Page 1

κωδικός 3573

Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2013 Αριθμός Φύλλου 1014

ΒΔΟΜΑΔΙΑΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

www.neo-empros.net

Τιμή 1 €

σελίδα 6

«Η ΠΑΣΥ σας καλεί να προετοιμάσουμε και να οργανώσουμε νέους, μαζικούς, δυναμικούς αγώνες για το επόμενο διάστημα. Με τους αγώνες μας να διεκδικήσουμε να μπει φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική, να μην περάσουν τα μέτρα που ετοιμάζονται. Να διεκδικήσουμε το δικαίωμα να μπορούμε να ζήσουμε αξιοπρεπώς στον τόπο μας καλλιεργώντας τη γη μας και εκτρέφοντας τα κοπάδια μας. Να διεκδικήσουμε, στα πλαίσια μιας άλλης πολιτικής, η χώρα μας να αξιοποιήσει τις τεράστιες δυνατότητες που έχει να αναπτυχθεί η κτηνοτροφία, η ελαιοκαλλιέργεια

σελίδα 2

και μια σειρά άλλες καλλιέργειες έτσι ώστε να παράγονται φθηνά, ποιοτικά και υγιεινά αγροτικά προϊόντα, που να καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες του λαού και να εξασφαλίζεται ικανοποιητικό εισόδημα για τους αγρότες».

σελίδα 3

σελίδα 4

σελίδα 4

σελίδα 5


2/

Πολιτική

Ε

πίκαιρη Επερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με την οποία Επερωτά την κυβέρνηση για την πολιτική της στην εκπαίδευση που επιδεινώνει τη ζωή της λαϊκής οικογένειας και στην οποία αναπτύσσει τα τεράστια προβλήματα που απασχολούν το σύνολο της εκπαίδευσης και τις θέσεις που έχει το ΚΚΕ για την εκπαίδευση συνολικότερα.

Η θέση του ΚΚΕ

«Η αντίληψη του ΚΚΕ για την εκπαίδευση εδράζεται στο αντικειμενικό γεγονός ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, υπάρχει συσσωρεμένη γνώση και πλούτος προκειμένου κεντρικά και σχεδιασμένα να ικανοποιούνται οι λαϊκές ανάγκες για ολόπλευρη μόρφωση. Ο κεντρικός σχεδιασμός με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες μπορεί να εγγυηθεί, για κάθε νέο και νέα πριν τελειώσει το σχολείο, την επαγγελματική σχολή ή το πανεπιστήμιο, να ξέρει που θα βρει δουλειά, να έχει κατοχυρωμένο το δικαίωμα στο επάγγελμα και στην εργασία. Στη βάση αυτή: Τα επιστημονικά επιτεύγματα που εντάσσονται στην παραγωγή καθιστούν αναγκαίο ο εργαζόμενος να έχει γνώση της επιστήμης (δηλαδή των βασικών νόμων κίνησης και οργάνωσης) που βρίσκεται πίσω από τα νέα μέσα παραγωγής. Οι εξελίξεις στην παραγωγή δίνουν τη δυνατότητα να παράγεται ολοένα και περισσότερος πλούτος από την εργαζόμενη ανθρωπότητα, με λιγότερο χρόνο εργασίας, με λιγότερο κόπο και ιδρώτα από την εργατική τάξη. Αυτοί οι δυο παράγοντες καθιστούν αντικειμενική την επέκταση της παροχής ολόπλευρης μόρφωσης και διαπαιδαγώγησης και πιο συγκεκριμένα. Παρέχεται σε όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας δημόσια και δωρεάν Προσχολική Αγωγή και εξασφαλίζεται αποκλειστικά δημόσια δωρεάν γενική δωδεκάχρονη εκπαίδευση υποχρεωτική για όλους μέσα από έναν τύπο σχολείου με ενιαία δομή, πρόγραμμα, διοίκηση και λειτουργία, υλικοτεχνική υποδομή, ενιαία εκπαιδευμένο εξειδικευμένο προσωπικό. Εξασφαλίζεται αποκλειστικά δημόσια δωρεάν επαγγελματική εκπαίδευση

μετά από τη γενική (βασική) υποχρεωτική εκπαίδευση. Μέσα από ένα σύστημα ενιαίας ανώτατης, αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, διαμορφώνεται επιστημονικό δυναμικό κατάλληλο να ασκήσει τη διδασκαλία στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, να στελεχώσει ως υψηλά ειδικευμένο δυναμικό τους τομείς της έρευνας, την κοινωνικοποιημένη παραγωγή, τις κρατικές υπηρεσίες. Ο ρόλος του σχολείου υπηρετεί συνολικά το στόχο της ολόπλευρης διαπαιδαγώγησης των νέων ανθρώπων, στην κατεύθυνση της ολόπλευρα ανεπτυγμένης προσωπικότητας. Η διαμόρφωση υψηλού επιπέδου νοημοσύνης αποτελεί έναν σημαντικό, όχι όμως το μοναδικό παράγοντα για την ολόπλευρη διαμόρφωση της προσωπικότητας των νέων ανθρώπων, που εκτός από τη γνώση πρέπει να διαθέτουν οντότητα, ανθρωπιά και συνείδηση των συμφερόντων τους στην κοινωνία. Και αυτό απαιτεί τη μεθοδική και ισόρροπη καλλιέργεια όλων των πλευρών του ανθρώπινου ψυχισμού, της νόησης, του συναισθήματος και της βούλησης». Επίσης στην Επερώτηση καταθέτει το ΚΚΕ, τη διεκδίκηση μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πολιτικής της κυβέρνησης στην εκπαίδευση, των φορέων του λαϊκού κινήματος, των εκπαιδευτικών, των γονιών, των φοιτητών, των μαθητών: • «Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη της λαϊκής οικογένειας για τις λειτουργίες της εκπαίδευσης. • Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για όλες τις ανάγκες των σχολείων, των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Επιστροφή των αποθεματικών των ιδρυμάτων που «κουρεύτηκαν». Όχι στο ξεπούλημα της περιουσίας των ιδρυμάτων! • Όλα τα σχολικά βιβλία και τα πανεπιστημιακά συγγράμματα δωρεάν και να εκδίδονται από κρατικό φορέα. • Δωρεάν πετρέλαιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο σε σχολεία και πανεπιστημιακές σχολές με κρατική ευθύνη. • Απαλλαγή ΦΠΑ για τις σχολικές επιτροπές. • Να ανοίξουν τα ολοήμερα σχολεία με το όλο το αναγκαίο προσωπικό. • Στα ολοήμερα τμήματα να εξασφαλι-

ΒΔΟΜΑΔΙΑΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ Ιδιοκτήτης: ΝΕ Λέσβου ΚΚΕ Εκδότης: Παρασκευάς Γεωργούλας Διευθύνεται από Συντακτική Επιτροπή.

στούν:1) Πλήρης σίτιση όλων των μαθητών στο σχολείο, με μαγειρεία και τραπεζαρία, 2) Χώροι κατάλληλοι για την ξεκούραση και το παιχνίδι των μαθητών. • Καμία κατάργηση σχολείου, όχι στα υπερμεγέθη τμήματα. • Να λειτουργήσουν τώρα οι τάξεις ειδικής αγωγής με το αναγκαίο προσωπικό και όλες οι δομές της διδακτικής στήριξης! • Άμεση επίλυση του προβλήματος της μεταφοράς των μαθητών. Δωρεάν και ασφαλείς συγκοινωνίες για τους όλους

τους μαθητές και σπουδαστές. • Άμεση αντιμετώπιση των κρουσμάτων υποσιτισμού των παιδιών. Έκτακτο τώρα κρατικό κονδύλι για τους Δήμους έτσι που να παρέχεται ένα γεύμα (π.χ. σάντουιτς, γάλα, χυμός) σε όλα τα παιδιά, αξιοποιώντας τις υποδομές και το προσωπικό των Δήμων-χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ, εκκλησίας και χορηγών. Να αξιοποιηθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ γι’ αυτό το σκοπό! • Να αποδοθεί άμεσα η ΣΑΤΑ για τις επισκευές των σχολείων τα οποία είναι γερασμένα-ακατάλληλα-και εκτεθειμένα στους σεισμούς. • Πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων για κτηριακή υποδομή σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς. • Κανείς σπουδαστής των ΤΕΙ έξω από εργαστήριο ή θεωρία. • Αποκλειστικά δωρεάν σίτισηστέγαση-αναλώσιμα-υλικά εργαστηριών για τους φοιτητές και τους σπουδαστές • Να αξιοποιηθούν κτίρια της ακίνητη περιουσίας των ιδρυμάτων και του δημοσίου ως εστίες και όχι για επιχειρηματικούς σκοπούς. Να λειτουργήσουν νέες εστίες στην ευθύνη του κράτους, χωρίς επιχειρήσεις, ιδιώτες, ενοίκια.

Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2013

Να ενοικιαστούν άμεσα δωμάτια σε ξενοδοχεία για όσους έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο.

Για την ειδική αγωγή • Να ανοίξουν τώρα όλα τα ειδικά σχολεία, με πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού. Να σταματήσουν οι γονείς να πληρώνουν για μεταφορά, θεραπείες, φάρμακα, τεχνικά βοηθήματα ή για τροφεία στα διάφορα κέντρα ειδικής αγωγής. Κανένα παιδί εκτός εκπαίδευσης, κανένα παιδί της λαϊκής οικογένειας χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους νέους. • Σύνδεση των δημόσιων μονάδων υγείας (κέντρα υγείας, νοσοκομεία) με τα σχολεία της γειτονιάς προκειμένου να εμβολιαστούν όλοι οι μαθητές με τα βασικά εμβόλια και για να εκδοθούν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά υγείας.

Άμεσα ζητήματα για τους εργαζόμενους στην εκπαίδευση • Να παρθούν πίσω οι διαθεσιμότητες και οι απολύσεις. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί για την κάλυψη των αναγκών σε σχολεία, πανεπιστημιακά ιδρύματα και ΤΕΙ. • Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. • Διασφάλιση δωρεάν στέγασης και μετακίνησης για τους νεοδιόριστους και συμβασιούχους εκπαιδευτικούς που διορίζονται εκτός τόπου κατοικίας.

Για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση • Άμεσα να διασφαλιστεί η συνέχεια των σπουδών για τους μαθητές της Β και Γ τάξης των ΕΠΑΛ (ειδικότητες που καταργήθηκαν). • Κατάργηση κάθε διαχωρισμού και πρόωρου προσανατολισμού (Γενικό Λύκειο, ΕΠΑΛ, κατευθύνσεις, κτλ). • Οι εξετάσεις στο σχολείο μόνο με ενδοσχολικό προαγωγικό χαρακτήρα. • Κατάργηση του έτους μαθητείας και της πιστοποίησης. Το πτυχίο το μόνο αποδεικτικό για το επάγγελμα».

Ταχυδρομική διεύθυνση: Αρχιπελάγους 21, 3ος όροφος, 81100 Μυτιλήνη. Τηλ.: 2251029239, φαξ: 2251042492, e-mail: mail@neo-empros.net web: www.neo-empros.net ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Δημ. Δούκας & Σια ΟΒΕΕ, Βενιαμίν Λεσβίου 6, Μυτιλήνη. Τηλ.: 2251024904 Fax: 2251027454 ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ: ετήσια 35,00 ευρώ, Υπόλοιπη Ελλάδα 70,00 ευρώ, Τραπεζών - ΟΤΑ - Εταιριών - Υπηρεσιών 100,00 ευρώ. Αυστραλία: 200$, Καναδάς: 190$, Ευρώπη: 105,00 ευρώ. ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ: Αθανασία Καλαϊτζόγλου Εθνική Τράπεζα, Αρ.Λογαριασμού: 415/950150-94. Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2013, Αριθμός φύλλου: 1014 Τιμή φύλλου: 1 ευρώ.


Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2013

Η

Τοπική Γραμματεία Λέσβου της ΠΑΣΥ, θα πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα περιοδείες και ομιλίες σε χωριά του νησιού, καλώντας τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, να πάρουν αποφασιστικά μέρος στις κινητοποιήσεις που θα διοργανώσει, ώστε να εμποδίσουν τα νέα αντιαγροτικά μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση. Η ανακοίνωση της ΠΑΣΥ έχει ως εξής: «Αγρότη, Αγρότισσα: Η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν, η συγκυβέρνηση (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ), Ε.Ε., Δ.Ν.Τ. και Τρόικα, τσακίζει κάθε λαϊκό δικαίωμα και οδηγεί τα λαϊκά στρώματα στη φτώχεια και την ανεργία, δείχνει το χειρότερο πρόσωπό της στη μικρομεσαία αγροτιά του τόπου μας:

Τ

ο Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου, καταγγέλλει την εν ψυχρώ δολοφονία του 34χρονου Φύσσα Παύλου αγωνιστή του αντιφασιστικού κινήματος στο Κερατσίνι, από φασίστες εγκληματίες της Χρυσής Αυγής καθώς και τις δολοφονικές και τραμπούκικες επιθέσεις σε βάρος στελεχών και μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Πέραμα. Το χτύπημα σε πρωτοπόρους αγωνιστές καθρεφτίζει το μίσος της Χρυσής Αυγής, για τους εργάτες, για τη φτωχολογιά, για τους ανέργους. Για κάθε έναν που υποφέρει και δε σκύβει το κεφάλι σε ένα ξεροκόμματο των αφεντικών. Για κάθε εργάτη που κρατά την αξιοπρέπειά του και παλεύει για να έχει ικανοποιητικό μεροκάματο, ένα πιάτο φαΐ για την οικογένεια του, σχολειό για το παιδί του. Αποδείχτηκε ότι τα ανδρείκελα του φασισμού, της Χρυσής Αυγής, αποτελούν τη «σιδερένια γροθιά» του κεφαλαίου. Υπηρετούν το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του. Οι φασίστες θέλουν να γίνει όλη η Ελλάδα μια Μανωλάδα. Βάζουν πλάτες για να περάσουν τα αντεργατικά μέτρα. Γι' αυτό απειλούν τους εργάτες. Στα αφεντικά κάθονται σούζα. Σε μία περίοδο, που η επίθεση ενάντια στο λαό δυναμώνει, που χιλιάδες εργαζόμενοι απολύονται και το δικαίωμα των νέων στη μόρφωση τσακίζεται, εί-

/3

Πολιτική

- Με τους αποχαρακτηρισμούς χιλιάδων στρεμμάτων αγροτικής γης (ως μη επιλέξιμα), σημαίνει, ότι χιλιάδες μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι θα χάσουν τις επιδοτήσεις που έπαιρναν μέχρι σήμερα.

πληρώνουμε καθημερινά όπως αυτά στους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η Α.Ε στον Ε.Λ.Γ.Α. στον Ο.Γ.Α. στις δηλώσεις ΟΣΔΕ κ.τ.λ. - Με τη ΝΕΑ ΚΑΠ 2014-2020 που θα επιφέρει μεγαλύτερες περικοπές στις επιδοτήσεις. - Με τη δραματική κατάσταση που βρίσκεται η αγροτική οδοποιία. - Με τη συνεχή υποβάθμιση σε ΥΓΕΙΑ,ΠΑΙΔΕΙΑ,ΠΡΟΝΟΙΑ.

