν η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας Κλαίρη Δεληγιάννη. Στο ντοκυμαντέρ, που πραγματοποιήθηκε με χορηγία της «Αδελφότητας

επετειαΚη εΚΔηλωση

Για τη

ΜαΧη

Ο Σύλλογος Ιμβρίων ανακήρυξε σε επίτιμο μέλος του τον Άρχοντα Έξαρχο της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, Εντιμ. κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, Πρόεδρο της Αδελφότητας των Αρχόντων Οφφικιαλίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου «Παναγία η Παμμακάριστος» και Πολιτικό Διοικητή του Αγίου Όρους, ο οποίος εξήρε την κοινωνική προσφορά του Πατριάρχη και ευχήθηκε το ταχύτερο δυνατόν, να γίνει πραγματικότητα αυτή η πολυπόθητη ακτοπλοϊκή σύνδεση της Ίμβρου με τη Σαμοθράκη και την Αλεξανδρούπολη.

τησ

Επετειακή εκδήλωση για τα 81 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης, ένα γεγονός ύψιστης συμβολικής σημασίας για τους απανταχού Κρήτες, πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης μας. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Νικήτας Περαθωράκης άνοιξε την εκδήλωση και στη συνέχεια χόρεψαν τα τμήματα παιδιών και ενηλίκων της Ένωσης κρητικούς χορούς. Η «Μάχη της Κρήτης» είναι ένα ιστορικό ορόσημο που δημιουργεί θαυμασμό στη συλλογική συνείδηση των Κρητικών, αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Με την ονομασία αυτή έχει μείνει στην ιστορία η αεραποβατική επιχείρηση, που επιχείρησε η Ναζιστική Γερμανία κατά της Κρήτης στις 20 Μαΐου 1941 και η οποία έληξε δώδεκα μέρες μετά με την κατάληψη της Μεγαλονήσου. Ήταν μία από τις σημαντικότερες μάχες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η συμμετοχή χιλιάδων αμάχων στις επιχειρήσεις ήταν ένας παράγων που δεν είχαν υπολογίσει οι Γερ-

Κρητησ

μανοί σχεδιαστές της επιχείρησης. Η Μάχη στην Κρήτη ονομάστηκε και «Νεκροταφείο των Γερμανών αλεξιπτωτιστών», εξαιτίας των μεγάλων απωλειών τους, γεγονός που ανάγκασε τον Χίτλερ να διατάξει τον τερματισμό κάθε αεραποβατικής επιχείρησης στο μέλλον.


ΚαλΟΚαιρινεσ βραΔιεσ Σπουδαίοι καλλιτέχνες της μουσικής και του θεάτρου όπως ο Μπάμπης Τσέρτος, η Αρετή Κετιμέ, ο Ανδρέας Κατσιγιάννης, ο Στέλιος Διονυσίου, η Ελένη Δήμου, ο Χρήστος Τσιαμούλης, ο Κυριάκος Γκουβέντας, η Ασπασία Στρατηγού, η Μαρία Σουλτάτου, η Μαίρη Εσπερ, αλλά και η Άννα Βαγενά, ο Κώστας Αρζόγλου, η Πέμυ Ζούνη, ο Αντώνης Κρόμπας, η Μαρίνα Σαμάρκου και πολλοί άλλοι. Μοναδικά αφιερώματα στους πιο σημαντικούς συνθέτες της Σμύρνης, Μιχάλη Σουγιούλ, Κώστα Σκαρβέλη, Παναγιώτη Τούντα, Απόστολο Καλδάρα, Βαγγέλη Παπάζογλου, Σπύρο Περιστέρη. Μεγάλες ταινίες με σπουδαίους κινηματογραφικούς δημιουργούς όπως ο Βασίλης Βαφέας, η Μαρία Ηλιού, ο Παντελής Βούλγαρης, ο Τάσος Μπουλμέτης, ο Κώστας Φέρρης, ο

στΟ

αλσΟσ

Νίκος Κούνδουρος, ο Άγγελος Φραντζής και πολλούς ακόμα σπουδαίους συντελεστές και ηθοποιούς. Όλα αυτά στο δροσερό χώρο του θεάτρου του Άλσους Νέας Σμύρνης, με στόχο να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να γνωρίσουν τα νέα παιδιά, μέσα από τον πολιτισμό και τις τέχνες, την πιο σημαντική σελίδα στην ιστορία του Ελληνισμού. Το ετήσιο πρόγραμμα επεκτείνεται, πάντοτε με όχημα της αλησμόνητες πατρίδες, με: ➡ δράσεις και εκθέσεις στο Ψηφιακό Μουσείο. ➡ βιβλιοπαρουσιάσεις στον ανακαινισμένο κήπο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης ➡ επετειακές παραστάσεις Θεάτρου Σκιών στον κήπο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, στην Κεντρική Πλατεία και σε πάρκα της πόλης.

Εξάλλου, μεγάλη επιτυχία σημείωσε ήδη η μεγάλη συναυλία μνήμης για τα 100 χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης που πραγματοποιήθηκε στο Γήπεδο του Πανιωνίου, με τεράστια συμμετοχή και έκδηλη τη συγκίνηση του κοινού. Η σπουδαιότερη ορχήστρα Μικρασιάτικης μουσικής στη χώρα μας, η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου και μεγάλα ονόματα της καλλιτεχνικής σκηνής συμμετείχαν σε μια διαφορετική και ανεπανάληπτη μουσικοθεατρική παράσταση, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του σπουδαίου μουσικού, Ανδρέα Κατσιγιάννη και τη σκηνοθετική επιμέλεια του Αντώνη Κρόμπα. Συμμετείχαν οι: Θοδωρής Αθερίδης, Πάνος Μουζουράκης, Μπάμπης Στόκας, Μελίνα Κανά, Κατερίνα Παπουτσάκη, Δήμητρα Ματσούκα, Μάρθα Φριτζήλα, Λευτέρης Ελευθερίου, Στάθης Δρογώσης, Θανάσης Αλευράς, Μαρίνα Σαμάρκου, Δημήτρης Σαμόλης.


ο

8

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, ΜΑΪΟΣ 2022

ΜαΘητιΚΟσ ΔιαΓωνισΜΟσ

Για τη

ΜιΚρασιατιΚη ΚαταστρΟΦη

Το Πρότυπο Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Σμύρνης προσκαλεί τους μαθητές και τις μαθήτριες των Γυμνασίων και Λυκείων της Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δ΄ Αθήνας να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό «Μνήμης και Δημιουργίας για τα Εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή» με τίτλο «Σμύρνη: Ιωνικό πυρίδροσον φως», με απώτερο σκοπό να αναπτυχθεί γόνιμος διάλογος ανάμεσα στα μέλη της μαθητικής κοινότητας και να παραχθεί πρωτότυπο και σύγχρονο υλικό προβληματισμού, υπενθύμισης και αποτύπωσης συναισθημάτων και σκέψεων για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Γ) Εικαστική δημιουργία: Κάθε μαθητής/τρια Γυμνασίου ή Λυκείου μπορεί να συμμετέχει ατομικά με ένα (1) ζωγραφικό έργο με χρώμα ή σχέδιο. Υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν: μολύβι, κάρβουνο, μελάνι, ξυλομπογιές, μαρκαδόροι, τέμπερες, ακρυλικά, σε χαρτί Α3.

