Hagegleder 2022

Page 1

Hagegleder

FRØKATALOG 2022

VI GIR DEG VÅRE BESTE

TOMATTIPS

SÅ ENKELT LYKKES MED DYRKINGEN

DYRK EGNE SNITTBLOMSTER MANGE SPENNENDE

NYHETER FRØKATALOG 2022

568

FRØSORTER

I KATALOGEN


taco i isbergskall | 2 porsjoner Tenk deg å kunne dyrke ditt eget tacobrød! Å spise tacofyllet ditt pakket inn i isbergsalat gir en sprø og frisk følelse til retten, og i tillegg er det også et naturlig glutenfritt alternativ til tortillalefse. Hvis du ikke liker bønner, kan du i stedet erstatte dem med kokte linser eller 300 g valgfri vegetar kjøttdeig, hvis du bruker kjøttdeig la det steke med fra begynnelsen.

Du trenger 2 gule løk 1 rød paprika 1 ss paprikapulver 1 ts spisskummen Fersk chili eller cayennepepper etter smak 2 dl maiskorn 1 dl tomatpuré 2 bokser hermetiske bønner, f.eks. kidney eller svart 1 dl finhakket bladpersille rapsolje til å steke i salt og svartpepper Til servering: Blad av isbergsalat, tynt skivet sjalottløk, 1 dl Creme Fraiche blandet med 2 ts Sambal Oelek.

Tilsett litt av fyllet i et blad med isbergsalat, topp med sjalottløk og Creme Fraiche.

FOTO: Karoline Jönsson

Skrell og finhakk løken, skjær paprikaen i biter. Stek løk og pepper i olje med salt og svart pepper, til løken har myknet og fått en fin farge. Tilsett paprikapulver, spisskumen og chili eller cayennepepper og stek i noen minutter. Tilsett maisen og stek i noen minutter til. Tilsett tomatpuréen, rør og stek i 2-3 minutter. Tilsett bønnene og la dem varme i noen minutter. Smak til og tilsett mer krydder ved behov. Fjern fra varmen og rør inn persille.


innhold

A

lle skal kunne dyrke, uavhengig om du bor i villa, leilighet eller på landet. Du kan dyrke hvor enn du vil, i potte, pallekarm, innendørs eller i hagen, etter dine egne forutsetninger. Blant årets frønyheter finner du garantert noe som passer for deg og dine dyrkingsvilkår.

4 FRØNYHETER 2022 Se alle årets frønyheter.

5 SÅ ENKELT

Guide for dyrking av grønnsaker og blomster.

6 FRØPOSEGUIDE

Hva står det på frøposen?

I årets frøkatalog gir vi deg våre beste tomattips, veileder deg til å dyrke dine egne snittblomster og tips om supernæringen du gjør selv!

7 OM VÅRE FRØ

Slik jobber vi med bærekraftighet, utvalg og kvalitet.

8 GRØNNSAKSFRØ

På side 5 finner du en enkel såguide. Du finner flere såttips på nelgongarden.no. Følg oss gjerne på instagram @nelsongarden.norge for inspirasjon gjennom hele vekstsesong!

Miks fargesprakende grønnsaker og høst mat i alle regnbuens farger. Økologiske grønnsaksfrø s.9.

32 BLOMSTERFRØ

La blomstene få plass i din dyrking og velg ut hvilke sorter du vil bruke i sommerens buketter. Økologiske blomsterfrø s.33.

Lovisa Back Sjefsredaktør og hagevenn, Nelson Garden

41 DYRK SNITTBLOMSTER!

Slik lykkes du med blomster til buketter.

Brenneslevann – supernæringsstoffet du enkelt kan lage selv!

N VA

E MER K

E

T

Hagegleder er produsert av Nelson Garden AS, Postboks 3723 Fyllingsdalen, 5845 Bergen, Norge, +47 55176160, nelsongarden.no ANSVARLIG UTGIVER: Amund Aarseth, amund.aarseth@nelsongarden.no PROSJEKTLEDER/SJEFSREDAKTØR: Lovisa Back ART DIRECTOR LAYOUT: Markus Danielsson og Johanna Lindqvist. TRYKK: Löwex Trycksaker AB, Växjö. OMSLAGSFOTO: Kristine Hellemo, Annica Norman. FOTO: Kristine Hellemo, Markus Danielsson, Karoline Jönsson. Kopiering av tekst eller bilder er forbudt uten samtykke fra redaksjonen. Alt materiale lagres og kan bli publisert digitalt, men forut­setter redak­sjonens samtykke.

S

Se hvordan på s.12.

Trykksak 5041 0004

hagegleder

3


frønyheter 2022

Kanelbasilikum, ’Cinnamon’

Brekkbønne, ’Cogito’

Pyntekorg, ’Apricotta’

Torskemunn, ’Licilia Peach’

Issallat, ’Grazer Krauthäuptel 2’

Pyntekorg/Gulkorg, Feng Shui

Høst / Vintergulrot, ’Flakkée 2’

Sommerfloks, ’Cherry Caramel’

Purpurøye, ‘Incredible! Swirl’

Fløyelsblomst, ’Burning Embers’

Kornvalmue, ’Mother of Pearl’

Blomkål, ’Erfurt’

Bukettblomkål, ’Blumini’ F1

Squash, ’Emperol’ F1

Praktspragle, ’Wizard Coral Sunrise’ Bladbete, ’Fireworks’

4

hagegleder


så enkelt

Å dyrke fra frø gir store variasjoner og mangfold i hagen din. I tillegg til at det er skikkelig gøy! Her har vi samlet noen gode tips for å få i gang såingen, og som gjelder uavhengig av om du dyrker i hagen, på balkongen, eller på kjøkkenbenken. Det spirer overalt!

FORKULTIVER INNENDØRS

DIREKTSÅ UTENDØRS

Slik gjør du: 1. Fyll dyrkingskaret med såjord. Vann. Så frøene etter anvisningene på frøposen. 2. Plant om i større potter med plantejord når frøene har spirt og plantene er blitt noen centimeter høye. 3. Venn plantene til utemiljøet (herding) etter at risikoen for nattefrost er over.

Slik gjør du: 1. Fjern steiner og ugress. Tilsett gjødsel, og vann godt slik at jorden blir fuktig 2. Lag smågroper eller en fure i jorden. Så frøene som beskrevet på frøposen. 3. Vann en gang til, forsiktig slik at frøene ikke flyter avgårde. Hold såingen fuktig til den spirer.

Frø med lang utviklingstid må sås tidlig på året, for eksempel aubergin, chili og paprika, kjempeverbena, klokkeranke og heliotrop. Passer også for deg som vil kunne høste grønnsaker og blomster så tidlig som mulig.

Direktesåing ute på friland eller i pallekarm passer for frø som tåler kulde, eller som vokser hurtig. Det meste kan likevel direktesås, noe som gjør det enklere for deg som ikke har plass til alle småplantene innendørs.

TIPS!

Hold såingen fuktig ved å dekke den med noe som slipper gjennom lys og luft. Et minidrivhus i glass eller plast, eller plastfolie med små hull i, fungerer fint.

TIPS!

Bruker du fiberduk i begynnelsen av sesongen skaper du et godt mikroklima som gir en god start på spiringen. Duken beskytter også mot skadedyr, holder på fuktigheten og gir en jevnere temperatur.

hagegleder

5


frøposeguide Sortsnavn

Artikkelnummer

Prisgruppe med både farge- og bokstavkode Latinsk navn

Detaljert informasjon på fire språk Plussmerkene forklarer om sorten f.eks. er egnet som evighetsblomst eller for frilandssåing

Plante- og radavstand, samt sådybde

Guidemerker forklarer om f.eks. sort, størrelse og styrke/sødme Hvor mye frøene rekker til: antall planter/antall meter

1-årig, 2-årig eller flerårig Kalender som viser tidspunkter for forkultivering, direktesåing og blomstring/høsting

Navn på fire språk Høyde i cm Tilleggsmerke som f.eks. angir om sorten må forkultiveres eller kan direktesås

Vekstpass

Smart merking gjor det lett for deg! Guidemerker

kg

Blomsterstørrelse Tomatstørrelse

Styrke

Lengde

Friland

Pollinatorer

Vekt

Krydderplante

Plussmerker Slyng-/klatreplante

Drivhus Annuals

Tilleggsmerker

1-year

Forkultivere eller direkteså

6

hagegleder

Levetid

Såbånd

Velduftende

Big Pack

Høyde i cm Svenskdyrket frø Økologiske frø


om våre frø TESTDYRKING OG UTVALG

Vi testdyrker mange blomster og grønnsaker – ca. 200 sorter hvert år – av sorter som våre leverandører anbefaler til dyrking på nordlige breddegrader. Vi dyrker først og fremst sorter som er til hobbydyrkere, men snuser også på sorter som er beregnet til proffsegmentet (som regel når det gjelder snittblomster). For at en sort skal bli inkludert i sortimentet kreves det at den fungerer godt under nordiske forhold, er motstandsdyktig mot sykdommer, og gir god avling!

RETT FRØ I POSEN

Vi gjør alt for å pakke rett frø i rett pose. Mellom hver sort vi pakker rengjøres maskinene og dampsuges grundig for å ikke blande ulike sorter. Det hender at vi får feil frø fra leverandørene våre, og da er forbrukertilbakemeldinger gull verdt! Med hjelp av bilder kan vi reklamere sorten, og også redusere risikoen for lignende feil i fremtiden. NOEN GANGER BLIR DET FEIL

Vi spiretester alle frø så snart vi får inn nytt parti. På frøposen trykker vi den spiredyktigheten som er det lovfestede minimumskravet for porsjonsfrø. Nesten alle våre frø vi spiretester har likevel betydelig høyere spireevne og naturligvis aldri lavere. Det betyr at du ofte får flere planter enn vi anslår på posen.

Er du ikke fornøyd, eller om frøene ikke oppfører seg som ventet til tross for at anvisningene på posen er fulgt, kan du reklamere på frøposen og få erstatning i form av nye frø. Kontakt vår forbrukerkontakt på forbruker@nelsongarden.no og oppgi partinummeret som du finner stemplet nederst på frøposens bakside. Vi gjør nye tester på aktuelt parti, og undersøker hva som kan ha gått galt for å unngå at problemet skjer igjen.

HOLDBARHET OG OPPBEVARING

BÆREKRAFTIGHET OG ANSVAR

SPIREDYKTIGHET

Vi følger EUs og Mattilsynets regler for datomerking av frø. Om du oppbevarer frøene mørkt, tørt og svalt holder de ofte betydelig lengre enn det stempelet på posen sier, og du kan så de fleste frø i mange år fremover. Pastinakk, salat, asters og petunia er eksempler på frø som generelt mister spiredyktigheten ganske fort.

En sunn planet er en forutsetning for å kunne dyrke. Vi er også overbevist om at dyrking igjen kan ha en positiv innvirkning både på planet og mennesker. Som leverandør av hage- og dyrkingsprodukter har vi et ansvar gjennom design, materialvalg og produksjon for å gjøre det vi kan for å minimere vårt klimaavtrykk og sørge for at ingen tar skade på veien. Det gjør vi ved å lære, tilpasse og utvikle, og ved å velge samarbeidspartnere som deler våre verdier. Les mer om våre bærekraftighetstiltak på nelsongarden.no. hagegleder

7


Artig, vakkert og godt - tre ord som beskriver grønnsaksdyrking. Uavhengig av om du dyrker i potter innendørs, på balkongen, eller i kjøkkenhagen har du et stadig økende sortiment av økologiske frø å velge mellom.

8

hagegleder

FOTO: Kristine Hellemo

grønnsaker


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

økologiske grønnsaksfrø

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Agurk, FrilandsCucumis sativus

Våre økologisk dyrkede grønnsaksfrø finner du i frøposer merket med EUs Organic-symbol. Disse frøene er sertifisert og oppfyller EUs krav for økologisk jordbruk Sertifiseringen garanterer også opprinnelse og kvalitet. For å se vårt utvalg av økologiske blomsterfrø, bla til side 33.

Agurk, FrilandsCucumis sativus

30 cm

12 cm

'Marketer' Økologiske frø. Frisk og hardfør agurk som gir rikelig avling av lange mørkegrønne frukter med et noe ruglete skall. Denne sorten er deilig å spise fersk, rett fra planten.

'Gele Tros' Økologiske frø. Agurk som får et vakkert gullgult skall når den modner. Brukes først og fremst til sylting. Kan spises fersk, men da må den først skrelles.

4 85329

5 85336

FOTO: Annika Christensen

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Agurk, FrilandsCucumis sativus

Agurk,PotteCucumis sativus

12 cm

Agurkurt Borago officinalis

10 cm

'Profi' F1 Økologiske frø. Agurk til sylting som gir mørkegrønne, knudrete frukter. Høstes etter hvert. Setter bare hunnblomster. Legg gjerne frøene i bløt et par timer før såing.

'Picolino' F1 Økologiske frø. Delikat miniagurk som gir sprø frukter med glatt skall. Planten må bindes opp. Toppes ved passende høyde. Behøver ikke å pollineres. Høstes ofte.

5 85340

5 85308

50 cm

Basilikum Ocimum basilicum L.

Økologiske frø. Agurkurt er en søt blåblomstrende plante som frøsår seg lett, og dermed blir flerårig i hagen. Meget godt likt av sommerfugler, humler og bier. En god grønngjødslingsplante med mye bladmasse, vend ned i jorden før planten setter frø.

25 cm

'Emily' Økologiske frø. Basilikum er en dekorativ og aromatisk krydderplante som elsker varme. Plant basilikum i en potte på en varm og solfylt plass. Bladene som høstes etter hvert passer utmerket i en deilig pesto eller sammen med tomater.

5 85363

Basilikum, KanelOcimum basilicum L.

4 85041

40 cm

'Cinnamon' Økologiske frø. Kanelduftende basilikum med bladene både dekorative og gode i te, desserter og lapskaus. Blomsterknoppene er også fine i en bukett. Plant basilikum i en potte på en varm og solfylt plass. Høst bladene gradvis.

4 85058

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Basilikum, Rød Ocimum basilicum var. purpurascens

Bladbete Beta vulgaris

'Rosie' Økologiske frø. En svært dekorativ rød basilikum som elsker varme. Plant gjerne basilikum i en potte på en varm og solfylt plass. Bladene som høstes ved behov passer utmerket i en smakfull rød pesto eller sammen med tomater og litt revet parmesan.

Fireworks Økologiske frø. Er lettdyrket med fargesprakende mangfold som gir rikelig avling. Høst bladene enkeltvis eller skjær av hele planter etter hvert. Bladbetens blad er også fine i bukett sammen med sommerblomster.

4 85047

Bladbete Beta vulgaris

2-årig

25-30 cm

5 85625

Brokkoli Brassica oleracea

2-årig

'White silver 3' Økologiske frø. En lettdyrket bladbete med hvite bladstilker som gir rikelig avling. Høst bladene enkeltvis eller skjær av hele planter etter hvert. Økologiske frø. I Italia forvelles bladbeten ofte, og stekes siden sammen med olivenolje, salt og pepper. Nydelig.

Bønne, BrekkPhaseolus vulgaris

40 cm

'Calabrese natalino' Økologiske frø. Brokkoli er svært lett å få til. Takket være den rikelige avlingen er den perfekt for en liten grønnsakshage. En av våre mest næringsrike grønnsaker med mild smak.

'Maxi' Økologiske frø. En ekstra tidlig sort som gir vakre grønne belger. Høstes etter hvert. Ikke la belgene bli for store, ca. 18 cm er bra. Kokes og spises som delikatesse.

3 85079

5 85139

4 85629

kg Høyde

Krydderplanter

Styrke

Størrelse

Lengde

Vekt

Hagegleder

9


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Bønne, PrydPhaseolus coccineus 200 cm

Bønne, StangbrekkPhaseolus vulgaris

200 cm

'Lady Di' Økologiske frø. En motstandsdyktig prydbønne med vakre, røde blomster. Fin å dyrke mot f.eks. en espaljé på lunt sted. Gir rikelig avling med smakfulle, grønne belger som brukes kokte og som snittbønner.

Bønne, VoksPhaseolus vulgaris

40 cm

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

'Markant' Økologiske frø. En fin sort som gir rikelig avling av lange, helt trådfrie belger. Plantes f.eks. ved en espaljé på et lunt sted. Høstes etter hvert. Kokes og spises, kan med fordel fryses.

'Dior' Økologiske frø. Velsmakende voksbønne der de fleste belgene vokser ovenfor bladverket, og gjør dem meget lettplukket. Høstes ofte, etter behov. Gode å koke og spises med smør.

5 85187

5 85188

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

5 85104

Bønnevikke Vicia faba 60-90 cm

Chilipepper Capsicum annuum

40-60 cm 1000-1500 'Westlandse Lange Rode'

'Express' Økologiske frø. En tidlig sort som høstes etter hvert. Spises lett kokte eller la dem modne og tørke på planten for vinterlagring. Plantene behøver påfyll med jord når de er ca. 10 cm høye. På vindfulle steder kan de trenge støtte.

Dill, BladAnethum graveolens L. 20-30 cm

'Gold Crown' Økologiske frø. En sort med aromatiske, mørkegrønne og finflikede blad. Sorten går i blomst senere enn vanlig dill, noe som gjør den egnet å høstes som bladdill. Pynt nypoteter med dill eller la den smaksette fiske- og skalldyrssuppen. Bytt voksested hvert år.

Økologiske frø. En chili som bærer mye frukt. Høst gjerne etter hvert. Røde frukter har oppgitt styrke, de grønne er mildere. Brukes ferske eller tørkede. Vask alltid hendene etter at du har håndtert fersk chili.

Gulrot, VinterDaucus carota L

'Flakkée 2' Økologiske frø. En høst- og vintergulrot som gir rikelig avling av korte, tykke gulrøtter. God til klassisk rotgrateng med pastinakk og kålrot. Høstes sent og er spesielt egnet for vinterlagring. Oppbevares svalt og fuktig.

4 85659

4 85115

4 85237

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Ert, MargPisum sativum

65 cm

Ert, PillPisum sativum

200 cm

'Karina' Økologiske frø. Tidlig og varmeelskende sort som gir rikelig avling, 7-9 erter per stilk. Resistent mot sykdommer. Høstes for hånd, skallet fjernes for å nå de søte og smaksrike ertene. Dyrk gjerne erter på ulikt sted hvert år; de gjødsler jorden.

4 86400

10

Hagegleder

4 85275

Ert, SukkerPisum sativum

60-65 cm

'Blauwschokker' Økologiske frø. Blålilla pillert/gråert. Modne belger pilles (åpnes) og de søte ertene spises ferske eller lett forvellet. Spede belger kan spises som sukkererter. For lagring, la dem tørke på planten. Så i omganger for jevn tilgang. Erter gjødsler jorden. Dyrkes gjerne på ulike steder hvert år.

'Norli' Økologiske frø. Lettdyrket og deilig sukkerert som gir rikelig avling av møre belger med søt smak. Høstes etter hvert, før belgene blir runde. Spises som ferske delikatesser eller lett forvellet. Så i omganger for jevn tilgang. Dyrk gjerne erter på ulikt sted hvert år; de gjødsler jorden.

5 86445

4 86431

1

2

3 Prisgruppe

4

5

Fennikel Foeniculum vulgare

60 cm 'Finale' Økologiske frø. Sprø grønnsak med lekker smak av lakris. De oppsvulmede bladslirene og skuddene er gode å bruke både rå og tilberedt. Prøv ovnsbakt sammen med rotfrukt.

4 85285

Grasløk Allium schoenoprasum 30-40 cm

Flerårig

'Staro' Økologiske frø. Denne sorten gir smale blad med fantastisk aroma og mild løksmak. Blomstrer med lilla, små blomster. Bladene høstes etter hvert. Blomstene kan også spises og er svært fine å dekorere med.

4 85290

J F M A M J J A S O N D Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Gresskar, KjempeCucurbita maxima

kg

Gresskar, NakenfrøCucurbita pepo

1-3 Kg

kg

3-5 Kg

'Uchiki Kuri' Økologiske frø. Gresskar med runde, orangerøde frukter. Fruktkjøttet er mørk gult. Halvmodne frukter passer godt til sylting, men om gresskaret skal lagres må det være modent når det høstes. God å spises ovnsbakt.

'Eso' Økologiske frø. Fint, rundt gresskar med frø uten skall som er perfekte til ristes og brukes i matlaging. Fruktkjøttet er uten tråder og smakfullt, og kan også brukes. Krever mye plass for dyrking.

4 85829

5 85826

Gulrot, SommerDaucus carota L

Karse, KrydderLepidium sativum

1-5 cm

Økologiske frø. Velkjent og svært lettdyrket krydder. Kan plantes inne hele året, for så å høstes med jevne mellomrom. Hvert frø gir bare en spire, så det går med relativt mye frø. Brukes fersk til smaksetting og dekorasjon.

'Berlicum 2' Økologiske frø. Tidlig gulrotsort med glatte røtter. Høstes etter hvert - fantastisk gode å spise ferske, rett fra hagen. Gulrøtter kan også brukes i brød eller kaker for å øke saftigheten og hjemmelaget gulrotmarmelade er en skikkelig delikatesse. Gjenta gjerne såingen. Kan vinterlagres.

Knutekål Brassica oleracea

'Azur-Star' Økologiske frø. Fin knutekål med sprø og søt smak. Den er god revet fersk i salater, eller stekt i smør og salt. Tynnes tidlig.

5 85520

4 85404

4 85660

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Koriander Coriandrum sativum L. 20-40 cm

Kål, GrønnBrassica oleracea

Marino' Økologiske frø. Koriander er en dekorativ krydderplante. Såes i flere omganger for jevn tilgang, høst bladene etter hvert. Frøene høstes ved at hele planten klippes av og deretter henges opp-ned for å tørke. Samle sammen frøene og bruk dem som krydder.

Kål, Japansk, Tatsoi Brassica rapa

'Westlandse Winter' Økologiske frø. Lettdyrket grønnkål som kan høstes etter hvert. God i salat og stuing. Kan stå ute om vinteren, blir mer krusete etter frost.

Tatsoi Økologiske frø. Asiatisk bladgrønnsak. De mørkegrønne bladene vokser i en lav, kompakt rosett. Høst enkle blad eller hele planter. Gode å steke med hvitløk og servere til fisk eller kjøtt. For jevn tilgang bør man så med noen ukers mellomrom. Dekk gjerne med fiberduk for å beskytte mot skadeinsekter. Tåler en del frost om høsten.

4 85465

4 85393

Kål, RosenBrassica oleracea

Kål, RødBrassica oleracea

'Igor' F1 Økologiske frø. Rosenkål som gir rikelig avling. Høstes etter behov og spises lett kokte. Dekkes med fiberduk, planten toppes i slutten av august.

'Langedijker Bewaar 2' Økologiske frø. Vakre røde hoder med fin kålsmak. Høstes når hodet kjennes fast ut. God finstrimlet i salat med fetaost og ristede solsikkefrø.

4 85460

4 85500

4 85414

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Løk, KepaAllium cepa

'Stuttgarter Riesen' Økologiske frø. Svært god og smaksrik gul løk. Høst løken når toppen bøyer seg, legges deretter tørt. Gul løk brukes både fersk som tilberedt. Nyt den første løken i tynne skiver på en sommersalat eller i en fransk løksuppe.

4 85560

Mais, SukkerZea mays 150 cm

Oregano/Bergmynte Origanum vulgare L.

'Golden Bantam' Økologiske frø. Gammel, klassisk sort av mais, som gir normalsøte kolber. Høstes etter hvert når "skjegget" i enden begynner å visne. God å grille, eller å koke og spise sammen med smør.

5 85615

40 cm

Paprika Capsicum annuum

Flerårig 60-90 cm

Økologiske frø. Oregano er en aromatisk kryddervekst med blå blomster. Høst bladene etter hvert og bruk dem ferske eller høst hele kvister og la dem tørke. Deilig på tomater og fetaost.

4 85722

5 85739

Krydderplanter

Styrke

Størrelse

Lengde

Vekt

Paprika Capsicum annuum

9 cm

'Olly' F1 Økologiske frø. Deilig paprika som høstes grønn eller rød - de røde fruktene har søtere smak. Tilberedes i ovnen sammen med løk, squash, tomater og urtekrydret olivenolje. Dusj planten ofte for å forhindre skadedyrsangrep

kg Høyde

60-80 cm

25 cm

'Zazu' Økologiske frø. En søt og god spisspaprika. God å nytes fersk eller i matlaging. Dyrkes på et varmt og lunt sted, gjerne i store potter. Dusj plantene ofte, det forhindrer insektsangrep.

5 85247

Hagegleder

11


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Pastinakk Pastinaca sativa

Persille Petroselinum crispum

25 cm

2-årig

Persille, BladPetroselinum crispum

35 cm

Physalis, Organic Physalis grisea

2-årig 70-100 cm

Purre Allium ampeloprasum

2 cm

'Grüne Perle' Økologiske frø. Persille med ekstra krusete blad. Høstes etter hvert, langt ut på høsten. Velegnet til grillet fisk. Lag gjerne tabbouleh med couscous, tomater og persille.

'Gigante d'Italia' Økologiske frø. Sort med sterkere smak enn kruspersille. Høstes etter hvert, langt ut på høsten. Godt krydder til grillet fisk og grillet lam.

Økologiske frø. Et utsøkt søtt bær. Beskyttes av blekt gule, papirlignende lykter og høstes når de har fått en gul farge. Ettermodnes inne. Bærene spises ferske som små delikatesser eller brukes i desserter.

4 85780

4 85792

5 85369

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

'White King' Økologiske frø. Pastinakk er en lettdyrket og nyttig rotfrukt. Roten vokser mest på sensommeren, og bør derfor høstes sent. Sorten har spisse, slette og hvite røtter. Deilig å tilberede i ovnen med olivenolje og saltflak. Kan også sås på høsten for tidligere avling året etter.

'Herbstriesen 2' Økologiske frø. Lettdyrket purreløk med tykk hals og mørkegrønne blad. Strimles tynt og brukes i salater eller hvorfor ikke marineres og grilles? Plantene hyppes for å få lange, hvite halser.

4 85576

4 85735

Reddik Raphanus sativus

Reddik Raphanus sativus

Ruccola Diplotaxis tenufolia

'Flamboyant 2' Økologiske frø. Smaksrik reddik som gir avlange røde frukter med hvit spiss. Gode i salater, til dip eller på brødskiva. Gjentatt såing annehver uke gir jevn tilgang til spede reddiker. Unngå å så tidlig sommer da planten lett går i blomst og fruktene mister kvaliteten. Dekk gjerne såingen med fiberduk mot insekter.

