__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

1

som la revista dels Nens maig 2016


sumari

Comencem! El president diu... El cap de colla diu... La foto del mes Fins ara hem fet...

4 6 8 10 12

Cara a cara Melokotilleo I ara què ve? El mes vinent...

14 18 20 22


Direcció i correcció: Adrià Peradalta, Frede Porta, Aura Garí Equip de redacció + administració: Marta Astudillo, Alex Moreno, Héctor de Maya, Raüll Godall, Juan Carlos Muñoz Taylor “Meloko”, Núria Vendrell “Nuriki”.

+ Equip d’Àrea Social: Lluís Serres, Arnau Guasch, Ting Sheng Bao Yang, Desiree Rodríguez, Toni González, Isisdre Altet, Magalí Santos, Pere Pons.

(CC BY-NC-ND) 2016 Nens del Vendrell

Fotografia: Víctor Merencio | @ardet

avinguda Riera de la Bisbal, 24 | 43700 El Vendrell www.nensdelvendrell.cat | info@nensdelvendrell.cat 654 168 769


comencem! Benvingudes i benvinguts a la nova revista dels Nens del Vendrell! L’editorial del primer número d’una revista acostuma a estar dedicat a l’agraïment. Així doncs, no farem l’excepció. Tot allò que fem als Nens del Vendrell no seria possible sense l’ajuda, col·laboració i dedicació de molta i molta gent. Aquesta revista no és altra cosa, doncs, que una gran suma d’esforços pel que cal agraïr a tota la gent que hi ha dedicat una mica del seu temps a tirar-la endavant. A tots ells, mil gràcies! Per això, no només volem que sigui un testimoni de l’actualitat, sinó també un espai de trobada, reflexió, història i divulgació de la nostra activitat castellera, social, etc. En aquest nou som hi descobrireu l’actualitat de la Colla, nous i antics castellers, farem una mica de reflexió, repassarem les properes activitats de la Colla, farem una mica de safareig i moltes coses més! Comencem! Àrea Social dels Nens del Vendrell


Fotografia: VĂ­ctor Merencio | @ardet

maig 2016

som 4|5


el president diu... NENS... ANEM PEL BON CAMÍ! Ja fa més de 100 dies que vam ser escollits per estar al capdavant d’aquesta Colla, de la nostra Colla. El repte representava una gran responsabilitat i, per què no dir-ho, les pessigolles a l’estòmac hi eren. Hi ha centenars d’ulls observant-te. Puges per primera vegada al balcó i veus a totes les cares conegudes esperant que parlis, que diguis les paraules que estan esperant. Hi penso; jo només sóc un dels caps visibles, això és de tots i cadascun dels que estan mirant-me, i sense ells aquest repte serà impossible! Dic les primeres paraules, no com a president, sinó com a casteller, pensant el què m’agradaria que em diguessin, perquè per sobre de tot sóc un CASTELLER i, encara més, per sobre de tot sóc NEN! I així avancen les setmanes... Portem des de finals de gener passant hores pel Local: assaig solidari, tallers, assajos generals i a l’abril... comença el moment de la veritat, els assajos s’intensifiquen, arriba el primer cap de setmana amb diada, i no a qualsevol plaça, a la nostra plaça, a la PLAÇA VELLA! Torna a ser diumenge, tornem a enfundar-nos la camisa vermella, els pantalons blancs, la faixa sota el braç i comencem el camí cap al Local.

Dic les primeres paraules, no com a president, sinó com a casteller, pensant el què m’agradaria que em diguessin, perquè per sobre de tot sóc un casteller.

