Page 1


12 ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017 -Το πρώτο πράγμα που είναι καλό να κάνετε είναι να γνωριστείτε με τους γονείς των παιδιών που θα πηγαίνουν στην ίδια τάξη με το δικό σας. Όταν δει το παιδί να μιλάτε με εκείνους, θα μιλήσει κι εκείνο πιο εύκολα με τα παιδιά τους.

Πρωτάκια: Πώς θα κάνουν νέους φίλους στο σχολείο; Η πρώτη τάξη του Δημοτικού είναι και η πιο σημαντική για τα παιδιά καθώς σηματοδοτεί μια νέα αρχή στη ζωή τους. Είναι το ξεκίνημα της μαθητικής ζωής. Το παιδί αποχωρίζεται τους γονείς για κάποιες ώρες, συναναστρέφεται με συνομήλικα παιδιά και όλοι μαζί μαθαίνουν να διαβάζουν και να κάνουν εργασίες. Εδώ, το πρωτάκι θα κάνει νέους φίλους; Κάποιους ενδεχομένως να έχει από τον παιδικό σταθμό που πήγαινε ή το νηπιαγωγείο. Οι ειδικοί συμβουλεύουν για αυτή την πρώτη επαφή με το Δημοτικό σχολείο, εκεί όπου το παιδί θα «χτίσει» τις πρώτες φιλίες του, που μπορεί να κρατήσουν και για μια ζωή.

-Κάντε τη διαδρομή σπίτι-σχολείο με τα πόδια αν η απόσταση δεν είναι μεγάλη. Στο δρόμο θα συναντήσετε κι άλλους γονείς με τα παιδιά τους κι αυτό θα είναι καλό γιατί θα μιλάνε τα παιδιά μεταξύ τους κι εσείς με τους γονείς τους αντίστοιχα. -Στο τέλος της πρώτης σχολικής μέρας μην αργήσετε καθόλου! Θα πρέπει να είστε εκεί από νωρίς. Δεν είναι καλό να σας περιμένει το παιδί. Εσείς θα πρέπει να το περιμένετε. - Όταν γυρίσετε σπίτι αφήστε το παιδί σας μόνο του να σας διηγηθεί τη δική του εμπειρία χωρίς να το πιέζετε. Αν δεν θέλει να σας πει, δώστε του λίγο χρόνο κι εκείνο από μόνο του θα έρθει να σας πει.


ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

13

Η τσάντα του μαθητή Που θα κυμανθούν οι τιμές και ποιες τσάντες κυριαρχούν στις προτιμήσεις των μαθητών

Α

πό σήμερα Δευτέρα αναμένεται να γεμίσουν τα ράφια των καταστημάτων με σχολικά είδη, καθώς γονείς και μαθητές βγαίνουν αυτό το διάστημα στην αγορά για να εφοδιαστούν με τα απαραίτητα είδη εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς. Οι τιμές θα κυμανθούν περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι με μικρές διακυμάνσεις που πάντως δεν θα επηρεάσουν την τσέπη των καταναλωτών. Ο κ. Βαγγέλης Μολυβιάτης, ιδιοκτήτης των καταστημάτων Μολυβιάτης και Jumbo Μολυβιάτης μας λέει: «Υπάρχει μια ελαφρά πτώση των τιμών στην τσάντες, ενώ έχουν ανεβεί οι τιμές στα επώνυμα αναλώσιμα. Συνολικά δεν αλλάζει κάτι, αλλά και πάλι μπορεί ο καταναλωτής να βρει οικονομικά, μη επώνυμα αναλώσιμα είδη και να μην επιβαρύνει το πορτοφόλι του». Οι τσάντες με ήρωες του Ντίσνεϋ βρίσκονται πάντα στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των μαθητών των πρώτων τάξεων του Δημοτικού, ωστόσο η τάση που εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια είναι οι τσάντες με παιδικές παραστάσεις ηρώων να προσελκύουν το ενδιαφέρον των μαθητών, κυρίως των τριών πρώτων τάξεων του Δημοτικού. «Παλιότερα αγόραζαν τσάντες με παραστάσεις μαθητές μέχρι την Στ’ δημοτικού. Τα τελευταία χρόνια μέχρι Γ’ δημοτικού και από Δ’ δημοτικού τα παιδιά επιλέγουν τις κλασικές τσάντες. Γι’ αυτό έχει δοθεί έμφαση στην ενίσχυση της γκάμας των κλασικών τσαντών σε σχέδια και χρώματα», μας λέει ο κ. Μολυβιάτης.

Τ

Επίσης κυριαρχούν στις προτιμήσεις οι τσάντες τρόλεϊ, ειδικά στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, τείνοντας μάλιστα να κυριαρχήσουν λόγω των πολλών βιβλίων που κάνουν εξαιρετικά βαριά την τσάντα για τους μαθητές. Μια τσάντα με ήρωες κυμαίνεται από 20 μέχρι 35 ευρώ, ενώ 5 ευρώ πάνω είναι η τιμή αν πρόκειται για τσάντα τρόλεϊ. Φθηνότερες είναι οι τιμές στις κλασικές τσάντες. Επίσης έχει ενισχυθεί η γκάμα των αναλώσιμων, οπότε ο καταναλωτής αν επιλέξει μη επώνυμα μολύβια, στυλό, κ.ά. μπορεί να βρει προϊόντα σε καλές τιμές.

α γυαλιά όρασης Nanovista  είναι ειδικά σχεδιασμένα  για παιδιά, προσφέροντας ποικιλία επιλογών, άνεση, ευελιξία και αντοχή. Η συλλογή Nanovista  απαρτίζεται από σκελετούς όρασης κατασκευασμένους με προηγμένες τεχνολογίες, έτσι ώστε να εξασφαλίζουν εξατομικευμένη εφαρμογή και μέγιστη άνεση για τον δραστήριο τρόπο ζωής των παιδιών. 1. Οι σκελετοί γίνονται ελαφρύτεροι και 35% λεπτότεροι από τους συνηθισμένους κοκάλινους σκελετούς και κατασκευάζονται από υλικά που προσφέρουν ευκαμψία και αντοχή. 2. Τα μοντέλα χαρακτηρίζονται από το μοναδικό σύστημα διπλής εφαρμογής, που επιτρέπει στους βραχίονες να προσαρμόζονται στις διαφορετικές ανάγκες του χρήστη. 3. Οι άκρες των βραχιόνων είναι εύκαμπτες και μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν με μια ελαστική ταινία, ειδικά σχεδιασμένη για περιπτώσεις που απαιτούν πιο σταθερή εφαρμογή.  Η συλλογή  Nanosol  περιλαμβάνει γυαλιά ηλίου για παιδιά που σχεδιάστηκαν με στόχο  να παρέχουν απόλυτη προστασία για τα μάτια. Τα μοντέλα της σειράς  Nanosol  διαθέτουν δυναμικό σχεδιασμό με  sport  στοιχεία και τεχνολογικά προηγμένους φακούς που εξασφαλίζουν την φυσική αντίληψη χρωμάτων και προστατεύουν από σύγχρονους κινδύνους της υγείας των ματιών, όπως η ορατή μπλε ακτινοβολία.  Αντωνίου Μαρία - Γαβριέλα


