Page 1


12

ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 06 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017 παραθύρων σας με αεροπλάστ (το πλαστικό με τις μπίλιες αέρα που τυλίγουμε τα εύθραυστα). Αυτό, ναι, δεν είναι και τόσο ωραίο, όμως θα εμποδίσει την απώλεια θερμότητας του σπιτιού από τα τζάμια κατά 50%! Σκεφτείτε τον λογαριασμό της ΔΕΗ... Στο κάτω-κάτω καλύψτε τα τζάμια μ’ αυτό και μετά τραβήξτε και τις κουρτίνες κι έτσι δεν θα φαίνεται για να σας χαλάει την αισθητική. 10. Κλείνετε και μονώστε από κάτω τις πόρτες σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιείτε, ακόμη και στις μικρές αποθήκες. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πηγαίνει χαμένη η ζέστη σε χώρους όπου δεν κάθεται κανείς.

Ζεστό σπίτι το χειμώνα, χωρίς κόστος

Τ

ο πετρέλαιο «καίει» φέτος, τα θερμαντικά σώματα και τα κλιματιστικά ανεβάζουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ... Και βέβαια, δεν έχουν όλα τα σπίτια τζάκια... Όποιο τρόπο θέρμανσης κι αν έχουμε επιλέξει για το σπίτι μας, υπάρχουν κάποιοι απλοί πρακτικοί τρόποι για να «κρατάμε» τη ζεστασιά, χωρίς κόστος ώστε να μην χρειάζεται να έχουμε διαρκώς αναμμένα τα καλοριφέρ, το τζάκι, τις σόμπες, τα κλιματιστικά κ.ά...

1. Περάστε το χέρι σας γύρω - γύρω στα κουφώματα. Όπου νιώσετε ότι υπάρχει άνοιγμα και μπαίνει κρύο στεγανοποιήστε το κενό με σιλικόνη. Η σιλικόνη δεν κοστίζει αλλά σώζει, όταν θέλουμε να κλείσουμε σημεία διαρροής νερού ή αέρα.

τις κουρτίνες για να τη φυλακίσετε μέσα στο σπίτι. 4. Καλύψτε όλα τα πατώματα με μοκέτες, φλοκάτες (που είναι στη μόδα), βαμβακερά πατάκια, μάλλινα χαλιά, ό,τι έχετε. Με αυτόν τον τρόπο η ζέστη του σπιτιού δεν θα διαφεύγει από το δάπεδο. Επιπλέον εσείς δεν θα παγώνετε αν περπατάτε ακόμα και με (παπούτσια ή παντόφλες) στα κρύα πλακάκια και μάρμαρα.

11. Αν έχετε καλοριφέρ, πριν την έναρξη λειτουργίας τους να ελέγχετε για την ύπαρξη αέρα στα θερμαντικά σώματα, να κάνετε δηλαδή σε τακτά χρονικά διαστήματα εξαέρωση. Ο αέρας εντός του δικτύου μειώνει σημαντικά την απόδοση του συστήματος θέρμανσης. 12. Να μην καλύπτετε τα θερμαντικά σώματα με καλύμματα, έπιπλα ή διακοσμητικά, γιατί έτσι μειώνεται σημαντικά η απόδοσή τους. 13. Θυμάστε όταν ήμασταν παιδιά που οι μαμάδες μας έστρωναν φανελένια σεντόνια στα κρεβάτια μας τον χειμώνα; Ήταν τρελή μόδα στα ‘70s! E, τώρα με το μνημόνιο επανήλθε η μόδα τους, για πρακτικούς λόγους. Προμηθευτείτε λοιπόν ένα-δύο σετ ωραία χνουδωτά σεντόνια και ονειρευτείτε στα ζεστά... τα ξέγνοιαστα παιδικά σας χρόνια!

5. Σφραγίζετε το τζάκι σας όταν δεν το έχετε αναμμένο με το ειδικό φουσκωτό για να μην φεύγει η ζέστη από την καμινάδα. Και για να μην μπαίνει αντίστοιχα κρύος αέρας μέσα στο σπίτι από την καμινάδα. Έχει υπολογιστεί ότι η απώλεια θερμότητας του σπιτιού από την καμινάδα φτάνει το 20%. 6. Καθιερώστε τις κρύες νύχτες την ηλεκτρική κουβέρτα ή την κλασική cult θερμοφόρα. Την πρώτη την ανάβετε για 20 λεπτά προτού πέσετε για ύπνο, μετά τη σβήνετε και ξαπλώνετε στο πιο ζεστό και απολαυστικό κρεβάτι που ξαπλώσατε ποτέ.

