Page 1

κωδικός 3573

Τετάρτη 21 Μάρτη 2018 Αριθμός Φύλλου 1208

ΒΔΟΜΑΔΙΑΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

www.neo-empros.net

Τιμή 1 €

σελίδα 2

Οι εξελίξεις στο Αιγαίο είναι επικίνδυνες. Η αστική τάξη της Τουρκίας, με συνεχείς και κλιμακούμενες επιθετικές ενέργειες, αμφισβητεί τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Η κατάσταση συνεχώς οξύνεται και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους θερμών επεισοδίων. Κανένας εφησυχασμός δεν επιτρέπεται. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά και τα άλλα αστικά κόμματα ισχυρίζονται ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και η συμμαχία της με τις ΗΠΑ προστατεύουν την ασφάλεια του λαού και τα σύνορά μας. ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΨΕΜΑ. Το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο και έχει σοβαρότατες ευθύνες για τη γκριζοποίησή του. Το ίδιο και οι ΗΠΑ. Ποια σύνορα λοιπόν θα προστατεύσουν; Αυτά που δεν αναγνωρίζουν; Αυτοί δεν προστατεύουν τα σύνορα καμιάς χώρας. Αντίθετα, για τα συμφέροντά τους εξαπολύουν πολέμους, αιματοκυλούν λαούς, αλλάζουν και ξαναχαράζουν τα σύνορα. Αυτό έκαναν στα Βαλκάνια, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, αυτό κάνουν και τώρα στη Συρία. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει αναλάβει το ρόλο του «σημαιοφόρου» του ΝΑΤΟ στην περιοχή Συσκέψεις των ΚΟΒ για τις πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ. - Η ΚΟΒ Μανταμάδου, το Σάββατο 24 Μάρτη στις 20:30 στο Πολύκεντρο Μανταμάδου. - Η ΚΟΒ Ιδ. Υπαλλήλων, τη Δευτέρα 26 Μάρτη στις 18:30 στην καφετέρια «FRAME» στα Λαδάδικα.

εμπλέκει τη χώρα βαθύτερα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τα παζάρια τους. Οι εργαζόμενοι, ο λαός του νησιού μας δίκαια ανησυχεί. ΤΩΡΑ είναι η ώρα αυτή η ανησυχία να μετατραπεί σε αγωνιστική λαϊκή συσπείρωση και δράση, σε επαγρύπνηση. - Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια. - Να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, να κλείσει η βάση της Σούδας. - Όπως δεν έχουν καμιά δουλειά Τούρκοι στρατιώτες σε ελληνικά νησιά και εδάφη έτσι δεν έχουν καμιά δουλειά έλληνες στρατιωτικοί εκτός συνόρων. Να επιστρέψουν ΤΩΡΑ όλοι στην πατρίδα. - Να αποδεσμευτεί ΤΩΡΑ η χώρα από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και στις δύο πλευρές του Αιγαίου πρέπει να ακουστεί δυνατά το σύνθημα: ΚΑΜΙΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ, ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ Οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν έχουν τίποτε να μοιράσουν. Από ενδεχόμενη εμπλοκή χαμένοι θα βγούνε και οι δύο. Ο εθνικισμός και το μίσος ανάμεσα στους λαούς, που από κάποιες πλευρές προωθείται, υπηρετούν τα σχέδια αυτών που και τώρα μας εκμεταλλεύονται αλλά και από τον πόλεμο έχουν συμφέρον.


2/

Τετάρτη 21 Μάρτη 2018

Τ

ις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε στη Λέσβο ο Αντισυνταγματάρχης ε.α. Νίκος Παπαναστάσης*, μέλος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί του τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις επιπτώσεις τους στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, αλλά και στην καθημερινότητα των ακριτικών πληθυσμών. Ακολουθούν στοιχεία της συζήτησης. ΕΡ: Ήδη οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διαμορφώνονται σ’ ένα πλαίσιο βαθμιαίας κλιμάκωσης στις μεταξύ τους σχέσεις. Πως μπορεί να ερμηνευτεί αυτό; ΑΠ: Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις χαρακτηρίζονται από μια σταθερά δυσμενή κλιμάκωση. Η ένταση της τουρκικής επιθετικότητας κυρίως στο Αιγαίο και η άμεση αμφισβήτηση των ελληνικών συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από την τουρκική ηγεσία, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στο λαό. Με αφορμή αυτές τις εξελίξεις, ειδικά τις τελευταίες μέρες, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, λιβανίζουν το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για την δήθεν δυνατότητα παροχής από πλευράς τους, ασφάλειας και σταθερότητας στους λαούς των χωρών – μελών τους. Φτάνουν μάλιστα μέχρι στο σημείο, να αναρωτιούνται για το τι θα έκανε η Τουρκία, αν δεν ήταν «σύμμαχος» χώρα στο ΝΑΤΟ με την Ελλάδα ... Η στάση αυτή, καλλιεργεί τον εφησυχασμό αλλά και την παραπλάνηση του λαού, σχετικά με την πραγματική αιτιολογία της δυσμενούς εξέλιξης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που τις καθορίζουν άμεσα οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί που συντελούνται στην περιοχή που εκτείνεται από τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα, μέχρι τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική  Μεσόγειο. Η Ελλάδα συμμετέχει στο ΝΑΤΟ, κατά συνέπεια στις πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ σε βάρος των λαών και για την Ελλάδα δεν αναγνωρίζει σύνορα. Η αστική τάξη της Ελλάδας δεν είναι αθώα περιστερά. ΕΡ: Η σύλληψη και η φυλάκιση των δυο στρατιωτικών στον Έβρο, τι σηματοδοτεί για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις; ΑΠ: Προφανώς το γεγονός αυτό, είναι ένα απ’ τα πολλά και ποικίλα «απόνε-

