ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021

Page 1

ΤΟΠΙΚΗ ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΤΕΥΧΟΣ 386 - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021 - ΤΗΛ.: 210 9351108 - EMAIL: INFO@ NSONLINE.GR - WWW. NSONLINE.GR

ΤΩΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ! Τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος χαράς για τους ανθρώπους και κυρίως για τα παιδιά. Έχει δώρα, έχει χάζι, ψώνια, παιχνίδια, μαζώξεις, μουσική. Είναι χαρά όμως μόνο για όσους έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σ’ αυτήν τη λαμπερή γιορτή. Μόνο για όσους είναι υγιείς. Μόνο για όσους έχουν οικογένεια, φίλους και γνωστούς να περάσουν αυτές τις ημέρες με συντροφικότητα και αγάπη. Για τους άλλους, για όσους νιώθουν μόνοι κι ανήμποροι, είναι μέρες θλίψης. Όσοι πιστεύουν στο Χριστό έχουν έναν βαθύτερο λόγο να νιώθουν αγαλλίαση, γιορτάζουν την ελπίδα, την πίστη τους σε κάτι θείο, υπερβατικό, πέρα απ’ την ζωή και τον ανθρώπινο πόνο. Όλοι μαζί όμως ανεξαιρέτως γιορτάζουμε την ίδια τη ζωή. Κι εδώ προκύπτει το εξής ερώτημα: τι ακριβώς γιορτάζουμε; Τι έχει αξία να γιορτάζουμε στη ζωή; Είμαι σίγουρη πως οι περισσότεροι έχετε αναρωτηθεί κάποιες στιγμές. Όπως επίσης είμαι σίγουρη πως η απάντηση δεν είναι ίδια για όλους. Αν υπάρχει κάτι απολύτως σημαντικό, στο οποίο συμφωνούμε όλοι κι αποτελεί προϋπόθεση για κάθετί, είναι ασφαλώς η υγεία, σωματική και ψυχική. Ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής οι ανθρώπινες σχέσεις - αν και κάποιοι αρέσκονται στη μοναξιά. Μια κάποια οικονομική άνεση φαίνεται επίσης να βοηθάει. Η αλήθεια είναι όμως πως εμείς δίνουμε αξία στα πράγματα, δεν έχουν αυτά από μόνα τους. Εμείς δίνουμε νόημα στη ζωή μας. Άνθρωποι που έχουν «τα πάντα», δε νιώθουν καλά. Και άνθρωποι του μόχθου δηλώνουν ευτυχισμένοι. Αυτοί οι τελευταίοι είναι άλλωστε που ζουν περισσότερο απ’ όλους: αυτοί

που όλη μέρα κινούνται, που έχουν πολλά ενδιαφέροντα και ασχολούνται μ’ αυτά, ας είναι μικρά, χαζά, δεν έχει σημασία. Είπαμε: εμείς δίνουμε αξία στα πράγματα. Όταν δεν συναντάς εμπόδια στη ζωή, αν δεν θέτεις στόχους, αν δεν έχεις κάπου να προσβλέπεις, ακόμα κι αν ζεις στον παράδεισο, αργά ή γρήγορα θα βαρεθείς. Εξάλλου, δεν υπάρχει μονιμότητα και ασφάλεια πουθενά. Ο εφησυχασμός είναι και οφείλει να είναι κάτι εξαιρετικά παροδικό. Μπορεί κανείς να παρομοιάσει τη ζωή με παιχνίδι: ποιος θέλει να παίζει ένα παιχνίδι που το έχει ξαναπαίξει 100 φορές, που το ξέρει, που είναι γι’ αυτόν πάρα πολύ εύκολο, με τους ίδιους αντιπάλους ή ακόμα χειρότερα με κατώτερους αντιπάλους, ένα παιχνίδι που δεν έχει πια να του προσφέρει καμία καινούρια συγκίνηση και καμιά καινούρια δεξιότητα; Κι επειδή οι περισσότεροι από εμάς ζούμε καλώς ή κακώς μια ζωή «συνηθισμένη», κοινή, και οι στόχοι μας είναι σχεδόν προκαθορισμένοι από πολύ νωρίς στη ζωή μας, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να επινοούμε διαρκώς νέα ενδιαφέροντα και καινούριους στόχους. Από μόνοι μας. Μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο να νοηματοδοτούμε τη ζωή μας απ’ την αρχή. Δόξα τω Θεώ, ο κόσμος είναι ανεξάντλητος σε εμπειρίες, γνώσεις, τόπους, πολιτισμούς, ασχολίες, αντικείμενα… Αυτό λοιπόν σας εύχομαι φέτος: Υγεία, δύναμη και κουράγιο να επανεφευρίσκετε διαρκώς τη ζωή σας! Καλά Χριστούγεννα! Καλό 2022!


2

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021

Γυναίκα, δικό μας είναι αυτό το δέντρο στη βεράντα; Στην οδό Αϊδινίου στη Νέα Σμύρνη, την ημέρα της μεγάλης κακοκαιρίας ένα δέντρο ξεριζώθηκε από τους ισχυρούς ανέμους και προσγειώθηκε σε πενταόροφη πολυκατοικία.

e -ΕΦΚΑ ΜΕ

ΕδΡΑ

Η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ προχωρεί στη σύσταση νέων Τοπικών Διευθύνσεων με την κατάργηση των παλαιών δομών και ενσωμάτωσή τους στις νέες Τοπικές. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται ενιαίος τρόπος λειτουργίας των Υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ, καλύτερη οργάνωση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού με χρήση όλων των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων, καθώς και σημαντική εξοικονόμηση πόρων μέσω της μείωσης των λειτουργικών εξόδων. Στο πλαίσιο της καλύτερης οργάνωσης και απλούστευσης των διαδικασιών, η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας από την Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2021 της Τοπικής Διεύθυνσης e-ΕΦΚΑ Δ' Νότιου Τομέα Αθήνας με έδρα τη Νέα Σμύρνη (οδός Μάχης Αναλάτου 50 και Λαγουμιτζή, ΤΚ 11744, Αθήνα)

Τη

ΝΕΑ ΣΜΥΡΝη Στην εν λόγω οργανική μονάδα θα εξυπηρετείται το σύνολο των ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ εντός των ορίων των Δήμων Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου της Περιφερειακής Ενότητας Νότιου Τομέα Αθηνών.

Επιπλέον με την αριθμ. 486509/ 26.11.2021 απόφαση Διοικητή e-ΕΦΚΑ θα εξυπηρετείται μέρος της 2ης Δημοτικής Ενότητας του Δήμου Αθηναίων που οριοθετείται από τις οδούς Αθανασίου Διάκου, Λ. Βουλιαγμένης, Φιλομήλας, Ζεύξιδος, Ελευθερίας, Γράμμου, Μπουμπουλίνας, Βιέννα, Ακρωτηρίου, Πρασνίκα, Κράτιδος και Λ. Συγγρού. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επικοινωνούν με την Τοπική Διεύθυνση μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (td.dntath@efka.gov.gr) ή μέσω των τηλεφωνικών γραμμών (210 9003925 - 210 9003972).

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ δηΜΟΥ Η Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Σμύρνης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

ΜΗΝΙΑΙΑ TOΠΙ ΚΗ ΕΦΗ ΜΕ ΡΙ ΔΑ 1221386

ΜΑΓ ΚΡΙΩ ΤΟΥ 5 & ΠΛ. ΠΕΡΙ ΜΕ ΝΗ 1-2 Ν. ΣΜΥΡ ΝΗ, 121 71 ΤΗΛ.: 210 9351108

Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός του δήμου Ν. Σμύρνης έχει βαθιά αντιλαϊκό χαρακτήρα, ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις αντιλαϊκές επιδιώξεις του ασφυκτικού δημοσιονομικού πλαισίου και δεν μπορεί να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες. Η Δημοτική Αρχή δεν διαφωνεί με το συνολικό πλαίσιο της ανταποδοτικότητας, της ιδιωτικοποίησης και των δήμων που θα λειτουργούν ως Ανώνυμες Εταιρείες. Ο προϋπολογισμός καθορίζεται από το μεσοπρόθεσμο 2018-2022 υπό την αυστηρή εποπτεία του Οικονομικού Παρατηρητηρίου. Ένα βασικό μέγεθος που αποτυπώνει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του προϋπολογισμού είναι η αναλογία της κρατικής χρηματοδότησης στο 36% και ιδίων εσόδων

στο 64%. Αναλογία που δείχνει ότι η Τοπική Διοίκηση λειτουργεί ως ένας ακόμη φορομπηχτικός μηχανισμός. Όπως επίσης, από το γεγονός ότι η κρατική χρηματοδότηση δεν επαρκεί ούτε για το κόστος μισθοδοσίας των δημοτικών υπαλλήλων - καλύπτοντας μόνο το 56% της δαπάνης. Άρα πρέπει ο δήμος να εισπράττει περισσότερα για να μπορεί να δαπανήσει. Γι’ αυτό, λέμε, ότι ο προϋπολογισμός έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα. Επίσης έχει αντιδραστικό χαρακτήρα γιατί πέρα από το πώς συντάσσεται, για την έγκρισή του μετράνε μόνο οι θετικές ψήφοι. Ως Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε ότι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών που έχουν να κάνουν με την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, τον αθλητισμό/πολιτισμό θα κριθούν από την λαϊκή διεκδίκηση όχι μόνο απέναντι στον προϋπολογισμό, αλλά κυρίως απέναντι στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής.

Αναβαθμίστηκε το κοινωνικό φαρμακείο

e-mail: info@ nsonline.gr www. nsonline.gr

ΕΚΔΟ ΤΡΙΑ - Δ/ΝΤΡΙΑ AΛΕ ΞΙΑ ΗΛΙΑ ΔΟΥ

ΙΔΙΟ ΚΤΗ ΣΙΑ ΕΚΔΟ ΤΙ ΚΟΣ - ΕΚΠΑΙ ΔΕΥ ΤΙ ΚΟΣ ΟΡΓΑ ΝΙ ΣΜΟΣ “ΑΡΙ ΣΤΟ ΤΕ ΛΗΣ Ι.Κ.Ε.”

Ο Δήμος Νέας Σμύρνης, στο πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής, λειτουργεί από το 2013 Κοινωνικό Φαρμακείο, με την επιστημονική επίβλεψη φαρμακοποιού, το οποίο, σε συνδυασμό με τα Δημοτικά Ιατρεία, προσφέρει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε άπορους, ανασφάλιστους και χαμηλού εισοδήματος συμπολίτες μας. Σήμερα στο Κοινωνικό Φαρμακείο εξυπηρετούνται πάνω από 500 οικογένειες. Το φαρμακευτικό υλικό προέρχεται κυρίως από την ετήσια παραγγελία φαρμάκων του Δήμου, από δωρεές πολιτών και από χορηγίες φαρμακοβιομηχανιών. Επιπλέον, το φαρμακευτικό πλεόνασμα προωθείται, πριν λήξει, ως δωρεά σε Κοινωφελή Ιδρύματα όπως το Άσυλο Ανιάτων, το Ιωσηφόγλειο, Σωφρονιστικά Ιδρύματα κ. ά.

Η λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου έχει αναβαθμιστεί ποιοτικά αλλά και οπτικά με την προσθήκη νέων επίπλων και εξοπλισμού κατόπιν δωρεάς της συνταξιούχου Νεοσμυρνιώτισας φαρμακοποιού κας Αγγελικής Κρικέτου. Έτσι, το φαρμακευτικό υλικό έχει αφενός οργανωθεί πιο αποτελεσματικά με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού και αφετέρου βελτιώθηκε η αισθητική και η λειτουργικότητα του χώρου. Το Κοινωνικό Φαρμακείο στεγάζεται στον ισόγειο χώρο επί της οδού Αρτάκης 76-78, 171 24, Νέα Σμύρνη. Τηλ. επικοινωνίας: 213 2025941 - 213 2025942


Τ ΡΑΜ : Ε ΠΟΜΕΝη Σ ΤΑΣη «Π ΕΙΡΑΙΑΣ » Μετά από 17 ολόκληρα χρόνια, το… ολυμπιακό μέσο μεταφοράς του τραμ «πιάνει» επιτέλους Πειραιά, ξεκινώντας την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου τα πρώτα εμπορικά δρομολόγια προς και από το μεγάλο λιμάνι!