'Saxa 2' Økologiske frø. Smaksfull reddik som gir runde, helt røde reddiker. Gode i salater, til dip eller på brødskiva. Gjentatt såing annehver uke gir jevn tilgang til spede reddiker. Unngå å så tidlig sommer da planten lett går i blomst og fruktene mister kvaliteten. Dekk gjerne såingen med fiberduk mot insekter.

4 85884

4 85904

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Rødbete Beta vulgaris

Flerårig

Økologiske frø. Også kjent under navnet salatsennep og har en kraftig og krydret smak. Fantastisk god i salater, gjerne sammen med chèvre, melon og valnøtter. Ved midtsommer går planten lett i blomst - fjern eventuelle blomsterstengler. Dekk med fiberduk for å forhindre angrep av skadedyr.

Rødbete Beta vulgaris

'Chioggia' Økologske frø. Stripete rødbete med søt smak. God som kokt eller syltet. Kan også rives som råkost. Må ikke sås for tidlig; ved frost kan planten gå i blomst.

5 85945

5 86081

'Detroit 2' Økologiske frø. Populær rødbete som gir runde og mørkt røde beter. Svært velsmakende kokt med litt smør. Kok rødbeten med litt av toppen og hele skallet på, slik at den røde saften ikke forsvinner. Kan også rives til råkost. Så ikke for tidlig; ved frost kan planten gå i blomst.

4 85949

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

BRENNESLEVANN – supernæringsstoffet du enkelt kan lage selv! Slik gjør du: 1. Plukk brennesle og legg dem i bøtta. 2. Fyll på med vann slik at det dekker brenneslene og legg på lokk. 3. Nå begynner nedbrytingen av brenneslene, og du kan gjerne røre i blandingen med en pinne av og til. 4. Etter omtrent to uker er den klar og da gjenstår bare de grove stenglene fra brenneslene. Disse kan du legge på komposten. 5. Brenneslevannet er nå veldig konsentrert og altfor sterkt for plantene dine. Du må derfor fortynne noen næringsstoffer med ni deler vann. Dette er en god mengde næring for plantene dine.

12

Hagegleder

1

2

3 Prisgruppe

4

5

J F M A M J J A S O N D Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Salat, EskarollCichorium endivia

Salat, HodeLactuca sativa

'Nuance' Økologiske frø. En type sikori med lekkert flikete og frynsete blad. Dette er en fin sort med velfylt bladrosett. Tåler mye frost.

3 85988

Salat, IsLactuca sativa

Salat, PlukkLactuca sativa

Salat, VinterValerianella locusta

'Matilda' Økologiske frø. Fin sort hodesalat som gir store, jevne hoder med sprø blad. Tynningshøst før plantene blir for tette. Høst hele planter etter hvert. For kontinuerlig tilgang til salat bør såingen gjentas annenhver uke.

'Grazer Krauthäuptel 2' Økologiske frø. Fin sort som gir store kompakte hoder med svakt rødkantede blader. Høst hele planter etter hvert. For kontinuerlig tilgang av salat bør såingen gjentas annenhver uke. Blomstrer ikke så lett.

'Plezir' Økologiske frø. Svært velsmakende plukksalat med eikebladlignende, finflikede og krusete blad. Høstes etter hvert. For kontinuerlig tilgang til frisk salat hele sommeren bør såingen gjentas annenhver uke.

4 85995

5 86020

5 86031

'Vit' Økologiske frø. En meget hardfør salatsort som egner seg for innhøsting høst og vinter. Plukk blader etter hvert eller skjær av hele planten. Meget god på smak. Kan fryses og tines noen ganger uten at bladene blir ødelagt. Spises fersk som salat eller serveres som spinat. En delikatesse.

3 86021

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Salvie Salvia officinalis L.

40 cm

Sitronmelisse Melissa officinalis L.

Flerårig

Økologiske frø. AK115Salvie er en aromatisk urt med sølvgrønne og litt lodne blader. Høst bladene etter hvert, og bruk dem ferske eller tørket, kanskje til en god kyllingfilet med bacon.

50 cm

Flerårig

'Lemona' Økologiske frø. Sitronmelisse er en dekorativ urteplante med vakkert grønt bladverk og hvite blomsterspirer. Dyrkes i potte eller staudebed. Sitronduftende blader høstes etter hvert og brukes til smakssetting eller dekorasjon.

4 86070

Spinat Spinacia oleracea L.

'Vroeg Reuzenblad' Økologiske frø. Spinat er en næringsrik og lettdyrket bladgrønnsak med mørkegrønne blad. Dampet spinat er en klassiker, men bladene er også god i fersk salat eller til pasta - høst tidlig for å få sped babysalat. Så i omganger, med et opphold midt på sommeren når plantene lettere går i blomst.

4 85259

Squash Cucurbita pepo

Squash, SlyngCucurbita pepo

150-500 cm

'Black Beauty' Økologiske frø. En vakker mørkegrønn squash som gir rikelig avling. Brukes fersk som agurk eller tilberedt i ulike matretter.

'Ola Escaladora'' Økologiske frø. En klatrende squashplante som gir stor avling av grønne, ca. 20 cm lange frukter. Høst jevnlig. Trenger støtte. Sideskuddene kan toppes.

4 86133

5 86148

4 86119

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Timian, KrydderThymus vulgaris L.

25 cm

Tomat, Høy Solanum lycopersicum

Flerårig

150-200 cm

Tomat, Høy Solanum lycopersicum

8 cm

150-200 cm

Tomat, Høy Solanum pimpinellifolium

3 cm

150-200 cm

'German Winter' Økologiske frø. Kryddertimian er en lettdyrket og vintergrønn vekst med aromatiske blad. De vakre rosalilla blomstene lokker til seg bier. Bladene høstes etter hvert og brukes ferske eller tørket.

'Bolstar Granda' Økologiske frø. Ypperlig sort som gir rikelig avling av vakre røde tomater. Høstes etter hvert. Fantastisk gode til tomat- og mozzarellasalat. Planten trenger støtte og skuddene i bladvikene kalt "tyvene", skal fjernes.

'Zuckertraube' Økologiske frø. Lettdyrket coctailtomat som gir rikelig avling av små røde tomater. Skikkelig god til å spises solvarme, rett fra planten. Høstes etter hvert. Skuddene i bladvikene kalt "tyvene", skal fjernes.

4 86191

5 86205

4 86337

Krydderplanter

Styrke

Størrelse

Lengde

Tomat, PotteSolanum lycopersicum

1 cm

50-60 cm

5 cm

'Golden Currant' Økologiske frø. Liten druetomat som gir rikelig avling av små guloransje tomater. Perfekte å spise som snacks. Høstes etter hvert. Skuddene i bladvikene kalt ”tyvene”, skal ikke fjernes.

'Tigerette Cherry' Økologiske frø. En gulbladet variant av 'Tigerette Cherry'. Perfekt til dyrking i potte. Høstes etter hvert. Skuddene i bladvikene kalt ”tyvene”, skal ikke fjernes.

5 86370

5 86254

kg Høyde

Vekt

Hagegleder

13


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Agurk, Ampel-

Cucumis sativus

grønnsaksfrø

Agurk, AsieCucumis sativus

10 cm

30 cm

'Hopeline' F1 Lekker miniagurk av asiatisk type med et noe tørrere fruktkjøtt enn vanlig, og en mer intensiv smak. Voksemåten gjør den utmerket å dyrke i ampel. Høstes etter hvert og spises ferske. Sorten skal ikke pollineres. 90395

'Langelands Kaempe' Eldre sort, ofte kalt kjempeagurk. Høstes fullt utviklet, ca. 30-35 cm lang og ca. 10 cm i Ø. Mørkegrønt og litt knudrete skall, med et lite kjernehus. Utmerket til sylting. 90332

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Agurk, Frilands-

Cucumis sativus

Agurk, Frilands-

Cucumis sativus

5-7 cm

Agurk, Frilands-

Cucumis sativus

12 cm

Agurk, Frilands-

Cucumis sativus

12 cm

Agurk, Frilands-

30 cm

12 cm

'Profi' F1 God og motstandsdyktig frilandsagurk. Setter bare hunblomster, og skal derfor ikke dyrkes sammen med sorter som gir hannblomster. Trives i veldrenert, næringsrik og fuktig jord, på et lunt sted. Vannes regelmessig. 90340

'Rhensk druv Hg' Hurtigvoksende og lettdyrket frilandsagurk. Mørkegrønne og små agurker passende for sylting. Kan brukes som "miniagurker". Trives best i veldrenert, næringsrik og fuktig jord på et lunt sted. Vannes regelmessig. 90348

'Tanja' Delikat frilandsagurk av slangeagurktype. Agurkene er beregnet på å spises ferske. God i salater m.m. Høstes ofte og ikke la agurkene vokse seg for store. Trives best i veldrenert, næringsrik og fuktighetsholdende jord på beskyttet sted. Vannes rikelig.

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Melothria scabra 150-250 cm

3 cm

Annerledes agurklignende grønnsak med meksikansk opprinnelse og slyngende voksemåte. Gir rik avl av 3 cm lange frukter med flekkete mønster. Velegnet i salater, til nedlegning, i gryter og wok. 90296

14

Agurk, Veksthus Cucumis sativus

Agurk, Veksthus Cucumis sativus

16 cm

'Delistar' F1 Knasende og aromatisk agurk med søt smak og tynt skall. Setter bare hunnblomster. Høstes ofte, ikke la agurkene bli for store. Vann regelmessig. Planten bindes opp, toppes når den når taket. 90376

Hagegleder

'Louisa' F1 Til dyrking i hobbydrivhus. Motstandsdyktig mot agurkmeldugg. Setter bare hunnblomster. Gir fin avling av lange, mørkegrønne slangeagurker. Trives best i næringsrik, veldrenert og fuktig jord. Vannes regelmessig. 90380

'Profi' F1 Økologiske frø. Fin agurk til sylting som gir mørkegrønne, knudrete frukter. Høstes etter hvert. Setter bare hunnblomster. Legg gjerne frøene i bløt et par timer før såing. 90375

90364

Agurk, Veksthus

Cucumis sativus

35 cm

Agurk,PotteCucumis sativus

15 cm

'Passandra' F1 Drivhusagurk. Motstandsdyktig mot mange sykdommer. Setter bare hunblomster. Gir rik avling av lange frukter med noe knudrete skall. Trives best i næringsrik, veldrenert og fuktig jord. Vannes regelmessig. 90388

10 cm

'Iznik' F1 Lekker miniagurk til dyrking i drivhus. Gode, sprø frukter med slett skall, egnet til å spises ferske. Motstandsdyktig mot agurkmeldugg. 90372

J F M A M J J A S O N D Prisgruppe

Forkultur

Såing direkte

Cucumis sativus

'Lemon' En rund agurk som gir rikelig med frukt på friland. Kan også dyrkes i drivhus. Bind opp, eller la planten slynge seg på bakken. Høst frukten når den er gul i fargen. La dem ikke vokse seg for store, det gir en dårligere smak og mindre fortsatt fruktsetting. 90336

Agurk, Jungel-

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Agurk,Potte-

Cucumis sativus

Artiskokk

Cynara cardunculus

8 cm

100-150 cm

Aubergine Solanum melongena

30 cm

20 cm

Aubergine

Solanum melongena

60 cm

Basilikum

Ocimum basilicum L.

30 cm

25 cm

'Baby' F1 Utsøkt miniagurk med en kompakt voksemåte som gjør den fin i krukke. Gir rikelig avling av smaksrike, sprø agurker med slett skall. Ikke la agurkene bli for store. Høstes etter hvert og spis dem ferske, rett fra hagen. 90374

'Vert de Provence' En riktig lekker grønnsak - men en utfordring å dyrke. Jo tidligere den blir sådd, desto bedre. Høstes når dekkbladene begynner å brette seg utover (et tegn på begynnende blomstring). Trives i næringsrik, veldrenert og dyp jord på et varmt sted. 90442

'Moneymaker No.2' F1 Avlange, mørkfiolette frukter med delikat smak. Dyrkes i drivhus eller utendørs på et godt beskyttet sted. Høstes drøyt 5 mnd. etter såing. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Vannes regelmessig. 90054

'Teresa' F1 Tidlig aubergine med slanke, lilla frukter, ca. 20 cm lange. Brukes til moussaka og grønnsaksretter. Elsker varme og dyrkes i drivhus eller på et godt beskyttet sted. Vann regelmessig. Høstes etter hvert, fra omtrent 4 mnd. etter såing. 90057

Ordinary Gir stor avling av glatte, grønne blader med sterk og aromatisk duft. Bruk de ferske bladene i tomatsaus, eggretter, salater m.m. Planten er fin å dyrke i krukker på et varmt og solrikt sted. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 90074

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Basilikum

Ocimum basilicum L.

25 cm

Basilikum, Kanel-

Ocimum basilicum L.

40 cm

Basilikum, Rød

Ocimum basilicum var. purpurascens

25-30 cm

Basilikum, Salat-

Ocimum basilicum L.

35-45 cm

Basilikum, Sitron-

Ocimum basilicum L.

30-40 cm

'Emily' Økologiske frø. Basilikum er en dekorativ og aromatisk krydderplante som elsker varme. Plant basilikum i en potte på en varm og solfylt plass. Bladene som høstes etter hvert passer utmerket i en deilig pesto, eller sammen med tomater og litt revet parmesan. 90099

'Cinnamon' Kanelduftende blader. Topp planten ofte og bruk de gode bladene og skuddene etter hvert. Basilikum er en plante som er svært glad i varme, og det passer derfor godt å dyrke den i krukker på et solrikt og varmt sted. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 90086

'Round Midnight' Aromatisk duftende basilikum med store, dekorative, mørkerøde blader. Delikat i forskjellige matretter og fin som dekorasjon. Knip av hele toppen og bruk bladene. Ikke la den blomstre. Basilikum er en varmekjær plante. 90098

Large leaved Aromatisk duftende basilikum med store, grønne, buklete blader med mye smak. Delikat i forskjellige matretter og fin som dekorasjon. Knip av hele toppen og bruk bladene. Ikke la den blomstre. Basilikum er en varmekjær plante. 90104

'Lemon scent' Friske grønne blader med deilig krydret sitronsmak. Utmerket til salater og andre matretter, også bra til te. Basilikum trives i varmen, og passer derfor godt å plante i krukker på et solrikt og varmt sted. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 90068

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Basilikum, Småbladet

Ocimum basilicum L. ssp. minimum 30-40 cm

'Balkon Star' Dekorativt, kuleformet voksemåte. Ser ut som et lite tre. Passer godt å dyrke i potter innendørs og utendørs på et solrikt og varmt sted. Det er de små, grønne bladene som brukes, ferske eller tørket. Trives i næringsrik og veldrenert jord. 90092

Basilikum, Thailandsk

Ocimum basilicum L. 30-40 cm

Bladbete Beta vulgaris

'Siam Queen' Vakker og velduftende, prydvekst og krydderplante. Antydning til purpur i de grønne og avlange bladene. Purpurfarget blomsterstand. Kan dyrkes i potter på et solrikt og varmt sted. Trives i næringsrik og veldrenert jord. 90110

Bladbete Beta vulgaris

2-årig

'Bright Yellow' F1 Gule bladstilker. Bladene brukes som spinat og stilkene som asparges. Tåler noen minusgrader. Dyrkes ofte som ettårig, men overvintrer tildekket i store deler av landet. Trives best i moldholdig, næringsrik og veldrenert jord. 90682

Krydderplanter

Styrke

Størrelse

Lengde

Vekt

Bladbete Beta vulgaris

2-årig

Fireworks Økologiske frø. Lettdyrket og fargerikt bladbete som gir rikelig avling. Høst individuelle blader eller kutt hele planter gradvis. Bladene er vakre i bukett sammen med sommerblomster. 90683

kg Høyde

2-årig

'Rhubarb Chard' Sort med røde bladstilker. Bladene brukes som spinat og stilkene som asparges. Tåler noen minusgrader. Dyrkes ofte som ettårig, men overvintrer tildekket i store deler av landet. Trives best i moldholdig, næringsrik og veldrenert jord. 90689

Hagegleder

15


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Bladbete

Beta vulgaris

Beta vulgaris

2-årig

Bladbete

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Brassica oleracea

2-årig

Brokkoli

J F M A M J J A S O N D

'White silver 3' Økologiske frø. Lettdyrket bladbete som gir rikelig avling. Høst enstilkede blad, eller skjær av hele planter etterhvert. I Italia forvelles bladbeten ofte, og stekes sammen med olivenolje, salt og pepper - nydelig. 90690

'White silver 2' Bladene brukes som spinat og stilkene som asparges. Bladene tåler noen minusgrader. Dyrkes ofte som ettårig, men overvintrer tildekket i store deler av landet, og gir tidlig avling 2. året. Trives i moldholdig, næringsrik og veldrenert jord. 90696

'Apollo' F1 Ypperlig brokkolisort som gir mengder av små hoder langs den forgrenede stilken. Lang innhøstingsperiode. Hode og stilk er spede og velsmakende. Trives i leirholdig, muldrik jord, men også lettere jord går fint. Vann ved tørke. 90153

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Brokkoli

Brassica oleracea

Brønnkarse Nasturtium officinalis

20-30 cm

Bønne, AspargesPhaseolus vulgaris

200 cm

Bønne, Brekk-

Phaseolus vulgaris

40 cm

'Atlantis' F1 Fin og pålitelig sort. Gir store kuppelformede hoder med relativt kort hovedstilk. Senere i sesongen kan også en del av de små sideskuddene høstes. Trives i noe leireholdig, moldrik og veldrenert jord, men også lettere jord går bra. Vannes ved tørke. 90159

Herlig pepperaktig krydderplante. Behøver et fuktig sted for å trives godt. Karsens spede, smakfulle blad høstes etter hvert, jo mer du plukker, desto mer vokser den - nye skudd dannes hver dag. Nytes nyhøstet. Kan overvintre på gunstige steder. 91517

'Blue Lake' Gir stor avling på liten dyrkingsflate. Høstes ofte. Belgene må vokse helt ut, men være slanke. Spises kokte. Kan med fordel fryses, lett forvellet. Trives best i veldrenert, moldrik og fuktig jord på et lunt sted. 90228

'Cogito' Den klare favoritten blant brekkbønner, helt trådfri og veldig deilig! Spises kokte. Dyrkes på beskyttede steder. Vann rikelig. Høstes etter hvert, ikke la belgene bli for store, ca. 5-6 mm tykkelse er passe. 90202

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Bønne, Borlotti-

Phaseolus vulgaris

40 cm

Phaseolus vulgaris

'Flambo' Vakker bønne med dekorative belger i rosa og hvitt. Modne belger kan tørkes og bønnene kokes. Spede belger kan kokes og spises som brekkbønner. Dyrkes på beskyttede steder. Vann rikelig. 90203

16

Bønne, Brekk-

40 cm

'Ferrari' Ekstra fin og god sort. Gir rikelig avling. Høstes ofte, la belgene bli ca. 12 cm. Belgene spises kokte. Utmerket å fryse lett forvellet. Trives i veldrenert, moldrik og fuktig jord på et lunt sted. 90171

Hagegleder

Bønne, BrekkPhaseolus vulgaris

40 cm

'Maxi' Økologiske frø. En ekstra tidlig sort som gir vakre grønne belger. Høstes etter hvert. Ikke la belgene bli for store, ca. 18 cm er bra. Kokes og spises som delikatesse. 90185

Bønne, Brekk-

Phaseolus vulgaris

40 cm

Bønne, BrekkPhaseolus vulgaris

'Saxa' Fin og tidlig sort. Gir rikelig med avling av mørkegrønne belger. Høstes ofte, ca. 12 cm lange og slanke. Belgene spises kokte. Utmerket å fryse lett forvellet. Trives i veldrenert, moldrik og fuktig jord på et lunt sted. 90199

40 cm

'Saxa' Fin og tidlig sort. Gir rikelig med avling av mørkegrønne belger. Høstes ofte, ca. 12 cm lange og slanke. Belgene spises kokte. Utmerket å fryse lett forvellet. Trives i veldrenert, moldrik og fuktig jord på et lunt sted. 90200

J F M A M J J A S O N D Prisgruppe

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Bønne, Brekk-

Phaseolus vulgaris

40 cm

Bønne, Edamame-

Glycine max

40-60 cm

Bønne, PrydPhaseolus coccineus

45 cm

Bønne, Pryd-

Phaseolus coccineus

200 cm

Bønne, PrydPhaseolus coccineus

200 cm

'Mistik' Bønne med lilla belger som utvkles over bladverket og er derfor lett å plukke. Spises kokte. Kan gjerne fryses ned, lett forvellet. Dyrkes på beskyttede steder. Vann rikelig. Høstes etter hvert, ikke la belgene bli for store, ca. 14 cm er passe. 90201

'Summer Shell' Edamamebønne er en soyabønne som først og fremst spises fersk, ikke tørket. Hele belger kokes før bønnene spises. Kan fryses, lett forvellet. Trives best i veldrenert, moldrik og fuktighetsbevarende jord, på lune steder. Vann rikelig. 90147

'Hestia' Vakker tofarget rosenbønne. Fin i krukker i hagen, men også utmerket å bruke som kokt grønnsak. Belgene høstes slanke. Trives i veldrenert, moldrik og fuktig jord på et lunt sted. Vannes rikelig. 90122

'Celebration' Hurtigvoksende bønne med lakserosa blomster. Gir rikelig avling av 25 cm lange belger som høstes slanke. Dyrkes gjerne mot en espaljé. Trives best i veldrenert, moldrik og fuktighetsbevarende jord på et lunt sted. Vannes rikelig. 90127

'Preisgewinner' Hurtigvoksende og vakker rosenbønne. Fin som pynt og som grønnsak. Gir rikelig med avling av smakfulle, trådfrie belger. Belgene høstes slanke og spises kokte. Trives i veldrenert, moldrik og fuktig jord på et lunt sted. Vannes rikelig. 90128

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Bønne, Snitte-

Phaseolus vulgaris

40 cm

Bønne, Snitte-

Phaseolus vulgaris

40 cm

Bønne, StangbrekkPhaseolus vulgaris

200 cm

Bønne, Stangvoks-

Phaseolus vulgaris

200 cm

Bønne, Voks-

40 cm

'Serpedor' Lav snittebønne med trådfrie og flate belger, ca. 14 cm lange og 8 mm brede. Høstes ofte. Beholder sin vakre farge når de kokes. Kan gjerne fryses ned lett forvellet. Trives best på lune steder. 90208

'Carminat' Gir stor avling på liten dyrkingsflate. Høstes ofte. Belgene skal vokse ut, men fortsatt være slanke. Belgene spises kokte. Kan med fordel fryses, lett forvellet. Trives best i veldrenert, moldrik og fuktig jord på et beskyttet sted. 90230

'Neckargold' Gir stor avling på liten dyrkingsflate. Høstes ofte. Belgene skal ha vokst ut, men være slanke. Spises kokte. Kan gjerne fryses, lett forvellet. Trives best i veldrenert, moldrik og fuktig jord på et lunt sted. Trenger støtte. 90235

'Maxidor' Svært dyrkingsverdig og god sort. Høstes ofte, må ikke bli for store. Smaker best 12-15 cm lange og slanke. Spises kokte. Kan med fordel fryses, lett forvellet. Trives i veldrenert, moldrik og fuktig jord på et lunt sted. 90242

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Phaseolus vulgaris

40 cm

Bønne, VoksPhaseolus vulgaris

'Maxidor' Svært dyrkingsverdig og god sort. Høstes ofte, må ikke bli for store. Smaker best 12-15 cm lange og slanke. Spises kokte. Kan med fordel fryses, lett forvellet. Trives i veldrenert, moldrik og fuktig jord på et lunt sted. 90243

40 cm

Bønnevikke Vicia faba

60-90 cm

'Dior' Økologiske frø. Lettplukket voksbønne der de fleste belgene vokser ovenfor bladverket. Høstes ofte, må ikke bli for store. Belgene kokes. Trives best i veldrenert og moldrik jord som holder på fuktigheten, på lune steder. Vann rikelig. 90244

Bønnevikke Vicia faba

60-90 cm

'Red Epicure' Får store og røde bønner. Spises ferske (/kokte) så snart de er utviklet. Kan også bli hengende til de modnes og blir tørre, for så å oppbevares gjennom vinteren. 90140

Krydderplanter

Styrke

Størrelse

Lengde

Vekt

Bønnevikke

Vicia faba

'Express' Økologiske frø. En tidlig sort som høstes etter hvert. Spises lett kokte eller la dem modne og tørke på planten for vinterlagring. Plantene behøver påfyll med jord når de er ca. 10 cm høye. På vindfulle steder kan de trenge støtte. 90141

kg Høyde

Phaseolus vulgaris

'Admires' Delikatesse med ca. 18 cm lange, 2 cm brede og trådfrie belger. Høstes ofte. Belgene spises kokte. Utmerket å fryse lett forvellet. Trives i veldrenert, moldrik og fuktig jord på et lunt sted. Vannes rikelig. 90207

Bønne, Voks-

50-90 cm

'Threefold White' Tradisjonell og lettdyrket bønne. Belgene er store og inneholder mellomstore, flate bønner som brukes som kokt grønnsak eller i suppe. Trives best i noe leireholdig, moldrik og veldrenert jord. Planten er rik på kalium. 90146

Hagegleder

17


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Chilipepper

Capsicum annuum 60-90 cm

Chilipepper

Capsicum annuum

35000 °

40-60 cm

Chilipepper

Capsicum chinense

3000 °

60-70 cm

Chilipepper

Capsicum baccatum

70-90 cm 3000-10000 °

200000 °

Chilipepper

Capsicum baccatum

50 cm

30000 °

'Cayenne long slim' Peperoni. Lange, smale frukter med meget sterk smak. Kan brukes grønn eller rød, fersk eller tørket. Sås i januar og dyrkes som potteplante til utplanting på balkong er mulig. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 90894

'Chiluacle Negro' Meget lettdyrket pepperfrukt som i tørket form brukes i mengder i det meksikanske kjøkken. Lekker i gryter og sauser. Gir stor avling av passende hete frukter. Utmerket i potte på altanen og i drivhus. 90901

'Chocolate Scotch Bonnet' Vakker sort med brune frukter. Smaken er god og fruktig, med tydelig styrke. Styrken er målt opp til 100 000 - 300 000 scoville. Vask hendene godt med en gang etter kontakt med fruktene. Fin i potte på altan, balkong, eller i drivhus. 90905

'Erotica' En chili med et spesielt, frekt utseende. De oransje fruktene blir ca. 5-8 cm lange. Topp gjerne planten for å gjøre den tettere. Har en aromatisk og syrlig smak. Fjern frøene før fortæring. Gjødsle og vann regelmessig. 90906

'Hot Lemon' Spennende sort med duft og smak av citrus! Får ca. 4 cm lange, gule frukter med sterk smak. Ypperlig til sterke rekeretter. Ta bort de sterke frøene før fortæring. Fin i potte på altan, balkong eller i drivhus. Gjødsle og vann regelmessig. 90908

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Chilipepper

Capsicum baccatum 100-125 cm

Chilipepper

Capsicum annuum

14000 °

60-80 cm

Chilipepper

Capsicum annuum

40-60 cm 1000-8000 °

500 °

Chilipepper

Capsicum annuum

40-60 cm

Chilipepper Capsicum chinense

60-80 cm 500-1000 °

1500 °

'Jamaican Bell' Velsmakende og mild. Klart røde og vakre frukter med en klokkeform som har gitt plantens navn. Dufter friskt og syrlig, minner om rabarbraduft. Vokser kraftig og kan danne en høy busk. 90922

'Lombardo' Mild, aromatisk og søtlig smak. 12-16 cm lange, slanke frukter. Lysegrønne som umodne, røde som modne. Sås i januar og dyrkes som potteplante til utplanting. Trives i næringsrik og veldrenert jord. 90929

'Padron' En tapaschili som øker spenningen. Smaken er fruktig og god, men ca. hver tiende chili er skikkelig sterk - sorten kalles også russisk roulette! Høstes vanligvis når frukten er lysegrønn. Som moden blir chili rød, men de kan høstes i alle stadier av modningsprosessen. 90932

'Piment d'Espelette' Utmerket sort for dyrking utendørs. C-vitaminrike frukter som kan mikses til chilipulver eller nytes ferske, tørkede eller dypfryste. Varmekrevende plante som trives godt i potte på altan, balkong eller i drivhus. 90936

'Biquinho' Spennende chili som er smakfull uten å være het. Meget god i matlaging. Gir rikelig med vakre frukter som blir røde når de modner. Kan høstes i hvilket modningsstadie man ønsker. 90939

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Chilipepper

Capsicum chinense 60-90 cm

1,5 mill.°

'Trinidad Scorpion' Ønsker man det sterkeste av det sterke er dette rette chilien! Styrken er målt en god del over en million scoville. Vask hendene godt med en gang etter kontakt med fruktene. 90940

18

Dill

Anethum graveolens L. 100 cm

Dill

Anethum graveolens L.