14 ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

Συμβουλές προς τους γονείς

(και για παιδιά που έχουν αυξημένο σωματικό βάρος σε σχέση με το ύψος και την ηλικία τους) Γράφει η Αγγελική Μυρογιάννη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος -Βοηθάτε το παιδί σας να μάθει να μασά αργά, ήρεμα το φαγητό του και όχι βιαστικά με μεγάλες μπουκιές και γρήγορες κινήσεις. -Μην πιέζετε το παιδί σας να καταναλώσει όλο το γεύμα του εάν εκείνο δεν επιθυμεί. Έτσι μειώνεται η ικανότητα ρύθμισης και αντίδρασης στο αίσθημα της πείνας/κορεσμού. Ως αποτέλεσμα αργότερα δεν θα σταματάει να καταναλώνει ακόμη και όταν “χορταίνει”. -Βοηθάτε το παιδί σας να αγαπήσει τα φρούτα και τα λαχανικά και φροντίστε ώστε το 1/3 του κάθε γεύματος να είναι σαλάτα (ωμή ή βραστή) ή μαγειρεμένα λαχανικά (π.χ. λαδερό). -Βάλτε στόχο το παιδί σας να καταναλώνει τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων, λαχανικών κάθε μέρα. -Εισάγετε από νωρίς τα προϊόντα ολικής αλέσεως διότι είναι χορταστικά και πλούσια σε φυτικές ίνες. Μειώστε τα περιττά λιπαρά/θερμίδες από παρα-

σκευές γευμάτων όπως μπιφτέκια παρασκευασμένα με ψωμί ή φρυγανιές ολικής άλεσης αντί παρασκευή κεφτέδων, ψητές πατάτες στο φούρνο έναντι των τηγανητών. -Βοηθάτε το παιδί σας να ασχολείται με ευχάριστες και δημιουργικές δραστηριότητες. Μπορείτε να του προτείνετε να σας βοηθήσει στην παρασκευή των γευμάτων ή στο κόψιμο της σαλάτας ή των φρούτων. -Προσπαθήστε να εντοπίσετε πότε το παιδί καταναλώνει υπερβολικά σνακ επειδή πεινάει και πότε λόγω του ότι βαριέται ή είναι αναστατωμένο και αντιδρά καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες χωρίς να υπάρχει αίσθημα πείνας. -Περιορίστε την τηλεόραση-τάμπλετ-υπολογιστή-κινητά τηλέφωνα. Μέσω αυτών των μέσων δικτύωσης και ενημέρωσης γίνεται έντονη διαφήμιση προϊόντων τα οποία είναι γλυκά, μη θρεπτικά, λιπαρά και βοηθάνε τα παιδιά να σκέφτονται συνέχεια το φαγητό και κατ’ επέκταση να αναζητούν και να καταναλώνουν τέτοιου είδους σνακ. -Ποτέ μην ανταμείβετε μια συμπεριφορά με ένα μη

θρεπτικό τρόφιμο π.χ. γλυκά, παγωτά εμπορίου, γαριδάκια-πατατάκια-κρουασάν-σοκολάτες κτλ. Π.χ.: «Αν φας τη φακή θα σου πάρω παγωτό». Η τακτική αυτή οδηγεί στο να καταλήγει ανεπιθύμητη η φακή και να αυξάνεται η επιθυμία του παιδιού για το μη θρεπτικό τρόφιμο. Μπορείτε να το ανταμείψετε με μια απλή και όμορφη δραστηριότητα, όπως μια βόλτα, μία εκδρομή κτλ. -Περιορίστε τις καθιστικές δραστηριότητες. Ακόμα και τα πιο απλά παιχνίδια βοηθάνε τα παιδιά να κινούνται π.χ. κρυφτό, ποδήλατο, σχοινάκι, λάστιχο, μπάλα, βόλτα, χορός, κολύμπι στην θάλασσα, παιχνίδια στην άμμο. -Μην κατακρίνετε ή μην κάνετε αρνητικά/καυστικά σχόλια για το βάρος ή τις επιλογές φαγητού (ιδιαίτερα μπροστά σε τρίτους). Αυτό δημιουργεί χαμηλή αυτοεκτίμηση στο παιδί, ένταση γύρω από το θέμα του φαγητού και του σωματικού βάρους και οδηγεί σε έλλειψη ελέγχου στη διατροφή του. Η διατροφή γίνεται ένα θέμα που το αναστατώνει και σε μερικές περιπτώσεις αυτά τα σχόλια μπορούν να οδηγήσουν σε διατροφικές διαταραχές (παχυσαρκία-νευρική ανορεξία-βουλιμία κ.ά.) που θα το ταλαιπωρούν για πολλά χρόνια. -Να είστε θετικό παράδειγμα έχοντας μια όμορφη και ήρεμη στάση απέναντι στο φαγητό. Μην δίνετε στο παιδί το παράδειγμα του να καταναλώνετε ανεξέλεγκτα τη μια και να κάνετε αυστηρές δίαιτες την άλλη ή εάν εσείς δεν καταναλώνετε φρούτα & λαχανικά πώς θα καταναλώνει το παιδί σας; -Περιορίστε γλυκά ή λιπαρά σνακ (π.χ. αλμυρά, τσιπς, σοκολάτες). Προτιμήστε να προσφέρετε στο παιδί σας άλλου είδους σνακ πιο θρεπτικά, όπως γιαούρτι με μέλι & ανάλατους ξηρούς καρπούς. -Δεν απαγορεύονται τα γλυκά, αλλά είναι καλύτερα να μην δίνονται συχνά για να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τα παιδιά και άλλες γεύσεις.


ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

15

Η Καλή μέρα απο το πρωί φαίνεται Γράφει η Χαρά Κουτρολού, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών

Τ

ο πρωινό είναι το πιο σημαντικό αλλά ταυτόχρονα και το πιο υποτιμημένο γεύμα της ημέρας από μικρούς και μεγάλους. Φαίνεται ότι στην Ελλάδα είναι λίγοι οι μαθητές που καταναλώνουν ένα πλήρες πρωινό πριν φύγουν για το σχολείο, ενώ εξακολουθούν να είναι αρκετοί όσοι ξεκινάνε από το σπίτι νηστικοί. Γνωρίζετε ότι η υπνηλία, η έλλειψη συγκέντρωσης και καλής διάθεσης τις πρώτες ώρες της ημέρας, αλλά και η παχυσαρκία συνδέονται με την έλλειψη του πρωινού γεύματος; Το πρωί, όταν ξυπνάμε, ο οργανισμός χρειάζεται τροφή (κυρίως γλυκόζη που είναι η κύρια τροφή του εγκεφάλου) ώστε να αναπληρώσει την ενέργεια που δαπάνησε κατά τη διάρκεια του ύπνου. Επομένως, τo «σπάσιμο» της νηστείας (breakfast που σημαίνει το πρωινό στα αγγλικά), είναι αναγκαίο για να ξυπνήσει σώμα και μυαλό. Έρευνες δείχνουν ότι οι ακαδημαϊκές επιδόσεις αυξάνονται σημαντικά μετά από ένα πλήρες πρωινό, ενώ αντίθετα η έλλειψή του καθυστερεί την αναπλήρωση της γλυκόζης και σχετίζεται με φτωχή μνήμη, δυσκολία στη συγκέντρωση και την απομνημόνευση. Τα παιδιά που δεν παίρνουν πρωινό αναγκάζουν τον οργανισμό τους να μειώσει το ρυθμό με τον οποίο πραγματοποιεί τις καύσεις του, με αποτέλεσμα πιο συχνά να νυστάζουν, να τους λείπει η ζωντάνια και η διάθεση, να δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν στα μαθήματα και να απορροφήσουν νέες πληροφορίες, αλλά και να αρρωσταίνουν ευκολότερα.