Με τη λειτουργία των δύο νέων γραμμών, όπως εκτιμά η διοίκηση της εταιρείας Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ), θα υπάρχουν σταθερές χρονοαποστάσεις σε ολόκληρο το δίκτυο τραμ. Ειδικότερα, η συχνότητα διέλευσης των συρμών του τραμ από τις στάσεις και στις δύο γραμμές του, στο διάστημα από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα τις καθημερινές θα είναι ανά εννέα λεπτά και το Σαββατοκύριακο ανά 12 λεπτά.

Τα δρομολόγια προς τον Πειραιά εκτός σοβαρού απροόπτου θα εγκαινιαστούν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη - φέρνουν αλλαγές συνολικά στη λειτουργία του δικτύου του τραμ, τροποποιώντας τις υφιστάμενες γραμμές από το Σύνταγμα προς τη Βούλα και το ΣΕΦ. Συγκεκριμένα, οι τρεις γραμμές του τραμ (3, 4 και 5) θα γίνουν δύο, αλλάζοντας τον τρόπο και τις συνήθειες μετακίνησης των επιβατών. Ειδικότερα, καθιερώνονται πλέον δύο γραμμές τραμ: Η Γραμμή 6 «Πικροδάφνη - Σύνταγμα» και η Γραμμή 7 «Ασκληπιείο Βούλας - Ακτή Ποσειδώνος (Πειραιά)». Οι επιβάτες από τη Βούλα, τη Γλυφάδα, τον Πειραιά, την Καλλιθέα και γενικότερα από όλες τις στάσεις που βρίσκονται κατά μήκος της παραλιακής ζώνης, προκειμένου να φτάνουν στο Σύνταγμα, θα πρέπει υποχρεωτικά να αλλάζουν συρμό στην «Πικροδάφνη». Η στάση «Πικροδάφνη», που βρίσκεται επί της λεωφόρου Ποσειδώνος, μεταξύ των στάσεων «Εδέμ» και «Μαρίνα Αλίμου», θα είναι πλέον ο σταθμός ανταπόκρισης και των δύο γραμμών του τραμ.

Χρειάστηκαν… 17 χρόνια

Οι 11 στάσεις

Υπενθυμίζεται ότι το τραμ επανήλθε στην πρωτεύουσα ως ολυμπιακό έργο το 2004. Η κατασκευή ολόκληρου του έργου από το Σύνταγμα προς τη Γλυφάδα και το ΣΕΦ ολοκληρώθηκε μέσα σε διάστημα μόλις 18 μηνών!

Η λειτουργία της νέας κυκλικής γραμμής του τραμ προς τον Πειραιά αρχικά περιλαμβάνει τις εξής 11 νέες στάσεις: «Γήπεδο Καραϊσκάκη», «Μικράς Ασίας», «Λαμπράκη», «Ευαγγελίστρια», «Πλατεία Δεληγιάννη», «Δημαρχείο», «Αγία Τριάδα», «Πλατεία Ιπποδαμείας», «34ου Συντ. Πεζικού», «Ανδρούτσου» και «Ομηρίδου Σκυλίτση».

Αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες ολοκληρώθηκε η επέκταση προς τη Βούλα, ενώ αντίθετα η επέκταση προς τον Πειραιά καθυστέρησε (για διάφορους λόγους) 17 ολόκληρα χρόνια!

Σύντομα, αναμένεται να παραδοθεί και η 12η στάση στην πλατεία Καραϊσκάκη, με την επωνυμία «Ακτή Ποσειδώνος», που θα αποτελέσει τον νέο τερματικό σταθμό της Γραμμής 7 «Ασκληπιείο Βούλας - Ακτή Ποσειδώνος».

Επίσης, η διάρκεια των διαδρομών διαμορφώνεται: Στα 33 λεπτά για τη Γραμμή «Σύνταγμα - Πικροδάφνη», στα 35 λεπτά για τη Γραμμή «Πικροδάφνη Σύνταγμα», στα 57 λεπτά για τη Γραμμή «Ασκληπιείο Βούλας - Αγία Τριάδα» και στα 51 λεπτά για τη Γραμμή «Αγία Τριάδα - Ασκληπιείο Βούλας». Παράλληλα, ο στόλος του τραμ ενισχύεται με 25 νέους σύγχρονους συρμούς, αναβαθμίζοντας περαιτέρω το παρεχόμενο μεταφορικό έργο στο δίκτυό του. Από πλευράς τεχνολογίας, οι νέοι συρμοί διαθέτουν ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στις μεταφορές αυτού του είδους, παρέχοντας ασφαλείς και άνετες μετακινήσεις, υψηλές επιδόσεις, εργονομικά καθίσματα επιβατών και χώρους για καροτσάκια και αναπηρικά αμαξίδια.


4

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021

Εκλογές ΚΙΝΑΛ στη Νέα Σμύρνη Την πρώτη Κυριακή πρώτος αναδείχθηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος στη Νέα Σμύρνη: Ανδρέας Λοβέρδος (539) Γιώργος Παπανδρέου (306) Νίκος Ανδρουλάκης (381) Παύλος Γερουλάνος (75) Παύλος Χρηστίδης (44) Χάρης Καστανίδης (23) Τη δεύτερη Κυριακή σαφής ήταν η νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη με 773 ψήφους, έναντι 404 ψήφων που έλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ιστορικό τετράδιο Ο Δήμος Ν. Σμύρνης τιμώντας την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, προχώρησε στην έκδοση ιστορικού μαθητικού τετραδίου με τα λάβαρα της Επανάστασης και το ιστορικό της Μάχης του Αναλάτου που συνδέεται γεωγραφικά με τα όρια του σημερινού δήμου μας. Το αναμνηστικό αυτό τετράδιο μοιράστηκε στα παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης μας, με στόχο την επικαιροποίηση των ιδανικών και των αξιών ενός από τα σημαντικότερα γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας κατά τον 19ο αιώνα.

Aπόπειρα αρπαγής μαθητή Νέα μεταφύτευση υπεραιωνόβιας ελιάς Mεταφυτεύτηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης μας μια υπεραιωνόβια (άνω των 500 ετών) ελιά, η οποία μεταφέρθηκε στην πόλη μας από την από το Αίγιο σε συνεργασία με την ΕΡΓΟΣΕΕ. Ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου Πέτρος Κουκάς και η γεωπονική υπηρεσία έχουν δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία για τη μεταφύτευση ελιών που ο ΕΡΓΟΣΕΕ αφαιρεί από περιοχές στις οποίες εκτελεί μεγάλα έργα, προκειμένου τα "ιερά" δέντρα να συνεχίσουν τη ζωή τους. Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι ο Αντιδήμαρχος προσκαλεί συνεχώς τους Νεοσμυρνιούς κατασκευαστές, τα δέντρα που αφαιρούν (όσα πρέπει απαραιτήτως να ξεριζωθούν) να τα μεταφυτεύουν σε άλλα σημεία της πόλης μας σε συνεργασία με την υπηρεσία πρασίνου.

Μπασκετικό ΚΑΦΑΟ Φάνης Χριστοδούλου Μπόμπαν Γιάνκοβιτς Οι δυο μεγάλοι μπασκετμπολίστες του Πανιωνίου σε δημιουργία του ΦΑΝΗ ΓΟΥΛΗ έξω από την ταβέρνα του Βαλέσα στην πλατεία Άνοιξης.

Aπόπειρα αρπαγής μαθητή κατήγγειλε ο Σύλλογος Γονέων Ν. Σμύρνης: «Σήμερα στο σχόλασμα, έγινε απόπειρα αρπαγής μαθητή της ΣΤ’ τάξης , στη συμβολή των οδών Μάκρης και Ταταούλων. Άνδρας που επέβαινε σε λευκό βαν έπιασε τον μαθητή από το μπουφάν. Το αγόρι ψύχραιμο αντέδρασε και έφυγε τρέχοντας προς το σπίτι του. Η οικογένεια έχει ήδη ενημερώσει την αστυνομία για το συμβάν όπως κι εμείς έχουμε ενημερώσει τη διεύθυνση του σχολείου. Συνιστούμε ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ στα παιδά που φεύγουν μόνα τους από το σχολείο!! Να κινούνται με παρεούλες και από κεντρικούς δρόμους όταν υπάρχει αυτή η επιλογή. Ας είμαστε όλοι υποψιασμένοι!!»

Ο Ν. Στεργίου στο δ.Σ. της ΕΣΚΑΝΑ Ο συμπολίτης μας Νίκος Στεργίου, μέλος του Δ.Σ του Μίλωνα, επανεξελέγη από τους εκπροσώπους των Σωματείων της Ένωσης, μέλος της Διοίκησης της ΕΣΚΑΝΑ (Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Νότιας Αθήνας).

Προμήθεια εξοπλισμού ανακύκλωσης Η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) διοργάνωσαν ειδική εκδήλωση, τη Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου, στις 11 π.μ στο Ζάππειο Μέγαρο (αίθουσα 11-12). Στην εκδήλωση υπογάφηκαν οι Προγραμματικές Συμβάσεις για την προμήθεια εξοπλισμού ανακύκλωσης στους Δήμους της Αττικής και παρουσιάστηκαν οι βασικοί στόχοι της Περιφέρειας Αττικής για την ανακύκλωση, στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου σχεδίου που υλοποιεί, το οποίο στηρίζεται στις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Κυκλικής Οικονομίας. Ο Δήμαρχος Σταύρος Τζουλάκης, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας & Ανακύκλωσης Γιώργος Κρικρής και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης Νίκος Χιωτάκης ήταν εκεί.


Χριστούγεννα στη Νέα Σμύρνη σχολεία και Νηπιαγωγεία προετοιμάζουν χριστουγεννιάτικα στολίδια από ανακυκλώσιμα υλικά και στολίζουν επιλεγμένες πλατείες μας. Η δράση μας έλαβε χώρα στην πλατεία Ειρήνης στις 17/12 και τη Δευτέρα 20/12 στην πλατεία Ζαρίφη και πλατεία Σταδίου. Συμμετείχαν τα 3ο-13ο, 7ο & 12ο Δημοτικά σχολεία της πόλης μας και το 1ο, 4ο, 7ο, 8ο, 9ο & 10ο Νηπιαγωγεία μας, καθώς και το 1ο, 2ο & 3ο ΚΔΑΠ του Δήμου μας.

Φωτισμός Χριστουγεννιάτικου δέντρου

«Γράμματα από τον 'Αγιο Βασίλη»

Σε μία ζεστή και πολύ όμορφη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου ο φωτισμός του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Κεντρική Πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Το skrow theater και η ομάδα Χορού και Θεάτρου MoveInContact παρουσίασαν στα παιδιά του 13ου Δημοτικού Σχολείου την παιδική παράσταση «Γράμματα από τον Άι Βασίλη» του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από τραγούδια της Δημοτικής Χορωδίας «Ιωνικές Φωνές» και της Παιδικής Χορωδίας. Με το άναμμα του δέντρου, βεγγαλικά χρωμάτισαν όμορφα τον ουρανό πάνω από την Πλατεία, ενώ οι παρευρισκόμενοι κεράστηκαν ζεστή σοκολάτα. Ο φωτισμός του δέντρου σηματοδότησε και την έναρξη των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων.

Μια εκπαιδευτική παράσταση που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, νηπιαγωγείου και δημοτικού. Περιγράφει τις περιπέτειες του Άγιου Βασίλη κατά τη διάρκεια της παράδοσης των δώρων. Την παράσταση ακολούθησε θεατρικό παιχνίδι, με θέμα το έργο που παρακολούθησαν τα παιδιά.

Παρουσιάστηκε το βιβλίο “Τουραντότ” της Τζίνας Φωτεινοπούλου πλαισιωμένο με μουσικά δρώμενα, ενώ την Κυριακή 19/12, στο Γαλαξία πάλι, ήρθε ο Ρούντολφ. Ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους συνοδεία χριστουγεννιάτικων ύμνων από την Μικτή Δημοτική Χορωδία και μία μικρή ορχήστρα δωματίου. Τραγούδησαν η Άννα Φιλιππάκη και ο Νίκος Καραγκιαούρης. Στην αφήγηση η ηθοποιός Τζένη Κάρνου. Διεύθυνση ορχήστρας: Θεόδωρος Λεμπέσης.