- Με την παραχώρηση της δακοκτονίας στους ιδιώτες που είχε ως αποτέλεσμα η καταπολέμηση του δάκου να ξεκινήσει τον Αύγουστο και αφού το σύνολο της παραγωγής είχε ήδη προσβληθεί απ' αυτόν. - Με το νέο χαράτσι για τα αγροτεμάχια που μας ετοιμάζουν για το 2014 και τα δεκάδες άλλα χαράτσια, που

Συνάδελφοι Αν δεν αντιδράσουμε σε αυτή τη βάρβαρη πολιτική, αν δεν οργανωθούμε, αν δεν αγωνιστούμε, είναι βέβαιο ότι χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι από εμάς τους μικρομεσαίους θα ξεκληριστούν και θα προστεθούν στα εκατομμύρια ανέργων της χώρας μας. Η ΠΑΣΥ σας καλεί να προετοιμάσουμε

ναι εχθροί του λαού αυτοί που χτυπάνε τους εργάτες και τους νεολαίους που αγωνίζονται για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος. Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι με τις απειλές και την τρομοκρατία μπορούν να σπείρουν το φόβο και την υποταγή.

Η

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΙΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ! Ο λαός και η νεολαία πρέπει να δώσουν αποστομωτική απάντηση στους πολιτικούς απογόνους του Χίτλερ, των δοσίλογων ταγματασφαλιτών και της χούντας, παλεύοντας μέσα από τα σωματεία μας, το οργανωμένο εργατικό κίνημα, γενικότερα μέσα από μορφές συλλογικής κι αγωνιστικής συγκρότησης του λαού μας και βάζοντας τους στο περιθώριο και την απομόνωση. Οι εκπαιδευτικοί έχουμε ευθύνη να αποκαλύψουμε στους μαθητές μας το ρόλο τους, να μην τους παραδώσουμε στα δόντια του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής. Να ρίξουμε στον κάλαθο των αχρήστων την αντιδραστική ανιστόρητη θεωρία των δυο άκρων.

Όλοι πρέπει να πάρουμε θέση. Καλούμε τους συναδέλφους να ανοίξουν την κουβέντα με θάρρος μέσα στην τάξη για το ρόλο του φασισμού, για τον πραγματικό χαρακτήρα της Χ. Α.

ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΒΑΘΙΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΟΝ. ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΜΟΝΟΣ. ΤΣΑΚΙΣΕ ΤΟΝ!

Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου ανακοίνωσε ότι στη Μυτιλήνη από τις 20 Σεπτεμβρίου 2013, αναρτήθηκαν οι προσωρινοί αναλυτικοί Πίνακες μοριοδότησης για πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών και ωρομισθίων από τους κλάδους Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και αναπληρωτών από τον κλάδο ΔΕ1 Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) για τις Σ.Μ.Ε.Α.Ε. και τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ. για το σχολικό έτος 2013 -14. Οι προσωρινοί και αναλυτικοί Πίνακες μοριοδότησης έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπ/σης Βορείου Αιγαίου http://vaigaiou.pde.sch.gr. Σύμφωνα με την ανωτέρω σχετική πρόσκληση του Υ.ΠΑΙ.Θ., ορίζεται προθεσμία επτά (7) εργάσιμων ημερών, για την υποβολή από τους υποψηφίους τυχόν ενστάσεων επί

και να οργανώσουμε νέους, μαζικούς, δυναμικούς αγώνες για το επόμενο διάστημα. Με τους αγώνες μας να διεκδικήσουμε να μπει φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική, να μην περάσουν τα μέτρα που ετοιμάζονται. Να διεκδικήσουμε το δικαίωμα να μπορούμε να ζήσουμε αξιοπρεπώς στον τόπο μας καλλιεργώντας τη γη μας και εκτρέφοντας τα κοπάδια μας. Να διεκδικήσουμε, στα πλαίσια μιας άλλης πολιτικής, η χώρα μας να αξιοποιήσει τις τεράστιες δυνατότητες που έχει να αναπτυχθεί η κτηνοτροφία, η ελαιοκαλλιέργεια και μια σειρά άλλες καλλιέργειες έτσι ώστε να παράγονται φθηνά, ποιοτικά και υγιεινά αγροτικά προϊόντα, που να καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες του λαού και να εξασφαλίζεται ικανοποιητικό εισόδημα για τους αγρότες».

των προσωρινών Πινάκων. Η προθεσμία υποβολής των ενστάσεων ορίζεται μέχρι και τις 27 Σεπτεμβρίου 2013 (αποκλειστική προθεσμία). Οι ενστάσεις υποβάλλονται αυ-

τοπροσώπως ή ταχυδρομικά στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Βορείου Αιγαίου (Ελ. Βενιζέλου 26, ΤΚ 8100, Μυτιλήνη) καθώς και στο fax: 22510 – 48155. Καμία ένσταση δεν υποβάλλεται στη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής του Υ.ΠΑΙ.Θ..

ΤΟΠΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Λέσβου

Αναβλήθηκε η δική, των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και στελεχών του ΚΚΕ, για τις 4 Φλεβάρη 2014. Διώκονται γιατί συμπαραστάθηκαν στους απεργούς ναυτεργάτες στην απεργία που είχε προκηρύξει η ΠΝΟ στις 31 Μάη 2010.


4/

Σ

το προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας μας αναφερθήκαμε στους λόγους που η «Λαϊκή Συσπείρωση» Β. Αιγαίου ήταν αρνητική στην αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης των Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Β. Αιγαίου που συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, στις 9 Σεπτεμβρίου 2013. Σήμερα συνεχίζουμε με τις προτάσεις που κατέθεσε στο ίδιο Περιφερειακό Συμβούλιο. «Προτείνουμε τους παρακάτω άξονες για το αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ Το εργατικό - λαϊκό κίνημα, οι ριζοσπαστικές κοινωνικές δυνάμεις γενικότερα, προς τις οποίες απευθύνεται η Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ,πρέπει να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα ενάντια στις φιλομονοπωλιακές, αντιλαϊκές, εχθρικές προς το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία επιλογές της άρχουσας τάξης και στον τομέα των απορριμμάτων, θέτοντας ως στόχους διεκδίκησης: - Τη διαμόρφωση Περιφερειακού Σχεδιασμού, στα πλαίσια ενός εθνικού σχεδίου ασφαλούς διαχείρισης των απορριμμάτων από Ενιαίο Κρατικό Φορέα, ο οποίος θα λειτουργεί με γνώμονα την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος. Ο σχεδιασμός να υλοποιηθεί από το κράτος και να χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. - Να μειωθούν δραστικά τα ποσά που πληρώνει ο λαός για τη διαχείριση

Πολιτική

Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2013

Α απορριμμάτων, με στόχο την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών που αποτελούν μια δεύτερη και τρίτη φορολογία του λαού. - Να χωροθετήσει άμεσα η κυβέρνηση (Συναρμόδια υπουργεία –αποκεντρωμένη διοίκηση - Περιφέρεια) τους αναγκαίους χώρους για τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας και ταφής των απορριμμάτων, με βάση τεκμηριωμένες επιστημονικοτεχνικά μελέτες, χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες και με όρους διαφάνειας όσο αυτό είναι δυνατόν σήμερα στο εκμεταλλευτικό σύστημα. - Να διασφαλιστούν με ευθύνη και δαπάνες του κράτους οι πόροι που απαιτούνται για την εκτέλεση των έργων ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων που πρέπει να περιλαμβάνει: Α) Διαλογή στην πηγή. Β) Σταθμούς μεταφόρτωσης όπου τεκμηριώνεται η σκοπιμότητά τους. Γ) Μονάδες διαλογής προδιαλεγμένων ανακυκλώσιμων αποβλήτων. Δ) Ασφαλή απορρόφηση των ανακυκλωμένων υλικών. Ε) ΧΥΤΥ/ΧΥΤΑ. ΣΤ) Μονάδα/-ες αερόβιας επεξεργασίας (κομποστοποίησης) βιολογικών αποβλήτων. - Να προχωρήσει παράλληλα η πλήρης αποκατάσταση των ΧΑΔΑ(ανεξέλεγκτων χωματερών). - Να αποκλειστεί η καύση των απορριμμάτων και κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης μέρους ή του συνόλου των υπηρεσιών καθαριότητας. - Να δημοσιευτούν, επιτέλους, ο σχεδιασμός οι τεχνικές προδιαγραφές, να προχωρήσει η χωροθέτηση και να αρχίσουν τα έργα διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων με δαπάνες των παραγωγών τους. - Να αρχίσει άμεσα η εφαρμογή της νομοθεσίας για την ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων ιατρικών αποβλή-

των τόσο από τα δημόσια νοσοκομεία όσο και από τις ιδιωτικές μονάδες. - Καμία συμμετοχή των ιδιωτών στην ανακύκλωση, η οποία δυστυχώς έχει παραδοθεί αμαχητί στους ιδιώτες, που «τρώγονται» και μεταξύ τους. Σχεδιασμός και εκπόνηση μελετών από την τοπική διοίκηση για τα προγράμματα ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, που είναι αναγκαία σε κάθε περιοχή.