2. Όταν έχει λιακάδα τραβήξτε τις κουρτίνες να μπει ο ήλιος μέσα στο σπίτι. Θα σπάσει την υγρασία και θα ζεστάνει τον χώρο με φυσικό τρόπο. 3. Αντίστοιχα μόλις πέσει ο ήλιος κλείστε καλά τα εξώφυλλα - παντζούρια από τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες, καθώς και τις κουρτίνες. Όταν υποχωρεί το φως του ήλιου η ζέστη που έφεραν οι ακτίνες φεύγει από κει που ήρθε... δηλαδή από τα τζάμια. Επομένως κλείστε

7. Αφήστε τον φούρνο μισάνοιχτο. Όταν τελειώσετε με το ψήσιμο του φαγητού αφήστε το καπάκι ανοιχτό για 5’10’ για να βγει η ζέστη και να απλωθεί στον χώρο. Ειδικά αν η κουζίνα σας είναι ενωμένη με το καθιστικό, σωθήκατε! Ο φούρνος λειτουργεί σαν αερόθερμο! Αν βέβαια έχετε παιδιά ή κατοικίδια εννοείται πως προσπερνάτε αυτή τη λύση. 8. Νιώθετε πως μπαίνει αέρας κάτω από τις πόρτες; Πάρτε ή φτιάξτε (αν πιάνουν τα χέρια σας) αυτά τα μακρόστενα κυλινδρικά μαξιλαράκια. Διαλέξτε τα σε ωραία χρώματα για να δώσετε έξτρα στιλ στη διακόσμηση του σπιτιού σας. 9. Τις πάρα πολύ κρύες μέρες, καλύψτε τα τζάμια των

14. Αν έχετε αυτόνομη θέρμανση, να μην ρυθμίζετε το θερμοστάτη πάνω από τους 20 °C. Για κάθε επιπλέον βαθμό γίνεται σπατάλη μέχρι και 7% περισσότερης ενέργειας χωρίς ουσιαστικό θερμικό αποτέλεσμα. 15. Η υγρασία είναι ένα από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες κατοικίες ιδίως οι ισόγειες - υπόγειες που έχουν άμεση επαφή με την γη, καθώς και οι πρώτοι όροφοι πάνω από πιλοτές. Ένας καλός αφυγραντήρας, που θα μπορεί να αφαιρέσει την υγρασία από τον χώρο μας, σε συνδυασμό με χαλιά ή μοκέτες θα μας βοηθήσουν να έχουμε τις σωστές θερμοκρασιακές συνθήκες μέσα σε αυτόν. Θα πρέπει να ξέρουμε πως τα κλιματιστικά βοηθούν στη μείωση της υγρασίας, «ξηραίνοντας» στην ουσία τον θερμό αέρα.


ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 06 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Μίνιμαλ και… «ζεστά» σπίτια

Δ

εν χρειάζεται πολύς κόπος ή κόστος για να διαμορφώσεις το σπίτι έτσι ώστε να είναι λειτουργικό, αλλά και cozy το χειμώνα. Το μυστικό βρίσκεται στην απλότητα, και τις καθαρές γραμμές, που κάνει τους χώρους απόλυτα μοντέρνους, εκλεπτυσμένους και φυσικά λειτουργικούς. Ακολουθούν έξι βασικές συμβουλές:

13

Ξύλο παντού Το ξύλο είναι το συστατικό της επιτυχίας και του cozy χαρακτήρα των σπιτιών. Εκτός από το πάτωμα, στο ταβάνι και φυσικά στα έπιπλα. Είναι ένα υλικό που τους συνδέει με τη φύση και χαρίζει αρμονία στο συνολικό αποτέλεσμα, ενώ προσθέτει ζεστασιά.

Τζάκι Είναι ο «πρωταγωνιστής» του χειμώνα, αλλάζει όλη την εικόνα του σπιτιού, δημιουργεί μοναδική ατμόσφαιρα τις κρύες νύχτες του χειμώνα, αλλά πάνω απ’ όλα είναι αποτελεσματικό. Ένα τζάκι σε μια γωνιά του σπιτιού σας, είτε ενεργειακό είτε συμβατικό, είναι πάντα μια πολύ καλή λύση.

Πάτωμα

Ενώστε τους χώρους

Στη θέση των μεγάλων χαλιών που στρώνουμε το χειμώνα «φορτώνοντας» το χώρο η απάντηση είναι το ξύλινο πάτωμα. Όλα τα πατώματα - εκτός του μπάνιου - με ξύλο ακόμα κι αν δεν πρόκειται για αληθινή κατασκευή, αλλά είναι αποτέλεσμα λάμινεϊτ, «ζεσταίνουν» όμορφα το χώρο του σπιτιού, δημιουργούν μια διαφορετική αίσθηση.

Ενώνοντας το εσωτερικό του σπιτιού με έναν εξωτερικό χώρο, για παράδειγμα ένα μπαλκόνι, δημιουργείς προέκταση του σπιτιού, που πέρα από το ότι είναι λειτουργικό, ζεσταίνεις καλύτερα το χώρο.

Χρώματα Τα χρώματα παίζουν πολύ μεγάλο χώρο στην εικόνα του σπιτιού μας. Θα μπορούσαμε να πούμε πως τα χρώματα που κυριαρχούν είναι τρία: Το λευκό στους τοίχους και τα τραπεζομάντιλα, το γκρι, το μαύρο και το ανοιχτό μπλε στα υφάσματα του καναπέ ή των μαξιλαριών.