ρα» των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως αυτές πλέον έχουν διαμορφωθεί. Αυτό είναι εμφανές, με τη σκόπιμη μετατροπή ενός συνηθισμένου, σε άλλες συνθήκες, συνοριακού επεισοδίου με άμεση μέχρι τώρα λύση σε επίπεδο τοπικών στρατιωτικών διοικητών, σε ένα σοβαρό διακρατικό πρόβλημα, με τους δυο στρατιωτικούς σε ρόλο πιονιών στη σκακιέρα των ελληνοτουρκικών διαφορών. Απ’ την άλλη πλευρά, κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική η σημειολογική βαρύτητα του γεγονότος, δεδομένου ότι οι συλληφθέντες αποτελούν στελέχη του κατ’ εξοχήν υπεύθυνου μηχανισμού αντιμετώπισης της τουρκικής βίαιης προκλητικότητας, δηλαδή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ). Είναι απόλυτα κατανοητή η οργή που πλανάται στο χώρο του προσωπικού των Ε.Δ εξαιτίας της σύλληψης των συναδέλφων τους. Είναι δικαιολογημένο και απόλυτα κατανοητό το ιδιαίτερα φορτισμένο αίτημά τους, για άμεση απελευθέρωση και επαναπατρισμό τους. Ταυτόχρονα, είναι εύκολα «αναγνώσιμη» και η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει τα δίκαια συναισθήματα των στρατιωτικών, απ’ τις αληθινές γενεσιουργές αιτίες αυτής αλλά και παρόμοιων εξελίξεων. Όσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στα χνάρια και των προηγούμενων, μπλέκει την Ελλάδα στους ανταγωνισμούς των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων των ΗΠΑ, της Ε.Ε, αλλά και συνασπισμών όπως το ΝΑΤΟ, είναι νομοτελειακά σίγουρο ότι μαζί με το λαό, θα πληρώνει τεράστιο υλικό αλλά και ηθικό κόστος και το προσωπικό των ΕΔ. Επιπλέον, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής το γεγονός του ρόλου εθνικιστικών και φασιστικών - ναζιστικών μορφωμάτων όπως της Χρυσής Αυγής. Αυτοί προπαγανδίζουν τον Χίτλερ και τη Χούντα του ‘67. Δεν έχουν καμιά σχέση με τα συμφέροντα του λαού.

ΒΔΟΜΑΔΙΑΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ Ιδιοκτήτης: ΝΕ Λέσβου ΚΚΕ Εκδότης: Παρασκευάς Γεωργούλας Διευθύνεται από Συντακτική Επιτροπή.

ΕΡ: Βρισκόμαστε σε μια ακριτική περιοχή. Ποιες νομίζεται ότι είναι οι παράμετροι της καθημερινότητας του λαού που επηρεάζονται απ’ αυτές τις εξελίξεις; ΑΠ: Είναι γεγονός ότι η όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε επίπεδα ιδιαίτερα επικίνδυνα, ακόμη και για την ύπαρξη στρατιωτικής εμπλοκής, απασχολεί το λαό και ιδιαίτερα τους ακριτικούς πληθυσμούς. Το ΚΚΕ στην γεμάτη αγώνες ηρωική πορεία του, στα 100 χρόνια ιστορίας του, πρωτοστάτησε και θα πρωτοστατήσει στον αγώνα για την υπεράσπιση της ακεραιότητας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Θα συντριβεί κάθε εισβολέας που θα τολμήσει να επιτεθεί στην Ελλάδα. Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο δηλώνουμε ότι δεν θα δείξουμε καμιά εμπιστοσύνη στην αστική κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και σε Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ και άλλα αστικά κόμματα. Καμιά ανοχή στην άρχουσα τάξη που συμμετέχει σήμερα στον πόλεμο, με την αποστολή στρατευμάτων μακριά από τα σύνορα και την εκχώρηση στρατιωτικών βάσεων όπως η Σούδα, για την προώθηση των δικών της συμφερόντων, βάζοντας το λαό να

χύνει το αίμα του. Για την επιτυχία όλων των παραπάνω χρειάζεται οργάνωση της λαϊκής πάλης στις πόλεις και τα χωριά, να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή ελληνικών στρατευμάτων στους πολεμικούς σχεδιασμούς τους. Επίσης χρειάζεται ο λαός μας να διεκδικεί και να εξασφαλίσει τη διαβίωσή του, την περίθαλψή του και για τις πιο δύσκολες συνθήκες. Ο αγώνας που καλείται να δώσει σήμερα ο λαός πρέπει να έχει μόνο ένα στόχο. Την Ελλάδα της ειρήνης και της ευημερίας, χωρίς εκμεταλλευτές και δυνάστες, με την εργατική τάξη, το λαό στην εξουσία. Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, τα μέλη της ΚΝΕ και οι φίλοι του ΚΚΕ σ’ αυτόν τον αγώνα θα είμαστε μπροστά με ακλόνητη την πίστη ότι η τελική νίκη θα είναι του λαού. * Ο Αντισυνταγματάρχης ε.α. Νίκος Παπαναστάσης, προέρχεται απ’ το Στρατό Ξηράς, τις Ειδικές Δυνάμεις, έχοντας υπηρετήσει σε Επιτελεία και Μονάδες Καταδρομών και Αλεξιπτωτιστών.

Ταχυδρομική διεύθυνση: Αρχιπελάγους 21, 3ος όροφος, 81100 Μυτιλήνη. Τηλ.: 2251029239, φαξ: 2251042492 e-mail: mail@neo-empros.net web: www.neo-empros.net ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Δημ. Δούκας & Σια ΟΒΕΕ, Βενιαμίν Λεσβίου 6, Μυτιλήνη. Τηλ.: 2251024904, φαξ: 2251027454 ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ: ετήσια 35,00 ευρώ, Υπόλοιπη Ελλάδα 70,00 ευρώ, Τραπεζών - ΟΤΑ - Εταιριών - Υπηρεσιών 100,00 ευρώ. Αυστραλία: 200$, Καναδάς: 190$, Ευρώπη: 105,00 ευρώ. ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ: Αθανασία Καλαϊτζόγλου Εθνική Τράπεζα, Αρ.Λογαριασμού: 415/950150-94. Τετάρτη 21 Μάρτη 2018, Αριθμός φύλλου: 1208 Τιμή φύλλου: 1 ευρώ.


/3

Τετάρτη 21 Μάρτη 2018

Εργαζόμενοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και νέες του νησιού μας. Οι εξελίξεις στο Αιγαίο είναι επικίνδυνες. Η αστική τάξη της Τουρκίας, με συνεχείς και κλιμακούμενες επιθετικές ενέργειες, αμφισβητεί τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Η κατάσταση συνεχώς οξύνεται και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους θερμών επεισοδίων. Κανένας εφησυχασμός δεν επιτρέπεται. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά και τα άλλα αστικά κόμματα ισχυρίζονται ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και η συμμαχία της με τις ΗΠΑ προστατεύουν την ασφάλεια του λαού και τα σύνορά μας.

ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΨΕΜΑ. Το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο και έχει σοβαρότατες ευθύνες για τη γκριζοποίησή του. Το ίδιο και οι ΗΠΑ. Ποια σύνορα λοιπόν θα προστατεύσουν; Αυτά που δεν αναγνωρίζουν; Αυτοί δεν προστατεύουν τα σύνορα καμιάς χώρας. Αντίθετα, για τα συμφέροντά τους εξαπολύουν πολέμους, αιματοκυλούν λαούς, αλλάζουν και ξαναχαράζουν τα σύνορα. Αυτό έκαναν στα Βαλκάνια, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, αυτό κάνουν και τώρα στη Συρία. ΝΑΤΟ και ΗΠΑ πρωταγωνιστούν στους οξυμένους ανταγωνισμούς που μαίνονται στην περιοχή μας, προκειμένου να ενισχύσουν τη θέση τους έναντι της Ρωσίας και της Κίνας. Σε αυτή τη λυσσαλέα διαπάλη, πως δηλαδή να μοιρασθούν οι σφαίρες επιρροής, τα ενεργειακά κοιτάσματα και οι δρόμοι μεταφοράς των εμπορευμάτων συμμετέχουν και οι αστικές τάξης της Τουρκίας και της Ελλάδας. Έτσι εξηγείται η έξαρση της Τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο, στην Κύπρο, στο Αφρίν, έτσι

εξηγείται και ο στόχος της ελληνικής αστικής τάξης να αναβαθμίσει γεωστρατηγικά τη χώρα ενάντια, φυσικά, στη γεωστρατηγική αναβάθμιση που επίσης επιδιώκει η Τουρκία. Μόνιμη επιδίωξη και των δύο αστικών τάξεων είναι να αποσπάσουν μεγαλύτερα κέρδη από την υπερεκμετάλλευση των λαών τους αλλά και από το πλιάτσικο σε βάρος των άλλων λαών. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει αναλάβει το ρόλο του «σημαιοφόρου» του ΝΑΤΟ στην περιοχή εμπλέκει τη χώρα βαθύτερα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τα παζάρια τους. Οι εργαζόμενοι, ο λαός του νησιού μας δίκαια ανησυχεί. ΤΩΡΑ είναι η ώρα αυτή η ανησυχία να μετατραπεί σε αγωνιστική λαϊκή συσπείρωση και δράση, σε επαγρύπνηση. - Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια. - Να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, να κλείσει η βάση της Σούδας. - Όπως δεν έχουν καμιά δουλειά Τούρκοι στρατιώτες σε ελληνικά νησιά και εδάφη έτσι δεν έχουν καμιά

δουλειά έλληνες στρατιωτικοί εκτός συνόρων. Να επιστρέψουν ΤΩΡΑ όλοι στην πατρίδα. - Να αποδεσμευτεί ΤΩΡΑ η χώρα από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και στις δύο πλευρές του Αιγαίου πρέπει να ακουστεί δυνατά το σύνθημα: ΚΑΜΙΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ, ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ Οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν έχουν τίποτε να μοιράσουν. Από ενδεχόμενη εμπλοκή χαμένοι θα βγούνε και οι δύο. Ο εθνικισμός και το μίσος ανάμεσα στους λαούς, που από κάποιες πλευρές προωθείται, υπηρετούν τα σχέδια αυτών που και τώρα μας εκμεταλλεύονται αλλά και από τον πόλεμο έχουν συμφέρον. Ακούστε τις θέσεις του ΚΚΕ Ακούστε το κάλεσμα συμπόρευσης που σας απευθύνει. ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ, 29 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΣΤΙΣ 8.00 ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΑΠΦΟΥΣ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ Π.Γ. ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΣΤΟΝ ΜΙΚΡΟ ΑΓΓΕΛΟ

Τ

ο νέο πολύνεκρο ναυάγιο στο Αγαθονήσι, με νεκρούς πρόσφυγες, μετανάστες και παιδιά, δείχνει ότι δεν έχει τέλος η τραγωδία των ξεριζωμένων θυμάτων της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας. Ούτε τα ολοένα και πιο εξελιγμένα μέτρα καταστολής στα σύνορα ούτε, φυσικά, η απαράδεκτη συμφωνία της ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας, που υπογράφτηκε από τη σημερινή κυβέρνηση ακριβώς πριν δύο χρόνια, δεν μπορούν να εμποδίσουν απελπισμένους ανθρώπους από το να πέφτουν στα νύχια αδίστακτων διακινητών, για να ξεφύγουν από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εξαθλίωση. Τώρα, που έχουν «xτυπήσει κόκκινο» οι ανταγωνισμοί, που πυκνώνουν επικίνδυνα τα σύννεφα άμεσης εμπλοκής της Ελλάδας σε πόλεμο, τώρα χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη του λαού, όλων των λαών, των προσφύγων και μεταναστών, ενάντια στο σύστημα που παράγει εκμετάλλευση και πολέμους, νεκρούς στα πεδία των μαχών αλλά και στους θαλάσσιους ή χερσαίους δρόμους της προσφυγιάς.

Το νησί θα παραμένει Αγαθό, όμως ο μικρός ακόσμητος άγγελος βούλιαξε στα γαλάζια της άκαμπτης αιωνιότητας και στο τίποτα του κόσμου καθώς θήλαζε το αλμυρό γάλα της μάνας του, η μικρή ζωή μαύρη πέτρα αγυάλιστη θα στολίζει τις ράχες του βυθού. Το φρέσκο βαθύ γαλάζιο σφράγισε τα ορθάνοιχτα του μάτια πριν προλάβει να ονειρευτεί και η πιο κοντινή πατρίδα μακρινή του έγινε πριν να νιώσει την μυρωδιά του χώματος της. Μέσα στα λιγνά του χεράκια και στις στερνές του ανταύγειες του κόσμου έσφιγγε με πάθος το στήθος της μάνας. Τα σγουρά του μαλλιά φύκια θα τυλιχτούνε στους λαιμούς των δολοφόνων. Ένα μολύβι μόνο κρατώ και το πένθιμο της μάνας, πως να ξεκολλήσουν οι στιγμές ανάμεσα στις διαβάσεις μιας σκοτεινής αυτοψίας. ΧΑΡΗΣ ΠΑΠΑΣΑΒΒΑΣ


4/

Μ

ε επιστολή της προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, στις 20 και 26 Φεβρουαρίου η «Λαϊκή Συσπείρωση» Β. Αιγαίου ζητούσε να ενημερωθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο για πόσα δημόσια κτίρια έγινε προσεισμικός έλεγχος και ποια μέτρα πάρθηκαν ή πρόκειται να παρθούν για την αντισεισμική θωράκιση τους, Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Στρατής Κόρακας επανήλθε με επιστολή του για την απάντηση που του δόθηκε για τις σχετικές ενέργειες. «Στις 13 Μαρτίου το Περιφερειακό Συμβούλιο ενημερώθηκε από τον αρμόδιο διευθυντή ότι από το σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017 έγινε στις 16 Ιανουαρίου του 2018 ένα σεμινάριο σε μηχανικούς για τον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο των κτιρίων καθώς και ότι στάλθηκε μια επιστολή προς το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, στις 19 Ιανουαρίου 2018 με την οποία ζητά ενημέρωση σχετικά με την ανάθεση εκπόνησης της μικροζωνικής μελέτης και το στάδιο στο οποίο αυτή βρίσκεται. Μέχρι στιγμής δεν έλαβε καμιά απάντηση. Την ίδια μέρα απηύθυνε επιστολή στο ΤΕΕ Β. Αιγαίου με την οποία του πρότεινε να αναλάβει αυτό τη διενέργεια του προσεισμικού ελέγχου, αλλά ούτε κι εδώ