Tornen les pessigolles a l’estomac... Aaaai, el dia que aquestes pessigolles desapareguin... Tornem a sentir-nos castellers, tornem a sentir-nos NENS. La plaça es tenyeix de vermell, també de groc i taronja, però el vermell destaca sobre la resta: Som els Nens, estem a casa nostra i ens deixem veure. SOM una gentada. Fa goig veure la Plaça Vella, com també en fa veure els assajos de les últimes setmanes.


maig 2016

som 6|7

Sona el primer toc de gralla, això comença Nens! Ara sí, ara toca deixars’hi la pell i demostrar què hem treballat a l’assaig: dimarts, dimecres, divendres, setmana rere setmana. Avui és el dia... i els Nens no fallem!!! Sentim la primera aleta, vinga pinya!!! Toca apretar, amb tranquil•litat, sense nervis, però molt atents a les sensacions del castell. DESCARREGAT!!! Ja tenim el primer castell de la temporada! La Diada continua... tots estem més tranquils, mantenim la tensió, però hem pogut respirar... Continuem la jornada i va rodada. Així és com havia d’anar, així és com l’havíem treballat!!! Els primers castells de 8 ja s’han deixat veure... Tornem dimecres a l’assaig. El Local torna a estar ple! La diada del passat diumenge ha donat els seus fruits i l’empenta de la motivació es nota... aquest cap Fem la nostra feina, el que de setmana tornem a tenir diasabem fer! Primera tripleta a da i ens desplacem a Torredemla butxaca! Sembla el punt de barra. Plaça estranya, poc acopartida: no s’espera menys llidora, però els Nens som els dels Nens! Tot sabem, però, Nens i tornem a no fallar! Això que no és així. Ens ha costat comença a tenir bona pinta i arribar fins aquí. tots sentim que les coses van bé!

I una setmana més... la intensitat no baixa, continuem treballant al 100% i això ens fa sentir forts. El cap de setmana ens porta a Vilanova al costat de grans colles. Ens encanta actuar al costat de les millors, no afluixem, no ens intimiden. Fem la nostra feina, el que sabem fer! Primera tripleta a la butxaca! Sembla el punt de partida: no s’espera menys dels Nens. Tots sabem, però, que no és així. Ens ha costat arribar fins aquí. I no ens enganyem, ens queda un gran camí per davant amb grans objectius, grans il•lusions, possiblement bons moments i segurament no tant bons. Però estarem tots junts, farem pinya, treballarem tots a una, sense cadascú de nosaltres això no té sentit! És quan et pares un segon, agafes aire i penses... Nens... anem pel bon camí!


el cap de colla diu... EL REPTE DEL MAIG Quan externament pot semblar que no passa res de nou, és quan necessitem que passin més coses. I aquest és el repte del maig; escenaris perfectes per consolidar la feina feta. Quan externament algú pugui dir que “només” repetim castells que ja vam fer a l’abril, és quan més respecte els hem de tenir al Local i a la plaça. Ens esperen tres diades en places acollidores i grans colles al costat. Seran escenaris perfectes per lluir i consolidar amb orgull la feina feta a l’assaig i a plaça fins ara.

esperen tres diades en places acollidores i grans “Ens colles al costat. Escenaris perfectes per lluir i consolidar amb orgull al feina feta a l’assaig i a plaça fins ara.

Són la conquesta a fer aquest maig. Són imprescindibles si volem seguir fent passos; només nosaltres, l’assaig i un futur per guanyar-nos. És l’hora de demostrar que som una colla que ens encanta remar fort pensant en el futur. És l’hora de demostrar la intensitat que som capaços de tenir quan toca. L’hora de demostrar que ens encanta suar a l’assaig fins a l’última prova. L’hora d’ il·lusionar-nos a cada petit pas endavant que fem als castells que encara no hem assolit, ja que l’assaig és l’únic lloc on ens els podem guanyar i només pas a pas hi arribarem. És l’hora de tornar-hi amb més ganes encara si algun dia ens encallem. I l’hora també de demostrar que som una colla que mai perd el respecte pels castells que ja ha assolit a plaça quan els assaja. Sense presses, sense angoixes, castell a castell i pas a pas, però sempre amb tota la determinació del món a cada prova, hem de demostrar que


maig 2016

som 8|9

sabem fer funcionar el nostre principal engranatge tècnic millor que mai, perquè volem ser millors que mai. Venir per quedar-se és fer sempre un gran assaig de pilars i altres estructures, és ser molts i anar a totes a les 18 proves de dimecres, és creure’ns que l’assaig de canalla és on comença l’assaig general, des dels poms a terra fins a les proves de 6 del divendres i que necessita a tothom. Són silencis de 200 persones voltant Venir per quedar-se són silenperfecte una prova neta de l’ascis de 200 persones voltant saig de divendres; acabar rebenperfecte una prova neta de tats, i haver-ne gaudit.

l’assaig de divendres; acabar rebentats, i haver-ne gaudit.