14

ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

Έξυπνοι τρόποι για να μειώσεις τα έξοδα θέρμανσης

Ο

ι εποχές που βάζαμε πετρέλαιο από αρχές Οκτώβρη, έχουν περάσει προ πολλού. Όμως από το Νοέμβριο οι ανάγκες θέρμανσης είναι μεγάλες και επειδή η ζεστασιά μέσα στο σπίτι δεν πρέπει να είναι πολυτέλεια, υπάρχουν έξυπνοι τρόποι που συστήνουν ειδικοί, για να μειώσεις τα έξοδα θέρμανσης στο σπίτι. -Τοποθέτησε θερμοστατικούς διακόπτες στα σώματα

Κάθε δωμάτιο του σπιτιού μας έχει διαφορετικές ανάγκες θέρμανσης και ψύξης. Ενδεχομένως να υπάρχει κάποιο δωμάτιο μέσα στο σπίτι που δεν χρησιμοποιείται καθόλου. Για ποιο λόγο, λοιπόν, να ξοδεύεις άδικα χρήματα για τη θέρμανσή του; Οι θερμοστατικοί διακόπτες ή βαλβίδες δίνουν λύση σε αυτό ακριβώς το πρόβλημα αφού τοποθετούνται σε κάθε σώμα ξεχωριστά. Έτσι ρυθμίζεις τη θερμοκρασία για κάθε σώμα και δωμάτιο ξεχωριστά, μειώνοντας την κατανάλωση καυσίμου έως και 30%. Η αλλαγή είναι θεαματική από τον πρώτο κιόλας μήνα μετά την τοποθέτησή τους! -Κάνε ενεργειακή αναβάθμιση στα κουφώματα του σπιτιού σου Η καλύτερη δίοδος για τον αέρα και το κρύο του χειμώνα δεν είναι άλλη από τα παλιά κουφώματα. Η ενεργειακή αναβάθμιση κουφωμάτων βρίσκεται, δικαιολογημένα,

ΔΕΥΤΕΡΑ 06 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017 ανάμεσα στις κορυφαίες τεχνικές εργασίες για το σπίτι, τη φετινή χρονιά. Ειδικά, τα τελευταία χρόνια που οι δαπάνες για τη θέρμανση του σπιτιού έχουν μειωθεί κατακόρυφα, η ενεργειακή αναβάθμιση συνιστά μία πολύ έξυπνη λύση. Τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα εξασφαλίζουν πλήρη απομόνωση μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται να ανεβάσεις τη θερμοκρασία στους 30 βαθμούς για να απολαύσεις λίγη ζέστη. Έτσι το σπίτι θα μένει ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι, βοηθώντας σε να περιορίσεις τα έξοδα θέρμανσης και ψύξης. Αν θέλεις να αναβαθμίσεις ενεργειακά το σπίτι σου, μην ξεχάσεις να ενημερωθείς για το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ οίκον» που συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

-Μόνωσε την ταράτσα και τους εξωτερικούς τοίχους Η μόνωση της ταράτσας και των εξωτερικών τοίχων ενός κτιρίου εξυπηρετεί δύο βασικούς σκοπούς. Αφενός προστατεύει το κτίριο από τις επιδράσεις του εξωτερικού περιβάλλοντος και αφετέρου εξασφαλίζει καταλληλότερες συνθήκες θερμικής άνεσης για τους ενοίκους του. Υπάρχουν ποικίλες λύσεις στην αγορά για την μόνωση του σπιτιού σου, οι οποίες ανταποκρίνονται σε ποικίλες ανάγκες και οικονομικά βαλάντια. Σε κάθε περίπτωση η σωστή μόνωση της ταράτσας μπορεί να μειώσει τα έξοδα θέρμανσης για το σπίτι σου έως και κατά 60%! Εκτός αυτού, μειώνονται, μεταξύ άλλων και τα επίπεδα υγρασίας και εξασφαλίζεται καλύτερη ηχομόνωση.


