Page 1

κωδικός 3573

Τετάρτη 1 Ιούνη 2011

Αριθμός Φύλλου 919

ΒΔΟΜΑΔΙΑΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

www.neo-empros.net

Τιμή 1 €

Η Νότια Αχτίδα Λέσβου του ΚΚΕ σας προσκαλεί στη συνεστίαση που διοργανώνει το Σάββατο 4 Ιούνη και ώρα 9.00μ.μ στο εξοχικό κέντρο «ΑΙΓΕΙΡΟΣ» στη Σκάλα Μυστεγνών (δίπλα στο Γηροκομείο). Ευχάριστο περιβάλλον, δίπλα στο κύμα, γνήσια λεσβιακή κουζίνα, πλούσια δώρα και παραδοσιακή-λαϊκή μουσική.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΕΣΒΟΥ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΙΟΥΝΗ

Οι γιατροί του νησιού μας ψηφίζουν ΔΗΠΑΚ

σελίδα 3

ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ 6 ΙΟΥΝΗ Για νέο Διοικητικό Συμβούλιο και Αντιπροσώπους στη ΔΟΕ

Οι δάσκαλοι στη Λέσβο ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ

σελίδα 2

ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

σελίδα 3

Πάρτε μέτρα για την προστασία των δασών Δεν είναι λύση οι εθελοντές

Σταύρος Σκοπελίτης - Περιοδείες στα χωριά της Λέσβου

σελίδα 7

Τη Δευτέρα 6 Ιούνη στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη της ΠΑΣΕΒΕ για την συγκρότηση Παλλεσβιακής Γραμματείας και καλούνται όλοι οι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι του νησιού να συμμετάσχουν σε αυτή. Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση: «Σήμερα κρίνεται πιο αναγκαία από κάθε άλλη φορά η δημιουργία μετώπου στο χώρο των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, για να μπορέσουμε ενωμένοι και σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση να αντιμετωπίσουμε την πολιτική της Κυβέρνησης, της ΕΕ που σαρώνει, ισοπεδώνει και μας οδηγεί στο κλείσιμο των καταστημάτων μας».

Συζήτηση στη Βουλή για: - Το κτηματολόγιο - Το νομοσχέδιο για το θαλάσσιο περιβάλλον

σελίδα 8


2/

Πολιτική

Τετάρτη 1 Ιούνη 2011

ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ 6 ΙΟΥΝΗ. Για νέο Διοικητικό Συμβούλιο και Αντιπροσώπους στη ΔΟΕ

Ο

ι εκλογές αυτές είναι ένα όπλο στα χέρια σου και μια ευκαιρία:

- Για να καταγράψεις την οργή σου, την αγανάκτησή σου, το θυμό σου, την καταδίκη σου στο βάρβαρο μνημόνιο, στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης που έχουν και τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. - Για να «μαυρίσεις» ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αυτούς που σου μαύρισαν τη ζωή. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν αλλάζουν, άλλαξε εσύ! Αν από τις εκλογές στο Σωματείο δε βγουν αυτή τη φορά συντριπτικά ηττημένες ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ, τα συνδικαλιστικά στηρίγματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, θα περάσεις λάθος μήνυμα. Είναι σαν να επιβραβεύεις τα αντιλαϊκά μέτρα, σαν να φουσκώνεις τα πανιά της αντιλαϊκής επίθεσης, σαν να «βάζεις τα χεράκια σου και βγάζεις τα ματάκια σου»!

Η κάλπη πρέπει να βγάλει μήνυμα, ακόμα πιο ισχυρό από τα πριν. Τώρα είναι η ώρα!

- Να ισχυροποιηθούν παραπέρα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της αντίστασης και του αγώνα, αυτές που πρώτες σου είπαν πως «έχουμε πόλεμο», «καμιά θυσία για την πλουτοκρατία», «να πτωχεύσει η πλουτοκρατία-όχι ο λαός». - Να ισχυροποιηθεί το ΠΑΜΕ, το μόνο κίνημα που καθημερινά βρίσκεται στους δρόμους, που οργανώνει την πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν παιδεία σε όλους, για να γίνει κοινωνική-λαϊκή περιουσία ο πλούτος που παράγεται. - Να ισχυροποιηθεί το ΠΑΜΕ, το μόνο κίνημα που δίνει προοπτική στους καθημερινούς αγώνες, που συγκεντρώνει καθημερινά δυνάμεις για την ανατροπή της εκμεταλλευτικής κοινωνίας, για μια άλλη κοινωνία και παιδεία των λαϊκών αναγκών.

Έχεις κι εσύ ευθύνη! Ανέτρεψε τους συσχετισμούς τώρα! Η ψήφος σου μετράει!

- Δώσε αποφασιστική δύναμη στο ΠΑΜΕ. Εμπιστεύσου το Σωματείο στη «γραμμή και στα χέρια» του ΠΑΜΕ. - Γύρνα την πλάτη στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΔΟΕΟΛΜΕ που στηρίζουν το σύνολο της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. - Διόρθωσε την ψήφο σου έστω και τώρα, έστω κι αν πιο πρόσφατα ψήφισες άλλη δύναμη. - Δε χρειάζεται να συμφωνείς σε όλα με

το ΠΑΜΕ για να ψηφίσεις το ψηφοδέλτιο που στηρίζει. Σε αυτές τις εκλογές ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ πρέπει να πάθουν στραπάτσο, να μειωθούν αποφασιστικά οι δυνάμεις τους, να πληρώσουν για τη στήριξη που έδιναν και δίνουν στις αντιλαϊκές κυβερνήσεις και πολιτικές. Τώρα είναι η ευκαιρία, τώρα πρέπει να στείλεις το μήνυμα!

Σκέψου: η αποχή και το άκυρο βολεύει την ΠΑΣΚ και τη ΔΑΚΕ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αυτούς που σήμερα ελέγχουν τους συσχετισμούς σε ΔΟΕΟΛΜΕ.

• Μην τους κάνεις του χατίρι! • Πάρε ενεργά μέρος σε ό,τι σε αφορά, στις αρχαιρεσίες, στα κινήματα, στους αγώνες. • Η ψήφος είναι όπλο στα χέρια σου,

κάνει ξεχωριστές συγκεντρώσεις από το ΣΥΡΙΖΑ! Μην εμπιστεύεσαι τις διάφορες ομαδούλες και τα σχήματα των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ. • Μιλούν για ενότητα και καθημερινά χτυπούν την ταξική ενότητα, το ΠΑΜΕ. Αποκαλούν διάσπαση τα ταξικά συνδικάτα, τα μόνα που παλεύουν για την πραγματική ενότητα της εργατικής τάξης, την ταξική ενότητα. • Μέχρι σήμερα έχουν ρίξει πολύ νερό στο μύλο των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, συμπορεύονται «αλά μπρατσέτο» με την ξεπουλημένη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, έχουν γίνει το μόνιμο ακροατήριο στις συγκεντρώσεις τους. • Η ψήφος στα διάφορα σχήματααναχώματα των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ «πάει στο βρόντο», είναι χαμένη ψήφος, δεν περνάει κανένα μήνυμα στην κοινωνία, αφυδατώνεται και περιορίζεται στο μικρόκοσμο της εκπαίδευσης.

Άλλαξε τα πράγματα! Δώσε τώρα δύναμη στη δύναμή σου!

Η ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ δεν αφορά στενά μόνο το ίδιο. Αφορά όλους τους εργαζόμενους, είναι η μόνη συντεταγμένη δύναμη που μπορεί σήμερα να γίνει το αντίπαλο δέος!

Μπορούμε! Λαϊκή–κοινωνική συμμαχία! Όλοι μαζί!

αρκεί να το χρησιμοποιήσεις σωστά, προς όφελός σου. Μη σκορπίζεις, μη χαραμίζεις την ψήφο σου στις δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αφερέγγυοι! • Μιλούν για τα λαϊκά δικαιώματα και ταυτόχρονα δηλώνουν ΕυρωΕνωσιακή δύναμη, στηρίζουν τον ευρωμονόδρομο, δηλαδή τη μήτρα κάθε κακού για τα λαϊκά δικαιώματα. • Μιλούν για «έναν άλλο κόσμο που είναι εφικτός» και δείχνουν τον «εξανθρωπισμένο καπιταλισμό». • Μιλούν για την ενότητα της Αριστεράς, όταν οι ίδιοι στο σπίτι τους είναι σκορποχώρι και καθημερινά γίνονται «μαλλιά κουβάρια», μιλούν υποκριτικά για κοινές συγκεντρώσεις όταν ο ΣΥΝ

ΒΔΟΜΑΔΙΑΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ Εκδότης: Παρασκευάς Γεωργούλας Ιδιοκτήτης: ΝΕ Λέσβου ΚΚΕ Διευθύνεται από Συντακτική Επιτροπή.

Εργάτες, υπάλληλοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες, γυναίκες και νέοι σε Ενιαίο Μέτωπο Πάλης για να μην περάσει η αντιλαϊκή πολιτική, για την κατάργηση του Μνημόνιου, για την απαλλαγή από το ζυγό της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, για ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί το λαό και όχι τα μονοπώλια, για την παιδεία και την κοινωνία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Διεκδικούμε:

• ΟΧΙ στο νέο μισθολόγιο-φτωχολόγιο στο δημό¬σιο τομέα. ΟΧΙ στη διαρκή λιτότητα. 2.000 ευρώ (μεικτά) στο νεοδιόριστο σε Δημόσια και Ιδιωτι¬κή Εκπαίδευση. Γνήσιες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. • Σταθερή μόνιμη δουλειά για όλους. Μαζικοί μό¬νιμοι διορισμοί από το ΥΠΕΠΘ. Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευ¬ση (ωρομίσθιοι - αναπληρωτές) χωρίς όρους και προϋποθέσεις. • ΟΧΙ στο «νέο σχολείο» και το «νέο λύκειο» της αγοράς, των ταξικών φραγμών. Ενιαίο δωδεκάχρονο υποχρεωτικό

σχολείο για όλα τα παιδιά. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους. Έξω οι επιχειρήσεις και οι χορηγοί από τα σχολεία. Καμιά συγχώνευση - Να μην κλείσει κανένα σχολείο. Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους. Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας. Να προσμετράται ως συντάξιμος ο χρόνος ανεργίας - αδιο¬ριστίας. Υγεία - Πρόνοια - Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εντελώς δωρεάν για όλους.

ΠΑΜΕ ισχυρό δύναμη για τον εκπαιδευτικό! Υποψηφιότητες για το ΔΣ του Συλλόγου Εκπ/κών Π.Ε. Λέσβου και αντιπροσώπων στη ΔΟΕ με το ψηφοδέλτιο: ΕΣΑΚ- ΔΕΕ Το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ν.ΛΕΣΒΟΥ

1.Ανερούση Χριστίνα (Αγγλικών) 2.Γιανέλλης Βασίλης (Δάσκαλος) 3.Ιορδανίδου Χριστίνα (Νηπιαγωγός) 4.Καλαϊτζής Μιχάλης (Δάσκαλος) 5.Καρδαμίτση Ελευθερία-Μαρία (Δασκάλα) 6.Καστρινάκη Αναστασία (Δασκάλα) 7.Κλειδαράς Αντώνης (Δάσκαλος) 8.Κωνσταντινίδου Άννα (Δασκάλα) 9.Λυτούδη Μαρία (Δασκάλα) 10.Μακροθανάσης Δημήτρης (Δάσκαλος) 11.Πανταχός Αντώνης (Δάσκαλος) 12.Παπαγεωργίου Αντρέας (Δάσκαλος) 13.Παυλή Φωτεινή (Μουσικός) 14.Συκά Χρυσάνθη (Νηπιαγωγός) 15.Ταλιάννη Κατερίνα (Μουσικός) 16.Χιωτέλλης Γιάννης (Δάσκαλος)

Ταχυδρομική διεύθυνση: Αρχιπελάγους 21, 3ος όροφος, 81100 Μυτιλήνη. Τηλ.: 2251029239, φαξ: 2251042492, e-mail: mail@neo-empros.net web: www.neo-empros.net ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Δημ. Δούκας & Σια ΟΒΕΕ, Βενιαμίν Λεσβίου 6, Μυτιλήνη. Τηλ.: 2251024904 Fax: 2251027454 ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ: ετήσια 35,00 ευρώ, Τραπεζών - ΟΤΑ - Εταιριών - Υπηρεσιών 100,00 ευρώ. Αυστραλία: 200$, Καναδάς: 190$, Ευρώπη: 105,00 ευρώ. ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ: Αθανασία Καλαϊτζόγλου Εθνική Τράπεζα, Αρ.Λογαριασμού: 415/950150-94. Τετάρτη 1 Ιούνη 2011, Αριθμός φύλλου: 919, Τιμή φύλλου: 1 ευρώ.


