Page 1

κωδικός 3573

Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2011 Αριθμός Φύλλου 943

ΒΔΟΜΑΔΙΑΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

www.neo-empros.net

Τιμή 1 €

• Σύγχρονα και ασφαλή πλοία με καθημερινή σύνδεση με Πειραιά και τακτική σύνδεση με Βόρεια Ελλάδα, με Θεσσαλονίκη και με τα άλλα Νησιά Βόρειου και Νότιου Αιγαίου. • Μείωση 50% των εισιτηρίων σε αεροπλάνα και καράβια και κατάργηση των φόρων σε αεροδρόμια και λιμάνια. • Κατάργηση του Ν.2932/2001. Όχι στην άρση του Cabotage που θα οδηγήσει χιλιάδες Ναυτεργάτες στην Ανεργία. • Δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συγκοινωνιών, που θα εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες των κατοίκων των νησιών μας και την ανάπτυξη του τόπου. σελίδα 2

σελίδα 3


2/

Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2011

Σ

ε λίγες μέρες συμπληρώνεται ο πρώτος μήνας της οικονομικής εξόρμησης του Κόμματος. Η φετινή ετήσια οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ πραγματοποιείται σε μια δύσκολη περίοδο. Η ανεργία να αυξάνεται, οι μισθοί και οι συντάξεις να κόβονται απανωτά. Από την άλλη, η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑ.Ο.Σ συνεχίζουν ακάθεκτοι τα αντιλαϊκά-αντεργατικά μέτρα. Τα χαράτσια που πρέπει να πληρώσει η λαϊκή φτωχή οικογένεια, δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τον προϋπολογισμό της.

Το ΚΚΕ όμως, έχει βαθιές ρίζες και ισχυρούς δεσμούς με κάθε σπίτι. Έχει ρίζες και δεσμούς με κάθε εργαζόμενο, αγρότη, νεολαίο, γυναίκα. Οι δεσμοί αυτοί, ακλόνητοι μέσα στο χρόνο, έχουν σφυρηλατηθεί στην πολύχρονη ιστορική διαδρομή και συνεισφορά του ΚΚΕ και δυναμώνουν και ατσαλώνουν κάθε μέρα στους σημερινούς ταξικούς αγώνες. Το κάθε ευρώ του άνεργου, του εργάτη, του νεολαίου, που ενισχύει το ΚΚΕ, δυναμώνει το δικό τους αγώνα, ενισχύει τη δική τους πάλη ενάντια στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική και την εξουσία των μονοπωλίων. Έχει μεγάλη σημασία όταν ο άνεργος βάζει το χέρι στην τσέπη και δίνει ότι έχει και δεν έχει. Έχει μεγάλη σημασία για το Κόμ-

μα μας αυτή του η κίνηση. Σε εξόρμηση των μελών της ΚΝΕ, άνεργος που έχει να πάει στη δουλειά πάνω από 5 μήνες, αλλά καταλαβαίνοντας την ανάγκη να ενισχύσει το Κόμμα του, έδωσε 50 λεπτά του ευρώ, λέγοντας ταυτόχρονα, πως λυπάται που δεν μπορεί να δώσει κάτι άλλο. Η συγκίνηση των μελών της ΚΝΕ φαινόταν στα μάτια τους όταν το έλεγαν. Σε άλλη εξόρμηση τα μέλη της ΚΝΕ απευθύνθηκαν σε μετανάστες που συνάντησαν στο δρόμο τους. Οι μετανάστες, που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρας τους την περίοδο των «ανθρωπιστικών» πολέμων, βλέπουν στις θέσεις του Κόμματος τη μόνη λύση ώστε να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι. Αυτοί οι 8-9 μετανάστες, που δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ, για ένα κομμάτι ψωμί, που αρκετοί δεν έχουν ούτε στέγη να βάλουν το κεφάλι τους από κάτω, ενίσχυσαν όλοι μαζί το Κόμμα με 1,20 ευρώ. Απλά παραδείγματα μεν, αλλά μεγάλα μαθήματα δε. Η 93χρονη ιστορία του ΚΚΕ, επιβεβαιώνει πως πάντοτε και σε οποιεσδήποτε συνθήκες, ακόμα και στην παρανομία, την εξορία και τις φυλακές, η εργατική τάξη, η φτωχολογιά δε δίσταζε να στερηθεί το μεροκάματο για να ενισχύσει και να στηρίξει έμπρακτα το Κόμμα της, το ΚΚΕ.

Η

Ιστορία του ΚΚΕ είναι η ιστορία της ιδεολογικής, οργανωτικής και πολιτικής χειραφέτησης της εργατικής τάξης στην Ελλάδα από την αστική. Γι' αυτό στην υπερενενηντάχρονη πορεία του δέχτηκε και συνεχίζει να δέχεται την αντικομμουνιστική επίθεση με όλες τις μορφές: Την πιο ωμή κρατική βία - φυλακίσεις, εξορίες, θανατικές ποινές και εκτελέσεις για δήθεν εθνική προδοσία - τη συκοφάντηση της προσφοράς του στον απελευθερωτικό αγώνα με τη διαστρέβλωση γεγονότων, με το «ξαναγράψιμο της Ιστορίας της Αντίστασης 1941 - 1944» και την απαξίωση της Ιστορίας του ΔΣΕ και του ηγέτη του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη, που συνδέθηκαν με περιόδους ανόδου της ταξικής πάλης. Κάθε βήμα ιδεολογικής και πολιτικής ισχυροποίησης του ΚΚΕ στις σύγχρονες συνθήκες εξαγριώνει τον ταξικό αντίπαλο και ταυτόχρονα τον κάνει πιο ευέλικτο στη χρησιμοποίηση αποστατών, αναχωρητών, οπορτουνιστών προερχόμενων από τις γραμμές του ΚΚΕ. Ασπίδα του Κόμματός μας είναι η ίδια η εργατική τάξη, οι πρωτοπόροι νέοι και νέες εργατικής και λαϊκής καταγωγής, οι συνειδητοί επιστήμονες και επιστημόνισσες, γιατί επιστήμη σημαίνει αλήθεια, γιατί αλήθεια για την κοινωνική πρόοδο σημαίνει σοσιαλιστική - κομμουνιστική προοπτική. Το Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις: «Σύγχρονη Εποχή».

ΒΔΟΜΑΔΙΑΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ Εκδότης: Παρασκευάς Γεωργούλας Ιδιοκτήτης: ΝΕ Λέσβου ΚΚΕ Διευθύνεται από Συντακτική Επιτροπή.

ΠΡΩΙ

ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Τετάρτη 28-12: 08:30-14:00

17:30-21:00

Πέμπτη 29-12: 08:30-14:00

17:30-21:00

Παρασκευή 30-12: 08:30-14:00 17:30-21:00 Σάββατο 31-12: 08:30-15:00

17:30-21:00

Κυριακή 1-1:

ΚΛΕΙΣΤΑ

ΚΛΕΙΣΤΑ

Δευτέρα 2-1:

ΚΛΕΙΣΤΑ

ΚΛΕΙΣΤΑ

Από την Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012, επανέρχεται το κανονικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012 (των Φώτων) τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

Ταχυδρομική διεύθυνση: Αρχιπελάγους 21, 3ος όροφος, 81100 Μυτιλήνη. Τηλ.: 2251029239, φαξ: 2251042492, e-mail: mail@neo-empros.net web: www.neo-empros.net ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Δημ. Δούκας & Σια ΟΒΕΕ, Βενιαμίν Λεσβίου 6, Μυτιλήνη. Τηλ.: 2251024904 Fax: 2251027454 ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ: ετήσια 35,00 ευρώ, Τραπεζών - ΟΤΑ - Εταιριών - Υπηρεσιών 100,00 ευρώ. Αυστραλία: 200$, Καναδάς: 190$, Ευρώπη: 105,00 ευρώ. ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ: Αθανασία Καλαϊτζόγλου Εθνική Τράπεζα, Αρ.Λογαριασμού: 415/950150-94. Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2011, Αριθμός φύλλου: 943, Τιμή φύλλου: 1 ευρώ.


Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2011

Τ

ο πρόβλημα των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συγκοινωνιών με την παραπέρα υποβάθμιση των νησιών Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων και την αντικατάσταση του Ν. Μύκονος από το υπέργηρο Ιεράπετρα έφεραν στη συνεδρίαση (20.12.2011) του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορειου Αιγαίου προ ημερήσιας διάταξης η περιφερειακή σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Στεφανάκη Αργυρώ και ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης του ΠΑΣΟΚ Κουλουλίας Νίκος. Η σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης αφού αναφέρθηκε στις μεγάλες και μαχητικές κινητοποιήσεις των κατοίκων της Ικαρίας, Φούρνων και Σάμου, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η δρομολόγηση του υπέργηρου πλοίου Ιεράπετρα – ενός πλοίου 37 + 10 στην Ιαπωνία ετών– αποτελεί ύβρη και θανάσιμη απειλή για τους κατοίκους των νησιών μας, όταν μάλιστα έχουν πληρώσει ακριβό φόρο αίματος με το ναυάγιο του “Σαμίνα Εξπρές” στο οποίο έχασαν την ζωή τους 83 άνθρωποι». Αναφέρθηκε επίσης στην απομόνωση και στην εγκατάλειψη των ακριτικών νησιών από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις και στα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο από τη μη δρομολόγηση πλοίων όσο και από τη μείωση της συχνότητας των δρομολογίων. Επεσήμανε ότι το πρόβλημα οξύνθηκε με την άρση του Cabotage που απελευθέρωσε τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και τις παρέδωσε ακόμα περισσότερο στην ασυδοσία των εφοπλιστών οι οποίοι δρομολογούν τα πλοία όποτε και όπου θέλουν «με μοναδικό κριτήριο το μέγιστο κέρδος, τους έδωσε το δικαίωμα να δρομολογούν πλοία υπέργηρα, ενώ καρπώνονται τεράστια ποσά από τις επιδοτήσεις». Συνεχίζοντας, η σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισε ότι το «Ιεράπετρα» ήταν η χαριστική βολή, αφού είχαν προηγηθεί η μείωση των δρομο-

Σ

τις Πανελλαδικές δράσεις του ΠΑΜΕ για τους ανέργους εντάσσεται και η παρέμβασή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο, την Τρίτη 20 Δεκέμβρη. Μετά τη συγκέντρωση που είχε καλέσει στην πλατεία Σαπφούς και την πορεία μέσα από την αγορά της πόλης μας οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κατέληξαν στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου και συνεδρίαζε το όργανο. Η ροή της συνεδρίασης του συμβουλίου διεκόπη, μετά από πρόταση του συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Αιγαίου Στρατή Κόρακα, και ο λόγος δόθηκε στο Στρατή Αντώνα, πρόεδρο του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και μέλος της Τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο οποίος και εξέθεσε τις τραγικές συνέπειες της ανεργίας για τα λαϊκά νοικοκυριά που τη βιώνουν και που πρέπει να γίνει υπόθεση όλης της εργατικής τάξης γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε «η ανεργία βρίσκεται σε κάθε σπίτι και συνεχώς θα μεγαλώνει. Σήμερα είναι ο γείτονας, ο συγγενής, ο συνάδελφος. Αύριο είναι πιθανόν να είναι ο καθένας μας, γι΄αυτό και απευθυνόμαστε σε όλη την εργατική τάξη. Σε κάθε έναν που βρίσκεται ήδη στην ανεργία, που ψάχνει να βρει μεροκάματο, στους εργαζομένους που

Πολιτική

λογίων του μοναδικού πλοίου του Μύκονος, η ελλιπής σύνδεση με την Βόρεια και Νότια Ελλάδα αλλά και ο αεροπορικός αποκλεισμός με την αποχώρηση της Aegean και τη μείωση των δρομολογίων της Ολυμπιακής. «Αυτή η κατάσταση, υπογράμμισε, έρχεται να επιβεβαιώσει άλλη μια φορά τη θέση του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης ότι μόνο ένας δημόσιος κρατικός φορέας, θα εξασφαλίσει σύγχρονα ασφαλή πλοία, συστηματική εξυπηρέτηση των νησιών όλο το χρόνο, ικανοποιητικές αποδοχές στους ναυτεργάτες, φτηνά εισιτήρια και αξιοποίηση των ναυπηγοεπισκευαστικών υποδομών». Ζήτησε από το Περιφερειακό Συμβούλιο να σταθεί αλληλέγγυο στις κινητοποιήσεις των νησιωτών και να πιέσει την κυβέρνηση στη μόνη κατεύθυνση που μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα των συγκοινωνιών, που δεν είναι άλλη από την αντιμετώπιση των συγκοινωνιών ως κοινωνικό αγαθό. Καλώντας τους περιφερειακούς σύμβουλους όλων των παρατάξεων να ψηφίσουν το παρακάτω διεκδικητικό πλαίσιο : • Σύγχρονα και ασφαλή πλοία με καθημερινή σύνδεση με Πειραιά (με τουλάχιστον 2 πλοία). Τακτική σύνδεση με Βόρεια Ελλάδα, με Θεσσαλονίκη και με τα άλλα Νησιά Βόρειου και Νότιου Αιγαίου. • Αύξηση των δρομολογίων των αεροπλάνων (πρωινό και βραδινό). • Μείωση 50% των εισιτηρίων σε αεροπλάνα και καράβια και κατάργηση των φόρων σε αεροδρόμια και λιμάνια.