Τετάρτη 21 Μάρτη 2018

πήρε ακόμη απάντηση. Και «πέραν τούτου ουδέν»..» Παρεμβαίνοντας ο περιφερειακός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Στρατής Κόρακας, τόνισε ότι από την ενημέρωση που είχαμε αναδείχθηκε η ανεπάρκεια ουσιαστικής παρέμβασης της Περιφέρειας στα ζητήματα που έθεσε με τις επιστολές της η «Λαϊκή Συσπείρωση». Σημείωσε ότι παίρνοντας υπόψη ότι ο σεισμός χτυπά απροειδοποίητα, είναι απαράδεκτη αυτή η ολιγωρία που μπορεί να αποβεί μοιραία. Τόνισε ότι είναι αδιανόητο να μην έχουν γίνει καθόλου προσεισμικοί έλεγχοι μετά τον τελευταίο σεισμό και εξέφρασε τη λύπη του γιατί δεν έχουμε καν τα στοιχεία των ελέγχων που έγιναν πριν το σεισμό και κυρίως ποια μέτρα ελήφθησαν μετά τους έλεγχους αυτούς, για τα κτίρια που έχουν πρόβλημα και που ενδεχομένως να επιδεινώθηκαν μετά το

σεισμό. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να δοθεί μια προτεραιότητα στα σχολεία και σε άλλους δημόσιους χώρους πολυσύχναστους, όπως νοσοκομεία, Θέατρα κ.ά. Αν τα σχολεία, όπως ειπώθηκε, είναι της αρμοδιότητας των Δήμων να έλθει η Περιφέρεια άμεσα σε επαφή μαζί τους και να προχωρήσει το έργο, όπως έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις. Τόνισε επίσης ότι προφανώς η μικροζωνική μελέτη είναι σημαντική και πρέπει να γίνει αλλά δεν είναι προϋπόθεση για να γίνουν οι έλεγχοι (πρωτοβάθμιοι και δευτεροβάθμιοι) και να προχωρήσει η αντισεισμική θωράκιση, όπου είναι αναγκαία. Τέλος υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις την επομένη του σεισμού της 12ης Ιουνίου αλλά αγνοήθηκαν.

Ο

βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος, έστειλε στο Δ.Σ. της τοπικής Διοίκησης Λέβου της Διεθνούς Ενωσης Αστυνομικών το παρακάτω μήνυμα:

την οικοσκευή και την αποκατάσταση των ζημιών. Το Κόμμα μας έχει επανειλημμένα φέρει το πρόβλημα αυτό στη Βουλή, και η κυβέρνηση 10 φορές έχει αρνηθεί να απαντήσει.

«Ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν μου επιτρέπουν να παραστώ στη σημερινή σας εκδήλωση. Δείχνετε την αλληλεγγύη σας, και σας συγχαίρω γιαυτό, στους συναδέλφους σας που επλήγησαν από το σεισμό της 12ης Ιούνη 2017.

Το ΚΚΕ θεωρεί τους εργαζόμενους στα Σώματα Ασφαλείας αναπόσπαστο τμήμα του ελληνικού λαού και των εργαζομένων που, εκτός από τα οξυμμένα προβλήματα φτωχοποίησης που αντιμετωπίζει και η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας για να μπορούν μια χούφτα παράσιτα να συσσωρεύουν αμύθητα πλούτη, πολλές φορές αναγκάζονται να βρίσκονται απέναντι στο λαό, όπως συμβαίνει τελευταία με τους πλειστηριασμούς.

Η αντισεισμική προστασία, όπως η αντιπλημμυρική και η αντιπυρική προστασία, για το ΚΚΕ είναι βασική λαϊκή ανάγκη, και σε μια άλλη οργάνωση της κοινωνίας, που στο επίκεντρό της έχει τις λαϊκές ανάγκες και όχι το κέρδος, είναι πρώτης προτεραιότητας ζήτημα, τόσο, και κυρίως, όσον αφορά την πρόληψη και τη μείωση του σεισμικού κινδύνου, όσο και την γρήγορη αποκατάσταση και αποζημίωση των πληγέντων.

Για το ΚΚΕ το συμφέρον του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας βρίσκεται στους κοινούς αγώνες με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, γιατί η ίδια πολιτική που εξοντώνει το λαό, χτυπάει και εσάς. Υποστηρίζουμε το δικαίωμα της συλλογικής σας έκφρασης και δεσμευόμαστε ότι θα δώσουμε κάθε δυνατή συνδρομή στην ανάδειξη και την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων σας.

Ξέρω ότι, περισσότερο από 8 μήνες μετά το σεισμό, ακόμα κάποιοι περιμένουν να πάρουν το επίδομα των 580 ευρώ που θα έπρεπε να είχε δοθεί αμέσως μετά το σεισμό, Σταύρος ΤΑΣΣΟΣ ενώ ακόμα δεν Βουλευτής Λέσβου του έχει αποζημιω- ΚΚΕ» θεί κανένας για


