Page 1

κωδικός 3573

Τετάρτη 31 Οκτώβρη 2018 Αριθμός Φύλλου 1233

ΒΔΟΜΑΔΙΑΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

www.neo-empros.net

Τιμή 1 €

σελίδα 3

Η

καλλιέργεια του εφησυχασμού γύρω από όλα τα μέτωπα κυριαρχεί στην προπαγανδιστική εκστρατεία της κυβέρνησης, που επικεντρώνει στα υποτιθέμενα «μέτρα υπέρ της κοινωνίας» που θα φέρει στη Βουλή, στη μετατροπή της χώρας σε δήθεν «πυλώνα σταθερότητας» στην περιοχή, μέσω της εμπλοκής σε θανάσιμους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, στη διερεύνηση σκανδάλων πολιτικών προσώπων κ.ο.κ. Βεβαίως, όσο περισσότερο η κυβέρνηση καλλιεργεί το κλίμα τού «κάτι αλλάζει», τόσο περισσότερο ο λαός πρέπει να ανησυχεί, να οργανώνεται και να αντιπαρατίθεται όλο και πιο αποφασιστικά με την πολιτική της. Πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι το «πακέτο» που διαφημίζει η κυβέρνηση δεν περιλαμβάνει αποκατάσταση των απωλειών που είχε τα προηγούμενα χρόνια, αντίθετα πρόκειται ακριβώς για την επισφράγιση της μονιμοποίησής τους. Την επισφράγιση, δηλαδή, του ότι θα ματώνει διαρκώς για να εξασφαλίζονται πακέτα στήριξης των μονοπωλίων και μερικά εφάπαξ ψίχουλα για τους πιο εξαθλιωμένους. Συνεπώς, κανένα «τέλος» δεν μπαίνει στις «μνημονιακές πολιτικές», όπως λέει η κυβέρνηση, αφού παραμένει άθικτο όλο το νομοθετικό οπλοστάσιο που οικοδομήθηκε από τα τρία μνημόνια. Το συμπέρασμα που πρέπει να κρατήσουν τα λαϊκά στρώματα είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμιά ουσιαστική ανακούφιση και αποκατάσταση απωλειών, όσο μένει άθικτο το αντεργατικό - αντιλαϊκό μνημονιακό οπλοστάσιο, ότι κανένας δρόμος προς όφελος των λαϊκών αναγκών δεν ανοίγει όσο παραμένουν οι «δημοσιονομικοί κόφτες», τα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου και της ανακατανομής της φτώχειας. Οτι όποιο εμπόδιο μπει στην αντιλαϊκή πολιτική και η παραμικρή βελτίωση για τους εργαζόμενους, θα είναι αποτέλεσμα σκληρής πάλης, δράσης και παρέμβασης του οργανωμένου εργατικού - λαϊκού κινήματος σε σύγκρουση με το

σελίδα 2

αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο, και δεν πρόκειται να χαριστεί από καμιά κυβέρνηση του κεφαλαίου, όπως η σημερινή. Μπροστά μας βρίσκεται τώρα η μαχητική προετοιμασία της απεργίας που έχει προκηρυχθεί από Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και πλήθος σωματείων για τις 14 Νοέμβρη. Οι καθημερινές πρωτοβουλίες σε χώρους δουλειάς, οι συνελεύσεις, οι κινητοποιήσεις, κάθε μορφή δράσης, που όλο και πυκνώνουν, θα δώσουν απάντηση στο σχεδιασμό της κυβέρνησης, της εργοδοσίας και των συνδικαλιστών της, αποτελούν το σίγουρο δρόμο για να φτάσει παντού το κάλεσμα του ξεσηκωμού. Η απεργία στις 14 Νοέμβρη θα είναι απάντηση στο κάλεσμα της κυβέρνησης στο λαό να διαλέξει από πού και πόσα θα χάσει, να συμβιβαστεί με τις μειωμένες απαιτήσεις. Θα δώσει το στίγμα της αντεπίθεσης, με σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων!».

σελίδα 8


2/

Τετάρτη 31 Οκτώβρη 2018

Τ

ην Τετάρτη 24 Οκτώβρη στην κατάμεστη αίθουσα Οδυσσέας Ελύτης του Πολύκεντρου Παππάδου Γέρας, πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή Γενική Συνέλευση των αγροτών που προγραμμάτισε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου. Θέματα που συζητήθηκαν: α) Η αποζημίωση που ζητάει η μικρομεσαία αγροτιά του νησιού για τη χαμένη φετινή ελα ιοπαραγωγή. β) Η δακοπροστασία των ελαιώνων. Πως πρέπει να γίνεται η δακοκτονία, από ποιον και γιατί. Στη συζήτηση που ακολούθησε αναδείχθηκε η ανάγκη για αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς ενάντια στην πολιτική της Ε.Ε και των κυβερνήσεων που συντάσσονται με αυτή, έχοντας σαν αποτέλεσμα την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση υπηρεσιών και προγραμμάτων που αφορούν τον αγροτικό πρωτογενή τομέα, την προστασία και ανάπτυξή του. Μια πολιτική που οδηγεί στο μακρύ κατάλογο των ανέργων αυτής της χώρας, στο μαρασμό της υπαίθρου και την εξαθλίωση. Τέλος πάρθηκε ομόφωνη απόφαση για Παλλεσβιακό συλλαλητήριο την Τρίτη 6 Νοέμβρη, στις 11.00 το πρωί, στο κόμβο της Λαρσο, εάν μέχρι τότε δεν έχουμε πάρει δέσμευση για άμεση καταβολή αποζημιώσεων. Το διεκδικητικό πλαίσιο που αποφάσισε η Γενική Συνέλευση είναι: • Πλήρη ανάληψη της δακοκτονίας από την Περιφέρεια, όπως γινόταν μέχρι και το 2011, με έλεγχο και ευθύνη του Υπουργείου

Αγροτικής Ανάπτυξης. • Αύξηση της χρηματοδότησης του έργου στα προ κρίσης επίπεδα. • Πρόσληψη επαρκούς προσωπικού (μόνιμου και εποχικού) για την κάλυψη και του πιο απομακρυσμένου ελαιώνα. • Πρόσληψη ειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού για έρευνα, παρακολούθηση και έλεγχο του έργου της δακοκτονίας. • Άμεση καταγραφή και αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100% της καταστροφής της ελαιοπαραγωγής, που προκλήθηκε από ακραίες καιρικές συνθήκες και από το δάκο, χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα.