Ser conscients a l’assaig que “venir per quedar-nos” és tenir l’ambició de viure els millors assajos de la història d’aquesta colla. I no parlo de proves. Parlo de compromís, rapidesa, eficiència, convenciment amb el que fem i cohesió entre naltros. Si aconseguim fer els millors assajos de la història de la colla en aquest sentit, si mai ens cansem d’intentar treballar millor, tard o d’hora els millors assajos que mai haguem fet, arribaran. El futur és nostre. El futur és a cada assaig!


la foto del mes


som 10 | 11

maig 2016

La fotografia del mes d’aquest primer som és una raresa.

El Toni González Colet va aparèixer un dia d’assaig al Local amb una càmera analògica. Aquelles càmeres que, no fa masses anys, van quedar oblidades al traster i al fons d’armari de molts, passant a millor vida, han anat recuperant l’ànima gràcies a fotògrafs com ell. La calidesa, el gra de la foto, les imperfeccions... Quins temps aquells, els de revelar fotografies!


fins ara hem fet... DIA DEL FILLOL

Com a novetat d’enguany el dia del Fillol és el nou assaig de benvinguda per a tots els membres recent arribats a la Colla. Un dia especial on són els autèntics protagonistes del dia. L’Àrea Social va repartir ous de Pasqua, coincidint amb l’últim assaig de la Setmana Santa.

ENTREGA DE CAMISES

Com és tradicional abans de la primera diada de la temporada, els últims castellers en incorporar-se a la Colla l’any passat reben la seva camisa, en reconeixement a la seva implicació als Nens del Vendrell. Es van repartir més d’una quinzena de camises! Felicitats!

DIADA D’INICI DE TEMPORADA

Hem començar l’abril amb la primera diada a la plaça Vella, juntament amb els Bordegassos de Vilanova i els Sagals d’Ososa. L’objectiu era clar: descarregar els castells bàsics de 8 al més aviat possible. I així va ser: td7, 3d8 i 4d8.

DINAR D’INICI DE TEMPORADA

Una temporada dels Nens del Vendrell no comença com cal sense el seu tradicional dinar d’inici de temporada, de la mà dels CuiNens. Enguany s’ha recuperat l’àrea recreativa de Tomoví per celebrar-ho. Vam ser més de 160, tot un èxit!

DIADA SOLIDÀRIA A TORREDEMBARA

El cap de setmana següent vam tornar a demostrar el potencial de la Colla a la Diada Solidària de Torredembarra. En aquesta ocasió, vam actuar amb els Nois de la Torre i els Bous de la Bisbal. L’objectiu de portar-hi un castell de 8 també es va assolir, aquest cop acompanyant el 4d8 la td7 i el 7d7.

DIADA DE SANT JORDI VILANOVA I LA GELTRÚ

El cap de setmana de Sant Jordi va arribar la tercera diada de la temporada, que per tercer any consecutiu ens porta a compartir plaça amb els Bordegassos de Vilanova, la Colla Joves Xiquets de Valls i els Castellers de Barcelona. Com


som 12 | 13

maig 2016

Aquests primers mesos han estat molt actius!

L’activitat dels Nens ha començat, com és tradicional temporada rere tamporada, amb molta força. A més, com a novetat d’aquesta temporada 2016, s’hi han anat afegint noves activitats adreçades a tots els públics i edats per fer de la Colla un espai de trobada i un centre social més a la vida cultural del Vendrell.

l’any passat hi vam portar la tripleta de 8, amb moltes estrenes tant a la zona de tronc com al folre de la td8f.