Επιπλέον, τα παιδιά που παραλείπουν το πρωινό έχουν αυξημένες πιθανότητες να μην προσλαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξή τους (π.χ. ασβέστιο που είναι απαραίτητο για την οστική τους μάζα), ενώ δυσκολεύονται να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος. Φαίνεται πως ο οργανισμός για να αναπληρώσει την πρωινή «ταλαιπωρία», οδηγεί σε υπερκατανάλωση φαγητού από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ και κυρίως τροφίμων που είναι πλούσια σε αλάτι, λίπος και ζάχαρη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ευκολότερη αποθήκευση λίπους, την αύξηση του σωματικού βάρους αλλά και του κινδύνου για εμφάνιση αρτηριακής υπέρτασης, υπερχοληστερολαιμίας, σακχαρώδη διαβήτη και άλλων χρόνιων νοσημάτων στην ενήλικη ζωή.

Ένα πλήρες πρωινό περιλαμβάνει τρόφιμα από την ομάδα των γαλακτοκομικών, του αμύλου και των φρούτων. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και αποτελεί την ασπίδα του οργανισμού απέναντι στις απαιτητικές σχολικές υποχρεώσεις. Για υγιεινό και γευστικό πρωινό επιλέξτε: -Γάλα ή γιαούρτι και δημητριακά ολικής άλεσης με φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα και ανάλατους ξηρούς καρπούς -Γάλα και ψωμί ολικής άλεσης με ταχίνι και μέλι (ή ταχίνι με κακάο) -Φρεσκοστυμμένο χυμό ή smoothies (με γάλα και φρούτα) και τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, τυρί, λαχανικά, γαλοπούλα ή αυγό -Φυσικό χυμό (ή φρέσκα φρούτα) και σπιτική τυρόπιτα ή σπανακόπιτα -Φυσικό χυμό και σάντουιτς με ομελέτα σε αντικολλητικό τηγάνι, τυρί και λαχανικά -Φυσικό χυμό και σπιτική κρέπα με τυρί, γαλοπούλα, χρωματιστές πιπεριές, μανιτάρια -Γάλα ή φυσικό χυμό με σπιτικό κέικ καρότου. Με λίγη φαντασία και λίγο χρόνο στη διάθεσή σας μπορείτε να ετοιμάζετε για εσάς και τα παιδιά σας ένα γρήγορο, γευστικό αλλά και πλούσιο σε θρεπτική αξία πρωινό. Γιατί ας μην ξεχνάμε: Η καλή μέρα από το πρωι...νό φαίνεται! Καλή σχολική χρονιά!


16 ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

Ας βρούμε τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνει καλύτερα κάθε παιδί… Ειδικά τα παιδιά που μένουν πίσω στη μάθηση, έχουν το καθένα, το δικό τους «κουμπί». Τι χόμπι έχει; Τι του αρέσει πολύ; Τι το συναρπάζει; Σε τι τα καταφέρνει καλά; Εκεί, βρίσκεται το μυστικό! -Ένα παιδί λατρεύει τα σπορ, στοχεύει τέλεια στο καλάθι του μπάσκετ, θέλει να βρίσκεται όλη την ώρα έξω με το ποδήλατό του. Αυτό το παιδί, μαθαίνει καλύτερα εν κινήσει, ίσως! Βάλτο να κάτσει ακίνητο πάνω σε ένα τετράδιο και το μυαλό του αυτόματα σταματά. Άστο να κινείται σαν εκκρεμές την ώρα που διαβάζει την ιστορία, και διαπιστώνεις ότι τη μαθαίνει ευκολότερα. -Ένα παιδί λατρεύει τη μουσική. Μιλά συνέχεια, μουρμουρίζει στον εαυτό του, και συχνά σιγοσφυρίζει αγαπημένους του σκοπούς. Βάλτο λοιπόν να διαβάζει φωναχτά. Αυτό βοηθά.

ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ

Τ

α Κέντρα Ξένων Γλωσσών Μπουλά παραθέτουν το παρακάτω άρθρο της Εκπαιδεύτριας, Κοινωνικής Ερευνήτριας με θέμα «Κάθε Παιδί μπορεί να μάθει». Η δασκάλα έχει πει πως εκεί γύρω στα Χριστούγεννα, τα παιδιά θα μπορούν να διαβάζουν πλέον στην τάξη του Δημοτικού. Αλλά η Ελενίτσα, ολοφάνερα δυσκολεύεται πολύ και έχει φτάσει Φεβρουάριος χωρίς να τα πολυκαταφέρνει, ενώ η μαμά της ήδη κοιτάζει με λαχτάρα τις συμμαθήτριες και φίλες της που τα διαβάζουν ήδη νεράκι! Ο Νίκος μελετά στο σπίτι μέχρι αργά το βράδυ, δοκιμάζοντας τα νεύρα της μητέρας του. Άλλες μαμάδες λένε πως τα παιδιά τους τελειώνουν τη μελέτη στο σπίτι μέσα σε μια ωρίτσα το πολύ… γιατί ο δικός της χρειάζεται 2 ή 3 ώρες ατελείωτου βασανιστηρίου, και για τους δυο τους, για να τελειώσει τα μαθήματά του; Άλλα παιδιά παίζουν στα δάχτυλα τα ανώμαλα ρήματα στα αγγλικά, αλλά ο Γιώργος δεν έχει ακόμα μπει στο νόημα! Η μητέρα του ονειρευόταν έναν άριστο μαθητή και νιώθει αποκαρδιωμένη. Η δασκάλα του όμως ξέρει ότι είναι ένα άριστο παιδί και πρέπει να βοηθήσει τη μητέρα αυτή να δει τις δυνατότητές του, παρά τη δυσκολία του να συμβαδίσει με την υπόλοιπη τάξη. Είναι ενδιαφέρον ότι μετράμε πολλά πράγματα με το ρολόι του χρόνου και αξιολογούμε ή συγκρίνουμε συνέχεια το πόσο γρήγορα ή αργά εξελισσόμαστε σε σχέση με τους άλλους. Για παράδειγμα κοιταζόμαστε στον καθρέφτη και θέλουμε το ρολόι να πηγαίνει όσο γίνεται πιο αργά από το μέσο όρο, ώστε να δείχνουμε πιο νέοι από την ηλικία μας… ωστόσο στα παιδιά μας δεν επιτρέπουμε το ρολόι της μάθησης να πηγαίνει πιο αργά από το μέσο όρο, έστω

κι αν είναι απολύτως φυσιολογικό να συμβαίνει κάτι τέτοιο σε κάποια παιδιά. Δεν είναι ρομπότ τα παιδιά μας. Δεν εξελίσσονται όλα με τον ίδιο ρυθμό και με την ίδια ταχύτητα. Έτσι είναι η φύση. Καθορίζει ώστε κάθε πλάσμα της να είναι ξεχωριστό και ανόμοιο. Μια μοναδική περίπτωση. Το δικό μας το παιδί θα θέλαμε να μαθαίνει ταχύτερα κι ευκολότερα από κάθε άλλο. Όμως, αποφασίζουμε χωρίς να λογαριάζουμε το τι είναι φυσικό να συμβαίνει σε ένα παιδί. Για παράδειγμα, η φύση το θέλει, κάποια λουλούδια να ανθίζουν γρηγορότερα και κάποια να θέλουν το χρόνο τους… Θέλει υπομονή. Θέλει να εμπιστεύεσαι το μπουμπούκι, ότι στη δική του ώρα θα αποκαλύψει τη δόξα και τις δυνατότητές του για ωριμότητα. Όταν βλέπουμε ένα μπουμπούκι, δεν αναρωτιόμαστε αν θα τα καταφέρει να ανθίσει. Όταν βλέπουμε ένα παιδί να καθυστερεί να ανθίσει, το επιβαρύνουμε με τις προδομένες προσδοκίες μας, κι έτσι στην πράξη προδίδουμε τις δυνατότητές του να εκφράσει το βέλτιστο εαυτό του, με τον δικό του τρόπο.