Τ

ην 1η Νοέμβρη ξεκινάει άλλη μια μεγάλη μάχη του Κόμματός μας, η δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2018. Η μάχη που δίνουμε με το κουπόνι στο χέρι, καλώντας τον εργατόκοσμο, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους, τη νέα γενιά του νησιού μας από το υστέρημά τους να συμβάλουν στην ισχυροποίηση του ΚΚΕ.

Ο πιο σίγουρος δρόμος για να στεφθεί με επιτυχία και η φετινή μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης είναι το πλατύ άνοιγμα του κάθε κομμουνιστή, του κάθε φίλου του Κόμματος Μπροστά στο πρώτο «κλείσιμο» της Οικονομικής Εξόρμησης, λοιπόν, παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να οργανωθεί σωστά η μάχη. Εξοπλισμός των δυνάμεών μας με επιχειρήματα, οργά-

ΒΔΟΜΑΔΙΑΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ Ιδιοκτήτης: ΝΕ Λέσβου ΚΚΕ Εκδότης: Παρασκευάς Γεωργούλας Διευθύνεται από Συντακτική Επιτροπή.

Συνάντηση του ΔΣ της Ομοσπονδίας με το ΓΓ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Επίσης στα πλαίσια των δράσεων της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ΔΣ της Ομοσπονδίας, την Παρασκευή 26 Οκτώβρη, στο Επιμελητήριο Λέσβου με τον Γ. Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Ν. Αντώνογλου και του παρέδωσε τα αιτήματα που βάζει η μικρομεσαία αγροτιά του νησιού για την δακοπροστασία των ελαιώνων μας, αλλά κυρίως συζητήθηκε το πρωτεύων αίτημα της αποζημίωσης των παραγωγών, για την ολική καταστροφή του καρπού της ελιάς. Μετά τη συνάντηση το ΔΣ, στο Δελτίο Τύπου που έστειλε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι παρόλο που ο κ. Αντώνογλου συμφώνησε σε όλα μαζί μας, εντούτοις δεν πήραμε καμία υπόσχεση για άμεση αποζημίωση, παρά μόνο τη δέσμευση ότι τα αιτήματά μας θα παραδοθούν στον Υπουργό. Και τέλος καλεί τον αγροτικό κόσμο του νησιού να πάρει μέρος στο Παλλεσβιακό Συλλαλητήριο που οργανώνει την Τρίτη 6 Νοέμβρη, «για να ασκήσουμε πίεση και να πετύχουμε την άμεση αποζημίωση για τη χαμένη παραγωγή στο 100% της ζημιάς. Όλοι μαζί μπορούμε να το πετύχουμε».

νωση της άμιλλας ανάμεσα στις Κομματικές Οργανώσεις ώστε να ανέβουν η μαχητικότητα, το πείσμα και το κλίμα προσφοράς, συστηματικός έλεγχος για την υλοποίηση των στόχων μας. Ο ένας αιώνας του ΚΚΕ μπορεί και πρέπει να βρει το Κόμμα μας ακόμα πιο δυνατό και στα οικονομικά του, ώστε από καλύτερες θέσεις να ξεδιπλώνει την πρωτοπόρα δράση του για την ανασύνταξη του κινήματος, για την Κοινωνική Συμμαχία, για να αλλάξουν οι συσχετισμοί παντού!

Ταχυδρομική διεύθυνση: Αρχιπελάγους 21, 3ος όροφος, 81100 Μυτιλήνη. Τηλ.: 2251029239, φαξ: 2251042492 e-mail: mail@neo-empros.net web: www.neo-empros.net ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Δούκα Σοφία, Γραφικές Τέχνες - Εκδόσεις, Αρίωνος 11, Μυτιλήνη, τηλέφωνο:2251048488 ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ: ετήσια 35,00 ευρώ, Υπόλοιπη Ελλάδα 70,00 ευρώ, Τραπεζών - ΟΤΑ - Εταιριών - Υπηρεσιών 100,00 ευρώ. Αυστραλία: 200$, Καναδάς: 190$, Ευρώπη: 105,00 ευρώ. ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ: Αθανασία Καλαϊτζόγλου Εθνική Τράπεζα, Αρ.Λογαριασμού: 415/950150-94. Τετάρτη 31 Οκτώβρη 2018, Αριθμός φύλλου: 1233 Τιμή φύλλου: 1 ευρώ.


/3

Τετάρτη 31 Οκτώβρη 2018

Η

28η Οκτωβρίου 1940 και τα γεγονότα που ακολούθησαν τη δεκαετία του 1940 αποτελούν πηγή αγωνιστικής έμπνευσης και εξαγωγής ιστορικών διδαγμάτων. Αποτίουμε φόρο τιμής στα χιλιάδες μέλη του ΚΚΕ, σε όλους κι όλες τους αγωνιστές και αγωνίστριες, που με οποιονδήποτε τρόπο βγήκαν στο δίκαιο αγώνα, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, διώχτηκαν, έδωσαν και τη ζωή τους για τα δίκια και τη λευτεριά του λαού μας. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν απότοκο των μεγάλων αντιθέσεων και αδιεξόδων που συγκλόνιζαν το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα, της ανάγκης του να ξεπερνάει με βίαιο τρόπο τις οικονομικές κρίσεις, με το ξαναμοίρασμα των αγορών και των σφαιρών επιρροής. Ταυτόχρονα, στόχος και των δύο ιμπεριαλιστικών μπλοκ, τόσο του Αξονα (Γερμανίας - Ιταλίας - Ιαπωνίας), όσο και των ΗΠΑ - Μ. Βρετανίας και των συμμάχων τους, ήταν η καταστροφή της Σοβιετικής Ενωσης, που αποτελούσε φάρο για όλους τους λαούς και πρωτοστάτησε στη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Αυτό προσπαθούν να συγκαλύψουν όσοι ανιστόρητα εξισώνουν το ναζισμό με τον κομμουνισμό, για να κρύψουν ότι τα δύο πραγματικά άκρα που συγκρούονται είναι ο σοσιαλισμός απ’ τη μια και ο καπιταλισμός απ’ την άλλη, είτε ασκεί την κυριαρχία του με την κοινοβουλευτική μορφή είτε με την κατάργησή της. Το έπος της ΕΑΜικής Αντίστασης, ενάντια στην τριπλή φασιστική κατοχή, διαψεύδει τα διάφορα «επιχειρήματα» ότι ο λαός μεγαλουργεί όταν συσπειρώνεται στους στόχους μιας επίπλαστης «εθνικής ενότητας», δηλαδή τους εκάστοτε στόχους της άρχουσας τάξης. Ούτε το 1940 ούτε στην πορεία αυτού του αγώνα υπήρξε «εθνική ενότητα», από τη σκοπιά των στόχων του εργαζόμενου λαού. Αυτό που στην πραγματικότητα υπήρξε ήταν: Από τη μια μεριά η πλειοψηφία του λαού, που αγωνίστηκε από τις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, οι στρατιωτικοί που εξέφραζαν το γνήσιο λαϊκό πατριωτισμό και το ΚΚΕ, που ήταν ο βασικός εμπνευστής, καθοδηγητής και αιμοδότης της ΕΑΜικής Αντίστασης και το πλήρωσε με βαρύ φόρο αίματος. Και από την άλλη υπήρχε η αστική τάξη και οι πολιτικές της δυνάμεις, οι οποίες άλλες συνεργάστηκαν ανοιχτά με τον κατακτητή, οι δοσίλογοι, ταγματασφαλίτες και μαυραγορίτες, άλλες διέφυγαν στο εξωτερικό κι άλλες, λιγοστές, που οργάνωσαν «αντιστασιακές ομάδες», με την καθοδήγηση των Βρετανών, έχοντας τα μάτια τους στραμμένα στις μεταπολεμικές εξελίξεις για τη σταθεροποίηση της αστικής εξουσίας και την υπονόμευση του ΚΚΕ και του ΕΑΜ. Γι’ αυτούς τους λόγους μόνο τυχαίο δεν είναι ότι στη χώρα μας εορτάζεται η έναρξη του πολέμου και όχι η απελευθέρωσή της, τον Οκτώ-