ΔΕΥΤΕΡΑ 06 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Επιλογές θέρμανσης, ανάλογα με το χώρο και τις ανάγκες Ανάλογα τη χρήση, το χώρο που θέλουμε να θερμάνουμε, αλλά και το κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας υπάρχουν πολλές επιλογές. Πετρέλαιο, air condition, θερμοπομποί, θερμοσυσσωρευτές, αντλίες θερμότητας, πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης, τζάκια ενεργειακά, ξυλόσομπες, σόμπες πέλλετ, ηλεκτρικές σόμπες, ηλεκτρικά καλοριφέρ, ενδοδαπέδια ηλεκτρική θέρμανση είναι κάποια από τα συστήματα θέρμανσης που μπορούμε να επιλέξουμε. Είναι σημαντικό πριν αποφασίσουμε να αγοράσουμε σύστημα θέρμανσης να κάνουμε έρευνα αγοράς, αλλά να δούμε και τις ανάγκες του σπιτιού μας. Πόσο χώρο θέλουμε να θερμάνουμε; Τι μόνωση έχει το σπίτι μας; Αν χρησιμοποιήσω σύστημα θέρμανσης με ρεύμα, οφείλω να υπολογίσω τα κόστη κατανάλωσης. Τα οποία εξαρτώνται από το χώρο που θέλω να ζεστάνω, αλλά και για πόσο χρονικό διάστημα. Μια γενική αρχή για τα συστήματα θέρμανσης με ρεύμα είναι ότι όσο καλύτερη απόδοση έχουν τόσο πιο μεγάλο είναι το κόστος αγοράς. Αν τώρα επιλέξω σύστημα θέρμανσης με ξύλο ή πέλλετ και εδώ είναι αναγκαίο να κάνω έρευνα αγοράς αλλά και διάφορους υπολογισμούς. Όπως πόσο καύσιμο θα καίω την ώρα (ξύλο, πέλλετ, κλπ.). Επίσης χρειάζεται να γνωρίζω το συγκεκριμένο σύστημα θέρμανσης πόσα τετραγωνικά καλύπτει. Πολύ σημαντικό αν επιλέξω τέτοιο σύστημα θέρμανσης είναι πού θα τοποθετήσω την καμινάδα. Έχει μεγάλη σημασία στην απόδοση. Αν μένω σε πολυκατοικία πρέπει να δω μήπως έχω πρόβλημα με τους γείτονες λόγω της καμινάδας (αν όλος ο καπνός πάει στο μπαλκόνι τους σίγουρα θα έχω πρόβλημα). Εν κατακλείδι το ποιο σύστημα θέρμανσης θα επιλέξω δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται να συνυπολογιστούν πολλοί παράγοντες ώστε να καταλήξω στη βέλτιστη λύση για το σπίτι μου. 

ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

15


16 ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

ΔΕΥΤΕΡΑ 06 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Έρχεται το νέο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» Το νέο πρόγραμμα

Μ

έσα στο Νοέμβριο αναμένεται να προκηρυχθεί, μετά από πολλές αναβολές, το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και αναμένεται να καλύψει πανελλαδικά 40.000 νοικοκυριά χρηματοδοτώντας παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Το προηγούμενο πρόγραμμα άφησε αρκετούς ενδιαφερόμενους «στα κρύα του λουτρού», καθώς ενώ κλήθηκαν να εκδώσουν ενεργειακά πιστοποιητικά για να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στις τράπεζες, τελικά έμειναν εκτός προγράμματος λόγω εξάντλησης των πόρων. Ωστόσο όπως έγραψαν στο τέλος του περασμένου έτους τα «Νέα της Λέσβου», εντάχθηκε το τελευταίο διάστημα ένας αριθμός δικαιούχων πανελλαδικά και από την Λέσβο, οι οποίοι έχουν ήδη ενημερωθεί από τις τράπεζες καθώς βρέθηκε ένα επιπλέον κονδύλι για τη χρηματοδότηση των παρεμβάσεων που αιτούνταν.