Σ

την κλιμάκωση της πάλης τραβάνε οι ταξικές δυνάμεις οργανώνοντας, την Παρασκευή 3 Ιούνη, ολοήμερη δράση, από το πρωί μέσα στους χώρους δουλειάς και το από-

«H στάση που κράτησαν και κρατούν τα ΜΜΕ για τη δράση του ΠΑΜΕ, για τα συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις στις 28 ΜΑΗ είναι ενδεικτική για το ποιο κίνημα φοβάται η αστική τάξη και τα παπαγαλά-

γευμα στο συλλαλητήριο στις 7:30 το απόγευμα στην πλ. Σαπφούς. Στην ανακοίνωσή του για τις επόμενες κινητοποιήσεις, το ΠΑΜΕ σημειώνει:

κια της πολιτικής της. υβέρνηση, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., τρόικα, ΕΕ εκβιάζουν κυνικά την εργατική τάξη της χώρας μας, τα λαϊκά στρώματα με στάση πληρωμών, χρεοκοπία, για να αποδεχτούν τα

Τ

ην Κυριακή 5 Ιούνη 2011, πραγματοποιούνται οι εκλογές στον Ιατρικό Σύλλογο Λέσβου. Για πρώτη φορά στις εκλογές συμμετέχει η ΔΗΠΑΚ Γιατρών, οι θέσεις της οποίας είναι ενταγμένες στους στόχους πάλης της κοινωνικής συμμαχίας που έχουν συγκροτήσει το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ.

Το ψηφοδέλτιο της ΔΗΠΑΚ Γιατρών απευθύνεται σε όλους όσους απ’ τον ιατρικό χώρο, ανησυχούν τόσο για το επαγγελματικό τους όσο και το επιστημονικό τους μέλλον, μιας και η Κυβέρνηση και η ΕΕ με την πολιτική τους και στο όνομα της κρίσης αφαιρούν συνεχώς δικαιώματα. Το ψηφοδέλτιο της ΔΗΠΑΚ Γιατρών απευθύνεται σ’ όλους όσους απ’ τους γιατρούς δεν βλέπουν την υγεία σαν εμπόρευμα και τις ανάγκες των εργαζομένων

/3

Πολιτική

Τετάρτη 1 Ιούνη 2011

Κ

ως μέσο πλουτισμού. Το ψηφοδέλτιο της ΔΗΠΑΚ Γιατρών απευθύνεται σ’ όλους όσους απ’ τους γιατρούς δεν βλέπουν τον Ιατρικό Σύλλογο σαν μέσο προσωπικής προβολής ούτε σαν τόπο όπου θα λυθούν οι προσωπικές διαφορές. Δεν συναινεί στον συντεχνιακό και διασπαστικό τρόπο διεκδίκησης. Προωθεί την από κοινού δράση με όλους τους εργαζόμενους για την διεκδίκηση δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Βασική αρχή της ΔΗΠΑΚ Γιατρών είναι η κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της υγείας. Η θέση της για Πανελλαδική ανάπτυξη ενός αποκλειστικά Δημόσιου-Δωρεάν συστήματος ΥγείαςΠρόνοιας και επείγουσας ιατρικής, πλήρως χρηματοδοτούμενου απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό, δομημένο σε πρωτοβάθμιο-δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο που να καλύπτει ολόπλευρα τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας είναι η πλέον ρεαλιστική και υλοποιήσιμη.

βάρβαρα μέτρα. Ο λαός ή θα σκύψει το κεφάλι ή θα περάσει στην αντεπίθεση.

Τ

ο ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, με αφετηρία τους τόπους

δουλειάς, να μπουν σε αγώνα με προοπτική για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Να πουν όχι στους εκβιασμούς και χωρίς ταλαντεύσεις να οργανώσουν με σχέδιο

Η ΔΗΠΑΚ καλεί τους γιατρούς του νησιού μας να κάνουν ένα ουσιαστικό αγωνιστικό βήμα μπροστά και να αλλάξουν τους συσχετισμούς στον Ιατρικό Σύλλογο Λέσβου. Τους καλεί να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιο της, με την προοπτική την ανατροπή της πολιτικής και της εξουσίας των μονοπωλίων, με την ενιαία πάλη της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Το ψηφοδέλτιο της ΔΗΠΑΚ είναι: - Γαλής Νάσος - Κακναβάτου Ζήνα - Κυριακίδης Στρατής - Μπούμη Λουΐζα - Χρυσαφίδης Νίκος

την αντίστασή τους, την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Δεν αρκεί ένα κίνημα διαμαρτυρίας, αλλά κίνημα καλά οργανωμένο, προσανατολισμένο, με γραμμή κατά των μονοπωλίων και των πολιτικών και

συνδικαλιστικών υπηρετών τους.

Ο

δρόμος αυτός θα είναι δρόμος σύγκρουσης με την πλουτοκρατία και τους πολιτικούς της υπηρέτες. Αυτό προϋποθέτει ο κάθε χώρος δουλειάς να γίνει κάστρο αντίστασης.

Η

μέρα συζήτησης στη Βουλή των νέων βάρβαρων μέτρων να αποτελέσει αφορμή γενικού ξεσηκωμού, των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων που να κλείσουν τα μαγαζιά τους, των μικρομεσαίων αγροτών που να αφήσουν τις δουλειές στα χωράφια, των σπουδαστών και φοιτητών, των γυναικών. Η απάντηση στο νέο αντεργατικό τσουνάμι να είναι με πανελλαδική πανεργατική απεργία. Τη μέρα εκείνη να νεκρώσουν τα πάντα. Να δείξουμε την απόφασή μας να παρεμποδίσουμε την αντιλαϊκή βαρβαρότητα, να κλιμακώσουμε την πάλη μας».

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟ Η οικογένεια Χαράλαμπου Γροσομανίδη στη μνήμη της Μαρίτσας Κουτσαμπάση προσφέρει 20 ευρώ στη ΚΟΒ Μανταμάδου του ΚΚΕ. Η οικογένεια Παναγιώτη Σταμάτη στη μνήμη της Μαρίτσας Κουτσαμπάση προσφέρει 20 ευρώ στη ΚΟΒ Μανταμάδου του ΚΚΕ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟ Η Μπεγέλη Ευαγγελία στη μνήμη των αγωνιστών Μπεγέλη Χαρίλαου, Παπαθεοδώρου Ελευθέριου και Λαφιωνιάτη Σταύρου, προσφέρει στο «Νέο ΕΜΠΡΟΣ» 65 ευρώ.


4/

Λ

άβαμε και δημοσιεύουμε την επιστολή που έστειλαν τα Συμβούλια των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων καθώς και άλλοι μαζικοί φορείς της περιφέρειας Θερμής-Μανταμάδου με αφορμή τη δημοσίευση στον τοπικό τύπο ότι υποβλήθηκε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για εγκατάσταση καυσίμων στην περιοχή «Λαφτσή». Η επιστολή αναφέρει: «Τις τελευταίες ημέρες ανακοινώθηκε από τον τοπικό τύπο ότι υποβλήθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) του έργου: «Εγκατάσταση αποθήκευσης υγρών καυσίμων της «Ενεργειακής Μυτιλήνης Α.Ε.» στη θέση «Λαφτσή» της Δημοτικής Ενότητας Λουτρόπολης Θερμής του Δήμου Λέσβου στο Νομό Λέσβου της Περιφέρειας Β. Αιγαίου», που βρίσκεται στην περιφέρεια Θερμής Μανταμάδου και θα εξυπηρετούν όλο το νησί. Για μια ακόμα φορά στοχοποιήθηκε η βορειο-ανατολική περιοχή του νησιού μας, η οποία τείνει να γίνει αποκλειστικός υποδοχέας όλων των οχλουσών μονάδων του νησιού. Μετά την εγκατάσταση του ΧΥΤΑ κατά το μεγαλύτερο μέρος του στην περιφέρεια Μανταμάδου και Θερμής, τις μακροχρόνιες προσπάθειες για εγκατάσταση του εργοστασίου της ΔΕΗ παλαιότερα στην Καράβα και τώρα στη Σαρακήνα, ήλθε και η σειρά των δεξαμενών καυσίμων να συμβάλουν και αυτές στην εκ των πραγμάτων επιχειρούμενη υποβάθμιση της βορειο-ανατολικής παραλιακής ζώνης του νησιού. Το Λαφτσή βρίσκεται στην παραθαλάσσια περιοχή Μανταμάδου και Νέων Κυδωνιών Θερμής, στη βορειο-ανατολική πλευρά της Λέσβου, όπου υπάρχουν πολυάριθμοι παραθεριστικοί οικισμοί (Ν. Κυδωνιές, Σκάλα Μυστεγνών, Πεδή, Ασπροπόταμος, Αγ. Στέφανος, κ.ά.), μεγάλες εκτάσεις με ελαιοκαλλιέργειες, περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, ο παραδοσιακός οικισμός αγγειοπλαστών Αγ. Στεφάνου, αλιευτικά καταφύγια, ακτές κολύμβησης, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, κ.ά. Η ύπαρξη περιοχών με υψηλή αισθητική αξία, εξαιρετικών ακτών κολύμβησης, αρχαιολογικών και ιστορικών μνημείων, σημαντικών περιοχών για τα πουλιά, κ.ά. προσφέρεται για ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού και τουρισμού αναψυχής. Η περιοχή στο σύνολο της και ιδιαίτερα το σύμπλεγμα των νησιών στα Τοκμάκια, τον Πρασολόγο και τον Κύδωνα παρουσιάζει ιδιαίτερα ενδιαφέρου-

Τετάρτη 1 Ιούνη 2011

σα πανίδα και αυτό επιβεβαιώνεται από το χαρακτηρισμό των βραχονησίδων ως περιοχών Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους (ΔΠΑ 9379/11.9.2000, Υπ. Αιγαίου), ως Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά (ΥΠΕΧΩΔΕ, 2000) και τέλος από την ένταξη τους στο δίκτυο NATURA 2000 (ΥΠΕΧΩΔΕ-Ζώνες Ειδικής Προστασίας, θέση υπ. αρ. GR4110009). Οι χώροι αναπαραγωγής των πουλιών είναι διασκορπισμένοι σε όλη την έκταση της περιοχής, στο νησιωτικό και χερσαίο περιβάλλον και οι χώροι τροφοληψίας και ανάπαυσης είναι όλη η αβαθής περιοχή του Μακρυγιαλού. 1.

