Page 1

κωδικός 3573

Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2010 Αριθμός Φύλλου 894

ΒΔΟΜΑΔΙΑΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ www.neo-empros.net Τιμή 1 €

σελίδες 6 - 7

σελίδα 9

Τοπική Γραμματεία Λέσβου

σελίδες 4-5

σελίδα 9 ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ - Δήλωση για τα νέα κρούσματα του καταρροϊκού πυρετού - Για το κλείσιμο του κόλπου Καλλονής εξ΄ αιτίας της ανίχνευσης Καδμίου - Να επιστραφεί άμεσα ο ΦΠΑ στους αγροτοκτηνοτρόφους

σελίδα 8

σελίδα 3


2/

Πολιτική

Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2010

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ Συμμέτοχος στο έγκλημα η κυβέρνηση

Σ

ε ένα πιο ισχυρό ΝΑΤΟ, που επεκτείνει τη δράση του σε όλο τον κόσμο όπου επιβάλλουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου συμφώνησαν, όπως αναμενόταν, οι 28 ηγέτες της λυκοσυμμαχίας (ανάμεσά τους και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου) κατά τη σύνοδό της την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας. Το νέο «στρατηγικό δόγμα» που καταλήχτηκε, «πλασάρεται» στο όνομα της ειρήνης και της ασφάλειας. Το «νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ» για τη δεκαετία 2010-2020 εδραιώνει τον παγκόσμιο επεμβατικό ρόλο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και δίνει έμφαση στην προληπτική επέμβαση για την αντιμετώπιση κάθε ενδεχόμενης «απειλής», ώστε να δικαιολογούνται η συνέχιση των ιμπεριαλιστικών πολέμων, της κατοχής, του ξεκληρίσματος των λαών και της εκμετάλλευσης του πλούτου των χωρών.

Αντιπυραυλική ασπίδα κατά των λαών

Αποφασίστηκε «να αναπτυχθεί αντιπυραυλική αμυντική ικανότητα για να προστατευτούν όλοι οι ευρωπαϊκοί πληθυσμοί, τα εδάφη και οι δυνάμεις τους, και κάλεσε τη Ρωσία σε συνεργασία». Ετσι ανακοινώθηκε η λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» που θέλουν να εγκαταστήσουν οι ιμπεριαλιστές στην Ευρώπη και στην οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει πρόθυμη να συμμετάσχει η χώρα με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό. Στα πλαίσια δε, της διευθέτησης που γίνεται στο Αιγαίο (με εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων) και τη συνδιαχείριση με την Τουρκία, δηλαδή την αστική τάξη της γείτονος, η λεγόμενη «ασπίδα» θα παίξει καταλυτικό ρόλο για την πλήρη ΝΑΤΟποίηση της περιοχής. Ως «βασική προτεραιότητα» του ΝΑΤΟ χαρακτηρίστηκε η συνέχιση της ΝΑΤΟικής κατοχικής αποστολής «ISAF» στο Αφγανιστάν έως το τέλος του 2014, υποτίθεται για το καλύτερο μέλλον του λαού. «Η ασφάλεια και η σταθερότητα του Αφγανιστάν είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη δική μας ασφάλεια» τονίζεται. «Σε συνάντηση με τον Πρόεδρο Καρζάι, το σύνολο των 21 εταίρων μας στην ISAF, στα Ηνωμένα Εθνη, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στην Παγκόσμια Τράπεζα και την Ιαπωνία, επιβεβαιώνουμε εκ νέου τη μακροπρόθεσμη δέσμευσή μας προς το Αφγανιστάν, όπως καθορίζεται στο στρατηγικό όραμά μας, που συμφωνήθηκαν κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου και επαναβεβαιώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής στο Στρασβούργο». Επίσης, οι ΝΑΤΟικοί δολοφόνοι μιλούν για «περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή των Βαλκανίων» τονίζοντας πως η «ειρηνευτική δύναμη» KFOR «παραμένει στο Κοσσυφοπέδιο (...) για τη στήριξη ενός σταθερού, ειρηνικού και πολυεθνοτικού περιβάλλοντος, που συνεργάζεται με όλους τους σχετικούς φορείς (...) την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με τις αποφάσεις και τις διαδικασίες του ΝΑΤΟ».

Συγκλίσεις και αντιθέσεις με τη Ρωσία

Με φτωχά αποτελέσματα στο βασικό ζήτημα της συνεργασίας για την αντιπυραυλική ασπίδα, πραγματοποιήθηκε η σύνοδος κορυφής ΝΑΤΟ - Ρωσίας, στη Λισαβόνα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σ' ό,τι αφορά το ζήτημα της ρωσικής συνδρομής στη νατοϊκή κατοχή στο Αφγανιστάν, και συγκεκριμένα στη χρησιμοποίηση του ρωσικού εδάφους για την αποστολή (κι επιστροφή) φορτίων προς (κι από) τα κατοχικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν, καθώς και για την αγορά ρωσικών μεταγωγικών ελικοπτέρων για τις ανάγκες των κυβερνητικών - κατοχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Κοινή ήταν κι η τοποθέτηση ενάντια σε κινδύνους κατασκευής και διάδοσης πυρηνικών όπλων. Ωστόσο, στο κύριο ζήτημα, που αφορούσε τη συνεργασία στο ζήτημα της αντιπυραυλικής ασπίδας δεν υπήρξε κάποια επιπλέον εξέλιξη. Μάλιστα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ξεκάθαρα πως είτε θα υπάρξει κοινή αντιπυραυλική άμυνα Ρωσίας - ΝΑΤΟ, από τον Ατλαντικό Ωκεανό μέχρι τα Ουράλια, που θα περιλαμβάνει την από κοινού διαχείριση των συστημάτων και τη λήψη των αποφάσεων, είτε μια τέτοια συμφωνία δε θα υπάρξει καθόλου. Οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις για το ζήτημα. Πολύ εύγλωττα τοποθετήθηκε στο ζήτημα ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, ο Ρώσος πρέσβης στο ΝΑΤΟ: «Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ προσκαλούν τη ρωσική αρκούδα να πάνε μαζί για να κυνηγήσουν λαγούς. Ομως η αρκούδα δεν καταλαβαίνει γιατί τότε κρατάνε τουφέκια που είναι για το κυνήγι αρκούδας;». Κατά τα άλλα, οι αμερικανο-νατοϊκοί και Ρώσοι ηγέτες αναλώθηκαν σε διαπιστώσεις πως οι δύο πρώην εχθροί συμφώνησαν ότι πλέον δεν αποτελεί ο ένας απειλή για τον άλλο. Διακηρύξεις, που δεν μπορούν, ωστόσο, να κρύψουν τις αντιθέσεις τους σε πολύ σοβαρά ζητήματα, όπως είναι αυτό των πυρηνικών κινδύνων.

Επέκταση της επιχειρησιακής δράσης παντού

Στο επίσημο έγγραφο επίσης σημειώνεται «η συμβολή της Συμμαχίας στην ειρήνη και την ασφάλεια» μέσω των ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων «Ocean Shield» (της ναυτικής επιχείρησης του ΝΑΤΟ στη Σομαλία), του «Active Endeavour» (που αφορούν την επιχείρηση «αντιτρομοκρατικού» πολέμου στη Μεσόγειο, την «υποστήριξη» που παρέχει στην Σομαλία, κ.ά.). Επιπλέον, «τόσο εντός όσο και εκτός του ευρωτλαντικού χώρου, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να συνεργαστεί με άλλους φορείς ώστε να συμβάλει με μια συνολική προσέγγιση που θα συνδυάζει αποτελεσματικά πολιτικά, κοινωνικά και στρατιωτικά μέσα για τη διαχείριση κρίσεων». Δηλαδή, ουσιαστικά αναγορεύονται σε εχθρούς τα λαϊκά κινήματα. Δεσμεύεται για «ισχυρή και παραγωγική

ΒΔΟΜΑΔΙΑΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

Εκδότης: Παρασκευάς Γεωργούλας Ιδιοκτήτης: ΝΕ Λέσβου ΚΚΕ Διευθύνεται από Συντακτική Επιτροπή.

συνεργασία» ανάμεσα στο ΝΑΤΟ, στον ΟΗΕ, ενώ σημειώνει ότι «το ΝΑΤΟ και η ΕΕ μοιράζονται κοινές αξίες και στρατηγικά συμφέροντα, και εργαζόμαστε μαζί σε επιχειρήσεις διαχείρισης κρίσεων». Θεωρεί πως ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) «είναι ένας σημαντικός οργανισμός για την ασφάλεια και ένα φόρουμ διαλόγου για θέματα που αφορούν την ευρωατλαντική ασφάλεια, όπως φάνηκε και στην Σύνοδο της Κέρκυρας». Η λυκοσυμμαχία επίσης, δεν κρύβει το ενδιαφέρον για την ένταξη και άλλων χωρών σε αυτή όπως ειδικά οι βαλκανικές χώρες που προήλθαν από το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, η ΠΓΔΜ (που μάλιστα η Τουρκία έβαλε «αστερίσκο» ότι την αναγνωρίζει με το «συνταγματικό της όνομα»). Ακόμα η Ουκρανία και η Γεωργία ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους ιμπεριαλιστές όπως και η «ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζαν, της Αρμενίας και της Μολδαβίας». Επιπλέον, προβάλλονται οι λεγόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο αλλά και «οι κίνδυνοι στον τομέα της ενέργειας, του περιβάλλοντος, η λειψυδρία κ.ά.», που δήθεν θα υπερασπιστεί το ΝΑΤΟ. Φυσικά δεν πρόκειται για τίποτε άλλο παρά για την εξασφάλιση των συμφερόντων των μονοπωλίων. Επιπρόσθετα, συμφωνήθηκε μια «νέα δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ, η οποία θα είναι πιο αποτελεσματική, πιο λιτή και οικονομικά προσιτή» με αναδιάταξη και νέων στρατηγείων.

Σχόλιο για τις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου σχετικά με την αναγκαιότητα του ΝΑΤΟ Για την τοποθέτηση του Γ. Παπανδρέου, σχετικά με την «αναγκαιότητα του ΝΑΤΟ», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει σε σχόλιο που εξέδωσε το Σάββατο: «Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι το ΝΑΤΟ είναι αναγκαίο και μάλιστα ότι είναι καθοριστικός ο ρόλος του στη λύση των σύγχρονων προβλημάτων εκφράζει την πιο κυνική ομολογία για το χαρακτήρα του, για την εγκληματική αποστολή του ως εχθρού όλων των λαών και φύλακα των καπιταλιστικών συμφερόντων και κρατών. Εκφράζει και το ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης ως ενεργού συμμέτοχου στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, και μάλιστα τη στιγμή που πυκνώνουν οι φωνές για διάλυση του ΝΑΤΟ. Η πάλη για την αποδέσμευση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ είναι συστατικό στοιχείο της γενικότερης πάλης ενάντια στο μνημόνιο, ενάντια στην πολιτική που χρεοκοπεί το λαό και αυξάνει την κερδοφορία των μονοπωλίων. Είναι συστατικό στοιχείο της πάλης για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και των στηριγμάτων της».

Γ. Παπανδρέου Μετά την επικύρωση από τους 28 ηγέτες των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ του νέου στρατηγικού του δόγματος, ανέφερε επί λέξει: «Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, τι χρειαζόμαστε το ΝΑΤΟ; Ακριβώς αυτό το ερώτημα προσπαθεί να απαντήσει το νέο στρατηγικό δόγμα που αξιολογεί τις πολύ διαφορετικές πια απειλές που έχει η ανθρωπότητα, που έχουν οι χώρες μας. Θέματα όπως τι σημαίνει για την ασφάλειά μας η κλιματική αλλαγή; Τι σημαίνει για την ασφάλειά μας η μεγάλη ροή προσφύγων; Οι ανισότητες που υπάρχουν κοινωνικές και οικονομικές; Η έξαρση του φονταμενταλισμού, οι ακραίες πολιτικές θέσεις - κινήματα ανά τον κόσμο;». Και συνέχισε: «Ολα αυτά δημιουργούν ένα νέο πλαίσιο που αλλάζουν την υφή του ΝΑΤΟ, ώστε να μπορεί να στηρίξει μια πιο δίκαιη κοινωνία και μια πιο δημοκρατική λειτουργία σε παγκόσμιο επίπεδο. Πάντα στο πλαίσιο των υποχρεώσεων του ΟΗΕ».

υποτίθεται αγοράστηκαν από τους Αμερικανούς για τις ανάγκες της εθνικής άμυνας. Ως προς τα θέματα εφαρμογής της νέας δομής του ΝΑΤΟ, αλλά και για τον καταμερισμό της «αντιπυραυλικής ασπίδας», είπε ότι τα θέματα παραπέμφθηκαν σε προσεχείς υπουργικές συνόδους του ΝΑΤΟ μέχρι τον Ιούνη του 2011. Να σημειωθεί πως πρόκειται για ζητήματα που έχουν άμεση σχέση με τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου και ευρύτερα, καθώς τόσο η νέα δομή του ΝΑΤΟ όσο και το ποιος ελέγχει την «αντιπυραυλική ασπίδα» παραπέμπει ευθέως στον επιχειρησιακό - στρατιωτικό έλεγχο της περιοχής και στο ίδιο το δικαίωμα άμυνας της Ελλάδας στο νησιωτικό και το θαλάσσιο χώρο της επικράτειας.

Στον αέρα ολόκληρο το Αιγαίο

Ε. Βενιζέλος Ο υπουργός Αμυνας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα της ΝΑΤΟικής Συνόδου Κορυφής, παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα συμμετέχει στην «αντιπυραυλική ασπίδα» διαθέτοντας τα αντιαεροπορικά - αντιβαλλιστικά συστήματα «Πάτριοτ», τα οποία

«Εμείς, είπε ο Ε. Βενιζέλος, τώρα έχουμε να δούμε τα θέματα της δομής διοίκησης των οργανισμών και τα θέματα της αντιπυραυλικής άμυνας με συγκεκριμένο τρόπο επί του πεδίου, με κατανομή ρόλων και με κατανομή οντοτήτων ΝΑΤΟικών στις διάφορες περιοχές». Παραδέχθηκε τέλος ότι «η δομή διοίκησης μπορεί να δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα. Και απεδείχθη αυτό ιστορικά στην πράξη. Αρα εμείς θέλουμε μια δομή απλή, λειτουργική, η οποία να μειώνει την ένταση και να μην αυξάνει την ένταση και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Ταχυδρομική διεύθυνση: Αρχιπελάγους 21, 3ος όροφος, 81100 Μυτιλήνη. Τηλ.: 2251029239, φαξ: 2251042492, e-mail: mail@neo-empros.net web: www.neo-empros.net ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Δημ. Δούκας & Σια ΟΒΕΕ, Βενιαμίν Λεσβίου 6, Μυτιλήνη. Τηλ.: 2251024904 Fax: 2251027454 ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ: ετήσια 35,00 ευρώ, Τραπεζών- ΟΤΑ - Εταιριών - Υπηρεσιών 100,00 ευρώ. Αυστραλία: 200$, Καναδάς: 190$, Ευρώπη: 105,00 ευρώ. ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ: Αθανασία Καλαϊτζόγλου Εθνική Τράπεζα, Αρ.Λογαριασμού: 415/950150-94. Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2010, Αριθμός φύλλου: 894, Τιμή φύλλου: 1 ευρώ.


Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2010

Ο

δεύτερος γύρος των εκλογών για τα περιφερειακά και δημοτικά όργανα του κράτους, όπως και ο πρώτος, δείχνει ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια και αγανάκτηση απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι βαθιά και συσσωρευμένη. Εκφράστηκε με σταθερότητα και πιο διευρυμένη στο δεύτερο γύρο. Πρόκειται για μια πλατιά λαϊκή δυσανασχέτηση και διαμαρτυρία με ευρύτερα, ισχυρά και βαθύτερα πολιτικά χαρακτηριστικά σε σχέση με πριν. Στρέφεται ευθέως κατά της αντιλαϊκής πολιτικής και των βάρβαρων μέτρων και του μνημονίου που αφαιρούν τις τελευταίες εργατικές λαϊκές κατακτήσεις, προκειμένου να πληρώσει ο λαός τις συνέπειες της κρίσης και να υπηρετηθούν τα στρατηγικά συμφέροντα των μονοπωλίων. Καταμαρτυρά ότι η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της δεν έχουν τη λαϊκή συναίνεση, όπως ψευδώς ισχυρίζονται. Διαμορφώνεται ένα ισχυρό ρεύμα αντίθεσης στην ασκούμενη πολιτική και στα κόμματα εξουσίας και θέληση για βαθύτερες αλλαγές και ανατροπές. Τα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν ότι η πολιτική συσπείρωσης και συμμαχιών του ΚΚΕ μέσα από ένα ισχυρό κοινωνικοπολιτικό μέτωπο πάλης είναι και αποτελεσματική και ελπιδοφόρα. Είναι αισιόδοξο και ποιοτικό στοιχείο ότι η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων των συνδυασμών της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και του ΚΚΕ ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Κόμματος, αγνόησαν τις παγίδες και τα εκβιαστικά διλήμματα των ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των υποψηφίων τους, δεν τους έδωσαν ψήφο και στήριξη. Δείχνει ότι η σημαντική άνοδος σε ψήφους και ποσοστά, που κατέγραψαν στον πρώτο γύρο οι συνδυασμοί του ΚΚΕ, δεν ήταν μόνο μια ψήφος διαμαρτυρίας, αλλά εκφράζουν σε ένα βαθμό και πολιτική συμφωνία σε πολλά ζητήματα. Η διευρυμένη αποχή σε αυτήν τη φάση εκφράζει κυρίως τη λαϊκή απογοήτευση και δυσαρέσκεια προς την κυρίαρχη πολιτική και το πολιτικό σύστημα. Η στάση των αστικών κομμάτων απέναντι στην αποχή είναι υποκριτική, όπως και η στάση όλων αυτών που συστηματικά λοιδορούν και συκοφαντούν τη συμμετοχή των εργατών, της νεολαίας, των λαϊκών στρωμάτων στο οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα και στους αγώνες. Η αποχή αντανακλά, με μη ολοκληρωμένη και αποτελεσματική έκφραση, την αμφισβήτηση της διακυβέρνησης των υφιστάμενων αστικών κομμάτων. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι είμαστε σε μια φάση που συντελούνται θετικές διεργασίες στις συνειδήσεις πλατιών δυνάμεων της εργατικής τάξης και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων, παρά το γεγονός ότι αυ-

Πολιτική

τές είναι ανολοκλήρωτες και δεν έχουν λάβει ακόμα βαθιά ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά. Το ΚΚΕ με την πολιτική ιδεολογική παρέμβαση και δράση του συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση αυτών των θετικών διεργασιών, είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στο καθήκον και να συμβάλει, ώστε αυτές να αποκρυσταλλωθούν σε λαϊκή χειραφέτηση, ταξική συνειδητοποίηση και πλατιά συμμετοχή στο οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα, στην πάλη για φιλολαϊκή διέξοδο.

Το ΚΚΕ θα αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να συναντηθεί με αυτά τα εργατικά λαϊκά στρώματα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έκαναν το βήμα απεγκλωβισμού από την πολιτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Θα είναι πρωτοβουλίες: Για τη διαμόρφωση μιας μεγάλης και ισχυρής λαϊκής συμμαχίας αντεπίθεσης και ανατροπής. Για να συγκροτηθεί ένα ενιαίο μέτωπο πάλης της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου, των γυναικών, της νεολαίας, που θα εδράζεται στους χώρους δουλειάς, στους κλάδους και στις συνοικίες, ώστε να ορθώσουμε εμπόδια στα νέα βάρβαρα μέτρα που φέρνουν μαζί κυβέρνηση - πλουτοκρατία - τρόικα. Για να ληφθούν επειγόντως μέτρα για την προστασία των ανέργων, των χαμηλοαμειβόμενων, των λαϊκών οικογενειών που συνθλίβονται από τις συνέπειες της κρίσης και ταυτόχρονα θα συμβάλλει στη ριζική αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, υπέρ των ταξικών εργατικών δυνάμεων της λαϊκής αντιμονοπωλιακής συμμαχίας και προοπτικής, τόσο στο μαζικό κίνημα όσο και σε πολιτικό επίπεδο υπέρ του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ απευθύνεται με εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη και στο λαό. Εχουν απτές αποδείξεις ότι οι προβλέψεις και οι θέσεις του ΚΚΕ έχουν επιβεβαιωθεί. Η κρίση στην Ελ-

/3

λάδα και στην ΕΕ βαθαίνει. Οι άγριες θυσίες που επέβαλαν κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ και οι ακόμα χειρότερες που φέρνουν δεν πρόκειται να πιάσουν τόπο για το λαό. Η επιμήκυνση ή αναπροσαρμογή του μνημονίου σε καμιά περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν την κρίση ή θα απαλύνουν τη βαρβαρότητα των μέτρων. Η επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα με αιχμή το μνημόνιο διαρκείας θα συνεχιστεί και θα δυναμώσει. Στόχος τους είναι να πληρώσει ο λαός τις συνέπειες της κρίσης, αλλά και με τα λεγόμενα διαρθρωτικά μέτρα να διασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων. Ταυτόχρονα, προ των θυρών βρίσκεται η υλοποίηση άκρως επικίνδυνων σχεδίων ενεργητικότερης εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή, με την προώθηση συμφωνιών ΝΑΤΟποίησης και συνεκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου του Αιγαίου. Τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φόρα, η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα πρέπει να απορρίψουν τα εκβιαστικά τρομοκρατικά διλήμματα κυβέρνησης - πλουτοκρατίας, των συμμάχων τους ΕΕ και ΔΝΤ. Καμιά εμπιστοσύνη στη ΝΔ. Είναι εντελώς ψεύτικη η κριτική της προς το μνημόνιο και υποκριτικές οι φιλολαϊκές της διακηρύξεις, ενώ είναι δεδομένη η ουσιαστική συναίνεσή της στη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ. Οι λαϊκές δυνάμεις, με τη δράση τους, πρέπει να αντιπαλέψουν θαρρετά και αποφασιστικά κάθε είδους πολιτικά σενάρια που έχουν στόχο να ανανεώσουν τη λαϊκή χειραγώγηση και να ανακόψουν τη ριζική αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων. Το αστικό πολιτικό σύστημα κάνει κάθε προσπάθεια να υποκαταστήσει τη σημασία της οργάνωσης και της πάλης του λαού, προβάλλοντας τις ακομμάτιστες και δήθεν ανεξάρτητες προσωπικότητες. Είναι μονόδρομος η λαϊκή συμμαχία και η πάλη κατά του δρόμου των μονοπωλίων, της ΕΕ, που υπηρετούν τα αστικά κόμματα. Οσο πιο γρήγορα αυτό συνειδητοποιηθεί από τις εργατικές - λαϊκές δυνάμεις, όσο πιο γρήγορα αυτές συστρατευτούν για άλλο δρόμο ανάπτυξης που να ανταποκρίνεται στα δικά τους συμφέροντα, τόσο λιγότερα θα είναι τα δεινά που θα υποστεί ο λαός από την κρίση και τα αδιέξοδα του καπιταλισμού. Η ευημερία του λαού, η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, με βάση τα επιτεύγματα της επιστήμης και τις πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες της χώρας, είναι εφικτή αν ο λαός με τη δική του εξουσία μετατρέψει σε κοινωνική λαϊκή ιδιοκτησία τα μονοπώλια, ώστε να υπάρξει κεντρικά σχεδιασμένη πανεθνική ανάπτυξη με εργατικό λαϊκό έλεγχο. ΑΘΗΝΑ 16/11/2010 ΤΟ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ


4/

«Πέρα από το πάγωμα των προσλήψεων θα πρέπει η κυβέρνηση να καταργήσει - όχι να συγχωνεύσει - άχρηστους οργανισμούς του Δημοσίου και να μειώσει - όχι να μετατάξει - το υπεράριθμο προσωπικό στις δημόσιες επιχειρήσεις (...) Το ζητούμενο δεν είναι η εξεύρεση πρόσθετων φορολογικών εσόδων για να χρηματοδοτηθούν οι κρατικές δαπάνες, αλλά ο περιορισμός των δαπανών. Οσοι θεωρούν ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες υπεράριθμοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αν απολυθούν, θα έρθουν να προστεθούν στις 700.000 σημερινούς ανέργους, παραβλέπουν το γεγονός ότι η δραστική συρρίκνωση του Δημοσίου θα αποτρέψει περαιτέρω απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Είτε χρησιμοποιηθεί για μείωση των ελλειμμάτων είτε για μείωση της φορολογίας, η δραστική μείωση των κρατικών δαπανών μόνο θετικό αποτέλεσμα μπορεί να έχει πάνω στον ιδιωτικό τομέα» (από άρθρο της Μιράντας Ξαφά στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ). Οι εκλογές τέλειωσαν ... πάμε πάλι απ΄ την αρχή ... μέτρα ... διαδηλώσεις κι απεργίες ... δρόμος ... κίνημα ... ΠΑΜΕ ... ελπίζω να έχεις αποκτήσει περισσότερη ωριμότητα και να μην αφήνεις πια περιθώρια εφησυχασμών φίλε!! «Ο Γ. Παπανδρέου εξετάζει εισηγήσεις να ανατρέψει το χρονοδιάγραμμα που τοποθετούσε τις αλλαγές, τη μία μετά την άλλη. Ο νέος «κωδικός» είναι «αστραπιαίος πόλεμος»: σε ένα νόμο όλες οι αλλαγές για κλειστά επαγγέλματα, απελευθερώσεις αγορών και ΔΕΚΟ (...) Θα πρόκειται για νόμο - πλαίσιο με την υπογραφή του πρωθυπουργού, ο οποίος θα παραπέμπει τις λεπτομέρειες σε Προεδρικά Διατάγματα που θα πρέπει να εκδώσουν μέχρι το τέλος του έτους οι κατά τομέα αρμόδιοι υπουργοί (...) την τοποθέτηση του πρωθυπουργού ακολούθησε ενημερωτικό σημείωμα από τους συνεργάτες του. Σε αυτό γίνεται ρητή αναφορά στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών: «Είναι ρητή δέσμευση της κυβέρνησης ότι η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής θα στηριχτεί σε διαρθρωτικά μέτρα και σε παρεμβάσεις για την οριστική πάταξη της σπατάλης στο χώρο της Υγείας και των ΔΕΚΟ, ώστε να πάψουν ο μόχθος και τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου να χρηματοδοτούν την αδιαφάνεια και τη διαφθορά» (το θέμα στο ΕΘΝΟΣ). Αστραπιαίος πόλεμος εναντίον των εργαζομένων ... κι εμείς απεργία στις 15 Δεκέμβρη ... με το ΠΑΜΕ φυσικά ... με ποιόν άλλον; Με τους στρατιώτες του αστραπιαίου πολέμου που έχουν χρεωθεί να παριστάνουν το συνδικαλιστή; «Ο ΛΑ.Ο.Σ. ετοιμάζεται και για μεγάλη μετωπική αντιπαράθεση με την Αριστερά. Το κόμμα αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους έναντι των διαδηλώσεων και άλλων μορφών κινητοποίησης που υποστηρίζουν τα κόμματα της Αριστεράς και κυρίως το ΚΚΕ, αρχής γενομένης από αύριο Δευτέρα» ( ρεπορτάζ της «Καθημερινής της Κυριακής» ) Ότι κατάφερε ο Φύρερ στο Στάλιγκραντ, τα ίδια θα καταφέρει κι ο Καρατζαφύρερ στο ... «ΠΑΜΕ γκραντ» «Νομίζω ότι έχει ένα φυσιολογικό χαρακτήρα. Ιδιαίτερα για την Αθήνα θέλω να τονίσω ότι η «Ανοιχτή Πόλη», και μέσα απ’ αυτήν οι δυνάμεις του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, αναδείχθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια ως κύρια αντιπολίτευση στην πολιτική που άσκησε ο κ. Κακλαμάνης και νομίζω ότι αυτό εκφράστηκε και στη δεύτερη Κυ-