Ο διαγωνισμός είναι εγκεκριμένος από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ΄ Αθήνας και την Διοικούσα Επιτροπή Προτύπων Πειραματικών Σχολείων και αφορά στις παρακάτω κατηγορίες:

Καταληκτική ημερομηνία αποστολής των έργων (σφραγίδα ταχυδρομείου): 23 Σεπτεμβρίου 2022.

Α) Εφηβικό διήγημα: Κάθε μαθητής/τρια Γυμνασίου ή Λυκείου μπορεί να συμμετέχει ατομικά με ένα (1) διήγημα έως 1.500 λέξεις, δακτυλογραφημένο με γραμματοσειρά Times New Roman 12. Β) Εφηβική ποίηση: Κάθε μαθητής/τρια Γυμνασίου ή Λυκείου μπορεί να συμμετέχει ατομικά με ένα (1) ποίημα μέχρι τριάντα στίχους, γραμμένο με ομοιοκαταληξία ή με ελεύθερο στίχο, δακτυλογραφημένο με γραμματοσειρά Times New Roman 12.

Οι κλειστοί φάκελοι συμμετοχής θα πρέπει να υποβληθούν ταχυδρομικά αναγράφοντας: Πρότυπο Γενικό Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, Λέσβου 4, Νέα Σμύρνη 17562 για τον Διαγωνισμό «Σμύρνη: Ιωνικό πυρίδροσον φως»,

Θα βραβευτούν τρία έργα ανά κατηγορία κειμένου και βαθμίδας εκπαίδευσης (Γυμνάσιο-Λύκειο), με την ένδειξη «πρώτο βραβείο», «δεύτερο βραβείο», «τρίτο βραβείο». Στην κατηγορία των εικαστικών θα βραβευθεί ένα έργο ανά βαθμίδα εκπαίδευσης με την ένδειξη «πρώτο βραβείο» (Γυμνάσιο-Λύκειο). Στα πρώτα βραβεία θα δοθεί έπαθλο 300 ευρώ, στα δεύτερα 200 ευρώ και στα τρίτα 150 ευρώ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Καθημερινώς, στο τηλέφωνο 210 9333712 Υπεύθυνοι: Φανίδης Χρήστος,Θώδης Γεώργιος, Τσαχτσαρλή Αικατερίνη

παιΔιΚεσ ΚατασΚηνωσεισ 2022 Συμβουλίου Νέας Σμύρνης με αρ. απ. 104/2021 - Επικαιροποιημένος Κανονισμός Κοινωνικών Δομών.

Ο Δήμος Νέας Σμύρνης αποφάσισε και αυτό το καλοκαίρι την υλοποίηση θερινών διακοπών/κατασκηνωτικών προγραμμάτων διάρκειας 14 ημερών για παιδιά ωφελούμενων οικογενειών ηλικίας 6 έως 16 ετών που κατοικούν στην πόλη. Η αξιολόγηση των αιτήσεων και η επιλογή των παιδιών ωφελούμενων οικογενειών θα γίνει σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού

Δικαιολογητικά Συμμετοχής: 1. Αίτηση 2. Ταυτότητα ή Διαβατήριο γονέων/κηδεμόνων 3. Έντυπο Ε1 γονέων/κηδεμόνων 4. Υπεύθυνη Δήλωση γονέων/κηδεμόνων στην οποία θα αναγράφεται η μη συμμετοχή των παιδιών σε άλλο κατασκηνωτικό πρόγραμμα οποιουδήποτε άλλου φορέα για το έτος 2022 (ΟΑΕΔ, διάφορα ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.) ή αντίστοιχο αποδεικτικό απόρριψης. 5. Αριθμός πρωτοκόλλου αίτησης στον ΟΑΕΔ ή άλλα σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία όπου υπάρχει.

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Νέας Σμύρνης σε συνεργασία με τον Πανιώνιο Γ.Σ.Σ. διοργανώνουν Τουρνουά Σκάκι την Κυριακή 29-5-2022 στο 7ο Δημοτικό Νέας Σμύρνης. Διεύθυνση: Ευξείνου Πόντου και Αγίων Σαράντα Ώρα προσέλευσης: 09.00 - 09.45 ‘Εναρξη: 10.30 - Απονομές: 14.30 Δηλώσεις για συμμετοχές στο e-mail: nea.smyrni.sxoliko@gmail.com

Κατασκηνωτικές Περίοδοι 2022: 1η: 17/06 έως 01/07 2η: 03/07 έως 17/07 3η: 19/07 έως 02/08 4η: 04/08 έως 18/08 5η: 19/08 έως 02/09 Πληροφορίες/κατάθεση αιτήσεων και δικαιολογητικών σε ηλεκτρονική μορφή (σκαναρισμένα pdf ή φωτογραφίες jpeg) έως τις 3/6/2022 στο fso@neasmyrni.gr. Εναλλακτικά, σε φυσική μορφή στην Κοινωνική Υπηρεσία, Ελευθερίου Βενιζέλου 18, 2ος όροφος. Τηλ: 213 2025882

«νηπια σε Δραση»

Η εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης στην πόλη μας, έχει δημιουργήσει την ανάγκη καλοκαιρινής δημιουργικής απασχόλησης νηπίων και προνηπίων, δεδομένου ότι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί κλείνουν 31/7 κάθε έτους, ενώ τα Νηπιαγωγεία στις 15/6. Με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των εργαζόμενων γονιών θεσμοθετούμε μια νέα δράση Δημιουργικής Απασχόλησης για τα νήπια και τα προνήπια της πόλης μας με τίτλο «Νήπια σε δράση» με βασική θεματική ενότητα την επέτειο από τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στους χώρους των Παραρτημάτων των Νηπιαγωγείων στην περιοχή Δέγλερη και στην Πλατεία Β. Γεωργίου σε δύο (2) διαφορετικές περιόδους των 10 ημερών: l A’ Περίοδος: 20/6/2022 – 1/7/2022 l B’ Περίοδος: 4/7/2022 – 15/7/2022 Η διάρκεια θα είναι 5,5 ώρες ανά ημέρα 8:00-13:30 Δευτέρα με Παρασκευή και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4-6 ετών. Τα νήπια θα χωρίζονται σε τμήματα σύμφωνα με την ηλικία τους με μέγιστο αριθμό τα 10 παιδιά ανά τμήμα. Συνολικά θα εξυπηρετηθούν 200 νήπια με σειρά προτεραιότητας στις εγγραφές. Τα παιδιά θα λαμβάνουν μέρος σε εναλλασσόμενες εκπαιδευτικές, ψυχαγωγικές, πολιτιστικές, αθλητικές, δημιουργικές δραστηριότητες όπως: θεατρικό παιχνίδι, κουκλοθέατρο, Zumba kids, αθλητικά παιχνίδια, μουσικοκινητική, παιχνίδια συντονισμού, ζωγραφική, κατασκευές, χειροτεχνίες, γλωσσικά παιχνίδια, μουσικά παιχνίδια κ.α. Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές ηλεκτρονικά στο email: adpaideias@neasmyrni.gr μαζί με χαρτί από γιατρό για την καλή υγεία του παιδιού. Πληροφορίες στο γραφείο Παιδείας του Δήμου μας στα τηλέφωνα 213 2025725 - 726 - 983. Το κόστος συμμετοχής είναι 10 ευρώ για κάθε παιδί ανά περίοδο, ενώ θα ισχύουν προνομιακές εκπτώσεις και δωρεάν συμμετοχή για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, πολύτεκνους κ.λπ.