TALLERS A LA FESTA DEL RECICLATGE, A LA FESTA DE CA L’ESCORI I A L’INSTITUT DE CALAFELL

Durant aquests mesos d’activitat regular de la Colla hem realitzat tres tallers: el primer, a la Festa del Reciclatge, organitzada pel Consell Comarcal del Baix Penedès i EcoBP. El segon, com l’any passat, a la Festa del barri de Ca l’Escori, destinada a la integració de les persones nouvingudes a la ciutat. Finalment, l’últim taller que ha realitzat la Colla ha estat coincidint amb els actes organitzats per l’Institut de Calafell per celebrar Sant Jordi.

MARATÓ DE CINE I JOCS DE TAULA AL LOCAL

L’Àrea Social ha organitzat la primera marató de cine, on els més valents van visionar la saga de Harry Potter fins que les retines no els hi van aguantar més.

La cosa no s’acaba aquí: ja s’han celebrat dues jornades de jocs de taula al Local, on tothom pot portar un joc de taula i compartir l’estona amb tots els assistents.

XERRADA “AIXECAR CASTELLS, CONSTRUIR EMPRESA”

El col·lectiu d’empresaris ImpulsA Penedès va organitzar al celler Augustus Forum una xerrada sobre estratègies grupals en l’àmbit dels castells. Els ponents van ser el Kevin Prados i el Ruben Gaon, que va servir per explicar tot els procés de transformació de la Colla dels últims anys.

ACTUALITZACIÓ DE LA BASE DE DADES DE LA COLLA

Aquest primer tram de la temporada ha servit per actualitzar les dades dels castellers i socis de la Colla, així com treballar amb la nova aplicació de confirmació d’assaigs, assistències als esdeveniments, etc, seguiment de les activitats organitzades, etc. Una eina molt útil que ens servirà per millorar el dia a dia dels Nens a passos de gegant!


cara a

cara a

Acabem l’assaig de divendres. És tard, més de les dotze passades. El Mingo ens espera amb el seu somriure, dissimulat darrera el bigoti. De jove no el portava, potser són coses de l’edat. Li expliquem que comencem el nou som i el somriure s’eixampla. De tants colors que n’ha vist a la Colla, esperem que aquesta li agradri.

Quant de temps portes a la Colla? Hi porto 43 anys. Vaig començar a venir-hi amb 13, i ara ja en tinc 56. Per què vas començar a anar-hi, als Nens? Què et va donar el pas? Perquè el meu pare era casteller, i una cosa va portar l’altra. Què és el que més t’agrada de fer castells? La convivència i la humanitat que hi ha entre tots.

Què són els Nens per a tu? Què són els Nens per mi [un moment de reflexió]... Jo tinc els Nens d’abans i els Nens d’ara. Els Nens d’abans no s’assemblen en res al que són els Nens d’ara. Els Nens del Vendrell d’abans eren una gent que feia castells. Els Nens d’ara és un grup de gent que fa castells. Quin és el teu record més emotiu? El més emotiu va ser la carregada i la descarregada del primer 5d8, perquè a la meva esquena en portava dos en intent. Quin és el castell que més t’ha marcat? El que més m’ha marcat és per un incident. És un 4d8 que va caure a Calafell. El meu fill es va lesionar i ha quedat lesionat de per vida. A quin veterà t’agradaria que li fem la següent entrevista? A l’Alfonsito


som 14 | 15

maig 2016

En aquesta primera edició del som enfrontem, representant els veterans de la Colla, amb uns quants anys d’experiència i unes quantes històries per explicar, el Mingo! A l’altre costat, donant la cara pels novatos dels Nens del Vendrell, una futura promesa de la Colla, un frontman dels escenaris... el Pepe, àlies “Hijodelmal”.