Χρηματοδότηση και στήριξη των δράσεων ανακύκλωσης (κάδοι, οχήματα και συμβολή στο λειτουργικό κόστος) εξ ολοκλήρου από κεντρικούς δημόσιους πόρους. - Την απόλυτη διασφάλιση σταθερής και μόνιμης εργασίας όλων των εργαζομένων με πλήρη δικαιώματα, στο υπόψη αντικείμενο ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας τους. Τη στελέχωση, με μόνιμο προσωπικό, των υπηρεσιών καθαριότητας – και όχι μόνο – των δήμων και των άλλων φορέων διαχείρισης των απορριμμάτων. - Τη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων, την προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, σε συνδυασμό με το δραστικό περιορισμό των σύμμεικτων και την ορθολογική μεταφορά, μέσω σταθμών μεταφόρτωσης όπου τεκμηριώνεται η σκοπιμότητά τους. - Να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν ακόμη στη νομοθεσία διαχείρισης των αποβλήτων, στη βάση εξυπηρέτησης των πραγματικών λαϊκών αναγκών και όχι των επενδυτικών προσδοκιών και των άλλων συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

νάστατοι οι γονείς των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου Ερεσού με τη μετακίνηση της δασκάλας της τρίτης τάξης σε άλλο σχολείο.Σύσσωμος ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων με την αμέριστη συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας της Ερεσού αντιδρούν με έντονο τρόπο για την «κατάφωρα άδικη και απαράδεκτη υποχώρηση της κας. Τσολερίδου και την απόφασή της να μετακινήσει την δασκάλα της Τρίτης Δημοτικού για να καλύψει κενό στο σχολείο της Άντισσας» γράφει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του συγκεκριμένου σχολείου.Καταγγέλλει ότι «η κυρία Τσολερίδου, στερεί από τα παιδιά της τάξης το κεκτημένο τους δικαίωμα στην μόρφωση. Εμείς δε ζητήσαμε ποτέ να μετακινηθεί δασκάλα από άλλο σχολείο για να καλύψει τις ανάγκες μας αλλά θεωρούμε αυτονόητο ότι η δασκάλα που ήδη υπάρχει εδώ με οργανική θέση, σε ένα σχολείο με 95 παιδιά, δε θα μετακινηθεί πριν να είναι βέβαιο ότι θα υπάρχει αντικαταστάτης ή αντικαταστάτρια δασκάλα». Επίσης σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής του καταγγέλλει ότι στο παραπάνω πρόβλημα έρχεται να προστεθεί άλλο ένα «δεν αποκαταστάθηκαν οι ζημιές που δημιουργήθηκαν προ 7μηνου στο κτίριο και φυσικά δεν παραδόθηκε το κτίριο στους μαθητές στην άψογη κατάσταση που μας είχαν υποσχεθεί με την έναρξη της σχολικής χρονιάς με αποτέλεσμα τόσους μήνες να είναι εξαιρετικά δυσχερής η λειτουργία του σχολείου». Και τέλος τονίζει ότι δε θα επιτρέψουν περαιτέρω κοροϊδία, προφάσεις και αναβολές και ότι εάν επιμείνουν στην απόφασή τους να μετακινήσουν τη δασκάλα, «θα προβούμε σε δραστικές κινητοποιήσεις, μαζικές διαμαρτυρίες και καταλήψεις και θα κάνουμε χρήση κάθε νόμιμου δικαιώματός μας. Καλούμε δε, ειδικά την κυρία Τσολερίδου να πάρει θέση για όλα τα θέματα που αφορούν το σχολείο μας και να δώσει λύση το συντομότερο δυνατόν».Εμείς να σημειώσουμε ότι οι 16 μαθητές της τρίτης δημοτικού είναι, γι΄ αυτούς που βγάζουν αυτές τις αποφάσεις, στο όνομα των δημόσιων ελλειμμάτων, γιατί γι΄ αυτό πρόκειται, παιδιά ενός «κατώτερου θεού». Παιδιά που δε έχουν το δικαίωμα στη μόρφωση, στα ίδια δικαιώματα. Ως για την επίθεση στην κ. Τσολερίδου, φυσικά και έχει ευθύνη που παίζει το ρόλο που της έχει αναθέσει το κράτος, για να μπορεί να είναι διευθύντρια, δηλαδή να μεσολαβεί για να περνάει την αντιλαϊκή, αντιεκπαιδευτική πολιτική του. Οι γονείς όμως και οι κηδεμόνες πρέπει να καταλάβουν ότι τα παιδιά τους δεν έχουν δασκάλα γιατί η πολιτική που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στόχο έχει τα παιδιά του λαού μας να είναι αμόρφωτα ώστε να μπορεί να τα εκμεταλλεύεται. Θέλει τα παιδιά μας σκλάβους και πιόνια της τάξης που έχει την εξουσία στα χέρια της. Δηλαδή των μονοπωλίων, των μεγαλοεργοδοτών, των εφοπλιστών ώστε πιο εύκολα να τα ξεζουμίζουν, όταν φτάσουν στην παραγωγική ηλικία. Επομένως στόχος δε θα πρέπει να είναι κάποια κ. Τσολερίδου αλλά το ίδιο το σύστημα που παράγει αυτήν την πολιτική και την αλλαγή του από τη λαϊκή εξουσία που όλα τα παιδιά θα ζούνε κάτω από τον ίδιο «θεό».


Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2013

Τ

ο Δημοτικό Συμβούλιο εξέδωσε ψήφισμα καταδίκης της φασιστικής οργανωμένης δράσης της «Χρυσής Αυγής», στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης με αφορμή τη δολοφονία του αντιφασίστααντιρατσιστή Παύλου Φύσσα από στέλεχος της ναζιστικής «Χρυσής Αυγής». Τα ψηφίσματα κατέθεσαν η «Λαϊκή Συσπείρωση», η δημοτική παράταξη του Δημάρχου και η παράταξη «Αλλαγή Πορείας». Το ψήφισμα διαμορφώθηκε ύστερα από συμφωνία του Δημοτικού Συμβουλίου σε ένα, με βάση τα τρία ψηφίσματα που είχαν κατατεθεί στο ΔΣ και μετά ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Παραφωνία με διαφοροποίηση από τη στάση που τήρησε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, εξέφρασε ο επικεφαλής της μείζο-