βρη του 1944, ή η οριστική λήξη του πολέμου, την 9η Μάη 1945, με την αθάνατη εποποιία του Κόκκινου Στρατού και την άνευ όρων παράδοση των ναζί. Σήμερα προβάλλεται ως «εθνικός στόχος» η καπιταλιστική ανάπτυξη, που στηρίζεται στα συντρίμμια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και η συμμετοχή της Ελλάδας σ’ όλα τα πολεμοκάπηλα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στο όνομα της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της χώρας. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υπηρετεί αυτούς τους σχεδιασμούς σε ρόλο σημαιοφόρου, ενισχύοντας και επεκτείνοντας τις βάσεις στην Ελλάδα, μετατρέποντας τη χώρα σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο, εμπλέκοντας το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες. Η ΕΑΜική Αντίσταση διαψεύδει κι όλους εκείνους ανάμεσά τους και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που με πρόσχημα τον αρνητικό διεθνή συσχετισμό, δικαιολογεί την πλήρη ενσωμάτωση και

συνειδητή στήριξή της σε όλα αυτά τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια. Αν είχε επικρατήσει τότε στο λαό αυτός ο «ρεαλισμός», δεν θα υπήρχε η μεγαλειώδης ΕΑΜική Αντίσταση, που ο ΣΥΡΙΖΑ εμπορεύεται. Ομοίως και τα άλλα αστικά κόμματα στηρίζουν αυτήν τη στρατηγική, όπως και τις συμφωνίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τις ΗΠΑ για τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς κι ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών, με επίκεντρο την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου και των αγορών. Ανταγωνισμοί που μπορούν να πάρουν και τη μορφή της γενικευμένης πολεμικής αντιπαράθεσης. Αυτές οι εξελίξεις καθιστούν επίκαιρο όσο ποτέ το ιστορικό δίδαγμα από την πάλη της δεκαετίας του 1940, ότι ο αγώνας για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των συνόρων της χώρας δεν μπορεί να είναι αποκομμένος από την πάλη για την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας, που γεννά τον πόλεμο, τις κρίσεις, τη φτώχεια, το τέρας του φασισμού. Ο λαός χρειάζεται να αποχτήσει εμπιστοσύνη και δύναμη στην πάλη του για το δίκιο και τη νίκη, στηριγμένος και στην ιστορική του πείρα να εμπιστευτεί το ΚΚΕ. Για να μη βρεθεί «κάτω από τη σημαία» των εκμεταλλευτών του, αλλά να χαράξει το δικό του δρόμο, για τη δική του εξουσία. Να συγκροτήσει τη δική του κοινωνική συμμαχία, με στόχο να γίνει ο ίδιος κυρίαρχος του πλούτου που παράγει, έξω από τις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. 25/10/2018

Η

Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Κόμματος, επιμελήθηκε την έκδοση ενός ξεχωριστού λευκώματος. Σε αυτό εμπεριέχονται σπάνιες και μοναδικές φωτογραφίες, οπτικό υλικό, αλλά και ντοκουμέντα από την Ιστορία του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος της χώρας μας. Αποτελεί μια προσπάθεια να αποτυπωθεί η 100χρονη, ιστορική διαδρομή του ΚΚΕ, η γεμάτη ανιδιοτέλεια και αυτοθυσία προσφορά του, καθώς και η σύγχρονη πρότασή του. Το λεύκωμα μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για τη γνωριμία με την ιστορία του ΚΚΕ, με τα σύγχρονα συμπεράσματα της συλλογικής μελέτης της στρατηγικής του, να γνωριστούν χιλιάδες νέοι και νέες με τους τόμους του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ για τα χρόνια 19491968, που κυκλοφορεί, και 1918-1949, που θα κυκλοφορήσει στο επόμενο διάστημα. Το λεύκωμα για τα 100 χρόνια ΚΚΕ, εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», διατίθεται στα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Λέσβου του ΚΚΕ, Αρχιπελάγους 21 (πλατεία Σαπφούς).