Εικαστική Ανακύκλωση Η Εικαστική Ανακύκλωση είναι μια Δράση του Τμήματος Παιδείας του Δήμου Νέας Σμύρνης που υλοποιείται για δεύτερη χρονιά στην πόλη μας. Δημοτικά

Αφήνουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα γιορτάζοντας τα Χριστούγεννα με εναλλακτικούς στολισμούς των δέντρων των πάρκων μας. Δράσεις για τα παιδιά μας με γιορτινή διάθεση, τραγούδι, δημιουργική απασχόληση και περιβαλλοντική εκπαίδευση αποτέλεσαν μια ολοκληρωμένη παρέμβαση του Δήμου μας για την Α’βάθμια Εκπαίδευση στη Νέα Σμύρνη. Η ανταμοιβή των παρεμβάσεων του Δήμου, των εκπαιδευτικών και των γονιών ήταν τα εκατοντάδες χαρούμενα προσωπάκια που δίνουν ελπίδα για το μέλλον μας. Ας ελπίσουμε η επόμενη χρονιά να μας δώσει την ευκαιρία να αγκαλιάσουμε πάλι τα αγαπημένα μας πρόσωπα ελεύθερα, χωρίς μάσκες και αποστάσεις.

Η παράσταση ήταν μια προσφορά του Τμήματος Παιδείας στους μαθητές Νηπιαγωγείων και Δημοτικών της πόλης μας.

Προπαραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς Προπαραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς στον πιο εμπορικό δρόμο της Νέας Σμύρνης, την Ομήρου, Άγιοι Βασίληδες, ξωτικά, face painters, μουσικοί και η δημοτική χορωδία «Ιωνικές Φωνές» θα δώσουν λάμψη, χρώμα και ρυθμό στις χριστουγεννιάτικες αγορές μας. Την ίδια ώρα πλούσιοι μπουφέδες θα γεμίσουν ευωδιές την ήδη γιορτινή ατμόσφαιρα.


6

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021

ΣΜΥΡΝη ΜΟΥ ΑΓΑΠηΜΕΝη

ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΑΥΛΕΣ Ο Δήμος Νέας Σμύρνης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Δράσεις Παιδείας», ενεργοποιεί τη Δράση «Ανοιχτές Αυλές». Βάζουμε φραγμούς στην κοινωνική απομόνωση της πανδημίας. Εφαρμόζοντας τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας του ΕΟΔΥ, «ανοίγουμε» πιλοτικά τις αυλές των σχολείων μας στα παιδιά. Αξιοποιούμε τους μόνους ελεύθερους χώρους στις γειτονιές μας με δομημένες δράσεις δημιουργικής απασχόλησης, ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης για τους μαθητές των σχολείων μας. Βάζουμε ως προτεραιότητα την άμβλυνση των ανισοτήτων στα παιδιά που έχουν δικαίωμα στην ελεύθερη γνώση, στο παιχνίδι, στη χαρά, στην ομαλή σωματική και πνευματική εξέλιξη. Η δράση θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε (2) δυο σχολικά συγκροτήματα της πόλης μας, με δραστηριότητες όπως εικαστικά, θεατρικό εργαστήρι, αθλοπαιδιές, ρομποτική, χορός κλπ. Ο ελεύθερος χρόνος των παιδιών γίνεται δημιουργικός. Οι αυλές των σχολείων μετατρέπονται σε «κυψέλες» χαράς, ψυχαγωγίας, δημιουργίας, εκπαίδευσης.

Στο Μέγαρο Μουσικής πραγματοποιήθηκε η επίσημη πρεμιέρα της πολυαναμενόμενης ταινίας «Σμύρνη μου αγαπημένη», σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη και σενάριο Μιμής Ντενίση, που βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο, μια υπερπαραγωγή υψηλών προδιαγραφών με διεθνές καστ. Ηθοποιοί, συντελεστές αλλά και πολλοί εκπρόσωποι του πολιτικού και του επιχειρηματικού κόσμου, της Εκκλησίας, των γραμμάτων και των τεχνών βρέθηκαν εκεί. Στις πρώτες θέσεις ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Νίκος Σηφουνάκης, η Άντζελα Γκερέκου κ.ά. Η ταινία γεννήθηκε με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Οι δημιουργοί της δηλώνουν πως δεν επιθυμούν να αναμοχλεύσουν τα πάθη του παρελθόντος, αλλά μέσω αυτής να μιλήσουν για το μεγαλύτερο σύγχρονο πρόβλημα, το προσφυγικό. Η «Σμύρνη μου αγαπημένη» μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη με πειστικότητα την ατμόσφαιρα της εποχής με εντυπωσιακά σκηνικά, κοστούμια και σύγχρονα ψηφιακά εφέ. Τα γυρίσματα έγιναν στη Λέσβο, στη Χίο, στον Πειραιά, στο Φάληρο και στην Αθήνα. Η ταινία κυκλοφορεί από την Tanweer και θα κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους στις 23/12.

1ο Συνέδριο Civinet

Δηλώστε συμμετοχή στα σχολεία σας: 3°-13° Δημοτικό Σχολείο - Αρτάκης και Αιγαίου & 2° Δημοτικό Σχολείο - Βοσπόρου 78.

«Η Ελληνική Κοινωνία απέναντι στην πρόκληση της βιώσιμης κινητικότητας με ορίζοντα το 2030» ήταν το θέμα του 1ου Συνεδρίου που διοργάνωσε το Δίκτυο Civinet στις 9 & 10 Δεκεμβρίου. Στόχος του ήταν να θέσει στο επίκεντρο της ατζέντας του την ενημέρωση του κοινού και την προώθηση των περιβαλλοντικά φιλικών, κοινωνικά δίκαιων, τεχνολογικά έξυπνων και οικονομικά αποδοτικών τρόπων μετακίνησης διατηρώντας μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Πραγματοποιήθηκε ένας εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς μέσω της ανταλλαγής καινοτόμων ιδεών, διεθνών τάσεων και βέλτιστων πρακτικών από την ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά. Aνάμεσα στους ομιλητές ήταν ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου μας Μιχάλης Χρηστάκης και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης & Δημοτικής Συγκοινωνίας Γιώργος Κρικρής, οι οποίοι παρουσίασαν το δίκτυο πεζοδρόμων και τα δρομολόγια της δημοτικής μας συγκοινωνίας αντίστοιχα.


Νέα Σμύρνη: η πολεοδομική παρακμή ενός υπέροχου δήμου στια της Αττικής διατηρούνται επί δεκαετίες οι όροι δόμησης στα ακίνητα, χωρίς τη βαρβαρότητα της αντιπαροχής;

γειες ή διώροφες μονοκατοικίες και αφανίζουν τον δενδροφυτεμένο περίγυρο με τους άλλοτε πολύχρωμους κήπους.

Με την καταστροφική μανία των Ταλιμπάν κατεδαφίζουν οι εργολαβικές μπουλντόζες 2-3 υπέροχες μονοκατοικίες, κάθε εβδομάδα!

Όσοι είχαν σαγηνευτεί από τη Νέα Σμύρνη των δεκαετιών ’50, ’60, ’70 και εν μέρει του ’80, αντικρίζουν σήμερα με πένθιμες πλερέζες το κατάντημα αυτού του άλλοτε πολεοδομικού ρυμοτομικού και αρχιτεκτονικού κοσμήματος, των ευπατριδών προσφύγων, της αρχόντισσας του ανατολικού Αιγαίου, της μικρασιατικής Σμύρνης, που έλαμψε ως κέντρο της ιωνικής πολιτισμικής παράδοσης. Ο υπέροχος Δήμος της Νέας Σμύρνης επάξιος απόγονος της μικρασιατικής Σμύρνης ήταν το καμάρι του λεκανοπεδίου της ελληνικής πρωτεύουσας, ήδη από τα χρόνια της δεκαετίας του 1930. Ένας δήμος, ή ορθότερα μια υποδειγματική αστική ζώνη, με άρωμα κοσμοπολιτισμού και κανένα ίχνος νεοπλουτικής αγένειας. Η ερμηνεία αυτού του περισπούδαστου φαινομένου προκύπτει από τους ίδιους τους Σμυρναίους της Μικρασίας που μετέφεραν, ως εκπατρισμένοι της Ιωνίας, από τους αφιονισμένους για καταστροφή και ληστείες, Οθωμανούς Τσέτες, τον πολιτισμό τους, στα νότια του αττικού λεκανοπεδίου, με την υπέροχη θέα και την αύρα του Σαρωνικού. Ατυχώς, ατυχέστατα, αυτό το όραμα από την μεταμόσχευση της ίδιας της ψυχής του ιωνικού πολιτισμού στην κεντρική αορτή του κλασσικού ελληνισμού, στην Αττική, είχε την ημερομηνία λήξης του. Σχεδόν ισοπεδώθηκε από τον αδυσώπητο οδοστρωτήρα του ’80, με την καλπάζουσα άναρχη δόμηση με το καθεστώς της αντιπαροχής. Οι τρεις κατοπινές μνημονιακές παρενθέσεις, με το στραγγάλισμα της χρηματικής ρευστότητας στην οικονομία μας, ανέστειλαν την άναρχη ανοικοδόμηση, για να επανακάμψει εκδικητικά αυτή η εισπρακτική βουλιμία του εργολαβικού κεφαλαίου το 2019, με την εισβολή της μπουλντόζας και της μπετονιέρας. Σήμερα λοιπόν, με ρυθμό 2-3 κατεδαφίσεις την εβδομάδα, οι σιδερένιοι τυραννόσαυροι και δεινόσαυροι δηλαδή οι μπουλντόζες ή εκσκαφείς ισοπεδώνουν εν ριπή οφθαλμού πανέμορφες ισό-

Σα να μην έφθαναν οι θηριώδεις 7 όροφοι οι εργολάβοι προσθέτουν, αντί για ελαφρά ξύλινη πέργολα στην ταράτσα του τελευταίου ορόφου, ένα με μπετόν αρμέ σκελετό, προφανώς έτοιμον για την ανοικοδόμηση ενός όγδοου ορόφου, με πιθανόν αναμενόμενη πολεοδομική απόφαση για όγδοο όροφο… Πριν από την ανέγερση της θηριώδους πολυκατοικίας με την …πέργολα οι Νεοσμυρνιώτες αντίκριζαν το μισό Σαρωνικό Κόλπο. Στη θέση αυτών των ερειπίων, που μας θυμίζουν την καταστροφή της αρχαίας Παλμύρας από τους Ταλιμπάν και τον ISIS και με τον ταχύτατο ρυθμό «ένας

l Γιατί οι διαφορές ανάμεσα στους κεντρικούς δήμους της Αττικής και στους προαστιακούς δήμους έχουν χωρίσει το κέντρο με την περιφέρεια, σε δήμους πατρικίων και πληβείων; Σα να μην έφθαναν οι θηριώδεις 7 όροφοι οι εργολάβοι προσθέτουν, αντί για ελαφρά ξύλινη πέργολα στην ταράτσα του τελευταίου ορόφου, ένα με μπετόν αρμέ σκελετό, προφανώς έτοιμον για την ανοικοδόμηση ενός όγδοου ορόφου, με πιθανόν αναμενόμενη πολεοδομική απόφαση για όγδοο όροφο…Πριν από την ανέγερση της θηριώδους πολυκατοικίας με την …πέργολα οι Νεοσμυρνιώτες αντίκριζαν το μισό Σαρωνικό Κόλπο.