Η εγκατάσταση δεξαμε-

νών καυσίμων μεγάλης χωρητικότητας στη θέση Λαφτσή, που βρίσκεται στα όρια του Μακρυγιαλού, θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ορνιθοπανίδα της περιοχής, και ειδικότερα οι αναπόφευκτες υπό κανονικές συνθήκες διαρροές πετρελαίου, θα προκαλέσουν προβλήματα στην αναπαραγωγή των προστατευομένων ειδών ορνιθοπανίδας των νησίδων. 2. Η διαρροή πετρελαίου σε τυχόν ατύχημα κατά την εκφόρτωση καυσίμων από βυτιοφόρο πλοίο θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες σε όλη την παραλιακή περιοχή του Μακρυγιαλού μέχρι τον Ασπροπόταμο, την Πεδή και τα νησιά Τοκμάκια. Οι αβαθείς περιοχές κοντά στις ακτές, σε συνδυασμό με τα ακραία καιρικά φαινόμενα

που παρατηρούνται στην περιοχή, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για καθολική ρύπανση των ακτών με δραματικές συνέπειες στα οικοσυστήματα. Σύμφωνα με ερευνητική εργασία που πραγματοποιήθηκε στο ΕΜΠ, η πετρελαιοκηλίδα από τυχόν διαρροή καυσίμων, για νότιους ή νοτιο-ανατολικούς ανέμους, θα κατευθυνθεί στις αβαθείς παράκτιες περιοχές του Μακρυγιαλού και θα παγιδευτεί σε κλειστές ζώνες κυκλοφορίας γύρω από τα νησιά Τοκμάκια, με δραματικές συνέπειες για τα οικοσυστήματα και τις ακτές κολύμβησης. 3. Όλες οι επιστημονικές μελέτες για τη χωροθέτηση ενεργειακών επενδύσεων κατατάσσουν, όσον αφορά στη διακινδύνευση ρύπανσης θαλάσσιου ατυχήματος, τη θέση Καράβα και κατ’ επέκταση το Λαφτσή που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, σε πολύ χα-

μηλή σειρά προτίμησης. Η μελέτη χωροθέτησης που ανατέθηκε από την Περιφέρεια Βορ. Αιγαίου (2003), κατέταξε την περιοχή της Καράβας (Λαφτσή) στην τελευταία θέση μεταξύ δέκα υποψήφιων θέσεων και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες. Επίσης, η μελέτη του Πανεπιστημίου του Αιγαίου (2005) με τίτλο «Χωροθέτηση μονάδας παραγωγής ενέργειας στη Λέσβο», κατέταξε για το ίδιο κριτήριο, την περιοχή της Καράβας στην 6η θέση μεταξύ επτά υποψήφιων θέσεων (Καμάρες, Μάγειρα, Πλάκες, Βαθρακιά, Κόρακας, Σαρακήνα). 4. Η προοπτική ανάπτυξης τουρισμού ήπιας μορφής της περιοχής θα ακυρωθεί με την εγκατάσταση μιας ιδιαίτερα οχλούσας δραστηριότητας, η οποία είναι φυσικό να προσελκύσει και άλλες οχλούσες μο-

ΝΑΣΟΣ ΓΑΛΗΣ Ειδικός Παθολόγος

Μέλος Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ)

Μέλος Ευρωπαϊκής Διαβητολογικής Εταιρείας (EASD) ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ: Δημόσιο, ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ), Οίκο Ναύτου, ΤΥΔΚΥ, ΔΕΗ, Πανεπιστήμιο, ΟΓΑ, Υπουργείο Συγκοινωνιών.

ΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 9.30 -12.30 και 17.30 - 21.00 Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο κλειστά

Ιατρείο: Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5 - Μυτιλήνη τηλ. 22510-42505 κιν. 6932303873

νάδες, λόγω της υποβάθμισης και της απαξίωσης της περιοχής. Ολόκληρη η φιλοσοφία του ήπιου τουρισμού και αγροτουρισμού για την περιοχή, καταρρέει ακόμη και αν δε συμβεί ποτέ ατύχημα εκτεταμένης θαλάσσιας ρύπανσης. Το γεγονός της παρουσίας μιας μεγάλης οχλούσας εγκατάστασης είναι αρκετά ισχυρό ως συμβολική σημασία για να ακυρώσει την οποιαδήποτε έλξη μπορούν να ασκήσουν οι χαμηλού προφίλ τουριστικοί πόροι της περιοχής σε υποψήφιους τουρίστες. Προκειμένου να γίνει 5. δυνατή η εγκατάσταση δεξαμενών καυσίμων στη θέση Λαφτσή, ανατέθηκε μελέτη επαναπροσδιορισμού των ορίων των ΚΑΖ (Καταφύγια Άγριας Ζωής), ακολούθως εγκρίθηκε η αλλαγή των ορίων της ΚΑΖ στο Λαφτσή και τελικά τα νέα όρια δεν περιλαμβάνουν την περιοχή εγκατάστασης των δεξαμενών. Ο πρώην Δήμος Μανταμάδου και σύλλογοι της περιοχής κατέθεσαν προσφυγή ακύρωσης της απόφασης αλλαγής των ορίων του ΚΑΖ στο ΣτΕ και εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης. Οι Δήμοι Μανταμα6. δου - Θερμής έχουν ήδη δεχθεί στην περιφέρεια τους μια ιδιαίτερα οχλούσα δραστηριότητα, το Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), ο οποίος θα εξυπηρετεί όλες τις περιοχές του νησιού. Ο ΧΥΤΑ εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους ρύπανσης του επιφανειακού εδάφους και των υπογείων υδάτων, ενώ στις επιπτώσεις περιλαμβάνονται η σημαντική επιβάρυνση του οδικού δικτύου και η διέλευση των απορριμματοφόρων από δασικές εκτάσεις (κίνδυνοι πυρκαγιών). Η εγκατάσταση μιας ακόμα οχλούσας δραστηριότητας στην περιοχή μας, έρχεται σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού

Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, για ήπια ανάπτυξη στη βάση της διατήρησης της ποιότητας του φυσικού περιβάλλοντος. 7. Η τοπική κοινωνία είναι καθολικά αντίθετη με την προοπτική της εγκατάστασης δεξαμενών καυσίμων σε μια εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και σε καμία περίπτωση δεν έχει διασφαλιστεί η συναίνεση των τοπικών φορέων. Οι κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται και οι συσπειρώσεις φορέων που έχουν εκδηλωθεί, θα καταδείξουν τη θέληση και την αποφασιστικότητα της τοπικής κοινωνίας να υπερασπιστεί την προοπτική μιας ανάπτυξης ήπιας μορφής, με βάση τους φυσικούς πόρους και τις απαράμιλλες φυσικές ομορφιές της περιοχής. 8. Ζητάμε από την Περιφερειακή Επιτροπή Χωροταξίας - Περιβάλλοντος & Υποδομών, την Δ/ νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, την Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και τους αρμόδιους φορείς να απορρίψουν τη ΜΠΕ για τις δεξαμενές στο Λαφτσή και να κινηθεί η διαδικασία για την επιλογή των βέλτιστων εναλλακτικών θέσεων χωροθέτησης, με αμιγώς τεχνοκρατικά κριτήρια και με γνώμονα τη δίκαιη κατανομή των οχλουσών εγκαταστάσεων σε όλες τις περιοχές του νησιού. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι με τους αγώνες μας αλλά και με τη χρήση δικαστικών μέσων, σε συνεργασία με έγκυρους επιστημονικούς φορείς θα δικαιωθούμε και πάλι, όπως έγινε και με την ακύρωση της εγκατάστασης της ΔΕΗ στην Καράβα, όταν όλοι στην αρχή τη θεωρούσαν χαμένη υπόθεση».


/5

Τετάρτη 1 Ιούνη 2011

«Μαγειρεμένα» στοιχεία

Κ

αι άλλος πρώην Δήμαρχος διαμαρτύρεται ότι το χρέος που άφησε στον Δήμο του δεν έχει σχέση με αυτό που παρουσιάζει ο σημερινός Δήμαρχος Λέσβου. Τι θα γίνει τελικά; Επιτέλους ποιος θα πει την αλήθεια για τα οικονομικά του Δήμου; Ο κόσμος έχει ήδη συνειδητοποιήσει ότι όλα αυτά γίνονται (οι ανα-

Να αντιδράσουν οι Δημόσιοι Υπάλληλοι Στην καρμανιόλα μισθοί και αμοιβές

Τ

ην ένταξη των εργαζόμενων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα στη λεγόμενη ενιαία αρχή πληρωμών διαφημίζει το υπουργείο Οικονομικών, σημειώνοντας ότι το 61% (467.500 εργαζόμενοι) έχει ήδη ενταχθεί σε αυτή τη διαδικασία, ενώ περίπου 3.000 εργαζόμενοι στους ΟΤΑ μπαίνουν στο σύστημα με τη μισθοδοσία του Ιουνίου. Τα παραπάνω αποσκοπούν στον πλήρη έλεγχο των κάθε είδους αμοιβών, είναι η πρώτη φάση για την εφαρμογή και του «ενιαίου μισθολογίου» στο δημόσιο για την παραπέρα συρρίκνωση των μισθών, για τα λουκέτα και τις μαζικές απολύσεις που ετοιμάζουν για το αμέσως επόμενο διάστημα. Η «αξιολόγηση» του κάθε εργαζόμενου ξεχωριστά και της υπηρεσίας του συνολικά με κριτήρια που ικανοποιούν τις νόρμες των μονοπωλίων, είναι το νέο μοντέλο λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού. Με αυτό το μπούσουλα σχεδιάζουν και το «ενιαίο μισθολόγιο». Σύμφωνα με τις πληροφορίες μεταξύ άλλων: • Σχεδιάζουν τη πλήρη κατάργηση των υπολειμμάτων του 13ου και 14ου μισθού ή στην καλύτερη περίπτωση την «ενσωμάτωσή» τους στο βασικό μισθό. • Συμπιέζονται τα μισθολογικά κλιμάκια ωρίμανσης με στόχο την παραπέρα μείωση των μισθών. Μέσα στους σχεδιασμούς τους είναι και η πλήρης κατάργηση των μισθολογικών κλιμακίων ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας (σήμερα ανά διετία) και η «αντικατάσταση» με συστήματα «αξιολόγησης» των εργαζομένων. • Καταργείται και το κίνητρο απόδοσης. Στη θέση του μπαίνει το «επίδομα παραγωγικότητας» που θα πληρώνεται σε λιγοστό αριθμό, ανά τρίμηνο ή εξάμηνο, και ανάλογα με την «αποδοτικότητα» τόσο των ίδιων των εργαζόμενων όσο και της υπηρεσίας τους συνολικά! • Καταργούνται πληθώρα επιδομάτων που τα θεωρούν «υψηλά», όπως εξωδιδακτικής διδασκαλίας δασκάλων και καθηγητών, νοσοκομειακών, υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών κ.ά. • Στο στόχαστρο βάζουν και όλα τα «ειδικά μισθολόγια» για τα οποία σχεδιάζουν οριζόντια μείωση σε ποσοστό 25%.

κρίβειες για τα οικονομικά στοιχεία, ο προϋπολογισμός ακόμα δεν έχει έρθει μέχρι σήμερα Τρίτη 31 Μάη!!! για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο) απλώς για να έχει την ευκαιρία ο Βουνάτσος να βάλει ακόμα πιο βαθειά το χέρι του στη τσέπη μας. Με αφορμή την «κακή» οικονομική κατάσταση (άσχετα αν ο Δήμος μας δεν βρίσκεται στη λίστα του Υπουργείου με τους υπερχρεωμένους Δή-

μους) πείρε απόφαση για την αλματώδη αύξηση των δημοτικών τελών, δεν πληρώνει εργαζόμενους, σταματά η σίτιση απόρων κ.λ.π. Νομίζει ο Βουνάτσος ότι θα έχει για πολύ ακόμα πίστωση ανοχής από τον κόσμο; Εδώ και τώρα να δοθεί στη δημοσιότητα η πραγματική και όχι η «μαγειρεμένη» οικονομική κατάσταση του Δήμου.