Συζήτησε με το δάσκαλο τι αποδίδει καλύτερα με αυτό το παιδί στην τάξη. Παρατήρησε πώς παρακινείται στο σπίτι, και με αντίστοιχους τρόπους, ενθάρρυνέ το στη μάθηση.

Κάθε παιδί μαθαίνει καλύτερα όταν είναι χαρούμενο Συχνά η μελέτη στο σπίτι για τα παιδιά που καθυστερούν, δεν είναι παρά ένα ραντεβού με την… ανικανότητά τους. Κι αυτό, γιατί τα λάθη τους ενώ μελετούν, είναι αφόρητα για τη μαμά. Η μελέτη στο σπίτι σιγά-σιγά τα διδάσκει ότι δεν τα καταφέρνουν, ότι υστερούν. Είναι υποχρέωση γι’ αυτόν που επιβλέπει στο σπίτι τη μελέτη του παιδιού να ενθαρρύνει την αποτυχία. Ναι, να την ενθαρρύνει. Να μάθει στο παιδί να μην κολλά στα λάθη του. Να τα αποδέχεται σαν ένα φυσικό σκαλοπάτι της μάθησης. Να τα βλέπει σαν κομμάτι της διαδικασίας. Πώς αλλιώς θα γίνει το παιδί ατρόμητο μπροστά στις προκλήσεις της μάθησης, όταν τα άλλα παιδιά τρέχουν γρηγορότερα από το ίδιο;

Κι ακόμα, είναι σημαντικό για τον γονιό να επιβραβεύει συνέχεια με το μπράβο, καθετί που το παιδί κάνει σωστά και καλά Όχι μόνο στη μελέτη στο σπίτι, αλλά σε καθετί. Συχνά, αγχώνουμε τα παιδιά μας για ό,τι δεν καταφέρνουν, ενώ θεωρούμε αυτονόητη κάθε τους πρόοδο στα μικρά και καθημερινά. Οι μικρές καθημερινές νίκες τους είναι το καύσιμο με το οποίο θα στηρίξουμε την αυτοεκτίμησή τους, το κουράγιο τους, το θάρρος, τη δύναμη να αντιμετωπίζουν τις μεγάλες προκλήσεις της ζωής. Κι αυτά τα εφόδια είναι πολύ σημαντικότερα από το αν το παιδί θα μάθει γρηγορότερα, την παθητική φωνή.

Αργά ή γρήγορα, θα κατακτήσει τη γνώση. Το θέμα είναι να κατακτήσει και την τέχνη της ζωής…


ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

17

5+1 παράγοντες για σχολική επιτυχία…! Η

ανάπαυλα του καλοκαιριού σε λίγο καιρό τελειώνει.

Μαθητές και γονείς αγχώνονται για τη καινούρια σχολική χρονιά που έρχεται γεμάτη υποχρεώσεις αλλά και προσδοκίες! Άραγε ποιους παράγοντες θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς, ώστε να επέλθει η ομαλή προσαρμογή και κατά-επέκταση και η σχολική επιτυχία; Να σημειώσουμε ότι κάθε οικογένεια είναι μοναδική και διαφορετική και τα παρακάτω που ακολουθούν προσαρμόζονται σύμφωνα με τις ανάγκες της! 1)Οργανώστε κατάλληλα το χώρο μελέτης του παιδιού.  Επιλέξτε ένα σταθερό δωμάτιο μελέτης με λιτή διακόσμηση και κατάλληλα έπιπλα. Τα έπιπλα θα πρέπει να αποτελούνται από ένα γραφείο με απαλά χρώματα και μια καρέκλα μη περιστρεφόμενη για να μην αποσπά το παιδί. Ιδανικά, το γραφείο θα πρέπει να τοποθετηθεί δίπλα στο παράθυρο ώστε να υπάρχει κατάλληλος φωτισμός. 2)Προγραμματίστε το ημερήσιο πρόγραμμα του παιδιού.  Αναρτήστε σε έναν πίνακα ανακοινώσεων το ημερήσιο πρόγραμμα του παιδιού καθώς και το πρόγραμμα μελέτης του. Ένα ρολόι, εφόσον δεν αγχώνει το παιδί, θα ήταν χρήσιμο να τοποθετηθεί στον τοίχο του δωματίου του καθώς αφενός θα το συμβουλεύεται και αφετέρου θα οργανώνει το χρόνο του. Βάλτε προτεραιότητες. Να θυμάστε, μην φορτώνεται το παιδί με πολλές δραστηριότητες σε μια μέρα. Τα παιδιά χρειάζονται ξεκούραση και παιχνίδι. 3)Φροντίστε τον ύπνο και τη διατροφή του.  Ένα παιδί χρειάζεται ύπνο τουλάχιστον 8   ώρες για να αποδώσει. Έρευνες έχουν δείξει ότι   εάν παιδί κοιμάται και ξυπνάει κάθε μέρα ίδια ώρα έχει καλύτερη μνήμη. Όσο αφορά τη διατροφή είναι σημαντικό τα παιδιά να τρώνε ένα καλό πρωινό και κατά τη διάρκεια της μελέτης σνακ πλούσια σε βιταμίνες.(Πχ: Γιαούρτι με μέλι).  Να σημειωθεί ότι θα ήταν χρήσιμο να αποφεύγονται όσο μπορούμε τα έτοιμα φαγητά. 4)Κάντε μια επίσκεψη στο σχολείο με τα παιδιά πριν αρχίσουν τα μαθήματα. Αυτή η πρόταση είναι ιδανική για παιδιά που ξεκινάνε τώρα το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό η μεταπηδούν στη βαθμίδα του Γυμνασίου. Τα παιδιά εντοπίζουν τους χώρους-κλειδιά και αισθάνονται ασφάλεια και δεν αγωνιούν για μικρές λεπτομέρειες.

5)Συνεργαστείτε με το δάσκαλο του παιδιού και τους καθηγητές. Είναι ιδιαίτερη σημαντική η ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα σε γονείς-δασκάλους-καθηγητές. Ας μην ξεχνάμε ότι ένα παιδί περνάει πάρα πολύ χρόνο στο σχολείο και μπορεί να υπάρχουν αλλαγές που εμείς δεν τις έχουμε παρατηρήσει. 6)Επιβραβεύεστε   την προσπάθεια του παιδιού και  δείξτε θετική διάθεση.   Έχουμε θετική διάθεση απέναντι στα αποτελέσματα που μας έφερε το παιδί. Δεν χάθηκε ο κόσμος, εάν σε ένα τεστ δεν πήγε καλά. Η προσπάθεια μετράει! Ακούμε ενεργά τι έχει να μας πει το παιδί χωρίς να το υποτιμάμε ή να το χλευάζουμε! Θα ήταν χρήσιμο να θυμόμαστε ότι τα παιδιά δεν είναι μόνο μαθητές! Έχουν κι άλλες αρετές! Καλή σχολική χρονιά! Ειρήνη Παπαδοπούλου, Ειδική Παιδαγωγός Συνεργάτης του Κέντρου Θεραπευτικής Παρέμβασης «Λέξημα» Αρθρογράφος στο http://eidikiagogisymvoulesgiagoneis.blogspot.gr


18 ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

Το μέλλον γίνεται παρόν (*)

Π

ολλά άρθρα έχουν γραφτεί για το μάθημα του Προγραμματισμού στα σχολεία και για την ηλικία που πρέπει να αρχίσει η διδασκαλία του. Αν θα πρέπει να αρχίσει από το Δημοτικό ή ακόμα και από το Νηπιαγωγείο. Τα παιδιά πριν το σχολείο, έχουν έρθει σε επαφή με τα smartphones, τα laptops και τα tablets και μάλιστα, χωρίς να γνωρίζουν ανάγνωση, μπορούν να τα χειρίζονται με εντυπωσιακό τρόπο. Μας δείχνουν τι τους ενδιαφέρει και την όρεξη τους για να μάθουν τη νέα τεχνολογία.