Πολιτική

ριακή»! ( Απόσπασμα από συνέντευξη του γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ Δ. Βίτσα λίγες μέρες πριν το δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στην Αθήνα, στο «Κανάλι 1» ) Νιάου νιάου στα κεραμίδια κάνουν οι γάτες κι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ όταν μιλά για την «κατά συνείδηση» συνεργασία του με το ΠΑΣΟΚ «Δεν πέρασαν είκοσι τέσσερις ώρες από τότε που έκλεισαν οι κάλπες και οι ειδήσεις που ήρθαν, μας έκαναν να τις ξεχάσουμε. Και αυτές και τον Μπουτάρη και τον Καμίνη και όλους όσοι έκαναν την έκπληξη (...) η μία είδηση λέει πως έρχεται μαχαίρι σε 17 ΔΕΚΟ (...) Το παράδειγμα του ΟΣΕ αποτελεί πιλότο. Απομακρύνσεις συμβασιούχων, περικοπές μισθών, μετατάξεις. Η δεύτερη είδηση αναφέρει πως το έλλειμμα του περασμένου χρόνου είναι μεγαλύτερο από το αρχικά υπολογιζόμενο (...) αναζητούνται κάποια επιπλέον δισεκατομμύρια. Ολοι φανταζόμαστε από πού θα τα βρουν. Η τρίτη είδηση έρχεται από την τρόικα (..) ζητούν περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα (...) αυτό που δεν βλέπουμε, είναι οι εναλλακτικές προτάσεις» (από άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ). Τους έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι ... δεν ήξεραν ... δε το περίμεναν ... δε το φανταζόταν

Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2010 τα χρήματα που κερδίζουν δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε το φαγητό τους (...) «Δουλεύω σε ένα εργοτάξιο», λέει ένας από αυτούς «κερδίζω μόνο δέκα δολάρια την ώρα, χωρίς όμως να έχω δουλειά κάθε μέρα. Τα λεφτά μου φτάνουν μόνο για το νοίκι, 600 δολάρια (426 ευρώ) το μήνα για μια γκαρσονιέρα». (Ανταπόκριση της εφημερίδας «Λιμπερασιόν» απ΄ την Ουάσιγκτον ) Ανταγωνιστικότητα είπαμε για !! «Δεν θα το μαντεύατε αν δεν σας το έλεγα, έτσι δεν είναι; Οπως κι εγώ, πολλοί από τους φιλοξενούμενούς μας έχουν κάποια δουλειά. Αν διασταυρωνόσασταν στο δρόμο, δεν θα μαντεύατε πως είναι άστεγοι. Δεν είναι βρώμικοι, δεν είναι κακοντυμένοι, δεν είναι άρρωστοι ή ναρκομανείς... Εδώ στις ΗΠΑ ο οποιοσδήποτε μπορεί πολύ γρήγορα να μείνει άστεγος και κάποιοι μπορεί να βρεθούν σε αυτή την κατάσταση αν χάσουν αύριο τη δουλειά τους ή αρρωστήσουν...» (...) Το 2009, σχεδόν 51 εκατομμύρια Αμερικανοί βρέθηκαν χωρίς ιατροφαρμακευτική ασφάλιση, δηλαδή το 17% του πληθυσμού». (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ) Παιδιά και με γραβάτες σας δεχόμαστε στο ΠΑΜΕ ... και είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε τη ζωή σας ... μαζί σας πάντα ... «Μπλέξαμε άσχημα επειδή επιβεβαιώνεται πλέον καθημερινά ότι το εγχείρημα που συμφωνήθηκε με το Μνημόνιο είναι και επαχθές και επισφαλές (...) υπάρχει βεβαίως η έσχατη λύση μιας πολιτικής συζήτησης (...) υπάρχει έστω μια ευρωπαϊκή χώρα που στην παρούσα συγκυρία θα ξανανοίξει με την Ελλάδα μια συζήτηση στην οποία κινδυνεύουν να χωρέσουν και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία και οι υπόλοιποι μπατίρηδες; Ευκολότερα θα πάρει πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός με τον Γκμοχ! Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα (...) ακόμη περισσότερο που μάλλον βιάστηκαν να διαφημίσουν στην Ευρώπη ότι ο λαός επικροτεί την πολιτική τους!» (ο Γ. Πρετεντέρης στα ΝΕΑ) Γιαννάκη ... κρίση ειλικρίνειας σ΄ έπιασε; Ή μήπως τα λες γιατί νομίζεις ότι δε σ΄ ακούμε;

«Χρειαζόμαστε κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες, αναφέρει κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση οφείλει να επιδιώξει παραγωγικές και κοινωνικές συναινέσεις. «Σε λίγο καιρό θα πρέπει να κάνουμε αλλαγές, οι οποίες ενδεχομένως να προκαλέσουν κοινωνικές αναταραχές», τονίζει και προσθέτει: «δεν γίνεται να είμαστε μόνοι μας σ’ αυτές τις πρωτοβουλίες»» (το θέμα στα ΝΕΑ). Έχετε παρέα ... την Ντόρα ... τον μπαμπά της ... τον Κουβέλη ... τον Καρατζαφύρερ ... πως κάνετε έτσι ... Εντάξει ... δεν έχετε το λαό ... δεν μπορείτε να τα έχετε κι όλα δικά σας !!! «Η κρίση την οποία διέρχεται τα τελευταία δύο χρόνια η Ευρώπη τείνει να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις (...) μέσα στα δύο ή τρία επόμενα χρόνια δεν θα κριθεί μόνο η τύχη της Ιρλανδίας ή των χωρών του ευρωπαϊκού νότου. Θα κριθεί και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης» (από το κύριο άρθρο στο ΕΘΝΟΣ). Άντε με το καλό ... πρώτα ο λαός ... για το καλό των λαών της Ευρώπης. «Οι «working poors», όπως αποκαλούνται, αποτελούν μια σχετικά νέα τάξη Αμερικανών που δείχνει όλο και πιο καθαρά το πρόσωπό της. Πρόκειται για εργαζόμενους που καταφεύγουν στα συσσίτια διάφορων οργανώσεων, αφού με

«Ο πιο σκληρός και πιο δύσκολος προϋπολογισμός των τελευταίων δεκαετιών κατατέθηκε χθες (...) Σκληρός για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, που θα δουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται και πολλοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας (...) Η κυβέρνηση έχει μπροστά της έναν μονόδρομο (...) Τα φορολογικά βάρη θα αυξηθούν. Θα γίνουν περικοπές σε εισοδήματα εργαζομένων στις ΔΕΚΟ. Οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί θα επιβαρυνθούν επιπλέον από τις αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες. Ολα αυτά θα επιβαρύνουν κι άλλο τη χειμαζόμενη αγορά. Αναπτυξιακή διαδικασία δεν προβλέπεται να κινηθεί, καθώς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων πέφτει και φέτος θύμα των περικοπών. Και σχεδόν μοναδική ελπίδα για αύξηση του εθνικού εισοδήματος εμφανίζεται η μείωση του ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ). Η Ελευθεροτυπία όπως και το ΠΑΣΟΚ έχει δύο όψεις. Μια προεκλογική ... και μια μετεκλογική. Τέτοια αδεσμευτοσύνη και τέτοια ανεξαρτησία. «Τυπικά η δέσμευση να μη θιγούν μισθοί και συντάξεις δείχνει να έχει τηρηθεί. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, ακόμη και για εκείνους των οποίων τα εισοδήματα είναι χαμηλά, αφού η αύξηση του ΦΠΑ για τα τρόφιμα θα πλήξει καίρια τον οικογενειακό προϋπολογισμό τους» (από το κύριο άρθρο στο ΕΘΝΟΣ). Άλλη αδέσμευτη και ανεξάρτητη !


/5

Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2010

Για την αγροτιά και το λαό Καμία τροποποίηση της νέας ΚΑΠ δεν πρόκειται να λύσει το αγροτο - διατροφικό πρόβλημα όσο κυριαρχούν η κερδοσκοπία και τα μονοπώλια. Οσο ακολουθείται αυτή η πολιτική η αγροτιά και τα λαϊκά στρώματα θα βρίσκονται στους άγρια εκμεταλλευόμενους και στους άμεσα θιγόμενους. Οτι, και να προπαγανδίζει η κυβέρνη-

Εξαιρούνται όλοι οι μικροσυνταξιούχοι του ΟΓΑ από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση Από τη νέα ρύθμιση «φτωχοκομείου», («ενίσχυση» χαμηλοσυνταξιούχων κατά «Σοσιαλιστική κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ), εξαιρούνται ευθύς εξαρχής και οι 850.000 μικροσυνταξιούχοι του ΟΓΑ, όπως επίσης και όλοι, ανεξάρτητα από ασφαλιστικό ταμείο, που δεν έχουν συμπληρωμένα τα 60 χρόνια ηλικίας, πλην των περιπτώσεων συνταξιούχων αναπηρίας και δικαιούχων εκ μεταβίβασης, με προϋπόθεση να δικαιούνται τη σύνταξη λόγω θανάτου, ή να είναι έως 18 ετών (24 εάν σπουδάζουν) ή είναι ανίκανοι για εργασία σε ποσοστό άνω του 67%. Μετά την κατάθεση του νέου κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος μεταξύ άλλων αυξάνει το ΦΠΑ στα τρόφιμα από 11% σε 13%, πλήττοντας οδυνηρά τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, η κυβέρνηση έρχεται να νομοθετήσει την έκτακτη οικονομική ενίσχυση 100 - 300 ευρώ για ένα τμήμα τους. Ακόμη και αυτή η μίζερη ρύθμιση διανθίζεται από εξαιρέσεις και προϋποθέσεις, για να περιοριστεί το εύρος των δικαιούχων, από τους οποίους η κυβέρνηση έχει ήδη αρπάξει τη 13η και 14η σύνταξη και έχει παγώσει τις συντάξιμες αποδοχές τους.

Με δικά τους λεφτά έρχεται να ασκήσει «κοινωνική πολιτική», την ίδια ώρα που καταδικάζει το παρόν τους και υποθηκεύει το μέλλον των ίδιων, αλλά και των παιδιών και των εγγονών τους. Η ρύθμιση είχε προαναγγελθεί προεκλογικά, σε μια προσπάθεια εξαγοράς της λαϊκής ψήφου και σήμερα προωθείται ακόμη πιο αποδυναμωμένη, αφού έχει επιδεινωθεί περισσότερο το οικονομικό περιβάλλον για τους δικαιούχους, από τότε που εξαγγέλθηκε. Ταυτόχρονα, αποτελεί την απόδειξη της διγλωσσίας της κυβέρνησης, αφού η ίδια είχε εξαγγείλει και στη συνέχεια νομοθετήσει παροχές 1 δισ. ευρώ, που περιέκοψε κατά 500 εκατ. ευρώ, για να καταλήξει στη συγκεκριμένη ρύθμιση με προϋπολογιζόμενο κόστος μόλις 100 εκατ. ευρώ. Αυτό πριν τις εκλογές, καθώς τώρα το σχετικό κονδύλι εμφανίζεται κουτσουρεμένο κατά ακόμη 2 εκατ. ευρώ, στα 98 εκατ. ευρώ! Αυτή την πολιτική του χλευασμού, της διαιώνισης της μιζέριας για τους απόμαχους της δουλειάς, την πολιτική επιλογή εξαθλίωσης του λαού θεωρεί πατριωτική ο πρωθυπουργός της χώρας μας και ζητά με θράσος τη συναίνεση του λαού μας!!!

Σπάζουν πλάτες λαών Ξεσπάθωσε τάχα ο πρωθυπουργός κατά της Α. Μέρκελ και βρήκαν τα αστικά ΜΜΕ θέμα για αποπροσανατολισμό του λαού. Θυμίζει λίγο το ανέκδοτο με το λαγό και το λιοντάρι, αλλά η ευρωενωσιακή και διεθνής πραγματικότητα, λόγω κρίσης σφίγγει τη θηλιά στους λαούς. Ο πρωθυπουργός φόρεσε τη λεοντή της «επίθεσης» στη Μέρκελ (το έχει ξανακάνει πιο ήπια και μετά συμφώνησε μαζί της), αλλά μετά τη συνάντησή του με τον Ν. Σαρκοζί. Εκφράζονται αντιθέσεις για την υπόθεση επιμήκυνσης αποπληρωμής των χρεών, μείωσης των ελλειμμάτων, όχι μόνο ανάμεσα στις υποδεέστερες και τις ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες της ΕΕ, αλλά και μεταξύ των ισχυρών. Η κρίση αναδιατάσσει συμμαχίες, μπορεί να δημιουργεί αλλαγές στην πυραμίδα, μετά το ξεπέρασμά της. Γι' αυτό οι ανταγωνισμοί για τη διαχείρισή της είναι οξύτατοι αφού διακυβεύονται τα συμφέροντα των μονοπωλίων κάθε κράτους - μέλους. Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ουσιαστικά συναποφάσισαν ελεγχόμενη απαξίωση κεφαλαίου, για ξεπέρασμα της κρίσης. Ποιος θα το πληρώσει περισσότερο; Σ' αυτό «τρώγονται». Κάθε μια καπιταλιστική οικονομία θέλει να βγει περισσότερο αλώβητη, πληρώνοντας τα πάντα οι λαοί. Τώρα, οργάνωση, αντίσταση, αντεπίθεση.

ση και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου ούτε μέσω της ΚΑΠ, ούτε μέσω των παρατηρητηρίων τιμών, θα προστατεύεται το εισόδημα των παραγωγών και η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Η ακολουθούμενη πολιτική της ΕΕ και της ΚΑΠ αυτό που έκανε μέχρι τώρα, ήταν να επιδεινώσει τη θέση των αγροτών, να συρρικνώσει την αγροτική παραγωγή, να γιγαντώσει το έλλειμμα του αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου και να ακριβοπληρώνουν τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα τα λαϊκά στρώματα. Η οριστική λύση που συμφέρει τους μικρομεσαίους αγρότες και συνολικά το λαό για τη διατροφή του, είναι οι ώριμες και αναγκαίες ριζικές αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας. Είναι η πάλη και η διεκδίκηση για έναν άλλο τρόπο παραγωγής. Πράγμα που σημαίνει: Κοινωνικοποίηση όλων των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα, της βιομηχανίας αγροτικών εφοδίων (λιπάσμα-

τα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές, ενέργεια, μηχανήματα κ.ά.), προϊόντων άμεσης κατανάλωσης και της γης, ένταξή τους στον κεντρικό σχεδιασμό για την παραγωγή εγχώριων τροφίμων φτηνών και ποιοτικών που θα καλύπτουν τις διατροφικές και άλλες ανάγκες του λαού. Κατάργηση της καπιταλιστικής αγροτικής εκμετάλλευσης. Παραγωγικός συνεταιρισμός για τη μικρή αγροτική παραγωγή που θα ενοποιεί τους μικροπαραγωγούς, με κοινές καλλιεργητικές φροντίδες και συλλογή, μειώνοντας έτσι το κόστος παραγωγής, αξιοποιώντας καλύτερα τις παραγωγικές δυνάμεις, στην προοπτική της πλήρους μηχανοποίησής της και άμεσης σύνδεσής της με τη μεταποίηση. Δημιουργία κρατικού φορέα συγκέντρωσης και εμπορίου των αγροτικών προϊόντων. Εδώ βρίσκεται η προοπτική του αγώνα της αγροτιάς και της κοινής πάλης με την εργατιά και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα.


6/

Τ

ο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) καλεί τους φοιτητές και τους σπουδαστές να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, αντιδρώντας στα νέα αντιλαϊκά μέτρα και στο νέο νόμο πλαίσιο της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ, προχωρούν σε εξορμήσεις και οργάνωση της πάλης, ώστε να υπάρξει μαζική αντίδραση στα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης και στις νέες αναδιαρθρώσεις στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

ΟΧΙ στο «μνημόνιο της Παιδείας» Το πλαίσιο πάλης του ΜΑΣ που προτείνεται σε όλους τους συλλόγους, στις σχολές, στις επιτροπές αγώνα Στην πρόταση πάλης του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών τονίζεται: «Οχι στο "μνημόνιο της Διαρκείας" κυβέρνησης - ΝΔ - ΕΕ - ΔΝΤ», «Οχι στο "μνημόνιο της Παιδείας"», «Δράση και οργάνωση για την ανατροπή».

Νεολαία

απέμεινε από τη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση. Οι επιχειρηματίες γί-

Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2010

το DNA των ΑΕΙ - ΤΕΙ για να είναι «ανταγωνιστικά» και να επιβιώσουν. Κρύβουν ότι το μόνο που τους νοιάζει είναι η κερδοφορία των κεφαλαιοκρατών, οι μπίζνες σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Τα μέτρα αυτά ήταν στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σχεδιάστηκαν στα επιτελεία της ΕΕ

νονται καθηγητές και οι καθηγητές επιχειρηματίες. Εφοπλιστές, βιομήχανοι και τραπεζίτες διοικούν, διαμορφώνουν τα προγράμματα σπουδών, βαθμολογούν τα ιδρύματα με τους νόμους των μονοπωλίων. •Οι νέοι, τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων θα παίρνουν πι-

χρόνια τώρα. Αυτό αποδεικνύουν και οι αναδιαρθρώσεις που προωθούνται σε Αγγλία και Γαλλία, ενώ δεν υπάρχει μνημόνιο. Εκεί άλλωστε οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις έχουν περάσει προ πολλού, ακόμη και τα "δημόσια" πανεπιστήμια έχουν δίδακτρα. Αυτή

Δημοσιεύουμε ολόκληρο το πλαίσιο πάλης: «Συνάδελφε - συναδέλφισσα, Ετοιμάζουν νέα αντιλαϊκή λαίλαπα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο. Ο προϋπολογισμός που ψηφίζεται το Δεκέμβρη θα δώσει νέο χτύπημα στα λαϊκά νοικοκυριά, μεγαλύτερο βάρος θα μεταφερθεί στις πλάτες των παιδιών που σπουδάζουν σήμερα με δυσκολίες, των γονιών τους. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για τη λαϊκή οικογένεια, τη νεολαία, που στενάζουν κάτω από τη λαίλαπα των αντεργατικών μέτρων στα εργασιακά, στο ασφαλιστικό, στα ζητήματα Υγείας και Παιδείας. Καλούμε τους φοιτητές - σπουδαστές σε αντεπίθεση στην επίθεση κυβέρνησης - πλουτοκρατίας που δυναμώνει.

Με το νέο νόμο - πλαίσιο που καταθέτει η κυβέρνηση:

•Ο φοιτητής και ο σπουδαστής θα βάζουν ενέχυρο όλη τη ζωή τους στις τράπεζες για να αγοράζουν ακριβά μονοετή και διετή προγράμματα αμορφωσιάς - κατάρτισης, για να πληρώνουν για σίτιση, στέγαση, συγγράμματα. •Οι επιχειρήσεις βάζουν στο χέρι ό,τι

στοποιητικά αντί για πτυχία, για να αναζητούν διαρκώς μισές δουλειές, να δουλεύουν φτηνά για να αυγαταίνουν τα κέρδη των επιχειρήσεων. •Οι καθηγητές των χαμηλότερων βαθμίδων γίνονται συμβασιούχοι. Διδάσκουν ακόμα και για 100 ευρώ, τους θέλουν περαστικούς από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο, για να μπαλώνουν τρύπες. Αντίθετα, ανταμείβουν αδρά τις έδρες των μεγαλοκαθηγητών που είναι manager διάφορων εκπαιδευτικών και ερευνητικών προϊόντων. Για να είναι ...πρότυπα επιχειρηματικότητας στη διδασκαλία και στην πράξη. Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑΟΣ και τα παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ ισχυρίζονται ότι το Μνημόνιο διαρκείας είναι η σωτηρία της χώρας, ότι το Μνημόνιο της Παιδείας αφορά

ση ο λαός, να καταργηθεί το Μνημόνιο διαρκείας, να μην περάσει το Μνημόνιο της Παιδείας.

Πάλη και αντεπίθεση για να βάλουμε στη θέση της Παιδείας των μονοπωλίων την Παιδεία των πραγματικών λαϊκών αναγκών. Δράση και οργάνωση της πάλης τώρα, για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα και ο νόμος - πλαίσιο. •Κανένας διάλογος με την κυβέρνηση και την πλουτοκρατία. Οχι στους ψευτοδιαλόγους που στήνουν πρυτανικές αρχές, Σύγκλητοι και μεγαλοκαθηγητές. •Να μην περάσει ο νέος νόμος - πλαίσιο. •Ούτε ευρώ από την τσέπη των φοιτητών για σίτιση - στέγαση - μεταφορές - αναλώσιμα. Μηνιαίο επίδομα 600 ευρώ για όσους φοιτητές δεν τα βγάζουν πέρα. •Εξω οι επιχειρήσεις από τις Σχολές, την έρευνα, καμιάς μορφής ιδιωτικοποίηση. •Το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για το επάγγελμα. Μόνιμη - σταθερή δουλειά για όλους. •Σταθερή και μόνιμη, αποκλειστική απασχόληση του εκπαιδευτικού προσωπικού. Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων. •Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν μετά το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο. Δημόσιες Επαγγελματικές Σχολές μετά το 12χρονο σχολείο.

Διαγράφουμε μια για πάντα

τα εκφυλιστικά φαινόμενα στις Γενικές Συνελεύσεις, στο φοιτητικό κίνημα, μαζί με τις δυνάμεις ΠΑΣΠ - ΔΑΠ - ΕΑΑΚ - ΣΥΡΙΖΑ που τα δημιούργησαν.

την πραγματικότητα κρύβουν οι δυνάμεις των ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ - ΕΑΑΚ που σέρνονται πίσω από τη ΓΣΕΕ και δίνουν χέρι βοηθείας στην κυβερνητική πολιτική. Τα χειρότερα έρχονται, αλλά τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών φέρνουν και ελπιδοφόρα μηνύματα! Υπάρχει άλλος δρόμος, αρκεί να το αποφασίσει ο λαός, να βάλει στο στόχο ξεκάθαρα την εξουσία των μονοπωλίων. Με αυτή την αισιοδοξία, την εμπιστοσύνη στις εργατικές, λαϊκές δυνάμεις, στη νεολαία, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλούμε φοιτητές και σπουδαστές να βάλουν πλάτες για να μην πληρώσει την κρί-

Παλεύουμε πλάι στους εργάτες και το ΠΑΜΕ, μαζί

με τους φτωχούς αγρότες και την ΠΑΣΥ, τους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες και την ΠΑΣΕΒΕ, τις γυναίκες και τους συλλόγους τους. Παλεύουμε με τους μαθητές και τα Συντονιστικά τους Όργανα και το ριζοσπαστικό κομμάτι των πανεπιστημιακών δασκάλων μας που δε συμμετέχει στην οικονομική διαπλοκή με επιχειρηματικά συμφέροντα, που στέκεται απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και στους συμμάχους της».


Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2010

Κ

άλεσμα προς τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νέους και τις νέες, τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ και τους φτωχομεσαίους αγρότες απευθύνει το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο για να δώσουν όλοι μαζί τη μάχη ώστε την κρίση να την πληρώσει η πλουτοκρατία και όχι ο λαός. Η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Εργαζόμενοι -εργαζόμενες, άνεργοι, νέοι και νέες, αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, φτωχομεσαίοι αγρότες. Μετά από 36 χρόνια εναλλαγής στην εξουσία των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, σήμερα η χώρας μας, ο Νομός μας, οι εργαζόμενοι του Νομού μας βρίσκονται περισσότερο από ποτέ στην πιο δύσκολη κατάσταση. Η ανεργία μαστίζει χωρίς εξαιρέσεις, με πρώτα θύματα τους νέους και τις γυναίκες. Χιλιάδες είναι πλέον οι άνεργοι στο Νομό, χιλιάδες είναι αυτοί που αντικρίζουν την ανεργία να βρίσκεται έξω από το σπίτι τους. Η πλειοψηφία των εργαζομένων στις κατασκευές (ότι σχετίζεται με οικοδομή) είναι άνεργοι, οι υπάλληλοι που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, ομαδικά πλέον παίρνουν τον δρόμο της ανεργίας. Οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές εργασίας στο δημόσιο τομέα και ΟΤΑ είναι πλέον θέμα ημερών για να μπούνε και αυτοί στην ουρά των ανέργων και μάλιστα απλήρωτοι. Το αγροτικό εισόδημα συνεχώς συρρικνώνεται και με τις τιμές που έχουν τα αγροτικά προϊόντα, αλλά και η συνεχόμενη ανοδική πορεία των τιμών στα αγροτικά εφόδια ζωοτροφές, φυτοφάρμακα, λιπάσματα κλπ θα οδηγήσουν πολλούς φτωχομεσαίους αγρότες να ψάχνουν δουλειά, γιατί θα έχουν χρεοκοπήσει. Η αγορά και γενικά πολλοί αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ με τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση μαζί με την Τρόϊκα, ήδη βρίσκονται σε χρεωκοπία και χάνουν ότι έχουν υποθηκεύσει στις τράπεζες. Η νεολαία μας αποφοιτώντας από το πανεπιστήμιο, τα ΤΕΙ, τις άλλες τεχνικές και επαγγελματικές σχολές, παραμένουν άνεργοι, χωρίς να βλέπουν προοπτική στο άμεσο μέλλον, πλην αυτών που έχουν «μπάρμπα στην Κορώνη». Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες όλο και περισσότερων φαινομένων ακραίας φτώχειας, και οικονομικής εξαθλίωσης λαϊκών νοικοκυριών. Η κατάσταση αυτή χειροτερεύει περισσότερο με τα νέα μέτρα που επιβάλλει η κυβέρνηση με την Τρόϊκα με την συναίνεση της Ν.Δ. και την στήριξη του ΛΑΟΣ. Αυτοί όλοι μαζί εργάζονται, συσκέ-

Εργατικά

πτονται αδιάκοπα, για την στήριξη των μονοπωλιακών ομίλων, των τραπεζών, των εφοπλιστών και γενικά των κεφαλαιοκρατών. Σε μας δεν μένει άλλο από το να αντιδράσουμε. Να μην υποταχθούμε στη μοίρα. Να μην παραδοθούμε άνευ όρων στις επιτα-

γές της κυβέρνησης, της ΕΕ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που εκπροσωπούν τα άνομα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Δεν είναι η μοίρα μας το διαρκές μνημόνιο και να γινόμαστε στυλοβάτες με την ανοχή μας των συμφερόντων των τραπεζιτών και των μονοπωλιακών ομίλων. Δεν είναι μοίρα της νεολαίας η ανεργία, η φτώχεια, το αβέβαιο μέλλον.