100 cm

'Como' Sorten passer både som krondill og til å høstes som bladdill. Ønskes krondill bør den sås senest i mai. Krondill (planteavstand 15-20 cm) høstes når blomstringen er over. Trives i næringsrik, porøs, fuktig og veldrenert jord. 90277

Hagegleder

Dill

Anethum graveolens L.

'Como' Sorten passer både som krondill og til å høstes som bladdill. Ønskes krondill bør den sås senest i mai. Krondill (planteavstand 15-20 cm) høstes når blomstringen er over. Trives i næringsrik, porøs, fuktig og veldrenert jord. 90278

100 cm

Dill

Anethum graveolens L.

100 cm

'Como' Sorten passer både som krondill og som bladdill. Ønskes krondill bør den sås senest i mai. Krondill (planteavstand 15-20 cm) høstes når blomstringen er over. Trives i næringsrik, porøs, fuktig og veldrenert jord. 90284

'Como' Egnet både som bladdill og krondill. Plukkes etter hvert, ca. 1 mnd. etter oppkomst, eller så senest i mai og høst når blomstringen er over. Trives best i næringsrik, løs, fuktighetsbevarende og veldrenert jord. Bytt voksested hvert år. 90285

J F M A M J J A S O N D Prisgruppe

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Dill, Blad-

Anethum graveolens L. 20-30 cm

Dill, Blad-

Anethum graveolens L.

20-30 cm

Ert, Brytsukker-

Pisum sativum

50 cm

Ert, Brytsukker-

Pisum sativum

70-90 cm

Ert, Marg-

Pisum sativum

100-150 cm

'Gold Crown' Økologiske frø. Sorten har aromatiske, duftende, mørkegrønne og finflikete blad. Passer spesielt godt å høstes som bladdill. Går i blomst betydelig senere enn vanlig dill. Utmerket til frysing. Trives i næringsrik, porøs, fuktig og veldrenert jord. 90290

'Bouquet' Sorten har spesielt aromatiske, duftende, mørkegrønne og finflikete blad. Passer spesielt godt å høste som bladdill, går i blomst betydelig senere enn vanlig dill. Fin å fryse. Trives i næringsrik, porøs, fuktig og veldrenert jord. 90271

'Jessy' Svært god type ert som spises hel, omtrent som brekkbønne. Skallet er tykt, saftig og søtt. Høstes når belgene er 9-10 cm lange og begynner å bli runde. Kan spises fersk eller lett forvellet med litt smør. Svært god ert. Trives i moldrik, veldrenert jord. 91771

'Sugar Lord' Gir stor mengde søte og sprøde sukkererter som er tykkere enn normalt. Belgene spises hele, ferske eller lett kokt. Høstes etter at belgene begynner å bli runde. Trekk strengene bort fra endene. Så gjerne i omganger for lengre innhøstingstid. 91779

'Alderman' Gir 7-10 gode erter/belger. Høytvoksende, krever støtte. Gir rikelig avling på liten flate. Kan høstes over lengre tid. Fin å fryse. Noe søtere enn vanlige erter, men kan ikke sås like tidlig på våren. Trives i porøs jord og er lite krevende. 91795

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Ert, Marg-

Pisum sativum

50 cm

Ert, Marg-

Pisum sativum

80 cm

Ert, Marg-

Pisum sativum

50 cm

Ert, Pill-

Pisum sativum

50 cm

Ert, SukkerPisum sativum

75-90 cm

'Kelvedon Wonder' Tidlig sort som gir god avling. Får knapt 10 cm lange belger med 7-9 erter i hver. Trenger ikke støtte. Skal ikke sås for tidlig. Noe varmekrevende sort som er motstandsdyktig mot sykdommer. Trives i porøs jord, er lite krevende. 91804

'Markana' Næringsrik og lettdyrket. Gir stor avling av 7-8 cm lange belger med velsmakende erter passende for frysing. Motstandsdyktig mot sykdommer. Lett å høste takket være lite bladverk. Trives i porøs jord, og er lite krevende. 91819

'Kelvedon Wonder' Tidlig sort som gir god avling. Får knapt 10 cm lange belger med 7-9 erter i hver. Trenger ikke støtte. Skal ikke sås for tidlig. Noe varmekrevende sort som er motstandsdyktig mot sykdommer. Trives i porøs jord, er lite krevende. 91803

'Meteor' Kan sås tidlig, gir tidlig avling. Del belgene og spis kun ertene. Høstes når belgene er ca. 9 cm. Smaken er god, ikke like søt som margerten. Godt egnet for nordlige deler av landet. Passer å fryse. Trives i moldrik, veldrenert jord. 91852

'Delikata' Store, mørkegrønne belger med søt smak. Spises hele, ferske eller lett kokt. Høstes før de begynner å bli runde. Så i omganger for lengre avlingstid. Trives i moldrik og veldrenert jord. Vann regelmessig. Trenger støtte. Bytt dyrkested årlig, erter gjødsler jorden. 91845

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Ert, SukkerPisum sativum 100-120 cm

'Grijze Roodbloeiende' Gammel sort med store blomster. Belgene er relativt store, med tykt skall. Har en herlig søt smak. Belgene spises hele, ferske eller lett kokte. Høstes innen belgene blir runde. Trives i moldrik, veldrenert jord. 91836

Ert, Sukker-

Pisum sativum 60-80 cm

Ert, SukkerPisum sativum

60-65 cm

'Oregon Sugar Pod' God sort som er verdt å dyrke. Passer fint å høste sent på sommeren. Vokser sakte, belgene kan høstes over lang tid. Belgene blir 9-10 cm lange. Motstandsdyktig mot sykdommer. Spises hele, ferske eller lett kokte. Trives i moldrik, veldrenert jord. 91844

'Norli' Økologiske frø. Lettdyrket og deilig sukkerert som gir rikelig avling av møre belger med søt smak. Høstes etter hvert, før belgene blir runde. Spises som ferske delikatesser eller lett forvellet. Dyrk gjerne erter på ulikt sted hvert år; de gjødsler jorden. 91796

Fennikel Foeniculum vulgare

60 cm

Krydderplanter

Styrke

Størrelse

Lengde

'Fino' Grønnsak og krydderplante. De oppsvulmede bladfestene danner en slags knoll som brukes som stangselleri. Tørkede frø brukes som krydder i matlaging og baking. Kan direktesås på varme steder, bør ellers forkultiveres. Trives i porøs, moldrik jord. 90308

kg Høyde

Vekt

Grasløk

Allium schoenoprasum 30-40 cm

Flerårig

'Biggy' Lettdyrket, kan sås direkte eller forkultiveres. De brede bladene får en fin aroma. Brukes i salater, til sild, i eggretter, m.m. Passer utmerket å fryse til bruk om vinteren. Trives best i moldrik, kalkholdig jord, gjerne i leirejord, men nøysom. 90317

Hagegleder

19


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Grasløk

Allium schoenoprasum 30-40 cm

Allium schoenoprasum

Flerårig

Grasløk

30-40 cm

Allium tuberosum

Flerårig

Grasløk, Kina-

30-40 cm

Cucurbita pepo

Flerårig

Gresskar

kg

Gresskar

Cucurbita pepo

3-6 Kg

'Twiggy' Lettdyrket, kan sås direkte eller forkultiveres. De smale bladene har en fin aroma og mild løksmak. Brukes i salater, til sild, i eggretter, m.m. Passer utmerket å fryse til bruk om vinteren. Trives best i moldrik, kalkholdig jord, gjerne i leirejord. 90320

'Staro' Økologiske frø. Denne sorten gir smale blad med fantastisk aroma og mild løksmak. Blomstrer med lilla, små blomster. Bladene høstes etter hvert. Blomstene kan også spises og er svært fine å dekorere med. 90824

Garlic oriental Delikat variant av gressløk. Litt mer krydret, og med en tydelig smak av hvitløk. De ferske bladene brukes i salater, sauser og mange matretter. Kan sås direkte på stedet, men kan også forkultiveres. Trives i moldrik, kalkholdig jord, gjerne leirejord. 90314

'Tom Fox' Klassisk gresskar for Halloween. Fruktene kan bli opp til 8 kg store. De passer utmerket til desserter, supper m.m. Trives på et varmt, lunt og solrikt sted i velgjødslet og veldrenert jord. Trenger vann og næring hele vokseperioden. 91051

'Sunseanse' F1 Heftig form og farge! Planten gir mye frukt. Høst de første fruktene ca. 2,5 mnd. etter såing (ca. Ø 10 cm). Fine å bruke både rå og tilberedt. Trives på varmt og solrikt sted i velgjødslet og veldrenert jord. Trenger mye vann og næring i hele tilvekstperioden. 91052

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Gresskar

Cucurbita pepo

kg

Gresskar, Kjempe-

Cucurbita maxima

0,5-1 Kg

kg

Gresskar, Kjempe-

Cucurbita maxima

25-50 Kg

Gresskar, KjempeCucurbita maxima

kg

1-3 Kg

kg

Gresskar, Spaghetti Cucurbita pepo

3-5 Kg

kg

2-4 Kg

'Baby Bear' Små, vakre gresskar, ca. 1 kg. Intens oransje farge utenpå og inni. Godt og trådfritt kjøtt. Hver plante kan gi 6-8 frukter, drøyt 10 cm store. Kan lagres svalt 3-4 måneder. Trives på et varmt, lunt og solrikt sted i humusrik, velgjødslet og veldrenert jord. 90995

'Gele Reuzen' Hurtigvoksende og lettdyrket. Gir store, runde og gule frukter. Kan dyrkes i komposthaugen. Trives på et varmt, lunt og solrikt sted, i humusrik, velgjødslet og veldrenert jord. Trenger mye vann og næring i hele vokseperioden. 91011

'Uchiki Kuri' Økologiske frø. Gresskar med runde, orangerøde frukter. Fruktkjøttet er mørkegult. Halvmodne frukter passer godt til sylting, men om gresskaret skal lagres må det være modent når det høstes. God å spises ovnsbakt. 91012

'Nelson' F1 Et vakkert gresskar perfekt til matlaging. Lik moskusgresskar i fasong. Fantastisk å sylte eller til å brukes i pai. Lettdyrket. Trives i ly på varmt og solrikt sted i velgjødslet og veldrenert jord. Trenger mye vann og næring. 91020

'Vegetable Spagetti' Spennende, gulfruktig gresskar. Fruktkjøttet ligner og spises som spaghetti. Kan lagres rå, på et svalt sted, 1-2 mnd. Trives på et varmt, lunt og solrikt sted i humusrik, velgjødslet og veldrenert jord. Trenger mye vann og næring. 91043

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Grønngjødsling Mixture

Gulrot, SommerDaucus carota L

Blandingen inneholder honningurt, blodkløver og bokhvete. Honningurt har et frodig grønnfôr, blodkløver er en nitrogenbindende plante, og bokhvete har en god teppedannende egenskap. 90325

20

Gulrot, SommerDaucus carota L

Harlequin Mix F1 Fabelaktig miks av gulrøtter i en mengde farger: fiolett, gult, oransje og hvitt. Høst de slanke glatte røttene etter hvert og spis dem direkte. Er også egnet til forvelling og kan fryses. 90739

Hagegleder

Gulrot, Sommer-

'Berlicum 2' Økologiske frø. Tidlig gulrotsort med glatte røtter. Høstes etter hvert fantastisk gode å spise ferske, rett fra hagen. Gulrøtter kan også brukes i brød eller kaker. Gjenta gjerne såingen. Kan vinterlagres. 90743

Daucus carota L

Gulrot, SommerDaucus carota L

'Flyaway' F1 Ekstra god smak, samt høyt karoten- og sukkerinnhold. Sorten har en spesielt god smak. Gir avling av 20-25 cm lange, glatte røtter, spises direkte eller lagres for vinteren. Kan forvelles og fryses. Trives i dyp, steinfri, moldrik og veldrenert jord. 90750

'Mokum' F1 Ekstra tidlig med utmerket smak. Passer å dyrke i drivhus eller drivbenk. Sorten er beregnet til å spises fersk eller forvelles og fryses. Høstes tidlig på høsten, egner seg ikke for vinterlagring. Trives best i dyp, steinfri, moldrik og veldrenert jord. 90764

J F M A M J J A S O N D Prisgruppe

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Gulrot, Sommer-

Daucus carota L

Gulrot, Sommer-

Daucus carota L

Gulrot, SommerDaucus carota L

Gulrot, Sommer-

Daucus carota L

Gulrot, SommerDaucus carota L

'Nantaise 2' Tidlig gulrot med lange, slanke røtter. Sorten er beregnet på å spises fersk eller forvelles og fryses. Høstes tidlig, egner seg ikke for vinterlagring. Trives best i steinfri, moldrik og veldrenert jord. 90771

'Nantaise 2' Tidlig gulrot med lange, slanke røtter. Sorten er beregnet på å spises fersk eller forvelles og fryses. Høstes tidlig, egner seg ikke for vinterlagring. Trives best i steinfri, moldrik og veldrenert jord. 90772

'Nantaise 2' Tidlig gulrot med lange, slanke røtter. Sorten er beregnet på å spises fersk eller forvelles og fryses. Høstes tidlig, egner seg ikke for vinterlagring. Trives best i steinfri, moldrik og veldrenert jord. 90779

'Nantaise 2' Tidlig gulrot med lange, slanke røtter. Sorten er beregnet på å spises fersk eller forvelles og fryses. Høstes tidlig, egner seg ikke for vinterlagring. Trives best i steinfri, moldrik og veldrenert jord. 90782

'Oxheart' Kjent gammel gulrotsort som er nevnt så tidlig som på slutten av 1800-tallet. Roten er tykk og kjegleformet med en god gulrotsmak. Er også egnet til forvelling og frysing. 90794

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Gulrot, Sommer-

Daucus carota L

Gulrot, Vinter-

Daucus carota L

Daucus carota L

Gulrot, Vinter-

Gulrot, Vinter-

Daucus carota L

Gulrot, Vinter-

'Flakkée 2' Økologiske frø. Klassisk sort som gir rikelig høsting av korte tykke gulrøtter. God å spise direkte, men kan også vinterlagres. Trives i steinfri, moldrik og veldrenert jord. Vann rikelig ved tørke. Tynn ut og luk bort ugress når planten er liten. 90719

'Chantenay Red Cored 3' Stumpe, kjegleformede røtter, ca. 15 cm lange. Gode å spise direkte, men kan også vinterlagres. Trives best i steinfri, moldrik og veldrenert jord. Vannes ved tørke. Tynn ut og rens bort ugress når planten er liten. 90729

'Flakkée 2' Gir rik avling av relativt korte og tykke gulrøtter. Høstes sent og er spesielt egnet for vinterlagring. Kan også forvelles og fryses. Trives best i steinfri, moldrik og veldrenert jord. Bytt vokseplass hvert år. Vannes ved tørke. 90736

'Neptun'F1 Stumpe, kjegleformede røtter, ca. 25 cm lange. Gode å spise direkte, men kan også vinterlagres. Trives best i steinfri, moldrik og veldrenert jord. Vannes ved tørke. Tynn ut og rens bort ugress når planten er liten. 90738

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Fragaria x ananassa

30 cm

Flerårig

'Rainbow Treasure' F1 Vakker jordbærplante som blomstrer i hvitt og i ulike nyanser av rosa, og er et virkelig blikkfang! Egnet til å dyrkes i ampler eller potter. Har en kompakt voksemåte, og danner utløpere. Får røde, ganske store bær som kan høstes langt ut på høsten. 90416

Jordbær

Fragaria x ananassa

Jordbær, Måneds-

Fragaria vesca var semperflorens

Flerårig

'Temptation' Tidlig sort med kompakte planter, særlig egnet for ampler, urner og balkongkasser. Mørkerøde, velsmakende bær som kan høstes langt ut på høsten, ettersom sorten blomstrer til frosten kommer. Trives i moldrik jord. 90418

Flerårig

'Rügen' Gir rikelig med store, røde jordbær hele sommeren. Gir ingen utløpere. Lettdyrket og takknemlig plante. Frøene er svært små og sentvoksende, derfor anbefales forkultivering innendørs. Trives best i porøs jord. 91401

Karse, Greek

Krydderplanter

Styrke

Størrelse

Lengde

Vekt

Karse, KrydderLepidium sativum

Greek Kan man dyrke krydderkarse i jord? Naturligvis! Denne typen krydderkarse gir fine blad som minner om ruccola i utseende. Smaken er sterk, og bladene er gode å bruke i salater eller supper. Høstes når bladene er mellom 14 - 20 cm høye. 90435

kg Høyde

Lepidium sativum 10-20 cm

Daucus carota L

'Pariser Markt 5' Liten og rund, søt gulrot som er perfekt å dyrke i potter eller lave pallekarmer. Spises fersk, eller forvelles og fryses. Høstes tidlig, ikke egnet for vinterlagring. 90798

Jordbær

1-5 cm

Lettdyrket og vitaminrik. Godt på brødskiven. Dyrkes innendørs året rundt. Så og høste med jevne mellomrom. Ett frø gir én spire, så det går med en god del frø. Passer for barn som vil prøve å dyrke noe på egenhånd. 90436

Hagegleder

21


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Karse, Krydder-

Lepidium sativum

1-5 cm

Kjørvel, Dansk Anthriscus cerefolium

40 cm

Knutekål

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Brassica oleracea

J F M A M J J A S O N D

Økologiske frø. Velkjent og svært lettdyrket krydder. Kan plantes inne hele året, for så å høste med jevne mellomrom. Hvert frø gir bare én spire, så det går med relativt mye frø. Brukes fersk til smaksetting og dekorasjon. 90437

'Fijne Krul' Anissmakende blad som brukes ferske i salater og strøs over poteter, supper og sauser på samme måte som persille. Ekstra finflikete og krusete blader. Lettdyrket, frøsår seg lett. Finklippede blader kan fryses. Trives i porøs, næringsrik jord. 90594

'Blaro' Den sprøeste av alle rotfrukter. Det er stammen over jordflaten som spises. Sorten har et fiolett skall. Høstes når knollene er ca. 7 cm store, ca. 3 mnd. etter den er sådd. Trives i næringsrik, fuktig, porøs og veldrenert jord. 90570

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Knutekål

Brassica oleracea

Coriandrum sativum L.

Koriander

60 cm

Brassica oleracea

Kål, Blom-

Kål, Blom-

Brassica oleracea

'Delikatess weisser' Den sprøeste av alle rotfruktene. Det er den stammen over jordflaten som spises. Sorten har et hvitgrønt skall. Høstes når knollene er ca. 8 cm store, ca. 2 mnd. etter den er sådd. Trives i fuktig, porøs og veldrenert jord. 90576

Orientalsk krydder som bl.a. brukes i curry. De grønne bladene brukes ferske i salater og matretter. Frøene brukes også, de høstes og tørkes. Dekorativ plante med lyserosa blomster. Trives i de fleste typer jord, gjerne tørr og lett jord, på et lunt sted. 90424

'Multi Head' F1 Spennede sort som gir 3-5 sidebuketter i tillegg til hovedbuketten. Høst hovedbuketten så tidlig som mulig for å gi sidebukettene tid til å utvikles. Nytes rå i salat eller kokt. 90471

'Blumini' F1 Lekker blomkål som danner åpne buketter. Nyt rå i salat eller kokte. Forkultiver den gjerne i omganger for å forlenge innhøstingstiden. Trives best i leirholdig, moldrik og veldrenert jord. Vann rikelig ved tørke. 90472

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Kål, BlomBrassica oleracea

'Erfurt' Klassisk blomkål. Nyt rå/kokte i salat. Forkultiver den gjerne i omganger for å forlenge innhøstingstiden. Gir avling ca. 12 uker etter såing. Trives best i leirholdig, moldrik og veldrenert jord. Vann rikelig ved tørke. 90473

22

Kål, Grønn-

Brassica oleracea

'Half Tall' Grønnkål er hardfør, lettdyrket og stappfull av vitaminer og mineraler. Høstes ca. 3 mnd. etter den er sådd. Ved sen såing høstes den om høsten/vinteren. Smaker best etter noen frostnetter. Trives i leireholdig, moldrik og veldrenert jord. 90495

Hagegleder

Kål, GrønnBrassica oleracea

'Scarlet' En grønnkål med vakkert røde blader. Nyttig, lettdyrket, og dekorativ i bedet. Høstes etter hvert. Kan stå igjen på voksestedet og høstes også om vinteren. Trives i leirholdig, moldrik og veldrenert jord, men er ikke kresen. Vann ved tørke. 90508

Kål, Grønn-

Brassica oleracea

Kål, GrønnBrassica oleracea

'Black Magic' En svært dekorativ kål med lange, smale blad som vokser som en palmekrone. Den nyttige kålen brukes blandt annet i italiensk matlaging og er deilig i gratenger og pastaretter. Høstes etter hvert, ca. 3 mnd. etter såing. 90510

'Emerald Ice' Dekorativ grønnkål med hvite nerver. Nyttig, lettdyrket, og fin i bed og potte. Høstes etter hvert, som baby leaf og som store planter. Lite krevende. Vann ved tørke. Kan stå igjen på voksestedet og høstes også om vinteren. 90511

J F M A M J J A S O N D Prisgruppe

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Kål, Grønn-

Brassica oleracea

Kål, Hvit-

Brassica oleracea

'Westlandse Winter' Økologiske frø. Lettdyrket grønnkål som kan høstes etter hvert. God i salat og stuing. Kan stå ute om vinteren, blir mer krusete etter frost. 90512

Kål, Japansk, Mix Brassica rapa

Kål, Kina-

Brassica rapa

Kål, Pak Choi

Brassica rapa

'Beatrix' F1 Minivariant av hvitkål med små, ganske faste hoder. Høstes ca. 2,5 mnd. etter såing. Gjenta gjerne såingen for å få ferske hoder over lang tid. Trives best i litt leirholdig, moldrik og veldrenert jord. Vann ved tørke. 90552

Mix Mix med sortene Komatsuma Green Boy, Mibuna Mizuna Early, Misome og Mustard Red Giant. Bladene brukes som spinat, salat, lett kokte eller wokede. Trivest best i næringsrik, porøs og veldrenert jord. 90460

'Scarvita' F1 En lekker lilla kinakål som bevarer sin vakre farge ved tilberedning. Får sprø blader, perfekt å brukes f.eks. i salat eller lett wokede. Fiberduk beskytter mot insektangrep, så plantene vokser fortere. 90524

'Summer Breeze' F1 Pak Choy, eller sellerikål som er dens korrekte navn, er en lekker bladgrønnsak med kraftige stilker. Spede blad kan utmerket brukes som "baby leaf" i salater. Større blader smaker godt stekt, sammen med f.eks. ingefær og hvitløk.

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Kål, Rosen-

Brassica oleracea

Kål, Rosett-

Brassica oleracea

Kål, Savoi-

Brassica oleracea

Kål, Spiss-

Brassica oleracea

90513

Kål, Spiss-

Brassica oleracea

'Igor' F1 Økologiske frø. Robust rosenkål som gir rikelig avling. Klarer frosten fint. Har lang utviklingstid. Høstes sent, etter hvert som hodene blir ferdige. Smaker best etter noen frostnetter. Trives best i leirholdig, moldrik og veldrenert jord. Vann ved tørke. 90487

Kalette 'Autumn Star' F1 Blomsterkål er en spennende krysning mellom rosen- og grønnkål. Langs stilken vokser det en mengde små hoder med søt og nøtteaktig smak. Høstes på senhøsten, etterhvert som hodene blir klare. 90480

'Aubervilliers' Tidlig og velsmakende. Vakre grågrønne, bulkete blader. God i salater, lett kokt med litt smør og som dekorasjon. Gir store runde hoder, drøyt 3 mnd. etter utplanting. Tåler også litt frost. Trives i leireholdig, moldrik, næringsrik og veldrenert jord. 90530

'Express' Middels tidlig sort som gir spisse, sprø og lekre hoder. Høstes når hodet er velutviklet. Brukes fersk i salat eller spises lett forvellet i båter. Trives i leireholdig, moldrik og veldrenert jord, men utvikles bra også i lett jord. 90537

'Kalibos' Smaksrik, vakker og rødfarget av spisskål. Meget god i salater eller lett forvellet i båter. Forkultivering anbefales. Trives i leirholdig, moldrik og veldrenert jord. Vann ved tørke. 90544

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Kålrot

Brassica napus

Linser

Lens culinaris

'Wilhelmsburger' Meget anvendbar kålvekst. God bl.a. i gryter, gratenger, rotmos og i wok. Start innhøstingen ca. 3 mnd. etter den er sådd. Kålrot for vinterlagring sås sent og høstes sist. Trives i de fleste typer fuktig og veldrenert jord. 90588

40-60 cm

Allium cepa

'Anicia' Velsmakende grønne linser. Planten kan trenge støtte. La linsene tørke på planten før de høstes. Brukes kokte. Trives i lett og veldrenert jord. Hold fuktig i starten, når planter er etablert tåler den litt tørke.