Η πορεία της Νέας Σμύρνης προς την πολεοδομική-οικιστική εκτροπή, ξεκινάει περίπου στα τέλη του ’60 και στις αρχές του ’70. Τότε, το μέγιστο ύψος των πολυκατοικιών δεν περνούσε τους τρεις ορόφους. όροφος κάθε μέρα», το περίπου ένα έως ενάμισι κατεδαφισμένο στρέμμα μετατρέπεται σε επταόροφη πολυκατοικία, με μετά βίας λίγα τετραγωνικά μέτρα ακάλυπτο χώρο. Δηλαδή, αναλογία πράσινου ανά κάτοικο μιας πολυκατοικίας, μια ζαρντινιέρα 30x80 cm. Πένθιμο οικιστικό εμβατήριο Αυτό το οδοιπορικό στη Νέα Σμύρνη, που μας μεταφέρει στην marche funèbre, στη νεκρική πομπή ή και πένθιμο εμβατήριο, των πάλαι ποτέ υποδειγματικών πόλεων, που αργοπεθαίνουν, αυτή λοιπόν η αναδρομική, αλλά και τωρινή περιήγηση κρίνεται απαραίτητη για την απομυθοποίηση του απατηλού «θαύματος» της Ελλάδας της αντιπαροχής. Αναφορικά με τη Νέα Σμύρνη, η πορεία της, προς την πολεοδομική-οικιστική εκτροπή, ξεκινάει περίπου στα τέλη του ’60 και στις αρχές του ’70. Τότε, το μέγιστο ύψος των πολυκατοικιών δεν περνούσε τους τρεις ορόφους. Αν λοιπόν θεωρήσουμε ως εκκίνηση του καλπάζοντος ρυθμού της καθ’ ύψος επέκτασης των αστικών κέντρων, το 1975, τότε στο μεσοδιάστημα των 46 χρόνων που μεσολάβησε έως σήμερα, οι πολυκατοικίες του 1975 αύξησαν το ύψος τους κατά 4 ορόφους! Την ευθύνη για την πολεοδομική αυτή εκτροπή φέρουν οι κατά τόπους αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες πολεοδομίας που προωθούσαν προεδρικά διατάγματα για την αύξηση των ορόφων απολύτως εναρμονισμένα με τη λυσσαλέα εργολαβική βουλιμία, αλλά και την αδικαιολόγητη πολλές φορές ανοχή αυτής

της αισχροκερδούς βουλιμίας από τις κατά τόπους δημοτικές αρχές. Το περίεργο σε όλο αυτό το θέατρο της ατιμώρητης, από το ίδιο το κράτος, μετατροπής ορισμένων δήμων σε πολεοδομική φάκα, δηλαδή παγίδα των αιχμαλωτισμένων στα δημοτικά τείχη, όλη αυτή η εξαπάτηση της κοινής γνώμης γίνεται με το δημοκοπικό επιχείρημα κάποιων ψευδοαριστερών δημοτικών συμβουλίων: «Μόνον έτσι θα εξασφαλιστεί η ‘λαϊκή στέγη’, ή «μόνον έτσι θ’ ανασάνουν τα 50 περίπου επαγγέλματα, που συνδέονται με την οικοδομή»! Εδώ έρχεται και «πέφτει γάντι» σ’ αυτά τα «επιχειρήματα» η απάντηση: 1) Ο χαρακτηρισμός μιας στέγης, ως «λαϊκής», αφορά μόνον τις λεγόμενες λαϊκές ή εργατικές κατοικίες, που ανεγείρονται εξ ολοκλήρου με δαπάνες του κράτους και παραχωρούνται δωρεάν στους άστεγους της κατηγορίας αυτής και μάλιστα με κλήρωση, για το αδιάβλητο της διαδικασίας μεταβίβασης, 2) Τα περίπου 50 επαγγέλματα που συνδέονται με τις εργολαβικές επιχειρήσεις είναι όντως υπαρκτά και ευνοούνται από την καλπάζουσα ανοικοδόμηση. Όμως οι ανοικοδομήσεις με το σύστημα της αντιπαροχής, όταν παραβιάζουν τους κανόνες της οικολογικής ισορροπίας οδηγούν σε φιγουρατζίδικες τερατοπόλεις που αλλοιώνουν το κλίμα και προκαλούν καταστάσεις ασφυξίας. Και κλείνει το σημερινό μου κείμενο με τα εξής ερωτήματα και απορίες: l

Γιατί στα βόρεια και τα νότια προά-

Γιατί ο Δήμος Νέας Σμύρνης δεν κατόρθωσε να σταματήσει τη μετατροπή του - με ευθύνη βέβαια της τοπικής πολεοδομικής αρχής - από υποδειγματική αστική κηπούπολη, σε πυκνοδομημένη με επταόροφα κτίρια τσιμέντινη φαβέλα;

l

Διατύπωσε ποτέ ο ίδιος Δήμος το παραμικρό παράπονο για τα απροσπέλαστα τείχη που πνίγουν τον αττικό ορίζοντα από τα επταόροφα lux τερατουργήματα; Γιατί τα ίδια αυτά τείχη απέκλεισαν τη Νέα Σμύρνη από την υπέροχη θέα και τη ζωοδότειρα αύρα του Σαρωνικού; Γιατί έχουν σβήσει με αυτή τη δόμηση οι κορυφογραμμές της Ακρόπολης, του Λυκαβηττού, της Πεντέλης, ακόμα και της Πάρνηθας; Γιατί τέτοια διοικητική παχυδερμία; l Γιατί οι εργολάβοι των θηριωδών πολυκατοικιών δεν ενδημούν στα ίδια τα δημιουργήματά τους και ζουν στα βόρεια ημιορεινά και τα νότια παραθαλάσσια προάστια και μάλιστα με πισίνες - γιατί όχι και ελικοδρόμια; l Επομένως, μιλάμε ή όχι για πολιτικό σύστημα με καθαρώς ταξικές προδιαγραφές και διακρίσεις;

Απ’ ό,τι αντιλαμβάνονται οι αναγνώστες αυτού του κειμένου το σημερινό θέμα δεν έχει τελειωμό. Γι’ αυτό θα επανέλθω σύντομα πάνω στο ίδιο θέμα. Αναδημοσίευση: in.gr | Πέτρος Μακρής

Εδώ ταιριάζουν οι συγκλονιστικοί στίχοι από «τα τείχη» του Κωνσταντίνου Καβάφη: «Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην και αιδώ μεγάλα κ’ υψηλά τριγύρω μου έκτισαν τείχη Και κάθομαι και απελπίζομαι τώρα εδώ Άλλο δεν σκέπτομαι: τον νουν μου τρώγει αυτή η τύχη διότι πράγματα πολλά έξω να κάμω είχον Α, όταν έκτιζαν τα τείχη να μην προσέξω Αλλά δεν άκουσα ποτέ κρότον κτιστών ή ήχον Ανεπαισθήτως μ’ έκλεισαν από τον κόσμον έξω». Τάδε έγραφεν Καβάφης εν έτει 1896!


8

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021

ΟΙ δηΜΟΙ ΖηΤΟΥΝ ΤΑ Να περιέλθουν στους δήμους όλα τα ορφανά ακίνητα του Κτηματολογίου, αλλά κι εκείνα που είναι μπλεγμένα, ξεχασμένα, έχουν χαθεί οι κληρονόμοι και δυστυχώς αν δεν δηλωθούν στο Κτηματολόγιο θα περιέλθουν γενικώς στο δημόσιο, ζήτησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου, σε διαδικτυακή εκδήλωση. Τόνισε επίσης ότι οι δήμοι θα αξιοποιήσουν αυτά τα ακίνητα, ενώ οι φορείς του δημοσίου που έχουν ήδη στην κατοχή τους μερικές δεκάδες χιλιάδες ακίνητα, απλά θα αποκτήσουν μερικά ακόμη. «Όλα αυτά τα ακίνητα θα χαθούν ή θα ξεχαστούν ή θα είναι απλά μια ακόμη εγγραφή σε μια βάση δεδομένων ξεχασμένων ή αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα. Οι δήμοι είναι δεδομένο ότι θα βρουν τι να τα κάνουν, θα βρουν τους πόρους και τα προγράμματα να τα αξιοποιήσουν, θα βρουν

ΑΝθΡΩΠΙΑ

«ΟΡΦΑΝΑ»

ΣΠΙΤΙΑ

τους πόρους να τα φτιάξουν», είπε συγκεκριμένα. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, έκανε απίσης λόγο για τη δημι-ουργία μιας νέας γενιάς επισφαλώς στεγασμένων ή εν δυνάμει αστέγων, που λόγω της οικονομικής κρίσης, του αυξημένου κόστους ζωής ή του αυξημένου ενεργειακού κόστους, συναντώνται τακτικότερα πλέον στα συσσίτια και τις κοινωνικές δομές των Δήμων και πρότεινε τα ακίνητα των Δήμων να απαντήσουν στην εκτεταμένη αυτή ανάγκη για κοινωνική στέγαση. Ο αντιπρόεδρος ΜΑΘ ΑΕ/ΑΟΤΑ, Σίμος Δανιηλίδης, σημείωσε ότι μια εθνική πολιτική για την προσιτή και κοινωνική κατοικία οφείλει να ξεκινήσει από τη διάγνωση αναγκών σε τοπικό επίπεδο και την αντίστοιχη διαμόρφωση προτάσεων.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΤηΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΚηΣ

Με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αντιπροσωπεία του Συλλόγου Αποφοίτων της Προτύπου Ευαγγελικής Σχολής Νέας Σμύρνης, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Τσάτσο Αναστάσιο και τον Αντιπρόεδρο Μοϊάνο Δημήτρη, επισκέφτηκε την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Νέας Σμύρνης και προσέφερε μεγάλη ποσότητα ειδών πρώτης ανάγκης και αγαθών για τους ωφελουμένους των Κοινωνικών Δομών. Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Αλληλεγγύης Γιατζίδης Παναγιώτης, αφού τους ευχαρίστησε, τους διαβεβαίωσε ότι τα προσφερόμενα είδη θα διατεθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, επισημαίνοντας ότι η προσφορά τους αυτή αποτελεί ένδειξη ευαισθησίας, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας, τις Άγιες αυτές ημέρες. Η πράξη τους είναι αξιέπαινη και παραδειγματική και μακάρι να την μιμηθούν και άλλοι συλλογικοί φορείς.

Νέο δ.Σ. Συλλόγου Υπαλλήλων δήμου Νέας Σμύρνης Στις 10/12/2021 συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμου Νέας Σμύρνης ως εξής: Πρόεδρος: Παπουτσής Μιλτιάδης Αντιπρόεδρος: Κοντογούρη Ειρήνη-Ευγενία Γραμματέας: Βαρελά Αικατερίνη

Ταμίας: Ιωακειμίδης Γεώργιος Υπεύθυνος Δημ. Σχέσεων: Αλίμπαλης Κων/νος Μέλη: Ζυγάς Θεόφιλος, Αρκουδάκης Χρήστος

ΣΤΟ

Χ ΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Ι δΡΥΜΑ Ε ΥΓΕΝΙδΟΥ

Παραστάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και εκθέματα πασπαλισμένα με χριστουγεννιάτικη αστρόσκονη, μας περιμένουν για να ζήσουμε Χριστούγεννα από άλλο πλανήτη! Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο Ηλικίες: 5+ t Ο μικρούλης «Κρούμκα» με μία νέα τρυφερή χειμωνιάτικη ιστορία κινουμένων σχεδίων με άρωμα Χριστουγέννων t «Ο μυστηριώδης κύριος Τιλτ», το πανέξυπνο ρομπότ από την μακρινή Αυστραλία t Η πολυβραβευμένη πλανηταριακή παράσταση για παιδιά «Polaris: Το διαστημικό υποβρύχιο και το μυστήριο της Πολικής Νύχτας», που συνδυάζει τη γνώση με εντυπωσιακά γραφικά εφέ t Η αγαπημένη μας «Lucia», που θα μας πει το μυστικό των πεφταστεριών μέσα από μια συναρπαστική ιστορία t Οι «Δεινόσαυροι της Ανταρκτικής», που θα «ζωντανέψουν» για εσάς με τη βοήθεια της τεχνολογίας | Ηλικίες: 6+ Ηλικίες: 10+ t Το «Κέντρο του Κόσμου», την εντυπωσιακή μας προβολή που προσπαθεί να δώσει απάντηση στο ερώτημα: Υπάρχει άραγε κέντρο στο Σύμπαν, και αν ναι, πού θα μπορούσε να βρίσκεται; t Τον «Κόκκινο Πλανήτη», που μοιάζει πιο κρύος από την Αρκτική και πιο άνυδρος από την Σαχάρα και δεν είναι άλλος από τον γειτονικό μας Άρη. t Και φυσικά προτείνουμε τη νέα μας πλανηταριακή παράσταση «Η Ιστορία της Γης», που έχει κάνει ρεκόρ εισιτηρίων. t Tέλος δεν ξεχνάμε ότι από τις 23 Δεκεμβρίου στον τεράστιο ημισφαιρικό θόλο του Πλανηταρίου θα «λάμπει» το «Άστρο των Χριστουγέννων», μία εντυπωσιακή παράσταση για όλη την οικογένεια.