ΚΟινΟΧρηστα ηλεΚτριΚα πΟΔηλατα

O Δήμος Νέας Σμύρνης και ο Δήμος Καλλιθέας είναι οι δύο δήμοι που επέλεξε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για να συνεχίσει επί του παρόντος τη δράση Εταιρικής Υπευθυνότητας «Πόλη με Ποδήλατα - Όμορφη Πόλη». Περιλαμβάνει ενημέρωση στους μαθητές σχολείων της πόλης μας με στόχο την εκπαίδευσή τους και την ενημέρωση καθηγητών και γονέων για τα οφέλη της χρήσης του ποδηλάτου. Η ενέργεια υλοποιείται με τη συνεργασία του οργανισμού «Πόλεις για Ποδήλατο», τη συνεργασία και τεχνογνωσία της European Cyclists Federation και τα My market. H ΚΕΔΕ στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης έδωσε στη δημοσιότητα τα ευρήματα της έρευνας «Το προφίλ του Έλληνα χρήστη ποδηλάτου», αναφορικά με τις συνήθειες και τους προβληματισμούς του, από την οποία εξήχθησαν σημαντικά συμπεράσματα. Η επεξεργασία της έρευνας υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Οικονομικής των Μεταφορών του Πανεπιστημίου Πειραιά, με την επίβλεψη του Καθηγητή, Στράτου Παπαδημητρίου. Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν περίπου 1.100 πολίτες, έδειξαν ότι: οι χρήστες του ποδηλάτου αυξάνονται σταθερά στην Ελλάδα, l επενδύουν σε ποιοτικά ποδήλατα, l είναι άνδρες κυρίως μέσης ηλικίας, l για τις γυναίκες μέσης ηλικίας δεν είναι συνηθισμένο να ασχολούνται με το ποδήλατο, l οι μικρές ηλικίες -εκεί δηλαδή που εστιάζει το πρόγραμμα- απουσιάζουν, γεγονός που φανερώνει την έλλειψη προώθησης και ενημέρωσης για τη χρήση του ποδηλάτου στους νέους, l παρατηρείται σημαντικό ενδιαφέρον από τους συμμετέχοντες σε θέματα που αφορούν στη βιώσιμη κινητικότητα. l

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Πολύδωρος Συρίγος δήλωσε σχετικά: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα υλοποιήσουμε πριν ακόμα τελειώσει η σχολική χρονιά αυτή την τόσο σημαντική δράση. Το ποδήλατο είναι το πιο φιλικό μέσο μετακίνησης για κοντινές αποστάσεις μέσα στην πόλη, και με αυτή την ενέργεια, ενθαρρύνουμε τη χρήση του, επενδύοντας ουσιαστικά στα παιδιά, στη νέα γενιά, τους ποδηλάτες του αύριο. Οραματιζόμαστε όμορφες πόλεις, πόλεις με περισσότερα ποδήλατα. Ήδη ο Δήμος μας δημιουργεί σε πολλές γειτονιές μας δίκτυο ποδηλατοδρόμων (Λουτρά, Αιγαίου-Εφέσου, Ομήρου κ.λπ.)».

Ο Δήμος Νέας Σμύρνης εντάχθηκε στη «Βιώσιμη Μικροκινητικότητα μέσω συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων», ένα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, που σκοπό έχει την ανάπτυξη και ενίσχυση ενός κοινόχρηστου δικτύου ηλεκτρικών και περιβαλλοντικά φιλικών ποδηλάτων, σε επίπεδο Δήμων Μητροπολιτικών Κέντρων. Σε συνέργεια με άλλες παρεμβάσεις θα δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο και λειτουργικό σύνολο παρεχόμενων υπηρεσιών και μέσων, που θα συνεισφέρει αποτελεσματικά στη βελτίωση των μετακινήσεων σε επίπεδο Μικροκινητικότητας. Στο πλαίσιο της Πράξης θα υλοποιηθούν έργα που αφορούν: u Προμήθεια

κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων πόλης, κατάλληλης σχεδίασης για κοινόχρηστα συστήματα χρήσης. u Δημιουργία δικτύου κοινόχρηστων θέσεων κλειδώματος & φόρτισης ποδηλάτου, με δυνατότητα αυτόματης φόρτισης του ποδηλάτου όσο είναι κλειδωμένο. u Ολοκληρωμένη πλατφόρμα απομακρυσμένης διαχείρισης συσκευών πεδίου (φορτιστών ηλεκτρικών ποδηλάτων και σταθμών μίσθωσης ποδηλάτων).

u Ολοκληρωμένες εφαρμογές χρήσης και πληροφόρησης πολιτών (web και mobile εφαρμογές) για τις υπηρεσίες Μικροκινητικότητας. u Ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαχείρισης υπηρεσιών και δεδομένων Μικροκινητικότητας με τον κατάλληλο software και hardware εξοπλισμό.

Μένει να δούμε κατά πόσο θα πετύχει αυτή η πολύ καλή δράση, γιατί την τελευταία φορά που επιχειρήθηκε δεν πήγε τόσο καλά, αφού πολλά ποδήλατα εκλάπησαν ή βανδαλίσθηκαν και τελικά όσα απέμειναν αποσύρθηκαν.


10

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, ΜΑΪΟΣ 2022

η νεα σΜΥρνη πλαι στΟ λαΟ τησ ΟΥΚρανιασ Αλυσίδα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης προς τον πληττόμενο Ουκρανικό λαό έστησε για ακόμη μια φορά ο Δήμος Νέας Σμύρνης σε συνεργασία με τη δράση «Όλοι Μαζί Μπορούμε» και την Περιφέρεια Αττικής. Ειδικότερα, την Πέμπτη 5 Μαΐου, από τις 10:00 έως τις 18:00, διοργανώθηκε δράση συγκέντρωσης τροφίμων, φαρμάκων, ένδυσης και ειδών πρώτης ανάγκης, προς το λαό της Ουκρανίας. Στα συγκεντρωθέντα είδη από τους κατοίκους ο Δήμος Ν. Σμύρνης πρόσθεσε πάλι και την δική του συνεισφορά σε υγειονομικό & φαρμακευτικό υλικό, φροντίζοντας για την ασφαλή αποστολή τους στην Ουκρανία.

εΟρτασΜΟσ αΓιασ Φωτεινησ

τησ

Με τη συμμετοχή Μητροπολιτών, πλήθους ιερέων, εκπροσώπων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, της Περιφέρειας Αττικής, της Δημοτικής Αρχής, αλλά και πιστών, τιμήθηκε ο εορτασμός της Αγίας Φωτεινής στη Νέα Σμύρνη. Στην κεντρική Πλατεία της πόλης έγινε η καθιερωμένη δέηση και ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών απηύθυνε προς το λαό χαιρετισμό τονίζοντας μεταξύ άλλων:

Κά́θε Μάιος αποτελεί μή́να μνή́μης για ό́λο τον Ελληνισμό́ της Ανατολή́ς (Mικρά Ασί́α, Πό́ντο, Ιωνία, Βιθυνία, Καππαδοκί́α κ.α.) και την Ανατολική́ Θράκη. Γιατί στις 19 Μαΐου 1919 ο Τού́ρκος εθνικιστής αξιωματικός Μουσταφά́ Κεμά́λ αποβιβάστηκε στη Σαμψού́ντα του Πόντου, κήρυξε ανταρσία κατά́ της οθωμανικής Αρχή́ς και άρχισε εκ του μηδενός τη συγκρότηση του στρατού. Έτσι ξεκίνησε από́ τον Πό́ντο και τη Βιθυνία η β’ φάση Γενοκτονί́ας των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που θα κορυφωθεί τρί́α χρό́νια μετά́, με τη σφαγή́ Ελλήνων και Αρμενίων της Ιωνίας και την καταστροφή́ της Σμύρνης.