Είναι σαν τους καρχαρίες. Οσμίζονται τη μυρωδιά του αίματος από μίλια μακριά. Διασχίζουν μεγάλη απόσταση μέχρι το πληγωμένο ψάρι για να το κατασπαράξουν. Δυσκολεύονται να διαχειριστούν την υπερσυσσώρευση του κεφαλαίου, ο συσχετισμός δύναμης ανάμεσα τους αλλάζει άρα αυξάνει ο κίνδυνος ιμπεριαλιστικού πολέμου. Γι αυτό καμία επανάπαυση, καμία αυταπάτη με την τροπή που πήρε η κατάσταση στη Συρία με τη μεσολάβηση της Ρωσίας. Τα πετρέλαια, οι δρόμοι μεταφοράς του, τα μερίδια των αγορών, τα γεωπολιτικά στηρίγματα στην περιοχή τραβάνε σα μαγνήτης τους αμερικάνους και ευρωπαίους (κι όχι μόνο) ιμπεριαλιστές. Η Ρωσία φοβάται τα νώτα της αφού μετά τη Συρία θα έρθει η σειρά του Ιράν και τότε θα δει τους αμερικάνικους πυραύλους στα σύνορα της. Όχι ότι νοιάζεται για την ειρήνη αλλά για τη διασφάλιση των συμφερόντων των μονοπωλιακών της ομίλων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Κίνα κινδυνεύει να χάσει έναν

Πολιτική

νος αντιπολίτευσης Άρης Χατζηκομνηνός, ο οποίος λίγο πολύ χαρακτήρισε τη δολοφονία ως ατυχές γεγονός και ότι δε συμφωνεί να γίνεται… πολιτική εκμετάλλευση αυτού του γεγονότος καταδικάζοντας αυτήν την εγκληματική ενέργεια εναντίον ενός συνανθρώπου μας.

/5

Την πολιτική διάσταση του προβλήματος έβαλε στην τοποθέτηση του από μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο Βαγγέλης Παλαιολόγος τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για μια τυχαία εγκληματική πράξη αλλά για μια οργανωμένη δολοφονία ενός δημοκράτη αντιφασίστα νεαρού του Παύλου Φύσσα, από μια ναζιστική-φασιστική οργάνωση τη «Χρυσή Αυγή», από οργανωμένα και εκπαιδευμένα

μέλη της που συμμετέχουν σε τάγματα ασφάλειας της. Ο Βαγγέλης Παλαιολόγος θύμισε στο Δημοτικό Συμβούλιο ανάλογα περιστατικά βίας και τρομοκρατίας που είχαν αρχίσει πολύ πριν με ρατσιστικές βίαιες επιθέσεις κατά των μεταναστών, κατά δημοκρατικών αντιφασιστικών εκδηλώσεων (Μελιγαλά κ.λ.π.) καθώς και το ανάλογο περιστατικό βίαιης δολοφονικής επίθεσης που δέχτηκαν πριν από λίγες μέρες στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Ζώνη του Περάματος και τόνισε: Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει πολιτικό χρέος να πάρει θέση, να αναδείξει την πολιτική διάσταση του προβλήματος και να καταδικάσει απερίφραστα την φασιστική-ναζιστική δράση της «Χρυσής Αυγής». Η ανοχή και η σιωπή δημιουργούν συνευθύνη σ’ αυτήν την κατάστα-

ση και την εξέλιξη της. Κάλεσε επίσης το λαϊκό κίνημα να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και να επαγρυπνεί και να απομονώσει το φίδι της «Χρυσής Αυγής» το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις». Την καταδίκη τους εξέφρασαν και οι άλλες δημοτικές παρατάξεις με τους επικεφαλής τους όπως και ο Δήμαρχος. Επίσης ανακοινώσεις και ψηφίσματα έβγαλαν: Ο Αγροτικός Σύλλογος Κάπης Ο Αγροτικός Σύλλογος Αγιάσου Οι Σύλλογοι Γυναικών της Λέσβου (Μέλη της ΟΓΕ) Ο Σύλλογος Εκπ/κων Π. Ε. Λέσβου «Μίλτος Κουντουράς» Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστήμιου Αιγαίου Το Σωματείο Εργαζομένων Μ.Μ.Ε Λέσβου(ΣΕΜΜΕΛ)

από τους μεγαλύτερους προμηθευτές της σε κεφάλαιο που κινεί την τεράστια βιομηχανία της. Όσο για το πρόσχημα της χρήσης των χημικών όπλων από τον Άσαντ - το ίδιο πρόσχημα χρησιμοποίησαν οι δολοφόνοι των λαών για να εισβάλουν στο Ιράκ - δε γίνεται πια πιστευτό. Μόνο ηλίθιοι θα χρησιμοποιούσαν χημικά όπλα ενάντια στις αντικαθεστωτικές και μισθοφορικές δυνάμεις της Συρίας (που εξοπλίζονται και με χημικά όπλα από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ), όταν οι δυνάμεις του Άσαντ επικρατούν κατά κράτος στη Συρία. Το ιμπεριαλιστικό παζάρι, λοιπόν, βρίσκεται σε εξέλιξη και τα αντιτιθέμενα συμφέροντα τους ανά πάσα στιγμή μπορεί να σπείρουν τον όλεθρο στην περιοχή. Να πνίξουν στο αίμα τους λαούς της Ανατολικής Μεσογείου και μαζί και το λαό μας. Η συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης όπως άλλωστε και σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους (Κόσσοβο, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη) είναι δεδομένη αφού η άρχουσα τάξη της χώρας μας τη βλέπει ως

ευκαιρία να συμμετέχει στα σχέδια τους για αναβάθμιση του ρόλου της στην περιοχή, για περισσότερα κέρδη. Ποιος θα την πληρώσει; Ο λαός και ιδιαίτερα η νεολαία. Γι’ αυτό λαός και νεολαία πρέπει να δουν τον πραγματικό αντίπαλο και να οργανώσουν την πάλη ενάντιά του. Ο πραγματικός αντίπαλος είναι αυτός που κερδίζει από τις μειώσεις των μισθών και συντάξεων, τις απολύσεις, την ανεργία, τις ιδιωτικοποιήσεις, την εμπορευματοποίηση της Υγείας και Παιδείας. Είναι τα μονοπώλια, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυβέρνηση. Ούτε όμως να μας διαφεύγει ότι βασικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καλούσαν από πέρυσι τη διεθνή κοινότητα να ανατρέψει το αιμοσταγές καθεστώς του Άσαντ. Καλούσαν τον Ομπάμα, τον Ολάντ, τη Μέρκελ κ.λ.π δηλαδή τους φονιάδες των λαών να επιβάλουν την τάξη στη Συρία! Παραβλέποντας συνειδητά πως ο μόνος αρμόδιος να καθορίσει τις εξελίξεις στη χώρα είναι ο ίδιος ο συριακός λαός. Ας αφήσουν

λοιπόν τα δάκρυα για τον πόλεμο. Κριτήριο για τον καθένα αποτελεί η στάση του απέναντι στους ιμπεριαλιστές. Ο Λεσβιακός λαός πρέπει να συνδέσει τον αγώνα για την επιβίωση και την ανατροπή της αστικής εξουσίας, της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης που είναι η μήτρα των ιμπεριαλιστικών πολέμων με την καταδίκη κάθε συμμετοχής της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια απαιτώντας: • Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας. Να φύγουν τώρα οι βάσεις του θανάτου. • Να μη διατεθούν υποδομές που βρίσκονται στη χώρα μας ούτε και ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις. • Να μη δοθεί καμία διευκόλυνση σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και τους συμμάχους τους σε οποιαδήποτε πολεμική επιχείρηση κατά της Συρίας. • Να σταματήσει κάθε στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ.