Løk, Kepa-

90553

'Stuttgarter Riesen' Rikelig med vann og gjødsel gir stor avling. Løkene har en mild smak og kan spises direkte. Når bladverket begynner å visne, la bladene tørke, høst og lagre deretter løken tørt. Trives i moldrik og gjødlset jord. 90612

Løk, SalatAllium cepa

Krydderplanter

Styrke

Størrelse

Lengde

'Apache' Tiltalende salatløk med mørk lilla farge. Smaken er mild og fin. Kan sås og høstes hele sommeren. Eldre planter gir flaskeformede, lilla løker. Trives best i muldrik, gjerne kalkholdig jord. 90640

kg Høyde

Vekt

Løk, SalatAllium cepa

'White Lisbon' Mild og fin smak. Kan sås og høstes hele sommeren. Ved sen såing kan småløker overvintres for tidlig våravling. Trives best i moldrik, gjerne kalkholdig jord. Høstes hele sommeren, eldre planter gir små, gode og hvite løker. 90647

Hagegleder

23


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Løk, Salat-

Allium cepa

Løk, SjalottAllium cepa

Løk, SølvAllium cepa

Løpstikke Levisticum officinale

150-200 cm

Mainepe Brassica rapa L.

Flerårig

'White Lisbon' Delikat salatgrønnsak med mild og fin smak. Kan sås og høstes hele sommeren. Så en rad annenhver uke for jevn tilgang til sped løk. Posen inneholder såbånd som gir planter med passende avstand. 90648

'Zebrune' Herlig, velsmakende løk som passer fint å anvende rå i salater og andre matretter. Danner avlange løker. Får rosa skall, men hvitt kjøtt. Direktesås i Sør-Norge, bør forkultiveres ellers i landet. Trives i muldrik og gjerne kalkholdig jord. 90654

'Pompei' Hurtigvoksende ekstra mild matløk med herlig aroma. Brukes rå i salater, til hamburger og andre matretter. Direktesås sør i landet, forkultiveres i resten av landet. Småløk er fine som sylteløk. Trives i moldrik og gjerne kalkholdig jord. 90661

Stor og praktfull. De sellerismakende bladene, stilkene og frøene brukes ferske eller tørkede i supper, sauser, til buljong og i kjøttretter. Lettdyrket og herdig. Gule blomster. Vokser i alle typer jord og gjerne leirejord i skyggen. 90600

'Snowball' Delikat, hurtigvoksende kålvekst som brukes på samme måte som kålrot eller spises fersk som reddik. Sorten gir hvite, runde røtter med søt smak. Trives i de fleste typer jord, gjerne leirejord. Vil, som alle kålvekster, ha rikelig med gjødsel og vann. 91087

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Mainepe

Brassica rapa L.

Mainepe Brassica rapa L.

Mais, SukkerZea mays

150 cm

Malabarspinat Basella rubra L.

200-300 cm

Melon

Cucumis melo

1-årig

kg

0,8-1,2 Kg

'Enon kanta' En gammel finsk kulturplante. Ble vanligvis dyrket etter bråtebrann. Roten er plattrund og lilla i fargen, med en lys underside. Noen røtter får en annen farge. Saftig trådfritt kjøtt. Ikke la nepen bli for stor, 6-8 cm er passe. 91090

'Golden Ball' Delikat, hurtigvoksende kålvekst som brukes på samme måte som kålrot eller spises fersk som reddik. Sorten gir gule runde/ovale røtter med søt smak. Trives i de fleste typer jord, gjerne leirejord. Vil, som alle kålvekster, ha realt med gjødsel og vann. 91079

'Sweet Nugget' F1 Storvokst og solelskende plante. Gir ekstra søte kolber av høyeste kvalitet. Ulike maissorter må ikke blandes, og må dyrkes med en avstand på minst 100 m fra hverandre. Trives på varme steder, vil ha mye vann og gjødsel. 90675

'Rubra' Klatrende bladgrønnsak som er vakker og dekorativ med sine røde stilker og mørkegrønne blader. Plukk bladene etter hvert, eller høst hele planten. Fin i matlaging, både blad og stilk kan brukes. Også god i gratenger og i gryter. 90680

'Stellio' F1 Delikat melon til drivhus og drivbenk. Kraftigvoksende sort, gir runde frukter som modnes tidlig. Trives i porøs, næringsrik jord. Tåler ikke tørke. Dyrkes liggende eller bundet opp. 90710

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Melon, Vann-

Citrullus lanatus

kg

Citrullus lanatus

2-3 Kg

'Sugar Baby' Lekker, tidlig vannmelonsort med rødt kjøtt og grønt skall. Frukten blir ca. 2-3 kg tung. Trives i porøs, næringsrik jord. Tåler ikke tørke. Hunblomsten befruktes ved å ta pollen fra hanblomsten med en liten pensel og pensle inni hunblomsten. 90717

24

Melon, Vann-

kg

Merian Origanum majorana L.

2-3 Kg

'Little Darling' F1 Meget tidlig sort med rødt, søtt kjøtt og en noe oval form. Dyrkes i drivhus eller i drivbenk. Tåler ikke tørke. Befruktning: Ta pollen fra hannblomsten med en liten pensel og pensle inni hunnblomstene. La det bare sitte igjen et par frukter per plante. 90718

Hagegleder

25 cm

Mynte, Pepper

Lettdyrket og god krydderurt. God i ertesuppe, pizza, kjøttsaus og salater. Liten, lav vekst med små, hvite blomster. Kan sås innendørs året rundt og høstes etter hvert. Trives best i porøs, moldrik jord - men ikke for leirholdig. 90703

Mentha x piperita L.

60 cm

Oregano, Gresk

Origanum vulgare ssp. hirtum

Flerårig

Sterkt duftende, aromatiske blad som brukes ferske eller tørkede til te, salater, sauser, søtsaker, drinker m.m. Bladene dufter og smaker sterkt av peppermynteolje. Vakre, grønne blader og fine lillarosa blomsterspirer. 90811

30-40 cm

Flerårig

Greek Den beste av alle oreganotyper, med en frisk og kraftig smak. Passer utmerket til ulike tomatretter. Med sine hvite blomster passer den også i blomsterbedet. Trives best i veldrenert, lett jord og på et lunt, varmt sted. 90823

J F M A M J J A S O N D Prisgruppe

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Oregano/Bergmynte

Origanum vulgare L.

40 cm

Origanum vulgare L.

Flerårig

Oregano/Bergmynte

40 cm

Paprika Capsicum annuum

Flerårig

60-90 cm

Paprika

Capsicum annuum

10 cm

100 cm

Paprika Capsicum annuum

25 cm

100 cm

25 cm

Aromatisk, velduftende og lettdyrket. Bladene brukes til pizza, tomatretter, grønnsaks- og kjøttgryter. Små, lyseblå blomster. Tåler tørke. Kan sås innendørs året rundt, men smaken blir ikke så sterk. Lite krevende, gjerne kalkholdig jord. 90829

Økologiske frø. Oregano er en aromatisk kryddervekst med blå blomster. Høst bladene etter hvert og bruk dem ferske eller høst hele kvister og la dem tørke. Deilig på tomater og fetaost. 90830

'Luteus' F1 Mild og saftig smak. Dekorativ i salater med sin herlige gulfarge. Fruktene skal høstes grønne og planten gir da større avling. Kan dyrkes oppbundet som tomat i drivhus eller som busk. Trives i næringsrik og porøs jord, vannes regelmessig. 90868

'Thor' F1 Høy og relativt kraftig voksende sort. Fruktene er intenst røde, avlange og 25-30 cm lange med en lekker søt smak. Egnet til dyrking på varme og beskyttede steder f.eks. på altan, balkong eller i drivhus. 90882

'Astor' F1 25-30 cm lange frukter med søt smak. Mørkegrønn som modnes til oransje, og får da søtere smak. Kan også høstes grønne. Perfekte i store potter med næringsrik jord. Bind gjerne opp mot en bambuspinne. 90847

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Paprika

Capsicum annuum 60-90 cm

Paprika

Capsicum annuum

9 cm

60-90 cm

Paprika, Potte-

Capsicum annuum

10 cm

30-40 cm

Pastinakk

Pastinaca sativa

6 cm

Persille

25 cm

2-årig

'Amyka' F1 Paprika i herlig kremhvit farge. God å spises fersk eller til å tilberedes. Gir tidlig avling. Høstes når frukten har fått ferdig utviklet farge. Sås på et varmt og rolig sted, f.eks. på terrasse, balkong, eller i drivhus. 90858

'Snacking Purple' Vakker, lilla paprika med små, søte frukter. Passer perfekt i potte. Planten forgrener seg fint uten topping. Dyrk på et lunt og varmt sted, f.eks. på terasse, balkong eller i drivhus. Dusj planten ofte for å hindre skadedyrsangrep. 90865

'White Gem' Lettdyrket og anvendbar rotfrukt. Lange, spisse, glatte, hvite røtter. Det meste av rotens utvikling skjer sent på sommeren. Høstes derfor sent. Vokser best i porøs, mold- og sandrik jord. Så på høsten for tidligere avling neste år. 90835

'Grüne Perle' Økologiske frø. Utmerket som smakstilsetning og dekorasjon i matretter. Samle inn blader til langt ut på høsten. Planten overvintrer ute i noen deler av landet og gir tidlig avling 2. året. Ekstra krusete blader. Kan fryses. Trives i næringsrik og veldrenert jord. 90948

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Petroselinum crispum

25 cm

2-årig

'Moss curled 2' Utmerket som smakstilsetning og dekorasjon i matretter. Samle inn blader til langt utpå høsten. Planten overvintrer ute i noen deler av landet og gir tidlig avling 2. året. Ekstra krusete blader. Kan fryses. Trives i næringsrik og veldrenert jord. 90962

Persille

Petroselinum crispum

25 cm

Persille, Blad-

Petroselinum crispum

2-årig

'Moss curled 2' Klassisk krydderplante i matlaging og dekorasjon. Høst inn blader ved behov til langt ut på høsten. Planten overvintrer sør i landet. Gir tidlig avling 2. året før den går i blomst. Passer godt til å fryses. Posen inneholder såbånd som gir planter med passende avstand. 90963

35 cm

2-årig

'Comun 3' Glattbladet persille gir mer smak enn kruspersille. Utmerket som smakstilsetning og dekorasjon i matretter. Planten overvintrer ute i noen deler av landet og gir tidlig avling 2. året. Kan fryses. Trives i næringsrik og veldrenert jord. 90976

Persille, Rot

Krydderplanter

Styrke

Størrelse

Lengde

2-årig

'Halblange' Roten, som først og fremst benyttes, kan brukes som pastinakk, og de glatte, grønne bladene brukes som vanlig persille. Høst bladene etter hvert, og røttene sent på høsten. Trives best i porøs, næringsrik, dyp og moldrik jord. 90969

kg Høyde

Petroselinum crispum

Vekt

Petroselinum crispum

'California Wonder' Velkjent og velsmakende sort som gir herlige røde frukter. Egnet for dyrking i drivhus og på varme, lune steder utendørs. Avling av grønne frukter gir flere frukter, mens de røde har en søtere smak. Trives i næringsrik, porøs jord. Vannes regelmessig. 90854

Persille

Persilleselleri Apium graveolens

20 cm

'Gewone Snij' Frisk, aromatisk sellerismak. Bladene høstes etter hvert, på samme måte som persille, og brukes som krydder i f.eks. saus, suppe, grønnsaksblandinger og salat. Kan tørkes. Trives i næringsrik og moldrik jord. Vannes rikelig. 91377

Hagegleder

25


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Physalis

Physalis grisea 70-100 cm

Portulakk, Hage-

Portulaca oleracea L.

2 cm

15 cm

Purre

Allium ampeloprasum

Purre

Allium ampeloprasum

Purre

Allium ampeloprasum

Til dyrking i hobbydrivhus eller på en solrik, lun altan/balkong. Bærene er ca. 2 cm store og er innkapslet i et tørket blad liknende japanske lykter. Brukes som frukt, naturell, til pai og marmelade. Dyrkes i store krukker eller direkte i bakken. 90406

Yellow Gammel kulturplante. Bladene er rike på omega 3 fettsyrer og E-vitamin. De mildt syrlige bladene kan brukes som spinat, i supper eller i salater. Kan fryses etter forvelling. Trives best i næringsrik, moldrik og porøs jord, på et varmt sted. 90983

'Herbstriesen 2' Økologiske frø. Lettdyrket purreløk med tykk hals og mørkegrønne blad. Strimles tynt og brukes i salater eller hvorfor ikke marineres og grilles? Sped på med ny jord for å få lange hvite halser. 90613

'Blaugrüner Winter' Populær og lettdyrket grønnsak. Sorten er staselig og kraftig, egnet til innhøsting om vinteren. I milde vintre kan den bli stående lenge ute og høstes inn etter hvert. 90626

'Herbstriesen 2' Svært anvendbar og lettdyrket. Den kan dyrkes langt ut på høsten, tåler kulde, og tas inn innen bakken fryser. Direktesås i de sørlige delene av landet, ellers forkultiveres den. Trives i næringsrik, fuktig jord, gjerne kalkholdig. 90633

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Quinoa

Chenopodium quinoa 80-120 cm

Reddik Raphanus sativus

Reddik Raphanus sativus

Reddik

Raphanus sativus

Reddik

Raphanus sativus

'Vikinga' Glutenfri og næringsrik urt. Lettdyrket, men noe sårbar for frost. Planten høstes når frøene ser velutviklet ut, og tørkes. Lavt innhold av saponiner. Skyll frøene grundig før koking. Trives best i næringsrik, porøs, veldrenert og fuktighetsbevarende jord. 91080

'Cherry Belle' Sorten gir runde, helt røde reddiker, som kan stå lenge uten at de blir dårlig. Gjenta såingen annenhver uke, gir bedre resultat i form av spede reddiker. Trives best i porøs, fuktig jord. Vannes rikelig. 91099

'French Breakfast 3' Gir avlange, sprø og røde reddiker med hvit spiss. Høstes møre. Hurtigvoksende grønnsak, kan dyrkes mellom salat, kål, squash, agurk m.m. Rekker å bli innhøstingsklar innen de andre grønnsakene blir store. Trives best i porøs og fuktig jord. 91107

'Amethyst' Lilla reddik med hvitt og sprøtt kjøtt. Gir hurtig avling. Gjentatt såing annehver uke gir jevn tilgang til spede reddiker. Unngå å så tidlig sommer da planten lett går i blomst og fruktene mister kvaliteten. Jevn fuktighet er viktig. Dekk såingen med fiberduk. 91108

'National 2' Lettdyrket. Gir raskt avling av runde, røde reddiker med hvit spiss. Kan dyrkes mellom andre grønnsaker som kål, agurk og squash. Blir innhøstingsklar før de andre grønnsakene blir store. Trives i porøs og fuktig jord. Vannes rikelig. 91115

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Reddik Raphanus sativus

Reddik

Raphanus sativus

'Saxa 2' Økologiske frø. Lettdyrket grønnsak, gir raskt avling. Passer fint å dyrke mellom andre grønnsaker som f.eks. kål, agurk og squash. Rekker å bli innhøstingsklar innen de andre grønnsakene blir store. Trives best i porøs og fuktig jord. Vannes rikelig. 91123

26

Reddik, VinterRaphanus sativus

'Saxa 2' Sort med runde og helt røde sprø reddiker. Skal høstes møre. Gjenta derfor såingen med 2 ukers mellomrom gjennom hele sommeren. "Såbånd" gir planter med passende avstand. Trives best i porøs og fuktig jord. Vannes rikelig. 91131

Hagegleder

Rosmarin Rosmarinus officinalis L.

'Ronde Zwarte' Delikat rotfrukt. Såes tidlig for å spises ferske, senere for vinterlagring, slik at den ikke rekker å bli treene før innhøsting. Tåler en del frost, kan høstes sent. Dekk med fiberduk for å beskytte mot kålfluer. Foretrekker moldrik jord. Vannes ved tørke. 91147

40 cm

Ruccola Diplotaxis tenufolia

Flerårig

Søt liten busk med duftende, aromatiske furubarliknende blader. Herlig krydder til kjøttretter, grillet kjøtt, potetretter, lam, fugl og vilt. Bladene er også gode til te. Trives i porøs og varm jord. Dyrkes med fordel i stor krukke. 91071

Flerårig

Økologiske frø. Kalles også steinsennep eller vill ruccola, og har en kraftfull og krydret smak. Kan dyrkes i potter innendørs året rundt, får da en mildere smak. Trives best i moldholdig, fuktig og veldrenert jord. 91345

J F M A M J J A S O N D Prisgruppe

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Ruccola

Diplotaxis tenufolia

Ruccola

Eruca sativa

Flerårig

Ruccola

Eruca sativa

Flerårig

Rødbete

Beta vulgaris

Rødbete Beta vulgaris

'Wildfire' Smaken på denne steinsennepen blir sammenlignet med wasabi, den er altså svært sterk! Kan sås på friland eller i potte. Kan også dyrkes innendørs hele året, da får bladene en noe mildere smak. Går lett i blomst om sommeren - knip av evt. blomsterstengler. 91351

'Venetia' Ekstra hurtigvoksende ruccola med taggete, smakfulle blad. Kan dyrkes på friland så vel som i potte. Også fin å dyrke innendørs hele året, da vil bladene få en mildere smak. Midt på sommeren går planten lett i blomst - knip av eventuelle blomsterstilker. 91352

Rucola Smaken er krydret og litt pepperaktig. Dyrkes på friland eller i krukke på f.eks. balkongen. Kan også dyrkes i potter innendørs året rundt. Innendørs får bladene en mildere smak. Trives best i moldrik, fuktig og veldrenert jord. 91353

'Chioggia' Lekkert rød- og hvitstripete med noe søtere smak. God fersk, kokt eller syltet. Unge blader kan brukes som bladbete. Så ikke for tidlig, plantene kan gå i blomst om de utsettes for vårfrost. Trives i næringsrik, moldrik og fuktig jord. 91159

'Burpees Golden' Bete med søt og mild smak. Beholder sin fine farge ved koking. Egnet til sylting og som råkost. De unge bladene brukes på samme måte som bladbete. Så ikke for tidlig. 91160

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Rødbete

Beta vulgaris

Rødbete

Beta vulgaris

Rødbete

Beta vulgaris

Rødbete

Beta vulgaris

Rødbete

'Detroit 2' Jevn rund form og mørkerød tvers gjennom. Spesielt egnet for sylting. Så ikke for tidlig. Tåler vårfrost bedre enn andre sorter, går ikke i blomst like lett. Unge blad kan brukes som mangold. Trives i næringsrik, moldrik og fuktig jord. 91167

'Egyptische Platronde' Tradisjonell, oval form. Mørkerød. Egnet for sylting som hel eller spises fersk. Unge blad kan brukes som mangold. Må ikke såes for tidlig, plantene kan gå i blomst. De gir da ingen avling. Trives i næringsrik, moldrik og fuktig jord. 91175

'Forono' Gir stor avling av gjennomrøde rødbeter. Utmerket til sylting takket være sin avlange form. Unge blad kan brukes som mangold. Må ikke såes for tidlig, da kan plantene gå i blomst. Trives i næringsrik, moldrik og fuktig jord. 91180

'Forono' Gir stor avling av gjennomrøde rødbeter. Utmerket til sylting takket være sin avlange form. Unge blad kan brukes som mangold. Må ikke såes for tidlig, da kan plantene gå i blomst. Trives i næringsrik, moldrik og fuktig jord. 91181

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Beta vulgaris

'Moulin Rouge' Jevnt rund form og mørkerød tvers gjennom. Spesielt egnet for sylting. Må ikke såes for tidlig. Tåler vårfrost bedre enn andre sorter, går ikke i blomst like lett. Unge blad kan brukes som bladbete. Trives i næringsrik, moldrik og fuktig jord. 91189

Rødbete

Beta vulgaris

Rødbete

Beta vulgaris

'Moulin Rouge' Rund sort og mørkt rød helt igjennom. Særlig egnet til sylting. Må ikke sås for tidlig. Tåler eventuell vårfrost bedre enn mange andre sorter, går ikke like lett i blomst. Posen inneholder såbånd som gir planter med passende avstand. 91191

'Detroit 2' Økologiske frø. Populær rødbete som gir runde og mørkerøde beter. Svært velsmakende - spises kokt med litt smør. Kok rødbeten med litt av toppen og hele skallet på, slik at den røde saften ikke forsvinner. Så ikke for tidlig; ved frost kan planten gå i blomst. 91197

Salat, Baby Leaf Lactuca sativa

Krydderplanter

Styrke

Størrelse

Lengde

Baby Leaf mix Denne blanding av ulike salatsorter gir en ferdigblandet salat allerede i kjøkkehagen. Passer godt til planting i tette rader. Klipper du bladene noen cm over tilvekstpunktet, kan du høste enda en gang. Kan også plantes i krukke. 91209

kg Høyde

Vekt

Beta vulgaris

'Chioggia' Økologiske frø. Stripete rødbete med søt smak. Egnet til å spises fersk. Må ikke sås for tidlig! Vårfrost kan føre til blomstring og ingen frukt. Trives i næringsrik, moldrik jord som holder på fuktigheten. Tynn tidlig. Løs opp jorden rundt plantene slik at den blir porøs. 91162

Rødbete

Salat, Baby Leaf Lactuca sativa

Baby Leaf mix Herlig blanding av ulike salatsorter, 'Amerikanischer Brauner', 'Salad Bowl', 'Red Salad Bowl', 'Lollo rossa', 'Australische Gele' og 'Rouge Grenobloise'. Hurtigvoksende, lettdyrket og riktytende. Posen inneholder såbånd som gir planter med passende avstand. 91210

Hagegleder

27


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Salat, Blad-

Lactuca sativa

Salat, Hode-

Lactuca sativa

Salat, Hode-

Lactuca sativa

Salat, Hode-

Lactuca sativa

Salat, IsLactuca sativa

'Lollo Rossa' Bladsalat er en mellomting mellom plukksalat og hodesalat. Bladene danner en tett rosett av sprø, krusete og grønne blader. Denne sorten får en rød tone, spesielt mot kantene. Trives best i moldholdig, fuktig og veldrenert jord. 91225

'Matilda' Økologiske frø. Gir fine, jevne hoder med sprø blader. Gjenta såing, gir da avling hele sommeren. Tynn ut tidlig og høst deretter (ca. 2 mnd. etter såing) hele planter. Trives best i moldholdig, fuktig og veldrenert jord. 91241

'Hilde II' Gir jevne hoder med sprø blad. Gjentatt såing gir langvarig avling. Tynn ut tidlig og høst deretter (drøyt 2 mnd. etter såing) hele planter etter hvert. Trives i moldholdig, fuktig og veldrenert jord. Vannes regelmessig. 91249

'Merveille des quatre saisons' Velkjent sort fra 1800-tallet. Rødtonet med bulkete blader. Hodene er relativt løse. Gjentatt såing gir tilgang til frisk salat hele sommeren. Trives best i moldholdig, fuktig og veldrenert jord. Vannes regelmessig. 91257

'Calmar' Fin sort som gir grønne, faste og tette hoder. Gjentatt såing gir langvarig avling. Tynn ut tidlig og høst deretter hele planter etter hvert. Trives i moldholdig, fuktig og veldrenert jord. 91273

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Salat, Plukk-

Lactuca sativa

Salat, Plukk-

Lactuca sativa

Salat, Plukk-

Lactuca sativa

Salat, Plukk-

Lactuca sativa

Salat, PlukkLactuca sativa

'Amerikanischer brauner' Krusete, lett rødkantede blad. Hurtigvoksende, lettdyrket og riktgivende. Gjentatt såing gir langvarig avling. Tynn ut tidlig og høst deretter blad etter hvert. Kan dyrkes i krukke. Trives i moldrik, fuktig og veldrenert jord. 91289

'Australische Gele' Gulgrønne og lett krusete blad. Gjentatt såing gir langvarig avling. Tynn ut tidlig og høst deretter hele bladrosetter etter hvert. Trives i moldholdig, fuktig og veldrenert jord. Vannes regelmessig. 91297

'Australische Gele' En velsmakende plukksalat med gulgrønne og lett krusete blader. Gjenta såingen med to ukers mellomrom for å ha tilgang til friske, sprø salatblader hele sommeren. Posen inneholder såbånd som gir planter med passende avstand. 91298

'Skilton' Kompakt plukksalat med sprø blader. Gjenta gjerne såingen med to ukers mellomrom. Høst bladene etter hvert. Kan også dyrkes i potte. Trives best i moldholdig og veldrenert jord som holder på fuktigheten. 91341

'New Red Fire' Vakre, blanke røde blader. God smak. Går sent i blomst og beholder sin fine smak også når bladene er store. Gjenta såingen med to ukers mellomrom for å ha tilgang til friske og sprø salatblad hele sommeren 91338

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Salat, PlukkLactuca sativa

'Red salad bowl' Rødfarget sort plukksalat. Kan dyrkes på friland og i store krukker på f.eks. balkongen. Sorten kan sås og høstes hele sesongen. Trives best i en moldholdig, fuktig og veldrenert jord. Vannes regelmessig. 91313

28

Salat, Plukk-

Lactuca sativa

'Salad Bowl' Salaten minner om eikeblader og er flikete i kantene. Gjentatt såing gir langvarig avling. Sorten tåler både varme og kulde, passende for dyrking hele sesongen. Trives i moldholdig, fuktig og veldrenert jord. Vannes regelmessig. 91321

Hagegleder

Salat, PlukkLactuca sativa

'Plezir' Økologiske frø. Svært velsmakende plukksalat som minner om eikeblader og er flikete i kantene. Høstes etter hvert. For kontinuerlig tilgang til frisk salat hele sommeren bør såingen gjentas annenhver uke. 91322

Salat, Romano-

Lactuca sativa

Salat, RosenCichorium intybus

'Lobjoits Green Cos' Romersk salat, eller romanosalat som den også kalles, har avlange hoder med kraftige, lange og sprø blad. Kan dyrkes langt ut på høsten. Trives best i en moldrik, fuktig og veldrenert jord. 91337

'Palla Rossa 5' En type sikorisalat. Kalles også rosésalat eller radiccio. Danner små hoder med en kjerne som er intenst rød med hvite nerver. Smaken er noe bitter, men spennende i en blandet salat. Trives best i moldholdig, fuktig og veldrenert jord på et lunt sted. 91339

J F M A M J J A S O N D Prisgruppe

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Salat, Vinter-

Valerianella locusta

Salat, Vinter-

Valerianella locusta

Salvie

Salvia officinalis L.