«Ο φετινός εορτασμός συμπίπτει με τη συμπλήρωση 100 ετών από την τραγική Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Τότε πού χάθηκε η αλησμόνητη Σμύρνη μας, η πανέ-

σαΜαρειτιΔΟσ δελφοί μας ξεριζώθηκαν βίαια από τις πατρογονικές τους εστίες κι ήρθαν διωγμένοι και πρόσφυγες στην ελεύθερη πατρίδα.

μορφη νύμφη της Ιωνίας, ο οφθαλμός της Ανατολής. Τότε που παραδόθηκε στις φλόγες ο ξακουστός Μητροπολιτικός Ναός της Αγίας Φωτεινής. Τότε που η βαρβαρότητα των Νεοτούρκων ανατίναξε το μεγαλόπρεπο καμπαναριό της. Τότε που εκατοντάδες χιλιάδες α-

Θυμόμαστε και δεν λησμονούμε, αδελφοί, οι Νεοσμυρνιοί τις ρίζες μας, τις πνευματικές καταβολές μας, το μυστικό και ακατάλυτο σύνδεσμο Σμύρνης - Νέας Σμύρνης. Πάντοτε, μα πολύ περισσότερο φέτος με τη συμπλήρωση των εκατό ετών από τις τραγικές ώρες της Καταστροφής. Νέα Σμύρνη Αττικής δεν θα υπήρχε, χωρίς τη Μικρασιατική Σμύρνη, την πόλη των προγόνων μας, την πνευματική μας μήτρα».


αΓια Φωτεινη νεασ σΜΥρνησ τΟ τεΜπλΟ

Ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου βρίσκεται στις βόρειες παρυφές του Πάγου, στον Απάνω Μαχαλά της Σμύρνης. Αρχικά εκεί υπήρχε μικρό προσκύνημα, το οποίο κάηκε το 1773. Έπειτα από αρκετά χρόνια οι κάτοικοι της Σμύρνης ζήτησαν την άδεια κατασκευής ναού για τις ανάγκες εκκομιδής των νεκρών του Απάνω Μαχαλά. Ο ευκτήριος οίκος καθιερώθηκε το 1778 και αργότερα, έπειτα από μεσολάβηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αποφασίστηκε να μετατραπεί σε εκκλησία. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια των Φαναριωτών μεγάλων διερμηνέων του στόλου, Παναγιωτάκη και Δημητρίου Μουρούζη, εκδόθηκε σουλτανικός ορισμός για την εκ βάθρων ανέγερση ναού αφιερωμένου στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο. Τα θυρανοίξια του ναού πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο του 1804. Τότε περίπου φιλοτεχνήθηκαν και τα περίφημα ξυλόγλυπτα κειμήλια, δωρεά των αδερφών Μουρούζη. Το 1938 ο Αρχιμανδρίτης Πατήρ Γραπέτης έγινε εφημέριος της εκκλησίας του ελληνικού προξενείου Σμύρνης. Σε

τΟΥ

αΓιΟΥ ιωαννη

περιήγησή του στον εγκαταλελειμμένο ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στον Απάνω Μαχαλά, ο Γραπέτης ανακάλυψε με συγκίνηση ότι το ξυλόγλυπτο τέμπλο, ο άμβωνας και ο επισκοπικός θρόνος είχαν διασωθεί από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1922. Τα ιερά κειμήλια, αν και καλυμμένα με παχύ στρώμα σκόνης, είχαν παραμείνει στη θέση τους σχεδόν άθικτα. Ο ναός είχε διασωθεί χάρη στη γειτνίασή του με τον τουρκικό μαχαλά. Ο πατήρ Γραπέτης κοινοποίησε αμέσως την ανακάλυψή του σε εξέχοντα μέλη της Κοινότητας Νέας Σμύρνης. Ο πρόεδρος Αθανάσιος Καρύλλος ζήτησε από τον Κ. Κοτζιά, Υπουργό Διοικήσεως Πρωτευούσης, να μεσολαβήσει, ώστε η κυβέρνηση του Ιωάννη Μεταξά να διεκδικήσει αυτά τα τόσο σημαντικά αντικείμενα. Όμως ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ρουστού Αράς, όταν τον Φεβρουάριο του 1939 επισκέφτηκε την Αθήνα, απέφυγε να δώσει απάντηση. Την ίδια στάση τήρησε και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ. Παρ’ όλα αυτά και μεσούντος του πολέμου, ο πατήρ Γραπέτης κατάφερε να αποσπάσει την άδεια του βαλή της Σμύρνης για την απομάκρυνση των κειμηλίων. Τα περίτεχνα ξυλόγλυπτα

τΟΥ

ΘεΟλΟΓΟΥ σΜΥρνησ

αποσπάστηκαν και συσκευάστηκαν επιμελώς σε 28 κιβώτια, προκειμένου να μεταφερθούν στη νέα πατρίδα. Αυτό έγινε μόλις έξι ημέρες μετά την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς. Όταν τα κειμήλια έφτασαν στον Πειραιά, τα παρέλαβε το Βυζαντινό Μουσείο και στη συνέχεια το Ταμείο Κοινοτικών και Ανταλλάξιμων Περιουσιών. Τα διεκδίκησαν δύο πόλεις, η Νέα Σμύρνη και η Νέα Φιλαδέλφεια. Τελικά η Επιτροπή του Ταμείου Κοινοτικών και Ανταλλάξιμων Περιουσιών αποφάνθηκε υπέρ της Νέας Σμύρνης, με την υποχρέωση ο Δήμος να καταβάλει το ποσό των 400.000 δραχμών για τα έξοδα μεταφοράς των κιβωτίων από τη Σμύρνη. Επιπλέον, η Επιτροπή εξέφρασε την ευχή να παραχωρηθεί στο ναό της Αγίας Παρασκευής Νέας Σμύρνης το μαρμάρινο τέμπλο, δωρεά του Νικόλαου Βερνίκου, το οποίο ήταν έτοιμο να τοποθετηθεί στην Αγία Φωτεινή. Τα έξοδα της μεταφοράς και τοποθέτησης του τέμπλου στην Αγία Φωτεινή ανέλαβε ένας σημαντικός Μικρασιάτης, ο Ηλίας Κοκκώνης. Η αρχική τοποθέτηση δεν κρίθηκε επιτυχής από τον αρχαιολόγο Αναστάσιο Ορλάνδο, διευθυντή του Υπουργείου Παιδείας και