/5

Τετάρτη 21 Μάρτη 2018

Τ

η Δευτέρα 19 Μάρτη πραγματοποιήθηκε από το Τομεακό Συμβούλιο Λέσβου της ΚΝΕ εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο, με αφορμή την ανατύπωση του «Κομμουνιστικού Μανιφέστου» στον «Οδηγητή» στο φύλλο του Μάρτη. Πρόκειται για ένα σπάνιο ντοκουμέντο που προέρχεται από το Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ και αποτελεί ανατύπωση της έκδοσης που κυκλοφόρησε τον Ιούνη του 1948, μέσα στη φωτιά του εμφυλίου πολέμου και της ηρωικής πάλης του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ). Τυπώθηκε στο τυπογραφείο της «Εξόρμησης», της εφημερίδας που εξέδιδε το Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ και κυκλοφόρησε σε 3.000 αντίτυπα στις περιοχές της Ελεύθερης Ελλάδας, δηλαδή στις περιοχές που έλεγχε ο ΔΣΕ και στις οποίες είχαν αρχίσει να διαμορφώνονται λαογέννητοι θεσμοί εκπαίδευσης, δικαιοσύνης και εξουσίας. Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ προετοίμαζαν την εκδήλωση τις προηγούμενες μέρες με εξορμήσεις και ανακοινώσεις στα τμήματα, διακινώντας τον «Οδηγητή» σε φοιτητές. Αρκετοί ήταν οι φοιτητές που προμηθεύτηκαν το φύλλο, έδειξαν ενδιαφέρον και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για την εκδήλωση. Τη βιβλιοπαρουσίαση έκανε η Στέλλα Δήμου, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, η οποία εξηγώντας το λόγο για τον οποίο η ΚΝΕ επιλέγει να κάνει τέτοιες εκδηλώσεις, σημείωσε: «Οι νέοι, οι μαθητές, οι φοιτητές και αυριανοί επιστήμονες, οι νέοι εργαζόμενοι έχουμε κάθε λόγο να κατακτάμε τη μόρφωση, να αγαπάμε τη γνώση, να αποκτάμε όλα τα απαραίτητα εφόδια για να μπορούμε να «απαντάμε» και να παλεύουμε απέναντι

στα εμπόδια που συναντάμε καθημερινά στην προσπάθεια μας να σπουδάσουμε στο αντικείμενο μας, να δουλέψουμε σε αυτό με δικαιώματα, συνολικά στα εμπόδια που συναντά κάθε νέος και νέα στη ζωή του. Ο στίχος «Ξεκίνα! Πρέπει όλα να τα ξέρεις!» από το ποίημα «εγκώμιο στη μάθηση» του Μπρεχτ είναι οδηγός για τα μέλη της ΚΝΕ. Μελετάμε - αγαπάμε το λογοτεχνικό βιβλίο, το πολιτικό βιβλίο, το μαρξιστικό- λενινιστικό βιβλίο, ερχόμαστε σε επαφή με την ιστορία του εργατικού - λαϊκού κινήματος στη χώρα μας, με τις αμέτρητες σελίδες ηρωισμού που έγραψαν χιλιάδες κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές σε όλη την υφήλιο. Παλεύουμε για να παίρνουμε όλη τη γνώση του επιστημονικού αντικειμένου που σπουδάζουμε, για ολοκληρωμένα και επαρκή συγγράμματα. Διατηρούμε ταυτόχρονα, το δικαίωμα μας να κάνουμε κριτική, να αμφιβάλλουμε και να αμφισβητούμε τις επιστημονικοφανείς – αλλά καθόλου αθώεςθεωρίες, ερμηνείες, αναλύσεις της ιστορίας, της σημερινής πραγματικότητας. Οι νέοι κομμουνιστές τελικά αγαπάμε τη γνώση γιατί θέλουμε να αλλάξουμε το σημερινό άδικο κόσμο της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Για όλους αυτούς τους λόγους δεν είναι καθόλου πολυτέλεια μια τέτοια εκδήλωση. Δεν έχει απλώς χαρακτήρα «τιμή και μνήμης», έχει χαρακτήρα «ανάγκης» να μάθουμε περισσότερα, να έρθουμε σε επαφή με τις επαναστατικές ιδέες και αξίες που γεννήθηκαν στην ιστορία της ανθρωπότητας, για τον πιο σπουδαίο, όμορφο και πανανθρώπινο σκοπό για την κοινωνική απελευθέρωση. Ελπίζουμε αυτή η εκδήλωση να αποτελέσει αφορμή και έναυσμα για κάθε νέο και νέα που αγανακτεί σήμερα με το άδικο, με την κατάσταση που επικρατεί να

μελετήσει, να ψάξει, να ρωτήσει, να μάθει περισσότερα!» Ακολούθησε συζήτηση για τις συνθήκες στις οποίες «γεννήθηκε» το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο», στο πως έφτασαν οι Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ένγκελς στο σημείο να το γράψουν αλλά και για το τι «νέο» έφερε: Δηλαδή, ότι αποτελεί επί της ουσίας το πρώτο πολιτικό πρόγραμμα για ένα Κομμουνιστικό Κόμμα, στο οποίο αποτυπώνονται οι στόχοι για κατάληψη της εξουσίας από την εργατική τάξη, την κατάργηση της εκμετάλλευσης, το τσάκισμα του αστικού κράτους και την οικοδόμηση του σοσιαλισμούκομμουνισμού. Κλείνοντας της βιβλιοπαρουσίαση η Στέλλα Δήμου σημείωσε: «Η ΚΝΕ, κλείνοντας φέτος τα 50 χρόνια ζωής και δράσης, ως νεολαία του ΚΚΕ, που συμπληρώνει έναν αιώνα αγώνα και θυσιών, θα συνεχίσει πιο αποφασιστικά, πιο τολμηρά, με εμπιστοσύνη στο σκοπό μας αλλά και με εμπιστοσύνη σε όλον αυτόν τον κόσμο που βρισκόμαστε από την ίδια πλευρά. Θα δυναμώσουμε την προσπάθεια να καλλιεργηθεί μορφωτικό ρεύμα, να διαδοθεί πλατιά το μαρξιστικό-λενινιστικό βιβλίο, ο Ριζοσπάστης και ο Οδηγητής που φιλοξενούν σταθερά στις σελίδες τις αγωνίες και τους αγώνες του λαού και της νεολαίας. Συνεχίζουμε, εμπνεόμενοι

από τους χιλιάδες κομμουνιστές που βρέθηκαν στις εξορίες και τις φυλακές, που ένα βήμα πριν το εκτελεστικό απόσπασμα δεν άφηναν το βιβλίο από το χέρι, δεν άφηναν το χαρτί και το μολύβι. Εμπνεόμαστε από τους χιλιάδες κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές που στις εξορίες με ευφάνταστους τρόπους εξασφάλιζαν την επαφή με το βιβλίο, όπως έκαναν οι κομμουνιστές στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου που έκρυβαν χαρτάκια μέσα σε καρύδια, όπως έκανε ο Νίκος Μπελογιάννης, που όντας φυλακισμένος και περιμένοντας την εκτέλεση του, έγραφε βιβλία σε τσιγαρόχαρτα. Όπως έκαναν οι αντάρτες του ΔΣΕ που μέσα στη φωτιά της μάχης εξασφάλιζαν να εκδοθεί και να διακινηθεί το κομμουνιστικό μανιφέστο. Η διάδοση του μαρξιστικού βιβλίου είναι καθοριστικός όρος ώστε περισσότεροι νέοι να έρθουν σε επαφή με τις επαναστατικές ιδέες, ώστε περισσότεροι νέοι που αγανακτούν με τη σημερινή κατάσταση να την ερμηνεύσουν, αλλά κυρίως να την ανατρέψουν!»