Τα «γιορτινά» του φοράει και το Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας και σας προσκαλεί σε εκπαιδευτικά και άκρως εορταστικά εργαστήρια και πειράματα με φυσική και online παρουσία: Let it Glow | Ηλικίες: 6-12 Ένα εορταστικό εργαστήριο επιστήμης που δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να μελετήσουν τα φαινόμενα φθορισμού και φωσφορισμού με έναν διασκεδαστικό τρόπο και να αναγνωρίσουν την ύπαρξη της επιστήμης στην καθημερινότητά τους! Mathemagic | Ηλικίες: 13+: Η νέα online παράσταση μέσα από την οποία ανακαλύπτετε μαθηματικά τεχνάσματα που… μοιάζουν μαγικά! Οι Αστερισμοί των Χριστουγέννων | Ηλικίες: 6-12 Ελάτε να κατασκευάσουμε έναν προβολέα αστερισμών και να στολίσουμε τις χριστουγεννιάτικες μπάλες μας με αστερισμούς και γαλαξίες! Santabot | Ηλικίες: 6-9 Κατασκεύασε και προγραμμάτισε τον Αϊ-Βασίλη και τον τάρανδό του να μεταφέρει τα δώρα στα χριστουγεννιάτικα δέντρα! Spin art | Ηλικίες: 9-12 Γίνε μηχανικός και ζωγράφος για μία μέρα και δημιούργησε ένα «περιστρεφόμενο» έργο τέχνης! Μικροί Επιστήμονες: Ανακαλύπτω τον ήχο Xmas version | Ηλικίες: 5-9 Ελάτε να παρακολουθήσετε εντυπωσιακά πειράματα που σχετίζονται με τον ήχο και να μας βοηθήσετε να… παίξουμε μια μελωδία! Red & Green Science Ηλικίες: 14+ Κόκκινα και πράσινα πειράματα Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας, εξερευνούν τα δύο αυτά χρώματα, από τον μακρόκοσμο ως τον μικρόκοσμο.


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2021:Ζ ΖΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚη ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών προς τους ευσεβείς Χριστιανούς της Ιεράς Μητροπόλεώς μας «Η Παρθένος σήμερον τον υπερούσιον τίκτει και η γη το σπήλαιον τω απροσίτω προσάγει...» Κοντάκιο των Χριστουγέννων Εν μέσω πανδημίας για δεύτερη χρονιά, αγαπητοί μου αδελφοί, έφθασε και πάλι η μεγάλη εορτή της χριστιανοσύνης, η γέννηση του θεανθρώπου Κυρίου μας. Η πανδημία σπέρνει τον φόβο και εκπέμπει «οσμή θανάτου» (Β’ Κορ. 2,16). Ο φόβος και η αγωνία πολιορκεί νύχτα και μέρα τις ανθρώπινες καρδιές. Παντού, σ᾽ ολόκληρο τον πλανήτη μας. Και ο θάνατος, πικρός και ανελέητος, αρπάζει από κοντά μας αγαπημένα πρόσωπα. Μέσα στις Μ.Ε.Θ. καταλήγουν καθημερινά κάθε ηλικίας άνθρωποι χτυπημένοι από τον φονικό ιό. Μόνοι. Χωρίς να μπορούν να δουν τους δικούς τους έστω και για τελευταία φορά. Να τους αποχαιρετήσουν αναχωρώντας για το μεγάλο ταξίδι. Η γέννηση του Κυρίου μας, από την άλλη, σκορπά χαρά. Εκπέμπει το μήνυμα της λύτρωσης. Ευαγγελίζεται τη σωτηρία του ανθρώπου. Μας χαρίζει ελπίδα. Κι εμείς οι χριστιανοί με ανάμικτα αισθήματα και υπό συνθήκες πρωτόγνωρες συναθροιζόμαστε τη μέρα των Χριστουγέννων στις εκκλησιές μας για να λατρεύσουμε τον ενανθρωπήσαντα Σωτήρα μας και να μετάσχουμε στην κοινωνία του Σώματος και του Αίματός Του.

Για μια ακόμη φορά με έκπληξη και θαυμασμό στεκόμαστε μπροστά στο μυστήριο της θείας Ενανθρωπήσεως και με τη δύναμη που χαρίζει η πίστη προσπαθούμε να προσεγγίσουμε το νόημα της μεγάλης εορτής. *** Με χαρά και συγκίνηση, ψάλλοντας το Κοντάκιο της εορτής, οι χριστιανοί αναφωνούμε: «Η Παρθένος σήμερον τον υπερούσιον τίκτει...». Ο υπερούσιος Θεός, ο μονογενής Υιός και Λόγος του Θεού γίνεται άνθρωπος. Έρχεται στη γη, κοντά μας, και προσλαμβάνει την ανθρώπινη φύση μας. Για να μας λυτρώσει από την αμαρτία και τη φθορά. Για να ανακαινίσει τις υπάρξεις μας. Για να μας χαρίσει το πλήρωμα της αληθινής ζωής. «Εγώ ήλθον ίνα ζωήν έχωσι και περισσόν έχωσι» (Ιω. 10,10). Πώς ήρθε ο Κύριος στον κόσμο; Μέσω της Παρθένου Μαρίας. «Η Παρθένος σήμερον τον υπερούσιον τίκτει...». Η᾽ ταπεινή κόρη της Ναζαρέτ συλλαμβά-νει στα σπλάχνα της τον Κύριο «εκ Πνεύματος Αγίου». Και παραμένοντας Παρθένος Τον γεννά στη Βηθλεέμ. Το θαυμαστό γεγονός υπερβαίνει τη λογική μας. Αναστέλλει τους νόμους της φύσεως. Αποτελεί απερινόητο μυστήριο. Αυτό μας επισημαίνουν οι στίχοι του συναξαρίου της εορτής: «Θεός το τεχθέν, η δε Μήτηρ Παρθένος· Τι μείζον άλλο καινόν είδεν η Κτίσις;» Δηλαδή: «Το βρέφος που γεννήθηκε είναι Θεός· αληθι-

νός Θεός. Και η Μητέρα Του παραμένει Παρθένος. Τι άλλο μεγαλύτερο θαύμα είδαν οι άνθρωποι;» *** Ο Χριστός μας γεννήθηκε σε μια σπηλιά από αυτές που υπήρχαν στα υψίπεδα της Βηθλεέμ, στις οποίες οι βοσκοί οδηγούσαν τα ζώα τους για να περάσουν τη νύχτα. Γιατί; «Διότι ουκ ην αυτοίς τόπος εν τω καταλύματι». Γιατί δεν βρήκαν μέρος στο πανδοχείο (Λουκ. 2,7). Οι άνθρωποι δεν θέλησαν να προσφέρουν κατάλυμα για να φιλοξενηθούν η Παρθένος Μαρία και ο Ιωσήφ. Ωστόσο, η γη προσέφερε κατά τον ιερό υμνογράφο στον απρόσιτο Θεό ένα σπήλαιο. Ο Ιησούς γεννήθηκε σε μια σπηλιά, δίπλα στα ζώα που διανυκτέρευαν εκεί. Και η Παναγία μας Τον σπαργάνωσε και Τον ξάπλωσε σ᾽ ένα παχνί! Βάθος απρόσιτο ταπεινώσεως ο τρόπος που γεννήθηκε ο Κύριός μας. Ο Θεός μας είναι ο Θεός του σπηλαίου· όχι των βασιλικών ανακτόρων και του αυτοκρατορικού μεγαλείου. Το σπήλαιο της Βηθλεέμ είναι και θα παραμένει αιώνια ο μεγάλος δάσκαλος της χριστιανικής ταπεινώσεως. Μόνο μέσα από το μονοπάτι της ταπεινώσεως μπορούμε να συναντήσουμε και να γνωρίσουμε τον Σωτήρα μας Ιησού Χριστό. Στο σπήλαιο της Βηθλεέμ. Ούτε στα μέγαρα και τις επαύλεις του κόσμου τούτου. Ούτε στους φωταγωγημένους δρόμους των μεγαλουπόλε-

ων μας και τις στολισμένες βιτρίνες των καταστημάτων μας. Ούτε στα ολονύχτια ρεβεγιόν και την κραιπάλη των διασκεδάσεών μας. *** Κατά τα φετινά Χριστούγεννα, πατρικά σας παρακαλώ, να θυμηθείτε και να προσευχηθείτε θερμά για όλους εκείνους τους συνανθρώπους μας που χτυπημένοι από τον θανατηφόρο ιό παλεύουν στα νοσοκομεία για να ξεπεράσουν τη μεγάλη δοκιμασία που τους βρήκε και να κρατηθούν στη ζωή. Προσευχηθείτε ακόμη για τους γιατρούς μας και όλο το υγειονομικό προσωπικό που νυχθημερόν αγωνίζονται στο πλευρό των αρρώστων αδελφών μας. Να τους φωτίζει ο Θεός και να τους ενδυναμώνει στην άσκηση των καθηκόντων τους. Αλλά και για όλους εκείνους τους αδελφούς μας που έχασαν τη μάχη και κατέληξαν, ας είναι θερμή η προσευχή μας ο Κύριος να τους αναπαύσει «εν χώρα ζώντων». Από τα βάθη της καρδιάς μου εύχομαι σε όλους σας και τις καλές οικογένειές σας ο Κύριος Ιησούς, που για μας και τη σωτηρία μας έγινε άνθρωπος, να σας ευλογεί και να σας χαρίζει κάθε αγαθό. Ευφρόσυνα κατά Χριστόν Χριστούγεννα! ο Επίσκοπός σας Ο Νέας Σμύρνης ΣΥΜΕΩΝ


10

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021

2 ΟΣ ΠΑΝΕΛΛηΝΙΟΣ Μ ΑθηΤΙΚΟΣ δΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡηΜΑΤΙΚΟΤηΤΑΣ Ν ΕΩΝ

Ο 2ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Επιχειρηματικότητας Νέων με προσανατολισμό στην Αειφόρο Ανάπτυξη διοργανώνεται από τον παγκόσμιο οργανισμό υποστήριξης επιχειρηματικότητας Envolve Entrepreneurship (greece.envolveglobal.org), προσκαλώντας για μια ακόμη χρονιά ομάδες από σχολεία όλης της Ελλάδας να υποβάλουν τις αιτήσεις τους.

O διαγωνισμός έχει λάβει έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ παράλληλα το Envolve διοργανώνει και εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιχειρηματικότητας διάρκειας τεσσάρων ωρών για μαθητές, εγκεκριμένο από το ΥΠΑΙΘ, με τίτλο: «Ανακαλύπτοντας και αναδεικνύοντας τα χαρακτηριστικά του νέου επιχειρηματία». Τα δύο εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν ως στόχο να υποστηρίξουν τη νέα γενιά επιχειρηματιών με υπευθυνότητα, εξοπλίζοντάς τους με τις πρώτες παραστάσεις και εφόδια για τα μελλοντικά τους εγχειρήματα. Στόχος του μαθητικού διαγωνισμού επιχειρηματικότητας είναι να ενεργοποιήσει μαθητές και μαθήτριες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα, θέτοντας την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα στο επίκεν-

τρο της στρατηγικής τους. Οι ομάδες των μαθητών/τριών που θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό, καλούνται να υποβάλουν σε ψηφιακή πλατφόρμα την επιχειρηματική τους ιδέα, το επιχειρηματικό σχέδιο (business plan), την τεκμηρίωση του αειφόρου προσανατολισμού, καθώς και video με παρουσίαση του τελικού προϊόντος/υπηρεσίας. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από τους/τις εκπαιδευτικούς (ως επικεφαλής των ομάδων) μέσω της ιστοσελίδας greece.envolveglobal.org/el/ education/school_contest. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 27 Φεβρουαρίου 2022.

Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, αρμόδιος για τα θέματα νεανικής επιχειρηματικότητας στο Δήμο Νέας Σμύρνης, δήλωσε: «Στηρίζουμε την καλλιέργεια των επιχειρηματικών δεξιοτήτων από μικρή ηλικία. Αυτά τα μαθητικά προγράμματα σκοπό έχουν να δημιουργήσουν τους επιχειρηματίες του αύριο και να τους δώσουν την ευκαιρία να υλοποιήσουν τις ιδέες τους, έχοντας την αειφορία στο επίκεντρο των στόχων τους. Από τα περσινά αποτελέσματα γίνεται εύκολα κατανοητό πως η δημιουργικότητα δεν έχει ηλικία». Ο μαθητικός διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης), της Περιφέρειας Κρήτης, και μερικών Δήμων της Ελλάδας, όπως της Αθήνας και της Νέας Σμύρνης.


Binge-watching: Εθισμός στις τηλεοπτικές σειρές Ο όρος «binge-watch» ήταν υποψήφιος για τη λέξη της χρονιάς 2013 του Oxford English Dictionary. Παρόλο που δεν κέρδισε (το στέμμα πήρε τελικά η λέξη selfie), ανέδειξε την άνοδο μιας δημοφιλούς δραστηριότητας, της παρακολούθησης πολλών επεισοδίων μιας τηλεοπτικής σειράς το ένα πίσω από τ’ άλλο. Σήμερα, εκατομμύρια άνθρωποι «καταναλώνουμε» τακτικά τις αγαπημένες μας σειρές με αυτόν τον τρόπο. Ο πολλαπλασιασμός των υπηρεσιών streaming τα τελευταία χρόνια το έχει κάνει πολύ εύκολο. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια των lockdowns, πολλοί από εμάς πέρασαν περισσότερο χρόνο binge-watching από ό,τι συνήθως.

Μπορεί όμως το binge-watching να γίνει προβληματικό ή εθιστικό; Και αν δεν μπορείτε να ξεκολλήσετε, τι μπορείτε να κάνετε; Το προβληματικό binge-watching δεν ορίζεται από τον αριθμό των επεισοδίων που παρακολουθούμε ή από έναν συγκεκριμένο αριθμό ωρών που περνάμε μπροστά από την οθόνη της

τηλεόρασης ή του υπολογιστή. Όπως συμβαίνει και με άλλες συμπεριφορές εθισμού, πιο σημαντικό είναι το κατά πόσον το binge-watching έχει αρνητικό αντί-κτυπο σε άλλες πτυχές της ζωής μας, μιας και σύμφωνα με μελέτες σχετίζεται με την κατάθλιψη, το άγχος γύρω από την κοινωνική αλληλεπίδραση και τη μοναξιά. Η απόδραση, δε, αποτελεί το βασικό κίνητρο.

λουθείτε στο τέλος ενός επεισοδίου, καθώς πολύ συχνά η σειρά τελειώνει με ένα cliff-hanger (ένα συμβάν μέσα στην πλοκή που μένει μετέωρο και σας ερεθίζει πολύ να δείτε το επόμενο επεισόδιο).

Πώς να διακόψουμε τη συνήθεια

Καλό είναι επίσης να θέτετε ρεαλιστικά ημερήσια όρια. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι 2,5 ώρες αν εργάζεστε την επόμενη μέρα. Και ξεκινήστε να παρακολουθείτε μόνο ως επιβράβευση του εαυτού σας, αφού έχετε κάνει ό,τι χρειάζεται από πλευράς εργασίας και κοινωνικών υποχρεώσεων.

Αν θέλετε να μειώσετε τον αριθμό των επεισοδίων που παρακολουθείτε σε ένα βράδυ, ο χρυσός κανόνας είναι να σταματήσετε να παρακολουθείτε στα μισά του επεισοδίου. Είναι πραγματικά δύσκολο να σταματήσετε να παρακο-

Εάν αισθάνεστε όμως ότι η αδιάκοπη παρακολούθηση κυριεύει τη ζωή σας, θα σας βοηθήσει να συμβουλευτείτε έναν ψυχολόγο, διότι οι περισσότεροι εθισμοί είναι συμπτώματα άλλων υποκείμενων προβλημάτων.

ΚΠΙΣΝ: η τέχνη φωτίζει τις αξίες και εστιάζει στη ζωή Ευχή και επιθυμία μας είναι να αφήσουμε πίσω μας το σκοτάδι, τα σύννεφα, τις σκυθρωπές φιγούρες και τα σιωπηλά στόματα και να ανοίξουμε το βλέμμα στη νέα χρονιά με λαμπερό ήλιο, μεγάλα χαμόγελα και ανοιχτές αγκαλιές. Οι παραστάσεις μας είναι μια βουτιά στα ήρεμα νερά της αισιοδοξίας, μια βόλτα σε ένα κατάφυτο δάσος, ένα βλέμμα στη θάλασσα. Όπως η φύση έχει τη μοναδική ικανότητα να ηρεμεί και να επαναφέρει τον άνθρωπο στον άξονά του, έτσι και η τέχνη είναι εδώ για να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητές μας, να φωτίσει τις αξίες και να εστιάσει στη ζωή. Από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούλιο του 2022, η Εθνική Λυρική Σκηνή θα παρουσιάσει στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος και στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού πέντε από τις πιο σημαντικές όπερες του παγκόσμιου

λιτέχνες, μια εγκατάσταση με τη νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, καθώς και τα Τραγούδια του Αγώνα του Μίκη Θεοδωράκη, στο πλαίσιο του τριετούς κύκλου Μίκης Θεοδωράκης. Το πρόγραμμα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2022 υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και για τη δημιουργία του επετειακού προγράμματος για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. ρεπερτορίου, των Ουμπέρτο Τζορντάνο, Σαρλ Γκουνό, Τζουζέππε Βέρντι, Τζάκομο Πουτσίνι, μια νέα όπερα του Άγγελου Τριανταφύλλου αφιερωμένη στην τρίτη ηλικία, ένα τρίπτυχο σύγχρονου χορού σε χορογραφίες Κωνσταντίνου Ρήγου, Γίρζι Κύλιαν, Οχάντ Ναχαρίν, ένα ορατόριο ανάθεση της ΕΛΣ σε Τούρκους καλ-

Σημαντικοί μαέστροι, κορυφαίοι σκηνοθέτες, εμβληματικοί χορογράφοι και διακεκριμένοι πρωταγωνιστές διεθνούς εμβέλειας ξεχωρίζουν στο νέο πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για το δεύτερο μισό της καλλιτεχνικής περιόδου 2021/22.


12

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021

Ο Κ ΑΡΚΙΝΟΣ Τ ΡΑΧηΛΟΥ Μ ηΤΡΑΣ Μπορεί να εξαλειφθεί ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας; Ναι, η εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του δεύτερου συχνότερου καρκίνου σε νέες γυναίκες 15-44 ετών, είναι πλέον δυνατή σε όλες τις χώρες, σύμ-φωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο εμβολιασμός κατά του ιού HPV, ο προσυμπτωματικός έλεγχος και η κατάλληλη θεραπεία των γυναικών που νοσούν, είναι οι αναγκαίες πρωτοβουλίες για να εξαλειφθεί η νόσος που πλήττει νέες γυναίκες, επισήμαναν οι επιστήμονες στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν η Ελληνική Εταιρία Έρευνας και Αντιμετώπισης του ιού των θηλωμάτων HPV. Την ανάγκη να προχωρήσουν οι αναγκαίες ενέργειες από την Πολιτεία, ώστε να εξαλειφθεί το συντομότερο δυνατόν ο Καρκίνος του Τραχήλου της Μήτρας (ΚΤΜ) στην Ελλάδα, υπογραμμίζουν σε σχετικό αίτημα προς την ελληνική Πολιτεία, η Ελληνική HPV Εταιρεία και 125 φορείς. «Μέσω του επόμενου Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών πρέπει να επιδιωχθεί ο HPV εμβολιασμός του 90% των κοριτσιών, με επέκταση του εμβολιασμού και στα αγόρια. Παράλληλα, είναι αναγκαία η εφαρ-

μογή ενός οργανωμένου Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τον Καρκίνο Τραχήλου της Μήτρας με HPV DNA testing, με προσπάθεια κάλυψης του 70% των γυναικών στην ηλικιακή ομάδαστόχο», δήλωσε ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας Θεόδωρος Αγοραστός. Στην Ελλάδα, ο HPV-εμβολιασμός κοριτσιών συμπεριλαμβάνεται μεν στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, αλλά η εμβολιαστική κάλυψη μέχρι σήμερα είναι πολύ χαμηλή (<44%), δεν υπάρχει σχετική ενημέρωση του κοινού από την Πολιτεία και ο εμβολιασμός των αγοριών δεν έχει ακόμη ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, αναφέρθηκε στην συνέντευξη Τύπου. Σε χώρες όπου υπάρχει υψηλή (πάνω από 75%) εμβολιαστική κάλυψη με το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων

Π ΡΟΓΡΑΜΜΑ Α ΣΚηΣΕΩΝ O tAgO

Καλές γιορτές!

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ

Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Νέας Σμύρνης, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με το Νομικό Πρόσωπο Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης και έπειτα από συνεννόηση του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Αλληλεγγύης κ. Γιατζίδη Παναγιώτη με τον Πρόεδρο του Νομικού Προσώπου κ. Λαρίσση Γιώργο, προσφέρει και εφαρμόζει το Πρόγραμμα Otago στα μέλη των ΚΑΠΗ του Δήμου μας. Η παρουσίαση του Προγράμματος έγινε από την υπεύθυνη Φυσικοθεραπεύτρια των Δημοτικών Ιατρείων του Δήμου, κα. Καριαμπά Ευφροσύνη, Instructor, Otago Exercise Program (OEP), στο χώρο του Α΄ ΚΑΠΗ. Το πρόγραμμα ασκήσεων Otago μειώνει τις πτώσεις αυξάνοντας τη δύναμη, την ισορροπία, βελτιώνοντας τη σωστή στάση, τη διάθεση, τη μνήμη, το πρότυπο του ύπνου και τις κοινωνικές επαφές. Με αυτόν τον

ΣΤΑ

Ε ξΑΛΕΙΦθΕΙ

(HPV), ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη του Καρκίνου Τραχήλου Μήτρας (ΚΤΜ) καθώς και ορισμένων άλλων καρκίνων, (πρωκτού, στοματοφάρυγγα, αιδοίου, πέους κ.ά.) καταγράφεται σημαντικότατη ελάττωση των προκαρκινικών αλλοιώσεων, αλλά και του διηθητικού Καρκίνου της Μήτρας (Φινλανδία, Σουηδία, Μεγάλη Βρετανία). Επίσης, στη συνέντευξη τονίστηκε η ανάγκη οργανωμένου Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου για Καρκίνο Τραχήλου Μήτρας. Ο ΠΟΥ έχει διαμηνύσει ότι για να εξαλειφθεί ο Καρκίνος Τραχήλου Μήτρας ως πρόβλημα δημόσιας υγείας εντός ενός αιώνα από σήμερα, κάθε χώρα θα πρέπει μέχρι το 2030 να επιτύχει τρεις βασικούς στόχους: l Το 90% των κοριτσιών μέχρι 15 ετών θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά του HPV. l Το 70% των γυναικών θα πρέπει να εξετασθεί προληπτικά με ένα τεστ υψηλής ακρίβειας σε ηλικία 35 και 45 ετών. l Το 90% των γυναικών με προκαρκινικές αλλοιώσεις ή καρκίνο τραχήλου μήτρας θα πρέπει να τύχει ενδεδειγμένης θεραπευτικής αντιμετώπισης και ανακουφιστικής φροντίδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΑΠη

ΤΟΥ

δ ηΜΟΥ

τρόπο θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του ατόμου και η αίσθηση της ανεξαρτησίας του, ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή του. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί υπό την μορφή ομαδικής συνεδρίας (8-10 ατόμων), τα οποία θα επιλεχθούν μετά από ειδική φυσιοθεραπευτική αξιολόγηση. Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Αλληλεγγύης Νέας Σμύρνης κ. Γιατζίδης Παναγιώτης δήλωσε: «Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Νέας Σμύρνης δημιουργεί στάσης ζωής σε ό,τι αφορά την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας των μελών των ΚΑΠΗ. Στεκόμαστε πάντα δίπλα στον πολίτη με υπευθυνότητα και αέναο αίσθημα αλληλεγγύης. Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας έχει αναγνωριστεί τελευταία ως ο πλέον επικίνδυνος παράγοντας στην εμφάνιση διαφόρων ασθενειών. Η υιοθέτηση κάποιου είδους φυσικής άσκησης που θα γίνεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα προσφέρει τόσο στην βελτίωση της ατομικής υγείας όσο και σε μακροζωία».