40 cm

Sareptasennep

Brassica juncea

Flerårig

Selleri, Knoll-

Apium graveolens

'Vit' Økologiske frø. En meget hardfør salatsort, egnet for høst- og vinteravling. Meget god på smak. Kan fryses og tines noen ganger uten at bladene blir ødelagt. Spises fersk som salat eller serveres som spinat. En delikatesse. 91340

'Verte de Cambrai' Hardfør salatsort egnet for høst- og vinteravling. Plukk blader etter hvert eller skjær av hele planten. Kan dyrkes i benk med såing om høsten for innhøsting tidlig neste vår. Trives i moldholdig, fuktig og veldrenert jord. 91281

Blåblomstrende med sølvgrønne, litt lodne, aromatiske blader som brukes ferske eller tørkede. Passer til fugl, svin og lam. Vintergrønn, bør dekkes til på vinterstid. Lokker til seg bier og insekter. Trives i porøs jord, tåler tørke og mager jord. 91369

'Agano', 'Bloody Mary', 'Frizzy Joe' En miks av ulike sorter sareptasennep i vakre farger og former. Smaker som pepperrot. Høst små, spede blad som gir kryddersmak til salaten. Dyrkes i grønnsakshagen eller i potte, både dekorativt og godt. Trives best i varm jord. 91358

'Mars' Delikat rotfrukt som får store, runde og jevne røtter. Bladverket er mørkegrønt og opprett, noe som gjør det mer motstandskraftig mot sykdommer. Trives i muldrik jord, gjerne kalkholdig. 91393

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Selleri, Stilk-

Apium graveolens

Sitronmelisse

Melissa officinalis L.

50 cm

Spinacia oleracea L.

Flerårig

Spinat

Spinat

Spinacia oleracea L.

Spinat

Spinacia oleracea L.

'Golden Self Blanching 2' Velsmakende, aromatisk salatgrønnsak som også brukes som smakstilsetning i mange matretter. Lettdyrket men tar litt tid. Sorten er selvblekende, og både blad og stilker kan brukes. Trives i moldrik jord. 91385

Dekorativ med vakkert grønt bladverk og rosalilla blomsterspirer. De ferske, sitronduftende, aromatiske bladene brukes i matretter og til te m.m. Lokker til seg bier, og er vakker i bedet. Trives i de fleste typer jord, tørre som fuktige. 90259

'Vroeg Reuzenblad' Økologiske frø. Rikt innhold av vitaminer og mineraler. Sorten gir rikelig med mørkegrønne blad. Kan gjerne fryses. Kan dyrkes i de fleste typer jord, men foretrekker moldrik, fuktig jord. 91409

'Nores' Næringsrik og lettdyrket bladgrønnsak. Gir mellomstore, kraftige, mørkegrønne blad. Går ikke så lett i blomst. Trives i de fleste typer jord, men foretrekker porøs, moldrik jord. Vannes rikelig. Så i aug/sept for høstavling og evt. overvintring. 91417

'Matador' Lettdyrket bladgrønnsak med mellomstore og kraftige blader. Så gjerne i omganger, men gjør et opphold midt på sommeren da plantene går lettere i blomst. Trives best i moldrik og fuktighetsbevarende jord, men kan sås i alle jordtyper. Vann rikelig. 91418

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Spinat, Nyzealandsk Tetragonia tetragonioides

Squash Cucurbita pepo

Neuseelaender Takknemlig sommergrønnsak som brukes likt som vanlig spinat. Går ikke lett i blomst, og er derfor bra også på midtsommeren. Trives best i porøs og næringsrik jord. Kan direktesås, men forkultivering anbefales. 91425

Squash

Cucurbita pepo

'Black Beauty' Økologiske frø. Vakker mørkegrønn squash, brukes fersk som agurk eller tilberedt i matretter. Lettdyrket og takknemlig grønnsak som gir rikelig avling. Trives på et varmt, lunt og solrikt sted i humusrik, gjødslet og veldrenert jord. Vannes rikelig. 91437

Squash Cucurbita pepo

'Diamant' F1 Lettdyrket og avlingsrik. Kan brukes fersk som agurk eller i matlaging. Mellomgrønt skall, og store, dekorative blader som lett kveler ugress. Trives på et varmt, lunt og solrikt sted i humusrik, velgjødslet og veldrenert jord. Vannes rikelig. 91445

Krydderplanter

Styrke

Størrelse

Lengde

Vekt

Squash Cucurbita pepo

'Pic n Pic' Lekker gul squash, perfekt for den lille kjøkkenhagen eller i en større potte. Plukk fruktene når de er 10-15 cm store. Gir frukter hele sesongen. Trives på varmt, solfylt og lunt sted i moldrik, velgjødslet og veldrenert jord. Vannes rikelig. 91452

kg Høyde

'Eight Ball' F1 Herlig, rund sort med konsistens som likner fruktkjøttet hos et eple. Eplesquashen har en rik smak og brukes i salater, fylles og gratineres, stekes eller kokes lett. Trives på et varmt, lunt og solrikt sted i humusrik, velgjødslet og veldrenert jord. 91453

Hagegleder

29


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Squash

Cucurbita pepo

Squash Cucurbita pepo

Squash, Slyng-

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Cucurbita pepo

J F M A M J J A S O N D

100-150 cm

'Soleil' F1 Lettdyrket og avlingsrik. Kan brukes fersk som agurk eller i matlaging. Vakker gulfarge og god smak. Store, dekorative blader som lett kveler ugress. Trives på et varmt, lunt, solrikt sted i humusrik, velgjødslet og veldrenert jord. Vannes rikelig. 91461

'Latino' F1 Populær grønnsak som gir stor avling. Dekorative frukter med kraftige rygger. Høstes tidlig med blomsten på. Brukes frisk som agurk eller i gryter og wok. 91477

'Black Forest' F1 En fin sort av sommersquash som er klatrende, noe som gjør den enkel å høste. Planten trenger støtte og noe å vokse mot, f.eks. et espalier. Trives på et varmt, lunt og solrikt sted i humusrik, velgjødslet og veldrenert jord. Vannes rikelig. 91469

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Stevia

Stevia rebaudiana

40 cm

Timian, KrydderThymus vulgaris L.

Flerårig

25 cm

Timian, KrydderThymus vulgaris L.

Flerårig

25 cm

Squash Cucurbita pepo

Flerårig

Stevia En vakker dekorativ bladvekst som dyrkes i krukke, både inne og ute. Planten kommer opprinnelig fra Syd-Amerika. Der brukes den som naturlig søtningsmiddel og det sies at det er 300 ganger søtere enn sukker. 91510

Vintergrønn med små, mørkegrønne, aromatiske blader og rosalilla blomster. Lokker til seg bier og andre insekter. Bladene brukes ferske eller tørkede i kjøttretter, potetretter, ertesuppe og sauser. Trives i porøs, gjerne mager jord. 91521

'German Winter' Lettdyrket, vintergrønn krydderplante med aromatiske blad. De rosalilla blomstene lokker til seg bier og andre insekter. Høstes etter hvert. For tørking plukkes hele kvister før planten blomstrer. Trives i porøs, gjerne mager jord, men er nøysom. 91130

'Emperol' F1 Fin sort med et lysegrønt skall. Høst fruktene 15-20 cm lange. Brukes som agurk, i gryter og wok/syltet. Bladene er store og kveler ugresset. Beskyttet, solrikt sted i moldrik, godt velgjødslet jord. Vann rikelig. Direktesås i varme forhold. Forkultivering anbefales. 91479

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

MAKSIMER TOMATHØSTEN! • Det er viktig med regelmessig vanning, for å unngå griffelråte. Å bruke et jorddekke er et godt knep for å holde på fukten. • Hvis du har skrøpelige tomatplanter, kan du plante vekstene dypere ved neste omplanting, da det dannes nye røtter langs stammen.

Timian, SmalThymus serpyllum L. 3-10 cm

Flerårig

Lavtvoksende dvergbusk med utbredt voksemåte. Danner etter hvert herlig krydderduftende matter og er en fin bunndekker. Vakre rosa-purpurfargede blomster. Trives i mager, sandholdig og tørr jord på solrike steder. 91513

30

Tomat, AmpelSolanum lycopersicum 30-45 cm

3 cm

'Romello' F1 Fin tomatsort med god fruktsetting, spesielt egnet til å dyrkes i ampel på balkong eller terrasse. Gir rikelig avling av søte, små tomtater. Plant 2-3 planter i en ampel og la dem henge ned. Blir ganske stor. 91660

Hagegleder

Tomat, Høy

Solanum lycopersicum 150-200 cm

7 cm

'Canestrino' Klassisk italiensk kultursort. Modnes til rødt, men beholder sin grønne hals. Trives i næringsrik, veldrenert jord på lune steder. Vannes regelmessig. Behøver støtte. Skal tyves (skuddene i bladvikene fjernes). Rist lett i blomstene, da forbedres fruktsettingen. 91663

• Tomatplanter liker å få næring lite og ofte, minst en gang i uken. • Husk å ta bort tyvene på de høytvoksende tomatene og knipe sideskudd for at frukten skal få sol og modne. • Velg riktig tomatsort, avhengig av hvor du har tenkt å dyrke tomatene. En drivhustomat trives best i drivhus og en krukketomat trives godt på balkongen.

J F M A M J J A S O N D Prisgruppe

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tomat, Høy

Solanum lycopersicum 150-200 cm

Tomat, Høy

Solanum lycopersicum

150-200 cm

4 cm

Tomat, Høy

Solanum lycopersicum

150-200 cm

3 cm

Tomat, Høy

Solanum lycopersicum

150-200 cm

4 cm

Tomat, Høy

Solanum lycopersicum

150-200 cm

4 cm

3 cm

'Chocolate Cherry' Små, søte tomater med striper av mørk sjokolade. Høst inn etter hvert, ca. 2,5 mnd. etter såing. Dyrk i næringsrik jord, gjerne i en stor potte. Vann og gjødsle regelmessig. Planten trenger støtte. Skuddene i bladhjørnene, "tyvene", må tas bort. 91666

'Gardener´s Delight' Storfavoritt i mange land. Til dyrking i drivhus eller utendørs på et lunt sted. Rikelig avling ca. 2,5 mnd. etter såing. Gir tomater med fantastisk god smak. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Tyvene fjernes. 91676

'Sunpeach' F1 Søt og saftig oransjerosa tomat med tynt skall. Søstersort til den populære 'Sungold'. Dyrkes i drivhus. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Behøver støtte. Skal tyves (skuddene i bladvikene fjernes). Rist lett i blomstene, da forbedres fruktsettingen. 91705

'Sungold' F1 Verdens søteste tomat - i følge flere tester. Egnet for dyrking i drivhus eller utendørs på et lunt sted. Rik avling av saftige tomater med tynt skall, ca. 4 mnd. etter såing. Trives i næringsrik og veldrenert jord. Tyvene fjernes. 91706

'Supersweet 100' F1 En meget riktbærende og fin sort, først og fremst for drivhus eller utendørs planting på et lunt sted. Høst de ca. 4 cm store tomatene etterhvert, ca. 3,5 mnd. etter såing. Trives i næringsrik og veldrenert jord. Tyvene fjernes. 91716

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tomat, Høy

Solanum lycopersicum 150-200 cm

Tomat, Høy

Solanum lycopersicum

150-200 cm

5 cm

Tomat, Høy

Solanum lycopersicum

150-200 cm

8 cm

Tomat, Høy

Solanum lycopersicum

150-200 cm

7 cm

Tomat, Høy Solanum lycopersicum

150-200 cm

8 cm

4 cm

'Tiger' F1 Smaksrik tomat med tykt, vakkert skall og mye fruktkjøtt, noe som gjør den ideell til matlaging, og det er den beste sorten å tørke i ovn. Trives i næringsrik og veldrenert jord. Skuddene i bladhjørnene fjernes. 91643

'Shirley' F1 En favorittomat for mange! Gir røde, glatte, og middels store frukter. Modner tidligere enn mange andre sorter. Sås med fordel i drivhus. Motstandsdyktig mot meldugg. Skuddene i bladvikene, "tyvene", skal fjernes. Sorten behøver støtte. 91644

'Hildares' F1 Klassisk rød tomat som gir tidlig avling. Passer i drivhus eller ute på et lunt sted. Trenger støtte. Skuddene i bladhjørnene, "tyvene", skal fjernes. 91645

'Tigerella' Spennende sort for tidlig avling. Egnet for dyrking i drivhus eller utendørs på et lunt sted. Avling av mellomstore røde tomater med gylne striper, ca. 2,5 mnd. etter såing. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Tyvene fjernes. 91646

'Indigo Rose' En mørklilla, nesten auberginesvart tomat, stappet av antioksidanter. Høstes når fargen går fra blålilla til rødbrun. Tomaten har da en perfekt balanse mellom sødme og syrlighet. 91649

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tomat, Høy

Solanum lycopersicum 150-200 cm

7 cm

'Atyliade' F1 Herlig tomat til matlaging. Dyrkes først og fremst i drivhus eller utendørs på et meget velegnet sted. Gir rikelig med avling av store, plommeformede tomater, ca. 3,5 mnd. etter såing. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Tyvene fjernes. 91746

Tomat, Høy

Solanum lycopersicum 150-200 cm

Tomat, Potte-

Solanum lycopersicum

7 cm

30-40 cm

'Sparta' F1 Meget riktbærende og fin sort, først og fremst for drivhus, men også for dyrking utendørs på et velegnet sted. Gir avling av mellomstore tomater med utmerket smak etter ca. 3 mnd. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Tyvene fjernes. 91756

Tomat, PotteSolanum lycopersicum

4 cm

50-60 cm

'Tiny Tim' Lettdyrket sort for krukke på balkong, i vinduskarmen, i drivhus eller utendørs på et ekstra lunt sted. Rikelig med avling ca. 2 mnd. etter såing. Tomatene er små med søt smak. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Tyvene fjernes ikke. 91726

Krydderplanter

Styrke

Størrelse

Lengde

Vekt

Tomat, PotteSolanum lycopersicum

3 cm

'Bitonto' F1 Lav og tett sort, utmerket for dyrking i potte. Tomatene er små og kirsebæraktige. 91661

kg Høyde

50-60 cm

6 cm

'Balkonzauber' Utmerket, kompakt og lav sort til krukke på balkong/altan eller friland. Høstes etterhvert, ca. 3 mnd. etter såing. Tomatene er mellomstore, søte og smakfulle. Trives i næringsrik, veldrenert jord og på et lunt sted. Tyvene skal ikke fjernes. 91576

Hagegleder

31


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

blomster

Blant våre blomsterfrø finner du mange lettdyrkede favoritter som trives godt i vårt klima. En blomstrende hage lokker til seg pollinatorer som sommerfugler og bier, som er en forutsetning for at dine grønnsaksplanter skal bære frukt. Flere av våre lettdyrkede sommerblomster blomstrer hyppigere om vi plukker dem ofte. En utmerket anledning til å være generøs med bukettene!

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

FOTO: Kristine Hellemo FOTO: Anna Lindeqvist

J F M A M J J A S O N D

32

Hagegleder


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

økologiske blomsterfrø

Asters Callistephus chinensis 50-60 cm

8 cm

1-årig

Double mix Økologiske frø. Asters med store, fylte blomster i ulike farger. Fin i bedet og som snittblomst. Bytt vokseplass hvert år for å unngå soppangrep.

Blomster er ikke bare flotte å se på, de lokker også til seg nyttige pollinatorer. Inviter naturens egne gartnere til hagen din ved å plante de blomstene de elsker. Våre økologiske blomsterfrø oppfyller EUs krav for et økologisk jordbruk.

5 87079

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Honningurt Phacelia tanacetifolia

70-80 cm

1-årig

4-5 cm

Kornblomst Centaurea cyanus

70 cm

Lavendel Lavandula angustifolia

1-årig 3 cm

Økologiske frø. Vakker i sommerbedet. Lokker mengder av sommerfugler og bier til hagen. Perfekt som grønngjødslingsplante i kjøkkenhagen.

Økologiske frø. Kornblomst er en velkjent blomst - herlig i bukett og bed. Denne sorten blir høy. Kan også sås på høsten for blomstring til midtsommer året etter.

4 87555

3 87297

Flerårig

40 cm

Mix, Honningblomster Tübingen Mixture 40-75 cm

1-årig

Økologiske frø. Velduftende lavendel med blå blomster som elskes av sommerfugler og bier. Brukes også til duftposer og potpurri - høstes når blomstene slår ut. Blomstrer året etter såing.

Økologiske frø. Dyrk for insektene i sommer! Denne blandingen gir mat til hagens viktigste nyttedyr. Inneholder bl.a. honningurt, bokhvete, koriander, jomfruen i det grønne og kornblomst. Vann godt ved tørke.

4 87684

4 87210

Månedslavatera Lavatera trimestris L.

60 cm

6 cm

1-årig

'Loveliness' Økologiske frø. Elegant månedslavatera med store kirsebærrøde blomster. Denne sorten er svært lettdyrket og blomstrer rikelig på sensommeren. Skinner i hvert bed og enhver bukett.

4 87834

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Prydløvemunn Antirrhinum majus

60 cm

1-årig

3 cm

Økologiske frø. Staselig prydløvemunn i gult, rødt, hvitt og rosa. Et sjarmerende innslag i det fargerike bedet og praktfull i buketten. Svært små frø; det krever litt tålmodighet for å så dem.

5 87711

Ringblomst Calendula officinalis

50 cm

7 cm

1-årig

Økologiske frø. I kjøkkenhagen er ringblomst helt fantastisk. Denne blandingen gir blomster i ulike nyanser av gult, aprikos og oransje. De vakre kronbladene kan spises og er dekorative i f.eks. salater. Fjern visne blomster etter hvert, eller la frøene utvikle seg til frøsåing. Planten kan også vendes ned som grønngjødsling på høsten.

Solsikke Helianthus annuus

150-500 cm

30 cm

1-årig

Solsikke Helianthus annuus

170-200 cm

17 cm

1-årig

Valmue, KornPapaver rhoeas L.

40-50 cm

6 cm

1-årig

Økologiske frø. En kraftigvoksende, praktfull solsikke med gullgule blomster. Plantes til staselig hekk eller vindbeskytter. Fantastisk i bukett. Frøsettingen kan spares til vintermat til fuglene.

'Velvet Queen' Økologiske frø. Høy og lettdyrket solsikke med røde blomster. Sorten gir høye planter med god forgrening og mange blomster. Fantastisk i bukett.

Økologiske frø. Med sine enkle røde blomster utgjør kornvalmuen et vakkert, lysende innslag på villenger og naturtomter. I vill tilstand ser man den ofte langs åker og veikanter. Frøsår seg gjerne og er godt egnet til forvilling.

4 88358

4 88391

4 88743

5 88161

1

2

3 Prisgruppe

4

5

Hagegleder

J F M A M J J A S O N D Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte Forkultiveres/Såing direkte

Høyde

Blomsterstørrelse

33


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Akeleie

Aquilegia × cultorum

blomsterfrø

70 cm

Akeleie

Aquilegia vulgaris

Flerårig 5 cm

30-35 cm

Flerårig 5 cm

'Mckana Giants' Sped og elegant, trives sammen med roser. Gir store blomster med lange sporer. Fargene er blandede, mange blomster er tofargede. Lite krevende, men ønsker gjerne litt fuktig jord. Gir mer langvarig blomstring i et mindre solrikt område. 93074

'Winky Double Red-White' Den vanlige akeleien er kjent som en gammeldags "bondehageplante". Sorten er meget vakker med doble blomster i hvitt, rosa og vinrødt. Trives i moldrik, veldrenert jord. Blomstrer året etter såing. 93080

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Asalia, Sommer-

Clarkia amoena

40 cm

Asalia, Sommer-

Clarkia amoena

1-årig 5 cm

40 cm

Asters

Callistephus chinensis

1-årig 5 cm

70 cm

Asters

Callistephus chinensis 1-årig

8 cm

50-60 cm

Asters

Callistephus chinensis 1-årig

8 cm

25 cm

1-årig 7 cm

Mix Riktblomstrende og vakker. Doble blomster med noe krusete kronblad i blandede nyanser av rød, rosa, oransje og hvit. Trives i en næringsrik, moldrik og veldrenert jord i full sol og på et lunt sted. 93194

'Sybil Sherwood' En vakker sort med store, doble, asalealiknende rosa blomster. Noe krusete kronblad som er lett skimrende. Vakker både i bed og som snittblomst. Trives i næringsrik, moldrik og veldrenert jord, på et lunt sted. Krever mye sol. 93210

American Branching mix Vakker og solid med store, velfylte blomster i varierende farger. Buskformet voksemåte. Fin bed- og snittblomst, lang holdbarhet. Trives i velgjødslet, veldrenert jord. Vannes rikelig. Bytt voksested fra år til år, for å unngå soppangrep. 93098

Semi-Tall mix Blanding av tidlige asterssorter. De er alle doble med både sterke og duse farger. Takknemlig snittblomst som holder lenge i vase. Trives i velgjødslet, veldrenert jord. Bytt voksested fra år til år for å unngå soppangrep. 93106

Dwarf chrysanthemum mix Lav og buskete med store, doble blomster i blandede farger. Fin som kantvekst og som høstblomst i balkongkassen og i krukker på altanen. Trives i velgjødslet, veldrenert jord. Vannes rikelig. Bytt voksested fra år til år, for å unngå soppangrep. 93114

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Asters

Callistephus chinensis

60 cm

8 cm

Asters

Callistephus chinensis 1-årig

Chinensis mix Blomstene er store, enkle og åpne med gult senter. Blandingen inneholder mange fine, klare farger. Sorten er motstandsdyktig mot sykdom. Trives i velgjødslet, veldrenert jord. Bytt voksested fra år til år for å unngå sykdommer. 93122

34

90 cm

8 cm

Asters

Callistephus chinensis 1-årig

Matador mixed Vakker og stor asters i blandede farger. Fin i bed og til snitt. Har store, doble blomster på stødige stilker. Motstandsdyktig mot soppsykdommer. Trives i velgjødslet, veldrenert jord. Bytt voksested hvert år for å unngå soppangrep. 93130

70 cm

8 cm

Callistephus chinensis 1-årig

'Princess' mix Gir store, fylte blomster i blandede farger med stødige stilker. Meget holdbar, utmerket til snitt, vakker i bedet. Blomstrer lenge. Trives i velgjødslet, veldrenert jord. Bytt voksested fra år til år for å unngå soppangrep. 93162

Hagegleder

Asters

60 cm

8 cm

Rhodochiton atrosanguineum 1-årig

'Prinette' mix En fargeflom i rødt, rosa og lilla. Utmerket som sent blomstrende innslag i sommerblomsterbedet. Passer også fortreffelig i sensommerbuketten. Trives best i en næringsrik og veldrenert jord. Bytt vokseplass hvert år for å unngå sykdommer. 93186

J F M A M J J A S O N D Prisgruppe

Forkultur

Såing direkte

Blodbeger

Høst

300 cm

Flerårig 6 cm

Praktfull, gammeldags slyngplante. Dyrkes i stor krukke med støtte av espalier. Rankene kan bli flere meter lange og har spisse, hjerteformede blad og blomster i mørkerødt. Trives i en solrik vinduskarm, vannes med måte. Overvintres svalt. 95733


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Blomkarse, Kanari-

Tropaeolum peregrinum L.

200-300 cm

Blomkarse, Stor

Tropaeolum majus

1-årig 2 cm

200 cm

Blomkarse, Stor

Tropaeolum majus

1-årig 5 cm

200 cm

Blomkarse, Stor

Tropaeolum majus

1-årig 5 cm

200 cm

Blomkarse, Stor

Tropaeolum majus

1-årig 5 cm

30 cm

1-årig 5 cm

Fyldig og hurtigvoksende, kan bli svært høy og dekker raskt et stort område. Bladene er femflikete, lyst grønne og utgjør en fin bakgrunn for de gule, sommerfuglliknende blomstene. Trives i velgjødslet og porøs hagejord. 93776

Blomster i gule, oransje og røde nyanser. Fin å dyrke i ampel, balkongkasse, mot espalier og som markdekker. Blomstene kan spises, dekorativ i salater. Trives godt i mager og veldrenert jord. 93784

Blomster i gule, oransje og røde nyanser. Fin å dyrke i f.eks. ampel, balkongkasse, mot espalier og som markdekkende vekst. Blomstene kan spises, dekorativ i salater. Trives godt i mager og veldrenert jord. 93785

'Yellow Troika' En blomkarse med blomster i en intensiv gul farge med røde markeringer ut fra midten. Fin å dyrke i ampel, balkongkasse, mot espalier eller som markdekke. 93789

'Black Velvet' Dramatiske, mørke og fløyelsrøde, Ca. 5 cm store blomster med gyllent sentrum og en fin kompakt voksemåte. Fin å dyrke i potte, balkongkasse og som kantplante i bedet. Blomstene kan spises. 93800

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Blomkarse, Stor

Tropaeolum majus

75 cm

Blomkarse, Stor

Tropaeolum majus

1-årig 5 cm

30-40 cm

Blomkarse, Stor

Tropaeolum majus

1-årig 5 cm

200 cm

Blomkarse, Stor

Tropaeolum majus

1-årig 5 cm

200 cm

Blomkarse, Stor

Tropaeolum majus

1-årig 5 cm

30-40 cm

1-årig 5 cm

Glorius Gleam Fylte blomster i gule, oransje og røde nyanser på halvlange ranker. Fin å dyrke i ampel, balkongkasse, mot espalier og som markdekkende vekst. Blomstene kan spises, dekorativ i salater. Trives godt i mager og veldrenert jord. 93808

'Golden Globe' Kompakte planter med doble, gule blomster. Meget godt egnet som kantvekst, i balkongkasser, bed og i steinparti. Blomstene kan spises, dekorative i salater. Trives fint i mager og veldrenert jord. 93816

'Milkmaid' Herlig kremgul blomst med gyllent sentrum. Fin å dyrke i ampel, balkongkasse, mot espalier og som markdekker. Blomstene kan spises, dekorative i salater. 93824

'Out of Africa' Fargesterk og kjær sommerblomst i gule, oransje og røde nyanser. Bladverket er lysegrønt med hvite striper. Fin å dyrke i ampel, balkongkasse, mot espalier og som markdekker. Blomstene kan spises, dekorative i salater. 93832

'Peach Melba' Kompakte planter med lyst gule, ferskenfargede blomster med klare røde flekker. Meget godt egnet som kantvekst, i balkongkasser, bed og i steinparti. Blomstene kan spises, dekorative i salater. Trives fint i mager og veldrenert jord. 93840

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Blomkarse, Stor

Tropaeolum majus 30-40 cm

Blomkarse, Stor

Tropaeolum majus

1-årig 5 cm

30-40 cm

Crazy Jewel Tøff fargekombinasjon av sortene 'Primrose Jewel' og 'Mahogany Jewel'. Fin som kantplante, i balkongkasse, eller i blomsterbed. Blomstene kan spises, og er dekorative i salater. 93842

5 cm

Blomkarse, Stor

Tropaeolum majus

1-årig

'Salmon Baby' Kompakte planter med doble, sterkt lakserosa blomster. Meget godt egnet som kantvekst, i balkongkasser, bed og i steinparti. Blomstene kan spises, dekorative i salater. Trives i mager og veldrenert jord. 93848

30-40 cm

Blomkarse, Stor Tropaeolum majus

1-årig 5 cm

Tom Thumb Kompakte planter med blomster i gule, oransje og røde nyanser. Meget godt egnet som kantvekst, i balkongkasser, bed og i steinparti. Blomstene kan spises, dekorative i salater. Trives fint i mager og veldrenert jord. 93856

30 cm

5 cm

1-årig

'Whirlybird Mahogny' Halvfylte, propellignende, rødbrune blomster på lave buskete planter. Fin i bed og potte. Blomstene kan spises og er dekorative i salater. Frisk fargeklatt i hagen eller på altanen. Bløtlegg frøene i ett døgn i lunkent vann før såing. 93864

Blomsterert Lathyrus odoratus L.