Καταστρέφουν για άλλη μια χρονιά την ελαιοπαραγωγή! 1

Μ

πορεί να υπάρχει πια έστω και ένας μικρομεσαίος αγρότης στο νησί μας που να μην αντιλαμβάνεται ότι η αγροτική πολιτική που εφαρμόζεται θέλει να τον συνθλίψει; Να τον στείλει στις λίστες των ανέργων, να τον πετάξει έξω από το χωράφι του; Φέτος ισχυρίζονται όλοι ότι η παραγωγή λαδιού θα είναι μεγάλη. Και λοιπόν; λέμε εμείς. Όταν η ελιά, που ο μεγαλύτερος εχθρός της είναι ο δάκος, μείνει αψέκαστη γιατί οι εποχικοί εργάτες που έπαιρνε, αν και κάθε χρόνο μειωνόταν η δύναμή τους, η τέως Νομαρχία, φέτος θα είναι ακόμα λιγότεροι, περίπου οι μισοί.

Να αντιδράσει η αγροτιά 2

Α

κόμα χειρότερες μέρες περιμένουν τη μικρομεσαία αγροτιά. Τα μέτρα - κόλαση που εξήγγειλε η κυβέρνηση για λογαριασμό της πλουτοκρατίας δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ελπίδας, δε σηκώνουν κανέναν εφησυχασμό. Η ολέθρια πολιτική που ακολουθείται κάνει την αγροτιά όλο και φτωχότερη και την πετάει μαζικά εκτός παραγωγής. Η αστική προπαγάνδα τρομοκρατεί τους μικρομεσαίους αγρότες με την οικονομική κρίση, τη χρεοκοπία, το μνημόνιο, το μεσοπρ όθεσμο πρόγραμμα. Ετσι όπως διαμορφώνονται οι συνθήκες από την ΕΕ και τα μονοπώλια, θα επιτευχθούν με ταχύτερους ρυθμούς η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών και το βίαιο ξεκλήρισμα των πολλών, που είναι οι φτωχοί και με μικρό κλήρο αγρότες. Οι εμποροβιομήχανοι, το μεγάλο κεφάλαιο, τα μονοπώλια που συγκέντρωσαν τεράστια κέρδη πριν εκδηλωθεί η οικονομική κρίση και συνεχίζουν και τώρα να κερδίζουν, ρίχνουν τα βάρη του καπιταλιστικού ανταγωνισμού στις πλάτες του λαού, στις πλάτες της αγροτιάς. Οδηγούν τους μικρομεσαίους αγρότες σε μόνιμη φτώχεια, εξαθλίωση και ανασφάλεια. Η κατάσταση δε σηκώνει ηττοπάθεια. Η μικρομεσαία αγροτιά χρειάζεται αποφασιστικά να υψώσει μέτωπο απέναντι στα μονοπώλια, στην ΕΕ, στα κόμματα και τις συν-

Τι να κάνει ο αγρότης την μεγάλη παραγωγή όταν η οξύτητα του λαδιού θα το κάνει ακατάλληλο ακόμα και για σαπούνι; Αλλά εδώ μας οδήγησε η πολιτική που εφαρμόζεται χρόνια τώρα από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που εναλλάσσονται στην εξουσία και την ΕΕ που θέλει να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή σε λίγα χέρια. Γιατί να τους ενδιαφέρει η παραγωγή λαδιού αφού οι επιδοτήσεις δίνονται ανάλογα με τα δέντρα και όχι με την παραγωγή λαδιού; Δυο δρόμοι υπάρχουν λοιπόν για τον μικρομεσαίο αγρότη μας. Ή θα κατεβάσει το κεφάλι και θα φορτωθεί ο ίδιος τις τρόμπες για να ψεκάζει ή θα σηκώσει ψηλά το κεφάλι θα βγει στο δρόμο με την ΠΑΣΥ, το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΟΓΕ και το ΜΑΣ να διεκδικήσει τη ζωή του και να βάλει στόχο αλλαγής αυτής της εξουσίας με μια άλλη τη λαϊκή εξουσία με λαϊκή οικονομία ώστε ο ιδρώτας που ποτίζει τη γη να μην μετατρέπεται σε κέρδη εμπόρων και μεσαζόντων αλλά να γυρίζει σε αυτόν και στην οικογένειά του.

δικαλιστικές ηγεσίες που τα υπηρετούν. Μπροστά σε ό,τι συμβαίνει απαιτείται αγώνας ανατροπής των αντιλαϊκών πολιτικών, αγώνας επιβίωσης, για ριζικές αλλαγές σε επίπεδο οικονομίας και εξουσίας. Απαιτείται η λαϊκή οργάνωση και αντεπίθεση μαζί με τους εργατοϋπαλλήλους, τους μικροεπαγγελματίες, το γυναικείο και νεολαιίστικο κίνημα ενάντια σ’ αυτή την καταστροφική πολιτική. Απαιτείται ο κοινός αγώνας και η διεκδίκηση ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, όπου οι πόροι, τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, ιδιαίτερα στην ενέργεια, στην άρδευση, στις τηλεπικοινωνίες, στις μαζικές μεταφορές, στα μηχανήματα, στα λιπάσματα, στα φάρμακα, η γη, γίνονται λαϊκή ιδιοκτησία, και με κεντρικό σχεδιασμό, εργατικό έλεγχο, η παραγωγή υποτάσσεται στο στόχο της λαϊκής ευημερίας. Δίπλα σ’ αυτά που θα οργανώσουν την καθετοποιημένη παραγωγή τροφίμων, θα υπάρχει ο παραγωγικός συνεταιρισμός για τους φτωχομεσαίους αγρότες, που θα εξασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα, ενώ οι ίδιοι θα παράγουν καλά ποιοτικά και φτηνά προϊόντα για όλο το λαό. Με άλλα λόγια, απαιτείται το πέρασμα στη λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία, όπως προτείνει το ΚΚΕ.


6/

Πολιτιστικά

Τετάρτη 1 Ιούνη 2011

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ

«

Η Πολιτεία των αφεντάδων το Δίκιο των αδικητάδων! Έχουν τον πόλεμο θεμέλιο και δύναμή τους την κλεψιά. Έχουν το ψέμα για βαγγέλιο κι όποιος το πίνει πιο διψά.» ( Κώστας Βάρναλης , Από το “Φως που Καίει”)

το γάιδαρο κυρ Μέντη. Μεταφορικά, αλληγορικά δίνεται η μορφή του σκλάβου δουλευτή, που δουλεύει μέρα-νύχτα,» για να στουμπώσει όλ’ η χώρα κι οι καμπόσοι» και να βρεθεί στο τέλος της ζωής του πεταμένος στο δρόμο.

“ Οι μελλούμενες πολιτείες θα ξέρουν καλύτερα τη δουλειά τους. Άμπωνας , Θρανίο , Εφημερίδα και Κλομπ θα δουλεύουν αδελφικά να χωρίζουνε τους πολίτες σε χορτάτους και κορόιδα και να ταιριάζουνε τ’ αταίριαστα με την “ αρμονία των τάξεων” ( Κώστας Βάρναλης, από την “Αληθινή απολογία του Σωκράτη”)

Mεροδούλι, ξενοδούλι! / Δέρναν ούλοι: αφέντες, δούλοι, ούλοι: δούλοι, αφεντικό / και μ’ φήναν νηστικό.

Το 1927 εκδίδεται η δεύτερη μετά το “Φως που καίει” ποιητική σύνθεση του Κώστα Βάρναλη “Σκλάβοι πολιορκημένοι”, έργο αντιϊδεαλιστικό, αντιπολεμικό, που γράφτηκε κατά τη μαρτυρία του ίδιου του ποιητή στη Γαλλία, ύστερα από το πρώτο παγκόσμιο μακελειό. Ο θάνατος -σημειώνει ο ποιητής- κι η καταστροφή είχαν ξυπνήσει τις συνειδήσεις των λαών και σκορπίσει στους τέσσερεις ανέμους τα ψεύτικα συνθήματα των ιμπεριαλιστών. Και τούτο το έργο, όπως και το Φως που καίει, έχει θέμα τον πόλεμο ως μέσο υποδούλωσης και εκμετάλλευσης των λαών και τον ίδιο σκοπό: από τη μια να ξεσκεπάσει τις “ υψηλές” τάχα ιδεαλιστικές αξίες που παραπλανούν τους λαούς και τους ρίχνουν στην αλληλοσφαγή και από την άλλη να προβάλει την αναγκαιότητα του αγώνα για την ανατροπή του άδικου, εκμεταλλευτικού κοινωνικού συστήματος και το χτίσιμο ενός κόσμου δίκαιου, όμορφου. Κεντρικός ήρωας είναι ο λαός, δοσμένος με ρεαλισμό, χωρίς καμιά εξιδανίκευση, στην υλική και πνευματική του μιζέρια , πολιορκημένος από βάσανα, καημούς και προλήψεις. Σκλάβος κάθε εκμετάλλευσης. Απ’ αυτή την ποιητική σύνθεση θα σχολιάσουμε για την ώρα το ποίημα Πρόλογος (Πάλι μεθυσμένος είσαι). Πρωταγωνιστής εδώ ένας μοιραίος λαϊκός τύπος, ο Κωνσταντής, που περιφέρει την εξαθλίωσή του από ταβέρνα σε ταβέρνα, προσπαθώντας μάταια να φερθεί με αξιοπρέπεια. Ο Κωνσταντής γίνεται παλιάτσος, που αποδέχεται τα πειράγματα με χαμόγελο. Πίσω όμως απ’ αυτή τη χαμογελαστή μάσκα, πίσω απ’ το μεθυσμένο βλέμμα και το βήμα που τρεκλίζει, υπάρχει ένας βαθύς καημός, ένα άλλο «αχ» : η διάψευση των νεανικών ονείρων του: (Aχ, πού σαι, νιότη, που’δειχνες, πως θα γινόμουν άλλος ). Ίσως φταίει η αδυναμία θέλησης. Ίσως κάποιος βαθύς πόνος, που τον σπρώχνει στα καπηλειά για να ξεχαστεί, με αποτέλεσμα όμως να μην μπορεί να δώσει τέλος στον κατήφορο της ζωής του και η “ ύπαρξή του σε σκοτάδια όλο πηχτότερα να βουτά”.

Δε λυγάνε τα ξεράδια /και πονάνε τα ρημάδια! Κούτσα μια και κούτσα δυο / της ζωής το ρημαδιό!

Aνωχώρι, Κατωχώρι, / ανηφόρι, κατηφόρι, και με κάμα και βροχή, /ώσπου μου’ βγαινε η ψυχή. Eίκοσι χρονώ γομάρι / σήκωσα όλο το νταμάρι κι’ έχτισα, στην εμπασιά / του χωριού, την εκκλησιά. Kαι ζευγάρι με το βόδι /(άλλο μπόι κι’ άλλο πόδι) όργωνα στα ρέματα /τ’ αφεντός τα στρέμματα. Kαι στον πόλεμ’ «όλα για όλα» /κουβαλούσα πολυβόλα να σκοτώνωνται οι λαοί /για τ’ αφέντη το φαϊ.(…) Γέρασα κι’ ως δε φελούσα / κι’ αχαϊρευτος κυλούσα, με πετάξανε μακριά / να με φάνε τα θεριά.

Όταν κάποτε το κακόμοιρο, δυστυχισμένο αυτό υποζύγιο τολμά να εκφράσει μια ελάχιστη διαμαρτυρία: «Δε βαστάω! Θα πέσω κάτου!», ο “εκπρόσωπος του θεού” στη γη, καβάλα πάνω σ’ αυτό, το αποστομώνει: «Ντράπου! Τις προγονοί ντράπου!». «Αντραλίζουμαι! -του λέει- πεινώ!». «Σουτ! -το καθησυχάζει-, θα φας τον ουρανό! «

Πάλι μεθυσμένος είσαι, δυόμιση ώρα της νυχτός. Kι αν τα γόνατά σου τρέμαν, εκρατιόσουνα στητός μπρος στο κάθε τραπεζάκι. «Γεια σου, Kωνσταντή βαρβάτε»!

Kι’ ο παπάς με την κοιλιά του /μ’ έπαιρνε για τη δουλειά του και μου μίλαε κουνιστός: /»Σε καβάλησε ο Χριστός!