«Λαϊκή Συσπείρωση»: Είναι πολιτικό ζήτημα

Μυτιλήνη 16/9/2013


6/

Α

πό τη μια η κακή κατάσταση λόγο χρόνιας εγκατάλειψης από τις εκάστοτε Δημοτικές και Κρατικές Αρχές, και από την άλλη η αυστηρή τήρηση νόμου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου «έβγαλαν» ως ακατάλληλα όλα τα γήπεδα του νησιού μας (και τα 26) καταργώντας στην ουσία το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο αφού η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Λέσβου (ΕΠΣΛ) αναγκάστηκε να αναβάλει το προηγούμενο Σαββατοκύριακο όλους τους προγραμματισμένους αγώνας (Α’ κατηγορίας, Β και Β1). Σύμφωνα με το νόμο ο ιδιοκτήτης ή χρήστης αθλητικής εγκατάστασης (γηπέδου) που δεν έχει άδεια λειτουργίας (δηλαδή έχει κριθεί ακατάλληλο) τιμωρείται με πρόστιμο 50.000 ευρώ και φυλάκιση 3 μηνών σε περίπτωση χρήσης. Οι ίδιες ποινές ισχύουν και για τον Πρόεδρο του αθλητικού σωματείου που αποφασίζει να κάνει εκδήλωση. Αυτό το σοβαρότατο θέμα που αφορά το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό του νησιού μας συζητήθηκε την περασμένη Τετάρτη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής που έχει κάνει τον έλεγχο και έχει χαρακτηρίσει όλα τα γήπεδα της Λέσβου (και τα 26) ως ακατάλληλα μπορεί να δοθεί προσωρινή άδεια λειτουργίας υπό την προϋπόθεση να αποκατασταθούν άμεσα οι πιο βασικές παρατηρήσεις.

Πολιτική

Πιο συγκεκριμένα ζητά να υπάρξουν σε κάθε γήπεδο ιατρείο εξοπλισμένο με ότι είναι αναγκαίο (φάρμακα, επιδέσμους, φιάλες και μάσκες οξυγόνου, νάρθηκες κ.λ.π.), πυροσβε-

στήρες και κιγκλιδώματα για διαχωρισμό της κάθε ομάδας. Για να γίνου αυτές οι απαραίτητες ελάχιστες υποδομές και να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα γήπεδα θα χρειαστούν περίπου 50.000 ευρώ τα οποία ζήτησε να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος της ΕΠΣΛ Σταύρος Ψαρόπουλος.

Τοποθέτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Στην τοποθέτηση ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βαγγέλης Παλαιολόγος, αφού τόνισε τη μεγάλη σημασία που δίνει η παράταξη και το ΚΚΕ για το λαϊκό αθλητισμό και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο κατήγγειλε τη χρόνια αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική που πετσοκόβει τους αναγκαίους πόρους για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν χρήματα για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, 1,3 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν σε μια νύχτα για την αναβάθμιση του «Ταρλά» όταν η επαγγελματική ποδοσφαιρική ομάδα ΑΕΛΚ πέρασε στην Α’ Εθνική κατηγορία (βεβαίως με την καθόλα αξιέπαινη προσπά-

θεια των παιδιών της ομάδας), αλλά να μη διαθέτει η Κυβέρνηση ανάλογα χρήματα για την αναβάθμιση των υπόλοιπων 25 γηπέδων των ερασιτεχνικών ομάδων στις οποίες παίζουν 3.000 νέοι ποδοσφαιριστές. Η ενασχόληση των νέων με τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο έχει τεράστια σημασία στη νεολαία ιδιαίτερα στα χωριά που όπως είναι γνωστό δυστυχώς έχει διεισδύσει η μάστιγα των ναρκωτικών. Σοβαρές ευθύνες επέρριψε ο Βαγγέλης Παλαιολόγος και στη Δημοτική Αρχή αφού όπως είπε όφειλε με κάθε τρόπο και μέσο να είχε συντηρήσει τα γήπεδα του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Η συζήτηση για την κατάσταση των γηπέδων έπρεπε να έχει γίνει πριν δύο χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως τόνισε χαρακτηριστικά και όχι σήμερα που σε ένα εξάμηνο λήγει η θητεία της Δημοτικής Αρχής. Έπρεπε να καταγραφούν και αποτυπωθούν οι ανάγκες όλων των γηπέδων, να ιεραρχηθούν ανάλογα με τη σημασία τους και να αντιμετωπιστούν σταδιακά διεκδικώντας παράλληλα δυναμικά τους απαραίτητους πόρους από την Κυβέρνηση, και όχι αδιαφορώντας για τα γήπεδα, να εφαρμόζει πειθήνια την Κυβερνητική πολιτική, αφού τέτοιο ζήτημα δεν έφερε ποτέ μέχρι σήμερα σε συνεδρίαση του ΔΣ για ενημέρωση και λήψη διεκδικητικών αποφάσεων και μέτρων. Τέλος συμφώνησε τόσο ο ίδιος όσο και οι άλλοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ντίνα Κοτζαδημητρίου και Παναγιώτης Σταμάτης, να διατεθούν από τη Δημοτική Αρχή 50.000 ευρώ (αλλά και παραπάνω αν χρειαστεί) από πόρους ΣΑΤΑ για την αντιμετώπιση των παραπάνω βασικών αναγκών προκειμένου να ξαναλειτουργήσουν τα γήπεδα. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να διατεθεί το παραπάνω ποσό των 50.000 ευρώ.

Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2013

Π

ροχωρεί η διαδικασία πρόσληψης 75 συμβασιούχων στην καθαριότητα του Δήμου με 2μήνες συμβάσεις εκ των οποίων οι 70 εργάτες και οι 5 οδηγοί οχημάτων καθαριότητας. Η πρόσληψη των ενδιαφερομένων γίνεται απευθείας από τον Δήμο χωρίς διαδικασίες ΑΣΕΠ. Στο πρακτικό αριθμ. 25/4-9-2013 της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου αριθμ. 434/2013 υπάρχουν όροι μεσαιωνικών συνθηκών για τους εργαζόμενους. Όπως στην παράγραφο 2 που αναφέρει: 2. Οι μετακινήσεις των υπαλλήλων στους χώρους παροχής εργασίας (Δημοτικής Ενότητες κ.λ.π.) θα γίνεται με ευθύνη και με ιδιόκτητο μέσο μετακίνησης του εργαζόμενου. Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βαγγέλης Παλαιολόγος αφού αναφέρθηκε στην πάγια θέση της παράταξης και του ΚΚΕ που είναι καθαρά εναντίον των ελαστικών μορφών εργασίας που διαμορφώνουν δουλοκτητικής εποχής και τσακίζουν όλα τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα τους τα οποία αποκτήθηκαν με μακροχρόνιους αγώνες και αίμα, ζήτησε εξηγήσεις στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τους απαράδεκτους όρους αυτής της διακήρυξης. Η Δημοτική αρχή διά του αντιδήμαρχο της κ. Η. Κουνιαρέλλη προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ότι δήθεν τα προβλέπει ο… νόμος και ότι… η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Ο Β. Παλαιολόγος κατήγγειλε αυτή τη στάση και ζήτησε να μην εφαρμοστεί και μετά από έντονο διάλογο η Δημοτική Αρχή δεσμεύτηκε να προσλάβει αυτούς τους διμηνίτες από τις Δημοτικές Ενότητες που έχουν ανάγκη και όχι από την Μυτιλήνη, για να αποφευχθεί η μετακίνηση τους. Την απόφαση για πρόσληψη διμηνιτών καταδίκασε η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητώντας πρόσληψη δημοτικών υπαλλήλων με μόνιμη εργασία και όλα τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα τους.