40 cm

5 cm

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte

Høyde

Blomsterstørrelse

1-årig

Bijou Mix En lavtvoksende og velduftende blanding av blomsterert. Plantene er ganske kompakte og trenger ikke støtte. Blandingen inneholder rosa, røde, blå, fiolette og hvite nyanser. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Vann og gi næring regelmessig. 94018

Hagegleder Forkultiveres

35


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Blomsterert

Lathyrus odoratus L. 150 cm

Blomsterert

Lathyrus odoratus L.

1-årig 4 cm

150 cm

Blomsterert

Lathyrus odoratus L.

1-årig 5 cm

150 cm

Blomsterert

Lathyrus odoratus L.

1-årig 5 cm

25 cm

Blomsterert Lathyrus odoratus L.

1-årig 4 cm

100-150 cm

1-årig 5 cm

'Fire and Ice' Spennende fargekombinasjon av hvitt og rosa/lilla. Senere i sesongen blir vingenes dekorative blå kanter bredere og mer markerte. Med sin rike blomstring egner den seg godt til å klynge seg opp på nett eller espalier. Utmerket snittblomst. 94026

'Lord Nelson' Gammeldags sort fra 1907. Sjarmerende med en mengde mindre blomster i blålilla, med en herlig duft. Egnet både for krukke på balkong og i bed. Trenger støtte. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 94034

Old Spice Mix Vidunderlig både når det gjelder duft og fargerikdom. Blomstene er ikke så store, men forekommer rikelig. Egnet både for krukke og i bed. Trenger støtte. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 94042

'Villa Roma' White & Rose En duftende, lav blomsterert med utbredt voksemåte i søt, romantisk fargeskala. Pen i ampler eller som markdekke. For rikelig blomstring klippes visne blomster bort etter hvert. Bløtlegg frøene i ett døgn før såing, så spirer de bedre. 94051

'Royal Rose' Vakker og velkjent slyngplante med mengder av rosa, duftende, langstilkede blomster. Egnet både for krukke og i bed. Trenger støtte. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Vann og gi næring regelmessig. 94066

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Blomsterert

Lathyrus odoratus L. 100-150 cm

Blomsterert

Lathyrus odoratus L.

1-årig 5 cm

100-150 cm

Blomsterert

Lathyrus odoratus L.

1-årig 5 cm

125 cm

Blomsterert

Lathyrus odoratus L.

1-årig 5 cm

125 cm

Blomsterert

Lathyrus odoratus L.

1-årig 5 cm

150 cm

1-årig 5 cm

'Royal Scarlet' Vakker og velkjent slyngplante med mengder av lysende røde, duftende, langstilkede blomster. Egnet både for krukke og i bed. Trenger støtte. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Vann og gi næring regelmessig. 94074

'Royal White' Vakker og velkjent slyngplante med mengder av hvite, duftende, langstilkede blomster. Egnet både for krukke og i bed. Trenger støtte. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Vann og gi næring regelmessig. 94082

Royal Mix Vakker og velkjent slyngplante med mengder av duftende, langstilkede blomster i en flott fargeblanding. Egnet både for krukke og i bed. Trenger støtte. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Vann og gi næring regelmessig. 94090

Royal Mix Vakker og velkjent slyngplante med mengder av duftende, langstilkede blomster i en flott fargeblanding. Egnet både for krukke og i bed. Trenger støtte. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Vann og gi næring regelmessig. 94091

Stars and Stripes Lekker blanding av blomstererter med striper i ulike nyanser av purpur, rosarødt og lilla. Egnet både for krukke og i bed. Trenger støtte. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Vann og gi næring regelmessig. 94106

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Blomsterert

Lathyrus odoratus L. 125 cm

Lathyrus latifolius L.

1-årig 5 cm

'Spencer Arthur Hellyer' Lys lilla og en anelse krusete blomster med kraftige stilker og en fantastisk duft. Egnet både til potte og bed. Trenger støtte. Trives i næringsrik og veldrenert jord. Gi vann og næring regelmessig. 94107

36

Breiskolm

100-150 cm

Brennende kjærlighet

Lychnis chalcedonica L.

Flerårig 3 cm

Enestående vakker, flerårig slyngplante. Hurtigvoksende og riktblomstende i rosa nyanser. Søt i buketter. Dufter ikke. 95857

90 cm

Gypsophila elegans

Flerårig 10 cm

Velkjent, gammeldags og pålitelig plante. Den blomstrer med ildrøde blomster på midtsommeren. Fin i bedet og til snitt. Meget værbestandig, blomstrer også dersom sommeren er kald og regnfull. Trives i porøs jord, men er lite krevende. 95476

Hagegleder

Brudeslør

40 cm

Gypsophila paniculata L.

1-årig 1,5 cm

Søt plante som brer seg utover, med små blad på tynne stilker, noe som gjør at den ser spinkel men fin ut. De hvite blomstene er små og passer fint i sommerbuketten. Kan også brukes i bedet. Trives i en lett og veldrenert jord med mye sol. 95376

J F M A M J J A S O N D Prisgruppe

Forkultur

Brudeslør

Såing direkte

Høst

90 cm

Flerårig 0,5 cm

'Snowflake' Lettdyrket. Fin i bed og vakker som snittblomst. Også fin som tørket evighetsblomst. Hvite, doble blomster, nesten som små snøballer. Planten blir etter hvert ganske frodig. Lite krevende når planten har utviklet seg. Blomstrer året etter såing. 93446


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Busknellik

Dianthus barbatus

40 cm

Busknellik

Dianthus barbatus

2-årig 2 cm

40 cm

Dagfiol

Hesperis matronalis L.

2-årig

2 cm

60 cm

Fagerklokke Campanula persicifolia L.

2-årig

40-80 cm

Fiol, Bukett-

Viola tricolor

Flerårig 5 cm

12-15 cm

2-årig 3 cm

Mix Populær, gammeldags plante i nyanser av rødt, rosa, hvitt, og ulike tofargede kombinasjoner. Meget holdbar snittblomst. Blir gjerne flerårig ettersom den sprer seg selv. Pass på så du ikke luker bort selvsådde frøplanter. Trives i næringsrik og fuktig jord. 93422

'Herald of Spring' Populær, gammeldags plante i rosa, fløyelsrød, hvit og mange ulike tofargede kombinasjoner. Meget holdbar snittblomst. Blir gjerne flerårig ettersom den sprer seg selv. Pass på så du ikke luker bort selvsådde frøplanter. Trives i næringsrik, fuktig jord. 93428

Vidunderlig velduftende, gammeldags plante. Blomstrer med fiolette blomster på forsommeren. På varme sommerkvelder sprer den deilig duft rundt i hagen. Planten er toårig, men sprer seg selv. Lite krevende og hardfør. 94228

Velkjent blomst for hage og eng. En selvsagt plante på naturtomten, egnet til forvilling. Trives i mager, veldrenert og varm jord. 93392

'Tiger Eye' F1 Herlig fargekombinasjon med unikt mønstrede blomster. Avhengig av såtid kan de brukes sammen med vårblomstrende løk, sommerblomster eller på sensommer/ høst. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 95905

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Flaskegresskar

Lagenaria siceraria 250 cm

Flittig Lise Impatiens walleriana

1-årig

30 cm

Fløyelsblomst Tagetes linnaeus

1-årig

4 cm

60-70 cm

Fløyelsblomst

Tagetes patula

1-årig 4 cm

20 cm

Fløyelsblomst Tagetes patula

1-årig 4 cm

25 cm

1-årig 5 cm

Dekorativ med artig form. Plukkes om høsten og henges opp til tørk og til pynt. Den vokser fort mot en vegg eller espalier på et solrikt sted. Trives i moldrik og velgjødslet jord på et varmt sted, gjerne i en stor krukke på balkong/altan. 93542

'Cha Cha' F1 mixture Fargerik blanding av blomster i rødt, oransje, lakserosa og hvitt. Takknemlig sommerblomst som blomstrer rikelig selv i skygge. Tåler en regnfull og kald sommer, men er meget følsom for frost. Fin som potteplante. 93559

'Burning Embers' En høytvoksende fløyelsblomst med opphav fra Linnés hage i Uppsala. Elegant og luftig plante som skaper høyde i blomsterbed og buketter. En perfekt snittblomst med sine bronse-røde blomster og små lyse knapper. For fyldigere planter, napp bort de første blomsterknoppene. 95644

'Bolero' Takknemlig og lettdyrket. Gir rustrøde blomster med guloransje kant i varierende bredde rundt kronbladene. Blomstrer rikelig også i kaldt, regnfullt vær, tåler en del frost. Bør forkultiveres, er lett å lykkes med. Trives i velgjødslet jord. 95571

'Alumia Vanilla Cream' En søt og liten, kremgul fløyelsblomst. Passer fint i bed og i potter. Planten er lav, og blomstrer rikelig selv i kaldt og regnfullt vær. Knip bort de første knoppene så blir planten tettere. Trives i velgjødslet jord, men er nøysom. 95572

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Fløyelsblomst

Tagetes patula

20 cm

Fløyelsblomst

Tagetes patula

1-årig 4 cm

'Boy o Boy' Takknemlig og lettdyrket. Fyldige blomster, på ca. 5 cm, i sitrongule, oransje og tofargede nyanser. Blomstrer rikelig også i kaldt, regnfullt vær, tåler en del frost. Bør forkultiveres og er lett å lykkes med. Trives i velgjødslet jord. 95579

20 cm

Fløyelsblomst

Tagetes patula

1-årig 4 cm

'Panther' Takknemlig og lettdyrket. Sorten gir brunrøde, fyldige blomster på ca. 5 cm. Blomstrer rikelig også i kaldt, regnfullt vær, tåler en del frost. Bør forkultiveres og er lett å lykkes med. Trives i velgjødslet jord, men er lite krevende. 95603

25 cm

Fløyelsblomst

Tagetes patula

1-årig 4 cm

'Tiger Eyes' Takknemlig og lettdyrket. Vakker med fyldig sentrum i gullgult og med et mahognyrødt "skjørt" av større kronblader. Blomstrer rikelig også i kaldt, regnfullt vær, tåler en del frost. Bør forkultiveres og er lett å lykkes med. Trives i velgjødslet jord. 95619

20 cm

4 cm

1-årig

'Strawberry Blonde' En fløyelsblomst i rosa toner. Passer i bed og i potter. Planten er lav og blomstrer rikelig, selv i kaldt vær. Knip bort de første knoppene så blir planten tettere. Trives i velgjødslet jord, men er nøysom. Fjern visne blomster etter hvert for rikeligere blomstring. 95620

Fløyelsblomst

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte

Høyde

Blomsterstørrelse

Tagetes patula

20 cm

4 cm

1-årig

'Yellow Boy' Takknemlig og lettdyrket. Sorten gir gule, fyldige blomster på ca. 4 cm. Blomstrer rikelig også i kaldt, regnfullt vær, tåler en del frost. Bør forkultiveres, er lett å lykkes med. Trives i velgjødslet jord, men er lite krevende. 95627

Hagegleder Forkultiveres

37


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Fløyelsblomst

Tagetes erecta

50 cm

Fløyelsblomst

Tagetes erecta

1-årig 7 cm

50 cm

Fløyelsblomst

Tagetes erecta

1-årig 7 cm

35 cm

Fløyelsblomst, Busk-

Tagetes tenuifolia

1-årig 7 cm

20 cm

Fløyelsblomst, SignetTagetes tenuifolia

1-årig 1 cm

20-30 cm

1-årig 1 cm

'First Lady' F1 Takknemlig og lettdyrket. Gir store, meget fyldige, klargule blomster. Blomstene sitter høyt over bladverket. Blomstrer rikelig også i kaldt, regnfullt vær, tåler en del frost. Bør forkultiveres, er lett å lykkes med. Trives i velgjødslet jord. 95635

'Taishan Orange' En staselig og robust fløyelsblomst som passer fint i sommerbedet og også i store potter på balkong og terrasse. Knip bort de første knoppene så blir planten tettere. Trives best i næringsrik og veldrenert jord. Fjern visne blomster etter hvert. Bør forkultiveres. 95637

'Vanilla' F1 Spennende farge på fløyelblomst. De kremhvite blomstene lar seg lett kombinere med andre farger i bed og urner. 95643

'Lemon Star' En herlig sitrongul liten fløyels-blomst (ca. 2 cm brede). Busklignende voksemåte, finflikete bladverk og rikelig blomstring. Utmerket kantplante i bedet og dekorativ som blomstrende lav hekk. 95555

'Tangerine Gem' De finflikete bladene har en skarp, krydret sitronsmak, og er god i salat og til fisk. Blomsten brukes i salater og som dekorasjon. Vokser puteformet og blir overstrødd med små, enkle, oransje blomster. Hardfør, vannes ved tørke. 95563

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Forglemmegei

Myosotis sylvatica

15 cm

Forglemmegei, Kinesisk

Cynoglossum amabile

2-årig 0,7 cm

75 cm

Hagepute

Aubrietia x cultorum

1-årig 1 cm

10-12 cm

Heliotrop, Duft-

Heliotropium arborescens L.

Flerårig 1 cm

40 cm

Hjelmbønne

10 cm

250-300 cm

1-årig

'Mystery Rose' Lettdyrket og takknemlig plante med små lyserosa, stjerneaktige blomster og en opprett voksemåte. Meget fin i buketter. Blomstrer stort sett hele sommeren. Ikke kravstor når det gjelder jord, trives også på mer skyggefulle steder. Vannes ved tørke. 93612

'Red Cascade' Riktblomstrende og vintergrønn markdekker. Gir flotte fargeklatter på våren og forsommeren. Honningduften lokker til seg insekter. Fin i steinparti. Trives i næringsrik, lett, sandblandet og veldrenert jord. Blomstrer året etter såing. 93226

'Marine' Velduftende plante med store, fiolettblå blomsterskjermer. Bladene er dypt grønne og grove. Den må forkultiveres og bruker ganske lang tid på å utvikle seg, men det er verdt det. Trives i velgjødslet og moldrik jord. 93644

Fascinerende slyngplante med rosalilla, duftende blomster, samt dekorative, mørkt purpurfargede belger (kan spises kokte). Utmerket espalierplante. Trives i næringsrik, veldrenert jord på et solrikt, rolig og lunt sted. 93656

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Phacelia tanacetifolia 70-80 cm

4-5 cm

1-årig

Økologiske frø. Vakker i sommerbedet. Lokker mengder av sommerfugler og bier til hagen. Perfekt som grønngjødslingsplante i kjøkkenhagen. 93657

38

Høststråblomst

Xerochrysum bracteatum

80 cm

Ipomoea Ipomoea tricolor

1-årig 4 cm

300 cm

Vakker og fargesterk i bed, som snittblomst og til tørking. Plantene blir høye med mange doble blomster i lyse varianter av gul, rød, rosa, hvit og oransje. Trives i porøs og moldrik jord. Vannes når planten er liten. 93704

Ipomoea

Ipomoea quamoclit

1-årig 7 cm

'Heavenly Blue' Strålende himmelblå blomster. Hver enkelt blomst er åpen bare én dag. Passer utmerket i f.eks. i store potter på balkong, altan og innglassede uterom. 93302

Hagegleder

200 cm

1-årig

Såing direkte

200-300 cm

'White Feather' Slyngende klatreplante med tynne, fjærformede blader som kan bli opptil 10 cm lange. Klokkeformede blomster med hvite, stjerneaktige kronblader. Besøkes gjerne av fugler og sommerfugler. Utmerket i potte på altanen, i uterommet. 95869

Forkultur

Ipomoea Ipomoea nil

J F M A M J J A S O N D Prisgruppe

Lablab purpureus

1-årig

'Blue Ball' Små blå, stjerneaktige blomster. Den er lav med en avrundet, kompakt voksemåte. Trives både i skyggefulle og solrike områder. Fin som kantvekst og i framkant av eller under større busker. Trives i de fleste typer jord, gjerne litt fuktig. 93608

Honningurt

Høst

1-årig 8 cm

'Split Second' Herlig klatreplante med rosa, doble blomster. Passer utmerket i store potter på balkong, altan og i uterom. Trives best i næringsrik, veldrenert jord på varme og beskyttede steder. Gi planten støtte å klatre på. 95877


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Japansk lykt

Physalis alkekengi franchetii

60 cm

Kaliforniavalmue

Eschscholzia californica

Flerårig 5 cm

20 cm

Kaliforniavalmue

Eschscholzia californica

1-årig 5 cm

20 cm

Klokkeranke

Cobaea scandens

1-årig

5 cm

200-400 cm

Kornblomst Centaurea cyanus

1-årig 7 cm

60-80 cm

1-årig 3 cm

Lettdyrket. Får lysende, oransjerøde "lykter" som omkranser de små blomstene. Har en litt spredt voksemåte. Høstes for tørking når "lyktene" har blitt oransje. Lite krevende, men gir flest "lykter" når den dyrkes i kalkholdig jord. 93692

'Rosa Romantica' Vakker sommerblomst i romantiske rosa toner. Den blomstrer rikelig hele sommeren. Blomstene lukker seg mot kvelden. Takknemlig i bed, fin og holdbar som snittblomst hvis den plukkes i knopp. 95524

Candy mix Populær sommerblomst i lekker miks. Enkle og doble blomster som lukker seg mot kvelden. Blomstrer rikelig hele sommeren. Planten er lav og kompakt med et dill-lignende bladverk. Holdbar som snittblomst hvis den plukkes i knopp. Trives best i mager jord. 95558

Populær og hurtigvoksende. Dypt blåfiolette, klokkeformede og meget dekorative blomster. Utmerket på balkong og altan, også utendørs på et solrikt sted. Kan dyrkes som potteplante i en solrik vinduskarm. Trives i gjødslet, porøs jord. 93752

'Black Boy' Velkjent plante med lekre blomster i mørk purpur. Lettdyrket, og spinkel, vevende voksemåte. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Lite krevende. Fin som evighetsblomst. 93362

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Kornblomst

Centaurea cyanus

70 cm

Kornblomst

Centaurea cyanus

1-årig 3 cm

80 cm

Kornblomst

Centaurea cyanus

1-årig 3 cm

70 cm

Kornblomst

Centaurea cyanus

1-årig 3 cm

40 cm

Kuletistel

Echinops bannaticus

1-årig 3 cm

80-100 cm

Flerårig 5 cm

Økologiske frø. Velkjent sommerblomst. Den er hurtigvoksende, begynner å blomstre tidlig i sesongen, og det kommer nye blomster hele sommeren. Så om høsten for blomstring neste sommer. Trives i næringsrik, veldrenert jord, men er lite kresen. Kan tørkes. 93365

'Blue Boy' Vidunderlig i buketter og lett å dyrke. Hurtigvoksende og begynner å blomstre tidlig i sesongen. Sås allerede i aug-sept for å få den klar til neste St. Hans. Trives i næringsrik, veldrenert jord, er lite krevende. Fin som evighetsblomst. 93368

Mix Populær, gammeldags sommerblomst, fin også i buketter. Doble blomster i rosa, røde, hvite og blå nyanser. Lettdyrket og vakker fargeklatt i hagen. Trives i næringsrik, veldrenert jord, er lite krevende. Fin som evighetsblomst. 93374

'Polka Dot' Populær, gammeldags sommerblomst, fin i buketter og som evighetsblomst. Doble blomster i rosa, røde, fiolette, hvite og blå nyanser. Sorten har en buskaktig voksemåte. Lettdyrket og vakker fargeklatt. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 93380

Herlig, gammeldags plante som gir kulerunde, sølvblå blomster. Robust og dekorativ i bed, alene eller tørket som evighetsblomst. Bladene er mørkegrønne med sølvhvit underside. Lite krevende, tåler en del tørke når planten er vel utviklet. 93416

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Lavendel Lavandula angustifolia

40 cm

Lavendel Lavandula angustifolia

Flerårig

Velduftende og vakker. Lokker til seg bier og sommerfugler. Blomstene brukes bl.a. i krydderblandingen "Herbes de Provance" og i duftposer. Lavendelblå blomster. Passer fint i staudebed. Trives i porøs og varm jord. 93882

30-35 cm

Levkøy, Sommer-

Matthiola incana

Flerårig

'Ellagance Ice' Fantastisk velduftende og vakker krydderplante som lokker til seg bier og sommerfugler. Blomstene er hvite og dekorative i salater. Trives i varm og porøs jord. 93888

40 cm

Lin, SpinneLinum usitatissimum

1-årig 2 cm

'Ten Week' Duftende og riktblomstrende, vakker også til snitt. Rake blomsterstengler med blomster tett langs med stilken. En lavt-voksende sort. Blandingen inneholder nyanser av gulhvit, mørk fiolett, rosa og rødt. Trives i velgjødslet, porøs jord. 94140

70 cm

Lobelia, HengeLobelia erinus

1-årig 2 cm

Nett og lettdyrket, med vakre blå blomster. De brune frøkapslene brukes som evighetsblomst. Stilken er smal med et tynt bladverk. Blomstene sitter i rake, kostliknende samlinger. Nøysom, men trives best i porøs jord. 93954

5-10 cm

1-årig 1 cm

'Red Cascade' Brukes hovedsaklig som kantvekst i bed, balkongkasser, urner og krukker. Vakker sort med en hengende voksemåte, lysegrønt bladverk og rødfiolette blomster med hvitt øye. Trives best i en næringsrik, veldrenert jord. 93966

Hagegleder Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte

Høyde

Blomsterstørrelse

39


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Lobelia, Henge-

Lobelia erinus 5-10 cm

Lobelia, Kant-

Lobelia erinus

1-årig 1 cm

10 cm

Lobelia, Kant-

Lobelia erinus

1-årig 1 cm

10 cm

Mariklokke

Campanula medium L.

1-årig 1 cm

70 cm

Matrem Tanacetum parthenium

2-årig 6 cm

20 cm

1-årig 1,5 cm

'Saphir' Brukes hovedsaklig som kantvekst i bed, balkongkasser, urner og krukker. Vakker sort med en hengende voksemåte, lysegrønt bladverk og klarblå blomster med hvitt øye. Trives best i en næringsrik og veldrenert jord. 93974

'Crystal Palace' Brukes hovedsaklig som kantvekst i bed, urner og krukker. Populær sort med kompakt voksemåte, mørkegrønt bladverk og rikelig med intenst blå blomster. Trives best i næringsrik og veldrenert jord. 93990

'Snowball' Brukes hovedsaklig som kantvekst i bed, balkongkasser, urner og krukker. Planten har en kompakt voksemåte. Hvit lobelia er dessverre vanskelig å få helt hvit. Bli ikke forundret om noen blomster blir blå. Trives best i næringsrik og veldrenert jord. 94006

Gir en mengde klokker langs en stø og rak stilk. Klokkene i hvitt, rosa og dypblå sitter på korte skaft tett inntil stilken. Blomstrer året etter såing. Holdbar og vakker i bukett. Lite krevende, trives i de fleste typer jord, gjerne porøs og moldrik. 94196

'Snowball' Liten og fin, meget egnet som kantvekst i bed og steinparter. Kompakt og lavtvoksende. Den overstrøs av små, hvite, meget fyldige blomster. Bør forkultiveres, men kan direktesås på solrike steder. Trives best i næringsrik jord. 94204

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Middagsblomst

Dorotheanthus bellidiformis 10-15 cm

Mirakelblomst

Mirabilis jalapa L.