Δεν είναι η μοίρα των εργαζομένων οι απολύσεις και η δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα. Δεν είναι η μοίρα του λαού μας ο απαγχονισμός, γιατί η απληστία των μονοπωλίων μέσω των πολιτικών των κυβερνήσεων τους, τους οδηγεί εκεί. Δεν είναι μοίρα μας να σταματάμε τα παιδιά μας από το Πανεπιστήμιο γιατί δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα. Δεν είναι μοίρα των παιδιών μας να παρακαλούν για μια θέση μισθοφόρου και να γυρνάν όπου γης υπάρχει πόλεμος, για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών. Δεν είναι μοίρα μας να μην μπορούμε να πληρώσουμε το πετρέλαιο για να ζεσταθούμε. Δεν είναι μοίρα μας να μην μπορούμε να γιατρευτούμε σ’ ένα δημόσιο νοσοκομείο, γιατί δεν έχουμε χρήματα και τέλος δεν είναι η μοίρα των νέων να μην μπορούν να φτιάξουν οικογένεια, γιατί βλέπουν το μέλλον αβέβαιο. Μπορούμε να τους σταματήσουμε,

/7

αυτό είναι το μήνυμα του Πολυτεχνείου που γιορτάσαμε πριν λίγες μέρες. Το μήνυμα της Εθνικής Αντίστασης, το μήνυμα της επανάστασης του 1821. Είμαστε οι πολλοί και έχουμε τη δύναμη στα χέρια μας αρκεί να το θελήσουμε. Με αγώνα ενιαίο, μαζικό, αποφασιστικό, αγώνα ταξικό για να χρεοκοπήσει η πλουτοκρατία, για να πληρώσουν τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές τη δική τους κρίση. Αυτή είναι η δική μας απάντηση, ο δικός μας δρόμος. Εργαζόμενες-εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, νέες. Συντονιστείτε με το ΠΑΜΕ γραφτείτε στα σωματεία σας, ενεργοποιήστε τα σωματεία σας, ο μόνος δρόμος ο δικός μας, ο δρόμος που τρομάζει αυτούς που επιβουλεύονται τα δικαιώματα μας».

ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ! ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ! Συνέλευση του ΣΑΣΜ το Σάββατο 27 Νοέμβρη στις 8μ.μ στο Εργατικό Κέντρο Λέσβου Κάλεσμα απευθύνει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Μυτιλήνης, προς τα 5μελή-15μελή για συμμετοχή στην κινητοποίηση την Πέμπτης 1 Δεκέμβρη 2010 για να φωνάξουν: Όχι στο Μνημόνιο της Παιδείας. Η ανακοίνωση του ΣΑΣΜ έχει ως εξής: «Ανακοινώνουν νέα μέτρα-νέα βάρη για τους εργαζόμενους γονείς μας. Μαζί με τις μειώσεις μισθών, τους φόρους, την ακρίβεια καλούν εμάς και τους γονείς μας να πληρώσουμε για φροντιστήρια, βιβλία, αναλώσιμα, θέρμανση. Το Υπουργείο παιδείας τόλμησε να πει στα παιδιά των αθλητικών σχολείων πως όποιος δεν έχει να πληρώσει για να πάει στο σχολείο και στην προπόνηση, να πάει σπίτι του!

Ούτε ένα ευρώ για τη μόρφωση μας !!! Παλεύουμε για τις ανάγκες μας, για τη ζωή που μας αξίζει και όχι για ότι μας λένε ότι είναι εφικτό. Παλεύουμε

ενάντια στο μνημόνιο διαρκείας που μας έχουν επιβάλει. Ο αγώνας μας πρέπει να έχει στο στόχαστρο τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα. Σήμερα αντί να δώσουν λεφτά για την Παιδεία, για τις ανάγκες των οικογενειών μας, χαρίζουν δισεκατομμύρια σε βιομήχανους και εφοπλιστές, σε αυτούς που δημιούργησαν την κρίση.

Τα δικαιώματα μας δεν παζαρεύονται, δεν μπαίνουν σε στημένους διαλόγους. Κατακτιούνται με αγώνες μαζικούς, διεκδικητικούς, περιφρουρημένους. Αγωνιζόμαστε ενάντια στη πολιτική ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΕΕ-ΔΝΤ! Κάθε μαθητής, ιδιαίτερα τα παιδιά που προέρχονται από λαϊκές οικογένειες πρέπει να πάρουν θέση, να διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν μέσα από το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Μυτιλήνης.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ-ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

-Όχι στο Μνημόνιο διαρκείας ΠΑΣΟΚ-Τρόικας -Να καταργηθούν οι νόμοι που ψηφίστηκαν και γονατίζουν τις οικογένειες μας. -Δεν πληρώνουμε την κρίση τους στη ζωή και στα σχολεία μας. -Ούτε ένα ευρώ απο την τσέπη μας για τη μόρφωση που δικαιούμαστε. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους. Καμία κρατική ή ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα στην εκπαίδευση. 15% για την Παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό. -Όχι στο νέο νόμο πλαίσιο και στο νέο πιο ταξικό σχολείο του ΠΑΣΟΚ. -Κανένας διάλογος με κυβέρνησηπλουτοκρατία. -Κανείς μαθητής έξω από το σχολείο μέχρι τα 18 του, κανείς μαθητής να μην αναγκάζεται να δουλεύει. -Ενιαία Ανώτατη εκπαίδευση και Δημόσιες Δωρεάν Επαγγελματικές σχολές μετά από ενιαίουποχρεωτικό 12χρονο σχολείο δημόσιο και δωρεάν για όλους».


8/

Αγροτικά

Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2010

- Για τα νέα κρούσματα του καταρροϊκού πυρετού

Ο καταρροϊκός πυρετός ξαναέκανε την εμφάνισή του στο νησί με τα νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε 4 κοπάδια του νησιού. Για τη νέα αυτή εμφάνισή του που πλήττει το ζωικό πληθυσμό του νησιού, ο Βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης αφού τονίζει, σε δήλωσή του, τις μεγάλες ευθύνες που έχουν όλες οι κυβερνήσεις που δεν πήραν κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη θωράκιση του από την ασθένεια αυτή, ζητά την πλήρη και άμεση αποζημίωση των κτηνοτρόφων, και την στελέχωση της κτηνιατρικής υπηρεσίας του νησιού. Ολόκληρη η δήλωση του έχει ως εξής: «Για μια ακόμα φορά, από το 1981 που πρωτοεμφανίστηκε στο νησί, ο καταρροϊκός πυρετός πλήττει το ζωικό πληθυσμό του τόπου μας προσθέτοντας και νέα προβλήματα στην σκληρά δοκιμαζόμενη εξ΄ αιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής κτηνοτροφίας μας. Είναι γνωστό ότι πέρα από τη θανάτωση των ζώων, επιβάλλεται και καραντίνα στην εξαγωγή ζώντων ζώων από το νησί. Και είναι πάλι γνωστό ότι κάθε χρόνο εξάγονται από το νησί πάνω από 30.000 πρόβατα τα οποία πουλιούνται σε πολύ καλύτερες από τα σφαγμένα. Οι ευθύνες των κυβερνήσεων είναι μεγάλες αφού κυριολεκτικά

Κάλεσμα στην αγροτιά να αγωνιστεί για την απόσυρση της περαίωσης και να συντονιστεί και σ' αυτό το μέτωπο με την εργατιά και τους αυτοαπασχολούμενους, απευθύνει σε ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥ. Στη σχετική ανακοίνωση της ΠΑΣΥ επισημαίνονται το εξής: «Η κυβέρνηση δεν έχει τέλος στην αγριότητα των μέτρων ενάντια στους οικονομικά πιο αδύνατους. Αφού αύξησε το ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, αύξησε το ρεύμα στις γεωτρήσεις, έβαλε χαράτσια για τη νομιμοποίησή τους, πολλαπλασιάζοντας το κόστος παραγωγής των προϊόντων και φτωχαί-

όλες τους έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους το αίτημα των κτηνοτρόφων για την στελέχωση της κτηνιατρικής υπηρεσίας έτσι που να γίνει δυνατή η θωράκιση του ζωικού πληθυσμού και να μην πλήττονται αυτοί κάθε χρόνο από αυτήν την ασθένεια. Τώρα επιβάλλεται η κυβέρνηση να πάρει όλα τα μέτρα εκείνα που επιβάλλονται και που αφορούν: Την αποζημίωση των κτηνοτρόφων, για όλο το χρονικό διάστημα που θα κρατήσει η καραντίνα. Την επιδότηση των ζωοτροφών και την άμεση στελέχωση της κτηνιατρικής υπηρεσίας και των κτηνιάτρων». Κλίνοντας ο Κομμουνιστής Βουλευτής δήλωσε ότι σχετική ερώτηση θα καταθέσει στη Βουλή.

- Για το κλείσιμο του κόλπου Καλλονής Εξ΄ αιτίας της ανίχνευσης Καδμίου

Σε σχέση με την απαγόρευση της αλίευσης μυδιών στον κόλπο

νοντας τους μικρομεσαίους αγρότες, (τη στιγμή που οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα είναι εξευτελιστικές), τώρα ζητάει από ένα κομμάτι των αγροτών και κυρίως νέων αγροτών να πληρώσουν περαίωση. Αφού τους έβαλε πρώτα να «κρατήσουν βιβλία» προκειμένου να ενταχτούν σε προγράμματα της ΕΕ, για να «ενισχυθούν» και να ενταχθούν σε σχέδια βελτίωσης, και να τους επιστρέφεται ο ΦΠΑ, τώρα έρχεται το σημείωμα με το χαράτσι της περαίωσης. Ζητάει να τους φορολογήσει για μια ακόμη φορά.

Καλλονής ο Στ. Σκοπελίτης έκα- βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ την νε την παρακάτω δήλωση. καθυστέρηση επιστροφής του «Η απαγόρευση αλιείας μυδιών ΦΠΑ στους αγρότες και συνάμα στον κόλπο επισημαίνει ότι αυτή της Καλλοη καθυστέρηση σηνής, λόγω μειώνεται σε μια πεανίχ νευσης ρίοδο που δοκιμάζεΚαδμίου ται όσο ποτέ άλλοτε, πάνω από σκληρά το εισόδημα. τα επιτρεΣυγκεκριμένα τονίζει πτά όρια, σε σχετική δήλωση απαγόρευση του ο βουλευτής: που θα ισχύ- Απο την κινητοποίηση της ΣΕΑ στη «Το αρμόδιο υπουρει καθ΄ όλη τη Λάρσο (5-2-10) γείο, που κατ’ ευδιάρκεια της φημισμό λέγεται οσ τρακοαΑνάπτυξης, πέρα λιευτικής περιόδου, θα αφανίσει από την αδιαφορία που δείχνει, κυριολεκτικά το εισόδημα των σκόπιμη βέβαια, για τα υπαρκτά ψαράδων που ασχολούνται με προβλήματα που αντιμετωπίζουν την αλιεία τους. οι αγροτοκτηνοτρόφοι μας, καθυστερεί και μάλιστα αδικαιολόγητα Επιβάλλεται λοιπόν η αποζημί- πέρα για πέρα να ανταποκριθεί ωσή τους και συνάμα να προχω- στις υποχρεώσεις του. ρήσουν οι μελέτες ώστε να εντο- Μια τέτοια καθυστέρηση παρατηπιστούν οι πηγές από τις οποίες ρείται στην επιστροφή του ΦΠΑ προέρχεται το Κάδμιο και πάρσι- στους αγρότες, που βέβαια είναι μο των ενδεικνυόμενων μέτρων πέρα για πέρα αδικαιολόγητη. για να μπει τέρμα στο πρόβλημα αυτό, που πέρα για πέρα δίκαια Πρέπει να επισημάνω ότι η καθυεξοργίζει τους ψαράδες του κόλ- στέρηση αυτή γίνεται σε μια εποπου. χή που δοκιμάζεται όσο ποτέ το (Σχετική ερώτηση έχει καταθέσει εισόδημα τους, κι αυτό εξαιτίας στη Βουλή). της βαθιάς αντιαγροτικής πολιτικής που προωθεί η Κυβέρνηση. Σαν βουλευτής του Νομού και επι- Να επιστραφεί κεφαλής της ΣΕΑ-ΠΑΣΥ, ενώνοάμεσα ο ΦΠΑ στους ντας τη φωνή μου με τους αγροαγροτοκτηνοτρόφους τοκτηνοτρόφους μας απαιτώ την Αδικαιολόγητη χαρακτηρίζει ο άμεση επιστροφή του ΦΠΑ».

Το μέτρο είναι ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΙΚΟ και ΑΔΙΚΟ για τους μικρομεσαίους αγρότες. Ιδιαίτερα τώρα στην τραγική κατάσταση που βρίσκονται, και κυρίως εξαπατημένοι είναι οι νέοι αγρότες που πίστεψαν τις εξαγγελίες τους και βρέθηκαν σε απίστευτα αδιέξοδα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση της μικρομεσαίας αγροτιάς της χώρας μας. Να μην πληρωθεί από κανέναν και να αποσυρθεί τώρα. Καλούμε τους αγρότες να συντονίσουμε τον

αγώνα μας με τους εργαζόμενους του ΠΑΜΕ, τους αυτοαπασχολούμενους της ΠΑΣΕΒΕ και όλους όσους εκβιάζονται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά σε ΞΕΣΗΚΩΜΟ!! Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες να καταδικάσουν την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που με την στήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, συνεχίζουν νέα χτυπήματα στους μισθούς, τις συντάξεις, στο εργασιακό, το ασφαλιστικό. Νέες περικοπές στα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία. Να δώσουμε μαζική, συ-

ντονισμένη απάντηση στα άγρια μέτρα του μνημονίου διαρκείας. ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΩΣΗ Διεκδικούμε: -Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και στα αγροτικά εφόδια -Καμιά αύξηση στη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης -Καμιά αύξηση στο αγροτικό ρεύμα και εφόδια -Αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου στο 45%».


/9

Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2010

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΑΠΦΟΥΣ 11 ΤΟ ΠΡΩΙ

N

Να φτάσει παντού το απεργιακό κάλεσμα του ΠΑΜΕ

α «οργώσουμε» τους χώρους δουλειάς και τις λαϊκές συνοικίες. Το απεργιακό κάλεσμα να φτάσει σε κάθε νέο, εργαζόμενο, άνεργο, να μπει σε κάθε σπίτι και κάθε μικρομάγαζο που συνθλίβεται από τη βάρβαρη πολιτική, καλεί το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο με ανακοίνωσή του. Η απεργία στις 15 Δεκέμβρη πρέπει να αποτελέσει σημαντική αναμέτρηση για κάθε άνθρωπο του μόχθου, οι συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ πρέπει να είναι πιο μαζικές και μαχητικές από ποτέ. Ήρθε η ώρα να τραντάξει όλη η Ελλάδα με το σύνθημα «Δουλειά για όλους, μόρφωση, Υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία». Η απεργία να γίνει ένα ακόμη βήμα στην οργάνωση του λαού, για την αντεπίθεσή του, για ανάπτυξη που θα καρπώνεται όλο τον πλούτο που παράγει. Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ έχει ως εξής: «Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, νέες, νέοι, άνεργοι και μετανάστες, Ολοι και όλες στην απεργία στις 15 Δεκέμβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Να νεκρώσουν όλοι οι τόποι δουλειάς και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Ολοι στη μάχη. Με το ΠΑΜΕ μπροστά να ανακόψουμε τη βάρβαρη επίθεση κυβέρνησης, εργοδοσίας, ΕΕ. Να περάσουμε στην αντεπίθεση. Μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους αγρότες να οικοδομήσουμε τη δική μας συμμαχία. Ολοι στη στάση εργασίας στις 25 του Νοέμβρη από τις 12 μ. ως τις 3 μ.μ. Δυναμώνουμε τη φωνή μας και το μήνυμά μας. ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, ΑΥΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ, ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙ Η ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΛΑΟΣ. Η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει στη χώρα μας, στην Ευρώπη, συνολικά στον καπιταλιστικό κόσμο. Το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του, τα αστικά κόμματα, προσπαθούν διά πυρός και σιδήρου να επιβάλουν το μόνο δρόμο που έχουν για την έξοδο από την κρίση προς όφελός τους. Το δικό τους μονόδρομο. Προστασία των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, των τραπεζιτών, των μονοπωλιακών ομίλων. Πτωχεύουν το λαό για να σωθεί η πλουτοκρατία. Δεν αφήνουν τίποτα

όρθιο από δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων. Μας οδήγησαν στη μαζική ανεργία και τη φτώχεια. Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός της κυβέρνησης, της τρόικας και του μνημονίου μειώνει μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, οδηγεί σε νέες μαζικές απολύσεις και στην ανεργία πολλές ακόμη εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, ιδιαίτερα νέους και νέες, αυξάνει τη φορολογία και τις τιμές των καταναλωτικών προϊόντων, επιβάλλει πρόσθετα χαράτσια για τις υποβαθμισμένες και απαράδεκτες υπηρεσίες στη μόρφωση, την Υγεία, την Πρόνοια, παραδίδει στο μεγάλο κεφάλαιο κρατικές επιχειρήσεις, γη, παραλίες, δάση, αυξάνει τις φοροαπαλλαγές, τα προνόμια και τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Η επίθεση στις ΔΕΚΟ, στο Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα αφορά όλη την εργατική τάξη. Λέει ψέματα η κυβέρνηση ότι δεν παίρνει νέα μέτρα. Λέει ψέματα ότι ο λαός εγκρίνει την πολιτική της. Λέει ψέματα ότι τελειώνουν οι θυσίες. Τα μνημόνια και τα αντιλαϊκά μέτρα δε θα έχουν τέλος, όσο το κεφάλαιο παραμένει απείραχτο και όσο η αντίσταση του λαού δε δυναμώνει. Οι θυσίες ούτε τέλος έχουν, ούτε αποτέλεσμα θα έχουν για το λαό. Απορρίπτουμε το μνημόνιο διαρκείας που φέρνουν κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ. Στα εκβιαστικά τους διλήμματα απαντάμε: Να χρεοκοπήσει η πλουτοκρατία και όχι ο λαός. Καμία θυσία για την πλουτοκρατία. Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας. Δουλειά για όλους, μόρφωση, Υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία. Η υψηλή κερδοφορία τους, οι τεράστιες κρατικές χρηματοδοτήσεις και οι φοροαπαλλαγές δημιούργησαν το κρατικό χρέος. Αυτοί να πληρώσουν και όχι ο λαός. Στην κυβέρνηση και την τρόικα απαντάμε: Κάτω τα χέρια από τα ασφαλιστικά ταμεία, τις συντάξεις και τα νοσοκομεία. Να καλύψει τώρα η κυβέρνηση τα τεράστια χρέη που έχει το κράτος προς τα Ταμεία και τους Οργανισμούς. Να πληρώσει η πλουτοκρατία. Κάτω τα χέρια από τις Συλλογικές Συμβάσεις. Απορρίπτουμε τους μισθούς πείνας. Την ελαστική, μερική

και ανασφάλιστη εργασία. Δεν ανεχόμαστε, δε συναινούμε στο να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας στη φτώχεια και την ανεργία, χωρίς δικαιώματα, για τα κέρδη των μονοπωλίων. Δε δεχόμαστε να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας χωρίς σύγχρονη, δημόσια, δωρεάν Υγεία και Πρόνοια για όλους. Χωρίς σύγχρονη, δημόσια και δωρεάν μόρφωση. Δε δεχόμαστε να

ζήσουμε με σχολεία και Πανεπιστήμια στην υπηρεσία των μονοπωλίων και της αγοράς. Να αποκρούσουμε όλοι μαζί τις νέες αυξήσεις στο ΦΠΑ, στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο ηλεκτρικό ρεύμα. Για να σταματήσει το χαράτσι της περαίωσης σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων και των εργαζομένων με "μπλοκάκι". Να πληρώσουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, να καταργηθούν τα προνόμιά τους, να φορολογηθούν με 45% τα κέρδη τους, να σταματήσουν οι τεράστιες ΝΑΤΟικές πολεμικές δαπάνες, που καμία σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας. Απορρίπτουμε το μνημόνιο διαρκείας, το μονόδρομο των μονοπωλίων της ΕΕ και των κομμάτων τους. Ανάπτυξη για το λαό, όχι για την πλουτοκρατία. Στέλνουμε αγωνιστικό μήνυμα στους εργαζόμενους και στους λαούς της Ευρώπης, μήνυμα αλληλεγγύης και αντεπίθεσης. Η ΕΕ, τα ευρωπαϊκά μονοπώλια, ο καπιταλισμός είναι ο κοινός εχθρός. Δεν αλλάζουν. Πατριωτισμός για μας είναι το δίκιο του λαού και όχι τα συμφέροντα του καπιταλισμού. Τα κόμματα της πλουτοκρατίας για τα συμφέροντά τους δε θυσιάζουν μόνο τα λαϊκά δικαιώματα. Προωθούν επικίνδυνες συμφωνίες εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Λαϊκή συμμαχία, να εμποδίσουμε τη ΝΑΤΟποίηση, συνδιαχείριση του Αιγαίου. Μεγαλώνει, όμως, και η ανησυχία τους, όσο διαπιστώνουν ότι οι εκβιασμοί, τα διλήμματα, το ψέμα και ο

αποπροσανατολισμός πιάνουν σε όλο και λιγότερους, όπως έδειξαν οι πρόσφατες εκλογές. Οσο διαπιστώνουν ότι τα δεκανίκια τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, ιδιαίτερα σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, δεν μπορούν να συγκρατήσουν τους αγώνες και τη λαϊκή οργή, δε λειτουργούν ως ασφαλή για το σύστημά τους «αμορτισέρ». Να κάνουμε τις ανησυχίες τους τρόμο και πανικό. Με οργάνωση σε κάθε τόπο δουλειάς, στα ταξικά συνδικάτα και με επιτροπές αγώνα σε κάθε γειτονιά. Γυρίζοντας την πλάτη στα δεκανίκια τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, αλλάζοντας τους συσχετισμούς παντού και ιδιαίτερα στα συνδικάτα. Εργοστάσιο το εργοστάσιο, κλάδο τον κλάδο, γειτονιά τη γειτονιά, η εργατική τάξη να ενώσει τις δυνάμεις της σε ενιαίο και συντονισμένο αγώνα απέναντι στα μονοπώλια, την ΕΕ και τα κόμματά τους. Να στηριχτεί με εμπιστοσύνη στη δύναμή της. Αυτή είναι η μόνη γραμμή ενότητας και πάλης. Είναι η γραμμή του ΠΑΜΕ. Στηριχτείτε με εμπιστοσύνη στο ΠΑΜΕ. Γυρίζοντας την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, συνολικά στους υποστηρικτές της ΕΕ. Δυναμώνοντας το συντονισμό και την κοινή δράση των εργατών, των αυτοαπασχολούμενων μικρών και μεσαίων ΕΒΕ, των φτωχών αγροτών, της νεολαίας και των γυναικών, χτίζοντας τη λαϊκή συμμαχία ενάντια στο κεφάλαιο, μπορούμε να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική, μπορούμε να διεκδικήσουμε ουσιαστικές κατακτήσεις. Μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο για μια καλύτερη ζωή για μας και τα παιδιά μας. Αγώνας ενιαίος, μαζικός, αποφασιστικός, αγώνας ταξικός για να χρεοκοπήσει η πλουτοκρατία, για να πληρώσουν τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές τη δική τους κρίση. Αυτή είναι η δική μας απάντηση, ο δικός μας δρόμος. ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΑΣ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ».


10/

Πολιτική

Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2010

Τ

ην Τετάρτη 17 Νοέμβρη ζωντάνεψαν τα αδικαίωτα συνθήματα του Νοέμβρη του 1973 και συνδέθηκαν με τα σημερινά αιτήματα: «Ψωμί Παιδεία - Ελευθερία. Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία». Δεκάδες εργαζόμενοι, δεκάδες νέοι και νέες συμμετείχαν στη μαζική αντιιμπεριαλιστική πορεία στο άγαλμα του Μ. Μυρογιάννη (Πάρκο Αγ. Ειρήνης), που πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο Λέσβου, τίμησαν τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου και της αντιδικτατορικής πάλης και, παράλληλα, ύψωσαν μια δυνατή φωνή αντίστασης στην κυρίαρχη πολιτική, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να υποταχθούν στη σύγχρονη βαρβαρότητα. Στο άγαλμα του Μ. Μυρογιάννη στεφάνι κατέθεσε η ΚΟ Λέσβου του ΚΚΕ, η ΝΟ Οργάνωση Λέσβου της ΚΝΕ, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, το Παράρτημα της Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ), η Ομοσπονδία των ΕΒΕ, το ΜΑΣ, η ΟΓΕ και το Παράρτημα της Επιτροπής Ειρήνης (ΕΕΔΥΕ).