• Κατάργηση του Ν.2932/2001. Όχι στην άρση του Cabotage που θα οδηγήσει χιλιάδες Ναυτεργάτες στην Ανεργία. • Δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συγκοινωνιών, που θα εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες των κατοίκων των νησιών μας και την ανάπτυξη του τόπου.

βρίσκονται με το ένα πόδι εκτός παραγωγής, στους εργαζομένους που κακοπληρώνονται, ή βρίσκονται επί μήνες απλήρωτοι.

επέκτασή του σε όσους έκλεισαν τα μαγαζιά τους, ή εργάζονται περιστασιακά. •Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η κάλυψη να είναι από το κράτος με χρηματοδότηση 100%, συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών τους. • Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου. • Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριόριστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες. • Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης. • Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσον καιρό κάποιος είναι άνεργος, για φτωχούς αγρότες, με παράλληλη κατάργηση κατασχέσεων κάθε μορφής ιδιοκτησίας (σπίτι, αγροτική εκμετάλλευση, κ.λπ.). • Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του. • Κρατική αγορά, συγκέντρωση και διάθεση τροφίμων σε ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους. • Δημιουργία κρατικών πρατηρίων για ανάγκες ένδυσης, υπόδησης, ατομικής

Κανείς δεν είναι μόνος του. Κανείς δε μπορεί μόνος του να αντιμετωπίσει τη φτώχεια και την ανεργία. Τα νούμερα της ανεργίας θεριεύουν, οι εργαζόμενοι που παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, πολλαπλασιάζονται. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη μεταξύ μας. Όλοι για έναν και ένας για όλους. Το ζήτημα της ανεργίας, δεν είναι αποκλειστικότητα κάποιου κλάδου, ούτε μπορεί να εξαλειφθεί για κάποιον κλάδο. Αντιθέτως, απαιτείται ενιαίος και συντονισμένος αγώνας. Να παρθούν τώρα μέτρα για την προστασία των ανέργων». Στο τέλος ζήτησε τη συμπαράσταση των εκλεγμένων της Περιφέρειας και κατέθεσε τα αιτήματα που βάζει το ΠΑΜΕ για άμεση διεκδίκηση: • Έκτακτο επίδομα ένα μισθό για όλους τους ανέργους τώρα. • Επίδομα ανεργίας 1120 ευρώ για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία. • Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας,

Σε πλήρη ευθυγράμμιση με την πολιτική των

φοροελαφρύνσεων στο μεγάλο κεφάλαιο, ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης του ΠΑΣΟΚ κος Κουλουλίας πρότεινε την κατάργηση της φορολογίας στα καύσιμα και στους μισθούς που πληρώνουν οι εφοπλιστές, λες και έχουν λίγα προνόμια σήμερα. Την ίδια ώρα που οι λαϊκές οικογένειες στενάζουν από τη δυσβάσταχτη φορολογία στο πετρέλαιο, την ίδια ώρα που τα ταμεία έχουν βουλιάξει από τη ληστρική πολιτική, ο εκλεγμένος με το ΠΑΣΟΚ προτείνει άλλο ένα δώρο στο εφοπλιστικό κεφάλαιο από τις πλάτες των εργαζομένων. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Γιαννίρης, του «Οικολογικού Ανέμου», αρνούμενος να βγάλει

/3

συμπεράσματα από την μέχρι σήμερα εγκληματική πρακτική των εφοπλιστών. Εισηγήθηκε τη δημιουργία ενός «κουμπαρά» όπου θα μπαίνουν χρήματα που θα περισσεύουν από τις επιδοτήσεις και με αυτά να φτιαχτούν καράβια «που θα τα λειτουργεί όποιος θέλει». Πρόταση αποπροσανατολιστική, αφού ουσιαστικά και αυτή θα είναι ένα ακόμα δώρο για τους εφοπλιστές. Η πλειοψηφία του Συμβουλίου απέρριψε το διεκδικητικό πλαίσιο της Λαϊκής Συσπείρωσης και ξαναπήρε απόφαση (όπως πριν 3 μήνες) να συσταθεί επιτροπή που θα καταγράψει τα προβλήματα των συγκοινωνιών στα νησιά και θα επισκεφθεί τα Κόμματα, λες και δεν είναι γνωστές οι θέσεις τους. Παραπέμπει έτσι το κρίσιμο, ζωτικής σημασίας για τα νησιά μας πρόβλημα στις καλένδες και γυρίζει την πλάτη στην όποια κινητοποίηση έγινε ή θα γίνει εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των κατοίκων των νησιών μας. Για μια ακόμα φορά, δηλαδή ρίχνουν στάχτη στα μάτια των νησιωτών αφού είναι πράγματι και γνωστά και καταγεγραμμένα τα προβλήματα, ενώ αυτό που φρενάρει τη λύση τους είναι η ίδια η αιτία που τα γεννά: η πολιτική που γεμίζει τις τσέπες των εφοπλιστών πτωχεύοντας το λαό. Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί όλο το λαό των νησιών μας να πάρει ακόμα πιο αγωνιστικά την υπόθεση στα χέρια του, διεκδικώντας το αυτονόητο: Ασφαλείς και σύγχρονες και φτηνές συγκοινωνίες που θα εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες και θα συμβάλουν ταυτόχρονα στην ανάπτυξη των νησιών.

υγιεινής σε τιμές κόστους. • Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων. • Πλήρη κάλυψη του κόστους των σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι, φτωχοί αγρότες. • Καμία απόλυση συμβασιούχων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. • Προσλήψεις στους τομείς Υγείας, Πρόνοιας, Εκπαίδευσης και σε άλλα έργα κοινωνικών υποδομών για μείωση της ανεργίας και κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν.


4/

Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2011

Η

ανοιχτή επιστολή- καταγγελία , του Στρατή Αντώνα, εκπροσώπου του ΠΕΚ στο ΔΣ της ΔΕΥΑΛ, απευθυνόμενη στο Δήμαρχο Λέσβου κ. Βουνάτσο, έρχεται να αναδείξει τα «αλισβερίσια» που επικρατούν μέσα στη ΔΕΥΑΛ. Τονίζει δε ότι «η σταγόνα όμως που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν συγκεκριμένες αποφάσεις του τελευταίου Δ.Σ». Ο λόγος αλλαγής του εσωτερικού κανονισμού της ΔΕΥΑΛ «για εξυπηρέτηση και μόνο φιλικής, ρουσφετολογικής μετάταξης υπαλλήλου, με την επιμονή του Προέδρου, συνεπικουρούμενου από ειδικό σύμβουλο του Δημάρχου». Η παροχή νερού σε κτήματα με το επιχείρημα ότι αυτά είχαν υδροδότηση πριν τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ και συγκεκριμένα αναφέρει «παρά το γεγονός ότι και στο προηγούμενο Δ.Σ. παρουσιάστηκαν παρόμοιες καταστάσεις και με τις παρεμβάσεις του εκπροσώπου των εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ, του εκπροσώπου του ΠΕΚ, εκπροσώπου του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Λέσβου και άλλων συμβούλων, είχε μπει φρένο σε τέτοιες ρουσφετολογικές πρακτικές, που λειτουργούν σε βάρος όλων των δημοτών.

Συνεχίζεται σήμερα με πείσμα, αυτή η τακτική από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ, με τη δικαιολογία ότι είχε βεβαίωση από τον πρόεδρο της Τοπικής κοινότητας ότι τα συγκεκριμένα κτήματα είχαν υδροδότηση πριν τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ». Και το τελευταίο, «με την υπόθεση της προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Λέσβου για την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, που τώρα τελευταία απασχολεί έντονα τις τοπικές κοινότητες, τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΛ, αλλά και την ίδια τη ΔΕΥΑΛ». Και η επιστολή καταλήγει λέγοντας:    «Πραγματικά η εμπειρία μου και η γνώση της συμπεριφοράς συγκεκριμένων διορισμένων διοικήσεων, από τις διάφορες εκλεγμένες τοπικές διοικήσεις, είναι, ότι οι αποφάσεις είναι προειλημμένες και η συμμετοχή των εκπροσώπων των διάφορων φορέων, των εργαζο-

Για τη λαχειοφόρο του ΠΑΜΕ

Οι δύο κληρώσεις του λαϊκού λαχείου στις 29 Νοέμβρη και 6 Δεκέμβρη ανέδειξαν ως πρώτους λαχνούς τον αριθμό 74258 και τον αριθμό 53531, αντίστοιχα. Οι κάτοχοι αυτών των αριθμών στη λαχειοφόρο του ΠΑΜΕ είναι οι τυχεροί που θα πάρουν τα δύο αυτοκίνητα, αντίστοιχα.

μένων κ.λπ., είναι μόνο για να προσθέσουν κάποια άλλοθι και τη νομιμοποίηση στη συνείδηση των εργατικών λαϊκών μαζών ό,τι τα όποια αντιλαϊκά μέτρα και χαράτσια, επιβάλλονται κατά καιρούς, από τέτοιου είδους Δ.Σ. διαφόρων οργανισμών και δημοτικών επιχειρήσεων, είναι καρπός δημοκρατικών διαδικασιών και συλλογικών αποφάσεων, που πάρθηκαν, μετά από δημιουργική συζήτηση και με γνώμονα το καλό του λαού και του τόπου.     Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, που το εκπροσωπώ, συμμετέχει σε αυτές τις επιτροπές και συμβούλια, όχι γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε να αλλάζουμε τις πολιτικές, που θα ακολουθήσουν οι

Για το γιορτινό τραπέζι των χαλυβουργών Υλοποιώντας τη δέσμευση που έχει αναλάβει απέναντι στους απεργούς για το γιορτινό τους τραπέζι, το ΠΑΜΕ συνεχίζει τη συγκέντρωση χρημάτων γι' αυτό το σκοπό και καλεί συνδικάτα, σωματειακές επιτροπές, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, εργαζόμενους κλπ. να καταθέτουν χρήματα στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αριθμό 155/350559-64 και κωδικό ΚΟΜΝΗΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ.

συγκεκριμένες πολιτικές και κομματικές πλειοψηφίες, που έχουν το πάνω χέρι σ’ αυτά. Αλλά συμμετέχουμε για να βάζουμε φρένο σε αντιλαϊκές μεθοδεύσεις, σε διάφορες αλαζονικές και ρουσφετολογικές συμπεριφορές και πρακτικές των

πλειοψηφιών και για να ξεσκεπάζουμε στα μάτια των εργαζομένων, τις πρακτικές αυτών που κόπτονται για το λαό, για την δημοκρατία, όπου σε περιπτώσεις, ανάλογα των περιστάσεων, το παίζουν ανεξάρτητοι κ.λπ».

Πρακτικά μέτρα για μη πληρωμή του χαρατσιού της ΔΕΗ:

Π

ληρώνουμε τον υπόλοιπο λογαριασμό ρεύμα και τέλη υπέρ δήμων και ΕΡΤ, μέσω ΑΤΜ, ή πληρωμή μέσω ΚΑΣ στα μηχανήματα που βρίσκονται μέσα στις τράπεζες ALPHA BANK, EUROBANK, ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ και στα κισσέ των τραπεζών που δέχονται να παραλάβουν, μόνο το λογαριασμό ΔΕΗ και των

δημοτικών τελών. Στη συνέχεια το απόκομμα της συναλλαγής με την τράπεζα και τη φωτοτυπία του λογαριασμού της ΔΕΗ, μαζί με μια γραπτή δήλωσή μας ό,τι με το ποσό που πληρώσαμε θέλουμε να καλυφθεί μόνο η αξία του ρεύματος και των τελών και όχι το ΧΑΡΑΤΣΙ, θα τα κοινοποιήσει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου στη ΔΕΗ, μέσω Δικαστικού

Επιμελητή. Η συλλογή των χαρατσιών γίνεται στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου, οδός Δαβάκη και Βαλαωρίτου συμπληρώνονται και συγκεντρώνονται οι γραπτές δηλώσεις: Καθημερινά ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ από 8 το πρωί έως 2 το μεσημέρι και από 5 το απόγευμα έως 8 το βράδυ ΤΗΛΕΦΩΝΑ 2251028861-22734.