ωτική, όπως στον προηγούμενο κύκλο. Με άλλα λόγια οι δικαιούχοι θα μπορούν να βάζουν δικά τους χρήματα Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να χρηματοδοτεί παρεμ- προκειμένου να συμπληρώσουν τον προϋπολογισμό των βάσεις ενεργειακής αναβάθμισης υφιστάμενων κτιρί- επιλέξιμων δαπανών. ων, όπως οι μονώσεις ταρατσών, κατασκευή κελύφους Θα υπάρχει η δυνατότητα για κάλυψη αμοιβής ενεργειαστους τοίχους, αντικατάσταση κουφωμάτων, εγκατά- κού συμβούλου για την προετοιμασία της αίτησης, ο οποίσταση συστημάτων θέρμανσης με προσανατολισμό ος παράλληλα θα διασφαλίζει την υλοποίηση των επεμβάστην ενεργειακή οικονομία. Προϋπόθεση για την ένταξη σεων και πιστοποίησης από ενεργειακή επιθεώρηση πριν των δικαιούχων θα είναι η πιστοποίηση από ενεργειακό και μετά τις παρεμβάσεις. Σε περιπτώσεις πολυκατοικιών, επιθεωρητή ότι το ακίνητό τους αιτήσεις θα πρέπει να υποβάβρίσκεται στις χαμηλές ενεργειλουν όλοι οι ιδιοκτήτες των διακές κατηγορίες, καθώς οι κατοιΤο πρόγραμμα αμερισμάτων, ενώ θα πρέπει να κίες που δεν πληρούν αυτό το κρισημειωθεί πως ο κάθε ιδιοκτήτης αναμένεται να τήριο, δηλαδή θα ταξινομούνται δεν θα χρεώνει στο πρόγραμμα σε επίπεδο υψηλής ενεργειακής προκηρυχθεί μέσα ανεξέλεγκτα δαπάνες για κάθε απόδοσης, θα συγκεντρώνουν τη ενεργειακή παρέμβαση, δεδομέστο Νοέμβριο και θα χαμηλότερη βαθμολογία και δεν νου πως το πρόγραμμα θα αναεπιδοτεί ενεργειακές θα εντάσσονται στο πρόγραμμα. γνωρίζει συγκεκριμένο κοστολόΔικαιούχοι του νέου προγράμπαρεμβάσεις συνολικού γιο σύμφωνα με την επικαιροποίματος είναι ιδιοκτήτες κατοικιών ηση των τρεχουσών τιμών για τα προϋπολογισμού έως και πολυκατοικίες για τις κοινόείδη που επιχορηγούνται (για το 25.000 ευρώ για κάθε χρηστες παρεμβάσεις, ενώ οι κακέλυφος και τις ηλεκτρομηχανοτηγορίες δικαιούχων αναμένεται δικαιούχο λογικές εγκαταστάσεις, κουφώνα καταρτιστούν σύμφωνα με το ματα κ.ά.). ατομικό και οικογενειακό εισόδηΤο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομα, με υψηλότερη βαθμολόγηση τα χαμηλά εισοδήματα, μώ κατ’ οίκον» αναμένεται να απεμπλέκει τις τράπεζες χωρίς ωστόσο να αποκλείονται τα μεσαία εισοδήματα από την υλοποίηση και χρηματοδότηση των δικαιούχων, από το πρόγραμμα. Η επιχορήγηση θα είναι κλιμακού- καθώς όπως διαπιστώθηκε η συμμετοχή τους στον προμενη και θα αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των ηγούμενο κύκλο δεν βοήθησε. Με αυτό το δεδομένο το προστατευόμενων μελών και το ποσοστό θα μπορεί να πρόγραμμα θα λειτουργήσει με δική του δεξαμενή που φτάσει στο 70% του μέγιστου επιλέξιμου προϋπολο- με την συγχρηματοδότηση του ΕΣΠΑ αναμένεται να διαγισμού ανά κατοικία με μέγιστο ποσό προϋπολογισμού θέσει περίπου 300 εκατ. ευρώ στην αγορά και ιδιαίτερα ανά άτομο τα 25.000 ευρώ. σε κλάδους που δραστηριοποιούνται στην οικοδομή και Οι αιτήσεις μετά την προκήρυξη του προγράμματος θα έχουν υποστεί μέχρι τώρα τις χειρότερες συνέπειες της υποβάλλονται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ενώ οικονομικής κρίσης από την καθίζηση της οικοδομικής η δανειοδότηση από τράπεζες δεν θα είναι υποχρε- δραστηριότητας.


18

ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 06 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ξεκίνησε η διανομή με «τσιμπημένες» τιμές Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Α

πό τις 13 Οκτωβρίου ξεκίνησε φέτος η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης με «τσιμπημένες» τιμές σε σχέση με πέρυσι, που ξεκινούν από 94 λεπτά και φθάνουν σε κάποιες περιπτώσεις και πάνω από το 1 ευρώ ανά λίτρο. Η μέση τιμή στα πρατήρια της Λέσβου τις πρώτες ημέρες της διανομής ήταν στα 99 λεπτά του ευρώ. Με σκοπό την ενημέρωση των καταναλωτών, εν όψει της χειμερινής περιόδου, εκδόθηκαν οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Τα σημεία που πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές κατά την παραλαβή του πετρελαίου είναι τα εξής: -Nα κάνουν έρευνα αγοράς προτού προβούν σε παραγγελία πετρελαίου ώστε να επιλέξουν την οικονομικότερη τιμή. Οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις τιμές των καυσίμων από το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή. -Πριν την παραλαβή πετρελαίου καλό είναι να έχει πραγματοποιηθεί συντήρηση - ρύθμιση του συστήματος κεντρικής θέρμανσης. Με τον τρόπο αυτό καταναλώνεται λιγότερο πετρέλαιο, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση χρημάτων και υπάρχει αποφασιστική συμβολή στη δημι-

ουργία καθαρότερου περιβάλλοντος. Ο καταλληλότερος χρόνος για τη συντήρηση της εγκατάστασης είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης (δηλαδή Απρίλιο Μάιο) ώστε να μην μείνουν τα κατάλοιπα της καύσης κατά την περίοδο του καλοκαιριού και γίνεται πιο δύσκολος ο καθαρισμός της. -Κατά την παραλαβή του πετρελαίου πρέπει να τηρούνται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας προς αποφυγή ατυχημάτων. -Η παραλαβή του πετρελαίου να γίνεται κατά προτίμηση από δύο άτομα, ώστε ο έλεγχος των προμηθευτών να είναι μεγαλύτερος. -Το χρώμα του πετρελαίου, το οποίο και αποτελεί ένδειξη της ποιότητάς του, πρέπει να είναι κόκκινο και διαυγές και όχι θολό. -Αυτός που παραλαμβάνει το πετρέλαιο πρέπει να καταγράφει πάντοτε την ποσότητα του πετρελαίου που υπάρχει στη δεξαμενή τόσο πριν όσο και μετά την παραλαβή, παρουσία του βυτιοφορέα. -Κατά την παραλαβή του πετρελαίου καλό είναι να μην εμπιστεύονται μόνο το μετρητή του βυτιοφόρου αλλά να