εργαζομένων καταγγέλλουν τις συμβάσεις και ζητούν αυξήσεις κατά 40 με 50%. Απεργούν οι αλιεργάτες της Καβάλας, οι τοπογράφοι της Αθήνας, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, οι κινηματογραφιστές της Αθήνας. Διοργανώνονται μεγάλα αγροτικά συλλαλητήρια στα Καλύβια Τρικάλων, στα Μέγαρα, στα Σπάτα, στο Μενίδι, στον Σκαραμαγκά. Οι αγρότες αρνούνται την παράδοση ή την πώληση των προϊόντων τους. Η εργατική τάξη μαζί με τη νεολαία, οι εργαζόμενοι με τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και του χωριού τιμούν και αυτή την επέτειο του Πολυτεχνείου με δυνάμωμα της πάλης, για να αποκρούσουν τις άγριες θυσίες που επιβάλλουν στο λαό, οι οποίες ούτε τέλος έχουν ούτε αποτέλεσμα

μένουν ζωντανά και ανεκπλήρωτα. Το σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» επικαιροποιείται σήμερα με τον αγώνα για να πληρώσει την κρίση η πλουτοκρατία, αυτοί που τη δημιούργησαν, τα παράσιτα, οι κεφαλαιοκράτες, συσσωρεύοντας αμύθητα κέρδη σε βάρος του εργαζόμενου λαού, και όχι οι εργαζόμενοι και οι άνθρωποι του μόχθου, αυτοί που παράγουν τον πλούτο αυτής της χώρας, ενώ άλλοι τον ιδιοποιούνται. Με ταξική αλληλεγγύη και συνέπεια αγωνιζόμαστε ανυποχώρητα για: - Σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους, με δικαιώματα και ελεύθερο χρόνο.

Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλ. Σαπφούς ακούστηκαν ποιήματα του Γ. Ρίτσου για το Πολυτεχνείο από νέους του ΜΑΣ, ενώ ο Βασίλης Γιανέλλης μέλος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ τόνισε στην ομιλία του: «Χιλιάδες λαού και νεολαίας τιμούν και φέτος αγωνιστικά την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, με κορύφωση την αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την Αμερικάνικη πρεσβεία. Τα συνθήματα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», «λαϊκή κυριαρχία», «έξω οι ΗΠΑ», «έξω το ΝΑΤΟ» ακτινοβολούν και εμπλουτίζονται με νέα και επίκαιρα: Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία. Ο λαός έχει άλλο διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης από αυτόν των μονοπωλίων. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν ήταν απλά ένα μαζικό μαχητικό ξέσπασμα. Το μήνυμα του ξεσηκωμού ήταν καθαρά πολιτικό, ανατρεπτικό, αντιαμερικανικό, διεκδικητικό, που στις δοσμένες συνθήκες του Νοέμβρη του ’73 συμβόλιζε μια άλλη, έστω θολή για τη δεδομένη κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα, πολύ πιο πέρα όμως απ’ το αστικοκοινοβουλευτικό καθεστώς. Η χρονιά της εξέγερσης, το 1973 χαρακτηρίζεται από σοβαρές αγωνιστικές – διεκδικητικές δραστηριότητες. Η άνοδος του εργατικού κινήματος συγκριτικά με τα πρώτα χρόνια της δικτατορίας ήταν σημαντική. Στην πρώτη γραμμή τίθενται ζητήματα όπως τα μεροκάματα, ασφαλιστικά ταμεία, ωράριο, συνδικαλιστικές ελευθερίες, το δικαίωμα της απεργίας. Ομοσπονδίες και κλάδοι

ΝΑΤΟποίησης του Αιγαίου και ενεργότερης συμμετοχής στα σχέδια των ιμπεριαλιστών στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 κατά της χούντας των συνταγματαρχών, κατά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, σήμερα βρίσκει επάξια συνέχεια στο δρόμο της λαϊκής πάλης και κοινωνικής συμμαχίας κατά της αντιλαϊκής πολιτικής και της δικτατορίας των μονοπωλίων, με στόχο την ανατροπή της και σκοπό τη λαϊκή εξουσία.

- ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ! - ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΧΘΡΟΣ, Ο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ! - ΜΕ ΠΑΛΗ ΛΑΪΚΗ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ! - ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Τάσος Τσιούφης μέλος της 33μελούς Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΜΑΣ ο οποίος ανάμεσα σε άλλα σημείωσε:

γι’ αυτόν. Η διαμόρφωση μιας ισχυρής κοινωνικής συμμαχίας ενάντια στα μονοπώλια, στην Ε.Ε. και τα κόμματα που υπηρετούν τον καπιταλισμό, θα ορθώσει εμπόδια στο βάρβαρο Μνημόνιο διαρκείας που καταδικάζει μόνιμα το λαό στην φτώχεια και στη ζωή χωρίς δικαιώματα. Το νόημα της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973 γίνεται αντικείμενο ιδεολογικής και πολιτικής διαπάλης ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις και όλους τους απολογητές του καπιταλιστικού συστήματος, που είτε διαχειρίζονται την εξουσία, είτε συμβάλλουν στη διατήρησή της συσκοτίζοντας και παραπλανώντας τις λαϊκές μάζες. Αυτή είναι η σκοτεινή αδιέξοδη για τους εργαζόμενους, τη νεολαία και το λαό πλευρά. Στην άλλη αντίπερα όχθη βρίσκονται οι δραστήριες ζωντανές λαϊκές δυνάμεις, που ιδιαίτερα σήμερα μαζί με το ΠΑΜΕ, το ΜΑΣ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ κρατούν άσβεστη την φλόγα της εξέγερσης με το αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό, διεκδικητικό περιεχόμενο της επετείου. Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου

-

-

-

-

-

-

Όχι στους μισθούς και στις συντάξεις πείνας. Καμιά νέα ανατροπή στα ασφαλιστικά δικαιώματα. Να προστατευτούν οι άνεργοι. Όχι στις απολύσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Να καταργηθεί η ελαστική, η προσωρινή εργασία, η ενοικίαση εργαζομένων. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Παιδεία και Υγεία. Παιδεία και Υγεία ενιαία, δημόσια και δωρεάν για όλους. Απόκρουση των νέων αυξήσεων του ΦΠΑ, του ηλεκτρικού ρεύματος, του πετρελαίου θέρμανσης, των ιδιωτικοποιήσεων και των δραστικών περικοπών στα Νοσοκομεία, στα Ασφαλιστικά ταμεία. Να απεγκλωβιστεί η χώρα μας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ανταγωνισμούς και πολέμους. Να καταργηθούν οι τρομονόμοι της Ε.Ε.. Για να εμποδίσουμε και να ματαιώσουμε τις επικίνδυνες συμφωνίες που προωθούν κυβέρνηση – πλουτοκρατία

«37 χρόνια από το Νοέμβρη του 73 και η φωτιά του ακόμα καίει. Η αντιδικτατορική πάλη του λαού και της νεολαίας και η κορύφωση της με τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου εμπνέει συγκινεί δείχνει το δρόμο. Πέφτουν στο κενό οι προσπάθειες αστών και οπορτουνιστών, να μουμιοποιήσουν και να αλλάξουν τα οράματα και τους στόχους του Πολυτεχνείου. Η νεολαία συνεχίζει να τιμά το Νοέμβρη με τον καλύτερο τρόπο. Συνεχίζει την πάλη για Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία, Λαϊκή Κυριαρχία, έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ώστε οι θυσίες των αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους για την ανατροπή της χούντας να μην πάνε χαμένες. Η αστική τάξη εκείνη την περίοδο επέλεξε την δικτατορία έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν καλυτέρα τα συμφέροντα της. Τώρα τους βολεύει περισσότερο το αστικό κοινοβουλευτικό σύστημα ώστε να εγκλωβίζεται ο λαός στην υποτιθεμένη ελευθερία και δημοκρατία τους και να μην αποζητά την ανατροπή τους. Όμως και οι δυο περιπτώσεις είναι όψεις του ίδιου νομίσματος. Και στις δυο περιπτώσεις αυτοί που κρατούν την εξουσία στα χέρια τους είναι μια χούφτα πλουτοκράτες. Από αυτούς


/11

Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2010

τους δυνάστες του με οργανωμένο, ταξικά προσανατολισμένο, ρωμαλέο κίνημα.

και το δικό τους καπιταλιστικό σύστημα προκύπτουν και όλα τα δεινά που περνούν αυτή την στιγμή οι λαϊκές οικογένειες. Η 37η επέτειος του Πολυτεχνείου βρίσκει το λαό να δέχεται την σφοδρότερη επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του από την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Βλέπει κεκτημένα που αποσπάστηκαν με μεγαλειώδεις αγώνες που πολλές φορές βάφτηκαν με αίμα αγωνιστών να παίρνονται πίσω με αφορμή την καπιταλιστική οικονομική κρίση. Βλέπουμε δηλαδή ότι για άλλη μια φορά το μάρμαρο καλείται να πληρώσει ο λαός είτε είναι σε περίοδο ανάπτυξης για το κεφάλαιο είτε σε περίοδο κρίσης. Το λαϊκό εισόδημα συρρικνώνεται, αφού 13ος και 14ος μισθός αποτελούν παρελθόν μαζί με τα επιδόματα Αδείας και Πάσχα. Η αύξηση του ΦΠΑ και η ακρίβεια κάνουν ακόμα και τα βασικά προϊόντα απλησίαστα για τα λαϊκά νοικοκυριά. Ταυτόχρονα η ανεργία βαράει κόκκινο με πρώτα θύματα τη νεολαία κάνοντας το μέλλον της τόσο αβέβαιο που σε λίγο καιρό δεν θα μπορεί ούτε οικογένεια να κάνει. Έρχεται να προστεθεί στα όπλα που διαθέτουν στα χέρια τους οι εργοδότες για να εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους να μειώσουν ακόμα περισσότερο τις απαιτήσεις τους αφού η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αφενός απελευθερώνει τις απολύσεις, επιτρέποντας στον εργοδότη να απολύει όποιον δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του και αφετέρου ανοίγει την πόρτα για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Την χρησιμοποιούν και διαφορετικά την ανεργία οι αστοί. Για να εγκλωβίζουν τις αγωνιστικές διαθέσεις της εργατικής τάξης με τον φόβο της απόλυσης και της μετέπειτα ανεργίας. Ισοπεδώνουν την Κοινωνική Ασφάλιση οδηγώντας τα Ταμεία στην χρεοκοπία ενώ η Ε.Ε. κάνει λόγο για αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης στα 67 και 70 χρόνια. Ενώ πριν από 73 χρόνια οι αγωνιστές του Πολυτεχνείου πάλευαν για Δωρεάν Παιδεία, η Παιδεία στις μέρες μας από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς μέχρι και την Ανώτατη Εκπαίδευση γίνετε εμπόρευμα για προστεθούν νέα κέρδη στις τσέπες των μονοπωλίων και των πολυεθνικών. Το σχέδιο ‘Καλλικράτης’, το πολυνομοσχέδιο για το ’νέο σχολείο’ και το ‘νέο Πανεπιστήμιο’ κάνουν τις λαϊκές οικογένειες να βάζουν ακόμα πιο

βαθειά το χέρι στην τσέπη για την δήθεν δωρεάν Παιδεία και το δικαίωμα για μόρφωση γίνετε άπιαστο όνειρο για τα παιδιά της εργατικής τάξης που δεν μπορούν να σπουδάσουν. Στην αντίπαλη πλευρά έχουμε φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο. Δίνουν 25δις ευρώ στις

ο απεγκλωβισμός από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. είναι βασική προϋπόθεση ώστε η εργατική τάξη από καλύτερη θέση να μπορεί να παλέψει για τα δικαιώματα της και για τη δική της εξουσία.

τράπεζες επί κυβέρνησης ΝΔ και άλλα 50δις ευρώ επί ΠΑΣΟΚ, ενώ οι 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις σημείωσαν το 2009 (μέσα στην κρίση) κέρδη της τάξης του 11% δηλαδή 15δις. Κοινώς χρήματα υπάρχουν και μάλιστα πολλά. Η Τρόικα όμως ζητά παραπέρα βύθιση των μισθών και των συντάξεων και ολική κατάργηση των ΣΣΕ και από εδώ και εμπρός να υπογράφονται μόνο επιχειρησιακές αφήνοντας ελεύθερους τους εργοδότες. Και η ΓΣΣΕ δεν βγάζει αχνά για όλα αυτά. Κανονίζει την επόμενη απεργία για τον Δεκέμβρη για να δώσει χρόνο στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να περάσει όλη αυτή τη χιονοστιβάδα των αντιλαϊκών μέτρων. Άλλα δε μας φαίνεται περίεργο. Ο Παναγόπουλος, πρόεδρος της ξεπουλημένης ΓΣΣΕ, είναι κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Τι μπορούν να περιμένουν από αυτούς οι εργαζόμενοι; Τίποτα! Και δεν είναι μόνο αυτά. Η πατριωτική κατά τα άλλα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε συνεργασία με την αντίστοιχη της Τουρκίας έχει προχωρήσει στην παράδοση του Αιγαίου στο ΝΑΤΟ αφού αποκρατικοποιεί 21 νησιά με μόνο οδηγό τα συμφέροντα του ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών. Τα συνθήματα λοιπόν του Πολυτεχνείου: έξω οι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ, Εθνική Ανεξαρτησία γίνονται πιο επίκαιρα από ποτέ αφού

τάξη πρέπει να σταθεί στο ύψος της. Και εδώ έρχεται το μήνυμα του Πολυτεχνείου: ότι όταν ο λαός θέλει μπορεί. Μπορεί να ανατρέψει τις πολιτικές που εφαρμόζονται σε βάρος του, να ανατρέψει

Με το βάρος όλων αυτών των μέτρων στην πλάτη της η εργατική

Άλλωστε τα μηνύματα που έρχονται καθημερινά είναι πολύ ενθαρρυντικά με πρώτο το μήνυμα από την κάλπη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, που έδειξαν ότι ο λαός καταδίκασε την πολιτική του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ και των αναχωμάτων τους πρώτα με την αύξηση σε ποσοστό άλλα και ψήφους των ψηφοδελτίων της Λαϊκής Συσπείρωσης αλλά και με την ταυτόχρονη μείωση κατά σχεδόν 2 εκατ. ψήφων σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Δεν χρειάζεται λοιπόν μοιρολατρία. Αγωνιστικό πείσμα χρειάζεται. Ο Νοέμβρης του ‘73 διδάσκει ότι η ιστορία πάει μπροστά μόνο με την ταξική πάλη και όχι με την συναίνεση και την υποταγή όπως καλούν το λαό τα παπαγαλάκια του κεφαλαίου. Στον δύσκολο αυτό δρόμο της σύγκρουσης και της ταξικής πάλης , ο λαός δεν είναι μονός του. Έχει στο πλευρό του το ΠΑΜΕ, το ΜΑΣ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ και μέσα από αυτή τη λαϊκή συμμαχία της εργατικής τάξης και των σύμμαχων στρωμάτων θα μπει οριστικά η ταφόπλακα στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα. Εμείς παράγουμε τον πλούτο εμείς πρέπει να τον καρπωνόμαστε. Αλλάζοντας τους συσχετισμούς θα ανοίξουμε τον δρόμο για την λαϊκή εξουσία-λαϊκή οικονομία, ένα ανώτερο κοινωνικόοικονομικο σύστημα στο οποίο μπορούν να βρουν την ικανοποίηση τους οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες».


12/

Φ

Πολιτική

Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2010

ωτιά και λάβρα αποδεικνύονται για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, με την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2011. Η πολιτική κυβέρνησης - τρόικας να λεηλατήσουν τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι και να εξουθενώσουν ακόμα περισσότερο τα λαϊκά στρώματα, θα οδηγήσει σε δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο τομέα, παραπέρα μείωση των αποδοχών των εργαζομένων με την κατάργηση επιδομάτων και την εισαγωγή του λεγόμενου ενιαίου μισθολογίου που θα συνδέει τους μισθούς με την παραγωγικότητα, νέες μεγάλες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους, κατάργηση του πετρελαίου θέρμανσης, μεγάλες ανατιμήσεις στις υπηρεσίες των πρώην ΔΕΚΟ κ.ο.κ. Ταυτόχρονα, απλησίαστες αναμένεται να γίνουν οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, καθώς τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο μετατροπής των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις, συνεχίζεται ο περιορισμός των κρατικών επιχορηγήσεων στους οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ το επόμενο διάστημα θα ξεδιπλωθεί νέο σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων και ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.

Το πρόσχημα, για τη νέα καταιγίδα αντιλαϊκών μέτρων και αναδιαρθρώσεων, είναι η παραπέρα μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 5,2 δισ. ευρώ, με στόχο από 21,9 δισ. φέτος να διαμορφωθεί σε 16,73 δισ. ευρώ, στα πλαίσια της εφαρμογής του απεχθούς μνημονίου. Επίσης, χιλιάδες συμβασιούχοι θα απολυθούν το 2011 από το Δημόσιο, αφού το σχετικό κονδύλι μειώνεται κατά 100 εκατ. ευρώ. Τα μέτρα, όμως, τελειωμό δεν έχουν, καθώς μέσα στο 2010 θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για το άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων», ενώ η κυβέρνηση επεξεργάζεται νέο πρόγραμμα

Μετά από μια διετία σκληρής λιτότητας και οικονομικής αφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κλιμακώνει την πολιτική λεηλασίας και σύνθλιψης των λαϊκών εισοδημάτων ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο θα εφαρμοστεί το 2011, καθώς και πρόγραμμα «αξιοποίησης» της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Τον επόμενο επίσης χρόνο, θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ (προβλέπεται στο μνημόνιο) και η μεγάλη αύξηση του οικιακού τιμολογίου, ενώ, στο πλαίσιο της «εξυγίανσης» των συγκοινωνιακών φορέων, δεδομένη θεωρείται μεγάλη αύξηση των εισιτηρίων. Με ταξικό κυνισμό, η κυβέρνηση ανακοίνωσε και νέα μέτρα στήριξης των μεγάλων οικονομικών ομίλων που θα εφαρμοστούν μέσα στο 2011. Στα πλαίσια αυτά προχωρούν σε μείωση του συντελεστή φορολογίας των μη διανεμόμενων κερδών των μεγάλων

Τα 14,3 δισ. ευρώ που πρόσθετα θέλει να εισπράξει η κυβέρνηση, προκειμένου να καλυφθούν οι απαιτήσεις των τραπεζιτών και το 2011, θα προκύψουν από: Στο τομέα των εσόδων: •1,5 δισ. ευρώ από την αύξηση των

επιχειρήσεων από 24% σε 20%, μειώνουν τον ΦΠΑ των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από 11% σε 6,5%, και στηρίζουν τις τράπεζες με ζεστό χρήμα 10 δισ. ευρώ. Και όλα αυτά, σε ένα περιβάλλον βαθιάς κρίσης και μεγάλης ανόδου της ανεργίας. Σύμφωνα με τις επίσημες κυβερνητικές εκτιμήσεις, το ΑΕΠ της χώρας το 2010 θα μειωθεί κατά 4,2% και κατά 3% το 2011, ενώ η επίσημη ανεργία τον επόμενο χρόνο θα εκτιναχθεί στο 14,6% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Κυβέρνηση, ολιγαρχία και τρόικα ωθούν το λαό στη χρεοκοπία και στην απελπισία.

ειδικών φόρων κατανάλωσης και του ΦΠΑ, με βάση τις αποφάσεις του Μάη. •1,05 δισ. ευρώ από την αύξηση χαμηλού συντελεστή από 11% στο 13%, την κατάργηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και τη διεύρυνση του ΦΠΑ σε επαγγέλματα που εξαιρούνταν (από το 2010). •1,58 δισ. ευρώ από την εφαρμογή του νέου φορολογικού νόμου που προβλέπει απαλλαγές για τις επιχειρήσεις και περισσότερους φόρους για τους εργαζόμενους. •700 εκατ. ευρώ από τα δικαιώματα τυχερών παιγνιδιών.

Νέο τσεκούρι 14,3 δισ.

•300 εκατ. ευρώ από ρυθμίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων. •270 εκατ. ευρώ από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών. •150 εκατ. ευρώ από τα πράσινα τέλη. Στον τομέα των δαπανών: •2,65 δισ. ευρώ από τη μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλή-

λων, την κατάργηση του λεγόμενου 13ου και 14ου μισθού και τη μείωση των θεωρούμενων υψηλών συντάξεων, μέτρα που εφαρμόστηκαν τον περασμένο Μάη. •500 εκατ. ευρώ από την λεγόμενη εξοικονόμηση πόρων από τον «Καλλικράτη», δηλαδή τη μείωση των αποδόσεων προς τους ΟΤΑ. •300 εκατ. ευρώ από τη μείωση της ενδιάμεσης κατανάλωσης. •100 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή Ενιαίας Αρχής Πληρωμών του Δημοσίου. •100 εκατ. ευρώ από τη μη χορήγηση αύξησης στις συντάξεις.


Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2010

•200 εκατ. ευρώ από το νέο περιορισμό του ΠΔΕ.

Τα «νέα» μέτρα

Ολα τα παραπάνω μέτρα κοστολογούνται στα 8,2 δισ. ευρώ. Στα μέτρα που φέρονται να αποφασίστηκαν μετά την οριστικοποίηση των στοιχείων για το έλλειμμα, συγκαταλέγονται: Εσοδα 2,28 δισ. ευρώ που αναλύονται σε: •1,59 δισ. ευρώ που στην Εκθεση αναφέρονται ως μέτρα από την καταπολέμηση της περιβόητης φοροδιαφυγής και της ...ακόμα πιο ονομαστής εισφοροδιαφυγής. •690 εκατ. ευρώ από τη λεγόμενη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και συγκεκριμένα από την ανανέωση αδειών τηλεπικοινωνίας, την πώληση συχνοτήτων και την επέκταση της σύμβασης του αεροδρομίου Αθηνών με τους Γερμανούς. Δαπάνες 3,85 δισ. ευρώ που ανα-

Α

νακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος, για τον προϋπολογισμό και τα νέα μέτρα κυβέρνησης - ΕΕ Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τον προϋπολογισμό και τα νέα μέτρα κυβέρνησης - ΕΕ, τονίζεται: «Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ, διαμόρφωσε έναν κρατικό προϋπολογισμό άγριας ληστείας και βασανισμού όλων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, προς όφελος των μονοπωλίων, που πρέπει να συναντήσει εκτός από την οργή και την οργανωμένη αγωνιστική λαϊκή συμμαχία αντεπίθεσης και ανατροπής. Η κυβέρνηση λέει ψέματα ότι δεν θίγει τους μισθούς και τις συντάξεις. Με τις νέες αυξήσεις στο ΦΠΑ για το σύνολο των προϊόντων ευρείας λαϊκής κατανάλωσης, στο πετρέλαιο θέρμανσης, στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, στη ΔΕΗ και στα εισιτήρια, με την περαίωση, οδηγούν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα στην απόγνωση. Οι νέες δραστικές περικοπές στην Υγεία και στα ασφαλιστικά ταμεία και η απαλλαγή των μεγαλοεργοδοτών από τις όποιες εισφορές

/13

Πολιτική

λύονται σε: •1,4 δισ. ευρώ από τη μείωση φαρμακευτικής δαπάνης των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, προφανώς μέσα από τη μείωση της λίστας συνταγογραφήσεων και με την εμμονή να διατίθενται στους ενδιαφερόμενους όχι τα γνήσια, αλλά αντίγραφα διαφόρων φαρμάκων που είναι και φτηνότερα. •700 εκατ. ευρώ από τη μείωση των προμηθειών στα νοσοκομεία. •800 εκατ. ευρώ από τη μείωση των επιχορηγήσεων στις πρώην ΔΕΚΟ, όπου ανάλογα με την υλοποίηση των στόχων της κυβέρνησης μπορεί να ακολουθήσουν δεκάδες χιλιάδες απολύσεις. •150 εκατ. ευρώ από την κατάργηση, ουσιαστικά, των οικογενειακών επιδομάτων. •200 εκατ. ευρώ από τη μείωση των λειτουργικών δαπανών του κράτους. •100 εκατ. ευρώ, από τις απολύσεις

συμβασιούχων. •500 εκατ. ευρώ από τη μείωση στρατιωτικών δαπανών (παραλαβές).

τους, βάζουν σε άμεσο κίνδυνο την καταβολή των συντάξεων και τη στοιχειώδη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Η κατάσταση στη δημόσια εκπαίδευση θα επιδεινωθεί. Οι απολύσεις συμβασιούχων στο δημόσιο και η νέα δραστική μείωση μισθών, είναι μόνο η μία πλευρά της νέας επίθεσης στους μισθούς και στα εργασιακά δικαιώματα σε βάρος όλων των εργαζομένων. Συνοδεύεται με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού και τη γενίκευση της μερικής - ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας, με την κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών και τη νέα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Η κατάργηση δημόσιων οργανισμών, ο περιορισμός των πρώην ΔΕΚΟ και η πλήρης ιδιωτικοποίηση, θα έχουν αποτέλεσμα να αυξηθεί το κόστος και να χειροτερεύσει η ποιότητα των όποιων παροχών. Συστατικό στοιχείο της βάρβαρης αντιλαϊκής επίθεσης αποτελεί ταυτόχρονα η προκλητική κρατική στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, μέσα από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, τα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου, την κρατική επιδότηση των ασφα-

λιστικών εισφορών, την απελευθέρωση των αγορών και τις ιδιωτικοποιήσεις, την υποταγή του ΕΣΠΑ και του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στην ικανοποίηση των αναγκών τους. Αυτός ο δρόμος που καταδικάζει το λαό οριστικά στην φτώχεια είναι μονόδρομος μόνο για την προστασία της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Καμιά λαϊκή θυσία δεν θα πιάσει τόπο γιατί για την κρίση και το έλλειμμα ευθύνεται η υψηλή κερδοφορία, τα κίνητρα και οι φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου. Ο λαός μπορεί να εμποδίσει και να αποτρέψει την καταδίκη του, μόνο αν απορρίψει τα εκβιαστικά τρομοκρατικά διλήμματα ΠΑΣΟΚ ΝΔ, τις στρατηγικές τους επιλογές, τον "ευρωμονόδρομο". Καμία ανοχή, καμία συναίνεση. Εδώ και τώρα πρέπει να διαμορφωθεί παντού λαϊκό μέτωπο πάλης και αντεπίθεσης για την προστασία των ανέργων, των χαμηλοαμειβόμενων, της λαϊκής οικογένειας. Για την απόκρουση της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής. Για τη ριζική αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ της λαϊκής εξουσίας, για δρόμο ανάπτυξης υπέρ του λαού και όχι των μονοπωλίων».