ΝΑΣΟΣ ΓΑΛΗΣ Ειδικός Παθολόγος

Μέλος Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ) Μέλος Ευρωπαϊκής Διαβητολογικής Εταιρείας (EASD) ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ: Δημόσιο, ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ), Οίκο Ναύτου, ΤΥΔΚΥ, ΔΕΗ, Πανεπιστήμιο, ΟΓΑ, Υπουργείο Συγκοινωνιών.

ΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 9.30 -12.30 και 17.30 - 21.00 Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο κλειστά

Ιατρείο: Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5 - Μυτιλήνη τηλ. 22510-42505 κιν. 6932303873


/5

Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2011

Ο

Άλλο ένα χρόνο η εκφόρτωση καυσίμων στο λιμάνι!!!

Γ

ιατί πίστεψε κανείς ότι θα γινόταν κάτι διαφορετικό! Μόνο, ίσως, όταν κάποια στιγμή συμβεί το τραγικό! Δέστε π.χ τι μέτρα πήραν για την αντισεισμική προστασία σχολείων, νοσοκομείων κ.λ.π. Χρόνια όμως διαβουλεύονται, κάνουν ημερίδες, συσκέπτονται… Το χρόνο ροκανίζουν μέχρι που ο λαός να τους πετάξει από το σβέρκο του…

«ΕΞΥΠΝΑ ΔΙΚΤΥΑ» Η ικανοποίηση … του Χαλκιώτη και η τιμή … του Βουνάτσου

Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Δημήτρης Χαλκιώτης, «εκφράζει την ικανοποίησή του και την αισιοδοξία του για την πρόοδο και προοπτική των έξυπνων δικτύων στα νησιά μας», ο δε Δήμαρχος κ. Βουνάτσος σε συνέντευξη που έδωσε πριν λίγες βδομάδες στο Αρχιπέλαγος είπε «είναι τιμή μας που επέλεξαν το νησί μας μεταξύ των πέντε για την ανάπτυξη των «έξυπνων δικτύων»». Τι ταύτιση απόψεων! Σαν να είναι στο ίδιο …κόμμα! Διαβάζουμε στο Ριζοσπάστη της Πέμπτης 3 Νοέμβρη 2011. «Ας δούμε όμως αυτά τα «έξυπνα δίκτυα», που αφορούν «εξοικονόμηση» ενέργειας, για ποιους γίνονται, και από ποιους θα πληρωθούν. Από τη μια η εξοικονόμηση ενέργειας και από την άλλη η... ηλεκτροκίνηση. Η κυβέρνηση εκθειάζει τα πλεονεκτήματα της λεγόμενης εξοικονόμησης και ετοιμάζεται να μας την επιβάλει με το στανιό. Γιατί η ενέργεια που δεν καταναλώ-

νεται είναι η πιο φτηνή ενέργεια, λένε. Αλλά αυτό που εννοούν, είναι ότι θα κάνουν τόσο ακριβό το ηλεκτρικό ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκυριά, που και τα «λεφτά τους» θα βγάζουν και την επιπλέον ηλεκτροπαραγωγή θα τη διοχετεύουν εκεί που θα μπορούν να βγάλουν ακόμη περισσότερα. Χαμένα θα είναι τα φτωχά νοικοκυριά, πάρα πολλά πλέον, που θα αναγκαστούν να περιορίσουν ασφυκτικά τις ανάγκες τους σε ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ πολλά δε θα τα καταφέρουν. *** Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προωθεί με ενθουσιασμό τα σχέδια των αυτοκινητοβιομηχανιών, που, σε συνεργασία με τις ενεργειακές εταιρείες, έχουν συνεννοηθεί εδώ και πολύ καιρό, για να σπρώξουν στην αγορά νέα προϊόντα. Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα θα αποκτήσουν σταδιακά ένα σημαντικό μερίδιο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει στο άμεσο μέλλον σημαντικές επιβαρύνσεις - θα εξαρτηθεί από τα παραγωγικά σχέδια των αυτοκινητοβιο-

Δίνεις στην εκκλησία πας … στον «παράδεισο»… Όταν ταΐζεις πεινασμένους γέρους που πας;

Ο ΕΛΓΑ του τα παίρνει θέλει δε θέλει…

Κ

άποιος από τα γραφεία του ΕΛΓΑ έχει αναλάβει την υποχρέωση και ειδοποιεί τους αγρότες να πάνε να υπογράψουνε δήλωση, όποιος δε θέλει να πληρώνει συνδρομή για τον ΕΛΓΑ, που σημαίνει και τη μη παρακράτηση από την Αγροτική Τράπεζα του ανάλογου ποσού όταν καταβάλλεται το ποσό της επιδότησης. Αυτός όμως που υπογράφει αυτή τη δήλωση ταυτόχρονα βάζει διαμεσολαβητή την εφορία!!! Δηλαδή δεν έχει δικαίωμα ο αγρότης να αρνηθεί την πληρωμή της συνδρομής. Ο ΕΛΓΑ του τα παίρνει θέλει δε θέλει… Είτε μέσω ΑΤΕ είτε μέσω εφορίας!!!

μηχανιών - για τα συμβατικής τεχνολογίας αυτοκίνητα, προκειμένου να σπρωχτεί ο κόσμος στα νέα οχήματα. *** Γι’ αυτό θέλουν την «εξοικονόμηση». Για να πουλάνε οι επιχειρήσεις ακριβότερα το ηλεκτρικό ρεύμα και να μοσχοπουλάνε το υπόλοιπο της παραγωγής τους. Ταυτόχρονα, νέοι καυστήρες, κουφώματα, μονωτικά υλικά, θα διατεθούν σε όσους «τα έχουν», ενώ θα τα τοποθετούν εργάτες και μικροί επαγγελματίες για ένα κομμάτι ψωμί, με τις μεγάλες βιομηχανίες να θησαυρίζουν. Ετσι γίνονται τα λεφτά. Με επιχειρηματικά κόλπα, συνεννοήσεις και «μεγάλες ιδέες» που κρύβουν τα μεγάλα κόλπα του κεφαλαίου, σε βάρος των εργαζομένων και ολόκληρου του λαού». Για όλα τα παραπάνω ο Χαλκιώτης και ο Βουνάτσος ο ένας είναι ικανοποιημένος και ο έτερος αισθάνεται τιμή … Γιατί θα γεμίσουν τις τσέπες του οι κατέχοντες την ενέργεια από τις άδειες τσέπες του λαού!!!

Μ

αζεύτηκαν στην εκκλησιά συγγενείς και φίλοι να πουν το τελευταίο αντίο σε ένα αγαπημένο τους πρόσωπο που έφυγε από τη ζωή.

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η Περιφέρεια και ο Δήμος Λέσβου θέλουν το νησί μας ένα «νόμιμο» οίκο ανοχής!!

Όπως πριν λίγο καιρό το Περιφερειακό Συμβούλιο ασχολήθηκε με τη νομιμοποίηση των οίκων ανοχής σειρά είχε τώρα και το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου. Προσπαθούν να τα αρπάξουν από όπου βρουν, όχι πάντως από τον κρατικό προϋπολογισμό που χρωστάει δισεκατομμύρια στους Δήμους και αυτά από τους φόρους που πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα, γιατί οι άλλοι οι έχοντες όχι μόνο τη σκαπουλάρουν αλλά τους επιδοτούμε και από πάνω … Γιατί μη νομίζει κανείς ότι η νομιμοποίηση των οίκων ανοχής έχει κάποιο άλλο στόχο παρά μόνο πως θα φορολογηθούν και πως θα εξευτελίσουν τη γυναίκα ακόμα περισσότερο…

9

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΕ Ή ΧΩΡΙΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

1.ΕΛΕΓΧΟΣ ΒΥΘΟΥ ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ (ΧΩΡΙΣ ΣΤΑΓΟΝΕΣ) 2.ΜΕΤΡΗΣΗ ΠΙΕΣΗΣ ΜΕ ΠΑΧΥΜΕΤΡΙΑ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΟΥΣ 3.ΟΠΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ 4.ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΕ ΟΘΟΝΗ

Άλλοι, έδωσαν, για να τιμήσουν τη μνήμη του, χρήματα στην εκκλησία αντί για στεφάνι, και άλλοι, σκεπτόμενοι ίσως την οικονομική κρίση, έδωσαν χρήματα για τη σίτιση κάποιων γερόντων του χωριού τους. Βγήκε λοιπόν ο παπάς, όπως συνηθίζεται, να ανακοινώσει τα ονόματα όσων πρόσφεραν αντι στεφάνι… Έκπληκτοι έμειναν όμως όσοι είχαν προσφέρει για τη σίτιση των γερόντων που δεν άκουσαν το όνομά τους, γιατί όπως δικαιολόγησε ο παπάς μόνο τα ονόματα που κατέθεσαν για την εκκλησία ανακοινώνει… Αυτός δηλαδή που δίνει μόνο στην εκκλησία πάει στον «παράδεισο»; Αυτός που ταΐζει πεινασμένους που πάει;


6/

Ιστορία

Γ

Στο πλευρό του Ισπανικού λαού το 1936

Στις 18 Ιούλη 1936 εκδηλώθηκε το πραξικόπημα του Φράνκο ενάντια στην νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση, από τις εκλογές της 16 Φλεβάρη 1936, του αντιφασιστικού Λαϊκού Μετώπου όπου συμμετείχε και το ΚΚ Ισπανίας Το ΚΚΕ, αν και χτυπημένο σκληρά απ’ τη φασιστική δικτατορία του Μεταξά της 4ης Αυγούστου του ίδιου χρόνου, που επιβλήθηκε στη χώρα μας, αν και περνούσε σκληρή δοκιμασία στη βαθιά παρανομία, τους διωγμούς, τις χιλιάδες συλλήψεις κομμουνιστών και αντιφασιστών, με φυλακισμένα και εξόριστα τα περισσότερα στελέχη του, έδωσε το παρών στο κίνημα της διεθνιστικής αλληλεγγύης, με πρωτοστάτρια τη Σοβιετική Ένωση, που ξεσηκώθηκε για την υπεράσπιση της μαχόμενης δημοκρατικής Ισπανίας. Σε απόφασή της το 1937 η ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρει: «…Η νίκη του Δημοκρατικού Ισπανικού Λαού και η συντριβή των Γερμανών και Ιταλών επιδρομέων και του πράκτορά τους Φράνκο θα είναι νίκη της Ειρήνης,της Δημοκρατίας και της Λευτεριάς ενάντια στις σκοτεινές δυνάμεις της αντίδρασης, του φασισμού και του πολέμου». Και συνεχίζει: «…Γιατί συμφέρον ζωτικότατο και επιτακτικό του ελληνικού λαού είναι να ενισχύσει μ’ όλες τις δυνάμεις του τον ένδοξο ηρωικό αγώνα της Ισπανικής Δημοκρατίας. Η πάλη ενάντια στον πολεμικό εφοδιασμό του Φράνκο από το Μεταξά, ενάντια στη χρησιμοποίηση των ελληνικών καραβιών και των Ελληνικών λιμανιών για τον εφοδιασμό του, αποκτά ιδιαίτερη αξία και είναι απαραίτητη γιατί εξυπηρετεί τον ιερό αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας, για την Ειρήνη, τη λευτεριά,

τον πολιτισμό». Ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι με όργανό τους το Φράνκο και σύμμαχό τους την ισπανική αντίδραση, έβαζαν σε εφαρμογή τα κοσμοκρατορικά τους σχέδια και αιματοκύλησαν τον κόσμο. Η δικτατορική κυβέρνηση Μεταξά διακήρυχνε την «ουδετερότητα» ενώ βοηθούσε τον Φράνκο. Έλληνες εφοπλιστές ελεύθερα ναύλωναν τα βαπόρια τους και μετέφεραν πολεμοφόδια. Οι Έλληνες κομμουνιστές και αντιφασίστες απαντώντας στην έκκληση του ΚΚΕ έδωσαν την πολύτιμη συμβολή τους στο κίνημα της διεθνούς αλληλεγγύης και συμπαραστάθηκαν ενεργά στον Ισπανικό λαό. 500 περίπου Έλληνες εθελοντές πολέμησαν στο πλευρό του Ισπανικού λαού…. Εξάλλου δεν υπερασπιζόταν μόνο η δημοκρατία της Ισπανίας, αλλά και τη δημοκρατία όλου του κόσμου. Ο Νίκος Βαβούδης έφυγε το 1936 από τη Σοβιετική Ένωση και πήγε στην Ισπανία, όπου υπηρέτησε ως Ταγματάρχης στη Διεθνή Ταξιαρχία και πιο συγκεκριμένα στο Αντιφασιστικό Εθελοντικό Βαλκανικό Τάγμα «Γκεόργκι Δημητρώφ», στο πλευρό του «Δημοκρατικού Στρατού Ισπανίας», στον Ισπανικό εμφύλιο, που υπεύθυνοι για τους Έλληνες ήταν ο πολιτικός επίτροπος Δημήτρης Σακαρέλλος και ο Νίκος Βαβούδης (ψευδώνυμο Γεράσιμος). Ο Νίκος Βαβούδης ήταν ένας από τους ηρωικούς εθελοντές, που γλίτωσαν απ’ το φασισμό του Φράνκο και συνέχισαν τον αγώνα για την αντιφασιστική νίκη των λαών στο Β’ παγκόσμιο πόλεμο.