6/

Τετάρτη 21 Μάρτη 2018

ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ Πασχαλινή διανομή τροφίμων

Λ

όγω της παρατεταμένης αφωνίας του, σε βασικά προβλήματα της τοπικής μας κοινωνίας, δεν είχαμε την ευκαιρία να διαγνώσουμε το πνεύμα και τις απόψεις του Γιωργάκη. Να όμως, που ως εισηγητής νομοσχεδίου στη Βουλή για την φαρμακευτική κάνναβη, μας έδωσε την ευκαιρία : «…Δηλαδή τους καρκινοπαθείς που επιζητούν να πάρουν τη φαρμακευτική κάνναβη για να ανακουφίσουν τον πόνο τους, θα πρέπει να τους χαρακτηρίσουμε ναρκομανείς, πρεζόνια;; Έλεος πια με τις σκοταδιστικές αντιλήψεις του ΚΚΕ!!» ΄Ετσι αναφώνησε (ή έβγαλε τη χολή του κατά του ΚΚΕ ;) ο καλός μας βουλευτής, και νόμισε ότι το …κατακεραύνωσε. «Σκοταδιστές» οι του ΚΚΕ, προφανώς ακραία «φωταδιστής» ο ίδιος, και επειδή μπορεί να θαμπώθηκε από τον πολύ φωταδισμό του, καλό θα ήταν να μας πεί αν έχει κάνει τίποτα για τους 1800 περίπου καρκινοπαθείς της Λέσβου, οι οποίοι «καλύπτονται» από έναν μόνο ογκολόγο γιατρό του Νοσοκομείου και έναν αιματολόγο!!. Να μας πεί αν πήγε ποτέ στο Νοσοκομείο για

Δ

ε θα δεχτούμε άλλο αυτήν την κατάσταση… Αγανάκτηση και θυμό προκάλεσαν, εναντίον της ΔΕΥΑΛ, οι λογαριασμοί νερού που στάλθηκαν στα χωριά. Λογαριασμοί που είχαν να έρθουν από το καλοκαίρι!!! «Κανένας δε μπορεί να πληρώσει αυτά τα υπέρογκα ποσά εφάπαξ. Μα δεν υπάρχει κάποιος που να καταλάβει επιτέλους ότι δε μπορεί, με την πενιχρή σύνταξη που παίρνουμε, να πληρώνουμε τέτοια ποσά σε λογαριασμούς; Ότι δε μας φτάνουν ούτε για την επιβίωση του μήνα, ούτε για τα υπόλοιπα εφορίες, ΕΝΦΙΑ κ.τ.λ. Ότι μας έχουν καταδικάσει στον υποσιτισμό και στην εξαθλίωση… Φτάνει πια. Αρκετά. Τουλάχιστον ας βγάζουν τους λογαριασμούς στην ώρα τους και όχι να περιμένουν να περάσει χρόνος. Τελικά ούτε νερό δε θα μπορούμε πια να πίνουμε ως για μπάνιο θα περιμένουμε το καλοκαίρι για τη θάλασσα». Αυτά ειπώθηκαν από αυτούς που έλαβαν τα τελευταία ειδοποιητήρια από τη ΔΕΥΑΛ.

να δει τους συμπολίτες μας καρκινοπαθείς, να κάνουν τις χημειοθεραπείες τους πάνω σε καρέκλες και όχι σε κρεβάτια των δωματίων, να μας πεί τι ενέργειες έχει κάνει ο ίδιος και αν σκοπεύει καμιά φορά η «αριστερή» μας (…όπως μπαίνεις) κυβέρνηση, να καλύψει τα κενά των γιατρών στο Νοσοκομείο, που τόσο ανάγκη έχουν οι καρκινοπαθείς και γενικότερα οι ασθενείς του τόπου μας. Και ας αφήσει τα «φούμαρα» του …φωταδισμού του: για την «ανάγκη ανακούφισης του πόνου των καρκινοπαθών με τη χρήση φαρμακευτικής κάνναβης», για τις «δυνατότητες των αγροτών σε νέες δυναμικές καλλιέργειες» και για τις, μαθές, «σκοταδιστικές αντιλήψεις του ΚΚΕ», που «αδυνατεί» να αντιληφθεί την ανάγκη για νομιμοποίηση της καλλιέργειας κάνναβης για φαρμακευτικούς λόγους. Μέχρι τότε, άντε και σ’ ανώτερα Γιωργάκη και να είσαι πάντα σε …ευφορία, για να μας δίνεις κι άλλα δείγματα του φωταδισμού σου, μέσα στην «αριστερή» θολούρα σου. Κ.

Στη φωτογραφία, λογαριασμός από κάτοικο στην Θερμή. Με υπολογισμένα 3 τρίμηνα και ποσό 143 ευρώ. Αν πήγαινε στην ώρα του, λογικά το ποσό θα ήταν κοντά στα 50 ευρώ το τρίμηνο και για έναν συνταξιούχο που παίρνει 600 ευρώ και με τόσες άλλες υποχρεώσεις που μπορεί να έχει, σίγουρα θα ήταν προτιμότερο.

Από τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, γίνονται γνωστά τα παρακάτω: Οι Δικαιούχοι του ΤΕΒΑ (ωφελούμενοι ΚΕΑ) οι οποίοι ήταν ωφελούμενοι του προγράμματος την 31/1/2018, ότι στο πλαίσιο της Πασχαλινής διανομής τροφίμων θα πραγματοποιηθεί δωρεάν διανομή νωπών κρεάτων και φέτας μέχρι και Τετάρτη 28/3 σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες. Συγκεκριμένα το Πρόγραμμα διανομών έχει ως εξής: Για την Δ.Ε Μυτιλήνης η διανομή θα πραγματοποιηθεί από Δευτέρα 26 Μαρτίου μέχρι και την Τετάρτη 28 Μαρτίου, στο γνωστό σημείο της ΕΨΥΠΑΛ, από ώρα 8.30- 12.30. ΓΕΡΑ: ΔΕΥΤΕΡΑ 19/3/2018 ΚΑΛΛΟΝΗ-ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: ΤΡΙΤΗ 20/3/2018 ΕΥΕΡΓΕΤΟΥΛΑΣ: ΤΕΤΑΡΤΗ 21/03/02018 ΕΡΕΣΟΣ: ΠΕΜΠΤΗ 2/03/02018 ΜΗΘΥΜΝΑ-ΠΕΤΡΑ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23/3/2018 ΠΛΩΜΑΡΙ: ΔΕΥΤΕΡΑ 26/3/2018 ΑΓΙΑΣΟΣ-ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΣ: ΤΡΙΤΗ 27/3/2018 ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ: ΤΕΤΑΡΤΗ 28/3/2018 Οι ωφελούμενοι του ΤΕΒΑ-ΚΕΑ πρέπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ να έχουν μαζί τους αντίγραφο της αίτησης ΚΕΑ- ΤΕΒΑ καθώς επίσης και την ταυτότητα τους.