― Kαλησπερούδια αφεντικά, πώς τα καλοπερνάτε;

Δούλευε για να στουμπώσει /όλ’ η Χώρα κι’ οι καμπόσοι. Μη ρωτάς το πώς και τί, /να ζητάς την αρετή!

Ένας σού δινε ποτήρι κι άλλος σού δινεν ελιά. Έτσι πέρασες γραμμή της γειτονιάς τα καπελιά. Kι αν σε πείραζε κανένας, - αχ, εκείνος ο Tριβέλας! έκανες, πως δεν ένιωθες και πάντα εγλυκογέλας.

-Δε βαστάω! Θα πέσω κάπου! /-Ντράπου! Τις προγόνοι ντράπου! -Αντραλίζομαι!... Πεινώ!.../-Σούτ! θα φας στον ουρανό!»

Xτες και σήμερα ίδια κι όμοια, χρόνια μπρος, χρόνια μετά... H ύπαρξή σου σε σκοτάδια όλο πηχτότερα βουτά. Tάχα η θέλησή σου λίγη, τάχα ο πόνος σου μεγάλος; Aχ, πού σαι, νιότη, που’δειχνες, πως θα γινόμουν άλλος! Στόχος του Κώστα Βάρναλη ήταν πάντα να ξυπνήσει το λαό, να τον κάνει να νιώσει τη δύναμή του, να αποκτήσει αυτογνωσία και ταξική συνείδηση. Ένα αριστουργηματικό σατιρικό ποίημά του, που εκφράζει αυτό το σκοπό ανάγλυφα, είναι “Η μπαλάντα του Κύρ Μέντιου”. Εδώ χρησιμοποιεί ως σύμβολο της εκμετάλλευσης και του ραγιαδισμού

Το πειθήνιο ζώο, σερνάμενο πηγαίνει και βρίσκει στη σπηλιά του τον Αι-Φρανγκίσκο, τον προστάτη των κτηνών, για να του παραπονεθεί, γιατί το αφεντικό του τον «πέταξε μακριά να τον φάνε τα θεριά» κι αυτός το αποπέμπει… Kωλοσούρθηκα και βρίσκω /στη σπηλιά τον ΑιΦραγκίσκο: «Χαίρε φως αληθινόν / και προστάτη των κτηνών! Σώσε το γέρο κύρ Μέντη / απ’ την αδικιά τ’ αφέντη, συ που δίδαξες αρνί /τον κύρ λύκο να γενή! Tο σκληρόν αφέντη κάνε / από λύκο άνθρωπο κάνε!...»

Μα με την κουβέντα αυτή / πόρτα μου’κλεισε κι’ αυτί. Ο σαρκασμός όμως για το εξουθενωμένο σύμβολο δεν αρκεί. Γεννάει πόνο, αλλά δεν αποτελεί και διέξοδο. Γι’ αυτό και απευθύνεται στον Κυρ Μέντη και τον καλεί να ξυπνήσει και να νιώσει τη δύναμή του. Tότενες το μαύρο φίδι / το διπλό του το γλωσσίδι πίσω από την αστοιβιά / βγάζει και κουνάει με βιά: Φως ζητάνε τα χαϊβάνια /κι’ οι ραγιάδες απ’ τα ουράνια, μα θεοί κι’ οξαποδώ / κει δεν είναι παρά δω. Aν το δίκιο θες, καλέ μου, /με το δίκιο του πολέμου θα το βρεις. Όπου ποθεί /λευτεριά, παίρνει σπαθί. Mη χτυπάς τον αδερφό σου- / τον αφέντη τον κουφό σου! Και στον ίδρο το δικό / γίνε συ τ’ αφεντικό. Χάιντε θύμα, χάιντε ψώνιο / χάιντε Σύμβολον αιώνιο! Αν ξυπνήσεις, μονομιάς / θα’ρτη ανάποδα ο ντουνιάς. Kοίτα! Οι άλλοι έχουν κινήσει /κι’ έχ’ η πλάση κοκκινήσει κι’ άλλος ήλιος έχει βγη / σ’ άλλη θάλασσ’, άλλη γης.

Ο Βάρναλης επικρίνει το λαό, γιατί δέχεται σχεδόν αδιαμαρτύρητα την υποδούλωσή του. Όμως η επίκρισή του είναι γεμάτη αγάπη και συμπόνια. Στόχο έχει να τον κάνει να συνειδητοποιήσει τη δουλική κατάντια του και τα ιδεολογήματα που του έχει περάσει η κυρίαρχη τάξη: Γράφει λ.χ. στην “Αληθινή Απολογία του Σωκράτη”. “Δικιά σας η πατρίδα, μα τίποτα δικό σας μέσα σ’ αφτήνε: χωράφια και παλάτια, καράβια και χρήμα, Θεοί κι εξουσία, σκέψη και θέληση – όλα ξένα!… Κι όταν βυθίζεται το μάτι σας πέρα στο γαλάζιο πέλαγος, όπου πάνε κι έρχονται καΐκια και φρεγάδες κουβαλώντας από το στόμα του Νείλου κι απ’ τον Κιμμέριο Βόσπορο κι απ’ τις Ηράκλειες στήλες σιτάρι, χάλκωμα, μετάξι και γυναίκες, περηφανέβεστε, πως είναι δικά σας, γιατί ναι… «εθνικά»! Και κανένας δε συλλογάται, πως όλα τ’ αγαθά μαζέβονται σε λίγα χέρια” . Αιχμηρά επικριτικός είναι ο σατιρικός λόγος του λ.χ. στο ποίημα Ο “καλός” λαός (τα εισαγωγικά είναι του Βάρναλη), με το οποίο κλείνει το πρώτο μέρος από τους Σκλάβους πολιορκημένους, όπου παρουσιάζοντας το πορτρέτο του φρόνιμου και θρησκόληπτου πολίτη, καυτηριάζει την καθυστερημένη εκείνη μερίδα του λαού που “τη σκέψη της, σκλάβα δετή, της τήνε πλάσανε οι Δυνατοί”. Προβάλλει τη “νομιμοφροσύνη” της: Πλερώνω τα δοσίματα /στο Κράτος και δε μνήσκω / και τα στερνά μου τα όβολα /στης εκκλησιάς το δίσκο, το φόβο της απέναντι στους ισχυρούς του πλούτου: Μπροστά από χρυσοπάλατα /περνά η καρδιά και τρέμει / Μέσα σουλτάνος και πασάς μ’αρίφνητο χαρέμι / λαλήματα θυμιάματα /της χαλιμάς τα θάματα και την προσαρμογή της στην εναλλαγή των κομμάτων που υπηρετούν τα συμφέροντα των ολίγων: φρόνιμα και ταχτικά πάω με κείνο που νικά.


/7

Εργατικά

Τετάρτη 1 Ιούνη 2011

Η

Διοίκηση του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου (ΠΕΚ), εκφράζοντας την αγωνία της για την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία του Νομού μας, καλεί την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να πάρουν άμεσα μέτρα. Κανένα μέτρο πρόληψης και πυροπροστασίας δεν έχει ληφθεί «Ενώ έχουμε πλησιάσει αρκετά την καλοκαιρινή περίοδο και λόγω των μέχρι τώρα βροχοπτώσεων, τα χόρτα στις άκρες των δρόμων υπερβαίνουν το ένα μέτρο και υπάρχει άμεσος κίνδυνος πυρκαγιάς. Όσο περνάν οι μέρες η κατάσταση γίνεται πιο εκρηκτική και κανένα μέτρο για την πρόληψη και πυροπροστασία δεν έχει ληφθεί. Οι όποιες συσκέψεις της περιφέρειας με τους εμπλεκόμενους δήθεν φορείς, είναι μέτρα εντυπω-

σιασμού και εναπόθεση της ευθύνης της πυροπροστασίας στην αποδεκατισμένη Πυροσβεστική Υπηρεσία του Νομού και στους εθελοντές πυροσβέστες. Αφού ακόμα ούτε τους εποχιακούς δασοπυροσβέστες δεν έχουν προσλάβει, αλλά ούτε και το πυροσβεστικό κλιμάκιο της ΜΑΕΔΥ έχει εγκατασταθεί στο αεροδρόμιο (πιλότοι, τεχνικοί και τα δύο αεροσκάφη τύπου ΠΕΤΖΕΤΕΛ). Πλησιάζει λοιπόν ο Ιούνης με ασυντήρητα οχήματα, ασυντήρητες δεξαμενές, ακαθάριστες αντιπυρικές ζώνες, χωρίς διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών» τονίζει στην ανακοίνωσή της η Διοίκηση του ΠΕΚ. Και ρωτά τους υπεύθυνους. Αλήθεια πώς θα γίνει η κατα-

στολή τυχόν πυρκαγιών; Πάρτε μέτρα για την πρόληψη πριν είναι πολύ αργά «Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο παρακολουθεί και εκφράζει την αγωνία της διοίκησης για την κατάσταση που υπάρχει μέχρι σήμερα. Την αδιαφορία της κυβέρνησης και το «δήθεν» ενδιαφέρον της Περιφέρειας Β.Α. Αιγαίου και λέμε δήθεν, γιατί μόνο λόγια και δελτία τύπου είδαμε μέχρι τώρα και συσκέψεις με εθελοντές, που δεν υποτιμάμε, ούτε παραγνωρίζουμε την όποια καλή διάθεση από τους συμπολίτες μας και όχι μόνο απ’ αυτούς. Όμως το όποιο ενδιαφέρον στην πράξη φαίνεται, με έργα. Όλα όσα αναφέρουμε, μας γεμίζουν ανησυχία για το τι θα γίνει το καλοκαίρι στο νομό μας και τότε πλέον, αν συμβεί κάτι, θα

τρέχουν όλοι επί τόπου, για να διαπιστώσουν τι έφταιγε. Κύριοι της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας, πάρτε μέτρα για την πρόληψη, έστω και καθυστερημένα, πριν είναι πολύ αργά. Γιατί τότε η καταστολή και οικονομικά θα στοιχίσει περισσότερο, αλλά και το φυσικό περιβάλλον θα έχει καταστραφεί που η αξία του δεν έχει μέτρο εκτίμησης. -Επανδρώστε τις υπηρεσίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Δασικής Υπηρεσίας, με μόνιμο αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό, ικανό να διανοίγει, να συντηρεί αντιπυρικές ζώνες, να καθαρίζει τις παρυφές των δρόμων και τους χώρους γύρω από τα δάση και εγκαταλειμμένες περιοχές, σχολεία, νο-

Ρεπορτάζ από το Συλλαλητήριο του Σαββάτου 28 Μάη

Π

ραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Μάη το συλλαλητήριο που διοργάνωσαν από κοινού το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ, απέναντι στα νέα μέτρα που προωθεί η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την συναίνεση της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ. ακολουθώντας πιστά τις επιταγές της ΕΕ και της Τρόικας. Οι διαδηλωτές ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των παραπάνω μετώπων, φώναξαν για τα νέα βάρη που φορτώνονται στις πλάτες τους λόγο της καπιταλιστικής κρίσης. Ο Στρατής Αντώνας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λέσβου τόνισε στην ομιλία του: «Μια επιλογή έχουμε: με κοινωνική-λαϊκή συμμαχία να οργανώσουμε την πάλη μας σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε λαϊκή γειτονιά να βγούμε στους δρόμους ώστε να μην περάσουν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, τα μέτρα που επιβάλλει η δικτατορία των μονοπωλίων. Κυβέρνηση, ΝΔ, ΛΑΟΣ, τρόικα και ΕΕ, τρομοκρατούν, εκβιάζουν το λαό ότι

δήθεν τα νέα μέτρα είναι μονόδρομος, ότι παίρνονται για τη σωτηρία της χώρας. Τα μέτρα παίρνονται για να σωθούν και να αυξηθούν τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Αυτός είναι ο βασικός τους στόχος. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ την επόμενη μέρα από την εξαγγελία των μέτρων απαίτησαν από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να κηρύξουν άμεσα 24ωρη απεργία την Πέμπτη 2 Ιούνη. ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ στην ΑΔΕΔΥ απέρριψαν την πρόταση και «συζήτησαν τη δυνατότητα» για 24ωρη απεργία (ΓΣΕΕΑΔΕΔΥ) στις 21 Ιούνη... ένα μήνα μετά την εξαγγελία των μέτρων(!!!), ενώ η Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ) στήριξε τις προτάσεις των

ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ και καταψήφισε την πρόταση για απεργία στις 2 Ιούνη. ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ δίνουν χρόνο στην κυβέρνηση και στο κεφάλαιο, υπονομεύουν τους αγώνες των εργαζομένων, κάνουν πλάτες για να περάσει η αντιλαϊκή πολιτική. Δεν πάει άλλο με αυτές τις συνδικαλιστικές ηγεσίες! Είναι μέρος του προβλήματος, είναι επικίνδυνες για τα λαϊκά συμφέροντα! Μόνη επιλογή η εγκατάλειψη τους! Το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, η ΟΓΕ, το ΜΑΣ σας καλούν σε συσπείρωση και δράση τώρα!».