Θρησκευμάτων, και τον καθηγητή Βυζαντινολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Τζανή Παπαδόπουλο. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Αντώνιος Μπενάκης, γνωστός συλλέκτης έργων βυζαντινής, μεταβυζαντινής και λαϊκής τέχνης. Βέβαια, και οι τρεις άνδρες αποφάνθηκαν ότι τα κειμήλια ταίριαζαν απόλυτα στο ναό. Εντέλει η Ανώτατη Τεχνοκρατική Επιτροπή για την αναστήλωση των κειμηλίων καθόρισε τον τρόπο τοποθέτησης των ξυλόγλυπτων. Παράλληλα, η Ομοσπονδία Μικρασιατικών και Θρακικών Οργανώσεων Αμερικής, έπειτα από έρανο, πρόσφερε το τεράστιο για την εποχή ποσό των 10.000 δολαρίωνγια τα έξοδα των εργασιών τοποθέτησης. Η Ανώτατη Τεχνοκρατική Επιτροπή, αποτελούμενη από τον Αναστάσιο Ορλάνδο, τους αρχιτέκτονες μηχανικούς Κ. Κιτσίκη και Βασ. Κασσάνδρα, τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Π. Μιχελή, τον διευθυντή του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων Φυτράκη και τον καθηγητή Δημήτρη Πικιώνη, ανέθεσε στον ειδικό μηχανικό και ξυλογλύπτη Θ. Νομικό τη συναρμολόγηση και την τοποθέτηση του τέμπλου, του άμβωνα και του επισκοπικού θρόνου.


12

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, ΜΑΪΟΣ 2022

Μια δεύτερη πανδημία στην ψυχική υγεία των νέων

Σοκ προκαλούν τα αποτελέσματα έρευνας του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για την ψυχική υγεία των εφήβων τα χρόνια της πανδημίας. Οι ανήλικοι που παρέμειναν στην οικογενειακή εστία εξαιτίας των μέτρων κατά της COVID-19 δεν ήταν ασφαλείς. Η έρευνα εκπονήθηκε σε 7.075 γυμνασιόπαιδες σε όλη την αμερικανική επικράτεια, το πρώτο εξάμηνο του 2021, αλλά τα ίδια ακριβώς ισχύουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 44,2% των παιδιών ανέφερε επίμονα αισθήματα στεναχώριας & απελπισίας που δεν τους επέτρεπαν να συμμετάσχουν στις καθημερινές δραστηριότητες, ενώ το 9% παραδέχθηκε ότι είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει. Επίσης, το 55,1% των εφήβων υπέστη ψυχολογική κακοποίηση από κάποιον γονέα ή άλλον ενήλικο στο σπίτι, ενώ το 11,3% δήλωσε ότι υπέστη σωματική κακοποίηση. Στην έρευνα, ως ψυχολογική κακοποίηση ορίστηκε η εξύβριση και τα υποτιμητικά σχόλια, ενώ ως φυσική ο ξυλοδαρμός, τα χαστούκια, οι κλωτσιές και η πρόκληση σωματικού πόνου. Ομως η κακοποίηση ήταν μόνο ένα από τα αίτια που προκάλεσαν στρες στα παιδιά. Το 29% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι τουλάχιστον ένας γονιός έχασε την εργασία του, ενώ το 24% δήλωσε ότι είχε πεινάσει.

Η Καθλίν Έθιερ, επικεφαλής σχολικής και εφηβικής υγείας στο CDC, τόνισε ότι οι διαπιστώσεις της έρευνας είναι «εξαιρετικά ανησυχητικές». «Τα δεδομένα αποδεικνύουν, πέραν κάθε αμφιβολίας, ότι βιώνουμε μια σημαντική κρίση ψυχικής υγείας των νέων ανθρώπων, και κυρίως των κοριτσιών, αλλά και μαθητών που αυτοπροσδιορίζονται ως ΛΟΑΤΚΙ». Σε αυτήν ακριβώς την κατηγορία καταγράφεται η μεγαλύτερη τάση αυτοχειρίας. Η δρ Μόιρα Σζιλάγκι, πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, λέει ότι «η κρίση ψυχικής υγείας των εφήβων κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποδεικνύει ότι οι έφηβοι ωφελούνται από το δίκτυο ενηλίκων που είναι παρόντες στο σχολικό περιβάλλον» και εξηγεί ότι «στο σχολείο υπάρχει πληθώρα ενηλίκων, από τους καθηγητές, τους προπονητές μέχρι τις διοικητικές υπηρεσίες, που νοιάζονται για τα παιδιά και που μπορούν να δώσουν βοήθεια και υποστήριξη στους εφήβους. Αυτοί, επίσης, μπορούν εύκολα να αναγνωρίσουν ότι κάτι δεν πάει καλά με κάποιο παιδί». Μια άλλη έρευνα, που εκπονήθηκε από το Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, κατέγραψε σημαντική αύξηση, και σε αυτές τις ηλικίες, συναισθημάτων θλίψης και άγχους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πιο έντονα αρνητικά συναισθήματα καταγράφηκαν στα μικρά παιδιά που έκαναν πολύωρη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, όπως και σε εκείνα των οποίων ο φροντιστής έπασχε από κατάθλιψη. Οπως τονίζει η δρ Αντρεα Σπένσερ, παιδοψυχίατρος στο Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης και συντάκτρια της μελέτης, τα αποτελέσματα της έρευνας αποδεικνύουν ότι το σχολείο είναι ευεργετικό για την ψυχική υγεία των παιδιών κάθε ηλικίας.

Παγκόσμια ημέρα κατά της υπέρτασης ήταν στις 17 Μαΐου, και ο κ. Διονύσιος Χαρίτος, καρδιολόγος των Δημοτικών Ιατρείων Nέας Σμύρνης, μας υπενθυμίζει: Η αρτηριακή υπέρταση είναι η αυξημένη πίεση του αίματος στο εσωτερικό του τοιχώματος των μεγάλων αρτηριών του σώματος. Οι φυσιολογικές τιμές για την αρτηριακή πίεση είναι για την συστολική πίεση <140mmHg και για την διαστολική πίεση <90mmHg, συνεπώς οποιαδήποτε άνοδος της πίεσης πάνω από αυτές τις τιμές καλείται υπέρταση. Ένας στους τρεις ενήλικες παγκοσμίως εμφανίζει υπέρταση, με αποτέλεσμα να εμφανίζει αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και έμφραγμα, για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και για νεφρική ανεπάρκεια, για εμφάνιση αρρυθμιών, απώλεια όρασης κ.ά. Στη χώρα μας το ποσοστό του πληθυσμού που πάσχει από αρτηριακή υπέρταση είναι κατά μέσο όρο 20%. Η υπέρταση είναι πάθηση η οποία ευθύνεται για το 50% του συνόλου των θανάτων από αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιοπάθειες, σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο 95% των περιπτώσεων η αρτηριακή υπέρταση

οφείλεται σε παχυσαρκία, μακροχρόνια αυξημένη πρόσληψη αλατιού και καθιστική ζωή. Με ορισμένες ενέργειές μας πριν καταλήξουμε στην φαρμακευτική αγωγή μπορούμε να μειώσουμε την αρτηριακή μας πίεση και σε κάποιες περιπτώσεις ίσως και να αποφύγουμε τη φαρμακευτική αγωγή: μειώνοντας την πρόσληψη άλατος, αυξάνοντας στην διατροφή μας τα λαχανικά και τα φρούτα, αποφεύγοντας αλκοόλ, κάπνισμα και καφεΐνη, μειώνοντας το σωματικό μας βάρος και αυξάνοντας την αερόβια σωματική μας δραστηριότητα. Επειδή λοιπόν η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί παράγοντα προδιαθεσικού κινδύνου για πολλές νοσηρότητες θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον μια φορά το χρόνο μια καρδιολογική εξέταση για όλους μας, τουλάχιστον κάθε 6 μήνες για ρυθμισμένους υπερτασικούς ασθενείς και κάθε 3 μήνες για αρρύθμιστους. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση είναι αυτή που θα μας προσφέρει ποιοτικά χρόνια ζωής.Συμβουλευόμαστε έγκαιρα τον καρδιολόγο μας, ώστε να ζήσουμε χρόνια όμορφα και με καλή υγεία!