Τετάρτη 21 Μάρτη 2018

Λογοτεχνία ήταν τα μυστικά σημάδια της αιώνιας ζωής, όπως οι βολβοί των φυτών, οι πατάτες των κυκλάμινων, όπως οι απόρρητες ρίζες των δέντρων που δουλεύουν χωρίς να τις ακούμε χωρίς να τις βλέπουμε.

Οι άντρες αποκαμωμένοι από υπαρξιακές αγωνίες, βυθισμένοι σε φόβους και μοναξιά καταφεύγουν στην ερωτική ένωση ως λυτρωτικό αντίδοτο.

Το ποίημα είναι ένα τεντωμένο δάχτυλο μες στη βροχή που δείχνει τρέμοντας προς τη μεριά του ήλιου. ( Γιάννης Ρίτσος) Η επιστροφή στην παιδική ηλικία απορρέει από τη «νοσταλγία ενός κόσμου άτρωτης τρυφερότητας ». Τα παιδιά έχουν μια στενή οικειότητα με τον κόσμο που τα περιβάλλει και μια όραση εκστατική μπροστά στα πάντα. Αν αυτή η παιδική όραση δεν πνιγεί μέσα στους μεγάλους, τότε θα κοιτάμε τον κόσμο χωρίς την επιβάρυνση των ψυχρών φίλτρων της λογικής και θα ανακαλύπτουμε παντού μικρά - μικρά θαύματα. Ο αφηγητής διασταυρώνει τις ομορφιές του παρόντος με σκηνές από τα παιδικά χρόνια. ..Τότε τα παιδιά αρνιόντανε να κοιμηθούν τα μεσημέρια μην κλείσουν μια στιγμή τα μάτια τους στο θαύμα του ήλιου μη και τάβρει το δείλι κοιμισμένα- δοκίμαζαν την αφή και τη γεύση του εφήμερου, - ποιό εφήμερο; - τρέχαν ξυπόλυτα στ› αγκάθια της αιωνιότητας, ξυπόλυτα - όχι μήπως και τα ακούσουν οι μεγάλοι μονάχα για να νιώθουν στις φτέρνες τους τη ζεστή κοιλιά της γης. Αποκαλύπτει το μέγα θαύμα της ζωής, την αγέραστη ομορφιά του κόσμου. Η διαρκώς αναγεννώμενη φύση προβάλλεται ως ο απέραντος, γοητευτικός κόσμος, μέσα στον οποίο εγγράφεται η θαυμαστή δημιουργικότητα των ανθρώπων. Και δεν είναι τυχαίο που μέσα στη φυσική και ανθρώπινη πραγματικότητα εντάσσονται και τα ανθρώπινα εργαλεία, αφού στο ποίημα υμνείται η ανθρώπινη εργασία και δημιουργικότητα που μεταμορφώνει τον κόσμο. (.....) Το οδοντωτό πριόνι με το στενόμακρο σχήμα μιας χιλιετηρίδας, το σφυρί σαν το άγαλμα ανδρικής γροθιάς, το δρεπάνι σαν το ανοιγμένο μπράτσο του έρωτα κ’ οι μετάλλινες πρόκες σαν τα επίμονα δόντια που κατατρώνε την απόσταση και το άγνωστο ακόμη και τα ξύλινα καρφιά που καρφώνουν τα παπούτσια είναι σα μικρά αστέρια μπηγμένα σ’ ένα χαμηλό χρήσιμο στερέωμα.

ΕΛΕΝΗ ΖΟΥΜΠΟΥΛΗ

Χειρούργος οφθαλμίατρος τ. Επιμελήτρια του Ε.Σ.Υ. - Υπ. Διδάκτωρ Συνεργάτις του Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου Αθηνών ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΚΑΒΕΤΣΟΥ 40, (2ος όρ.) (τρία κτίρια μετά το κατάστημα Σκοπελίτη)

Πρωί: 9π.μ. - 1μ.μ. Καθημερινά χωρίς ραντεβού Απογεύματα και Σάββατο πρωί με ραντεβού Το ιατρείο δύναται να συνταγογραφεί απευθείας γυαλιά μέσω ΕΟΠΠΥ, φάρμακα και λοιπές παροχές ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Ιατρείο: 22510-42312 /// Κιν:6944434811

/7

Για τούτο οι άντρες όταν νιώθουν το φόβο απ’ τη δουλειά, απ’ τη φθορά, απ’ το κενό, απ’ τις εφημερίδες, απ’ την μνήμη των πολέμων, απ’ το τρίξιμο στις κλειδώσεις των δαχτύλων τους

Μεγάλη έκταση κατέχει στο ποίημα η εξύμνηση της γυναίκας. Ο ποιητής έλκεται από τη μυστηριακή φύση της γυναίκας ως φορέα της γέννησης που διαιωνίζει τη ζωή. Όπως μέσα στη γυναίκα συντελούνται μυστικές, αθέατες, διεργασίες, ομοίως και μέσα στο χώρο της μνημονικής λειτουργίας. Η γυναίκα είναι το παράλληλο της φύσης, της γης, της ποίησης. Γι αυτό συνυπάρχουν και συσχετίζονται στο ποίημα τα τρία αυτά στοιχεία (γυναίκα, μνήμη, ποίηση) που κυοφορούν και γεννούν (...)Οι γυναίκες μες στο θρίαμβο της ηγεμονίας τους μπροστά απ’ τις βουβές στρατιές των κλεισμένων πραγμάτων.... σεργιανούσαν σείοντας μες στη μέθη της δημιουργίας τη στρογγυλή κοιλιά τους κάτω απ’ τις πορτοκαλιές της άνοιξης σάμπως να μετάφεραν πίσω απ’ την άσπρη ποδιά τους μικρές γήινες σφαίρες. Δεν μιλούσαν οι γυναίκες αγέρωχες αυτές ανήκαν στο μέλλον, προχωρούσαν, όταν οι άντρες σταματούσαν κάθε τόσο μπρος στ’ αλέτρι ή όταν κρατούσαν το δρεπάνι σαν το κουρασμένο φρύδι του φεγγαριού. Αυτές μόνες μες στο περβόλι με τα υψηλά ηλιοτρόπια περίμεναν βέβαιες τη γέννηση, και τα ηλιοτρόπια τους φώτιζαν το λαιμό και το πρόσωπο με φωτεινούς κύκλους κ’ οι πρώτες ρόδινες φακίδες στα μεγάλα μέτωπα τους