4/

Μ

αχητική κινητοποίηση πραγματοποίησε το βράδυ της Τρίτης 23 Οκτώβρη στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και τα σωματεία του, με κύριο αίτημα να κλείσει το hot spot της Μόριας, όπως και σε όλα τα νησιά, άμεσος απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών και μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα σε ανθρώπινες δομές φιλοξενίας.  Συνθήματα κατά του ιμπεριαλισμού όπως και «να κλείσουν των hot spot οι φυλακές, δε θα εγκλωβίζονται ανθρώπινες ψυχές»  αντήχησαν στους δρόμους της πόλης. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι από το ΚΥΤ της Μόριας, όπου την προηγούμενη μέρα πραγματοποίησαν τετράωρη στάση εργασίας με αίτημα να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι σε κρατικές δομές δήμων και περιφερειών, βάσει και του τόπου διαμονής τους. Εκ μέρους της επιτροπής των εργαζομένων χαιρετισμό απεύθυνε ο Νίκος Φαλίδας ο οποίος αναφέρθηκε στον αγώνα που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στην κοινωφελή εργασία, καθώς και στα προβλήματα που υπάρχουν για προσφυγές και μετανάστες στο hot spot της Μόριας. Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου χαιρετισμό απεύθυνε το μέλος του ΔΣ Δημήτρης Στεφανής. Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Θοδωρής Ασλανίδης. Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της αγοράς της Μυτιλήνης, καλώντας όλους τους εργαζόμενους και τους επαγγελματοβιοτέχνες να ταχθούν στο πλευρό του Εργατικού Κέντρου και να παλέψουν για να κλείσουν οι φυλακές των hot spot.  Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Θ. Ασλανίδης μεταξύ άλλων ανάφερε τα εξής: «Η σημερινή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου στέλνει μήνυμα αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες, μήνυμα αγανάκτησης για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα hot spots, τόσο στη Μόρια όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα στα οποία στοιβάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες οι πρόσφυγες και μετανάστες. Αποτελεί επίσης μήνυμα συμπαράστασης για τους εργαζόμενους στα 8μηνα της κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ που εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες, χωρίς μέτρα προστασίας, χωρίς να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στο ΚΥΤ της Μόριας.

Τετάρτη 31 Οκτώβρη 2018

Σήμερα από αυτό εδώ το βήμα καλούμε και τους υπόλοιπους φορείς της Λέσβου, τα σωματεία, να απαιτήσουμε το κλείσιμο του hot spot της Μόριας και στα άλλα νησιά του Αιγαίου και να μην δημιουργηθεί κανένα νέο. Καλούμε το λαό της Λέσβου, να εντείνουμε τον αγώνα μας ενάντια στις αποφάσεις της κυβέρνησης και της ΕΕ. Είναι οι ίδιες πολιτικές που γεννούν την προσφυγιά, που ξεριζώνουν τους λαούς και δημιουργούν μεταναστευτικά κύματα από την μία και από την άλλη διπλοεγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά μας και τη χώρα μας εφαρμόζοντας στο ακέραιο την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Είναι οι ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί που ξετυλίγουν τους σχεδιασμούς τους βάση των συμφερόντων του κεφαλαίου, των κερδών τους. Και για να επιτύχουν ακριβώς αυτόν τον σκοπό δεν διστάζουν και δεν σταματάνε πουθενά. Από το αιματοκύλισμα των λαών, την χάραξη νέων συνόρων, την αφαίμαξη των πλουτοπαραγωγικών πηγών των χωρών ως και τη ζωή με ψίχουλα που προορίζουν για όλους τους εργάτες και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι τεράστιες. Όχι μόνο συμμετέχουν ενεργά τόσα

χρόνια στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αλλά τώρα επιδιώκουν και τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας μας», πράγμα που σημαίνει κέρδη για το ντόπιο κεφάλαιο, το οποίο διεκδικεί μερίδιο από την «πίτα» στην περιοχή, εμπλέκοντας τον ελληνικό λαό στους ανταγωνισμούς ακόμη πιο βαθιά, δίνοντας γη, θάλασσα και ουρανό στους ιμπεριαλιστές. Σε αυτή την κατεύθυνση βέβαια συνηγορούν και ταυτίζονται και η ΝΔ, αλλά και τα άλλα αστικά κόμματα. Ενδεικτικό της μεγαλύτερης εμβάθυνσης στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς είναι ότι από την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ και την συνάντηση με τον Τραμπ πριν ένα χρόνο, επικαιροποιήθηκε και επεκτάθηκε ένας πολυπλόκαμος σχεδιασμός των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, με ισχυροποίηση των στοιχείων που μετατρέπουν την Ελλάδα σε κόμβο προώθησης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, στη βάση των επιδιώξεων της ελληνικής αστικής τάξης να επωφεληθεί από τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση στην ευρύτερη περιοχή. Παρά τις επιμέρους ενδοκυβερνητικές αντιπαραθέσεις, που οδηγούν ακόμα και σε παραιτήσεις, όπως αυτή του Κοτζιά, αποδεικνύεται ότι και αυτές είναι ενταγμένες στο πώς θα προωθηθούν καλύτερα οι αμερικανοΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί,


/5

Τετάρτη 31 Οκτώβρη 2018 που αποτελούν αδιαπραγμάτευτη συντεταγμένη επιλογή της κυβέρνησης και υλοποιούνται απαρέγκλιτα. Συνιστά άλλωστε συγκολλητικό στοιχείο των κυβερνητικών εταίρων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και όχι στοιχείο διγλωσσίας, όπως βολεύονται να πλασάρουν τόσο η κυβέρνηση όσο και τα άλλα αστικά κόμματα. Οι ισχυρισμοί ότι οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις θα μας προστατέψουν σε ενδεχόμενη επίθεση της Τουρκίας, δεν είναι παρά μόνο προσχήματα, στάχτη στα μάτια μας, αφού και όλα τα προηγούμενα χρόνια η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ, η παρουσία της ΝΑΤΟικής αρμάδας στο Αιγαίο όχι μόνο δεν απέτρεψαν την τουρκική προκλητικότητα, αλλά αντιθέτως αυτή ενισχύθηκε, οξύνθηκε τα τελευταία χρόνια. Σαν πρόσχημα βέβαια, είχε χρησιμοποιηθεί και για την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και το επιχείρημα του ελέγχου των προσφυγικών ροών, βάλαμε δηλαδή το λύκο να φυλάει τα πρόβατα, αυτούς που δημιουργούν προσφυγικές ροές με τις ιμπεριαλιστικές τους επεμβάσεις αυτοί οι ίδιοι τάχα μου τάχα μου να διευκολύνουν την κατάσταση. Χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το προσφυγικό Τώρα που είναι ξεκάθαρα προεκλογική περίοδος, βλέπουμε την κυβέρνηση, δημοτικές και περιφερειακές αρχές, αλλά και τα άλλα αστικά κόμματα, να έχουν κάνει παντιέρα το προσφυγικό - μεταναστευτικό, να χύνουν ποτάμι κροκοδείλια δάκρυα για το τι γίνεται στα hot spots την ίδια στιγμή βέβαια που αυτοί οι ίδιοι συντηρούν τα αίσχη των hot spots, τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν και που στο σχεδιασμό τους έχουν την δημιουργία νέων στρατοπέδων συγκέντρωσης. Σε αυτή τη βάση λοιπόν μόνη λύση είναι το πλαίσιο που προτείνει το εργατικό κέντρο, το ταξικό κίνημα, το ΠΑΜΕ. Να κλείσουν τα hot spots, να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και οι υπηρεσίες, όπως αιτήσεις ασύλου κ.λπ. στην ηπειρωτική Ελλάδα, να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι από κρατικές δομές, δήμους και περιφέρειες σύμφωνα και με τον τόπο κατοικίας τους με μόνιμη και σταθερή δουλειά και όχι με τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, όπως της κοινωφελούς εργασίας. Προγράμματα που δημιουργούν πελατειακές σχέσεις, που είναι μια με το καρότο, μια με το μαστίγιο για τους εργαζόμενους που δουλεύουν στην κυριολεξία σε συνθήκες γαλέρας και με μισθούς πείνας. Χαιρετίζουμε τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι εδώ στο ΚΥΤ της Μόριας που με τις στάσεις