χρησιμοποιούν και δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο. -Αυτός που παραλαμβάνει το πετρέλαιο καλό είναι να γνωρίζει ακριβώς τις διαστάσεις της δεξαμενής για να μπορεί να υπολογίσει πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Για παράδειγμα, αν μια δεξαμενή έχει μήκος 2,0 μέτρα, πλάτος 1,25 μέτρα και ύψος 1 μέτρο, τότε η συνολική χωρητικότητά της είναι 2,5 κυβικά μέτρα (2x1,25x1=2,5 m3) ή 2.500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 25 λίτρα (2500:100=25). -Να μετρούν την ανύψωση της στάθμης του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή, αφού κατασταλάξει ο αφρός και έχουν παρέλθει 5 - 6 λεπτά. -Η πληρωμή του πετρελαίου πρέπει να γίνεται εφόσον λάβουν το απαραίτητο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη) στο οποίο πρέπει να αναγράφεται το ύψος της στάθμης του πετρελαίου στη δεξαμενή πριν και μετά την παραλαβή και όχι μόνο τα λίτρα, καθώς και να υπάρχουν συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία (όπως ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, Α.Φ.Μ., η ποσότητα του πετρελαίου, το ποσό πληρωμής, η ώρα παράδοσης κ.λ.π.).


ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 06 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Μειωμένο και το επίδομα θέρμανσης Μόλις 55 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για το επίδομα θέρμανσης από τον κρατικό προϋπολογισμό για την περίοδο από 15-10-2017 έως 30-4-2018. Η επικείμενη περικοπή του επιδόματος θέρμανσης αναμένεται να δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Η περικοπή αυτή θα γίνει είτε με αλλαγή στα εισοδηματικά κριτήρια, πράγμα που σημαίνει ότι θα αποκλειστούν περίπου 350.000, δηλαδή οι μισοί δικαιούχοι, είτε με μείωση στο ποσό ανά λίτρο από τα 25 λεπτά που είναι σήμερα στα 12 με 13. Η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης θα ξεκινήσει από 1-1-2018 και θα αφορά αγορές που πραγματοποιήθηκαν από τις 15 Οκτωβρίου και μετά.

19


20

ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 06 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Εναλλακτικοί τρόποι θέρμανσης

Κ

αθώς φέτος η τιμή του πετρελαίου είναι περισσότερο αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, η αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης που μπορούν να αποτελέσουν λύση για κάθε «βαλάντιο», γίνεται περισσότερο επιτακτική. Μερικές προτάσεις είναι οι εξής:

Κλιματιστικά, ηλεκτρικά καλοριφέρ, αερόθερμα Μια λύση στην οποία καταφεύγει κάποιος όταν δεν έχει πετρέλαιο είναι το ηλεκτρικό καλοριφέρ, το αερόθερμο ή το να ανάψει το κλιματιστικό. Οι ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης αποτελούν αναγκαστικές λύσεις, π.χ. για πολυκατοικίες όπου δεν λειτουργεί η κεντρική θέρμανση, για εξοχικά όπου οι ανάγκες είναι περιορισμένες, για θέρμανση μεμονωμένων χώρων κ.λπ. Τα κλιματιστικά, ειδικά αυτά που ανήκουν στην κατηγορία inverter, μπορεί να καταναλώνουν μία μονάδα ενέργειας και να παράγουν 2,5 ή και 3 μονάδες θερμότητας. Συγκρίνοντας τα ηλεκτρικά καλοριφέρ με τα κλιματιστικά μπορεί η μία συσκευή να κοστίζει έως 100 € και η δεύτερη να φτάνει πάνω από τα 600-700 €, ωστόσο η «φθηνή» συσκευή καταναλώνει τρεις φορές περισσότερη ενέργεια.

Σόμπα Πέλλετ Η αγορά μίας σόμπας βιομάζας (πέλλετ) κοστίζει περίπου από 1.000 έως 3.000 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος, τον τύπο και την ισχύ κάθε συσκευής. Υπολογίζεται ότι για κάθε 2,2 τόνους πέλλετ πετυχαίνουμε εξοικονόμηση ενός τόνου πετρελαίου. Η εξοικονόμηση, μάλιστα, μπορεί να ξεκινήσει από το 40% και να φτάσει μέχρι και το 60%. Ανάμεσα στις πιθανές επιλογές είναι ο λέβητας πέλλετ, αλλά και ο καυστήρας πέλλετ, ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί ακόμα και στον υπάρχοντα καυστήρα πετρελαίου. Aπαιτείται προσοχή κατά την αγορά πέλλετ, δεδομένου ότι στο εμπόριο υπάρχουν μη πιστοποιημένα πέλλετ που μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα τοξικά. Επίσης, η εγκατάσταση μίας σόμπας τέτοιου τύπου πρέπει να γίνεται σε σημείο όπου ο καπνός μπορεί να εξάγεται από το σπίτι.