Άσκηση: πόσο ρόλο παίζει στο αδυνάτισμα; Αν έχεις προσπαθήσει ποτέ να μειώσεις το βάρος σου, θα έχεις ακούσει ότι για να το πετύχεις χρειάζεται να δημιουργηθεί το λεγόμενο «ενεργειακό έλλειμμα». Το σώμα σου δηλαδή, θα πρέπει να ξοδεύει περισσότερες θερμίδες από αυτές που λαμβάνει. Για να πετύχεις το ενεργειακό έλλειμμα ή θα μειώσεις τις θερμίδες που προσλαμβάνεις μέσω του φαγητού ή θα αυξήσεις τα επίπεδα δραστηριότητάς σου ή και τα δύο. Με άλλα λόγια, ή θα κάνεις δίαιτα ή θα κάνεις γυμναστική ή ακόμα καλύτερα θα τα συνδυάσεις. Δίαιτα Εδώ και δεκαετίες οι διατροφολόγοι θεωρούν πως μισό κιλό λίπους αντιστοιχεί περίπου σε 3.500 θερμίδες. Ως εκ τούτου, η μείωση 500 θερμίδων την ημέρα, μέσω της διατροφής ή της σωματικής δραστηριότητας, έχει ως αποτέλεσμα μισού περίπου κιλού απώλειας βάρους την εβδομάδα. Ομοίως, η προσθήκη 500 θερμίδων την ημέρα οδηγεί σε αντίστοιχη αύξηση του βάρους. Σήμερα όμως, οι ερευνητές θεωρούν αυτόν τον κανόνα υπερβολικά απλοϊκό. Το ανθρώπινο ενεργειακό ισοζύγιο δεν λογίζεται αποκλειστικά ως «θερμίδες που μπαίνουν και θερμίδες που βγαίνουν». Ο οργανισμός θεωρείται πλέον ως «ένα δυναμικό και προσαρμόσιμο σύστημα».

Ιδιαίτερα σε περιόδους δίαιτας, ο συνδυασμός αυτός θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος, διατηρώντας και αυξάνοντας το μυϊκό σου ιστό. Αυξάνει η γυμναστική το βάρος;

Σε 1 ώρα άσκησης μέτριας έντασης μπορεί να κάψεις μέχρι 300 θερμίδες, κατά μέσο όρο. Από την άλλη, με μια μέρα δίαιτας είναι δυνατόν να δημιουργήσεις θερμιδικό έλλειμμα 5001000 θερμίδων. Θα χρειαστείς δηλαδή 3 ώρες άσκησης την ημέρα, για να χάσεις τα ίδια κιλά που θα έχανες με τη δίαιτα. Επομένως, είναι ευκολότερο και πιο βιώσιμο να δημιουργήσεις ένα έλλειμμα θερμίδων μέσω της διατροφής, συνδυάζοντάς την όμως με άσκηση. Πόση άσκηση χρειάζεσαι; Για καλή υγεία και ευεξία, οι ενήλικες χρειάζονται τουλάχιστον 30 λεπτά αερόβιας δραστηριότητας μέτριας έντασης, 5 ημέρες την εβδομάδα ή περισσότερο (150 λεπτά την εβδομάδα). Αν ο στόχος είναι να χάσεις κιλά, χρειάζονται τουλάχιστον 300 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης την εβδομάδα.

Όταν αλλάζεις μια ρύθμιση αυτού του συστήματος, όπως π.χ. μειώνοντας τις θερμίδες ή κάνοντας περισσότερη γυμναστική, αυτό προκαλεί μια σειρά από αλλαγές στο σώμα σου. Οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν συνεχώς το πόσες θερμίδες μπορείς να καταναλώνεις και κατά συνέπεια πόσο βάρος μπορείς να χάνεις και με τι ταχύτητα. Άσκηση Οι «ενεργειακές δαπάνες» του οργανισμού περιλαμβάνουν την ενέργεια που ξοδεύεις σε οποιανδήποτε δραστηριότητά σου. Η δραστηριότητα αυτή μπορεί να είναι απλή, όπως το πλύσιμο των πιάτων ή πιο σύνθετη, όπως μια σκληρή προπόνηση crossfit. Η κίνηση από μόνη της δεν φτάνει όμως για την απώλεια βάρους.

μέρος αυτού. Να θυμάσαι ότι:  Όσο πιο γρήγορα χάνεις βάρος, τόσο μικρότερο είναι το ποσοστό της πραγματικής απώλειας λίπους.  Όσο περισσότερη μυϊκή μάζα διαθέτεις, τόσο περισσότερες θερμίδες καις.  Αν δεν τρως αρκετά, παραλείπεις γεύματα ή τρως ανθυγιεινά, ο μεταβολισμός σου πέφτει.  Ο μη επαρκής βραδινός ύπνος μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό σου.  Όσο πιο έντονα αναπνέεις κατά τη διάρκεια της προπόνησης, τόσο περισσότερες θερμίδες καις.  Για να αυξήσεις τις θερμίδες που καις με την άσκηση, αύξησε σταδιακά την έντασή της.  Αν προσθέσεις στη διατροφή σου περισσότερη πρωτεΐνη θα δεις ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Βάρος και Λίπος Άλλο το βάρος που χάνεις και άλλο το λίπος, που μπορεί να είναι ένα μικρό

Η μυϊκή αύξηση επιφέρει και αύξηση του συνολικού βάρους. Συνοδεύεται όμως από οφέλη, όπως λιγότερους πόντους, πιο σφιχτό σώμα, καλύτερο μεταβολισμό, καλύτερη γενική εικόνα και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Η άσκηση αυξάνει όμως και την παραγωγή ενδορφινών, μειώνοντας έτσι τα συναισθήματα κατάθλιψης, άγχους και στρες. Ακόμη και μόλις αρχίσεις την άσκηση, θα δεις αμέσως διαφορά. Για να μην παρατήσεις όμως τη γυμναστική μετά από την πρώτη εβδομάδα, διάλεξε ένα πρόγραμμα που θα εντάξεις στη ρουτίνα σου χωρίς να νιώθεις καταπίεση. Άλλα οφέλη της άσκησης

Αερόβια άσκηση ή βάρη;

Επιπλέον, απαραίτητη θεωρείται και η προπόνηση ενδυνάμωσης, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Ο σκοπός των προπονήσεων αυτών, είναι η εκγύμναση όλων των κύριων μυϊκών ομάδων.