σοκομείο κ.λ.π. -Φτιάξτε υποδομές συλλογής, αποθήκευσης και διοχέτευσης νερού σε χώρους κοντά σε δασικές εκτάσεις. -Εξοπλίστε τα οχήματα με σύγχρονους εξοπλισμούς, τέτοιους που να βοηθάνε στη δουλειά των εργαζομένων στις υπηρεσίες πυρόσβεσης. -Ανακαινίστε και εκσυγχρονίστε το στόλο των οχημάτων της πυροσβεστικής και δασικής υπηρεσίας. -Άμεση εγκατάσταση της ΜΑΕΔΥ στο αεροδρόμιο. Τώρα άμεσα ενιαίος δημόσιος φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού δασοπυρόσβεσης, μονιμοποίησης όλων των συμβασιούχων εποχιακών».


8/

Έ

ντονη ήταν η δραστηριότητα που ανέπτυξε την περασμένη βδομάδα ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης. Στη Βουλή πήρε μέρος στη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή σαν ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, του νομοσχεδίου για το θαλάσσιο περιβάλλον στα πλαίσια του οποίου έγινε και σχετική συζήτηση στην τροπολογία που κατατέθηκε για το κτηματολόγιο. Για το θαλάσσιο περιβάλλον ο Κομουνιστής βουλευτής στην τοποθέτηση του έκανε καθαρή την αντίθεση του ΚΚΕ με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αφού η οδηγία της ΕΕ που μ’ αυτό ενσωματώνεται στο Ελληνικό Δίκαιο, κάθε άλλο στοχεύει στην

Η

Διοίκηση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων δηλώνει στους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, ότι οι μόνοι κερδισμένοι από τυχόν «καταργήσεις» αργιών, «διευρύνσεις» ωραρίων θα είναι οι πολυεθνικές και τα πολυκαταστήματα. «Το άνοιγμα των καταστημάτων της αγοράς αποφάσισε ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης για την ημέρα του Αγίου Πνεύματος, με το αιτιολογικό ότι έχει πέσει ο τζίρος των καταστημάτων. Ήδη έχει προηγηθεί απόφαση για άνοιγμα των καταστημάτων της αγοράς το απόγευμα της Λαμπροτρίτης. Η αγορά παρέμεινε κλειστή εδώ και χρόνια, ως αντιστάθμισμα για την παραπάνω εργασία των εμποροϋπαλλήλων, λόγω του εορταστικού ωραρίου των εορτών του Πάσχα. Ο Εμπορικός Σύλλογος φαίνεται ότι δεν έχει αντιληφθεί ότι όσο ο κόσμος δεν έχει λεφτά, τα μαγαζιά δεν θα έχουν δουλειά. Δεν λείπει ο χρόνος για τις αγορές, αλλά τα χρήματα. Το επιχείρημα ότι το άνοιγμα των καταστημάτων και τις αργίες θα βοηθήσει στην αναθέρμανση της αγοραστικής κίνησης είναι σαθρό, αφού υπάρχει η πείρα από την διεύρυνση του ωραρίου. Ενώ προβαλλόταν ως μέτρο που θα οδηγούσε σε αύξηση της κίνησης και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην πράξη οδήγησε σε αύξηση των εξόδων λειτουργίας των καταστημάτων και αύξηση των ωρών εργασίας, χωρίς κανένα οικονομικό όφελος. Μια σειρά μικροέμποροι αναγκάστηκαν μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν να βάλουν λουκέτο, στέλνοντας τους εργαζόμενους στην ανεργία» και τονίζει στην ανακοίνωση ότι: «Η Ένωση μας δηλώνει στους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους

Πολιτική

Τετάρτη 1 Ιούνη 2011

Τέλος ο Στ. Σκοπελίτης μαζί με στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ περιόδευσε στις 27 και 29 Μάη στα

χωριά της Γέρας (Παπάδο, Μεσαγρό και Σκόπελο) και στην Αγ. Παρασκευή αντίστοιχα. Στις σύντομες ομιλίες που έκανε σε καφενεία των χωριών ο Κομμουνιστής βουλευτής αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πλατιές λαϊκές μάζες του νησιού και ειδικά οι αγροτοκτηνοτρόφοι, σαν αποτέλεσμα της πολιτικής που προωθεί η Κυβέρνηση. Πολιτική που φορτώνει στις πλάτες τους τη δική τους καπιταλιστική κρίση και αφού τόνισε ότι η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο χειρότερη με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που προωθεί η Κυβέρνηση τους κάλεσε να μπολιάσουν την οργή και την αγανάκτηση που τους διακατέχει, με

ΕΒΕ, ότι οι μόνοι κερδισμένοι από τυχόν «καταργήσεις» αργιών, «διευρύνσεις» ωραρίων θα είναι οι πολυεθνικές, τα πολυκαταστήματα, τα οποία εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις που εναλλάσσονταν, με τις πολιτικές που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν, ουσιαστικά μόνο αυτά στηρίζουν, μέσα από φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις θέσεων εργασίας, δάνεια κ.ά. οδηγώντας τους μικρούς επαγγελματίες σε αφανισμό».

Και τέλος απευθυνόμενη στο Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης εκφράζει την κάθετη αντίθεσή της στην απόφαση να ανοίξουν τα μαγαζιά την Αργία του Αγίου Πνεύματος, δεδομένου ότι υπάρχει και αντίδραση από μεγάλο σύνολο ιδιοκτητών. «Ας αντιληφθούν πριν είναι αργά, ότι ο καταναλωτής είτε είναι εργαζόμενος, είτε συνταξιούχος, είτε φοιτητής ή μαθητής, έχει χρόνο για να ψωνίσει, χρήματα δεν

προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος αλλά στο να υπηρετήσει την κερδοφορία των μονοπωλιακών κύκλων, που δραστηριοποιούνται στο θαλάσσιο χώρο. Όσο αφορά το κτηματολόγιο αφού τόνισε ότι ο ίδιος και το Κόμμα του το έχουν φέρει πολλές φορές με ρωτήσεις τους στη Βουλή, επισήμανε ότι προωθούνται ορισμένα ζητήματα σε θετική κατεύθυνση και επιφυλάχτηκε για την οριστική του τοποθέτηση όταν έρθει το θέμα στην Ολομέλεια της Βουλής.

τη θέληση για δράση ενάντια στην πολιτική που γεννά και αναπαράγει τα προβλήματα που τους πνίγουν τη ζωή και για μια άλλη πολιτική. Για ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας όπου οι πόροι, τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, γίνονται λαϊκή περιούσια και με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο η παραγωγή υποτάσσεται στο στόχο της λαϊκής ευημερίας. Δίπλα σ’ αυτά θα υπάρχει ο παραγωγικός συνεταιρισμός της μικρομεσαίας αγροτιάς που θα εξασφαλίζει καλό εισόδημα για τα μέλη του και καλά και φτηνά προϊόντα για όλο το λαό. Και κατέληξε τονίζοντας ότι για να γίνει αυτό, απαιτείται το πέρασμα στη λαϊκή εξουσία με λαϊκή οικονομία, που προτείνει το ΚΚΕ.

έχει και αυτό είναι αποτέλεσμα της αντεργατικής αντιλαϊκής επίθεση με τα νέα βάρβαρα μέτρα που πήραν και παίρνουν. Μιας επίθεσης που θα κλιμακωθεί στο επόμενο διάστημα και σίγουρα χαμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι νέοι, ο λαός, σίγουρα όχι μια χούφτα εμπορικές επιχειρήσεις ντόπιες και ξένες, σίγουρα όχι το μεγάλο κεφάλαιο».

Τ

ο ωράριο που θα ισχύει από την 1η Ιουνίου έως και 30 Σεπτέμβρη, για τα εμπορικά καταστήματα της Μυτιλήνης, είναι: Ημέρα ΠΡΩΙ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Δευτέρα 8:30-14:00 ΚΛΕΙΣΤΑ Τρίτη 8:30-14:00 18:00-21:00 Τετάρτη 8:30-14:00 ΚΛΕΙΣΤΑ Πέμπτη 8:30-14:00 18:00-21:00 Παρασκευή 8:30-14:00 18:00-21:00 Σάββατο 8:30-14:00 ΚΛΕΙΣΤΑ

Ο

ι εθελοντικές αιμοδοσίες που έχουν προγραμματιστεί από τους αντίστοιχους φορείς Εθελοντών Αιμοδοτών τον Ιούνιο είναι: - Κυριακή 5 Ιουνίου στο Κέντρο Υγείας Άντισσας το πρωί - Πέμπτη 9 Ιουνίου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο Λόφο Ξενία το πρωί - Κυριακή 12 Ιουνίου στο Αγροτικό Ιατρείο Βατούσας το πρωί - Τετάρτη 15 & Πέμπτη 16 Ιουνίου στην αίθουσα Επιμελητηρίου στην προκυμαία Μυτιλήνης το πρωί και το απόγευμα


Τ

ριάντα χρόνια πέρασαν για ν’ αποφασίσουν οι αρμόδιοι της Αλιείας και του Περιβάλλοντος να χωροθετήσουν τις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας. Αφού γέμισαν τις θάλασσες με ιχθυοκλωβούς, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις των τοπικών φορέων οι οποίες συνεχώς πληθαίνουν και εντείνονται, επινόησαν ως λύση, οι αρμόδιοι, την ίδρυση των ΠΟΑΥ σε κάθε τέως Νομαρχία. Σύμφωνα με τα Κυβερνητικά σχέδια οι ΠΟΑΥ θα ορισθούν σ’ όλη τη χώρα με Νομοθετικό Διάταγμα τον Ιούλιο. ΠΟΑΥ, σημαίνει Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών. Είναι κάτι αντίστοιχο των Βιομηχανικών ζωνών που ορίζονται στα πολεοδομικά σχέδια. Με τις ΠΟΑΥ οι αρμόδιοι μεταφέρουν το πνεύμα των χωροταξικών διευθετήσεων της ξηράς, στη θάλασσα. Η χωροθέτηση των μονάδων Υδατοκαλλιεργειών θα πραγματοποιηθεί μέσω ΠΟΑΥ. Επί τριάντα χρόνια, όσοι ενδιαφερόντουσαν να στήσουν μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας ή οστρακοκαλλιέργειας, υπέβαλαν σχέδια στις κατά τόπους Νομαρχιακές υπηρεσίες Αλιείας ζητώντας παραχώρηση περιορισμένης έκτασης θάλασσας (περίπου 10 στρέμματα) με καθεστώς ενοικίασης για 10 χρόνια και δυνατότητα ανανέωσης της παραχώρησης αν κρινόταν αναγκαίο. Οι υδατοκαλλιέργειες ουδέποτε είχαν αρμονικές σχέσεις με την παράκτια αλιεία και αργότερα με τα τουριστικά κυκλώματα που θέλανε θάλασσες καθαρές. Εκμεταλλευόμενοι την απλόχερη οικονομική υποστήριξη από πλευράς ΕΕ και όχι μόνο, πολλοί επενδυτές ενδιαφέρθηκαν να ιδρύσουν