εργασίας, αλλά και με διεκδικητικό πλαίσιο σε σωστή κατεύθυνση που θέτουν τα ζητήματα τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πρόσφυγες και μετανάστες. Τους καλούμε να μην ξεγελαστούν από τις όποιες υποσχέσεις παίρνουν αφού στην ουσία αυτές στόχο έχουν να συντηρήσουν μια παρόμοια κατάσταση, την διαχείριση δηλαδή της ανεργίας. Να εκμεταλλευτούν την πείρα τους, να τη μετατρέψουν σε αγώνα όχι για 2μηνες και 3μηνες παρατάσεις των συμβάσεων, αλλά για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Συνάδελφοι το κλίμα το οποίο έχει δημιουργηθεί, όπου ακροδεξιές και φασιστικές κραυγές χύνουν το δηλητήριο τους, δεν πρέπει να επηρεάσει κανέναν εργαζόμενο. Αυτές οι φωνές που καλλιεργούν το μίσος και τη μισαλλοδοξία πρέπει να βρουν απάντηση από τους εργαζόμενους, το ταξικό κίνημα. Πρέπει η εργατική τάξη να τους απομονώσει, να τους γυρίσει την πλάτη, να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Σε αυτούς βέβαια που εκφράζουν τέτοιες απόψεις συγκαταλέγονται και οι διάφοροι «πατριώτες», αλλά και η πλειοψηφία -ΔΑΚΕ της ΕΛΜΕ Λέσβου- που όχι μόνο δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει, αλλά υποστήριζε και σθεναρά τον όρο λαθρομετανάστες. Και βέβαια όλοι αυτοί άχνα δεν βγάζουν για τις αιτίες που γεννούν τις προσφυγικές - μεταναστευτικές ροές, τσιμουδιά για τον ύποπτο ρόλο των ΜΚΟ, παρά μόνο βάζουν στο στόχαστρο τους εξαθλιωμένους πρόσφυγες, τις γυναίκες και τα παιδιά λες και ήταν επιλογή τους να ζουν να μείνουν εδώ, μέσα στις λάσπες, απροστάτευτοι από τις καιρικές συνθήκες, χωρίς σίτιση και στέγαση και κάτω από άθλιες συνθήκες στις οποίες καλούνται καθημερινά να παίζουν τη ζωή τους κορώνα - γράμματα. Είναι λοιπόν αυτές οι

ίδιες οι πολιτικές που οπλίζουν το χέρι ακροδεξιών - ρατσιστικών ομάδων, της Χρυσής Αυγής και άλλων τέτοιων φασιστικών μορφωμάτων. Τεράστιες οι ευθύνες της Κυβέρνησης Έχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση όχι μόνο για αυτά που έχουν συμβεί, αλλά και για αυτά που θα συμβούν. Θυμίζουμε μόνο ότι ο χειμώνας είναι μπροστά μας και θυμόμαστε όλοι τα αποτελέσματα πέρυσι όπου θρηνήσαμε θύματα. Είναι αδιανόητο σε μια δομή που είναι φτιαγμένη για 2.500 άτομα το πολύ, να διαμένουν πάνω από 8.000 αυτή τη στιγμή και κάτω από αυτές τις συνθήκες, μέσα σε υποτυπώδες σκηνές. Είναι δικό τους δημιούργημα όλο αυτό το σκηνικό όσο και να το αρνούνται. Με τη σημερινή μας συγκέντρωση φέρνουμε στο προσκήνιο τις ανάγκες και τα αιτήματα τόσο των προσφύγων - μεταναστών όσο και των λαϊκών στρωμάτων των νησιών μας. Βάζουμε μπροστά τις ανάγκες της εργατικής τάξης και των λαών όλων των χωρών για μια καλύτερη ζωή, χωρίς πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά. Διαδηλώνουμε ενάντια στο να γίνει το νησί μας, αλλά και όλη χώρα αποθήκη ψυχών, όπως κυβέρνηση, ΝΑΤΟ και ΕΕ προστάζουν. Αντιτασσόμαστε στη δημιουργία νέων φυλακών που θα πυροδοτήσουν και άλλο την κατάσταση. Η μόνη λύση την οποία εκφράζαμε από την αρχή είναι το κλείσιμο των hot spots και όχι η μεταφορά τους ή η δημιουργία νέων. Οι πρόσφυγες και μετανάστες όταν φτάνουν στη Λέσβο και στα άλλα νησιά να μένουν σε χώρο προσωρινής παραμονής όπου θα τους παρέχονται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και θα γίνεται η καταγραφή και ταυτοποίησή τους και άμεσα να μετακινούνται στην ηπειρωτική Ελλάδα σε ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες σίτισης, στέγασης, με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, απ› όπου πολύ γρήγορα με ασφάλεια και ευθύνη του κράτους να μεταβαίνουν σε όποια χώρα επιθυμούν. Η κυβέρνηση να πάψει να σφυρίζει αδιάφορα στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στους κατοίκους γύρω από τα hot spot και να προχωρήσει άμεσα σε αποζημιώσεις για τις ζημιές που έχουν προκληθεί. Συνάδελφοι από την πρώτη στιγμή αναδείξαμε τις πραγματικές ευθύνες και τις αιτίες, αντιτεθήκαμε στο ρόλο των ΜΚΟ, οργανώσαμε πολύμορφες δράσεις έμπρακτης αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες, καταδικάσαμε τις ρατσιστικές φασιστικές κραυγές, συνεχίσαμε ανυποχώρητοι - αταλάντευτοι στις θέσεις μας για έναν καλύτερο κόσμο χωρίς πολέμους, φτώχεια προσφυγιά. Έτσι συνεχίζουμε και τώρα με τους εργαζόμενους όλων των χωρών. Για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά! Μέχρι την τελική νίκη των λαών».