Ένα νέο πρόγραμμα άσκησης προκαλεί στρες στις μυϊκές σου ίνες, το οποίο οδηγεί σε μικρές μυϊκές ρήξεις, σε φλεγμονή και κατακράτηση νερού στο σώμα, ώστε να θεραπευτεί η ρήξη. Μην ανησυχείς λοιπόν γιατί αυτή η αρχική αύξηση βάρους (περίπου 1-3 κιλά) είναι παροδική. Μέσα σε λίγες εβδομάδες ή ένα μήνα μετά την έναρξη ενός προγράμματος άσκησης, το βάρος σου θα επανέλθει.

Με την αερόβια άσκηση μειώνεις τις θερμίδες και το λίπος. Συμβάλλει επίσης στην απώλεια του επικίνδυνου σπλαχνικού λίπους, που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Με τα βάρη δεν καις τόσες θερμίδες, αλλά αυξάνεις τη μυϊκή σου μάζα. Αυξάνοντας το μυϊκό σου ιστό, αυξάνεις ταυτόχρονα και το μεταβολισμό σου. Ο συνδυασμός αερόβιας άσκησης με βάρη είναι ιδανικός για απώλεια λίπους.

Η τακτική σωματική δραστηριότητα αυξάνει τη ροή του αίματος στους μύες του πεπτικού και αυξάνει την εντερική δραστηριότητα, αποτρέποντας πεπτικά προβλήματα, όπως η δυσκοιλιότητα ή τα φουσκώματα. Επίσης, μειώνεται ο κίνδυνος σχηματισμού χολόλιθων, σε αντίθεση με το υπερβολικό βάρος, που αυξάνει την ποσότητα χοληστερόλης, οδηγώντας στη δημιουργία λίθων στη χολή. Η τακτική άσκηση αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, κι έτσι μειώνει το σάκχαρο στο αίμα σου. Η άσκηση, τέλος, συνεργιστικά με τη δίαιτα επιφέρει μια ψυχολογική ανάταση που σε βοηθά να αποζητάς λιγότερο το φαΐ και περισσότερο τις πραγματικές χαρές της ζωής!


14

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, ΜΑΪΟΣ 2022

ΧρησιΜα τηλεΦωνα

ε πισΚεψη τΟΥ σ τελιΟΥ π ετσα στΟ Γ ηπεΔΟ τΟΥ π ανιωνιΟΥ

Τμήμα Ανθρωπίνου Δυναμικού α. Γραφείο Προσωπικού: 213 2025 796 β. Γραφείο Πρωτοκόλλου και Αρχείου: 213 2025 798 γ. Γραφείο Εκλογών: 213 2025 792 δ. Γραφείο Δημοτικού Συμβουλίου: 213 2025 787 Τμήμα Δημοτικής Κατάστασης & Ληξιαρχείου α. Γραφείο Δημοτολογίου: 213 2025 712 - 720 β. Γραφείο Μητρώου Αρρένων & Στρατολογίας: 213 2025 720 γ. Γραφείο Ληξιαρχείου: 213 2025 767 - 768 δ. Γραφείο Πολιτικών Γάμων: 213 2025 716 - 717 ε. Γραφείο Εκλογικών Καταλόγων: 213 2025 720 Τμήμα Λογιστικό α. Γραφείο Προϊσταμένου: 213 2025 747 β. Γραφείο Προϋπολογισμού: 213 2025 776 - 863 γ. Γραφείο Λογιστηρίου: 213 2025 743 - 746 - 748 δ. Γραφείο Εκκαθάρισης Μισθοδοσίας: 213 2025 741 - 737 Τμήμα Εσόδων, Δημοτικής Περιουσίας & Αδειοδοτήσεων Καταστημάτων α. Γραφείο Προϊσταμένου: 213 2025 758 β. Γραφείο Ανταποδοτικών Τελών: 213 2025 756 γ. Γραφείο Φόρων-Εισφορών, Δικαιωμάτων κλπ: 213 2025 757 δ. Γραφείο Τελών Κοινόχρηστων χώρων και Αδειών: 213 2025 765 ε. Γραφείο Φορολογικών διαφορών: 213 2025 760 στ. Γραφείο Παραβάσεων Κ.Ο.Κ.: 213 2025 755 ζ. Γραφείο Εκδόσεως Αδειών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος & Τεχνικών Παιγνίων Τηλ: 213 2025 760 Τμήμα Ειδικής Ταμειακής Υπηρεσίας α. Γραφείο Προϊσταμένου Ειδικού Ταμία: 213 2025 704 β. Γραφείο Εξόδων-Διαχειριστής: 213 2025 701 γ. Γραφείο Επιμελητών Εσόδων: 213 2025 706-707 δ. Γραφείο Λογιστηρίου: 213 2025 705-702 ε. Γραφείο Οικονομικής Διαχείρισης ΝΠ: 213 2025 708

Αυτοψία στα έργα ανακατασκευής και στεγανοποίησης των κερκίδων του γηπέδου του Πανιωνίου, τα οποία διεξάγονται μέσω του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ και ολοκληρώνονται μέσα στον Μάιο, πραγματοποίησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών για θέματα Αυτοδιοίκησης Στέλιος Πέτσας και ο Δήμαρχος της πόλης μας Σταύρος Τζουλάκης. Παρόντες ήταν, επίσης, ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Διονύσης Κονιδάρης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Πολύδωρος Συρίγος, ο Γενικός Διευθυντής της ΚΕΔΕ Ιωάννης Καραγιάννης, ο αρμόδιος μηχανικός της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου μας Ηλίας Βασιλάς και ο Δημοτικός Σύμβουλος Δημήτρης Οικονόμου.

Τμήμα Δημοτικού Κοιμητηρίου 210 9812 202 - 210 9852 655

Όλοι μαζί ξεναγήθηκαν στα έργα από τον κ. Βασιλά, καθώς και στο κατεστραμμένο από τον χιονιά κλειστό γήπεδο Αρ. Κορωναίος, για την ανακατασκευή του οποίου ο Υπουργός έχει εγκρίνει ενίσχυση από τα κονδύλια του Υπουργείου Εσωτερικών για φυσικές καταστροφές.

Τμήμα Κτηριακών Έργων & Υπαίθριων Χώρων 213 2025 810 - 830 - 823 - 825 Τμήμα Έργων Υποδομής 213 2025 814 - 822 - 809 - 827 Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Έργων: 213 2025 805 - 811 - 812 - 733 Τμήμα Πολεοδομίας: 213 2025 820 – 821 Τμήμα Πληροφορικής & Δικτύων: 213 2025 779 – 771

Έδειξε, επίσης, ενδιαφέρον για την ανακατασκευή και των υπόλοιπων κερκίδων του γηπέδου. Διαβεβαίωσε, τέλος, το Δήμαρχο Νέας Σμύρνης ότι σύντομα θα ανακοινωθούν οι προσκλήσεις του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», στις οποίες ο Δήμος μας έχει υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης και έχουν εγκριθεί.