Δ

Το Παρών στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο Ο Νίκος Βαβούδης, μετά από λίγο καιρό, γυρίζει πίσω στη Σοβιετική Ένωση όπου δουλεύει κομματικά στο μη-

χανισμό της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Ο Β’ παγκόσμιος πόλεμος έχει ξεκινήσει και με την επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας ενάντια στη Σοβιετική Ένωση, θα αρχίσει αποφασιστικά, ο μεγάλος αντιφασιστικός πατριωτικός πόλεμος. Οι Σοβιετικοί τον χρησιμοποιούν σε παράτολμες αποστολές, στα αντάρτικα τμήματα, σε μέρη που είχαν κυριευθεί απ’ τους Χιτλερικούς, κύρια για να μεταδίδει μηνύματα με τον ασύρματο. Συμμετείχε σε αποστολές στη Γιουγκοσλαβία παίρνοντας μέρος στον αγώνα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού ενάντια στη ναζιστική κατοχή και είναι ο αντιφασίστας ασυρματιστής που τον χρησιμοποιεί και ο Δημητρώφ. Έρχεται πίσω στην Ελεύθερη Ελλάδα, στο στρατηγείο του ΕΛΑΣ, στις 28 Ιούλη 1944 ως ασυρματιστής με τη σοβιετική αποστολή που είχε επικεφαλής το συνταγματάρχη Ποπώφ. Για ένα διάστημα βρέθηκε στη Σόφια (τέλη 1944 αρχές 1945) με ειδική αποστολή του ΚΚΕ.

Ε

Η Παρανομία και η Αυτοθυσία του Μια άλλη σελίδα της ηρωικής πορείας του κομμουνιστή Νίκου Βαβούδη, αλλά και συγχρόνως τραγική, είναι αυτή που σχετίζεται με την ανακάλυψη της κρύπτης του ασυρμάτου και η αυτοπυροβόλησή του, που αποτελεί μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτοθυσίας μπροστά στο καθήκον και στην υπόθεση του λαού. Εδώ αξίζει να θυμίσουμε και τα λόγια του ήρωα Νίκου Μπελογιάννη στην απολογία του στο στρατοδικείο:

«…Αγαπάμε την Ελλάδα και το λαό της περισσότερο από τους κατηγόρους μας. Το δείξαμε όταν κινδύνευε η Ελευθερία, η Ανεξαρτησία και η ακεραι-

Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2011

Ομιλιτής Δημήτρης Π. Καρατζιτζής

ότητά της. Και, ακριβώς, αγωνιζόμαστε για να ξημερώσουν για τη χώρα μας καλύτερες μέρες, χωρίς πείνα και πόλεμο. Για το σκοπό αυτόν αγωνιζόμαστε και όταν χρειαστεί θυσιάζουμε και τη ζωή μας…». Μετά τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 1944 και τη συμφωνία της Βάρκιζας δουλεύει για ένα διάστημα νόμιμα στον κομματικό μηχανισμό και κατοικεί στο Μοσχάτο (Ελευθερίας 47). Όταν όμως τέθηκε το κόμμα εκτός νομιμότητας, περνάει στην παρανομία και αναλαμβάνει υπεύθυνος του

παράνομου μηχανισμού επικοινωνίας του Κ.Κ.Ε. (ασυρμάτων). Ο Νίκος Βαβούδης ήταν ένα δοκιμασμένο στέλεχος του ΚΚΕ με τεράστια πείρα στην παρανομία. Δουλεύει κομματικά με το ψευδώνυμο «Κουφός» και υπογράφει τα τηλεγραφήματα με το κεφαλαίο γράμμα «Κ». Το Νοέμβριο του 1951, δυνάμεις της Ασφάλειας και του στρατού με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών Κ. Ρέντη εισέβαλαν στο σπίτι της Λυκούργου 39 στην Καλλιθέα, όπου έμενε η οικογένεια του Νίκου Καλούμενου, παράνομου στελέχους του ΚΚΕ. Εκεί, σε διαμορφωμένη κρύπτη, βρισκόταν και ο Νίκος Βαβούδης. Ήταν 15 Νοέμβρη 1951. Οι ειδήσεις και οι περιγραφές στις εφημερίδες της εποχής δίνουν και παίρνουν «ο κατάσκοπος της Μόσχας», «ο πράκτορας της Κα Κε Μπε», «για στρατιωτικές υποκλοπές», «για χρηματοδότηση με


κολοσσιαίων χρηματικών ποσών λιρών και δολαρίων», «για επιχειρήσεις», «για βίλες και καφέ στη Μεγάλη Βρετανία», «αξιωματικός του Σοβιετικού στρατού;» και ….για μια «καφετζού». Βέβαια πολλά απ’ αυτά διαψεύστηκαν τότε και επίσημα. Όλες όμως τις συκοφαντίες τις διέψευσε η ίδια η ζωή. Συγχρόνως απαγορεύτηκε η αναγραφή ειδήσεων δια του τύπου, γιατί ο εντοπισμός και η εξόντωση του Νίκου Βαβούδη ήταν και ένα πρόσχημα για να προετοιμάσουν καλλίτερα την κατηγορία, την καταδίκη και την εκτέλεση (30 Μάρτη 1952) του Νίκου Μπελογιάννη για κατασκοπεία και αργότερα του Νίκου Πλουμπίδη και των συντρόφων τους. Οι αστικές εφημερίδες, της εποχής εκείνης, προσπάθησαν να προβάλουν τα γεγονότα τα σχεδιασμένα και σκηνοθετημένα, σύμφωνα με τις οδηγίες των Αμερικάνων και της ντόπιας αντίδρασης με σκοπό: • να χτυπήσουν το ΚΚΕ. • να θεσπίσουν νέα αντιλαϊκά μέτρα και να προβούν σε νέες συλλήψεις κομμουνιστών και αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. • να ανακόψουν την άνοδο του λαϊκού προοδευτικού δημοκρατικού κινήματος. • Να αποπροσανατολίσουν το λαό για τα μεγάλα προβλήματα όπως η ένταξη στο ΝΑΤΟ, η συμμετοχή στον πόλεμο της Κορέας, το Κυπριακό πρόβλημα, η δίκη των αεροπόρων, κ.α. Ποια όμως η χρησιμότητα των ασυρμάτων; Από το πλήθος ντοκουμέντων προκύπτει αβίαστα ότι μοναδικός σκοπός τους ήταν η πολιτική και ιδεολογική επικοινωνία του ΠΓ της ΚΚΕ που ήταν στο εξωτερικό – το ΚΚΕ ήταν παράνομο - με το εδώ κλιμάκιο της ΚΕ – Κεντρικής Επιτροπής - για την καθοδήγηση των κομμουνιστών στους πολιτικούς και οικονομικούς αγώνες της εποχής. Άλλος τρόπος δεν υπήρχε αφού είχαν κλεισθεί όλοι οι δρόμοι επαφής και επικοινωνίας της ηγεσίας του ΚΚΕ με το εσωτερικό της χώρας μας. Ο πρόεδρος της προδικτακτορικής Ε.Δ.Α. Γιάννης Πασαλίδης σε άρθρο του στην εφημερίδα «Δημοκρατική» μεταξύ των άλλων υπογραμμίζει ότι: «…όταν μια ιδεολογία και ένα κόμμα διώκεται, φυσικό είναι οι οπαδοί του να καταφεύγουν στις κρύπτες και τις κατακόμβες όπως οι πρώτοι χριστιανοί…» Σε μια περίοδο που η αμερικανοκρατία οδηγούσε τη χώρα μας στην ένταξή της στο ιμπεριαλιστικό ΝΑΤΟ, στη συμμετοχή της στον τυχοδιωκτικό πόλεμο της Κορέας, το πολεμικό σχέδιο «Αστραπή» των αμερικάνων και του ΝΑΤΟ για τα Βαλκάνια. Στην πλήρη υποταγή της οικονομίας στον αμερικανικό νόμο της στρατικοποίησης και του πολέμου, με την ανεργία, την

/7

Ιστορία

Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2011

ακρίβεια, την εξαθλίωση, τα σκλαβοπάζαρα για το λαό. Η τρομοκρατία, τα ξερονήσια, οι φυλακές, οι εκτελέσεις και γενικά οι διώξεις κάθε κομμουνιστή αλλά και κάθε πατριώτη ήταν καθημερινό φαινόμενο. Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, υπήρξε η άνοδος του λαϊκού κινήματος και της αντίστασης του λαού γιατί η πολιτική του ΚΚΕ, πολιτική ειρήνης, δημοκρατίας, κοινωνικής προόδου και συγχρόνως πατριωτική και διεθνιστική. Έτσι απέτυχε πλήρως η αμερικανική επιδίωξη να παρουσιάσει το δημοκρατικό λαϊκό κίνημα συντριμμένο και αυτό φαίνεται τόσο από τους μαζικούς αγώνες που αναπτύχθηκαν, αλλά και με τα αποτελέσματα των εκλογών της 9ης Σεπτέμβρη 1951. Η Ε.Δ.Α. στις εκλογές αυτές συγκέντρωσε το 10,57% των ψήφων και εξέλεξε 10 βουλευτές και ο λαός αποδοκίμασε πλήρως την αμερικανοκρατία και την πολιτική της. Την εποχή αυτή, δηλαδή από το ‘50 ως το ‘55, τα πρώτα χρόνια μετά τη λήξη του εμφύλιου πολέμου, το Κόμμα ήταν υποχρεωμένο να λειτουργεί κάτω από συνθήκες βαριάς παρανομίας και για όλους αυτούς τους συντρόφους που προσπαθούσανε να στήσουνε ξανά τον παράνομο μηχανισμό και να ξαναφτιάξουνε τις διαλυμένες κομματικές οργανώσεις, ήταν ένας άθλος. Κάτω από αυτές τις συνθήκες ήταν φυσικό να υπάρχουν και συγχύσεις και παρεξηγήσεις και ανεξήγητες συλλήψεις και καχυποψίες. Βέβαια η σύγχυση που έχει δημιουργηθεί, τότε, μεγαλώνει με τις διάφορες πληροφορίες που δημοσιοποιούνται καθημερινά γύρω από την υπόθεση των ασυρμάτων, αλλά και από άλλα «αληθοφανή» στοιχεία που βοηθούν με τον τρόπο τους, όμως, στον επηρεασμό του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο να καταγγείλει τον Βαβούδη ως πράκτορα του εχθρού. Στην καθοδήγηση του ΚΚΕ υπήρχε πολύ θετική εκτίμηση για το Βαβούδη, γεγονός που αποτυπώθηκε και στην απόφαση της 8ης Ολομέλειας της ΚΕ (Οκτώβριος 1950) να εξετάσει σε επόμενη Ολομέλεια το ενδεχόμενο πρόσληψης στην ΚΕ του Ν. Βαβούδη - μαζί και με άλλα στελέχη του Κόμματος - ως αναπληρωματικό μέλος της. Όμως με απόφαση της 7ης ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ στις αρχές του 1957 σχηματίστηκε επιτροπή που εξέτασε το θέμα. Το πόρισμα της επιτροπής απορρίπτει κάθε κατηγορία εναντίον του Νίκου Βαβούδη και προτείνει την αποκατάστασή του. Η αποκατάσταση ήταν μια εκκρεμότητα που υλοποιήθηκε και «τυπικά» φέτος στις 16 Ιούλη 2011 με απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του κόμματος, όπου αφού