6/

Τετάρτη 31 Οκτώβρη 2018

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

Α

πό την Διεύθυνση Βιομηχανίας, Ενέργειας & Φυσικών Πόρων, γίνεται γνωστό ότι σύμφωνα με το άρθρο 105 του Νόμου 4485/2017 (ΦΕΚ 114/Α’/04-08-2017), για την αντικατάσταση των επαγγελματικών αδειών των Τεχνικών Επαγγελμάτων Υδραυλικών, Ψυκτικών, Χειριστών Μηχανημάτων Έργου, Ηλεκτροσυγκολλητών, Οξυγονοκολλητών, Θερμαστών, Πρακτικών Μηχανικών και Μηχανικών Μέσων Τεχνικών Σχολών (εκτός αυτοκινήτων) κλπ ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία η 31-12-2018. Οι παραπάνω αδειούχοι καλούνται να μεριμνήσουν για την αντικατάσταση των επαγγελματικών τους αδειών με αντιστοίχιση, μέχρι την παραπάνω ημερομηνία. Μετά την παρέλευση της οι επαγγελματικές άδειες που δεν θα έχουν αντικατασταθεί παύουν να ισχύουν. Στην περίπτωση αυτή για την απόκτηση άδειας εκ νέου πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν σε εξετάσεις και να κριθούν επιτυχόντες. Εξαιρούνται των ανωτέρω οι επαγγελματικές άδειες που απαιτούν θεώρηση και των οποίων έχει παρέλθει πενταετία από την ημερομηνία που έπρεπε να θεωρηθούνανανεωθούν. Οι άδειες αυτές δεν ισχύουν πλέον και οι κάτοχοι τους πρέπει να εφοδιαστούν με νέα άδεια κατόπιν επιτυχούς εξέτασης σε θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις. Οι ενδιαφερόμενοι-υπόχρεοι μπορούν να απευθύνονται στην Υπηρεσία, Ανδρομέδας 15, 1ος όροφος, Μυτιλήνη και στο τηλέφωνο 2251353311, προκειμένου να ενημερώνονται για την διαδικασία.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΟΛΙΑΣ «Οι αλύγιστοι της ταξικής πάλης»

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Από Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018 οι ενδιάμεσες εκπτώσεις O Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης ενημερώνει τους καταναλωτές και τα μέλη του ότι αρχίζει η προαιρετική εκπτωτική περίοδος του Νοεμβρίου. Οι εκπτώσεις θα αρχίσουν από την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου και διαρκούν έως την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018. Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων πέραν της αναγραφής της παλαιάς και νέας τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης στο facebook όπου αναφέρονται λεπτομέρειες. Ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης καλεί το καταναλωτικό κοινό να επωφεληθεί της εκπτωτικής περιόδου, εμπιστευόμενο τις ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα προσφέρουν και πάλι προϊόντα ποιότητας σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 2Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Σ

ε πανελλήνιο διαγωνισμό συγγραφής περιβαλλοντικής ιστορίας που διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Φύση Χωρίς Σκουπίδια», η μαθήτρια του 2ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης Τσιλιμιδού Παναγιώτα, βραβεύτηκε με τα πρώτα βραβεία: 1)Βραβείο Αφηγηματικής Υπερδομής, 2)Βραβείο Φαντασίας, Δημιουργικότητας, Πρωτοτυπίας 3)Βραβείο Σύνδεσης Ανθρώπινων Αξιών – Περιβάλλοντος. Η βράβευση έγινε το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018 στο Ωδείο Αθηνών. Στο πλαίσιο της Εκδήλωσης λειτούργησε έκθεση μεταλλικών αντικειμένων με δημιουργίες των συμμετεχόντων μαθητών, όπου το 2ο Γενικό Λύκειο συμμετείχε με δημιουργίες της μαθήτριας που την ενέπνευσαν στη συγγραφή της ιστορίας. Τα θερμά μας συγχαρητήρια στη μαθήτρια.

ΗΛΙΑΣ ΒΟΥΛΒΟΥΛΗΣ Σουφλέλ’ Η ανταρτομάνα της Αγιάσου

Τα βιβλία διατίθενται από τα γραφεία της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ, Αρχιπελάγους 21 (πλατεία Σαπφούς), 2ος όροφος.

Ο σ. Παναγιώτης Καλατζής προσφέρει 20 ευρώ στην ΚΟΒ Αγιάσου προς τιμή των 100 χρόνων ΚΚΕ. Στη μνήμη της Σταυρίτσας Γρηγοράκη, αντί για στεφάνι προσφέρει 20 ευρώ στην ΚΟΒ Μανταμάδου του ΚΚΕ. Θέμης Κλιομηδιώτης Ο Νίκος Τσαγκαρέλλης στα πλαίσια της οικονομικής εξόρμησης και της συμπλήρωσης των 100 χρόνων του Κόμματος προσφέρει 100 ευρώ στην ΚΟΒ Ιδ. Υπαλλήλων Λέσβου του ΚΚΕ.


/7

Τετάρτη 31 Οκτώβρη 2018

αναποδογυρίζοντας τους πεθαμένους, ψάχνοντας τις τσέπες τους για κάνα τάληρο, για κάνα μπακιρένιο ρολόι η ζωή ψάχνοντας στα στόματα των πεθαμένων για κάνα δόντι χρυσό - ψάχνοντας, ψάχνοντας να μείνει ορθή μέσα στους πεθαμένους - ψάχνοντας η ζωή να βρει το δίκιο της ανάμεσα στους σκοτωμένους. (...)