/9

Πολιτική

Τετάρτη 1 Ιούνη 2011

μονάδες Υδατοκαλλιέργειας επωφελούμενοι των επιδοτήσεων. Οι ιχθυοκαλλιεργητές εκτός των εξωτερικών οχλήσεων είχαν ν’ αντιμετωπίσουν προβλήματα οικονομικά και διαχειριστικά. Στη διαχείριση το υπ’ αριθμό ένα πρόβλημα ήταν οι ασθένειες των ψαριών μ’ αποτέλεσμα ν’ αποδεκατίζεται η παραγωγή. Το σοβαρότερο όμως ήταν οι τιμές της διάθεσης του προϊόντος των, γιατί τα εμπορικά κυκλώματα λόγω της υπερπαρ α γωγ ής υποχρέωναν τους ιχθυοκαλλιεργητές να τα πουλάνε σε τιμή κάτω του κόστους παραγωγής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψη της μονάδας από το μικρό επιχειρηματία και το ξεπούλημα της σε κάποιο επιχειρηματικό όμιλο (π.χ. Σελόντα, Νηρέα). Σήμερα η πλειοψηφία των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας έχει απορροφηθεί ή έχει διαφοροποιηθεί στους μεγάλος επιχειρηματικούς ομίλους. Απ’ τη μεριά τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι που έμειναν μόνοι στο παιχνίδι θέλουν να συγκεντρώσουν την παραγωγή τους σε συγκεκριμένες περιοχές για να μην ψάχνουν να βρουν ανά την επικράτεια ότι μονάδες έχουν αγοράσει. Το Υπουργείο Θαλάσσιας Αλιείας τους έκανε ένα μεγάλο δώρο. Τους εκχώρησε θαλάσσιες περιοχές χιλιάδων στρεμμάτων για να στήσουν τις μονάδες τους. Οι περιοχές αυτές θα διοικούνται από φορείς που θα συσταθούν όπου τον κύριο λόγο έχουν οι ιχθυοκαλλιεργητές. Εντός της ζώνης ΠΟΑΥ θα υπάρχει μόνο δρασ τ η ρ ι ότ η τ α ιχθυοκαλλ ι ε ργ η τ ι κ ή, αποκλειόμενης κάθε άλλου είδους δρασ τηριό τητας (αλιεία, τουρισμός).

Στη λειτουργία των μονάδων εντός ΠΟΑΥ θα υπάρχει ο αυτοέλεγχος (!!!). Την επιβάρυνση του περιβάλλοντος αν υπάρχει θα την ερευνούν οι επιχειρηματίες και θα ενη-

κές κοινωνίες αλλά αυτό δε σημαίνει ότι στην περιοχή των ΠΑΟΥ θα αποκλείονται αντιδράσεις, ιδιαίτερα απ’ το γεγονός ότι πολλές ΠΟΑΥ καθορίστηκαν αυθαίρετα.

στα τριάντα χρόνια ουδέποτε γινόντουσαν συστηματικοί έλεγχοι για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Το μόνο που μπορεί να επαίρεται η Κυβέρνηση για

μερώνουν τις αρμόδιες αρχές!... Μ’ άλλα λόγια το Δημόσιο εκχωρεί θαλάσσιες περιοχές σε ιδιώτες επιχειρηματίες τις ιχθυοκαλλιέργειες για να έχουν στην απόλυτη ευθύνη τους τον έλεγχο των μονάδων τους. Πρόκειται για άνοιγμα προς ιδιωτικοποίηση των θαλασσών, παρακάμπτοντας το σύνταγμα σύμφωνα με το οποίο η θάλασσα είναι δημόσια και λαϊκή περιουσία. Το ερώτημα είναι εάν το χωροταξικό θα απαλλάξει το περιβάλλον απ’ την επιβάρυνση που προκαλούν οι ιχθυοκαλλιέργειες. Εάν θα υπάρξει ομαλή συνύπαρξη μεταξύ υδατοκαλλιέργειας και αλιείας. Και εάν οι υδατοκαλλιέργειες θα εξακολουθούν να έχουν διαμάχες με τον τουρισμό που προβάλλεται ως το βαρύ χαρτί της Εθνικής Οικονομίας.

Όσο για τον αυτοέλεγχο των μονάδων για τυχόν επιβάρυνση του περιβάλλοντος, θα πρέπει να είμαστε αφελείς να πιστέψουμε στην ειλικρίνεια και ανιδιοτέλεια των επιχειρηματιών.

το επίτευγμα με τις ΠΟΑΥ, εάν τελικά γίνει Νόμος του Κράτους, είναι ότι άνοιξε το δρόμο των ιδιωτικοποιήσεων και στη θάλασσα. Μετά τις ΠΟΑΥ θα υπάρξουν νέες εκχωρήσεις θαλάσσιων περιοχών για θαλάσσια πάρκα, αιολική ενέργεια, καταδυτικό τουρισμό, προστασία θαλάσσιων οργανισμών. Με τις διαδοχικές εκχωρήσεις η θάλασσα θα θεωρείται Δημόσια περιουσία μόνο στα χαρτιά. Στην πραγματικότητα θα υπάρχουν διάσπαρτα θαλασσοτεμάχια που θα ελέγχονται και διοικούνται από ιδιώτες.

Οι απαντήσεις είναι μάλλον απαισιόδοξες. Η συγκεντροποίηση των μονάδων σε περιοχή ΠΟΑΥ δεν εξαφανίζει τη ρύπανση. Απεναντίας η ρύπανση επαυξάνεται στη ζώνη ΠΟΑΥ και θα υπάρξουν προβλήματα ακόμη και μεταξύ των μονάδων. Ιδιαίτερα εάν οι επιχειρηματίες αυξήσουν την παραγωγή τους λόγω ανάγκης ανταγωνισμού στις αγορές. Με την απομάκρυνση μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών θα πάψουν οι αντιπαραθέσεις και τα επεισόδια με τις τοπι-

Είναι γεγονός ότι το Δημόσιο ποτέ δεν μπήκε στη διαδικασία να ασκήσει συστηματικούς ελέγχους και να καταγράψει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις απ’ τη λειτουργία των μονάδων υδατοκαλλιεργειών. Η αιτία είχε τις ρίζες της στ’ ότι εκατοντάδες επενδυτές εισέπραξαν τεράστια κονδύλια από κοινοτικές επιδοτήσεις και κατά συνέπεια ένας έλεγχος που θα μπορούσε να κλείσει μονάδες, θα είχε ως επίπτωση την επιστροφή των επιδοτήσεων. Η κίνηση εκχώρησης χιλιάδων στρεμμάτων στους μεγαλοκαλλιεργητές για την οργάνωση των ΠΟΑΥ απαλλάσσει το Δημόσιο απ’ τις ευθύνες και παραπέμπει κάθε διαμαρτυρόμενο να παραπονεθεί στη διοίκηση του φορέα που διαχειρίζεται την ΠΟΑΥ. Το πανελλαδικό χωροταξικό αν λάβουμε υπόψη το τι είδους μελέτες συντάχτηκαν για τις ΠΟΑΥ μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο σχεδιασμός βασίζεται στις απαιτήσεις των ομίλων με βάση το τι τους βολεύει και όχι βάσει επιστημονικών κριτηρίων. Επιστημονικά στοιχεία επαρκή δεν υπάρχουν γιατί

Χωροθέτηση μονάδων προαπαιτεί σχεδιασμό βασισμένο σε επιστημονικά δεδομένα από Δημόσιους φορείς. Όταν οι κυβερνήσεις έχουν αναγάγει τις ιδιωτικοποιήσεις σε κορωνίδα της πολιτικής τους με την στήριξη της ΕΕ και την επίβλεψη των κάθε λογής Τροϊκανών εντολοδόχων της ΕΕ, δεν πρόκειται να υπάρξει ορθολογισμός στις υδατοκαλλιέργειες αλλά και στην αλιεία. Η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων είναι δυνατό να σταματήσει και ν’ ανατραπεί υπό το βάρος των λαϊκών αντιδράσεων και την ανάδειξη λαϊκής εξουσίας που θα μεριμνά για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι για τη κερδοφορία των πολυεθνικών και των μονοπωλίων. Ο ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΣ


10/

Τετάρτη 1 Ιούνη 2011


Τετάρτη 1 Ιούνη 2011

/11


12/

Τετάρτη 1 Ιούνη 2011 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΥΠΟΔΟΜΩΝ Ταχ. Δ/νση: Κουντουριώτη 1 81 100 Μυτιλήνη Πληροφορίες: Γ. Σπανέλλης : 2251352111 Μυτιλήνη 27-5-2011 Αριθ. Πρωτ.594 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Σας γνωρίζουμε ότι εκδόθηκε η υπ’ αριθ. πρ. 3383/380/ Α . Φ . 6 .1 . 5 . 3 γ / Φ . 2 9 2 5 17/3/2011 απόφαση της Δ/ νσης Περ. & Χωρ. Σχεδ. Β. Αιγαίου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, με θέμα Διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης σύμφωνα με το άρθρο 11 της αριθμ. Η.Π. 11014/703/Φ 104 (ΦΕΚ 332Β’/20.03.2003) ΚΥΑ, ύστερα από διαδικασία αξιολόγησης της Μελέτης Προεκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, του έργου: «Ανόρυξη αρδευτικής γεώτρησης, στην ιδιοκτησία των κ. Παντελή Ευστρατίου του Δημητρίου και κ. Παντελή Μαρίας του Δημητρίου, στη θέση «Άνω Χάλακας» Αλυφαντών, της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης, του Δήμου Λέσβου, Νομού Λέσβου». Φορέας εκτέλεσης έργου: Παντελής Ευστράτιος του Δημητρίου και Παντελή Μαρία του Δημητρίου. Πληροφορίες για το περιεχόμενο της απόφασης, μπορείτε να ζητάτε από την Δ/ νση Περιβ/ντος & Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Β/ Αιγαίου, Μ. Κουντουρά 1 Μυτιλήνη. Η απόφαση έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της Περιφέρειας Β. Αιγαίου (www.pvaigaiou.gov.gr). Η ανακοίνωση δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Νέο Εμπρός». Η δαπάνη θα πληρωθεί από τους Παντελή Ευστράτιο και Παντελή Μαρία. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΥΠΟΔΟΜΩΝ Ν. ΜΑΡΚΟΥ Αντιπεριφερειάρχης


Τετάρτη 1 Ιούνη 2011

/13


14/

Τετάρτη 1 Ιούνη 2011

Ο Αβαγιανός Μιχάλης, εργολάβος οικοδομών, αναλαμβάνει στην Αθήνα ανακαινίσεις και αναπαλαιώσεις οικοδομών. Τηλ: 210-9715631 και 6947709536.

Μαθηματικός με πολυετή πείρα παραδίδει μαθήματα μαθηματικών σε μαθητές Λυκείου (και προετοιμασία Πανελληνίων) και Γυμνασίου, καθώς και σε φοιτητέςσπουδαστές. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 697.87.51.840


/15

Τετάρτη 1 Ιούνη 2011

Σ

ήμερα θα επιχειρήσουμε μια μικρή και περιληπτική ιστορική αναδρομή των έργων και των λόγων του Πρωθυπουργού. Ξεκινάμε από πριν 3,5 χρόνια περίπου (διότι εάν πάμε πιο πίσω μάλλον θα χρειαστούμε ολόκληρο τόμο και όχι εφημερίδα…) 2007, σχετικά με την πιθανή πώληση της ΔΕΗ: «Εμείς συμπαριστάμεθα στις προσπάθειες των εργαζομένων και όλων των προοδευτικών πολιτών που θέλουν αυτό το, μεγάλο για μας, απόκτημα της ΔΕΗ, να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο».