εξέτασε τα αίτια και το κλίμα μέσα στο οποίο πάρθηκε η τότε λανθασμένη εκτίμηση για το Ν.Β. αποκαθιστά πλήρως τον ήρωα της εργατικής τάξης. Η 7η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (18-24 Φεβρουαρίου 1957) ανέθεσε σε κομματική επιτροπή την εξέταση της υπόθεσης Βαβούδη, η οποία εκτίμησε την ανάγκη αποκατάστασής του. Το 1958, το ΠΓ διαμόρφωσε σχέδιο απόφασης προς την 8η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ για την αποκατάσταση του Ν. Βαβούδη και άλλων στελεχών. Το σχέδιο απόφασης υπογράμμιζε όσον αφορά το Ν. Βαβούδη: «Ολη η ιστορία του Νίκου Βαβούδη και όλα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι ο Βαβούδης ήταν από τους πιο αφοσιωμένους αγωνιστές. Τη ζωή του την διακινδύνεψε πολλές φορές και πάντοτε με την ψυχραιμία και τη σεμνότητα που διακρίνει τους ήρωες [...] Η VIII ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ αποκαθιστά την τιμή του Νίκου Βαβούδη που οι εχθροί του ΚΚΕ προσπάθησαν να συκοφαντήσουν»*. Από τα πρακτικά της 8ης Ολομέλειας, αλλά και της 9ης επίσης το 1958, δεν φαίνεται να συζητήθηκε το θέμα, ωστόσο στο περιοδικό «Νέος Κόσμος» (Μάρτιος 1962) δημοσιεύτηκε άρθρο μέλους του τότε ΠΓ, το οποίο ανέφερε: «Η ΚΕ ακύρωσε αποφάσεις της παλιάς καθοδήγησης για διαγραφή ή καθαίρεση μελών της ΚΕ, που αποδείχτηκαν αβάσιμες και αδικαιολόγητες. Ταυτόχρονα αποκατέστησε τη μνήμη των συντρόφων [...] Ν. Βαβούδη [...] κ.ά.». Παρ’ όλα αυτά δεν υπήρξε επίσημη αποκατάσταση του Ν. Βαβούδη και η απαράδεκτη εκκρεμότητα παρέμεινε επί δεκαετίες. Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη αναγνωρίζει την ηρωική ιστορία του Ν. Βαβούδη στο ΚΚΕ και στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και αποφασίζει την πλήρη αποκατάστασή του. 16 Ιούλη 2011 Ο Νίκος Βαβούδης, ο «εκ’

Μανδαμάδου Ρωσίας» όπως γράφει στην έκθεσή του ο ιατροδικαστής, υπήρξε ο αδιάλλακτος κομμουνιστής, σ’ όλη του τη ζωή ο ταπεινός αγωνιστής, αφοσιωμένος στον Μαρξισμό-Λενινισμό, πιστός εκφραστής των αρχών του προλεταριακού διεθνισμού και της διεθνιστικής αλληλεγγύης, ταγμένος με πάθος στην υπόθεση της εργατικής τάξης πιστός στο κόμμα μέχρι την τελευταία του στιγμή. Ο Νίκος Βαβούδης προτίμησε να στήσει μόνος του τον εαυτό του μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, εκείνο το πρωί, στις 15 Νοέμβρη 1951, μέσα στην κρύπτη του στην Καλλιθέα, παρά να πέσει στα χέρια των δημίων του.

«Πες τους, αυτουνούς, ότι εμένα δε θα με βάνουνε στο χέρι ζωντανό!» Έδωσε, με τη στάση του, απάντηση στην προμελετημένη, στοχευόμενη επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ η οποία επεδίωκε το χτύπημα της ταξικής συνείδησης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, με απώτερο τον αφανισμό του ίδιου του ΚΚΕ, δηλαδή της οργανωμένης πολιτικής πρωτοπορίας. Εδώ αξίζει να θυμίσουμε τα λόγια του Νίκου Μπελογιάννη προς τους στρατοδίκες του. «….Οι θυσίες αυτές μόνο με τις θυσίες των πρώτων χριστιανών μπορεί να συγκριθούν. Αλλά και πάλι υπάρχει μια διαφορά, ότι ενώ οι χρι-

στιανοί δέχονταν το μαρτύριο και το θάνατο, ελπίζοντας να κληρονομήσουν τη βασιλεία των ουρανών, οι κομμουνιστές δίνουν τη ζωή τους μην ελπίζοντας σε τίποτα. Τη δίνουν για ν’ ανατείλει στην ανθρωπότητα ένα καλύτερο, ευτυχισμένο αύριο, που αυτοί δε θα το ζήσουν…» «…Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει στο λαό βαθιές ρίζες. Συνδέεται μαζί του με ακατάλυτους δεσμούς αίματος και δεν μπορεί κανείς να το εξοντώσει ούτε με στρατοδικεία, ούτε με εκτελεστικά αποσπάσματα. Ο στόχος μας ήταν και είναι να προστατέψουμε τα συμφέροντα του λαού και της χώρας μας...» Γι’ αυτό η ΝΕ Λέσβου, η ΚΟΒ Μανταμάδου του ΚΚΕ και η ΚΝΕ τιμώντας τον Νίκο Βαβούδη τιμά μαζί με αυτόν και όλους όσους έπεσαν στον αγώνα για λευτεριά, δημοκρατία και κοινωνική πρόοδο και το σοσιαλισμό και μαζί τους εκατοντάδες χιλιάδες και μεταξύ αυτών τους δεκάδες Μανταμαδιώτες και Μανταμαδιώτισσες που εξορίστηκαν και φυλακίσθηκαν, αλλά κράτησαν ψηλά τη σημαία του αγώνα, τη σημαία του ΚΚΕ. Τιμά το Δημήτριο Προκοπέλλη ή Στράτη, το Νίκο Μαρμαρινό, τον Γιώργο Ζερβό, το Χαράλαμπο Γεωργούλα, τον Ιγνάτιο Αντωνέλλη, το Στέφανο Φουντή, το Γιάννη Ανουσά, το Χαράλαμπο Κανόνη, το Νικόλα Αδαλή, τον Αχιλλέα Κοντάρα, το Στρατή Αποίκο και τον Παρασκευά Κούκο.


8/

Ανακοινώσεις ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟ

Στη μνήμη της Ειρήνης Τινέλλη ο σύζυγος της Ευστράτιος προσφέρει για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ 50 ευρώ.

Αγαπητοί φίλοι. Η συνταχτική επιτροπή του «Νέο Εμπρός» σας ευχαριστεί για τη στήριξη και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην εφημερίδα της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ και την επιλέγετε για την ενημέρωσή σας σχετικά με τα προβλήματα που απασχολούν το λαό του νησιού μας. Στην εποχή της καπιταλιστικής κρίσης, που η πολιτική, των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΕΕ και ΔΝΤ, προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα κερδών του μεγάλου κεφαλαίου με την εξαθλίωση της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων και της νέας γενιάς, είναι σημαντική η δύναμη που δίνετε στην εφημερίδα μας και σαν αναγνώστες αλλά και σαν οικονομικοί ενισχυτές ώστε να συνεχίσει την προσφορά της στο λαϊκό κίνημα του νησιού μας. Γι’ αυτό ζητάμε, την τακτοποίηση των συνδρομών από τους φίλους συνδρομητές που δεν το έχουν κάνει μέχρι σήμερα. Οι συνδρομές μπορεί να καταβάλλονται ή στο Λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας: 415/950150-94 ή με ταχυδρομική επιταγή στη διεύθυνση της εφημερίδας: Νέο Εμπρός, Αρχιπελάγους 21, ΤΚ 81100 Μυτιλήνη ή ακόμα καθημερινά στα γραφεία της εφημερίδας. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22510-29239 Σας ευχαριστούμε Η Συνταχτική Επιτροπή

Συνεχίζεται η καταβολή δωρόσημου στους εργατοτεχνίτες οικοδόμους την 28 και 29 Δεκέμβρη 2011 κατά τις ώρες 3-5:30 μ.μ. στο Υποκατάστημα. Θα συνεχιστεί και το 2012 κατά τις ημερομηνίες: 3, 4, 9, 11, 12, 16, 17, 18, 19, 23, 24 και 25 Γενάρη 2012.

μικρές ΑΓΓΕΛΙΕΣ

--- Πωλείται γωνιακή οικία στον Συνοικισμό (Κυδωνιών 65). Διαθέτει, 2 υπνοδωμάτια, χολ, μπάνιο, κουζίνα, κλιματισμό και μικρή αυλή. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6977692735 και 22510-23392. ΟΧΙ ΔΑΝΕΙΟ --- Ο Αβαγιανός Μιχάλης, εργολάβος οικοδομών, αναλαμβάνει στην Αθήνα ανακαινίσεις και αναπαλαιώσεις οικοδομών. Τηλ: 210-9715631 και 6947709536.

--- Μαθηματικός με πολυετή πείρα παραδίδει μαθήματα μαθηματικών σε μαθητές Λυκείου (και προετοιμασία Πανελληνίων) και Γυμνασίου, καθώς και σε φοιτητές-σπουδαστές. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 697.87.51.840

ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΗΡΙΟ --- Ενοικιάζεται καινούργια γκαρσονιέρα 2χωρη (σαλονοτραπεζαρία-υπνοδωμάτιο) 45τμ σε 1ο όροφο στην Χρυσομαλλούσα. Αυτόνομη θέρμανση, κλιματιστικό, μεγάλη βεράντα με τέντες, ντουλάπα, καναπέ, κρεβάτι, τηλεόραση, ψυγείο, κουζίνα, πλυντήριο. Τηλέφωνο: 6937277315 Εισπράκτορες του στην περιοχή Αττικής

Τ

ην αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ και ιδιαίτερα της ΕΡΑ Αιγαίου εκφράζει το Σωματείο Εργαζομένων Μ.Μ.Ε. Λέσβου και στην ανακοίνωση που έβγαλε μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η μάχη που δίνουν οι εργαζόμενοι του ραδιοφωνικού σταθμού ΕΡΑ Αιγαίου, του τοπικού κλιμακίου της κρατικής τηλεόρασης και όλων των δημοσίων ΜΜΕ της χώρας, πρέπει να δικαιωθεί. Ούτε βήμα πίσω! Να μην επιτρέψουμε να μετατραπούν τα δημόσια Μέσα Ενημέρωσης σε κρατικά κανάλια προπαγάνδας και σε υπηρέτες του κάθε εργοδότη. Δηλώνουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους των δημοσίων ΜΜΕ και συνεχίζουμε για: - Καμία απόλυση στο χώρο του τύπου - Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους-ες, με αποδοχές σύμφωνες με τις οικείες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και με πλήρη εργασιακά και κλαδικά ασφαλιστικά δικαιώματα. - Ανατροπή της κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των κεκτημένων εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων».

Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2011

Οι συνδρομητές περιοχής Αθήνας και Πειραιά, μπορούν να δίνουν τις συνδρομές τους, στους παρακάτω συμπατριώτες μας που εισπράττουν για λογαριασμό του “Νεο Εμπρος”. - Παναγιώτης Ελευθεριάδης Ιππολύτου 11, τηλ. 210-2235158. - Χρήστος Κυμιατζής Ψάχου 17, Νέα Σμύρνη,, τηλ. 2109318781. - Γιώργος Λεβεντός Κοραλίων 20, Περιστέρι, τηλ. 2105013433. - Παναγιώτης Σταυράκης Νικ. Αρώνη 30-32 Βύρωνας, τηλ. 2107650921.