Nens del Vendrell d’abans eren una gent que “ Els feia castells. Els Nens d’ara és un grup de gent que fa castells.


del primer dia et sents com un més de tot “ Des aquest grup, i això mola molt!.


som 16 | 17

maig 2016

El rookie d’aquesta primera entrevista demostra que, com a jove de la Colla, domina les xarxes socials i les noves tecnologies. Polifacètic com ell sol, ens alliberem de l’aureola del Local, de les places on actuem i ens citem al núvol, a Skype. Domina la por escènica, et trasllada la pressió i fa que tot sembli preparat, com el resultat que vols d’una diada després de dies treballant... Un debut d’alçada, d’alçada d’escenari!

Quant de temps portes a la Colla? Vaig començar al primer assaig d’aquesta temporada, més o menys després de l’Assaig Solidari del gener. Per què vas començar a anar-hi, als Nens? Què et va donar el pas? Feia temps que en tenia ganes, però treballava a les hores que hi havia assaig i no podia venir. Ara que estic més lliure m’he decidit fer el pas. Què és el que més t’agrada de fer castells? El bon ambient que hi ha a la Colla. Des del primer dia et sents com un més de tot aquest grup, i això mola molt!

Quin és el teu record més emotiu? Quan vaig veure que van obrir un barril de cervesa al Local, celebrant una diada que havia anat molt bé... i era gratis per a tothom! [riu] Seriosament, la meva primera diada. Va ser un orgull vestir el vermell a plaça. Quin és el castell que més t’ha marcat? de moment tots els castells m’impressionen [riu], i com més alts millor. Però els castells amb història com el 5d8 o el pd7f m’encanten. A quin novato t’agradaria que fos el següent al cara a cara? A la Mercè... No sé què més. Fa de crossa! Que es mulli, que es mulli!


Melokotilleo En aquest primer número parlarem d’embarassos, de l’ordre al Local, de la pàgina web i us obsequiaré amb un poema molt afortunat de les bondats del safareig. Si algun Melokotilleo s’ha escapat de la nostra xarxa de contactes poseu-vos en contacte amb l’equip de l’Àrea Social, que molt amablement recollirà els vostres safareigs. Recordeu que aquesta secció està feta amb caire no ofensiu per la salut pública. Si us plau, disculpin les molèsties!

THE MAMAS & THE PAPAS

Com cantaven al seu exitàs “California Dreamin’” els Nens viuen el somni americà i tindran molta descendència, prevista per als propers 9 mesos o menys... Ja sabeu qui són? N’hi ha que ja s’han avançat i ja són papes i mames! Felicitats!!!

EQUIP DE COMUNICACIÓ... DIMISSIÓ?

La gent de l’equip de Comunicació de la Colla han acabat, després de 3 cap de Comunicació, unes quan-

tes persones passant per la Junta, un president, i no sé quanta gent més... la pàgina web! Ha costat més que quan puja el Kevin al pd7f!!!

NI A L’IKEA!

A l’Àrea Social han estat veient molts vídeos d’una tal Marie Kondo. Amb el seu mètode Konmari assegura que allò que vulgueu ordenar serà motiu de satisfacció, vídeos de Periscope i publicacions a l’Instagram. Li han encarregat uns mobles a l’Alfonsito perquè tothom hi deixi els trastos, però els Nens som gent de costums i continuem deixant les coses al terra. Que les tradicions no fallin!

US HE ESCRIT UN POEMA!

Com que és el primer número de la revista, m’he motivat per escriure un poema, d’aquells que calen endins i ens porten a viatjar entre la seva mètrica. Espero que us agradi i el recordeu tot la vida! Diu així:


som 18 | 19

maig 2016

El Meloko té cops amagats!

Sempre va a les diades amb la mateixa roba interior. Curiosament, de color verd. Però un verd claret, no d’aquell verd intens dels llangardaixos de la família dels Mongolochamopidae. Per tot això ha estat escollit per l’equip del som per encapçalar aquesta secció. Amb ell descobrirem els cops amagats de la Colla.