Μέχρι πρόσφατα, η εκμάθηση της πληροφορικής στα σχολεία συνήθως ταυτίζονταν με τη διδασκαλία επεξεργασίας κειμένου, υπολογιστικών φύλλων κλπ. Αυτές θεωρούνται πλέον ξεπερασμένες γνώσεις. Όπως παρατήρησε σε συνέδριο με θέμα «Πώς η τεχνολογία και οι υπολογιστές αλλάζουν την εκπαίδευση» που έγινε στις 22/1/2014 στο Λονδίνο, ο Γ.Γ. Παιδείας της Βρετανίας Michael Gove, η νέα ύλη πρέπει να ασχολείται με τον τρόπο κωδικοποίησης (coding) και το πώς να δημιουργούν (οι μαθητές) τα δικά τους προγράμματα. Το 2020 όταν, σύμφωνα με προβλέψεις, θα χρειαστούν

100.000 νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της ανάπτυξης λογισμικού, η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού θα είναι έντονη! Οι προγραμματιστικές ικανότητες ωφελούν τα παιδιά ποικιλοτρόπως, άσχετα με το τι θα ακολουθήσουν σαν επαγγελματική καριέρα. Θεωρείται ως σχεδόν το ίδιο με τη μάθηση μουσικής ή μιας ξένης γλώσσας. Σε νεαρή ηλικία βοηθάει τα παιδιά να σκέφτονται λογικά (computational thinking – υπολογιστικός λογισμός) και σταδιακά να μάθουν να προβλέπουν τι πρόκειται να συμβεί στα προβλήματα που λύνουν. Η Google έχει επενδύσει $100 εκ για την παραγωγή λογισμικού για διδασκαλία προγραμματισμού σε παιδιά και η Microsoft $334 εκ, αντίστοιχα. Πολλές πλέον ευρωπαϊκές χώρες έχουν το μάθημα προγραμματισμού ως υποχρεωτικό από την Α’ Δημοτικού. Εμείς; (*) Γράφει ο Στρατής Πλάτων. Μηχανικός Λογισμικού, ιδρυτής της Σχολής Πληροφορικής Πλάτωνος (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ, Χρυσομαλλούσης 4, Μυτιλήνη, www.platonos.gr), ο οποίος ασχολείται από το 1988 με την προετοιμασία μαθητών για διαγωνισμούς προγραμματικού στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

ΓΛΩΣΣΑ: ΕΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΘΑΥΜΑ (*) Α. ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΜΙΛΟΥΝ: ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ…. ; •Η αρχαιότερη γλώσσα σε γραπτή μορφή πιστεύεται ότι γράφτηκε στη Μεσοποταμία το 3200 π.Χ. •Τα 7 δισεκατομμύρια του παγκόσμιου πληθυσμού – 189 χώρες – μιλούν 7000 γλώσσες. •Τις περισσότερες γλώσσες στη Γη τις συναντούμε στην Ασία και στην Αφρική – στην Ασία χρησιμοποιούνται 2.200 γλώσσες.

ένα νέο οπλοστάσιο ιδεών και οξύνει τις δεξιότητες της κατανόησης, της διαπραγμάτευσης και της επίλυσης προβλημάτων. •Αναπτύσσει την ικανότητα πολυδιεργασίας. Με τη λειτουργία σε περισσότερες από μια γλώσσες ο εγκέφαλος μαθαίνει να προσαρμόζεται ταυτόχρονα σε πολλαπλά συστήματα χωρίς να αποσπάται η συγκέντρωση του.

•2.400 γλώσσες κινδυνεύουν να εκλείψουν, ενώ 231 γλώσσες έχουν ήδη εξαφανιστεί. Περίπου κάθε 14 μέρες «χάνεται» μια γλώσσα.

•Αποτρέπει ή καθυστερεί την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ και της γεροντικής άνοιας και βελτιώνει τη μνήμη: Η εκμάθηση γλωσσών συνδέεται με τη «νεότητα» του εγκεφάλου και γι’ αυτό οι ειδικοί συστήνουν την επιστροφή στα θρανία για τις ηλικίες άνω των 50.

•Η Κινεζική γλώσσα αποτελείται από 50.000 χαρακτήρες. •Το κράτος της Νότιας Αφρικής έχει τις περισσότερες επίσημες γλώσσες: 11 στο σύνολο.

•Αυξάνει την αντίληψη: Η γνωστική ευελιξία που απαιτείται για την εκμάθηση γλωσσών αυξάνει τον δείκτη νοημοσύνης.

•Λόγω του μεταναστευτικού ρεύματος, η Ευρώπη έχει γίνει πολύγλωσση. Μόνο στο Λονδίνο μιλιούνται περίπου 300 γλώσσες.

•Οδηγεί σε μεγαλύτερη ευελιξία και ανοχή προς άλλους πολιτισμούς: Ο μαθητής εκτίθεται σε διαφορετικές κουλτούρες και μαθαίνει να δέχεται τη διαφορετικότητα.

•Τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός του πλανήτη μιλά δύο ή περισσότερες γλώσσες.

•Οι Η.Π.Α. δεν έχουν επίσημη γλώσσα. •Η Αγία Γραφή έχει μεταφραστεί σε 2.454 γλώσσες.

Β. ΕΡΕΥΝΑ: ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ Η εκμάθηση ξένων γλωσσών: •Ενισχύει τις εγκεφαλικές λειτουργίες: Ο εγκέφαλος επεξεργάζεται νέους κανόνες και έννοιες, χτίζει

•Διευρύνει τις επαγγελματικές προοπτικές: Οι ξένες γλώσσες αποτελούν πολύτιμο παγκόσμιο επικοινωνιακό μέσο και προσφέρουν δυνατότητες απασχόλησης σε πολλές χώρες. (*) Γράφει η Κατερίνα Πλάτων, διευθύντρια σπουδών των Κέντρων Ξένων Γλωσσών Πλάτωνος (Σμύρνης 13-Χρυσομαλλούσης 4- Ασκληπιού 41, Μυτιλήνη www.platonos.gr)


ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017 Επίσης, πολύ συχνά συναντάμε και ψυχογενείς διαταραχές της φωνής, όπως: -Άγχος:  σε περιπτώσεις έντονου άγχους/στρες η αυξημένη μυϊκή ένταση φέρνει αλλαγές στην περιοχή του λάρυγγα και συνεπώς στις φωνητικές χορδές.   -Προβλήματα ηβιφωνίας: Το άτομο επιμένει να χρησιμοποιεί μια πολύ ψιλή, σχεδόν «παιδική» φωνή χωρίς να υπάρχει οργανική αιτία γι’ αυτό.