/7

Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2013 ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

ΕΡΓΑΣΙΑ: Καθαρισμός αντλιο στασίων-αγωγών ακαθάρτων πρώην Δήμου Μυτιλήνης

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Λέσβου (ΔΕΥΑΛ) μετά την αριθμ. 102/2013 απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου προκηρύσσει δημόσιο ανοικτό μειοδοτικό διαγωνισμό για την ανάθεση της εργασίας «Καθαρισμός αντλιοστασίων –αγωγών ακαθάρτων πρώην Δήμου Μυτιλήνης» με σφραγισμένες προσφορές και συμπλήρωση τιμολογίου. Η προϋπολογισθείσα δαπάνη των εργασιών είναι 30.480,00 €, χωρίς Φ.Π.Α., χρηματοδοτείται από τη ΔΕΥΑ Λέσβου, και θα βαρύνει σχετική πίστωση Κ.Α. 62.07.081.00 έτους 2013 και Κ.Α. 62.07.081.00 έτους 2014. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί την 15/10/2013, ημέρα Τρίτη, ενώπιον της Επιτροπής Διαγωνισμού, στα γραφεία της ΔΕΥΑ Λέσβου, που βρίσκονται στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 13-17, Μυτιλήνη (1ος όροφος, Γραφείο Συνεδριάσεων Διοικητικού Συμβουλίου), με ώρα έναρξης 10:00 πμ και ώρα λήξης υποβολής προσφορών την 10:30 πμ. Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν αναδειχθεί μειοδότης ή αποβεί άγονος, ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί την 22/10/2013, ημέρα Τρίτη και ώρα έναρξης του διαγωνισμού 10:00 πμ και ώρα λήξης υποβολής προσφορών 10:30 πμ με τους ίδιους όρους. Η διενέργεια του διαγωνισμού θα γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 28/80 «περί εκτελέσεως έργων και προμηθειών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Δικαιούμενοι συμμετοχής στον διαγωνισμό είναι αναγνωρισμένα φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία είναι εγγεγραμμένα σε οικείο επιμελητήριο και έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία στην εκτέλεση εργασιών σχετικά με υπηρεσίες συντήρησης-λειτουργίας αντλιοστασίων ακαθάρτων, εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, δικτύων αποχέτευσης και ειδικότερα με υπηρεσίες καθαρισμού αντλιοστασίων, απόφραξης αγωγών αποχέτευσης σε Δήμους, Κοινότητες, Οργανισμούς, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ στην Ελλάδα ή αντίστοιχα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό καταθέτουν εγγυητική επιστολή συμμετοχής αξίας 610,00 €, με εγγυητική επιστολή αναγνωρισμένης Τράπεζας ή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ή του ΤΣΜΕΔΕ, που θα απευθύνεται στη ΔΕΥΑ Λέσβου. Οι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να συμμετέχουν στον διαγωνισμό, θα πρέπει να παραλάβουν από την Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΥΑ Λέσβου το Έντυπο Οικονομικής Προσφοράς, υπογεγραμμένο από τον Διευθυντή της ΔΕΥΑΛ καθώς και τα λοιπά Τεύχη Δημοπράτησης. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΛ ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ

Γνωστοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 1369 του ΑΚ όπως τροποποιήθηκε με το 1250/82 ότι: Γνωστοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 1369 του Αστικού Κώδικα ότι ο Φανούρης-Λουκάς Κατσέλης του Νικήτα και της Μαρίας το γένος Ματσάγγου που γεννήθηκε και κατοικεί στη Ρόδο και η Κατερίνα Παλαιολόγου του Ευαγγέλου και της Μαξιμαλιανής-Άννας το γένος Weingartner που γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί στη Μυτιλήνη, πρόκειται να παντρευτούν.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟ Η οικογένεια Γιάννη Χατζηδημητρίου στη μνήμη του Δημήτρη Πατσέλα προσφέρει στην ΚΟΒ Μανταμάδου του ΚΚΕ 15 ευρώ για ενίσχυση του κόμματος. Στη μνήμη του Παναγιώτη Μποσταντά προσφέρουμε 10 ευρώ στη ΚΟΒ Κάπης του ΚΚΕ για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος. Οικογένεια Δημητρίου Κεληγιάννη Η οικογένεια Χαράλαμπου Γροσομανίδη στη μνήμη του Μιχάλη Σιμιακού προσφέρει 20 ευρώ στο ΚΚΕ.

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ

Η ΚΟΒ Αγιάσου του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γρηγορίου Κακαλιού για τον πρόωρο θάνατο του.

Διεθνής ιστιοπλοϊκός αγώνας Autumn Race στη Μυτιλήνη από τις 27 έως τις 29 Σεπτεμβρίου

Πιο συγκεκριμένα, ο αγώνας περιλαμβάνει 2 όρτσα-πρίμα διαδρομές το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου ανοιχτά της Μυτιλήνης και μια διαδρομή ανοιχτής θαλάσσης τη Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου με εκκίνηση τη Μυτιλήνη και τερματισμό τον Τσεσμέ. Περισσότερες πληροφορίες για τον αγώνα, την προκήρυξη και την αίτηση συμμετοχής θα βρείτε στις ιστοσελίδες www.i-o-m.gr και www.cesmemarina.com.tr, οι οποίες θα εμπλουτίζονται συνεχώς μέχρι την ημέρα του αγώνα.

Αγαπητοί φίλοι. Η συνταχτική επιτροπή του «Νέο Εμπρός» σας ευχαριστεί για τη στήριξη και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην εφημερίδα της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ και την επιλέγετε για την ενημέρωσή σας σχετικά με τα προβλήματα που απασχολούν το λαό του νησιού μας. Στην εποχή της καπιταλιστικής κρίσης, που η πολιτική, των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΕΕ και ΔΝΤ, προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα κερδών του μεγάλου κεφαλαίου με την εξαθλίωση της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων και της νέας γενιάς, είναι σημαντική η δύναμη που δίνετε στην εφημερίδα μας και σαν αναγνώστες αλλά και σαν οικονομικοί ενισχυτές ώστε να συνεχίσει την προσφορά της στο λαϊκό κίνημα του νησιού μας. Γι’ αυτό ζητάμε, την τακτοποίηση των συνδρομών από τους φίλους συνδρομητές που δεν το έχουν κάνει μέχρι σήμερα. Οι συνδρομές μπορεί να καταβάλλονται ή στο Λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας: 415/950150-94 ή με ταχυδρομική επιταγή στη διεύθυνση της εφημερίδας: Νέο Εμπρός, Αρχιπελάγους 21, ΤΚ 81100 Μυτιλήνη ή ακόμα καθημερινά στα γραφεία της εφημερίδας. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22510-29239 Σας ευχαριστούμε Η Συνταχτική Επιτροπή Εισπράκτορες του στην περιοχή Αττικής Οι συνδρομητές περιοχής Αθήνας και Πειραιά, μπορούν να δίνουν τις συνδρομές τους, στους παρακάτω συμπατριώτες μας που εισπράττουν για λογαριασμό του “Νεο Εμπρος”. - Χρήστος Κυμιατζής Ψάχου 17, Νέα Σμύρνη,, τηλ. 210-9318781. - Γιώργος Λεβεντός Κοραλίων 20, Περιστέρι, τηλ. 210-5013433. - Παναγιώτης Σταυράκης Νικ. Αρώνη 30-32 Βύρωνας, τηλ. 210-7650921.

ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Νοσοκομείο Μυτιλήνης 22510-57700 ΙΚΑ Μυτιλήνης 22510-28498 Κέντρο Υγείας Άντισσας 22530-56440 Κέντρο Υγείας Καλλονής 22530-22222 Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου 22520-32151 Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου 22520-41111 Άμεση Δράση 100 Τμήμα Τάξης Άντισσας 22530-56222 Τμήμα Τάξης Αγιάσου 22520-22777 Τμήμα Τάξης Καλλονής 22530-22100 Τμήμα Τάξης Πλωμαρίου 22520-32222 Τουριστική Αστυνομία 22510-22030 Λιμεναρχείο Μυτιλήνης 108, 22510-40827, 24115 Πυροσβεστική 199 Εφημερεύοντα Φαρμακεία 1434 ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Υπουργείο Αιγαίου 22510-47963, 22510-47966 Περιφέρεια Βορ. Αιγαίου 22513-52100 ΚΕΠ 22510-37625 Δήμος Λέσβου 22510-27777, 22510-28811, 22510-20478 ΔΟΥ Μυτιλήνης 22510-22600 Πρωτοδικείο 22510-22518 Εισαγγελία 22510-22522 ΚΤΕΛ αστικά 22510-46436 ΚΤΕΛ υπεραστικά 22510-28873 ΤΑΞΙ 22510-23500, 22510-25900 ΚΤΕΟ 22510-47777, 22510-45559 ΑΛΛΑ ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ Κρατ. Αερολ. Μυτιλήνης 22510-38700, 22510-61590 Olympic Air 801 80 10101 Aegean Airlines 801 80 20000 Βλάβες ΟΤΕ 121 ΔΕΗ Μυτιλήνης 22510-28860 Ύδρευσης 22510-23843, 22510-24444 Μετεωρολογικό Δελτίο 149


8/

Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2013

Σ

ε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση σήμερα Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Σαπφούς καλεί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και η Επιτροπή Νέων του ΠΑΜΕ ενάντια στη δολοφονική δράση της Χρυσής Αυγής, τονίζοντας ότι «η ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής, οι θρασύδειλοι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα, αυτοί που χτυπάνε μετανάστες, αγωνιστές και πρωτοπόρους αγωνιστές εργάτες, όπως στο Πέραμα, να πάρουν το μάθημα που τους αξίζει. Αφού άνοιξαν λογαριασμό με το λαό και τη νεολαία, να το πληρώσουν».

Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας Νοεμβρίου 2013 Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Βορείου Αιγαίου σχετικά με την προκήρυξη των εξετάσεων για τη λήψη του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας περιόδου Νοεμβρίου 2013 ανακοινώνει ότι: - Ως ημερομηνίες διεξαγωγής των εξετάσεων ορίζονται το Σάββατο 23-112013 και η Κυριακή 24-11-2013. - Το χρονικό διάστημα υποβολής αιτήσεων ξεκινά από την Τετάρτη 11-9-2013 και διαρκεί έως και τη Δευτέρα 30-9-2013. Κατά την εξεταστική αυτή περίοδο θα εξετασθούν σε ενιαία διαβαθμισμένη εξέταση τα επίπεδα Β (Β1-Β2) και Γ (Γ1-Γ2). Συγκεκριμένα, εισάγεται η διαβαθμισμένη εξέταση του επιπέδου Γ (Γ1-Γ2) για τις γλώσσες Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική και Ισπανική, καθώς και η εξέταση του επιπέδου Γ1 για την Τουρκική γλώσσα. Εξεταστικά κέντρα για την εξέταση των ανωτέρω επιπέδων θα λειτουργήσουν μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές. Οι αιτήσεις για συμμετοχή στις εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας (ΚΠγ) θα υποβάλλονται ως εξής : - στα Γραφεία της Δ/νσης Δευτ/θμιας Εκπ/σης Ν. Λέσβου, οδός Γ. Μούρα 10 (2ος όροφος, Γραφείο 8) - στα Γραφεία της Δ/νσης Δευτ/θμιας Εκπ/σης Ν. Χίου, οδός Πολυτεχνείου 13 ( 4ος όροφος, Γραφείο Γενικής Εκπαίδευσης) - στα Γραφεία της Δ/νσης Δευτ/θμιας Εκπ/σης Ν. Σάμου, οδός Κανάρη & Νταέλ (1ος όροφος Γραφείο Γραμματείας) - Στο Γενικό Λύκειο Μύρινας Λήμνου, (Λεωφόρος Δημοκρατίας 106) μέχρι και τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013 καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής από 09:00 π.μ. έως 13:00 μ.μ.

Τ

ην αγανάκτησή τους για τα καθημερινά σχεδόν ατυχήματα που γίνονται στη συμβολή των δρόμων Θ. Χατζημιχαήλ και Η. Βενέζη, μας μετέφεραν κάτοικοι της περιοχής. Άλλο ένα Τροχαίο είχαμε το πρωί της Δευτέρας, όταν από τροχοφόρο χτυπήθηκε ένα 16χρονο κορίτσι, στο ίδιο σημείο. Όπως μας καταγγέλλουν κάτοικοι κατά τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες, που γονείς πηγαίνουν ή παίρνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, ή οι εργαζόμενοι πηγαίνουν ή επιστρέφουν από τη δουλειά τους, δημιουργείται πανδαιμόνιο στη διασταύρωση, με αυτοκίνητα και πεζούς που θέλουν να περάσουν. Θα πρέπει κάποιοι να αναλάβουν την ευθύνη για το τι πρέπει να γίνει στη διασταύρωση αυτή πριν θρηνήσουμε θύματα.

Κ

ύριοι, Θεωρούμε υποχρέωσή μας να καταγγείλουμε, για μία ακόμη φορά, προς κάθε αρμόδιο μερικά από τα δεκάδες περιστατικά που έχουν συμβεί από αδέσποτους σκύλους τον τελευταίο καιρό, χωρίς να είναι και τα μοναδικά κρούσματα. Άλλωστε τέτοιες καταγγελίες έχουμε κάνει και κατά το παρελθόν, Αποτέλεσμα, το πρόβλημα καθημερινά να λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας αφού κανένα μέ-

τρο δεν έχει ληφθεί. Συγκεκριμένα και υπεύθυνα μας πληροφόρησαν και σας καταγγέλλουμε: 1. Πριν λίγες μέρες κατασπάραξαν 2 κατσίκες, ενός βιοπαλαιστή. 2. Καθημερινά έχουμε καταγγελίες για επιθέσεις σε άτομα που επισκέπτονται το νεκροταφείο, τον Ταξιάρχη και τον παρακείμενο χώρο της εκκλησία από την αγέλη των σκύλων που εκτρέφεται εκεί, προκλητικότατα, από συγκεκριμένο «ζωόφιλο» ιερέα. 3. Σας καλούμε να κάνετε επιτόπια έρευνα, όχι μόνο σε συγκε-

κριμένο καφενείο της πλατείας, αλλά ρωτήστε ανοιχτά τους κα-

τοίκους να σας πούνε υπεύθυνα, αν βέβαια έχετε αυτιά να ακούσετε και θέληση να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα που έχουμε. Γι’ αυτό και υπεύθυνα σας δηλώνουμε ότι οι κάτοικοι είναι ανάστατοι γιατί κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί μέχρι σήμερα για την προστασία της περιουσίας αλλά και της σωματικής τους ακεραιότητας από τις επιθέσεις των αδέσποτων σκύλων, παρά τις συνεχείς καταγγελίες που έχουν γίνει. Κύριοι Σας προειδοποιούμε: ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΕΤΕ ΜΕΤΡΑ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΤΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ!!!!!!!!! ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ; ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΕ ΜΠΕΛΑΔΕΣ; ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΠΕΡΑ ΓΙΑ ΠΕΡΑ ΑΝΑΙΣΘΗΤΟΙ και ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ Με αγανάκτηση Ο Πρόεδρος Παν. Σταμάτης

ΕΛΕΝΗ ΖΟΥΜΠΟΥΛΗ

Χειρούργος οφθαλμίατρος τ. Επιμελήτρια του Ε.Σ.Υ. ΚΑΒΕΤΣΟΥ 11

(πλησίον καταστημάτων με τα στρώματα) Πρωί: 9π.μ. - 1μ.μ. Καθημερινά χωρίς ραντεβού Απογεύματα και Σάββατο πρωί με ραντεβού Το ιατρείο δύναται να συνταγογραφεί απευθείας γυαλιά με βάση το Α.Π. 536(23-1-12), φάρμακα και λοιπές παροχές ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Ιατρείο: 22510-42312 /// Οικίας: 22510-41487

ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΑΣ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΠΑΝΤΩΣ ΕΙΔΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ: ΣΩΜΑΤΑ ΥΠΕΡΥΘΡΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ-ΘΕΡΜΑΣΤΡΕΣ ΞΥΛΟΥΑΠΛΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ PELLET ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΟΜΠΕΣ ΧΑΜΗΛΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ-ΘΕΡΜΟΠΟΜΠΟΥΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ INVERTER ME THN ΕΓΓΥΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ!!

1014  
1014  

ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ, φ.1014, 25.9.2013, βδομαδιάτικη εφημερίδα των εργαζομένων στη Λέσβο.