ΦΟΡΟΙ ΣΤΟ ΛΑΟ

Η λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος παίρνει ασύλληπτες διαστάσεις. Η επίθεση δυναμώνει και αποκτά σχεδόν 4πλάσια ορμή σε σύγκριση με τα φοροπακέτα που άφησαν παρακαταθήκη από το 2010! Παλιά και νέας κοπής μέτρα φτάνουν στα 5,5 δισ. ευρώ, με τα νέα πακέτα να φτάνουν στα 4 δισ. ευρώ έναντι 1,5 δισ. ευρώ που έχουν να παίρνουν από τα προηγούμενα. ΦΠΑ: Πρώτο πιάτο για τις ανάγκες της πλουτοκρατίας είναι οι μαζικές μετατάξεις εμπορευμάτων πρώτης ανάγκης. Από την 1η Γενάρη του 2011 που μπαίνει σε εφαρμογή το νέο μέτρο έρχεται νέο κύμα ακρίβειας, με ανατιμήσεις 2% σε τρόφιμα και άλλα βασικά είδη, που

έρχεται να αποτελειώσει το λαϊκό εισόδημα μετά και τις μειώσεις των μισθών και τη μαζική ανεργία που κουβαλάει η πολιτική για τη στήριξη της πλουτοκρατίας. Ο λεγόμενος χαμηλός συντελεστής φορτώνεται με 2 ακόμη ποσοστιαίες μονάδες φτάνοντας στο 13% (από 11%) σε συνέχεια των ανατιμήσεων που ξεκίνησαν από φέτος (επίσης με δυο μονάδες στο 11% από 9%)μ με τη μέχρι τώρα σούμα να φτάνει στο 4%. Στόχος τους να μαζεύουν από 1 δισ. ευρώ παραπάνω για καθένα από τα επόμενα χρόνια. Για το 2011, παρά και την απόλυτα δεδομένη κάθετη πτώση της λαϊκής κατανάλωσης, υπολογίζουν να μαζέψουν 800 εκατ. ευρώ. Σε αυτή την κατηγορία ΦΠΑ υπάγεται ολόκληρη η γκάμα με τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά, όπως επίσης οι λογαριασμοί για νερό και ρεύμα (ΔΕΗ), φυσικό αέριο, εισιτήρια κινηματογράφων, είδη που προορίζονται για άτομα με αναπηρία που εξίσου ξεζουμίζονται από τα λησταρχεία κυβέρνησης και τρόικας. Ταυτόχρονα, ο συντελεστής που ισχύει για έναν εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό εμπορευμάτων (εισιτήρια θεάτρων, βιβλία, εφημερίδες) ανεβαίνει από το 5,5% στο 6,5%. Σε αυτή την κατηγορία θα εντάξουν τα ξενοδοχεία, μετά από αξιώσεις των μεγαλοξενοδόχων, και τα φάρμακα, με προβλεπόμενες απώλειες ΦΠΑ ύψους 250 εκατ. ευρώ. Νοσοκομεία: Η επιβολή του εισιτηρίου των 3 ευρώ φαίνεται ότι ήταν μόνο η αρχή. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, όταν ρωτήθηκε για την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει το χαράτσι στα 10 ευρώ, άφησε ανοιχτό το θέμα, απαντώντας ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θέμα αύξησης». Πετρέλαιο θέρμανσης: Η λεηλασία συνεχίζεται με την κατάργηση του πετρελαίου θέρμανσης των νοικοκυριών, με την εξομοίωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης με αυτούς που ισχύουν για το πετρέλαιο κίνησης. Οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης θα φτάσουν δυο φορές πάνω. Το μέτρο μπαίνει σε εφαρμογή από το φθινόπωρο του 2011. Για το μισό χρόνο περιμένουν να μαζέψουν ακόμη 600 εκατ. ευρώ (1,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση από το 2012 και μετά). Για τη διαχείριση ακραίων φαινομένων φτώχειας, λένε ότι θα «επιστρέψουν» 200 εκατ. ευρώ σε ορισμένες κατηγορίες δικαιούχων, που για την ώρα δεν έχουν προσδιορίσει. συνέχεια στη σελίδα 14


14/ Διάφορα χαράτσια: Αμεσα δρομολογείται η ένταξη στο λεγόμενο αντικειμενικό σύστημα και για απομακρυσμένες περιοχές που σήμερα δεν υπάγονται, ενώ μέσα στις βλέψεις τους είναι η σταδιακή εξομοίωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές, γεγονός που θα συμπαρασύρει στα πολύ πάνω και μια σειρά από άλλα χαράτσια που συνδέονται με τις αντικειμενικές αξίες. Για την ώρα βλέπουν να μαζεύουν πρόσθετα 270 εκατ. ευρώ. Τη φορολόγηση αυθαίρετων κτισμάτων την υπολογίζουν στα 300 εκατ. ευρώ και τα πράσινα τέλη στα 150 εκατ. ευρώ. Επιχειρηματικά κέρδη: Με το «καλημέρα» από την 1η Γενάρη του 2011 ξεκινούν οι νέες φοροελαφρύνσεις για την πλουτοκρατία. Ο φορολογικός συντελεστής πέφτει 4 ακόμη μονάδες στο 20% (από 24%) για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Οι απώλειες εσόδων φτάνουν στα 320 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά μεγέθη του προϋπολογισμού εμφανίζουν τα φορολογικά έσοδα στα 57,5 δισ. ευρώ με αύξηση 4,9%. Ειδικότερα: Αμεσοι φόροι: Το συντριπτικά μεγάλο κομμάτι (σε σύνολο 20,9 δισ. ευρώ) πληρώνεται από μισθωτούς συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους. Παρά τη μείωση του εισοδήματος, τη μαζική ανεργία, οι φόροι εισοδήματος για το 2011 παίρνουν αύξηση 6,5%, στα 14,8 δισ. ευρώ. Στις επιχειρήσεις (νομικά πρόσωπα) έχουν προβλέψει μειώσεις σε ποσοστό 16% και για ποσά 2,8 δισ. ευρώ.

Πολιτική στα τσιγάρα με το σχετικό κονδύλι να παίρνει ακόμη 11,7%.

Περικοπές και σε επιδόματα

Τη «μερίδα του λέοντος» των περικοπών αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας το οποίο θα «εξοικονομήσει» - σύμφωνα με την κυβερνητική αργκό - 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της «εξοικονόμησης» θα πληρωθεί από τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους των Ταμείων, στους οποίους θα φορτωθεί το κόστος των παροχών υγείας που μέχρι τώρα δινόταν από τα Ταμεία. Επιπλέον θα περικοπούν άλλα 100 εκατομμύρια ευρώ από τα επιδόματα που δίνουν Οργανισμοί που υπάγονται στο υπουργείο Εργασίας και αυτό όταν ήδη φορείς όπως ο ΟΑΕΔ, η Εργατική Κατοικία και η Εργατική Εστία δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις κοινωνικές ανάγκες. Παράλληλα, το υπουργικό συμβούλιο συζήτησε το σχέδιο νόμου για τον ΟΜΕΔ, με το οποίο, κατ' απαίτηση του ΣΕΒ αλλά και όπως έχει συνομολογηθεί στο μνημόνιο, υπονομεύεται και η ελάχιστη δυνατότητα των συνδικάτων να προσφεύγουν στη διαιτησία για να συνάπτουν συλλογική σύμβαση. Με το σχέδιο νόμου, ο ΟΜΕΔ υποχρεώνεται να αποφασίζει με βάση την «ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων», ενώ όταν η εργοδοσία δεν ικανοποιείται από την απόφαση μπορεί να προσφεύγει στα δικαστήρια και να εμπλέκει τους εργαζόμενους σε δικαστικούς κυκεώνες...

Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2010

ΠΑΜΕ Ο φετινός Γενικός Κρατικός Προϋπολογισμός δεν αποτελεί απλά μηχανισμό συμπληρωματικής εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων προς όφελος των μονοπωλίων, αναφέρει το ΠΑΜΕ. Αποτελεί το κύριο εργαλείο που επιβάλλει μια πρωτοφανή ληστεία σε βάρος των εργαζομένων και όλων των φτωχών λαϊκών στρωμάτων στο όνομα της κρίσης, των ελλειμμάτων, του μνημονίου, που το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - κεφαλαίου - Ευρωπαϊκής Ενωσης δημιούργησαν και αξιοποιούν σήμερα για να αυξήσουν και να εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα που καταδικάζονται και από αυτόν τον προϋπολογισμό, σήμερα, μετά και από την πρόσφατη καταδικαστική λαϊκή ψήφο τους στις αντιλαϊκές πολιτικές, είναι άμεση ανάγκη να μετατρέψουν αυτή την ψήφο τους και την οργή τους σε ανατρεπτικούς αγώνες μέσα από την κοινωνική τους συμμαχία. Το ΠΑΜΕ, μαζί και με τις άλλες ταξικές συσπειρώσεις των αγροτών, των ΕΒΕ, των σπουδαστών και της νεολαίας, των γυναικών πρωτοστατεί και το επόμενο διάστημα θα πάρει ανάλογες αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

ΠΑΣΕΒΕ Η πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ θα οδηγήσει σε δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο τομέα, παραπέρα μείωση των αποδοχών των εργαζομένων με την κατάργηση επιδομάτων, κάτι που θα έχει άμεσα αντίκτυπο και στο εισόδημα των μικρών αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, τονίζει η ΠΑΣΕΒΕ. Την ίδια στιγμή που οδηγούν την πλειοψηφία των μικρών επαγγελματιών - βιοτεχνών - εμπόρων στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και την ανεργία, προχωρούν στην προκλητική μείωση των φορολογικών συντελεστών των μεγάλων επιχειρήσεων, δίνουν νέα κίνητρα μέσω του αναπτυξιακού νόμου και χαρίζουν τις ασφαλιστικές εισφορές στους μεγαλοεργοδότες. Με τη λεγόμενη απελευθέρωση των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων παραδίδουν ολόκληρους κλάδους στο μεγάλο κεφάλαιο. Ο λαός δεν πρέπει να αυτοχειριαστεί. Ούτε συναίνεση, ούτε ανοχή. Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί το συνδικαλιστικό κίνημα, όλους τους συναδέλφους, να σταθούν απέναντι στην πολιτική που μας αφανίζει, με τη συμμετοχή στα σωματεία και σε σύγκρουση με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ να προβάλουμε και να διεκδικήσουμε μέτρα που θα μας επιτρέψουν να κρατήσουμε τη δουλειά μας. Η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική δεν πρέπει να περάσει.

Εμμεσοι φόροι: Τους υπολογίζουν στα 32 δισ. ευρώ. Για το λόγο ότι βλέπουν κάθετη πτώση του επιπέδου λαϊκής κατανάλωσης, παρά και τις τρανταχτές ανατιμήσεις σε ΦΠΑ και ειδικούς φόρους περιμένουν αύξηση 1,6% και από το ΦΠΑ (18 δισ. ευρώ) αύξηση 2%. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι η μάζα των ειδικών φόρων στα καύσιμα (5,2 δισ. ευρώ) υπολογίζεται μειωμένη σε ποσοστό 11,2%. Παραπέρα αύξηση θα πάρουν οι ειδικοί φόροι

Βενιαμήν Λέσβιου 2


/15

Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2010

Την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου και την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου διεξάγονται στη Λήμνο οι εκλογές για την ανάδειξη νέων ΔΣ σε εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας και της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αντίστοιχα. Στις εκλογές των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης συμμετέχει ένα ψηφοδέλτιο αυτό της Αγωνιστικής Συνεργασίας που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ. Στις εκλογές των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι υποψήφιοι με την ΕΣΑΚ-ΔΕΕ Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου-Αη Στράτη, με ανακοίνωσή τους καλούν τους εκπαιδευτικούς να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι εκλογές του σωματείου γίνονται σε μια πολύ έντονη πολιτική περίοδο λίγο μετά τις τοπικές εκλογές και ενώ κάθε μέρα αναγγέλλονται νέα επαχθή αντιλαϊκά μέτρα. Ένας εκπαιδευτικός-δημόσιος υπάλληλος μόνο με το πρόγραμμα σταθερότητας και με το μνημόνιο, έχασε στο χρόνο, πάνω από τρεις μισθούς!!! Και όλα αυτά χωρίς να υπολογίζονται οι τεράστιες απώλειες από την αύξηση ΦΠΑ, ΕΦΚ, κ.α. Και συνεχίζει η ανακοίνωση: Με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο και το πρόσχημα της αναθεώρησης του ελλείμματος, η κυβέρνηση ανάμεσα στα άλλα ετοιμάζει: -Το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων με το οποίο υπολογίζει να εξασφαλίσει περικοπές 2,5 δις ευρώ! -Την κατάργηση εξ’ ολοκλήρου ή μέρους όλων των επιδομάτων (εξωδιδακτικής απασχόλησης, διδακτικής προετοιμασίας, δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, κ.α.). -Τη θεσμοθέτηση ενός ενιαίου μισθού-πλαφόν γύρω στα 700 ευρώ και από κει και πέρα, μισθολογική

εξέλιξη, συνδέοντας το μισθό με την παραγωγικότητα (τώρα με ποια κριτήρια θα αξιολογείται το παιδαγωγικόμορφωτικό έργο ενός εκπαιδευτικού, ουδείς γνωρίζει). Είναι προφανές ότι η σύνδεση μισθού-παραγωγικότητας θα έχει άμεση και απόλυτη σχέση με την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού, με την «ικανότητα» του Διευθυντή και του συλλόγου Διδασκόντων να βρουν σπόνσορες και επιχειρηματίες-χορηγούς για τα σχολεία, να γίνουν καλοί μάνατζερ (νόμος 3848/2010). Εδώ ακριβώς θα βρίσκεται η σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα∙ στην εφαρμογή των προγραμμάτων της ΕΕ στα σχολεία, στην προώθηση της επιχειρηματικότητας στην εκπαίδευση. Αυτός είναι ο «καινοτόμος εκπαιδευτικός» που σύμφωνα με την Υπουργό Παιδείας θα αμείβεται και θα επιβραβεύεται! Τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της εκπαίδευσης στις Περιφέρειες και στους Δήμους μέσω του Καλλικράτη η οποία θα γιγαντώσει την επιχειρηματική δράση και την ταξική διαφοροποίηση στα σχολεία. Θα κάνει τα σχολεία να λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια. Θα ανατρέψει άρδην τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών (πρόσληψη, μισθοδοσία, προγράμματα σπουδών από το Δήμο και την Περιφέρεια)!!! Η «πιο δύσκολη χρονιά στην εκπαίδευση» που υποκριτικά υπογραμμίζει η κυβέρνηση είναι σχεδιασμένη και συνειδητή της επιλογή. Το κεφάλαιο και τα κόμματα του, αρπάζουν την «ευκαιρία» της καπιταλιστικής κρίσης. Υποτάσσουν την εκπαίδευση στην αγορά και την επιχειρηματικότητα, κάνουν την παιδεία ακόμα πιο ταξική, ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα. Το μορφωτικό περιεχόμενο του σχολείου γίνεται ακόμα πιο αντιδραστικό. Οι μαθητές στοιβάχθηκαν σε 27αρια και 30αρια τμήματα, οι εκπαιδευτι-

κοί οδηγούνται σε υποχρεωτικές υπερωρίες, σε υποχρεωτικές μετακινήσεις υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στα ΙΕΚ, από σχολείο σε σχολείο, από νομό σε νομό. Καταργήθηκε η ΠΔΣ. Οι αναπληρωτές εργάζονται σε συνθήκες σκλαβοπάζαρου, χωρίς εργασιακά-μισθολογικά δικαιώματα, με αμοιβή από το ΕΣΠΑ και αβέβαιο το μέλλον… Απευθυνόμενοι οι υποψήφιοι της ΕΣΑΚ ΔΕΕ στους εκπαιδευτικούς λένε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος. Οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι, δεν έχουν καμιά ευθύνη για το χρέος και τα ελλείμματά τους γιατί δεν τα δημιούργησαν αυτοί. Να τα πληρώσουν αυτοί που τα δημιούργησαν, η πλουτοκρατία και τα κόμματα που διαχειρίζονται τα συμφέροντά της. Καλούν τους εκπαιδευτικούς να συσπειρωθούν γύρω από τον ταξικό πόλο αντεπίθεσης και του αγώνα, το ΠΑΜΕ και να διεκδικήσουν: - Όχι στο νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο τομέα. - Όχι στη σύμβαση της ντροπής του ΕΣΠΑ. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί από το ΥΠΕΠΘ. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης. Κατάργηση του ΑΣΕΠ. Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση (ωρομίσθιοι-αναπληρωτές) χωρίς όρους και προϋποθέσεις. - Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν ενιαία παιδεία για όλους. Όχι στον «Καλλικράτη» στο αποκεντρωμένοδιαφοροποιημένο σχολείο της αγοράς. Έξω οι επιχειρήσεις και οι χορηγοί από τα σχολεία. - Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων Αφορολόγητο όριο ο μισθός του νεοδιόριστου. Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών. Δωρεάν πετρέλαιο και ρεύμα στα σχολεία. - Δημόσια κοινωνική καθολική ασφάλιση. Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας (30/30) και στο 80% του τελευταίου μισθού. Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες. Να προσμετράται ως συντάξιμος ο χρόνος ανεργίας-αδιοριστίας. Απαντώντας σε ανακοίνωση εκπαιδευτικών που ήταν υποψήφιοι στις εκλογές των υπηρεσιακών συμβουλίων με τα ψηφοδέλτια που στήριξε ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ότι διασπούν το ενιαίο ψηφοδέλτιο, οι υποψήφιοι της ΕΣΑΚ ΔΕΕ λένε σε ανακοίνωσή τους: «Συνάδελφοι-συναδέλφισσες, Με έκπληξη διαβάσαμε κείμενο υπογεγραμμένο από τους υποψήφιους για το ΔΣ της παράταξης Ενωτική Κίνη-

ση Εκπαιδευτικών το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ μας καλεί να αποσύρουμε το ψηφοδέλτιο της παράταξής μας. Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε να χρειαστεί να απαντήσουμε στα αυτονόητα. Περιμέναμε αντίθετα η παράταξη της ΕΚΕ να τοποθετηθεί πολιτικά στα ζητήματα που καίνε τον κλάδο αλλά και συνολικά τους εργαζόμενους και πάνω σε αυτά να γίνει αντιπαράθεση απόψεων. Φαίνεται ότι είμαστε πολύ ρομαντικοί. Ας είναι... Επικαλούνται οι συνάδελφοι το γεγονός ότι ποτέ ως τώρα δεν είχαν κατέβει παραταξιακά ψηφοδέλτια αλλά αντίθετα οι υποψήφιοι κατεβαίνοντας σε ενιαίο ψηφοδέλτιο έδειχναν πνεύμα συνεργασίας. Δεν μας είπαν όμως πνεύμα συνεργασίας για ποιον σκοπό; Μας καλούν να συνεργαστούμε βγάζοντας λάδι την Ε.Ε. από την οποία προέρχεται η αντιλαϊκή πολιτική που βιώνουμε; Θα συνεργαστούμε ενάντια στις επιταγές του Καλλικράτη με ότι αυτός σημαίνει και για τα σχολεία μας και για τα εργασιακά μας δικαιώματα; Θα συνεργαστούμε ενάντια στην αξιολόγηση, όχημα και για τον εκβιασμό συνειδήσεων αλλά κυρίως για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της παιδείας; Και πώς να ξέρουμε εμείς αν μπορούμε να συνεργαστούμε όταν οι συνάδελφοι ως «ανεξάρτητοι» δεν παίρνουν θέση; Ή μήπως να πάρουμε υπόψη μας τις θέσεις της παράταξης του Συνασπισμού για το ΚΥΣΔΕ στο οποίο οι συνάδελφοι ήταν υποψήφιοι; Και τέλος πάντων τι σημαίνει ενότητα στην πράξη που ανακηρύσσεται σε αυτοσκοπό; Ενότητα στο να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα; Μα αυτό το αναγνωρίζουν από το Δ.Ν.Τ μέχρι τον ΣΕΒ και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι την ηγεσία της ξεπουλημένης ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Η πολιτική αντιπαράθεση δεν υπάρχει για να καταγράφει προβλήματα. Η πολιτική αντιπαράθεση υπάρχει και είναι αναγκαία για να απαντάει στο ποιος δημιουργεί το πρόβλημα και πώς αυτό αντιμετωπίζεται. Και όταν στα σωματεία παύει η πολιτική αντιπαράθεση στο όνομα κάποιας ψευδεπίγραφης ενότητας τότε απλά τα σωματεία αποστεώνονται. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έχουν ξεκάθαρη θέση και την παλεύουν όπου και αν βρεθούν, από όποια θέση και αν βρεθούν. Εμείς καλούμε τους συναδέλφους να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιο μας, όχι για να τους εκπροσωπήσουμε άχρωμα και άοσμα, αλλά για να ενισχύσουν τον ταξικό πόλο διεκδίκησης και αγώνα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Γιατί εμείς έχουμε αντίπαλο και κόντρα σε αυτόν αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε. Μαζί με τους άλλους εργαζόμενους κόντρα στις επιταγές της ΕΕ-ΔΝΤ μονοπωλίων και στο ΜΝΗΜΟΝΙΟ τους». ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ «ΑΣΤΕΓΟΥΣ» ΣΤΗ ΛΗΜΝΟ Στη Μύρινα και στο κινηματοθέατρο «Μαρούλα» την Παρασκευή 19

9

Νοεμβρίου, η θεατρική ομάδα των ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΕ Ή ΧΩΡΙΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

«Άστεγων» παρουσίασε το θεατρικό έργο του Θόρντον Γουάιλντερ «Η μι-

1.ΕΛΕΓΧΟΣ ΒΥΘΟΥ ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ (ΧΩΡΙΣ ΣΤΑΓΟΝΕΣ) 2.ΜΕΤΡΗΣΗ ΠΙΕΣΗΣ ΜΕ ΠΑΧΥΜΕΤΡΙΑ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΟΥΣ 3.ΟΠΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ 4.ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΕ ΟΘΟΝΗ

κρή μας πόλη». Η παράσταση δόθηκε με τη συνεργασία και τη βοήθεια του ΜΕΑΣ ΛΗΜΝΟΣ.


16/

Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2010 ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ Γυναικεία «ΧΑΡΑΓΜΑΤΑ»

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΛΕΣΒΟΥ Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο ΔΣ Σε σώμα συγκροτήθηκε η νέα Διοίκηση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Λέσβου, που εκλέχθηκε μετά τις εκλογές στις 12-13 Οκτώβρη 2010. Το νέο ΔΣ είναι: Πρόεδρος: Γεν. Γραμματέας: Αντιπρόεδρος: Ταμίας: Μέλη:

Κλειδαρά Λίτσα Καράτζαλος Διονύσης Ζαφειρίου Γιάννης Βουλβούλη Μαρία Σταυρινός Βασίλης Σκοπελίτης Γιώργος Αγγελίνος Παναγιώτης

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Οικονομική ενίσχυση αγροτών Για να λάβουν οι αγρότες την οικονομική ενίσχυση που τους αναλογεί, αφού ανακατασκεύασαν τον ετήσιο όγκο αναβαθμίδων που προβλέπεται στη σύμβαση τους, πρέπει να υποβάλλουν κάθε έτος στην Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Λέσβου (Καραντώνη 2-Μυτιλήνης) αίτηση πληρωμήςδήλωση εφαρμογής.Το έντυπο παρέχεται από την Υπηρεσία. Στην αίτηση θα πρέπει να επισυνάψουν αντίγραφο της αίτησης-δήλωσης ΟΣΔΕ του τρέχοντας έτους (2010) και φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου τραπέζης. Οι αιτήσεις πληρωμής-δηλώσεις εφαρμογής υποβάλλονται με την συμπλήρωση ενός έτους από την υπογραφή της σύμβασης και για χρονικό διάστημα τριάντα (30) ημερών. Η διαδικασία υποβολής τους επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με την ίδια καταλυτική ημερομηνία υποβολής. Εφόσον οι αιτήσεις πληρωμής κατατεθούν εκπρόθεσμα, προβλέπονται οι κυρώσεις του Καν. (ΕΚ) 2419/2001 (Ε.Ε. L. 327), όπως έχει αντικατασταθεί με τον Καν. (ΕΚ) 796/2004 (Ε.Ε. G. 341). Σε περίπτωση υπέρβασης των είκοσι πέντε (25) ημερολογιακών ημερών η αίτηση πληρωμής απορρίπτεται. Πιστοποιητικό εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων Η Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης Λέσβου ενημερώνει ότι όσοι επιθυμούν να λάβουν πιστοποιητικό εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), πρέπει να ακολουθήσουν την παρακάτω διαδικασία: 1.Να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση μέσω εφαρμογής που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ (www. Opekepe.gr) εισάγοντας τα κατά περίπτωση στοιχεία. Μετά την καταχώρηση των προβλεπόμενων ανά περίπτωση πεδίων στην ηλεκτρονική εφαρμογή, θα εκτυπώνουν τη μη θεωρημένη βεβαίωση για την ιδιότητα του αιτούντος. 2.Τη μη θεωρημένη βεβαίωση με τα απαιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά, θα τα υποβάλλουν στην Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης Λέσβου, όπου μετά από τον έλεγχο των σχετικών δικαιολογητικών, θα τους χορηγείται θεωρημένη βεβαίωση με την επαγγελματική ιδιότητα των εγγεγραμμένων φυσικών προσώπων. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι: α) Αντίγραφο αίτησης ενιαίας ενίσχυσης 2010. β) Αντίγραφο Εκκαθαριστικού σημειώματος οικονομικού έτους 2010 ή αντίγραφο δήλωσης φόρου εισοδήματος (Ε1). γ) Βεβαίωση του ανταποκριτή του ΟΓΑ ότι είναι εγγεγραμμένος στη κύρια ασφάλιση ή φωτοτυπία απόδειξης πληρωμής ΟΓΑ. δ) Οποιοδήποτε δικαιολογητικό έχει αναφερθεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή.