3 cm

60 cm

4 cm

Mix, Engblomster Nelson Mixture 40-75 cm

Mix, Engblomster En miks av engblomster, bl.a. blåklokke, 40-75 cm

Mix, Evighetsblomster Nelson Mixture

80 cm

Mix Oppsiktsvekkende, lav plante som passer i bed og steinparti. Små, tykke blad. Blomster i de nydeligste nyanser av rosa, gult, oransje, rødt og hvitt. Blomstene er åpne i sol og lukker seg på kvelden og i dårlig vær. Trives i porøs jord, tåler tørke. 93488

Store, iøynefallende, trompetaktige blomster i varierende farger. Planten er storvokst og friskt grønn. De duftende blomstene kan være rosa, gule, kirsebærrøde og hvite. Vakker i bed og i store krukker. Trives best i porøs og velgjødslet jord. 95743

Blomster som hører hjemme i blomsterengen, som kløver, prestekrage, blåklint, gul gåseblom, nyseryllik m.m. Blomster med ulike krav til voksested. Alle passer derfor ikke på samme voksested, det blir et utvalg av dem som er best egnet. 93266

Prestekrage, kornblomst og rødknapp. Lokker til seg nytteinsekter. Så frøene separat, må ikke blandes med plenfrø. Skal ikke gjødsles. Slås på sensommeren etter at blomstene har frøsådd seg. 93268

Planter egnet for tørking. Fargene og formene er mange, egnet til blandede buketter som skal tørkes. De ulike sortene skal alle høstes når de er nyutsprunget. Trives i velgjødslet og porøs jord. Vannes ved tørke. 93272

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Mix, Honningblomster Nelson Mixture 40-75 cm

Mix, Slyngplanter Nelson Mixture

1-årig 100-200 cm

Nyttig og vakker blanding med utvalgte sorter som lokker til seg, og mater bier. Bier er nødvendig for pollinering i hagen. Inneholder reseda, agurkurt, ormehode, honningurt, sommermalope m.m. Trives i porøs, moldrik jord, men flere sorter er lite krevende. 93254

40

Mix, Sommerblomster Nelson Mixture

1-årig 40-70 cm

Praktfull blomstrende blanding av høytvoksende slyngplanter med blomsterert, karse m.m. Egnet for murer, gjerder og espalier. Kan dyrkes i krukke. Trives best i godt gjødslet, porøs jord, men er lite krevende. 93260

1-årig 40-70 cm

Herlig blanding med flere av sommerens favorittblomster. F.eks. blåklint, ringblomst, asters, zinnia, romersk ridderspore m.m. Skikkelig dekorativ i bedet og til å plukke som snittblomster. Trives i næringsrik og veldrenert jord. 93278

Hagegleder

Mix, Sommerblomster Nelson Mixture

40-75 cm

Herlig blanding med flere av sommerens favorittblomster. F.eks blåklint, ringblomst, asters, zinnia, romersk ridderspore m.m. Skikkelig dekorativ i bedet og til å plukke som snittblomster. Trives i næringsrik og veldrenert jord. 93279

Forkultur

Såing direkte

Mix, Sommerblomster

1-årig

J F M A M J J A S O N D Prisgruppe

Høst

1-årig

Blue Shades Fantastisk blanding med blå og fiolette fargetoner. Et herlig innslag i bedet. Inneholder lettdyrkede sorter med ulik blomstringstid for lang blomstring. Trives best i porøs og moldrik jord, men mange av sortene er lite krevende. 93290


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

dyrk snittblomster TIPS FOR Å LYKKES

FOTO: Markus Danielsson

• Ikke så for tidlig, det er bare knotete å prøve å ta vare på vaklende planter • Plukk ofte! Jo mer man plukker desto innendørs. Hold øye med når området mer blomster produserer plantene. du bor J F M A M J J i vanligvis harA S O N D den siste nattefrosJ F M A M J J A S O N D J F M A M J J A S O N D J F M A M J J A S O N D J F M A M J J A S O N D ten og så deretter. • En viktig del av å få full blomstring er å knipe plantene. Knip over andre eller • Ta gjerne med en bøtte med vann når tredje bladparet på sortene som forgredu plukker og legg blomstene direkte i ner seg naturlig. vann. Klipp med sekatør. • Støtt opp blomstene tidlig for å få så rette stilker som mulig.

• Beste tidspunkt for høsting er morgen og kveld! Ikke midt på dagen i stekende sol.

• La om mulig blomstene trekke vann en times tid før du arrangerer buketten.

• Så ulike prydgress som du kan legge til i buketter for fyll!

sorter egnet for snitt • • • •

Sørgeskabiosa Pyntekorg Asters Sinnia

• • • •

Sommerfloks Høststråblomst Ringblomst Kornblomst

• • • •

Prydgulrot Prydløvemunn Blomsterert Forglemmegei

• • • •

Solsikke Brudeslør Knerisp Bakkeryllik Hagegleder

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte

Høyde

Blomsterstørrelse

41


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Mix, Sommerblomster

40-75 cm

Månedslavatera Lavatera trimestris L.

1-årig

60 cm

Månedslavatera Lavatera trimestris L.

1-årig

8 cm

60 cm

Nattlys

Oenothera macrocarpa

1-årig

8 cm

15 cm

Nemesia Nemesia strumosa

Flerårig

9 cm

20-30 cm

1-årig 2 cm

Pink Shades Fantastisk blanding med lyse- og mørkerosa fargetoner. Et herlig innslag i bedet. Inneholder lettdyrkede sorter med ulik blomstringstid for lang blomstring. Trives best i porøs og moldrik jord, men mange av sortene er lite krevende. 93296

'Mont Blanc' Kraftig og lettdyrket. Sorten er prisbelønnet for sine gode egenskaper som frodighet, holdbarhet og store, hvite, traktformede blomster. Vakker også i bukett. Lite krevende, trives i de fleste typer jord, gjerne næringsrik og veldrenert. 94172

'Silver Cup' Kraftig og lettdyrket. Sorten er prisbelønnet for sine gode egenskaper som frodighet, holdbarhet og vakre, dyp rosa, traktformede blomster. Vakker i bukett. Lite krevende, trives i de fleste typer jord, gjerne næringsrik og veldrenert. 94180

Liten, med krypende voksemåte. Får rikelig med store, gule, traktformede blomster. Passer fint i steinparter, skråninger og i fremkant av bed. En vakker, intenst gul blomst med mørkegrønne blad. Blomstrer året etter såing. Trives i veldrenert jord. 94220

Carnival mixed Frodig blomstrende og fargesterk. Dekorativ i både bed, krukker og balkongkasser, gjerne sammen med større planter. Blandingen inneholder nyanser i gult, oransje, rødt og rosa. Trives i moldrik, velgjødslet jord. 94260

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Papirblomst

Xeranthemum annuum

45 cm

Pelargonium Pelargonium x hortorum

1-årig

3 cm

30 cm

Pelargonium

Pelargonium x hortorum

1-årig 2,5 cm

35 cm

Pelargonium

Pelargonium x hortorum

1-årig 2,5 cm

35 cm

Petunia

2,5 cm

30 cm

1-årig 9 cm

'Inspire Pink' F1 Potte- og utplantingsplante. Kan overvintres lyst og svalt, 5°C. Gir rikelig med blomsterstander, kan ha opp til 15-20 blomster samtidig. Kompakt voksemåte, med mange skudd fra basen. Tidligblomstrende. Trives i næringsrik og veldrenert jord. 94384

'Inspire Scarlet' F1 Potte- og utplantingsplante. Kan overvintres lyst og svalt, 5°C. Gir rikelig med blomsterstander, kan ha opp til 15-20 blomster samtidig. Kompakt voksemåte, med mange skudd fra basen. Tidligblomstrende. Trives i næringsrik og veldrenert jord. 94400

'Inspire White' F1 Potte- og utplantingsplante. Kan overvintres lyst og svalt, 5°C. Gir rikelig med blomsterstander, kan ha opp til 15-20 blomster samtidig. Kompakt voksemåte, med mange skudd fra basen. Tidligblomstrende. Trives i næringsrik og veldrenert jord. 94408

'Cascade Orchid Mist' F1 Velkjent plante som passer i balkongkasser, potter og ampler. Denne sorten får doble blomster i herlige pastelltoner. Trives i porøs plantejord, gi næring regelmessig. Sorten blomstrer rikelig. 94528

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Petunia hybrida

25 cm

Petunia

Petunia hybrida

1-årig 9 cm

'Glorius' F1 Populær og velkjent utplantingsplante. Blomstene er store og fyldige med kronblad som har svært krusete kanter. Blomstrer rikelig og er mest egnet til balkongkasser og krukker. Trives i porøs plantejord. 94544

42

30 cm

Petunia, Henge-

Petunia hybrida

1-årig 9 cm

'Purple Pirouette' F1 Velkjent plante som passer i balkongkasser, krukker og ampler. Fargekombinasjon av dyp fiolettblå, doble blomster, ca. 10 cm, med en rent hvit blondekant. En værtålig og blomsterrik sort. Trives i porøs plantejord. 94616

30 cm

1-årig 10-15 cm

'Showers Burgundy' Vakker og riktblomstrende sort med hardføre blomster i en herlig farge. Vokser først litt opprett, men får med tiden 50-60 cm lange skudd og en hengende voksemåte. Fin i ampler, potter, balkongkasser og som markdekker. 94560

Hagegleder

Petunia, Mini-

Petunia hybrida

6 cm

1-årig 4 cm

30-35 cm

'Picobella' F1 Liten petunia med en kompakt voksemåte. Gir svært rikelig med blomster. Egnet både i bed, balkongkasser, urner og ampler. Blandingen gir minst fem vakre farger. Trives i porøs plantejord med regelmessig næring. 94536

Forkultur

Praktspragle

Såing direkte

Plectranthus scutellarioides

J F M A M J J A S O N D Prisgruppe

Petunia hybrida

1-årig

Meget vakker evighetsblomst med silkeglinsende blomster. Blandingen inneholder rosa, lilla og hvite nyanser av doble blomster. Den spede stilken gjør at blomstene svaier mykt i vinden. Trives i en porøs og sandblandet jord. 94332

Petunia

Høst

Flerårig

'Wizard Coral Sunrise' Vakre og dekorative blader i mosegrønt og gammelrosa. En solfylt plassering gir bladene en mer intensiv farge. Dekorativ potteplante. Trim regelmessig og planten vil bli buskete. 94261


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Prestekrage

Leucanthemum vulgare

70 cm

Prydgress

Festuca

Flerårig 6 cm

15-30 cm

Prydgress Hordeum jubatum L.

Flerårig

40-60 cm

Prydgress Panicum capillare

1-årig

60-80 cm

Prydgress Nassella tenuissima

1-årig

40 cm

1-årig

'Maikönigin' Velkjent og tradisjonell. Vakker i bed og i sommerbuketten. Flerårig plante som gjerne kan vokse vilt i et hjørne av hagen. Sorten har uvanlig store, hvite blomster. Ganske lite krevende, tåler tørke når plantene er velutviklet. 94772

Vakkert blågrått, tuedannende prydgress for tørre og solrike områder. Den blågrå nyansen varierer noe fra hver plante. Får skjøre frøklaser i juni-juli. Kan dyrkes de fleste steder i landet, på et veldrenert og lunt sted. Trives i mager, tørr jord. 94708

Vakkert og skjørt gress med fjæraktige aks og lange snerp som skifter i fiolett i toppen. Utmerket i bed, krukker, urner og frittstående. Snerpene er harde/skarpe og kan stikke. Dyr må ikke spise dem. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 94716

'Frosted Explosion' Lekker hirsesort med meget dekorative fjærbusker. Pen i bed og potter sammen med andre sommerblomster og stauder eller som solitær. Holdbar i bukett. Trives i næringsrik, veldrenert jord, men er nøysom. 94724

'Pony Tails' Et meget vakkert og skjørt prydgress med sirlige aks og lange snerp. Kan brukes som evighetsblomst. Passer utmerket i bedet, men også i krukker og urner. Trives i næringsrik, veldrenert plantejord, men er lite krevende. 94732

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Prydgulrot

Daucus carota

90 cm

Prydløvemunn

Antirrhinum majus

2-årig 7 cm

40 cm

Prydløvemunn

Antirrhinum majus

1-årig 3 cm

80 cm

Prydtobakk

Nicotiana x sanderae

1-årig 3 cm

25 cm

Prydtobakk

Nicotiana x sanderae

1-årig 4 cm

40 cm

1-årig 4 cm

'Dara' Dekorative, delikate blomster i rosa, purpur og hvitt som fint binder sammen et blomsterbed. Fantastisk som fyllplante i buketter. 93319

'Cheerio' F2 Klassisk sommerblomst. Blandingen inneholder nyanser i gult, rødt, hvitt og rosa. Utmerket å plante både i bed med sommerblomster og i krukker. Fin til snitt. Trives best i næringsrik og veldrenert jord. Vannes ved tørke. 93912

Klassisk sommerblomst. Blandingen inneholder nyanser i gult, rødt, hvitt og rosa. Utmerket å plante både i bed med sommerblomster og i krukker. Fin til snitt. Trives best i næringsrik og veldrenert jord. Vannes ved tørke. 93919

'Avalon Lime/Purple Bicolour' F1 Lyst limefarget med litt rosa kanter som nyutsprunget. Skifter til rosa, blir til slutt mørkerosa. Riktblomstrende. Kompakt, buskaktig voksemåte. Overstrøs av 4-5 cm store, trompetformede blomster. Trives i næringsrik og veldrenert jord. 93320

'Crimson Bedder' Vidunderlig riktblomstrende og lettdyrket. Trives både i solrike og skyggefulle områder, og er ganske hardfør mot regn og vind. Sorten er mørkt rød uten lukt. Meget vakker både i bed og krukke. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 93326

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Prydtobakk

Nicotiana x sanderae 100 cm

Prydtobakk

Nicotiana x sanderae

1-årig 4 cm

'Lime Green' Storvokst og vakker med dekorative gulgrønne blomster. Bladrosetten er kraftig og sitter samlet ved bakken, bare blomsterstengelen strekker seg over bakken. Takknemlig også på skyggefulle områder. Trives i næringsrik og veldrenert jord. 93332

50 cm

Prydtobakk

Nicotiana alata

1-årig 5 cm

'Perfume Deep purple' F1 Vakker og riktblomstrende. Blir overstrødd av purpurlilla, ca. 5 cm store trumpetformede blomster. Utmerket å plante både i krukke og bed. Trives best i næringsrik og veldrenert jord. Vannes ved tørke. Klipp bort visne blomster etter hvert. 93338

75 cm

Purpurvindel Ipomoea purpurea

1-årig 4 cm

250 cm

'Grandiflora' Vidunderlig riktblomstrende og lettdyrket. Trives både på solrike og skyggefulle steder, er ganske hardfør mot regn og vind. Sorten er hvit og dufter herlig. Meget vakker både i bed og krukke. Trives i næringsrik og veldrenert jord. 93350

Purpurøye Coreopsis x hybrida

1-årig 5 cm

'Bohemian Shades' Bedårende miks som blomstrer rikelig i mørk lilla og kirsebærsrødt. Fin i store krukker på balkong/veranda. Gi plantene støtte, f.eks. espalier å klatre i. Plantens frø er giftige. 95891

100-120 cm

2 cm

''Incredible! Swirl' Vakker høytvoksende plante med vakre blomster i kremhvit og med en mørk kjerne. Skaper høyde i blomsterbed og buketter. Kan eventuelt trenge støtte. Trives best i en næringsrik og veldrenert jord. 95656

Hagegleder Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte

Høyde

Blomsterstørrelse

1-årig

43


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Puslingkrage

Mauranthemum paludosum

20 cm

Pyntegresskar

Cucurbita pepo

1-årig 2 cm

200 cm

Pyntegresskar Curcubita maxima

1-årig

200 cm

Pyntekorg Cosmos bipinnatus

1-årig

30-50 cm

Pyntekorg Cosmos bipinnatus

1-årig 11 cm

100 cm

1-årig 10 cm

Meget nett, prestekrageliknende sommerblomst. Blomstene er ca. 2 cm brede og bladverket er vakkert lysegrønt. Passer utmerket i potter og som kantvekst i bed. Trives best i næringsrik, moldholdig og veldrenert jord. 94780

Shenot, 'Crowns of Thorn' Kan vokse mot espalier, men også krypende på bakken. Gule blomster etterfølges av kroneliknende gresskar, mer eller mindre stripete i oransje, rødt, grønt og hvitt. Kan spises, men hovedsaklig til dekorasjon. Nærings- og humusrik jord. 94756

'Turk´s Turban' Kan vokse mot espalier, men også krypende på bakken. Gule blomster etterfølges av store, turbanliknende gresskar mer eller mindre stripete i oransje, rødt, grønt og hvitt. Kan spises, men hovedsaklig til dekorasjon. Næringsog humusrik jord. 94764

Vega Mixture Herlig sortblanding med store blomster i hvitt, rosa og ulike rosarøde nyanser. Relativt lav høyde, passer like godt i bed som i krukke. Dyrkes i en litt sparsom næringsrik, moldrik og veldrenert jord. 95052

'Fizzy Pink Dark Center' Vakre, halvdoble blomster i kirsebærrødt og et mørkere midtre. Perfekt til sommerbedet og til snitt. Gjødsle forsiktig, ellers blir det mer bladverk og færre blomster. Plukk av visne blomster etter hvert. Kan trenge å bindes opp. 95056

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Pyntekorg

Cosmos bipinnatus

75 cm

Pyntekorg

Cosmos bipinnatus

1-årig 11 cm

100-120 cm

Pyntekorg

Cosmos bipinnatus

1-årig 11 cm

120 cm

Pyntekorg

Cosmos bipinnatus

1-årig 11 cm

75 cm

Pyntekorg

10 cm

100 cm

1-årig 11 cm

'Daydream' Lekker fargekombinasjon i hvitt, lyserosa og mørkt kirsebærrødt. Perfekt for sommerblomstbedet og til snitt. Dyrkes i litt sparsomt næringsrik, moldrik og veldrenert jord. Kan trenge å bindes opp. 95020

'Double Click' Herlig, riktblomstrende sort med store, halvt og helt fylte blomster i hvitt og ulike rosa nyanser. Perfekt bak i bedet med sommerblomster, og passer fint i buketter. Trives best i sparsomt næringsrik, moldrik og veldrenert jord. 95028

'Gazebo Red' Litt lavere variant av pyntekorg som blomstrer med store blomster i kirsebær til rødt. Perfekt til sommerbed og som snittblomst 95029

'Early Summer' Lettdyrket blomst i en blanding av hvite, lyserosa og mørkerosa nyanser. Fin i samplantinger og som bakgrunn for lengre blomster. Vakkert dillaktig bladverk. Fin i bed og til snitt. Porøs jord iblandet kompost. 95036

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Cosmos bipinnatus 80-100 cm

Pyntekorg

Cosmos bipinnatus

1-årig 11 cm

'Purity' Lettdyrket blomst i en lysende hvit farge. Hyggelig i samplantinger og som bakgrunn for lengre blomster. Vakkert dillaktig bladverk. Fin i bed og til snitt, holder seg lenge i vasen. Porøs jord iblandet kompost. 95044

44

50-60 cm

Pyntekorg Cosmos bipinnatus

1-årig 8 cm

80-100 cm

'Xanthos' Veldig vakker og spesiell pyntekorg i lys gullgul farge. Blir lavere enn vanlig pyntekorg, og passer fint i bed og potte. Søt snittblomst. 95048

Pyntekorg/Gulkorg

Cosmos bipinnatus/ C.sulphureus

1-årig 8 cm

'Apricotta' Sommerens favoritt! Fantastisk pyntekorg i gammelrosa tone. En beskjeden sommerblomst som forgyller blomsterbedet og buketten. Gjødsle sparsomt, ellers blir det flere blader og færre blomster. Visne blomster fjernes gradvis. 95049

Hagegleder

70 cm

Brassica oleracea

Feng Shui Fin miks av pyntekorg og gulkorg. Dette er ydmyke sommerblomster som forgyller blomsterbedet og buketten. Gjødsle sparsomt, ellers blir det flere blader og færre blomster. Visne blomster fjernes gradvis. 95050

Forkultur

Pyntekål

1-årig 5-10 cm

J F M A M J J A S O N D Prisgruppe

Såing direkte

Cosmos bipinnatus

1-årig

'Candy Stripe' Lettdyrket. Gir store, hvite blomster, enten med en rosarød kant rundt hele kronbladet, eller med dyprosa flekker og prikker mot den hvite bakgrunnen. Vakkert dillaktig bladverk. Fin i bed og til snitt. Trives i porøs kompostblandet jord. 95012

Pyntekorg

Høst

25 cm

1-årig

Gir store, dekorative hoder i rødt og grønt, eller hvitt og grønt, med krusete bladkanter. Kan brukes som dekor ved borddekking, som kantvekst i bedet og i blomsteroppsatser. Frosttålig. Trives i tyngre, leireholdig jord. 94740


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Reseda, Duft-

Reseda odorata L.

30 cm

Reveamarant Amaranthus caudatus L.

1-årig

80 cm

Revebjelle Digitalis purpurea L.

1-årig

80-100 cm

Ridderspore

Delphinium belladonna

2-årig 3 cm

80-100 cm

Ridderspore Delphinium elatum

Flerårig 3 cm

180 cm

Flerårig 2 cm

Små blomster som dufter deilig på varme sommerkvelder. Fin i bukett med sin deilige duft. Lokker til seg bier og insekter. Så gjerne i små grupper flere steder i hagen. Lite krevende plante som klarer seg bra i tørre perioder. 94788

Dekorativ med vinrøde blomster samlet i lange, hengende, haleliknende blomsterstander. Buskaktig voksemåte. Originalt innslag i bed, krukke eller som en lav, tilfeldig hekk. Fin til snitt og evighetsblomst. Trives i næringsrik og veldrenert jord. 95128

Storvokst og praktfull. Blandingen inneholder rosa og gulhvite fargetoner, hvor blomstene er mer eller mindre tofargede. Vakker også som snittblomst. Trives i de fleste jordtyper. Blomstrer året etter såing. Giftig. 93524

'Blue Donna' Praktridderspore med gammeldags sjarme som blomstrer med dypt blå, halvfylte blomster. Bør støttes eller dyrkes mot en vegg. Vakker som solitær og sammen med andre planter. Trives i moldrik gartnerjord, vannes ved tørke. Planten er giftig. 94840

'Blue Bird' Praktfull, storvokst og riktblomstrende. Lettdyrket med gammeldags sjarm som pynter opp i bedet. Bør støttes eller dyrkes mot en vegg da plantene blir høye. Vakker som enkeltstående. Trives i moldrik hagejord. 94864

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Ringblomst

Calendula officinalis

50 cm

Ringblomst

Calendula officinalis

1-årig 7 cm

50 cm

Ringblomst

Calendula officinalis

1-årig 7 cm

45 cm

Ringblomst

Calendula officinalis

1-årig 7 cm

20 cm

Ringblomst

6 cm

60 cm

1-årig 7 cm

Blomstringsvillig og lettdyrket. Blomstrer i lysegul, aprikos og mørk oransje. Vakker i bed og kjøkkenhage. Fin til snitt. Spiselig, dekorative kronblad. Frøsår seg gjerne. Trives best i næringsrik og veldrenert jord, men er lite krevende. 94877

'Bronzed Beauty' Lettdyrket, riktblomstrende ringblomst med iøynefallende farve. Kronbladene er spiselige og dekorative i salater og drinker m.m. Fin snittblomst. 94892

Daisy Citrus Mix Herlig fargekombinasjon av sortene 'Apricot Daisy', 'Lemon Daisy' og 'Orange Daisy'. De er lavtvoksende og passer fint i potte og som kantplante i bedet, og i kjøkkenhagen! Kronbladene kan spises. 94900

'Cantaloupe' Store blomster i vakre farger. Spiselige kronblader. Trives i næringsrik og veldrenert jord, men er ikke kravstor. Fjern visne blomster for lengre blomstringsperiode. Frøsår seg om blomstene får visne og frøene utvikles. Kan pløyes ned som grønngjødsling om høsten. 94901

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Calendula officinalis

30 cm

Ringblomst

Calendula officinalis

1-årig 6 cm

'Fiesta Gitana' Blomstringsvillig og lettdyrket. Fyldige blomster i gule, aprikose og oransje farger. Vakker i bed og kjøkkenhage. Fin til snitt. Spiselige, dekorative kronblad. Frøsår seg lett. Trives best i næringsrik og veldrenert jord. Lite krevende. 94908

60 cm

Ringblomst

Calendula officinalis

1-årig 7 cm

40-60 cm

'Orange Porcupine' En praktfull og klassisk sommerblomst. Med sin lysende farge er den vakker å dyrke i bed og kjøkkenhage. Ideell til snitt. Kronbladene kan spises, dekorative i salater og drinker. 94916

Ringblomst Calendula officinalis

1-årig 7 cm

'Kinglet Yellow' Ringblomst i vakker gultone med fylt midtre. Noen blomster kan bli ufylte. Fantastisk i buketter. Fin å dyrke i bedet og kjøkkenhagen. 94920

50 cm

Ringblomst Calendula officinalis

1-årig 7 cm

'Pacific Beauty' Blomstringsvillig og lettdyrket. Fyldige blomster i gult, aprikos og oransje. Vakker i bed og kjøkkenhage. Fin til snitt. Spiselige og dekorative kronblad. Frøsår seg gjerne. Trives best i næringsrik og veldrenert jord. Lite krevende. 94924

50-70 cm

7 cm

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte

Høyde

Blomsterstørrelse

1-årig

'Pink Surprise' Blomstringsvillig og lettdyrket med blomster som skifter fra oransje til aprikos. Vakker i bed og kjøkkenhage. Fin til snitt. Spiselige, dekorative kronblad. Frøsår seg gjerne. Trives best i næringsrik og veldrenert jord. Lite krevende. 94932

Hagegleder Forkultiveres

Calendula officinalis

1-årig

Blomstringsvillig og lettdyrket. Blomster i lysende nyanser av gult, aprikos og oransje. Vakker i bed og kjøkkenhage. Fin til snitt. Spiselige og dekorative kronblad. Frøsår seg gjerne. Trives best i næringsrik og veldrenert jord, men er lite krevende. 94876

Ringblomst

45


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Ringblomst

Calendula officinalis 65-75 cm

Ringblomst

Calendula officinalis

1-årig 7 cm

50 cm

Ringblomst

Calendula officinalis

1-årig 7 cm

50 cm

Ringkrage

Chrysanthemum carinatum

1-årig 7 cm

60 cm

Risp, KneLimonium sinuatum

1-årig 6 cm

60 cm

1-årig 0,5 cm

'Ivory Princess' Dobbel ringblomst i lysegule, nesten hvite toner. Midten er mørk eller kremfarget. Kronbladene kan spises, og er dekorative i salater. Trives best i næringsrik og veldrenert jord, men er ikke kravstor. 94933

Økologiske frø. I kjøkkenhagen er ringblomst helt fantastisk. Denne blandingen gir blomster i ulike nyanser av gult, aprikos og oransje. De vakre kronbladene kan spises og er dekorative i f.eks. salater. Klipp bort visne blomster etter hvert, eller la frøene utvikle seg før frøsåing. 94934

'Radio' Blomstringsvillig og lettdyrket. Fyldige blomster med lange, oransje kronblad. Vakker i bed og kjøkkenhage. Fin til snitt. Spisende, dekorative kronblad. Frøsår seg gjerne. Trives best i næringsrik og veldrenert jord, men er lite krevende. 94940

Lettdyrket. Bladene er mørkegrønne og finflikete. Gir en mengde farger som gult, rosa, rødt og hvitt i ulike kombinasjoner med dekorative brune senter. Fin i bed og til snitt. Trives i de fleste typer jord, gjerne porøs og moldrik. 94960