Σκοτώνουν κάθε μέρα την ελπίδα μας σκοτώνουν κάθε μέρα στο κατώφλι μας το φως και τη μικρή γαλήνη του στρωμένου τραπεζιού και το φιλί που κλαίει στην άκρη των χειλιών μας (..) Οι γειτονιές θυμούνται. Οι γειτονιές δε θέλουν να ξεχάσουν. Τα χαράματα οι ομοβροντίες στο Σκοπευτήριο.(..) (…) ένα χέρι που σφίγγει τη ράχη της καρέκλας κι ένα χέρι που λαδώνει το παλιό περίστροφο κι ένα χέρι που ράβει μια σημαία κι ένα χέρι που σφίγγει ένα άλλο χέρι. (...) Οι γειτονιές δεν μιλάνε. Οι γειτονιές θυμώνουν. Κρύβονται μες στον ίσκιο οι γειτονιές και σφίγγουν τη γροθιά τους. Δε μιλάνε.. (Γιάννης Ρίτσος, Από τις «Γειτονιές του Κόσμου») Οι «Γειτονιές του κόσμου» του Γιάννη Ρίτσου είναι μια πολύστιχη επικολυρική σύνθεση, όπου καταγράφονται και σχολιάζονται ποιητικά τα γεγονότα της κρίσιμης δεκαετίας 1940-1950 μέσα από το πρίσμα των εμπειριών των φτωχογειτονιών της Αθήνας (Καισαριανή, Βύρωνας, Παγκράτι, Καλλιθέα, Δουργούτη, Κοκκινιά, Περιστέρι) που στάθηκαν προμαχώνες της Αντίστασης στα χρόνια της γερμανικής κατοχής και αντιμετώπισαν τις σκληρότερες δοκιμασίας στα χρόνια της αγγλοαμερικανικής κυριαρχίας και του εμφυλίου σπαραγμού. Γράφτηκε στο χρονικό διάστημα 1949 - 1951, όταν ο ποιητής ήταν εξόριστος. O ίδιος ο ποιητής παρουσίασε τις ««Γειτονιές του κόσμου»» με τα ακόλουθα λόγια: «Στις γειτονιές του κόσμου» θέλησα ν’ αποκαταστήσω τα δέκα κρίσιμα χρόνια 1940 - 1950 της νεοελληνικής ιστορίας μας. Δεν μπορώ ακόμα να ξέρω τι κατόρθωσα να κάμω σ’ ένα ποίημα με τόσα επεισόδια και ιντερμέδια, όπου το λυρικό, επικό και αφηγηματικό στοιχείο διαδέχονται το ένα το άλλο, διασταυρώνονται, καμιά φορά σμίγουν, και όπου τα πρόσωπα επανέρχονται και εξελίσσονται μέσα στα γεγονότα και μαζί με τα γεγονότα, σχεδόν όπως σ’ ένα μυθιστόρημα. Φίλοι συνεξόριστοι στον Αη Στράτη γνώρισαν το ποίημα τον Ιούλιο του 1951 και η βαρύτητα της ιδέας, του τόνου

και της κίνησης δοκιμάστηκε κατά κάποιον τρόπο - πάνω στη συγκίνηση τους». (Π. Πρεβελάκη, Ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος, σ.. 176). Οι γειτονιές είναι οι φτωχοσυνοικίες της Αθήνας που περισσότερο δεινοπάθησαν κατά την Κατοχή και στα χρόνια του Εμφύλιου. Ρημαγμένες από την πείνα, αποδεκατισμένες από το θάνατο, αλλά κι αυτές όπου οργανώθηκε η μεγαλειώδης λαϊκή αντίσταση. Πολλές εικόνες αντιτίθενται στην απελπισία και στον πόνο. Είναι η διαβεβαίωση της αγάπης της ζωής, της συνέχειας της ζωής, οι ηθικές ποιότητες της εγκαρτέρησης και της αλληλεγγύης και η πίστη σ’ ένα σοσιαλιστικό όραμα που μεταμορφώνουν τη μοναξιά σε συντροφικότητα, το θάνατο σε ζωή, τη σιωπή σε τραγούδι. Στο ακόλουθο απόσπασμα από τις «Γειτονιές του Κόσμου» απεικονίζεται η σιωπηλή, ερημωμένη Αθήνα τις νύχτες της γερμανικής κατοχής και ο φόβος που κυριαρχεί στις λαϊκές γειτονιές με τα κλειδωμένα σπίτια και τις «κλειδωμένες καρδιές». Βραδιάζει νωρίς στις συνοικίες. Κι είναι πολύ πικραμένες οι συνοικίες. Ο ήλιος χάνεται σκονισμένος πίσω απ’ τα βουνά, όπως χάνεται ο θόρυβος μιας στρατιωτικής μοτοσυκλέτας στο μάκρος της λεωφόρου. Δεν ακούγεται τίποτα. Κλειδωμένα τα σπίτια. Κλειδωμένες οι καρδιές. Κλειδωμένα τα στόματα. Τίποτα. Μόνο το βήμα του αστυφύλακα ακούγεται καθαρά, πολύ καθαρά το βήμα του αστυφύλακα στις βραδινές γειτονιές της Αθήνας. (...) Η πείνα, η εξαθλίωση, ο θάνατος είναι από τα κυρίαρχα μοτίβα στις «Γειτονιές». Ένα παιδί κλαίει. Το κλάμα του κρέμεται στο απόγευμα σαν τον κουρελιασμένο χαρταητό στα σύρματα του τηλέγραφου. Κι οι μανάδες, πίσω απ’ τα τζάμια, συλλογιούνται, συλλογιούνται ένα σανιδένιο τραπέζι δίχως ψωμί.(...) γυρεύοντας λίγο ψωμί, λίγο λάδι, ένα πράσινο φύλλο,