Στον πολιτιστικό χώρο «Εικαστικές Αναζητήσεις» της Αθήνας εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010 η ομαδική έκθεση χαρακτικής με τίτλο: «ΧΑΡΑΓΜΑΤΑ». Συμμετέχουν οι χαράκτριες Φανή Αχειμάστου, Εύα Βασδέκη, Αννή Ζαβιτσάνου, Κλέβες Κρίσικο, Ανδριάνα Κώτση, Φλοράνς Χρηστάκη και η Κερκυραία Μαρία Σπύρου. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο συλλέκτης χαρακτικών Γιάννης Παπακωνσταντίνου. Το φιλότεχνο κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει περισσότερα από 45 χαρακτικά έργα (ξυλογραφίες και χαλκογραφίες), που αποτελούν επιλογή νέας αλλά και παλαιότερης δουλειάς επτά σύγχρονων και γνωστών χαρακτριών. Η έκθεση διαρκεί έως τις 8 Δεκεμβρίου 2010 (Σπευσίππου 21, Κολωνάκι, Αθήνα - τηλ. 210 7221556). ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Οικονομική ενίσχυση ανέργων ναυτικών Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης ανακοινώνει ότι ενόψει των εορτών Χριστουγέννων 2010 θα καταβληθεί χρηματική ενίσχυση σε ορισμένες κατηγορίες ανέργων ναυτικών κατά το χρονικό διάστημα από 25/11/2010 μέχρι 17/12/2010. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης/Τμήμα ναυτολογίας ή στα τηλ.:22510-24115 και 2251040827 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΗΘΥΜΝΑΣ Εκδήλωση την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010 Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων Μήθυμνας και ο Δήμος Μήθυμνας σας προσκαλούν στο άναμμα του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010 και ώρα 3:00 μ.μ., στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Μήθυμνας. Κάλαντα και γλυκά από διάφορες χώρες-παζάρι-πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, καθώς και παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους με πολλά δώρα. Ο Άγιος Βασίλης και ζωντανή φάτνη θα πλαισιώσουν την εκδήλωση. ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΛΕΣΒΟΥ Σε συνέχεια προηγούμενου δελτίου τύπου η ΕΑΣ Λέσβου ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς της ομάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης ότι οι Γεωπόνοι της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών θα βρίσκονται στους συνεταιρισμούς τους το διάστημα από 22 Νοεμβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2010. Παρακαλούνται οι παραγωγοί να φροντίσουν σε συνεννόηση με τους συνεταιρισμούς τους για την υπογραφή των σχετικών εντύπων που αφορούν την λειτουργία της ομάδας.

ΝΑΣΟΣ ΓΑΛΗΣ

Ειδικός Παθολόγος

Μέλος Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ) Μέλος Ευρωπαϊκής Διαβητολογικής Εταιρείας (EASD) ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ: Δημόσιο, ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ), Οίκο Ναύτου, ΤΥΔΚΥ, ΔΕΗ, Πανεπιστήμιο, ΟΓΑ, Υπουργείο Συγκοινωνιών.

ΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 9.30 -12.30 και 17.30 - 21.00 Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο κλειστά

Ιατρείο: Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5 - Μυτιλήνη τηλ. 22510-42505 κιν. 6932303873


Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2010

/17

Λεσβιακά Έντυπα

Κυκλοφορεί το ημερολόγιο του ΠΑΜΕ

Πλωμαρίτικοι Αντίλαλοι Έκδοση του Συνδέσμου Πλωμαριτών Αττικής «Βενιαμίν ο Λέσβιος» (έτος 33ο, αριθμός φύλλου 229 Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2010) Για 33 ολόκληρα χρόνια οι «Πλωμαρίτικοι Αντίλαλοι» μας ταξιδεύουν στις εκδηλώσεις, την ιστορία, τη λαογραφία και τις ειδήσεις του τόπου. Στο καινούργιο τεύχος ανάμεσα σε άλλα θα βρούμε: -Τινάζοντας τη σκόνη του χρόνου -Επιστροφή στην Άμαξο -Ένα οδοιπορικό στα περασμένα -Τα «Πλαγιώτικα» κ.α. Η ΑΓΡΑ χθες-σήμερα-αύριο Τριμηνιαίο περιοδικό του Συλλόγου Αγριτών Λέσβου «Άγιος Δημήτριος» (Έτος 30ο, τεύχος 63ο, περίοδος Β’ Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2010) Με μία πολύ όμορφη φωτογραφία στο εξώφυλλο το περιοδικό του Συλλόγου, αφήνει το καλοκαίρι και μπαίνει στο φθινόπωρο. Σε αυτό τα τεύχος μπορείτε να διαβάστε: -Αγρίκ΄κα λόγια: Θιος σ’χωρέσ΄ τον «Καποδίστρια» -Ποίηση: «Τότε που τα καλοκαίρια ήταν μεγάλα» -Η πρόβλεψη του καιρού με βάση τα μερομήνια και τα συκιόφυλλα! -Μουσείο Γ. Ιακωβίδης -Νέα από το χωριό μας-Δραστηριότητες κ.α.

Το ημερολόγιο του ΠΑΜΕ για το έτος 2011, με φωτογραφίες και αφίσες από την πλούσια αγωνιστική χρονιά που πέρασε και τη συμβολή των ταξικών δυνάμεων στην οργάνωση των εργαζομένων, κυκλοφορεί την ερχόμενη βδομάδα. Διατίθεται από τις τοπικές Γραμματείες και τα συνδικάτα, και στο Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο (Βαλαωρίτου και Δαβάκη γωνία).

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟΝ «ΑΤΑΦΟ ΝΕΚΡΟ», ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΑΣ Εκδόσεις «αλφα πι»

του Μάρκου Σκούφαλου

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα Ο Μάρκος Σκούφαλος γεννήθηκε στη Χίο το 1961. Τελείωσε τη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία το 1981 και την ομώνυμη διετή μετεκπαίδευση το 1992. Υπηρετεί ως διευθυντής στο 11ο δημοτικό σχολείο Χίου του Ν. Χίου. Είναι συνεργάτης του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών. Αρθρογραφεί κατά καιρούς στην

ΑΚΡΑΣΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ Όργανο του Συλλόγου των Απανταχού Ακρασιωτών «Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ» (Έτος ιδρύσεως 1989 Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2010)

εφημερίδα «Ριζοσπάστης» και στον τοπικό τύπο της Χίου. Μελέτες του έχουν δημοσιευτεί στα θεωρητικά περιοδικά «Θέματα Παιδείας», στην «Κομμουνιστική Επιθεώρηση», στα «Εκπαιδευτικά», στο χιακό

Με την Γιορτή του τραχανά στο εξώφυλλο, το νέο τεύχος του Συλλόγου μας παρακινεί να διαβάσουμε για: -Το Κουβεντολόγι -Τα καλοκαιρινά Ακρασιώτικα νέα -Τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις στο Ακράσι -Τα αληθινά γεγονότα της ζωής

πολιτιστικό περιοδικό «Χιόνη», κατά το παρελθόν στο επίσης χιακό περιοδικό «Στίγμα» και αλλού. Έχει πάρει μέρος με

ΤΑ ΠΑΡΑΚΟΙΛΙΩΤΙΚΑ Περιοδικό του Συλλόγου «ΖΗΛΩΝ ΕΥΘΥΜΙΟΣ» Παρακοιλιωτών Λέσβου (Τεύχος 114, Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2010)

τοποθετήσεις

και εισηγήσεις του στα συνέδρια της Διδασκαλικής Ομο-

Με ένα από τα δεκάδες έργα του Μυτιληνιού λαογράφου Θεόφιλου τον «Θεό Βάκχο», μας βάζει στο φθινόπωρο και στο χειμώνα. Σε αυτό το τεύχος μπορείτε να διαβάσετε: -ΓΑΣ Ανδρόνικας Παρακοίλων. Όλα τα νέα της ομάδας του χωριού. -Οδοιπορικό στα Παράκοιλα. 70 χρόνια πριν. -Τα χνάρια του Θεόφιλου στα Παράκοιλα κ.α.

σπονδίας Ελλάδας με την αντίστοιχη Κυπριακή (ΠΟΕΔ), στη Χίο, στην Αλεξανδρούπολη, στη Ρόδο, στην Κρήτη. Στη Δράμα. Συμμετείχε ακόμα με εισηγήσεις του σε συνέδρια στα Γιάννενα και στη Μυτιλήνη, καθώς και σε εκπαιδευτικές ημερίδες στη Φιλανδία και Πολωνία.

Η ΦΩΝΗ ΜΙΚΡΩΝ ΕΡΕΣΙΩΤΩΝ (Έτος 23ο, αριθμός φύλλου 99ο, Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2010) 23 χρόνια κυκλοφορεί η εφημερίδα των Μικρών Ερεσιωτών και φαίνεται από τα περιεχόμενα και τα κείμνα πως κάνουν πολύ καλή δουλειά και προβληματίζονται αρκετά. Σε αυτό το τεύχος μπορείτε να βρείτε: -Η σελίδα της φύσης -Η σελίδα της ιστορίας -Η πολιτιστική σελίδα -Η ώρα των… λιχουδιών -Ελεύθερη πτώση στα… παιχνίδια

Έχει συγγράψει το βιβλίο «Η γλώσσα και η ανάπτυξη του ανθρώπινου ψυχισμού στο σύγχρονο σχολείο» (εκδ. «αλφα πι», Χίος 2004). Επί σειρά ετών ήταν και είναι μέλος του ΔΣ του συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου, πρόεδρος για ένα διάστημα και αντιπρόεδρος στη ΓΣ της ΔΟΕ. Είναι επικεφαλής της «Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας δημοτών Ομηρούπολης» και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος. Απέκτησε ξανά τον τίτλο του «φοιτητή» το 2008, μετά από κατατακτήριες στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη.


18/

Ανακοινώσεις

Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2010

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΚΚΕ Η Μαριλένα Στρατιώτου στη μνήμη του πατέρα της Σταρτιώτη Κωνσταντίνου, του νονού της Παναγιώτη Φουντή και της θείας της Χατζή-Φουντή Ευστρατίας προσφέρει 80 ευρώ στο ΚΚΕ, το Κόμμα που τίμησαν και αγάπησαν.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ Ημερολόγιο του ΕΑΜικού Αγώνα Αφιερωμένο στα 70χρονα του ΕΑΜ το ημερολόγιο του 2011, της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Τιμώντας την 70ή επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ και την εποποιία της ΕΑΜικής Αντίστασης, η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ) αφιερώνει το ημερολόγιο του νέου χρόνου (2011) στην 70ή επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ. Πρόκειται για μια καλαίσθητη έκδοση - ημερολόγιο τοίχου που περιλαμβάνει μοναδικές φωτογραφίες από τον εθνικο-

απελευθερωτικό αγώνα, το Επος του ΕΑΜ. Επίσης, κατά μήνα, παρουσιάζονται τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα μάχες, αποφάσεις και άλλες ενέργειες - που υπήρξαν σε όλη τη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, βοηθώντας τους παλιότερους να ξαναθυμούνται και τους νεότερους να μαθαίνουν.

ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΦΥΛΑΞΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤHΣ «ΜΑΡΙΝΑΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ»

Βουλής 7, γραφείο 216 (Τμήμα Διοικητικής Μέριμνας & Προμηθειών), από τις 22/11/2010 μέχρι τις 26/11/2010, καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 10:00 έως 15:00, με την επίδειξη βεβαίωσης κατάθεσης ποσού πενήντα ευρώ (€50,00) στον με αριθμ. 0026/0025-490200-649853 τραπεζικό λογαριασμό της ΕΤΑ Α.Ε. στην τράπεζα Eurobank μαζί με σχετική εξουσιοδότηση από τον νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας ή του φυσικού προσώπου που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στο διαγωνισμό, στην οποία θα καταγράφονται τα πλήρη στοιχεία του παραλαμβάνοντα, τα στοιχεία της εταιρείας (επωνυμία, διεύθυνση, τηλέφωνο, αριθμός τηλεομοιοτυπικής συσκευής), καθώς και τα στοιχεία του φυσικού προσώπου με διαμονή στην Αθήνα, μέσω του οποίου θα γίνεται η επικοινωνία της ΕΤΑ Α.Ε. με τον ενδιαφερόμενο μέχρι την ημερομηνία υποβολής των Προσφορών. Η παραλαβή του τεύχους σύμφωνα με τους ανωτέρω όρους αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό. Οι Προσφορές θα κατατίθενται μέχρι τις 7/12/2010, ημέρα Τρίτη και ώρα 12.00 στα γραφεία της Ε.Τ.Α. Α.Ε., Βουλής 7, 2ος όροφος, γραφείο 214 (Γενικό Πρωτόκολλο). Η αποσφράγιση των προσφορών θα διενεργηθεί από την αρμόδια Επιτροπή Διαγωνισμού την ως άνω ημερομηνία (7/12/2010), ημέρα Τρίτη και ώρα 12.30, στα γραφεία της Ε.Τ.Α. Α.Ε. (Αίθουσα Διοικητικού Συμβουλίου, 6ος όροφος), στην οποία μπορούν να παρίστανται οι νόμιμοι εκπρόσωποι των συμμετεχόντων. Tηλέφωνο επικοινωνίας: 2103339558. Αθήνα, 18/11/2010

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΕΤΑ Α.Ε.) προκηρύσσει ανοιχτό διαγωνισμό με σκοπό την επιλογή αναδόχου για την παροχή υπηρεσιών φύλαξης & ασφάλειας (security) της «ΜΑΡΙΝΑΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ» σύμφωνα με τον Κανονισμό της ΕΤΑ Α.Ε. Η Ε.Τ.Α. Α.Ε. απευθύνεται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή ενώσεις προσώπων, που έχουν την ικανότητα και την επαρκή εμπειρία να ανταποκριθούν στις ζητούμενες υπηρεσίες. Από τη διαδικασία του διαγωνισμού θα αποκλείεται κάθε υποψήφιος που δεν θα πληροί έστω και ένα από τα ακόλουθα κριτήρια α) συνολική δύναμη ένστολου προσωπικού για την εκτέλεση υπηρεσιών φύλαξης, κατά τον χρόνο του διαγωνισμού, τουλάχιστον 50 ατόμων, β) προηγούμενη εμπειρία, κατά την τριετία 2007-2009, στην υλοποίηση υπηρεσιών φύλαξης κτιριακών ή/και υπαίθριων εγκαταστάσεων και γ) ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των εκατό χιλιάδων ευρώ (€100.000) για κάθε μία από τις τρεις τελευταίες οικονομικές χρήσεις. Σε περίπτωση ένωσης προσώπων ή κοινοπραξίας το κάθε ένα από τα ως άνω κριτήρια Προεπιλογής (παρ. α, β & γ) θα πληρούται σωρευτικά. Η διάρκεια παροχής των υπηρεσιών φύλαξης και ασφάλειας θα είναι ένα (1) έτος από την υπογραφή της σύμβασης. Κριτήριο κατακύρωσης του διαγωνισμού είναι η χαμηλότερη προσφορά. Οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να παραλάβουν την Προκήρυξη από τα γραφεία της ΕΤΑ Α.Ε.,

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθεύονται το αξιόλογο αυτό ημερολόγιο από το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. (Ερμού - Φραγκοκκλησιά)

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΜΠΡΟΥ

μικρές

ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ:ψυγείο PITSOS,πλυντήριο Whirlpool,τηλεόραση HITACHI,στερεοφωνικό PHILIPS,φούρνος μικροκυμάτων LG,υπέρδιπλο κρεβάτι,κρεβάτι μονό,τραπέζι κουζίνας ME καρέκλες,βιβλιοθήκη.ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ 6947203423 Πωλείται επιχείρηση κρεοπωλείου στην Αγιάσο. Τηλέφωνο επικοινωνίας 2252022220 Τυφλός - Νεφροπαθής από Αγιάσο ζητά κοπέλα μέχρι 44 χρονών εάν μπορεί να μένει μέσα στο σπίτι τηλ. 2252023188 ή 6937445364 Πωλείται εξοπλισμός άρτου και ζαχαροπλαστικής ή και ολόκληρη η επιχείρηση σε πολύ καλή τιμή. Αρτοζαχαροπλαστείο Candy Χρυσομαλλούσα Κανάρη και Θουκυδίδου. Τηλ.: 22510-47046 και 6977472173.Πωλούνται χοιρίδια λευκά 50€ το ένα και χοιρομητέρες σε τιμή ευκαιρίας. Τηλ 22530-61570 και 6955338279. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ επαγγελματικός χώρος με πάρκιγκ Τέρμα Θεοφίλου Χατζημιχαήλ. Τηλ. 6978850810 ΖΗΤΕΙΤΑΙ υπάλληλος με γνώσεις Υ/Η τηλ 6937277315 ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ καθηγήτρια παραδίδει μαθήματα Ιστορίας, Έκθεσης, Λατινικών και Αρχαίων Ελληνικών σε μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου.Τηλ: 22510-46205 ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ παραδίδει μαθήματα Πολιτικής Οικονομίας. Πληρ. Τηλ. 6944934266. ΕΤΑΙΡΙΑ Ιταλικού καφέ Espresso και συναφών ειδών, ζητάει αποκλειστικό αντιπρόσωπο για τα προϊόντα της στη Μυτιλήνη. Τηλ. 2752096278. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ μεταχειρισμένα ψυγεία-mini bar σε άριστη κατάσταση μόνο 30 ευρώ. Τηλ:22510-48140 Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα δύο χώρων, πλήρως επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση στη Χρυσομαλλούσα. Τηλ: 6937277315. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Κτήμα, περίπου 5 στρέμματα, στην περιοχή Ασπροποτάμου Μανταμάδου. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6977634844 ΠΩΛΕΙΤΑΙ Σε κεντρική οδό στο Μανταμάδο οικόπεδο 600τ.μ. (πρώην εξοχικό κέντρο Τσαντίρα). Πληροφορίες στο τηλέφωνο 22530-61371. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα διώροφη 95 τετρ. και 50 τετρ. ημιυπόγειο με τρία υπνοδωμάτια. Επάνω από την αγορά στην οδό Ποταμώνος πλησίον καφενείου Κουτσομύτη. Τηλ. 22510-51915 και 2251082635. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γκαρσονιέρα πλήρως εξοπλισμένη 1ος όροφος στην Χρυσομαλλούσα τηλ: 6937277315

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ ΔΗΜΟΣ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ-ΛΕΣΒΟΥ ΤΗΛ./FAX: 22530-31498 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ Π.Σ. ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΛΕΣΒΟΥ 1.Προκηρύσσει Δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές για την ανάδειξη χορηγητών τροφίμων για το έτος 2011 για τον ΠΣ Αγ. Παρασκευής Λέσβου, σύμφωνα με τη σχετική διακήρυξη της Υπηρεσίας για την προμήθεια ειδών: α) Αρτοποιείου β) Κρέατος & πουλερικών γ) Ιχθυοπωλείου δ) Παντοπωλείου ε) Οπωρολαχανικών Συνολικής αξίας 10.000.00 € 2.Στο Διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν προμηθευτές του δημοπρατούμενου είδους εγγεγραμμένοι στο οικείο Επιμελητήριο. 3.Ο Διαγωνισμός θα διεξαχθεί στο Γραφείο του Σταθ8μού την 22η Δεκεμβρίου 2010 ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής. Ώρα έναρξης του διαγωνισμού ορίζεται η 10η π.μ. και ώρα λήξης

Άμεση Δράση___________________________________100 Τροχαία_______________________________22510-22030 Τουριστική αστυνομία____________________22510-22776 Πυροσβεστική__________________________________199 Δασική Υπηρεσία________________________________191 Λιμεναρχείο Μυτιλήνης__________108/22510-40827/24115 Στρατολογικό Γραφείο____________________22510-28452 Εισαγγελία_____________________________22510-22522 Πρωτοδικείο____________________________22510-22518 Υπουργείο Αιγαίου_________________22510-38200/28296 Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου_______________22510-27601 Νομαρχία Λέσβου_______________________22510-46777 Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (Νομαρχία)___22510-37181 Δήμος Μυτιλήνης__________________22510-41504/28501 Αεροδρόμιο_______________________22510-38700/38702 Ολυμπιακή Αεροπορία____________________22510-61590 Aegean Airlines_________________________22510-61120 Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου______________22510-42239 ΝΕΛ Κεντρ. Πρακτ. ________________22510-37775/37768 ΑΝΕΚ_________________________________22510-27000 ΚΤΕΟ_________________________________22513-54100 Αστικά ΚΤΕΛ___________________________22510-46436 Υπεραστικά ΚΤΕΛ_______________________22510-28873 ΤΑΞΙ_______________________22510-25900/23500/22064 ΟΤΕ Βλάβες____________________________________121 ΔΕΗ Βλάβες_______________________1050/22510-28860 ΔΕΥΑΜ Βλάβες___________________22510-23843/24444 ΟΤΕ Πληροφορίες_____________________________18888 Μετεωρολογικό Δελτίο___________________________149 Εφημερεύοντα Φαρμακεία________________________1434 Νοσοκομείο Μυτιλήνης___________________22510-57700 ΕΚΑΒ________________________________________166 ΙΚΑ Μυτιλήνης_________________________22510-28498 Κέντρα Υγείας Άντισσας_______________________________22530-56440 Καλλονής______________________________22530-22222 Πλωμαρίου_____________________________22520-32151 Πολιχνίτου_____________________________22520-41111 Χρήσιμα Τηλέφωνα Λήμνου Επαρχείο Λήμνου________________________22540-22996 Νοσοκομείο Μύρινας_______________22540-23333/22222 Αστυνομικό Τμήμα Μύρινας_______________22540-22200 Αστυνομ. Σταθμός Μούδρου_______________22540-71201 Πυροσβεστική Υπηρεσία__________________22540-22199 Λιμεναρχείο Μύρινας_____________________22540-22225 Λιμεν. Σταθμός Μούδρου_________________22540-71240 Στρατιωτική Διοίκηση____________________22540-22516 Αερολιμένας Λήμνου_____________________22540-31204 Βλάβες ΟΤΕ____________________________22540-22121 Βλάβες ΔΕΗ____________________________22540-22448 Βλάβες Ύδρευσης________________________22540-25088 Κοινότητα Αγ. Ευστρατίου Αστυνομικός Σταθμός____________________22540-93201 Λιμενικός Σταθμός_______________________22540-93393 της αποδοχής προσφορών η 11η π.μ. Η εγγύηση ορίζεται σε 186,00 € (το 2% του προϋπ/μού επί του συνόλου των δημοπρατούμενων ειδών ή 2% επί του προϋπ/μού κάθε επιμέρους τμήματος κατηγορίας προμήθειας, για το οποίο δίνεται προσφορά).

Πληροφορίες δίνονται από το γραφείο του ΠΣ κατά τις εργάσιμες ώρες και ημέρες. (Τηλ. 22530-31498 κ. Ταφύλια Βασιλεία). Αγ. Παρασκευή 22-11-2010 Ο Πρόεδρος του ΔΣ Κυριαζής Γεώργιος


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΕΣΒΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΔΕ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Μυτιλήνη 16-11-2010 Αρ. Πρωτ.: 3011

Σας γνωρίζουμε ότι εκδόθηκε η αριθ. πρ. 36625/2744/Α.Φ. 6.1.5.3γ/Φ.691 ΜΠΕ/15 10-2010 Απόφαση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Δ/ΝΣΗ ΠΕ.ΧΩ., που αφορά στην Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για το έργο: «Υδρευτική γεώτρηση Δ.Δ. Αγιάσου, στη θέση «Φαμάκα», του Δήμου Αγιάσου, Ν. Λέσβου». Φορέας εκτέλεσης έργου: Δήμος Αγιάσου Πληροφορίες για το περιεχόμενο της απόφασης, μπορείτε να ζητάτε από την Νομ/κή Επιτροπή της Νομ/κής Αυτ/σης Λέσβου Κουντουριώτη 1 Μυτιλήνη. Η απόφαση έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της Νομ/κής Αυτ/σης Λέσβου (www.lesvos.gr). Η ανακοίνωση δημοσιεύεται στην εφημερίδα «ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ». Η δαπάνη θα πληρωθεί από τον Δήμο Αγιάσου. Ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

Μυτιλήνη 12-11-2010 Αρ. Πρωτ.: 2858

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Σας γνωρίζουμε ότι εκδόθηκε η αριθ. πρ. 30117/2379/ΑΦ 6.1.5.3γ/Α.Φ.2875/1-10-2010 Απόφαση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Δ/ΝΣΗ ΠΕ.ΧΩ., που αφορά στην Διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης σύμφωνα με το άρθρο 11 της αριθμ. Η.Π. 11014/703/Φ 104 (ΦΕΚ 332 Β’/20.03.2003) ΚΥΑ., ύστερα από διαδικασία αξιολόγησης της Μελέτης Προεκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, του έργου: «Ανόρυξη αρδευτικής γεώτρησης, στην ιδιοκτησία των κ.κ. Χατζηαποστόλου Α. Γεώργιου και Καμάτσου Γ. Δέσποινας, στη θέση «Καθώ ή Καλοψωμού ή Καρυέ Τζιβάρη», του Δ.Δ. Παναγιούδας, του Δήμου Μυτιλήνης, Νήσου Λέσβου». Φορέας εκτέλεσης έργου: Χατζηαποστόλου Γεώργιος & Καμάτσου Δέσποινα. Πληροφορίες για το περιεχόμενο της απόφασης, μπορείτε να ζητάτε από την Νομ/κή Επιτροπή της Νομ/κής Αυτ/σης Λέσβου Κουντουριώτη 1 Μυτιλήνη. Η απόφαση έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της Νομ/κής Αυτ/σης Λέσβου (www.lesvos.gr). Η ανακοίνωση δημοσιεύεται στην εφημερίδα «ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ». Η δαπάνη θα πληρωθεί από τους Χατζηαποστόλου Γεώργιο & Καμάτσου Δέσποινα. Ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΕΣΒΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΔΕ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Η ανακοίνωση δημοσιεύεται στην εφημερίδα «ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ». Η δαπάνη θα πληρωθεί από τους Κοντάρα Βασίλειο, Κοντάρα Μαρία, Καβαρνού Παναγιώτη και Καβαρνού Ελισάβετ. Ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΕΣΒΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΔΕ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

/19

Ανακοινώσεις

Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2010

Μυτιλήνη 9-11-2010 Αρ. Πρωτ.: 2856

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Σας γνωρίζουμε ότι εκδόθηκε η αριθ. πρ. 34208/2603/ΑΦ 6.1.5.3γ/Φ.2753/7-10-2010 Απόφαση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Δ/ΝΣΗ ΠΕ.ΧΩ., που αφορά στην Διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης σύμφωνα με το άρθρο 11 της αριθμ. Η.Π. 11014/703/Φ 104 (ΦΕΚ 332 Β’/20.03.2003) ΚΥΑ., ύστερα από διαδικασία αξιολόγησης της Μελέτης Προεκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, του έργου: «Ανόρυξη αρδευτικής γεώτρησης, σε αντικατάσταση υφιστάμενης, στην ιδιοκτησία των κ.κ. Κοντάρα Βασιλείου του Παναγιώτη, Κοντάρα Μαρίας του Παναγιώτη, Καβαρνού Παναγιώτη του Γεωργίου και Καβαρνού Ελισάβετ του Παναγιώτη, στη θέση «Βίγλα ή Πραμματέλλι ή Πληγώνι» του Δ/Δ Πληγωνίου, του Δήμου Μυτιλήνης, Νήσου Λέσβου». Φορέας εκτέλεσης έργου: Κοντάρας Βασίλειος, Κοντάρα Μαρία, Καβαρνού Παναγιώτη και Καβαρνού Ελισάβετ. Πληροφορίες για το περιεχόμενο της απόφασης, μπορείτε να ζητάτε από την Νομ/κή Επιτροπή της Νομ/κής Αυτ/σης Λέσβου Κουντουριώτη 1 Μυτιλήνη. Η απόφαση έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της Νομ/κής Αυτ/σης Λέσβου (www.lesvos.gr).