Αντλία θερμότητας Οι αντλίες θερμότητας λειτουργούν σαν εξελιγμένο air condition, δηλαδή απορροφούν τη θερμική ενέργεια που υπάρχει στην ατμόσφαιρα (αεροθερμία) ή στη γη (γεωθερμία) και παράγουν κρύο ή ζεστό νερό για την ψύξη ή θέρμανση κτιρίων και ζεστό νερό χρήσης. Το κόστος εγκατάστασης κυμαίνεται στα 4.000-7.000 ευρώ, φτάνοντας όμως και αυτή μόλις στο 30% του κόστους κατανάλωσης πετρελαίου.


ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 06 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Ενδοδαπέδια θέρμανση

Θερμοπομποί

Σε ένα σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης, οι βασικές διατάξεις που χρησιμοποιούνται είναι ίδιες με εκείνες των συμβατικών συστημάτων: Καυστήρας, λέβητας, κυκλοφορητής. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι οι τελικοί αποδέκτες του ζεστού νερού δεν είναι τα σώματα καλοριφέρ αλλά το ίδιο το δάπεδο, το οποίο λειτουργεί ως θερμαντικό σώμα. Αφού θερμομονωθεί το δάπεδο από κάτω, απλώνεται ένα σύστημα σωλήνων οι οποίοι μεταφέρουν το ζεστό νερό σε όλη του την επιφάνεια. Η αλήθεια είναι πως είναι σχετικά «τσουχτερό» από άποψη εγκατάστασης, μιας και η τιμή κυμαίνεται περίπου στα 40 ευρώ ανά τετραγωνικό. Η εξοικονόμηση όμως που θα κάνει σε σχέση με το πετρέλαιο, είναι της τάξης περίπου του 70%.

Οι θερμοπομποί ή κονβέκτορες είναι λεπτά ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα που ζεσταίνουν επί τόπου τον αέρα. Βασικό μειονέκτημά τους είναι ότι ζεσταίνουν μόνο ό,τι έρχεται σε επαφή με το ρεύμα αέρα που διανέμουν. Είναι συμπληρωματική μορφή θέρμανσης (π.χ. σε μια κρεβατοκάμαρα), ενώ είναι εύκολοι στην τοποθέτησή τους και κυκλοφορούν ακόμη και σε μορφή ζωγραφικού πίνακα για καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα.

Θερμοσυσσωρευτές Οι θερμοσυσσωρευτές αποθηκεύουν θερμική ενέργεια τη νύχτα (αξιοποιώντας το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ) και την διανέμουν όταν τη χρειαζόμαστε στη διάρκεια του 24ώρου. Ανάλογα με το μέγεθος και τις δυνατότητές τους, το κόστος τους ανά μονάδα κυμαίνεται από 250 ευρώ και μπορεί να φτάσει και τα 1.750 ευρώ.

Ενεργειακά τζάκια Το «ενεργειακό τζάκι» εκπέμπει δύο ή και τρεις φορές περισσότερη θερμική ενέργεια σε σχέση με το «ανοικτό». Αυτό σημαίνει ότι το παραδοσιακό τζάκι έχει τριπλάσιο κόστος (σε καύσιμο) από το ενεργειακό, ενώ ως λύση θέρμανσης είναι ακριβότερη και από το πετρέλαιο θέρμανσης. Αντίθετα, το ενεργειακό τζάκι παραμένει φθηνότερη λύση σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης. Το ενεργειακό τζάκι έχει το σημαντικό πλεονέκτημα ότι η κλειστή εστία δεν επιτρέπει στον εσωτερικό θερμό αέρα να διαφύγει στο περιβάλλον, παρά μέσω θυρίδων τον αποδίδει στο εσωτερικό του σπιτιού. Το μειονέκτημα του τζακιού είναι ότι ζεσταίνει μόνο τον χώρο στον οποίο βρίσκεται, εκτός κι αν μιλάμε για αερόθερμα ενεργειακά τζάκια που μπορούν να ζεστάνουν περισσότερους από έναν χώρους μεταφέροντας τον ζεστό αέρα με αεραγωγούς σε περισσότερα δωμάτια (λύση που απευθύνεται και σε σπίτι έως 180 τ.μ.). Επειδή όμως εδώ έχουμε ως καύσιμη ύλη το ξύλο, σημαίνει ότι υπάρχει εξοικονόμηση σε σχέση με το πετρέλαιο.

21


22

ΤΑ NEA ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 06 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Η δεξαμενή υποδοχής της διφασικής πυρήνας χωρητικότητας 2.500 τόνων