«Λίγο ψωμί. Λίγο ψωμί. Λίγο ψωμί Και τα παιδιά πεθαίναν στην πλατεία της Ομονοίας σφίγγοντας ένα άδειο κονσερβοκούτι… Οι κατακτητές προσπαθούν να πνίξουν κάθε αντίσταση. Τα μπλόκα, οι συλλήψεις, οι εκτελέσεις είναι τα μέσα κατατρομοκράτησης του λαού. Μονάχα ο θάνατος περνοδιαβαίνοντας στα πεζοδρόμια, σκυφτός με τα χέρια χωμένα στις τσέπες του αμπέχωνου, με το κασκέτο χωμένο ως τα φρύδια του. Ο θάνατοςμονάχα τα μάτια του κάτω απ’ το γείσο, ψάχνοντας μ’ ένα κλεφτοφάναρο τα νούμερα των σπιτιώνεδώ, ναι, ναι -σημειώνοντας σ’ ένα χαρτί - τι σημειώνοντας; Ποιο σπίτι; εδώ; - ποιός θάναι; (...) Όλη τη νύχτα το ντουφεκίδι και τα κλεφτοφάναρα κι ο μασκοφορεμένος στη συνοικία -«εσύ, κι εσύ, κι εσύ» κι η ριπή κι η κραυγή ανοίγοντας ένα πηγάδι σιγαλιά στο σκοτάδι κι οι αναποδογυρισμένες καρέκλες και τα ξηλωμένα στρώματα -στο υπόγειο, στο υπόγειο - πίσω απ’ την παλιά ντουλάπα, δυο στυλωμένα μάτια στη νύχτα -«εσύ, κι εσύ κι εσύ» - (...) Το κλεφτοφάναρο κι η μάσκα κι η κραυγή και τα χοντρά βήματα στα παλιά σανίδια κι ο χτύπος της κλεισμένης πόρτας κι η μεγάλη σιωπή και το σκοτάδι κι οι σκοτωμένοι στην πλατεία.


8/

Τετάρτη 31 Οκτώβρη 2018

Επιστολή με θέμα «Παρουσία του ΝΑΤΟ και ξένες βάσεις στο Αιγαίο» απέστειλε προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Αιγαίου Στρατής Κόρακας με την οποία ζητά να συνεδριάσει άμεσα το ΠΣ με το παραπάνω θέμα. Στην επιστολή αναφέρει συγκεκριμένα. «Κύριε Πρόεδρε. Το τελευταίο διάστημα ήρθε πάλι στην επικαιρότητα η επικίνδυνη για τη χώρα και το λαό μας προσήλωση της Κυβέρνησης στην παρουσία και το ρόλο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας και ιδιαίτερα στο Αιγαίο. Η επανάληψη της πρότασης της Κυβέρνησης, δια στόματος του Υπουργού Εθνικής Αμυνας, Π.Καμένου, για δημιουργία αμερικανοΝΑΤΟϊκής βάσης στην Κάρπαθο, αντίστοιχης με την αμερικάνικη βάση εκτόξευσης πυραύλων στο CAP CANAVERAL (!!!) σε συνδυασμό με τις ήδη υπάρχουσες, διάσπαρτες στην επικράτεια, αμερικάνικες και ΝΑΤΟϊκές βάσεις, μετατρέπουν τη χώρα μας και ιδιαίτερα την περιοχή μας, σε πολεμικό ορμητήριο και μαγνήτη αντιχτυπημάτων .

νες εκτιμήσεις και δράσεις». Κύριε Πρόεδρε Σήμερα επαναλαμβάνουμε, για άλλη μια φορά την πρόταση μας, τιμώντας έτσι και την εθνική μας επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, να συζητήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο σε άμεση έκτακτη συνεδρίαση το θέμα και να πάρει θέση.

του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, να αποκλειστεί η δημιουργία κι άλλης βάσης στο Αιγαίο. να κλείσουν οι υπάρχουσες αμεριανοΝΑΤΟϊκές βάσεις στη χώρα μας. Αυτή τη στάση, κατά τη γνώμη μας, υπαγορεύει το πατριωτικό φιλειρηνικό καθήκον μας και όχι οι επισκέψεις στην έδρα του ΝΑΤΟ ή η διοργάνωση εκδηλώσεων ντροπής όπως αυτή που προγραμματίζεται στη Λήμνο (για τα 100 χρόνια από την αλληλοσφαγή των λαών που προκάλεσαν, στον Α’ παγκόσμιο πόλεμο, για τα συμφέροντά τους οι ιμπεριαλιστές), συνδυάζοντας την πρόσκληση, παρουσία και επιβράβευση εκπροσώπων των ιμπεριαλιστών σφαγέων των Λαών με δρόμους «ειρήνης»..»

Ένα τέτοιο απόλυτα πιθανό ενδεχόμενο, στα πλαίσια των εντεινόμενων ανταγωνισμών ΗΠΑ , ΕΕ από τη μια και Ρωσίας και συμμάχων της από την άλλη, αναδείχνει τους τεράστιους, θανάσιμους κινδύνους που διατρέχουμε ως Περιφέρεια αλλά και ως χώρα γενικότερα. Στα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε και την αυξανόμενη επιθετικότητα των ιθυνόντων της Άγκυρας. Αυτή η επιθετικότητα ενθαρρύνεται από την αυξανόμενη παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, που δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και τηρεί στάση Ποντίου Πιλάτου απέναντι της.

Θεωρούμε ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να κλείνουμε τα μάτια μπροστά σ’ αυτούς τους κινδύνους, με οποιαδήποτε δικαιολογία. Έχουμε υποχρέωση, ως Περιφερειακό Συμβούλιο να αντιδράσουμε, να αντιταχθούμε σ’ αυτή την ολέθρια για το λαό μας πολιτική. Να απαιτήσουμε να φύγουν οι δυνάμεις

Υπενθυμίζουμε ότι με επιστολή μας, στις 18 Φεβρουαρίου 2018, μετά τον εμβολισμό ελληνικού σκάφους από τουρκικό, ζητάγαμε: « Με την παρούσα επαναλαμβάνουμε παλαιότερο αίτημα μας , που έμεινε ανικανοποίητο: να ασχοληθεί άμεσα το Π.Σ. σε μια συνεδρίασή του, αποκλειστικά με την κατάσταση στο Αιγαίο, όπως έχει διαμορφωθεί, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα και να τοποθετηθεί υπεύθυνα, ως πολιτικό όργανο, που υποτίθεται ότι είναι, καταλήγοντας ενδεχομένως σε ψήφισμα με συγκεκριμέ-

κδήλωση με το Σωματείο Εργαζομένων στα ΜΜΕ προγραμματίζει το Εργατικό Κέντρο Λέσβου τη Δευτέρα, 12 Νοέμβρη στις 18:30 στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου (Κομνηνάκη) με θέμα «τη διαδικτυακή επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ στη Λέσβο από φασιστικές – ακροδεξιές ομάδες, ο ρόλος των ομάδων αυτών και η απάντηση του ταξικού κινήματος».

Ε

1233  

ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ, αρ. φύλλου 1233, 31.10.2018. Βδομαδιάτικη εφημερίδα των εργαζομένων της Λέσβου.

1233  

ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ, αρ. φύλλου 1233, 31.10.2018. Βδομαδιάτικη εφημερίδα των εργαζομένων της Λέσβου.

Advertisement