Άμεση Δράση__________________________100 Τροχαία_______________________22510-22030 Τουριστική αστυνομία___________22510-22776 Πυροσβεστική_________________________199 Δασική Υπηρεσία_______________________191 Λιμεναρχείο Μυτιλήνης_108/22510-40827/24115 Στρατολογικό Γραφείο___________22510-28452 Εισαγγελία____________________22510-22522 Πρωτοδικείο___________________22510-22518 Υπουργείο Αιγαίου________22510-38200/28296 Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου______22510-27601 Νομαρχία Λέσβου______________22510-46777 ΚΕΠ (Νομαρχία)_______________22510-37181 Δήμος Μυτιλήνης_________22510-41504/28501 Αεροδρόμιο______________22510-38700/38702 Ολυμπιακή Αεροπορία___________22510-61590 Aegean Airlines________________22510-61120 Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου_____22510-42239 ΝΕΛ Κεντρ. Πρακτ. _______22510-37775/37768 ΑΝΕΚ________________________22510-27000 ΚΤΕΟ________________________22513-54100 Αστικά ΚΤΕΛ__________________22510-46436 Υπεραστικά ΚΤΕΛ______________22510-28873 ΤΑΞΙ______________22510-25900/23500/22064 ΟΤΕ Βλάβες__________________________121 ΔΕΗ Βλάβες______________1050/22510-28860 ΔΕΥΑΜ Βλάβες__________22510-23843/24444 ΟΤΕ Πληροφορίες____________________18888 Μετεωρολογικό Δελτίο__________________149 Εφημερεύοντα Φαρμακεία______________1434 Νοσοκομείο Μυτιλήνης__________22510-57700 ΕΚΑΒ_______________________________166 ΙΚΑ Μυτιλήνης________________22510-28498 Κέντρα Υγείας Άντισσας_____________________22530-56440 Καλλονής____________________22530-22222 Πλωμαρίου____________________22520-32151 Πολιχνίτου____________________22520-41111 Χρήσιμα Τηλέφωνα Λήμνου Επαρχείο Λήμνου_______________22540-22996 Νοσοκομείο Μύρινας______22540-23333/22222 Αστυνομικό Τμήμα Μύρινας______22540-22200 Αστυνομ. Σταθμός Μούδρου______22540-71201 Πυροσβεστική Υπηρεσία________22540-22199 Λιμεναρχείο Μύρινας____________22540-22225 Λιμεν. Σταθμός Μούδρου________22540-71240 Στρατιωτική Διοίκηση___________22540-22516 Αερολιμένας Λήμνου____________22540-31204 Βλάβες ΟΤΕ___________________22540-22121 Βλάβες ΔΕΗ___________________22540-22448 Βλάβες Ύδρευσης______________22540-25088


Η

Κομμουνισ τι κή Νεολαία Ελλάδας καλεί όλους τους μαθητές, τα παιδιά των εργατικών - λαϊκών οικογενειών να γυρίσουν την πλάτη στα πανηγύρια και τις φιέστες που οργανώνει το υπουργείο Παιδείας μαζί με την ΕΕ, για να "τιμήσει" τα 20 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το προκλητικό μάλιστα σύνθημα "20 χρόνια Ευρωπαϊκή Ένωση, τι κερδίσαμε και τι χάσαμε"! Η ΕΕ είναι ένωση των μονοπωλίων, των πολυεθνικών, των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών και των μεγαλοεργολάβων. Μόνο αυτοί κέρδισαν από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Κέρδισαν: - Από την εκμετάλλευση των εργαζομένων που αυξήθηκε και βάθυνε σε πρωτόγνωρο βαθμό. Με μέτρα, νόμους, μνημόνια και συμφωνίες που τσάκισαν μισθούς, συντάξεις, ωράρια, δικαιώματα σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια. Που στέλνουν τις οικογένειές μας και εκατομμύρια εργαζόμενους στην κόλαση της μόνιμης εξαθλίωσης, στην ανεργία, στη δουλειά χωρίς δικαιώματα για 500 ευρώ, στην αμορφωσιά, τη μάστιγα των ναρκωτικών. - Από τους πολέμους και τις επεμβάσεις για τη λεηλάτηση και τον έλεγχο αγορών, πρώτων υλών. - Από τις τεράστιες και προκλητικές φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, με τις επιδοτήσεις και το τσάμπα χρήμα από τα κρατικά ταμεία, τα λεφτά δηλαδή

/9

Νεολαία

Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2011

που λεηλατήθηκαν τους εργαζόμενους.

από

- Από τη θωράκιση της εξουσίας τους, με τρομονόμους, μηχανισμούς καταστολής, ενάντια στο λαϊκό κίνημα, βγάζοντας εκτός νόμου κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα, φτάνοντας στο σημείο να ποινικοποιήσουν ακόμα και τη ριζοσπαστική... σκέψη!

Οι μεγάλοι χαμένοι ήταν οι εργαζόμενοι, οι λαοί της Ευρώπης! Τα 20 χρόνια από την ίδρυση της ΕΕ, είδαν τις κατακτήσεις τους να σαρώνονται. Ανατράπηκαν όσα είχαν κερδίσει με αγώνες και θυσίες και κάτω από την επίδραση της Σοβιετικής Ένωσης και των άλλων σοσιαλιστικών χωρών. Τα 20 αυτά χρόνια από την ίδρυση της ΕΕ, χρεοκόπησαν όλα τα ψέματα και τα παραμύθια που έλεγαν και λένε τα κόμματα του κεφαλαίου, όλοι εκείνοι που παρουσίασαν και παρουσιάζουν την ΕΕ ως "μονόδρομο" και "αναγκαιότητα": - Οτι "θα τρώγαμε με χρυσά κουτάλια", ότι "με ισχυρό νόμισμα θα έχουμε σίγουρο μέλλον". Με χρυσά κουτάλια έφαγαν τα μονοπώλια και οι πολυεθνικοί όμιλοι. Για τους λαούς η ΕΕ σήμαινε ανεργία, εξαθλίωση, ένταση της εκμετάλλευσης, δουλειά χωρίς δικαιώματα, ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση. - Οτι η ΕΕ ήταν η "μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια", η "Ευρώπη των λαών". Οτι η ένταξη στην ΕΕ και μετά στο ευρώ για την Ελλάδα σήμαινε "σύγκλιση" με τις

πιο ισχυρές καπιταλιστικές χώρες. Η ΕΕ ήταν και είναι λυκοσυμμαχία καπιταλιστικών κρατών, μονοπωλίων. Είναι ενωμένοι στην επίθεση ενάντια στους λαούς, και τσακώνονται για το πώς θα μοιραστούν τα κέρδη και τη λεία από την εκμετάλλευση των εργαζομένων, πώς θα μοιράσουν τη χασούρα και τη ζημιά σε συνθήκες κρίσης. Παντού, σε όλες τις χώρες χτυπιούνται τα δικαιώματα των εργαζόμενων. - Οτι η ίδρυση της ΕΕ σήμαινε το τέλος των πολέμων. Μέσα σε 20 χρόνια η ΕΕ έβαψε τα χέρια της στο αίμα των λαών της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ και του Αφγανιστάν, της Λιβύης. Ολα για τα κέρδη των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, για τη μοιρασιά κερδών, αγορών και πρώτων υλών.

- Οτι η ΕΕ είναι "ένωση της ελευθερίας και της δημοκρατίας". Ελευθερία στην ΕΕ υπάρχει μόνο για το κεφάλαιο. Είναι η ελευθερία των καπιταλιστών να εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους. Δημοκρατία υπάρχει μόνο για εκείνους που έχουν στα χέρια τους τα μέσα παραγωγής. Σήμερα, που η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει και η ΕΕ πρωτοστατεί με τις κυβερνήσεις στην ισοπέδωση των δικαιωμάτων, στο τσάκισμα των λαών της Ευρώπης, στον αντικομμουνισμό, οι

εργαζόμενοι και τα παιδιά τους πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα. Να μπουν στην πάλη για να αλλάξουν οι συσχετισμοί, για να ηττηθούν τα κόμματα του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου. Τώρα δε χωράει καμία αυταπάτη. Τώρα ο λαός πρέπει να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις! Πάλη για εργατική - λαϊκή εξουσία, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερής διαγραφή του χρέους!


10/

Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2011

Σ

τη ...ρουλέτα της πιθανής εξασφάλισης κοινοτικών κονδυλίων παίζει η κυβέρνηση το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και τους 4.000 εργαζόμενους που παράγουν σημαντικό έργο. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, σε Επίκαιρη Ερώτησή του προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλίσης Γιώργο Κουτρουμάνη απαίτησε την απρόσκοπτη συνέχιση του προγράμματος με εργαζόμενους πλήρους και σταθερής απασχόλησης. Απαντώντας, ο Γ. Κουτρουμάνης δήλωσε πως «έχουμε εξασφαλίσει εθνικούς πόρους μέχρι σήμερα ύψους 85 εκατομμυρίων ευρώ. Τα 45 εκατομμύρια ευρώ προέρχονται από πόρους του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και τα 35 εκατομμύρια προέρχονται από το ΑΚΑΓΕ, που είναι ο λογαριασμός αλληλεγγύης». Συμπλήρωσε όμως ότι «θα πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε συγχρηματοδότηση - και αυτό το ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - προκειμένου οι εργαζόμενοι να μην έχουν καμία αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς, δηλαδή να μπορέσουν να συνεχίσουν να είναι εργαζόμενοι». Υποστήριξε επίσης ότι «στοχεύουμε να δημιουργήσουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο

για τη χρηματοδότηση αυτού του προγράμματος, έτσι ώστε να μη χρειάζεται κάθε χρόνο να ψυχορραγούμε εάν θα υπάρχουν τα χρήματα». Παρεμβαίνοντας αμέσως μετά ο Σ. Χαλβατζής τόνισε ότι «το θέμα είναι αν οι 4.000 εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να βρίσκονται στη θέση τους, αν είναι πλήρως εξασφαλισμένο αυτό και, δεύτερον, οι 70.000 άνθρωποι, οι οποίοι εξυπηρετούνται, οι οποίοι έχουν συγκεκριμένες ανάγκες, δε θα βρεθούν «επί ξύλου κρεμάμενοι»». Πρόσθεσε ότι «ειδικά σήμερα, στα πλαίσια, της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, αυτοί οι άνθρωποι, που δεν έχουν δυνατότητες να επιβιώσουν μόνοι τους, όχι απλώς αυξάνονται, αλλά

πολλαπλασιάζονται». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σημείωσε παράλληλα ότι «οι υπηρεσίες αυτές πρέπει να είναι πλήρως στελεχωμένες από ειδικευμένους στις αντίστοιχες ειδικότητες επιστήμονες, νοσηλευτικό, βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό. Εμείς επιμένουμε να υποστηρίζουμε ότι αυτοί οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν ενιαία, μόνιμη, σταθερή σχέση εργασίας και αξιοπρεπή μισθό, να έχουν επαρκή και πλήρη κρατική χρηματοδότηση όλα αυτά τα προγράμματα». Συνολικά ανέφερε ότι «το ΚΚΕ υποστήριζε πάντα και υποστηρίζει μια κοινωνική πολιτική, με κοινωνικές υπηρεσίες και ιατρική φροντίδα στο σπίτι, που να ανταποκρίνονται στις πιεστικές ανάγκες των εργαζόμενων, των ηλικιωμένων, των χρονίως πασχόντων, των αναπήρων, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους». Αναδημοσίευση από το blog της Ν.Ε. Χίου του ΚΚΕ «Φώτης Αγγουλές» του ψαχτήρ΄


Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2011

Μέσα στην Ασφάλεια έμαθα γράμματα σε πολλούς κρατούμενους, πολλοί απ’ τους οποίους ήταν τροφοΕπιμέλεια: Π.Κουτσκουδής – Β.Καλογεράς δότες των ανταρτών. Εκεί θυμάμαι μια μέρα που έφεραν το Γιάννη το Βασάλο. πήγαινα εκεί.» εκεί. Με κάτι αρουραίους τέτοιους… Να ’σαι ξαπλωμένη Μου λέει «Ρε Τάκη, πάω για εκτέλεση». Με κάτω και να περνάνε από πάνω σου οι αρουραίοι. Είναι τα δυο χέρια αλυσοδεμένα μέσα στο κρατητήΟ Τάκης είχε την τύχη να κάνει παντοτινή του σύπράγματα που λες πώς μπόρεσα και τα ’ζησα… Εγώ, ριο. Κι έλεγε και ξανάλεγε «Αν είχα ελεύθερα τα ντροφο μια γυναίκα εξαιρετική, μια ακατάβλητη κατά τη μετακόμιση από το Τρίκερι, γλίστρησα, επειδή χέρια μου, θα τους ξέφευγα.» Δε μπορούσε ούτε αγωνίστρια με ατσαλένια αντοχή, που δεν υπέκυψε είχε χιονίσει, χτύπησα κι έπαθα ένα κάταγμα. Και μου να φάει. Τον τάιζα. στα φοβερά μαρτύρια στα οποία υποβλήθηκε από λέει ένας αλφαμίτης «Τι έχει το χέρι σου;» - πήγαινα να τα όργανα του μεταβαρκιζιανού κράτους. Την Αθηνά Όσο καιρό έμενα εκεί με πιέζανε να κάνω δήλωση. πάρω λίγο νερό – και λέω «Το έσπασα.» Ρωτά «Σε ποια Βασιλείου, που μας διηγήθηκε κι αυτή τα ανείπωτα Ερχόταν η αδερφή μου, ερχόταν η θεία μου, ερσκηνή μένεις;» Λέω «Σ’ εκείνη». Και τότε αυτός λέει «Το παθήματά της. χόταν ο πατέρας μου, «Ρε παιδί μου, ξέρεις ότι θα βράδυ θα έρθω να σου σπάσω και το άλλο σου χέρι!» σε στείλουν στο Μακρονήσι. Ο αδερφός σου είναι Και περίμενα κάθε βράδυ ότι θα ερχόταν ο Αλφαμίτης να στο Μακρονήσι…». Υπήρχε μεγάλη τρομοκρατία μου σπάσει και το άλλο μου χέρι. Μου ’κανε ένα τρομερό Οι αναμνήσεις της Αθηνάς στο Μακρονήσι. Ο Παναγιώτης ο Κανελλόπουλος ψυχολογικό βασανιστήριο δηλαδή. Καλά, έμειναν πολλές όχι μόνον είχε πει στον Βαν Φλιτ «Ιδού ο στρατός από την εξορία κοπέλες απ’ το ξύλο στο νοσοκομείο. Κι απ’ τον πόνο σου», αλλά είχε πει για το Μακρονήσι ότι είναι «ο ουρλιάζανε τις νύχτες. Απ’ το Μακρονήσι, αφού είδαν κι «Εμένα δε με πιάσανε πάνω σε κάποια δράση. Η αδερνέος Παρθενώνας». Γι’ αυτό στην κηδεία του Βάραποείδαν ότι ούτε κει κάναμε δήλωση, όσες μείναμε αμεφή μου που ήταν μεγαλύτερη από μένα δυο χρόνια, ναλη - ήμουν εκεί και τον θάψαμε με τραγούδια τανόητες μας πήγανε ξανά στο Τρίκερι. Από το Μακροείχε πάει εξορία. Όταν φοιτούσα, έρχεται η Ασφάλεια και τιμές - το τι γιουχάισμα έφαγε ο Κανελλόπουνήσι έφυγα το 1950. Εξορία έκανα από το 1948 μέχρι το στο σπίτι και λέει περάστε απ’ το Τμήμα. Έμεινα 20 λος, όταν ήρθε για να παραστεί στην κηδεία του 1952. Τότε κατέβηκε εδώ ο Τάκης και γνωριστήκαμε. Τότε μέρες στα κεντρικά της Ασφάλειας εδώ στην Αθήνα, σ’ Βάρναλη, ήταν άλλο πράμα. Μου λέγανε λοιπόν οι ήταν που γύρισα πίσω με δεκαπενθήμερη άδεια, είχανε αυτό το κτίριο το μεγάλο, το φοβερό, όπου είχαν αυτοδικοί μου ότι «Η εκτόπισή σου είναι για το Μακάπως μαλακώσει τα πράγματα. Κι έρχομαι στην Αθήνα κτονήσει πολλοί άνθρωποι. Από κει με πήγανε εξορία κρονήσι κι εκεί σώνει και καλά θα σε αναγκάσουν με ανήκεστο βλάβη. στη Χίο, όπου συνάντησα την αδερφή μου. να κάνεις δήλωση. Κάνε Την αδερφή μου τη λέγανε Ελένη Βασιλείου. Από το 1948 Στη Χίο πάω το Σεπτέμβριο τουλάχιστον μια δήλωση που πήγα και τη βρήκα στη Χίο μέχρι το 1952 ήμασταν του 1948. Μετά μας παίρνουν να μην εκτοπιστείς…» συνέχεια μαζί. Άντεξε στο Μακρονήσι, αλλά η πίεση η και μας πάνε στο Τρίκερι. Εκεί Ήταν τόσο πιεστικοί, ήταν φοβερή στο Τρίκερι, ήταν η μάνα μου άρρωστη, κάτι μέναμε σε αντίσκηνα που τα και η μάνα μου άρρωστη… οικογενειακά προβλήματα κλπ την ανάγκασαν να κάνει φτιάχναμε εμείς. Συνθήκες Αναγκάστηκα να κάνω δήλωση και βγήκε πριν από μένα. Είχε πιεστεί πολύ φοβερές. Να μην έχεις ούτε δήλωση το 1950 και μετά ψυχολογικά. Δηλαδή πήγε πρώτα Χίο, Τρίκερι, Μακροράντσα, ούτε τίποτα. Να με άφησαν κατευθείαν νήσι και ξανά Τρίκερι. Κι ενώ έζησε το Μακρονήσι και το κοιμάσαι πάνω στο χώμα και ελεύθερο. άντεξε, έκανε δήλωση στο Τρίκερι. Η αδερφή μου είχε στην υγρασία. Τέλος πάΤο 1950 είχε περάσει πάει εξορία λόγω του πατέρα μου, αλλά και γιατί ήταν ντων περάσαμε πολύ άγριες το Περιοδεύον από τη στον ΕΛΑΣ, νοσοκόμα του ΕΛΑΣ, εδώ μέσα στην πόλη της καταστάσεις. Όταν ήμουν Μυτιλήνη, για να πάρει Αθήνας. στο Τρίκερι και πριν μας πάνε φαντάρους. Εγώ είχα ένα στο Μακρονήσι, είχε έρθει ο Στην εξορία γνώρισα πολλές Μυτιληνιές και πολλές Αγιατραύμα, γιατί όταν ήμουν διαβόητος στρατηγός Πεσώτισσες. Θυμάμαι τα βρακιά τους. Αυτές οι γυναίκες, οι παιδί μου ’φαγε το χέρι τζόπουλος. Βγήκανε κάποιοι Αγιασώτισσες, ήτανε σ’ ένα κτίριο, στο πρώτο κτίριο, στη το μηχάνημα στο φούρνο και βγάλανε λόγους. Εμείς Χίο, με τα μικρά παιδιά τους μαζί. Δε μας έβγαζαν όταν του μπάρμπα μου του κάναμε ουουου… με κλειστό ήμασταν στο στρατόπεδο της Χίου, εκεί ήταν φυλακή, Κοφτερού. Γι’ αυτό, εκεί το στόμα και δε μπορούσαν άσχημο πράγμα. Μας είχανε μια ώρα την ημέρα έξοδο στο Περιοδεύον, βγήκα βονα καταλάβουν ποιος το ’κανε. με συνοδεία. Και μέσα σε μια ώρα έπρεπε να απλώσεις Τάκης και Αθηνά Ψύλλα. ηθητικός. Και μου δίνουν Τελικά βγαίνει ο Πετζόπουλος τα ρούχα που ’χες πλύνει, να κάνεις όλες τις δουλειές, Σύντροφοι στον Αγώνα και στη Ζωή. φύλλο πορείας και πάω στο με το κόκκινο λουρί στο καπέλο να φέρεις νερό. Έτσι και δεν τα κατάφερνες, πήγαινες Κέντρο Διερχομένων στην του και λέει «Γύναια, θα σας κατευθείαν κρατητήριο. Το κρατητήριο ήτανε ογδόντα Αθήνα. Από κει ο Γιώργος σφάξουμε». Είχα την εντύπωση ότι έβγαιναν φίδια από επί ογδόντα πόντους. Αγιασώτισσες συνάντησα και στο Παλαιολόγος, παλιός μου συμμαθητής, κανόνισε το στόμα του. Μακρονήσι, όπου πήγα το 1950. να κατεβώ στο Στρατολογικό Γραφείο Μυτιλήνης, Πάντως από κει και πέρα, αφού είδανε ότι πολλές δεν όπου είχαν ανάγκη από έναν βοηθητικό, χωρίς να Στην εξορία γνώρισα πολλές συντρόφισσες, ανάμεσα υπογράψαμε δήλωση, μας πήγαν στο Μακρονήσι. ξέρει πως ήμουν αριστερός και δεν ήθελα να πατήστις οποίες τη γυναίκα του Φοίβου Τσέκερη, γραμματέα Αλλά μας κάνανε φοβερά άγρια καψόνια, έτσι ώστε σω πόδι στο νησί. Όταν πέρασε το Πάσχα του 1950, της ΠΕΑΕΑ (αργότερα γίναμε κουμπάροι), και τη Νίτσα από τις 4.000 που είμαστε τότε εξόριστες να μείνουμε πήρα φύλλο πορείας για το Στρατολογικό Γραφείο Γαβριηλίδη, την κόρη του Κώστα Γαβριηλίδη, ιστορικού πολύ λίγες. Δε θυμάΜυτιλήνης. Απ’ την πρώτη μέρα η Ασφάλεια πλάστελέχους του ΕΑΜ και μαι πόσες, γύρω στις κωσε μέσα στο γραφείο και με παρακολουθούσε. γραμματέα του Αγροτικού 800… Από το Λαύριο Στη Μυτιλήνη έμεινα από την Κυριακή του Θωμά Κόμματος Ελλάδας (ΑΚΕ). μας βάλανε σ’ ένα μέχρι μια Δευτέρα, ημερομηνία δε θυμάμαι, ΣεΌταν πήγα εξορία εγώ, ο μεγάλο αρματαγωγό πτέμβρης μήνας, οπότε με φωνάζουνε στο γραφείο πατέρας μου και η αδερφή και μας βγάλανε στο και μου λένε φεύγεις για την Κοζάνη. μου ήταν ήδη εξορία. Η οικοΜακρονήσι. Δεν ξεΦεύγοντας για κει, πέρασα από το σπίτι της ξαγένειά μας ήτανε αριστερή. χώριζες τους ανθρώδέρφης μου, που παραθέριζε τότε στο Κεφαλάρι Ο πατέρας μου ήταν στο ΕΑΜ πους, ήτανε σκούρα της Κηφισιάς. Στο απέναντι σπίτι έμενε ο Άγγελος και τον κυνήγησαν οι Γερματα ρούχα τους από Σικελιανός και λίγο πιο πέρα ο Γιώργος Δροσίνης. νοί. Και μετά τον κυνήγησαν πάνω μέχρι κάτω, το Μια μέρα, καθώς ήμουν στο μπαλκόνι, βλέπω στην κι οι Έλληνες! Η τρομοκραηλιοκαμένο πρόσωπό απέναντι βεράντα το Σικελιανό. Σε μια στιγμή σηκώτία των ταγματασφαλιτών τους ήτανε κι αυτό ένα θηκε, για να κατεβεί στον κήπο της αυλής, αλλά εναντίον των εαμιτών ήταν με τα ρούχα τους. Πώς έπεσε κάτω από τη σκάλα. Έτρεξα και τον βοήθησα εγκληματική. Τότε μέναμε έξι είναι τα σχέδια που να σηκωθεί. Με ευχαρίστησε θερμά και με κράτησε άνθρωποι – οι γονείς μας και κάνουν οι διάφοροι για λίγο κοντά του. Κάναμε κουβέντα για τη λογοτα τέσσερα παιδιά τους – σ’ χαράκτες; Μαύρες τεχνία και μου εξέφρασε το παράπονό του που η ένα φτωχόσπιτο στην ΑκαδηΠαναγιώτης Μ. Κουτσκουδής, Τάκης Ψύλλας, φιγούρες πίσω από ελληνική κυβέρνηση δεν τον πρότεινε για το νόμπελ μία Πλάτωνος. Ένα βράδυ η Βασίλης Καλογεράς (Στο σπίτι του Τάκη τα συρματοπλέγματα. λογοτεχνίας. Εγώ, για να τον παρηγορήσω, του είπα συμμορία του Πλυτζανόπουστην Αθήνα, 7-5-2007). Πρέπει να σας πω δε ότι υπήρξαν κι άλλοι που το απέρριψαν, αν και τους λου πέταξε μια χειροβομβίδα ότι, όταν οι άνδρες είαπονεμήθηκε. Παρηγορούμαι, μου είπε, που ο κόστο σπίτι μας, αλλά έμεινε δανε εμάς τις γυναίκες σμος και η νεολαία διαβάζει κι αγαπά τα ποιήματά σκαρφαλωμένη πάνω στην κληματαριά της αυλής και ευπου βγαίναμε από το αρματαγωγό, έγινε μια φοβερή μου. Την εποχή εκείνη έγραφε τον «Ασκληπιό». τυχώς εξερράγη εκεί προκαλώντας μόνον υλικές ζημιές, πάλη μέσα τους, μια φοβερή αλλαγή στη στάση τους. χωρίς να χτυπήσει κανένα μας. Και το μπράβο και το ευΑπό την Κοζάνη απολύθηκα το 1952 οπότε ήρθα πια Βλέποντας τον ηρωισμό των γυναικών στο Α΄ ΕΤΟ, χαριστώ του μεταβαρκιζιανού κράτους ήταν να διώξουν στην Αθήνα. Εκεί γνώρισα τη γυναίκα μου, έδωσα πολλοί κάνανε αναίρεση των δηλώσεών τους!! Σε τρεις τον πατέρα μου από την Τράπεζα, γιατί ήταν τραπεζικός εξετάσεις και μπήκα στην Πάντειο, αλλά δεν την μέρες, μας λένε, θα κάνετε δήλωση, γιατί αλλιώς θα σας υπάλληλος στην Τράπεζα του Πειραιά…» τέλειωσα γιατί έπρεπε να δουλέψω. Έπιασα δουσπάσουμε στο ξύλο, θα σας βιάσουμε, θα θα θα… Δεν λειά σε μια φαρμακευτική εταιρία. Κι όταν πήρα τα Στην Αθηνά, στα παιδιά και στην υπόλοιπη οικογένεια πέρασε η τρίτη μέρα και πρωί – πρωί, κατά τις 5, μας πρώτα λεφτά αγόρασα κι έστειλα ένα πάγο-ψυγείο του Τάκη Ψύλλα, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήξυπνάνε, Δεκέμβρη μήνα. “Πουτάνες, ξεσχισμένες, γρήστους γονείς μου στη Μυτιλήνη, όπου πήγαινα ρια και ευχόμαστε να ’ναι γεροί, για να τον θυμούνται γορα, βγείτε έξω!” Και μας χορτάσανε στο ξύλο. Μετά πια ως εμπορικός αντιπρόσωπος της εταιρίας, σε και να τον τιμούν. μας βάλανε στις σκηνές και μας έριξαν πάλι ξύλο. Εκεί γιατρούς. Σε Χίο, Μυτιλήνη και Κρήτη. Κάθε μήνα λυγίσανε πολλές βέβαια… Ήταν πολύ άγριες οι συνθήκες