Διαταραχές φώνησης - Δυσφωνίες Ποιες είναι οι διαταραχές της φωνής;

Γράφει η Καλίτσα Ν.Όλγα Λογοθεραπεύτρια

Η

φωνή μας αποτελεί μια αλληλεπίδραση μεταξύ του αναπνευστικού μας συστήματος, του λάρυγγα και του ηχητικού συστήματος. Κατά τη διάρκεια μιας ολοκληρωμένης αναπνοής, ο αέρας που εκπνέουμε από τους πνεύμονες διέρχεται από τις φωνητικές χορδές, οι οποίες με τη σειρά τους πάλλονται και σαν αποτέλεσμα έχουμε τη δημιουργία φωνής. Τι μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή και την ποιότητα της φωνής; Σημαντικό ρόλο στην αλλαγή της φωνής διαδραματίζει το περιβάλλον στο οποίο το άτομο κάνει χρήση της φωνής (π.χ. συχνή έκθεση σε χώρους με πολύ θόρυβο όπου απαιτείται ένταση στη φωνή για την πραγματοποίηση συνομιλίας), η υγεία, το συναίσθημα (π.χ. άγχος), η χρήση της φωνής (π.χ. κακή χρήση της φωνής λόγω έντασης στη δουλειά), η δομή του φωνητικού συστήματος και η φωνητική εξέλιξη του ατόμου. Κάθε άτομο μπορεί να εκδηλώσει διαφορετικά χαρακτηριστικά στην αλλαγή της φωνής του και αυτό γιατί οι διαταραχές της φωνής ποικίλλουν σε σοβαρότητα. Έτσι, μπορεί να υπάρχει ολοκληρωτική απουσία φωνής (αφωνία) ή διαφορά στα επίπεδα σοβαρότητας της φωνητικής βλάβης. Ακόμα, μπορεί να επηρεαστεί η ένταση, η χροιά και το ύψος.

Οι διαταραχές της φωνής διακρίνονται ανάλογα με την αιτιολογία τους σε οργανικές και σε λειτουργικές διαταραχές φωνής. Οι οργανικές διαταραχές  φωνής οφείλονται σε οργανικές δυσλειτουργίες των οργάνων που παράγουν τη φωνή ή σε προβλήματα υγείας τα οποία μπορεί να επηρεάσουν και την περιοχή του λάρυγγα.  Κάποιες από αυτές είναι ασθένειες του λάρυγγα (π.χ. οξεία λαρυγγίτιδα, η χρόνια λαρυγγίτιδα, τα κονδυλώματα του λάρυγγα κ.ά.), οι ανατομικές ανωμαλίες (π.χ. τραύμα ή κάκωση του λάρυγγα), νευρολογικές παθήσεις (παράλυση των φωνητικών χορδών, σπασμωδική δυσφωνία) και ενδοκρινολογικοί παράγοντες (π.χ. υποθυρεοειδισμός, υπερθυρεοειδισμός). Οι λειτουργικές διαταραχές φωνής είναι διαταραχές φώνησης που οφείλονται σε «κακή» φωνητική συμπεριφορά και είναι οι εξής: Α) Λειτουργικές διαταραχές φωνής  χωρίς αλλαγή στην περιοχή του λάρυγγα. Τα άτομα αυτά μπορεί να παρουσιάσουν αυξημένη μυϊκή ένταση κατά τη φώνηση, αλλαγές στην ποιότητα της φωνής κατά τη διάρκεια της ημέρας ή και κατάλληλο τρόπο αναπνοής. Β) Λειτουργικές διαταραχές φωνής  με αλλαγές στον λάρυγγα Τα άτομα αυτά χαρακτηρίζονται από υπερβολικά κακή φωνητική συμπεριφορά ή υπερβολικό βήχα και λανθασμένη χρήση στην προσπάθειά τους να «καθαρίσουν» την περιοχή του λάρυγγα, ώστε να βελτιώσουν τη φωνή τους. Η έκθεση σε καπνό, χημικά ή σκόνη συναινεί στην ανάπτυξη αυτών των διαταραχών. Οι πιο συνηθισμένες λειτουργικές διαταραχές φωνής με αλλαγές στο λάρυγγα είναι: Τα φωνητικά οζίδια των φωνητικών χορδών, οι πολύποδες των φωνητικών χορδών, οίδημα Reinke (κυρίως σε άτομα άνω των 40 ετών λόγω κατάχρησης αλκοόλ ή τσιγάρου και έλκος εξ επαφής.

Ποιες είναι οι διαταραχές φώνησης στα παιδιά; Το φωνητικό τους σύστημα ακόμα αναπτύσσεται και αλλάζει ανατομικά, παράλληλα με την ανάπτυξη του φωνητικού συστήματος, αλλάζει το μέγεθος και η μορφή των δυσκολιών. Η ηλικία των 8 ετών είναι η πιο συχνή περίοδος κατά την οποία ένα παιδί μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα με τη φωνή του. Οι δυσφωνίες συναντώνται πιο συχνά στα αγόρια και συνήθως, εάν δεν υπάρχει οργανικό πρόβλημα, οφείλονται σε κακή χρήση και κατάχρηση της φωνής.

Ποιος είναι ο ρόλος του λογοθεραπευτή στις διαταραχές της φωνής; Ο λογοθεραπευτής που ασχολείται με τις φωνητικές διαταραχές αναπτύσσει φωνητική θεραπεία η οποία είναι εξατομικευμένη. Αφού γίνει η απαραίτητη αξιολόγηση και αναγνώριση του είδους της δυσφωνίας του ατόμου, ο λογοθεραπευτής προχωράει στην ανάπτυξη ενός θεραπευτικού προγράμματος σε συνεργασία με τον ωτορινολαρυγγολόγο ή τον παιδίατρο. Πρωταρχικός στόχος της φωνητικής θεραπείας είναι το κάθε άτομο με λειτουργική διαταραχή φωνής να μεγιστοποιήσει τη φωνητική παραγωγή του και να βελτιώσει την ποιότητα της φωνής του και κατ’ επέκταση της καθημερινότητάς του, που στόχο έχει μέσω της φωνητικής θεραπείας να βελτιωθεί η ποιότητα της φωνής για τις κοινωνικές, εκπαιδευτικές και επαγγελματικές ανάγκες του ατόμου.

19


20 ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

Με τα γαλλικά μου ανοίγονται δρόμοι...!!! Μ

αθαίνω γαλλικα για όλους αυτους τους λόγους και κυρίως για να εξασφαλίσω τις σπουδές μου και την σταδιοδρομία μου με σίγουρο τρόπο!!!

Αυτό σημαίνει πρόσβαση εργασίας σε τομείς:

Τα στοιχεία που ακολουθούν βασίζονται σε δεδομένα που αναφέρονται σε έρευνες, φυλλάδια διεθνών οργανισμών (ΔΟΕ : Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, ΟΗΕ, ΝΑΤΟ) και ντοκουμέντα εφημερίδων όπως η Ενημέρωση (PALSO), Le Monde (Γαλλία), Le Soir (Βέλγιο), Le Matin (Ελβετία), Times της Νέας Υόρκης, El Pais (Ισπανία), καθώς επίσης και σε αποτελέσματα πανεπιστημιακών ερευνών(York-Toronto, Καναδάς). Αδιαμφισβήτητοι αριθμοί και λόγοι

• Νομικής και Διπλωματίας

1. Γλώσσα με ζωντανή παρουσία και στις πέντε ηπείρους (160 εκατομμύρια μιλούν ως επίσημη γλώσσα τα γαλλικά). 2. Πολλά κράτη, παράλληλα με την τοπική τους γλώσσα έχουν και τη Γαλλική ως επίσημη. 3. Η Γαλλική και η Αγγλική αποτελούν τις δύο γλώσσες εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με αυτές αντιπροσωπεύεται σε παγκόσμια κλίμακα. 4. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από τη Γενική Δ/ νση Παιδείας και Πολιτισμού της Ε.Κ. η γαλλική αποτελεί τη δεύτερη επιλογή από τις 11 επίσημες γλώσσες της Ε.Ε. μετά την αγγλική. Εξάλλου διδάσκεται σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες του πλανήτη. 5. Αποτελεί μία από τις 8 παγκόσμια χρησιμοποιούμενες γλώσσες του Internet, (οι άλλες 7 είναι: η Αγγλική, η Ρωσική, η Ισπανική, η Ινδική, η Αραβική, η Ιαπωνική και η Κινεζική). 6. Πρώτη επίσημη γλώσσα του Ολυμπισμού και των Ταχυδρομείων (2η Αγγλική) και δεύτερη επίσημη (1η Αγγλική) οποιουδήποτε Διεθνούς Οργανισμού (ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Γιατροί του Κόσμου κλπ) υποχρεώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες στελέχη, υπαλλήλους και στρατιωτικούς που βρίσκονται σε διάφορα κέντρα ή σε πρωτεύουσες κρατών να την μαθαίνουν αργά ή γρήγορα! 7.Τα κέντρα εργασιών και αποφάσεων της Ε.Ε. βρίσκονται σε γαλλόφωνες περιοχές: Βρυξέλλες, Στρασβούργο, Λουξεμβούργο. Επίσης, στην γαλλόφωνη Ελβετία (Γενεύη, Λοζάννη) βρίσκεται το παγκόσμιο νομισματικό, διπλωματικό, ολυμπιακό και τουριστικό κέντρο.