ή απ’ την κραυγή του ήλιου που σφηνώνεται μέσα στα κόκκαλά τους, αρπάζουν τις γυναίκες, όπως αρπάζουν τα κλαδιά ή τις ρίζες ενός δεντρου πάνω απ’ το γκρεμό κ’ αιωρούνται κει πάνω σα να παλεύουν ή να παίζουν με το χάος· κ’ οι γυναίκες το ξέρουν και κλείνουν τα μάτια τους· δε λένε όχι· περιμένουν· κι όταν αυτοί κοιμούνται πάλι, εκείνες αγρυπνούν, κ’ είναι κι αυτοί παιδιά τους όπως τα παιδιά τους, και θα τους μεγαλώσουνε κι αυτούς όπως και κείνα θα τους ταΐσουνε με το μαστό τους και με τη σιωπή τους, με την άρνηση τους κάποτε, θα τους ποτίσουνε ξανά με τη δίψα της ένωσης. Διάχυτη είναι στο ποίημα μια αισιοδοξία - καθόλου επίπεδη και αφελής. Ο ποιητής, που έχει γνωρίσει το σκοτάδι και τον πόνο, δεν αποδέχεται το αδιέξοδο, τη μοιρολατρική απελπισία. Ίσως ο μυστηριώδης ξένος, όπως έχει γραφεί, να είναι το άλλο εγώ του ποιητή που αρνείται την υποταγή στο πένθος. Το ποίημα κλείνει με εικόνες ειρηνικής ζωής. (..) Μaς πήρε το άρωμα από βουνά καρπών που ξεφορτώναν στα μανάβικα. Ακούσαμε τους χτύπους στο γειτονικό σιδεράδικο και τα τραμ που στρίβαν δίπλα στα κρεοπωλεία... Είχαμε την ισόρροπη αίσθηση μιας αφάνταστης ειρηνικής συγκομιδής, από μεγάλες, τετράδιπλες, ζαχαρωμένες ντομάτες, τοποθετημένες με προσοχή και τάξη σ’ ορθογώνια καφάσια, που μεταφέρονταν απ› τις αγροτικές περιοχές ίσα στης αγορές τον πόλεων και στα πολύβουα λιμάνια πελώρια αυτοκίνητα τρέχαν στους ηλιόλουστους δρόμους, σα μυστικά ολοπόρφυρα βουνά...


8/

Ο

ι εξελίξεις στο Αιγαίο και στην περιοχή μας είναι επικίνδυνες. Με κλιμακούμενες επιθετικές ενέργειες η αστική τάξη της Τουρκίας αμφισβητεί τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα. Η κατάσταση οξύνεται και εγκυμονεί σοβαρούς κίνδυνους θερμών επεισοδίων και κρίσεων. Κανένας εφησυχασμός δεν επιτρέπεται. Είναι ψέμα ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, η συμμαχία με τις ΗΠΑ προστατεύει την ασφάλεια του λαού και τα σύνορά μας. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει αναλάβει το ρόλο «σημαιοφόρου» των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ στην περιοχή εμπλέκει

Ε

μείς, στρατιώτες που υπηρετούμε τη θητεία μας στην Καλλονή της Λέσβου, στο στρατόπεδο Λοχαγού Μαρινέλλη, καταγγέλλουμε τα εθνικιστικά συνθήματα που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια του Σχολείου Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΣΠΕΝ). Σκοπό έχουν να σπείρουν το μίσος ανάμεσα σε γείτονες λαούς και να κρύψουν την πολιτική που θύματά της έχει εμάς, τη νεολαία που υπηρετούμε τη θητεία μας, τους γονείς μας, τα αδέλφια μας, τους συναδέλφους μας. Καταδικάζουμε αποφασιστικά τέτοια περιστατικά, καθώς δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τους λαούς της περιοχής. Η κατάσταση οξύνεται με τις κόντρες για το ποιος θα πάρει το πάνω χέρι στις αγορές, στους δρόμους μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων, για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές. Σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία εντείνει τις προκλήσεις και τις επιθετικές ενέργειες, όπως με τη σύλληψη των δυο στρατιωτικών στον Εβρο. Απαιτούμε τώρα να ελευθερωθούν και να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Η συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ δεν είναι παράγοντας ασφάλειας. Αυτό αποδεικνύεται καθημερινά αφού το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο και αλλού. Οσοι υπηρετούμε στη Λέσβο, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι ΝΑΤΟ σημαίνει πόλεμος, προσφυγιά, ξεριζωμός. Βλέπουμε τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών, την κατάσταση που ζουν τα προσφυγόπουλα. Καλούμε τους συναδέλφους μας να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή, ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, ενάντια σε κάθε

Τετάρτη 21 Μάρτη 2018

τη χώρα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στα παζάρια Βαθύτερα στις ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις μας εμπλέκει ο στόχος της “γεωστρατηγικής αναβάθμισης». Και στις δυο πλευρές του Αιγαίου πρέπει να ακουστεί δυνατά: Καμία αμφισβήτηση, καμία αλλαγή των συνόρων και των συμφωνιών. Οχι στο δηλητήριο του εθνικισμού. Τώρα να δυναμώσει η πάλη ενάντια στη συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

αλλαγή συνόρων. Θα συνεχίσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά να ανοίγουμε τέτοια ζητήματα μέσα στο στρατόπεδο, να παίρνουμε πρωτοβουλίες. Χαιρετίζουμε όλους όσοι δεν σκύβουν το κεφάλι. Επιτροπή στρατευμένων του στρατοπέδου Λοχαγού Μαρινέλλη

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΟΛΙΑΣ «Οι αλύγιστοι της ταξικής πάλης»

ΗΛΙΑΣ ΒΟΥΛΒΟΥΛΗΣ Σουφλέλ’ Η ανταρτομάνα της Αγιάσου

Τα βιβλία διατίθενται από τα γραφεία της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ, Αρχιπελάγους 21 (πλατεία Σαπφούς) 2ος όροφος.

1208  

ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ, αρ. φύλλου 1208, 21.03.2018. Βδομαδιάτικη εφημερίδα των εργαζομένων της Λέσβου.

1208  

ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ, αρ. φύλλου 1208, 21.03.2018. Βδομαδιάτικη εφημερίδα των εργαζομένων της Λέσβου.

Advertisement