Τμήμα Προμηθειών 213 2025 905 - 903 - 904 - 906 - 907

Πολεοδομικό Γραφείο: 210 9947 210 Κτηματολόγιο: 210 933 16 38 Τμήμα Αποκομιδής & Ανακύκλωσης 210 9370370 , 213 2025 873 - 874 - 878 - 880 Τμήμα Διαχείρισης & Συντήρησης Εξοπλισμού Καθαριότητας 210 9370370 , 213 2025 873 - 874 - 878 - 880 Τμήμα Συντήρησης & Ανάπτυξης Πρασίνου: 2109370281 Τμήμα Μελετών & Σχεδιασμού Πρασίνου: 2109370281 Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής: 213 2025 882 Τμήμα Παιδείας, Νεότητας & Δια Βίου Μάθησης: 213 2025840 ΚΕΠ 0761 (Κεντρικό) Αγίας Φωτεινής (κάτω από την γέφυρα) Ωράριο: 8:00 έως 20:00, Σάββατο 8:00 έως 14:00 Τηλ: 213 2025500 ΚΕΠ 0761 (Παράρτημα) Αγχιάλου 33 & Βοσπόρου (Λουτρά) Ωράριο : 8:00 έως 15:00 | Τηλ: 210 9310164

πραΓΜατΟπΟιηΘηΚε

τΟ

πρωτΟ “1 Hour Swim CHallenge” Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Μαΐου, στο ανακαινισμένο Δημοτικό Κολυμβητήριο Νέας Σμύρνης, το πρώτο «1 Hour Swimming Challenge» . Στους αγώνες, οι οποίοι ξεκίνησαν στις 8 το πρωί και ολοκληρώθηκαν στις 8 το βράδυ, πήραν μέρος περίπου 100 κολυμβητές, όλων των ηλικιών και κατηγοριών, οι οποίοι κολύμπησαν ο καθένας για μία ώρα με αντίπαλο μόνο το χρονόμετρο. Στόχος ήταν να διανύσουν όσο το δυνατό περισσότερες διαδρομές στην πισίνα, μέσα σε 1 ώρα.


πΟλΟ: στα ημιτελικά της α1 πόλο ο πανιώνιος! Πανηγυρικές στιγμές το βράδυ της Τρίτης 10/5, στο κολυμβητήριο της Νέας Σμύρνης, για τον Πανιώνιο που θα φορέσει και την επόμενη σεζόν το ευρωπαϊκό του «κοστούμι», ενώ επέστρεψε για να καταταγεί ψηλά στην πρώτη τετράδα του πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης της Α1 Ανδρών μετά από πολλά χρόνια. Αν ακριβώς ένα χρόνο πριν, έλεγε κάποιος ότι ο Πανιώνιος ένα χρόνο μετά θα βρισκόταν μια νίκη μακριά από τη πρόκριση στους τελικούς των playoffs, θα του έλεγαν ότι αυτό δε γίνεται ούτε με θαύμα. Κι όμως η ομάδα αυτή βήμα-βήμα κατάφερε το θαύμα. Μπροστά στον κόσμο της ομάδας που γέμισε το κολυμβητήριο της Νέας Σμύρνης, ο Πανιώνιος νίκησε με 14-9 τον ΠΑΟΚ, προκρίθηκε στα ημιτελικά της Α1 Πόλο Ανδρών και εξασφάλισε το ευρωπαϊκό εισιτήριο για τη νέα σεζόν!

Ακολούθησαν οι αγώνες με τον Απόλλωνα. Η ανδρική μας ομάδα πήρε τη νίκη στα πέναλτι με 17-16 στον πρώτο αγώνα, που έγινε στο Κλειστό κολυμβητήριο της Νέας Σμύρνης. Δεν κατάφερε όμως να πάρει τη δεύτερη νίκη. Γνώρισε την ήττα με 16-15 και τώρα θα κριθεί η τρίτη θέση την Πέμπτη 26 Μαΐου στις 20:30 στο κλειστό κολυμβητήριο της Νέας Σμύρνης.

Ο Ιστορικός αντιμετώπισε στους 4 τον ΝΟ Βουλιαγμένης με μειονέκτημα έδρας. Στον πρώτο αγώνα νίκησε με 8-7. Στον δεύτερο όμως, παρά την εξαιρετική του εμφάνιση δεν κατάφερε να πάρει τη πρόκριση, καθώς ηττήθηκε στα πέναλτι με 11-10.

πέθανε ο ιστορικός παράγοντας παύλος Κορκίδης Ο Πανιώνιος Γ.Σ.Σμύρνης δεν ξεχνά τον Παύλο Κορκίδη. Η ανακοίνωση: Μέρα ανείπωτης θλίψης είναι η σημερινή για την οικογένεια του Πανιωνίου. Ο Παύλος Κορκίδης ένας άνθρωπος εμβληματικός για την ιστορία του συλλόγου, έφυγε από την ζωή, αλλά θα μνημονεύεται για πάντα. Συνδετικός κρίκος των δύο Κυπέλλων του 1979, αλλά και του 1991, ο Παύλος Κορκίδης μεγαλούργησε ως παράγοντας και μαζί με τον Ανδρέα Βαρίκα αποτέλεσαν τους «κινητήριους μοχλούς» της αναγέννησης του τμήματος μπάσκετ, μετά την πτώση του στη Β’ Εθνική το 1980. Ο πατέρας του Γιάννης υπήρξε ένας από τους καλύτερους διαιτητές ποδοσφαίρου και ο Παύλος ήταν μέλος του

διοικητικού επιτελείου της ποδοσφαιρικής ομάδας που θριάμβευσε το 1979 επικρατώντας με 3-1 της ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Η μεγάλη του αγάπη, όμως υπήρξε το μπάσκετ και οι κινήσεις του σε όλους τους τομείς (συνεπικουρούμενος από τον Ανδρέα Βαρίκα και ακόμα αρκετούς σημαντικούς Πανιώνιους παράγοντες), έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, ώστε την δεκαετία του ‘80, η ομάδα μας να αναδειχθεί σε κυρίαρχη δύναμη του ελληνικού μπάσκετ. Από την μετεγγραφή του Φάνη Χριστοδούλου και την πρόσληψη του Βλάντο Τζούροβιτς, ως τον ερχομό σπουδαίων ξένων παικτών με καριέρα στο ΝΒΑ όπως ο Μαρκ Λάντσμπεργκερ και ο Πι Τζέϊ Μπράουν, ο Παύλος είχε πάντα τον τρόπο να ανακαλύπτει θησαυρούς. Επέμεινε και πέτυχε τη δημιουργία της πανίσχυρης ακαδημίας του

ΣΕΦ αποτέλεσαν τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ομάδας μπάσκετ επί των ημερών του. Επέστρεψε στον Πανιώνιο την σεζόν 1996-’97, ενώ θήτευσε με την διοίκηση του Κωνσταντίνου Τσακίρη, βοηθώντας και πάλι με την εμπειρία, τη γνώση και τη σοφία του. Πανιωνίου, από την οποία αναδείχθηκαν τόσοι πολλοί παίκτες και συνάμα βοήθησε ολόκληρο το ελληνικό μπάσκετ, ως ιδρυτικό μέλος του ΕΣΑΚΕ (τότε ΕΣΑΚ). Η δεύτερη θέση του 1987 πίσω μόνο από τον Άρη κι αφού η ομάδα είχε αποκλείσει τον ΠΑΟΚ στους ημιτελικούς και φυσικά η ιστορική κατάκτηση του Κυπέλλου του 1991 στον τελικό του

Το έργο που άφησε στον σύλλογό μας είναι τεράστιο και δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στη σύζυγό του Νίνα, το γιο του Γιάννη και την κόρη του Κατερίνα. Αξέχαστος… Ο Σύνδεσμος Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών Πανιωνίου ΓΣΣ επίσης εξέφρασε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του Παύλου Κορκίδη.