• Πολιτικής και Οικονομίας

• Εμπορίου και Διαμετακόμισης • Τεχνολογίας και Κατασκευών • Επικοινωνιών και Υπηρεσιών 8. Είναι μία από τις 7 μεγάλες γλώσσες με επιδράσεις στις τέχνες, στις επιστήμες, στην τεχνολογία και στα γράμματα! Οι άλλες 6 είναι : Αγγλική, Αραβική, Κινεζική, Ισπανική, Ρωσική, Πορτογαλική. 9. Είναι μια από τις 5 γλώσσες του Ο.Η.Ε. Οι άλλες είναι: αγγλικά, ισπανικά, κινέζικα και αραβικά. 10. Εξ αιτίας του γεγονότος ότι, μέχρι τον 20 παγκόσμιο πόλεμο, η Γαλλική υπήρξε η διπλωματική γλώσσα, οι νέες διεθνείς συνθήκες απαιτούν την άριστη γνώση της από όσα εξειδικευμένα άτομα εμπλέκονται σε μελέτες και αναλύσεις! 11. Οι πολιτιστικές, αρχαιολογικές, εθνολογικές ή γλωσσολογικές έρευνες και μελέτες για λαούς και γλώσσες δυσπρόσιτων ή άγνωστων περιοχών έχουν γίνει, σχεδόν αποκλειστικά, στη Γαλλική, κάτι που την κάνει χρήσιμη σε Εθνολόγους και Γλωσσολόγους.

20. Η Γαλλία αποτελεί σημαντικό εμπορικό και οικονομικό κόμβος: τα 2/3 του ευρωπαϊκού εμπορίου διακινούνται μέσω της Γαλλίας. 21. Η κουλτούρα της Γαλλίας είναι τεράστια! Η συγκεκριμένη γλώσσα έχει να παρουσιάσει μεγάλη λογοτεχνική ποικιλία και μουσικό πλούτο. 22. Η Γαλλία αποτελεί παγκόσμια πολιτιστική αναφορά: • Πρώτη δύναμη παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών στην Ευρώπη. • Άμεση πρόσβαση σε πολυάριθμα αριστουργήματα της λογοτεχνίας. • Δυνατότητα άμεσης επαφής με το γαλλικό διαφωτισμό, αφετηρία του σύγχρονου πολιτισμού • Η Γαλλία και κατεξοχήν το Παρίσι είναι βασικός τουριστικός προορισμός : – Περισσότεροι από 500 υπαίθριοι χώροι αναψυχής. – Οικολογικά μουσεία με δυνατότητα οργανωμένων θεματικών επισκέψεων. – 350 ζωολογικοί κήποι. – Χώροι αναψυχής για μικρούς και μεγάλους. – Πολυάριθμες πολιτιστικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ.

12. Το αποικιακό παρελθόν της Γαλλίας και του Γαλλόφωνου Βελγίου επέβαλε τη Γαλλική (σαν διοικητική γλώσσα) σε πολλές χώρες που, σήμερα, δέχονται τις επενδύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως στις Αφρικανικές όπου η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, αλλά και στην Νοτιοανατολική Ασία. 13. Γνωρίζοντας γαλλικά, μαθαίνεις πιο εύκολα άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες. 14. Το τουριστικό ενδιαφέρον, αφού η Γαλλική ομιλείται απ’ τις Αντίλλες μέχρι τη Γαλλία, απ’ την Αφρική ως την Ελβετία, απ’ το Μονακό μέχρι την Ταϊτή, απ’ τις Σεϋχέλλες μέχρι τον Καναδά και απ’ το Βιετνάμ ως το Βέλγιο. 15. Με την γνώση της Γαλλικής είναι δυνατές σπουδές σε πανεπιστήμια κύρους (Βέλγιο, Γαλλία, Ελβετία, Καναδάς) που προδιαγράφουν την επαγγελματική αποκατάσταση! 16. Εξ αιτίας του υψηλού επιστημονικού και τεχνολογικού επιπέδου της Γαλλίας (τηλεπικοινωνίες, αεροδιαστημική, αποστολή και εγκατάσταση δορυφόρων TV, αεροπλάνα Mirage, Rafale, Concorde, Airbus, το πιο γρήγορο τρένο στον κόσμο TGV Ιατρικές έρευνες σε Ινστιτούτα όπως αυτό του Παστέρ,…) πολλοί την προτιμούν για ανώτατες εξειδικευμένες σπουδές. 17. Απαραίτητη η γνώση της Γαλλικής για όσους επιθυμούν να ακολουθήσουν τομείς όπως η μόδα, η κομμωτική, η κουζίνα, η κοσμητική και η ομορφιά. 18. Επειδή η Γαλλία αποτελεί σημαντικό εταίρο της Ελλάδας (2ος βιομηχανικός, 3ος εμπορικός και 3ος επενδυτής), και, η Ελλάδα θα γίνει στις 28 Νοεμβρίου μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης της, Γαλλοφωνίας (OIF), μετά από αίτημα της. 19. Η Γαλλία είναι μία από τις οκτώ ισχυρότερες χώρες παγκοσμίως, πρώτη παγκόσμια δύναμη στη βιομηχανία αρωμάτων και καλλυντικών προϊόντων, 4η οικονομική παγκόσμια δύναμη με πρωτοπορία στις κατασκευές τρένων, στην αεροναυπηγική, τέταρτη παγκόσμια παραγωγός αυτοκινήτων και κατέχει το 80% της διεθνούς παραγωγής μικροστοιχείων (πιστωτικές κάρτες).

23. Γιατί υπάρχει στενή σχέση Ελλάδας-Γαλλίας : • Τόσο η Γαλλία όσο και η Ελλάδα, λόγω του πολιτιστικού τους παρελθόντος, είναι ανοιχτές στην πολυπολιτισμικότητα. • Η Ελλάδα και ο πολιτισμός της υπήρξαν πηγή έμπνευσης για πολλούς Γάλλους διανοούμενους. • Έλληνες διανοούμενοι επέλεξαν τη Γαλλία ως μόνιμο τόπο διαμονής ( Κορνήλιος Καστοριάδης, Γιάννης Ξενάκης, Κώστας Αξελός κ.α.) • Η γαλλική είναι μια γλώσσα με ελληνικές ρίζες! 24. Τέλος, γιατί υπάρχουν κι αυτοί που αγαπούν τη Γαλλική λόγω της ευγένειας και της γλυκύτητάς της.


ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

Μεταδίδοντας στο παιδί την αγάπη για το βιβλίο

Τ

α παιδιά που μεγαλώνουν αγαπώντας τα βιβλία, συνήθως, μαθαίνουν ν’ αγαπούν και το διάβασμα. Τα παιδιά που αγαπούν το διάβασμα έχουν καλύτερες επιδόσεις και τα καταφέρνουν καλύτερα στη ζωή. Τα βιβλία μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά με πολλούς τρόπους. Μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να συζητήσουν τους φόβους και τις ανησυχίες τους, να μάθουν τις αξίες της ζωής, να επιλύσουν προβλήματα, να αποκτήσουν χόμπι, να αναπτύξουν στρατηγικές για το πώς να παίρνουν υπεύθυνες αποφάσεις, να μάθουν για άλλες κουλτούρες και να βελτιώσουν τις σχολικές τους επιδόσεις. Εκτός των παραπάνω, το να διαβάζετε μαζί με τα παιδιά σας και να συζητάτε θέματα βιβλίων ισχυροποιεί το δεσμό ανάμεσα σε γονιό και παιδί, εμπλουτίζει το λεξιλόγιο του παιδιού, διευρύνει τις εμπειρίες και τους ορίζοντές του, και ισχυροποιεί την αντίληψη. Ακόμη τα παιδιά που οι γονείς τους, τους διαβάζουν μεγαλώνοντας απολαμβάνουν περισσότερο την ανάγνωση βιβλίων. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι υπάρχει ισχυρή σχέση ανάμεσα στην ποσότητα των βιβλίων που διαβάζει ένα παιδί και την αναγνωστική του ικανότητα. Τέλος, τα παιδιά που μεγαλώνοντας γίνονται αναγνώστες αναπτύσσουν

στρατηγικές που τους βοηθούν στη ζωή. Είτε διαβάζουν για να επιτύχουν ακαδημαϊκά, για να εξελιχθούν πνευματικά, για να δραπετεύσουν απλά από την πραγματικότητα, για να συλλέξουν πληροφορίες, για να επιλύσουν προβλήματα, για να αποκτήσουν μια καινούργια δεξιότητα, για να διαχειριστούν θέματα υγείας, για να διαχειριστούν το στρες, για να βελτιώσουν τον εαυτό τους, είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο, τα παιδιά που αγαπούν το διάβασμα έχουν στρατηγικές για να αντιμετωπίζουν τις αλλαγές και να διαχειριστούν τη ζωή τους για πάντα. Τα τελευταία 20 χρόνια, οι έρευνες έχουν δείξει ότι ένας ισχυρός παράγοντας που επηρεάζει την αναγνωστική ικανότητα του παιδιού είναι το οικογενειακό περιβάλλον. Το επίπεδο γνώσης, ανάγνωσης και γραφής στο οικογενειακό περιβάλλον είναι πιο σημαντικό στη γλωσσική, ακαδημαϊκή επιτυχία ενός παιδιού από το ύψος του εισοδήματος που κερδίζουν οι γονείς.

21


22 ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

Τι λένε οι αριθμοί Ένα δίχρονο παιδί έχει μια ίωση κατά μέσο όρο το μήνα. Ο αριθμός διπλασιάζεται σε περίπτωση που το παιδί πηγαίνει στον παιδικό σταθμό. Κάθε ίωση που πλήττει το ανώτερο αναπνευστικό διαρκεί 7-10 μέρες. Αν κάνουμε τον υπολογισμό, προκύπτει ότι δυο από αυτού του είδους τις ιώσεις το μήνα ισοδυναμούν με 20-30 ημέρες ασθένειας του παιδιού το μήνα!

Σχολείο και ιώσεις H

αλλαγή του καιρού και η έντονη υγρασία της εποχής, σε συνδυασμό με τον συγχρωτισμό με την έναρξη της λειτουργίας των σχολείων, ευνοούν τη μετάδοση των ιών, που κάθε φθινόπωρο προσβάλλουν - κυρίως - το ανώτερο αναπνευστικό. Σχολεία και παιδικοί σταθμοί είναι οι «παράδεισοι» των ιώσεων και τα μικρά παιδιά τα πιο εύκολα θύματά τους. Aυτή την εποχή, τα παιδιά, και κυρίως όσα πάνε για πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα, γιατί ο οργανισμός τους δεν έχει ακόμη έρθει σε επαφή με πολλούς ιούς και είναι ιδιαίτερα ευπρόσβλητος. Έτσι, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να κολλήσουν κάτι, να το μεταφέρουν σε άλλα παιδιά και στη συνέχεια στο σπίτι τους και να παρουσιάσουν και υψηλό πυρετό στο κοινό κρυολόγημα.

O βασικότερος λόγος της εμφάνισης και της ραγδαίας εξάπλωσης των εποχικών λοιμώξεων είναι ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους, όπου η μετάδοση των ιών ευδοκιμεί, με «αρωγό» και την υγρασία, που επιτρέπει την επιβίωσή τους στο περιβάλλον για περισσότερο χρόνο. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι λοιμώξεις της εποχής είναι περαστικές και δεν πρέπει να μας ανησυχούν, αντίθετα πρέπει «να μάθουμε να ζούμε με αυτές». Oι ιώσεις αποτελούν μεγάλο μπελά, όμως το θέμα πρέπει να μπει στη σωστή του διάσταση. Οι υγιείς δεν κινδυνεύουν από τις ιώσεις, μόνο ταλαιπωρία μπορούν να τους προκαλέσουν.

Η προσοχή αντίθετα πρέπει να στραφεί στις ομάδες υψηλού κινδύνου, εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε. Γι’ αυτό και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών και γενικά η τακτική υγιεινή των χεριών είναι ιδιαίτερα σημαντική. Tα μάτια, το στόμα και η μύτη μας αποτελούν για τους ιούς «ανοικτές πύλες» προς τον οργανισμό.

Να το στείλω στο σχολείο; Τα συμπτώματα που εμφανίζουν τα πιτσιρίκια όταν αρρωσταίνουν ποικίλλουν σε αριθμό, είδος και ένταση. Ανεξάρτητα από το πώς εκδηλώνεται μια ίωση, εμείς πρέπει να πάμε στη δουλειά μας. Τι το κάνουμε όμως το παιδί; Το στέλνουμε στο σχολείο με κίνδυνο να υποτροπιάσει, να ταλαιπωρηθεί, να εξαντληθεί ή το κρατάμε στο σπίτι με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις δικές μας υποχρεώσεις; Και έπειτα ποιος παίρνει την απόφαση; Εμείς ή ο γιατρός που παρακολουθεί το παιδί μας;

Τι μπορούμε να κάνουμε Σκεφτείτε πώς περνάει το παιδί την ημέρα του στον παιδικό σταθμό. Παίζει με τα ίδια παιχνίδια που μοιράζονται τουλάχιστον 20 παιδιά της ηλικίας του, αγκαλιάζει και φιλάει τους φίλους του, βάζει στο στόμα αντικείμενα που έχουν αλλάξει πολλά χέρια και εν ολίγοις, ανταλλάσσει με τους φίλους του... μικρόβια! Ακόμη και στα πιο καθαρά σχολικά περιβάλλοντα, τα μικρόβια καραδοκούν. Το παιδί λοιπόν κινδυνεύει να κολλήσει κάποια ίωση και η κατάστασή του να επιδεινωθεί αν βρίσκεται στα πρόθυρα ασθένειας (τρέχει η μυτούλα του, βήχει, είναι κακοδιάθετο). Με άλλα λόγια η ανάρρωση από ένα απλό κρυολόγημα είναι πολύ πιο εύκολη από την ανάρρωση από κάποιο κρυολόγημα συνδυασμένο με κάποια ίωση.

Σχολικός οδηγός 2017  
Σχολικός οδηγός 2017  

Σχολικός Οδηγός 2017. Ένα ένθετο σταθμός για την νέα σχολική χρονιά, απο "Τα Νέα της Λέσβου"

Advertisement