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΕΣΒΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΔΕ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Μυτιλήνη 9-11-2010 Αρ. Πρωτ.: 2880

Προεκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, του έργου: «Ανόρυξη αρδευτικής γεώτρησης, στην ιδιοκτησία των κ.κ. Αντωνέλλη Αναστασίας, Αντωνέλλη Γεωργίας και Αντωνέλλη Ιωάννη του Προκοπίου, στη θέση «Κατζιλέλι ή Πλος», του Δ/Δ Βασιλικών, του Δήμου Πολιχνίτου, Νήσου Λέσβου». Φορέας εκτέλεσης έργου: Αντωνέλλη Αναστασία, Αντωνέλλη Γεωργία και Αντωνέλλη Ιωάννη. Πληροφορίες για το περιεχόμενο της απόφασης, μπορείτε να ζητάτε από την Νομ/κή Επιτροπή της Νομ/κής Αυτ/σης Λέσβου Κουντουριώτη 1 Μυτιλήνη. Η απόφαση έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της Νομ/κής Αυτ/σης Λέσβου (www.lesvos.gr). Η ανακοίνωση δημοσιεύεται στην εφημερίδα «ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ». Η δαπάνη θα πληρωθεί από τους Αντωνέλλη Αναστασία, Αντωνέλλη Γεωργία και Αντωνέλλη Ιωάννη. Ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Σας γνωρίζουμε ότι εκδόθηκε η αριθ. πρ. 33235/2543/ΑΦ 6.1.5.3γ/Α.Φ.2822/8-10-2010 Απόφαση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Δ/ΝΣΗ ΠΕ.ΧΩ., που αφορά στην Διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης σύμφωνα με το άρθρο 11 της αριθμ. Η.Π. 11014/703/Φ 104 (ΦΕΚ 332 Β’/20.03.2003) ΚΥΑ., ύστερα από διαδικασία αξιολόγησης της Μελέτης Προεκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, του έργου: «Ανόρυξη αρδευτικής γεώτρησης, στην ιδιοκτησία των κ.κ. Πετρέλλη Πελαγίας του Δημητρίου και Πετρέλλη Δημητρίου του Γεωργίου, στη θέση «Αγ. Ειρήνης ή Ρεκανή», του Δ/Δ Λουτρών, του Δήμου Μυτιλήνης, Νήσου Λέσβου». Φορέας εκτέλεσης έργου: Πετρέλλη Πελαγία & Πετρέλλης Δημήτριος. Πληροφορίες για το περιεχόμενο της απόφασης, μπορείτε να ζητάτε από την Νομ/κή Επιτροπή της Νομ/κής Αυτ/σης Λέσβου Κουντουριώτη 1 Μυτιλήνη. Η απόφαση έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της Νομ/κής Αυτ/σης Λέσβου (www.lesvos.gr). Η ανακοίνωση δημοσιεύεται στην εφημερίδα «ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ». Η δαπάνη θα πληρωθεί από τους Πετρέλλη Πελαγία & Πετρέλλη Δημήτριο. Ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΕΣΒΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΔΕ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Μυτιλήνη 5-11-2010 Αρ. Πρωτ.: 2992

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΕΣΒΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΔΕ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Μυτιλήνη 9-11-2010 Αρ. Πρωτ.: 2951

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Σας γνωρίζουμε ότι εκδόθηκε η αριθ. πρ. 31679/2464/ ΑΦ 6.1.5.3γ/Α.Φ.2587/10-09-2010 Απόφαση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Δ/ΝΣΗ ΠΕ.ΧΩ., που αφορά στην Διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης σύμφωνα με το άρθρο 11 της αριθμ. Η.Π. 11014/703/Φ 104 (ΦΕΚ 332 Β’/20.03.2003) ΚΥΑ., ύστερα από διαδικασία αξιολόγησης της Μελέτης Προεκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, του έργου: «Ανόρυξη αρδευτικής γεώτρησης, στην ιδιοκτησία του κ. Μόσχου Αντώνιου, στη θέση «Σαλή Μπαχτσέ ή Κάτω Μετόχι», του Δ/Δ Κάτω Τρίτος, του Δήμου Ευεργέτουλα, Νήσου Λέσβου». Φορέας εκτέλεσης έργου: Μόσχος Αντώνιος. Πληροφορίες για το περιεχόμενο της απόφασης, μπορείτε να ζητάτε από την Νομ/κή Επιτροπή της Νομ/κής Αυτ/σης Λέσβου Κουντουριώτη 1 Μυτιλήνη. Η απόφαση έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της Νομ/κής Αυτ/σης Λέσβου (www.lesvos.gr). Η ανακοίνωση δημοσιεύεται στην εφημερίδα «ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ». Η δαπάνη θα πληρωθεί από τον Μόσχο Αντώνιο. Ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Σας γνωρίζουμε ότι εκδόθηκε η αριθ. πρ. 1317/11/14.2.810/2610-2010 Απόφαση της Δ/ΝΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΛΕΣΒΟΥ που αφορά στην Έγκριση περιβαλλοντικών όρων εργαστηρίου κατασκευής κεραμικών ειδών οικιακής χρήσης και κεραμικών διακοσμητικών ειδών, ιδιοκτησίας κ. Θεοφάνη Τάκου, στον Πλακάδο Λέσβου. Φορέας εκτέλεσης έργου: Θεοφάνης Τάκος. Πληροφορίες για το περιεχόμενο της απόφασης, μπορείτε να ζητάτε από την Νομ/κή Επιτροπή της Νομ/κής Αυτ/σης Λέσβου Κουντουριώτη 1 Μυτιλήνη. Η απόφαση έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της Νομ/κής Αυτ/σης Λέσβου (www.lesvos.gr). Η ανακοίνωση δημοσιεύεται στην εφημερίδα «ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ». Η δαπάνη θα πληρωθεί από τον Θεοφάνη Τάκο. Ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΕΣΒΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΔΕ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Μυτιλήνη 9-11-2010 Αρ. Πρωτ.: 2859

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Σας γνωρίζουμε ότι εκδόθηκε η αριθ. πρ. 32061/2495/ΑΦ 6.1.5.3γ/Α.Φ.2818/1-10-2010 Απόφαση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Δ/ΝΣΗ ΠΕ.ΧΩ., που αφορά στην Διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης σύμφωνα με το άρθρο 11 της αριθμ. Η.Π. 11014/703/Φ 104 (ΦΕΚ 332 Β’/20.03.2003) ΚΥΑ., ύστερα από διαδικασία αξιολόγησης της Μελέτης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΕΣΒΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΔΕ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Μυτιλήνη 9-11-2010 Αρ. Πρωτ.: 2882

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Σας γνωρίζουμε ότι εκδόθηκε η αριθ. πρ. 34543/2640/ ΑΦ 6.1.5.3γ/Α.Φ.2751/07-10-2010 Απόφαση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Δ/ΝΣΗ ΠΕ.ΧΩ., που αφορά στην Διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης σύμφωνα με το άρθρο 11 της αριθμ. Η.Π. 11014/703/Φ 104 (ΦΕΚ 332 Β’/20.03.2003) ΚΥΑ., ύστερα από διαδικασία αξιολόγησης της Μελέτης Προεκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, του έργου: «Ανόρυξη αρδευτικής γεώτρησης σε αντικατάσταση υφιστάμενης, στην ιδιοκτησία των κ.κ. Γάζηλα Μιλτιάδη του Ευστρατίου και Γάζηλα Μαρίας του Μιλτιάδη, στη θέση «Τσίλια», του Δ/Δ Σκοπέλου, του Δήμου Γέρας, Νήσου Λέσβου». Φορέας εκτέλεσης έργου: Γάζηλα Μιλτιάδη & Γάζηλα Μαρία. Πληροφορίες για το περιεχόμενο της απόφασης, μπορείτε να ζητάτε από την Νομ/κή Επιτροπή της Νομ/κής Αυτ/σης Λέσβου Κουντουριώτη 1 Μυτιλήνη. Η απόφαση έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της Νομ/κής Αυτ/σης Λέσβου (www.lesvos.gr). Η ανακοίνωση δημοσιεύεται στην εφημερίδα «ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ». Η δαπάνη θα πληρωθεί από τους Γάζηλα Μιλτιάδη & Γάζηλα Μαρία. Ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ


20/

Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2010

Στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ, λειτουργεί ένα ξεχωριστό βιβλιοπωλείο. Και είναι ξεχωριστό γιατί διαθέτει βιβλία που δεν έχουν σχέση με τα συνηθισμένα που μπορείς να βρεις σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο. Ξέρετε, για μας τους Κομμουνιστές το

βιβλίο ήταν και είναι ένα είδος πρώτης ανάγκης. Ιδιαίτερα σε περιόδους όπως αυτή της καπιταλιστικής κρίσης, η κάλυψη της ανάγκης αυτής παραμένει στην πρώτη γραμμή για όλες τις ηλικίες. Αποτελεί συμβολή στο ανέβασμα της ιδεολογικοπολιτικής ετοιμότητας του συνόλου του Κόμματος.

Για μας τους Κομμουνιστές, Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ. Για τους Κομμουνιστές αυτό το σύνθημα ήταν και είναι πάντα στην πρώτη γραμμή, όχι μόνο ως σύνθημα, αλλά και οδηγός για δράση. Θέλουμε να κατακτάμε όλα τα κάστρα της γνώσης, να γνωρίζουμε τον κόσμο, γιατί θέλουμε

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 90 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ

•Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ «Η 12η ευρεία Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ». •Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ «Προγραμματικά Ντοκουμέντα». •«Η Κομμουνιστική Διεθνής, Οι θέσεις και το Καταστατικό της Κομμουνιστικής Διεθνούς, όπως ψηφίστηκαν στο Β’ Συνέδριο της Πετρούπολης-Μόσχας (6-25 Ιουλίου 1920)». •«Λεύκωμα 90 Χρόνια ΚΚΕ 1918-2008. Πρωτοπόρα Θεωρία-Πρωτοπόρα Δράση». •«Λεύκωμα του Ριζοσπάστη 1918-2008». (φωτογραφίες και ντοκουμέντα) •«Γράμμος. Στα βήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας».

ΙΣΤΟΡΙΑ - ΑΡΧΕΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ

•«Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ 1918-1949». Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ •«Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος». Θ. Παπαρήγας •«Παρών. Μια ζωή στην πρώτη γραμμή». Β. Βενετσανόπουλος •«Κάτω από τις σημαίες του λαϊκού στρατού». Δ. Καϊλας •«Η ενέδρα». Θ. Πολιτόπουλος •«Στην αγκαλιά της εργατικής τάξης». Σ. Τσαμπής •«Ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος». Συλλογική Εργασία •«Η αρχαία δουλοκτητική κοινωνία». Θ. Παπαρήγας •«Χαράλαμπος Κανόνης». Π. Σαραντάκος •«Η πρώτη πράξη της ελληνικής τραγωδίας (Μέση Ανατολή 1940-41)». Γ. Αθανασιάδης •«CHE. Ο Ηρωικός Αντάρτης» •«Το παιδομάζωμα και ποιοι κρύβουν την αλήθεια». Δ. Ζερβός •«Μάνος Λοΐζος… η δική του Ιστορία». Θ. Συλιβός •«Η Ικαρία στη θύελλα». Στ. Παπαγεωργάκης •«Ο αγώνας του ΔΣΕ στη Σάμο». •«Νίκος Μπελογιάννης». Ντοκουμέντα και επίκαιρα διδάγματα. •«Σικέιρος - Η ζωή και το έργο του». Φίλιπ Στάιν. •«Μια ζωή στον αγώνα». Στρ. Τσαμπής

ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΕ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

•«Ο σύγχρονος δεξιός οπορτουνισμός». Ιδεολογική Επιτροπή του ΚΚΕ •«Συνοπτική κριτική προσέγγιση σύγχρονων αστικών ιδεολογημάτων και γενικότερων θεωρητικών ζητημάτων». Ιδεολογική Επιτροπή του ΚΚΕ •«Η Πολιτική Οικονομία του Καπιταλισμού». Ινστιτούτο Οικονομικών Επιστημών της ΕΣΣΔ •«Σύντομο κοινωνικοπολιτικό λεξικό». Συλλογική Εργασία • «Από την 4η Αυγούστου ως τις μέρες μας». Μ. Μαίλης • «Απόφαση του 18ου Συνεδρίου. Εκτιμήσεις και συμπεράσματα από την Σοσιαλιστική Οικοδόμηση και Αντιλήψεις».

ΕΡΓΑ ΜΑΡΞ-ΕΝΓΚΕΛΣΛΕΝΙΝ

•«Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος». Κ. Μάρξ-Φρ. Ενγκελς •«Βασικές αρχές της Μαρξιστικής Θεωρίας». Ομάδα Σοβιετικών Συγγραφέων. •«Αντι-Ντίρινγκ». Φρ. Ενγκελς •«Κριτική του προγράμματος της Γκότα». Κ. Μάρξ •«Τι να κάνουμε». Β.Ι. Λένιν •«Για το προλεταριακό κόμμα νέου τύπου». Β.Ι. Λένιν •«Κράτος και επανάσταση». Β.Ι. Λένιν •«Ο ιμπεριαλισμός ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού». Β.Ι. Λένιν •«Ο αριστερισμός, παιδική αρρώστια του κομμουνισμού». Β.Ι. Λένιν •«Για τον Μάρξ και το μαρξισμό». Β.Ι. Λένιν •«Για την Σοσιαλιστική Οικοδόμηση». Β.Ι. Λένιν


/21

Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2010

να τον αλλάξουμε. Γιατί η απαίτηση της εποχής μας είναι ο σοσιαλισμός και ο αγώνας για την ανατροπή του καπιταλισμού. Ένας αγώνας που απαιτεί γνώση των νομοτελειών της εξέλιξης και αισιοδοξία, που βασίζεται ακριβώς σ’ αυτήν τη γνώση και τη σιγουριά πως «αυτός ο κόσμος μπορεί

να αλλάξει και θα αλλάξει». Ζούμε σε μια περίοδο έντασης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, με όπλα το σκοταδισμό, τη σύγχυση, την καλλιέργεια κάθε είδους ανορθολογισμού σε σχέση με τη φύση και την κοινωνία, την καλλιέργεια κάθε είδους πνευματικής νάρκωσης της ανθρώπινης σκέψης. Η επαφή και μελέτη του μαρξισμού - λενινισμού, αλλά και η

ΛΕΣΒΙΑΚΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ

•«Στης δύσης την αντιφεγγιά». Μ. Λιαρούτσου •«Των εν ερημίαις και όρεσι…». Μ. Λιαρούτσου •«Στη δίνη του εμφυλίου». Μ. Λιαρούτσου •«Αη-Στράτης 1958-59». Π. Σταυράκης •«Η Αντίσταση στη Λέσβο». Π.Κ. Κέμερλη-Α.Σ. Πολυχρονιάδη •«Δημοκρατικός Στρατός Λέσβου». Β. Καλογερά-Π. Κουτσκουδή •«Σελίδες του αγώνα». Γ. Α. Σκούφου

•«Δυτική Λεωφόρος». Τ. Αυγερινός •«Ιστορίες του Mr MILTON». Στ. Βαλσαμός •«Το βάθος της καρδιάς». Δ. Κατσαμάκη •«Ταξίδι μνήμης και ονείρου». Π. Δαράκη •«…Και το τρένο τραβούσε για τα ξεχερσώματα». Κ. Μπόση •«Το πηγάδι». Χ. Τσαντής •«Το δόκανο». Γ. Παπαοικονόμου •«Χάρτινες βαρκούλες στη Μακρόνησο». Μ. Κορνήλιος •«Ο Αλύγιστος». Κ. Κοτζιάς •«Ο τελευταίος τρύγος». Ε. Πανσεληνού •«Το στοίχημα». Ν. Κυτόπουλος •«Με βάρκα το ταξίδι». Χ. Τσαντής •«Μη νομιμόφρων». Ν. Αποστολόπουλου •«Γραφή παρανόμων». Τ. Ζορμπαλά •«Το μονοπάτι των λαμπερών χαλικιών». Λ. Κοντομίχαλου •«Πικρό αντίδωρο». Τάσος Αυγερινός •«Ο άλλος δραπέτης». Μ. Κορνήλιος •«Δεύτερη άνοιξη». Τ. Αυγερινός

ΝΕΑΝΙΚΑ - ΠΑΙΔΙΚΑ

•«Ο Τριμάτης». Γ. Μαρίνος •«Το κάστρο που πέταξε». Ν. Μολυβιάτης •«Αισώπου Μύθοι: Ο λαγός και η χελώνα». Α.Π. Ψυχογιού •«Αισώπου Μύθοι: Ο ποντικός και το λιοντάρι». Α.Π. Ψυχογιού •«Αχ Ειρήνη». Γ. Μαρίνος •«Ο τυροννομάχος της φυλής». Χ. Σακελλαρίου •«Το παιδί και η αρκούδα». Χ. Σακελλαρίου •«Παραμύθια της Μακεδονίας». •«Η Μαριάννα και το πουλί της φωτιάς». Λ. Τολστόι •«Δέκα Λαϊκά Κέλτικα Παραμύθια». Αυγή Παπάκου-Λαγού (επιλογή-διασκευή». •«Το στοιχειωμένο κάστρο». Νίκου Κυτόπολου • «Τώρα θέλω να χορέψω». Π. Δαράκη •«Το ηφαίστειο». Γ. Μαρίνος •«Γελαστός και αγέλαστος». Α. Βαρελλά •«Το ταξίδι του έξυπνου πονηρού». Ειρ. Καμαράτου-Γιαλλούση

ΠΟΙΗΣΗ

προοδευτική λογοτεχνία, η ποίηση και η ιστορία της ταξικής πάλης αποτελούν σημαντικά εφόδια για κάθε νέο και ιδιαίτερα κάθε νέο κομμουνιστή για τη διαμόρφωση ισχυρής επαναστατικής προσωπικότητας. Τα βιβλία που διαθέτει το… ξεχωριστό βιβλιοπωλείο είναι τα παρακάτω:

•«Κόκκινο καλοκαίρι συγκαταβατικό». Α. Γουρουντή •«Η σφαγή των νηπίων ονείρων». Α. Γουρουντή •«Ποιήματα». Δημήτρης Σιαμέτης •«Ποίηση». Γιάννη Γρηγ. Σκαλόπουλος •«ΤΙΝΑ ΕΚ ΤΩΝ ΕΝΔΟΝ». Μιχάλης Λιαρούτσος •«Συντροφικά τραγούδια». Γ. Ρίτσος

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

•«Οι Κομμουνιστές». (5 τόμοι) Λ. Αραγκόν •«Ο Χρηματιστής». Θ. Ντραϊζερ •«Φλογερή καρδιά του Ντάγκο». Μ. Γκόργκι •«Η Μάνα». Μ. Γκόργκι • «Δεκαεφτά στιγμές της άνοιξης». Γ. Σεμιονόφ •«Διατάσσεται να επιζήσεις». Γ. Σεμιονόφ •«Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας-Το σπίτι με τιε ροδιές». Ο. Ουάϊλντ •«Μαϊάμι και πάλι». Λεονέλο Αβέγιο Μέσα •«Η Μάνα». Μ. Γκόργκι •«Παιδαγωγικό ποίημα Α’ και Β’». Αντόν Σεμιόνοβιτς Μακάρενκο

ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ

•«Οι κανίβαλοι». Χ. Σακελλαρίου •«Τα χρυσοΰφαντα όνειρα της Ροδακλείας». Π. Δαράκη

Θα βρείτε ακόμα:

•«Το οδοιπορικό ενός αγωνιστή». (βιογραφία του Θανάση Παπαθανασίου). •Θέματα Παιδείας. Τρίμηνη Επιθεώρηση Εκπαιδευτικής Πολιτικής και Έρευνας. •«Γενική Ψυχολογία». Μιχάλη Κουβελά

Τα βιβλία διατίθενται στα γραφεία της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ Αρχιπελάγους 21 (έναντι Πλατείας Σαπφούς)


22/

ΤΕΛΙΚΟΣ ΕΦΗΒΩΝ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΛΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ Ο ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟΣ «Το δεύτερο του συνεχόμενο τίτλο πανηγύρισε ο Παλλεσβιακός νικώντας στον τελικό 64-49 τον Αρίωνα Μυτιλήνης» Ο τίτλος του πρωταθλητή στο Εφηβικό πρωτάθλημα δεν άλλαξε και παρέμεινε στα χέρια των παικτών του Παλλεσβιακού οι οποίοι τον πανηγυρίζουν όπως άλλωστε και πέρσι τέτοια εποχή. Στον τελικό που διεξήχθη στο κλειστό γυμναστήριο Νεάπολης και οι δύο ομάδες δεν ήθελαν να χάσουν έναν τίτλο τον οποίο ήθελαν να κάνουν δικό τους και έκαναν τα πάντα να τον κατακτήσουν. Οι δύο αντίπαλοι από το ξεκίνημα έδειξαν να έχουν αρκετό άγχος αλλά ο περσινός πρωταθλητής Παλλεσβιακός κατάφερε να προηγηθεί στο ημίχρονο με 30-17 και να κάνει πιο απλά τα πράγματα. Μάλιστα σε αυτό συντέλεσε η καλή μέρα που βρέθηκαν οι Σουσαμλής, Σουλακέλλης και Κομνηνός που φόρτωσαν με καλάθια τους αντιπάλους. Από την άλλη μόνος του πάλευε ο Ψημίτης. Στην τρίτη περίοδο με ένα σερί 8-0 ο Αρίωνας προσπάθησε να καλύψει τη διαφορά και μείωσε στους πέντε πόντους 40-35 δίνοντας ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον για τη συνέχεια. Η περίοδος ολοκληρώθηκε με πρώτο τον Παλλεσβιακό με 44-37. Το τέταρτο δεκάλεπτο κύλησε με τον Παλλεσβιακό στο μεγαλύτερο διάστημα να αγωνίζεται χωρίς τον Σουσαμλή, που βγήκε με 5 φάουλ, διατηρώντας ωστόσο διαφορά 10 πόντων, ενώ ο Αρίωνας προσπαθούσε με οργανωτή και σκόρερ τον Ψημίτη να ανατρέψει το σκορ, χωρίς αποτέλεσμα. Το φίλμ του τελικού Παλλεσβιακός-Αρίων Μυτιλήνης 64-49 Σκορ ημιχρόνου: 30-17 Τα δεκάλεπτα: 12-9, 18-8, 14-20, 20-12 Διαιτητές: Κ. Ροδίτης-Π. Σωτηρχέλλης ΜΠΑΣΚΕΤ «ΕΧΑΣΕ Η ΓΕΡΑ» Την πρώτη της ήττα στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής γνώρισε η ομάδα της Γέρας χάνοντας μέσα στο Ηράκλειο με σκορ 85-75 αλλά και πάλι κέρδισε

Αθλητικά

τις εντυπώσεις παρά το αρνητικό αποτέλεσμα. Το ξεκίνημα δεν ήταν το αναμενόμενο με αποτέλεσμα να το εκμεταλλευτεί η Κρητική ομάδα και να φορτώσει καλάθια τους Γεραγώτες που στα πρώτα δύο δεκάλεπτα δεν ήταν αυτή που θα έπρεπε στο παρκέ του «Λίνδο». Το ημίχρονο έκλεισε με σκορ 44-29 αλλά η συνέχεια ήταν καλύτερη για την ομάδα μας που βελτιώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους Κρητικούς. Η διαφορά ψαλιδίστηκε φθάνοντας ακόμη και στους έξι πόντους χάρης στα καλάθια των Τσολάκη Γιάννη Ζεστού Χολέβα και Ιμπέζα όμως πάλι μια χαλαρότητα έδωσε το δικαίωμα στους Ηρακλειώτες να επικρατήσουν στο τέλος με δέκα πόντους διαφορά 85-75. Τα δεκάλεπτα: 18-16, 44-29, 64-45, 85-75. ΠΡΑΞΙΤΕΛΗΣ ΒΟΥΡΟΣ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ ΠΟΥ ΔΙΕΠΡΕΨΕ ΦΟΡΩΝΤΑΣ ΤΗ ΦΑΝΕΛΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ Μια μεγάλη διάκριση περίμενε την περασμένη εβδομάδα τον Λέσβιο ποδοσφαιριστή Πραξιτέλη Βούρο ο οποίος κλήθηκε από τον Ομοσπονδιακό προπονητή Θεόδωρο Παχατουρίδη να αγωνισθεί με την φανέλα της Εθνικής στα δύο φιλικά με την Σερβία στο γήπεδο του Κιλκίς. Ο 15χρονος μεσοαμυντικός χρησιμοποιήθηκε από τον Ομοσπονδιακό μας προπονητή Θεόδωρο Παχατουρίδη στο δεύτερο ημίχρονο και με βάσει την εικόνα που έδειξε στο γήπεδο μπορούμε να θεωρήσουμε ότι έπιασε από τα μαλλιά την ευκαιρία που του δόθηκε και περιμένει να δει το όνομα του αναρτημένο στην επίσημη κατάσταση στην 20άδα της Εθνικής. Ο Βούρος ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από τα Λιονταράκια και το περασμένο καλοκαίρι πήρε μεταγραφή στον Αιολικό και στην Δ’ Εθνική. Τον περασμένο μήνα κλήθηκε στην Εθνική για την προεπιλογή των παικτών από όλη την Ελλάδα μαζί με τους Νίκο Καλαϊτζίδη του Αίαντα και Γιάννη Πρωτούλη του Αιγέα αλλά μόνο αυτός επιλέχθηκε για το δεύτερο στάδιο της επιλογής παικτών. Τώρα απομένει πλέον να γίνει και μόνιμο στέλεχος αφού αυτός είναι ο στόχος του μικρού από τη Μυτιλήνη.