διαταραχή Επεισοδιακής Υπερφαγίας Για να λάβουμε την άμεση ικανοποίηση που έχουμε ανάγκη και να «παρηγορηθούμε», καταναλώνουμε τροφές με υψηλούς δείκτες λιπαρών και ζάχαρης, όπως είναι τα γλυκά και τα φαγητά ταχείας παρασκευής (fast food). Αυτά τα φαγητά «της παρηγοριάς» (comfort foods) ενεργοποιούν άμεσα τα συστήματα ανταμοιβής του εγκεφάλου μας με αποτέλεσμα την μείωση των επιπέδων άγχους (Scott et al., 2012). Οι επεισοδιακές συμπεριφορές υπερφαγίας μας εκθέτουν ακόμα περισσότερο σε συναισθήματα ενοχής και ντροπής για την εικόνα του σώματός μας, καθώς μας προσθέτουνε περιττά κιλά. Σαν αποτέλεσμα, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων υπερφαγίας προτιμούμε να είμαστε μόνοι για να αποφύγουμε τα βλέμματα των άλλων. Κατά την Brené Brown (2012) «η ντροπή είναι ένα έντονα επώδυνο συναίσθημα ή εμπειρία ότι είμαστε ελαττωματικοί και επομένως ανάξιοι αγάπης και αποδοχής». Η Διαταραχή Επεισοδιακής Υπερφαγίας (ή Binge Eating Disorder) είναι μια διατροφική διαταραχή που έχει τα τελευταία χρόνια τραβήξει το ενδιαφέρον των ερευνητών που μελετούν τους παράγοντες που οδηγούν σε δυσλειτουργικές διατροφικές συνήθειες. Σύμφωνα με το διαγνωστικό και στατιστικό εγχειρίδιο ψυχικών διαταραχών (DSM-5, 2013) τα επεισόδια υπερφαγίας χαρακτηρίζονται από τα εξής: 1. Το να τρώει κανείς σε μια διακριτή χρονική περίοδο (για παράδειγμα στη διάρκεια δύο ωρών) ποσότητες φαγητού που είναι οπωσδήποτε μεγαλύτερες από αυτές που θα κατανάλωναν οι περισσότεροι άνθρωποι στην ίδια χρονική περίοδο κάτω από παρόμοιες συνθήκες. 2. Μια αίσθηση έλλειψης ελέγχου στην πρόσληψη τροφής κατά τη διάρκεια του επεισοδίου (για παράδειγμα το αίσθημα ότι κάποιος δεν μπορεί να σταματήσει να τρώει ή να ελέγξει το είδος της τροφής ή της ποσότητας που καταναλώνει). Ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τη διατροφική μας συμπεριφορά είναι η εικόνα που έχουμε σχηματίσει για το σώμα μας κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής μας. Αυτή η εικόνα χτίζεται μέσα μας από πολύ μικρή ηλικία και όσο περνάνε τα χρόνια παγιώνεται. Είναι σαν να βλέπουμε το σώμα μας μέσα από ένα πρίσμα που το παραμορφώνει και το κάνει να φαίνεται όπως εμείς νομίζουμε ότι είναι. Για παράδειγμα κάποιοι από εμάς μπορεί να δεχτήκαμε ως παιδιά έντονη κριτική από άτομα της οικογενείας μας για την εμφάνισή μας και για το πώς μερικά κιλά παραπάνω μας κάνουν να φαινόμαστε «χοντροί» και «αποκρουστικοί». Τις κριτικές αυτές με τον καιρό τις οικειοποιούμαστε και γίνονται οι «εσωτερικές φωνές» που μας επιπλήττουν και τελικώς μας κάνουν να αισθανόμαστε σαν ξένοι μέσα στο ίδιο μας το σώμα. Το αποτέλεσμα είναι να μας κατακλύζουν έντονα συναισθήματα άγχους και ντροπής γιατί δεν έχουμε το «ιδανικό» σώμα. Όταν εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την εμφάνισή μας, επόμενο είναι να πιστεύουμε οτι και οι άνθρωποι του περιβάλλοντός μας έτσι μας βλέπουν. Αυτή η πεποίθηση γίνεται σιγουριά αν όντως δεχόμαστε επικρίσεις για την εμφάνισή μας. Το αποτέλεσμα είναι να μας καταβάλλει ένα είδος κοινωνικού άγχους όποτε εκτιθέμεθα στα μάτια των άλλων. Έτσι, προτιμούμε να απομονωνόμαστε και να καταφεύγουμε στην υπερφαγία για να αισθανθούμε καλύτερα, έστω και προσωρινά.

Πέραν της ντροπής για την εικόνα του σώματός μας, στην έρευνα των Duarte et al. (2014) η Διαταραχή Επεισοδιακής Υπερφαγίας έδειξε να σχετίζεται με καταθλιπτικά συμπτώματα, καθώς και με μια μορφή αυτοκριτικής που οδηγεί σε αισθήματα μίσους, αηδίας, ακόμα και σε βλαπτικές τάσεις κατά του εαυτού μας. Πώς θα μπορούσαμε όμως να βγούμε από αυτόν τον αυτοκαταστροφικό φαύλο κύκλο που διαιωνίζει τα αρνητικά συναισθήματα που τρέφουμε για τον ίδιο μας τον εαυτό; 1, Κατά πρώτον θα πρέπει να αποδεχτούμε τον ψυχικό πόνο που μας προκαλεί η συμπεριφορά της υπερφαγίας. Οι βουδιστές λένε ότι «ο πόνος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης κατάστασης». Αυτό σημαίνει ότι κανείς μας δεν είναι τέλειος και όλοι μας αξίζουμε κατανόηση και συμπόνια όταν αισθανόμαστε πόνο. Οι πρώτοι που θα πρέπει να δώσουμε αυτή την κατανόηση στον εαυτό μας είμαστε εμείς οι ίδιοι. 2, Το επόμενο βήμα είναι να βγούμε προς τα έξω και να μη φοβηθούμε την έκθεση στα μάτια των άλλων. Αρχικά μπορούμε να προσεγγίσουμε τους ανθρώπους που νοιάζονται περισσότερο για ‘μάς και οι οποίοι ξέρουμε ότι δεν θα μας κρίνουν για την εμφάνισή μας και για τα συναισθήματά μας. Όσο περισσότερο αποζητούμε την επαφή τόσο πιθανότερο να ανακαλύψουμε πως και άλλοι άνθρωποι του κοινωνικού μας περίγυρου υποφέρουν από παρόμοια συναισθήματα. Στη «μάχη» για την αυτοαποδοχή χρειαζόμαστε όσους περισσότερους συμμάχους μπορούμε να βρούμε. 3, Άλλη μια βοηθητική τακτική είναι να αρχίσουμε να καταγράφουμε τις σκέψεις μας και τα συναισθήματά μας. Με τον ασφαλή αυτόν τρόπο θα μάθουμε να βρίσκουμε τις κατάλληλες λέξεις για να περιγράφουμε το πώς αισθανόμαστε κι έτσι να «ελαφραίνουμε» ψυχικά. Αυτή η δραστηριότητα μπορεί να μειώσει την ανάγκη μας για υπερφαγία, αφού θα συμβάλει στη μείωση των επιπέδων άγχους. 4. Αν αισθανθούμε ότι παρ’ όλες τις προσπάθειές μας δυσκολευόμαστε να βγούμε από τον φαύλο κύκλο της Επεισοδιακής Υπερφαγίας μπορούμε να αποτανθούμε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Μέσα από την κουβέντα με τον ειδικό, που θα μας ακούσει και θα μας συναισθανθεί, θα ενισχύσουμε το συναίσθημα αυτοαποδοχής μας και θα μάθουμε καινούριους τρό-

πους να σχετιζόμαστε με τους γύρω μας χωρίς να μας πλημμυρίζει ο φόβος της κριτικής και της απόρριψης. Η διαταραχή επεισοδιακής υπερφαγίας, λοιπόν, είναι ένα δυνατό καμπανάκι που μας πληροφορεί ότι απομακρυνόμαστε από τον αληθινό, υγιή μας εαυτό. Η ανάγκη μας να απαλλαγούμε από τις συνέπειες της συμπεριφοράς αυτής μπορεί να γίνει το έναυσμα για να αρχίσουμε να αγαπάμε το σώμα μας όπως κι αν είναι και όχι μόνο υπό αυστηρούς όρους. Έτσι, θα σταματήσουμε να αναλωνόμαστε στο αυτομαστίγωμα που συνιστά η υπερφαγία και θα βρούμε νέους τρόπους να εκδηλωνόμαστε χωρίς να βλάπτουμε την υγεία μας. Αναστάσιος Λομβαρδέας Ψυχολόγος της Υγείας MSc, Ψυχοθεραπευτής psychologynow.gr


14

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021

ΧΡηΣΙΜΑ ΤηΛΕΦΩΝΑ

ΒΡAΒΕΥΣη ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑθΛηΤΩΝ

Τμήμα Ανθρωπίνου Δυναμικού α. Γραφείο Προσωπικού: 213 2025 796 β. Γραφείο Πρωτοκόλλου και Αρχείου: 213 2025 798 γ. Γραφείο Εκλογών: 213 2025 792 δ. Γραφείο Δημοτικού Συμβουλίου: 213 2025 787 Τμήμα Δημοτικής Κατάστασης & Ληξιαρχείου α. Γραφείο Δημοτολογίου: 213 2025 712 - 720 β. Γραφείο Μητρώου Αρρένων & Στρατολογίας: 213 2025 720 γ. Γραφείο Ληξιαρχείου: 213 2025 767 - 768 δ. Γραφείο Πολιτικών Γάμων: 213 2025 716 - 717 ε. Γραφείο Εκλογικών Καταλόγων: 213 2025 720 Τμήμα Λογιστικό α. Γραφείο Προϊσταμένου: 213 2025 747 β. Γραφείο Προϋπολογισμού: 213 2025 776 - 863 γ. Γραφείο Λογιστηρίου: 213 2025 743 - 746 - 748 δ. Γραφείο Εκκαθάρισης Μισθοδοσίας: 213 2025 741 - 737 Τμήμα Εσόδων, Δημοτικής Περιουσίας & Αδειοδοτήσεων Καταστημάτων α. Γραφείο Προϊσταμένου: 213 2025 758 β. Γραφείο Ανταποδοτικών Τελών: 213 2025 756 γ. Γραφείο Φόρων-Εισφορών, Δικαιωμάτων κλπ: 213 2025 757 δ. Γραφείο Τελών Κοινόχρηστων χώρων και Αδειών: 213 2025 765 ε. Γραφείο Φορολογικών διαφορών: 213 2025 760 στ. Γραφείο Παραβάσεων Κ.Ο.Κ.: 213 2025 755 ζ. Γραφείο Εκδόσεως Αδειών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος & Τεχνικών Παιγνίων Τηλ: 213 2025 760 Τμήμα Ειδικής Ταμειακής Υπηρεσίας α. Γραφείο Προϊσταμένου Ειδικού Ταμία: 213 2025 704 β. Γραφείο Εξόδων-Διαχειριστής: 213 2025 701 γ. Γραφείο Επιμελητών Εσόδων: 213 2025 706-707 δ. Γραφείο Λογιστηρίου: 213 2025 705-702 ε. Γραφείο Οικονομικής Διαχείρισης ΝΠ: 213 2025 708 Τμήμα Προμηθειών 213 2025 905 - 903 - 904 - 906 - 907 Τμήμα Δημοτικού Κοιμητηρίου 210 9812 202 - 210 9852 655 Τμήμα Κτηριακών Έργων & Υπαίθριων Χώρων 213 2025 810 - 830 - 823 - 825 Τμήμα Έργων Υποδομής 213 2025 814 - 822 - 809 - 827 Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Έργων: 213 2025 805 - 811 - 812 - 733 Τμήμα Πολεοδομίας: 213 2025 820 – 821 Τμήμα Πληροφορικής & Δικτύων: 213 2025 779 – 771 Πολεοδομικό Γραφείο: 210 9947 210 Κτηματολόγιο: 210 933 16 38 Τμήμα Αποκομιδής & Ανακύκλωσης 210 9370370 , 213 2025 873 - 874 - 878 - 880 Τμήμα Διαχείρισης & Συντήρησης Εξοπλισμού Καθαριότητας 210 9370370 , 213 2025 873 - 874 - 878 - 880 Τμήμα Συντήρησης & Ανάπτυξης Πρασίνου: 2109370281 Τμήμα Μελετών & Σχεδιασμού Πρασίνου: 2109370281 Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής: 213 2025 882 Τμήμα Παιδείας, Νεότητας & Δια Βίου Μάθησης: 213 2025840 ΚΕΠ 0761 (Κεντρικό) Αγίας Φωτεινής (κάτω από την γέφυρα) Ωράριο: 8:00 έως 20:00, Σάββατο 8:00 έως 14:00 Τηλ: 213 2025500 ΚΕΠ 0761 (Παράρτημα) Αγχιάλου 33 & Βοσπόρου (Λουτρά) Ωράριο : 8:00 έως 15:00 | Τηλ: 210 9310164