/11


12/

Ο

ένας στους δύο Αμερικανούς πολίτες… ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Η μεσαία τάξη -εξαιτίας της ραγδαίας εξαπλούμενης ανεργίαςσυρρικνώνεται και γοργά-γοργά προλεταριοποιείται με τους πλούσιους να γίνονται πλουσιότεροι και τους φτωχούς φτωχότερους και εξαθλιωμένους. Με βάση τα πρόσφατα επίσημα στατιστικά στοιχεία η φτώχεια εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς στη μητρόπολη του καπιταλισμού. Αν λάβουμε υπόψη ότι: - περίπου 97,3 εκατομμύρια Αμερικανοί ανήκουν στην κατηγορία των πολιτών με χαμηλό εισόδημα (στοιχεία της Αμερικανικής Στατιστικής Υπηρεσίας) - και 49,1 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ποσοστό που εκφράζει το 48% του πληθυσμού των ΗΠΑ, καταλαβαίνουμε ότι η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση χτυπάει εδώ και χρόνια σκληρά και άγρια τη μητρόπολη του καπιταλισμού κάνοντας πολλούς Αμερικανούς πολίτες να πιστέψουν στο ενδεχόμενο ενός οικονομικού κραχ ιδίου μεγέθους με το κραχ του 1929. Πάρα πολλοί σκεπτόμενοι Αμερικανοί πολίτες αντιλαμβάνονται ότι το άγριο και απάνθρωπο εκμεταλλευτικό σύστημα -ο καπιταλισμός«έφαγε τα ψωμιά του» και αυτό τους παρακινεί να βγουν κατά δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους των μεγάλων πόλεων των ΗΠΑ και να διαμαρτύρονται για την απάνθρωπη πολιτική της κυβέρνησης του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα. Ένας Αμερικανός καθηγητής πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, ο Σέλντον Ντέιντζιγκερ, ο οποίο ασχολείται με το πρόβλημα τη φτώχειας σχολίασε την προηγούμενη βδομάδα (12-15/12/2011) πως: «Προγράμματα πρόνοιας όπως τα κουπόνια σίτισης και οι φορολογικές πιστώσεις συγκράτησαν (…) τα ποσοστά φτώχειας να μην εκτοξευτούν ακόμα ψηλότερα μέσα στο 2010, αλλά πολλές οικογένειες θεωρούνται πολύ «πλούσιες» για να πάρουν κάποιο βοήθημα. Στην πραγματικότητα οι προοπτικές για τους φτωχούς ή τους σχεδόν φτωχούς είναι δυσοίωνες. Αν το Κογκρέσο και οι πολιτειακές αρχές προχωρήσουν σε περαιτέρω περικοπές, ο αριθμός των φτωχών και των οικογενειών με χαμηλό εισόδημα θα αυξηθεί κατακόρυ-

Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2011

φα μέσα στα επόμενα χρόνια». Αυτά σχολίασε ο Αμερικανός καθηγητής και δεν έχουμε κανένα λόγο να τον αμφισβητήσουμε καθώς η φτώχεια στις ΗΠΑ δε μπορεί πλέον να κρυφτεί. Σε μία έρευνα του Κέντρου «John J. Heldrich» που ασχολείται με την Ανάπτυξη της Εργατικής Δύναμης, που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, με θέμα: «Κατηγοριοποίηση των Ανέργων από τις επιπτώσεις της ύφεσης» τεκμηριώνεται επιστημονικά η διόγκωση της ανεργίας και η αύξηση των εργαζόμενων που έχασαν τη δουλειά τους και βυθίζονται ολοένα και περισσότερο στο τέλμα της απόγνωσης και του αδιεξόδου. Το Κέντρο ανήκει στο Πανεπιστήμιο «Rutgers».

Η έκθεση του Πανεπιστημίου «Rutgers»

Τα σημαντικά ευρήματα της έκθεσης -μετά την ολοκλήρωση της έρευνας του Κέντρου «John J. Held rich» αποκαλύπτουν την «άλλη» Αμερική που σκόπιμα κρύβουν τα ΜΜΕ των μονοπωλίων των ΗΠΑ και των άλλων καπιταλιστικών χωρών. Με βάση τη σοβαρότατη και εμπεριστατωμένη έρευνα του Κέντρου του Πανεπιστημίου «Rutgers»: - Μόλις το 22% των εργαζόμενων που έχασαν τη δουλειά τους το διάστημα Αυγούστου, κατά το 2008 και 2009, είχαν βρει πλήρη απασχόληση τον Αύγουστο του 2011. - Από το σύνολο των εργαζομένων -που έλαβε μέρος στη πολύμηνη έρευνα- μόλις το 7% είχε κατορθώσει να ανακτήσει το πρότερο εισόδημα του, ενώ το 23% δήλωναν ότι το εισόδημα και η ποιότητα ζωής τους έχει υποστεί σχετική επιδείνωση, αλλά θεωρούν ότι «βρίσκονται στο δρόμο της επιστροφής»… - Το 33% δηλώνει ότι οι συνέπειες της κρίσης και της παρατεταμένης ανεργίας είναι σοβαρές, ενώ το 36% δηλώνει ότι είναι κατακλυσμιαίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 36% περιλαμβάνει ένα 21% που κατατάσσονται σαν «σχεδόν καταστρεμμένοι» καθώς και ένα 15% που θεωρούνται «ολοκληρωτικά κατεστραμμένοι» (!!!). - Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου «Rutgers» η μέση διάρκεια της ανεργίας άγγιξε τις 40,9 εβδομάδες καταγράφοντας νέο ρεκόρ. Αν λάβουμε υπόψη και το τελευταίο

σημαντικό στοιχείο της έρευνας, ότι τον Νοέμβρη 2011 το ποσοστό των ανέργων για πάνω από 6 μήνες αυξήθηκε κατά 43%, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εξυπνάδα για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κρίση βαθαίνει ολοένα και περισσότερο στις ΗΠΑ. Ότι κι αν κάνουν τα «έγκυρα» ΜΜΕ του Αμερικανικού κατεστημένου δεν μπορούν να κρύψουν το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης στην πλανηταρχία, τα χάλια του συστήματος, την ανεργία, την ανέχεια και δυστυχία. Όσο για τη «Δημοκρατία πρότυπο» του αποκαλούμενου «ελεύθερου δυτικού κόσμου» την είδαμε στα βίντεο που αποτύπωσαν την άγρια, βίαιη, βάρβαρη καταστολή της κατ’ ουσία Δικτατορίας των ΗΠΑ κατά των δεκάδων χιλιάδων φιλειρηνικών διαδηλωτών του κινήματος «Occupy Wall Street» (Καταλάβανε τη Γουόλ Στριτ) που τόλμησαν να ορθώσουν το ανάστημα τους, κατά του βάρβαρου και απάνθρωπου καπιταλιστικού συστήματος της χώρας τους καταγγέλλοντας τις τράπεζες και το χρηματιστήριο, τι μεγάλο «έγκλημα»;;; Και μετά οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές μιλούν για παράβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Β. Κορέα, στο Ιράν, στη Συρία, στην Κούβα και άλλες χώρες μη αρεστές στους ιμπεριαλιστές, όταν οι ίδιοι παραβιάζουν ασύστολα τα στοιχειώδη δικαιώματα και ελευθερίες του λαού των ΗΠΑ επιβάλλοντας βίαια τις αντιλαϊκές πολιτικές τους. Ας το πάρουν απόφαση και οι δολοφόνοι των λαών Αμερικανοί ότι ένα νέο κίνημα του λαού παίρνει σάρκα και οστά που καταγγέλλει το απάνθρωπο καπιταλιστικό σύστημα στις ΗΠΑ. Έστω και με τις αντιφάσεις του, το πολυσυλλεκτικό κίνημα των ΗΠΑ «Occupy Wall Street» αποδεικνύει ότι το καζάνι βράζει και στις ΗΠΑ, ο λαός αφυπνίζεται, δυναμώνοντας τους αγώνες κατά του συστήματος. Το νέο που γεννιέται ανοίγει νέους δρόμους πέρα από την καπιταλιστική βαρβαρότητα, μαζικοποιείται, δυναμώνει και δίνει ελπίδα σε όλους τους Αμερικανούς πολίτες που γρήγορα θα «βγουν από το καβούκι τους». Αργά ή γρήγορα το καζάνι και στις ΗΠΑ θα εκραγεί, ενώ η φωτιά της εξέγερσης θα φέρει το καινούριο!!!

Π Ρ

ΑΛΑΙΣΤΙΝΗ: Ο ηγέτης Αλ-Φατάχ, Μαχμούντ Αμπάς και ο πολιτικός ηγέτης της Ισλαμικής Χαμάς, Κχάλεντ Μεσχαάλ, υποσχέθηκαν να ενισχύσουν το συμβιβασμό ανάμεσα στις δύο ομάδες και άλλες Παλαιστινιακές Φατρίες. ΩΣΙΑ: 20 χρόνια μετά την αντεπανάσταση στην ΕΣΣΔ και την παλινόρθωση του καπιταλισμού είναι ορατά πλέον τα αποτελέσματα από την ανατροπή του Σοσιαλισμού. Φτώχεια, εξαθλίωση, ανεργία, εγκληματικότητα στα ύψη, τεράστια εξάπλωση των ναρκωτικών. Σε σχέση με τα ναρκωτικά η Ρωσία σήμερα σπάει ρεκόρ, καταλαμβάνοντας την 3η θέση Παγκόσμια σε χρήστες ναρκωτικών. Σήμερα 5.000.000 κάνουν χρήση ναρκωτικών.

Η

ΠΑ-ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ: Οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ σκληραίνουν μέρα τη μέρα τη στάση τους έναντι της Βενεζουέλας. Εκτός από την συνήθη Αμερικανική «καραμέλα» περί «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» που παραβιάζονται (!!!) από την κυβέρνηση του Προέδρου Ούγο Τσάβες, τώρα επικρίνουν τη Βενεζουέλα γιατί αναπτύσσει τις σχέσεις της με την Κούβα και το Ιράν. Οι καιροί, που γνώριζαν όμως οι Μπους και ο Ομπάμα, έχουν παρέλθει και καλό θα ήταν ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ να κοιτάξει τα χάλια της χώρας του. Οι λαοί του πλανήτη αργά ή γρήγορα θα βρουν το δρόμο τους μακριά από τους ιμπεριαλιστές.

Α

ΙΓΥΠΤΟΣ: Οι Ένοπλες Δυνάμεις που ανέλαβαν την εξουσία μετά την πτώση του Χ. Μουμπάρακ, απέδειξαν τόσο στο λαό της Αιγύπτου αλλά και παγκόσμια ότι τίποτα δεν άλλαξε με την ανάληψη της εξουσίας από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της χώρας. Με ιδιαίτερο μένος, οι ειδικές δυνάμεις του Στρατού μαζί με τις δυνάμεις της Αστυνομίας επιτέθηκαν ενάντια σε χιλιάδες διαδηλωτές προσπαθώντας να τους απομακρύνουν από την πλατεία «Σύμβολο» Ταχρίρ στις 16 Δεκεμβρίου. Ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις που συνεχίστηκαν επί μέρες, αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 διαδηλωτές. 4 διαδηλωτές πυροβολήθηκαν εν ψυχρώ και έχασαν τη ζωή τους. Η βία και τρομοκρατία είναι πλέον καθεστώς στην Αίγυπτο και τίποτα δεν άλλαξε μετά την πτώση του Μουμπάρακ. Ο Στρατός και η Αστυνομία με βασανιστήρια, με κακοποιήσεις διαδηλωτών και με συλλήψεις προσπαθεί να κάμψει το ακατάβλητο φρόνημα του λαού της Αιγύπτου, που απαιτεί αγωνιζόμενος πραγματική ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Δεν θα το πετύχουν ότι κι αν κάνουν!!!

ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ, φ. 943, 28-12-2011  

ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ, βδομαδιάτικη εφημερίδα των εργαζομένων Ν. Λέσβου