Ζεσταθείτε οικονομικά με κουκούτσι και πυρηνόξυλο

Έ

χοντας ολοκληρώσει μια μεγάλη επένδυση, η εταιρεία ΕΠ.ΥΠ.ΕΛ. Α.Β.Ε.Ε (Επεξεργασία Υποπροϊόντων Ελιάς), η μονάδα της οποίας βρίσκεται στην περιοχή Λάμπου Μύλοι, είναι έτοιμη από αυτήν την περίοδο να υποδεχθεί προς επεξεργασία την ελαιοπυρήνα τριφασικών και διφασικών ελαιοτριβείων της Λέσβου. Δίνοντας τη δυνατότητα σε όσες μονάδες μετατραπούν από τριφασικές σε διφασικές ως προς την λειτουργία τους να καταφέρουν να αδειοδοτηθούν και μάλιστα άμεσα, υπογράφοντας σύμβαση με την ΕΠ.ΥΠ.ΕΛ. για την παράδοση της διφασικής πυρήνας. Ιδιαίτερα για την διφασική πυρήνα, η επένδυση που ολοκλήρωσε η εταιρεία περιλαμβάνει την κατασκευή μιας τεράστιων διαστάσεων στεγανής δεξαμενής χωρητικότητας 10.000 τόνων, η οποία προστίθεται στην αρχική δεξαμενή υποδοχής του εργοστασίου χωρητικότητας 2.500 τόνων διφασικής πυρήνας. Για την τριφασική πυρήνα η υποδοχή και προσωρινή εναπόθεση μέχρι την επεξεργασία γίνεται σε απόλυτα στεγασμένο χώρο εντός της μονάδας. Η επένδυση της ΕΠ.ΥΠ.ΕΛ. περιλαμβάνει ακόμα την εγκατάσταση και λειτουργία ενός τεράστιων διαστάσεων ξηραντήριου για το πυρηνόξυλο, δυναμικότητας 300 τόνων ανά 24ωρο, με δυνατότητα επέκτασης στους 500 τόνους. Πρόκειται για μια εγκατάσταση που συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες που λειτουργούν στην Ελλάδα για το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Κουκούτσι και πυρηνόξυλο και σε μεγάλες συσκευασίες, ώστε να καλύπτεται κάθε ανάγκη στη θέρμανση νοικοκυριών - πολυκατοικιών, όπως και στη βιοτεχνία

Η δεύτερη τεράστιων διαστάσεων δεξαμενή χωρητικότητας 10.000 τόνων

ο δεύτερο ξηραντήριο για το κουκούτσι

Στο εσωτερικό του εργοστασίου λειτουργεί ένα ακόμα ξηραντήριο για το κουκούτσι της ελιάς και είναι αξιοσημείωτο πως και τα δύο ξηραντήρια λειτουργούν με καύσιμη - κινητήρια ύλη το κουκούτσι της ελιάς. Με άλλα λόγια χρησιμοποιεί μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και όχι wood pellet για την παραγωγή του οποίου κόβονται δέντρα. Από την επεξεργασία της τριφασικής και της διφασικής ελαιοπυρήνας, το εργοστάσιο της ΕΠΥΠΕΛ παράγει βιομηχανικό λάδι (δεύτερης έκθλιψης), καθώς επίσης και καύσιμη ύλη, πυρηνόξυλο και κουκούτσι ελιάς. Ιδιαίτερα για το πυρηνόξυλο και το κουκούτσι της ελιάς να αναφέρουμε πως χρησιμοποιούνται ειδικά τα τελευταία χρόνια κατά κόρον και στη Λέσβο για τη θέρμανση νοικοκυριών και επαγγελματικών χώρων, καθώς επίσης και στην βιοτεχνία, δεδομένου πως το υψηλό κόστος του πετρελαίου έχει στρέψει τους πολίτες και τους επαγγελματίες σε αυτές τις εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, που εκτός από το οικολογικό πρόσημο έχουν και πολύ χαμηλό κόστος. Το πυρηνόξυλο και το κουκούτσι που παράγονται στη μονάδα της ΕΠΥΠΕΛ και είναι ένα άριστο προϊόν θέρμανσης, καθώς προέρχεται από τον ελαιώνα του νησιού μας, διατίθενται ενσακισμένα σε μικρές και μεγάλες συσκευασίες από συνεργαζόμενα καταστήματα σε όλη τη Λέσβο. Ο καθένας όμως μπορεί να προμηθευτεί αυτά τα προϊόντα και απευθείας από το εργοστάσιο της ΕΠΥΠΕΛ στους Λάμπου Μύλους, σε ένα φιλικό περιβάλλον και με καταρτισμένο προσωπικό, που είναι στη διάθεση του καθενός για να απαντήσει σε απορίες σχετικά με τα ζητήματα της θέρμανσης και τον καυστήρα που θα πρέπει να επιλέξετε, καθώς και για την καύσιμη ύλη. Για παραγγελίες και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε: ΕΠ.ΥΠ.ΕΛ. ΑΒΕΕ Λάμπου Μύλοι, 81100, Μυτιλήνη, Λέσβος, Ελλάδα Τηλεφωνικά: 2251022211- 6982863457 - 6979117650 Με Fax: 22510 41276 Με e-Mail: mixanagr@otenet.gr

Το τεράστιων διαστάσεων ξηραντήριο πυρηνόξυλου δυναμικότητας 300 τόνων το 24ωρο με δυνατότητα επέκτασης στους 500 τόνους

Ο τομέας ενσάκισης για το κουκούτσι και το πυρηνόξυλο

Θερμανση 2017  

Ένα 12-σέλιδο ένθετο για τη θέρμανση και το χειμώνα

Advertisement