En el patio o la escalera, cualquier momento o lugar es igual, si es para hablar del que de ello no se entera. Y la lengua lisonjera, que no es un musculo vago, va murmurando el estrago aunque le parezca feo, pues en esto solo creo: cotilleo. Pues se juntan las vecinas y van soltándole al morro apiladas en un corro en calles, plazas y esquinas. Este conjunto de espinas, este conjunto de abrojos van tirando sus enojos al infeliz de su reo, pues en esto solo creo: cotilleo. Así la mojada es seca después de la discusión, después de esta inquisición al desdichado que peca. Y de la Ceca a la Meca difunden como una urraca por sus bocas esa caca que se llama cuchicheo, pues en esto solo creo: cotilleo.


i ara què ve? 07 DE MAIG | TALLER LA FIRA DEL TERRÒS

21 DE MAIG | DIADA SEU D’EGARA (TERRASSA)

08 DE MAIG | DIADA FESTA MAJOR DE LLEIDA

04 DE JUNY | DONACIÓ DE SANG AL LOCAL

La Fira del Terròs és un viatge al temps dels nostres avis per recuperar la memòria recent. Els Nens del Vendrell hi serem fent un taller. LLOC: plaça de Catalunya HORA I DURADA: 18:00 h, 2 h. (Cotxes solidaris des del Local a les 17:30 h.)

Actuarem a la Festa Major de Lleida amb els Castellers de Lleida, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Sagals d’Osona. LLOC: plaça de Sant Francesc HORA I DURADA: 12:00 h, 2:30 h. SORTIDA AUTOCAR: 9:45 h

15 DE MAIG | DIADA DE LA INDEPENDÈNCIA

Recuperem aquesta diada al calendari de la Colla per actuar a Gràcia amb els Castellers de la Vila de Gràcia, els Capgrossos de Mataró, i la Colla Jove Xiquets de Tarragona. LLOC: plaça de la Revolució HORA I DURADA: A confirmar SORTIDA AUTOCAR: A confirmar

L’última diada de maig ens portarà a Terrassa, a la diada del patrimoni a la Seu d’Egara, juntament amb els Minyons de Terrassa, i la Colla Vella dels Xiquets de Valls. LLOC: Seu d’Egara HORA I DURADA: A confirmar SORTIDA AUTOCAR: A confirmar

Els Nens del Vendrell hem estat sempre al costat de les causes solidàries de la societat i aquest cop no en serà l’excepció. La donació de sang del Vendrell tindrà lloc, aquest cop, al Local de la Colla. Un acte de bondat que ajudarà a la gent que no necessita! LLOC: Local dels Nens del Vendrell HORA I DURADA: 10 h a 14 h Hi haurà entrepans i sorpreses pels assistents!


som 20 | 21

maig 2016

Aquest proper mes de maig arriba carregat d’activitats!

Les diades mereixen una atenció especial, ja que es recuperen dos actuacions de bon record recent per a la Colla: la diada de la Independència de Gràcia i la diada a la Seu d’Egara a Terrassa. Estigueu atents al correu setmanal, pàgina web, xarxes socials... el dia a dia dels Nens és cada cop més actiu!


el mes vinent... QUÈ PASSARÀ EL MES VINENT? El som acaba d’arribar al món. És un projecte que, mica en mica, com en un castell, s’anirà fent gran, anirà pujant pisos i anirà involucrant més i més gent perquè sigui un espai de trobada ampli, tan si ets casteller com si no. Cada mes un anirem descobrint noves seccions per apropar-vos encara més l’actualitat de la Colla i el dia a dia dels Nens del Vendrell. Al següent número hi trobareu els avantatges de ser soci dels Nens i el programa de patrocinis de la Colla, a més d’una nova secció d’estadístiques pels més curiosos, el Nenstadístiques! Fins la propera!


som 22 | 23

maig 2016


Nens del Vendrell avinguda Riera de la Bisbal, 24 | 43700 El Vendrell www.nensdelvendrell.cat | info@nensdelvendrell.cat 654 168 769

Profile for Colla Castellera Nens del Vendrell

SOM Maig 2016  

SOM la revista dels Nens del Vendrell, edició de maig de 2016

SOM Maig 2016  

SOM la revista dels Nens del Vendrell, edició de maig de 2016

Advertisement