Mix Meget fargesterk, kan brukes både som frisk snittblomst og tørket evighetsblomst. Fargen er intens. Blomstene er små, men samlet gir de et fyldig uttrykk. Kan direktesås i gode områder, men bør forkultiveres. Trives i sandblandet jord. 94976

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Risp, Kne-

Limonium sinuatum

60 cm

Ryllik, Bakke-

Achillea

1-årig 0,5 cm

60-75 cm

Rør meg ikke

Mimosa pudica

Flerårig 8 cm

25 cm

Salvie, Blå-

Salvia patens

1-årig 1,5 cm

60-70 cm

Sinnia

Zinnia elegans

1-årig 4 cm

60 cm

1-årig 7 cm

'Cutie Apricot' Søte blomster i aprikos og gult. Bruk som snittblomst eller evighetsblomst. Trives i sandblandet jord. Gjødsle sparsomt. Blomstene høstes når de er utslått, henges så opp ned til tørking. Bløtlegg frøene to døgn før såing, så spirer de fortere. 94977

'Summer Pastels' F2 Vakre blomster i sommerens pastelltoner. Ved tidlig såing blomstrer planten allerede første året. Fin i bedet og til snitt. Blomstene kan tørkes. Trives i porøs jord, men er meget nøysom. Tåler en del tørke når planten har vokst seg til. 95130

Liten, nett potteplante som folder sammen bladene ved berøring, og folder dem ut etter noen minutter. Blomstene er ullaktig, rosa baller på korte stilker, bladene er grågrønne. Lettstelt og takknemlig. Trives i næringsrik jord på et lyst sted. 95192

'Blue Angel' Fin, vevende voksemåte. Lysende, klarblå blomster. Utmerket med andre planter og fargeaksent både med stauder og andre sommerblomster. Gir bedet det lille ekstra! Trives i næringsrik, veldrenert jord. 95148

'Envy' Herlig limegrønn farge. Et nydelig innslag i bedet og flott i samplantinger. Lettdyrket og takknemlig, enkel å forkultivere. Plukk bort visne blomster etterhvert. Trives i næringsrik, porøs plantejord. Vannes ved tørke. 95977

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Sinnia

Zinnia elegans

80 cm

Sinnia

Zinnia elegans 1-årig 7 cm

Den har stiv, rak stilk med en eller flere velformede, fyldige blomster på toppen. Fargesterkt innslag i bed og krukker, samt meget fin og holdbar snittblomst. Blanding i mange farger med store blomster. Trives i velgjødslet og næringsrik jord. 95985

46

80 cm

Sinnia

Zinnia elegans 1-årig 7 cm

'Cresto! Violet' Vakker fylt, mørkelilla sinnia. Enstilkede blomster blir enkle. Lettdyrket og takknemlig. Plukk bort visne blomster etter hvert, så blomstrer den hele sommeren. Trives i næringsrik, porøs plantejord. Vann ved tørke. 95988

40 cm

Sinnia

Zinnia elegans 1-årig 5 cm

'Sunbow mixed' Den har stiv, rak stilk med en eller flere velformede, fyldige blomster i massevis av farger på toppen. Fargesterkt innslag i bed og krukker, samt meget fin og holdbar snittblomst. Trives i velgjødslet og næringsrik jord. 96017

Hagegleder

50-70 cm

1-årig 10 cm

Takii's Choice Store og velformede blomster i en fargerik blanding. Et fantastisk innslag i bedet, lekker i samplanting og holdbar i vase. Lettdyrket og frodig. Blomstrer lenge. Trives i næringsrik, porøs plantejord. Vann ved tørke. 96011

Forkultur

Zinnia elegans

J F M A M J J A S O N D Prisgruppe

Sinnia

Såing direkte

Høst

60 cm

1-årig 5 cm

'Pop Art Gold & Red' En tøff sinnia i gult med røde striper. Et nydelig innslag i bedet og flott i samplantinger. Lettdyrket og takknemlig, enkel å forkultivere. Plukk bort visne blomster etterhvert. Trives i næringsrik, porøs plantejord. Vannes ved tørke. 95997


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Sinnia

Zinnia elegans 60-80 cm

Sinnia

Zinnia elegans 1-årig 7 cm

40 cm

Sinnia

Zinnia elegans 1-årig 5 cm

70 cm

Sjokoladeblomst

Berlandiera lyrata 1-årig 7 cm

30 cm

Skabiosa, SørgeScabiosa atropurpurea

2-årig 4-5 cm

90 cm

1-årig 3 cm

Graffiti Lekker kombinasjon av ulike typer sinnia. Plukk gjerne til buketter, det gjør at planten forgrener seg. Lettdyrket og takknemlig. 96008

'Sunbow Purple' Den har stiv, rak stilk med en eller flere velformede, fyldige blomster på toppen. Fargesterkt innslag i bed og krukker, samt meget fin og holdbar snittblomst. Sorten er lav med fiolette blomster. Trives i velgjødslet og næringsrik jord. 96009

'Zinderella Peach' Fylt dobbel sinnia i oransje og rosa toner. Fint og mørkt midtre som skaper kontrast. Enstilkede blomster blir enkle. Lettdyrket og takknemlig. Utmerket som snittblomst. 96010

'Choko Prince' Lekkert lysende gule blomster og stilker i en brun nyanse. Blomstene lukter tydelig av sjokolade. Passer best i potter på et varmt sted. 93449

'Snowmaiden', 'Black Knight' Lekker kontrast med blomster i hvitt og mørkerødt, nesten svart. Blomstenes duft trekker til seg humler, bier og sommerfugler. Kan trenge støtte. Klipp bort visne blomster etter hvert eller tørk blomstene til evighetsblomster. 94655

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Skjermsløyfe

Iberis umbellata L.

30 cm

Smådodre

Lobularia maritima

1-årig 3 cm

10 cm

Smådodre

Lobularia maritima

1-årig 0,3 cm

10 cm

Solhatt, Rød

Echinacea purpurea

1-årig 0,3 cm

100 cm

Solhatt, Sommer-

9 cm

50 cm

1-årig 10 cm

'Carpet of Snow' Nett kant- og steinpartiplante. Blomstrer rikelig med lysende hvite, duftende blomster. Blomstene tiltrekker seg bier og insekter. Smale, mørkegrønne blader. Plantene danner etter hvert et tett, blomstrende teppe. Lite krevende. 95448

'Violett Queen' Nett kant- og steinpartiplante. Blomstrer rikelig med dypt fiolette, duftende blomster. Blomstene er verdsatt av bier og insekter. Smale, mørkegrønne blader. Plantene danner etter hvert et tett, blomstrende teppe. Lite krevende. 95464

'Starlight' Kulturplante som brukes i forkjølelsesmedisiner. Stødig, trenger ikke støtte. Sorten har store, dyprøde blomster med den typiske utstående midtknappen. Lettdyrket og hardfør. Holdbar i bukett. Trives på et lunt sted i veldrenert jord. 95072

'Cherry Brandy' Denne sorten sommersolhatt har en herlig kirsebærrød farge. Med sine store blomster, stødige stilker og fint forgrenede voksemåte er den fortreffelig i bedet. Passer også i store potter på balkong og altan 95088

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Rudbeckia hirta var. pulcherrima 45-50 cm

Solhatt, Sommer-

Rudbeckia hirta var. pulcherrima

1-årig 8 cm

'Maya' Store, fyldige blomster, ca. 8 cm, på stødige stilker. Fortreffelig i bedet som kontrast blant stauder og andre sommerblomster. Passer også i store krukker. Trives best i næringsrik og veldrenert jord. 95096

70-80 cm

Solhatt, Sommer-

Rudbeckia hirta var. pulcherrima

1-årig 10 cm

'Prairie Sun' Herlige, store, vide blomster, ca. 10 cm. Kronbladene er lysegule i ytterkant, gullgule lengre inne, og med et spesielt grønt senter. Passer utmerket i bed, tåler litt frost. Flott til snitt. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 95112

25 cm

Solknapp

15-20 cm

'Toto Gold' Kompakt voksemåte, overstrødd av gyllengule blomster med det typiske mørkebrune senteret. Vakker i bed, krukker og balkongkasser. Trives i næringsrik jord. Gjødsle og vanne rikelig. Ser planten liten ut i starten, vokser den seg snart til. 95120

Sanvitalia procumbens

1-årig 8 cm

Solsikke

1-årig 2 cm

'Million Suns' En fantastisk sommerblomst. Danner overveldende, stødige blomstrende planter som tåler alt slags vær. Klart lysende gule kronblad og mørk i midten. Som en solsikke i miniatyr. Trives i næringsrik og veldrenert jord. 93662

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte

Høyde

Blomsterstørrelse

Helianthus annuus 150-200 cm

1-årig

Wilde mixture En herlig blanding i ulike høyder og farger - gyllengul, bronse og ulike rødtoner. Kan brukes til avskjerming, plantes mot husvegg eller mur. Flott i bed og praktfull til snitt. Trives best i næringsrik jord, men er lite krevende. 95244

Hagegleder Forkultiveres

Rudbeckia hirta var. pulcherrima

Flerårig

Fin liten plante for kanter og steinparti. Jevne, kompakte planter i nyanser av rosa, lilla og hvit. Lettdyrket og lite krevende plante som kan direktesås. Vil ha jevn temperatur og fuktighet. Trives i veldrenert jord. 94992

Solhatt, Sommer-

47


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Solsikke

Helianthus annuus 100-150 cm

Solsikke

Helianthus debilis

1-årig 15 cm

200 cm

Solsikke

Helianthus annuus

1-årig 7 cm

120 cm

Solsikke

Helianthus annuus

1-årig

13 cm

150-500 cm

Solsikke

Helianthus annuus

1-årig

30 cm

200-300 cm

1-årig 20 cm

'Golden Hedge' Ca. 15 cm store og vakkert gullgule blomster. Forgrener seg ca. 50 cm over bakken. Flere planter på rad danner en tett, blomstrende hekk. Pollenfri sort, blomstrer derfor flere uker lenger. Fin til snitt. Hardfør, vannes for bedre tilvekst. 95252

'Ice Cream' Denne solsikken får mindre blomster, men blomstrer rikelig og grener seg mer enn den klassiske varianten. Lyst vaniljegule/sitrongule blomster med meget mørkt senter. Flott i bed og utmerket til snitt. Trives i næringsrik jord, lite krevende. 95260

'Ikarus' Forgrener seg fra basen og blomstrer rikelig med 12-15 cm store solgule blomster med mørkt senter. Utmerket til snitt, i bed, som avskjerming, plantes mot husvegg eller mur. Trives i næringsrik jord, men er lite krevende. 95268

'Uniflorus' Praktfull med en fantastisk vekstkraft. Kan plantes i bedet, i åkeren eller som vindstopper. Staselig snittblomst. Sorten gir en stor, gul blomst. Lite krevende, men ønsker gjerne vann og gjødsel om sommeren. Ta vare på frøstillingen til fuglene. 95276

'Moonwalker' Velkjent og lettdyrket. Sorten forgrener seg, gir et buskaktig inntykk, og dekkes med 6-10 store, intenst sitrongule blomster med sjokoladefarget senter. Trives i de fleste typer jord, trenger rikelig med vann og næring. 95284

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Solsikke

Helianthus annuus 30-40 cm

Solsikke

Helianthus annuus

1-årig

10 cm

180-200 cm

Solsikke

Helianthus annuus

1-årig 20 cm

60 cm

Solsikke

Helianthus annuus

1-årig 17 cm

170-200 cm

Solsikke Helianthus annuus

1-årig 15 cm

40-50 cm

1-årig 10 cm

'Pacino Gold' Lysende solgul solsikke, egnet for dyrking i krukke. Sorten gir en lang plante med fin forgrening og mange tidlige, 10 cm store solgule blomster. Vakker i større krukker, i bed og til snitt. Lett og takknemlig å dyrke. Trives i de fleste jordtyper. 95292

'Ruby' F1 Den populære solsikken i ny skikkelse: Store, dypt rubinrøde blomster som vekker oppmerksomhet. Trives i veldrenert jord. Knoppene smaker godt lettkokte med smør, også frøene kan spises. Fin snittblomst og et blikkfang i bedet. 95316

'Sungold' Lengre enn vanlige solsikker, men har like store, fine blomster. De er gullgule og helt fylte, meget dekorative både i bed og i vase. Planten toppes for å bli mer buskaktig, gir 6-7 blomster/planter. Lite krevende, men ønsker vann og næring. 95324

'Double Sunking' Gullgule fylte blomster på en fint forgrenet stilk. Fin som snittblomst og et blikkfang i bedet. Nøysom. 95326

'Sunspot' Lysende solgul sort som er egnet til såing direkte på voksestedet. Sorten gir en lav plante med fin forgrening og mange tidlige, 10 cm store solgule blomster. 95332

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Sommeradonis Adonis aestivalis L.

30 cm

Sommerfloks

Phlox drummondii

1-årig 3 cm

Lettdyrket med dekorativt dilliknende blad i stor mengde. Gir et lett og luftig grønt inntrykk som toppes med klart røde, små blomster med svart øye. Vakker både i bed og steinparti. Ganske lite krevende plante som trives i de fleste jordtyper. 95360

48

30 cm

Sommerfloks

Phlox drummondii

1-årig 2 cm

Velduftende i mettede farger som rosa, gul, blå, lilla og rød. Ganske lav, passer utmerket som kantvekst, i bed, steinparti og balkongkasser. Kan direktesås, men forkultivering anbefales for tidligere blomstring. Trives i velgjødslet og porøs jord. 93590

30 cm

1-årig 50-60 cm

'Cherry Caramel' Populær snittblomst i aprikosgule og vinterrosa toner. Gjør seg utmerket i sommerens buketter. Kan såes direkte, men forkultivering anbefales. Plukk bort visne blomster gradvis, så blomstrer plantene rikeligere. Trives i velgjødslet, løs jord. Vann rikelig ved tørke. 93591

Hagegleder

Sommergeorgine

Dahlia × pinnata

2 cm

1-årig 8 cm

'Sunny Reggae' Halskragegeorgine i oransje, røde og gule toner. Passer i potte eller bed, og er fin som snittblomst. Sorten er tidlig og ganske hardfør, men tåler ikke frost. Topp plantene og ta bort den første blomsterknoppen for fyldigere planter. 93457

Forkultur

Sommergeorgine Dahlia × pinnata

J F M A M J J A S O N D Prisgruppe

Såing direkte

Høst

40 cm

1-årig 9 cm

'Redskin' Fargesterke, store, doble blomster i ulike farger i vakker kontrast mot mørkt rødglanset bladverk. Tidlig, ganske værtålig. Topp plantene og ta bort de første blomsterknoppene slik at den blir mer fyldig. Trives i moldrik, porøs jord. 93458


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Spansk Flagg

Ipomoea lobata 300 cm

Spansk svartfrø Nigella hispanica

1-årig

90 cm

Stemorsblomst Viola x wittrockiana

1-årig

5 cm

15 cm

Stemorsblomst

Viola x wittrockiana

2-årig 7 cm

15 cm

Stemorsblomst Viola x wittrockiana

2-årig 7 cm

15 cm

2-årig 6 cm

Sjarmerende, med et mørkt bladverk. Blomstene sitter på lange stilker. De blir først røde, deretter oransje, gule og til slutt hvite. Alle farger finnes på samme tid. Meget holdbar som snittblomster. Trives i velgjødslet jord. 95384

'African Bride' Med sin vevende voksemåte, sirlige bladverk og store, hvite blomster med mørke støvbærere og frøkapsler er denne blomsten søt og tøff på samme tid. Frøkapslene er anvendelige når de er tørket. 95392

'Rococco' Store, krusete blomster i blandede farger. Avhengig av såingstidspunkt, kan de plantes med vårblomstrende løk, sommerblomster eller på sensommer/ høst, da planten tåler en del frost. Trives i næringsrik og veldrenert plantejord. 94500

'Florist Strain' Takknemlig. Store blomster i gammeldags blanding. Avhengig av såingstidspunkt, kan de brukes med vårblomstrende løk, sommerblomster eller på sensommer/høst, da planten tåler en del frost. Trives i næringsrik og veldrenert plantejord. 94452

Hiemalis Takknemlig, lettdyrket blomst i ulike farger. Avhengig av såtidspunkt, kan de brukes med vårblomstrende løk, sommerblomster eller om sensommer/ høst, da planten tåler en del frost. Trives i næringsrik og veldrenert jord. 94460

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Stemorsblomst

Viola x wittrockiana

15 cm

Stokkrose

Alcea rosea L.

2-årig 6 cm

180 cm

Stokkrose Alcea rosea L.

2-årig

10 cm

150 cm

Stokkrose

Alcea rosea L.

2-årig 10 cm

150 cm

Stokkrose, Sommer-

10 cm

90 cm

1-årig 5 cm

'Chaters Double' Meget fyldig og pionlignende. 10 cm store blomster i hvitt, gult, rosa og mørkerødt. Blomstrer året etter såing, men kan blomstre samme år ved tidlig såing. Trives i næringsrik og fuktig jord. 95412

'Summer Carnival' Vakker og riktblomstrende. De fylte blomstene varierer fra hvitt, gult og rosa til mørk rød. Praktfull i bed og til snitt. Kan også dyrkes som toårig, så i juni-juli for blomstring året etter. Trives i næringsrik og fuktig jord. 95428

'The Watchman' Store, enkle blomster i mørkerødt, nesten svart. Blomstrer året etter såing, men kan blomstre samme år ved tidlig såing (er da ettårig). Trives i næringsrik og fuktig jord. 95436

Storvokst og stødig, egnet for bed. Lettdyrket. Blomstene er store, silkeglansede og lett traktformede i rosa og hvitt. Vakker og holdbar i buketter. Lite krevende plante som trives i de fleste typer jord, gjerne næringsrik og veldrenert. 94156

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Abutilon x hybridum

50 cm

Sukkulenter

Sempervivum

Flerårig 4 cm

6-10 cm

En gammeldags, lettdyrket, søt potteplante. Bladene ser ut som små lønneblad, og blomstene minner om hibiskus men er mer klokkeaktige. Fargen kan variere fra rødt til gult med noen oransje mellomfarger. Trives på solrikt sted i god jord. 93746

Sølvkrans

Senecio cineraria

Flerårig

Utmerket til murer, skråninger, steinparti og torvtak med også i bed, potter, trau og på store fat med vakre steiner. Trives i full sol, gjerne i åpent område. Krever veldrenert jord. Tåler tørke. Blomstrer første gang noen år etter såing. 95655

20 cm

Torskemunn Linaria x versicolor

1-årig 50-60 cm

'Silver Dust' Meget dekorative blad som er jevnt sølvgrå og lodne. Kan kombineres med alle farger og gi fin effekt. Tåler å stå meget solrikt. Egnet for balkongkasser, urner og som kantvekst i bed. Trives i velgjødslet, porøs jord, men er lite krevende. 95208

Tusenfryd Bellis perennis L.

1-årig 1 cm

'Licilia Peach' Blomstens fargespor blir et blikkfang i blomsterbed, potter og buketter. På de lange og skjøre stilkene sitter mengder av fargesterke blomster. Med sin spisse blomsterform passer den utmerket med knappformede blomster. Vann rikelig ved tørke. 93592

10 cm

1,5 cm

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte

Høyde

Blomsterstørrelse

Flerårig

'Meadow Daisy' Små prestekrageliknende blomster med hvite kronblad og gult senter. Nett voksemåte, blad i en lav rosett på bakken. Fin kant- og steinpartiplante, gjerne plantet i små grupper. Blomstrer til høsten første året, siden i mai-sept. Meget lite krevende. 95707

Hagegleder Forkultiveres

Malope trifida

2-årig

'Panola Blackberry Sundae' F1 Mix Takknemlig blomst i vakre farger. Avhengig av såtid kan blomstringen variere. For tidlig vårblomstring så i aug-sept eller jan-feb. Ved sen vårsådd kan blomstringen vare store deler av sommeren. Er også en utmerket høstblomst, og tåler en del frost. 94467

Stuelønn

49


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tusenfryd

Bellis perennis L.

15 cm

Valmue

Papaver somniferum

Flerårig 1,5 cm

70 cm

Valmue, Korn-

Papaver rhoeas L.

1-årig 8 cm

40-50 cm

Valmue, Korn-

Papaver rhoeas L.

1-årig 6 cm

40-60 cm

Valmue, KornPapaver rhoeas L.

1-årig 6 cm

40-61 cm

1-årig 6 cm

'Pomponette' Helt fylte blomster i nyanser av rosa, hvitt og rødt. Nett voksemåte med blad i en lav rosett på bakken. Fin kant- og steinpartiplante, gjerne plantet i små grupper. Blomstrer til høsten første året, siden i mai-sept. Meget lite krevende plante. 95715

'Lilac Pompom' En valmue med fylte blomster i lyst lilla. Passer fint i sommerblomstbedet og blant stauder. Meget vakker til snitt. Så både høst og vår for å få lang blomstringstid. Trives i de fleste typer veldrenert jord. 95793

Med sine enkle røde blomster er kornvalmuen et vakkert innslag i engen og på naturtomten. Ytterst egnet til forvilling. Ses ofte vokse i åkerkanter og veigrøfter. 95761

'Bridal Silk' En lettdyrket ettåring er denne enkle valmuen som tilhører slekten kornvalmue. Den er en pryd overalt, med sin vidunderlige, silkeaktige farge. Nøysom, men trives best i næringsrik og fuktighetsholdende jord. 95769

'Mother of Pearl' Kornvalmue med sine silketynne kronblad lyser opp både eng og rabatter med sine hvite og blek rosa blomster. Frøkapslene er veldig dekorative å tørke og bruke i eternell buketter. Det er en nydelig sommerblomst som gjerne frøsår seg. 95770

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Valmue, Orientalsk

Papaver (Orientale-gr.) 100 cm

Valmue, Pion-

Papaver somniferum

Flerårig 10 cm

70 cm

Valmue, Pion-

Papaver somniferum

1-årig 8 cm

70 cm

Valmue, Sibir-

Papaver croceum

1-årig 8 cm

30 cm

Verbena, Kjempe-

5 cm

120 cm

1-årig 5 cm

Store, fyldige, pionliknende blomster. Blandingen inneholder rosa, hvite og røde nyanser. Meget lettdyrket bed- og snittblomst. Så både høst og vår for å få lengre blomstringstid. Trives i de fleste veldrenerte jordtyper. 95777

'Black Peony' Store, fyldige blomster i en lekker mørkt fiolett farge. Vakker til snitt. Den utviklede, men fortsatt grønne, dekorative frøkapselen kan brukes som evighetsblomst. Høstsåing gir tidlig blomstring. Trives i de fleste veldrenerte jordtyper. 95785

Lysende gule, oransje og røde nyanser. En intens fargeklatt i hagen, blomstrer over lang tid. Den kan spre seg noe og bør få et eget lite hjørne av bedet. Så i grupper for best effekt. Tåler å dyrkes i tørr og mager jord. Trives best i porøs jord. 95801

Flott sommerblomst som det er en utfordring å dyrke. Er flerårig, men dyrkes hos oss som ettårig. Lilla blomster på høye stengler. Bladene er lansettaktige og mørkt grønne. En favoritt sammen med høye georginer. 95813

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Thunbergia alata 150 cm

Vingethunbergia

Thunbergia alata

1-årig 3 cm

Lettdyrket og hurtigvoksende. Kan brukes både utendørs på solrike, varme steder - på balkong, altan og uterom, samt som potteplante. Trenger støtte. Vakkert lysegrønt bladverk, solgule blomster med mørkt øye. Trives i velgjødslet, porøs jord. 95496

50

100-150 cm

Øyeblomst

Nemophila menziesii

1-årig 3 cm

15-20 cm

'Alba Oculata' Rikelig med vakre hvite blomster. Trenger støtte mot espalier eller pinner. Foruten å brukes som sommerblomst f.eks. på balkong og uterom, kan den brukes som potteplante i sydvent vinduskarm innendørs. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 95504

1-årig

Nett med skålformede, himmelblå blomster. Den passer fint i bed og steinparti. Planten er ganske spinkel med finflikete, små blad og utbredt voksemåte. Lite krevende og lettdyrket. Trives i de fleste litt porøse jordtyper. 94668

Hagegleder

Øyeblomst

Nemophila menziesii

2,5 cm

15 cm

1-årig 2,5 cm

'Penny Black' Fargesterk sommerblomst som dekker bakken. Har så mørkt purpurfargede blomster at de nesten ser svarte ut. Den mørke fargen forsterkes av en sølvhvit kant rundt hele blomsten. Lettdyrket, gammeldags blomst. Vannes regelmessig. 94676

Forkultur

Øyeblomst, FlekkNemophila maculata

J F M A M J J A S O N D Prisgruppe

Såing direkte

Verbena bonariensis

Flerårig

Stilig og dekorativ. Fantastisk sterkt oransjerød blomst. Kraftig, flikete sølvgrønne blad som visner tidlig. Plant gjerne sammen med stauder som fyller ut tomrommet på sensommeren. Lite krevende, tåler tørke, men vann planten når den er liten. 95753

Vingethunbergia

Høst

15 cm

1-årig 2 cm

Skålformede, hvite blomster med fem kronblad. På spissen av hvert kronblad sitter en distinkt, kraftig blåfiolett prikk. Bladverket er finfliket og dekorativt, planten vokser utberedt. Trives i porøs, sandig jord. Tåler en del tørke. 93876


velkommen til en uendelig dyrkingssesong

Se alle sorter på nelsongarden.com Sår du i alle årets måneder får du ikke bare en uendelig dyrkingssesong, du sprer også arbeidet ut over hele året slik at det passer bedre inn i din hverdag. Du kan dessuten velge å så frøene dine når forutsetningene for å lykkes er aller best for hver grønnsak. Utvalget av hardføre grønnsaker som er egnet for såing i friluft og i drivhus har blitt gjort basert på Sara Bäckmos dyrkinger i Skillnadens Trädgård. Sara Bäckmo har også

skrevet sesongens dyrkingsinstruksjoner for disse posene. I Så året rundt er det også lavtoksende tomat- og agurkplanter som er egnet til forkultivering, grønnsaker som må dyrkes om vinteren for å rekke å modnes, og blomster som kan plukkes om høsten og vintersås utendørs.


dyrkingen fortsetter innendørs Når mørket og kulden kommer snikende er det godt å kunne flytte dyrkingen innendørs. En annerledes, artig og enkel måte å dyrke inne på er i den hydroponiske dyrkingskassen Harvy, som hverken krever jord eller forkunnskaper. I en Harvy kan du høste egendyrket bladgrønnsaker og fersk krydder igjennom hele året etter få uker. Å dyrke i Harvy er engasjerende og alle kan lykkes!

nelsongarden.no nelsongarden.norge

NelsonGardenNorge