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης Σταύρος Τζουλάκης βράβευσε στο Δημαρχείο της πόλης μας δύο αθλητές με πολλές διακρίσεις σε εθνικές και διεθνείς οργανώσεις, αλλά και πολλά μετάλλια: τον Παναγιώτη Τριανταφύλλου και τον Στέφανο Διαμαντή. Ο Παναγιώτης Τριανταφύλλου έκανε το διεθνές ντεμπούτο του, ως αθλη-τής της ξιφασκίας με αμαξίδιο, στο Μόντρεαλ το 2009 και την πρώτη του συμμετοχή στους Παραολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012. Το 2016, στο Ρίο, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο και στο παγκόσμιο κύπελλο στην Ολλανδία το 2019 το χρυσό. Το καλοκαίρι που μας πέρασε στέφθηκε χάλκινος παραολυμπιονίκης στο Τόκιο. Ο Στέφανος Διαμαντής υπήρξε αθλητής του τέννις με πολλές διακρίσεις από τα οχτώ του χρόνια. Λόγω συνεχών ατυχημάτων επέστρεψε στον αθλητισμό παίζοντας τέννις με αμαξίδιο. Βοήθησε με τις επιδόσεις του την Εθνική να ανέβει ψηλά, στη δεύτερη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο. Εκτός αυτού κατέκτησε το 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα τέννις με αμαξίδιο το 2012. Έκτοτε οι επιτυχίες του διαδέχονται η μία την άλλη εντός και εκτός των συνόρων, φέρνοντάς τον πολύ ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη. Τους αθλητές συνόδευαν οι ομοσπονδιακοί προπονητές ξιφασκίας και αντισφαίρισης με αμαξίδιο Δημήτρης Κάζαγλης και Γεώργιος Κόντος αντίστοιχα. Και οι δύο βραβεύτηκαν επίσης από τον Δήμαρχο ως

ένδειξη τιμής για την εφ’ όλης της ύλης στήριξη που παρέχουν στους αθλητές μας καθ’ όλη τη διάρκεια των προπονήσεων και των αγώνων. Ο Δήμαρχος τόνισε πως αποτελεί τιμή για το Δήμο μας μια τέτοια βράβευση: «Πίσω από τις επιτυχίες σας κρύβονται τεράστια αποθέματα δύναμης, επίπονη προσπάθεια και καθημερινή μάχη με το κοινωνικό κατεστημένο. Όλα αυτά γίνονται κινη-τήριος δύναμη για την καλυτέρευση του τρόπου ζωής σας.» Δίπλα στους αθλητές και τους προπονητές τους στέκεται πλέον καθημερινά η Ιωάννα Καρυοφύλλη ως Πρόεδρος της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες. Η Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου «Εθνική Στέγη», η οποία κατά το παρελθόν είχε διατελέσει και πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, δεν παύει να επισημαίνει: «Στη χώρα μας τα ανυπέρβλητα εμπόδια που ορθώνονται καθημερινά απέναντι στα Άτομα με Αναπηρία είναι πολλά. Τα τελευταία χρόνια γίνεται σημαντική προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων τους αλλά αυτό δεν φτάνει. Τα πάντα πρέπει να ξεκινούν από την εκπαίδευση και από την οικογένεια. Ας μην ξεχνάμε, τέλος, πως ο αθλητισμός αποτελεί διέξοδο από τα προβλήματα της καθημερινότητας των Ατόμων με Αναπηρία και θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο την προσπάθειά τους».

/Διαφημίσεις

/Φυλλάδια /Επ. Κάρτες


η FIFA δΙΚΑΙΩΣΕ

ΤΟΝ

ΠΑΝΙΩΝΙΟ Γ.Σ.Σ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

δύναται να συνάπτει επαγγελματικά συμβόλαια για ποδοσφαιριστές, δυνατότητα την οποία μόνο Ποδο-σφαιρικοί Επαγγελματικοί Σύλλογοι μπορούν να έχουν. Ανεξάρτητα από το εκάστοτε ΑΦΜ μιας ΠΑΕ που συνδέεται με το επαγγελματικό ποδό-σφαιρο, ένας ερασιτεχνικός σύλλογος δεν αποτελεί συνέχεια επαγγελματικής ποδοσφαιρικής εταιρείας.

Η FIFA Δικαίωσε τον Πανιώνιο Γ.Σ.Σ. σε αίτημα ποδοσφαιριστή για υποχρεώσεις της ΠΑΕ Πανιώνιος Η FIFA αναγνωρίζει την ερασιτεχνική μορφή του Συλλόγου που δεν δύναται να συνάπτει επαγγελματικά ποδοσφαιρικά συμβόλαια. l Απαιτήσεις προς την ΠΑΕ δεν αναγνωρίζονται ως φυσική συνέχεια στον Πανιώνιο Γ.Σ.Σ. με απόφαση της FIFA. l

Ο Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος Σμύρνης (https://www.pgss.gr) ανακοίνωσε την απόφαση της FIFA (https://www.fifa.com) υπέρ του ερασιτεχνικου συλλόγου σχετικά με το αίτημα του ποδοσφαιριστή Μπατσάνα Αραμπούλι. Ο Μπατσάνα Αραμπούλι, επικαλούμενος ότι ο ερασιτεχνικός σύλλογος αποτελεί «φυσική» συνέχεια της ΠΑΕ Πανιώνιος, διεκδικούσε οφειλές της ΠΑΕ από τον ερασιτέχνη, αίτημα το οποίο απέρριψε η FIFA. Ο Μπατσάνα Αραμπούλι υπήρξε ποδοσφαιριστής της ΠΑΕ Πανιώνιος για ένα έτος (2019-2020) και η συνερ-

Ο Πανιώνιος Γ.Σ.Σ. είναι δίπλα σε όλους τους αθλητές, στις επιτυχίες, αλλά και στις δυσκολίες τους. Το Δ.Σ. του Ερασιτέχνη εύχεται, ότι ο Μπατσάνα Αραμπούλι ως αθλητής θα δικαιωθεί και θα λάβει όσα του οφείλονται από τις εταιρείες που έχουν και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις.

γασία με την ΠΑΕ ολοκληρώθηκε κοινή συναινέσει με αφορμή τον υποβιβασμό της ομάδας. H FIFA αναγνωρίζοντας την ερασιτεχνική μορφή του Πανιωνίου Γ.Σ.Σ. απέρριψε το αίτημα του ποδοσφαιριστή. Ο Πανιώνιος Γ.Σ.Σ. ως ερασιτεχνικό σωματείο δεν

Νέος προπονητής ο Βαγγέλης Σταυρακόπουλος Ο Πανιώνιος ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας του με τον Βαγγέλη Σταυρακόπουλο. «Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Γ.Σ.Σ. ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας του με τον προπονητή Βαγγέλη Σταυρακόπουλο. Ο Βαγγέλης Σταυρακόπουλος γεννήθηκε στις 19/12/1974 και στην ποδοσφαιρική του καριέρα έχει αγωνιστεί μεταξύ άλλων στην ερασιτεχνική ομάδα του ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ αλλά και στο Αιγάλεω, τον Εθνικό, τον Ατρόμητο και τον Εθνικό Αστέρα. Είναι κάτοχος UEFA Pro και στο παρελθόν έχει καθίσει στον πάγκο του Αθηναϊκου (Γ’ εθνική), του Κε-

ρατσινίου (Γ’ εθνική) και της Δοξα Βύρωνα (Γ’ εθνική), ενώ πέρσι στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν ήταν προπονητής της ομάδας του Φωστήρα που αγωνιστικέ στον ίδιο όμιλο με την ΟΜΑΔΑ μας.Το τεχνικό team θα αποτελείται από τους: Διονύση Αλεξόπουλο (αναλυτής αγώνων) και Τσαγκαρούλη Χρήστο (γυμναστή φυσικής κατάστασης)», αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Πανιωνίου. Θυμίζουμε πως στις 29/11 ανακοινώθηκε το «διαζύγιο» με τον Δημήτρη Κοροπούλη.

Βόλεϊ: Επιστρέφει ο Αργύρης Ψάρρας Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανιωνίου: «Επενδύοντας για τη συνέχεια του πρωταθλήματος, αλλά και στην εμπιστοσύνη που έδειξαν οι αθλητές μας, ο Πανιώνιος Γ.Σ.Σ. και η διοίκηση του ανδρικού τμήματος βόλεϊ, βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Αργύρη Ψάρρα, ο οποίος θα ξεκινήσει τη νέα του θητεία από τις 27/12. Ο πολύπειρος Έλληνας τεχνικός επιστρέφει σε γνώριμα μέρη, καθώς αποτέλεσε τον προπονητή της ομάδας από το 2012 έως και το 2017, οδηγώντας τον «Ιστορικό» από τη Β' Εθνική κατηγορία, για πρώτη φορά στην ιστορία του τμήματος, στην Α2 Εθνική κατηγορία, καθιερώνοντάς τον, στις «μεγάλες» κατηγορίες, εργαζόμενος μάλιστα κυρίως με παιδιά από τα τμήματα υποδομής του Συλλόγου. Μετά την 5ετή παρουσία του στον Πανιώνιο Γ.Σ.Σμύρνης, ο coach Ψάρρας βρέθηκε στον Εθνικό

Πειραιώς (Volley League), ΠΑΟΚ (Volley League), ενώ τον τελευταίο χρόνο, καθοδηγούσε την ομάδα του Κέρκη Σάμου, με την οποία εξασφάλισε τη σεζόν 2021-2022, την παρουσία της στα play off της νεοσύστατης Pre League των ανδρών. Ο Αργύρης Ψάρρας θα στηρίξει το μακροπρόθεσμο πλάνο του Συλλόγου, που περιλαμβάνει τη βελτίωση του τμήματος, από τα τμήματα υποδομής μέχρι και το ανδρικό. Παράλληλα, ένα ακόμα «παιδί» του Συλλόγου, ο Γιάννης Στυλιανού, βγήκε μπροστά τη στιγμή που το είχαμε πιο πολύ ανάγκη, για να μας στηρίξει από το πόστο του scouter και παράλληλα να καλύψει το κενό στη θέση του προπονητή για τις τελευταίες δυο εβδομάδες. Αργύρη Ψάρρα καλώς επέστρεψες στην οικογένεια του Πανιωνίου Γ.Σ.Σμύρνης!»

Το Δ.Σ. του Πανιωνίου Γ.Σ.Σ. ευχαριστεί το δικηγόρο Κωνσταντίνο Ζέμπερη για την εκπροσώπηση των ερασιτεχνικών συμφερόντων του συλλόγου και των αθλητών του. Η ενεργοποίηση της διαδικασίας για τον Πανιώνιο Γ.Σ.Σ. και η επιλογή του Κωνσταντίνου Ζέμπερη για τη νομική εκπροσώπηση του συλλόγου, εκκινήθηκε σε συνέχεια της πρωτοβουλίας της Συμμετοχικής Κίνησης για τον Πανιώνιο «ΟΡΦΕΑΣ» σε συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανιωνίου Γ.Σ.Σ.Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.