πλέον): «Λεφτά υπάρχουν», «Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», «δικαιότερη κατανομή βαρών» και άλλα ωραία. Βέβαια τα λεφτά υπήρχαν και υπάρχουν αλλά δεν είναι για όλους παρά μόνο για τους «φίλους» του. 2011: Δεν χρειάζεται να σας

2008, για την πώληση του ΟΛΠ στην Cosco, σημειώστε ότι συμμετείχε και σε συναυλία εργαζομένων : «Είμαστε αντίθετοι με μια τέτοια ενέργεια. Θεωρούμε ότι θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τον Πειραιά και τους εργαζομένους». 2009, σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΘ: «είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων. Ειδικά τώρα με τις κλιματικές αλλαγές, το νερό είναι ένας πολύτιμος πόρος και αγαθό, το οποίο πρέπει να προστατέψουμε». 2009 (ως πρωθυπουργός

9

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΕ Ή ΧΩΡΙΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

1.ΕΛΕΓΧΟΣ ΒΥΘΟΥ ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ (ΧΩΡΙΣ ΣΤΑΓΟΝΕΣ) 2.ΜΕΤΡΗΣΗ ΠΙΕΣΗΣ ΜΕ ΠΑΧΥΜΕΤΡΙΑ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΟΥΣ 3.ΟΠΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ 4.ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΕ ΟΘΟΝΗ

πούμε πόσα από τα παραπάνω υιοθετήθηκαν από τον Γ.Α.Π. και την κυβέρνησή του που έχει αναλάβει να «αλλάξει» τον τόπο προς όφελος των πολυεθνικών και

εγχώριων μονοπωλίων και συγχρόνως να καταργήσει κάθε δικαίωμα μας για ζωή και δουλιά… Θα συνεχίσουμε να εμπιστευ-

όμαστε αυτή την κυβέρνηση; ή μήπως θα πιστέψουμε το νέο παραμύθι της συναίνεσης και την «ομόνοιας» ΝΔΠΑΣΟΚ;

του ψαχτήρ΄


16/

Τ

ην Τετάρτη 25 Μάη οι Παλαιστίνιοι ηγέτες, Μαχμούντ Αμπάς (Φατάχ) -πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής- και Κχάλεντ Μασχάαλ (Χαμάς), έθεσαν το ερώτημα κατά πόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου έχει όντως τη θέληση να αποδεχθεί και εφαρμόσει μια συμφωνία ειρήνης. Ταυτόχρονα επιβεβαίωσαν, για μια ακόμα φορά την αποφασιστικότητα τους να εργαστούν πάνω στην πρόταση του ΟΗΕ για αναγνώριση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.

Τετάρτη 1 Ιούνη 2011

πρόεδρος της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής (ΡΝΑ), Μαχμούντ Αμπάς, επανέλαβε την υποστήριξη του στην έκκληση του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας ότι «η πρώτη επιλογή ήταν οι διαπραγματεύσεις (ΙσραήλΠαλαιστινίων), αλλά αν δεν υπάρξει πρόοδος μέχρι το Σεπτέμβρη 2011, κατά την ετήσια ΓΣ του ΟΗΕ, θα γυρίσουν στον ΟΗΕ». Ο Αμπάς σημείωσε ότι

από την στείρα άρνηση των Ισραηλινών, έκφρασε την θλίψη του για την ομιλία Νετανιάχου που το μόνο που προσέφερε ήταν νέα εμπόδια στο δρόμο για την ειρήνη. Ο παλαιστίνιος ηγέτης δήλωσε πως «η ομιλία του Νετανιάχου στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ήταν γεμάτη λάθη και διαστρεβλώσεις, καθώς άφησε απ’ έξω τη διαίρεση της

Δηλώσεις του Μαχμούντ Αμπάς

Στις δικές του δηλώσεις ο

Δήλωση του Ερακάτ

Ο ηγέτης της PLO (Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης) Σ. Ερακάτ, με επίσημη δήλωση κατηγόρησε τον Νετανιάχου τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δεν είναι ένας άνθρωπος της ειρήνης επειδή δεν προσέθεσε κάτι καινούργιο ενώ μπέρδεψε (σκόπιμα) την ιστορία με τη γεωγραφία».

Ομιλία του Νετανιάχου στις ΗΠΑ

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στις ΗΠΑ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, είχε την ευκαιρία να μιλήσει την Τρίτη 24/5 στο Αμερικανικό Κογκρέσο. Εκεί, προφανώς στηριζόμενος σε μυστικές δεσμεύσεις του Ομπάμα προς τους Ισραηλινούς, ωμάκυνικά-απροκάλυπτα, απέρριψε την πρόταση που μιλάει για «σεβασμό των συνόρων που υπήρχαν προτού οι Ισραηλινοί, καταλάβουν τα Παλαιστινιακά εδάφη κατά τον πόλεμο των 6 ημερών του 1967».

λία του προκλητικά αρνήθηκε να αναγνωρίσει το δικαίωμα στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη και αλαζονικά, «γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια» το Διεθνές Δίκαιο, απέρριψε τη δυνατότητα της αναγνώρισης των συνόρων της Παλαιστίνης πριν το 1967.

ο Νετανιάχου δεν πρόσφερε τίποτα καινούριο που να βοηθήσει στην επανάληψη των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο πλευρές. «Οι συνομιλίες έχουν σταματήσει από το Σεπτέμβρη του 2010 εξαιτίας της συνεχιζόμενης πολιτικής του Ισραήλ που συνεχίζει τον εποικισμό στη Δυτική Όχθη», τόνισε ο παλαιστίνιος ηγέτης. Ο Αμπάς, εμφανώς απογοητευμένος

Αγίας Πόλης της Ιερουσαλήμ». Όπως είναι γνωστό, αγαπητοί φίλοι, πάγιο και δίκαιο αίτημα του πολύπαθου Παλαιστινιακού λαού είναι: -Ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος, με σύνορα αυτά που υπήρχαν πριν το 1967 και - Πρωτεύουσα του η Ανατολική Ιερουσαλήμ. Να προσθέσουμε εδώ ότι ο Μπ. Νετανιάχου, κατά την ομι-

Η Αίγυπτος συμβάλλει στην ενδοπαλαιστινιακή συμφιλίωση

Χαρμόσυνη η είδηση της Πέμπτης 26 Μάη για τον Παλαιστινιακό λαό, ιδιαίτερα της αποκλεισμένης Γάζας. Επίσημη ανακοίνωση του αιγυπτιακού πρακτορείου ειδήσεων «ΜΕΝΑ» ανέφερε ότι η Αιγυπτιακή μεταβατική κυβέρνηση και το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Αιγύπτου απο-

φάσισαν να ανοίξουν μόνιμα τα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας και να λειτουργήσει ξανά σε καθημερινή βάση το μεθοριακό πέρασμα προς τη Ράφα. Στην απόφαση της νέας πολιτικής ηγεσίας της Αιγύπτου και του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου τονίζεται ότι «στόχος είναι να συνεισφέρει περαιτέρω στην εμπέδωση της ενδοπαλαιστινιακής συμφιλίωσης και στον τερματισμό του διχασμού στον λαό της Παλαιστίνης». Όπως ήταν αναμενόμενο η Ισραηλινή πολιτική ηγεσία αντέδρασε έντονα στην απόφαση που προαναφέραμε. Είναι χαρακτηριστική της έντονης δυσαρέσκειας του Ισραήλ η δήλωση του υπουργού Ασφαλείας Ν. Βιλνάι ότι «δημιουργείται μια ιδιαίτερα προβληματική κατάσταση». Δυσαρέσκεια λοιπόν και ανησυχία των Σιωνιστών του Ισραήλ από την ενδοπαλαιστινιακή συμφιλίωση, το άνοιγμα των συνόρων της Αιγύπτου προς τη Γάζα. Τη δυσαρέσκεια και την ανησυχία του Ισραήλ έχουμε όλοι χρέος, τα εκατομμύρια των προοδευτικών ανθρώπων του πλανήτη, να την μετατρέψουμε σε φόβο των Ισραηλινών ιμπεριαλιστών, ενώνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη μας προς τον παλαιστινιακό λαό μέχρι την τελική του ΝΙΚΗ!!!

ΛΗΜΝΟΣ

Μ

ε μια επιστολή διαμαρτυρίας προς την Υπουργό Παιδείας, ο Σύλλογος Γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μύρινας, εκφράζει την αντίθεσή του στην απόφαση συγχώνευσης του Σχολείου με το Δημοτικό Σχολείο του Πλατέος, αναφέροντας και τους λόγους αυτής της αντίθεσής του. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «Εμείς οι γονείς & κηδεμόνες των μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μύρινας Λήμνου, διαμαρτυρόμαστε έντονα, γιατί, με την 29988/Δ4/ ΦΕΚ440/18-3-2011 απόφαση σας προβήκατε στη συγχώνευση του σχολείου μας με το Δημοτικό Σχολείο του Πλατύ Λήμνου. Διαμαρτυρόμαστε όχι γιατί είμαστε γενικά ενάντια στις συγχωνεύσεις των σχολείων, αλλά γιατί: 1.Ενω οι υπάρχουσες αίθουσες του σχολείου μας δεν επαρκούν για τα ήδη εγγεγραμμένα παιδιά μας,(το κριτήριο του 1,5 τ.μ ανά μαθητή δεν πληρείται ούτε από το ένα τρίτο των αιθου-

σών) θα προστεθούν και αλλά παιδιά. 2. Δεν υπάρχει αίθουσα φυσικοχημείας. 3.Δεν υπάρχει αίθουσα Η/Υ. 4.Δεν υπάρχει κουζίνα- τραπεζαρία.(τα σκεύη πλένονται στις τουαλέτες). 5.Δεν υπάρχει χώρος για βιβλιοθήκη. 6.Δεν υπάρχει χώρος για κυλικείο. 7.Δεν υπάρχει καθόλου ξεχωριστός αποθηκευτικός χώρος. 8.Δεν υπάρχει στεγασμένος χώρος για την εκγύμναση των παιδιών μας κατά τις βροχερές μέρες. 9.Δεν υπάρχει επαρκής αύλειος χώρος. 10.Δεν υπάρχει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. 11.Δεν επαρκούν οι θέσεις τουαλετών. Κυρία Υπουργέ. Το σχολείο μας είναι κτισμένο το 1903 και έχει πάψει προ πολλού να εξυπηρετεί τις ανάγκες ενός σύγχρονου εκπαιδευτήριου. Η καθημερινή μας αγωνία ως γονιών έχει σχέση

με την ασφάλεια των παιδιών μας. Χρόνια τώρα ζητάμε να μας δοθεί απάντηση αν το 118χρονο κτήριο του σχολείου μας έχει αντισεισμική ικανότητα όσο ένα σύγχρονο κτήριο. Απάντηση καμία. Χρόνια τώρα περιμένουμε εξαγγελία για την κατασκευή ενός σύγχρονου σχολικού συγκροτήματος με προδιαγραφές του 21ου αιώνα. Αντί αυτού θα συνωστίσετε και αλλά παιδιά σε αίθουσες που ήδη ασφυκτιούν τα παιδιά μας. Κυρία Υπουργέ. Πραγματικά δεν μας λυπηθήκατε. Έπειτα από εξουσιοδότηση της Γεν. Συνελ. (16/5/11) το Δ.Σ του Συλλόγου Πετ. Παπούλκας πρόεδρος Μαρίνα Ζέρφου αντιπρόεδρος Στεργ. Γκαλιούρη γραμμ. Σοφία Χριστοφιδέλλη ταμίας Ανδρ. Σιαπέρας, Γιάννης Μισερλής &Ζωή Γάβανου μέλη»

ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ, φ.919, 1-6-2011  
ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ, φ.919, 1-6-2011  

ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ, βδομαδιάτικη εφημερίδα των εργαζομένων Ν. Λέσβου

Advertisement