Δ’ ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΟΚ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΑΙΟΛΙΚΟΣ 2-1 «Δεν τα κατάφερε» Δεν απέφυγε τελικά την ήττα ο Αιολικός χάνοντας με 2-1 από τον ΠΑΟΚ Γλυφάδας κατηφορίζοντας ακόμη περισσότερο στη βαθμολογία. Οι παίκτες του Κοκκινέλλη βρέθηκαν πολύ νωρίς πίσω στο σκορ όταν σε αδράνεια της άμυνας ο Γεωργίου με κοντινό σουτ δίνει το προβάδισμα στην ομάδα του. Ο Αιολικός κάτι πήγε να κάνει βγαίνοντας κάποιες φορές στην εστία του Χώνου αλλά δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα το ουσιαστικό. Το παιχνίδι είχε ακόμη δρόμο και οι γηπεδούχοι κατάφεραν να διπλασιάσουν τα τέρματα τους με τον Σκαρμούτσο αυτή τη φορά ο οποίος εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία της άμυνας των Μυτιληνιών. Δύο λεπτά πριν το τέλος ο Διονυσάτος επιχείρησε ένα δυνατό σουτ το οποίο πήγε να απομακρύνει με το πόδι του ο Κουρού αλλά η μπάλα πήρε παράξενη πορεία και κατάληξε στα δίχτυα για να γίνει το 2-1. Τα αποτελέσματα της 8ης αγωνιστική Αιγάλεω-Περιστέρι 1-2 Ελπιδοφόρος- Ηλυσιακός 1-0 Νέα Ιωνία-Αγ. Ανάργυροι 1-2 Αθηναϊκός-Αγ. Ιερόθεος 1-0 Φωστήρας-Άγιαξ Τ. 2-0 ΠΑΟΚ Γλ.-Αιολικός 2-1 Ήφαιστος-Χαϊδάρι 1-1 Η βαθμολογία όπως διαμορφώθηκε μετά την 8η αγωνιστική 1.Ελπιδοφόρος 22 13-2 2.ΠΑΟΚ Γλ.      18   14-3 3.Φώστηρας    13    10-7 4.Αγ.Ανάργυροι 12   10-7 5.Ήφαιστος      12   7-6 6.Χαιδάρι         12    5-5 7.Αθηναικός     11    10-11 8.Περιστέρι      11    10-11 9. Νέα Ιωνία         10    8-11 10. Αιολικός      9    8-9 11.Αγ.Ιερόθεος 8    6-10 12.Αιγάλεω      5     2-6 13.Ηλυσιακός   5     8-14 14.Άγιαξ Τ       5     8-17 Η επόμενη 9η αγωνιστική (28-1110) Ηλυσιακός-Αθηναϊκός Χαϊδάρι-Φωστήρας Άγιαξ Τ -Αιγάλεω Αγ. Ανάργυροι-ΠΑΟΚ Γλ. Αγ. Ιερόθεος-Περιστέρι Αιολικός-Ελπιδοφόρος Ήφαιστος-Νέα Ιωνία

Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2010

Ο Αβαγιανός Μιχάλης, εργολάβος οικοδομών, αναλαμβάνει στην Αθήνα ανακαινίσεις και αναπαλαιώσεις οικοδομών. Τηλ: 210-9715631 και 6947709536. Ζητούνται άτομα για μερική ή πλήρη απασχόληση με υψηλές αποδοχές σε εταιρεία μάρκετινγκ υγιεινής διατροφής. Τηλ. 6973696901

Ξενοδοχοϋπάλληλος με 12ετή προϋπηρεσία στον τουριστικό κλάδο ζητεί εργασία σε Ξενοδοχείο εντός ή εκτός Μυτιλήνης. Τηλέφωνα: -22510-29092 -6971501693 -6972852047 Ενοικιάζεται 2χωρη γκαρσονιέρα στη Πέτρα Λέσβου. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 694-2866654. Ενοικιάζεται φρεσκοβαμένη, δίχωρη (ξεχωριστή κουζίνα υπνοδωμάτιο) γκαρσονιέρα 32τ.μ στην περιοχή της Σουράδας με αυτόνομη θέρμανση, επιπλωμένη ή μη επιπλωμένη. Τηλ. επικοινωνίας 6977-270246. Ενοικιάζεται ανεξάρτητη μεζονέτα 60 τ.μ. δίπλα στον Πύργο «Θεοπίστη». Τηλέφωνο επικοινωνίας 6941810009 κ. Χατζηκοντή Όλγα

Παραδίδονται ατομικά μαθήματα Τουρκικής γλώσσας με τη χρήση νέων τεχνολογιών (on line). Προετοιμασία για πτυχία ΤΕΜΕL και ΟRTA. Ευέλικτο ωράριο και προσιτές τιμές. Τηλ. επικοινωνίας: 2105621093 (10μμ18μμ),kpikramenos@hotmail. com

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ζαμπονομηχανή σχεδόν ολοκαίνουργια. Τηλέφωνο 22520 22220 Πωλειται kit xenon,55 watt,6000K,H7, αχρησιμοποιητο στο κουτι του, τιμη 90 ευρω. τηλεφ.επικοινωνιας 6986658872 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ -κουζίνα 1 έτους 140 ευρώ -ψυγείο 1 έτους 140 ευρώ -καναπές & κρεβάτι 100 ευρώ -έπιπλο για TV 30 ευρώ -συρταριέρα 50 ευρώ τηλέφωνο επικοινωνίας 694-5080890


Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2010

Αρκετοί έχετε δει ή ακούσει για την ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη με τίτλο “Νόμος 4000“. Ποιός θα μπορούσε να ξεχάσει την εικόνα του άτυχου νεαρού να περιφέρεται κουρεμένος γουλί με τη συνοδεία αστυνομικών και να χλευάζεται από το συγκεντρωμένο πλήθος ως τεντιμπόις, επειδή γιαούρτωσε τον καθηγητή του; Για όσους δεν το γνωρίζουν, η ταινία αναφέρεται και παρουσιάζει το νόμο και την εφαρμογή του. Ο νόμος, γνωστός εναλλακτικά και ως “Νόμος περί τεντιμποϊσμού”, ψηφίστηκε το 1958 από την τότε κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή και καθόριζε μεθόδους για την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας, κατηγορία στην οποία ανήκαν όσοι είχαν συμπεριφορά, ντύσιμο και κούρεμα που δεν συμβάδιζε με τα ελληνοχριστιανικά μετεμφυλιακά ήθη. Ο νόμος καταργήθηκε το 1983. Για τη σύγχρονη εκδοχή του μας πληροφορεί το ιστολόγιο “Spock’s Beard”. Άτοπο, θα σκεφθείτε, αυτό το θέμα στις μέρες μας. Από το 1983, πόσο μάλλον από το 1958, έχουν περάσει κάμποσα χρόνια, ο νόμος καταργήθηκε και σύμφωνα με τα λεγόμενα του εμπνευστή του “ανήκομεν εις την δύση“. Σήμερα, λένε τα γνωστά ιδεολογήματα, ο κόσμος έχει κάνει βήματα μπροστά και έχει αφήσει πίσω αυτές τις εποχές, η ΕΕ (στην οποία ανήκομεν) διασφαλίζει βασικά δικαιώματα και ελευθερίες, η δημοκρατι-

Πολιτική

κή κουλτούρα έχει εμπεδωθεί και η δημοκρατία στην χώρα μας δεν κινδυνεύει. Ας δούμε για λίγο πως μια χώρα-μέλος της ΕΕ αντιλαμβάνεται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες. Ο λόγος για την Μεγάλη Βρετανία, μια από τις χώρες του ηγετικού πυρήνα της ΕΕ και αντικείμενο θαυμασμού των επιτροπών “σοφών” των ελληνικών κυβερνήσεων, οι οποίες κατακεραυνώνουν συχνά-πυκνά τους άμοιρους ιθαγενείς που δεν μοιράζονται μαζί τους τον ίδιο ενθουσιασμό για τα μοντελάκια που θέλουν να τους φορέσουν. Στην Βρετανία, λοιπόν, το 1998, η κυβέρνηση των Εργατικών ψήφισε το λεγόμενο Anti-Social Behaviour Order Act (ASBO), (www.statewatch......) στηρίζοντας την απόφαση της στην ανάγκη αντιμετώπισης των κρουσμάτων βίας και εγκληματικότητας που βρίσκονται σε έξαρση στα μεγάλα αστικά κέντρα και την ύπαιθρο. Τα ASBOs είναι περιοριστικές διαταγές για άτομα που η συμπεριφορά ή δραστηριότητά τους έχει ταυτοποιηθεί ως αντικοινωνική. Προβλέπουν ποινές και μέτρα που μπορούν να διαρκέσουν το ελάχιστο δυο χρόνια, ελλείψει όμως μέγιστου προβλεπόμενου ορίου μπορούν να φτάσουν έως και ισόβια. Με βάση την ασαφή και αφηρημένη διατύπωση του νόμου, ως αντικοινωνική περιγράφεται η συμπεριφορά που “προκαλεί ή είναι πιθανό να έχει προκαλέσει αναστάτωση σε μη μέλος της οικογένειας του παραβάτη”. Για να χαρακτηριστεί κάποιος αντικοινωνικός, δεν είναι απαραίτητο οι αστυνομικές αρχές να προσκομίσουν στοιχεία στη δικαιοσύνη που να αποδεικνύουν ότι ενόχλησε κάποιον ή ότι έστω σκόπευε να το πράξει. Η προφορική κατάθεση ενός και μόνο μάρτυρα, τον οποίο, σημειωτέον, δεν έχει δικαίωμα να εξετάσει ο δικηγόρος του κατηγορουμένου, είναι επαρκής όρος για την έκδοση καταδικαστικής απόφασης. Κατά συνέπεια, οι αρχές έχουν την απόλυτη εξουσία να χαρακτηρίσουν οποιονδήποτε -όποτε και όταν το θελήσουν - ως αντικοινωνικό, χαρακτηρισμός που

/23

είναι οριστικός, αφού η απόφαση είναι συνήθως μη εφέσιμη. Ορισμένες καταγεγραμμένες περιπτώσεις ASBO είναι: απαγόρευση να κάνεις ποδήλατο, να παίξεις ποδόσφαιρο, να ειρωνευτείς, να βρίσεις, να ταΐσεις πουλιά, να βρεθείς με άνω των δυο ατόμων σε δημόσιο χώρο! Έχει καταγραφεί περίπτωση όπου εκδόθηκε ASBO για μια ολόκληρη περιοχή και η αστυνομία μπορούσε να συλλάβει οποιονδήποτε έκρινε ως δυνητικά ταραχοποιό. Αν κάποιος παραβιάσει το ASBO του, προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως και πέντε χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα που κατά το κοινό δίκαιο δεν είναι κολάσιμη μπορεί με το ASBO να οδηγήσει σε φυλάκιση, ποινικοποιώντας με αυτόν τον τρόπο κάθε ανθρώπινη συμπεριφορά. Τέλος, οι αρχές μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να δημοσιεύσουν τα πλήρη στοιχεία (τηλέφωνο, διεύθυνση, φωτογραφία) ενός ατόμου με ASBO τόσο στα ΜΜΕ, όσο και στη γειτονιά του μέσω αφισών και φυλλαδίων. Η πρακτική αυτή της δημόσιας διαπόμπευσης ονομάζεται naming and shaming. Όσοι ακόμα πιστεύετε ότι όλα αυτά αφορούν ταραγμένους έφηβους και θα την γλιτώσετε επειδή περάσατε ήπια εφηβεία και ενηλικιωθήκατε, θα σας συμβούλευα να μην είστε τόσο σίγουροι. Ο νόμος, ως γνωστόν, δεν κάνει διακρίσεις. Πριν από τρία χρόνια εκδόθηκε ASBO σε βάρος ενός 87χρονου.Υπάρχει η σκέψη η εφαρμογή του μέτρου να επεκταθεί και να συμπεριλάβει παιδιά κάτω των 10 ετών (Β-ASBO, το Β σημαίνει baby), με την αστυνομία να έχει τη δυνατότητα να εκδόσει ASBO επιτόπου, χωρίς να απαιτείται καν δικαστική απόφαση -εκχώρηση εξουσίας αντίστοιχη με αυτή του δικαστή Dredd από τα κόμικ των παιδικών μας χρόνων. Αν το όλο εγχείρημα θυμίζει κάτι από το 1984 του Orwell με ολίγην από ελληνικό μετεμφυλιακό κράτος, με τις θεωρίες περί “αντικοινωνικών” να παραπέμπουν στο παλιό θεώρημα περί “κοινωνικά απροσάρμοστων”, συνυπολογίζοντας τις χιλιάδες κάμερες και την βρετανική εκδοχή του patriot act, σύμφωνα με την οποία κάποιος μπορεί να κρατηθεί έως και 28 ημέρες χωρίς την απαγγελία κατηγοριών, η χώρα μετατρέπεται ουσιαστικά σε ένα μέρος που βρίσκεται διαρκώς υπό άτυπο στρατιωτικό νόμο και με τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα σε διαρκή αναστολή. Από το “Spock’s Beard” (http:// spocksbeard...........)

του ψαχτήρ΄


24/

Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2010

Α

πό την πρώτη μέρα του σχηματισμού της κυβέρνησης συνασπισμού από τους Συντηρητικούς και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες φάνηκαν τα σημάδια της νέας αντιλαϊκής επίθεσης κατά των εργαζομένων της Βρετανίας, με πρόσχημα την Παγκόσμια Καπιταλιστική Κρίση που πλήττει και τη χώρα αυτή. Με το διάτρητο επιχείρημα ότι η «Γηραιά Αλβιών» βρίσκεται στο «χείλος της αβύσσου» και ότι δεν γίνεται αλλιώς για να τιθασευτεί το δημοσιονομικό έλλειμμα (11% του ΑΕΠ σήμερα στο 1,1% σε βάθος 5 ετών) αποφασίστηκαν νέα μέτρα άγριας λιτότητας, συνέχεια εκείνων που είχε πάρει η προηγούμενη κυβέρνηση των Εργατικών υπό τον Γκόρντον Μπράουν. Το πακέτο των άγριων περικοπών, μόνο για το δημοσιονομικό έτος 2011-12, θα αγγίξει τις 83δισεκατομμύρια στερλίνες (95 δις. Ευρώ). Στη διάρκεια της επόμενης πενταετίας- με βάση την πάγια συνταγή της ΕΕ, του Μάαστριχτ, της Στρατηγικής της Λισαβόνας και της νέας Στρατηγικής της Λισαβόνας μέχρι 2020- θα πρέπει να εξοικονομηθούν 11,3 δισεκατομμύρια στερλίνες (!!!).

Τι προβλέπει το αντιλαϊκό πακέτο;;;

Με τις δαπάνες των περισσότερων τομέων του δημόσιου τομέα να περικόπτονται από 25% έως και 40% τα νέα αντιλαϊκά σκληρά μέτρα θα πέσουν: α) Στην κοινωνική πρόνοια. Εδώ προβλέπονται περικοπές 7 δισεκατομμυρίων λιρών. Αν όμως λάβουμε υπ΄όψη και τις περικοπές των 11 δις. Λιρών, που είχε αποφασίσει η προηγούμενη κυβέρνηση των Εργατικών και είναι σε εξέλιξη, μιλάμε για περικοπές της τάξης των 18 δις. Λιρών στην κοινωνική πρόνοια (!!!). β) Στην Υγεία. Οι δαπάνες του κράτους θα «αυξηθούν» (!!!), κατά την κυβέρνηση του Ντ. Κάμερον, κάτω βέβαια του πληθωρισμού αυτό όμως σημαίνει μείωση και όχι αύξηση. Οι κυβερνώντες δεν μπορούν να εμπαίζουν τον Βρετανικό λαό και να μιλούν για «αύξηση» όταν είναι δεδομένες οι ολοένα αυξανόμενες τιμές των φαρμάκων, τα αναγκαία κονδύλια της περίθαλψης των ηλικιωμένων επίσης αυξημένα. Κατά την έγκυρη βρετανική εφημερίδα «Guardian», εξαιτίας των περικοπών, οι διοικητές των νοσοκομείων «θα προβούν σε απολύσεις γιατρών και νοσοκόμων και θα κλείσουν συγκεκριμένες πτέρυγες». Η επίθεση κατά της δημόσιας Υγείας θα συνοδευτεί με σχέδιο «αναδιάρθρωσης» του «Εθνικού Συστήματος Υγείας» με δεκάδες χιλιάδες απολύσεις. Από την αρχή του 2010 έως και τον Οκτώβρη ήδη έχουν χαθεί 15.οοο θέσεις εργασίας (!!!). γ) Στην παιδεία. Στον επίσης ευαίσθητο τομέα της παιδείας θα πέσει γερό τσεκούρωμα με τις περικοπές να φτάνουν ως 40% για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ενώ

μεγάλες περικοπές θα γίνουν στα κονδύλια για διδασκαλία και έρευνα. Μόνο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση θα χαθούν 40.000 θέσεις εργασίας (!!!). δ) Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι πόροι θα μειωθούν κατά 20%, ειδικά σε εκείνους τους τομείς που αφορούν την αποκομιδή των απορριμμάτων, την οδοποιία, τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες κ.λ.π. τομείς. Σε βάθος 4ετίας οι περικοπές θα φτάσουν στο 30% (!!!). ε) Στις Δημόσιες μεταφορές. Στο πακέτο λιτότητας προβλέπεται αύξηση των τιμών των εισιτηρίων στα τρένα και στα λεωφορεία, μέχρι το 2012, σε ύψος πάνω από τον πληθωρισμό. στ) Στις θέσεις εργασίας. Σε βάθος 4ετίας οι θέσεις εργασίας στο Δημόσιο θα μειωθούν κατά 490.000. Τα Συνδικάτα όμως εκτιμούν ότι η κυβέρνηση Κάμερον λέει ψέματα και πως 1.000.000 Δημόσιοι υπάλληλοι θα χάσουν τις δουλειές τους. Εξ΄ ίσου ισχυρό όμως θα είναι και το πλήγμα στον Ιδιωτικό τομέα όπου προβλέπεται 500.000 εργαζόμενοι να χάσουν τη δουλειά τους (!!!). ζ) Στη στέγαση. Και στον τομέα της στέγασης θα περικοπούν γερά τα κονδύλια του κράτους και μάλιστα στο 60% (!!!) πράγμα που σημαίνει 270.000 λιγότερες κατοικίες. Κατά συνέπεια 1,8 εκατομμύρια Βρετανοί πολίτες θα μπουν στη λίστα αναμονής για την απόκτηση κατοικίας, έτσι ο ανθρώπινος πόθος να βάλει ο Βρετανός πολίτης την οικογένειά του σε μια ανθρώπινη δική του κατοικία θα είναι πλέον «Όνειρο θερινής νυκτός» (!!!). η) Στο Συνταξιοδοτικό. Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα πάνε, στους άνδρες από 65 (σήμερα) στα 66, και στις γυναίκες στα 65 από 60 (που ίσχυε ως τα τώρα). Τα αντιλαϊκά σχέδια όμως που έχουν κρυμμένα στο συρτάρι και οι σημερινοί κυβερνώντες μιλούν για αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 70 χρόνια και για μείωση του ύψους των συντάξεων (!!!). θ) Στον πολιτισμό. Πως όμως θα μπορούσε να μείνει ο πολιτισμός απ΄ έξω; Έτσι στον Προκρούστη για καρατόμηση μπαίνουν και τα κονδύλια για τον πολιτισμό. Για παράδειγμα περικοπές θα γίνουν στα κονδύλια προς τη «Βασιλική Όπερα» καθώς και το «Βασιλικό θέατρο» ενώ ενδέχεται να κλείσει και το «Βρετανικό Κέντρο Κινηματογράφου». Κατά συνέπεια ούτε ο πολιτισμός μένει αλώβητος.

Ποιοι θα πληρώσουν το «μάρμαρο» (;)

Για το ποιος καλείται να πληρώσει το μάρμαρο, σας παραθέτουμε τις εκτιμήσεις της έγκυρης βδομαδιάτικης εφημερίδας της Βρετανίας, «Newstatesman», που γράφει ότι το μεγαλύτερο, αναλογικά, κόστος των περικοπών στις δαπάνες θα πληρώσει το 10% εκείνων των κοινωνικών ομάδων που έχουν το πιο χαμηλό εισόδημα καθώς οι απολύσεις αλλά και κύρια οι περικοπές δαπανών και η αύξηση των φόρων αφορούν αυτές τις ομάδες. Σαφέστατη όμως ήταν και η εκτίμηση του «Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών (IFS)» ότι με το 5ετές πρόγραμμα λιτότητας (με εξαίρεση το 2% των πλουσίων) θα υποστούν ισχυρό πλήγμα το 50% των εργαζομένων που ανήκουν στα πιο χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

Ποιοι στηρίζουν την επίθεση κατά του λαού;;;

Καμία έκπληξη ή απορία δεν πρέπει να έχουμε για το ποιος στηρίζει τα νέα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης Κάμερον. Μαζί με την κυβέρνηση συνασπισμού συμπαρατάχθηκαν: Ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Και η «Ενωση των 30 μεγαλύτερων επιχειρήσεων», με δυό λόγια το μεγάλο κεφάλαιο της Βρετανίας και το εκτελεστικό τους όργανο ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (!!!).

Ήδη ξέσπασαν οι πρώτες αντιδράσεις

Την αντίθεσή τους στο νέο πακέτο της άγριας λιτότητας, από την πρώτη στιγμή, έδειξαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (που θα πάνε σίγουρα για κλείσιμο τα επόμενα χρόνια), οι Δημόσιοι υπάλληλοι και τα συμβιβασμένα εργατικά Συνδικάτα, βέβαια κάτω από τις σοβαρές αντιδράσεις και ισχυρές πιέσεις που δέχτηκαν και δέχονται από τους εργαζόμενους που τα καλούν να αντιδράσουν. Ωστόσο οι πρώτοι που ξεσηκώθηκαν και βγήκαν στους δρόμους και διαδήλωσαν ήταν οι φοιτητές και οι πανεπιστημιακοί. Η κλιμάκωση του αγώνα, που είναι ήδη γεγονός, από τη φοιτητική νεολαία και τους δασκάλους της εκφράζει τη θέληση της Πανεπιστημιακής Κοινότητας της Βρετανίας να μη δεχτεί: - Τις περικοπές του 40% στις κρατικές επιχορηγήσεις προς τα ΑΕΙ ,και στις δαπάνες - Την κατάργηση του πλαφόν στα δίδακτρα και τον τριπλασιασμό τους σε ορισμένες περιπτώσεις. Την Τετάρτη 10 Νοέμβρη πραγ-

ματοποιήθηκε μεγαλειώδης, δυναμική και μαχητική διαδήλωση 52.000 φοιτητών και πανεπιστημιακών. Ταυτόχρονα οι φοιτητές προχώρησαν σε δύο καταλήψεις, μία στο κτήριο του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ (όπου στεγάζεται το λογιστήριο) απαιτώντας την πρόσβαση στους λογαριασμούς του Πανεπιστημίου, ώστε να μάθουν για το εύρος των περικοπών και τις συνέπειες για τους φοιτητές και το προσωπικό, από τις «γενναίες» περικοπές, και μια στα κεντρικά γραφεία του κόμματος των Συντηρητικών στο Γουέστ Μίνστερ για κάμποσες ώρες. Νέο ραντεβού για τη συνέχιση και την κλιμάκωση του αγώνα δόθηκε για τις 24 Νοέμβρη «Πανεθνική Μέρα Δράσης» όπου δίπλα στους φοιτητές και τους Πανεπιστημιακούς θα συμπαραταχθούν και θα διαδηλώσουν εργατικά Συνδικάτα, κοινωνικές οργανώσεις κ.α.

Η καταστολή της κυβέρνησης Κάμερον δεν θα κάμψει το κίνημα

Φαίνεται όμως πως η ισχυρή πρώτη απάντηση στις 10 Νοέμβρη που έδωσαν οι φοιτητές και οι πανεπιστημιακοί, κατατρομοκράτησε τον Ντ. Κάμερον και την κυβέρνησή του σε τέτοιο βαθμό που κινητοποίησαν όλους τους κατασταλτικούς μηχανισμούς για να κάμψουν και συντρίψουν το ανερχόμενο δυναμικό κίνημα της φοιτητικής νεολαίας. Έτσι εξαπέλυσαν κυριολεκτικά ανθρωποκυνηγητό ενάντια στους φοιτητές «τρομοκράτες».

Στο «Ριζοσπάστη» της Τρίτης 16/11 διαβάσαμε ότι τι «κυνήγι μαγισσών» ξεκίνησε με αφορμή την κατάληψη των γραφείων των Συντηρητικών. Η αστυνομία προχώρησε ήδη σε 55 συλλήψεις φοιτητών και νεολαίων, όχι μόνο αρκετές ώρες μετά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις αλλά και πολλές μέρες αργότερα, στηριγμένη στις κάμερες παρακολούθησης και το υλικό που κατέγραψαν αλλά και σε τηλεοπτικές εικόνες και φωτογραφίες εφημερίδων. Να προσθέσουμε ότι η αστυνομία «ακινητοποίησε» 250 ανθρώπους στους οποίους έκανε σωματική έρευνα, έλεγχε τις τσάντες- τις φωτογραφικές μηχανές- κινητά κ.λ.π. προσωπικά αντικείμενα (!!!). Η μαχητική και μεγαλειώδης κινητοποίηση της Τετάρτης 10 Νοέμβρη έδωσε το μήνυμα στην κυβέρνηση των Συντηρητικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών ότι είναι μόνο η αρχή. Είναι αποφασισμένη η σπουδάζουσα νεολαία της Βρετανίας να συνεχίσει και να κλιμακώσει τους αγώνες της και με το σύνολο των εργαζομένων να αναγκάσει την κυβέρνηση να τα πάρει πίσω ή να μείνουν στα χαρτιά. Περιμένουμε όμως την απάντηση από την εργατική τάξη της Βρετανίας «αν θα δεχτεί την κατακρεούργηση των κατακτήσεών της που κερδήθηκαν με αγώνες και αίμα».

ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ, φ.894, 24-11-2010  

Βδομαδιάτικη εφημερίδα των εργαζομένων Ν. Λέσβου

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you